VROUWENTYPEN
EXPOSITIE IN DE BIJENKORF
OMLIJSTE
EN NIET'OMLIJSTE SPIEGELS
JURKJE MET BIJPASSEND
DIRECTOIRTJE
EEN PRAATJE OVER
GEMBER
WAT ZULLEN WE
KOKEN?
Onze knippatronen
i
s
OP VERZOEK
-
3
IC
4
S
-
Zo
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL
POLA.
Voor meisjes van 5 jaar
heupwüdte 83 c.M., mouwlengte 37 c.M.
den schouder 55 c.M,
vanaf
Lengte
M H.
TW
V
V
S
Of OOK
ANEMOON.
DOTT.
BC
aanvragen achtereenvolgen», naar
j dus het laatst aanvroeg, zal ook
van ongeduldige lezeressen,
os, na korten tijd herhalen.
DB KBDACTIt
het
Als
c
41
n
dan met
zoodat de
de lalne.
mouwen
Ingerimpeld Hierna kunt ge de mouwtjes
instikken. HiertuJ neemt te den naad 3
c.M. meer naar voren, dan de zijnaad van
het jurkje. Het kanten kraagje, hetwelk
langs den hals wordt genaaid, bestaat uit
voor- en achterkant afsonderlük, aoodat
de schouder later door middel van druk
knoopjes gesloten kan worden. Van net
broekje kunt ge voor- en achternaad ver
binden, daarna ook den kruisnaad, ter
wijl ge bovenaan, en aan de pijpjes, een
1H cJA. broeden zoom Instikt. Hierdoor
rijgt ge het elastiek
als
tei
scl
1
ku
zwart
georgette,
frappé,
Voorbeeld om over na te denken!
Er zijn ook mannen, die gek zouden wor
den van t slagers- en bleekers-verhaal.
Die vragen we weer liever, wat ze den
heelen dag zooal gedaan hebben
AfAUM'X’Klj^y
wit parelmoer. Oude haarkam,
dacht u? Nu Ja we dragen ze immers
niet meer in het haar. Aan Patou dan
ken we de groene kleur, *n heel sterk
sapgroen, waarvan de andere soepele
vilthoed gemaakt is. De rand valt aam
een zijde heelemaal langs het gezichtje.
zijn tot half den bovenarm overkapt met
bont- Alleen aan de achterzijde wordt
op de hoogte van den elleboog de man
telstof even zichtbaar. *n Losse rug, *n
heel smal ceintuurtje, *n recht neer
hangend model. Trés Parlslen, elegant
en gedistingeerd, zooals alles wat de
Bijenkorf ons op deze permanente show
liet zien.
Macaroni in schelpen L Op een ander
half ons macaroni of spaghetti (dit is
llntvormlge macaroni) neemt men even
veel ham, *n beetje zout en *n half ons
boter. De macaroni wordt op de gewone
manier gaar gekookt en voorzichtig ver
mengd met de fijn gesneden ham en 'n
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK RONDER TOESTEMMING VERBODEN
- 'r -
waaiervormige spiegel mooi (zie teek. 3).
De spiegel wordt ondersteund door een
houten blok, dat iedere timmerman voor
u kan maken. Het blok wordt gebeitst of
gelakt in de kleur der tafel.
Teekenlng 3 laat zien hoe we een aar
dig geheel verkrijgen, door een consols
te plaatsen onder den spiegel, vooral
onder een spiegel die vrij hangt, dus niet
boven een schoorsteen of tafel. In de hal
b.v. zal hü zeer gekleed staan; we kun
nen op den standaard een aardig beeldje
of een pul met bloemen zetten. r
No. 4. Een moderne balfomlüste spiegel
als deze staat in een donkere hal zeer
mooi.
Het montuur Is in zilver of goud.
No. 5. Een moderne spiegel zooals men
die thans ziet in zwart gelakt met goud
en rood bewerkt, of wel zwart met groen,
oranje en vele andere kleuren.
No. 6. Queen Anne Spiegel met smalle
lijst.
En tenslotte no. 7. Een spiegel, passend
bU de oude-stljl-meubelen, lederen cra-
pauds en stoelen met gevlochten zittin
gen.
De omlijsting is van oud gemaakt leer
met koperen spijkers beslagen
wel van bespoten hout.
I
Behalve cm onze beeltenis te weer
kaatsen, worden door de moderne archi
tecten de spiegels weer Ingevoerd 'voor
decoratie. Op een dam tusschen twee
ramen, paneelsgewljae in de eetkamer,
ontvangkamer en vooral in de hal. Treedt
men een hal binnen en men ziet een
blanken muur, dan verwekt dit een on
gastvrij idee. Dit, zoo redeneert men,
kan onmiddellijk verholpen worden door
het plaatsen van een spiegel tegen den
vlakken wand.
Het enkele spiegelglas wordt toegepast,
óf ook wel glas met een smalle, weinig
in *t oog loopende omlijsting, zoodat deze
niet de overhand heeft.
Macaronischoteltjes
stuk boter. De schelpjes worden met boter
Ingesmeerd, met de macaroni gevuld, met
paneermeel bestrooid en met kleine klont
jes boter erop in den oven gezet om 'n
bruin korstje te krijgen.
Macaroni in schelpen IL Op anderhalf
ons macaroni neemt men 'n half ons ge
raspte Parmezaansche kaas of gewone
Hoilandsche kaas, ‘n half ons boter, een
kleine ui, 3 i 4 eetlepels tomatenpuree,
peper en zout.
Als de macaroni op de gewone manier
is gaar gekookt laat men ze even uit
druipen. Intusschen wordt het uitje fijn
Macaroni met gehakt. Men kookt de
macaroni op de gewone manier, laat ze
even uitdruipen, roert er 'n stukje boter
door en ’n beetje geraspte kaas, schikt
ze in een met boter bestreken vuurvasten
schotel, legt daar kleine gebakken balle
tjes gehakt op. bestrooit alles met paneer
meel en vlokjes boter .en laat er in den
oven ‘n korstje op komen:
Hoe het komt, dat de macaroni altijd
schift als ze die in melk kookt, vraagt een
van onze lezeressen. Dat schiften kunt u
voorkomen door te blijven roeren, terwijl
melk met macaroni aan de kook komen.
Ook kunt u de macaroni eerst in water
afkoken, uit laten druipen en dan pas met
de melk opzetten.
Op verzoek geef ik hieronder nu eenlge
recepten van macaronischoteltjes.
Macaroni met ham en kaas. Or 3 ons
macaroni neemt men 1 ons ham. 1 ons
kaas, 30 gram boter, 'n snuifje aout en
een balven liter water. De macaroni
wordt in stukjes gebroken en in het water
met zout 'n half uur gekookt. Onder het
koken roert men nu en dan om te voor
komen. dat de macaroni onder aan de pan
gaat zitten.
De kaas wordt geraspt en de ham in
kleine stukjes gesneden en alles, met de
helft van de boter voorzichtig door de
macaroni geroerd. Het geheel mag niet
te droog worden. Men laat dus de maca
roni niet uitdruipen, doch schept ze uit
de pan, zoodat er nog eenlg nat aan
blijft hangen. Men doet de massa dan in
een met boter bestreken vuurvast schotel
tje, strooit er paneermeel over heen, hier
en daar 'n klontje boter en laat er In den
oven ’n mooi bruin knapperig korstje oo
komen. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
Macaronlknoedels. De macaroni wordt
voor het koken in zeer kleine stukjes ge
broken; als hij gaar is laat men hem
uitdruipen. Men roert er dan peper en
zou» door, ’n stukje boter en een eier
dooier. Van deze massa vormt men stevige
ballen, wentelt die in geraspte kaas en
laat ze tn den oven bruin worden.
U ziet, dat er van macaroni allerlei
smakelijke schoteltjes kunnen worden
klaar gemaakt. En daarbij kan men dan
zelf nog allerlei veranderingetjes maken.
Men kan hier iets weg laten en ergens
anders nog wat bijvoegen, naar eigen
smaak. Wie, bijvoorbeeld, van uien houdt
kan bij 'n macaronischotel altijd 'n beetje
ui toevoegen. En aoo'n schotel van maca
roni met ham en kaas kan men ook weer
eens anders maken door niet alles door
mekaar te roeren, maar in plaats daarvan
macaroni, ham en kaas, laag om laag in
den schotel te leggen.
er niet minder dan vijf op één dag
lie hetzelfde vragen te combineeren,
er maar een per week kunnen plaat
sen, begrijpt men, dat men wel eens lang tal moeten wachten. Aan verzoeken
als „wilt u in-het volgende nummer" enz. kan dus in geen geval voldaan
worden. Wij zullen de in ons bezit zijnde a
den datum van inzending behandelen; die
het langst 'moeten wachten. Dit ter mtichtii
die haar aanvraag, somt wel eens eeri beetje
De bridge-coat, die we reeds den vo-
rlgen winter zagen, heeft zich nu over
de heele linie der mode ultgebreld.
Geen avondjapon, of ze heeft haar
bijpassend korte jasje, meest met wijde
pagodemouw. We zagen ze echter ook
zonder armbedekktng, doch met "n los
hangend pelerlentje tot bijna den el-
boog. Nevenstaand model is geheel van
witte en zwarte paillettes, fonkelend en
glanzend als een pas gepoetst kuras. Na
tuurlijk wordt daar *n zwart avond-
oostume bij gedragen van doffe crêpe
georgette. Zwart is de hoofdtoon voor
onze baltoiletten, onze namiddag- en
ontvangeoctumes en ook voor onze man-
.te Is.
Het onderstaande model is van Patou,
’t Is van fijn zwart velours
versierd met Perslaner.
De eenlge versiering is een vlinderach
tig ornament van zilverbrocaat. Groot»
hoeden zullen natuurlijk minder dan
van den zomer, maar toch nog wel ge
dragen worden. We zien ze
een bandeau tegen den rand.
hoed dan nog wat verder op ons voor
hoofd komt te staan.
De Bijenkorf te Amsterdam week
ditmaal af van de haast traditioneele
modeshow, waar, op de maat van een
strijkje, de mannequins rondtrippelden,
om een ultgebreide expositie te houden.
We dwaalden er rond als in een luilek
kerland. waar al de heerlijkheden voor
onze ijdelheid in ons bereik liggen.
Schitterende avondjaponnen in letterlij
ken zin, want de meeste zijn geheel met
paillettes of kleine kraaltjes bewerkt,
bridgecoats van velours chiffon, lamé en
eveneens --
gouden
fluweel
zwarte
De spiegels in de kamer worden tegen
over de vensters geplaatst, om meer licht
te brepgen in een donkere kamer, la
deftige eet- en ontvangkamers ziet men
twee spiegels op eenlgen afstand
waaronder tafeltjes gezet
soms
van elkaar,
worden.
Voor een kamer met moderne meu-
blleering kan een spiegel gesneden wor
den, passend-bij den stijl. We zien op
onze eerste teekenlng een modern ont
werp zonder lijst; boven den modernen
tolletstandaard past het buitengewoon.
Voor een kamer met een laag plafond,
boven een bekleede toilettafel, M de
Benoodigd: ITO c M stof van 70 c.M.
breedte. 40 c.M. Valenciennekant, van
pl.m. 6 cM. breed; voor het broekje 85
cM. stof, 3 el elastiek. Dit Jurkje kunt
ge maken van peau de pêche. Men maakt
de patronen op de aangegeven maten,
waarna men ze op de stof legt. Men
moet er aan denken, dat peau de pêche,
Hef „sloofje” in den allerergsten zin van
het woord behoort tot t verleden, en de
fanatieke blauwkous eveneens. Beiden
hebben een gematigde opvolgster ge
vonden. En in deze beide typen valt het
overgroots deel der gehuwde en onge
huwde vrouwen te splitsen.
Er zijn mannen, bij wie alle gevoelens
eerst door het verstand, door practische
overwegingen moeten gaan. Er zijn ook
moeders, die sport en literatuur voor
jonge meisjes uit den booze vinden en
andere, die ’t voor compromitteerend hou
den, wanneer hun dochter zich meer voor
het klaarmaken van uitgelezen recepten
interesseert dan voor golf en bridge.
Over t algemeen wil de ..gemoedelijke,
genoeglijke" pater famiUas. na werk en
avondeten, met zijn vrouw, die hij vóór
alles „huisvrouw" wenscht, niets bijzonder
inspannends bespreken, geen boomen op
zetten-, geen onderwerpen aansnijden,
waarvan de behandeling concentratie en
levendigheid vereischt. De minder levens-
genoeglijke daarentegen, de lichamelijk
en geestelijk gymnastisch-begaafde, ver
langt van zijn vrouw eenzelfde elastici
teit. in elke stemming en op elk gebied.
Zoo groeiden de begrippen „intellectu-
eele vrouw” en „huisvrouw", beide in trek,
beide belachelijk gemaakt, en onderwerp
van drukke twistgesprekken. De waarheid
is echter, dat er in werkelijkheid maar
heel weinig vrouwen zijn, die van nature
huisvrouw of Intellectueel zijn. Maar
ouderlijke autoriteit en de voorkeur van
den toekomstlgen echtgenoot hebben er
een handje van, haa^ het stempel van
hun geliefkoosd type in te drukken,
waarnaar het meisje of de vrouw zich
dan te richten heeft, wil zjj geen conflic
ten uitlokken Natuurlijk vindt de man
het prettig, zijn lievellngseigenschap in
geconcentreerden vorm in zijn vrouw aan
te treffen. En zoo veroorzaken zijn liefde
en haar aanpassingsvermogen veel vaker
deze eenzijdigheid dan haar natuurlijke
aanleg.
De nerveuze man foetert op de „onver
draaglijke huissloven” en de gezellige, niet-
al-te-hoog-tlmmerende op de „geëmancl*
peerde blauwkousen". Ze beseffen niet,
dat zij de veelzijdigheid van hun vrouw
in hun hand hebben en ze slechts
onderdrukken, wijl de Instelling op hun
persoonlijken smaak voor hen gemakke-
lijker en behaaglljker is. De echte vrouw
acht Immers de vraag, of ze haar man tn
alles behaagt, van méér belang dan die
andereof haar persoonlijkheid vrij en
harmonisch naar alle zijden ontwikkeld
kan worden. Zonder aarzeling of spijt
knot en vervormt zij die persoonlijkheid
tot iets onherkenbaars, wanneer ’t resul
taat voor hém slechts charme heeft!
Mijn schoolvriendin Elly bijvoorbeeld,
was van een verrassende veelzijdigheid. Je
kon bij taalwerk, sommen en wat niet al.
van haar af schrijven, zonder de minste
risico te loopen. Bij 1 postzegelverzamelen
toonde zij een waar koopmanstalen!,
turnde als een slingeraapje en fabriceerde
poppenkleeren en geraffineerde koekjes
met t zelfde gemak. Ze verloor haar hart
aan een man, die postzegels verzamelen
en tennissen onvrouwelijk vond. HU be
geerde. dat tak>de atmosfeer van musea
en laboratoria Alle hulsvrouwelljke gevoe
lens gedood werden, dat man, kinderen
en huishouding onder verzenbundels
noodzakelijk lijden moesten, en dat een
vrouw geen phllosophlsche verhandelingen
mocht lezen, omdat een goede vrouw
meeningen en levensbeschouwing van
haar man behoort over te nemen.
Daar Elly Jong, gewillig en verliefd was,
ontwikkelde ze zich in dit huwelijk tot het
type huisvrouw. Maar na enkele jaren
Italiaansche macaroni. Op een half
pond macaroni heeft men hiervoor noodig
■n kwart liter melk, 71 half ons boter. 20
gram bloem, 60 gram geraspte gruyère-
kaas, 60 gram geraspte Parmezaansche
kaas, n beetje zout en wat tomatenpuree.
De macaroni wordt weer in kokend
water met aout gaar gekookt. Dan laat
men hem uitdruipen op ‘n vergiet. De
boter smelt men in de pan, roert er de
bloem door en dan langzaam de kokende
melk onder voortdurend roeren. Deze
saus laat men 'n minuut of tien door
koken, dan neemt men ze van het vuur,
en zoodra ze wat is afgekoeld roert men
er de geraspte kaas door, en *n paar
lepels tomatenpuree naar smaak. Houdt
men niet van tomaten dan kan men die
ook weglaten. Ten slotte roert men de
macaroni voorzichtig door de saus en
laat de massa weer flink heet worden,
want dit gerecht moet warm worden op
gediend.
het overige gedeelte blijft open voor de
sluiting. Het halsje wordt met een schuin
blesje afgewerkt, dat op den goeden kant
wordt langs gestikt en aan den verkeer
den kant overgezoomd. De manchetjes,
welke men 31 c.M. lang en 10 c M. breed
knipt, warden aangestikt, en overge
zoomd, waartoe de mouw onderaan wordt
wljls vezelig en taal. De meeste gember
komt uit Ohlna. Allereerst worden de
beste en jongste wortels gebruikt, die ge-
confijt worden in suikerstroop en in de
bekende potten verpakt over de géheele
wereld worden verzonden. Dat is de stem-
gember. Een mindere kwaliteit wartels
worden eveneens geconfljt in suikerstroop
en bü groote hoeveelheden in den handel
gebracht.
Men kan ze los uitgewogen koopen.
En de allerminste soort gemberwortel
wordt gedroogd en gemalen tot gember
poeder of gebruikt in stukjes als con
serveermiddel bü inmaakkruiden.
Weet u wat een verrukkelijk gerecht
is? Gember-room. Dat moet u heusch
eens klaarmaken.
U neemt één L. kookroom, 3 theelepel»
suiker, ons witte bladgelatlne, opge
lost in een weinig warm water, 3S eet
lepel gembersap en één eetlepel vol heel
fijngesneden gember. Dit alles luchtig
dooreen kloppen en in één groeten vorm
storten of in kleine vormpjes en koud en
stijf laten worden. Voor 't opdienen
kan men er nog wat figuurtjes gember
bovenop leggen.
Gember is voor ons allen een goede
bekende. In de keuken, in de banketbak-
kerü, wordt ze veel gebruikt en tegen
woordig heeft men de smakelüke gem-
berjam, een genot op brood en beschuit,
omdat ze zoo pittig en smakelijk is.
Reed» sedert eeuwen kende men de
gember, die altijd in hoog aanzien stond.
Ze werd voor t eerst ontdekt in de heet
ste deelen van Azië.
Het is een plant, die behoort tot de
soort, waarvan ook de arrowroot afkom
stig is. De ondergrondse!» wortels daar
van vormen de eigenlüke gember, zooals
wij die kennen. Als die wortels soowat
een jaar oud zün. worden ae afgesneden.
Nadat ze tn kokend water afgespoeld
zijn, worden ze in de zon gedroogd en
heeten dan „zwarte gember". De beste
wortels worden zorgvuldig af geschrapt en
krügen dan den naam van „witte gem
ber". Dit is echter slecht» de naam dien
de inboorlingen er aan geven. De echte
kleur van gember wisselt van goudgeel
tot diep donkerbruin.
Er zijn verach tl lende soorten van gem
ber. De beste 1» de ag. stemgember, die
zeer fün en malsch 1» en alleen in klei
nere stukken voorkomt. De grootere
stukken zün van mindere kwaliteit en dik-
middagcostumes van zwart bor-
deaux-rood crêpe georgette, mantels
van velours chiffon frappé, drapé
of zibelln en hoedenJa. bij
de hoeden blüven we eigenlük even ste
ken. want wat de toiletten te veel heb
ben aan rijk en schitterend materiaal,
dat hebben de hoeden, behoudens en
kele uitzonderingen, te weinig. Geen
veeren. linten of bloemen, geen glanzend
vilt of fluweel. De chique van het
hoedje zit in hoofdzaak in het model
en daarvoor betalen we dan ook graag
’nprüs, dien we vroeger gaven voor een
torenhoogen hoed met ettelijke struisvee-
ren. Het geheim van de eenvoudige ba-
retjes of kapjes zit in hoofdzaak in het
even te veel of even te weinig rand of
bol, wat er het stempel „pikant” op
drukt. Pikant is deze zwart velours hoed
van Jean Blanchet, die het meest her
innert aan de tricorn, maar rechts *n
heel lange zwierige lijn heeft met 'n
even loshangend randje. Van voren en
van achteren heeft hü 'n sierspeld van
w»rd ae weduwe, en nog enkele jaren later
kwam er iemand anders, die haar duide-
lük maakte, dat haar beste talenten in
den grond begraven waren
Elly deed in haar tweede huwehjk
staatsexamen. Ze studeerde chemie. Ze
verbrandde alle gastronomische boeken,
die de eerste man haar gegeven had en
werd assistente bü den tweeden man, die
sinds Jaren met afnemende hoop en groei
ende hardnekkigheid op het gelukken van
een chemisch preparaat wachtte. Het on
vermoeide experimenteeren vervangt voor
haar vriendinnen, romans en de veelge
liefde geraffineerde koekjes. Ze is zóó
fanatiek „intellectueel" geworden, dat ze
niets geen belangstelling meer over heeft
v^ofiiekker eten, naaisters of nieuwe meu-
bêifvke verklaart, dat ze gelukkig Is. Is
ze'tSS wérkelük? Of zou ze niet nóg ge-
slutkiger zün. wanneer haar man zoo ge-
moedelük en beweeglijk tegelük was. dat
hü haar veelzüdigheid niet als weer
spannigheid voelde en e«n aanhanger was
van diepzinnige boeken en geraffineerde
koek?
Het is voor de vrouw niet noodzakelük.
verscheidene kanton van haar karakter
en aanleg totaal te verwaarloozen en te
onderdrukken, wanneer ze aan haar man
wil behagen! Wanneer zü weet te „geven
en te nemen”-, zal de man haar daarin
navolgen! De doorsnee-vrouw met n be-
hoorlük verstand is veelzüdig: ze stelt
belang in wat er omgaat bulten haar
huishoudentje, en juist door en mèt haar
verstand richt ze tegelük dat huishouden
zoo practisch en beknopt mogelijk in. En
wanneer haar aanleg naar één kant over
belt, en die kant is er juist een, dien haar
man niet apprecieert wel. dan nóg
hoeft ze zich maar een klein beetje ge
weld aan te doen om toch alles zoo har
monisch mogelijk te hebben. Sjouwt ze
wel erg graag zelf in haar huishouding
rond, dan zal ze zorgen, zich tegen den
avond niet zóó af te matten, dat ze tot
t naar bed gaan met gesloten oogen
bü de kachel zit en op geen enkele op
merking of mededeellng van haar intel-
lectueelen man met iets anders dan een
zuchtje kan antwoorden. Is ze zelf dol op
'n Interessant gesprek, dan kan ze 't wel
iswaar betreuren, dat ze 1 gezelschap van
haar man moet missen in de uren, waarin
hü op z’n best is en 't meest frlsch maar
ze zal daarom niet pogen, hem in z’n
ontspannende zwijgzaamheid na tafel te
storen met vermoeiende belangstelling in
dezelfde dingen, waarmee hü tot z*n
vreugd voor dien dag meende afgedaan te
hebben!
Een eminent geleerde, die wel eens be
klaagd werd om zijn weinig ontwikkelde
vrouw, placht steeds met de grootste har
telijkheid over haar te spreken en zei
openlük: „Eiken dag, wanneer ik dood
moe thuis kom, dank ik den hemel, dat
ik niet dat soort vrouw heb. dat wenscht
„mee te leven en op te gaan tn ’t werk
van haar num.” 't Zou me vermoorden,
wanneer ik alles dan nog eens van voren
af moest vertellen en bespreken: ik heb
niet de minste behoefte aan vrouwelüken
raad, nadat ik met mün dagtaak heb af
gedaan! Wél heb ik er behoefte aan, te
hooren. wat de slager heeft, gezegd op
de klacht over het licht gewicht en dat de
bleeker me toch dien zoekgeraakten hand
doek vergoed heeft. Dat is me een ware
verkwikking en ik ga er geanimeerd op
in!”
•n
evenals fluweel, vleug beeft. De achter
kant van het rokje is recht en wel: 45
e m lang en 60 c.M breed. Wanneer men
bet geheel met een naad heeft (iltge-
knipt, worden eerst de zünaden van net
rokje en van bet bovenstuk, benevens
de naad van bet mouwtje, verbonden,
waarna onder aan het rokje een 5 cM.
breede soom wordt Ingemaakt. Dan kunt
ge den bovenkant Inrimpelen, waarna het
rokje aan bet lijfje wordt gezet, de zü-
naadjee op elkaar; daarna werkt men de
rafels den verkeerden kant met een
boorlintje af. Van de schouders stikt
men, vanaf bet armsgat 4 eJC dicht;
geheel van zwarte, zilveren vt
loovertjes, avondmantels van
en goudbrocaat, versierd met
vos
Het wordt weer een beetje te druk met de vraag naar knippatronen.
Iedere week geven wij een knippatroon van een of ander kleedingstuk en
wanneer een onzer lezeressen graag ken speciaal patroon in het blad zou
zien dan, voldoen wij gaarne aan haar wensch en plaatsen dat ook. Maar de
aanvraag is zóó groot, dat wij ónmogelijk aan alle verzoeken kunnen vol
doen; zeker een paar malen per week komt er een verzoek binnen en deze
week is het zelfs vóórgekomen, dat u
ontvingen. Soms zijn er twee of drie
maar niet altijd natuurlijk en waar wi
gesnipperd en licht bruin gefruit met de
boter. Daar wordt dan de tomatenpuree
door geroerd, ’n beetje peper en
laatst de gaar gekookte macaroni.
alles goed vermengd is met elkaar doet
men de massa in met boter besmeerde
schelpen, strooit de geraspte kaas erover
heen met 'n beetje paneermeel en laat
er in den oven 'n mooi korstje op komen.
Macaroni met tomaten. Op anderhalf
ons macaroni rekent men 3 ons tomaten.
Men kookt tomatenpuree, vermengt die
met de gekookte macaroni en *n stukje
boter en laat alles samen 'n minuut of
tien zachtjes stoven.
jMni