p
GEBREID HEERENVEST
SMAKELIJK ETEN
DE MODE EN..
FINANCIEELE TOESTAND
„BEDANKJES
LEVENSWIJSHEID
PARFUMS DOOR ALLE
EEUWEN HEEN
I?
Gü
laar
vol
Gi|
pen
OP VERZOEK
KERSTHCEPTEN
ddtt.
a
gerecht
I
OVERNEMING UIT DE^E RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
4-50
3 4
er
SYLVIA
i Me-
laten-
erHe-
MACHTELD.
n*
POLA.
Met de feestdagen die weer in aan
ruit
een
luwe
met
averecht
tut-
met haar purpe
ren
gehakt.
na, 3 r.
de
toer
Byrié.
■amen
st.
Gebraden gans. De gans wordt door
om-
st. over hebt, welke ge ook afkant. Zoo
ammoniak om den geur te
men weer
i
om
meer
heer
nder-
a den-
e ver-
Men bezigt azijnzuur, vruchten-aether,
versterken.
m b(j
>p* en
reide;
gade-
De vrouwen, over wie men het gunstigst
spreekt na haar dood, zijn die. over wie
men het minst sprak In haar leven I
Maria Lecxinska
Het allerergste voor een boos humeur
is de ontdekking, dat er geen reden voor
was.
Het is beter alleen te zijn dan In slecht
gezelschap.
Wie erkent, dat htf bescheiden Is, heeft
opgehouden, bescheiden te zijn.
het lavendel-i
De gebroed)
boter
Mn
al be
st van
4ppel-
ir TO-
stuur
er C.
m.
1 bij
i»
Idaten
e ver-
rcrden
irtaan
n be-
or de
19-Ja
il «m
id en
ver-
i van
■zoe-
ning
ns
MS
'tr-
oen
on-
M:
■a.
meen-
JorziV-
t om
had-
i bo-
nmen
sr A.
rder-
iman,
niet
snten
zit-
stof
e en
ver-
ver-
BUl-
ileuw
en.
heer
rtuur
>men
k,de
ver-
0 -
Boo-
Een broodbllkje wordt besmeerd met bo
ter en bestrooid met paneermeel, nier-
In de massa storten en de cake geduren-
de een uur in een matig warmen oven
lichtbruin en gaar bakken.
3 Sr,
rt te
voor-
dikke suikerstroop heeft ge- vruchtjes en oranje-snlppers schikt.
Spijs voor den krans. 2 ons gebroeid*
gepelde amandelen worden Z -
Boomen en kruiden, welke zoete par
fums leverden, werden tot de grootste
en als zoodanig ge-
Lengte vest 70 CM., mouwlengte S3
e.M neupwydte 116 c.M. Benoodigd 3
groote knotten wol. 3 aluminium brei
naalden no. 3, 6 knoopen.
Op Mn met
de deegbal
De beste verontwaardiging over begane
fouten is de erkenning dat ze fouten
waren.
het borstvleesch en.
volgens het vleescl
verdeeld.
onthalen. Om haar daarbij behulpzaam
te wezen, laten we hier eenlge recepten
volgen, die zeker in aller smaak zullen I
vallen. Al meermalen ia ons gevraagd
om een recept voor den echt-Engelschen
plumpudding, dat we hier dan ook al
lereerst laten volgen:
Plumpudding. Een half pond rund-
nlervet. H pond Sunmaid-rozynen.
pond krenten, H pond Sultane-rozunen.
1 ons sucade, H ons oranje-snlppers.
135 gram oud brood zonder korst. 135
er erg blij mee. Ze sei: „O ja, die die
benne fijn. Da'» óók toevallig Ik heb
d’r nèt zooeen an me jongste sus gege-
ve.... nèt soo’n eendere ruit.... effles
grooter was die. Deze von Ik wat iel voor
d'r se 1» haast net zoo flink as Ik.
Hebben we zooiets misschien óók al
niet ‘ns beleefd, wanneer we de Illusie
hadden, den een of ander voor weinig
geld in den waan gebracht te hebben,
dat-ie h héél aardig cadeau kreeg?
Zoo sUn er tallooze ergernissen. Juf
frouw A vindt, dat ze iets gekregen hMft,
waar ze nu heelemaal geen steek aan
heeft of 'n lor, terwijl Iets duurden
en beters in 't zelfde genre juist te pas
zou zijn gekomen Mevrouw B. heeft t
land, omdat se de familie C. niet hMft
durven voorstellen, er van beide zijden
dit jaar maar tens niets aan te doen;
‘t kan haar niet zooveel schelen, iets te
krijgen, en ze ziet erg op tegen die ver
velende traditle-ultgaaf.En Juffrouw
D. vindt, dat ze van de E.tjes nauweilllu
■n beuankje heeft gehad, en dat je toen
maar zoo weinig pleizler van al je gedoe
hebt
Och Ja, die „bedankjes"! Wat ‘n dank
baar arbeidsveld voor de muggenzifters
onder de Sinterklazen! Kent u ook dat
sure menschentype, dat bijna niet meer
te bewegen Is, Iets voor anderen te doen,
omdat „ondank 's werelds loon" Is? t
Zijn gewoonlijk teleurgestelde gevers
maar die zichzelf teleurstellingen op den
hals hebben gehaald door niet te geven
met de juiste Intentie. De gever, die zich
uitput met de uitsluitende bedoeling, ntt
‘t „bedankje” de grootst mogelijke vol
doening voor zichzelf te kunt.en putten,
zet alles op één kaart, 't Is een gevaarHj.se
speculatie: beantwoordt 't resultaat niet
geheel aan zijn verwachtingen, dan Is hij
alles kwijt, want hij zocht zijn vreugd
niet In t voordeel, dat hij den ander
bezorgde, maar In diens* uitbundige er
kenning daarvan. Blijft die gedeeltelijk
uit, dan acht hij zijn moeite en kosten
verloren!
Wie zijn vrijgevigheid overdrijft, alléén
om nu eens bijzondere bewondering re
wekken, bijsonderen dank te oogsten,
staat weerloos tegenover een eventueeien
terugslag. We moeten ons nooit ulterpjk
„uitsloven" tenzij we daarvoor een inner,
lijk tegenwicht hebben aan vaarachtige
vriendschap en welwillendheid. Dan heb
ben we geen bevrediging van onuitput
telijke „bedankjes" noodig dan ligt
onze beloonlng al In de overtuiging, van
ganscher harte ons best gedaan te hebben
om den ander een genoegen te bereiden.
Zijn dank nemen we dan op den koop toe
als Iets onvermijdelijks verlangen doen
we er niet naar.
4 eieren, IS dL. melk, 60 gr amande
len. H geraspte nootmuskaat. 1 wine as
cognac en een weinig zout zijn de in
grediënten voor dezen pudding aller pud
dingen.
Het vet wordt heel fijn gehakt, de
krenten gewasschen. de 3ultane-rozljn«n
ontdoen van steeltjes en pitten, de su
cade fjjnsnipperen en de amandelen
hakken. In een groote kom doen we de
bloem, voegen daarbij het vet én
mengen dit goed met de handen door
elkaar, dan het zout, het geraspte brood,
de krenten, roaUnen, geraspte citroen
schil, suiker, nootmuskaat en amande
len er door heen mengen.
De eieren worden met de melk flink
geklopt, de cognac erbij gevoegd en dit
mengsel roeren we door de geheele mas
sa totdat alles flink vermengd Is.
Alles te amen *n pen beb~t" d"n en met
paneermeel bestrooiden vorm storten,
dezen goed sluiten en 5 H uur koken su
ban marie. Koud opdienen, desverkle-
zend overgoten met een weinig rum, die
men aansteekt vóór ‘t binnenbrengen
Gevulde appelen In wfJngeleL
zure appelen tgoudrein tten*
geschild, geheel uitgehold en
een
alle prijzen kunnen koopen. De snit van
dit costume is uiterst elegant en wat
zoo n geluk Is voor ons die niet aan on-
bedekte-armen-mode meedoen, de pele
rine valt tot aan den elleboog en de lange
gedrapeerde handschoenen bedekken den
onderarm.
Een mooie corsage-bloem versiert de
halsafwerklng en een fluweel ceintuurtje
accentueert de taille.
Flg. 5915 kan gedragen worden door
iets oudere dames. Wjj nemen het dan
van zwart crêpe satin, met Md bridgeooat
van kantstof In boleromodel. Zooals van
zelf spreekt, kunnen we dit bolerotje zoo
mooi mogelijk nemen, versierd met kraal
tjes, paillettes of gitten, maar ook van
eenvoudige zwarte kant zal het de japon
een feestelijk en modem aanzien geven
heeft see jaar lang n
■n paar hulzen verder
hebben wederzijds altijd aan
„gedaan", ‘t Moet gezegd
dat Nelly zich altijd wat meer
moeite getroostte, haar geschenkje met
meer l||fde en zorg koos, en haar uiterste
best deed. Iets te vinden, dat wezenlijk
welkom zou zijn. Ze maakte keurige pak
jes, waarvan de verzorging alleen al 'n
lieve attentie was, en ze lag halve nachten
wakker om bet lange, grappige vers nog
met ’n paar coupletten uit te breiden. De
vriendin draalde haar geschenk zeer
klaarblijkelijk 1 eerste, waar ze toevallig
tegenaan geloopen was gewoonljjk slor
dig In ‘n bruin papier, knoopte er ‘n abo
minabel touwtje om, krabbelde, als eenlge
concessie aan de Slnterklaas-gehelmzln-
nlgheid, het adres In drukletters er op
en deponeerde dit onaantrekkelijk geval
letje. zonder eenlge poëtische bijlage, op
de stoep. Solt. Nelly geneerde zich elk
jaar wéér ‘n beetje over haar eigen „ult-
aloverU", zooals ze ‘t noemde, maar bleef
rijmen en met roze Hntjes en gekleurd
vloei werken. Dit voorjaar Is de vriendin
verhuisd naar *n ander stadsgedeelte en
■e zagen elkaar niet meer zoo druk. Voor
Nel deed dit aan de vriendschap niets af
Op Sinterklaas-avond kwam, als altijd, t
gesoigneerde pakje klaar, met een nóg
Uitbundiger vers dan anders, en n
broertje bracht ‘t met de fiets naar net
verre stadsgedeelte. Den volgenden avond
kreeg Nel ‘t hare bruiner, slordiger en
ongezelliger dan ooit, en blijkbaar over
baast ge jcht en Ingepakt na ontvangst
van ‘t andere.... Zijn jwe allemaal niet
wel ’ns In Nel’s geval geweest?
Mevrouw Hoek hMft de heele stad plat-
geloopen om 'n passend geschenk voor 't
meisje. *t Moet erg veel „uitmaken" en
erg weinig kosten, t Schaap Is er nog
niet lang ofschoon toch misschien al
haar [angsten tijd; Je weet 't tegenwoor
dig nooit! Mevrpuw Hoek dénkt er niet
aan, veel onkosten te maken. En t kind
vindt alles nogal gauw mooi. Ten slotte
ontdi mevrouw Hoek In het warenhuis
een „speciale aanbieding" In shawls.
Mooie, vierkants shawls, ‘t Materiaal Is
vermoedelijk Imltatie-artlficielllnettine-
aljde; maar t glimt. Er zijn drie verschil
lende ruiten In te krijgen en twee maten,
één van 98 cents en één iets royalere van
één gulden negentien. Mevrouw Hoek
vindt de kleinste móói genoeg. Cor was
1 geraspte
Kerstkrans. 1K ons boter snijdt men pel nagelgruis en 2 H theelepel kaneel,
in groote stukken en vermengt deze met -
1H °ns gezeefde bloem, doet
dL koud water bij en begint te mengen
totdat de bloem en het water Mn papje
vormen rondom de boter,
meel bestoven plank wordt
oreien, ge van den averechten toer 6 st.
staan, en soo lederen averechten toer 6
st. meer, tot ge 30 st. hebt Het ranoje
wordt doorgebreid, tot ge 6 st. over
hebt. Hierop breit ge dan nog 7 cM„
dan afkanten.
Rechter voorpand. 66 st. opzetten, en
20 toeren recht breien. Dan alle oneven
toeren recht, alle even toeren averecht,
tot op 6 st na. deze laatste 6 st. recht,
tot ge weer een lengte hebt van 50 cM.
L>an Iregint re met bet armsgat aan den
nv rr~h en ka it
1ste toer: 8 steken afkanten, naald
averecht uitbrelen tot op 6 st. na, deze
6 st. recht.
2de ’oer: recht.
3de toer; 2 st. te tarnen, aver tot op 6
st. na. 6 st recht.
4de toer: recht
5de teer: 2 st. te zamen aver, tot op
6 st. na. 6 st. recht
6de toér: rtght Dan begint
met den schuinen halskant.
7de toer: aver tot op 6 st. na. 3 st. 1
te mmen. 6 recht.
8ste toer: recht. Doos mindering soo
iedere 3 toeren herhalen tot ge n lengte
nebt gekregen van 67 c.Mlaatster
toet averecht. Den begint men wmt met
den schouder. Den toer recht uitbrelen
tot op, 6 st. na, dan omkeeren. aver, te
rug tot op 6 at. ne. deae laatste recht
voor 1 randde. Zoo Mana rechten toer
over de taart uitgespreld. waarna men
deze In een bijna kouden oven even laat
opdrogen.
1 geheel krijgt ge 6 van deze knoops
gaten. welke om de 8 cM. ingebreid
moeten worden Verder weer alle on
even toeren recht, alle even toeren
Welriekende preparaten bestonden reeds
door alle eeuwen heen. Met uitzondering
van eenlge zoetrulkende harsen, verkre
gen van boomen, waren ze afkomstig uit
het plantenrijk. Kunstmatig bereide stof
fen. die een aangenamen geur geven en
onderscheidene andere, waarmede men
die stoffen verbindt, werden eerst later
gebez gd. En hoewel men in het zuiden
van Frankrijk uit den overvloed van
geurende bloemen parfums maakte, was
het toch voornamelijk In Frankrijk, dat
men uit vluchtige oliën een groot aantal
geurende preparaten maakte, en zelfs nu
nog is het Frankrijk bijna alleen dat
I dit doet, terwijl in Dultschland meer de
Eau de Cologne, in Engeland aftreksels
van voorjaar»- en veldbloemen, en in het
zuiden rozen-olie bereid wordt.
Sinaasappel taart. 5 eierdooiers wor
den gedurende een kwartier geroerd met
130 gram suiker. Dan voegt men erbij
he< sap en de geraspte schil van 3 si-
recht, averecht uitbrelen. ge een
lengte hebt van 50 cM., eindigen
averecht.
1ste toer: 8 st afkanten voor *t arms
gat. recht uitbreien
3de toer: 6 st. recht
breien
3de toer: overhallng, recht uitbrelen.
4de toer: 6 st recht, averecht uit
breien.
5de toer: overhallng, recht uitbreien.
6de toer: 6 st. recht averecht uit
breien, waarna men met bet schuine
gedeelte voor den hals begint
7de toer: recht tot op 8 st
te zamen. 6 st recht
8ste toer: 6 recht, averecht uitbreien.
Dit wordt Iedere 3 loeren herhaald, u»
men Mn lengte hMft van 67 cM. Dan
begint men wMr met den schouder, waar
laat
breit ge ook de 2de mouw. Dan perst ge vele eeuwen terug,
alle stukken aan den verkeerden kant
met een vochtigen doek en een warm
Ijzer op.
De schouders maast ge met n rechten
steek aan elkaar, waarna ge de stj- en
mouwnaden tegen elkaar innaait.
- Op dezelfde manier worden de mouwen
ingezet, naad op naad. De bies
voor den hals wordt midden achter aan
elkaar gemaakt- waarna ge deze ook aan
den rug vast kunt naaien De bies moet
I vooral goed in den vorm geperst wor<*-n.
De zakken worden onderaan op net
vest vastgemaasd, terwijl de zljkantjea
steviger er op worden genaaid. Hierna
kunt ge de knoopen aanzetten.
Mooie
worden
In een
weinig suikerwater waarin een klem
scheutje rum Is gemengd, eventjes op
gekookt. De appelen uit het vocht ne
men, koud laten worden en vullen met
Mn mengsel van krenten, rozijnen,
vruchtenjam en gehakte noten. Een
flesch gpwone witte wijn wordt aange
lengd Tnel een kwart-llter water In
wat heet water lossen we 25 gram roode
gelatine op en IS ons suiker: dit voe
gen we met den wijn en t water bil hel
vocht waarin de appelen gekookt wer
den en laten het mengsel afkoelen. De
helft gieten we in een glazen compóte-
schaal en wanneer de wijngelei bijna
stijf geworden is. worden de gevulde ap
pelen erop geplaatst en de rest van de
schatten gerekend
offerd aan de gó
den. Reeds twee
duizend Jaar voor
Christus huldigden
de oude Egyptena-
ren dooden en le
venden met wie
rook, geurige zal
ven en oliën, en
besproeide bjj
godsdienst- plech
tigheden het volk
zich met geurig
water of verbrand
de men ter cere
der góden balsems
en harsen.
Onder de ge
schenken aan groo
te personen waren
fijne oliën en een
keus van parfums.
Men vertelt ons.
toen Cleopatra’s bark
zeilen en zijden bekleedsel den Nul
afvoer, dat de winden bedwelmend waren
van de geuren.
Het was vroeger geen teeken van ver
wijfdheid om van zoete parfums te hou
den Alexander de Oroote liet reukwerken
door zUn huis sprenkelen en liet aroma
tische gommen branden
Parfums en zalven werden in die tijden
kwistig verbruikt.
De konlng van Syrië. Antiochum
Eplphanea. Het bU de spelen alle toe
schouwers besprenkelen. een leger van
jonge vrouwen droeg gouden flesschen
waarin de reukwerken zich bevonden en
iedereen weid door hen met het kostbare
vocht besprenkeld. Perzlè dreef in die
dagen een uitgebreiden handel In balsems,
myrrhe en krulden, en uit Perzlê kende
men ook de eerste destillatie van bloem-
extracten en speciaal wel van de roos.
De meest geurende producten van deze
aarde staan den parfumier ten dienste.
Kostbare houtsoorten, zooals sandel. ce
der. wierook, de gommen van myrrhe.
kruizemunt, kaneel, rosmarijn, jeneverbes,
jasmUn. rozen. leUes, kamperfoelie, helio
trope, viooltje en duizend andere soorten,
zooals muskus en amber, dateeren van
gelei erover heen gegoten. Op een koele
plaats laten staan totdat bet
opgediend wordt.
lucht
la tew
ver
vetten,
geregeld
behan-
in wijngeest.
leveren na eenlgen
tUd de extracten.
De pommade, welks
overbluft, nogmaals
uitgetrokken, levert
nog een goedkoop*-
re reukstof.
Het eerst werd
van destillatie van
rozenolie, door
middel van alco
hol. melding ge
maakt In 1370. Het
recept kwam van
Mn monnik. In d*
14e eeuw was reed*
r bekend.
Jean en Maria Farina
in Keulen kwamen In 1706 uit met bet
geheime middel, dat zU Aqua AdmlrablHa
noemden en in Frankrijk werd het pop-i-
lalr als Eau de Cologne (Keulach Water,
of water van Keulen).
Dit was de voorlooper van bet alco
holische. fUn geurend mengsel, dat nog
heden steeds den naam Eau de Cologne
draagt, pn al zun er meer dan honderd
recepten voor reukwateren, dat van Farina
te Keulen is nog niet overtroffen. In de
17e eeuw werden in Frankrijk reukwerken
en schoonheldsmidde'en verkocht In win
kels van zijden stoffen en handschoenen
De naam Houblgant is reeds uit die da-
gen bekend, en La CorbeiUe des Fleurs,
zooals de Jonge Houblgant «Dn winkel
heette, was ’n geliefde plaats voor perso
nen aan t Hof van LodewDk XIV. tr
werden in dien tijd ook ontzettende som
men aan reukwerken, parfums, pomma
des. enz. uitgegeven. En voo. al onder de
latere regeering van Lodewljk XV. Man
vaardigde zelfs wetten uit om het kwis
tig gebruik tegen te gaan, maar steeds
kwam het gebruik er van weer terug, al
was het In latere tijden minder. En al i*
in onz» dagen het debiet van parfumo-
rieën groot, zoo verkwistend als In vorig*
eeuwen is men er lang niet mede
I den poelier gewoonlijk In orde gemaakt
tocht zun. wil iedere huismoeder graag Dan vult men de borstholte met een
haar gezin en nare gasten op iets extras pond in vierde parten gesneden onge
schilde zure appelen, wat krenten, ro
zijnen en gedroogde pruimen. Dan naait
men de opening dicht en laat de gans in
een braadpan, waarvan de bodem be
dekt is met kokend water en zout, goed
toegedekt, en onder herhaaldelUk Begie
ten met het braadvocht bijna gaar wor
den. gedurende een uur De gans moet
op de borstzUde liggen. Nu wordt ze ge
keerd en In een open pan, zonder over-
gieten nog een uur gebraden. Is de gans
<an gaar, dan verwUderi men voor een
groot deel het uitgebraden vet, vult wat
gram bloem. H pond suiker. 1 citroen, water bü en maakt de jus af met een
weinig bloem Vóór het opdienen wor
den de draden van net dichtnaaien ver-
wUderd en de gans netjes getrancheerd,
dwz. de achterbouten losgemaakt,/ dan
de vleugels en ver-
ti in nette stukken
6 st. meer laten staan, tot ge 30 st.
hebt voo, den schouder. Dan breit ge t
randje door tot ge 6 st. over hebt. Hier
op breit ge weer 7 c.M.
De sa». 28 st. opzetten. 14 toeren recht.
Tan iedere even teer recht, en I dete
oneven toer averecht, tot de zak 14 cM.
,ang is. Dan de steken op een draad ne
men Zoo breit ge ook den 2den zak
De mouw: 73 st opzetten, 30 loeren
recht. Dan alle oneven toeren reent, en
alle even tceren averecht. terwUl ge om
de 4 cM In lederen rechten toer aan t
berin en t einde van de naald een steek
meerden, door uit één Steek tw0 steken
te breien. Zoo doorbreten tot ge een
lengte hebt van 57 CU terwijl ge dan
96 st. op de pen hebt. Dan aan 1 begin
v. lederen toer 8 A. atkanton. tot gé 34
naasappelen, H ons aardappelmeel. 1H
ons gemalen amandelen en het stUf-
geklopte wit van de eieren. Vlug de
massa door elkaar mengen en in een
beboterden spr ngvorm over doen. In een
matig heeten oven vlug licht bruin bak
ken Na bekoeling wordt de taart bedekt
met glazuur waaraan Mn weinig sinaas
appelsap Is toegevoegd en gegarneerd
met schüfjes sinaasappel, die men in
een zeer -- -
dompeld. (Suiker smelten in water en
zoo laten inkoken dat de suiker draden I
trekt, die direct hard worden) Voor net
glazuur neemt men 1 ons poedersuiker
die men In 3 eetlepels koud water roert.
Het sinaasappelsap erbU voegen en op
een heel klein vuur de massa verwar
men, doch zoo dat de suiker niet oplost.
Dit glazuur wordt In wannen toestand
de taart uitgespreid, waarna
Nauwelijks heeft de goede Sint met fi
naal-leeggepakte cadeautjes-mars rn hie
len gelicht, of allerwegen rijzen de ml»-
verstandjes en spUtlgheldjes als padden
stoelen uit den giond. Je moet al In d*
perfectie de kunst van geven en ontvan
gen verstaan, om jezelf alle ergernissen
«e besparen I
Nelly Bruins
Vriendin gehad,
maar. Ze
Sinterklaas
worden.
nu flink uitgerold met een In meel g*>
wentelde deegrol, tot een dunnen lap.
Deze wordt WMr opgevouwen en w*
kwartier op Mn zeer koele plaats netar-
gelegd en na deze rustpoos wordx net
deeg weer uitgerold en opgevouwen en
nogmaals Mn kwartier in rust gezet.
Daarna WMr uitrollen, maar nu tot M*
langen smallen lap of twee k elnere smal
le lappen Midden op deze lappen wordt
een spusrol gelegd (zie recept hieron
der), de dMVlaag erom heen geslagen en
met eiwit dichtgeplakt. Van deze gevul
de staaf maakt men een krans, die op
een bakblik wordt gelegd en tn een hee
ten oven 20 minuten gebakken wordt.
Na bekoeling wordt de krans gegarneerd
met glazuur, waarop men geconXU**
Er Is gerekend, dat er op lederen c.M.
twee steken gebreid worden Mocht ge
losser of vazier breien, dan moet ge na
tuurlijk minder of meer steken opzetten
Verder Is net patroon heelemaal in cM
geteekend. zoodat ge dit dan toch op
het patroon kunt breien We beginnen
met den rug: niervoer kunt ge 110 si
opzetten. Hierop orelt ge 20 toeren
recht, dus 10 ribbels. Hierna aUe on
even toeren recht, en alle even loeren
averecht, tot ge een lengte hebt gekre
gen van 50 cJl, eindigen met averecht.
Hier begint bet armsgat.
1ste toer: 8 st. afkanten, de toer recht
uitbrelen.
3de toer: 8 st. afkanten,
averecht uitbreien.
3de toer: 2 st. te zamen breien, recht
uitbreien
éde toer: 3 st. aver,
averecht uitbrelen
5de toer: 3 st. te zamen breien, recht
uitbrelen.
6de toer: 2 st. aver, samen oreien.
averecht u.ibrelen. Dan breit ge wmi
de oneven toeren recht de even loeren
averecht, tot ge een lengte hebt van
66 C.M., laatsten toer averecht. Dan ue-
glnt ge met de Hid.ei
1ste toer: recht tot op 6 st. na, om ee-
ren.
2de toer: aver., tot op 6 st. na. oinaee-
ren
3de toer: recht tot op 12 st. nu
keeren.
éde toer: aver, tot op 12 st. na
keuren En zoo lederen toer 6 st.
laten staan, tot ge 30 st aan beide kan
ten op de naald nebt. De middelste 28
s» voor den nals worden afgekant waar-
o, ge de 30 st voor de schouders op een
draadje neemt
Linker voorpand: 66 st. opaetten en 30
toeren recht breien.
31ste toer: recht. 33ste toer: 6 recht,
averecht uitbrelen Zoo alle oneven toe- .1
ren al* toer 21, en alle even toeren
als toer 32. tot en met de 37ste toer
38ste toer: 1 recht. 2 r. te samen
3 x omsl.. 3 r te zamen, 1 reent
averecht uitbreien, dan de 39ste toei
vacht, terwijl g* dan in bet geribde
aaadje ms knoopsgat hebt gekregen in
en gepelde amandelen worden 3 maal
fUngemalen en vermengd aaet 3 ons sui
ker. een ei en Mn weinig geraspte ci
troenschil
Christmas cake. 1H ons boter to<
room roeren, hierbij Mn voor één 4
eieren voegen, dan 125 gram donker
bruine suiker en IV, ons gezeefde bloem.
BU dit mengsel voegt men °os Sun-
maid-rozunen 1 ons oranje-snippers. X
nootmuskaat, 2 H theele-
Wel eigenaardig Is In dezen tjjd van
malaise die zucht naar pracht en rijk
dom In de vrouwenkleedlng. Maar het
berust op een ervaring die zich in den
loop der tUden Immer bewaarheid hMft.
hoe slechter de flnancleele toestand, des
te grootere pracht en pronk spreidt oe
mode ten toon. NatuurlUk openbaart zien
dit verschijnsel op de allereerste plaats
in de avondkleeding. De schitterende
bridgecoats, en prachtige avondmantels,
de kwaliteit en ooit de kwantiteit van de
stof, waaruit de avondjaponnen gemaakt
zUn, zouden haast In staat zUn. om te
doen gelooven, dat er gMn wolkje aan
den flnanceelen hemel was Wie echter
al te zeer van het tegendeel overtuigd
Is. zal haar keuze moeten doen uit wat
bescheidener stoffen.
Dan hebben we b.v. de kantstof, waar
uit model 5927 gemaakt Is en die we ia
Omdat de aetherische oliën door destil
latie uit de planten afgescheiden worden,
en de geuren daarbU voor een groot deel
verloren gaan, tracht men de oliën recht
streeks met vet te verbinden. Volgens dea*
methode worden de bloemen met warme,
vette oliën begoten en na verloop van
eenlge uren door versche vervangen, tot
dat het vet geheel verzadigd is met geu
rende stof. Er zijn wel zee tot acht
ponden bloemen noodig om één xmd
verzadigd vet te krijgen. Een andere me
thode Is: de bloemen met Mn koude vet
laag te bedekken en zoo laag op laag op
te stapelen, terwijl de verwelkte bloemen
dagelUks door versche worden verva.igen.
Echter' duurt het verscheidene dagen eer
op die manier bet vet verzadigd en
men vond alweer een andere methode utt
om dit te bekorten, door het vet tn .'Ijne
draden te verdeelen op opsn ramen te
leggen van gaas, die In een gesloten
ruimte te bergen, en door deze ruimte een
wakken
„croom te
gaan. Deae
sadlgde
o Al er
sthudden
deld
I