KERSTVERSIERINGEN
LEVENSWIJSHEID
HET BEHANDELEN VAN
KLEEDINGSTUKKEN
KERSTMISGEBRUIKEN IN
MIDDEN'EUROPA
KLOKROK VOOR DAMES
WAT ZULLEN WE KOKEN?
KINDERJURKEN
KÉ
WE
Bak
Op
I
I
EENIGE RAADGEVINGEN
ïw
(Lengte 45—GO c AA. Bovenwijdte 94 c AA.)
OP VERZOEK
■'KM
5p
H.
op
de jongere generatie, de
kindsren.
die
'V weten
die jeugd door een ot andere reden le^ at
OB
PO LA.
CORRY UITENDOORN
In Tirol is het een geliefd gebruik om
Kerstmis Plumpudding
is wat an-
nog
kwam
Benoodlgd:
KNEMOOS.
Hssrnpsrtri. Boa, ral se niet ma kan.
DUTY.
ook
mee
At
misschien veel ontbroken beeft dar zul
len wij des te meer in ons gevoelen den
Of onzer, dus.
r en
niets
zyn
en
Ik krijg van onze jongens *n haas voor
Kerstmis en nou ben ik m'n recepten aan
t nasnuffelen. By mevrouw zaliger deden
we het zoo:
Bet
UKN
hlerm
rente
dan t
b
P
van
rok
nog
stof
paar
stevig
Btl
HEV
van
38 c
1 BI
H
a*
tuw
Bid
■en
dV
t*
ra
ra
1
*v<
JW
ra
ra
rffl
U
Hoe
Pik
neb
doet
■elft
waai
toch
M
weel
vorst
De 1
dn
tot 8
vange:
K
Tr
pond
en 1:
van
Ov
V
trapan
rondei
eikenl
m.
f 15.-
Prima
Adres
tms
bagi
14
tens
JDe
VXRE
te vi
Havre
tet q
A. Vi
Al
Tl
bl
8. V
In het Ertsgebergte worden op Kerst
avond zooveel mogeiyk appelen gegeten,
ter einfi In .et komende Jaar een zoo
goed mogelijke gezondheid te genieten.
In Oostenrijk heeracht een eigenaardig
gebruik. In veel huizen aldaar1, laat men
dei geheelen Kerstnacht vooi de ramen
licht branden, opdat het Kerstkindekr n
bij zijn bezoek den weg zou kunnen vin
den, zonder struikelen.
dr
overheen
LI
P
Te w
massa
De
«root
Mae
van e
Dtn
«te
Er Is een drievoudig genoegen opge
sloten in 1 wildoen Het is Gode aange
naam. wanneer Zijn schepselen op Hem
gelijken; het is aangenaam voor ona,
wanneer wij ware weldadigheid betoonen,
want wij hebben dan het gevoel onzen
pl cht te doen: het is aangenaam voor
het voorwerp onzer weldadigheid, die
daardoor- verlichting in zijn druk ont
vangt.
Ol
0
o
o
zich met Kerstmis de toekomst te
vóórspellen. Men zit dan op t Kerstfeest
in een kring op den vloer en werpt een
zijner schoenen over den schouder. Is de
punt bij t neerkomen naar den persoon
toegekeerd, dan zal 't geluk hem of haar
dat jaar bezoeken.
In Zwaben. Beteren en Oostenrijk
wo'-dt brood gebakken. Husselbrot gehre-
ten dat slechts uit biaonder voedzame
stoffen gemaakt wordt. Zoodra tn Zwa
ben het brood uit den oven gekomen is.
legt men het op stroo om af te koelen
en van dat stroo worden koorden ge
vlochten. welke men om de stammen der
vruchtboom en bindt, opdat zy vruchtbaar
■ouden zijn.
wollen goed tn het weekwater uit en o
zult verwonderd staan dat er reed.- zoo
veel vuil uitkomt Den doen we nei goeo
m net sop Gooi net weekwater uit den
bak ot emmer om ei spoelwatei voor in
de plaats te maken. De wollen goederen
worden sscht geknepen; trekken, wrUvsn
en wringen doet de draden breken en
mistletoe aan een breed rood lint wordt
opgehangen. Van de losse roode oeajee
kan <nen slingers rijgen, dfe overal ai de
kamer dienst kunnen doen. b.v. ook van
het middenstuk van uw Kerstdisch naar
de tafelemden Dat gloeiende rood op het
witte laken, 't staat zoo warm.
Verder voor uw tafelversiering?
Dan neemt ge aardappelen of appelen,
snijdt dese half door en boort er een
gat in. In dat gat een »ood kaarsje. De
p'atte kant viï) den appel wordt ot een
vierkant stukje vloei geplaatst, dan iet
vloei omhoog slaan en er een smal rood
lintje om binden. De vlceipunten worden
wat uitgehaald en het kaarsje staat m
een keurig standaardje. dat het af druipen
van kaarsvet op het tafellaken voorkomt.
By ieder couvert wordt zoon kaarsje ge
plaatst. Over de tafel heen eenlee aspa-
ragungroen en hier en daar eenlge roode
Due van Tol-tulpjes Voor servetten geeft
ge papieren servetjes, die zoon kleurig
aanzien geven met hun er op gedrukte
hulsttakjes en kerstboompjes.
2 80 M stof van 100—ISO
ekl breedte. 7 groote knoopen. 6 druk
knoopje*.
Voor gekleurde dingen,
kunnen worden ge
en azyn jm de sleur
en verschieten te voor
ken kring ondervonden, enkel en
tot opsmuk zou moeten teruggaan
denken dan veeleer aan de sfeer,
niet onder woorden en zeker niet
iets materieels in het algemeen kan
den gerangschikt Hoe komt dat?
ons aan
Het
Plumpudding ga ik ook maken Niet
zoo verschrikkelijk zwaar as die echte
Engelsche. waar meneer altijd pijn van
kreeg in z'n maag, maar toch "n echte
lekkere pudding.
Ik neem der *n half pond oud brood,
■onder korst voor, dat ik goed fijn krui
mel. Verder H ons bloem. 1K ons rozij
nen. 1H ons krenten, H ons sukade. I
theelepeltje kaneel. *n theelepeltje ge
malen kruidnagelen. *n beetje noot mus
eaal. de afgeraspte schil van 'n citroen.
*n paar stukjes fijn gesneden gember. 1
-ons suiker, 1W ons fijn gesneden kalfs-
nlervet. S goucAetnetten fyn gesneden. 5
eieren en 'n beetje melk.
Ik doe eerst de bloem en de brood
kruimels in *n kom en langzamerhand
al t andere der by. de eieren, een voor
een. Als het een goed stevig beslag ‘s.
doe ik het in me puddingvorm met dek-'
ael. die ik eerst goed Insmeer met boter,
en dan laat Ik den pudding au bain Marie
twee uur lang koken Het water rondom
den vorm moet goed aan de kook blijven
en aoo noodig. doe ik der nou en dan n
scheutje by. Wie geen puddingvorm met
deksel heeft, kan een pudding ook in 'n
met meel bestrooiden doek knoopen.
Nou. de anderen weten er nog niets
van maar onze Tij» zal ‘n beetje rhura
meebrengen om. op 1 laatste oogenbltk
over den pudding te gooien en dan komt
hy vlammend op tafel.
En onze Mien zal voor de tafelversie
ring zonren. zoodat we n acht fijn Kerst
maal nullen hebben!
En nu voor u allemaal 'n Zalig Kerst
feest van
doet den vorm der kleedlngstukken ver
loren gaan Knyp het water er zou goed
mogeiyk uit. leg dan het Kleedingstuk in
een badhanddoek en rol en knyp net er
stevig in. om nog meet vocht te verwil
deren Leg nu een drogen handdoek op
het gras leg net Kleedingstuk 01 meer
dere kleedlngstukken er op en breng ze
m den gewenschten vorm en zoo zal t in
den goeden vorm opdrogen Heeft u geen
turn, dan droogt men net goed plat op
•en tafeltje voor het open raam.
der de bies midden voor te een split je
verborgen, dal ge 10 cJ4. lang inknipt,
waarna ge aan belde kanten een 4 c.M
breed stukx aanstikt. en naar den ver
keerden kant toe slaat, zóo. dat de stuk
jes juist voor sluiting één c.M. over ei-
kaar slaan. Hierna kunt ge de bies op
stikken met uitzondering van 5 cM. op
de taille, waar later de ceintuur dooi
wordt gehaald, terwyi ge links ook oe
lengte van bet splltje. dus 10 cM open
iaat? Hierna kunt ge bet kraagje, dat re
42 cJ4. lang en 18 cM breed hebt ge
knipt. aanstikken en overzoomen, tot pre
cies midden voor. Het overige gedeelte
van de bies wordt naar binnen geslagen
en opgekruist De ceintuur knipt ge 32
c.M. lang en 10 cM breed, waarna ge
deze dubbel stikt en omhaait De sluiting
wordt later onder de bies aan den voor
kant verborgen Eerst nu wordt de ondei -
kant afgewerkt. Deze te nu zooveel mogs-
lljk uitgezakt. Ge past de jurk dan even
waarna ge baar in de rondte geluk
maakt. Ge slaat dan de inslag naar den
verkeerden kant, wkama ge deze or-
kruist of met een schuin blesje afwerkt.
Ook wordt de onderkant wel afgetre"
Na de jurk opgeperst te hebben, wordec
op de oiee 5 knoopen. op de beide man
chetten ^n Knoop aangezet, waarna ge
aan bet splltje en de ceintuur nog twee
drukknoopjes aanaet.
Een gebreid jumperpakje, dat te slap
geworden is kunnen we weer goed kry-
gen: we kunnen bet stijven in kosend-
water stijfsel gewone stijfsel aangemaakt
met kokend water die men koud laat
worden.) Neem in geen geval koud-water
styfsel die men dadelyk gebruiken Kan
want die tast de weefsels aan Door de
warm-water-stijfsel, niet te dik aange
maakt. doen we een theelepeltje goede
vtechlüm Dit Is uitstekend voor bet stij
ven van wollen goed in 1 algemeen Met
zijde handelt men anders: een beetje
lijmwater alleen is al voldoende hiervoor.
Ns bet stijven rolt men de syde «enigen
tyd in een doek alvorens te strijken Wol
len goed moet eerst geheel droog zyn. in
dien we de naden nog willen stryken.
Het wsssrhsn van baby's kleertjes'
Wanneer baby’s woüen goederen naid en
geei geworden sljn Kunnen se op de vol
gende manier verbeterd worden Passen
we dese manier vanaf bet begin toe dan
zuilen de kleertjes wit en sacht blijven
totdat ze versleten zyn
Drie vijanden van het wollen goed zUn:
ten eerste heet water, dit te slecht omdat
het de wol doet krimpen Ten. tweede,
hard water, wal slacht te omdat net niet
alleen veel seep neemt, maar ook belet,
dat de seep oplost en moei
lijk uit het goed te spoelen
te en blijft de zeep er in.
dan wordt het stijf, hard en
kleverig. Ten derde te veel
hitte by het drogen. Als wol
te vlug droogt, dan woidt se
geel. Bu ten drogen is het
beste; als het wollen goed
voor een heet vuur hangt
uit te stoomen^zal bet zeker
krimpen. Heet water en vlug
drogen sljn gemakkeltjk te
vermyden, maar hard water
ders en hier te een waarschuwing welke
u goed moet onthouden: gebruik geen
soda, daar de wol er geel van wordt Het
beste middel om het water zacht te ma
ken is het volgende: h ona borax poeder
op 2 liter water; verwarm het water tot
het lauw te. doe de borax in een kom en
los die met een beetje Kokend water op;
roer dit door bet waschwater en gebruik
dit zacht gemaakte water bjj bet weeken.
wasschen en spoelen.
Het spoelen van net wollen goed moet
gedurende 10 minuten volgehouden wor
den Olijfolie zeep is bet beste middel om
wollen goed te wasschen en selfs geloot ik
dat het m poeder-vorm te verkrijgen is
Kunt u die met krygen. dan neemt u een
goede vlokkenzeep Schudt voldoende in
he| zacht gemaakte water om een heerlyk
sopje te krijgen en denk er om dal net
slechte lauw blijft. Berst knijpen we bet
extra werk van maken? Als het go o u>.
dan moet van iets extra s met vooi oe-
dacnten raoe eigenlijk geen spraak we-
■en Het moet als van zelf gaan, a-s wy
er werk van willen maken om het inder
daad feest te doen zyn Dit te niet aan
alle huishoudingen gegeven Er zyn ge-
zinnen waar anderen gaarne komen om-
dat net er zoo echt gezellig te Dat zullen
In den regel die gezinnen zyn. waar in
derdaad een gezinsband is: waar de kin
deren zich weten bezig te nouden. sn
waar de kinderen een onverbreekbaar ge
heel, van dat gezin uitmaken Dat zullen
in den regel ook niet zyn de neel kleine
gezinnen al zal niet mogen worden be
weerd' dat daar geen gezelligheid zou
kunnen neerschen Maar het te er anders
en dat weten het beste zij. die hun gezin
gaarne groeier zouden wenschen Voor 1.»
gezelligheid van net groote gezin wordet,
geen buitengewone hulpmiddelen ter op
luistering veretecht Het sou altijd
met Kunnen, en het zou er treurig
Men teekent eerst alle patronen op de
aangegeven maten; dan legt men se op
de stof en Knipt ze met een naad uit. in
de meeste gevallen is de'stof niet zoo
breed, dat de klokruk aan een stuk ge
knipt kan worden Daarom wordt er een
klein geertje aangezet, wat zoo goed su
niet te zien komt Wanneer ge alles neut
geknipt, wordt ?erst tn bet bovenst uc
aan den voorkant het figuurnaadje in-
gestlkt. oat ge 12 c M. lang en Sen c.M
breed neemt Hierna Kunt ge sfj-> schou
der-. mouw- en roknaden dichtstikken
waam- ge de rafels of omnaait, of m»t
een boorlintje afwerkt Hierna kunt ge
den rok aan het lyfje naaien Voor de
Bouw knipt ge de manchenes als op je
«eekening, van dubbele stol, waarna ft
het puntige en rechte Kantje dicht kunt
•tikken. By de mouw geeft ge op de bsi t
en 2 c-M. meer naar ondeien toe een
knipje; deze 2 cJU worden naar binnen
geslagen en af gezoomd, waarna ge vana'
den naad op ds bovenmouw 6 cM glad
laat, en de rest mrlmpelt. Dan kunt
het manchetje opstikken en overzoomen
Het puntige gedeelte van de mancii.t
komt bovenop. By het inzetten der mouw
neemt ge de mouwnaad 3 cJd. meer naar
sonn. dan den zijnaad van de jurk. On-
wensch om voor anderen
die leemte aan te vullen
Waarom zouden wy daar met de feest- J
dagen welke pertod.ek terugkomen, m t
Een lage geest te trotsch. verwaten in t
geluk.
Gedwee als 1 lot hem tegenstaat
Een eed'le geest is stout, verheft zich bij
den druk,
Is kalm, als 't hem voorspoedig gaat.
en dan dekten we de pan goed dicht,
eerst het deksel van de pan erop en dan
'n beetje grooter deksel der over
heen. Zoo lieden we den haas dan op n
zacht vuurtje twee uur smoren. Daarna
ging dr een heele flesch rooden wijn
en weer werd 1 zaakje goed
dicht gedekt en lieten we het nog 'n uur
lang stoven.
De haas kwam dan op een grooten
schotel, met al de Jus er over heen en
we garneerden hem met takjes peterselie
en uitgetande citroenschil fjes.
We hebben net ook eens sonder w*jn
gedaan, met in plaats daarvan, 'n scheut
je water en wat room: dat vonden me
vrouw en ik nog lekkerder, maar meneer
niet. Nou dat recept met zoo n heele
flesch wijn te trouwens ook niks gedaan
voor ‘n huishouden met kinderen.
Ik denk, dat Ik maar hazenpeper aal
maken. Me dunkt zoo. dat a» dat alle
maal wel het beste zal smaken. Ik heb
daar 'n heel eenvoudig recept voor.
Ook voor wie heel onhandig In het
costuumnaaien te. te het maken van een
kinderjurkje toch maar een kleinigheid
Vooral met een goed patroon zijn we in
een ommezientje klaar, want de kinde-
De haas werd "n nacht in t water ge
zet met n beetje azyn, om *t vleesch
mooi blank te krygen. Den volgenden
ochtend vroeg weid hij dan ingewreven
met zout, peper, noot en n beetje rom-
melkruid. Dan weid er n Kop vol boter
bruin gebraden en als die goed bruin
was. lieten we den haas daarin samen
trekken om geen sappen te laten verlo
ren gaan. Als 't vleesch van alle Kanten
goed bruin was. deden we het bloed eroy
Fig 6210 is een jurk voor al wat groo-
tere meisjes en lijkt op de bol; roetjes, die
ook door de dames veel gedragen worden
Dit bolerojakje sluit van voren en
achteren schuin over elkaar. Ook <le
vertoont dezelfde versiering, die
wordt geaccentueerd, doordat de
voor deze bewerking schuin genomen te.
'n Fijne belge-brulne tweed te hiervoor
t aangewezen materiaal.
Flg. 6204 vertoont ook een combinatie
vai recht en schuin verwerkte stof, wit
vooral by 'n raltje ’n aardig effect geeft
Dit jurkje wordt verder opgevroolijkt door
een kraagje van wit piqué en een cein
tuur an lakleden
In sommige streken van Duitschland
eet men op Kerstavond Karpers, waarvan
men de schubben In zijn geldbeurs steekt,
opdat men zijn geld niet verlieze.
komt, omdat de band, welke ons aan huis
bond een geheel andere is Het is oe
gedachte aan onderlinge genegenheid,
aan saamhoorigheid van en* in het gezin,
die ons andere en vaak betere gevoelens
te geven weet, en waarby wy er dan op 1
uit zyn om dat vroegere in het neden toe
te passen Wat wy zelf als goed neoben
ondervonden en nog in ons voelen nswer- 1
ken jsren en jaren tang, willen wy aan
anderen overdragen Die anderen sullen
meestal zyn de leden van 6ns eigen <r--zln,
de jongere generatie, de kinderen, die
eenmaal grooter zullen zyn en dan we
derom op hun beurt aan de <.yden ven
weleer zullen terugdenken.
Eerst op later leeftyd beseffen wy van
hoeveel waarde de thuis ^ndSTvo- den
jeugd te En wanneer wy weten dat aan
want bjj ons zal der heusch niks over-
bly ven van den haas, maar 't. te een fijn
recept, dat mevrouw altijd gebruikte om
de resten op te maken en misschien zyn
der onder u wel. die der wat aan hebben
Dus schryf Ik hieronder het recept even
voor u over.
Ongeveer 3 ons resten van gebraden
haas worden In stukjes gesneden en met
'n half ons In stukjes gesneden spek, pe
per, zout en nootmuscaat in bruin van
jus gestoofd tot alles goed zacht te Dan
komt er een dikke snee oud brood btj,
zonder '.orst en dit alles wordt door den
vleeschmolen gehaald. Door dese massa
mengt men dan nog een rauw el. wat
fyn gehakte peterselie en 'n scheutje ma-
deira. doet er, zbo noodig, nog wat peper
en zout by en dan gaat alles in een p«x-
telpot. die met perkamentpapier gevoerd
wordt. Men set het deksel bp den pot en
plakt dat langs de randen goed vast met
een deegx van bloem en water. De pastel
moet ongeveer een uur in ’n matig war
men oven staan. Als ze af gekoeld te. stort
men se om op een schotel en snijdt se.
met een scherp mes, in dunne plakken
daar ligt vaak iets zieligs in opgesmten. Vant de' klnd^
i ren doen nog niet mee aan al die ge-
compliceerde modevoorschrlften van strak
aangesloten taille en rokken met aller
lei verrassende plooien en godets.
Vooral de heele kleintjes zien er net
aardigst uit In een Jurkje uit één stuk
Zoo n model ^ls flg. 6132 aangeeft is rond
geknipt, zoodat het wat klokkend uitvalt,
'n Paar kleine plooitjes op de schouders
brengen de noodige ruimte over het
borstje, 'n wit kraagje en smal blesje
langs de driehoekige uitsnijdingen van
de sluiting geven aan ’n jurkje van zwart
fluweel wat fleurigheid.
n Haas voor
Zy missen iets Dat te de feesttafel, welke
niet door kunstmatigheid tot een feestta
fel kan worden gemaakt Dat te feest van
een andere orde, welke buitenshuis ook
niet kan worden aangetroffen
Laten wy daarom feesttafels aanrech
ten. maar feesttafels In figuurlijke betee-
kenis Wat u het niet een genoegen, wat
te net niet een feest, wanneer wU op
lateien leeftyd. als wy het ouderlijke huis
hebben verlaten om een eigen gezin te
stichten, of als wy het ouderujae huis
zyn ontvlogen, omdat ons werk zulks met
zich bracht, in de ouderlijke woning voor
korter ol langer tyd weerkeeren Mis
schien slechte voor een enkelen dag De
tafel te dan een feest, ook al is zy onge
dekt De tafel by onze oude moeder te al
dus steeds een feesttafel, ook al te zy on
gedekt Hienn ligt alles opgesloten, voor
wie er de ware beteekenis van aan zich
zelf weet te smaken.
De tyd. thuis doorgebracht. te vaak oe
mooiste tijd van ons leven Ook al zullen
wy later eex» even goed tehuis hebben ge
slicht. het ouderlijke huis, dat ons tot
vrede te geweest, zal toch altijd weer an
ders aan ons zich voordoen En dat te ge
lukkig Het te ons ten voorbeeld, en net
houdt ook in, dat wy voor ons zelf en
voor ons eigen doen steeds beter kunnen
bereiken Maar laten wij vooral zorgen,
dat onze kinderen ongemerkt in zich op
nemen wat voor ons zelf van zoo groote
waarde is Het gezin te er mee gebaat, en
het geeft zon aan net leven, dat te veel
moeüyke uren Kan opleveren dan dat wy
de Kracht en de warmte van gelukkige ja
ren zouden mogen verwaarloozen.
Verzuim geen plicht, en neem geen
anderen op u. dan wanneer gij aan den
rwden voldaan hebt: handelt gU andeis.
en neemt gij gestadig een nieuwen taak
u. zonder dat de vor ge vervuld te.
dan begeeft gU u op een weg vol doornen
Hazenpeper. De to stukken gesneden
haas wordt een nacht In azijn met wa
ter gezet en oen daaropvolgenden mor
gen Ingewreven met peper en zout. Dan
braad ik plakjes spek goed uit. laat o
Hinken fijngesneden ui to het vet bruin
woider en dan braad Ik de stukken haai
vlug aan alle kanten bruin. Ik doe der
intusschen wat nootmuscaat bij en n
klein beetje rommelkruid en als alles
koed gebraden is. doe ik het bloed erby
in de pan. Dan laat ik alles V paar uren
zacht es stoven met nog n stuk boter
derby. Langzamerhand doe ik der «et
azljnwatei bij. waar de haas to gestaan
heeft, en ik iaat alles goed toegedact
staan smoren, tot de haas neelemad
gaar te. Dan neem ik de stukken vleesch
uit de pan. meng 'n paar lepels bloem
aan met water, zoodat er vooral geen
klontjes to blijven en roer die door de
Kokende jus I ot slot laat ik den haas
dun hier nog weer ‘n minuut of tien to
stoven er. ik dien ’.em fltok heet op LljKt
de jus me wat weinig, dan doe Ik der oog
i u scheut. -! melk btj.
Laat t op het Kerstfeest to uw hute
overal gezellig licht en warm syn. Met
weinig kosten kunt ge er zelf zooveel toe
bijdragen. Allereerst de kerstkribbe, die
krijgt m uw woon- of ontvangkamer t
mooiste plaatsje. En dan zet ge m een
der kamerhoeken een l^ik. klem kerst
boompje met véél kaarsjes. Alleen kaars
licht geeft zoon sfeer van gezelligheid
Veel aardiger dan electrteche kerstboom-
verlichting. En dan veel hulst, groene
hulst. Zet er hier en daar in uwe kamers
hooge boeketten van. ze maken de ver
trekken zoo rustig van toon Aan de licht
kroon ook wat groene takken en onder
aan een kerstklok
Nu maakt ge verder een aardigs schoor-
steenmantelversler ng Van yze. draad
maakt ge ringen, omwoelt die met groen
vloeipapier en daaromheen worden takj-v
hulst met roode besjes en rood lint ge
slingerd. Op verschillende afstanden be
vestigt jt die kransjes aan uw schoor
steenkleed aan kortere of langere roode
linten. Dezelfde versieririg boven de
suitedeuren geeft een vroolyk effect, voor
al ala dan to ’t midden nog een bos
gesteld zjjn. wanneer het kunstmatige
hier eerste loorwaarde zou moeten wezen
Een feesttafel Kan feesttafel syn ook
zonder dat men een speciale feesualel
heeft aangerecht De ouders, die weten,
dat zy hun kinderen éen in gevoelen en
ui eensgezindheid groot trachten te oren
gen naar best vermogen, en de geztns-
vreugde thute tot het beste wat er te hui
selijke gezelligheid, weten op te voeren,
hebben ook geen kunstmatigheid noodig
Het zou er niet by passen, en zy weten
hoe leeg de beginselen zijn van hen. die
meenen dat hetv groote gezin niets dan
zorgen en louter zorgen in zich bevat De
materieel aahgelegden die smalen, dat
Kinderen zorgen geven boven macht, we
ten niet wat het zeggen wil Kinderen om
z ch heen te hebben Zfj heónneren ons
aan de gehuwden, die alleen bleven,
'maar vergeten er by te voegen dat die
zoo gaarne anders zouden hebben ge-
wenscht) en die met leestdagen alleen en
dan ook alleen, of met enkel vrienden en
bekenden, by elkander zitten Bij hen kan
het voorkomen, dat zij bijv met feestda
gen als die van Kerstmis. Nieuwjaar
Driekoningen voor een kerstboom i
voelen „Wü zitten er maar met
tweeén naar te kijken i -g en .rij.
Is het gedeeltelijk droog, keer het klea-
dingstuk dan om en leg het op een droog
gedeelte van den handdoek
Kleine zijden of mousseline jurkjes,
worden op derende manier gewasschen,
glleen vervalt by zyden kleedlngstukken
net weeken. Een waarschuwing schier:
droog de zijden Kleedlngstukken niet zij
zuilen er dan gekreukt uitzien indien ze
gestreken syn Ns net spoelen neemt men
ze uit net water knypt ze uit en rolt ze
stevig tn een nanddoek Ate net goed een
tijdje zoo tngedroogo is Kunnen we net
nog vochtig strijken; de blouse ot japon
zal er soo behandeld, orachtig uitzien
Gesteven dingen welke we nat stryken.
kleven aan den bout vast en laten vaak
bruine plekken na v
Baoy ziet er allerliefst uit- to een wit
bontjasje maar o wee net te soo gauw
vuil Een goede manier om een oontjasje
schoon te maken is net gebruik van ge
wone witkalk Maan net poeder fyn en
laat net aan de lucht bloot gesteld om
een weinig vochtig te worden niet nat.
Leg net bont, na bet goed ungeschulerd
te hebben plat op een tafel en wryi da
witkalk met de vlakke hand stevig m net
oont Laat net een paar uur liggen en
schudt het buiten stevig uit, daarna
schuieren.
Bekieede meubelen, gekleurde gordUnen
en Karpetten zyn oog al uitgebreid om in
t Kort te behandelen.
Voor dingen, welke niet gewasschen
Kunnen worden, te dubbel koolzuurzout
uitstekend probeer net eens in een vuil
karpet te wryven ot in een met fluweel
bekieede sola
welke gewasschen
orulke men zout
op te helderen
romen
Om een wtgezakte pantalon weer in t
model te brengen, leggen we de pijnen
op de strykplank zooals de vouw' neeft
gezeten we vocnrig*n de rnieen in Houd
den crock van under en ooven vast en
trek nem m model; leg er een senoon
doekje over neen en per* met een neeten
oout Vuile znden neerendassen runnen
n ren sopte gewasschen worden ind.en ze
•i legen runnen en anders in oenzuie.
Corn re ice en verwyder reist net opvul
sel Vaak is net niet noodig net opvulsel
er weer in te doen.
In dagen als wy nu weer meemaken, be
ijvert. de e n meer en de ander wat min--
der. leder zich zooveel mogen k om t hut'
een gezellig aanzien te geven Een gezellig
aanzien behoeft nog geen versiering met
xlch te brengen. Ook zonder dat ran men
gewaar worden en aanvoelen, dat net
feest is De omgeving te alles, al spreekt
het van zelf, dat groen en bloemen tot
het ulterlyke kunnen bydragen Gewoon-
lyk zal men dan ook alles doen om de
Vele hulpmiddelen, welke er tegenwoordig
■Dn. niet ongebruikt te laten.
Het zou echter dwaas zyn. wanneer alle
goede herinnering aan vroegere gezellig
heid. bijv in den ouderlijken en huteelfj- 1
alleen
WIJ
welke
onoer
wor-
Dat
XI—