Mo
1
MMS
Uit het wetboek der vreugde
uren
Huis-
Tafeldekken en Tafeldienen
Kinderlijfje (leeftijd 3 jaar)
Recepten voor de keuken
Voor
de
middag-
en eetkamer-
r-
[jp
WipijFT
VIERDE BLAD
BLADZIJDE 3
3li
.1
ïW
53^2.
Br
T
o
V
•3
I ils
iWi
Vademecum, onze levensgezellin
en
I
op
I
(d. L
I
IV
Overneming alt deze fabriek zonder toestemming verboden
Bereiding
met eeni&e lepels bouillon
geven
EIEREN MET HAM IN VORMPJES
Bereiding
CATHARINA.
troost
•t
'.SS
aan den vijand
verzoening
den
aan
n
we
k middaguren.
POLA.
C. VIS, Rector
Alkmaar.
waterglas.
•O
'i
■O
MAJOLIJN
is.
f
driemaal
O
'e
Hater, zet ze
land, waar
TOMATEN-SCHOTELTJE A LA
MINUTE
SCHOTELTJE VAN OVERGESCHOTEN
VLEESCH MET RUST EN TOMATEN
(Deze schotel is ook zeer geschikt
vastendagen bij het middagmaal)
2 groote. rijpe tomaten;
1 lepel boter;
citroensap;
zcut;
4 Eieren;
50 gram ham;
boter.
Het was slechts een hartelijk knikje,
De troostende druk van een hand.
Toch was 1 als ’n boog in de wolken.
Die hemel en aarde omspant.
de
als
Sedert
étalar
S
A
■e
hiervan worden weggewerkt door de 1
c M breede bles op te stikken.
Voor het halsje en de armsgaatjes neemt
men een schuine bies. Is het HJfje voor een
jongen, dan maakt men de knoopsgaten
aan den linker-, voor een meisje aan den
'achterkant.
il II
•die
lastigen i
Het licht, dat ge daar hebt
aanschouwd.
Beschljne U op donkere wegen.
(Uhland)
Fierheid in ’4 oog, blijheid van binnen,
Fier in ’t strijden, blijde bij t winnen,
Jezus, de zege van oudsher voorspeld!
Andren met ons ook de vreugde
geschonken,
In Jezus’ naam der aarde toe gezeld.
Jezus, de vreugde, blijdschap der
volkeren,
•t Rulsche steeds breeder ’t wereldruim
door.
Eens ga uw kruis, als t verschijnt oq
de wolken,
Ons Roomsche strijders in vreug-Jubel
voor!
Zoo ajjn we dan na “n langen tocht
aangekomen in het beloofde
de vreugde zingt:
A
Laat de vreugde stralen uit uw oogen;
vlammen op uw voorhoofd gloeien en
uw handen bloeien in uw hart, branden
in uw ziel en zingen in uw huis!
Zingt luid en blij ’t juichende lied van
uw roomsche blijheid!
Oeah^lch!
warm
of
rnj net azKKen van ae caiei voor oirro
gasten en bij het arrangeeren van de
bediening gaan we uit van de grond
gedachte, dat we het leder aanzittende,
zoo aangenaam mogelijk moeten maken..
Daarom zorgen we ervoor, dat leder aan
tafel voldoende ruimte heeft, dat cou- een dinerbroodje steken,
verts en glazen cnzoovoort zóó geplaatst - - -
worden, als dit voor de gasten het ge
makkelijkst is en dat de bediening vlug,
handig en geruischloos geschiedt.
donker-groen en donker-bruln te zamen.
Gekleurde damast-linnen tafelkleeden
met open zoomen staan mooi bij donkere
meubels. Een rijsttafel, verschillende losse
tafeltjes, sluitend in of onder elkaar, zul
len ons uitstekend te pas komen, als we
visite krijgen. We schuiven zoo'n tafeltje
gemakkelijk bij een crapaud en kunnen
er iets opzetten, terwijl de tafeltjes in
elkaar geschoven, weinig ruimte innemen.
In donker gemeubelde kamers kiezen
we gekleurde nesttafel, b.v. geel, groen
en oranje te zamen.
Het is beslist een goed idéé om in onze
huiskamer een rek of standaard te heb
ben voor kranten en tijdschriften Los
slingerende kranten en boezen geven een
N.
Das Licht, das du dort gesehen,
Umgl&nzt dlch mild auf flnstern
Wegen.
300 gram vleeschresten
300 gram gaargekookte rijst
100 gr. rauwe);
4 a 5 tomaten;
paar lepels jus of bouillcr
30 gram boter;
kleine ui;
peper, zout, noot.
Stikken Voor de knoopsgaten knipt ge
een dubbele bles van 38 c.M. lengte, en
3 cJ<L breedte. De knoopsgaten staan op
1J4 r M afstands van elkaar, dus knipt
ge van boven af eerst op 3 c.M door, dan
op 8 cm 9 c.M„ 9 cJ4., 9 c.M waarna
ge deze in de breedte tegen elkaar stikt
Zoodoende worden (zie teekening) de
knoopsgaten gevormd. Deze stukjes legt
men met drn verkeerden kant op der.
verkeerden kant van het lijfje: men stikt
•r de bles op, waarna deze plat wordt
’t Kost soms zoo weinig te
Woord, glimlach en helpende hand.
Doch arm en koud is een leven.
Waar nooit zulk een trooster belandt!
gevoegd. Als de grond droog Is. polijsten
we hem met bijenwas, of bedekken hem
met een laag politoer-polijstmlddel, wel-
_j eenvoudig opgeschilderd wordt. Het
bedekken we met een
ïn de ouderwetsche. modern gemaakte
stijlen zien we aardige rekken, sommige
met zijwanden van gevlochten matten.
Een laag tafeltje van worulnotenhout
met daaromheen gegroepeerd wat gemak-
keljjke lage stoelen, zal een gezellig hoekje
voor theedrinken vormen. De ronde tafel
was, dikwijls wei een bezwaar voor de
eetkamer, daar deze te klein was.
Onze teekening laat zien, hoe ook daar
voor een oplossing is gevonden. Een ge-
makkelijke rookstandaard. zooals op bij
gaande afbeelding, is ook te apprecieeren.
de standaard is gemonteerd met opklap
bare zijbordjes om sigaren er. sigaretten
en ook nog een theekopje op te zetten.
De eerste teekening laat een scnrijl-
bureau in Jacobun-stljl zien, welk meu
bel werkelijk heel goed in een huiskamer
zal aandoen.
Bereiding;
Spoel de tomaten af en als men t snel
bereiden wil. snijd ze in dunne plakken.
Braad de boter in 'en vuurvast schoteltje
lichtbruin. Leg de tornatensch Ijven er
naast elkaar in. bestrooi ze met een hal ven
theelepel tafelzout en druk er een schijfje
citroen boven uit.
Keer vervolgens de tomaten, bak ze nog
even aan den anderen kant e- het scho
teltje is gereed. Wil men dit gerecht voor
meerdere personen klaarmaken, leg dan
eenlge laagjes op elkaar, bestrooi ’t ge
heel met paneermeel en leg hier en daar
eenlge klontjes boter en zet het schoteltje
dan 30 minuten in een oven.
N.B. Op zichzelf is dit een smakelijk
gerecht, ook bij koud vleesch of marcaronl
of een rest princesseboonen ie het een
zeer goed toevoegsel.
ken, ena, biezen, welke men c.M. breed-c.M. naar den goeden kgnt. De rafels
knipt- vervolgens aan beide kanten van
een inslag voorziet, en dan pl.m. 1 c M.
breed zijn. Denk er vooral aan. dat de
biezen al even breed worden. Dan aunt
ge alle lengte-biezen op de daarvoor aan
gegeven plaatsen aan beide kanten op-
Opdat borden en schalen gerulschlooB
kunnen worden neergezet, leggen we een
lap vilt of laken onder het tafellaken.
Hebben we een nieuw tafellaken, dan
gebruiken we het ongezoomd, om het ge
heel ongerept te laten. Het moet rondom
ongeveer een halven meter over den
tafelrand neerhangen.
Heeft men hors d’oeuvres vóór de soep,
dan kunnen de hiervoor bestemde bordjes
op het platte bord van iedaren gast wor
den gezet. Rechts van het bord worden
de messen geplaatst met den scherpen
kant naar het bord toe. links de vorken
met de punten naar beneden en boven
aan de lepels met den hollen kant naar
beneden, bovenaan den soeplepel, die het
eerst gebruikt wordt, daaronder den des
sertlepel. Vorken en messen worden
eveneens zóó geplaatst dat die. welke het
1 eerst gebruikt moeten worden, aan den
buitenkant liggen. Ook plaatst men wel
de lepels aan 'den rechterkant, naast de
messen.
Rechts van het bord bovenaan, staan
glazen. Men plaatst zoo veel glazen
men soorten wijn wil schenken en
Fierheid en blijheid doorglanst ons leven,
Wij zijn van adel en christelijken stam.
Mjesten w’ in strijd of in lijden sneven
Niemand, die ooit ons de blijdschap
ontnam.
Benoodigd: Voor 3 Ufjea, 1 el James
van TO a 80 c-M. breedte, 14 beenen
knoopjes, 3 el smal veterband.
Bovenstaand lijfje kan men maken
zoowel voor Jongens als voor meisjes. Ze
dienen om de jarretelles aan te bevesti
gen en om het broekje er op vast te
knoopen. Het patroontje is zeer eenvoudig.
Wanneer ge een rechthoek opzet, welke
34 cJd. lang en 63 c.M. breed is, dan kunt
ge alle overige maten hienn afteekenen.
en ook even de lijnen op afzetten, waarop
de biezen gestikt moeten worden. Het
patroon kan van stof met M cJd. naad
uitgeknipt worden. Dan maakt ge van
katoen uitknipsels, stukken, welke men
over beeft gehouden van hemden, broe-
Welnu, voor wjj scheiden deze af
scheidsgroet: Vaart wel; weest bljj. weest
vrooljjk, weest opgewekt en blijmoedig!
„Haal de vlag van uw diepzinnige blij
heid hoog in top!
„Laat uitwaaien den kleurigen wimpel
„van uw vroolijkheld langs mond en llp-
„pen; ontplooit op uw wangen de wap-
„perende banen van uw frlsschen lustlgen
„lach I
„Laat uw blijde ziel, uw juichend hart
„op uw gezicht naar bulten zwieren tot
„een vlammende banier voor allen, die
„voorbijgaan." (Dr. Jac. van Ginneken).
Hak of snijd het vleesch fijn, zet het op
met eenlge lepels bouillon of bruin van
jus. verdund met water of melk, wat fijn
geraspte ui. peper, noot en zout Laat het
vleesch hiermede zachtjes stoven tot het
malsch en lekker van smiak is geworden.
Wasch de tomaten, snijd ze in vrij dikke
schijven en bestrooi ze met een mengsel
van peper en zout. Wrijf een. zoo mogelijk
diepen schotel in met boter, leg onderin
een laag van het vleesch en daarop naast
elkaar schijfjes tomaat, daaiop een laag
rfjst en bedek deze weer met plakjes to
maat, leg daarop weer vlesch en ga zoo
voort tot alles verbruikt is. Bedek de bo
venste laag met een dun laagje paneer
meel, leg hier «n daar klontjes boter en
laat den schotel in een vrij warmen oven
warm en lichtbruin worden gedurende 20
k 30 minuten.
eenlge weken prijken weer in rie
van onze groote magazijnen al dlc
warme tinten der winterstoffen. We
Zien Engelsche faniaste-stoffen, ruiten, stre-
p«i. veel genres tweed in alle moge'ijke
fsttlnten, z.a. goudbruin, donkerbruin.
...jstbruln en bruinrood. Ook veel f.uweel.
j .Wat dezen winter weer in de mode komt
eoowel voor mantels als voor japonnen.
Begint het diner met sbep, die juist
voordat de gasten aan tafel komen,
wordt opgediend, dan legt men de servet
ten aan den bovenkant van het bord.
BIJ het dienen moet alles aan den lin
kerkant met de linkerhand geserveerd
worden.
Vuile borden en couverts moeten aan
den rechterkant, met de rechterhand
worden weggenomen. Het bedienende
meisje moet in de linkerhand het dien-
mandje hebben, waarin ze de gebruikte
lepels, vorken en messen bergt en in de
linker armholte houdt ze de opgehaalde
borden vast.
Na den laatsten gang worden, tegelijk
met de frultbordjes, vlngerkommetjes
binnen gebracht. Op ieder bordje wordt
een fruitmesje en fruitvorkje geplaatst
en middenop het frultbordje, op ’n klein
kanten kleedje, "n vlngerkommetje half
vol water. In de vlngerkommetjes kan
men een dun schijfje citroen laten
drijven of ’n kleine bloem. De gasten
nemen vlngerkommetje met kleedje zelf
van het frultbord en plaatsen dit links
naast hun bord.
Vleesch moet, vóór het op tafel komt,
worden gesneden, gevogelte moet tevo
ren getrancheerd worden.
Bij het dekken van de tafel voor onze een waterglas, dat tevoren drie-kwart
vol geschonken wordt. Links bovenaan
bet bord staan peper- en zoutvaatje.
De servetten worden dubbel gevouwen,
met den open kant naar rechts op de
borden gelegd. Hlertusschen kan men
,.1
ke
middengedeelte
karpet.
Mooi. warm grijs, oploopend zacht
denker-groen of beige, noten-bruin,
donker-bruln zijn de meest aangewezen
kleuren voor een kamer, welke veel in
gebruik fs. Op een donker kleed, b.v.
zwart, ziet men alles.
De nieuwe jaspe linoleums, in gespik
keld groen met geel, bruin met geel,
grijs met rood en zwart, zoowel als de
groote tegel ontwerpen, soms in onregel
matige grootte en rijke kleuren, zijn alle
voor eetkamers.
Is uw huls ultra modern, dan kiest u
de laatste tegelontwerpen, verschillende
Er zijn verschillende manie
ën waarop men zijn eetkan^r
nodem kan Inrichten en tevens
tezelllg Dit laatste vooral dië
ten we wel in overweging te
lemen, want de tegenwoordige
•etkamer. vroeger alléén voor
lit doel gebruikt, fs thans een
earner, waarin we tevens visites
mtvangen. terwijl er ook dikwijls
10g een schrijfbureau in staat,
eoodat de heer des huizes
's avonds, al heeft hij nog eenig
werk, dit in den familiekring
can uitvoeren.
Kortom, de eetkamer is nu
«n kamer, welke den geheelen
dag in gebruik te. hjj moet dus
coo gezellig en comfortabel mo-
gelljk Ingericht worden.
Tusschen de moderne medbels
laar ouden stijl gekozen, ontdek
ken we vaak een gekleurd ge
lakt stuk, hetzij een tafeltje,
oankje. rek of ook een oude
ets, een rood gelakte klok, uit
Grootmoeders tijd, het verle-
vendlgt 't effect.
De nieuwe schaduwstof, de
stof aan belde kanten *t zelfde,
verkrijgbaar in mooie bloem-
mtwerpen (dahlia’s enzvaas
in beige, grond met wijnkleur,
blauw, of rozen-rood. maken prachtige
eetkamer-gordjjnen. vooral bij een meu-
bileerlng van notenhout.
Bij een meubileering in Jacob(jn-stUl
kiest men het Jacobijn-boom-ontwérp.
De moderne ribstoffen in elkaar vloei
ende strepen (banen) groen, llcht-groen.
goud-bruln, goud-geel enz., zijn ook mooi
en sterk voor gordijn- en stoelbekleedlng.
Wanneer u een houten vloer zonder zeil
belegd wilt hebben, dan kunt u het best
gekookte olie vermengen met terpentijn
(half om half) en daarmede den grond
bewerken.
De olie kunnen we in iedere drogisterij
koopen.
Wilt u den grond donker hebben, dan
wordt wat bruin of berlbnsch zwart toe- rommeligen Indruk.
nigheid van het alledaagsche werk!
Een woord van waardeering en
voor het goede van onzen evenmensch. j
Een kleine dienst, bewezen aan ande-
a ren, die dienstbaai zijn.
Een vriéndelijk, goed woord voorde
lievelingen van God. de kinderen!
Een warme handdruk voor hen,
veel leed dragen!
Een geduldig verdragen van
en ongeduldlgen!
Een blik van medelijden met hen, die
in ’t verborgen lijden.
Een woord van opwekking en
aan hen. die in nood verkeeren.
Een goede raad van een verren vriend
Een hartelijke groet aan den mindere
of onbekenden vreemdeling!
Een eerlijke bekentenis van het be
gane onrecht aan een onschuldige.
Een belijdenis van eigen zwakheid aan
den gevallene en verstooten schuldige!
Een heilwensch aan den blijde en ge
lukkige.
Gods zegen en liefde
var. eigen huis!
Zijn vrede en
gramstorige! j
IV A 1
Het was slechts een zonnige glimlach.
Het was slechts een vriendelijk woord.
Maar t verdreef toch droevige neev’len
En *t heeft sombere gedachten ver
stoord.
En dan' moet Tc hier ook even denken
aan den leefregel dien ’k eens vond bij
een verren vriend, dien Ik zou willen
schrijven boven iedere deur van ieder
huis waar menschen In en uit gaan,
menschen. die zelf blij willen zijn en
ook anderen bljj willen maken. Hij
draagt als ofischrlft: weldaden die niets
kosten en toch zoo kostbaar zijn!
„Een vriehdelijke lach bij de eento- 1
lol
achtige schoonheid
grondvest staat.
Daarom zegt ook Sint Paulus, dat wij
altijd blij moeten zijn. ,Jk zeg u: ver
heugt u altijd maar in den Heer." We
moeten de vreugde niet verstaan als een
toespijs voor Zon- en feestdagen of ais
een Paascb-best costuum, dat we dra
weer uitschieten zoodra ’t gewone leven
weer begint. Neen, juist ons gewone
leven en onze werkdag met al z’n lief en
leed, z’n zorgen en kommer en z’n dui
zend zware lasten moet met vreugde
doordeezemd zijn. Niet enkel een blij ge
zicht zetten als ’t Zondag is en heel
mooi weer, maar ook op Maandagmor
gen en geen mooi weer.
Niet enkel blij en opgewekt buiten ons
gezin en bulten eigen dagtaak, maar ook
in eigen kring altijd vreugdeboodschap
pen! Een vriend met "n blij en lachend
gezicht is zulk een troost op menig don
ker pad! Hoeveei miserie jaagt dat niet
weg achter de poorten der vergetelheid!
Hoeveel blijde levensvreugde haalt dat
niet triomf an telijk binnen. Een lachend
oog en blijde glimlach vaagt de wolken
van ontstemming weg en zet soms plot
seling onzen donkeren zielen-hemel weer
in stralenden middaggloed!
Tc Vond eens op "n gedachtenisplaatje
dit lieve versje van een voor mij on
bekenden dichter, dat 'k hier wil over-
ichrijven omdat het zooveel levenswaar
heid behelst.
gestikt. Voor den knoopenkant knipt men
een dubbele bles jggn 32 c.M. lengte, en
3 cJd. breedte. Delcnoopjes rjjgt men
aan een 5 c.M. lang stukje veterband,
waarna ge ze op de aangegeven plaatsen
even aanhecht, en de bles op dezelfde
manier aan het lijfje bevestigt als de
bies van den knoopsgatenkant. De zij
kanten hiervan werkt ge af met een bies,
welke men 3 c M. breed knipt. Deze wordt
aan- en omgestikt, en te dan ook na af
werking één C.M. breed.
Alvorens de taillebies op te stikken,
worden eerst de knoopjes weer even aan-
gehecht, waarna ge ook den geheelen on
derkant met een bies afwerkt. De schou-
demaadjes stikt men met een naadje van
Hak de ham in kleine stukjes. Wrijf
soufflépotjes of kopjes in met boter.
Scheld elk el in wit en geel. Klop het wit
een weinig los en klop er yt deel van de
ham door Doe dit in één van de potjes
of kopjes en laat den dooier er zeer voor
zichtig inglUden. zóó, dat hij ongeveer in
’t midden komt te liggen en niet stuk
gaat.
Behandel alle eieren op deze wijze en
plaats d.’ potjes in een oan met kokend
water en Uat de eieren tollen. Stort ze
af op een rond stukje gebakken brood of
op een schotel.
Wie herrlich lacht
Mir dis Naturl
Wie gUnzt die Sonne,
Wie leuchtet der Flurl
E. dringen Blaten
Aus jedem Zwelg.
Ünd tausend Stimmen aus dem
Hoe heerlijk lacht
Hier de natuurl
Hoe straalt de son,
Hoe blinkt de bodem!
Knoppen zwellen
Uit aUe twijgen.
En duizend stemmen uit iedere struik!
Es freue slch
Wer da atmet lm rosigen Licht!
Hij Juiche, die ademt in ’t rozige licht 1
(Schiller)
Welaan dan, zet nu wijd open alle deu-
ren van alle kamers in uw hart en laat
de vreugde binnen, de ware sterke
vreugde om alles wat God u overzendt!
Want geen mensch kan goed en geluk
kig zijn, die de vreugde sluit bulten de
deur. Geen arbeid kan blijvende vrucht
dragen, die niet met blijheid geschil
Niet de oppervlakkige uitgelaten vroo-
Ujkheid, die den ernst des levens miskent,
en de diepe beteekenis van zorg en leed
voorbij wil zien, neen, de waarachtige
blijheid om ’i leven zelf, die zelfs in de
uren der zwaarste beproevingen niet
sterven kan, wijl zij vast in Gods waar-
en -goedheid ge-
Eén glimlach kan smarten verzachten,
Eén woord kan bevrijden van druk,
Eén4 handdruk kan zonden verhlnd’ren.
Vernieuwen geloof en geluk.
voor mantels als voor Japonnen.
(Zoor de laatsten wordt velours-
chiffon genomen, met klein bloem-
dessin, als het een namlddagcos-
tuiun betreft en voor avond
toiletten neemt men lichte tinten
met groote bloemmotieven.
Fig. 5342 toont ons een toilet,
waar van de rugzijde evenveel
werk is gemaakt ate van de
I voorzijde. Het model leent
zich zoowel voor een wollen
O stof als voor zijde en flu-
flk weel. Wat wjj al meer za-
gen. maar wat dit seizoen
ook weer zeer in den
smaak zal zijn te: de groote
jat strik on den rug en de
losse tunique.
Fig. 5325 is gedacht in
i zwart zijden crêpe marocain met
een versiering in den vorm van een
strik Van lichtgroene zijde. Wij zouden dit
model speciaal voor heel jonge meisjes willen aanraden,
laar alleen heel tengere, slanke figuurtjes deze tweeledige rok
kunnen dragen. Zooals onze teekening aangeeft, heeft de strook telkens
drie kleine plooitjes en het eigenlijke rokje te geplteseerd.
Fig. 5334 ook al voor heel jonge meisjes, te gemaakt van donkerrood crêpe de
laine en heeft een smal plissée stroM^s langs den hals, dat doorloopt aan de
voorzijde van de taille. Het rokje heefteen schuin oploopende klokvormige volant.
Een keurig eenvoudig Japonnetje voor W1 middaguren.
NC
DINY.
koud water als rijst (d.L in dit geval on
geveer 600 gr., dl 6 d.L. water), voeg er
ongeveer 7 gram zout bij en breng de rijst
vlug aan de kook. Laat ze in ongeveer
30 4 30 minuten gaar koken Snipper den
ui zeer fijn en fruit hem in de boter licht
geel.
Roer door de gaargekookte rijst, voor
dat ze geheel droog te, den gefrulten ui, de
tomaten-purée, de geraspte kaas, de fijn
gehakte peterselie en ets peper.
Dien bet gerecht zoo warm mogelijk op.
200 gram rijst;
1 uitje;
40 gram geraspte kaas;
4 eetlepels tomaten-purée;
1 eetlepel fijngehakte peterselie;
40 gram boter;
peper en zout.