n
■OÉ
pi*
De
haar kapsel
Een fleurige keuken
vrouw en
en kleur in onze kamers
Een klein scheutje luchthartigheid
Eetlust opwekkende spijzen
raadgevingen
Wenken
en
v*
De afwerking van een
1^0
1
0
Li
1
i
fR’l
i
T
r
"ij
i
I
I
r
voe
der
niet
r
gen
verl
kon
trol
eln<
bre:
4
I
i
■I
'H
II I
T
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK
ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
-=»
■iP
PO LA.
nl
vo
MACHTEED.
eapertjes.
de andere vouwen
I
I
i
t
i
I
T
i
I
en
I
I
i
t
I
I
I
r
I
I
I.
■*-
I
I
I
I
i
de
vc
al
kl
«t
B
l
i
l
Eierbroodjea 125 Gr. <X pond) boter,
3 hardgekookte eieren. 1 theelepel Maggi’s
Aroma. 1 volle theelepel fijngesneden bies
look of zeer fijn gehakte prei (ook wel
te vervangen door een paar druppels uien
sap).
Wrijf de harde eieren goed fijn; ver
meng ze met de zalfachtig geroerde boter,
de Maggi's Aroma en het bieslook. Be
smeer met dit mengsel een aantal geroos
terde sneetjes brood.
er. Indien goed behandeld, als
nieuw uitzien.
Kaaabreodjes IH. 1 Gervais- ot Neu-
chatel-kaosje, ongeeveer 3 eetlepels zoete
room. 1 theelepel Maggi's Aroma, snuifje
paprika, 1 theelepel fijngesneden bieslook
(of eenlge druppels uiensap).
Wrijf bet kaasje glad met zooveel room
als noodlg is om er een smeerbaar mengsel
van te maken; voeg daarbij de Maggi's
Aroma, de paprika en bet zeer fijn ge
sneden bieslook (of het uiensap). Spreid
de massa over sneetjes brood (al of niet
geroosterd), die eerst met boter zijn be
smeerd.
i
1
i
I
Ban oude Chlneesche legende verhaalt
et volgende:
I
I
1
1
c
t
t
1
c
1
t
8
8
8
k
n
8
b
h
J<
z
h
li
si
n
si
d
i
i
1
I
di
¥l
Zi
m
oi
d<
P<
le
d<
ei
sl
ai
i
I
ko
sti
we
he
va
de
mi
Vc
SU
de
1
syi
vn
de
zat
zo<
la
1
nle
vo<
me
wa
grt
spi
kaï
na
var
var
eer
the
uit
I
op
hai
lijd
Is
PU
veil
I
ne
ent
D
keu
red<
V.C
N
Zltt<
mor
verl
Wor
loop
tag(
D
ren
wjjl
D
best
zyn
den.
D
Iets
het
dat
De kleurencombinatie en aanktoedtag
van een eetkamer
De gordijnen zijden rib m niet htoirw»
In violet overgaand met galon van ocanX
Effen matblauwe huif mot oranje galon
afgewerkt.
Muren in een gespikkeld of gestretgd
blauw jaspé behang, bet houtwerk ta
bijpassende tint geschilderd, bet plafond
In chamois, verfraaid met v leeschklet^ ef
zacht rozenrood.
Vloer bruin geschilderd en gelakt, ratR
kleed In zandkleur met bruin oploopenden
rand.
Donkere meubels, een muurpaneel van
gespannen, geweven, moderne, bruln-belga
stof boven het dressoir, 3 lampjes van
ijsglas of albast In metalen houders, Mn
aan lederen kant van het paneel, tegen
den muur geplaatst.
Onze laatste teekenlng geeft modeDetjee
voor het maken van een tafel-aet, of
voor een toiiettafelkleod.
Het Is gemaakt van gekleurd Hrmssb
in één of twee kleuren, b.v. wit-blauw,
wlt-roee, wlt-Ula, wit-groen en*.
de naast fig. I afgebeelde split-
reepea u aantonnen. Zoo ook knipt ge het
kant van het kleedlngstuk legt, als flg
II u aangeeft. Bplltreep A stikt ge op lijn
A. splltreep B op lijn B. belde tot aan bet
kruisje, wat fig. II u laat zien. Hebt ge
dit gestikt, dan vouwt ge de splltreepen op
om, waarna ge deze
Zooals bekend te, gaat het menschelDk
lichaam achteruit, wanneer het niet op de
gewone wijze voorzien wordt van de voe
dende bestanddeelen, waaraan het bepaald
behoefte heeft.
Het kan daarom van belang zijn eenlge
recepten van spijzen te geven van een
vakman, waarmee met geringe hoeveel
heden van werkelijk voor de gezondheid
nuttige middelen de eetlust kan worden
opgewekt. Ja zelfs een zeker gevoel van
bonger kan worden teweeggebracht.
De schrijver nam proeven met verschil
lende hulpmiddelen: ansjovis, komkom-
mersla, „appetit-aiid”, kruiden, Engelscbe
sausen en Maggi's Aroma.
Hieronder volgen eenlge recepten, die
met genoemde proeven In verband staan.
Kaasbroodjes TL 1 Camembert-kaasje,
100 Gr. (1 ons) boter. 1 theelepel Maggi’s
Aroma, eenlge radijsjes, 1 theelepel fijn
gehakt bieslook.
Snijd van de Camembert-kaas rondom
het korstje weg; wrijf de kaas door een
fijne zeef en vermeng ze dan met de boter
en de Maggi’s Aroma. Besmeer met dit
mengsel geroosterde sneetjes brood en
garneer die verder met plakjes radijs en
gehakt bieslook.
■1,
Kaasbroodjes L 135 Gr. pond) boter,
3 eetlepels geraspte Zwitserzehe kaas
(„groene" kaas). 1 theelepel Maggi's Aro
ma. eenlge ansjovissen en eapertjes.
Roer de boter zalfachtig; vermeng as
met de Zwitsersche kaas en de Mag
gi's Aroma. Besmeer met dit mengsel een
aantal sneedjes brood; garneer ze met
over elkaar gekruiste ansjovishelften m
BtoAnvaaen, die erg vuü en aangeslagen
zijn, kan men zeer goed reinigen en hel
dor krijgen met theebladeren en asgn of
met propjes papier tn water.
Anajortebreodje* 135 Gr. pond)
boter, 30 ansjovissen. 1 tbeelepiel Maggi's
Aroma, ongeveer een eetlepel eapertjes
Zet de ansjovissen eenigen tijd tn water,
maak ae dan schoon en verwijder de gra
ten; wrijf *e In een steenen vijzel (of
anders door een zeef) tot purée. Roer de
boter zalfachtig, meng er de Maggi's
Aroma en dé ansjovispurée door en be
smeer met dit mengsel een aantal ronde
geroosterde stukjes brood; strooi op elk
broodje eenlge eapertjes.
over In harde kleuren; dit staat aller
aardigst en wordt zelfs tn de modernste
keuken gezien.
Eén schilderen we met rood, de ander
geel of groen, of een geel en een blauw.
Hebben we nog geen ruimte om al onze
gezellig gekleurde pannen neer te zetten,
dan maken we een breede ..plank", juist
op een hoogte, dat we er nog goed bij
kunnen, van latten met tusachenrulmte,
zoodat de lucht goed door kan komen.
We kunnen deze latten-plank eveneens
in frlseche kleuren, b.v. in hetzelfde lak-
rood van den stoel, of, indien uw pannen
van bet moderne rood-emallle zijn. In
hard-geel schilderen.
Houdt u niet van die sprekende
kleuren, dan staat parelgrijs
heel goed. De kleuren der
muren moet u kiezen naar y
do 1
het
non
wenkan esetrawt Huw en
van kamer ea elaapkaaMaa
Wanneer de kamers te ouderweteek
hoog zijn, hetgeen aan de Intimiteit vee*
afbreuk doet, dan kunnen we ae lager
doen gelijken door de horizontale ifjnea
te overdrijven. Om dit effect te verkrijgen,
moeten een smalle lambrlzeering en een
laag onderstuk met horizontale paneelea
gemaakt srarden. Is een bouten lambrl
zeering ons te kostbaar, dan bereiken wa
hetzelfde door de lambrlzeering en da
paneelen met geschilderde blezen aan te
geven, in goud of in een donkerder kleur
dan het behangsel.
De muren niet te kaal en een lage lenga
canapé tegen den wand.
De lange lijn van de gedrapeerde gasu
dijnen voor de hooge ramen wordt nog
onderbroken door een breede huif.
kengerei in oveieenstemming met de reeds
geschilderde muren brengen.
Over bat algemeen werd er nogal eens
geklaagd over het schoonhouden van de
gewaterverfde muren. Daar bet juist soo
gemakkelijk Is, dat we de keukenmuren
zelf kunnen waterverven, geven we hier
tevens een oplossing voor bet gemakke
lijk schoonhouden.
Om de gewaterverfde muren te bescher
men. strijkt u eerst over de verf een laag
lijmwater en als dit droog is een laag
blanke vernis.
Dit geeft de muren een glanzend op
pervlak. hetwelk afgezeemd kan worden
Verder wil ik nog even wijzen op de
practlsche eenvoudige keukenbuffetten
waarin men alle keukenbenoodigdheden.
zooals potten, pannen, gereedschappen
enz. bergen kan. Ze hebben ook inge
bouwde rekken met laden voor verschil
lende benoodigdhoden. zooals koffie, thee,
suiker en alle magelijke kruidenierswaren,
krulden enz. en tevens ulttrekbare plan
ken. waarop men Iets zetten kan. Alle
dingen zijn door een glazen schuif of
openslaande deuren afgesloten.
Gekruide broodjes. 125 Gr. (X pond)
boter, 1 theelepel Maggi’s Aroma, snuifje
paprika, 1 volle theelepel zeer fijn gesne
den bieslook (of een p*aar druppels uien
sap. afgeschaafd van een halve ul).
Roer ds boter zalfachtig, vermeng ze
met de Maggi’s Aroma, de paprika en
het bieslook (of het uiensap). Gebruik
deze boter om er dunne sneetjes brood
mee te besmeren.
In kJeedingztukken, als nachtjapon
hansop en enkele andere, is het maken
van het spilt een moeilijkheid en voor
velen steeds het groote struikelblok. Hope
lijk brengen de hierbij behoorende afbeel
dingen u even op de hoogte, boe gemak-
beetje lichtzinnigheid die hier heusch
niet gevaarlijk is, omdat er aan 'n verlo-
ren “«k door geen enkele geesteshouding
iets te bederven valt! zou wonderen
werken in zulke gevallen, voor onszelf
zoowel als voor onze omgeving!
De vrouw, de moeder, moet een rust en
een toevlucht zijn voor haar huisgenooten,
ze moet kunnen kalmeeren. onaangenarpe
Indrukken kunnen wegnemen. Wie vraagt
ernaar, hoe swaar ze misschien innerlijk
diezelfde dingen opneemt, die ze voor
anderen licht moet maken? En boe koste
lijk komt haar dan zoo'n klein druppieltje
„lichtzinnigheid” te pas. aoo’n tikje aan
geboren of aangeléérde onbekommerd
heid! Vooral Jonge kinderen kunnen zoo
bitter lijden onder de zwaartillendheid en
den vreugdelooaen. piessimlstischen kijk-
op-de-dlngen van hun ouders I Ze hebben
*1 zwaar genoeg te dragen aan hun eigen
bedruktheid van het oqgenbllk, die, al Is
ze misschien gauw weer voorbij, toch even
véél zwaarder weegt dan bij de volwasse
nen, omdat een kind niet hoopvol en wijs-
geerig naar de toekomst kan uiteten, maar
slechts het tegenwoordige In vollen om
vang ondergaat. Wat kunnen ze niet op
leven. wanneer moeder alle sombere ge
zichten weet weg te lachen en er de stem
ming weer Inbrengt, die ze zoo noodlg
hebben als brood, om van hun Jonge
leventje te kunnen genieten!
Ben open blik voor de lichtere keerzijde
der dingen overwint alle wederwaardig
heden van het leven gemakkelijker, ook
de gewone aUedaagsche stribbellngen, die
ons kunnen drukken en irriteeren. Wat
doet bet er toe, of er in uw huls eens ’n
beetje minder stof wordt algenomen, als
u daardoor tijd wint voor oen menschsn-
klnd, dat behoefte aan u heeft of dat ge
zelf op t oogenbllk noodlg hebt! En ik
noem 't bijvoorbeeld heelemaal niet écht
lichtzinnig, wanneer een nuttige, maar
niet noodzakelijke uitgave achterwege
blijft, om, hetzij anderen, hetzij uzelf, een
beetje vreugd en zonneschijn te verschaf
fen. die, oppervlakkig beschouwd, beet te
missen Is, maar toch in den grond niet
maar Udoor ontbeerd kan worden.
Onze mooiste dagen zijn die, welke we
In die lichte, blije stemming genieten en
doorleven, en ze zullen des te gelukkiger
zijn, naarmate we het teven overigens
ernstiger en plichtgetrouwer onder de
oogen zien. Gelukkig zij, die dat kleine
druppeltje luchthartigheid op haar levens
weg beeft meegekregen; het zal baar bel-
pen, voel bitters en zwaars en ba nas h
lichter te dragen, lichter te vergeten!
Hambroodjes. 125 Gr. (K pond) boter.
100 Gr (1 ons) magere ham, 1 theelepel
mosterd, 1 theelepel Maggi’s Aroma.
Hak de ham fijn; vermeng as met de
zalfachtig geroerde boter, de Maggi's
Aroma en den mosterd. Gebruik bet
mengsel om er zeer dunne sneetjes brood
mee te besmeren en leg die dan twee
aan twee op elkaar, met den besmeerden
kant naar binnen.
Mayonnaize-broedjea. 1 A 3 eetlepels
dikke mayonnaise. 300 Gr. (3 ons) ham,
ansjovissen. 2 ingemaakte augurkjes, 1
theelepel fijngehakt bieslook (of eenlge
druppels uiensap), 1 theelepel Maggi’s
Aroma.
Vermeng de fijngehakte ham, de schoon
gemaakte, fijngehakte ansjovissen, de ge
hakte augurken, bet gehakte bieslook en
de Maggi’s Aroma met zooveel mayonnaise
als noodlg ia om er een stevig samenhan-
gend mengsel van te maken. Stapel de
massa hoog-op op de sneetjes brood en
zet ae vóór het gebruik op een koele
plaats.
naar den goeden kant omhaalt, en op
het stiksel overstikt. Het spilt is dan
3 c.M. breed. Nu kunt ge ook het puntje
aan den onderkant omvouwen, en opstik
ken. zooals de teekenlng u in fig. III aan
geeft; zoo wordt ook het split op cM
vanaf den onderkant op elkaar gestikt
Het spreekt vanzelf, dat ge bet spilt op
Iedere gewenschte breedte kunt maken
Wil men een 4 c.M. breed spilt, dan knipt
ge roepen van 3x4 cJ*. en 3 naden
3 c.M. breedte. Ge kunt den onderkant
van het split ook recht laten; dit vereen-
God Wlsjnoe schiep een mensch. een
vrouw, verstandig, rein an wondermooi.
MU gaf haar van alles het beste, dat bij
asaar bedenken kon: haar levenspad zou
•ver meen gaan, het geluk zou haar op
al haar schreden vergezellen.... Klvan-
Boa, de milds Godin der liefde, kwam
voortij en keek ontroerd naar het won-
itarschnuuu wezen. dat zoojuist uit
Wlsjnoe’s scheppende hand te voorschijn
vaa gekomen. „Véél te mooi, te rein en
-te verteandig," zei ae zachtjes. ..Oe hebt
daas vrouw geschapen voor véél leed, o
Verheven Wlsjnoe.” Daarbij nam ze uit de
plooien van haar gewaad een kristallen
bekertje, waarin tets glinsterde als zonne
goud. en liet voorzichtig een enkelen drup
pel vallen op het hart van de vrouw, die
juist langzaam de oogen opsloeg en begon
te teven. JM zal haar redden van al te
groot leed; ik gaf haar bij al uw gaven
Mn kleine druppel lichtalnnlgbeid.
Ben legende vol poëzie. MogelUk ook
méér, mogelijk juist met opzet óver do
vrouw en vóór de vrouw bedacht, want de
men ie toch van ander hout gesneden,
van harder, droger materiaal; hij heeft
den druppel lichtzinnigheid niet zoo hard
noodlg als juist de vrouw- Ik bedoel hier
niet dAt soort lichtzinnigheid, dat alle er
varingen licht in don wind slaat, numr
den gullen, goddeljjken droppel luchthar-
tigbeld, die bet zware niet te zwaar doet
voeten, die aan de donkerste wolk nog
het zilveren randje opmerkt en daarach
ter de son vermoedt.
En de Hollandsche vrouwen, de Hol-
landsehe huismoeders.... t wil me zoo
voorkomen, of ze, In plaats van dien éénen
drup .lichtzinnigheid" wel "n flink
scheutje zouden kunnen gebruiken. Want
MJ al haar deugden willen ze nog wel eens
erg swaar op de hand zijn ook dAér.
waar dit heelemAAl geen deugd is! Een
van de „défauta de see qualltée" een
voudig de keerzijde van haar terecht be
roemde degelijkheid! Wat kan ze niet
jammeren, werkelijk stompzinnig en trri-
tesrend lamenteeren over 'n verkeerd-
geloopen werklndeellng, *n gebroken
schaal, *t feit, dat een lapje niet meer bij
te krijgen is, dat een ander juist vlék voor
haar neus t begeerde loopje uit de éta
lage wegkaapt. En zelfs wij. die ons vleten,
niet zoo kleingeestig te zijn betrappen
we er ons zelf nu en dan niet op, dat
een dergelijke wederwaardigheid urenlang
enae stemming bederft, en we, zoo we er
al niet hardop over mopperen, toch in
wendig er door van streek zijn? Een
De gezuiverde tapijten legt men uit op
een eindelijken bouten vloer en dan be
gint man se bij gedeelten te borstelen
met een in de vloectof gedoopten schuier.
Het ontstane zeepscbulm verwijdert men
met een spons schoon koud water, waar
in een weinig azijn. Met schoone doeken
de geborstelde plek direct zorgvuldig
nadrogen.
Natuurlijk beeft men een massa droog
doeken noodlg als men bet werk naar b»-
hooron wfl verrichten- Doch het werk
lepel Maggi's roma, 14 3 hardgekookte
eieren. 10 13 ansjovissen, ongeveer een
eetlepel eapertjes.
Roer de mosterd met de ala-olle en do
-Maggi's Aroma tot een glad sausje, ver
meng hiermee het fijngehakte kalfs-
vleesch en laat het eenigen tijd staan
Dat de kort-haardracht vrijwel over da
heele wereld verspreid is, bewijzen ons
wel zeer afdoende de Japaneesjes. die
afstand gaan doen van hun prachtig lang
l zwart haar dat zoo kunstig op hun hoofd je
f gelegd was en zoo stijlvol aansloot by de
sierlijke dracht der kimono’s. WJJ kunnen
niet anders dan deze overigens vergeef
lijke ijdelheid betreuren. Immers: wat past
beter bij het fijne als uit hout gesneden
Japansche gezichtje dan het modelé van
die glanzend zwarte haarwrongen. Toch
blijft de Japansche vrouw aan zekere tra
dities getrouw, want zU kleedde en kapte
rich volgens haar leeftijd en levensstaat
en ook nu zy moer en meer de Europee-
sche zeden gaat overnemen, behoudt zU
nog deze gewoonte.
De figuur boven rechts toont ons het
coiffure van bet Japansche meisje van
„toen", de flg. rechts in het midden van
de getrouwde vrouw. De flg. links in het
midden te de mademoiselle van nu en de
flg- links boven madame. *n Weinig ge
voel voor deze verandering zouden wij al
len Europeeschen vrouwen toewenschen. zy
verliezen de laatste jaren maar al te veel
uit het oog, dat de leeftyd zijn onmisken
baar teeken op ons ulteriyk drukt en dat
er een oogenbllk komt, dat men zich be
lachelijk maakt, door zich steeds te blij
ven kleeden. alsof men achttien was. ’n
Vrouw die de zeventig gepasseerd te, doet
veel beter met een keurig eenvoudig
kapsel te dragen, dan met zich te laten
knippen en permanenten. Wie de veertig
gepasseerd Is, zouden we ook niet aan
raden een pagekopje te dragen met ponnle
recht op bet voorhoofd en evenmin om
heur haar glad te kammen tot achter de
ooren. 'n Scheiding opzy met *n lokje en
krulletje op het voorhoofd staat op dezen
leeftijd heel wat beter. Gelukkig voor
vrouwen van alle mogeiyke jaren en natio
naliteiten is de mode zoo welwillend om
ons het komende seizoen alle denkbare
variaties toe te staan. Om modern te
zijn hoeven we heusch geen jongenskop
te dragen of aan onze ooren lange bel
len te hangen; we nemen in overleg met
onzen coiffeur het kapsel, wat het beste
met ons haar en ons gelaat overeenkomt,
maar toch kort; dezen zomer sullen wz
nog geen lang haar zien, ook geen half
lang, naaar uitsluitend het korte haar,
wat ons bjj warmte, sport en zon uitste
kend zal bevallen.
Aromatische Omelette. 3 eieren. U drup
pels Maggi's Aroma, ongeveer 30 Gram
(1 afgestreken eetlepel) boter.
Klop de eieren goed uit elkaar en roer
er de Maggi's Aroma door. Laat in de
koekenpan de boter heet v'orden (niet
bruin), giet er het mengsel in en bak de
omelette aan één kant lichtbruin; vouw
ze in drieën (of rol ze op) en laat ze op
een verwarmden schotel glijden.
Gegarneerde Kalfsvleeschbroodjea. 150
Gr. (1H ons) resten kalfsvleesch, 1 thee
lepel mosterd, 1 eetlepel sla-ohe, 1 thee-
kelijk en tevens boe eenvoudig men eon
split kan maken. Wil men b.v. een spilt
maken van 16 cJ4. lengte, dan knipt men
het precies op 't midden in. en wel H e-M
langer, dus In dit geval 16 c.M. Hierna
maakt ge op 1eM. vanaf den inknip me;
een naald aan beide kanten een vouw of
streep (zie tig- I). Wilt ge bet split 3 c.M
breed hebben, dan knipt ge voor dit split
twee roepen, welke 21 cJd. lang en 1 cM
breed «tjn, waarna ge ze vouwt of streept,
zooals - -
Tapijten reinigen. De schoonmaaatyd
breekt aan en de tapijten moeten een
extra beurt nebben. Eerst goed kloppen
of met den stofzuiger en dan gaat men
aan het werk om ae weer hun oerzproo-
xeiyke kleur te geven.
Men neemt een stuk galzeep sn snijdt
dit in kleine stukjes en kookt bet in
3 liter water (liefst regenwater). Is de pijten
seep opgeloet, dan iaat men de vloeistof j ul-
bekoelen, waarna men er vter
tot het goed van de saus doortrok
ken is. Spreid het mengsel uit op
gesmeerde sneetjes wittebrood, leg tn
het midden telkens een schijfje hard
gekookt ei en daarover twee gekruiste
ansjovishelften. Vender de broodjes ver
der met eenlge eapertjes.