1
I
I
F
i
U1/
I//
Een klein scheutje luchthartigheid
Eetlust opwekkende spijzen
De afwerking
van een
0
0*
Wenken
raadgevingen
en
Een fleurige keuken
en kleur in onze kamers
nftfi
T
7
i
i
x.
i
i
I
I
--2. i-
1 j
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIC* ZONDE* TOESTEMMING
VERBODEN
I
sprekende
POLA.
MACHTELD.
om, waarna ge deze
■1t ,'t
j
i
i
I
i
i
I
plek
Doch
er.
DIMT.
B. H.
De kleuren combinatie en aanWeeding
ran een eetkamer
Een oude Chlneesche legende verhaalt
het volgende:
I
I
I
I
f
i
i
i
Gekruide broodjes. 125 Or. pond)
boter. 1 theelepel Maggl's Aroma, snuifje
paprika. 1 volle theelepel zeer fijn gesne
den bieslook <of een paar dmppzls uien
sap. af geschaafd van een halve ui).
Roer de boter zalfachtig. vermeng ze
met de Maggi's Aroma, de paprika en
het bieslook <of het uiensap). Oebruik
deze boter om er dunne sneetjes brood
mee te besmeren.
Kaas broodjes III. 1 Oervais- of N'ni-
chatel-kaasje, ongeeveer 2 eetlepels zoe e
room. 1 theelepel Maggl’s Aroma, snuifje
paprika. 1 theelepel fijngesneden bieslook
(of eenlge druppels uiensap).
Wrijf het kaasje glad met zooveel room
als nood’g Is om er een smce baar mengsel
van te maken; voeg daarbij de Maggi's
Aroma, de paprika en het zeer fijn ge
sneden bieslook (of het uiensap). Spreid
de massa over sneetjes brood (al of niet
geroosterd), die eerst met boter zijn be
smeerd.
het
nen
i
I
I
kant van het kleedlngstuk legt, als ftg.
II u aangeeft. Splitreep A stikt ge op lijn
A. splitreep B op Hjn B. belde tot aan het
kruisje, wat fig. II u laat zien. Hebt ge
dit gestikt, dan vouwt ge de splltreepen on
de andere vouwen
Bloemvazen, die erg vuil en aanges’a-en
zijn, san men zeer goed reinigen en hel
der krijgen met theebladeren en azijn of
met propjes papier in water.
Eierbroodjes. 125 Gr. pond) boter.
3 hardgekookte eieren, 1 theelepel Maggi’s
Aroma. 1 volle theelepel fijngesneden bies
look of zeer fijn gehakte prei (ook wel
te vervangen door een paar druppels uien
sap).
Wrijf de harde eieren goed fijn; ver
meng ze met de zalfachtig geroerde boter,
de Maggi s Aroma en het bieslook. Be
smeer met dit mengsel eet. aantal geroos
terde sneetjes brood.
De gordijnen zijden rib in mat-blauw,
In violet overgaand met galon van oranje.
Effen matblauwe huif met oranje galoa
afgewerkt.
Muren in een gespikkeld of gestreept
blauw Jaspé behang, het houtwerz in
bijpassende tint geschilderd, het plafond
in chamois, verfraaid met leeschkleur at
zacht rozenrood,
Vloer bruin geschilderd en gelakt, ruig
kleed in zandkleur met bruin onloopenden
rand.
Donkere meubels, een muurpaneel van
gespannen, geweven, moderne, bruin-beiga
stof boven het dressoir. 2 lampjes van
Ijsglas of albast In metalen houders, éea
aan lederen kant van het paneel, tegen
den muur geplaatst.
Onze laatste teekenlng geeft modelletjes
voor het maken van een tafel-set, at
voor een toilettafelkleed.
Het Is gemaakt van gekleurd linnen,
In één of twee kleuren, b.v. wlt-blauw.
wit-rose, wlt-llla^.wit-groen enz.
Kaasbroodjes IL 1 Camembert-kaasje.
100 Gr. (1 ons) boter. 1 theelepel Maggi’s
Aroma, eenlge radijsjes. 1 theelepel fijn
gehakt bieslook.
Snijd van de Camembert-kaas rondom
het korstje weg; wrijf de kaas door een
fijne zeef en vermeng ze dan met de bot"r
en de Maggj’s Aroma B-smeer met dit
mengsel geroosterde sneetjes brood en
garneer die verder met plakjes radijs en
gehakt bieslook.
Eenige wenken omtrent kleur en
aankleeding van kamer en slaapkamers
Wanneer de kamers te ouderwetsch
hoog zijn, hetgeen aan de intimiteit veel
afbreuk doet, dan kunnen we ze lager
doen gelijken door de horizontale lUnen
te overdrijven. Om dit effect te verkrijgen,
moeten een smalle lambrlzeering en een
laag onderstuk met horizontale paneeien
gemaakt worden. Is een houten lambrl
zeering ons te kostbaar, dan bereiken wa
hetzelfde door de lambrlzeering en de
paneelen met geschilderde biezen aan te
geven, in goud of in een donkerder kleur
dan het behangsel.
De muren niet te kaal en een lage lange
canapé tegen den wand.
De lange lijn van de gedrapeerde gor
dijnen voor de hooge ramen wordt nog
onderbroken door een breede huif.
kelijk en tevens hoe eenvoudig men een
split kan maken. Wil men b.v. een spilt
maliën van 16 c.M. lengte, dan knipt men
het precies op ’t midden in, en wel V, c.M
langer, dus in dit geval 16!, c.M. Hierna
maakt ge op 1 S c.M. vanaf den Inknlp met
een naald aan beide Kanten een vouw of
streep <zie fig. I>. Wilt ge het spilt 3 c.M
breed hebben, dan knipt ge voor dit split
twee reepen. welke 21 c.M. lang en 7 c M
breed zijn, waarna ge ze vouwt of streept
zooals de naast fig. I afgebeelde split-
reepen u aantoonen. Zoo ook knipt ge het
4S c.M. lange en 3 c.M. oreade boekje
weg; waarna ge het op den verkeerden
Aromatische Omelette. 3 eieren. 15 drup
pels Maggi s Aroma, ongeveer 20 Gram
(1 af gestreken eetlepel) boter.
Klop de eiefbn goed uit elkaar en roer
er de Maggi s Aroma door Laat in de
koekenpan de boter neet worden (nl t
bruin», giet er het mengsel in en bak de
omelette aan één kant lichtbruin: vouw
ze in drieën <of rol ze op> en laat ze op
een verwarmden schotel glijden.
Hambroodjes. 125 Gr. pond) boter,
100 Gr (1 ons) magere ham, 1 th'elepel
mosterd. 1 theelepel Maggi’s Aroma.
Hak de ham fijn; ve meng ze met de
zalfachtig geroerde boter, de Maggi’s
Aroma en den mosterd Gebruik het
mengsel om er zeer dunne sneetjes brood
mee te besmeren en leg die dan twee
aan twee op elkaar, met den besmeerden
kant naar binnen.
beetje lichtzinnigheid die hier heusch
niet gevaarlijk ia. omdat er aan ’n verlo
ren zaak door geen enkele geesteshouding
Iets te bederven valtl zou wonderen
werken In zulke gevallen, voor onszelf
zoowel als voor onze omgeving!
De vrouw, de moeder, moet een rust en
een toevlucht zijn voor haar hulsgenooten,
ze moet kunnen kalmeeren, onaangename
Indrukken kunnen wegnemen. Wie vraagt
ernaar, hoe zwaar ze misschien Innerlijk
diezelfde dingen opneemt, die ze voor
anderen licht moet maken? En hoe koste
lijk komt haar dan zoo’n klein druppeltje
..lichtzinnigheid” te pas. zoo’n tikje aan
geboren of aangeléérde onbekommerd
heid! Vooral jonge kinderen kunnen zoo
bitter lijden onder de zwaartillendheid en
den vreugdeloozen, pesslmlstlschen kjjk-
op-de-dlngen van hun ouders! Ze hebben
al zwaar genoeg te dragen aan hun eigen
bedruktheid van het oogenblik, die. al is
ze misschien gauw weer voorbijtoch even
véél zwaarder weegt dan bij de volwasse
nen. omdat een kind niet hoopvol en wUs-
geerlg naar de toekomst kan uitzien, maar
slechts het tegenwoordige In vollen om
vang ondergaat. Wat kunnen ze niet op
leven, wanneer moeder alle sombere ge
zichten weet weg te'lachen en er de stem
ming weer Inbrengt, die ze zoo noodig
hebben als brood, om van hun jonge
leventje te kunnen genieten!
Een open blik voor de lichtere keerzijde
der dingen overwint alle wederwaardig
heden van het leven gemakkelljker, ook
de gewone alledaagsche stribbellngen, die
ons kunnen drukken en Irriteeren. Wat
doet het er toe. of er In uw huls eens ’n
beetje minder stof wordt afgenomen, als
u daardoor tijd wint voor een menschen-
kind, dat behoefte aan u heeft of dat ge
zelf op 't oogenblik noodig hebt! En Ik
noem ’t bijvoorbeeld heelemaal niet écht
lichtzinnig, wanneer 'een nuttige, maar
niet noodzakelijke uitgave achterwege
bluft, om. hetzij anderen, hetzU uzelf, een
beetje vreugd en zonneschijn te verschaf
fen, die, oppervlakkig beschouwd, best te
missen is, maar toch In den grond niet
maar -Jdoor ontbeerd kan worden.
Onze mooiste dagen zUn die, welke we
in die lichte. blUe stemming genieten, en
doorleven, en ze zullen des te gelukkiger
zUn, naarmate we het leven overigens
ernstiger en plichtgetrouwér onder de
oogen zien. Gelukkig zU. die dat Kleine
druppeltje luchthartigheid op haar levens
weg heeft meegekregen; het zal haar hel
pen, veel bitten en zwaars en banaals
lichter te dragen, lichter te vergeten!
Zooals bekend is. gaat het mensche’ljk
lichaam achteruit, wanneer het nl?t op de
gewone wijze voorzien wordt van de voe
dende bestanddeelen, waaraan het bepaald
behoefte heeft.
Het kan daarom van belang zijn eenige
recepten van spUzen te geven van een
vakman, waarmee met geringe hoeveel
heden van werkelUk voor de gezondh ld
nuttige middelen de eet ust kan worden
opgewekt, ja zelfs een zeker gevoel van
honger kan worden teweeggebracht.
De schrijver nam proeven met verschil
lende hulpmiddelen: ansjovis, komkom-
mersla, ..appetit-sUd”. krulden, Engelsche
sausen en Maggi’s Aroma.
Hieronder volgen eenlge recepten, die
met genoemde proeven In verband staan.
Kaasbroodjes I. 125 Gr. V, pond) boter,
2 eetlepels geraspte Zwlsrsche kaas
(..groene" kaas). 1 theelepel Maggi’s Aro
ma. eenlge ansjovissen en ca pert jes.
Roer de boter zalfachtig; vermeng ze
met de Zwltsersche kaas en de Mag-
gl’s Aroma. Besmeer met dit mengsel een
aantal sneedJes brood: gameer ze met
over elkaar gekruiste ansjovishelften *n
ca pert Jes.
naar den goeden kant 'omhaalt, en op
het stiksel overstikt. Het split Is dan
3 c.M. breed. Nu kunt ge ook het puntje
aan den onderkant omvouwen, en opstik
ken. zooals de teekenlng u in fig. Ill aan
geeft; zoo wordt ook bet spilt op 4% c M
vanaf den onderkant op elkaar gestikt
Het spreekt vanzelf, dat ge het split oo
iedere gewenschte breedte Kunt maken
Wil men een 4 c.M. breed split, dan knipt
ge reepen van 2x4 c.M. en 2 naden
9 c.M. breedte. Ge kunt den onderkant
van het spilt ook recht laten; dit vereen
voudigt het af werken nog.
In kleedingstukken. als nachtjapon
hangop en enkele andere, ts het maken
van het split een moellükheid en voor
velen steeds het groote struikelblok. Hope
lijk brengen de hlerbV behoorende afbeel
dingen u even op de hoogte, hoe gemak-
God Wisjnoe schiep een mensch, een
Trouw, verstandig, rein en wondermooi.
HU gaf haar van alles het beate, dat hU
maar bedenken kon: haar levenspad aou
over rozen gaan, het geluk zou haar op
al haar schreden vergezellenKivan-
hon. de milde Godin der liefde, kwam
voorbij en keek ontroerd naar het won-
derschoone wezen. dat zoojuist uit
Wisjnoe's scheppende hand te voorschijn
Was gekomen. „Véél te mooi, te rein en
te verstandig,” zei ze zachtjes. „Ge hebt
deze vrouw geschapen voor véél leed, o
verheven Wisjnoe.” DaarbU nam ze uit de
plooien van haar gewaad een kristallen
bekertje, waarin iets glinsterde als zonne
goud, en Het voorzichtig een enkelen drup
pel vallen op het hart van de vrouw, die
juist langzaam de oogen opsloeg en begon
te leven. ..Dit zal haar redden van al te
groot leed; Ik gaf haar bU al uw gaven
één kleine druppel lichtalnnlglyid
Een legende vol poëzie. MogelUk ook
méér, mogelijk juist met opzet óver de
vrouw en vóór de vrouw bedacht, want de
man Is toch van ander hout gesneden,
van harder, droger materiaal; hU heeft
den druppel lichtzinnigheid niet zoo hard
noodig als juist de vrouw. Ik bedoel hier
niet dót soort lichtzinnigheid, dat alle er
varingen licht In den wind slaat, maar
den gullen, goddelUken droppel luchthar
tigheid, die het zware niet te zwaar doet
voelen, die aan de donkerste wolk nog
het zilveren randje opmerkt en daarach
ter de zon vermoedt.
En de Hollandsche vrouwen, de Hol-
landsche huismoeders.... 't wil me zoo
voorkomen, of ze, In plaats van dien éénen
drup „Uchtzinnigheid" wel ’n flink
scheutje zouden kunnen gebruiken. Want
bU al haar deugden willen ze nog wel eens
erg zwaar op de hand zUn ook d&Ar.
waar dit heelem&U geen deugd is! Een
van de „défauts de ses qualltés” een
voudig de keerzijde van haar terecht be
roemde degelUkheld! Wat kan ze niet
jammeren, werkelUk stompzinnig en Irri-
teerend lamenteeren over 'n verkeerd-
geloopen werkindeellng, 'n gebroken
schaal, ’t feit, dat een lapje niet meer bU
te krUgen is, dat een ander Juist vlik voor
haar neus 't begeerde koopje uit de éta
lage wegkaapt. En zelfs wü. die ons vielen,
niet zoo kleingeestig te zUn betrappen
we er ons zelf nu en dan niet op, dat
een dergelUke wederwaardigheid urenlang
onze stemming bederft, en we, zoo we er
al niet hardop over mopperen, toch in
wendig er door van streek zUn? Een
Onze keuken kunnen we heel gezellig
maken door levendige kleuren.
Twee vervelooze stoelen schilderen we
over In harde kleuren; dit staat aller
aardigst en wordt zelfs In de modernste
keuken gezien.
Eén schilderen we met rood, de ander
geel of groen, of een geel en een blauw.
Hebben we nog geen ruimte om al onze
gezeUig gekleurde pannen neer te zetten,
dan maken we een breede „plank”, juist
op een hoogte, dat we er nog goed bij
kunnen, van latten met tusschenrtiimte,
zoodat de lucht goed door kan komen.
We kunnen deze latten-plank eveneens
In frissche kleuren, b.v. In hetzelfde laK-
rood van den stoel, of. Indien uw pannzn
van het moderne rood-emallle zUn, in
hard-geel schilderen.
Houdt u niet van die
kleuren, dan staat parelgrijs
heel <roed. De kleuren der
Ansjovisbroodjes. 125 Gr. fpond)
boter, 20 ansjovissen. 1 thee epel Maggi's
Aroma, ongeveer een eetlepel capertjes.
Zet de ansjov ssen een gen tijd in water,
maak ze dan schoon en verwUder de gra
ten; wrUf ze in een steenen vU’-el (of
anders door een zeef) tot purée. Roer de
boter zalfachtig, meng er de Maggi's
Aroma en de ansjovlspurée door en be
smeer met dit mengsel een aan al ronde
geroosterde stukjes brood; strooi op elk
broodje eenige capertjes.
kengerei In overeenstemming met de reeds
geschilderde muren brengen.
Over het algemeen werd er nogal eens
geklaagd over het schoonhouden van Je
gewaterverfde muren. Daar het juist zoo
gemakkelijk Is. dat we de keukenmuren
zelf kunnen waterverven, geven we hier
tevens een oplossing voor het gemakke-
lUk schoonhouden.
Om de gewaterverfde muren te bescher
men. strUkt u eerst over de verf een laag
lijmwater en als dit droog Is een laag
blanke vernis.
Dit geeft de muren een glanzend op
pervlak, hetwelk afgezeemd kan worden
Verder wil ik nog even- wijzen op de
practlsche eenvoudige keukenbuffetten
waarin men alle keukenbenoodigdheden
zooals potten, pannen, gereedschappen
enz. bergen kan. Ze hebben ook inge
bouwde rekken met laden voor verschil
lende benoodigdheden. zooals Koffie, thee,
suiker en alle mogelUke kruidenierswaren
kruiden enz. en tevens ulttrekbare plan
ken. waarop men iets zetten kan. Alle
dingen zUn door een glazen schuif of
openslaande deuren afgesloten.
Gegarneerde Kalfsvleeschbroodjes. 150
Gr Ms ons) resten Kalfsvlee ch, 1 thee
lepel mosterd. 1 eetlepel sla-olle. 1 thee
lepel Maggi's roma, 1 a 2 hardgekookte
eieren. 10 a 12 ansjovissen, ongeveer een
eetlepel capertjes.
Roer de mosterd met de s!a-olle en de
Maggi s Aroma tot een glad sau Je. ver
meng hiermee het fUngehakte kalfs-
vleesch en laat het eenlgen tUd staan
zwart haar dat zoo kunstig op hun hootdje
gelegd was en zoo stUlvol aansloot bij de
sier'.Uke dracht der kimono’s. WU kunnen
niet anders dan deze overigens vergeef
lijke Udelheid betreuren. Immers: wat past
beter bij het fUne als uit hout gesneden
Japansche gezichtje dan het mod-*lé van
die glanzend zwarte haarwrongen. Toch
blijft de Japansche vrouw aan zekere tra
dities getrouw, want zij klezdde en kap e
zich vo gens haar lezftUd er. levenss aat
en ook nü zU meer en me?r de Europee-
sche zeden gaat ovememen, behoudt zu
nog deze gewoonte.
De figuur boven rechts toont ons het
coiffure van het Japansche meisje van
„toen”, de fig. rechts in het midden van
de getrouwde vrouw. De f g. links In het
midden is de mademoiselle van nu en de
fig links boven madame, 'n Wein'g ge
voel vco.’ deze verandering zouden wU al
len Europeeschen vrouwen toewenschen. ZU
verliezen de laat-te jaren maar al te. veel
uit het cog. dat de leeftUd zUn onmisken
baar teeken op ons uilerlUk drukt en dat
er een oogenblik komt, dat men zich be-
lachelijk maakt, door zich ste ds te blU-
ven kleeden. alsof men achttien was. "n
Vrouw Jle de zeventig gepasseerd is. doet
veel beter met een keurig e nvoudlg
kapsel te dragen, dan met zich te laten
knippen en permanenten. Wie de veertig
gepasseerd is, zouden we ook niet aan-
raden een pagekopje te dragen met ponnie
recht op het voorhoofd en evenmin om
heur haar glad te kammen tot acht"r de
ooren. ’n Scheiding opzU met ’n lokje en
krulletje op het voorhoofd staat op dezzn
leeftUd heel wat beter. Gelukkig voor
vrouwen van alle mogelUke jaren en natio
naliteiten is de mode zoo welwl lend om
ons het komende seizoen alle denkbare
variaties toe te staan. Om modern te
zijn hoeven we heusch geen Jongenskop
te dragen of aan onze ooren lange be
ien te hangen; we nemen in ove leg met
onzen coiffeur het kapsel, wat het beste
met ons haar en ons gelaat overeenkomt,
maar toch kort: dezen zomer zullen we
nog geen lang haar zien, o'k geen ha f
lang, maar uitsluitend het korte haar,
wat ons bij warmte, sport en zon uitste
kend zal bevallen.
Mayonnaise-broodJes. 1 A 2 eetlepels
dikke mayonnaise. 200 Gr. (2 ons) nam. 6
ansjovissen, 2 ingemaakte augurkjes. 1
theelepel fijngehakt bieslook (of eenlge
druppels uiensap), 1 theelepel Maggi's
Arpma.
Vermeng de fUngehakte ham, de schoon
gemaakte. fUngehakte ansjovissen, de ge
hakte augurken, het gehakte bles'ook en
de Maggi s Aroma met zooveel mayonnalae
als noodig Is om er een stsvig samenhan
gend mengsel van te maken. Stapel de
massa hoog-op op de sneetjes brood en
zet ze vóór het gebruik op een koele
plaats.
tot het goed van de saus doortrok
ken is. Spreid het mengsel uit op
gesmeerde sneetjes wittebrood, >eg tn
het midden telkens een schijfje hard
gekookt ei en daarover twee gekruiste
ansjovishelften. Versier de broodjes ver
der met eenige capertjes.
De gezuiverde tarUten legt men uit op
een zindeluken houten vloer en dan be
gint men ze bij gedeelren te borste en
met een In de vloestof gedoopten schuier.
Het ontstane zerpschuim verwUderr men
met een spons schoon koud water waar.
In een weinig azijn. Met schoone doeken
de geborstelde plek direct zorgvuldig
nadrogen.
Natuurlijk heeft men een massa droog
doeken noodig als men het werk naar be-
hooren wil verrichten Doch het werk
loont ruimschoots de moeite omdat de ta
pijten er. Indien goed behandeld, als
nieuw iHtzien.
Tapijten reinigen. De schoonmaaktl'd
breekt aan en de tapüten mee-en een
extra oeurt nebben. Eerst goed Kloppen
of met den stofzuiger en dap gaat men
aan het werk om ze weer hun oorspron-
aelUke Kleur te geven.
Men neemt een stuk galzesp en snUdt
dit in Kleine stukjes en Kookt net in
2 liter water (liefst regenwater). Is de
zeep opgelost, dan laat men de vloeistof
bekoe'en, waarna men er vier eetlepels
geest van salmiak bUvoegt.
Dat de kort-haardracht vrUwel over de
heele were d verspreid is, bewjzen ons
wel zeer afdoende de Japaneesjes, die
1
moet u kiezen naar
-