Mo 1 MMS Uit het wetboek der vreugde uren Huis- Tafeldekken en Tafeldienen Kinderlijfje (leeftijd 3 jaar) Recepten voor de keuken Voor de middag- en eetkamer- r- [jp WipijFT VIERDE BLAD BLADZIJDE 3 3li .1 ïW 53^2. Br T o V •3 I ils iWi Vademecum, onze levensgezellin en I op I (d. L I IV Overneming alt deze fabriek zonder toestemming verboden Bereiding met eeni&e lepels bouillon geven EIEREN MET HAM IN VORMPJES Bereiding CATHARINA. troost •t '.SS aan den vijand verzoening den aan n we k middaguren. POLA. C. VIS, Rector Alkmaar. waterglas. •O 'i ■O MAJOLIJN is. f driemaal O 'e Hater, zet ze land, waar TOMATEN-SCHOTELTJE A LA MINUTE SCHOTELTJE VAN OVERGESCHOTEN VLEESCH MET RUST EN TOMATEN (Deze schotel is ook zeer geschikt vastendagen bij het middagmaal) 2 groote. rijpe tomaten; 1 lepel boter; citroensap; zcut; 4 Eieren; 50 gram ham; boter. Het was slechts een hartelijk knikje, De troostende druk van een hand. Toch was 1 als ’n boog in de wolken. Die hemel en aarde omspant. de als Sedert étalar S A ■e hiervan worden weggewerkt door de 1 c M breede bles op te stikken. Voor het halsje en de armsgaatjes neemt men een schuine bies. Is het HJfje voor een jongen, dan maakt men de knoopsgaten aan den linker-, voor een meisje aan den 'achterkant. il II •die lastigen i Het licht, dat ge daar hebt aanschouwd. Beschljne U op donkere wegen. (Uhland) Fierheid in ’4 oog, blijheid van binnen, Fier in ’t strijden, blijde bij t winnen, Jezus, de zege van oudsher voorspeld! Andren met ons ook de vreugde geschonken, In Jezus’ naam der aarde toe gezeld. Jezus, de vreugde, blijdschap der volkeren, •t Rulsche steeds breeder ’t wereldruim door. Eens ga uw kruis, als t verschijnt oq de wolken, Ons Roomsche strijders in vreug-Jubel voor! Zoo ajjn we dan na “n langen tocht aangekomen in het beloofde de vreugde zingt: A Laat de vreugde stralen uit uw oogen; vlammen op uw voorhoofd gloeien en uw handen bloeien in uw hart, branden in uw ziel en zingen in uw huis! Zingt luid en blij ’t juichende lied van uw roomsche blijheid! Oeah^lch! warm of rnj net azKKen van ae caiei voor oirro gasten en bij het arrangeeren van de bediening gaan we uit van de grond gedachte, dat we het leder aanzittende, zoo aangenaam mogelijk moeten maken.. Daarom zorgen we ervoor, dat leder aan tafel voldoende ruimte heeft, dat cou- een dinerbroodje steken, verts en glazen cnzoovoort zóó geplaatst - - - worden, als dit voor de gasten het ge makkelijkst is en dat de bediening vlug, handig en geruischloos geschiedt. donker-groen en donker-bruln te zamen. Gekleurde damast-linnen tafelkleeden met open zoomen staan mooi bij donkere meubels. Een rijsttafel, verschillende losse tafeltjes, sluitend in of onder elkaar, zul len ons uitstekend te pas komen, als we visite krijgen. We schuiven zoo'n tafeltje gemakkelijk bij een crapaud en kunnen er iets opzetten, terwijl de tafeltjes in elkaar geschoven, weinig ruimte innemen. In donker gemeubelde kamers kiezen we gekleurde nesttafel, b.v. geel, groen en oranje te zamen. Het is beslist een goed idéé om in onze huiskamer een rek of standaard te heb ben voor kranten en tijdschriften Los slingerende kranten en boezen geven een N. Das Licht, das du dort gesehen, Umgl&nzt dlch mild auf flnstern Wegen. 300 gram vleeschresten 300 gram gaargekookte rijst 100 gr. rauwe); 4 a 5 tomaten; paar lepels jus of bouillcr 30 gram boter; kleine ui; peper, zout, noot. Stikken Voor de knoopsgaten knipt ge een dubbele bles van 38 c.M. lengte, en 3 cJ<L breedte. De knoopsgaten staan op 1J4 r M afstands van elkaar, dus knipt ge van boven af eerst op 3 c.M door, dan op 8 cm 9 c.M„ 9 cJ4., 9 c.M waarna ge deze in de breedte tegen elkaar stikt Zoodoende worden (zie teekening) de knoopsgaten gevormd. Deze stukjes legt men met drn verkeerden kant op der. verkeerden kant van het lijfje: men stikt •r de bles op, waarna deze plat wordt ’t Kost soms zoo weinig te Woord, glimlach en helpende hand. Doch arm en koud is een leven. Waar nooit zulk een trooster belandt! gevoegd. Als de grond droog Is. polijsten we hem met bijenwas, of bedekken hem met een laag politoer-polijstmlddel, wel- _j eenvoudig opgeschilderd wordt. Het bedekken we met een ïn de ouderwetsche. modern gemaakte stijlen zien we aardige rekken, sommige met zijwanden van gevlochten matten. Een laag tafeltje van worulnotenhout met daaromheen gegroepeerd wat gemak- keljjke lage stoelen, zal een gezellig hoekje voor theedrinken vormen. De ronde tafel was, dikwijls wei een bezwaar voor de eetkamer, daar deze te klein was. Onze teekening laat zien, hoe ook daar voor een oplossing is gevonden. Een ge- makkelijke rookstandaard. zooals op bij gaande afbeelding, is ook te apprecieeren. de standaard is gemonteerd met opklap bare zijbordjes om sigaren er. sigaretten en ook nog een theekopje op te zetten. De eerste teekening laat een scnrijl- bureau in Jacobun-stljl zien, welk meu bel werkelijk heel goed in een huiskamer zal aandoen. Bereiding; Spoel de tomaten af en als men t snel bereiden wil. snijd ze in dunne plakken. Braad de boter in 'en vuurvast schoteltje lichtbruin. Leg de tornatensch Ijven er naast elkaar in. bestrooi ze met een hal ven theelepel tafelzout en druk er een schijfje citroen boven uit. Keer vervolgens de tomaten, bak ze nog even aan den anderen kant e- het scho teltje is gereed. Wil men dit gerecht voor meerdere personen klaarmaken, leg dan eenlge laagjes op elkaar, bestrooi ’t ge heel met paneermeel en leg hier en daar eenlge klontjes boter en zet het schoteltje dan 30 minuten in een oven. N.B. Op zichzelf is dit een smakelijk gerecht, ook bij koud vleesch of marcaronl of een rest princesseboonen ie het een zeer goed toevoegsel. ken, ena, biezen, welke men c.M. breed-c.M. naar den goeden kgnt. De rafels knipt- vervolgens aan beide kanten van een inslag voorziet, en dan pl.m. 1 c M. breed zijn. Denk er vooral aan. dat de biezen al even breed worden. Dan aunt ge alle lengte-biezen op de daarvoor aan gegeven plaatsen aan beide kanten op- Opdat borden en schalen gerulschlooB kunnen worden neergezet, leggen we een lap vilt of laken onder het tafellaken. Hebben we een nieuw tafellaken, dan gebruiken we het ongezoomd, om het ge heel ongerept te laten. Het moet rondom ongeveer een halven meter over den tafelrand neerhangen. Heeft men hors d’oeuvres vóór de soep, dan kunnen de hiervoor bestemde bordjes op het platte bord van iedaren gast wor den gezet. Rechts van het bord worden de messen geplaatst met den scherpen kant naar het bord toe. links de vorken met de punten naar beneden en boven aan de lepels met den hollen kant naar beneden, bovenaan den soeplepel, die het eerst gebruikt wordt, daaronder den des sertlepel. Vorken en messen worden eveneens zóó geplaatst dat die. welke het 1 eerst gebruikt moeten worden, aan den buitenkant liggen. Ook plaatst men wel de lepels aan 'den rechterkant, naast de messen. Rechts van het bord bovenaan, staan glazen. Men plaatst zoo veel glazen men soorten wijn wil schenken en Fierheid en blijheid doorglanst ons leven, Wij zijn van adel en christelijken stam. Mjesten w’ in strijd of in lijden sneven Niemand, die ooit ons de blijdschap ontnam. Benoodigd: Voor 3 Ufjea, 1 el James van TO a 80 c-M. breedte, 14 beenen knoopjes, 3 el smal veterband. Bovenstaand lijfje kan men maken zoowel voor Jongens als voor meisjes. Ze dienen om de jarretelles aan te bevesti gen en om het broekje er op vast te knoopen. Het patroontje is zeer eenvoudig. Wanneer ge een rechthoek opzet, welke 34 cJd. lang en 63 c.M. breed is, dan kunt ge alle overige maten hienn afteekenen. en ook even de lijnen op afzetten, waarop de biezen gestikt moeten worden. Het patroon kan van stof met M cJd. naad uitgeknipt worden. Dan maakt ge van katoen uitknipsels, stukken, welke men over beeft gehouden van hemden, broe- Welnu, voor wjj scheiden deze af scheidsgroet: Vaart wel; weest bljj. weest vrooljjk, weest opgewekt en blijmoedig! „Haal de vlag van uw diepzinnige blij heid hoog in top! „Laat uitwaaien den kleurigen wimpel „van uw vroolijkheld langs mond en llp- „pen; ontplooit op uw wangen de wap- „perende banen van uw frlsschen lustlgen „lach I „Laat uw blijde ziel, uw juichend hart „op uw gezicht naar bulten zwieren tot „een vlammende banier voor allen, die „voorbijgaan." (Dr. Jac. van Ginneken). Hak of snijd het vleesch fijn, zet het op met eenlge lepels bouillon of bruin van jus. verdund met water of melk, wat fijn geraspte ui. peper, noot en zout Laat het vleesch hiermede zachtjes stoven tot het malsch en lekker van smiak is geworden. Wasch de tomaten, snijd ze in vrij dikke schijven en bestrooi ze met een mengsel van peper en zout. Wrijf een. zoo mogelijk diepen schotel in met boter, leg onderin een laag van het vleesch en daarop naast elkaar schijfjes tomaat, daaiop een laag rfjst en bedek deze weer met plakjes to maat, leg daarop weer vlesch en ga zoo voort tot alles verbruikt is. Bedek de bo venste laag met een dun laagje paneer meel, leg hier «n daar klontjes boter en laat den schotel in een vrij warmen oven warm en lichtbruin worden gedurende 20 k 30 minuten. eenlge weken prijken weer in rie van onze groote magazijnen al dlc warme tinten der winterstoffen. We Zien Engelsche faniaste-stoffen, ruiten, stre- p«i. veel genres tweed in alle moge'ijke fsttlnten, z.a. goudbruin, donkerbruin. ...jstbruln en bruinrood. Ook veel f.uweel. j .Wat dezen winter weer in de mode komt eoowel voor mantels als voor japonnen. Begint het diner met sbep, die juist voordat de gasten aan tafel komen, wordt opgediend, dan legt men de servet ten aan den bovenkant van het bord. BIJ het dienen moet alles aan den lin kerkant met de linkerhand geserveerd worden. Vuile borden en couverts moeten aan den rechterkant, met de rechterhand worden weggenomen. Het bedienende meisje moet in de linkerhand het dien- mandje hebben, waarin ze de gebruikte lepels, vorken en messen bergt en in de linker armholte houdt ze de opgehaalde borden vast. Na den laatsten gang worden, tegelijk met de frultbordjes, vlngerkommetjes binnen gebracht. Op ieder bordje wordt een fruitmesje en fruitvorkje geplaatst en middenop het frultbordje, op ’n klein kanten kleedje, "n vlngerkommetje half vol water. In de vlngerkommetjes kan men een dun schijfje citroen laten drijven of ’n kleine bloem. De gasten nemen vlngerkommetje met kleedje zelf van het frultbord en plaatsen dit links naast hun bord. Vleesch moet, vóór het op tafel komt, worden gesneden, gevogelte moet tevo ren getrancheerd worden. Bij het dekken van de tafel voor onze een waterglas, dat tevoren drie-kwart vol geschonken wordt. Links bovenaan bet bord staan peper- en zoutvaatje. De servetten worden dubbel gevouwen, met den open kant naar rechts op de borden gelegd. Hlertusschen kan men ,.1 ke middengedeelte karpet. Mooi. warm grijs, oploopend zacht denker-groen of beige, noten-bruin, donker-bruln zijn de meest aangewezen kleuren voor een kamer, welke veel in gebruik fs. Op een donker kleed, b.v. zwart, ziet men alles. De nieuwe jaspe linoleums, in gespik keld groen met geel, bruin met geel, grijs met rood en zwart, zoowel als de groote tegel ontwerpen, soms in onregel matige grootte en rijke kleuren, zijn alle voor eetkamers. Is uw huls ultra modern, dan kiest u de laatste tegelontwerpen, verschillende Er zijn verschillende manie ën waarop men zijn eetkan^r nodem kan Inrichten en tevens tezelllg Dit laatste vooral dië ten we wel in overweging te lemen, want de tegenwoordige •etkamer. vroeger alléén voor lit doel gebruikt, fs thans een earner, waarin we tevens visites mtvangen. terwijl er ook dikwijls 10g een schrijfbureau in staat, eoodat de heer des huizes 's avonds, al heeft hij nog eenig werk, dit in den familiekring can uitvoeren. Kortom, de eetkamer is nu «n kamer, welke den geheelen dag in gebruik te. hjj moet dus coo gezellig en comfortabel mo- gelljk Ingericht worden. Tusschen de moderne medbels laar ouden stijl gekozen, ontdek ken we vaak een gekleurd ge lakt stuk, hetzij een tafeltje, oankje. rek of ook een oude ets, een rood gelakte klok, uit Grootmoeders tijd, het verle- vendlgt 't effect. De nieuwe schaduwstof, de stof aan belde kanten *t zelfde, verkrijgbaar in mooie bloem- mtwerpen (dahlia’s enzvaas in beige, grond met wijnkleur, blauw, of rozen-rood. maken prachtige eetkamer-gordjjnen. vooral bij een meu- bileerlng van notenhout. Bij een meubileering in Jacob(jn-stUl kiest men het Jacobijn-boom-ontwérp. De moderne ribstoffen in elkaar vloei ende strepen (banen) groen, llcht-groen. goud-bruln, goud-geel enz., zijn ook mooi en sterk voor gordijn- en stoelbekleedlng. Wanneer u een houten vloer zonder zeil belegd wilt hebben, dan kunt u het best gekookte olie vermengen met terpentijn (half om half) en daarmede den grond bewerken. De olie kunnen we in iedere drogisterij koopen. Wilt u den grond donker hebben, dan wordt wat bruin of berlbnsch zwart toe- rommeligen Indruk. nigheid van het alledaagsche werk! Een woord van waardeering en voor het goede van onzen evenmensch. j Een kleine dienst, bewezen aan ande- a ren, die dienstbaai zijn. Een vriéndelijk, goed woord voorde lievelingen van God. de kinderen! Een warme handdruk voor hen, veel leed dragen! Een geduldig verdragen van en ongeduldlgen! Een blik van medelijden met hen, die in ’t verborgen lijden. Een woord van opwekking en aan hen. die in nood verkeeren. Een goede raad van een verren vriend Een hartelijke groet aan den mindere of onbekenden vreemdeling! Een eerlijke bekentenis van het be gane onrecht aan een onschuldige. Een belijdenis van eigen zwakheid aan den gevallene en verstooten schuldige! Een heilwensch aan den blijde en ge lukkige. Gods zegen en liefde var. eigen huis! Zijn vrede en gramstorige! j IV A 1 Het was slechts een zonnige glimlach. Het was slechts een vriendelijk woord. Maar t verdreef toch droevige neev’len En *t heeft sombere gedachten ver stoord. En dan' moet Tc hier ook even denken aan den leefregel dien ’k eens vond bij een verren vriend, dien Ik zou willen schrijven boven iedere deur van ieder huis waar menschen In en uit gaan, menschen. die zelf blij willen zijn en ook anderen bljj willen maken. Hij draagt als ofischrlft: weldaden die niets kosten en toch zoo kostbaar zijn! „Een vriehdelijke lach bij de eento- 1 lol achtige schoonheid grondvest staat. Daarom zegt ook Sint Paulus, dat wij altijd blij moeten zijn. ,Jk zeg u: ver heugt u altijd maar in den Heer." We moeten de vreugde niet verstaan als een toespijs voor Zon- en feestdagen of ais een Paascb-best costuum, dat we dra weer uitschieten zoodra ’t gewone leven weer begint. Neen, juist ons gewone leven en onze werkdag met al z’n lief en leed, z’n zorgen en kommer en z’n dui zend zware lasten moet met vreugde doordeezemd zijn. Niet enkel een blij ge zicht zetten als ’t Zondag is en heel mooi weer, maar ook op Maandagmor gen en geen mooi weer. Niet enkel blij en opgewekt buiten ons gezin en bulten eigen dagtaak, maar ook in eigen kring altijd vreugdeboodschap pen! Een vriend met "n blij en lachend gezicht is zulk een troost op menig don ker pad! Hoeveei miserie jaagt dat niet weg achter de poorten der vergetelheid! Hoeveel blijde levensvreugde haalt dat niet triomf an telijk binnen. Een lachend oog en blijde glimlach vaagt de wolken van ontstemming weg en zet soms plot seling onzen donkeren zielen-hemel weer in stralenden middaggloed! Tc Vond eens op "n gedachtenisplaatje dit lieve versje van een voor mij on bekenden dichter, dat 'k hier wil over- ichrijven omdat het zooveel levenswaar heid behelst. gestikt. Voor den knoopenkant knipt men een dubbele bles jggn 32 c.M. lengte, en 3 cJd. breedte. Delcnoopjes rjjgt men aan een 5 c.M. lang stukje veterband, waarna ge ze op de aangegeven plaatsen even aanhecht, en de bles op dezelfde manier aan het lijfje bevestigt als de bies van den knoopsgatenkant. De zij kanten hiervan werkt ge af met een bies, welke men 3 c M. breed knipt. Deze wordt aan- en omgestikt, en te dan ook na af werking één C.M. breed. Alvorens de taillebies op te stikken, worden eerst de knoopjes weer even aan- gehecht, waarna ge ook den geheelen on derkant met een bies afwerkt. De schou- demaadjes stikt men met een naadje van Hak de ham in kleine stukjes. Wrijf soufflépotjes of kopjes in met boter. Scheld elk el in wit en geel. Klop het wit een weinig los en klop er yt deel van de ham door Doe dit in één van de potjes of kopjes en laat den dooier er zeer voor zichtig inglUden. zóó, dat hij ongeveer in ’t midden komt te liggen en niet stuk gaat. Behandel alle eieren op deze wijze en plaats d.’ potjes in een oan met kokend water en Uat de eieren tollen. Stort ze af op een rond stukje gebakken brood of op een schotel. Wie herrlich lacht Mir dis Naturl Wie gUnzt die Sonne, Wie leuchtet der Flurl E. dringen Blaten Aus jedem Zwelg. Ünd tausend Stimmen aus dem Hoe heerlijk lacht Hier de natuurl Hoe straalt de son, Hoe blinkt de bodem! Knoppen zwellen Uit aUe twijgen. En duizend stemmen uit iedere struik! Es freue slch Wer da atmet lm rosigen Licht! Hij Juiche, die ademt in ’t rozige licht 1 (Schiller) Welaan dan, zet nu wijd open alle deu- ren van alle kamers in uw hart en laat de vreugde binnen, de ware sterke vreugde om alles wat God u overzendt! Want geen mensch kan goed en geluk kig zijn, die de vreugde sluit bulten de deur. Geen arbeid kan blijvende vrucht dragen, die niet met blijheid geschil Niet de oppervlakkige uitgelaten vroo- Ujkheid, die den ernst des levens miskent, en de diepe beteekenis van zorg en leed voorbij wil zien, neen, de waarachtige blijheid om ’i leven zelf, die zelfs in de uren der zwaarste beproevingen niet sterven kan, wijl zij vast in Gods waar- en -goedheid ge- Eén glimlach kan smarten verzachten, Eén woord kan bevrijden van druk, Eén4 handdruk kan zonden verhlnd’ren. Vernieuwen geloof en geluk. voor mantels als voor Japonnen. (Zoor de laatsten wordt velours- chiffon genomen, met klein bloem- dessin, als het een namlddagcos- tuiun betreft en voor avond toiletten neemt men lichte tinten met groote bloemmotieven. Fig. 5342 toont ons een toilet, waar van de rugzijde evenveel werk is gemaakt ate van de I voorzijde. Het model leent zich zoowel voor een wollen O stof als voor zijde en flu- flk weel. Wat wjj al meer za- gen. maar wat dit seizoen ook weer zeer in den smaak zal zijn te: de groote jat strik on den rug en de losse tunique. Fig. 5325 is gedacht in i zwart zijden crêpe marocain met een versiering in den vorm van een strik Van lichtgroene zijde. Wij zouden dit model speciaal voor heel jonge meisjes willen aanraden, laar alleen heel tengere, slanke figuurtjes deze tweeledige rok kunnen dragen. Zooals onze teekening aangeeft, heeft de strook telkens drie kleine plooitjes en het eigenlijke rokje te geplteseerd. Fig. 5334 ook al voor heel jonge meisjes, te gemaakt van donkerrood crêpe de laine en heeft een smal plissée stroM^s langs den hals, dat doorloopt aan de voorzijde van de taille. Het rokje heefteen schuin oploopende klokvormige volant. Een keurig eenvoudig Japonnetje voor W1 middaguren. NC DINY. koud water als rijst (d.L in dit geval on geveer 600 gr., dl 6 d.L. water), voeg er ongeveer 7 gram zout bij en breng de rijst vlug aan de kook. Laat ze in ongeveer 30 4 30 minuten gaar koken Snipper den ui zeer fijn en fruit hem in de boter licht geel. Roer door de gaargekookte rijst, voor dat ze geheel droog te, den gefrulten ui, de tomaten-purée, de geraspte kaas, de fijn gehakte peterselie en ets peper. Dien bet gerecht zoo warm mogelijk op. 200 gram rijst; 1 uitje; 40 gram geraspte kaas; 4 eetlepels tomaten-purée; 1 eetlepel fijngehakte peterselie; 40 gram boter; peper en zout.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1929 | | pagina 8