Jurkjes Smakelijk eten voor meisjes van 8 jaar van .Welke schoenen zullen wij koopen Kleurcombinatie bij het aankleeden van de kamer Kond het kopje koffie Zomerzon en zegen T Er komen gasten Plafond tv- (oy OVERNEMING UIT DEZE GEVULDE TOMATEN (4 personen) zich GEVULDE EIEREN (4 personen) i 4 C.M. ANEMOON. Hoofdkleur Wanden Houtwerk Karpet Gordijnen Kussens Zacht mauve Perkament Diep blauw Zacht mauve Wit lila Violet Ivoorwit Zacht rose Warm crème Diep roM Crème Zonkleur Ivoor Oud ivoor Goudbruin Groen Zicht lavendel Zacht grijs Zilvergrijs Lavende! Zacht groen Warm grijs Bladgroen Diep groen Rose ea grijs Ivoor Zacht rose Oud ivoor Zandgeel Rose en mauw Wit ivoor Ivoor Oker licht POLA. den ’F Zomerzon en zegen lachen ons weer toe Aller-allerwegen, juichen wij ze tegen, nimmer-nimmer moe. Zomerzon en zegen, balsemen het hart aller-allerwegen van wie worstelt, tegen ‘s levens smaad en smart Herman. J. Haijemaije. Delphinium blauw Zonnebloem of goud 4 hardgekookte, koude eieren 1 schrale eetlepel slaolie eetlepel azijn of citroensap roo- b in op ge- chroomleer of voor of crêpe de chine. ten blyven het bovenstukje, manchetten nog gemakkelUk Goudgeel Zonnet int in den zomer uitnemendheid Zachte vleeschkleur Zeer bleek groen Violet of prune Delphinium gebL cretonne Met rozen gepatroneerde cretonne Crème ondergrond Sits ruikertjes viooltjes Zelfde als de gordijnen Benoodigd: 1.20 M. stof van 80 c.M. breed, 3 kleine drukknoopjes, 1% el smal stevig lint. 1* we bi) Oud perkament Vrool iike vcld- ruiker op groenen grond ot lelletjes dalen-motlef Crème onder grond met gouden en brui ne Chrysanten Lavendel groen echt Engelsch mot iel Ivoor en oranje sonnebloem- patroon Lavendel ea groen Zelfde als gordijnen Zelfde als gordijnen Rose met crème Zacht geel en bleek rose Goudkleur Zonnebrand Drakenbloed en Bladgroen Blauw of groen het gal be- taar I V het HM 8t. de i en gc- be- lere hun valt ers- itaL 1 in Ook reer rent Madeliefjes- wit Violet in 2 kleuren Meubel- bekleedsel Cretonne madeliefje» patroon Roee aa mauwe me* good Mig wa- l de ror- ater «e- Goudgeel eikenblad- kleur Gevlekt blauw met groen PPiJ een teer tren de totel die iden een len igen toor een van uep trVd van Bij de heerseftende overdaad van mo dellen en leersoorten is deze vraag we) eenlge overweging waard. Het allereerst wordt onze Keus echter al bepaald doof de eigenaardigheden van onzen voet of van onze beenen, want wie zich niet In X bezit weet van een onberispelijk stel ge loei: vr.gV Purper, goud of hoog geel voor ver mei pe ur- C. in lage ult- ge- ook terd nd- ren. een an- lun alle l#» ge- ellg 125. be- van ne per aor- JBSt eer- K. tro- lart oo- het op op TOP Kier nen den aeld «n- had ter en Blijde blauwe luchten boven weide’ en veld Vogels’ feest-geruchten, wijl geen kou zij duchten hen geen honger kwelt. Duizend bloemen kleuren, vol van rijke’ aroom Woud en velden fleuren, wekken grootsch gebeuren, in deez* duizel-droom. vo met avonddracht 8 kleine gelijke stevige tomaatjes 1 flinke komkommer 1 flinke komkommer ot ongeveer 8 eet lepels koude gekookte doperwtjes wat peper en zout 1 eetlepel slaolie 1 eetlepel azijn - theelepel Maggi’s Aroma wat peterselie Blauw met rose gevlekt Zacht mauve Snijd de gepelde ei« ren doormidden en neem er voorzichtig dooiers uit; wrljt die fijn met wat peper en zout en vorm er met de Maggi’s Aroma, de s&oUe en der. azijn een zalfachtig mengsel van. Roer er de gehakte groene kruiden door en gebruik dan het mengsel om er de acht eiwifoakjes mee te vullen. Snijd aa.i den onderkant de elwltbak- jes als ’t noodlg blijkt, wat bij, zoodat ze stevig op hun grondvlak staan; schik ze op gelijke afstanden rondom de sla. 1 theelepeltje Maggi’s Aroma eetlepel fijngehakte groene kruiden (peterselie. dragon, pimpernel enz.) ietsje peper en zout. ;en. Een middelsoort Amerikaansche en ’n niet al te gedécolleteerd mo- zjjn voor ’n dergeljjken voet aan te rondom een ..gevulde waarvan De nieuwste schoentjes zijn eigenlijk et meer dan muiltjes, die door kunstig werkte banden en riempjes om den et gehouden worden. Een klein ele- nt voetje kleedt dit model uitstekend. Wie begiftigd Is met een al te dunnen ikel, moet geen pumps dragen, doch n handschoentje, dat juist om den ikel sluit. Dames met slanke beenen -agen gerust een hooge hak; zij met stevige kuiten kunnen beter een wat gere hak dragen, ofschoon de heel atte hakken, die ’n paar jaar geleden Hanceerd werden, over ’t algemeen heel (flatteus waren en dus weer gauw uit modewereld verdwenen zijn. Dezen mer hebben we ons overigens kunnen irheugen in een zeldzame weelde, wat •treft model en ledersoort. Slangen- en agedlssenleer, zoowel imitatie als echt, en wij veel, evenals gebatikte stof en der. We zien ook combinaties van wit »u de suède of linnen met bruin, lauw of zwart leer. We zien schoentjes m zijde in de kleur van het tollet met kunstig ingewerkt strikje of smal >ud of zilver biesje. Molières worden j sport- en morgencostumes weer ge- ragen. De echte sportschoenen zijn van it of gekleurd linnen met crêpe zolen, ser solide afgewerkt en versterkt met ruin leer. Bij alle schoenen, zoowel witte als donkere, worden donkere kousen gedra gen, zooals muisgrijs, donker beige of bruin. Gelukkig, want de vleeschkleurige kousen met modderspatjes en vuile hie len om slechtgevormde beenen deden al- vf» acsUietisdl flAn, in een zware worden onderdanen, moet haar keus al dadelijk bepaalde richting sturen. Een moet uitsluitend omkleed fijn satijn daar boxcalf, peau de suède en fluweel voet In ’t algemeen wat pjaapa- de sla wordt gegoten, terwijl dan verder alles met wat zout, wat peper en mis schien wat mosterd door elkaar wordt geroerd, leidt zeker niet tot het gun stigste resultaat. Om dat te bereiken, maken we de saus afzonderlijk klaar; we wrijven (In een diep bord b.v.) een hard gekookt el fijn met wat zout en mis schien ook een tikje mosterd en peper, we roeren daar de olie door en liefst ook wat Maggi’s Aroma (vooral niet te veel!), verdunnen het papje dan met den azijn en beginnen dan luchtig de saus door de sla te werken met behulp van slalepel en slavork. Als we er dan bovendien voor gezorgd hebben, dat de olie In Iets ruimer hoeveelheid wordt toegevoegd dan de azjjn. dan kan het niet anders, of onze gasten laten zich de sla goed smaken. Het „aesthetlsche element” van den schotel verkrijgt men b.v. met een In partjes of plakjes verdeeld hardgekookt el, een randje frissche tomatenschijven of dakpansgewijs over elkaar geschikte komkommerplakjes, ook wel een paar grof geraspte worteltjes of een geraspt rauw zomerbletje het zijn alle voor beelden van toevoegsels, die door hun kleur de gewenschte variatie voor het oog aanbrengen; zelfs een combinatie van kropsla met koude aardappelplakjes is te aanvaarden mits die plakjes dan eerst eer. uurtje hebben gestaan in een meng sel van olie, azijn en Maggi’s Aroma en eerst daarna In een of ander aardig figuur op de kropsla worden gelegd. Een alleraardigst effect schotel kropsla maken ook eieren” of „gevulde tomaten", hier nog even de recepten volgen. Wasch de tomaten, snijd er met een scherp mes het bovenste kapje af en hol dan de vruchten voorzichtig uit; bestrooi ze van binnen met een ietsje fijn tafel zout. waardoor naar verkiezing wat peper is gemengd. Schil de komkommer en vorm er met behulp van een sambalschaaf je dunne draden va tot op het zaadgedeelte. Roer deze sambal door elkaar met de Maggi’s Kroma, de slaolie, den azijn, wat peper en wat zout; vul er vervolgens de tomatenbakjes mee en strooi er ten slotte wat fijngehakte peterselie over. Meng, als koude doperwtjes worden gebruikt In plaats van komkommers, de erwtjes aan met de door elkaar geklopte olie, azjjn, Maggi’s Aroma, peper en zout, vul er de tomaten mee en strooi er dan de fijngehakte peterselie over. Gebruik die gevulde tomaatjes als rand rondom een schotel kropsla. D44r hebben het reisseizoen veel kans op. En of ze zich van te voren hebben aan- gekondigd als logé’s die een stukje vacantie bij ons komen doorbrengién.-.dan wel of ze bij gelegenheid van fiets- ot wandeltocht onverwachts komen binnen vallenals huisvrouw voelen we er voor om hun te toonen, dat we het be zoek waardeeren. en we uiten dat gevoel onder andere in het tikje extra-zorg. dat we aan de maaltijden besteden. AI te veel tijd en moeite mag ons dat echter ook weer niet kasten. Immers, een gastvrouw, die zich achter de schennen houdt en het voortdurend druk heeft met de verzorging van de materiëele belan gen. doet èn haar gasten èn zichzelf te kort; liever onttrekt ze zich zoo min mogelijk aan het gezelschap. Ons „extraatje” mag ons dus niet te lang bezig houden, en dat hoeft ook niet als we het te voorschijn brengen in den vorm van een fleurigen kouden schotel één van die vele mogelijkheden op sla- gebled. waarmee vooral de Amerikaan sche huisvrouw haar maaltijden aan trekkelijk weet te maken. Als we er ons op toeleggen een stuk of wat variaties in de puntjes te kunnen klaarmaken, dan zijn we eigenlijk voor alle voorkomende gevallen geholpen; aan onze vroege gasten presenteeren we de sla als een lunchschotel die er tege lijkertijd feestelijk uitziet en goed smaakt; aan onze gasten, die het mid dagmaal komen gebruiken, zetten we het gerecht voor als z.g. tusschenschotel. met de bedoeling den maaltijd iets ult- gebreider te maken en dat te dcen in een vorm, die ’s zomers vooral waardeering vindt. De smakelijkheid hangt voor een groot deel af van de manier waarop het sla sausje wordt bereid. De vrij grove be reidingswijze, waarbij In den slabak een voudig een scheutje olie en azijn over Er zijn verder nog creton nes, welke speciaal passen bjj uw oud meubelwerk. Deze cretonnes hebben een perkamentkleurigen onder grond met motieven van bladen en vogels In groen. Ook bij deze bekleedsels kiezen we perkament- of Ivoor-muren, het donkere meubelwerk zal daar tiet mooist tegen staan. Kussens kunnen dan In groen en goud genomen worden. Houdt u echter niet van de cretonnes, dan kunt u onderstaand lijstje toch heel goed gebruiken, want de zelfde kleuren kunt u toe passen en de stof of patro nen naar eigen Idee uitzoeken. Willen we de kamer op zijn voordeellgst doen uitkomen, dan dienen we In de eerste plaats rekening te houden met de kleur combinaties. Veel, ja alles kan bedorven worden door het verkeerde toe voegen van een enkele kleur. Daarom moeten we ons In kun nen denken, dat een kamer, waar men met de samenvoeging van kleuren geen rekening heeft gehouden, er weinig smaakvol kan uitzien en het zal Iemand met een beetje gevoel voor kleurharmonie bij het binnentreden van uw kamer direct opvallen en onaangenaam aandoen. De natuur maakt zelden fouten wat betreft de kleuren. Kijkt u maar eens naar de lathyrus, scabosia’s, leeuwenbekjes, om de bekendste bloemen nu maar te noemen, ze harmonleereu onderling zeldzaam. En zoo is het ook met de bloemen, welke in twee kleuren uitkomen, soms gevlekt, of gespikkeld, alle kleuren passen bij elkaar. Wij laten hier thans een lijstje volgen van kleuren, welke we te zamen in een kamer kunnen toepassen, en schitterend komen hierbij de nieuwe cretonnes van pas, welke speciaal ontworpen zijn naar de meest bekende tuinbloemen. RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN ,.De beste zelfs kan niet in vrede leven, zoo het den boozen buurman niet belieft” ot zelfs ook maar de buur vrouw. En de meest te vreezen buurvrou wen zijn de van oudsher beruchte, nooit uitstervende babbelkousen. Van oudsher ook was het kopje koffie het klassieke piece de milieu, waar de wandelende Informatle-bureaux zich knus omheen schaarden, waar met de genoeg lijke wasem allerlei versche, nog warme nieuwsberichten over de tafel zweefden. Het kopje koffie der niet meer al te Jonge dames, beroemd In eigen rangen, be rucht bij de slachtoffers Tegenwoordig zijn teas en cocktail- fulfjes en brldge-partljtjes wijd en_ zijd In de plaats getreden van de vorlge- eeuwsche koffle-visites. Of de begeleiden de conversatie heel veel veranderd is? En of het altijd oude vrouwen zijn, die niet veel anders meer te doen hebben dan te babbelen? Als men eens hier en daar om zich heen kijkt of misschien in zijn onmlddel- Ujke omgeving beleeft, hoe het bestaan van stille menschen, die niet anders wen- schen dan In vrede gelaten te worden, kan vergiftigd worden, hoe fijngevoelige naturen eenvoudig te gronde gaan in een atmosfeer van bespied- en becntl- seerd-worden wanneer men het getal der processen wegens beleediging en las ter optelt, die in één enkele plaats tieren en gedijen, dan kan men onmogelijk meer de meenlng deelen van gemoede- Hjke menschen, die graag beweren: „Och, dat is allemaal toch niet zoo kwaad be doeld! Dat is het bescheiden genoegen van menschen. wier horizon nu eenmaal niet verder reikt dan het tuinhekje van hun buurman....” Zulke babbelkousen zijn verreweg in de minderheid. Enze zijn de onscha delijkste. Hun belangstelling reikt inder daad in de meeste gevallen niet verder dan de gebeurlijkheden rond braadpan nen en wasch. mitsdien strekt ze zich nog uit tot de kinderen en de groote schoon maak der buren. Maar erger wordt het en het Is maar één enkel stapje daar- heen wanneer dingen van meer be lang met de haren erbij gesleept worden, zooals daar zijn huwelijks-, vriendschaps- en beroeps-aangelegenheden. Dan komt i'O heel licht de eer en goede naam der bebabbelden in het gedrang. Want merk waardig genoeg zijn het nooit of te nim mer goede en voor de betrokkenen gun stige dingen, die ter tafel gebracht en besproken worden Hoe dat toch eigenlijk zou komen? Waarom hooren we zoo zelden ons zelf en anderen den lof zingen van de per sonen die het onderwerp van ons gesprek zijn? Is misschien juist het lofwaardige ons niet pikant en sensationeel genoeg om het tot een onderwerp van gosprek te maken? Willen we misschien beweren, dat er helaas zoo weinig groote lofwaaf- dlge gestes plegen voor te komen? Dan kunnen we ons afvragen of de dingen, die we afkeurend meenen tc moeten be spreken, altijd zoo bizonder veel om t lijf hebben, zoo groot en belangrijk zijn. Of zijn het misschien niets dan futiliteiten en zouden we niet met een welnigje goe den’ wil evenveel gunstige en beminne lijke trekjes In iemands gedrag kunnen opmerken als we er nu laakbare of be lachelijke te vermelden weten? Ik houd vol, dat ’t niets dan gewoonte is en volstrekt geen noodzakelijkheid, bjj alle beoordeeling steeds het ongunstige naar voren te brengen. Het Is een ge woonte, die buitengewoon vlug wordt overgenomen, die we misschien opgeloo- pen hebben In den omgang met men schen, wier geest van kritiek, onaange name, hatelijke, kleinzielige kritiek, bij zonder sterk ontwikkeld was. Zoo hebben we ten slotte geleerd, door hun oogen te zien. In een van zijn sprookjes heeft Ander sen een alleraardigste gelijkenis waarin deze hebbelijkheid gehekeld wordt. De duivel had uit kwaadaardigheid een grooten, grooten spiegel gemaakt, die de eigenaardigheid bezat, dat alle goede en mooie dingen, die erin weerspiegeld wer den, afschuwelUk verwrongen en ver minkt werden, terwijl het slechte en lee- Ujke nog veel duidelijker uitkwam en ééns zoo groot werd. Maar toen hij en zijn trawanten nu met den spiegel naar -den hemel opvlgen om zich vrooljjk te gaan maken over de engelen en Onzen Lieven Heer, begon de spiegel zóó gewel dig te trillen, dat hij uit hun handen viel en in honderdduizend stukken en stukjes brak, die over de heele aarde ver spreid werden, en al die stukjes behiel den dezelfde eigenschappen, die de heele spiegel had gehad. Van sommige werden vensterruiten en brillen gemaakt, en als men daardoor naar zjjn buurman keek, overbodig te vertellen wat men dan zag.’ Sommige menschen kregen ook een scherfje in het oog of In het hart met dezelfde gevolgen.... Wanneer we zoon scherfje, dat eenmaal per ongeluk bij ons heeft vast gezet. echter willen verwijderen, zullen we bemerken, dat dit heusch niet zoo’n hopèlooze taak is. Het is opvallend, hoe vlug we aanleeren, wanneer we onszelf eenmaal gedwongen hebben tot vriende lijk denken en zacht oordeelen. En wat onze kinderen betreft, hun ont wikkeling In dit opzicht hangt al heele- maal af van ons voorbeeld, van wat ze van ons zien en hooren. Een kind Is nooit van nature hatelijk-krltlsch en wanneer ’t steeds vriéndelijk en waardee- rend over anderen hoort spreken, zal ’t niet vanzelf op ’t idee komen, dadelijk vol leedvermaak al het minder loffelijke naar voren te brengen. Hoort het daar entegen moeder steeds afgeven op haar kennissen en familieleden, dan zal het haar verwonderlijk vlug gaan navolgen, en de beste bedoelingen smalend In het belachelijke trekken of ongunstig uit leggen. Zelfs voor ons zelf moeten we oppassen. Zucht tot liefdeloos spreken is heel be- smettelijk. Zoolang men in den oorlog geen medelijden kent met den franc-tl- reur, zoo moet men dat ook met babbel kousen en kwaadspreeksters tot op ze kere hoogte niet hebben. Zeker, achter hun kleinzielig gedoe ligt veel geestelijke armoe en innerlijke schamelheid, ach ter hun gloeiende belangstelling in an- derer doen en laten gaapt een vreeselC- ke leegte aan eigen beleven, zoodat men steeas weer geneigd Is, hen te beklagen. Ze moet“r. gaan leenen en bedelen, ze ieeren het leven slechts uit de tweede hand kennen, maar men mag niet verge ten, dat men zulke wezens in de dieren en plantenwereld parasieten noemt en er korte metten mee maakt! Zonder hen te bcleedigtn en grof te worden, meet men aan de kwaadspreeksters toch heel bondig te verstaan geven, dat zij aan t verkeerde adres zijn. Wanneer we standva ug bluven weigeren, liefdeloozc praatjes m onze conversatie toe te laten, zullen er zeer zeker zijn, die ons ver velend noemen en vinden, dat er met ons „niet te praten" valt, maar op den duur zulkn we bij de meesten eerbied afdwin gen, ons voorbeeld zal anderen tot na denken stemmen en ook tot „taalzui veraars” maken. Onze strijd is niet meer zóó zwaar als voor ’n dertigtal jaren. Waar wij vrou wen tegenwoordig zoo vérstrekkende be langen hebben, waar ons gezichtsveld heusch niet meer beperkt is tot onze huishoudelijke aangelegenheden en die van anderen, kunnen we toch werkelijk bij ons kopje koffie, of wat daar dan voor In de plaats mag zijn getreden, wel andere onderwerpen van gesprek vinden dan juist de klassieke Kaffee-Klatschl MACHTELD. Bovenstaand jurkje maakt ge van wol len mousseline, tobralco, of voile. Kraag je en manchetjes kunt ge desgewenscht van een andere kleur nemen als het jurkje. Men maakt van het mouwtje en het bovenstukje even een patroontje; rokje en kraagje kunt ge meteen van stof knippen. Men legt de patronen zóó op de stof, dat ge eerst de twee kanten van het rokje onder elkaar, daaronder de beide mouwtjes naast elkaar met een naad kunt wegknippen. Aan de zijkan- kraag en over. Is het jurkje geknipt, dan stikt ge de na den van het rokje, de schouder- en mouwnaadjes dicht, waarna ge In het rokje een zoom maakt van 4 c.M. De bovenkant wordt met de machine 4 x ingerimpeld, steeds een cM. verder, ter wijl men 2 cM. voer het armsgat be gint en eindigt. Het ingerimpelde stuk moet passen op het bovenstuk, waarna ge dit voor en achter aan den binnenkant opstikt. Midden voor knipt ge een split- je In, dat minstens 14 c.M. lang moet zUn, waarna ge aan beide kanten een stukje langs stikt, dat 4 c.M. breed ge knipt is. De mouwtjes rimpelt ge onder aan In, waarna ge een manchetje aan stikt, dat ge 18 cM. lang en 10 cM. breed knipt en dat aan den achterkant overgezoomd wordt._ Van het kraagje stikt ge de schuine’kantjes dicht, waar na ge den binnenkant opstikt, en den achterkant overzoomt. Bij het inzetten der mouwtjes moet ge er om denken, dat de naad 2 c.M. meer naar voren komt, dan de zijnaad van het jurkje. Na het Jurkje gestreken te hebben, worden de drukknoopjes en het lintje aangezet. DINY. H- de ken He- ouw teen ver een ata. hol- i de neel Lra- (ch- te I de van oral he- ren- dit tieid j de lein. Van a er ’ond was wel, vius den -ex- n. Iruk len- bet

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 14