WAT ZULLEN WE KOKEN KLEINIGHEDEN ONZE NIEUWE HOEDEN ONZE VOEDING LEVENSWIJSHEID MODERNE FANTASIEËN KAPSELS UIT VROEGERE TIJDEN MATROZENPAK VOOR JONGENS VAN 3 JAAR Goedkoope Patronen d I ra ten» EN OP VERZOEK r- nes 83 17 I net 4* neer*- OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN L waard geheel de Zou en ’n moet MACHTELD. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL. I Q De tegenwoordige dameskapsels, kort- tens reng aiwij- btjna scep- i zend niet ver- >3« de kapsel den goede kanten kap- DINY. VERA M. 4 ngn het rang In onze moderne interieurs hebben we ook moderne kleine dingen noodig; be- noodigdheden. welke ten doel hebben de en op Het woord „stiefkind" heeft voor een edele vrouw geen zin. Eén ding op aarde is schooner en be ter dan de vrouw, het is de moedert aan J. da u Ook toe af huis bladen dames, die even doen denken aan een clown, die z'n tudorachtlg hoofd dekseltje op één oor heeft staan. Eén ding is zeker: niemand hoeft ons weer te ver wijten, dat we ons mooie haar heelemaal wegstoppen, of dat we ons aardig gezicht je achter den rand van een klokhoedje laten schuilgaan. De hoedjes bieden ge legenheid om al onze lokken te laten be wonderen, behalve aan de achterzijde, want zij worden zeer laag in den nek ge dragen. Op de een of andere wijze worden zij glad over het hoofd getrokken en-dan wordt de ruimte met een strik of lintje bij elkaar gehouden. Dat We hierin tallooze variaties vin den. tocnen ons alvast bijgaande mo- de,Ien' POLA. In het woordenboek der liefde is het woord -weerzien” het schoonste. Zeg filet alles, wat ge weet, maar weet altijd terdege wat ge zegt. ingen i. die agen. p de geluk werd wo- isrop ders apen van 6% uit- niw en Jdo *>7 fouten 1 wa- leze nge na eerd. rui® 1 bleet 'ta één aarden de - rnstig t be recht, k uit letser. U het twain en ui alle aan- :len. .000 gen als het P- ide zich :eid, een ver- izen ian- Dan heeft men ook kool niet kunnen verdragen en ja, men geen Laat ik beginnen met *t beantwoorden van ’n paar vragen van lezeressen. terkant wordt overgezoomd. Op het lin- kermouwtje zet ge een ankertje, terwijl ge langs beide armsgaten eerst een in slag rijgt, en dan langs het rechter- armsgat een smal, rood biesje. Vervol gens worden de mouwtjes ingezet. Men schuift ze in 't armsgat, den naad van 't mouwtje op den zijnaad van de blouse, waarna men de mouw langs het armsgat opstikt en de rafels aan den verkeerden kant weer afwerkt met een boorlintje. Onderaan het spilt worden 2 paar lintjes In een voorgaand artikeltje is u be loofd het patroon voor matrozenblouse en kraag. Oe legt, zooals reeds eerder gezegd is, alles zoo voordeellg mogelijk in elkaar. Hebt ge de blouse geknipt, dan stikt ge eerst de schoudernaadjes dicht, waarna het borst- en rugstuk wordt op gestikt Hiertoe knipt men eerst aan den voorkant een 20 c.M. lang split in. Het ■tuk legt ge met den goeden kant op den goeden kant van de blouse, waarna men het geheele split met c.M naad om- Naast allerlei variaties op het model van den zomerhoed, zullen onze winter- hoofddeksels bestaan uit modellen, die al le mln of meer te maken hebben met de baret. Zwart zal vooreerst weer de hoofdtint vormen, dikwijls gecombineerd met wit. Zooals vanzelf spreekt zal voor deze hoedjes veel fluweel gebruikt worden, van dat soepele, donker-glannend velours, dat ieder gezichtje flatteert. In geen jaren hebben we ons hoedje zoo schuin durven dragen, als deze mode het voorschrijft. Wij zien in de nieuwste Parfjsche mode- grvan —«MM» tetW- II». m te wncéBlAré* tJaua. waartv wrauM aéraa. aararr Ma te awte aa te Hal. raaria te MortoaU ar te>aa*vSu. Maa aM Sara aaoaa raateaa te Ikteaa. racéa atear Sa araaaa daar, fawaaa (laS. aaate Bloemkool wecken. Een andere dame vraagt, hoe het ko men zou, dat ze de bloemkool bij het sterüiseeren niet wit kan houden. het ook aan de bloemkool kunnen lig gen? U weet dat voor de inmaak enkel de beste soorten groente gebruikt moeten worden. Of weet misschien een van de andere lezeressen wat de reden zou kun nen zijn, dat bloemkool na het wecken bruin en onooglijk wordt? Dan zal ik dat gaarne nog eens bespreken. aan den onderkant wordt 4 c.M. breed genomen en inge zoomd. Voor den onderkraag knipt ge een lap, welke 34 c.M breed is en 26 c.M lang. Men doet den lap in de lengte dub bel, waarna ge de 2 zijkantjes dicht kunt stikken. Dan wordt de kraag op de blou se gestikt, en aan den achterkant over gezoomd. In het mouwtje stikt ge eerst aan weerskanten van het midden 2 plooitjes in, welke y, c.M breed en 7 c.M lang worden. De naad wordt ver bonden, waarna ge een manchetje op stikt. hetwelk 32 cM. lang en 10 c.M breed wordt geknipt, en aan den acb- Vindt het wecken van groente loo- >8 zomers nend, als je alle groente moet koe pen? I nu dan stond ik er natuurlijk weer an ders voor en dan zou ik vast en zeker we’, wat wecken, al was ’t enkel maar voor ’n gelegenheidje. Maar nu ik al mijn groente koopen, nu houd ik me maar aan de versche groente voor oden winter. al raar aaaéaUaa. tta («aaaMMré rta tarra rara, •va aarhritWaar aaa Jfat PanaataOaaaaar. Porthaa Ha. I, Haartam. Oüaiipagb caafa. DamaUaaUrg awna M. 96. 164 kmawvSu. a 0.55. Kiaéar- U—4iao. allaaa raar aaa la éa taactrvnag garamara laattié was. BV <Oi fatraaa MteMfuw mar te araaaa. taaaraaa aaa rartiaaW pawaaa- Eerst toe over kenweelde mode te meerderen volgden, jong en oud, rijk en arm. Hoe maak ik advocaat? Op 10 eieren neem ik ’n half pond suiker en ’n halven liter brandewijn. De eieren moeten flink geklutst worden met de suiker, minstens ’n kwartier lang. Dan wordt de brandewijn er lang zaam doorheen geroerd al maar klutsen de, in een ruime kom. Onderwijl zet ik *n pan met water op, waarin de kom kan staan en als 't water tegen de kook is, zet ik me pan daarin, terwijl ik aldoor flink blijf klutsen tot de massa mooi gebonden is. Dan neem ik de kom weer uit de pan en blijf klutsen tot alles weer is afgekoeld. Men kan den advocaat ook wel maken zonder hem au bain Marie te verwarmen, maar dan wordt hl» niet zoo dik- Wat vanillesuiker erbij maakt hem nog smakelijker. Als ik advocaat maak om meteen te gebruiken, voor 'n verjaarspartijtje of zoo, dan roer ik wat van 't eiwit apart en klop dat héél stijf met suiker daarvan geef ik dan 'n kopje boven de glazen. In 1 huwelijk zijn er geen kleinighe den In 1 dagelijksch leven, in den huise- Ijjken omgang van allerlei andere men- acbtn onderling, die in onverschillig wel ke familie- of vriendschapsverhouding tot elkaar staan, kan er sprake zijn van kleinigheden. Ze hebben naast en buiten hun huisgenooten nog zooveel andere in teressen, zooveel perspectieven, zooveel mogelijkheden. Maar wanneer twee menschen steeds met elkaar moeten omgaan, en tot voor uitzicht hebben, nog geheel hun verder leven in eikaars gezelschap te zullen door brengen, krijgt elke alledaagsche „klei nigheid", van plelziertgen zoowel als van onbehaagljjken aard, dadelijk een veel verder-strekkende beteekenis, ja, aelfs t karakter van ’n klein drama Andere menschen kunnen zulke klei nigheden, als daar zijn: persoonlijke eigenaardigheidjes en onhebbelijkheidjes en dergelijke, ontloopen. of hebben al thans X vooruitzicht, zich in 'n afzien bare toekomst eraan te kunnen onttrek ken. Ze zijn er „niet aan getrouwd!" Maar die er wél aan getrouwd zijn moeten met die eigenaardigheden hun leven doorbrengen! Elk onprettig voorval is voor t Jljdend voorwerp ervan volko men onvermijdelijk! Van kleinigheden, nietigheden, kunnen we dus moeilijk meer spreken! Kleine tegenstrijdigheden, kleine mee- ningsverschlllen, zijn voor ’t gelukkig verloop van het huwelijksleven dikwijls gevaarlijker dan groote conflicten. Wij vrouwen moeten daarin de wijsten zijn. Het is niet de moeite waard, kwartieren lang over nietigheden te debatteeren: of we ’t raam open zullen maken of dicht 1 lokkig mét of zonder „permanentwaves I hebben toch maar, ondanks veler j verzet en veler profetieën, dat ’t een mode van korten duur zou zijn, zich Weten te handhaven. ’t Gemak, de hygiëne, ’t aardig aspect, ja alles bij elkaar genomen, hebben deze kapsels zich een zeker burgerrecht verschaft, dat zeer, zeer moeilijk aan een andere mode zal te onderwerpen zijn, schoorvoetend gingen enkelen er haar dikwijls prachtige lok- aan de nleuw-opkomende offeren. Meerderen. steeds gezet; eerstens doet dit als sluiting dienst en tevens is het een aardige versiering. Den boven- kraag knipt men dubbel. Nu stikt men eerst aan beide zijden apart, de bandjes op; daarna kan men den kant voor op elkaar en keert dan la ter den kraag om. Ook het kleine stukje voor den hals wordt op dezelfde manier gestikt, waarna ge het midden tusschen de kraag kunt stikken. De knoopsgaten kanten stikt men tegen elkaar in, waar na ge er op de daarvoor aangegeven plaatsen de knoopsgaten inwerkt. Aan den binnenkant van de blouse zet men de knoopen aan, zoodat de kraag met wasschen gemakkelijk eraf gehaald kan worden. Is de bovenkraag vuil, dan kan men deze nog eens keeren. Boekweitgort is gebroken boekweit, eveneens veel voedsel bevattende. De mooiste soort is bekend onder den naam van Friesche grutjes. Griesmeel wordt gemaakt van een harde soort tarwe. Deze wordt grover of fijner gemalen en levert een product dat gemakkelijk gaar kookt en in een klein volume een niet onbelangrijke hoe veelheid voedende bestanddeelen bevat. Het behoeft geen betoog te verzekeren, hoe zeer het lichaam meelspijzen noc-' dig heeft. Door velen is hierover meer malen iets gezegd. Toch zijn er gezin nen, waarin pap- of meelspijzen zelden op tafel komen, eenvoudig omdat men niet weet, welk een belangrijke plaats deze in onze voeding behooren in te nemen, tot heil van onze gezondheid. Een belangrijke plaats in onze voeding nemen de graan- en meelsoorten in. Als voornaamste bestanddeel bevatten ze zetmeel, verder eiwit, soms vet en zou ten. De voornaamste graan- en meelsoor ten, die in het huisgezin voorkomen zijn rijst, griesmeel, haverdegort, boekweit gort. De voedingswaarde van alle dezen is zeer groot en het verschil tusschen dure of goedkoope soorten is gering. Goede rijst is doorschijnend, de korrels njn groot en glanzend. Rijst komt ge malen als rijstglers in den handel, deze bewijst denzelfden dienst als griesmeel. Rljstmeel is het zetmeel uit de rijst, dat soms vermengd met tarwemeel, ge bruikt wordt voor het bereiden van ge bak. Gort is gepelde gerst, welke evenals rijst, groote voedingswaarde heeft, doch goedkooper is. Gort moet echter langer koken. De beste gort heeft een lang werpige korrel, nogal blank van kleur, met een dtyiker streepje over de lengte. Soms roert men meel door de gort om de laatste witter te doen schijnen Haverdegort is gebroken haver. Een t ék lezen en hem te leggen, geen eind gan! Kleinigheden! Maar daaruit bestaat het geluk en het leed van een huwelijk. Want het zijn de kleine wederwaardighe den, die zich in ’t gelid scharen en. aan eengeschakeld, den dag vormen! Groote rampen, groote verrukkingen men vreest ze, men droomt er van maar ze komen zelden of nooit! Wanneer wU niet de kunst verstaan, om in het huwelijk met fijnen tact ons aan te passen aan het karakter van den ander en altijd de groote achting voor zijn persoonlijkheid den doorslag te laten geven, zullen we heel licht van elkaar vervreemden, zon der eigenlijk te weten waarom. We zullen ongelukkig worden, al heeft ons nooit één groote ramp getroffen. „Belachelijk, het was toch alleen maar omdatBelachelijk, en toch tragisch. Daarom: laten we wijs zijn, laten we niet ons geluk opofferen aan kleinighe den, zoomin aan de nietigheden die de andere partij ons in den weg legt, als aan de bagatellen waarmee we zelf ge neigd zouden zün, hem dwars te zitten! doen; of we met de tram of met de bus zullen gaan om die boodschap in de stad te doen! Hij wü koffie drinken, zij liever cho cola; hij WU iets warms aan de koffie tafel; zij eet liefst boterhammen; hij ziet haar graag in een blauwe Jurk, zij draagt liever groen; hij wil naar den schouwburg, zij geeft de voorkeur aan een bioscoop. HU wil eens gezellig met haar alleen thuis zijn; zij noodigt gasten uit. Hij wou graag een behoorlijk boek zij wenscht een patience met en zoo vobrt er komt Ja, zelf zij, die er eerst streng afwü- tegenover stonden bijna scep- tisch, verschenen op een goeden dag met een keurig page- of bobbed-kopje. Zij ook brachten 't offer aan vrouw Mode en ze deden 't graag. Want 't flat teert bovendien ook. Hoe geheel anders is ’t echter thans dan in den tijd om- i streeks ’t begin der 18de eeuw, toen het krullen- en korte lokken kapsel eveneens dé groote mode was. Het Dultsche Greetje droeg over 1 algemeen een lokkenkapsel, mirliton ge naamd, dat bestond uit krullen rondom het geheele hoofd. Het haar moest voor dat kapsel worden kort geknipt en dat offer werd toentertijd met evenveel graagte gebracht als heden ten dage. Evenwel echte modedames, die meen den dat die mode niet altijd zou duren, verschaften zich, voorzichtigheidshalve, krullenprulken. in plaats van het haar te laten afknippen, wat ook heel goed stond. Doch het mirlitonkapsel hield niet lang stand en moest weldra plaats maken voor de witte poederkapsels. Omstreeks 1705 had het kapsel in Frankrijk werkelijk ’t .hoogtepunt" be reikt. Nog nooit tevoren was er zoo n dwaze opeenstapeling van lokken en krullen gezien. De dames kapten zich of eigenlijk lieten zich kappen, dat ze welhaast „wandelende standbeelden” geleken, zooals een spotter uit dien tijd het noemde. En een ander schreef spottender wijze: „Sterker dan Atlas, draagt een vrouw niet alleen de wereld, doch ook het geheele firmament met al z'n lichamer op haar hoofd- Eén verkeerde stap en het firmament valt Uiteen." De maaksels der verschillende seis hadden eigenaardige benamingen, die haar ontstaan aan een of ander toe val dankten. Een dikke toef te zamen gedraaid haar heette „windbuil”, een kleine krullentoef aan de slapen noemde men „trekvogel”, een kleine krul op de wang „favorite”. Een krul op het voorhoofd heette waterbakje, aan het oor „ver trouwde”. Een krul in den hals „harte- blaadje", terwijl krullen, die op de kruin waren samengebonden, den- naam hadden van „herderin.” De kapsels werden opgebouwd op een soort commode, een draadwerk met gaas overtrokken, dat het geheele bouwwerk droeg. Daar overheen droegen de da mes nog een soort shawl, die men al naar zijn eigen smaak om hals en hoofd schikte om zich tegen koude en tocht, regen en zonneschijn te bescher- den kraag langs geheelen buiten- omstlkken Hier- legt men de kamer aantrekkelijk te maken, zooals we vroeger étagères vol porcelelnen beeldjes hadden, latafels, kastjes, tafeltjes vol kleine stofnesten, dikwijls zonder eenige schoonheid van lijn; of de nu nog door Amerikanen zoo geliefde rekjes met kleine koperen voorwerpjes, zooals doof potjes. klompjes, spinnewieltjes, pij pen- rekjes, koffiemolentjes. enz., dingen welke men altijd aan het poetsen was, wilden ze mooi glimmen. Thans plaatsen we er 'n enkele pul of vaas van graniet of amber of effen kristal in een nis; een enkele bowl of pul op tafel of voor het venster, een wit porcelelnen beeldje of dierfiguur schoon van lijn, in een donkere nis van het buffet. Een platte fruitschaal gevuld met fruit en een vaas met zeer langen dunnen hals plaatsen we tezamen op een dres soir. Het allernieuwst» aardewerk kan wel wat grillig genoemd worden. goedkoop en voedzaam voedingsmiddel. Havermout is gepelde haver. Behalve gepeld is deze h^ver nog geplet, ge stoomd en gedroogd. Door deze bewer king is de korrel voorbereid tot spoedig gaar-koken en heeft dus slechts een korten kooktijd noodig. De voedings waarde van havermout is even groot als die van haverdegort. is voedsel dere kleuren geschilderd, welke uitstekend harmonieeren. Dit soott aardewerk zien we veel in steengrauw met kleine barstjes, ot in perkamentkleur. Misschien het sierlijkste stuk van de collectie is de platte fruitschaal, waar van de middellijn 30 A 40 c.M. en de diepte 1% cM. bedraagt, waarvan de bloemversieringen zijn aangebracht op een perkamentkleurlgen grond. Zie teeke- ning bovenaan rechts. De volgende teekening toont ons een vierkante schaal, welke van binnen met motieven is beschilderd. De kegelvormige fruitschaal is leuk ondersteund door drie driehoekige voeten. Deze schaal kan ook als drtjf- schaal voor bloemen gebruikt worden. Nog een ander dubbel kegetvormig ontwerp voor een bloemhouder ot sten-* daard geeft de teekening daarnaast. In den bovensten kegel kunnen groote bloe men, in den anderen kleinere bloemen rondom gegroepeerd worden. ANEMOON. spruitjes, winter-spinazie, prei, wortel» en uien, andijvie is er ook een heeten tijd en dan voor de afwisseling ^eens bruine boonen of erwtensoep Of heete bliksem. Nu, me dunkt dat je dan toch heusch niet altijd een pot nat hoeft te neo”? Voor 's Zondags heb ik dan dikwijls appelmoes of stoofperen of ’pruimen, of abrikoos jes. Dan is die geweckte groente nog niet zoo goedkoop, want men moet 'er altijd eerste soort groente Voor hebben en wat men er allemaal voor aan moet schaf fen moet men toch ook rekenen, waar of niet? Nu is dat natuurlijk weer een anders kwestie voor menschen die veel gasten krijgen. Dan kan je niet altijd met win- terkostjes aankomen, nietwaar? En dan komt de zelf geweckte groente wel voor- deeliger uit dan blikjes en meestal is ze ook smakelijker. menschen, die als “en kool kan hebben, dan blijft er niet veel keus over in den winter en dan zijn de gesteriliseerde groenten neusch een uitkomst. Maar voor ’n burgergezin van gezonde menschen, zooals dat van mij Goddank is. lijken mij de versche wintergroenten meer aan te bevelen dan de gesteriliseer de. De versche groente is gezonder en voedzamer en zeker ook goedkooper. Want ik heb *t nu nog niet eens gehad over den tegenslag, die je met de Inmaak hebben kan. Bij mevrouw zaliger deden we alles toch even precies en we gebruik ten nooit anders dan eerste klas groen ten. maar toch had je ’t nu en dan dat er wat mislukte, hoor, al kon je dan ook niet zeggen waardoor dat kwam. Had ik nu groente in me eigen tuin, 's zomers te veel en 's winters niets. wordt me verder gevraagd. Nu, wat mij betreft, ik weck al heelen tijd niet meer. Ik redeneer zoo: om te beginnen gaat er niets boven versche groente en je hebt in den winter toch ook nog afwisseling genoeg met al lerlei soorten kool, schorseneeren, I men. Vooral ten tijde van Lodewijk XIV werden deze kappen, die langza merhand uitgegroeid waren tot een ge heelen mantel, waarvan men de einden van voren samen knoopte en tot de knie deed afhangen, veelvuldig gebruikt door de hofdames, wanneer zij met den Ko- ning in den regen in de tuinen een wandeling moesten maken. De regen en zonneschermen waren nog niet in die mate in zwang gekomen, dat zij geregeld gebruikt konden worden. Parasols be stonden wel, maar zij waren van zoo groeten omvang en zoo ongemakkelijk te hanteeren, dat een dame er onmogelijk alleen mee kon loepen en een page of bediende mede moest nemen om ze boven haar hoofd te houden. Toen in 1703 de hertogin van Stern- burg naar Parijs kwam, zoo vertelt de schrijver en phllosoof Simon, in zijne memoires, vond zij de kapsels der da mes zóó dwaas en belachelijk, dat zij besloot er een eind aan te maken. En wat de koning in zes jaren tjjds gekund had. niettegenstaande hij overigens tot in de kleinste dingen Heer i geweest was, deden smaak en voorbeeld van deze vreemde Hertogin met ver bluffende snelheid- En de ovardreven hoogte der kapsels veranderde in een overdreven vlakheid. Deze eenvoudige, vlakke kapsels, die zoo goed kleedden, bleven tot op huldigen dag. De Hertogin van Bourgondlë vond een middenweg en bedacht een van ongepoederde losse krullen, waar van twee de slapen bijna bedekten. Ten einde die Fransche mode ook in het buitenland bekend te maken, vervaar digde een vooruitstrevende naaister, mademoiselle Fillion, poppen, geheel gekleed en gekapt naar de nieuwste mode en verzond deze naar Duitschland en Engeland, waar de dames der voor name wereld zich haastten die mode, welke zoo goed kleedde, na te volgen. Vooral het hof en de adel gaven het voorbeeld. Een portret van de toenmalige Prui sische Koningin Charlotte doet geheel herinneren aan het portret van eene Fransche dame. Het krullenkapsel bleef eenvoudig. De Duitsche burgers verzetten zich echter sterk tegen al dat nieuw-modische. wijl zjj vreesden, dat de mooie nationale kleederdrachten, die zoo schilderachtig en karakteristiek waren, in het gedrang zouden komen en verdwijnen op den duur. De gang der tijden heeft bewezen, dat die vrees niet ongegrond was. Overal toch zien we de nationale klee derdrachten verdwijnen. Spanje en Por tugal daarentegen bewaarden te dien opzichte een gezond conservatisme, door dat zij door de regelen der etikette voor nieuwigheden gevrijwaard bleven. Zij ble ven dan ook gespaard voor een inval der nieuwe Fransche mode in dien tjjd- Zelfs toen in 1710 Louise van Orleans trouwde met een Spaanschen Prins, werd zij genoodzaakt haar Fransche kleedij en kapsel ten offer te brengen en met de 8 paarse he toque op haar bruidegom naar het altaar te volgen, evenals hon derd jaar daarvóór haar land- en lotge nootje *t moest doen. den We zien b.v. op onze teekening een kegelvormige vaas, welke op zijn afge knotte punt staat; de waas heeft een driehoekig handvat, wel zeer eigen aardig geplaatst. Eveneens als vaas dient het model, 3 ke gels met de punten tegen elkaar geplaatst en door middel van ruitvormige hand vaten aan elkaar verbonden; de motieven stikt. Dan keert ge het stuk, zoodat dit aan den verkeerden kant komt. Langs den buitenkant rijgt ge 'n inslag, waar na ge het split op de olouse kunt stikken. Dan stikt ge de zijnaden dicht, waarna men de rafels met een boor-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 7