l
l
i/l
I
*TVT
-A-T
(De Rozënmaand van oMdaria
Gefineerd Meubelwerk
Kinderjurken
(Recepten voor de keuken
ll
110
jManteltje voor meisje van zes jaar
lengte M «Jt. mouwlengte 36 ML
u
zi,
-reW/1
VIERDE BLAD
BLADZIJDE 2
2
v
il
S
h”
'//'i
JJ.
lllhiij
WuiVniTiajHIl
r
**v
u
I
J
il.
i
I
JJ
Goedkoope Patronen
ut
v .uil iMnll
I
i
ONZE WAPENRUSTING
Bereiding:
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
(Ton Kerssemakerz).
KIT MET RIJST
CATHARHLK
I
i
pii
i
DINT.
|t
zz.j m,
j
i
geabsorbeerd M, latKf
ouder druk te «eUen, om bet UJni-
1
It
POLA.
az*£
KIPPENSOEP
I
RAGOUT VAN KIP
I
I
y
i
zijn. De patronen worden op de vaste
J
W‘
V
I
I
i
I
O. VIS.
Rector.
U»d als zu Rata tm Waffentans
Die Kugel kam genogen.
Da 1st mit Kreuz und Rozenkrans
Der Beid zu Oott gezogen.
Rn open voor U,
Voor alleen, o, Heer.
En*als bU Rata In wapen-dans
De kogel kwam gevlogen.
Zie, Is met kruis en Rozenkrans,
De held tot God getogen.
Wie dochters heeft tusschen 4 en 10
Jaar, zal uit de toiletjes van dit aardige
troepje zeker wel een keuze kunnen doen.
i
i
t
1 middelmatig groote kip
00 gram boter
IK eetlepel soja
Cayennepeper
ISO gram rijst
„Heer, geef, dat wij mogen worden
nederig en eenvoudig,
„Ata het arme, oude vrouwtje, achter
in Uw Kerkt*
Vóór de winter komt, zal de garderobe
van onze dochtertjes nog wel met een of
meer jurken verrijkt moeten worden. WJ
toonen u eenige modellen, die als Zon-
dagsche jurk kunnen dienst doen en als
schooljurk, al naar gelang de stof, die wij
er voor kiezen.
De jurk van Dora is van grijze fanta-
sie-tweed. De stof Is nog niet zoo heel
goedkoop, maar erg aardig en sterk voor
een schooljurk. (5302).
Een heel sierlijk modelletje is dat van
Madelon. Van voren geheel recht, enkel
met een paar knoopjes bU elkaar gehou
den, loopen de voorpanden op den rug
ta twee puntjes uit, die weer met een
De jurk van Aasje is gemaakt van ge
ruite wollen stof en versierd met een
smal zijden blesje. Het lange blousje ne
men we dan van een recht en het klok
kende rokje van een schuin ruitje. (5291).
1 el
Iets maïzena
zout.
de
Zeef
t
i
t
i i
/I
I
t
i
i
Peer, geef, dat wQ mogen worden nederig
I en eenvoudig
Ah het arme, oude vrouwtje achter ta
I Uw Kerk:
Dood voor de aarde en haar vermaken:
Maar ziel een blanke helde-ven
In het goede licht, van Uw blanke
maan-bostie.
I
I
I
tooiX ceintuurtje met elkaar zijn verbon
den. In *t gebloemd fluweel is het een
echte „ultgaansjurk” In effen koordflu-
weel kan zjj dienst doen ah schooldracht.
Het ta een origineel en vlug model (5296).
NB.
bloem
brulkt worden.
Vooreerst het jurkje van Eüy. WIJ kun
nen het evengoed maken uit effen en
gebloemde crêpe de chine als uit *n solide
wollen stof. Ook is dit model uiterst ge
schikt om er twee jurken van het vorig
jaar in te verwerken. (5290).
Bereiding:
de
1 groote kip
45 gram kalfsgehakt
5 d.I*. bouillon van kip
Id-L. room -
00 gram oloem
65 gram boter
1 eierdooier
K blikje champignons
3 lepels Orsaes
peper, sout
Snijd de kip ta een paar stukken,
wasch en sout se en zet se op met bet
koude water en de kruiden. Proef na
K uur of nog zout toegevoegd moet wor-
Przaw rotMaduis, «Broer u oatnagw was
Un*. n»i h» ranchuldlzd, tudrw na paa
lasutotta. wurtii; '«naald n*«n> «a «draa, iiimae
ran h«i model en bei bied, «un» bei voorlromi «S
bovenwijdt, Men axel deze mui rondom h«t Hrh ijm
rvchl/mUi de uan dooe. ptwaassM «ntejws
|i III llbi
duurste,
zijn wel
•voordeelen
Het is een
meeste fijne houten meubel
werken heden gefineerd zijn.
De voornaamste van deze
voordeelen zijn schoonheid
en symmetrie, en daarbij
heeft het een hoogen weer
stand tegen krimpen, uitzet
ten en trekken, hetgeen van
groot belang ta.
Sommige menschen den
ken dat meubelwerk, dat ge
fineerd Is. minderwaardig B.
Dat is een heel verkeerd
denkbeeld.
Het gebruik van gefineerd
meubelwerk is niet nieuw,
doch men heeft nqoit een be
tere kwaliteit bereikt dan
thans. Als we kijken naar
ons meubelwerk: de tafel,
bet bureau, het bed, radio,
gramofoon, klokken, vooral
wanneer het uitgevoerd ta ta
wortelneten of mahonie, 1
ta alles gefineerd. gedeelte
lijk of geheel.
Als we b.v. de kanten van
het bekleedsel der rwdlo-
deuren goed onderzoeken,
dan zullen we vaak 2 lagen
van het dunne fineer zien
aan belde kanten van een
dikke kern; goede aandacht
echter ta noodig, omdat de
afwerking dikwijls zoo zorg
vuldig is. dat het flneerwerk
niet altijd te ontdekken ta.
Haast iedere piano ta gefineerd.
De rand of de lijst van een vleugel,
vooral wat betreft bet onregelmatige
hartvormige deel, wordt gemaakt door
verschillende lagen fineer samen te lijmen
en
den. Neem het borstvleesch van de kip.
zoodra dit gaar Is en U’t de rest van
kip verder trekken met het vleeecb.
de bouillon door een doek, schep
zoo noodig de vetoogjes van de bouillon.
Veng de crème de ris aan met wat koua
water en bind hiermee de soep. Laat d*
soep een paar minuten doorkoken; Klop
in een soepterrine de eidooier met de
room en giet langzaam, steeds klop
pende, ds soep er bj).
1 soepkip
2K L. water
t 80 gram crème de riz
1 eierdooier
1 d. L. room
zout, toelie
stuk wortel
stuk ui
paar stukjes peterselie
moet er voor zorgen dat de naad
3 c.M. meer naar voren komt, dan de
zijnaad van het manteltje-
De kraag wordt 44 c.M. lang en 16 c.M
breed geknipt, dubbel gelegd met den
goeden kant naar binnen, waarna ge de
zijkantjes dlchtótikt. De kraag wordt aan-
In plaats van crème de ris of
van rijst kan ook maïzena ga
lijnen uitgeknipt. Het gearceerde gedeelte
aan den voorkant van bet manteltje, ta
bei legenbeleg. Het loopt vanaf 3 cM.
breedte in den schouder over tot een 10
rM breed stuk in den zoom.
Alvorens tot het knionen over te geen
moet ge er altijd aan denken, wanneer ge
M. ft. w Ulthwrz «»d«re«
bcpuld* klrad.ns.rokk»»
o..tig. rtrad. ImWMidr kiaw» rokdorau Zwwsd
^ssm «Sd «vsdsa v*U«.
A
noot, beschuit, desgewenscht eL Vorm er
kleine balletjes van en kook deae gaar
ta de kippenbouluun.
Verwarm roerende boter en bloem tot
een gladde massa, voeg hierbij lang
zamerhand en steeds roerende 4 dl* ge
zeefde bouillon van de kip. Laat de saus
k 10 minuten zachtjes doorkoken. Klop
de eierdooier In ’n kommetje, doe hierbij,
onder goed roeren, een weinig van de
saus, giet dit dan terug in de pan en
maak de saus weder af met room wijn,
peper, zout, doormidden gesneden cham
pignons en wat van het nat daarvan-
Roer de stukjes kip en de balletjes ge
hakt door de saus. Geef deze ragout op
een vleeschschotel, omgeven door een
rand fleurons of gebruik ze als vulling
voor een groote pastel, kleine pasteitjes
Of fritures.
Veldheer TtUy was gewoon lederen dag
aan de spits van zijn troepen eerbiedig
zijn Rozenkrans te bidden.
Toen Tilly eens met zijn leger op de
grens van Frankrijk stond, werd Maar
schalk de Oranunont tot hem gezonden
om den grooten generaal zijn opwachting
te maken.
De maarschalk had zich TUly voorge
steld als een kloeke, krachtige krijgshaf
tige soldaten-gestalte.
Wie beschrijft zijn verbazing toen hij
aan de spits van het leger een nietig,
mager mannetje ontdekte, op een kleine,
merrie, in korte wapen-rok, die zich van
de andere soldaten door niets anders on
derscheidde dan door de kleine grauwe
hoed, met groote veer en een buitenge
woon groot slagzwaard.
Toen TUly de verbazing van den Fmn-
schen maarschalk opmerkte, zei hij nuch.
ter: Uk veronderstel, dat u mijn wapen
rusting wel zonderling voorkomt, se ta oOk
niet naar Fransch model, maar naar eigen
smaak.
De kleine witte merrie zou u niet be
vallen, toch is zij mij steeds trouw geble
ven en onversaagd, want ze heeft me al
uit zeventig veldslagen als overwinnaar
weggedragen. En naar mijn slagzwaard
heb Ik gelukkig nog nimmer behoeven te
grijpen, behalve voor den rozenkrans, die
aan *t gevest hangt.”
Geen wonder dan ook, dat, toen men
dezen Roomschen ooclogs-held doodelijk
gewond uit *t veld droeg hij vroeg dat
men hem zijn dierbaai crucifix en s*n
rozenkrans sou toereiken en hij stierf met
de Psalm-woorden op de lippen: .Op U.
o Heer, heb ik altijd vertrouwd en ta
eeuwigheid zal ik niet beschaamd worden.
Een andere rozenkrans-generaal was dè
veldheer Radeteky. Eens had hij zijn sol
daten verlof gegeven wat* te gaan wande
len ta een park te Milaan Ds grijss
oorlogs-held genoot een welverdiende rust
op een nabljzUnde bank. Als hij echter
bemerkte, dat zijn soldaten ta ds nabij
heid kwamen, socht hij een andere bank
op in bet park, om se van de militaire
honneurs te ontlasten. Doch zie, als hjj
tegen het vallen van den avond weer langs
diezslfde bank gaat, ziet hij een troep
soldaten spotten en lachen. ZIJ hebben
daar op de bank een rozenkrans gevon
den en maken er Hch vrooUJk om. De
oogen van den grijzen soldaten-konlng
schieten vuur. _Kn weet gij, wie de eige
naar van die rozenkrans taf vroeg hg op
strengen gebiedenden militairen toonl
»Uw generaall Zij ta hier blijven liggen
nadat ik se gebeden had.” Daarmee viel
niet te spotten!
Een graven-famllie PodstatakyLelch-
tensteta bewaart nog een schoonen rozen
krans van rosen-rooden paarlen, dis een
andere beroemde generaal in den dertig-
Jarlgen oorlog, generaal Aldrlnger uit
Dledenhofen in Lotharingen, steeds bU
slch droeg op bet slagveld. HU sneuvelde
ta 1634 In een strijd tegen de Zweden bU
Landshut.
Laten wU ons niet te voornaam achten,
cm als dis generaals onsen rozenkrans te
bidden vóór den slagl
I Paulus, die op de groote heirbanen soo
dikwijls de zwaar-gewapende Romelnsche
legioenen bad bewonderd, die zijn strijd
lustige natutur altijd tot nieuwe verove
ringen prikkelden, beeft zUn ebristen-
■trUderz, die hU oproept naar de slag
velden dee levens, van kop tot teen ge
wapend ta de onoverwinnelijke „wapen
rusting Gods” tegen de machten en vor
sten der duisternis en de boose geesten In
bet luchtruim. Als zwaargewapende dra
gonders sullen as in het strijdperk des
levens treden, gewapend met zwaard en
■child, met helm en harnas, met schild
en vlammende pijlen. (Ephes. VI, 11, 18).
Want de strUd sa! hevig zUnl
Welnu, tot zulk een wapenrusting be
hoort voor lederen christen ook de Roesn-
krans.
Als reeds de Rozenkrans zulke schitte
rende overwinningen deed behalen op
•ardsche vijanden, wat moet se dan niet
•en onweerstaanbare macht uitoefenen in
den geestelijken strijd, dien Stat Paulus
voorzag toen hU de soldaten van Christus
ging wapenen. Geen wonder dan ook dat
groote generaals aan de spits van hun
troepen met deae uitrusting ta het strijd
perk traden.
I Iedereen weet, dat de Rozenkrans ta
den vorm, waarin wij baar thans bezitten,
baar ontstaan dankt aan zulk een zege
praal, nX de overwinning op ds Turken,
behaald door den dapperen Don Juan,
toen hij 6 October 1571 de Turksche vloot
bU Lepanto versloeg.
Menig vijandelijk leger is nadien door
dezen teeren gordel verslagen!
Als Prins Eugenlus van Savoyen btj *t
vallen van den avond door *t kamp trok,
de kap van zUn soldatenmantel diep over
bet hoofd getrokken, eenzaam en zwij
gend. stil verzonken ta 1 gebed van den
Rozenkrans, dan wisten zjjn soldaten al
wat hun wachtte; dan zelden se tot el
kander: .Jongens, het zal morgen weer
een heete dag worden ta de vuur-ltaie,
de Kleine Kapucijn hiermee doelden
■e op bun asmvoerder. Prins Eugenlus
bidt zUn Rosenkranz I” Want de' groote
veldheer was gewoon op den vóóravond
van den slag zijn Rozenkrans te bidden
tusschen de tenten van het kamp.
Daarom werd hU dan ook door zijn sol
daten altijd ,4e Rozenkrans-Generaal” ge
boend.
BU bet sten van desen strengen vronen
leger-overste, in z*n slmpelen bruinen wa
penrok, spotten de soldaten: „Deze Kleine
KapucUn zal den Turken weinig haren uit
rukken.” Ze zouden echter spoedig onder
vinden, dat de Rozenkrans, dien deae
veldheer altijd bad voor den slag, bem
Bimmer ta den steek liet.
Van een anderen beroemden veldbeer,
tnily, den grooten Katholieken Generaal
b> den dertig-Jarigen oorlog, den overwin
naar van 300 veldslagen, wordt verhaald,
dat hU van drie zaken nooit kon scheiden.
Hl: zijn zwaard, een kruisbeeld en z|jn
Rosenkranz; so volgden hom overal tn
bet leger.
Toen bij dan ook ta den laatsten veld
slag bU Rata, in Bayern, gewond werd,
vond men onder zün wapenrok zijn cruci
fix en r*n Rozenkrans, zoodat men zijn
heldendood aldus beeft bezongen:
Bereiding:
Zet de uitgehaaide en gewasschen kip
op met kokend water en sout Kook se
gaar. Snijd het vleeech van de beentjes
verdeel bet in mooie, lange stukje^
(snUd bel vleeech tUner dan de ragout
moet dienen tot vulling van pasteitje ot
fritures). Maak bet gehakt op ds gewone
wyes smakelijk aan mot peper, sout.
H» Hhartem ÖMbTupüiito coupt Damo-
Zet de uitgehaalde en gewassehen ktp
op met kokend water en zout Kook ss
zachtjes gaar 1 uurr, trancheer sr
snijd het vleesch van de beentjes tn
nette stukken en stoof het kippenvleescts
In 2/3 van de boter met de soja.
Cayennepeper en ruim 1 d.L- boulllam
van de kip, gedurende k uur. Bind daM
het vocht met 5 gram maïzena, dat mev
wat kpud water is aangemengd tot eet»
dun papje. Laat dit sausje nog 5 mtautea
koken. Kook de gewassehen rijst gaar la
4K d.L. kippenbouillon. Roer er voor
zichtig 1 eierdooier door en de rest dstf
boter. Vul een met boter Ingewrevetfe
vuurvasten schotel eerst met het klppesra
vleesch. dan met de rijst. StrUk dsa
bovenkant glad, strooi er een weinig !RB
paneermeel over, leg hier en daar seta
Mein kluitje boter en laat er ta een
warmen oven vlug een bruin korstje
komen.
Kleine sus draagt ook soota aardige
combinatie van twee afdragertjes. De
donkere onderrand kunnen we naar vsr-
klezlng kleiner of grooter maken. *n Ware
uitkomst dus voor zuinige huismoeders.
(5297).
gestikt en overgezoomd. In den naad van
de kraag en revers kunt ge op 2 c.M. af
stand vanaf midden voor de breedte van
het knoopsgat openlaten, zoodat bat
manteltje dea winters ook hoog gesloten
kan worden.
HU de overige gepaspolgneerde knoops
gaten wordt de achterkant Ingeknipt en
tegengezoomd. Alvorens men de zak
jes opzet past men weer even, om te
zien of de hoogte juist ta. Het ceintuurtje
maakte ge 80 cJd. lang en, na afwerking,
4 c.M. breed.
Wanneer de stof het toelaat, zet ge op
het mouwtje een 25 cM. wijd, en 5 cM.
breed manchetje, dat met satinet wordt
gevoerd.
Alvorens deze op te zetten wordt het
manteltje eerst flink geperst, met een
netten doek op den verkeerden kant, en
een flink, heet User. Hierna kan men de
knoopen aanzetten, de manchetjes op-
naalen. en de ceintuur op de zUnaden
even vas.thschten.
'f'
z
van oud nieuw maakt, dat ge u er vooraf
van overtuigd hebt, dat alle stukken er
uit kunnen. Men moet het dus zoo voor-
deellg als mogelljx ta, op de stof leggen.
Dan kunt ge het patroon, met 2 cM.
naad, en een 5 cM. breeden zoom aan
den onderkant, uitknippen.
Nu rijgt ge eerst het heele manteltje
even In elkaar om te passen. Zit het man
teltje goed, dan begint men middenvoor
de gepaspolgneerde knoopsgaten m te
maken. Hlesvoor rijgt ge op de daarvoor
aangegeven plaatsen (op 17 en 32 C.M.
vanaf den onderkant) het knoopsgat even
af, waarna ge hier op den goeden kant
een lapje oplegt, dat 3 c.M. breed en 6
cM. lang is. midden op midden, waarna
ge het knoopsgat op 2 m M. vanaf den
rijgdraad rond stikt. Dan knipt ge het
knoopsgat in, waarna ’t lapje naar den
verkeerden kant wordt omgehaald, en
daar wordt opgekruisd. Qp dezelfde ma
nier maakt men de knoopsgaten In de
zakjes en In de ceintuur. Hierna wordt
het tegenbeleg tegengestlkt, waarna het
op den verkeerden kant stevig en glad op
het voorpand wordt geregen. Ook de
breuklijn wordt door een rijgdraad even
aangegeven. Nu kan men zU- en schouder-
naden. benevens de belde naadje» van de
mouwen, dichtstlkken. De rafels kan men
met een schuin blesje afwerken, of wei
kan het mantelje gevoerd werden. De
zoom neemt men zoo breed als eenlgszlns
mogeltjk Is, en wordt Ingezoomd.
De onderkant van het mouwtje wordt
naar binnen toe geslagen, en daar opge
kruisd waarna ge het mouwtje in kunt
zetten.
Men
r i
water, dat
drogen.
Wanneer zulk een stuk gemaakt wev*
van massieve strooken. zou het waar»
schUtUijk niet zoo sterk zUn, dmird-r sa
minder IraaL ANEMOON,
I Bovenstaand manteltje Is gemaakt van
•en grooten, ouden mantel, zoodat ge et
■een stof voor behoeft te koopen. en
indien men nog In het bent is van 6 et
er passends knoopen, ta bet nog voorde
Uger.
i Men maakt eerst van het geheel een
patroon, op de maten welke aangegeven
A.n O. M. v. -B. te Dra-4r«cfc«. N. P. AmRradsro.
oatvros.»
van beoaalden iwftija, a*t wij obbe»» rf-
Ofschoon gefineerd meu-i
belwerk practlsch ta leder!
huls voorkomt, weten de
meeste menschen toch wel-
nlg af van de verdiensten.
Alléén het mooie ulterlljk
valt op. De mooiste effecten
worden mogelljk gemaakt
door de prachtige schikking
van de houtnerven.
Deuren, van mahonie, lin
nenkasten, dressoirs, enz.
waar prachtige vlammen
in Icopen, soms regelmatig
ingebracht, zUn zeker gefi
neerd.
Effecten, die onmogelUk
verkregen worden met het
massieve hout,
de voornaamste
van flneerwerk.
feit, dat de
’-e