1 I I F i U1/ I// Een klein scheutje luchthartigheid Eetlust opwekkende spijzen De afwerking van een 0 0* Wenken raadgevingen en Een fleurige keuken en kleur in onze kamers nftfi T 7 i i x. i i I I --2. i- 1 j OVERNEMING UIT DEZE RUBRIC* ZONDE* TOESTEMMING VERBODEN I sprekende POLA. MACHTELD. om, waarna ge deze ■1t ,'t j i i I i i I plek Doch er. DIMT. B. H. De kleuren combinatie en aanWeeding ran een eetkamer Een oude Chlneesche legende verhaalt het volgende: I I I I f i i i Gekruide broodjes. 125 Or. pond) boter. 1 theelepel Maggl's Aroma, snuifje paprika. 1 volle theelepel zeer fijn gesne den bieslook <of een paar dmppzls uien sap. af geschaafd van een halve ui). Roer de boter zalfachtig. vermeng ze met de Maggi's Aroma, de paprika en het bieslook <of het uiensap). Oebruik deze boter om er dunne sneetjes brood mee te besmeren. Kaas broodjes III. 1 Oervais- of N'ni- chatel-kaasje, ongeeveer 2 eetlepels zoe e room. 1 theelepel Maggl’s Aroma, snuifje paprika. 1 theelepel fijngesneden bieslook (of eenlge druppels uiensap). Wrijf het kaasje glad met zooveel room als nood’g Is om er een smce baar mengsel van te maken; voeg daarbij de Maggi's Aroma, de paprika en het zeer fijn ge sneden bieslook (of het uiensap). Spreid de massa over sneetjes brood (al of niet geroosterd), die eerst met boter zijn be smeerd. het nen i I I kant van het kleedlngstuk legt, als ftg. II u aangeeft. Splitreep A stikt ge op lijn A. splitreep B op Hjn B. belde tot aan het kruisje, wat fig. II u laat zien. Hebt ge dit gestikt, dan vouwt ge de splltreepen on de andere vouwen Bloemvazen, die erg vuil en aanges’a-en zijn, san men zeer goed reinigen en hel der krijgen met theebladeren en azijn of met propjes papier in water. Eierbroodjes. 125 Gr. pond) boter. 3 hardgekookte eieren, 1 theelepel Maggi’s Aroma. 1 volle theelepel fijngesneden bies look of zeer fijn gehakte prei (ook wel te vervangen door een paar druppels uien sap). Wrijf de harde eieren goed fijn; ver meng ze met de zalfachtig geroerde boter, de Maggi s Aroma en het bieslook. Be smeer met dit mengsel eet. aantal geroos terde sneetjes brood. De gordijnen zijden rib in mat-blauw, In violet overgaand met galon van oranje. Effen matblauwe huif met oranje galoa afgewerkt. Muren in een gespikkeld of gestreept blauw Jaspé behang, het houtwerz in bijpassende tint geschilderd, het plafond in chamois, verfraaid met leeschkleur at zacht rozenrood, Vloer bruin geschilderd en gelakt, ruig kleed in zandkleur met bruin onloopenden rand. Donkere meubels, een muurpaneel van gespannen, geweven, moderne, bruin-beiga stof boven het dressoir. 2 lampjes van Ijsglas of albast In metalen houders, éea aan lederen kant van het paneel, tegen den muur geplaatst. Onze laatste teekenlng geeft modelletjes voor het maken van een tafel-set, at voor een toilettafelkleed. Het Is gemaakt van gekleurd linnen, In één of twee kleuren, b.v. wlt-blauw. wit-rose, wlt-llla^.wit-groen enz. Kaasbroodjes IL 1 Camembert-kaasje. 100 Gr. (1 ons) boter. 1 theelepel Maggi’s Aroma, eenlge radijsjes. 1 theelepel fijn gehakt bieslook. Snijd van de Camembert-kaas rondom het korstje weg; wrijf de kaas door een fijne zeef en vermeng ze dan met de bot"r en de Maggj’s Aroma B-smeer met dit mengsel geroosterde sneetjes brood en garneer die verder met plakjes radijs en gehakt bieslook. Eenige wenken omtrent kleur en aankleeding van kamer en slaapkamers Wanneer de kamers te ouderwetsch hoog zijn, hetgeen aan de intimiteit veel afbreuk doet, dan kunnen we ze lager doen gelijken door de horizontale lUnen te overdrijven. Om dit effect te verkrijgen, moeten een smalle lambrlzeering en een laag onderstuk met horizontale paneeien gemaakt worden. Is een houten lambrl zeering ons te kostbaar, dan bereiken wa hetzelfde door de lambrlzeering en de paneelen met geschilderde biezen aan te geven, in goud of in een donkerder kleur dan het behangsel. De muren niet te kaal en een lage lange canapé tegen den wand. De lange lijn van de gedrapeerde gor dijnen voor de hooge ramen wordt nog onderbroken door een breede huif. kelijk en tevens hoe eenvoudig men een split kan maken. Wil men b.v. een spilt maliën van 16 c.M. lengte, dan knipt men het precies op ’t midden in, en wel V, c.M langer, dus in dit geval 16!, c.M. Hierna maakt ge op 1 S c.M. vanaf den Inknlp met een naald aan beide Kanten een vouw of streep <zie fig. I>. Wilt ge het spilt 3 c.M breed hebben, dan knipt ge voor dit split twee reepen. welke 21 c.M. lang en 7 c M breed zijn, waarna ge ze vouwt of streept zooals de naast fig. I afgebeelde split- reepen u aantoonen. Zoo ook knipt ge het 4S c.M. lange en 3 c.M. oreade boekje weg; waarna ge het op den verkeerden Aromatische Omelette. 3 eieren. 15 drup pels Maggi s Aroma, ongeveer 20 Gram (1 af gestreken eetlepel) boter. Klop de eiefbn goed uit elkaar en roer er de Maggi s Aroma door Laat in de koekenpan de boter neet worden (nl t bruin», giet er het mengsel in en bak de omelette aan één kant lichtbruin: vouw ze in drieën <of rol ze op> en laat ze op een verwarmden schotel glijden. Hambroodjes. 125 Gr. pond) boter, 100 Gr (1 ons) magere ham, 1 th'elepel mosterd. 1 theelepel Maggi’s Aroma. Hak de ham fijn; ve meng ze met de zalfachtig geroerde boter, de Maggi’s Aroma en den mosterd Gebruik het mengsel om er zeer dunne sneetjes brood mee te besmeren en leg die dan twee aan twee op elkaar, met den besmeerden kant naar binnen. beetje lichtzinnigheid die hier heusch niet gevaarlijk ia. omdat er aan ’n verlo ren zaak door geen enkele geesteshouding Iets te bederven valtl zou wonderen werken In zulke gevallen, voor onszelf zoowel als voor onze omgeving! De vrouw, de moeder, moet een rust en een toevlucht zijn voor haar hulsgenooten, ze moet kunnen kalmeeren, onaangename Indrukken kunnen wegnemen. Wie vraagt ernaar, hoe zwaar ze misschien Innerlijk diezelfde dingen opneemt, die ze voor anderen licht moet maken? En hoe koste lijk komt haar dan zoo’n klein druppeltje ..lichtzinnigheid” te pas. zoo’n tikje aan geboren of aangeléérde onbekommerd heid! Vooral jonge kinderen kunnen zoo bitter lijden onder de zwaartillendheid en den vreugdeloozen, pesslmlstlschen kjjk- op-de-dlngen van hun ouders! Ze hebben al zwaar genoeg te dragen aan hun eigen bedruktheid van het oogenblik, die. al is ze misschien gauw weer voorbijtoch even véél zwaarder weegt dan bij de volwasse nen. omdat een kind niet hoopvol en wUs- geerlg naar de toekomst kan uitzien, maar slechts het tegenwoordige In vollen om vang ondergaat. Wat kunnen ze niet op leven, wanneer moeder alle sombere ge zichten weet weg te'lachen en er de stem ming weer Inbrengt, die ze zoo noodig hebben als brood, om van hun jonge leventje te kunnen genieten! Een open blik voor de lichtere keerzijde der dingen overwint alle wederwaardig heden van het leven gemakkelljker, ook de gewone alledaagsche stribbellngen, die ons kunnen drukken en Irriteeren. Wat doet het er toe. of er In uw huls eens ’n beetje minder stof wordt afgenomen, als u daardoor tijd wint voor een menschen- kind, dat behoefte aan u heeft of dat ge zelf op 't oogenblik noodig hebt! En Ik noem ’t bijvoorbeeld heelemaal niet écht lichtzinnig, wanneer 'een nuttige, maar niet noodzakelijke uitgave achterwege bluft, om. hetzij anderen, hetzU uzelf, een beetje vreugd en zonneschijn te verschaf fen, die, oppervlakkig beschouwd, best te missen is, maar toch In den grond niet maar -Jdoor ontbeerd kan worden. Onze mooiste dagen zUn die, welke we in die lichte. blUe stemming genieten, en doorleven, en ze zullen des te gelukkiger zUn, naarmate we het leven overigens ernstiger en plichtgetrouwér onder de oogen zien. Gelukkig zU. die dat Kleine druppeltje luchthartigheid op haar levens weg heeft meegekregen; het zal haar hel pen, veel bitten en zwaars en banaals lichter te dragen, lichter te vergeten! Zooals bekend is. gaat het mensche’ljk lichaam achteruit, wanneer het nl?t op de gewone wijze voorzien wordt van de voe dende bestanddeelen, waaraan het bepaald behoefte heeft. Het kan daarom van belang zijn eenige recepten van spUzen te geven van een vakman, waarmee met geringe hoeveel heden van werkelUk voor de gezondh ld nuttige middelen de eet ust kan worden opgewekt, ja zelfs een zeker gevoel van honger kan worden teweeggebracht. De schrijver nam proeven met verschil lende hulpmiddelen: ansjovis, komkom- mersla, ..appetit-sUd”. krulden, Engelsche sausen en Maggi’s Aroma. Hieronder volgen eenlge recepten, die met genoemde proeven In verband staan. Kaasbroodjes I. 125 Gr. V, pond) boter, 2 eetlepels geraspte Zwlsrsche kaas (..groene" kaas). 1 theelepel Maggi’s Aro ma. eenlge ansjovissen en ca pert jes. Roer de boter zalfachtig; vermeng ze met de Zwltsersche kaas en de Mag- gl’s Aroma. Besmeer met dit mengsel een aantal sneedJes brood: gameer ze met over elkaar gekruiste ansjovishelften *n ca pert Jes. naar den goeden kant 'omhaalt, en op het stiksel overstikt. Het split Is dan 3 c.M. breed. Nu kunt ge ook het puntje aan den onderkant omvouwen, en opstik ken. zooals de teekenlng u in fig. Ill aan geeft; zoo wordt ook bet spilt op 4% c M vanaf den onderkant op elkaar gestikt Het spreekt vanzelf, dat ge het split oo iedere gewenschte breedte Kunt maken Wil men een 4 c.M. breed split, dan knipt ge reepen van 2x4 c.M. en 2 naden 9 c.M. breedte. Ge kunt den onderkant van het spilt ook recht laten; dit vereen voudigt het af werken nog. In kleedingstukken. als nachtjapon hangop en enkele andere, ts het maken van het split een moellükheid en voor velen steeds het groote struikelblok. Hope lijk brengen de hlerbV behoorende afbeel dingen u even op de hoogte, hoe gemak- God Wisjnoe schiep een mensch, een Trouw, verstandig, rein en wondermooi. HU gaf haar van alles het beate, dat hU maar bedenken kon: haar levenspad aou over rozen gaan, het geluk zou haar op al haar schreden vergezellenKivan- hon. de milde Godin der liefde, kwam voorbij en keek ontroerd naar het won- derschoone wezen. dat zoojuist uit Wisjnoe's scheppende hand te voorschijn Was gekomen. „Véél te mooi, te rein en te verstandig,” zei ze zachtjes. „Ge hebt deze vrouw geschapen voor véél leed, o verheven Wisjnoe.” DaarbU nam ze uit de plooien van haar gewaad een kristallen bekertje, waarin iets glinsterde als zonne goud, en Het voorzichtig een enkelen drup pel vallen op het hart van de vrouw, die juist langzaam de oogen opsloeg en begon te leven. ..Dit zal haar redden van al te groot leed; Ik gaf haar bU al uw gaven één kleine druppel lichtalnnlglyid Een legende vol poëzie. MogelUk ook méér, mogelijk juist met opzet óver de vrouw en vóór de vrouw bedacht, want de man Is toch van ander hout gesneden, van harder, droger materiaal; hU heeft den druppel lichtzinnigheid niet zoo hard noodig als juist de vrouw. Ik bedoel hier niet dót soort lichtzinnigheid, dat alle er varingen licht In den wind slaat, maar den gullen, goddelUken droppel luchthar tigheid, die het zware niet te zwaar doet voelen, die aan de donkerste wolk nog het zilveren randje opmerkt en daarach ter de zon vermoedt. En de Hollandsche vrouwen, de Hol- landsche huismoeders.... 't wil me zoo voorkomen, of ze, In plaats van dien éénen drup „Uchtzinnigheid" wel ’n flink scheutje zouden kunnen gebruiken. Want bU al haar deugden willen ze nog wel eens erg zwaar op de hand zUn ook d&Ar. waar dit heelem&U geen deugd is! Een van de „défauts de ses qualltés” een voudig de keerzijde van haar terecht be roemde degelUkheld! Wat kan ze niet jammeren, werkelUk stompzinnig en Irri- teerend lamenteeren over 'n verkeerd- geloopen werkindeellng, 'n gebroken schaal, ’t feit, dat een lapje niet meer bU te krUgen is, dat een ander Juist vlik voor haar neus 't begeerde koopje uit de éta lage wegkaapt. En zelfs wü. die ons vielen, niet zoo kleingeestig te zUn betrappen we er ons zelf nu en dan niet op, dat een dergelUke wederwaardigheid urenlang onze stemming bederft, en we, zoo we er al niet hardop over mopperen, toch in wendig er door van streek zUn? Een Onze keuken kunnen we heel gezellig maken door levendige kleuren. Twee vervelooze stoelen schilderen we over In harde kleuren; dit staat aller aardigst en wordt zelfs In de modernste keuken gezien. Eén schilderen we met rood, de ander geel of groen, of een geel en een blauw. Hebben we nog geen ruimte om al onze gezeUig gekleurde pannen neer te zetten, dan maken we een breede „plank”, juist op een hoogte, dat we er nog goed bij kunnen, van latten met tusschenrtiimte, zoodat de lucht goed door kan komen. We kunnen deze latten-plank eveneens In frissche kleuren, b.v. In hetzelfde laK- rood van den stoel, of. Indien uw pannzn van het moderne rood-emallle zUn, in hard-geel schilderen. Houdt u niet van die kleuren, dan staat parelgrijs heel <roed. De kleuren der Ansjovisbroodjes. 125 Gr. fpond) boter, 20 ansjovissen. 1 thee epel Maggi's Aroma, ongeveer een eetlepel capertjes. Zet de ansjov ssen een gen tijd in water, maak ze dan schoon en verwUder de gra ten; wrUf ze in een steenen vU’-el (of anders door een zeef) tot purée. Roer de boter zalfachtig, meng er de Maggi's Aroma en de ansjovlspurée door en be smeer met dit mengsel een aan al ronde geroosterde stukjes brood; strooi op elk broodje eenige capertjes. kengerei In overeenstemming met de reeds geschilderde muren brengen. Over het algemeen werd er nogal eens geklaagd over het schoonhouden van Je gewaterverfde muren. Daar het juist zoo gemakkelijk Is. dat we de keukenmuren zelf kunnen waterverven, geven we hier tevens een oplossing voor het gemakke- lUk schoonhouden. Om de gewaterverfde muren te bescher men. strUkt u eerst over de verf een laag lijmwater en als dit droog Is een laag blanke vernis. Dit geeft de muren een glanzend op pervlak, hetwelk afgezeemd kan worden Verder wil ik nog even- wijzen op de practlsche eenvoudige keukenbuffetten waarin men alle keukenbenoodigdheden zooals potten, pannen, gereedschappen enz. bergen kan. Ze hebben ook inge bouwde rekken met laden voor verschil lende benoodigdheden. zooals Koffie, thee, suiker en alle mogelUke kruidenierswaren kruiden enz. en tevens ulttrekbare plan ken. waarop men iets zetten kan. Alle dingen zUn door een glazen schuif of openslaande deuren afgesloten. Gegarneerde Kalfsvleeschbroodjes. 150 Gr Ms ons) resten Kalfsvlee ch, 1 thee lepel mosterd. 1 eetlepel sla-olle. 1 thee lepel Maggi's roma, 1 a 2 hardgekookte eieren. 10 a 12 ansjovissen, ongeveer een eetlepel capertjes. Roer de mosterd met de s!a-olle en de Maggi s Aroma tot een glad sau Je. ver meng hiermee het fUngehakte kalfs- vleesch en laat het eenlgen tUd staan zwart haar dat zoo kunstig op hun hootdje gelegd was en zoo stUlvol aansloot bij de sier'.Uke dracht der kimono’s. WU kunnen niet anders dan deze overigens vergeef lijke Udelheid betreuren. Immers: wat past beter bij het fUne als uit hout gesneden Japansche gezichtje dan het mod-*lé van die glanzend zwarte haarwrongen. Toch blijft de Japansche vrouw aan zekere tra dities getrouw, want zij klezdde en kap e zich vo gens haar lezftUd er. levenss aat en ook nü zU meer en me?r de Europee- sche zeden gaat ovememen, behoudt zu nog deze gewoonte. De figuur boven rechts toont ons het coiffure van het Japansche meisje van „toen”, de fig. rechts in het midden van de getrouwde vrouw. De f g. links In het midden is de mademoiselle van nu en de fig links boven madame, 'n Wein'g ge voel vco.’ deze verandering zouden wU al len Europeeschen vrouwen toewenschen. ZU verliezen de laat-te jaren maar al te. veel uit het cog. dat de leeftUd zUn onmisken baar teeken op ons uilerlUk drukt en dat er een oogenblik komt, dat men zich be- lachelijk maakt, door zich ste ds te blU- ven kleeden. alsof men achttien was. "n Vrouw Jle de zeventig gepasseerd is. doet veel beter met een keurig e nvoudlg kapsel te dragen, dan met zich te laten knippen en permanenten. Wie de veertig gepasseerd is, zouden we ook niet aan- raden een pagekopje te dragen met ponnie recht op het voorhoofd en evenmin om heur haar glad te kammen tot acht"r de ooren. ’n Scheiding opzU met ’n lokje en krulletje op het voorhoofd staat op dezzn leeftUd heel wat beter. Gelukkig voor vrouwen van alle mogelUke jaren en natio naliteiten is de mode zoo welwl lend om ons het komende seizoen alle denkbare variaties toe te staan. Om modern te zijn hoeven we heusch geen Jongenskop te dragen of aan onze ooren lange be ien te hangen; we nemen in ove leg met onzen coiffeur het kapsel, wat het beste met ons haar en ons gelaat overeenkomt, maar toch kort: dezen zomer zullen we nog geen lang haar zien, o'k geen ha f lang, maar uitsluitend het korte haar, wat ons bij warmte, sport en zon uitste kend zal bevallen. Mayonnaise-broodJes. 1 A 2 eetlepels dikke mayonnaise. 200 Gr. (2 ons) nam. 6 ansjovissen, 2 ingemaakte augurkjes. 1 theelepel fijngehakt bieslook (of eenlge druppels uiensap), 1 theelepel Maggi's Arpma. Vermeng de fUngehakte ham, de schoon gemaakte. fUngehakte ansjovissen, de ge hakte augurken, het gehakte bles'ook en de Maggi s Aroma met zooveel mayonnalae als noodig Is om er een stsvig samenhan gend mengsel van te maken. Stapel de massa hoog-op op de sneetjes brood en zet ze vóór het gebruik op een koele plaats. tot het goed van de saus doortrok ken is. Spreid het mengsel uit op gesmeerde sneetjes wittebrood, >eg tn het midden telkens een schijfje hard gekookt ei en daarover twee gekruiste ansjovishelften. Versier de broodjes ver der met eenige capertjes. De gezuiverde tarUten legt men uit op een zindeluken houten vloer en dan be gint men ze bij gedeelren te borste en met een In de vloestof gedoopten schuier. Het ontstane zerpschuim verwUderr men met een spons schoon koud water waar. In een weinig azijn. Met schoone doeken de geborstelde plek direct zorgvuldig nadrogen. Natuurlijk heeft men een massa droog doeken noodig als men het werk naar be- hooren wil verrichten Doch het werk loont ruimschoots de moeite omdat de ta pijten er. Indien goed behandeld, als nieuw iHtzien. Tapijten reinigen. De schoonmaaktl'd breekt aan en de tapüten mee-en een extra oeurt nebben. Eerst goed Kloppen of met den stofzuiger en dap gaat men aan het werk om ze weer hun oorspron- aelUke Kleur te geven. Men neemt een stuk galzesp en snUdt dit in Kleine stukjes en Kookt net in 2 liter water (liefst regenwater). Is de zeep opgelost, dan laat men de vloeistof bekoe'en, waarna men er vier eetlepels geest van salmiak bUvoegt. Dat de kort-haardracht vrUwel over de heele were d verspreid is, bewjzen ons wel zeer afdoende de Japaneesjes, die 1 moet u kiezen naar -

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 9