n ■OÉ pi* De haar kapsel Een fleurige keuken vrouw en en kleur in onze kamers Een klein scheutje luchthartigheid Eetlust opwekkende spijzen raadgevingen Wenken en v* De afwerking van een 1^0 1 0 Li 1 i fR’l i T r "ij i I I r voe der niet r gen verl kon trol eln< bre: 4 I i ■I 'H II I T OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN -=» ■iP PO LA. nl vo MACHTEED. eapertjes. de andere vouwen I I i t i I T i I en I I i t I I I r I I I. ■*- I I I I i de vc al kl «t B l i l Eierbroodjea 125 Gr. <X pond) boter, 3 hardgekookte eieren. 1 theelepel Maggi’s Aroma. 1 volle theelepel fijngesneden bies look of zeer fijn gehakte prei (ook wel te vervangen door een paar druppels uien sap). Wrijf de harde eieren goed fijn; ver meng ze met de zalfachtig geroerde boter, de Maggi's Aroma en het bieslook. Be smeer met dit mengsel een aantal geroos terde sneetjes brood. er. Indien goed behandeld, als nieuw uitzien. Kaaabreodjes IH. 1 Gervais- ot Neu- chatel-kaosje, ongeeveer 3 eetlepels zoete room. 1 theelepel Maggi's Aroma, snuifje paprika, 1 theelepel fijngesneden bieslook (of eenlge druppels uiensap). Wrijf bet kaasje glad met zooveel room als noodlg is om er een smeerbaar mengsel van te maken; voeg daarbij de Maggi's Aroma, de paprika en bet zeer fijn ge sneden bieslook (of het uiensap). Spreid de massa over sneetjes brood (al of niet geroosterd), die eerst met boter zijn be smeerd. i 1 i I Ban oude Chlneesche legende verhaalt et volgende: I I 1 1 c t t 1 c 1 t 8 8 8 k n 8 b h J< z h li si n si d i i 1 I di ¥l Zi m oi d< P< le d< ei sl ai i I ko sti we he va de mi Vc SU de 1 syi vn de zat zo< la 1 nle vo< me wa grt spi kaï na var var eer the uit I op hai lijd Is PU veil I ne ent D keu red< V.C N Zltt< mor verl Wor loop tag( D ren wjjl D best zyn den. D Iets het dat De kleurencombinatie en aanktoedtag van een eetkamer De gordijnen zijden rib m niet htoirw» In violet overgaand met galon van ocanX Effen matblauwe huif mot oranje galon afgewerkt. Muren in een gespikkeld of gestretgd blauw jaspé behang, bet houtwerk ta bijpassende tint geschilderd, bet plafond In chamois, verfraaid met v leeschklet^ ef zacht rozenrood. Vloer bruin geschilderd en gelakt, ratR kleed In zandkleur met bruin oploopenden rand. Donkere meubels, een muurpaneel van gespannen, geweven, moderne, bruln-belga stof boven het dressoir, 3 lampjes van ijsglas of albast In metalen houders, Mn aan lederen kant van het paneel, tegen den muur geplaatst. Onze laatste teekenlng geeft modeDetjee voor het maken van een tafel-aet, of voor een toiiettafelkleod. Het Is gemaakt van gekleurd Hrmssb in één of twee kleuren, b.v. wit-blauw, wlt-roee, wlt-Ula, wit-groen en*. de naast fig. I afgebeelde split- reepea u aantonnen. Zoo ook knipt ge het kant van het kleedlngstuk legt, als flg II u aangeeft. Bplltreep A stikt ge op lijn A. splltreep B op lijn B. belde tot aan bet kruisje, wat fig. II u laat zien. Hebt ge dit gestikt, dan vouwt ge de splltreepen op om, waarna ge deze Zooals bekend te, gaat het menschelDk lichaam achteruit, wanneer het niet op de gewone wijze voorzien wordt van de voe dende bestanddeelen, waaraan het bepaald behoefte heeft. Het kan daarom van belang zijn eenlge recepten van spijzen te geven van een vakman, waarmee met geringe hoeveel heden van werkelijk voor de gezondheid nuttige middelen de eetlust kan worden opgewekt. Ja zelfs een zeker gevoel van bonger kan worden teweeggebracht. De schrijver nam proeven met verschil lende hulpmiddelen: ansjovis, komkom- mersla, „appetit-aiid”, kruiden, Engelscbe sausen en Maggi's Aroma. Hieronder volgen eenlge recepten, die met genoemde proeven In verband staan. Kaasbroodjes TL 1 Camembert-kaasje, 100 Gr. (1 ons) boter. 1 theelepel Maggi’s Aroma, eenlge radijsjes, 1 theelepel fijn gehakt bieslook. Snijd van de Camembert-kaas rondom het korstje weg; wrijf de kaas door een fijne zeef en vermeng ze dan met de boter en de Maggi’s Aroma. Besmeer met dit mengsel geroosterde sneetjes brood en garneer die verder met plakjes radijs en gehakt bieslook. ■1, Kaasbroodjes L 135 Gr. pond) boter, 3 eetlepels geraspte Zwitserzehe kaas („groene" kaas). 1 theelepel Maggi's Aro ma. eenlge ansjovissen en eapertjes. Roer de boter zalfachtig; vermeng as met de Zwitsersche kaas en de Mag gi's Aroma. Besmeer met dit mengsel een aantal sneedjes brood; garneer ze met over elkaar gekruiste ansjovishelften m BtoAnvaaen, die erg vuü en aangeslagen zijn, kan men zeer goed reinigen en hel dor krijgen met theebladeren en asgn of met propjes papier tn water. Anajortebreodje* 135 Gr. pond) boter, 30 ansjovissen. 1 tbeelepiel Maggi's Aroma, ongeveer een eetlepel eapertjes Zet de ansjovissen eenigen tijd tn water, maak ae dan schoon en verwijder de gra ten; wrijf *e In een steenen vijzel (of anders door een zeef) tot purée. Roer de boter zalfachtig, meng er de Maggi's Aroma en dé ansjovispurée door en be smeer met dit mengsel een aantal ronde geroosterde stukjes brood; strooi op elk broodje eenlge eapertjes. over In harde kleuren; dit staat aller aardigst en wordt zelfs tn de modernste keuken gezien. Eén schilderen we met rood, de ander geel of groen, of een geel en een blauw. Hebben we nog geen ruimte om al onze gezellig gekleurde pannen neer te zetten, dan maken we een breede ..plank", juist op een hoogte, dat we er nog goed bij kunnen, van latten met tusachenrulmte, zoodat de lucht goed door kan komen. We kunnen deze latten-plank eveneens in frlseche kleuren, b.v. in hetzelfde lak- rood van den stoel, of, indien uw pannen van bet moderne rood-emallle zijn. In hard-geel schilderen. Houdt u niet van die sprekende kleuren, dan staat parelgrijs heel goed. De kleuren der muren moet u kiezen naar y do 1 het non wenkan esetrawt Huw en van kamer ea elaapkaaMaa Wanneer de kamers te ouderweteek hoog zijn, hetgeen aan de Intimiteit vee* afbreuk doet, dan kunnen we ae lager doen gelijken door de horizontale ifjnea te overdrijven. Om dit effect te verkrijgen, moeten een smalle lambrlzeering en een laag onderstuk met horizontale paneelea gemaakt srarden. Is een bouten lambrl zeering ons te kostbaar, dan bereiken wa hetzelfde door de lambrlzeering en da paneelen met geschilderde blezen aan te geven, in goud of in een donkerder kleur dan het behangsel. De muren niet te kaal en een lage lenga canapé tegen den wand. De lange lijn van de gedrapeerde gasu dijnen voor de hooge ramen wordt nog onderbroken door een breede huif. kengerei in oveieenstemming met de reeds geschilderde muren brengen. Over bat algemeen werd er nogal eens geklaagd over het schoonhouden van de gewaterverfde muren. Daar bet juist soo gemakkelijk Is, dat we de keukenmuren zelf kunnen waterverven, geven we hier tevens een oplossing voor bet gemakke lijk schoonhouden. Om de gewaterverfde muren te bescher men. strijkt u eerst over de verf een laag lijmwater en als dit droog is een laag blanke vernis. Dit geeft de muren een glanzend op pervlak. hetwelk afgezeemd kan worden Verder wil ik nog even wijzen op de practlsche eenvoudige keukenbuffetten waarin men alle keukenbenoodigdheden. zooals potten, pannen, gereedschappen enz. bergen kan. Ze hebben ook inge bouwde rekken met laden voor verschil lende benoodigdhoden. zooals koffie, thee, suiker en alle magelijke kruidenierswaren, krulden enz. en tevens ulttrekbare plan ken. waarop men Iets zetten kan. Alle dingen zijn door een glazen schuif of openslaande deuren afgesloten. Gekruide broodjes. 125 Gr. (X pond) boter, 1 theelepel Maggi’s Aroma, snuifje paprika, 1 volle theelepel zeer fijn gesne den bieslook (of een p*aar druppels uien sap. afgeschaafd van een halve ul). Roer ds boter zalfachtig, vermeng ze met de Maggi’s Aroma, de paprika en het bieslook (of het uiensap). Gebruik deze boter om er dunne sneetjes brood mee te besmeren. In kJeedingztukken, als nachtjapon hansop en enkele andere, is het maken van het spilt een moeilijkheid en voor velen steeds het groote struikelblok. Hope lijk brengen de hierbij behoorende afbeel dingen u even op de hoogte, boe gemak- beetje lichtzinnigheid die hier heusch niet gevaarlijk is, omdat er aan 'n verlo- ren “«k door geen enkele geesteshouding iets te bederven valt! zou wonderen werken in zulke gevallen, voor onszelf zoowel als voor onze omgeving! De vrouw, de moeder, moet een rust en een toevlucht zijn voor haar huisgenooten, ze moet kunnen kalmeeren. onaangenarpe Indrukken kunnen wegnemen. Wie vraagt ernaar, hoe swaar ze misschien innerlijk diezelfde dingen opneemt, die ze voor anderen licht moet maken? En boe koste lijk komt haar dan zoo'n klein druppieltje „lichtzinnigheid” te pas. aoo’n tikje aan geboren of aangeléérde onbekommerd heid! Vooral Jonge kinderen kunnen zoo bitter lijden onder de zwaartillendheid en den vreugdelooaen. piessimlstischen kijk- op-de-dlngen van hun ouders I Ze hebben *1 zwaar genoeg te dragen aan hun eigen bedruktheid van het oqgenbllk, die, al Is ze misschien gauw weer voorbij, toch even véél zwaarder weegt dan bij de volwasse nen, omdat een kind niet hoopvol en wijs- geerig naar de toekomst kan uiteten, maar slechts het tegenwoordige In vollen om vang ondergaat. Wat kunnen ze niet op leven. wanneer moeder alle sombere ge zichten weet weg te lachen en er de stem ming weer Inbrengt, die ze zoo noodlg hebben als brood, om van hun Jonge leventje te kunnen genieten! Ben open blik voor de lichtere keerzijde der dingen overwint alle wederwaardig heden van het leven gemakkelijker, ook de gewone aUedaagsche stribbellngen, die ons kunnen drukken en irriteeren. Wat doet bet er toe, of er in uw huls eens ’n beetje minder stof wordt algenomen, als u daardoor tijd wint voor oen menschsn- klnd, dat behoefte aan u heeft of dat ge zelf op t oogenbllk noodlg hebt! En ik noem 't bijvoorbeeld heelemaal niet écht lichtzinnig, wanneer een nuttige, maar niet noodzakelijke uitgave achterwege blijft, om, hetzij anderen, hetzij uzelf, een beetje vreugd en zonneschijn te verschaf fen. die, oppervlakkig beschouwd, beet te missen Is, maar toch in den grond niet maar Udoor ontbeerd kan worden. Onze mooiste dagen zijn die, welke we In die lichte, blije stemming genieten en doorleven, en ze zullen des te gelukkiger zijn, naarmate we het teven overigens ernstiger en plichtgetrouwer onder de oogen zien. Gelukkig zij, die dat kleine druppeltje luchthartigheid op haar levens weg beeft meegekregen; het zal baar bel- pen, voel bitters en zwaars en ba nas h lichter te dragen, lichter te vergeten! Hambroodjes. 125 Gr. (K pond) boter. 100 Gr (1 ons) magere ham, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel Maggi’s Aroma. Hak de ham fijn; vermeng as met de zalfachtig geroerde boter, de Maggi's Aroma en den mosterd. Gebruik bet mengsel om er zeer dunne sneetjes brood mee te besmeren en leg die dan twee aan twee op elkaar, met den besmeerden kant naar binnen. Mayonnaize-broedjea. 1 A 3 eetlepels dikke mayonnaise. 300 Gr. (3 ons) ham, ansjovissen. 2 ingemaakte augurkjes, 1 theelepel fijngehakt bieslook (of eenlge druppels uiensap), 1 theelepel Maggi’s Aroma. Vermeng de fijngehakte ham, de schoon gemaakte, fijngehakte ansjovissen, de ge hakte augurken, bet gehakte bieslook en de Maggi’s Aroma met zooveel mayonnaise als noodlg ia om er een stevig samenhan- gend mengsel van te maken. Stapel de massa hoog-op op de sneetjes brood en zet ae vóór het gebruik op een koele plaats. naar den goeden kant omhaalt, en op het stiksel overstikt. Het spilt is dan 3 c.M. breed. Nu kunt ge ook het puntje aan den onderkant omvouwen, en opstik ken. zooals de teekenlng u in fig. III aan geeft; zoo wordt ook het split op cM vanaf den onderkant op elkaar gestikt Het spreekt vanzelf, dat ge bet spilt op Iedere gewenschte breedte kunt maken Wil men een 4 c.M. breed spilt, dan knipt ge roepen van 3x4 cJ*. en 3 naden 3 c.M. breedte. Ge kunt den onderkant van het split ook recht laten; dit vereen- God Wlsjnoe schiep een mensch. een vrouw, verstandig, rein an wondermooi. MU gaf haar van alles het beste, dat bij asaar bedenken kon: haar levenspad zou •ver meen gaan, het geluk zou haar op al haar schreden vergezellen.... Klvan- Boa, de milds Godin der liefde, kwam voortij en keek ontroerd naar het won- itarschnuuu wezen. dat zoojuist uit Wlsjnoe’s scheppende hand te voorschijn vaa gekomen. „Véél te mooi, te rein en -te verteandig," zei ae zachtjes. ..Oe hebt daas vrouw geschapen voor véél leed, o Verheven Wlsjnoe.” Daarbij nam ze uit de plooien van haar gewaad een kristallen bekertje, waarin tets glinsterde als zonne goud. en liet voorzichtig een enkelen drup pel vallen op het hart van de vrouw, die juist langzaam de oogen opsloeg en begon te teven. JM zal haar redden van al te groot leed; ik gaf haar bij al uw gaven Mn kleine druppel lichtalnnlgbeid. Ben legende vol poëzie. MogelUk ook méér, mogelijk juist met opzet óver do vrouw en vóór de vrouw bedacht, want de men ie toch van ander hout gesneden, van harder, droger materiaal; hij heeft den druppel lichtzinnigheid niet zoo hard noodlg als juist de vrouw- Ik bedoel hier niet dAt soort lichtzinnigheid, dat alle er varingen licht in don wind slaat, numr den gullen, goddeljjken droppel luchthar- tigbeld, die bet zware niet te zwaar doet voeten, die aan de donkerste wolk nog het zilveren randje opmerkt en daarach ter de son vermoedt. En de Hollandsche vrouwen, de Hol- landsehe huismoeders.... t wil me zoo voorkomen, of ze, In plaats van dien éénen drup .lichtzinnigheid" wel "n flink scheutje zouden kunnen gebruiken. Want MJ al haar deugden willen ze nog wel eens erg swaar op de hand zijn ook dAér. waar dit heelemAAl geen deugd is! Een van de „défauta de see qualltée" een voudig de keerzijde van haar terecht be roemde degelijkheid! Wat kan ze niet jammeren, werkelijk stompzinnig en trri- tesrend lamenteeren over 'n verkeerd- geloopen werklndeellng, *n gebroken schaal, *t feit, dat een lapje niet meer bij te krijgen is, dat een ander juist vlék voor haar neus t begeerde loopje uit de éta lage wegkaapt. En zelfs wij. die ons vleten, niet zoo kleingeestig te zijn betrappen we er ons zelf nu en dan niet op, dat een dergelijke wederwaardigheid urenlang enae stemming bederft, en we, zoo we er al niet hardop over mopperen, toch in wendig er door van streek zijn? Een De gezuiverde tapijten legt men uit op een eindelijken bouten vloer en dan be gint man se bij gedeelten te borstelen met een in de vloectof gedoopten schuier. Het ontstane zeepscbulm verwijdert men met een spons schoon koud water, waar in een weinig azijn. Met schoone doeken de geborstelde plek direct zorgvuldig nadrogen. Natuurlijk beeft men een massa droog doeken noodlg als men bet werk naar b»- hooron wfl verrichten- Doch het werk lepel Maggi's roma, 14 3 hardgekookte eieren. 10 13 ansjovissen, ongeveer een eetlepel eapertjes. Roer de mosterd met de ala-olle en do -Maggi's Aroma tot een glad sausje, ver meng hiermee het fijngehakte kalfs- vleesch en laat het eenigen tijd staan Dat de kort-haardracht vrijwel over da heele wereld verspreid is, bewijzen ons wel zeer afdoende de Japaneesjes. die afstand gaan doen van hun prachtig lang l zwart haar dat zoo kunstig op hun hoofd je f gelegd was en zoo stijlvol aansloot by de sierlijke dracht der kimono’s. WJJ kunnen niet anders dan deze overigens vergeef lijke ijdelheid betreuren. Immers: wat past beter bij het fijne als uit hout gesneden Japansche gezichtje dan het modelé van die glanzend zwarte haarwrongen. Toch blijft de Japansche vrouw aan zekere tra dities getrouw, want zU kleedde en kapte rich volgens haar leeftijd en levensstaat en ook nu zy moer en meer de Europee- sche zeden gaat overnemen, behoudt zU nog deze gewoonte. De figuur boven rechts toont ons het coiffure van bet Japansche meisje van „toen", de flg. rechts in het midden van de getrouwde vrouw. De flg. links in het midden te de mademoiselle van nu en de flg- links boven madame. *n Weinig ge voel voor deze verandering zouden wij al len Europeeschen vrouwen toewenschen. zy verliezen de laatste jaren maar al te veel uit het oog, dat de leeftyd zijn onmisken baar teeken op ons ulteriyk drukt en dat er een oogenbllk komt, dat men zich be lachelijk maakt, door zich steeds te blij ven kleeden. alsof men achttien was. ’n Vrouw die de zeventig gepasseerd te, doet veel beter met een keurig eenvoudig kapsel te dragen, dan met zich te laten knippen en permanenten. Wie de veertig gepasseerd Is, zouden we ook niet aan raden een pagekopje te dragen met ponnle recht op bet voorhoofd en evenmin om heur haar glad te kammen tot achter de ooren. 'n Scheiding opzy met *n lokje en krulletje op het voorhoofd staat op dezen leeftijd heel wat beter. Gelukkig voor vrouwen van alle mogeiyke jaren en natio naliteiten is de mode zoo welwillend om ons het komende seizoen alle denkbare variaties toe te staan. Om modern te zijn hoeven we heusch geen jongenskop te dragen of aan onze ooren lange bel len te hangen; we nemen in overleg met onzen coiffeur het kapsel, wat het beste met ons haar en ons gelaat overeenkomt, maar toch kort; dezen zomer sullen wz nog geen lang haar zien, ook geen half lang, naaar uitsluitend het korte haar, wat ons bjj warmte, sport en zon uitste kend zal bevallen. Aromatische Omelette. 3 eieren. U drup pels Maggi's Aroma, ongeveer 30 Gram (1 afgestreken eetlepel) boter. Klop de eieren goed uit elkaar en roer er de Maggi's Aroma door. Laat in de koekenpan de boter heet v'orden (niet bruin), giet er het mengsel in en bak de omelette aan één kant lichtbruin; vouw ze in drieën (of rol ze op) en laat ze op een verwarmden schotel glijden. Gegarneerde Kalfsvleeschbroodjea. 150 Gr. (1H ons) resten kalfsvleesch, 1 thee lepel mosterd, 1 eetlepel sla-ohe, 1 thee- kelijk en tevens boe eenvoudig men eon split kan maken. Wil men b.v. een spilt maken van 16 cJ4. lengte, dan knipt men het precies op 't midden in. en wel H e-M langer, dus In dit geval 16 c.M. Hierna maakt ge op 1eM. vanaf den inknip me; een naald aan beide kanten een vouw of streep (zie tig- I). Wilt ge bet split 3 c.M breed hebben, dan knipt ge voor dit split twee roepen, welke 21 cJd. lang en 1 cM breed «tjn, waarna ge ze vouwt of streept, zooals - - Tapijten reinigen. De schoonmaaatyd breekt aan en de tapijten moeten een extra beurt nebben. Eerst goed kloppen of met den stofzuiger en dan gaat men aan het werk om ae weer hun oerzproo- xeiyke kleur te geven. Men neemt een stuk galzeep sn snijdt dit in kleine stukjes en kookt bet in 3 liter water (liefst regenwater). Is de pijten seep opgeloet, dan iaat men de vloeistof j ul- bekoelen, waarna men er vter tot het goed van de saus doortrok ken is. Spreid het mengsel uit op gesmeerde sneetjes wittebrood, leg tn het midden telkens een schijfje hard gekookt ei en daarover twee gekruiste ansjovishelften. Vender de broodjes ver der met eenlge eapertjes.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 14