KERSTVERSIERINGEN LEVENSWIJSHEID HET BEHANDELEN VAN KLEEDINGSTUKKEN KERSTMISGEBRUIKEN IN MIDDEN'EUROPA KLOKROK VOOR DAMES WAT ZULLEN WE KOKEN? KINDERJURKEN KÉ WE Bak Op I I EENIGE RAADGEVINGEN ïw (Lengte 45—GO c AA. Bovenwijdte 94 c AA.) OP VERZOEK ■'KM 5p H. op de jongere generatie, de kindsren. die 'V weten die jeugd door een ot andere reden le^ at OB PO LA. CORRY UITENDOORN In Tirol is het een geliefd gebruik om Kerstmis Plumpudding is wat an- nog kwam Benoodlgd: KNEMOOS. Hssrnpsrtri. Boa, ral se niet ma kan. DUTY. ook mee At misschien veel ontbroken beeft dar zul len wij des te meer in ons gevoelen den Of onzer, dus. r en niets zyn en Ik krijg van onze jongens *n haas voor Kerstmis en nou ben ik m'n recepten aan t nasnuffelen. By mevrouw zaliger deden we het zoo: Bet UKN hlerm rente dan t b P van rok nog stof paar stevig Btl HEV van 38 c 1 BI H a* tuw Bid ■en dV t* ra ra 1 *v< JW ra ra rffl U Hoe Pik neb doet ■elft waai toch M weel vorst De 1 dn tot 8 vange: K Tr pond en 1: van Ov V trapan rondei eikenl m. f 15.- Prima Adres tms bagi 14 tens JDe VXRE te vi Havre tet q A. Vi Al Tl bl 8. V In het Ertsgebergte worden op Kerst avond zooveel mogeiyk appelen gegeten, ter einfi In .et komende Jaar een zoo goed mogelijke gezondheid te genieten. In Oostenrijk heeracht een eigenaardig gebruik. In veel huizen aldaar1, laat men dei geheelen Kerstnacht vooi de ramen licht branden, opdat het Kerstkindekr n bij zijn bezoek den weg zou kunnen vin den, zonder struikelen. dr overheen LI P Te w massa De «root Mae van e Dtn «te Er Is een drievoudig genoegen opge sloten in 1 wildoen Het is Gode aange naam. wanneer Zijn schepselen op Hem gelijken; het is aangenaam voor ona, wanneer wij ware weldadigheid betoonen, want wij hebben dan het gevoel onzen pl cht te doen: het is aangenaam voor het voorwerp onzer weldadigheid, die daardoor- verlichting in zijn druk ont vangt. Ol 0 o o zich met Kerstmis de toekomst te vóórspellen. Men zit dan op t Kerstfeest in een kring op den vloer en werpt een zijner schoenen over den schouder. Is de punt bij t neerkomen naar den persoon toegekeerd, dan zal 't geluk hem of haar dat jaar bezoeken. In Zwaben. Beteren en Oostenrijk wo'-dt brood gebakken. Husselbrot gehre- ten dat slechts uit biaonder voedzame stoffen gemaakt wordt. Zoodra tn Zwa ben het brood uit den oven gekomen is. legt men het op stroo om af te koelen en van dat stroo worden koorden ge vlochten. welke men om de stammen der vruchtboom en bindt, opdat zy vruchtbaar ■ouden zijn. wollen goed tn het weekwater uit en o zult verwonderd staan dat er reed.- zoo veel vuil uitkomt Den doen we nei goeo m net sop Gooi net weekwater uit den bak ot emmer om ei spoelwatei voor in de plaats te maken. De wollen goederen worden sscht geknepen; trekken, wrUvsn en wringen doet de draden breken en mistletoe aan een breed rood lint wordt opgehangen. Van de losse roode oeajee kan <nen slingers rijgen, dfe overal ai de kamer dienst kunnen doen. b.v. ook van het middenstuk van uw Kerstdisch naar de tafelemden Dat gloeiende rood op het witte laken, 't staat zoo warm. Verder voor uw tafelversiering? Dan neemt ge aardappelen of appelen, snijdt dese half door en boort er een gat in. In dat gat een »ood kaarsje. De p'atte kant viï) den appel wordt ot een vierkant stukje vloei geplaatst, dan iet vloei omhoog slaan en er een smal rood lintje om binden. De vlceipunten worden wat uitgehaald en het kaarsje staat m een keurig standaardje. dat het af druipen van kaarsvet op het tafellaken voorkomt. By ieder couvert wordt zoon kaarsje ge plaatst. Over de tafel heen eenlee aspa- ragungroen en hier en daar eenlge roode Due van Tol-tulpjes Voor servetten geeft ge papieren servetjes, die zoon kleurig aanzien geven met hun er op gedrukte hulsttakjes en kerstboompjes. 2 80 M stof van 100—ISO ekl breedte. 7 groote knoopen. 6 druk knoopje*. Voor gekleurde dingen, kunnen worden ge en azyn jm de sleur en verschieten te voor ken kring ondervonden, enkel en tot opsmuk zou moeten teruggaan denken dan veeleer aan de sfeer, niet onder woorden en zeker niet iets materieels in het algemeen kan den gerangschikt Hoe komt dat? ons aan Het Plumpudding ga ik ook maken Niet zoo verschrikkelijk zwaar as die echte Engelsche. waar meneer altijd pijn van kreeg in z'n maag, maar toch "n echte lekkere pudding. Ik neem der *n half pond oud brood, ■onder korst voor, dat ik goed fijn krui mel. Verder H ons bloem. 1K ons rozij nen. 1H ons krenten, H ons sukade. I theelepeltje kaneel. *n theelepeltje ge malen kruidnagelen. *n beetje noot mus eaal. de afgeraspte schil van 'n citroen. *n paar stukjes fijn gesneden gember. 1 -ons suiker, 1W ons fijn gesneden kalfs- nlervet. S goucAetnetten fyn gesneden. 5 eieren en 'n beetje melk. Ik doe eerst de bloem en de brood kruimels in *n kom en langzamerhand al t andere der by. de eieren, een voor een. Als het een goed stevig beslag ‘s. doe ik het in me puddingvorm met dek-' ael. die ik eerst goed Insmeer met boter, en dan laat Ik den pudding au bain Marie twee uur lang koken Het water rondom den vorm moet goed aan de kook blijven en aoo noodig. doe ik der nou en dan n scheutje by. Wie geen puddingvorm met deksel heeft, kan een pudding ook in 'n met meel bestrooiden doek knoopen. Nou. de anderen weten er nog niets van maar onze Tij» zal ‘n beetje rhura meebrengen om. op 1 laatste oogenbltk over den pudding te gooien en dan komt hy vlammend op tafel. En onze Mien zal voor de tafelversie ring zonren. zoodat we n acht fijn Kerst maal nullen hebben! En nu voor u allemaal 'n Zalig Kerst feest van doet den vorm der kleedlngstukken ver loren gaan Knyp het water er zou goed mogeiyk uit. leg dan het Kleedingstuk in een badhanddoek en rol en knyp net er stevig in. om nog meet vocht te verwil deren Leg nu een drogen handdoek op het gras leg net Kleedingstuk 01 meer dere kleedlngstukken er op en breng ze m den gewenschten vorm en zoo zal t in den goeden vorm opdrogen Heeft u geen turn, dan droogt men net goed plat op •en tafeltje voor het open raam. der de bies midden voor te een split je verborgen, dal ge 10 cJ4. lang inknipt, waarna ge aan belde kanten een 4 c.M breed stukx aanstikt. en naar den ver keerden kant toe slaat, zóo. dat de stuk jes juist voor sluiting één c.M. over ei- kaar slaan. Hierna kunt ge de bies op stikken met uitzondering van 5 cM. op de taille, waar later de ceintuur dooi wordt gehaald, terwyi ge links ook oe lengte van bet splltje. dus 10 cM open iaat? Hierna kunt ge bet kraagje, dat re 42 cJ4. lang en 18 cM breed hebt ge knipt. aanstikken en overzoomen, tot pre cies midden voor. Het overige gedeelte van de bies wordt naar binnen geslagen en opgekruist De ceintuur knipt ge 32 c.M. lang en 10 cM breed, waarna ge deze dubbel stikt en omhaait De sluiting wordt later onder de bies aan den voor kant verborgen Eerst nu wordt de ondei - kant afgewerkt. Deze te nu zooveel mogs- lljk uitgezakt. Ge past de jurk dan even waarna ge baar in de rondte geluk maakt. Ge slaat dan de inslag naar den verkeerden kant, wkama ge deze or- kruist of met een schuin blesje afwerkt. Ook wordt de onderkant wel afgetre" Na de jurk opgeperst te hebben, wordec op de oiee 5 knoopen. op de beide man chetten ^n Knoop aangezet, waarna ge aan bet splltje en de ceintuur nog twee drukknoopjes aanaet. Een gebreid jumperpakje, dat te slap geworden is kunnen we weer goed kry- gen: we kunnen bet stijven in kosend- water stijfsel gewone stijfsel aangemaakt met kokend water die men koud laat worden.) Neem in geen geval koud-water styfsel die men dadelyk gebruiken Kan want die tast de weefsels aan Door de warm-water-stijfsel, niet te dik aange maakt. doen we een theelepeltje goede vtechlüm Dit Is uitstekend voor bet stij ven van wollen goed in 1 algemeen Met zijde handelt men anders: een beetje lijmwater alleen is al voldoende hiervoor. Ns bet stijven rolt men de syde «enigen tyd in een doek alvorens te strijken Wol len goed moet eerst geheel droog zyn. in dien we de naden nog willen stryken. Het wsssrhsn van baby's kleertjes' Wanneer baby’s woüen goederen naid en geei geworden sljn Kunnen se op de vol gende manier verbeterd worden Passen we dese manier vanaf bet begin toe dan zuilen de kleertjes wit en sacht blijven totdat ze versleten zyn Drie vijanden van het wollen goed zUn: ten eerste heet water, dit te slecht omdat het de wol doet krimpen Ten. tweede, hard water, wal slacht te omdat net niet alleen veel seep neemt, maar ook belet, dat de seep oplost en moei lijk uit het goed te spoelen te en blijft de zeep er in. dan wordt het stijf, hard en kleverig. Ten derde te veel hitte by het drogen. Als wol te vlug droogt, dan woidt se geel. Bu ten drogen is het beste; als het wollen goed voor een heet vuur hangt uit te stoomen^zal bet zeker krimpen. Heet water en vlug drogen sljn gemakkeltjk te vermyden, maar hard water ders en hier te een waarschuwing welke u goed moet onthouden: gebruik geen soda, daar de wol er geel van wordt Het beste middel om het water zacht te ma ken is het volgende: h ona borax poeder op 2 liter water; verwarm het water tot het lauw te. doe de borax in een kom en los die met een beetje Kokend water op; roer dit door bet waschwater en gebruik dit zacht gemaakte water bjj bet weeken. wasschen en spoelen. Het spoelen van net wollen goed moet gedurende 10 minuten volgehouden wor den Olijfolie zeep is bet beste middel om wollen goed te wasschen en selfs geloot ik dat het m poeder-vorm te verkrijgen is Kunt u die met krygen. dan neemt u een goede vlokkenzeep Schudt voldoende in he| zacht gemaakte water om een heerlyk sopje te krijgen en denk er om dal net slechte lauw blijft. Berst knijpen we bet extra werk van maken? Als het go o u>. dan moet van iets extra s met vooi oe- dacnten raoe eigenlijk geen spraak we- ■en Het moet als van zelf gaan, a-s wy er werk van willen maken om het inder daad feest te doen zyn Dit te niet aan alle huishoudingen gegeven Er zyn ge- zinnen waar anderen gaarne komen om- dat net er zoo echt gezellig te Dat zullen In den regel die gezinnen zyn. waar in derdaad een gezinsband is: waar de kin deren zich weten bezig te nouden. sn waar de kinderen een onverbreekbaar ge heel, van dat gezin uitmaken Dat zullen in den regel ook niet zyn de neel kleine gezinnen al zal niet mogen worden be weerd' dat daar geen gezelligheid zou kunnen neerschen Maar het te er anders en dat weten het beste zij. die hun gezin gaarne groeier zouden wenschen Voor 1.» gezelligheid van net groote gezin wordet, geen buitengewone hulpmiddelen ter op luistering veretecht Het sou altijd met Kunnen, en het zou er treurig Men teekent eerst alle patronen op de aangegeven maten; dan legt men se op de stof en Knipt ze met een naad uit. in de meeste gevallen is de'stof niet zoo breed, dat de klokruk aan een stuk ge knipt kan worden Daarom wordt er een klein geertje aangezet, wat zoo goed su niet te zien komt Wanneer ge alles neut geknipt, wordt ?erst tn bet bovenst uc aan den voorkant het figuurnaadje in- gestlkt. oat ge 12 c M. lang en Sen c.M breed neemt Hierna Kunt ge sfj-> schou der-. mouw- en roknaden dichtstikken waam- ge de rafels of omnaait, of m»t een boorlintje afwerkt Hierna kunt ge den rok aan het lyfje naaien Voor de Bouw knipt ge de manchenes als op je «eekening, van dubbele stol, waarna ft het puntige en rechte Kantje dicht kunt •tikken. By de mouw geeft ge op de bsi t en 2 c-M. meer naar ondeien toe een knipje; deze 2 cJU worden naar binnen geslagen en af gezoomd, waarna ge vana' den naad op ds bovenmouw 6 cM glad laat, en de rest mrlmpelt. Dan kunt het manchetje opstikken en overzoomen Het puntige gedeelte van de mancii.t komt bovenop. By het inzetten der mouw neemt ge de mouwnaad 3 cJd. meer naar sonn. dan den zijnaad van de jurk. On- wensch om voor anderen die leemte aan te vullen Waarom zouden wy daar met de feest- J dagen welke pertod.ek terugkomen, m t Een lage geest te trotsch. verwaten in t geluk. Gedwee als 1 lot hem tegenstaat Een eed'le geest is stout, verheft zich bij den druk, Is kalm, als 't hem voorspoedig gaat. en dan dekten we de pan goed dicht, eerst het deksel van de pan erop en dan 'n beetje grooter deksel der over heen. Zoo lieden we den haas dan op n zacht vuurtje twee uur smoren. Daarna ging dr een heele flesch rooden wijn en weer werd 1 zaakje goed dicht gedekt en lieten we het nog 'n uur lang stoven. De haas kwam dan op een grooten schotel, met al de Jus er over heen en we garneerden hem met takjes peterselie en uitgetande citroenschil fjes. We hebben net ook eens sonder w*jn gedaan, met in plaats daarvan, 'n scheut je water en wat room: dat vonden me vrouw en ik nog lekkerder, maar meneer niet. Nou dat recept met zoo n heele flesch wijn te trouwens ook niks gedaan voor ‘n huishouden met kinderen. Ik denk, dat Ik maar hazenpeper aal maken. Me dunkt zoo. dat a» dat alle maal wel het beste zal smaken. Ik heb daar 'n heel eenvoudig recept voor. Ook voor wie heel onhandig In het costuumnaaien te. te het maken van een kinderjurkje toch maar een kleinigheid Vooral met een goed patroon zijn we in een ommezientje klaar, want de kinde- De haas werd "n nacht in t water ge zet met n beetje azyn, om *t vleesch mooi blank te krygen. Den volgenden ochtend vroeg weid hij dan ingewreven met zout, peper, noot en n beetje rom- melkruid. Dan weid er n Kop vol boter bruin gebraden en als die goed bruin was. lieten we den haas daarin samen trekken om geen sappen te laten verlo ren gaan. Als 't vleesch van alle Kanten goed bruin was. deden we het bloed eroy Fig 6210 is een jurk voor al wat groo- tere meisjes en lijkt op de bol; roetjes, die ook door de dames veel gedragen worden Dit bolerojakje sluit van voren en achteren schuin over elkaar. Ook <le vertoont dezelfde versiering, die wordt geaccentueerd, doordat de voor deze bewerking schuin genomen te. 'n Fijne belge-brulne tweed te hiervoor t aangewezen materiaal. Flg. 6204 vertoont ook een combinatie vai recht en schuin verwerkte stof, wit vooral by 'n raltje ’n aardig effect geeft Dit jurkje wordt verder opgevroolijkt door een kraagje van wit piqué en een cein tuur an lakleden In sommige streken van Duitschland eet men op Kerstavond Karpers, waarvan men de schubben In zijn geldbeurs steekt, opdat men zijn geld niet verlieze. komt, omdat de band, welke ons aan huis bond een geheel andere is Het is oe gedachte aan onderlinge genegenheid, aan saamhoorigheid van en* in het gezin, die ons andere en vaak betere gevoelens te geven weet, en waarby wy er dan op 1 uit zyn om dat vroegere in het neden toe te passen Wat wy zelf als goed neoben ondervonden en nog in ons voelen nswer- 1 ken jsren en jaren tang, willen wy aan anderen overdragen Die anderen sullen meestal zyn de leden van 6ns eigen <r--zln, de jongere generatie, de kinderen, die eenmaal grooter zullen zyn en dan we derom op hun beurt aan de <.yden ven weleer zullen terugdenken. Eerst op later leeftyd beseffen wy van hoeveel waarde de thuis ^ndSTvo- den jeugd te En wanneer wy weten dat aan want bjj ons zal der heusch niks over- bly ven van den haas, maar 't. te een fijn recept, dat mevrouw altijd gebruikte om de resten op te maken en misschien zyn der onder u wel. die der wat aan hebben Dus schryf Ik hieronder het recept even voor u over. Ongeveer 3 ons resten van gebraden haas worden In stukjes gesneden en met 'n half ons In stukjes gesneden spek, pe per, zout en nootmuscaat in bruin van jus gestoofd tot alles goed zacht te Dan komt er een dikke snee oud brood btj, zonder '.orst en dit alles wordt door den vleeschmolen gehaald. Door dese massa mengt men dan nog een rauw el. wat fyn gehakte peterselie en 'n scheutje ma- deira. doet er, zbo noodig, nog wat peper en zout by en dan gaat alles in een p«x- telpot. die met perkamentpapier gevoerd wordt. Men set het deksel bp den pot en plakt dat langs de randen goed vast met een deegx van bloem en water. De pastel moet ongeveer een uur in ’n matig war men oven staan. Als ze af gekoeld te. stort men se om op een schotel en snijdt se. met een scherp mes, in dunne plakken daar ligt vaak iets zieligs in opgesmten. Vant de' klnd^ i ren doen nog niet mee aan al die ge- compliceerde modevoorschrlften van strak aangesloten taille en rokken met aller lei verrassende plooien en godets. Vooral de heele kleintjes zien er net aardigst uit In een Jurkje uit één stuk Zoo n model ^ls flg. 6132 aangeeft is rond geknipt, zoodat het wat klokkend uitvalt, 'n Paar kleine plooitjes op de schouders brengen de noodige ruimte over het borstje, 'n wit kraagje en smal blesje langs de driehoekige uitsnijdingen van de sluiting geven aan ’n jurkje van zwart fluweel wat fleurigheid. n Haas voor Zy missen iets Dat te de feesttafel, welke niet door kunstmatigheid tot een feestta fel kan worden gemaakt Dat te feest van een andere orde, welke buitenshuis ook niet kan worden aangetroffen Laten wy daarom feesttafels aanrech ten. maar feesttafels In figuurlijke betee- kenis Wat u het niet een genoegen, wat te net niet een feest, wanneer wU op lateien leeftyd. als wy het ouderlijke huis hebben verlaten om een eigen gezin te stichten, of als wy het ouderujae huis zyn ontvlogen, omdat ons werk zulks met zich bracht, in de ouderlijke woning voor korter ol langer tyd weerkeeren Mis schien slechte voor een enkelen dag De tafel te dan een feest, ook al is zy onge dekt De tafel by onze oude moeder te al dus steeds een feesttafel, ook al te zy on gedekt Hienn ligt alles opgesloten, voor wie er de ware beteekenis van aan zich zelf weet te smaken. De tyd. thuis doorgebracht. te vaak oe mooiste tijd van ons leven Ook al zullen wy later eex» even goed tehuis hebben ge slicht. het ouderlijke huis, dat ons tot vrede te geweest, zal toch altijd weer an ders aan ons zich voordoen En dat te ge lukkig Het te ons ten voorbeeld, en net houdt ook in, dat wy voor ons zelf en voor ons eigen doen steeds beter kunnen bereiken Maar laten wij vooral zorgen, dat onze kinderen ongemerkt in zich op nemen wat voor ons zelf van zoo groote waarde is Het gezin te er mee gebaat, en het geeft zon aan net leven, dat te veel moeüyke uren Kan opleveren dan dat wy de Kracht en de warmte van gelukkige ja ren zouden mogen verwaarloozen. Verzuim geen plicht, en neem geen anderen op u. dan wanneer gij aan den rwden voldaan hebt: handelt gU andeis. en neemt gij gestadig een nieuwen taak u. zonder dat de vor ge vervuld te. dan begeeft gU u op een weg vol doornen Hazenpeper. De to stukken gesneden haas wordt een nacht In azijn met wa ter gezet en oen daaropvolgenden mor gen Ingewreven met peper en zout. Dan braad ik plakjes spek goed uit. laat o Hinken fijngesneden ui to het vet bruin woider en dan braad Ik de stukken haai vlug aan alle kanten bruin. Ik doe der intusschen wat nootmuscaat bij en n klein beetje rommelkruid en als alles koed gebraden is. doe ik het bloed erby in de pan. Dan laat ik alles V paar uren zacht es stoven met nog n stuk boter derby. Langzamerhand doe ik der «et azljnwatei bij. waar de haas to gestaan heeft, en ik iaat alles goed toegedact staan smoren, tot de haas neelemad gaar te. Dan neem ik de stukken vleesch uit de pan. meng 'n paar lepels bloem aan met water, zoodat er vooral geen klontjes to blijven en roer die door de Kokende jus I ot slot laat ik den haas dun hier nog weer ‘n minuut of tien to stoven er. ik dien ’.em fltok heet op LljKt de jus me wat weinig, dan doe Ik der oog i u scheut. -! melk btj. Laat t op het Kerstfeest to uw hute overal gezellig licht en warm syn. Met weinig kosten kunt ge er zelf zooveel toe bijdragen. Allereerst de kerstkribbe, die krijgt m uw woon- of ontvangkamer t mooiste plaatsje. En dan zet ge m een der kamerhoeken een l^ik. klem kerst boompje met véél kaarsjes. Alleen kaars licht geeft zoon sfeer van gezelligheid Veel aardiger dan electrteche kerstboom- verlichting. En dan veel hulst, groene hulst. Zet er hier en daar in uwe kamers hooge boeketten van. ze maken de ver trekken zoo rustig van toon Aan de licht kroon ook wat groene takken en onder aan een kerstklok Nu maakt ge verder een aardigs schoor- steenmantelversler ng Van yze. draad maakt ge ringen, omwoelt die met groen vloeipapier en daaromheen worden takj-v hulst met roode besjes en rood lint ge slingerd. Op verschillende afstanden be vestigt jt die kransjes aan uw schoor steenkleed aan kortere of langere roode linten. Dezelfde versieririg boven de suitedeuren geeft een vroolyk effect, voor al ala dan to ’t midden nog een bos gesteld zjjn. wanneer het kunstmatige hier eerste loorwaarde zou moeten wezen Een feesttafel Kan feesttafel syn ook zonder dat men een speciale feesualel heeft aangerecht De ouders, die weten, dat zy hun kinderen éen in gevoelen en ui eensgezindheid groot trachten te oren gen naar best vermogen, en de geztns- vreugde thute tot het beste wat er te hui selijke gezelligheid, weten op te voeren, hebben ook geen kunstmatigheid noodig Het zou er niet by passen, en zy weten hoe leeg de beginselen zijn van hen. die meenen dat hetv groote gezin niets dan zorgen en louter zorgen in zich bevat De materieel aahgelegden die smalen, dat Kinderen zorgen geven boven macht, we ten niet wat het zeggen wil Kinderen om z ch heen te hebben Zfj heónneren ons aan de gehuwden, die alleen bleven, 'maar vergeten er by te voegen dat die zoo gaarne anders zouden hebben ge- wenscht) en die met leestdagen alleen en dan ook alleen, of met enkel vrienden en bekenden, by elkander zitten Bij hen kan het voorkomen, dat zij bijv met feestda gen als die van Kerstmis. Nieuwjaar Driekoningen voor een kerstboom i voelen „Wü zitten er maar met tweeén naar te kijken i -g en .rij. Is het gedeeltelijk droog, keer het klea- dingstuk dan om en leg het op een droog gedeelte van den handdoek Kleine zijden of mousseline jurkjes, worden op derende manier gewasschen, glleen vervalt by zyden kleedlngstukken net weeken. Een waarschuwing schier: droog de zijden Kleedlngstukken niet zij zuilen er dan gekreukt uitzien indien ze gestreken syn Ns net spoelen neemt men ze uit net water knypt ze uit en rolt ze stevig tn een nanddoek Ate net goed een tijdje zoo tngedroogo is Kunnen we net nog vochtig strijken; de blouse ot japon zal er soo behandeld, orachtig uitzien Gesteven dingen welke we nat stryken. kleven aan den bout vast en laten vaak bruine plekken na v Baoy ziet er allerliefst uit- to een wit bontjasje maar o wee net te soo gauw vuil Een goede manier om een oontjasje schoon te maken is net gebruik van ge wone witkalk Maan net poeder fyn en laat net aan de lucht bloot gesteld om een weinig vochtig te worden niet nat. Leg net bont, na bet goed ungeschulerd te hebben plat op een tafel en wryi da witkalk met de vlakke hand stevig m net oont Laat net een paar uur liggen en schudt het buiten stevig uit, daarna schuieren. Bekieede meubelen, gekleurde gordUnen en Karpetten zyn oog al uitgebreid om in t Kort te behandelen. Voor dingen, welke niet gewasschen Kunnen worden, te dubbel koolzuurzout uitstekend probeer net eens in een vuil karpet te wryven ot in een met fluweel bekieede sola welke gewasschen orulke men zout op te helderen romen Om een wtgezakte pantalon weer in t model te brengen, leggen we de pijnen op de strykplank zooals de vouw' neeft gezeten we vocnrig*n de rnieen in Houd den crock van under en ooven vast en trek nem m model; leg er een senoon doekje over neen en per* met een neeten oout Vuile znden neerendassen runnen n ren sopte gewasschen worden ind.en ze •i legen runnen en anders in oenzuie. Corn re ice en verwyder reist net opvul sel Vaak is net niet noodig net opvulsel er weer in te doen. In dagen als wy nu weer meemaken, be ijvert. de e n meer en de ander wat min-- der. leder zich zooveel mogen k om t hut' een gezellig aanzien te geven Een gezellig aanzien behoeft nog geen versiering met xlch te brengen. Ook zonder dat ran men gewaar worden en aanvoelen, dat net feest is De omgeving te alles, al spreekt het van zelf, dat groen en bloemen tot het ulterlyke kunnen bydragen Gewoon- lyk zal men dan ook alles doen om de Vele hulpmiddelen, welke er tegenwoordig ■Dn. niet ongebruikt te laten. Het zou echter dwaas zyn. wanneer alle goede herinnering aan vroegere gezellig heid. bijv in den ouderlijken en huteelfj- 1 alleen WIJ welke onoer wor- Dat XI—

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1930 | | pagina 8