4 I Ij Hüi Jsi O: I K' I I I 3 il iii h' Alles met mate Schoone Zielen de verschillende we gebreken in Iets over den omgang met kinderen Wat zullen Pyama voor jongens 6 jaar van Goedkoope Patronen kunnen onze kamers opheffen ■i'Lj we koken n i i t n •- t 9 (Heupwijdte pl.m. 72 c.M.) lx 7 Wi LÜ S' I te 13 J L bLLLn. ft d «3 d 6 OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN (George Ströbele). te verstaan onder op l'M. A. i 1 ’i Alkmaar. C. VIS. Rector l lijnen aan. PO LA. Bloemkoolschoteltje korte qondji u fa Indische berechten o p.la|ond aan. T c •1 1' «i 4 ANKMOO6T OTN3L --‘i ■M ir» rf. I I irtmder In der Ju£end fallen die Wiirfel, die uber das Alter entscheiden. In de jeugd wordt het lot geworpen, dat over den ouderdom beslist. raadheb geloof aan ;y e “1 be- llt niet “ll l| L - -j--j nen. meL di -aldoen de. Icasner* min hoo<) lijken.. qordjnen. van vloer, moalclLk llli r/ Pr««e» tMnediet. dirtct M MMqs m» bnul- tul Sn vtrubuldigde Udrag aa* postttgch m gulaun. uaarby vermeld aaam ta adret. nannee Ma *R «xW «a *rt Nad. Mn» Ut voorkomt er booaamydu. Maa nut deee maal roadon Ut UUan. ncU oadar d» araua daar, fraira (lad. mie extra tateU». I M te ar om tot Hippocrates terug te kee- Toen hem eens werd gevraagd, hoe ulk een hoogen leeftijd bereikt had eeds zulk een goede gezondheid had ten. zeide hij: ..Heel eenvoudig daar- dat ik altijd matig ben geweest en volkomen verzadigd van tafel ben staan”. Ook de Heiligen, die zoo ma tt verstorven leefden, wisten dit. De [e kluizenaars Romualdus en Arse- werden leder 120 jaar. De H. Anto- Abt 105 jaar. De H. Pachomius 110 en de H. Simon Stvlttes 102 laar, leulle in Limburg stierf in 1856 de ide pastoor Antonlus Hasech in den -dom van 125 jaar Honderd jaar had Is nastoor in dezelfde parochie ge- t. HU placht te zeggen: .-Aan drie den heb ik mijn huis ontzegd: aan schap, wellust en onmatigheid.” beurt in onzen tijd niet veel met Irijving? Dus met gebrek aan mate attgheid. Wanneer uw dochtertje, die jrlijk de zwemkunst heeft willen lee- dag in dag uit. als het kan uren ■reen in het water wil zijn, dan is ge van ge- jl men bet slagen van 3> Mn al tan nadedle*. du geaannerd tv* baat» 4000. ey* verUygboar Mn -Hel Pair o van ko al oorPutbai Na. 1. Hoorton. OaUrupelyU coape. DanuUtodiof ■a de nou» SS. «6. ion Umeauydu. a O.J5- AiaMr- Uaodiu. Htota mot de* la de SaacSrgMat gewende* lufr»d o ojv B» tU porno* Uodtotdiaf Mar Sar Benoodigd: 4% el gestreept flanel. el effen flanel, 1 el pyamaband, 3 groote knoopen. Bovenstaande pyama n streept flanel, of aephir. kraagje, mouw- en bn effen stof neemt. Men teekent het patroon op de aangegeven maten, waarna ge bet op de vaste lijnen uitknipt en zóó op de stof legt, dat ge onder aan het jasje en aan de beide voorkanten een 5 c.M. bree- den zoom aan kunt knippen. Verder knipt ge alles met *n één cM. broeden naad uit. Nu kunt ge de schouders, zij- en mouw- naden, benevens den achternaad van de broek met een platten naad verbinden. Wil men een splitje in de broek, dan maakt ge van den voomaad pLm. 7 c J4. dicht, waarna ge links een stukje tegen- CiH dst n> afwerking 3 c.M. breed is, en rechts een stukje aanstikt van gelijke breedte. Dan kan ook de kruisnaad ver bonden worden, waarna ge bovenaan een 3 cM. br. zoom Inmaakt, waardoor later het pyamaband wordt gehaald. De effen omslagen voor de pijpen knipt ge 39 cM. lang en 10 cM. breed, waarna ge ze aan- ■Mkt en owranomt an den omslag naar Fig. 5772 is van vllsco of dunne wasch- zlj, in donker-blauw met bloempje van crème en rood. De vierkante hals sluit opzjj met een strik van dezelfde stof, evenals het gladde heupstuk. Het rokje bestaat uit twee klokvormlge volants, wat heel vlug en elegant staat. Het jurkje of no. 5582. heeft een recht lijfje, waaraan drie gepllsseerde strookjes, die zijn afgezet door een smal zijden tresje. Ook het dubbele kraagje wordt op dezelfde wijze omzoomd. Wij kunnen dit jurkje maken van rood met wit ge- moesde kunstzijde. De jongste draagt op het plaatje een jurkje van effen licht-blauw voile, waar van het korte lijfje een geschulpten rand heeft en het rokje afwisselend, klok kend en geplooid, is gemaakt, wat zeer lief en vlug staat (fig. 5591). Moge het weer er toe meewerken, om al dit moois te kunnen dragen. ten te sluiten, dan schikt U ae aooals links is aangegeven. Is de aon te helder, en wenscht U een beetje meer schaduw, zonder al het licht buiten te sluiten, dan schikt ze zodals links is aangegeven. Er zijn zooals U ziet 4 gordijntjes, 3 bo ven en 2 onder. Van gordijnstof, zoowel als van ere- tonne zfjn ze zeer aardig. o i E- -. den goeden kant toehaalt Ook de beide mouwen worden op gelijke wijze afge werkt, terwijl ge deze 32 c.M. lang en 9 c.M. breed knipt. Aan de beide voorkan ten stikt men een 4 cM. broeden zoom in. waarna men ook onder aan het jasje een zoom van gelijke breedte Inmaakt. Het kraagje, dat 34 cM. lang en 16 c.M. breed geknipt wordt, wordt aan de zij kantjes gestikt, omgehaald en op het jasje gestikt, precies tot midden voor. 2 c.M. blijft dus aan belde zijden over, waarna men hier een knipje geeft, den Inslag naar binnen slaat en tegen elkaar in naait. Nu kunt ge de mouwen Inzetten, waarvan de naad 3 cM. meer naar voren komt dan de zijnaad. De mouw wordt op bet jasje overgestikt. De zakjes, welke men 14 cj£ lang en 13 cJ<. breed knipt, voor set men aan den bovenkant van een 3 C.M broeden zoom, waarna ge ae op de daarvoor bestemde plaatsen opstikt. De knoopsgaten maakt ge in de linkerhelft op 14 cM. afstand van elkaar, terwijl men aan den anderen kant de 3 knoopen aan- zet. Wanneer U de onderste helft af wOt schermen voor nieuwsgierige blikken, maar U toch nog een glimpje van de lucht wilt zien, dan schikt U de gordij nen, zooals rechts is aangegeven. Is da zon te helder, en wenscht U een beetje meer schaduw, zonder al het licht bui- We eten nogal dikwijls bloemkool en zoo gewoon gekookt, met 'n melksausje en 'n beetje geraspte muscaat erover heen, is ze heel lekker. Maar voor de ver andering maak ik ook wellis 'n lekker schoteltje van bloemkool met ham. Ik kook dan de bloemkool op de gewone manier gaar en dan neem ik *m uit ’t nat en ik laat ’m op de vergiet goed uit lekken. Op ’n flinke groote bloemkool neem ik 'n half pond ham en *n half ons gerasp te kaas. Dan maak Ik me gewone sausje van ’n lepel boter met ’n lepel bloem, *n beetje zout en 'n glas melk en ik roer der 'n beetje van de geraspte kaas door heen. Ik schik de bloemkool netjes in t midden van ’n vuurvasten schotel, rol de plakjes ham op. bind er ’n draadje om en leg ze rondom de bloemkool. Dan giet ik de saus over de bloemkool, strooi de rest van de kaas er overheen en dan laat ik er in den oven ’n lichtbruin korstje op komen. En as ik dan bij me bloemkoolschoteltje ’n flinke portie pu ree maak van de oude aardappelen, die anders niet meer zoo erg best zijn, dan hebben we weer ’n lekker en ’n stevig maaltje. In een van zijn mooiste romans laat Jean Paul op Oudejaars-avond een ge broken grijsaard voor het venster van zijn verlaten huls deze bittere klacht over zijn venioren leven slaken: O. Va- ^er in den hemel, geef mij nog eens mijn verkwiste jeugd terug; plaats mjj nog eens op den tweesprong van den weg, opdat Ik een andere keuze moge doen' In de jeugd wordt het lot geworpen, dat over den ouderdom beslist! In de jeugd bouwt men aan het huls, dat men als man bewonen zal! In de jeugd verovert men de plaats, die men in de eeuwigheid zal innemen! O, hoe gaarne zou de oppervlakkige, onnadenkende jeugd dezen geheünzln- nlgen sluier wegrukken van een toe komst, die haar altijd met een angstig vraagteeken blijft aanstaren! Vruchte loos pogen 1 De toekomst spreekt van het heden, en het heden over de toe komst! Welnu, die toekomst treedt haar te gemoet met dezen wijzen hoogachting voor u zei ven; uw eigenwaarde. Wat heeft men eigenwaarde? Een aangrijpend antwoord op deze vraag geeft het tragisch einde van den held en martelaar. Thomas Morus, den gevlerden kanselier van konlng Hendrik VITT van Engeland. Thomas had geweigerd den eed te zweren op de grondwet, die de rechten van zijn Kerk had aangerand. Hij wilde zijn geloof niet verloochenen om de gunst te winnen van een aardschen ko nlng. Daarom werd hjj beschuldigd van hoogverraad en ter dood veroordeeld. Na een lange, strenge kerker-straf, op weg naar het schavot, heeft een aan- f ijnend schouwspel plaats. Joannes, de eenlge zoon van den kanselier, valt den moedigen, sterken vader weenend te voet. De beproefde held Is diep ontroerd bij deze ontmoeting, doch vervolgt zwij gend zijn weg. Zijn liefde tot God overwon zijn vader-ltefjle! Hierna snelt zijn llevelings-dochter Margeretha toe. om den beminden vader voor haar te behouden. Thomas Morus spreekt geen woord, zwijgend legt hü het hoofd onder de val-bijl! Vóór de vacanties aanbreken en we wellicht voor langeren of korteren tijd naar bulten gaan, moet de garderobe waarschijnlijk nog met enkele japonnen voor ons zelf en jurkjes voor de kinderen aangevuld worden. Natuurlijk maakt het een groot verschil of we onze tenten op slaan aan „Holland’s dierbre strand" of in de binnenlanden van Gelderland of Brabant. Eigenlijk zijn we met de kin- dergarderobe voor het strand al heel gauw klaar. Met ’n baaien broekje en wollen trui zijn ze bestand tegen de klot sende golven en den dikwijls zoo kouden wind. In de boschrjjke streken is wol gauw te warm en verlangen we dus naar •een paar leuke luchtige Jurkjes. De een voudige zephlr en linnen jurkjes zijn al in een ommezientje gemaakt. Voor den Zondag willen wij er misschien nog wel een fleurig mousselientje of vUscolientje bij maken. Wij geven ‘n model voor “n meer gekleede japon voor ons zelf en een beste jurk voor de beide dochtertjes. dit een teeken van overdrijving: de on matigheid kan kwaad doen. Wanneer iemand, die overigens nog niet eens aan leg tot corpulentie behoeft te bezitten, alles, wat maar zoet is, eet, omdat zjj dit lekker vindt, dan Is dit onmatigheid, om dat het boven de maat gaat, en wanneer iemand, die mager wil worden, de schaal weer naar den Mideren kant laat over hellen. dan is dit evengoed onmatigheid beoefenen, welke geen lang leven geven zal en bovendien de gezondheid kan kosten. Vooral met die vermageringskuren op eigen houtje, dient de uiterste voorzich tigheid te worden betracht. Er kan zelfs niet genoeg tegen worden gewaarschuwd. De geneesheer is hier de eenig goede leidsman. Matigheid moest het heele leven heerschen. In vele dingen kan dit altijd, naar men meent. Wanneer onze kinderen tot heel laat in den avond en dan weer des morgens vroeg bezig zijn met hun studie, dan kan hierin een schijn bare overdrijving schuilen. Men kan zeg gen. en meestal is daarin een grond van waarheid gelegen, dat de school dit nu eenmaal noodle maakt. Het Is een argu ment, waar niet veel tegen Is In te bren gen. maar de overmatige beoefening van de studie i.<j er toch óók: de school vordert dan Iets, wat met de matigheid in strijd Is. Zoo Is het ook met de sportbeoefening. Sport Is goed: noodzakelijk zelfs. Maar toch moet ook hierin weer niet worden overdreven. Het moge waar zijn, dat met matigheid doorgaans sober leven In eten en drinken bedoeld wordt en ook In het hebben van voldoende rust; als we het leven goed beschouwen dan zien we overal teekenen van teveel, wat schadelijk wertrt. Het moderne leven Is vaak oorzaak van het ..boven mate" In veel ligt het aan ons zelf om daaraan het hoofd te bieden, want In dit alles komt het aan ~-'fbeheer- sch4»r Denken we daar e- ’ooveel In ons vermogen Is. Het Is vee' gewonnen en als we ons eenmaal on den voeden weg bevinden komt de rest van zelf. Opvoeden kan eigenlijk slechts hi), die het Evangelle-woord naleeft: „Zoo ge niet wordt als de kinderen....” In de „Grosser Irrgarten” verhaalt Otto Ernst, hoe hij eens een groot ge leerde bezig zag met het optuigen van een Kerstboom, hoe deze daarbij op de knieën of op de hurken om den boom rondkroop. Óp zijn verbaasde vraag ant woordde de geleerde: ^Ja, je moet be denken, dat de kleuters den boom van onder af zien, je moet hem van bet pers pectief der kinderen versleren." Dit af dalen tot het kind, dit zich-inleven In ■(jn gezichtskring, is de eerste voor waarde voor den omgang met kinderen, wil deze dien naam verdienen, en niet alleen maar een drillen, een dresseeren zijn. Het is voor ons volwassenen echter geen gemakkelijke taak nog 't gemak kelijkst, wanneer waarachtige liefde en warm meeleven ons den weg bereiden. En hoe moet ge met uw kind omgaan? Op de eerste plaats: Ga op zijn vra gen in! Bedenk, dat ons kind als een radelooze wandelaar is, die in een on bekende streek weg noch steg weetl Wees niet wrevelig of kortaf, wanneer •t zich vol vertrouwen tot u wendt, ver wijs *t niet uit gemakzucht naar de school, zelfs als het t u met zijn dul- btöcJicrt voor rueuwoniertoe. Een kamer doet warmer aan door: Het kiezen van zonnige kleuren, aoo als goud-kleur en oranje. Goud-kleurlge net-gordjjnen voor het venster. De mu ren warm geel schilderen en het plafond in een lichte tint geel nemen. Neem nooit een wit plafond. Schilder het houtwerk van de kamer in een kleur, welke past bij donker meu belwerk. We maken een kamer lichter: Door 'n goeden grooten spiegel te Han gen tegenover ’t venster. Door het nemen van lichte vroolijk gekleurde gordijnen. Door de muren met crème of licht bei ge papier te behangen. Door het plafond crème te schilderen. We maken een kamer rustiger door: Vindt u dat nou niet leuk, nou heb Ik ■n brief gekregen van *n dame uit Indiè met Indische recepten derin, die heel gemakkelijk In Holland kunnen worden klaar gemaakt. En als ’t andere men schep gaat, als die van mij, dan zullen ze hier best In den smaak vallen ook. Wjj hebben vooral gesmuld van de bami. Dat is een Chineesch gerecht, dat in ons Indië veel wordt gegeten en hier in ’t land ook wel, schreef de Indische dame. Maar er zullen er toch nog wel veel zijn, die niet weten hoe Je dat kostje moet klaar maken en die het graag willen leeren, net as Ik 't nou pas geleerd heb. Ik zal hieronder ’t recept maar af schrij ven, net zooals ik 't heb gekregen. Bami, 1 pond mie (Chlneesche vermi celli) 4 ons varkenslapjes, pond peultjes, 1 struik selderij, een paar prei tjes of als die niet te krijgen zijn, wat Jonge uitjes, 'n paar knoflookpitjes, 1 ui. 2 lepels soja, peper en zout en bo ter, 2 eieren, sla, citroen. De fijn gesneden ui en knoflookpitjes worden in boter lichtbruin gebraden in *n aarden of ijzeren pan. Het in dobbel steentjes gesneden vleesch wordt er bij gevoegd en als dat, terwijl men voortdu rend roert met een mes, even aangebra den Is, voegt men er wat water bij en vervolgens de fijn gesneden prij en sel derij, de peultjes, de soja, peper en zout Alles moet even onder staan en zachtjes blijven stoven tot de groente gaar is. In- aendkopplg: „Waarom?” leelifk lastig maakt. Het „waarom?” is toch immers, aooals Ann Sullivan, de opvoedster van Helen Keiler, zoo treffend zegt, „de poort, waardoor het kind de wereld van den ken en overleggen .betreedt!” De voor de toekomst beslissende vraag: vertrou welijkheid of vervreemding tusschen u en uw kind, ligt reeds hier in uw hand. Daarom moet u uw kind ook nu serieus nemen! Bij hoe vele, zelfs theoretisch welmeenende ouders is t practlsch niet veel meer dan speelgoed en tijdverdrijfl Men lacht om *t komische kleine ding, begeleidt zijn doen en laten met ironi sche uitroepen van verwondering, be handelt het met neerbuigend sarcasme en babbelt tegen famlllelleden en ken nissen in zijn bijzijn ongegeneerd over zijn bescheiden geheimen, ja, over de subtielste neigingen van zijn innerliik leven. Een vandalisme, waaraan veel ouders hun kinderen gedachteloos bloot stellen. Is het een wonder, dat kinderen zich dan gekrenkt voelen en schreien. Hoeveel vertrouwen wordt daarmee in de klem verstikt! En is het dan een wonder, wanneer kinderen gesloten wor den, en 't later tegenover anderen, ja, tegenover hun ouders, óók aan tact en fijngevoeligheid laten ontbreken? tusschen moet men de mie weeken in warm water, waarna men hem in de pan door het vleesch en de groente roert. Alles moet dan nog even stoven. Het gerecht moet goed vochtig zijn, doch niet al te nat. Op een grooten vleeschschotel maakt men de sla aan en legt ze rondom den rand. De bami schikt men netjes op den schotel, zoodat er een rand van sla om heen komt Van de eieren maakt men een omelette, snijdt die, als ze koud ge worden is, in fijne reepen en legt die ruitvormig over de bami heen. Verder wordt de schotel nog versierd met kleine partjes citroen, die leder op zijn eigen bord uitperst naar verkiezing, en met kleine takjes peterselie. De tweede schotel, dien ik ook eerst zelf geprobeerd heb en dien we allemaal erg lekker vonden, maar dien ik voor de kleintjes niet zoo goed vond, omdat ie nogal gepeperd is, heet: Nassi goréng. De rijst hiervoor moet goed droog gekookt worden, wat het best 'geschieden kan in een hooikist, of, als men die niet heeft, in een aantal kran ten, waarin men de pan goed en vlug verpakt als de rijst even flink heeft doorgekookt. Op twee koppen gewas- schen rijst neemt men schraal vier kop pen water en brengt dit, met een weinig zout, goed aan de kook eer men er de rijst bijvoegt. De sambal voor het stoven kan men zelf maken van 4 Spaansche pepers en 10 knoflookpitten, die men in een vijzel goed fijn stampt. Men kan echter ook een fleschje sambal gorèng, waaraan men voor meerdere keeren genoeg heeft, koopen. Verder heeft men nog noodig 4 groote uien, ’n paar eieren, 1 ons ham of 1 ons garnalen, ofwel allebei, wat overgebleven jus, ’n paar eieren en boter of reuzel. De uien worden goed fijngehakt en bruin gebraden in boter of reuzel met de fijn gestampte Spaansche pepers en knoflookpitten of met ‘n paar thee lepeltjes sambal~peréng. Dan voegt men er eerst ham en (of) garnalen bij en ten slotte langzamerhand de gaar ge kookte droge rijst. Hierbij roert men voortdurend met een mes tot op den bodem van de pan om aanbranden te voorkomen en om te zorgen, dat de rijst gelijkelijk lichtbruin gebakken wordt. Wat overgeschoten jus verhoogt de sma kelijkheid van het gerecht. De nassi gorèng wordt, vóór het op dienen, bedekt met ’n paar spiegeleieren. Het is een zeer voedzaam gerecht voor de koffietafel, kan echter ook als voor gerecht dienen. Ziezoo, ik heb alles maar weer percies over geschreven uit den brief van de In dische dame en nou hoop ik maar dat de lezeressen van onze krant evenveel pleizier mogen beleven van de recepten als ik. En de Indische dame mag ik zeker wel hartelijk bedanken uit naam van ons allemaal en vooral van ADRIANA KNUIST—POLLEPEL Ziedaar een man met onverstoorbare zelfachting, een helden-flguur vol leven dig geloof aan de hooge waarde van zich zelve! Alles, wat in het karakter-leven eens rijpe vrucht zal zetten, moet eerst knop en bloesem dragen: wet eens als gang bare goud-munt circuleeren wil, moet eerst in het vuur gezuiverd, gegoten en gestempeld worden, wat eens door edel en sterke eigenwaarde het denken, willen en handelen van den man zal richten, moet in de jaron van geestelijken, rede lijken en lichamelijken wasdom knop en bloesem dragen. Eigenwaarde is niet een geschenk, dat ons als een rijpe appel in den schoot valt. Door aanhoudende zelfoverwin ning wordt zij gebaard, door voortduren de offers komt zij tot vollen wasdom en door gestadigen strijd blijft zij behou den. Niemand behoeft echter die offers en dien strijd op te zoeken. Ze bieden zich lederen dag. ieder uur vanylf aan. Eigen hart met zijn verkeerde waischen en be geerten. de omgeving met haar dage lijks wederkeerende verleiding en ver lokking. onze dagelijksche dagtaak met haar vastgestelde eischen en verplich tingen, het geweten met zijn vermanen de en waarschuwende stemmen, dat al les mobiliseert het jonge leven gedurig naar het strijdperk. Het slagveld, waar zelfachting en eigenwaarde telkens nieu we overwinningen, maar ook telkens weer geheime nederlagen te rapportee- ren hebben. Niet iedere dag biedt gelegenheid tot de heldendaden van Thomas Morus. maar wel onbegrensde mogelijkheden, ons zelf te leeren schatten door in de kleine dingen van het oogenblik ons te overwinnen en te bezitten. Wee het jonge leven, dat dit geloof aan eigenwaarde deze hoogachting voor zlchzelve mist: Daarin ligt een schoone ziel te sterven! En in de Jeugd wordt het lot geworpen, dat over den ouderdom beslissen zal! Een dik karpet te nemen. Leg een vil ten of een kurken laag er onder. Neem gordijnen, welke gevoerd zijn. Een kamer wordt grooter: Door beschildering met lichte, effen kleuren. Door een grooten spiegel tegen den wand te plaatsen, zoodat het lijkt alsof de lengte of de breedte vergroot wordt. Neem geen sterk contrasteerende kleu ren. Pas geen zwart toe. Breng geen verdeelende zooals lambrizeerlngen. Een kamer lijkt minder hoog: Door ’t karpet en ’t plafond in denzelf- den ondergrond te nemen, zooals die van de muren. Door een horizontale lambrizeering of •childerijenlijst aan te brengen. Pas korte gordijnen toe met een diepe val. De kamer wordt hooger: Door gestreept behangselpapier. Door een licht gekleurd plafond, het welk er bij past. Door langwerpige spiegels en schilde rijen op te hangen. Zorg er voor, dat alle lijnen verticaal loopen en niet horizontaal. Gebruik geen donkere kleuren. Tenslotte nog een gebruikelijke ma nier om een venster van gordijnen te voorzien. Als eerste voorwaarde tot een lang leven hooren we vaak de matigheid noe men. Noemen en roemen. En allerlei voorbeelden worden dan wel aangehaald van personen, die door de beoefening der matigheid honderd en zooveel Jaar ge worden zijn. Ook de gezondheid hangt daar van af. De oude heidensche genees heer Hippocrates wordt als voorbeeld aangehaald Zoover behoeven we niet eens te gaan. Zoo konden we nog niet zoo heel geleden lezen, dat een of andere het kan ook wel iemand zijn uit land, dat daar ergens in de buurt [en is. dat dus een of andere Turk, n we maar zeggen, door Amerikanen itdekt, wiens hoogen ouderdom, hooger honderd dertig jaar. met zijn mattg- in uitsluitend verband werd gebracht. matigheid was de onthouding van wat naar drank, d.w.z. alcoholica, mde. De Amerikanen hebben hem jevoerd naar hun land om hem ten- te stellen als de verpersoonlijking drankloosheld. In droog Amerika kan zulk een voorbeeld blijkbaar goed r' to ren,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 8