WAT ZULLEN WE KOKEN
KLEINIGHEDEN
ONZE NIEUWE
HOEDEN
ONZE VOEDING
LEVENSWIJSHEID
MODERNE FANTASIEËN
KAPSELS UIT VROEGERE
TIJDEN
MATROZENPAK VOOR
JONGENS VAN 3 JAAR
Goedkoope Patronen
d
I
ra
ten»
EN
OP VERZOEK
r-
nes
83
17
I
net 4*
neer*-
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
L
waard
geheel
de
Zou
en
’n
moet
MACHTELD.
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL.
I
Q
De tegenwoordige dameskapsels, kort-
tens
reng aiwij-
btjna scep- i
zend
niet
ver-
>3«
de
kapsel
den
goede kanten
kap-
DINY.
VERA M.
4
ngn
het
rang
In onze moderne interieurs hebben we
ook moderne kleine dingen noodig; be-
noodigdheden. welke ten doel hebben de
en
op
Het woord „stiefkind" heeft voor een
edele vrouw geen zin.
Eén ding op aarde is schooner en be
ter dan de vrouw, het is de moedert
aan
J. da
u Ook
toe af
huis
bladen dames, die even doen denken aan
een clown, die z'n tudorachtlg hoofd
dekseltje op één oor heeft staan. Eén ding
is zeker: niemand hoeft ons weer te ver
wijten, dat we ons mooie haar heelemaal
wegstoppen, of dat we ons aardig gezicht
je achter den rand van een klokhoedje
laten schuilgaan. De hoedjes bieden ge
legenheid om al onze lokken te laten be
wonderen, behalve aan de achterzijde,
want zij worden zeer laag in den nek ge
dragen. Op de een of andere wijze worden
zij glad over het hoofd getrokken en-dan
wordt de ruimte met een strik of lintje
bij elkaar gehouden.
Dat We hierin tallooze variaties vin
den. tocnen ons alvast bijgaande mo-
de,Ien' POLA.
In het woordenboek der liefde is het
woord -weerzien” het schoonste.
Zeg filet alles, wat ge weet, maar weet
altijd terdege wat ge zegt.
ingen
i. die
agen.
p de
geluk
werd
wo-
isrop
ders
apen
van
6%
uit-
niw
en
Jdo
*>7
fouten
1 wa-
leze
nge
na
eerd.
rui®
1 bleet
'ta één
aarden
de -
rnstig
t be
recht,
k uit
letser.
U het
twain
en ui
alle
aan-
:len.
.000
gen
als
het
P-
ide
zich
:eid,
een
ver-
izen
ian-
Dan heeft men ook
kool niet kunnen verdragen en ja,
men geen
Laat ik beginnen met *t beantwoorden
van ’n paar vragen van lezeressen.
terkant wordt overgezoomd. Op het lin-
kermouwtje zet ge een ankertje, terwijl
ge langs beide armsgaten eerst een in
slag rijgt, en dan langs het rechter-
armsgat een smal, rood biesje. Vervol
gens worden de mouwtjes ingezet. Men
schuift ze in 't armsgat, den naad van 't
mouwtje op den zijnaad van de blouse,
waarna men de mouw langs het armsgat
opstikt en de rafels aan den verkeerden
kant weer afwerkt met een boorlintje.
Onderaan het spilt worden 2 paar lintjes
In een voorgaand artikeltje is u be
loofd het patroon voor matrozenblouse
en kraag. Oe legt, zooals reeds eerder
gezegd is, alles zoo voordeellg mogelijk
in elkaar. Hebt ge de blouse geknipt, dan
stikt ge eerst de schoudernaadjes dicht,
waarna het borst- en rugstuk wordt op
gestikt Hiertoe knipt men eerst aan den
voorkant een 20 c.M. lang split in. Het
■tuk legt ge met den goeden kant op den
goeden kant van de blouse, waarna men
het geheele split met c.M naad om-
Naast allerlei variaties op het model
van den zomerhoed, zullen onze winter-
hoofddeksels bestaan uit modellen, die al
le mln of meer te maken hebben met
de baret.
Zwart zal vooreerst weer de hoofdtint
vormen, dikwijls gecombineerd met wit.
Zooals vanzelf spreekt zal voor deze
hoedjes veel fluweel gebruikt worden, van
dat soepele, donker-glannend velours, dat
ieder gezichtje flatteert. In geen jaren
hebben we ons hoedje zoo schuin durven
dragen, als deze mode het voorschrijft.
Wij zien in de nieuwste Parfjsche mode-
grvan —«MM» tetW-
II». m te wncéBlAré*
tJaua. waartv wrauM aéraa. aararr
Ma te awte aa te Hal. raaria te MortoaU ar
te>aa*vSu. Maa aM Sara aaoaa raateaa te Ikteaa.
racéa atear Sa araaaa daar, fawaaa (laS. aaate
Bloemkool wecken.
Een andere dame vraagt, hoe het ko
men zou, dat ze de bloemkool bij het
sterüiseeren niet wit kan houden.
het ook aan de bloemkool kunnen lig
gen?
U weet dat voor de inmaak enkel de
beste soorten groente gebruikt moeten
worden. Of weet misschien een van de
andere lezeressen wat de reden zou kun
nen zijn, dat bloemkool na het wecken
bruin en onooglijk wordt? Dan zal ik dat
gaarne nog eens bespreken.
aan den onderkant
wordt 4 c.M. breed genomen en inge
zoomd. Voor den onderkraag knipt ge
een lap, welke 34 c.M breed is en 26 c.M
lang. Men doet den lap in de lengte dub
bel, waarna ge de 2 zijkantjes dicht kunt
stikken. Dan wordt de kraag op de blou
se gestikt, en aan den achterkant over
gezoomd. In het mouwtje stikt ge eerst
aan weerskanten van het midden 2
plooitjes in, welke y, c.M breed en 7
c.M lang worden. De naad wordt ver
bonden, waarna ge een manchetje op
stikt. hetwelk 32 cM. lang en 10 c.M
breed wordt geknipt, en aan den acb-
Vindt het wecken van groente loo- >8 zomers
nend, als je alle groente moet koe pen? I nu dan stond ik er natuurlijk weer an
ders voor en dan zou ik vast en zeker
we’, wat wecken, al was ’t enkel maar
voor ’n gelegenheidje.
Maar nu ik al mijn groente
koopen, nu houd ik me maar aan de
versche groente voor oden winter.
al raar aaaéaUaa. tta («aaaMMré rta tarra rara,
•va aarhritWaar aaa Jfat PanaataOaaaaar. Porthaa
Ha. I, Haartam. Oüaiipagb caafa. DamaUaaUrg
awna M. 96. 164 kmawvSu. a 0.55. Kiaéar-
U—4iao. allaaa raar aaa la éa taactrvnag garamara
laattié was. BV <Oi fatraaa MteMfuw mar te
araaaa. taaaraaa aaa rartiaaW pawaaa-
Eerst
toe over
kenweelde
mode te
meerderen volgden, jong en oud, rijk en
arm.
Hoe maak ik advocaat?
Op 10 eieren neem ik ’n half pond
suiker en ’n halven liter brandewijn. De
eieren moeten flink geklutst worden
met de suiker, minstens ’n kwartier
lang. Dan wordt de brandewijn er lang
zaam doorheen geroerd al maar klutsen
de, in een ruime kom. Onderwijl zet ik
*n pan met water op, waarin de kom kan
staan en als 't water tegen de kook is,
zet ik me pan daarin, terwijl ik aldoor
flink blijf klutsen tot de massa mooi
gebonden is. Dan neem ik de kom weer
uit de pan en blijf klutsen tot alles
weer is afgekoeld. Men kan den advocaat
ook wel maken zonder hem au bain Marie
te verwarmen, maar dan wordt hl»
niet zoo dik- Wat vanillesuiker erbij
maakt hem nog smakelijker.
Als ik advocaat maak om meteen te
gebruiken, voor 'n verjaarspartijtje of
zoo, dan roer ik wat van 't eiwit apart
en klop dat héél stijf met suiker
daarvan geef ik dan 'n kopje boven
de glazen.
In 1 huwelijk zijn er geen kleinighe
den
In 1 dagelijksch leven, in den huise-
Ijjken omgang van allerlei andere men-
acbtn onderling, die in onverschillig wel
ke familie- of vriendschapsverhouding
tot elkaar staan, kan er sprake zijn van
kleinigheden. Ze hebben naast en buiten
hun huisgenooten nog zooveel andere in
teressen, zooveel perspectieven, zooveel
mogelijkheden.
Maar wanneer twee menschen steeds
met elkaar moeten omgaan, en tot voor
uitzicht hebben, nog geheel hun verder
leven in eikaars gezelschap te zullen door
brengen, krijgt elke alledaagsche „klei
nigheid", van plelziertgen zoowel als
van onbehaagljjken aard, dadelijk een
veel verder-strekkende beteekenis, ja,
aelfs t karakter van ’n klein drama
Andere menschen kunnen zulke klei
nigheden, als daar zijn: persoonlijke
eigenaardigheidjes en onhebbelijkheidjes
en dergelijke, ontloopen. of hebben al
thans X vooruitzicht, zich in 'n afzien
bare toekomst eraan te kunnen onttrek
ken. Ze zijn er „niet aan getrouwd!"
Maar die er wél aan getrouwd zijn
moeten met die eigenaardigheden hun
leven doorbrengen! Elk onprettig voorval
is voor t Jljdend voorwerp ervan volko
men onvermijdelijk! Van kleinigheden,
nietigheden, kunnen we dus moeilijk
meer spreken!
Kleine tegenstrijdigheden, kleine mee-
ningsverschlllen, zijn voor ’t gelukkig
verloop van het huwelijksleven dikwijls
gevaarlijker dan groote conflicten. Wij
vrouwen moeten daarin de wijsten zijn.
Het is niet de moeite waard, kwartieren
lang over nietigheden te debatteeren: of
we ’t raam open zullen maken of dicht
1 lokkig mét of zonder „permanentwaves
I hebben toch maar, ondanks veler
j verzet en veler profetieën, dat ’t een
mode van korten duur zou zijn, zich
Weten te handhaven.
’t Gemak, de hygiëne, ’t aardig aspect,
ja alles bij elkaar genomen, hebben
deze kapsels zich een zeker burgerrecht
verschaft, dat zeer, zeer moeilijk aan een
andere mode zal te onderwerpen zijn,
schoorvoetend gingen enkelen er
haar dikwijls prachtige lok-
aan de nleuw-opkomende
offeren. Meerderen. steeds
gezet; eerstens doet dit
als sluiting dienst en
tevens is het een aardige
versiering. Den boven-
kraag knipt men dubbel.
Nu stikt men eerst aan
beide zijden apart, de
bandjes op; daarna kan
men
den
kant
voor
op elkaar en keert dan la
ter den kraag om. Ook het kleine stukje
voor den hals wordt op dezelfde manier
gestikt, waarna ge het midden tusschen
de kraag kunt stikken. De knoopsgaten
kanten stikt men tegen elkaar in, waar
na ge er op de daarvoor aangegeven
plaatsen de knoopsgaten inwerkt. Aan
den binnenkant van de blouse zet men
de knoopen aan, zoodat de kraag met
wasschen gemakkelijk eraf gehaald kan
worden. Is de bovenkraag vuil, dan kan
men deze nog eens keeren.
Boekweitgort is gebroken boekweit,
eveneens veel voedsel bevattende. De
mooiste soort is bekend onder den naam
van Friesche grutjes.
Griesmeel wordt gemaakt van een
harde soort tarwe. Deze wordt grover
of fijner gemalen en levert een product
dat gemakkelijk gaar kookt en in een
klein volume een niet onbelangrijke hoe
veelheid voedende bestanddeelen bevat.
Het behoeft geen betoog te verzekeren,
hoe zeer het lichaam meelspijzen noc-'
dig heeft. Door velen is hierover meer
malen iets gezegd. Toch zijn er gezin
nen, waarin pap- of meelspijzen zelden
op tafel komen, eenvoudig omdat men
niet weet, welk een belangrijke plaats
deze in onze voeding behooren in te
nemen, tot heil van onze gezondheid.
Een belangrijke plaats in onze voeding
nemen de graan- en meelsoorten in. Als
voornaamste bestanddeel bevatten ze
zetmeel, verder eiwit, soms vet en zou
ten.
De voornaamste graan- en meelsoor
ten, die in het huisgezin voorkomen zijn
rijst, griesmeel, haverdegort, boekweit
gort. De voedingswaarde van alle dezen
is zeer groot en het verschil tusschen
dure of goedkoope soorten is gering.
Goede rijst is doorschijnend, de korrels
njn groot en glanzend. Rijst komt ge
malen als rijstglers in den handel, deze
bewijst denzelfden dienst als griesmeel.
Rljstmeel is het zetmeel uit de rijst,
dat soms vermengd met tarwemeel, ge
bruikt wordt voor het bereiden van ge
bak.
Gort is gepelde gerst, welke evenals
rijst, groote voedingswaarde heeft, doch
goedkooper is. Gort moet echter langer
koken. De beste gort heeft een lang
werpige korrel, nogal blank van kleur,
met een dtyiker streepje over de lengte.
Soms roert men meel door de gort om
de laatste witter te doen schijnen
Haverdegort is gebroken haver. Een
t ék
lezen en
hem te leggen,
geen eind gan!
Kleinigheden! Maar daaruit bestaat
het geluk en het leed van een huwelijk.
Want het zijn de kleine wederwaardighe
den, die zich in ’t gelid scharen en. aan
eengeschakeld, den dag vormen! Groote
rampen, groote verrukkingen men
vreest ze, men droomt er van maar ze
komen zelden of nooit! Wanneer wU niet
de kunst verstaan, om in het huwelijk
met fijnen tact ons aan te passen aan
het karakter van den ander en altijd de
groote achting voor zijn persoonlijkheid
den doorslag te laten geven, zullen we
heel licht van elkaar vervreemden, zon
der eigenlijk te weten waarom. We zullen
ongelukkig worden, al heeft ons nooit
één groote ramp getroffen.
„Belachelijk, het was toch alleen maar
omdatBelachelijk, en toch tragisch.
Daarom: laten we wijs zijn, laten we
niet ons geluk opofferen aan kleinighe
den, zoomin aan de nietigheden die de
andere partij ons in den weg legt, als
aan de bagatellen waarmee we zelf ge
neigd zouden zün, hem dwars te zitten!
doen; of we met de tram of met de bus
zullen gaan om die boodschap in de stad
te doen!
Hij wü koffie drinken, zij liever cho
cola; hij WU iets warms aan de koffie
tafel; zij eet liefst boterhammen; hij ziet
haar graag in een blauwe Jurk, zij
draagt liever groen; hij wil naar den
schouwburg, zij geeft de voorkeur aan
een bioscoop. HU wil eens gezellig met
haar alleen thuis zijn; zij noodigt gasten
uit. Hij wou graag een behoorlijk boek
zij wenscht een patience met
en zoo vobrt er komt
Ja, zelf zij, die er eerst streng afwü-
tegenover stonden bijna scep-
tisch, verschenen op een goeden dag
met een keurig page- of bobbed-kopje.
Zij ook brachten 't offer aan vrouw Mode
en ze deden 't graag. Want 't flat
teert bovendien ook. Hoe geheel anders
is ’t echter thans dan in den tijd om- i
streeks ’t begin der 18de eeuw, toen het
krullen- en korte lokken kapsel eveneens
dé groote mode was.
Het Dultsche Greetje droeg over 1
algemeen een lokkenkapsel, mirliton ge
naamd, dat bestond uit krullen rondom
het geheele hoofd. Het haar moest voor
dat kapsel worden kort geknipt en dat
offer werd toentertijd met evenveel
graagte gebracht als heden ten dage.
Evenwel echte modedames, die meen
den dat die mode niet altijd zou duren,
verschaften zich, voorzichtigheidshalve,
krullenprulken. in plaats van het haar te
laten afknippen, wat ook heel goed stond.
Doch het mirlitonkapsel hield niet lang
stand en moest weldra plaats maken
voor de witte poederkapsels.
Omstreeks 1705 had het kapsel in
Frankrijk werkelijk ’t .hoogtepunt" be
reikt. Nog nooit tevoren was er zoo n
dwaze opeenstapeling van lokken en
krullen gezien. De dames kapten zich
of eigenlijk lieten zich kappen, dat ze
welhaast „wandelende standbeelden”
geleken, zooals een spotter uit dien tijd
het noemde.
En een ander schreef spottender
wijze: „Sterker dan Atlas, draagt een
vrouw niet alleen de wereld, doch ook
het geheele firmament met al z'n
lichamer op haar hoofd-
Eén verkeerde stap en het firmament
valt Uiteen."
De maaksels der verschillende
seis hadden eigenaardige benamingen,
die haar ontstaan aan een of ander toe
val dankten.
Een dikke toef te zamen gedraaid
haar heette „windbuil”, een kleine
krullentoef aan de slapen noemde men
„trekvogel”, een kleine krul op de wang
„favorite”. Een krul op het voorhoofd
heette waterbakje, aan het oor „ver
trouwde”. Een krul in den hals „harte-
blaadje", terwijl krullen, die op de kruin
waren samengebonden, den- naam hadden
van „herderin.”
De kapsels werden opgebouwd op een
soort commode, een draadwerk met gaas
overtrokken, dat het geheele bouwwerk
droeg. Daar overheen droegen de da
mes nog een soort shawl, die men al
naar zijn eigen smaak om hals en
hoofd schikte om zich tegen koude en
tocht, regen en zonneschijn te bescher-
den kraag langs
geheelen buiten-
omstlkken Hier-
legt men de
kamer aantrekkelijk te maken, zooals we
vroeger étagères vol porcelelnen beeldjes
hadden, latafels, kastjes, tafeltjes vol
kleine stofnesten, dikwijls zonder eenige
schoonheid van lijn; of de nu nog door
Amerikanen zoo geliefde rekjes met
kleine koperen voorwerpjes, zooals doof
potjes. klompjes, spinnewieltjes, pij pen-
rekjes, koffiemolentjes. enz., dingen
welke men altijd aan het poetsen was,
wilden ze mooi glimmen.
Thans plaatsen we er 'n enkele pul of
vaas van graniet of amber of effen
kristal in een nis; een enkele bowl of
pul op tafel of voor het venster, een
wit porcelelnen beeldje of dierfiguur
schoon van lijn, in een donkere nis van
het buffet.
Een platte fruitschaal gevuld met
fruit en een vaas met zeer langen dunnen
hals plaatsen we tezamen op een dres
soir.
Het allernieuwst» aardewerk kan wel
wat grillig genoemd worden.
goedkoop en voedzaam voedingsmiddel.
Havermout is gepelde haver. Behalve
gepeld is deze h^ver nog geplet, ge
stoomd en gedroogd. Door deze bewer
king is de korrel voorbereid tot spoedig
gaar-koken en heeft dus slechts een
korten kooktijd noodig. De voedings
waarde van havermout is even groot als
die van haverdegort.
is
voedsel
dere kleuren geschilderd, welke uitstekend
harmonieeren.
Dit soott aardewerk zien we veel in
steengrauw met kleine barstjes, ot in
perkamentkleur.
Misschien het sierlijkste stuk van de
collectie is de platte fruitschaal, waar
van de middellijn 30 A 40 c.M. en de
diepte 1% cM. bedraagt, waarvan de
bloemversieringen zijn aangebracht op een
perkamentkleurlgen grond. Zie teeke-
ning bovenaan rechts.
De volgende teekening toont ons een
vierkante schaal, welke van binnen met
motieven is beschilderd.
De kegelvormige fruitschaal is leuk
ondersteund door drie driehoekige
voeten. Deze schaal kan ook als drtjf-
schaal voor bloemen gebruikt worden.
Nog een ander dubbel kegetvormig
ontwerp voor een bloemhouder ot sten-*
daard geeft de teekening daarnaast. In
den bovensten kegel kunnen groote bloe
men, in den anderen kleinere bloemen
rondom gegroepeerd worden.
ANEMOON.
spruitjes, winter-spinazie, prei, wortel»
en uien, andijvie is er ook een heeten
tijd en dan voor de afwisseling ^eens
bruine boonen of erwtensoep Of heete
bliksem.
Nu, me dunkt dat je dan toch heusch
niet altijd een pot nat hoeft te neo”?
Voor 's Zondags heb ik dan dikwijls
appelmoes of stoofperen of ’pruimen, of
abrikoos jes.
Dan is die geweckte groente nog niet
zoo goedkoop, want men moet 'er altijd
eerste soort groente Voor hebben en wat
men er allemaal voor aan moet schaf
fen moet men toch ook rekenen, waar
of niet?
Nu is dat natuurlijk weer een anders
kwestie voor menschen die veel gasten
krijgen. Dan kan je niet altijd met win-
terkostjes aankomen, nietwaar? En dan
komt de zelf geweckte groente wel voor-
deeliger uit dan blikjes en meestal is ze
ook smakelijker.
menschen, die
als
“en kool kan hebben, dan blijft er
niet veel keus over in den winter en
dan zijn de gesteriliseerde groenten
neusch een uitkomst.
Maar voor ’n burgergezin van gezonde
menschen, zooals dat van mij Goddank
is. lijken mij de versche wintergroenten
meer aan te bevelen dan de gesteriliseer
de. De versche groente is gezonder en
voedzamer en zeker ook goedkooper.
Want ik heb *t nu nog niet eens gehad
over den tegenslag, die je met de Inmaak
hebben kan. Bij mevrouw zaliger deden
we alles toch even precies en we gebruik
ten nooit anders dan eerste klas groen
ten. maar toch had je ’t nu en dan
dat er wat mislukte, hoor, al kon je
dan ook niet zeggen waardoor dat kwam.
Had ik nu groente in me eigen tuin,
's zomers te veel en 's winters niets.
wordt me verder gevraagd.
Nu, wat mij betreft, ik weck al
heelen tijd niet meer. Ik redeneer zoo:
om te beginnen gaat er niets boven
versche groente en je hebt in den winter
toch ook nog afwisseling genoeg met al
lerlei soorten kool, schorseneeren, I
men. Vooral ten tijde van Lodewijk
XIV werden deze kappen, die langza
merhand uitgegroeid waren tot een ge
heelen mantel, waarvan men de einden van
voren samen knoopte en tot de knie
deed afhangen, veelvuldig gebruikt door
de hofdames, wanneer zij met den Ko-
ning in den regen in de tuinen een
wandeling moesten maken. De regen
en zonneschermen waren nog niet in die
mate in zwang gekomen, dat zij geregeld
gebruikt konden worden. Parasols be
stonden wel, maar zij waren van zoo
groeten omvang en zoo ongemakkelijk te
hanteeren, dat een dame er onmogelijk
alleen mee kon loepen en een page of
bediende mede moest nemen om ze
boven haar hoofd te houden.
Toen in 1703 de hertogin van Stern-
burg naar Parijs kwam, zoo vertelt de
schrijver en phllosoof Simon, in zijne
memoires, vond zij de kapsels der da
mes zóó dwaas en belachelijk, dat zij
besloot er een eind aan te maken.
En wat de koning in zes jaren tjjds
gekund had. niettegenstaande hij
overigens tot in de kleinste dingen Heer i
geweest was, deden smaak en voorbeeld
van deze vreemde Hertogin met ver
bluffende snelheid- En de ovardreven
hoogte der kapsels veranderde in een
overdreven vlakheid.
Deze eenvoudige, vlakke kapsels, die
zoo goed kleedden, bleven tot op
huldigen dag.
De Hertogin van Bourgondlë vond
een middenweg en bedacht een
van ongepoederde losse krullen, waar
van twee de slapen bijna bedekten. Ten
einde die Fransche mode ook in het
buitenland bekend te maken, vervaar
digde een vooruitstrevende naaister,
mademoiselle Fillion, poppen, geheel
gekleed en gekapt naar de nieuwste
mode en verzond deze naar Duitschland
en Engeland, waar de dames der voor
name wereld zich haastten die mode,
welke zoo goed kleedde, na te volgen.
Vooral het hof en de adel gaven het
voorbeeld.
Een portret van de toenmalige Prui
sische Koningin Charlotte doet geheel
herinneren aan het portret van eene
Fransche dame.
Het krullenkapsel bleef eenvoudig. De
Duitsche burgers verzetten zich echter
sterk tegen al dat nieuw-modische. wijl
zjj vreesden, dat de mooie nationale
kleederdrachten, die zoo schilderachtig
en karakteristiek waren, in het gedrang
zouden komen en verdwijnen op den
duur. De gang der tijden heeft bewezen,
dat die vrees niet ongegrond was.
Overal toch zien we de nationale klee
derdrachten verdwijnen. Spanje en Por
tugal daarentegen bewaarden te dien
opzichte een gezond conservatisme, door
dat zij door de regelen der etikette voor
nieuwigheden gevrijwaard bleven. Zij ble
ven dan ook gespaard voor een inval der
nieuwe Fransche mode in dien tjjd-
Zelfs toen in 1710 Louise van Orleans
trouwde met een Spaanschen Prins, werd
zij genoodzaakt haar Fransche kleedij en
kapsel ten offer te brengen en met de
8 paarse he toque op haar bruidegom
naar het altaar te volgen, evenals hon
derd jaar daarvóór haar land- en lotge
nootje *t moest doen.
den
We zien b.v. op onze teekening een
kegelvormige vaas, welke op zijn afge
knotte punt staat; de waas heeft een
driehoekig handvat, wel zeer eigen
aardig geplaatst.
Eveneens als vaas dient het model, 3 ke
gels met de punten tegen elkaar geplaatst
en door middel van ruitvormige hand
vaten aan elkaar verbonden; de motieven
stikt. Dan keert ge het
stuk, zoodat dit aan den
verkeerden kant komt.
Langs den buitenkant
rijgt ge 'n inslag, waar
na ge het split op de
olouse kunt stikken. Dan
stikt ge de zijnaden
dicht, waarna men de
rafels met een boor-