VROUWENTYPEN EXPOSITIE IN DE BIJENKORF OMLIJSTE EN NIET'OMLIJSTE SPIEGELS JURKJE MET BIJPASSEND DIRECTOIRTJE EEN PRAATJE OVER GEMBER WAT ZULLEN WE KOKEN? Onze knippatronen i s OP VERZOEK - 3 IC 4 S - Zo ADRIANA KNUIST—POLLEPEL POLA. Voor meisjes van 5 jaar heupwüdte 83 c.M., mouwlengte 37 c.M. den schouder 55 c.M, vanaf Lengte M H. TW V V S Of OOK ANEMOON. DOTT. BC aanvragen achtereenvolgen», naar j dus het laatst aanvroeg, zal ook van ongeduldige lezeressen, os, na korten tijd herhalen. DB KBDACTIt het Als c 41 n dan met zoodat de de lalne. mouwen Ingerimpeld Hierna kunt ge de mouwtjes instikken. HiertuJ neemt te den naad 3 c.M. meer naar voren, dan de zijnaad van het jurkje. Het kanten kraagje, hetwelk langs den hals wordt genaaid, bestaat uit voor- en achterkant afsonderlük, aoodat de schouder later door middel van druk knoopjes gesloten kan worden. Van net broekje kunt ge voor- en achternaad ver binden, daarna ook den kruisnaad, ter wijl ge bovenaan, en aan de pijpjes, een 1H cJA. broeden zoom Instikt. Hierdoor rijgt ge het elastiek als tei scl 1 ku zwart georgette, frappé, Voorbeeld om over na te denken! Er zijn ook mannen, die gek zouden wor den van t slagers- en bleekers-verhaal. Die vragen we weer liever, wat ze den heelen dag zooal gedaan hebben AfAUM'X’Klj^y wit parelmoer. Oude haarkam, dacht u? Nu Ja we dragen ze immers niet meer in het haar. Aan Patou dan ken we de groene kleur, *n heel sterk sapgroen, waarvan de andere soepele vilthoed gemaakt is. De rand valt aam een zijde heelemaal langs het gezichtje. zijn tot half den bovenarm overkapt met bont- Alleen aan de achterzijde wordt op de hoogte van den elleboog de man telstof even zichtbaar. *n Losse rug, *n heel smal ceintuurtje, *n recht neer hangend model. Trés Parlslen, elegant en gedistingeerd, zooals alles wat de Bijenkorf ons op deze permanente show liet zien. Macaroni in schelpen L Op een ander half ons macaroni of spaghetti (dit is llntvormlge macaroni) neemt men even veel ham, *n beetje zout en *n half ons boter. De macaroni wordt op de gewone manier gaar gekookt en voorzichtig ver mengd met de fijn gesneden ham en 'n OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK RONDER TOESTEMMING VERBODEN - 'r - waaiervormige spiegel mooi (zie teek. 3). De spiegel wordt ondersteund door een houten blok, dat iedere timmerman voor u kan maken. Het blok wordt gebeitst of gelakt in de kleur der tafel. Teekenlng 3 laat zien hoe we een aar dig geheel verkrijgen, door een consols te plaatsen onder den spiegel, vooral onder een spiegel die vrij hangt, dus niet boven een schoorsteen of tafel. In de hal b.v. zal hü zeer gekleed staan; we kun nen op den standaard een aardig beeldje of een pul met bloemen zetten. r No. 4. Een moderne balfomlüste spiegel als deze staat in een donkere hal zeer mooi. Het montuur Is in zilver of goud. No. 5. Een moderne spiegel zooals men die thans ziet in zwart gelakt met goud en rood bewerkt, of wel zwart met groen, oranje en vele andere kleuren. No. 6. Queen Anne Spiegel met smalle lijst. En tenslotte no. 7. Een spiegel, passend bU de oude-stljl-meubelen, lederen cra- pauds en stoelen met gevlochten zittin gen. De omlijsting is van oud gemaakt leer met koperen spijkers beslagen wel van bespoten hout. I Behalve cm onze beeltenis te weer kaatsen, worden door de moderne archi tecten de spiegels weer Ingevoerd 'voor decoratie. Op een dam tusschen twee ramen, paneelsgewljae in de eetkamer, ontvangkamer en vooral in de hal. Treedt men een hal binnen en men ziet een blanken muur, dan verwekt dit een on gastvrij idee. Dit, zoo redeneert men, kan onmiddellijk verholpen worden door het plaatsen van een spiegel tegen den vlakken wand. Het enkele spiegelglas wordt toegepast, óf ook wel glas met een smalle, weinig in *t oog loopende omlijsting, zoodat deze niet de overhand heeft. Macaronischoteltjes stuk boter. De schelpjes worden met boter Ingesmeerd, met de macaroni gevuld, met paneermeel bestrooid en met kleine klont jes boter erop in den oven gezet om 'n bruin korstje te krijgen. Macaroni in schelpen IL Op anderhalf ons macaroni neemt men 'n half ons ge raspte Parmezaansche kaas of gewone Hoilandsche kaas, ‘n half ons boter, een kleine ui, 3 i 4 eetlepels tomatenpuree, peper en zout. Als de macaroni op de gewone manier is gaar gekookt laat men ze even uit druipen. Intusschen wordt het uitje fijn Macaroni met gehakt. Men kookt de macaroni op de gewone manier, laat ze even uitdruipen, roert er 'n stukje boter door en ’n beetje geraspte kaas, schikt ze in een met boter bestreken vuurvasten schotel, legt daar kleine gebakken balle tjes gehakt op. bestrooit alles met paneer meel en vlokjes boter .en laat er in den oven ‘n korstje op komen: Hoe het komt, dat de macaroni altijd schift als ze die in melk kookt, vraagt een van onze lezeressen. Dat schiften kunt u voorkomen door te blijven roeren, terwijl melk met macaroni aan de kook komen. Ook kunt u de macaroni eerst in water afkoken, uit laten druipen en dan pas met de melk opzetten. Op verzoek geef ik hieronder nu eenlge recepten van macaronischoteltjes. Macaroni met ham en kaas. Or 3 ons macaroni neemt men 1 ons ham. 1 ons kaas, 30 gram boter, 'n snuifje aout en een balven liter water. De macaroni wordt in stukjes gebroken en in het water met zout 'n half uur gekookt. Onder het koken roert men nu en dan om te voor komen. dat de macaroni onder aan de pan gaat zitten. De kaas wordt geraspt en de ham in kleine stukjes gesneden en alles, met de helft van de boter voorzichtig door de macaroni geroerd. Het geheel mag niet te droog worden. Men laat dus de maca roni niet uitdruipen, doch schept ze uit de pan, zoodat er nog eenlg nat aan blijft hangen. Men doet de massa dan in een met boter bestreken vuurvast schotel tje, strooit er paneermeel over heen, hier en daar 'n klontje boter en laat er In den oven ’n mooi bruin knapperig korstje oo komen. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Macaronlknoedels. De macaroni wordt voor het koken in zeer kleine stukjes ge broken; als hij gaar is laat men hem uitdruipen. Men roert er dan peper en zou» door, ’n stukje boter en een eier dooier. Van deze massa vormt men stevige ballen, wentelt die in geraspte kaas en laat ze tn den oven bruin worden. U ziet, dat er van macaroni allerlei smakelijke schoteltjes kunnen worden klaar gemaakt. En daarbij kan men dan zelf nog allerlei veranderingetjes maken. Men kan hier iets weg laten en ergens anders nog wat bijvoegen, naar eigen smaak. Wie, bijvoorbeeld, van uien houdt kan bij 'n macaronischotel altijd 'n beetje ui toevoegen. En aoo'n schotel van maca roni met ham en kaas kan men ook weer eens anders maken door niet alles door mekaar te roeren, maar in plaats daarvan macaroni, ham en kaas, laag om laag in den schotel te leggen. er niet minder dan vijf op één dag lie hetzelfde vragen te combineeren, er maar een per week kunnen plaat sen, begrijpt men, dat men wel eens lang tal moeten wachten. Aan verzoeken als „wilt u in-het volgende nummer" enz. kan dus in geen geval voldaan worden. Wij zullen de in ons bezit zijnde a den datum van inzending behandelen; die het langst 'moeten wachten. Dit ter mtichtii die haar aanvraag, somt wel eens eeri beetje De bridge-coat, die we reeds den vo- rlgen winter zagen, heeft zich nu over de heele linie der mode ultgebreld. Geen avondjapon, of ze heeft haar bijpassend korte jasje, meest met wijde pagodemouw. We zagen ze echter ook zonder armbedekktng, doch met "n los hangend pelerlentje tot bijna den el- boog. Nevenstaand model is geheel van witte en zwarte paillettes, fonkelend en glanzend als een pas gepoetst kuras. Na tuurlijk wordt daar *n zwart avond- oostume bij gedragen van doffe crêpe georgette. Zwart is de hoofdtoon voor onze baltoiletten, onze namiddag- en ontvangeoctumes en ook voor onze man- .te Is. Het onderstaande model is van Patou, ’t Is van fijn zwart velours versierd met Perslaner. De eenlge versiering is een vlinderach tig ornament van zilverbrocaat. Groot» hoeden zullen natuurlijk minder dan van den zomer, maar toch nog wel ge dragen worden. We zien ze een bandeau tegen den rand. hoed dan nog wat verder op ons voor hoofd komt te staan. De Bijenkorf te Amsterdam week ditmaal af van de haast traditioneele modeshow, waar, op de maat van een strijkje, de mannequins rondtrippelden, om een ultgebreide expositie te houden. We dwaalden er rond als in een luilek kerland. waar al de heerlijkheden voor onze ijdelheid in ons bereik liggen. Schitterende avondjaponnen in letterlij ken zin, want de meeste zijn geheel met paillettes of kleine kraaltjes bewerkt, bridgecoats van velours chiffon, lamé en eveneens -- gouden fluweel zwarte De spiegels in de kamer worden tegen over de vensters geplaatst, om meer licht te brepgen in een donkere kamer, la deftige eet- en ontvangkamers ziet men twee spiegels op eenlgen afstand waaronder tafeltjes gezet soms van elkaar, worden. Voor een kamer met moderne meu- blleering kan een spiegel gesneden wor den, passend-bij den stijl. We zien op onze eerste teekenlng een modern ont werp zonder lijst; boven den modernen tolletstandaard past het buitengewoon. Voor een kamer met een laag plafond, boven een bekleede toilettafel, M de Benoodigd: ITO c M stof van 70 c.M. breedte. 40 c.M. Valenciennekant, van pl.m. 6 cM. breed; voor het broekje 85 cM. stof, 3 el elastiek. Dit Jurkje kunt ge maken van peau de pêche. Men maakt de patronen op de aangegeven maten, waarna men ze op de stof legt. Men moet er aan denken, dat peau de pêche, Hef „sloofje” in den allerergsten zin van het woord behoort tot t verleden, en de fanatieke blauwkous eveneens. Beiden hebben een gematigde opvolgster ge vonden. En in deze beide typen valt het overgroots deel der gehuwde en onge huwde vrouwen te splitsen. Er zijn mannen, bij wie alle gevoelens eerst door het verstand, door practische overwegingen moeten gaan. Er zijn ook moeders, die sport en literatuur voor jonge meisjes uit den booze vinden en andere, die ’t voor compromitteerend hou den, wanneer hun dochter zich meer voor het klaarmaken van uitgelezen recepten interesseert dan voor golf en bridge. Over t algemeen wil de ..gemoedelijke, genoeglijke" pater famiUas. na werk en avondeten, met zijn vrouw, die hij vóór alles „huisvrouw" wenscht, niets bijzonder inspannends bespreken, geen boomen op zetten-, geen onderwerpen aansnijden, waarvan de behandeling concentratie en levendigheid vereischt. De minder levens- genoeglijke daarentegen, de lichamelijk en geestelijk gymnastisch-begaafde, ver langt van zijn vrouw eenzelfde elastici teit. in elke stemming en op elk gebied. Zoo groeiden de begrippen „intellectu- eele vrouw” en „huisvrouw", beide in trek, beide belachelijk gemaakt, en onderwerp van drukke twistgesprekken. De waarheid is echter, dat er in werkelijkheid maar heel weinig vrouwen zijn, die van nature huisvrouw of Intellectueel zijn. Maar ouderlijke autoriteit en de voorkeur van den toekomstlgen echtgenoot hebben er een handje van, haa^ het stempel van hun geliefkoosd type in te drukken, waarnaar het meisje of de vrouw zich dan te richten heeft, wil zjj geen conflic ten uitlokken Natuurlijk vindt de man het prettig, zijn lievellngseigenschap in geconcentreerden vorm in zijn vrouw aan te treffen. En zoo veroorzaken zijn liefde en haar aanpassingsvermogen veel vaker deze eenzijdigheid dan haar natuurlijke aanleg. De nerveuze man foetert op de „onver draaglijke huissloven” en de gezellige, niet- al-te-hoog-tlmmerende op de „geëmancl* peerde blauwkousen". Ze beseffen niet, dat zij de veelzijdigheid van hun vrouw in hun hand hebben en ze slechts onderdrukken, wijl de Instelling op hun persoonlijken smaak voor hen gemakke- lijker en behaaglljker is. De echte vrouw acht Immers de vraag, of ze haar man tn alles behaagt, van méér belang dan die andereof haar persoonlijkheid vrij en harmonisch naar alle zijden ontwikkeld kan worden. Zonder aarzeling of spijt knot en vervormt zij die persoonlijkheid tot iets onherkenbaars, wanneer ’t resul taat voor hém slechts charme heeft! Mijn schoolvriendin Elly bijvoorbeeld, was van een verrassende veelzijdigheid. Je kon bij taalwerk, sommen en wat niet al. van haar af schrijven, zonder de minste risico te loopen. Bij 1 postzegelverzamelen toonde zij een waar koopmanstalen!, turnde als een slingeraapje en fabriceerde poppenkleeren en geraffineerde koekjes met t zelfde gemak. Ze verloor haar hart aan een man, die postzegels verzamelen en tennissen onvrouwelijk vond. HU be geerde. dat tak>de atmosfeer van musea en laboratoria Alle hulsvrouwelljke gevoe lens gedood werden, dat man, kinderen en huishouding onder verzenbundels noodzakelijk lijden moesten, en dat een vrouw geen phllosophlsche verhandelingen mocht lezen, omdat een goede vrouw meeningen en levensbeschouwing van haar man behoort over te nemen. Daar Elly Jong, gewillig en verliefd was, ontwikkelde ze zich in dit huwelijk tot het type huisvrouw. Maar na enkele jaren Italiaansche macaroni. Op een half pond macaroni heeft men hiervoor noodig ■n kwart liter melk, 71 half ons boter. 20 gram bloem, 60 gram geraspte gruyère- kaas, 60 gram geraspte Parmezaansche kaas, n beetje zout en wat tomatenpuree. De macaroni wordt weer in kokend water met aout gaar gekookt. Dan laat men hem uitdruipen op ‘n vergiet. De boter smelt men in de pan, roert er de bloem door en dan langzaam de kokende melk onder voortdurend roeren. Deze saus laat men 'n minuut of tien door koken, dan neemt men ze van het vuur, en zoodra ze wat is afgekoeld roert men er de geraspte kaas door, en *n paar lepels tomatenpuree naar smaak. Houdt men niet van tomaten dan kan men die ook weglaten. Ten slotte roert men de macaroni voorzichtig door de saus en laat de massa weer flink heet worden, want dit gerecht moet warm worden op gediend. het overige gedeelte blijft open voor de sluiting. Het halsje wordt met een schuin blesje afgewerkt, dat op den goeden kant wordt langs gestikt en aan den verkeer den kant overgezoomd. De manchetjes, welke men 31 c.M. lang en 10 c M. breed knipt, warden aangestikt, en overge zoomd, waartoe de mouw onderaan wordt wljls vezelig en taal. De meeste gember komt uit Ohlna. Allereerst worden de beste en jongste wortels gebruikt, die ge- confijt worden in suikerstroop en in de bekende potten verpakt over de géheele wereld worden verzonden. Dat is de stem- gember. Een mindere kwaliteit wartels worden eveneens geconfljt in suikerstroop en bü groote hoeveelheden in den handel gebracht. Men kan ze los uitgewogen koopen. En de allerminste soort gemberwortel wordt gedroogd en gemalen tot gember poeder of gebruikt in stukjes als con serveermiddel bü inmaakkruiden. Weet u wat een verrukkelijk gerecht is? Gember-room. Dat moet u heusch eens klaarmaken. U neemt één L. kookroom, 3 theelepel» suiker, ons witte bladgelatlne, opge lost in een weinig warm water, 3S eet lepel gembersap en één eetlepel vol heel fijngesneden gember. Dit alles luchtig dooreen kloppen en in één groeten vorm storten of in kleine vormpjes en koud en stijf laten worden. Voor 't opdienen kan men er nog wat figuurtjes gember bovenop leggen. Gember is voor ons allen een goede bekende. In de keuken, in de banketbak- kerü, wordt ze veel gebruikt en tegen woordig heeft men de smakelüke gem- berjam, een genot op brood en beschuit, omdat ze zoo pittig en smakelijk is. Reed» sedert eeuwen kende men de gember, die altijd in hoog aanzien stond. Ze werd voor t eerst ontdekt in de heet ste deelen van Azië. Het is een plant, die behoort tot de soort, waarvan ook de arrowroot afkom stig is. De ondergrondse!» wortels daar van vormen de eigenlüke gember, zooals wij die kennen. Als die wortels soowat een jaar oud zün. worden ae afgesneden. Nadat ze tn kokend water afgespoeld zijn, worden ze in de zon gedroogd en heeten dan „zwarte gember". De beste wortels worden zorgvuldig af geschrapt en krügen dan den naam van „witte gem ber". Dit is echter slecht» de naam dien de inboorlingen er aan geven. De echte kleur van gember wisselt van goudgeel tot diep donkerbruin. Er zijn verach tl lende soorten van gem ber. De beste 1» de ag. stemgember, die zeer fün en malsch 1» en alleen in klei nere stukken voorkomt. De grootere stukken zün van mindere kwaliteit en dik- middagcostumes van zwart bor- deaux-rood crêpe georgette, mantels van velours chiffon frappé, drapé of zibelln en hoedenJa. bij de hoeden blüven we eigenlük even ste ken. want wat de toiletten te veel heb ben aan rijk en schitterend materiaal, dat hebben de hoeden, behoudens en kele uitzonderingen, te weinig. Geen veeren. linten of bloemen, geen glanzend vilt of fluweel. De chique van het hoedje zit in hoofdzaak in het model en daarvoor betalen we dan ook graag ’nprüs, dien we vroeger gaven voor een torenhoogen hoed met ettelijke struisvee- ren. Het geheim van de eenvoudige ba- retjes of kapjes zit in hoofdzaak in het even te veel of even te weinig rand of bol, wat er het stempel „pikant” op drukt. Pikant is deze zwart velours hoed van Jean Blanchet, die het meest her innert aan de tricorn, maar rechts *n heel lange zwierige lijn heeft met 'n even loshangend randje. Van voren en van achteren heeft hü 'n sierspeld van w»rd ae weduwe, en nog enkele jaren later kwam er iemand anders, die haar duide- lük maakte, dat haar beste talenten in den grond begraven waren Elly deed in haar tweede huwehjk staatsexamen. Ze studeerde chemie. Ze verbrandde alle gastronomische boeken, die de eerste man haar gegeven had en werd assistente bü den tweeden man, die sinds Jaren met afnemende hoop en groei ende hardnekkigheid op het gelukken van een chemisch preparaat wachtte. Het on vermoeide experimenteeren vervangt voor haar vriendinnen, romans en de veelge liefde geraffineerde koekjes. Ze is zóó fanatiek „intellectueel" geworden, dat ze niets geen belangstelling meer over heeft v^ofiiekker eten, naaisters of nieuwe meu- bêifvke verklaart, dat ze gelukkig Is. Is ze'tSS wérkelük? Of zou ze niet nóg ge- slutkiger zün. wanneer haar man zoo ge- moedelük en beweeglijk tegelük was. dat hü haar veelzüdigheid niet als weer spannigheid voelde en e«n aanhanger was van diepzinnige boeken en geraffineerde koek? Het is voor de vrouw niet noodzakelük. verscheidene kanton van haar karakter en aanleg totaal te verwaarloozen en te onderdrukken, wanneer ze aan haar man wil behagen! Wanneer zü weet te „geven en te nemen”-, zal de man haar daarin navolgen! De doorsnee-vrouw met n be- hoorlük verstand is veelzüdig: ze stelt belang in wat er omgaat bulten haar huishoudentje, en juist door en mèt haar verstand richt ze tegelük dat huishouden zoo practisch en beknopt mogelijk in. En wanneer haar aanleg naar één kant over belt, en die kant is er juist een, dien haar man niet apprecieert wel. dan nóg hoeft ze zich maar een klein beetje ge weld aan te doen om toch alles zoo har monisch mogelijk te hebben. Sjouwt ze wel erg graag zelf in haar huishouding rond, dan zal ze zorgen, zich tegen den avond niet zóó af te matten, dat ze tot t naar bed gaan met gesloten oogen bü de kachel zit en op geen enkele op merking of mededeellng van haar intel- lectueelen man met iets anders dan een zuchtje kan antwoorden. Is ze zelf dol op 'n Interessant gesprek, dan kan ze 't wel iswaar betreuren, dat ze 1 gezelschap van haar man moet missen in de uren, waarin hü op z’n best is en 't meest frlsch maar ze zal daarom niet pogen, hem in z’n ontspannende zwijgzaamheid na tafel te storen met vermoeiende belangstelling in dezelfde dingen, waarmee hü tot z*n vreugd voor dien dag meende afgedaan te hebben! Een eminent geleerde, die wel eens be klaagd werd om zijn weinig ontwikkelde vrouw, placht steeds met de grootste har telijkheid over haar te spreken en zei openlük: „Eiken dag, wanneer ik dood moe thuis kom, dank ik den hemel, dat ik niet dat soort vrouw heb. dat wenscht „mee te leven en op te gaan tn ’t werk van haar num.” 't Zou me vermoorden, wanneer ik alles dan nog eens van voren af moest vertellen en bespreken: ik heb niet de minste behoefte aan vrouwelüken raad, nadat ik met mün dagtaak heb af gedaan! Wél heb ik er behoefte aan, te hooren. wat de slager heeft, gezegd op de klacht over het licht gewicht en dat de bleeker me toch dien zoekgeraakten hand doek vergoed heeft. Dat is me een ware verkwikking en ik ga er geanimeerd op in!” •n evenals fluweel, vleug beeft. De achter kant van het rokje is recht en wel: 45 e m lang en 60 c.M breed. Wanneer men bet geheel met een naad heeft (iltge- knipt, worden eerst de zünaden van net rokje en van bet bovenstuk, benevens de naad van bet mouwtje, verbonden, waarna onder aan het rokje een 5 cM. breede soom wordt Ingemaakt. Dan kunt ge den bovenkant Inrimpelen, waarna het rokje aan bet lijfje wordt gezet, de zü- naadjee op elkaar; daarna werkt men de rafels den verkeerden kant met een boorlintje af. Van de schouders stikt men, vanaf bet armsgat 4 eJC dicht; geheel van zwarte, zilveren vt loovertjes, avondmantels van en goudbrocaat, versierd met vos Het wordt weer een beetje te druk met de vraag naar knippatronen. Iedere week geven wij een knippatroon van een of ander kleedingstuk en wanneer een onzer lezeressen graag ken speciaal patroon in het blad zou zien dan, voldoen wij gaarne aan haar wensch en plaatsen dat ook. Maar de aanvraag is zóó groot, dat wij ónmogelijk aan alle verzoeken kunnen vol doen; zeker een paar malen per week komt er een verzoek binnen en deze week is het zelfs vóórgekomen, dat u ontvingen. Soms zijn er twee of drie maar niet altijd natuurlijk en waar wi gesnipperd en licht bruin gefruit met de boter. Daar wordt dan de tomatenpuree door geroerd, ’n beetje peper en laatst de gaar gekookte macaroni. alles goed vermengd is met elkaar doet men de massa in met boter besmeerde schelpen, strooit de geraspte kaas erover heen met 'n beetje paneermeel en laat er in den oven 'n mooi korstje op komen. Macaroni met tomaten. Op anderhalf ons macaroni rekent men 3 ons tomaten. Men kookt tomatenpuree, vermengt die met de gekookte macaroni en *n stukje boter en laat alles samen 'n minuut of tien zachtjes stoven. jMni

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 8