GASTVROUW VISGENOEGEN S COCKPIT Ben ik tevreden? ap de taila Het rotstuintje moet zich laten gelden DA1 WEET U ALWEER Volgende week: onzi nieuwe kinderrubriek Een detail of een kleineogenschijnlijk onbetekenende, garnering geeft vaak een persoonlijk accent aan de kleding. Ook aan de manier, waarop bijvoorbeeld een shawltje gedragen wordt, kan men afleiden of de draag ster beschikt over een goede smaak of dat zij zich laat leiden door een zekere nonchalance. Modeshows kunnen ons in dit opzicht en tevens wat betreft garneringen en combinatiemogelijkheden veel leren. „Kunnen" zeggen wij met opzet, want in vele gevallen ontbreekt er nog roei eens iets aan. De oorzaak hiervan ligt onzes inziens aan het feit, dat er „maisons" zijn, die shows gaan or ganiseren, terwijl die daartoe eigenlijk geen rectyt hen- ben': '/,o langzamerhand ontstaat er een irtodemalleviolen, welke zonder ophouden doorwentelt en "die meer ver- warring dan onderscheidingsvermogen schept. Nee, het organiseren van een show moet overgelaten worden aan degenen, die zelf ontwerpen. Ook dan zullen er in ons land nog modeshows te over zijn om zich op de hoogte te kunnen stellen van de nieuwe lijnen. Dit seizoen valt de aandacht zeer sterk op de garne ringen en de bijoux. De persoonlijke smaak zal zich las geducht moeten laten gelden. Staan de enorme oorring: a U nietDraag ze dan niet omdat het mode is. Vermijdt ook een te groot geflonker van de strasz-spelden. die thans in alle mogelijke vormen en variaties liggen uit gestald. Flatteus is bijvoorbeeld een broche met enkele van deze glinsterende steentjes op de revers van een donkere tailleur. Bijzonder goed voldoet ook de hoed met handschoenen-combinatie zoals op bovenstaande foto is afgebeeld. De hoed, een ontwerp van „le Chapeau Artistique" te Amsterdam, is gemaakt van laise, een soepele strosoort. Ook de kappen van de handschoenen zijn vervaardigd van dit materiaal. Het korte jasje op de andere foto getuigt eveneens van goede smaak. Het is een vrouwelijke versie van de heren-chesterfieldjas, vertegenwoordigd in een fingertip van beige laken met een fluwelen kraag. Creed is de ontwerper. AM1CA. Zo was er eens een meester, die z'n kinde ren opgaf een opstel te. maken, dat tot titel had: De lente. Hier volgt, wat een ke reltje van acht jaar er ovei vertelde: Zie, de lente is geko men, het schoonste jaar getijde van het jaar. De vogels kwelen in de parken en bossen. De bo men lopen uit en krij gen nieuwe bladeren. De weilanden staan weer vo' met prachtige voorjaars bloemen. Kortom, terwij1 het voorjaarswindje zachtjes blaast, kriigt al les weer een nieuw pakje aan. Alleen onze meester draagt steeds zijn oude, kale colbert, dat hij de vorige iaren ook al aan had. •Te had het gezicht van de meester moeten zien, toen hij dat opstelletje las. Op het kantje af In een Engelse krant las ik het volgende merk waardige verhaal Een korporaal van de Ameri kaanse luchtmacht op de vliegbasis Muroc in Ca- lifornië brak zijn schedel en rechterarm bij een on geluk Hij moest het neus- wiel iepareren van een straaljager, toen een technicus in de cabine de motor op gang zette en- op volle toeren liet aan blazen De korporaal stond een meter van de luchtinlaat af, maar hij werd van zijn voeten ge slingerd en door de ge weldige luchtstroom in de trechter gezogen Hij had echte»- in de zak van zijn jasje een boekje met beeldromans en de bla den van dat boekje wer den nog vlugger naar bin nen gezogen dan de kor poraal zelf. De blaadjes, die natuurlijk in flarden gescheurd werden, r.-lak- ten zich vast tegen de in- laatzeëf en daardoor werd de razende luchtstroom gestremd. Dat was een geluk, want door die pa piertjes was het, dat de korporaal het er levend afbracht Hak de kop er af Hier volgen de beteke nis van enkele woorden die, als je de kop, dus de eerste letter er af hakt, weer nieuwe goede woor den moeten vormen, waarvan de betekenis is aangegeven. 1. Een stap wordt iets. dat na verbranden overblijft. 2. Een lichaamsdeel van een dier wordt iets lekkers. 2 Tets. dat de vogels doen wordt iets lelijks. 4. Iets, waar je mee schieten kunt wordt een deel van een raam. 5. De ene meisjesnaam wordt een andere meisjesnaam. 6. Iets. dat scnittert wordt een wapen. 7. Iets pijnlijks wordt een groot ongeluk. 8. Een priestergewaad wordt een lichaams deel. 9. Iets, dat je op een brief plakt wordt een dier. 19. Een rleel van een vis wordt een deel van een bijenkorf. Die kon nog eens rekenen Heb je wel eens ge hoord van de geweldige rekenaar Jacques Inau- cli? Die werkte steeds zonder schoolbord of een wit velletje paniet Alles deed hij uit zijn hoofd. Hii was in staat ->m in enkele seconden getallen van 21 cijfers van elkaar af te trekken. Hij gaf antwooru up vragen als de volgende: „Wat zijn de drie opeenvolgende getallen. waarvan de som, als je ze tot de tweede macht verheft 1.593.854 is? „Of verme nigvuldig getallen van 16 Cijfers met el kaar. Of trek de vijfde machtswortel uit het ge tal 351.214.031.619 en meer van die grapjes met getallen. En alles deed hij zo maar uit zijn hoofd. In 1924 liet men Jac ques Inaudi een wed strijd aangaan met de re kenmachines van die tijd. Nu moet je weten, dat die machines in 6 mi nuten het werk opknap pen van 25 wiskundigen in 6 maanden. Jacques won het van die machi nes zolang het over ge tallen ging van minder dan 5 cijfers, die verme nigvuldigd moesten wor den. Verder waren de machines hem rle haas Toch wpc Inaudi geen geleprde want Itil kon nas op de leeftijd van 32 jaar lezen.... Een visschotel kan een sieraad voor de tafel zyn en indien goed bereid een streling voor de tong. Laten we er een gewoonte van maken ten minste eenmaal per week vis op tafel te zetten: hetzij gebakken, hetzij geltookt, hetzij gestoofd. En laten we ons vismaal niet beperken tot de warme maaltijd, maar ook eens vis gebruiken bij de bo terham. Hoe en wanneer men de verse vis ook opdient: koop ze kort voor het gebruik. Neemt u daarentegen bevroren of gerookte vis, laat deze dan enige tijd voor het gebruik in de keuken liggen om op temperatuur te komen. En nu de recepten voor 4 personen: Kabeljauw in tomatensaus: 300 g kabeljauwmo ten, zout, een schijf ui, ongeveer 50 g boter ot margarine, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 eetlepel aardappelmeel. De moten afspoelen en zouten. De tomatenpuree in een pan of vuurvaste schaal verdunnen met on geveer 2\i dl water. De ui snipperen. De vis en ui in de tomatensaus leggen en klontjes boter of margarine op de vis leggen. Hierover beschuit- kruim of paneermeel strooien. De pan of schaal sluiten en het geheel aan de kook brengen. De vis gaar koken in 15 a 20 minuten. Het vocht bin den met een papje van aardappelmeel en water. Voor dit gerecht kan zowel verse als bevroren kabeljauw genomen worden. Bevroren kabeljauw eerst laten ontdooien. Gefileerde schol: 2 schollen, zout, desgewenst mosterd; ui, petersellestengels, 80 g boter of mar garine, 40 g (4 eetlepels) bloent, azijn, een zure augurk. De schollen (laten) fileren. De graten en kop met Vz water en zout, een stukje ui en perselie aan de kook brengen en een kwartier laten trekken. Het nat zeven. De filets zouten, desgewenst met een weinig mosterd inwrijven, en oprollen met de velkant naar binnen. De filetsrolletjes tegen elkaar letten in een vuurvaste schaal of pan. Een scheutje visbouillon er over gieten en de vis gaar koken In het jaar 1999 zullen jullie in België een totale zonsverduistering kun nen zien. Jullie zijn dan 45 jaar plus wat je nu bent. Reken maar uit! De Lassoman rijdt dan al op een heel oud paard, moet je maar denken. Er zijn 7000 rijstvo geltjes in ons land aan gekomen, en dat wil wat zeggen! De Lassoman was ter begroeting aan wezig, want hij houdt veel van vogeltjes. En nu zet de Lasso man er een punt achter. Achter alles. Hij rijdt weg en komt niét meer terug. Hartelijke groeten allemaal! En bedankt voor alles! Vaarwel! Hup paard! Oplossing De boomnamen, die je in het rijmpje moest in vullen, waren: populier, plataan, beuk, berk. linde, els, es en kastanje Opstel maken Opstellen maken moe ten lullie ook wel eens doen. De een houdt er van, de ander niet. Beroemde diamanten Heel vroeger werden er al in Voor-Indië kostbare diamanten gedolven. En weet je, waai ze die wel voor gebruikten? Als ogen in de afgodsbeelden. In 1730 was de hele we reld in rep en roer, omdat er in Brazilië diamanten ontdekt waren. Heel wat mensen trokken er heen om hun geluk te beproe ven Ze d'achten zeker, dat ze ze zo maar als ste nen van de grond konden oprapen. Maar dat viel le lijk tegen Toch zat er diamant in de grond en ook nu nog komen uit Brazilië mooie blauwwitte stenen In 1867 dook er in Kaapland een concurrent op Boerenkinderen von den mooie steentjes en deden die in een doosje, zonder er verder over na te denken. Maar moeder vond, dat ze zo mooi schitterden en liet ze een AL zitten we nog een paar dagen van de nieuwe maand af, toch geven we je maar vast de nieuwe spreuk voor April. Uit ervaring weten we, dat onze trouwe leden van de Jeugdbond zon der Naam altijd nieuwsgierig vragen: Wat krijgen we weer voor de naastenliefde te doen? Ze zeggen wel eens: er zijn maar twee woord- /es met te, die goed zijn, namelijk tehuis en te- vreden. Dit laatste woordje laten we nu in April als een lichtreclame voor je ogen flikkeren: BEN IK TEVREDEN? Er zijn van die mopperkezen, die op alles en aog wat iets hebben aan te merken. Dat begint al in de vroege morgen. Dan stappen ze zogenaamd niet het verkeerde been uit bed. -On de hele lieve dag hebben ze last van dat verkeerde been. En anderen mogen ook nog van dat verkeerde been profiteren. Ontevreden over eten en drinken, over kleren en schoenenover school en de meester en de juf, over vrienden en vriendinnetjes, over het weer en hoofd- en buikpijn en zet zo de litanie nog maar een eindje door. Met zulke ontevreden stoethaspels zit je maar lekker opgescheept. Houd je tevreden in het levendat zal jezelf en anderen vreugde geven. O zo, Koos! BEN IK TEVREDEN? koopman meenemen naar de stad om ze te laten on derzoeken. En toen bleek, dat zo'n steentje 6000 gul den waard was. Toen begon er een ren naar de Kaapse diamant velden en de grootste dia mant, die daar gevonden is kreeg de naam Culli- nan. De Cullinan I siert nu de kroon van de En gelse vorsten of vorstin nen en de Cullinan II de scepter. Toen ik zo oud was als jullie, heb ik eens een spannend boek gele zen. Dat heette „De strijd om de Koh-i-noor. Dat vreemde woord betekent „Berg des Lichts". Men zegt, dal de diamant 5000 jaar oud is. In 1852 kwam hij in bezit van Koningin Victoria van Engeland. Hij werd gesle pen door twee Nederland se diamantslijpers. En een beroemde dia mant van de laatste tijd is de zogenaamde Jon- korsdiamant Enkele ja ren geleden werd hij im Zuid-Afrika gevonden. In het jaar 1935 werd deze steen door een ju welier uit New-York ge kocht voor de fabelach tige som van 140.000 pnd. Hèi wordt zo langzamerhand toch wel eens tijd, dat er iets aan de tuin wordt gedaan. En wanneer deze woorden worden geuit, gaan de blikken van de tuinbezitter critisch langs de strui ken, waar ai groene puntjes aanzitten. Ze blijven even rusten op een samenstelsel van dorre sten gels en dwalen dan weet' verder, tot ze opnieuw een obstakel tegen komen, een lelijke plek, een kale hoek, een al te weelderig uitgegroeide rozen struik of doodgewoon een stukje tuin, dat al jaren niet je dat is. Elke zomer was dat plekje een „steen des aan stoots" en steeds werd weer het voornemen ge-^ maakt daar het komende seizoen eens verande ring in te brengen. Maar de lente kwam en het stukje bleef zoals het was. Waarom, weet nie mand. Nu staat echter het besluit vast: er zal een grondige reorganisatie plaats hebben. De tuinbe zitter heeft na lang piekeren zijn zinnen gezet op een rotstuintje. Hij is niet de enige, want dui zenden lopen met dezelfde plannen rond. Zij be seffen echter niet, dat in ons vlakke land zo'n kunstmatig gecreëerd berglandschap eigenlijk he lemaal niet thuis hoort; het valt in de meeste ge vallen te veel uit de toon. Maar de aantrekkelijke dwergplantjes zijn bij velen zó geliefd, dat allerwegen rotstuintjes wor den aangelegd. Er wordt echter nogal eens ver geten, dat de rotsplantjes zonnekinderen zijn; het bergtuintje moet dus op een zonnige plaats komen te liggen en liefst op een enigszins glooiend terreingedeelte, dat niet stenen niet met sin tels! wordt gedecoreerd. Deze stenen hebben tevens tot taak de hellende grond te steunen. Met het maken van kuilen moet men voorzich tig zijn. Het verdient beslist geen aanbeveling, daar plantjes in te zetten, want dat zal vooral 's winters (tengevolge vah smeltende sneeuw bijv.) gemakkelijk aanleiding geven tot rotting. Het water moet gemakkelijk kunnen wegvloeien. Daarom mag het rotstuintje ook niet op een laag gelegen gedeelte van de tuin worden aangelegd. Voordat de planten in de grond worden gezet, wordt het rotstuintje geheel gereed gemaakt. De helling mag niet te steil worden; het best voldoet een terrasvormige aanleg. Ook mag niet worden vergeten wat oude stalmest door de bovenlaag heen te werken. Welke planten in de rotstuin komen, is sterk af hankelijk van de voorkeur van de tuinbezitter. De meeste rotsplanten bloeien in het voorjaar en wie er nu toe overgaat een rotstuintje in te rich ten, heeft al heel wat bloeiend materiaal tot zijn beschikking. Maar het is natuurlijk niet zo pret tig als er de rest van het jaar niets te beleven is. Bij de keuze van (je planten dient men er der halve op te letten, dat er ook zomerbloeiers in komen. Er zijn ook planten, die geschikt zijn voor de rotstuin en pas in het najaar bloeien. Ter af wisseling wordt gebruik gemaakt van dwerg heestertjes en rotsconifeertjes en ook kleinere bolgewasjes mogen er niet ontbreken. Wie met overleg te werk gaat, kan verzekerd zijn van een buitengewoon fraai geheel. Htn. Ruim 36000 kilometer heb ik vorig jaar afge legd. Dit jaar is het vacantieprogramma echter zó uitgebreid dat er wel wat kilo metertjes bij zullen komen. Ik verheug me nu al weer op de eerste reis". Deze woorden, waaruit een grote levenslust spreekt, zijn van Rina de Bruyn uit Den Haag; een charmante jonge vrouw, die in het voorjaar en tijdens de zomermaanden de uniform draagt van het „Hotelplan". Een smal strookje op haar linkermouw laat een ieder, die met Rina in contact komt, weten, welk beroep zij heeft. „Stewardess" staat er op. Bij dat woord denkt men dadelijk aan de gastvrouwen in de lucht, ongetwijfeld de meest bekende, maar Rina de Bruyn blijft wat dichter bij de grond. Zij is gastvrouw op de rails. Er zijn in ons land zowel liefhebbers van vissen als liefhebbers van vis. De eersten zien we bij goed en slecht weer uren lang geduldig op hun simmetje staren. Het zijn de hengelaars en tevens aanhangers van de tweede categorie: die der overtuigde viseters. Deze zijn, helaas, niet zó veel in aantal. En dat is haast on begrijpelijk in een land, waar de aanvoer van ver se vis zo'n grote omvang heeft, dat eigenlijk ieder een vis zou moeten eten. in 15 a 20 minuten. Van de rest van de visbouillon een gebonden saus maken. Hiertoe de helft van de boter of margarine smelten en de bloem et- even in verwarmen. Bij scheutjes tegelijk, onder roeren, de visbouillon toevoegen. De saus steeds even aan de kook laten komen alvorens nieuwe visbouillon toe te voegen. Wanneer de saus van goede dikte is, van het vuur af de rest van de boter of margarine in kleine klontjes er door kloppen. De saus op smaak afmaken met een eet- epel azijn en een zeer fijngehakte zure augurk. Schelvisschotel: 50 g schelvis, 1 a 114 kg aardap pelen, vissaus van 44 1 visbouillon of water met een bouillonblokje, 40 g boter of margarine, 40 g bloem en een paar eetlepels fijngesneden peterse lie; een citroen. De schelvis koken en van vel en graat ontdoen. )e aardappelen schoonmaken, gaarkoken in water met zout en in dikke plakken snijden. Een vuur vaste schaal invetten met boter of margarine. Een laag aardappelen er in leggen, daarop een laag vis en een schep peterseliesaus. Zo doorgaan tot dat de schaal gevuld is; hierbij de bovenste laag uit aardappelen laten bestaan. Op de aardappelen Moet men een verstuiking o) verrekking met warme of met koude omslagen behandelenEen medicus geeft in het Journal of the American Medical Association als zijn mening te kennen, dat het in de regel de voorkeur verdient met koude te beginnen, omdat waarschijnlijk kleine bloedvaten gescheurd zullen zijn en de koude omslagen een bloedstelpende werking hebben en de zwelling verminderen. Een dag of twee later bevorderen warme om slagen de toevoer van bloed naar het gekwetste lichaamsdeel, waardoor de pijn wordt verzacht en de genezing bevorderd. Het Hotelplan brengt in de vacantietijd duizen den reizigers naar ver afgelegen oordeni waar het goed is uit te rusten van de alledaagse beslommeringen en waar men naar hartelust kan genieten van de natuur of van het gewoel dei- steden. Tijdens de lange treinreis, welke des nachts onverstoorbaar doorgaat, is het Rina's taak te zorgen dat alles ordentelijk verloopt. Mejuffrouw de Bruyn is een van de zeven stewardessen, die bij het Hotelplan in dienst zijn. Wy brachten haar een bezoek in de propaganda- trein van deze internationale reisorganisatie. „Vorig jaar vertrokken wij iedere Zaterdag met een gezelschap van ongeveer 700 vacantiegangers, of naar Zwitserland of naar Oostenrijk. Zondags avonds keerden wij dan weer met een ander gezelschap naar Nederland terug. Binnenkort", zo ging Rina verder, „zullen wij het heel wat drukker krijgen, want dan gaan we ook reizen maken langs de Rijn en naar de Harz". Het beroep „treinstewardess" bestaat pas één jaar, vandaar dat het nog maar weinig be kendheid geniet. Er is één bezwaar aan verbon den en wel dat de meisjes, die een korte opleiding voor deze functie hebben genoten, alleen maar tijdens de zomermaanden gastvrouw kunnen zijn, want alleen dan worden trips georganiseerd. Tijdens de wintermaanden gaat Rina de Bruyn weer terug in haar „vak", dat van verpleegster. Vier jaar lang heeft zij in een ziekenhuis gewerkt. Door een toevallige omstandigheid kwam zij in contact met de directie van Hotelplan. Omdat zij reeds verscheidene reizen naar het buitenland had gemaakt en de moderne talen goed sprak, durfde zij deze functie te aanvaarden. Deson danks blijft zij toch haar „oude liefde" trouw. Een stewardess heeft een grote verantwoorde lijkheid tijdens de reis. Zij moet er met de reisleider voor zorgen dat de vacantiegangers veilig en content op de plaats van bestemming komen. „Het zou niet zo erg zijn" vertelde Rina, „ais de mensen de raadgevingen maar in acht nemen, maar zodra de trein maar even stil staat zijn er altijd reizigers, die even een luchtje willen scheppen. Het risico is dan natuurlijk groot dat er op een gegeven moment iemand achterblijft. Maar och, gelukkig komt meestal de zaak weer op zijn pootjes terecht". Zodra de vacantiegangers bepakt en beladen de trein instappen begint de drukte voor de gast vrouw. Door haar kalm en resoluut optreden heeft zij in korte tijd een ieder naar de gereserveerde plaats gebracht. Intussen worden tal van vragen op haar afgevuurd. „Hoe moet dat nu met onze collectieve pas? Weet U ook of de douane alle koffers nakijkt? Wanneer krijgen wij de lunch pakketten?" Hoe gaat dit en hoe moet dat zijn vragen, die de stewardess steeds maar weer in alle vriendelijkheid moet beantwoorden. Rina de Bruyn heeft in de korte tijd, dat zij gastvrouw is, al veel beleefd, samen met haar collega, Anneke Kleyn. Het meeste plezier heb ben zij beleefd van de drie-jarige Jantje, die met zijn papa en mama in Kehrsiten aan het Vier- woudstedenmeer ging logeren. Toen hij na tien dagen de stewardess weer zag, zei hij heel laco niek: „Ha ben je er weer, kom je me nu weer halen?" De stewardessen gaan zich nu reeds voorberei den op de komende drukte. Binnenkort hebben zij tezamen met enkele informatrices van de Neder landse Spoorwegen een studiereis naar de Harz en de Rijn, zodat zij in staat zijn om over deze streken alle gewenste inlichtingen te geven. Gastvrouw zijn op de rails is geen gemakkelijke taak, maar bij Rina de Bruyn en Anneke Kleyn is zij in goede handen. RIET nog een paar klontjes boter of margarine leggen en het geheel door en door heet maken. De scho tel garneren met partjes citroen. Wijtingkoekjes: 2(jj| g gekookte wijting van vel en graat), 2 kleine gekookte een stukje tti, zput, jjootmuskaat boter Of oliê. *4%. De wyting in stpjfjfs verdelen, de fijndrukken, de ui zéér fijn snijden. Deze diënten dooreenmengen tot een samenhangen massa (zo nodig m.ét toevoeging van een weinig bouillon of melk). Het mengsel op smaak afmaken met zout en nootmuskaat. De boter, margarine of olie heet laten worden in de koekenpan. Het vismengsel er in uitdrukken en vlug bruin bakken. De koek op een deksel schuiven, keren en aan de tweede kant in nieuw vet bruin bakken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noordhollands Dagblad : dagblad voor Alkmaar en omgeving | 1954 | | pagina 11