Kookschool voor mannen SASKIA Patroon voor een j opper Het tijdelijke „home" van de Grote Drie Een gat in de hand Max Heymans tussen winter en voorjaar GROENTENSLA'S VOOR HERFST EN WINTER vDOOR De dames konden er wat van leren o /v Noorse Sprookjes AF EN TOE krijg ik van die heer- n li.ike brieven in mijn bus: zo spontaan, zo echt gloeiend opgewon den, dat ik ze dolgraag in hun ge heel zou willen overnemen. Met een dikke rand er omheen, gegarneerd met pijlen en uitroeptekens. Want dergelijke brieven bewijzen zo on gedacht hoeveel gezond verstand en scherpte van blik er schuilen onder het huidig vrouwendom. Nu is een kolom tot mijn innige spijt maar dik vier kantjes lang, en moet ik dus duchtig met de schaar werken. Maar hier hebt u dan enige gepeperde kernfragmenten uit een schrijven van een lezeres, die ik vei ligheidshalve maar volledig anoniem zal laten: „Er is een onderwerp dat mij al wekenlang bezig houdt, en het moet er nu maar eens uit. Daarom leek het mü het beste er met u over te spreken, met de bedoeling dat u het in uw praatje met andere vrouwen zult bespreken. Onderwerp: het ge vaar van de modeshow! Ja, wat voor gevaar ligt er nu in zo'n kijkpartijtje in zo'n genoeg lijk middagje uit? Dat gevaar ligt niet in het gaan, maar in de gevol gen. Weet u dat er momenteel vrou wen zijn, die bezeten zijn van heb zucht naar mooie kleren? Die, hoe wel zij een behoorlijk inkomen heb ben, poffen, de ene week na de an dere, bij alle mogelijke leveranciers in levensmiddelen: die schulden heb ben bij verschillende kappers, die de man tot wanhoop brengen en het le ven in huis tot een hel maken. Die stikken in de zorgen; niet échte zor gen, maar zorgen, die zij zich ma ken, omdat zij haar levenseisen te hoog willen stellen. Die aan alle goeds dat zij hebben: haar gezond heid, haar man en kinderen, voorbij zien, om dat éne fel begeerde stuk, die creatie, die bijpassende schoen tjes en niet beseffen de leegheid van dat dwaze begeren. Laten nu niet allerlei verontwaar digde moeders naar haar pen grijpen en vertellen dat zij nóóit iets krij gen, dat het laatste altijd voor haar is. Die moeders zijn er, dat weet ik, honderden en honderden. Voor haar is dit schrijven niet bestemd. Nee, het is voor de dames uit de kringen, waar de mannen behoorlijk verdie nen. Die, indien zij haar verstand gebruiken, er kunnen komen, en er bovendien nog netjes uitzien ook. En denkt u nu alstublieft niet dat ik zelf met deze wijze les een vol maakt voorbeeld van deugd ben. Niets daarvan. Ik ben dol(!) op mooie kleren, maar nuchter genoeg om in te zien dat kopen niet gaat en daarom ga ik niet naar mode shows. Wacht u voor de verzoeking." 70: dat is er uit, een flinke lading stoom afgeblazen, is het niet? En Saskia kan niet anders zeggen dan: Lieve lezeres: u hebt het aller grootste gelijk van de vismarkt. Werkelijk. Maar toch zal Saskia géén actie, eventueel met folders en span doeken, op touw zetten tegen de Modeshow. Het is toch eigenlijk wel een wonderlijke ontwikkeling, dat er practisch geen vrouwelijke kok in hotels en restaurants te vinden is, terwijl in het gezin het juist de vrouw is, die iedere dag maar weer voor de maaltijden zorgt. Wij kunnen de zaak ook omdraaien en vragen: Waarom interesseren de mannen zich over het algemeen zo weinig voor koken (behalve voor de resultaten), terwijl de praktijk toch bewijst dat hun sexe uitmuntende koks oplevert? Nu zijn daar waarschijnlijk vele antwoorden op te geven in de geest van verdeling van de arbeid tussen man en vrouw, hij ■buitenshuis, zij binnenshuis: van ver moeid zijn na een drukke dag in de werkkring, en nog vele andere. Wij willen ons echter vandaag niet in diepzinnige beschouwingen over dit onderwerp verdiepen en U vertellen van een huishoudschool in het stadje Marion in de Verenigde Staten, waar eens per week een cursus gehouden wordt om mannen het koken te leren. Lichtbruin kapje met parels geborduurd en bijpassende handschoenen Niet alleen om niet de hele Vak- froep Detailhandel-Damesconfectie enevens de fabrieksdirecteuren, en verdere belanghebbenden in deze branche aan de hals te krijgen. Ieder een, vooral in de verkopende mid denstand, vecht momenteel voor zijn broodje, en grijpt elke kans en elke manier aan om kopers te lokken. Zulke shows zijn niet anders dan een soort verlengde etalages, waar in de poppen aan het wandelen zijn geslagen. Alles om de boterham te verzekeren van duizenden hardwer kende vaklui, waarbij een groot per centage vrouwen Maar daar hebben wij het al: als wij zouden waarschuwen tegen de modeshow zouden wij met evenveel klem moeten ageren tegen de etala ge, de advertentie, de winkelweek, de reclame-folder, de braderie en desnoods tegen de marktkramen. Wij zouden ons moeten vergenoegen met winkelstraten vol geblindeerde rui ten, waar men hoogstens fluisterend door een luikje in de gegrendelde voordeur zou mogen informeren naar wat er binnen te koop was U lacht erom? Toch ben ik alleen maar consequent. Want het gevaar, lieve verontwaardigde briefschrijf ster, zit hem niet in die show, maar in dat gat in die vrouwenhand. Een euvel, dat heus niet dateert van van daag of gisteren, maar dat alle eeuwen door huisvaders tot wanhoop, verbittering en bankroet heeft ge bracht. Leest u er „De klop op de deur" maar eens op na of het leven van onze blijspeldichter Pieter Langen- dijk. En persoonlijk heb ik van na- hij de tragedie gadegeslagen van een gezin, waarvan moeder naar koop ziekte, haar hang naar opschik en luxe zover dreef, dat haar man in de gevangenis belandde en haar onige zoon door verwaarlozing stierf, waarop zij zich een zeer decoratief rouwtoilet met sluier aanschafte en de rest van haar leven poseerde als de beproefde echtgenote en beroof de moeder. JJ vraagt mü aan het «lot: „Wilt u eraan mede werken dat er meer vrouwen vrede in het hart hebben?" Natuurlijk wil ik dat maar hoe Wilt u dat ik zoiets klaarspeel? Hoe bioet ik dat gat in die hand dicht- Dlakken? Met preekjes, met waar schuwingen. met smeekbeden des noods' Helpt niet, gelooft u mij. ()NZE meest actieve hoeden- artist, Max Heymans, heeft zijn tussen-collectie getoond voor vertegenwoordigers van de pers en voor zijn vaste cliëntèle. Dat iedereen met plezier naar deze modellen, of liever modelletjes, want grote hoeden ontbraken vrijwel geheel, heeft gekeken was duidelijk, en toont aan, dat Heymans ook in een zakelijke, niet door overdreven buitenissig heden vertroebelde sfeer zijn meesterschap als modist kan tonen. Het is wel moeilijk een bepaalde Ujn aan te geven voor de vele zo sterk verschillende modellen, die ieder voor zich een grote bekoring hebben. Er waren pillendoosjes en kapjes, recht op het hoofd gedragen, cloches die het gehele hoofd omslo ten hielden en platte hoedjes met een zekere neiging naar voren te hellen. Zoals gezegd, grote hoeden werden niet getoond. Uit de aard van de collectie spruit voort, dat vil ten, nogal winters aandoende model len afwisselden met vrolijke din getjes van gevlochten stroband en cocktail-hoedjes van minimale af metingen. A-symmetrische exempla ren kwamen wel voor, maar waren sterk in de minderheid. Dat van de vijfendertig modellen er mis schien drie uit de toon vielen, be wijst voldoende, dat Max Heymans deze maal midden in de roos gescho ten heeft. Als wij enkele modellen mogen vermelden, dan kiezen wij daarvoor in de eerste plaats Vol de Nuit, welke nachtvlucht een donkergrijs vilten kapje bleek te zijn met een omgeslagen randje en aan de achter zijde twee slipjes, welke laatsten heel bescheidenlnk met pareltjes wa ren bezet. Een buitengewoon gedis tingeerd hoedje, dat iedere vrouw gaarne zou bezitten. Ook Diorama, een kapje in de vorm van een om gekeerd bootje, bestaande uit twee nerz-randjes óm een met zwarte kra len geborduurd zwart middenstuk, was zeer fraai. In het algemeen was borduursel met parels, lovertjes en kralen een veel toegepaste versiering, evenals lange, van achteren afhangende lin ten. Wii vonden borduursel bijvoor beeld op een greige melusine kapje, dat geïnspireerd leek op de bekende kaukasische petjes^ Coeur de Joie genaamd en bij Miss Dior, een wit satijnen, over het hoofd sluitend hoedje met aan de voorzijde symme trische uitsnijdingen. Jolie Madame, een zwarte melusine cloche die nauw en ver om het hoofd sloot, verrukte de toeschouwsters door als enige versiering aan de onderrand, ter hoogte van de oren een tweetal lussen te vertonen, bezet met een rij grote parels. Als laatste willen wij nog noemen, zonder de rest ook maar enigszins te kort te doen My Sin met omdat wij de zonde zouden willen propage ren, maar om de uiterst geraffineer de combinatie van hardblauw vilt voor het kapje, met zwarte passe- menterie en hardblauwe, bijna lich tende stenen. Een mooie collectie, die de pers rustig heeft kunnen bezien, ook na derhand, omdat de cliëntèle die el kaar anders de nieuwe modellen met alle middelen tracht af te kapen, slechts na afspraak toegang tot het hoedenparadijs zal kunnen krijgen. Een regeling, die de zakelijkheid evenzeer ten goede zal komen als de modellen zelf en de'goede keus zal bevorderen. £)E DIRECTEUR van deze school liep al lang met het plan voor een der gelijke cursus rond, toen hij op een keer in een gezelschap was waar het gesprek op jagen en vissen tijdens week-ends kwam. De aanwezige heren waren het er over eens, dat de maal tijden (waar zij zelf voor zorgden) in deze week-ends nog wel wat te wensen overlieten, en dat zij veel meer plezier zouden hebben als ook dat onderdeel goed verzorgd zou zijn. Zoals u begrij pen zult had onze directeur niet veel meer nodig om van wal te steken met zijn plan van zelfverdediging tegen ver brande toast, bittere koffie en verdron ken groente; tegen de eenzame maal tijden in een restaurant als de vrouw des huizes er eens niet is, daarbij spe culerend op het eergevoel van zijn toe komstige leerlingen. Het succes was overweldigend, vooral omdat hier de gelegenheid geboden werd zonder cri- tische blikken van bedreven huisvrou wen de eerste stappen op het glibberige pad der kookkunst te zetten, in een groep mannen die er allemaal niets van afwisten! Onder leiding van een kooklerares begonnen toen de lessen. In het begin heerste er een gespannen, dodelijke stilte wanneer er een cake uit de oven kwam of op andere wijze een mijlpaal in het onderwijs bereikt was, maar toen de heren der schepping zich wat vertrouwder begonnen te voelen met al die rare instrumenten als schuimspa nen, mayonnaiseklopper, afwaskwasten en aardappelmesjes, sprongen zij niet meer nerveus een meter omhoog als er eens een pan op de grond kletterde en werd gr onder het werk heftig gediscus sieerd over.... zakenproblemen. Soms was er een kleine onderbreking, zoals in het geval van de enthousiaste, grijs- gelokte arts, die zich op een avond voor de taak gesteld zag zandkoekjes te bak ken, en net op het moment dat deze de g-/3k- I -3 SLUITPAT 8 JAAn mouwpat ZAK oven in zouden gaan weggeroepen werd voor een spoedgeval in het ziekenhuis. Hij ging. natuurlijk, maar belde toch een uur later op om te zeggen, dat zijn koekjes uit de oven konden! Het hoogtepunt van iedere les is wan neer de tafel gedekt wordt en de he ren zich aan de dis scharen om hun eigen en eikaars producten te keuren. Geheel in tegenstelling met de gang van zaken thuis, en met begrijpelijke onbescheidenheid, verkondigen zij luid keels nog nooit zo iets heerlijks ge proefd te hebben. Nu ja. misschien iets langer in de oven, de volgende keer, maar het smaakt voortreffelijk! En na het eten. nee, geen krant en pantoffels, maar afwassen, mijne heren. Iedereen helpt een handje in de keuken en dit gaat met zoveel grappen en zo vlug, dat men zich afvraagt waarom er thuis altijd zo veel bezwaren zijn. Een van de meest geliefde sterke verhalen van deze cursus is dat over de cake. Juist op het moment dat deze in de oven gezet werd. zag de lerares het pak meel. nog ongeopend, op de tafel staan. Wat er in de cake gedaan was is tot de huidige dag een raadsel geble ven. en dat is misschien maar goed ook, hoewel de smaak bijzonder goed was. Toen tegen het einde van de cursus alle leerlingen voldoende presteerden om een diploma te krijgen moest dat heuglijke feit gevierd worden. Dit ge beurde met een feest-diner, door je leerlingen zelf samengesteld en toebe reid. waarbij ook hun vrouwen uitge nodigd waren. Het succes was zo groot, dat alleen al op die avond vijf van de uitgenodigde dames zich voor een kook cursus op dezelfde school lieten in schrijven, omdat zij anders huiselijke moeilijkheden vreesden! naar de nering zetten en tevreden zijn met haar kleine, maar welge kozen en keurige garderobe zu len bij deze regels instemmend knikken en zeggen: Zié je wel.Maar de anderen: de pofsters, de schulden maakster, de hoedjes-tasjes-schoen- tjesmaniakken, zullen hoogstens het kopje in de nek gooien en het neus je optrekken. Want zij blijven kin deren, kleine meiskes in volwas sen kleren, die alles moeten hebben wat zij zien, of wat buurvrouw of zus of vriendin aan heeft. Die maar één persoontje kennen: het gulzige pronkgrage ik je, waaraan alles moet geofferd worden. En die niet besef fen hoe kinderachtig, hoe volstrekt zonder gevoel van eigenwaarde of verantwoordelijkheid zij zijn. en een goede man of aardig gezin niet Vrouwen zoals u, die de tering waard. Treurig, maar onverbeterlijk. OOK 't winters dragen onze jongens graag een jopper, zij het dan liefst gevoerd met teddy of een wollen stof. Hier heeft u een patroon, dat op ver schillende manieren uit te voeren is: met een rits of met de moderne pat sluiting, en wel of niet voorzien van een schouderpas. U heeft er voor nodig ca. 1.20 m van 140 breed. Het voorpand van het model met patsluiting tekent u zoals hierbij afge beeld. Het beleg, dat met een stippel lijn aangegeven is, kunt u desgewenst aanknippen. U paspoileert de zaksplit- ten en brengt de voeringzakken aar. Naar verkiezing kunt u de zakken ook. zoals bij het andere model, met een 4 cm brede pat van dubbele stof af werken en vanzelfsprekend moogt u ook opgestikte zakken nemen. Schou der- en zijnaden sluiten, waarbij u in de laatste de onderste 8 cm als split afwerkt. Het beleg wordt tegen de voorkantén gestikt en de halsrand tus sen de dubbele stof van de kraag ge zet. U verbindt de onder- met de bo- venmouw, die u op elleboogshoogte van voren rekt en van achteren iets in houdt. Waar aangegeven wordt de mouwpat van dubbele stof meegestikt. De mouw zet u, over de kop licht in gehouden, met de binnennaad ca 4 cm vóór de zijnaad in het armsgat. Dit wordt evenals de kraag en mouwpat ten lcm breed afgestikt. De sluitpat- ten van dubbele stof worden van knoopsgaten voorzien. Om verliezen te voorkomen, kunt u ze op het voorpand vaststikken. Het stiksel loopt dan van knoopsgat tot knoopsgat. De voering wordt volgens hetzelfde patroon ge knipt met aftrek van het beleg. Neemt u een teddyvoering, dan maakt u hier van eveneens de bovenkraag. of u neemt er een apart beleg van op de kraag, zodat de jopper in het voorjaar ook zonder teddv gedragen kan worden. Voor het model met ritssluiting laat u de 3 cm overslag vervallen. De rits wordt tussen voorkant en beleg ge stikt. Beide modellen kan men met een extra opgestikte schouderpas volgens de ingetekende lijn maken. Ze kunnen ook heel goed door meisjes gedragen worden. De bundel sprookjes van de gebroe ders Grimm, die de Ui'geversmaat schappij W. de Haan N.V. te Utrecht een aantal jaren geleden deed ver schijnen, is in mijn gezin een der meest geliefde voorleesboeken. Fel is altijd het medeleven met de avonturen der helden, die door goedheid of list slagen, waar anderen met bruut ge weld niet tot hun doel komen. De Duitse verhalen zouden echter wel eens een zware concurrentie kunnen gaan beleven raatt de verzameling Noorse Volkssprookjes, die dezelfde uitgeef ster thans in herdruk het licht heeft doen zien. De Noorse bundel is een keus uit de schat aan materiaal, die de gelq^rden Moe en Asbjörnsen tussen 1837 en 1852 in het Zuiden en Westen van hun vaderland hebben bijeen gebracht. Mevrouw Greta Baars-Jelgersma koos de sprookjes uit en vertaalde ze. Voor haar keus hebben we evenzeer bewon dering als voor haar vertaalwerk. De verhalen zijn kostelijke stukken volks poëzie. welker karakter in de iezing der beide verzamelaars veel minder is aangetast dan die der Duitse in de toch altijd bewust-moraliserende weergave der Grimms. Het Nederlands der ver taling is vlekkeloos en heeft de sfeer en de geur van het origineel behouden. Een korte, duidelijke inleiding van prof. dr A. G. van Hamel geeft de noodzake lijke informaties over het ontstaan van deze verzameling. De typografische verzorging van het boek is voortreffelijk. Voor de wijze, waarop Toon van Ham het geheel il lustreerde, kan ik geen onverdeelde bewondering hebben. Maar dat is dan ook het enige. Voor het overige niets dan grote lof. MARIJKE'S GROTE AVONTUUR OP HET LAND De titel van dit boek voor jonge meisjes, dat door Hollandia te Baarn is uitgegeven, vertelt al direct wat Greta Vollewens-Zeylemaker als onder werp heeft gekozen: het stadsmeisje dat door de uitwisseling van de lagere scholen op het platteland terecht komt en daar als het ware ontdekt wat er buiten „te koop" is. YiET GENOEGEN om een lekkere sla te eten behoeven we niet te be- perken tot de zomermaanden. Al is er dan geen kropsla, andere groen ten, die zich voor een slaatje lenen, zijn er volop. Een slaatje is iets heel anders dan zo maar rauwe groente, althans dient het te zijn. Natuurlijk lokt U een stuk rauwe kool niet aan, maar als dit stuk kool fijn verdeeld wordt en met een smakelijk sausje vermengd, dan zult U rauwe kool met plezier eten. Voor een groentesla geldt immers nog sterker dan'voor gekookte groenten, dat liet uiterlijk en de toegevoegde ingrediën ten het succes van het gerecht bepalen? Grove bladgroenten en koolsoorten, wortelen en knollen zult U vermoede lijk het meest waarderen, wanneer ze fijngesneden' of geraspt zijn. Gekookte groenten b.v. biet, kunnen groter wor den gesneden en aan fijne zachte blad groenten zoals veldsla en spinazie be hoeft niet eens het mes te pas te komen. Voorbeelden van sausjes Mengsel van 2 delen olie en 3 delen azijn, paar druppels aroma; olie, azijn, zout, een weinig sui ker. Deze saus is geschikt yoor ietwat bittere groenten als lof en andijvie; Karnemelk, azijn, zout, peper of nootmuskaat; Fijngemaakt ei, olie, azijn of citroensap, zout: Tomatenpuree verdund met azijn en olie. Sla van andijvie en appel Pl.m. 250 g andijvie, 250 g zachtzure appelen, 1 eh olie. azijn, (citroensap), zout. Het ei 4 a 5 minuten koken, pellen en in de slakom fijndrukken met een vork. Een paar eetlepels olie en azijn en wat zout ermee vermengen. De andijvie van de lelijke bladeren en het stronkje ont doen en zeer fijnsnijden. De appelen wassen of schillen (mooi gekleurde vruchten met schil en al gebruiken) en in blokjes snijden. De appel meteen door de slasaus mengen om verkleuren te voorkomen. Alle ingrediënten luchtig dooreen scheppen. Lesgewenst citroen, sap er over druppelen. Na enkele minuten de sla op smaak afmaken. Sla van witte of savoye kool of wortel. 300 g witte of savoye kool, 150 g win terpeen, olie en azijn, zout, (peterselie). De köol en de winterpeen schoonma ken, de ko'ol zeer fijn snijden of scha ven, de peen raspen. Een saus maken van circa 3 delen olie en 2 delen azijn. De groenten er door scheppen en de sla na enkele minuten op smaak af maken. (Van een paar takjes peterselie de blaadjes afsnijden, deze fijnsnijden en over de sla strooien). Sla van biet en knolselderij 350 g gekookte biet, een kleine knol. selderij, 2 kleine gekookte aardappelen, melk, azijn, zout. De aardappelen fijnwrijven en met melk en azijn tot een dunne saus roe ren. De biet stropen en in blokjes snij. den. De knolselderij in plakken snij den, deze schillen en in smalle reepjes verdelen. Selderij en biet met elkaar vermengen en door de slasaus roeren. De sla op smaak afmaken. Slaschotel. 250 g biet, 150 g witlof. 150 g groene kool, 2 gekookte aardappelen, peter selie, olie, azijn, slasaus, zout. De groenten schoonmaken. De biet in reepjes verdelen. Het lof en de kool van de stronk ontdoen en snipperen, de aardappelen in plakken snijden, de pe terselie zeer fijn snijden. De bieten en het lof apart wegzetten in een mengsel van olie en azijn, de koo] op smaak afmaken met siasaus. Door een paar lepels slasaus de peter selie roeren. In het midden van een schaal de aardappelplakken leggen en deze met de peterseliesaus bedekken. De biet- en de witlofsla laten uitlekken en de rode, witte en groene groente in vakjes om de aardappelen heen schik ken. De conferentiekamer van de Mid-Ocean-Cluh op een der Bermuda-eilanden, waar de be sprekingen van de Wettelijke Grote Drie thans plaats vinden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1953 | | pagina 7