AMSTERDAM
KEIZERSGRACHT 509.
Maatschappelijk
Kapitaal f 5.OOO.OOO.--
I
Di Bank belast ziek op de niest billijke Toornaarden mt de bebiedeliig ne alle Taorïomanaa biokukei, L 1.
Credieten aan Handel, Landbouw en Industrie
Rekeni ng-Courant met Rente-Vergroedlng- ook in vreemde Valuta
Deposito’s, Incasso’s op Binnen- en Buitenland
Aan- en Verkoop van Effecten voor belegging*
Administratie van Fondsen-Bezittingen
Incasso van Binnen- en Buitenlandsohe Wissels
Aan- en Verkoop van vreemd Bankpapier en Muntspecie
Assurantiën
Prolongatiën
Verzilvering van Binnen- en Buitenlandsohe Coupons
Nazien van Uitlotingen
(Dochter-Instelling* van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank te Eindhoven)
•J
waarvan f 3.000.000.
geplaatst en volgestort.
ELCK WAT WILS
Jr
BIJKANTOREN:
268.
en
f
Raad
i-ano-
Dftrectear H. F M. KAHMOM.
tl
PURMEREND Koemarkt P 66 iel. 75.
EINDHOVEN Gebouw Coop. Centrale Boerenleenbank Tel. 232.
E
ALKMAAR Pieterstraat hoek Koningstraat Tel. 225
HOORN Nieuwstraat Tel. 77.
f
■r
K
Brij
J J C. AMENT, Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal, Voorxitter van den Zuid-Nederiandschen Zuivelbond ea Directeur van den Limburgschea
ea Tuinbouwbond te Roermond.
Mr A. L M. J. Baron VAN WIJNBERGEN, Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal te Utrecht.
L. F. J. M. Baron VAN VOORST TOT VOORST, Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal en Lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland te TweUo.
A. N FLESKENS, Lid van de Tweede Kamer der Staiea-Generaal, Voorzitter van het Bestuur der Coöperatieve Centrale Boerenleenbank te F in BK, yon.
Geldrop (Gedelegeerd Lad).
i
■v».
van
te
VOEDING EN BEBOET.
l
met op
HU HAD UCH IKLT GEVORMD.
X
D.
e
h la
eco-
kilo
per bootd IM vernnoeree .1
due vermtedcring van brood en aardappel»®.
-Me» maat stek aaif i inaiia.* nri Jndhem
Hoogbom. .de M.000 pop dia ik beril. bob
fk met nakx««aa of aadrM. dta beb Bi sri*
ia da staatsloterij a».aoam
»eg san. Wat
«kt
O»---
weekbted Volksvoeding' ia
vu bat
I* bat 1
mens
nat vermeer-
ing vu plant-
roodsoorL
eigenaardig ren-
iele combteatie.
soar dan da ateonderUjka eompuenten. ma
al. rlaaach met urdappoten. brood mei
tieoeéh ot kaar aa B da volgorde dar iriiw
#t Sagsnsel al naar
verwesaalijkt, aoop (vooral bouillon)
oete aa aorta
.dige varsadt-
ONBILLIJK VbKÜLLU).
Da weduwe kwam tor
Zb kook soor bedroefd.
knikken vu baar meid sai sei
Ja. Bet. dat nou a'a vierde aL
Opeen, begon Bet hevig te «nikken.
Wat ie er, bob ik iet» geragd, «rat ja
pijn deed? vroeg mevrouw.
O. nee. snikte Botje, maar ik denk, wad
te do wereld tock wreed. Ik heb aan
nooit een man gehad en hebt m
voor het begraven.
I
amice, Ik ben Borgen te eten ge-
waarmee ion ik mijn gastvrouw een
surprise kunnen bereiden?*
NEDERLANDSCHE LANDBOÜWBANK
EEN AANGENAME 8VKHUSE.
Vervelend jongmemch tot een aijner vitte
ddn:
vröf^.
aangename
«Sedan k!~
bü don bo.idma.iti»» m #t bedteeel
goed
vleeach set aardappelen en
aaepij. geven inderdaad ve
aldus ontstane vo.din
derd vleeachgebruik. Verman,
aardig voedsel en veranderde -
kan echter lot eea nl«uw defect voeren. n.l.
toi «en tekort in vitaminen,. die voor groei,
■tofwiaeelte
«edele voei
Speciaal gelat dit voor de ia vet oplosbare
A-etoi, die in de vroegere maaaale voeding
«oor oen groot daal auwerig waa In het ae-
melsorijke grove brood, doch dat In 't
even
when tender M| de voedtegevrijse, al bot
vermogen der apgaen. bet hongergevoel te
verdrijven, dat entotaet, waaneer de maag
«enigen tijd leeg ia ea niet afeebeidt. De
voediagsstoffen verachflien hierin weer roer
belangrijk: groente an pap b.v «tillen, aooala
algemeen bekend ia den honger aeer slecht,
aardappelen en breed houden het midden,
maximaal .Heet bebbea kam. boter vet en
vooral weer vieeoch Z««r
deerne dit opaiebt ape
boeren a rn aider nee canaU teert bot
w‘/_I een beaebow
wing ever het onderwerp .Voeding en be-
---- - m alia «ware werk veel plantaar
dig v^.:
lologiacb berekend, vaak
nog krap au Hij boeit er geau<
•mdat hü nu hard Bche-eliik w<
De hdr.en ei beider i« in dea a.eet alge-
■lesfiss cis genoinssi. diM fsitelljk «lk« arb«i-
gar, die weéaig «waren arbeid verricht) ku
dit echter aiet Hi| ia ««plicht eiwitrijke
voodeele te gebruik «a dm hem bot eiwtt-
BinimuB met be«r«kh-Hik geringe ealoriedn-
prodnetio veraohaflu daar hü ander» of te
veel ealorieda oi te wviaig eiwit krijgt De
•eloriertik. «o. Jing.mUdelon el» brood,
oardappeleu. maie. riRt moeten du» plaat,
maken voor vleeach eieren, kaa» an mnlk-
Hot dageüjkach brord d« traditie treedt
dan ooi bij de moderne voeding op den
achtergrond tegenover bot vle.ech. roede
vóór den oorlog waa Le. aigenomen en ooi
de wmeldcriera ku deao a rol ut ie boogateo»
vertragen, doch aiet reaau of koeren. Het
•terkal .preekt dit ve>»chitn.el ia Amerika
met Min groot, mduat, ialieeering ea ko»o-
rniech goeden toeataad reed, te t«M bleek
pit oen atetiatiek over 2567 «beider-fernUio.
dat dechta 40 pet der vereiubt. calorie*»
door brood, aeol rite. urdaopelu
du gekeverd Het vkaoebgebndk rtoeg
te Sakau te IS44--i«03 vu I* tot
per hoofd De vernederde levuewijre brengt
etar*e vermiwmrtng vu vtoeoeb u aelk
made. Ir rite echter nog bteoadere emWu-
dig heden. die apecieal bet vioeechgebrrik
voor dn hoofd werker aoodxakeUjk maken.
Zoowel tetj boren- al. Hj apiernrbeid oet-
teau namelijk ineenphe.phomur te booid-
aaak bt) dn eeretoa meikaaar bij dm
teatoten. De normale alkalutho reactie vu
bet bloed en do aad«e Ucbumavocbtm
wordt U-rdoo. verminder dl waarechijalijk
hangt met dit vererhite».! bet wmoaiente-
mefri r’-en Fan de: krachtigeto middaten
Si. het Itebaom on ie.’#. CT* rgrboog-
don neergraad te verlegen, te de ateebewnag
van bet augtep dal tamwa tameii>k vrij
veel aovteuwr bevat D. h« reeaarbeid« moet
duo epiie gebraikm die maageapalechaiding
rijkelijk afeet, doch «lachte weinig calorie*»
produceert en ondw do gebruikelijke roed
eel» komt eigenlijk alleen maar vleeach. »pe-
ciael te gebraden loee«and daarvoor te aan-
werkiag.
De behoefte, moer rendabel eiwit te be-
trekkolifk calori.-arm voedael lot (leb te
■omen, beeft niet allen bet vleeach en de
raivelprodukten de «verbaad latte krijgaa
ovm het brood, maar ook te den aard vu
bet gebruikte brood «elf eon ««rendering
re volkakoet beotond
oagebuild brood) wil
- de aoodige' 100 gram eiwit «H grof
2 dfent men 7600 oalo-
rioên te verwerken Hp tarwemeel geeft dit
noodlge quantum met mocht. S300 C. lot
lelfa ia don von». waa-a het brood gebruikt
tenitemtet.il beerhaewte graauacuHitur komt
te 6e moderne vwbnuritegte du ook
■aar vmea.
Ai» bijkomettg maar voor eea goede ge-
madheid atet onbelugrijk gevolg der ver-
■nadering van plaataardig voedael wi d«
■jnere meelroortea moge te» .lotto geweten
worden op 't tekort aan ceBulo.. en endoren
darmballaat te de nieuwere voeding; vu
daar, dat de voorciening met de uit vitamtee-
behoefte ook too noodigo veroeho groente
te vruchten een ergs», vreagetuk -Ier groot,
rieden blijft. waarBO. tpeclalo vervoeee-
vraag.tukkte te vmbaad «feu
S.Bonvattead. iten wij de tw«e voe Jiage-
tyote geheel aangepast au de htetorteehe
te au de modaina productiewijs.. Bij de»
vroegere» «ware» te rutrte handarbeid
■tond het brood m het mudoeapnnt der var
ding, bet verschafte calorie*» e» bet hoofd
doel ru bei eiwit, de vitaminen te de cel
lulose; docht» kleine hoeveelbeden melk,
ku» te vleeach waren voor auvuiliug noo-
dig Daartegenover «tut de voeding vu den
moderne» volleerden vakarbeider, sooal»
rite tvpe die het moest geperfectioneerd ia
de Amvrikausche industrie rtedt Het vel,
vleeach »n melkgebruik schijnt eiwitrijk
te maken; tederdud bevat xs ook aiet e«
dan 100 gram, daar brood en aardnppelm
geheel op don achtergrond site geraakt, dj-
kolijk vrachten ra veroche groenten orgea
veor de vitaminen ea de cellulose, xomdw de
calorie*»-hoeveelheid noe maas waard te
ia Tueochen held, stadl*» te. doch
naar bot steuwe type geori(nte«d,
stek de Weet-Europeesche hevel-
kteg reeds vóór den oorlog ea. boe sterk
ook de we relde, tastrophe eea reactie te
dese ontwikkeling brugl. op den duur «al
da ontwikkeling in de geschetste riebtteg
■fet kunnen worden tegengehouden.
DE LOSLIPPIGE BOBBIE.
Era gast sou me. aten ra neooter hal
Bettete. die nogal loritppig waa, ara dubbe*.
1)0 ganeven, center voorwnarde. dat Mf aan
tafel niet aou aprubte.
Alle. goed Mt do puidkeg hwnte.
«t Was Bobbie's ite-rollngteuddin« te
vreugde was te groot om te
Hij hselde bot dridmHje uit
bet xl)n suf» tae u tete
.Hter te uw dubbritjo terug, auiiw.
won toob moor Itevor wnt semten.**
gebracht Do vroegs
hoofdsakelijk uit g>oi
men de aoodige KX
roggebrood hals», da»
aoodige qu»atum met siecble 1300 C. Tot
relfa ia don vorm, was-a het brood gebruikt
worA beeft ds cult uw etecb invloed, doordat
bot Hj voorkeur gebruik’ wordt al. klotes,
good doorbakken broodje. Due geve» al
door hun roorierteg.pro tectou een riwker
gevoel van versadigiag dan bet W«v« brood.
Naast eateri«*» gehnaie te «iwitmtoimum
treffen wij hier dus een derden pbyslologl-
gebruik’ wordt ah klotes,
broodje. Dra» gevra al
brood.
dig voeos«:
wet op. alHcht ao
beid riwtt. hoewel
nog krap au
omdat bij au hard
sin genomen, du. teit.Hpi elk» ar bei
en aeauwrielsel soo onmisbar,
ag -stoffen".
Speciaal goh
groot deel auwesjg
koope varktesvleesch en vet.
Hoorn vu meel ontbreek. Zoolang
nomlsck «wakkere, doch ntt den aard harer
werkzaamheden op geconcentreerde veedteg
muagewesen stadsbevolking, dit tekort niet
voldoend, ku auvullen door raadvleateh of
natuurboter u andere melkproductan. heeft
du enk M. ed. oen sekarv vitemtae-armoed.
bestaan en do donrte ven melk tea. dreigt
de ilifiRM i bevolking met wbewbuik an
rorhitte. De botlak tem ru veeteelt en
groentebenw tegenover de vu oudsher al.