AMSTERDAM KEIZERSGRACHT 509. Maatschappelijk Kapitaal f 5.OOO.OOO.-- I Di Bank belast ziek op de niest billijke Toornaarden mt de bebiedeliig ne alle Taorïomanaa biokukei, L 1. Credieten aan Handel, Landbouw en Industrie Rekeni ng-Courant met Rente-Vergroedlng- ook in vreemde Valuta Deposito’s, Incasso’s op Binnen- en Buitenland Aan- en Verkoop van Effecten voor belegging* Administratie van Fondsen-Bezittingen Incasso van Binnen- en Buitenlandsohe Wissels Aan- en Verkoop van vreemd Bankpapier en Muntspecie Assurantiën Prolongatiën Verzilvering van Binnen- en Buitenlandsohe Coupons Nazien van Uitlotingen (Dochter-Instelling* van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank te Eindhoven) •J waarvan f 3.000.000. geplaatst en volgestort. ELCK WAT WILS Jr BIJKANTOREN: 268. en f Raad i-ano- Dftrectear H. F M. KAHMOM. tl PURMEREND Koemarkt P 66 iel. 75. EINDHOVEN Gebouw Coop. Centrale Boerenleenbank Tel. 232. E ALKMAAR Pieterstraat hoek Koningstraat Tel. 225 HOORN Nieuwstraat Tel. 77. f ■r K Brij J J C. AMENT, Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal, Voorxitter van den Zuid-Nederiandschen Zuivelbond ea Directeur van den Limburgschea ea Tuinbouwbond te Roermond. Mr A. L M. J. Baron VAN WIJNBERGEN, Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal te Utrecht. L. F. J. M. Baron VAN VOORST TOT VOORST, Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal en Lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland te TweUo. A. N FLESKENS, Lid van de Tweede Kamer der Staiea-Generaal, Voorzitter van het Bestuur der Coöperatieve Centrale Boerenleenbank te F in BK, yon. Geldrop (Gedelegeerd Lad). i ■v». van te VOEDING EN BEBOET. l met op HU HAD UCH IKLT GEVORMD. X D. e h la eco- kilo per bootd IM vernnoeree .1 due vermtedcring van brood en aardappel»®. -Me» maat stek aaif i inaiia.* nri Jndhem Hoogbom. .de M.000 pop dia ik beril. bob fk met nakx««aa of aadrM. dta beb Bi sri* ia da staatsloterij a».aoam »eg san. Wat «kt O»--- weekbted Volksvoeding' ia vu bat I* bat 1 mens nat vermeer- ing vu plant- roodsoorL eigenaardig ren- iele combteatie. soar dan da ateonderUjka eompuenten. ma al. rlaaach met urdappoten. brood mei tieoeéh ot kaar aa B da volgorde dar iriiw #t Sagsnsel al naar verwesaalijkt, aoop (vooral bouillon) oete aa aorta .dige varsadt- ONBILLIJK VbKÜLLU). Da weduwe kwam tor Zb kook soor bedroefd. knikken vu baar meid sai sei Ja. Bet. dat nou a'a vierde aL Opeen, begon Bet hevig te «nikken. Wat ie er, bob ik iet» geragd, «rat ja pijn deed? vroeg mevrouw. O. nee. snikte Botje, maar ik denk, wad te do wereld tock wreed. Ik heb aan nooit een man gehad en hebt m voor het begraven. I amice, Ik ben Borgen te eten ge- waarmee ion ik mijn gastvrouw een surprise kunnen bereiden?* NEDERLANDSCHE LANDBOÜWBANK EEN AANGENAME 8VKHUSE. Vervelend jongmemch tot een aijner vitte ddn: vröf^. aangename «Sedan k!~ bü don bo.idma.iti»» m #t bedteeel goed vleeach set aardappelen en aaepij. geven inderdaad ve aldus ontstane vo.din derd vleeachgebruik. Verman, aardig voedsel en veranderde - kan echter lot eea nl«uw defect voeren. n.l. toi «en tekort in vitaminen,. die voor groei, ■tofwiaeelte «edele voei Speciaal gelat dit voor de ia vet oplosbare A-etoi, die in de vroegere maaaale voeding «oor oen groot daal auwerig waa In het ae- melsorijke grove brood, doch dat In 't even when tender M| de voedtegevrijse, al bot vermogen der apgaen. bet hongergevoel te verdrijven, dat entotaet, waaneer de maag «enigen tijd leeg ia ea niet afeebeidt. De voediagsstoffen verachflien hierin weer roer belangrijk: groente an pap b.v «tillen, aooala algemeen bekend ia den honger aeer slecht, aardappelen en breed houden het midden, maximaal .Heet bebbea kam. boter vet en vooral weer vieeoch Z««r deerne dit opaiebt ape boeren a rn aider nee canaU teert bot w‘/_I een beaebow wing ever het onderwerp .Voeding en be- ---- - m alia «ware werk veel plantaar dig v^.: lologiacb berekend, vaak nog krap au Hij boeit er geau< •mdat hü nu hard Bche-eliik w< De hdr.en ei beider i« in dea a.eet alge- ■lesfiss cis genoinssi. diM fsitelljk «lk« arb«i- gar, die weéaig «waren arbeid verricht) ku dit echter aiet Hi| ia ««plicht eiwitrijke voodeele te gebruik «a dm hem bot eiwtt- BinimuB met be«r«kh-Hik geringe ealoriedn- prodnetio veraohaflu daar hü ander» of te veel ealorieda oi te wviaig eiwit krijgt De •eloriertik. «o. Jing.mUdelon el» brood, oardappeleu. maie. riRt moeten du» plaat, maken voor vleeach eieren, kaa» an mnlk- Hot dageüjkach brord d« traditie treedt dan ooi bij de moderne voeding op den achtergrond tegenover bot vle.ech. roede vóór den oorlog waa Le. aigenomen en ooi de wmeldcriera ku deao a rol ut ie boogateo» vertragen, doch aiet reaau of koeren. Het •terkal .preekt dit ve>»chitn.el ia Amerika met Min groot, mduat, ialieeering ea ko»o- rniech goeden toeataad reed, te t«M bleek pit oen atetiatiek over 2567 «beider-fernUio. dat dechta 40 pet der vereiubt. calorie*» door brood, aeol rite. urdaopelu du gekeverd Het vkaoebgebndk rtoeg te Sakau te IS44--i«03 vu I* tot per hoofd De vernederde levuewijre brengt etar*e vermiwmrtng vu vtoeoeb u aelk made. Ir rite echter nog bteoadere emWu- dig heden. die apecieal bet vioeechgebrrik voor dn hoofd werker aoodxakeUjk maken. Zoowel tetj boren- al. Hj apiernrbeid oet- teau namelijk ineenphe.phomur te booid- aaak bt) dn eeretoa meikaaar bij dm teatoten. De normale alkalutho reactie vu bet bloed en do aad«e Ucbumavocbtm wordt U-rdoo. verminder dl waarechijalijk hangt met dit vererhite».! bet wmoaiente- mefri r’-en Fan de: krachtigeto middaten Si. het Itebaom on ie.’#. CT* rgrboog- don neergraad te verlegen, te de ateebewnag van bet augtep dal tamwa tameii>k vrij veel aovteuwr bevat D. h« reeaarbeid« moet duo epiie gebraikm die maageapalechaiding rijkelijk afeet, doch «lachte weinig calorie*» produceert en ondw do gebruikelijke roed eel» komt eigenlijk alleen maar vleeach. »pe- ciael te gebraden loee«and daarvoor te aan- werkiag. De behoefte, moer rendabel eiwit te be- trekkolifk calori.-arm voedael lot (leb te ■omen, beeft niet allen bet vleeach en de raivelprodukten de «verbaad latte krijgaa ovm het brood, maar ook te den aard vu bet gebruikte brood «elf eon ««rendering re volkakoet beotond oagebuild brood) wil - de aoodige' 100 gram eiwit «H grof 2 dfent men 7600 oalo- rioên te verwerken Hp tarwemeel geeft dit noodlge quantum met mocht. S300 C. lot lelfa ia don von». waa-a het brood gebruikt tenitemtet.il beerhaewte graauacuHitur komt te 6e moderne vwbnuritegte du ook ■aar vmea. Ai» bijkomettg maar voor eea goede ge- madheid atet onbelugrijk gevolg der ver- ■nadering van plaataardig voedael wi d« ■jnere meelroortea moge te» .lotto geweten worden op 't tekort aan ceBulo.. en endoren darmballaat te de nieuwere voeding; vu daar, dat de voorciening met de uit vitamtee- behoefte ook too noodigo veroeho groente te vruchten een ergs», vreagetuk -Ier groot, rieden blijft. waarBO. tpeclalo vervoeee- vraag.tukkte te vmbaad «feu S.Bonvattead. iten wij de tw«e voe Jiage- tyote geheel aangepast au de htetorteehe te au de modaina productiewijs.. Bij de» vroegere» «ware» te rutrte handarbeid ■tond het brood m het mudoeapnnt der var ding, bet verschafte calorie*» e» bet hoofd doel ru bei eiwit, de vitaminen te de cel lulose; docht» kleine hoeveelbeden melk, ku» te vleeach waren voor auvuiliug noo- dig Daartegenover «tut de voeding vu den moderne» volleerden vakarbeider, sooal» rite tvpe die het moest geperfectioneerd ia de Amvrikausche industrie rtedt Het vel, vleeach »n melkgebruik schijnt eiwitrijk te maken; tederdud bevat xs ook aiet e« dan 100 gram, daar brood en aardnppelm geheel op don achtergrond site geraakt, dj- kolijk vrachten ra veroche groenten orgea veor de vitaminen ea de cellulose, xomdw de calorie*»-hoeveelheid noe maas waard te ia Tueochen held, stadl*» te. doch naar bot steuwe type geori(nte«d, stek de Weet-Europeesche hevel- kteg reeds vóór den oorlog ea. boe sterk ook de we relde, tastrophe eea reactie te dese ontwikkeling brugl. op den duur «al da ontwikkeling in de geschetste riebtteg ■fet kunnen worden tegengehouden. DE LOSLIPPIGE BOBBIE. Era gast sou me. aten ra neooter hal Bettete. die nogal loritppig waa, ara dubbe*. 1)0 ganeven, center voorwnarde. dat Mf aan tafel niet aou aprubte. Alle. goed Mt do puidkeg hwnte. «t Was Bobbie's ite-rollngteuddin« te vreugde was te groot om te Hij hselde bot dridmHje uit bet xl)n suf» tae u tete .Hter te uw dubbritjo terug, auiiw. won toob moor Itevor wnt semten.** gebracht Do vroegs hoofdsakelijk uit g>oi men de aoodige KX roggebrood hals», da» aoodige qu»atum met siecble 1300 C. Tot relfa ia don vorm, was-a het brood gebruikt worA beeft ds cult uw etecb invloed, doordat bot Hj voorkeur gebruik’ wordt al. klotes, good doorbakken broodje. Due geve» al door hun roorierteg.pro tectou een riwker gevoel van versadigiag dan bet W«v« brood. Naast eateri«*» gehnaie te «iwitmtoimum treffen wij hier dus een derden pbyslologl- gebruik’ wordt ah klotes, broodje. Dra» gevra al brood. dig voeos«: wet op. alHcht ao beid riwtt. hoewel nog krap au omdat bij au hard sin genomen, du. teit.Hpi elk» ar bei en aeauwrielsel soo onmisbar, ag -stoffen". Speciaal goh groot deel auwesjg koope varktesvleesch en vet. Hoorn vu meel ontbreek. Zoolang nomlsck «wakkere, doch ntt den aard harer werkzaamheden op geconcentreerde veedteg muagewesen stadsbevolking, dit tekort niet voldoend, ku auvullen door raadvleateh of natuurboter u andere melkproductan. heeft du enk M. ed. oen sekarv vitemtae-armoed. bestaan en do donrte ven melk tea. dreigt de ilifiRM i bevolking met wbewbuik an rorhitte. De botlak tem ru veeteelt en groentebenw tegenover de vu oudsher al.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1923 | | pagina 6