4
I
Ij
Hüi
Jsi
O:
I
K'
I
I
I
3
il
iii
h'
Alles met mate
Schoone Zielen
de verschillende
we
gebreken in
Iets over den omgang met kinderen
Wat zullen
Pyama voor jongens
6 jaar
van
Goedkoope Patronen
kunnen
onze kamers opheffen
■i'Lj
we koken
n
i
i
t
n
•-
t
9
(Heupwijdte pl.m. 72 c.M.)
lx
7
Wi
LÜ
S'
I
te
13
J
L
bLLLn.
ft
d
«3
d
6
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
(George Ströbele).
te
verstaan
onder
op
l'M. A.
i 1
’i
Alkmaar.
C. VIS. Rector
l
lijnen
aan.
PO LA.
Bloemkoolschoteltje
korte qondji
u
fa
Indische berechten
o
p.la|ond
aan.
T
c
•1
1'
«i
4
ANKMOO6T
OTN3L
--‘i
■M
ir»
rf.
I
I
irtmder
In der Ju£end fallen die Wiirfel,
die uber das Alter entscheiden.
In de jeugd wordt het lot geworpen,
dat over den ouderdom beslist.
raadheb
geloof aan
;y
e
“1 be-
llt niet
“ll
l| L -
-j--j nen. meL di
-aldoen de. Icasner* min
hoo<) lijken..
qordjnen. van
vloer, moalclLk
llli
r/
Pr««e» tMnediet. dirtct M MMqs m» bnul-
tul Sn vtrubuldigde Udrag aa* postttgch m
gulaun. uaarby vermeld aaam ta adret. nannee
Ma *R «xW «a *rt Nad. Mn» Ut voorkomt er
booaamydu. Maa nut deee maal roadon Ut UUan.
ncU oadar d» araua daar, fraira (lad. mie extra
tateU».
I
M
te
ar om tot Hippocrates terug te kee-
Toen hem eens werd gevraagd, hoe
ulk een hoogen leeftijd bereikt had
eeds zulk een goede gezondheid had
ten. zeide hij: ..Heel eenvoudig daar-
dat ik altijd matig ben geweest en
volkomen verzadigd van tafel ben
staan”. Ook de Heiligen, die zoo ma
tt verstorven leefden, wisten dit. De
[e kluizenaars Romualdus en Arse-
werden leder 120 jaar. De H. Anto-
Abt 105 jaar. De H. Pachomius 110
en de H. Simon Stvlttes 102 laar,
leulle in Limburg stierf in 1856 de
ide pastoor Antonlus Hasech in den
-dom van 125 jaar Honderd jaar had
Is nastoor in dezelfde parochie ge-
t. HU placht te zeggen: .-Aan drie
den heb ik mijn huis ontzegd: aan
schap, wellust en onmatigheid.”
beurt in onzen tijd niet veel met
Irijving? Dus met gebrek aan mate
attgheid. Wanneer uw dochtertje, die
jrlijk de zwemkunst heeft willen lee-
dag in dag uit. als het kan uren
■reen in het water wil zijn, dan is
ge van ge-
jl men bet
slagen van
3>
Mn al tan nadedle*. du geaannerd tv* baat» 4000.
ey* verUygboar Mn -Hel Pair o van ko al oorPutbai
Na. 1. Hoorton. OaUrupelyU coape. DanuUtodiof
■a de nou» SS. «6. ion Umeauydu. a O.J5- AiaMr-
Uaodiu. Htota mot de* la de SaacSrgMat gewende*
lufr»d o ojv B» tU porno* Uodtotdiaf Mar Sar
Benoodigd: 4% el gestreept flanel.
el effen flanel, 1 el pyamaband, 3 groote
knoopen.
Bovenstaande pyama n
streept flanel, of aephir.
kraagje, mouw- en bn
effen stof neemt. Men teekent het patroon
op de aangegeven maten, waarna ge bet
op de vaste lijnen uitknipt en zóó op de
stof legt, dat ge onder aan het jasje en
aan de beide voorkanten een 5 c.M. bree-
den zoom aan kunt knippen. Verder knipt
ge alles met *n één cM. broeden naad uit.
Nu kunt ge de schouders, zij- en mouw-
naden, benevens den achternaad van de
broek met een platten naad verbinden.
Wil men een splitje in de broek, dan
maakt ge van den voomaad pLm. 7 c J4.
dicht, waarna ge links een stukje tegen-
CiH dst n> afwerking 3 c.M. breed is,
en rechts een stukje aanstikt van gelijke
breedte. Dan kan ook de kruisnaad ver
bonden worden, waarna ge bovenaan een
3 cM. br. zoom Inmaakt, waardoor later
het pyamaband wordt gehaald. De effen
omslagen voor de pijpen knipt ge 39 cM.
lang en 10 cM. breed, waarna ge ze aan-
■Mkt en owranomt an den omslag naar
Fig. 5772 is van vllsco of dunne wasch-
zlj, in donker-blauw met bloempje van
crème en rood. De vierkante hals sluit
opzjj met een strik van dezelfde stof,
evenals het gladde heupstuk. Het rokje
bestaat uit twee klokvormlge volants,
wat heel vlug en elegant staat.
Het jurkje of no. 5582. heeft een recht
lijfje, waaraan drie gepllsseerde strookjes,
die zijn afgezet door een smal zijden
tresje. Ook het dubbele kraagje wordt
op dezelfde wijze omzoomd. Wij kunnen
dit jurkje maken van rood met wit ge-
moesde kunstzijde.
De jongste draagt op het plaatje een
jurkje van effen licht-blauw voile, waar
van het korte lijfje een geschulpten rand
heeft en het rokje afwisselend, klok
kend en geplooid, is gemaakt, wat zeer
lief en vlug staat (fig. 5591).
Moge het weer er toe meewerken, om
al dit moois te kunnen dragen.
ten te sluiten, dan schikt U ae aooals
links is aangegeven. Is de aon te helder,
en wenscht U een beetje meer schaduw,
zonder al het licht buiten te sluiten, dan
schikt ze zodals links is aangegeven.
Er zijn zooals U ziet 4 gordijntjes, 3 bo
ven en 2 onder.
Van gordijnstof, zoowel als van ere-
tonne zfjn ze zeer aardig.
o
i
E- -.
den goeden kant toehaalt Ook de beide
mouwen worden op gelijke wijze afge
werkt, terwijl ge deze 32 c.M. lang en 9
c.M. breed knipt. Aan de beide voorkan
ten stikt men een 4 cM. broeden zoom
in. waarna men ook onder aan het jasje
een zoom van gelijke breedte Inmaakt.
Het kraagje, dat 34 cM. lang en 16 c.M.
breed geknipt wordt, wordt aan de zij
kantjes gestikt, omgehaald en op het jasje
gestikt, precies tot midden voor. 2 c.M.
blijft dus aan belde zijden over, waarna
men hier een knipje geeft, den Inslag naar
binnen slaat en tegen elkaar in naait. Nu
kunt ge de mouwen Inzetten, waarvan
de naad 3 cM. meer naar voren komt
dan de zijnaad. De mouw wordt op bet
jasje overgestikt. De zakjes, welke men
14 cj£ lang en 13 cJ<. breed knipt, voor
set men aan den bovenkant van een
3 C.M broeden zoom, waarna ge ae op de
daarvoor bestemde plaatsen opstikt. De
knoopsgaten maakt ge in de linkerhelft
op 14 cM. afstand van elkaar, terwijl men
aan den anderen kant de 3 knoopen aan-
zet.
Wanneer U de onderste helft af wOt
schermen voor nieuwsgierige blikken,
maar U toch nog een glimpje van de
lucht wilt zien, dan schikt U de gordij
nen, zooals rechts is aangegeven. Is da
zon te helder, en wenscht U een beetje
meer schaduw, zonder al het licht bui-
We eten nogal dikwijls bloemkool en
zoo gewoon gekookt, met 'n melksausje
en 'n beetje geraspte muscaat erover
heen, is ze heel lekker. Maar voor de ver
andering maak ik ook wellis 'n lekker
schoteltje van bloemkool met ham. Ik
kook dan de bloemkool op de gewone
manier gaar en dan neem ik *m uit ’t
nat en ik laat ’m op de vergiet goed uit
lekken.
Op ’n flinke groote bloemkool neem ik
'n half pond ham en *n half ons gerasp
te kaas. Dan maak Ik me gewone sausje
van ’n lepel boter met ’n lepel bloem, *n
beetje zout en 'n glas melk en ik roer
der 'n beetje van de geraspte kaas door
heen. Ik schik de bloemkool netjes in t
midden van ’n vuurvasten schotel, rol de
plakjes ham op. bind er ’n draadje om
en leg ze rondom de bloemkool. Dan giet
ik de saus over de bloemkool, strooi de
rest van de kaas er overheen en dan
laat ik er in den oven ’n lichtbruin
korstje op komen. En as ik dan bij me
bloemkoolschoteltje ’n flinke portie pu
ree maak van de oude aardappelen, die
anders niet meer zoo erg best zijn, dan
hebben we weer ’n lekker en ’n stevig
maaltje.
In een van zijn mooiste romans laat
Jean Paul op Oudejaars-avond een ge
broken grijsaard voor het venster van
zijn verlaten huls deze bittere klacht
over zijn venioren leven slaken: O. Va-
^er in den hemel, geef mij nog eens mijn
verkwiste jeugd terug; plaats mjj nog
eens op den tweesprong van den weg,
opdat Ik een andere keuze moge doen'
In de jeugd wordt het lot geworpen,
dat over den ouderdom beslist!
In de jeugd bouwt men aan het huls,
dat men als man bewonen zal!
In de jeugd verovert men de plaats,
die men in de eeuwigheid zal innemen!
O, hoe gaarne zou de oppervlakkige,
onnadenkende jeugd dezen geheünzln-
nlgen sluier wegrukken van een toe
komst, die haar altijd met een angstig
vraagteeken blijft aanstaren! Vruchte
loos pogen 1 De toekomst spreekt van
het heden, en het heden over de toe
komst!
Welnu, die toekomst treedt haar te
gemoet met dezen wijzen
hoogachting voor u zei ven;
uw eigenwaarde.
Wat heeft men
eigenwaarde?
Een aangrijpend antwoord op deze
vraag geeft het tragisch einde van den
held en martelaar. Thomas Morus, den
gevlerden kanselier van konlng Hendrik
VITT van Engeland.
Thomas had geweigerd den eed te
zweren op de grondwet, die de rechten
van zijn Kerk had aangerand. Hij wilde
zijn geloof niet verloochenen om de
gunst te winnen van een aardschen ko
nlng. Daarom werd hjj beschuldigd van
hoogverraad en ter dood veroordeeld.
Na een lange, strenge kerker-straf, op
weg naar het schavot, heeft een aan-
f ijnend schouwspel plaats. Joannes, de
eenlge zoon van den kanselier, valt den
moedigen, sterken vader weenend te
voet. De beproefde held Is diep ontroerd
bij deze ontmoeting, doch vervolgt zwij
gend zijn weg. Zijn liefde tot God
overwon zijn vader-ltefjle!
Hierna snelt zijn llevelings-dochter
Margeretha toe. om den beminden vader
voor haar te behouden. Thomas Morus
spreekt geen woord, zwijgend legt hü
het hoofd onder de val-bijl!
Vóór de vacanties aanbreken en we
wellicht voor langeren of korteren tijd
naar bulten gaan, moet de garderobe
waarschijnlijk nog met enkele japonnen
voor ons zelf en jurkjes voor de kinderen
aangevuld worden. Natuurlijk maakt het
een groot verschil of we onze tenten op
slaan aan „Holland’s dierbre strand" of
in de binnenlanden van Gelderland of
Brabant. Eigenlijk zijn we met de kin-
dergarderobe voor het strand al heel
gauw klaar. Met ’n baaien broekje en
wollen trui zijn ze bestand tegen de klot
sende golven en den dikwijls zoo kouden
wind. In de boschrjjke streken is wol
gauw te warm en verlangen we dus naar
•een paar leuke luchtige Jurkjes. De een
voudige zephlr en linnen jurkjes zijn al
in een ommezientje gemaakt. Voor den
Zondag willen wij er misschien nog wel
een fleurig mousselientje of vUscolientje
bij maken. Wij geven ‘n model voor “n
meer gekleede japon voor ons zelf en
een beste jurk voor de beide dochtertjes.
dit een teeken van overdrijving: de on
matigheid kan kwaad doen. Wanneer
iemand, die overigens nog niet eens aan
leg tot corpulentie behoeft te bezitten,
alles, wat maar zoet is, eet, omdat zjj dit
lekker vindt, dan Is dit onmatigheid, om
dat het boven de maat gaat, en wanneer
iemand, die mager wil worden, de schaal
weer naar den Mideren kant laat over
hellen. dan is dit evengoed onmatigheid
beoefenen, welke geen lang leven geven zal
en bovendien de gezondheid kan kosten.
Vooral met die vermageringskuren op
eigen houtje, dient de uiterste voorzich
tigheid te worden betracht. Er kan zelfs
niet genoeg tegen worden gewaarschuwd.
De geneesheer is hier de eenig goede
leidsman.
Matigheid moest het heele leven
heerschen. In vele dingen kan dit
altijd, naar men meent. Wanneer onze
kinderen tot heel laat in den avond en
dan weer des morgens vroeg bezig zijn
met hun studie, dan kan hierin een schijn
bare overdrijving schuilen. Men kan zeg
gen. en meestal is daarin een grond van
waarheid gelegen, dat de school dit nu
eenmaal noodle maakt. Het Is een argu
ment, waar niet veel tegen Is In te bren
gen. maar de overmatige beoefening van
de studie i.<j er toch óók: de school vordert
dan Iets, wat met de matigheid in strijd
Is.
Zoo Is het ook met de sportbeoefening.
Sport Is goed: noodzakelijk zelfs. Maar
toch moet ook hierin weer niet worden
overdreven. Het moge waar zijn, dat met
matigheid doorgaans sober leven In eten
en drinken bedoeld wordt en ook In het
hebben van voldoende rust; als we het
leven goed beschouwen dan zien we overal
teekenen van teveel, wat schadelijk wertrt.
Het moderne leven Is vaak oorzaak van
het ..boven mate" In veel ligt het aan ons
zelf om daaraan het hoofd te bieden, want
In dit alles komt het aan ~-'fbeheer-
sch4»r Denken we daar e- ’ooveel In
ons vermogen Is. Het Is vee' gewonnen
en als we ons eenmaal on den voeden weg
bevinden komt de rest van zelf.
Opvoeden kan eigenlijk slechts hi), die
het Evangelle-woord naleeft: „Zoo ge
niet wordt als de kinderen....”
In de „Grosser Irrgarten” verhaalt
Otto Ernst, hoe hij eens een groot ge
leerde bezig zag met het optuigen van
een Kerstboom, hoe deze daarbij op de
knieën of op de hurken om den boom
rondkroop. Óp zijn verbaasde vraag ant
woordde de geleerde: ^Ja, je moet be
denken, dat de kleuters den boom van
onder af zien, je moet hem van bet pers
pectief der kinderen versleren." Dit af
dalen tot het kind, dit zich-inleven In
■(jn gezichtskring, is de eerste voor
waarde voor den omgang met kinderen,
wil deze dien naam verdienen, en niet
alleen maar een drillen, een dresseeren
zijn. Het is voor ons volwassenen echter
geen gemakkelijke taak nog 't gemak
kelijkst, wanneer waarachtige liefde en
warm meeleven ons den weg bereiden.
En hoe moet ge met uw kind omgaan?
Op de eerste plaats: Ga op zijn vra
gen in! Bedenk, dat ons kind als een
radelooze wandelaar is, die in een on
bekende streek weg noch steg weetl
Wees niet wrevelig of kortaf, wanneer
•t zich vol vertrouwen tot u wendt, ver
wijs *t niet uit gemakzucht naar de
school, zelfs als het t u met zijn dul-
btöcJicrt voor rueuwoniertoe.
Een kamer doet warmer aan door:
Het kiezen van zonnige kleuren, aoo
als goud-kleur en oranje. Goud-kleurlge
net-gordjjnen voor het venster. De mu
ren warm geel schilderen en het plafond
in een lichte tint geel nemen.
Neem nooit een wit plafond.
Schilder het houtwerk van de kamer
in een kleur, welke past bij donker meu
belwerk.
We maken een kamer lichter:
Door 'n goeden grooten spiegel te Han
gen tegenover ’t venster. Door het nemen
van lichte vroolijk gekleurde gordijnen.
Door de muren met crème of licht bei
ge papier te behangen.
Door het plafond crème te schilderen.
We maken een kamer rustiger door:
Vindt u dat nou niet leuk, nou heb Ik
■n brief gekregen van *n dame uit Indiè
met Indische recepten derin, die heel
gemakkelijk In Holland kunnen worden
klaar gemaakt. En als ’t andere men
schep gaat, als die van mij, dan zullen
ze hier best In den smaak vallen ook.
Wjj hebben vooral gesmuld van de bami.
Dat is een Chineesch gerecht, dat in ons
Indië veel wordt gegeten en hier in ’t
land ook wel, schreef de Indische dame.
Maar er zullen er toch nog wel veel zijn,
die niet weten hoe Je dat kostje moet
klaar maken en die het graag willen
leeren, net as Ik 't nou pas geleerd heb.
Ik zal hieronder ’t recept maar af schrij
ven, net zooals ik 't heb gekregen.
Bami, 1 pond mie (Chlneesche vermi
celli) 4 ons varkenslapjes, pond
peultjes, 1 struik selderij, een paar prei
tjes of als die niet te krijgen zijn,
wat Jonge uitjes, 'n paar knoflookpitjes,
1 ui. 2 lepels soja, peper en zout en bo
ter, 2 eieren, sla, citroen.
De fijn gesneden ui en knoflookpitjes
worden in boter lichtbruin gebraden in *n
aarden of ijzeren pan. Het in dobbel
steentjes gesneden vleesch wordt er bij
gevoegd en als dat, terwijl men voortdu
rend roert met een mes, even aangebra
den Is, voegt men er wat water bij en
vervolgens de fijn gesneden prij en sel
derij, de peultjes, de soja, peper en zout
Alles moet even onder staan en zachtjes
blijven stoven tot de groente gaar is. In-
aendkopplg: „Waarom?” leelifk lastig
maakt. Het „waarom?” is toch immers,
aooals Ann Sullivan, de opvoedster van
Helen Keiler, zoo treffend zegt, „de poort,
waardoor het kind de wereld van den
ken en overleggen .betreedt!” De voor
de toekomst beslissende vraag: vertrou
welijkheid of vervreemding tusschen u
en uw kind, ligt reeds hier in uw hand.
Daarom moet u uw kind ook nu serieus
nemen! Bij hoe vele, zelfs theoretisch
welmeenende ouders is t practlsch niet
veel meer dan speelgoed en tijdverdrijfl
Men lacht om *t komische kleine ding,
begeleidt zijn doen en laten met ironi
sche uitroepen van verwondering, be
handelt het met neerbuigend sarcasme
en babbelt tegen famlllelleden en ken
nissen in zijn bijzijn ongegeneerd over
zijn bescheiden geheimen, ja, over de
subtielste neigingen van zijn innerliik
leven. Een vandalisme, waaraan veel
ouders hun kinderen gedachteloos bloot
stellen. Is het een wonder, dat kinderen
zich dan gekrenkt voelen en schreien.
Hoeveel vertrouwen wordt daarmee in
de klem verstikt! En is het dan een
wonder, wanneer kinderen gesloten wor
den, en 't later tegenover anderen, ja,
tegenover hun ouders, óók aan tact en
fijngevoeligheid laten ontbreken?
tusschen moet men de mie weeken in
warm water, waarna men hem in de
pan door het vleesch en de groente
roert. Alles moet dan nog even stoven.
Het gerecht moet goed vochtig zijn, doch
niet al te nat.
Op een grooten vleeschschotel maakt
men de sla aan en legt ze rondom den
rand. De bami schikt men netjes op den
schotel, zoodat er een rand van sla om
heen komt Van de eieren maakt men
een omelette, snijdt die, als ze koud ge
worden is, in fijne reepen en legt die
ruitvormig over de bami heen. Verder
wordt de schotel nog versierd met kleine
partjes citroen, die leder op zijn eigen
bord uitperst naar verkiezing, en met
kleine takjes peterselie.
De tweede schotel, dien ik ook eerst
zelf geprobeerd heb en dien we allemaal
erg lekker vonden, maar dien ik voor de
kleintjes niet zoo goed vond, omdat ie
nogal gepeperd is, heet:
Nassi goréng. De rijst hiervoor moet
goed droog gekookt worden, wat het best
'geschieden kan in een hooikist, of, als
men die niet heeft, in een aantal kran
ten, waarin men de pan goed en vlug
verpakt als de rijst even flink heeft
doorgekookt. Op twee koppen gewas-
schen rijst neemt men schraal vier kop
pen water en brengt dit, met een weinig
zout, goed aan de kook eer men er de
rijst bijvoegt.
De sambal voor het stoven kan men
zelf maken van 4 Spaansche pepers en
10 knoflookpitten, die men in een vijzel
goed fijn stampt. Men kan echter ook
een fleschje sambal gorèng, waaraan
men voor meerdere keeren genoeg heeft,
koopen. Verder heeft men nog noodig 4
groote uien, ’n paar eieren, 1 ons ham
of 1 ons garnalen, ofwel allebei, wat
overgebleven jus, ’n paar eieren en boter
of reuzel.
De uien worden goed fijngehakt en
bruin gebraden in boter of reuzel met
de fijn gestampte Spaansche pepers en
knoflookpitten of met ‘n paar thee
lepeltjes sambal~peréng. Dan voegt men
er eerst ham en (of) garnalen bij en
ten slotte langzamerhand de gaar ge
kookte droge rijst. Hierbij roert men
voortdurend met een mes tot op den
bodem van de pan om aanbranden te
voorkomen en om te zorgen, dat de rijst
gelijkelijk lichtbruin gebakken wordt.
Wat overgeschoten jus verhoogt de sma
kelijkheid van het gerecht.
De nassi gorèng wordt, vóór het op
dienen, bedekt met ’n paar spiegeleieren.
Het is een zeer voedzaam gerecht voor
de koffietafel, kan echter ook als voor
gerecht dienen.
Ziezoo, ik heb alles maar weer percies
over geschreven uit den brief van de In
dische dame en nou hoop ik maar dat
de lezeressen van onze krant evenveel
pleizier mogen beleven van de recepten
als ik. En de Indische dame mag ik
zeker wel hartelijk bedanken uit naam
van ons allemaal en vooral van
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL
Ziedaar een man met onverstoorbare
zelfachting, een helden-flguur vol leven
dig geloof aan de hooge waarde van zich
zelve!
Alles, wat in het karakter-leven eens
rijpe vrucht zal zetten, moet eerst knop
en bloesem dragen: wet eens als gang
bare goud-munt circuleeren wil, moet
eerst in het vuur gezuiverd, gegoten en
gestempeld worden, wat eens door edel
en sterke eigenwaarde het denken, willen
en handelen van den man zal richten,
moet in de jaron van geestelijken, rede
lijken en lichamelijken wasdom knop en
bloesem dragen.
Eigenwaarde is niet een geschenk, dat
ons als een rijpe appel in den schoot
valt. Door aanhoudende zelfoverwin
ning wordt zij gebaard, door voortduren
de offers komt zij tot vollen wasdom en
door gestadigen strijd blijft zij behou
den.
Niemand behoeft echter die offers en
dien strijd op te zoeken. Ze bieden zich
lederen dag. ieder uur vanylf aan. Eigen
hart met zijn verkeerde waischen en be
geerten. de omgeving met haar dage
lijks wederkeerende verleiding en ver
lokking. onze dagelijksche dagtaak met
haar vastgestelde eischen en verplich
tingen, het geweten met zijn vermanen
de en waarschuwende stemmen, dat al
les mobiliseert het jonge leven gedurig
naar het strijdperk. Het slagveld, waar
zelfachting en eigenwaarde telkens nieu
we overwinningen, maar ook telkens
weer geheime nederlagen te rapportee-
ren hebben.
Niet iedere dag biedt gelegenheid tot
de heldendaden van Thomas Morus.
maar wel onbegrensde mogelijkheden,
ons zelf te leeren schatten door in de
kleine dingen van het oogenblik ons te
overwinnen en te bezitten.
Wee het jonge leven, dat dit geloof
aan eigenwaarde deze hoogachting voor
zlchzelve mist: Daarin ligt een schoone
ziel te sterven! En in de Jeugd wordt het
lot geworpen, dat over den ouderdom
beslissen zal!
Een dik karpet te nemen. Leg een vil
ten of een kurken laag er onder.
Neem gordijnen, welke gevoerd zijn.
Een kamer wordt grooter:
Door beschildering met lichte, effen
kleuren.
Door een grooten spiegel tegen den
wand te plaatsen, zoodat het lijkt alsof
de lengte of de breedte vergroot wordt.
Neem geen sterk contrasteerende kleu
ren.
Pas geen zwart toe.
Breng geen verdeelende
zooals lambrizeerlngen.
Een kamer lijkt minder hoog:
Door ’t karpet en ’t plafond in denzelf-
den ondergrond te nemen, zooals die
van de muren.
Door een horizontale lambrizeering of
•childerijenlijst aan te brengen.
Pas korte gordijnen toe met een diepe
val.
De kamer wordt hooger:
Door gestreept behangselpapier.
Door een licht gekleurd plafond, het
welk er bij past.
Door langwerpige spiegels en schilde
rijen op te hangen.
Zorg er voor, dat alle lijnen verticaal
loopen en niet horizontaal.
Gebruik geen donkere kleuren.
Tenslotte nog een gebruikelijke ma
nier om een venster van gordijnen te
voorzien.
Als eerste voorwaarde tot een lang
leven hooren we vaak de matigheid noe
men. Noemen en roemen. En allerlei
voorbeelden worden dan wel aangehaald
van personen, die door de beoefening der
matigheid honderd en zooveel Jaar ge
worden zijn. Ook de gezondheid hangt
daar van af. De oude heidensche genees
heer Hippocrates wordt als voorbeeld
aangehaald Zoover behoeven we niet eens
te gaan. Zoo konden we nog niet zoo heel
geleden lezen, dat een of andere
het kan ook wel iemand zijn uit
land, dat daar ergens in de buurt
[en is. dat dus een of andere Turk,
n we maar zeggen, door Amerikanen
itdekt, wiens hoogen ouderdom, hooger
honderd dertig jaar. met zijn mattg-
in uitsluitend verband werd gebracht.
matigheid was de onthouding van
wat naar drank, d.w.z. alcoholica,
mde. De Amerikanen hebben hem
jevoerd naar hun land om hem ten-
te stellen als de verpersoonlijking
drankloosheld. In droog Amerika kan
zulk een voorbeeld blijkbaar goed
r'
to
ren,