Kookschool voor mannen
SASKIA
Patroon voor een j opper
Het tijdelijke „home" van de Grote Drie
Een gat in de
hand
Max Heymans tussen winter
en voorjaar
GROENTENSLA'S
VOOR HERFST
EN WINTER
vDOOR
De dames konden er
wat van leren
o /v
Noorse Sprookjes
AF EN TOE krijg ik van die heer-
n li.ike brieven in mijn bus: zo
spontaan, zo echt gloeiend opgewon
den, dat ik ze dolgraag in hun ge
heel zou willen overnemen. Met een
dikke rand er omheen, gegarneerd
met pijlen en uitroeptekens. Want
dergelijke brieven bewijzen zo on
gedacht hoeveel gezond verstand en
scherpte van blik er schuilen onder
het huidig vrouwendom.
Nu is een kolom tot mijn innige
spijt maar dik vier kantjes lang, en
moet ik dus duchtig met de schaar
werken. Maar hier hebt u dan enige
gepeperde kernfragmenten uit een
schrijven van een lezeres, die ik vei
ligheidshalve maar volledig anoniem
zal laten:
„Er is een onderwerp dat mij al
wekenlang bezig houdt, en het moet
er nu maar eens uit. Daarom leek
het mü het beste er met u over te
spreken, met de bedoeling dat u het
in uw praatje met andere vrouwen
zult bespreken. Onderwerp: het ge
vaar van de modeshow!
Ja, wat voor gevaar ligt er nu in
zo'n kijkpartijtje in zo'n genoeg
lijk middagje uit? Dat gevaar ligt
niet in het gaan, maar in de gevol
gen. Weet u dat er momenteel vrou
wen zijn, die bezeten zijn van heb
zucht naar mooie kleren? Die, hoe
wel zij een behoorlijk inkomen heb
ben, poffen, de ene week na de an
dere, bij alle mogelijke leveranciers
in levensmiddelen: die schulden heb
ben bij verschillende kappers, die de
man tot wanhoop brengen en het le
ven in huis tot een hel maken. Die
stikken in de zorgen; niet échte zor
gen, maar zorgen, die zij zich ma
ken, omdat zij haar levenseisen te
hoog willen stellen. Die aan alle
goeds dat zij hebben: haar gezond
heid, haar man en kinderen, voorbij
zien, om dat éne fel begeerde stuk,
die creatie, die bijpassende schoen
tjes en niet beseffen de leegheid
van dat dwaze begeren.
Laten nu niet allerlei verontwaar
digde moeders naar haar pen grijpen
en vertellen dat zij nóóit iets krij
gen, dat het laatste altijd voor haar
is. Die moeders zijn er, dat weet ik,
honderden en honderden. Voor haar
is dit schrijven niet bestemd. Nee,
het is voor de dames uit de kringen,
waar de mannen behoorlijk verdie
nen. Die, indien zij haar verstand
gebruiken, er kunnen komen, en er
bovendien nog netjes uitzien ook.
En denkt u nu alstublieft niet dat
ik zelf met deze wijze les een vol
maakt voorbeeld van deugd ben.
Niets daarvan. Ik ben dol(!) op
mooie kleren, maar nuchter genoeg
om in te zien dat kopen niet gaat
en daarom ga ik niet naar mode
shows. Wacht u voor de verzoeking."
70: dat is er uit, een flinke lading
stoom afgeblazen, is het niet? En
Saskia kan niet anders zeggen dan:
Lieve lezeres: u hebt het aller
grootste gelijk van de vismarkt.
Werkelijk. Maar toch zal Saskia géén
actie, eventueel met folders en span
doeken, op touw zetten tegen de
Modeshow.
Het is toch eigenlijk wel een wonderlijke ontwikkeling, dat er practisch geen
vrouwelijke kok in hotels en restaurants te vinden is, terwijl in het gezin
het juist de vrouw is, die iedere dag maar weer voor de maaltijden zorgt. Wij
kunnen de zaak ook omdraaien en vragen: Waarom interesseren de mannen
zich over het algemeen zo weinig voor koken (behalve voor de resultaten),
terwijl de praktijk toch bewijst dat hun sexe uitmuntende koks oplevert? Nu
zijn daar waarschijnlijk vele antwoorden op te geven in de geest van verdeling
van de arbeid tussen man en vrouw, hij ■buitenshuis, zij binnenshuis: van ver
moeid zijn na een drukke dag in de werkkring, en nog vele andere. Wij willen
ons echter vandaag niet in diepzinnige beschouwingen over dit onderwerp
verdiepen en U vertellen van een huishoudschool in het stadje Marion in de
Verenigde Staten, waar eens per week een cursus gehouden wordt om mannen
het koken te leren.
Lichtbruin kapje met parels geborduurd en bijpassende handschoenen
Niet alleen om niet de hele Vak-
froep Detailhandel-Damesconfectie
enevens de fabrieksdirecteuren, en
verdere belanghebbenden in deze
branche aan de hals te krijgen. Ieder
een, vooral in de verkopende mid
denstand, vecht momenteel voor zijn
broodje, en grijpt elke kans en elke
manier aan om kopers te lokken.
Zulke shows zijn niet anders dan
een soort verlengde etalages, waar
in de poppen aan het wandelen zijn
geslagen. Alles om de boterham te
verzekeren van duizenden hardwer
kende vaklui, waarbij een groot per
centage vrouwen
Maar daar hebben wij het al: als
wij zouden waarschuwen tegen de
modeshow zouden wij met evenveel
klem moeten ageren tegen de etala
ge, de advertentie, de winkelweek,
de reclame-folder, de braderie en
desnoods tegen de marktkramen. Wij
zouden ons moeten vergenoegen met
winkelstraten vol geblindeerde rui
ten, waar men hoogstens fluisterend
door een luikje in de gegrendelde
voordeur zou mogen informeren naar
wat er binnen te koop was
U lacht erom? Toch ben ik alleen
maar consequent. Want het gevaar,
lieve verontwaardigde briefschrijf
ster, zit hem niet in die show, maar
in dat gat in die vrouwenhand. Een
euvel, dat heus niet dateert van van
daag of gisteren, maar dat alle
eeuwen door huisvaders tot wanhoop,
verbittering en bankroet heeft ge
bracht.
Leest u er „De klop op de deur"
maar eens op na of het leven van
onze blijspeldichter Pieter Langen-
dijk. En persoonlijk heb ik van na-
hij de tragedie gadegeslagen van een
gezin, waarvan moeder naar koop
ziekte, haar hang naar opschik en
luxe zover dreef, dat haar man in
de gevangenis belandde en haar
onige zoon door verwaarlozing stierf,
waarop zij zich een zeer decoratief
rouwtoilet met sluier aanschafte en
de rest van haar leven poseerde als
de beproefde echtgenote en beroof
de moeder.
JJ vraagt mü aan het «lot: „Wilt u
eraan mede werken dat er meer
vrouwen vrede in het hart hebben?"
Natuurlijk wil ik dat maar hoe
Wilt u dat ik zoiets klaarspeel? Hoe
bioet ik dat gat in die hand dicht-
Dlakken? Met preekjes, met waar
schuwingen. met smeekbeden des
noods' Helpt niet, gelooft u mij.
()NZE meest actieve hoeden-
artist, Max Heymans, heeft
zijn tussen-collectie getoond voor
vertegenwoordigers van de pers
en voor zijn vaste cliëntèle. Dat
iedereen met plezier naar deze
modellen, of liever modelletjes,
want grote hoeden ontbraken
vrijwel geheel, heeft gekeken
was duidelijk, en toont aan, dat
Heymans ook in een zakelijke,
niet door overdreven buitenissig
heden vertroebelde sfeer zijn
meesterschap als modist kan
tonen.
Het is wel moeilijk een bepaalde
Ujn aan te geven voor de vele zo
sterk verschillende modellen, die
ieder voor zich een grote bekoring
hebben. Er waren pillendoosjes en
kapjes, recht op het hoofd gedragen,
cloches die het gehele hoofd omslo
ten hielden en platte hoedjes met
een zekere neiging naar voren te
hellen. Zoals gezegd, grote hoeden
werden niet getoond. Uit de aard
van de collectie spruit voort, dat vil
ten, nogal winters aandoende model
len afwisselden met vrolijke din
getjes van gevlochten stroband en
cocktail-hoedjes van minimale af
metingen. A-symmetrische exempla
ren kwamen wel voor, maar waren
sterk in de minderheid. Dat van
de vijfendertig modellen er mis
schien drie uit de toon vielen, be
wijst voldoende, dat Max Heymans
deze maal midden in de roos gescho
ten heeft.
Als wij enkele modellen mogen
vermelden, dan kiezen wij daarvoor
in de eerste plaats Vol de Nuit,
welke nachtvlucht een donkergrijs
vilten kapje bleek te zijn met een
omgeslagen randje en aan de achter
zijde twee slipjes, welke laatsten
heel bescheidenlnk met pareltjes wa
ren bezet. Een buitengewoon gedis
tingeerd hoedje, dat iedere vrouw
gaarne zou bezitten. Ook Diorama,
een kapje in de vorm van een om
gekeerd bootje, bestaande uit twee
nerz-randjes óm een met zwarte kra
len geborduurd zwart middenstuk,
was zeer fraai.
In het algemeen was borduursel
met parels, lovertjes en kralen een
veel toegepaste versiering, evenals
lange, van achteren afhangende lin
ten. Wii vonden borduursel bijvoor
beeld op een greige melusine kapje,
dat geïnspireerd leek op de bekende
kaukasische petjes^ Coeur de Joie
genaamd en bij Miss Dior, een wit
satijnen, over het hoofd sluitend
hoedje met aan de voorzijde symme
trische uitsnijdingen. Jolie Madame,
een zwarte melusine cloche die
nauw en ver om het hoofd sloot,
verrukte de toeschouwsters door als
enige versiering aan de onderrand,
ter hoogte van de oren een tweetal
lussen te vertonen, bezet met een rij
grote parels.
Als laatste willen wij nog noemen,
zonder de rest ook maar enigszins
te kort te doen My Sin met omdat
wij de zonde zouden willen propage
ren, maar om de uiterst geraffineer
de combinatie van hardblauw vilt
voor het kapje, met zwarte passe-
menterie en hardblauwe, bijna lich
tende stenen.
Een mooie collectie, die de pers
rustig heeft kunnen bezien, ook na
derhand, omdat de cliëntèle die el
kaar anders de nieuwe modellen
met alle middelen tracht af te kapen,
slechts na afspraak toegang tot het
hoedenparadijs zal kunnen krijgen.
Een regeling, die de zakelijkheid
evenzeer ten goede zal komen als de
modellen zelf en de'goede keus zal
bevorderen.
£)E DIRECTEUR van deze school liep
al lang met het plan voor een der
gelijke cursus rond, toen hij op een
keer in een gezelschap was waar het
gesprek op jagen en vissen tijdens
week-ends kwam. De aanwezige heren
waren het er over eens, dat de maal
tijden (waar zij zelf voor zorgden) in
deze week-ends nog wel wat te wensen
overlieten, en dat zij veel meer plezier
zouden hebben als ook dat onderdeel
goed verzorgd zou zijn. Zoals u begrij
pen zult had onze directeur niet veel
meer nodig om van wal te steken met
zijn plan van zelfverdediging tegen ver
brande toast, bittere koffie en verdron
ken groente; tegen de eenzame maal
tijden in een restaurant als de vrouw
des huizes er eens niet is, daarbij spe
culerend op het eergevoel van zijn toe
komstige leerlingen. Het succes was
overweldigend, vooral omdat hier de
gelegenheid geboden werd zonder cri-
tische blikken van bedreven huisvrou
wen de eerste stappen op het glibberige
pad der kookkunst te zetten, in een
groep mannen die er allemaal niets van
afwisten!
Onder leiding van een kooklerares
begonnen toen de lessen. In het begin
heerste er een gespannen, dodelijke
stilte wanneer er een cake uit de oven
kwam of op andere wijze een mijlpaal
in het onderwijs bereikt was, maar
toen de heren der schepping zich wat
vertrouwder begonnen te voelen met al
die rare instrumenten als schuimspa
nen, mayonnaiseklopper, afwaskwasten
en aardappelmesjes, sprongen zij niet
meer nerveus een meter omhoog als er
eens een pan op de grond kletterde en
werd gr onder het werk heftig gediscus
sieerd over.... zakenproblemen. Soms
was er een kleine onderbreking, zoals
in het geval van de enthousiaste, grijs-
gelokte arts, die zich op een avond voor
de taak gesteld zag zandkoekjes te bak
ken, en net op het moment dat deze de
g-/3k- I -3
SLUITPAT
8 JAAn
mouwpat
ZAK
oven in zouden gaan weggeroepen werd
voor een spoedgeval in het ziekenhuis.
Hij ging. natuurlijk, maar belde toch
een uur later op om te zeggen, dat zijn
koekjes uit de oven konden!
Het hoogtepunt van iedere les is wan
neer de tafel gedekt wordt en de he
ren zich aan de dis scharen om hun
eigen en eikaars producten te keuren.
Geheel in tegenstelling met de gang
van zaken thuis, en met begrijpelijke
onbescheidenheid, verkondigen zij luid
keels nog nooit zo iets heerlijks ge
proefd te hebben. Nu ja. misschien iets
langer in de oven, de volgende keer,
maar het smaakt voortreffelijk! En na
het eten. nee, geen krant en pantoffels,
maar afwassen, mijne heren. Iedereen
helpt een handje in de keuken en dit
gaat met zoveel grappen en zo vlug,
dat men zich afvraagt waarom er thuis
altijd zo veel bezwaren zijn.
Een van de meest geliefde sterke
verhalen van deze cursus is dat over de
cake. Juist op het moment dat deze in
de oven gezet werd. zag de lerares het
pak meel. nog ongeopend, op de tafel
staan. Wat er in de cake gedaan was is
tot de huidige dag een raadsel geble
ven. en dat is misschien maar goed ook,
hoewel de smaak bijzonder goed was.
Toen tegen het einde van de cursus
alle leerlingen voldoende presteerden
om een diploma te krijgen moest dat
heuglijke feit gevierd worden. Dit ge
beurde met een feest-diner, door je
leerlingen zelf samengesteld en toebe
reid. waarbij ook hun vrouwen uitge
nodigd waren. Het succes was zo groot,
dat alleen al op die avond vijf van de
uitgenodigde dames zich voor een kook
cursus op dezelfde school lieten in
schrijven, omdat zij anders huiselijke
moeilijkheden vreesden!
naar de nering zetten en tevreden
zijn met haar kleine, maar welge
kozen en keurige garderobe zu len
bij deze regels instemmend knikken
en zeggen: Zié je wel.Maar de
anderen: de pofsters, de schulden
maakster, de hoedjes-tasjes-schoen-
tjesmaniakken, zullen hoogstens het
kopje in de nek gooien en het neus
je optrekken. Want zij blijven kin
deren, kleine meiskes in volwas
sen kleren, die alles moeten hebben
wat zij zien, of wat buurvrouw of
zus of vriendin aan heeft. Die maar
één persoontje kennen: het gulzige
pronkgrage ik je, waaraan alles moet
geofferd worden. En die niet besef
fen hoe kinderachtig, hoe volstrekt
zonder gevoel van eigenwaarde of
verantwoordelijkheid zij zijn. en een
goede man of aardig gezin niet
Vrouwen zoals u, die de tering waard. Treurig, maar onverbeterlijk.
OOK 't winters dragen onze jongens
graag een jopper, zij het dan liefst
gevoerd met teddy of een wollen stof.
Hier heeft u een patroon, dat op ver
schillende manieren uit te voeren is:
met een rits of met de moderne pat
sluiting, en wel of niet voorzien van
een schouderpas. U heeft er voor nodig
ca. 1.20 m van 140 breed.
Het voorpand van het model met
patsluiting tekent u zoals hierbij afge
beeld. Het beleg, dat met een stippel
lijn aangegeven is, kunt u desgewenst
aanknippen. U paspoileert de zaksplit-
ten en brengt de voeringzakken aar.
Naar verkiezing kunt u de zakken ook.
zoals bij het andere model, met een
4 cm brede pat van dubbele stof af
werken en vanzelfsprekend moogt u
ook opgestikte zakken nemen. Schou
der- en zijnaden sluiten, waarbij u in
de laatste de onderste 8 cm als split
afwerkt. Het beleg wordt tegen de
voorkantén gestikt en de halsrand tus
sen de dubbele stof van de kraag ge
zet. U verbindt de onder- met de bo-
venmouw, die u op elleboogshoogte van
voren rekt en van achteren iets in
houdt. Waar aangegeven wordt de
mouwpat van dubbele stof meegestikt.
De mouw zet u, over de kop licht in
gehouden, met de binnennaad ca 4 cm
vóór de zijnaad in het armsgat. Dit
wordt evenals de kraag en mouwpat
ten lcm breed afgestikt. De sluitpat-
ten van dubbele stof worden van
knoopsgaten voorzien. Om verliezen te
voorkomen, kunt u ze op het voorpand
vaststikken. Het stiksel loopt dan van
knoopsgat tot knoopsgat. De voering
wordt volgens hetzelfde patroon ge
knipt met aftrek van het beleg. Neemt
u een teddyvoering, dan maakt u hier
van eveneens de bovenkraag. of u neemt
er een apart beleg van op de kraag,
zodat de jopper in het voorjaar ook
zonder teddv gedragen kan worden.
Voor het model met ritssluiting laat
u de 3 cm overslag vervallen. De rits
wordt tussen voorkant en beleg ge
stikt.
Beide modellen kan men met een
extra opgestikte schouderpas volgens
de ingetekende lijn maken. Ze kunnen
ook heel goed door meisjes gedragen
worden.
De bundel sprookjes van de gebroe
ders Grimm, die de Ui'geversmaat
schappij W. de Haan N.V. te Utrecht
een aantal jaren geleden deed ver
schijnen, is in mijn gezin een der
meest geliefde voorleesboeken. Fel is
altijd het medeleven met de avonturen
der helden, die door goedheid of list
slagen, waar anderen met bruut ge
weld niet tot hun doel komen. De
Duitse verhalen zouden echter wel eens
een zware concurrentie kunnen gaan
beleven raatt de verzameling Noorse
Volkssprookjes, die dezelfde uitgeef
ster thans in herdruk het licht heeft
doen zien. De Noorse bundel is een
keus uit de schat aan materiaal, die de
gelq^rden Moe en Asbjörnsen tussen
1837 en 1852 in het Zuiden en Westen
van hun vaderland hebben bijeen
gebracht.
Mevrouw Greta Baars-Jelgersma koos
de sprookjes uit en vertaalde ze. Voor
haar keus hebben we evenzeer bewon
dering als voor haar vertaalwerk. De
verhalen zijn kostelijke stukken volks
poëzie. welker karakter in de iezing
der beide verzamelaars veel minder is
aangetast dan die der Duitse in de toch
altijd bewust-moraliserende weergave
der Grimms. Het Nederlands der ver
taling is vlekkeloos en heeft de sfeer
en de geur van het origineel behouden.
Een korte, duidelijke inleiding van prof.
dr A. G. van Hamel geeft de noodzake
lijke informaties over het ontstaan van
deze verzameling.
De typografische verzorging van het
boek is voortreffelijk. Voor de wijze,
waarop Toon van Ham het geheel il
lustreerde, kan ik geen onverdeelde
bewondering hebben. Maar dat is dan
ook het enige. Voor het overige niets
dan grote lof.
MARIJKE'S GROTE AVONTUUR
OP HET LAND
De titel van dit boek voor jonge
meisjes, dat door Hollandia te Baarn
is uitgegeven, vertelt al direct wat
Greta Vollewens-Zeylemaker als onder
werp heeft gekozen: het stadsmeisje
dat door de uitwisseling van de lagere
scholen op het platteland terecht komt
en daar als het ware ontdekt wat er
buiten „te koop" is.
YiET GENOEGEN om een lekkere
sla te eten behoeven we niet te be-
perken tot de zomermaanden. Al is
er dan geen kropsla, andere groen
ten, die zich voor een slaatje lenen,
zijn er volop.
Een slaatje is iets heel anders dan
zo maar rauwe groente, althans dient
het te zijn. Natuurlijk lokt U een stuk
rauwe kool niet aan, maar als dit stuk
kool fijn verdeeld wordt en met een
smakelijk sausje vermengd, dan zult U
rauwe kool met plezier eten. Voor een
groentesla geldt immers nog sterker
dan'voor gekookte groenten, dat liet
uiterlijk en de toegevoegde ingrediën
ten het succes van het gerecht bepalen?
Grove bladgroenten en koolsoorten,
wortelen en knollen zult U vermoede
lijk het meest waarderen, wanneer ze
fijngesneden' of geraspt zijn. Gekookte
groenten b.v. biet, kunnen groter wor
den gesneden en aan fijne zachte blad
groenten zoals veldsla en spinazie be
hoeft niet eens het mes te pas te
komen.
Voorbeelden van sausjes
Mengsel van 2 delen olie en 3 delen
azijn, paar druppels aroma;
olie, azijn, zout, een weinig sui
ker. Deze saus is geschikt yoor
ietwat bittere groenten als lof en
andijvie;
Karnemelk, azijn, zout, peper of
nootmuskaat;
Fijngemaakt ei, olie, azijn of
citroensap, zout:
Tomatenpuree verdund met azijn
en olie.
Sla van andijvie en appel
Pl.m. 250 g andijvie, 250 g zachtzure
appelen, 1 eh olie. azijn, (citroensap),
zout.
Het ei 4 a 5 minuten koken, pellen en
in de slakom fijndrukken met een vork.
Een paar eetlepels olie en azijn en wat
zout ermee vermengen. De andijvie van
de lelijke bladeren en het stronkje ont
doen en zeer fijnsnijden. De appelen
wassen of schillen (mooi gekleurde
vruchten met schil en al gebruiken) en
in blokjes snijden. De appel meteen
door de slasaus mengen om verkleuren
te voorkomen. Alle ingrediënten luchtig
dooreen scheppen. Lesgewenst citroen,
sap er over druppelen.
Na enkele minuten de sla op smaak
afmaken.
Sla van witte of savoye kool of wortel.
300 g witte of savoye kool, 150 g win
terpeen, olie en azijn, zout, (peterselie).
De köol en de winterpeen schoonma
ken, de ko'ol zeer fijn snijden of scha
ven, de peen raspen. Een saus maken
van circa 3 delen olie en 2 delen azijn.
De groenten er door scheppen en de
sla na enkele minuten op smaak af
maken. (Van een paar takjes peterselie
de blaadjes afsnijden, deze fijnsnijden
en over de sla strooien).
Sla van biet en knolselderij
350 g gekookte biet, een kleine knol.
selderij, 2 kleine gekookte aardappelen,
melk, azijn, zout.
De aardappelen fijnwrijven en met
melk en azijn tot een dunne saus roe
ren. De biet stropen en in blokjes snij.
den. De knolselderij in plakken snij
den, deze schillen en in smalle reepjes
verdelen. Selderij en biet met elkaar
vermengen en door de slasaus roeren.
De sla op smaak afmaken.
Slaschotel.
250 g biet, 150 g witlof. 150 g groene
kool, 2 gekookte aardappelen, peter
selie, olie, azijn, slasaus, zout.
De groenten schoonmaken. De biet in
reepjes verdelen. Het lof en de kool
van de stronk ontdoen en snipperen, de
aardappelen in plakken snijden, de pe
terselie zeer fijn snijden.
De bieten en het lof apart wegzetten
in een mengsel van olie en azijn, de
koo] op smaak afmaken met siasaus.
Door een paar lepels slasaus de peter
selie roeren. In het midden van een
schaal de aardappelplakken leggen en
deze met de peterseliesaus bedekken.
De biet- en de witlofsla laten uitlekken
en de rode, witte en groene groente in
vakjes om de aardappelen heen schik
ken.
De conferentiekamer van de
Mid-Ocean-Cluh op een der
Bermuda-eilanden, waar de be
sprekingen van de Wettelijke
Grote Drie thans plaats vinden.