p GEBREID HEERENVEST SMAKELIJK ETEN DE MODE EN.. FINANCIEELE TOESTAND „BEDANKJES LEVENSWIJSHEID PARFUMS DOOR ALLE EEUWEN HEEN I? Gü laar vol Gi| pen OP VERZOEK KERSTHCEPTEN ddtt. a gerecht I OVERNEMING UIT DE^E RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN 4-50 3 4 er SYLVIA i Me- laten- erHe- MACHTELD. n* POLA. Met de feestdagen die weer in aan ruit een luwe met averecht tut- met haar purpe ren gehakt. na, 3 r. de toer Byrié. ■amen st. Gebraden gans. De gans wordt door om- st. over hebt, welke ge ook afkant. Zoo ammoniak om den geur te men weer i om meer heer nder- a den- e ver- Men bezigt azijnzuur, vruchten-aether, versterken. m b(j >p* en reide; gade- De vrouwen, over wie men het gunstigst spreekt na haar dood, zijn die. over wie men het minst sprak In haar leven I Maria Lecxinska Het allerergste voor een boos humeur is de ontdekking, dat er geen reden voor was. Het is beter alleen te zijn dan In slecht gezelschap. Wie erkent, dat htf bescheiden Is, heeft opgehouden, bescheiden te zijn. het lavendel-i De gebroed) boter Mn al be st van 4ppel- ir TO- stuur er C. m. 1 bij i» Idaten e ver- rcrden irtaan n be- or de 19-Ja il «m id en ver- i van ■zoe- ning ns MS 'tr- oen on- M: ■a. meen- JorziV- t om had- i bo- nmen sr A. rder- iman, niet snten zit- stof e en ver- ver- BUl- ileuw en. heer rtuur >men k,de ver- 0 - Boo- Een broodbllkje wordt besmeerd met bo ter en bestrooid met paneermeel, nier- In de massa storten en de cake geduren- de een uur in een matig warmen oven lichtbruin en gaar bakken. 3 Sr, rt te voor- dikke suikerstroop heeft ge- vruchtjes en oranje-snlppers schikt. Spijs voor den krans. 2 ons gebroeid* gepelde amandelen worden Z - Boomen en kruiden, welke zoete par fums leverden, werden tot de grootste en als zoodanig ge- Lengte vest 70 CM., mouwlengte S3 e.M neupwydte 116 c.M. Benoodigd 3 groote knotten wol. 3 aluminium brei naalden no. 3, 6 knoopen. Op Mn met de deegbal De beste verontwaardiging over begane fouten is de erkenning dat ze fouten waren. het borstvleesch en. volgens het vleescl verdeeld. onthalen. Om haar daarbij behulpzaam te wezen, laten we hier eenlge recepten volgen, die zeker in aller smaak zullen I vallen. Al meermalen ia ons gevraagd om een recept voor den echt-Engelschen plumpudding, dat we hier dan ook al lereerst laten volgen: Plumpudding. Een half pond rund- nlervet. H pond Sunmaid-rozynen. pond krenten, H pond Sultane-rozunen. 1 ons sucade, H ons oranje-snlppers. 135 gram oud brood zonder korst. 135 er erg blij mee. Ze sei: „O ja, die die benne fijn. Da'» óók toevallig Ik heb d’r nèt zooeen an me jongste sus gege- ve.... nèt soo’n eendere ruit.... effles grooter was die. Deze von Ik wat iel voor d'r se 1» haast net zoo flink as Ik. Hebben we zooiets misschien óók al niet ‘ns beleefd, wanneer we de Illusie hadden, den een of ander voor weinig geld in den waan gebracht te hebben, dat-ie h héél aardig cadeau kreeg? Zoo sUn er tallooze ergernissen. Juf frouw A vindt, dat ze iets gekregen hMft, waar ze nu heelemaal geen steek aan heeft of 'n lor, terwijl Iets duurden en beters in 't zelfde genre juist te pas zou zijn gekomen Mevrouw B. heeft t land, omdat se de familie C. niet hMft durven voorstellen, er van beide zijden dit jaar maar tens niets aan te doen; ‘t kan haar niet zooveel schelen, iets te krijgen, en ze ziet erg op tegen die ver velende traditle-ultgaaf.En Juffrouw D. vindt, dat ze van de E.tjes nauweilllu ■n beuankje heeft gehad, en dat je toen maar zoo weinig pleizler van al je gedoe hebt Och Ja, die „bedankjes"! Wat ‘n dank baar arbeidsveld voor de muggenzifters onder de Sinterklazen! Kent u ook dat sure menschentype, dat bijna niet meer te bewegen Is, Iets voor anderen te doen, omdat „ondank 's werelds loon" Is? t Zijn gewoonlijk teleurgestelde gevers maar die zichzelf teleurstellingen op den hals hebben gehaald door niet te geven met de juiste Intentie. De gever, die zich uitput met de uitsluitende bedoeling, ntt ‘t „bedankje” de grootst mogelijke vol doening voor zichzelf te kunt.en putten, zet alles op één kaart, 't Is een gevaarHj.se speculatie: beantwoordt 't resultaat niet geheel aan zijn verwachtingen, dan Is hij alles kwijt, want hij zocht zijn vreugd niet In t voordeel, dat hij den ander bezorgde, maar In diens* uitbundige er kenning daarvan. Blijft die gedeeltelijk uit, dan acht hij zijn moeite en kosten verloren! Wie zijn vrijgevigheid overdrijft, alléén om nu eens bijzondere bewondering re wekken, bijsonderen dank te oogsten, staat weerloos tegenover een eventueeien terugslag. We moeten ons nooit ulterpjk „uitsloven" tenzij we daarvoor een inner, lijk tegenwicht hebben aan vaarachtige vriendschap en welwillendheid. Dan heb ben we geen bevrediging van onuitput telijke „bedankjes" noodig dan ligt onze beloonlng al In de overtuiging, van ganscher harte ons best gedaan te hebben om den ander een genoegen te bereiden. Zijn dank nemen we dan op den koop toe als Iets onvermijdelijks verlangen doen we er niet naar. 4 eieren, IS dL. melk, 60 gr amande len. H geraspte nootmuskaat. 1 wine as cognac en een weinig zout zijn de in grediënten voor dezen pudding aller pud dingen. Het vet wordt heel fijn gehakt, de krenten gewasschen. de 3ultane-rozljn«n ontdoen van steeltjes en pitten, de su cade fjjnsnipperen en de amandelen hakken. In een groote kom doen we de bloem, voegen daarbij het vet én mengen dit goed met de handen door elkaar, dan het zout, het geraspte brood, de krenten, roaUnen, geraspte citroen schil, suiker, nootmuskaat en amande len er door heen mengen. De eieren worden met de melk flink geklopt, de cognac erbij gevoegd en dit mengsel roeren we door de geheele mas sa totdat alles flink vermengd Is. Alles te amen *n pen beb~t" d"n en met paneermeel bestrooiden vorm storten, dezen goed sluiten en 5 H uur koken su ban marie. Koud opdienen, desverkle- zend overgoten met een weinig rum, die men aansteekt vóór ‘t binnenbrengen Gevulde appelen In wfJngeleL zure appelen tgoudrein tten* geschild, geheel uitgehold en een alle prijzen kunnen koopen. De snit van dit costume is uiterst elegant en wat zoo n geluk Is voor ons die niet aan on- bedekte-armen-mode meedoen, de pele rine valt tot aan den elleboog en de lange gedrapeerde handschoenen bedekken den onderarm. Een mooie corsage-bloem versiert de halsafwerklng en een fluweel ceintuurtje accentueert de taille. Flg. 5915 kan gedragen worden door iets oudere dames. Wjj nemen het dan van zwart crêpe satin, met Md bridgeooat van kantstof In boleromodel. Zooals van zelf spreekt, kunnen we dit bolerotje zoo mooi mogelijk nemen, versierd met kraal tjes, paillettes of gitten, maar ook van eenvoudige zwarte kant zal het de japon een feestelijk en modem aanzien geven heeft see jaar lang n ■n paar hulzen verder hebben wederzijds altijd aan „gedaan", ‘t Moet gezegd dat Nelly zich altijd wat meer moeite getroostte, haar geschenkje met meer l||fde en zorg koos, en haar uiterste best deed. Iets te vinden, dat wezenlijk welkom zou zijn. Ze maakte keurige pak jes, waarvan de verzorging alleen al 'n lieve attentie was, en ze lag halve nachten wakker om bet lange, grappige vers nog met ’n paar coupletten uit te breiden. De vriendin draalde haar geschenk zeer klaarblijkelijk 1 eerste, waar ze toevallig tegenaan geloopen was gewoonljjk slor dig In ‘n bruin papier, knoopte er ‘n abo minabel touwtje om, krabbelde, als eenlge concessie aan de Slnterklaas-gehelmzln- nlgheid, het adres In drukletters er op en deponeerde dit onaantrekkelijk geval letje. zonder eenlge poëtische bijlage, op de stoep. Solt. Nelly geneerde zich elk jaar wéér ‘n beetje over haar eigen „ult- aloverU", zooals ze ‘t noemde, maar bleef rijmen en met roze Hntjes en gekleurd vloei werken. Dit voorjaar Is de vriendin verhuisd naar *n ander stadsgedeelte en ■e zagen elkaar niet meer zoo druk. Voor Nel deed dit aan de vriendschap niets af Op Sinterklaas-avond kwam, als altijd, t gesoigneerde pakje klaar, met een nóg Uitbundiger vers dan anders, en n broertje bracht ‘t met de fiets naar net verre stadsgedeelte. Den volgenden avond kreeg Nel ‘t hare bruiner, slordiger en ongezelliger dan ooit, en blijkbaar over baast ge jcht en Ingepakt na ontvangst van ‘t andere.... Zijn jwe allemaal niet wel ’ns In Nel’s geval geweest? Mevrouw Hoek hMft de heele stad plat- geloopen om 'n passend geschenk voor 't meisje. *t Moet erg veel „uitmaken" en erg weinig kosten, t Schaap Is er nog niet lang ofschoon toch misschien al haar [angsten tijd; Je weet 't tegenwoor dig nooit! Mevrpuw Hoek dénkt er niet aan, veel onkosten te maken. En t kind vindt alles nogal gauw mooi. Ten slotte ontdi mevrouw Hoek In het warenhuis een „speciale aanbieding" In shawls. Mooie, vierkants shawls, ‘t Materiaal Is vermoedelijk Imltatie-artlficielllnettine- aljde; maar t glimt. Er zijn drie verschil lende ruiten In te krijgen en twee maten, één van 98 cents en één iets royalere van één gulden negentien. Mevrouw Hoek vindt de kleinste móói genoeg. Cor was 1 geraspte Kerstkrans. 1K ons boter snijdt men pel nagelgruis en 2 H theelepel kaneel, in groote stukken en vermengt deze met - 1H °ns gezeefde bloem, doet dL koud water bij en begint te mengen totdat de bloem en het water Mn papje vormen rondom de boter, meel bestoven plank wordt oreien, ge van den averechten toer 6 st. staan, en soo lederen averechten toer 6 st. meer, tot ge 30 st. hebt Het ranoje wordt doorgebreid, tot ge 6 st. over hebt. Hierop breit ge dan nog 7 cM„ dan afkanten. Rechter voorpand. 66 st. opzetten, en 20 toeren recht breien. Dan alle oneven toeren recht, alle even toeren averecht, tot op 6 st na. deze laatste 6 st. recht, tot ge weer een lengte hebt van 50 cM. L>an Iregint re met bet armsgat aan den nv rr~h en ka it 1ste toer: 8 steken afkanten, naald averecht uitbrelen tot op 6 st. na, deze 6 st. recht. 2de ’oer: recht. 3de toer; 2 st. te tarnen, aver tot op 6 st. na. 6 st recht. 4de toer: recht 5de teer: 2 st. te zamen aver, tot op 6 st. na. 6 st. recht 6de toér: rtght Dan begint met den schuinen halskant. 7de toer: aver tot op 6 st. na. 3 st. 1 te mmen. 6 recht. 8ste toer: recht. Doos mindering soo iedere 3 toeren herhalen tot ge n lengte nebt gekregen van 67 c.Mlaatster toet averecht. Den begint men wmt met den schouder. Den toer recht uitbrelen tot op, 6 st. na, dan omkeeren. aver, te rug tot op 6 at. ne. deae laatste recht voor 1 randde. Zoo Mana rechten toer over de taart uitgespreld. waarna men deze In een bijna kouden oven even laat opdrogen. 1 geheel krijgt ge 6 van deze knoops gaten. welke om de 8 cM. ingebreid moeten worden Verder weer alle on even toeren recht, alle even toeren Welriekende preparaten bestonden reeds door alle eeuwen heen. Met uitzondering van eenlge zoetrulkende harsen, verkre gen van boomen, waren ze afkomstig uit het plantenrijk. Kunstmatig bereide stof fen. die een aangenamen geur geven en onderscheidene andere, waarmede men die stoffen verbindt, werden eerst later gebez gd. En hoewel men in het zuiden van Frankrijk uit den overvloed van geurende bloemen parfums maakte, was het toch voornamelijk In Frankrijk, dat men uit vluchtige oliën een groot aantal geurende preparaten maakte, en zelfs nu nog is het Frankrijk bijna alleen dat I dit doet, terwijl in Dultschland meer de Eau de Cologne, in Engeland aftreksels van voorjaar»- en veldbloemen, en in het zuiden rozen-olie bereid wordt. Sinaasappel taart. 5 eierdooiers wor den gedurende een kwartier geroerd met 130 gram suiker. Dan voegt men erbij he< sap en de geraspte schil van 3 si- recht, averecht uitbrelen. ge een lengte hebt van 50 cM., eindigen averecht. 1ste toer: 8 st afkanten voor *t arms gat. recht uitbreien 3de toer: 6 st. recht breien 3de toer: overhallng, recht uitbrelen. 4de toer: 6 st recht, averecht uit breien. 5de toer: overhallng, recht uitbreien. 6de toer: 6 st. recht averecht uit breien, waarna men met bet schuine gedeelte voor den hals begint 7de toer: recht tot op 8 st te zamen. 6 st recht 8ste toer: 6 recht, averecht uitbreien. Dit wordt Iedere 3 loeren herhaald, u» men Mn lengte hMft van 67 cM. Dan begint men wMr met den schouder, waar laat breit ge ook de 2de mouw. Dan perst ge vele eeuwen terug, alle stukken aan den verkeerden kant met een vochtigen doek en een warm Ijzer op. De schouders maast ge met n rechten steek aan elkaar, waarna ge de stj- en mouwnaden tegen elkaar innaait. - Op dezelfde manier worden de mouwen ingezet, naad op naad. De bies voor den hals wordt midden achter aan elkaar gemaakt- waarna ge deze ook aan den rug vast kunt naaien De bies moet I vooral goed in den vorm geperst wor<*-n. De zakken worden onderaan op net vest vastgemaasd, terwijl de zljkantjea steviger er op worden genaaid. Hierna kunt ge de knoopen aanzetten. Mooie worden In een weinig suikerwater waarin een klem scheutje rum Is gemengd, eventjes op gekookt. De appelen uit het vocht ne men, koud laten worden en vullen met Mn mengsel van krenten, rozijnen, vruchtenjam en gehakte noten. Een flesch gpwone witte wijn wordt aange lengd Tnel een kwart-llter water In wat heet water lossen we 25 gram roode gelatine op en IS ons suiker: dit voe gen we met den wijn en t water bil hel vocht waarin de appelen gekookt wer den en laten het mengsel afkoelen. De helft gieten we in een glazen compóte- schaal en wanneer de wijngelei bijna stijf geworden is. worden de gevulde ap pelen erop geplaatst en de rest van de schatten gerekend offerd aan de gó den. Reeds twee duizend Jaar voor Christus huldigden de oude Egyptena- ren dooden en le venden met wie rook, geurige zal ven en oliën, en besproeide bjj godsdienst- plech tigheden het volk zich met geurig water of verbrand de men ter cere der góden balsems en harsen. Onder de ge schenken aan groo te personen waren fijne oliën en een keus van parfums. Men vertelt ons. toen Cleopatra’s bark zeilen en zijden bekleedsel den Nul afvoer, dat de winden bedwelmend waren van de geuren. Het was vroeger geen teeken van ver wijfdheid om van zoete parfums te hou den Alexander de Oroote liet reukwerken door zUn huis sprenkelen en liet aroma tische gommen branden Parfums en zalven werden in die tijden kwistig verbruikt. De konlng van Syrië. Antiochum Eplphanea. Het bU de spelen alle toe schouwers besprenkelen. een leger van jonge vrouwen droeg gouden flesschen waarin de reukwerken zich bevonden en iedereen weid door hen met het kostbare vocht besprenkeld. Perzlè dreef in die dagen een uitgebreiden handel In balsems, myrrhe en krulden, en uit Perzlê kende men ook de eerste destillatie van bloem- extracten en speciaal wel van de roos. De meest geurende producten van deze aarde staan den parfumier ten dienste. Kostbare houtsoorten, zooals sandel. ce der. wierook, de gommen van myrrhe. kruizemunt, kaneel, rosmarijn, jeneverbes, jasmUn. rozen. leUes, kamperfoelie, helio trope, viooltje en duizend andere soorten, zooals muskus en amber, dateeren van gelei erover heen gegoten. Op een koele plaats laten staan totdat bet opgediend wordt. lucht la tew ver vetten, geregeld behan- in wijngeest. leveren na eenlgen tUd de extracten. De pommade, welks overbluft, nogmaals uitgetrokken, levert nog een goedkoop*- re reukstof. Het eerst werd van destillatie van rozenolie, door middel van alco hol. melding ge maakt In 1370. Het recept kwam van Mn monnik. In d* 14e eeuw was reed* r bekend. Jean en Maria Farina in Keulen kwamen In 1706 uit met bet geheime middel, dat zU Aqua AdmlrablHa noemden en in Frankrijk werd het pop-i- lalr als Eau de Cologne (Keulach Water, of water van Keulen). Dit was de voorlooper van bet alco holische. fUn geurend mengsel, dat nog heden steeds den naam Eau de Cologne draagt, pn al zun er meer dan honderd recepten voor reukwateren, dat van Farina te Keulen is nog niet overtroffen. In de 17e eeuw werden in Frankrijk reukwerken en schoonheldsmidde'en verkocht In win kels van zijden stoffen en handschoenen De naam Houblgant is reeds uit die da- gen bekend, en La CorbeiUe des Fleurs, zooals de Jonge Houblgant «Dn winkel heette, was ’n geliefde plaats voor perso nen aan t Hof van LodewDk XIV. tr werden in dien tijd ook ontzettende som men aan reukwerken, parfums, pomma des. enz. uitgegeven. En voo. al onder de latere regeering van Lodewljk XV. Man vaardigde zelfs wetten uit om het kwis tig gebruik tegen te gaan, maar steeds kwam het gebruik er van weer terug, al was het In latere tijden minder. En al i* in onz» dagen het debiet van parfumo- rieën groot, zoo verkwistend als In vorig* eeuwen is men er lang niet mede I den poelier gewoonlijk In orde gemaakt tocht zun. wil iedere huismoeder graag Dan vult men de borstholte met een haar gezin en nare gasten op iets extras pond in vierde parten gesneden onge schilde zure appelen, wat krenten, ro zijnen en gedroogde pruimen. Dan naait men de opening dicht en laat de gans in een braadpan, waarvan de bodem be dekt is met kokend water en zout, goed toegedekt, en onder herhaaldelUk Begie ten met het braadvocht bijna gaar wor den. gedurende een uur De gans moet op de borstzUde liggen. Nu wordt ze ge keerd en In een open pan, zonder over- gieten nog een uur gebraden. Is de gans <an gaar, dan verwUderi men voor een groot deel het uitgebraden vet, vult wat gram bloem. H pond suiker. 1 citroen, water bü en maakt de jus af met een weinig bloem Vóór het opdienen wor den de draden van net dichtnaaien ver- wUderd en de gans netjes getrancheerd, dwz. de achterbouten losgemaakt,/ dan de vleugels en ver- ti in nette stukken 6 st. meer laten staan, tot ge 30 st. hebt voo, den schouder. Dan breit ge t randje door tot ge 6 st. over hebt. Hier op breit ge weer 7 c.M. De sa». 28 st. opzetten. 14 toeren recht. Tan iedere even teer recht, en I dete oneven toer averecht, tot de zak 14 cM. ,ang is. Dan de steken op een draad ne men Zoo breit ge ook den 2den zak De mouw: 73 st opzetten, 30 loeren recht. Dan alle oneven toeren reent, en alle even tceren averecht. terwUl ge om de 4 cM In lederen rechten toer aan t berin en t einde van de naald een steek meerden, door uit één Steek tw0 steken te breien. Zoo doorbreten tot ge een lengte hebt van 57 CU terwijl ge dan 96 st. op de pen hebt. Dan aan 1 begin v. lederen toer 8 A. atkanton. tot gé 34 naasappelen, H ons aardappelmeel. 1H ons gemalen amandelen en het stUf- geklopte wit van de eieren. Vlug de massa door elkaar mengen en in een beboterden spr ngvorm over doen. In een matig heeten oven vlug licht bruin bak ken Na bekoeling wordt de taart bedekt met glazuur waaraan Mn weinig sinaas appelsap Is toegevoegd en gegarneerd met schüfjes sinaasappel, die men in een zeer -- - dompeld. (Suiker smelten in water en zoo laten inkoken dat de suiker draden I trekt, die direct hard worden) Voor net glazuur neemt men 1 ons poedersuiker die men In 3 eetlepels koud water roert. Het sinaasappelsap erbU voegen en op een heel klein vuur de massa verwar men, doch zoo dat de suiker niet oplost. Dit glazuur wordt In wannen toestand de taart uitgespreid, waarna Nauwelijks heeft de goede Sint met fi naal-leeggepakte cadeautjes-mars rn hie len gelicht, of allerwegen rijzen de ml»- verstandjes en spUtlgheldjes als padden stoelen uit den giond. Je moet al In d* perfectie de kunst van geven en ontvan gen verstaan, om jezelf alle ergernissen «e besparen I Nelly Bruins Vriendin gehad, maar. Ze Sinterklaas worden. nu flink uitgerold met een In meel g*> wentelde deegrol, tot een dunnen lap. Deze wordt WMr opgevouwen en w* kwartier op Mn zeer koele plaats netar- gelegd en na deze rustpoos wordx net deeg weer uitgerold en opgevouwen en nogmaals Mn kwartier in rust gezet. Daarna WMr uitrollen, maar nu tot M* langen smallen lap of twee k elnere smal le lappen Midden op deze lappen wordt een spusrol gelegd (zie recept hieron der), de dMVlaag erom heen geslagen en met eiwit dichtgeplakt. Van deze gevul de staaf maakt men een krans, die op een bakblik wordt gelegd en tn een hee ten oven 20 minuten gebakken wordt. Na bekoeling wordt de krans gegarneerd met glazuur, waarop men geconXU** Er Is gerekend, dat er op lederen c.M. twee steken gebreid worden Mocht ge losser of vazier breien, dan moet ge na tuurlijk minder of meer steken opzetten Verder Is net patroon heelemaal in cM geteekend. zoodat ge dit dan toch op het patroon kunt breien We beginnen met den rug: niervoer kunt ge 110 si opzetten. Hierop orelt ge 20 toeren recht, dus 10 ribbels. Hierna aUe on even toeren recht, en alle even loeren averecht, tot ge een lengte hebt gekre gen van 50 cJl, eindigen met averecht. Hier begint bet armsgat. 1ste toer: 8 st. afkanten, de toer recht uitbrelen. 3de toer: 8 st. afkanten, averecht uitbreien. 3de toer: 2 st. te zamen breien, recht uitbreien éde toer: 3 st. aver, averecht uitbrelen 5de toer: 3 st. te zamen breien, recht uitbrelen. 6de toer: 2 st. aver, samen oreien. averecht u.ibrelen. Dan breit ge wmi de oneven toeren recht de even loeren averecht, tot ge een lengte hebt van 66 C.M., laatsten toer averecht. Dan ue- glnt ge met de Hid.ei 1ste toer: recht tot op 6 st. na, om ee- ren. 2de toer: aver., tot op 6 st. na. oinaee- ren 3de toer: recht tot op 12 st. nu keeren. éde toer: aver, tot op 12 st. na keuren En zoo lederen toer 6 st. laten staan, tot ge 30 st aan beide kan ten op de naald nebt. De middelste 28 s» voor den nals worden afgekant waar- o, ge de 30 st voor de schouders op een draadje neemt Linker voorpand: 66 st. opaetten en 30 toeren recht breien. 31ste toer: recht. 33ste toer: 6 recht, averecht uitbrelen Zoo alle oneven toe- .1 ren al* toer 21, en alle even toeren als toer 32. tot en met de 37ste toer 38ste toer: 1 recht. 2 r. te samen 3 x omsl.. 3 r te zamen, 1 reent averecht uitbreien, dan de 39ste toei vacht, terwijl g* dan in bet geribde aaadje ms knoopsgat hebt gekregen in en gepelde amandelen worden 3 maal fUngemalen en vermengd aaet 3 ons sui ker. een ei en Mn weinig geraspte ci troenschil Christmas cake. 1H ons boter to< room roeren, hierbij Mn voor één 4 eieren voegen, dan 125 gram donker bruine suiker en IV, ons gezeefde bloem. BU dit mengsel voegt men °os Sun- maid-rozunen 1 ons oranje-snippers. X nootmuskaat, 2 H theele- Wel eigenaardig Is In dezen tjjd van malaise die zucht naar pracht en rijk dom In de vrouwenkleedlng. Maar het berust op een ervaring die zich in den loop der tUden Immer bewaarheid hMft. hoe slechter de flnancleele toestand, des te grootere pracht en pronk spreidt oe mode ten toon. NatuurlUk openbaart zien dit verschijnsel op de allereerste plaats in de avondkleeding. De schitterende bridgecoats, en prachtige avondmantels, de kwaliteit en ooit de kwantiteit van de stof, waaruit de avondjaponnen gemaakt zUn, zouden haast In staat zUn. om te doen gelooven, dat er gMn wolkje aan den flnanceelen hemel was Wie echter al te zeer van het tegendeel overtuigd Is. zal haar keuze moeten doen uit wat bescheidener stoffen. Dan hebben we b.v. de kantstof, waar uit model 5927 gemaakt Is en die we ia Omdat de aetherische oliën door destil latie uit de planten afgescheiden worden, en de geuren daarbU voor een groot deel verloren gaan, tracht men de oliën recht streeks met vet te verbinden. Volgens dea* methode worden de bloemen met warme, vette oliën begoten en na verloop van eenlge uren door versche vervangen, tot dat het vet geheel verzadigd is met geu rende stof. Er zijn wel zee tot acht ponden bloemen noodig om één xmd verzadigd vet te krijgen. Een andere me thode Is: de bloemen met Mn koude vet laag te bedekken en zoo laag op laag op te stapelen, terwijl de verwelkte bloemen dagelUks door versche worden verva.igen. Echter' duurt het verscheidene dagen eer op die manier bet vet verzadigd en men vond alweer een andere methode utt om dit te bekorten, door het vet tn .'Ijne draden te verdeelen op opsn ramen te leggen van gaas, die In een gesloten ruimte te bergen, en door deze ruimte een wakken „croom te gaan. Deae sadlgde o Al er sthudden deld I

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 11