SCHOONE ZIELEN AZALEA’S |z HEEFT U NOG GEEN KOMKOMMERTIJ D KALENDER? WAT ZULLEN WE KOKEN? KLOKROKJE ffl Goedkoope Patronen 4 I .4 s r dai 4 id xnr. A .i I I en T VEGETARISCHE GERECHTEN OP VERZOEK .C l. o n ir Ie U k éJ m- 15 110 srt. 1.20 oor 31e 31e bet trn- spr. test, ïel- 1.00 yj. y èl kV 7 - Bewaar eerst den vrede in u zelf, eerst dan kunt gij anderen tot vrede brengen, (Thomas g Kempis) V o 1 ADRIANA KNUIST—POLIJCPKU A OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN' t [Oj 11 •l. met K. 5902 >0o*S~ opgw geheel wordt geplakt zooata PO LA. C VIS, Rector. n. soep. Voor meisjes van 6*7 jaar /JL •-T*2 I I I I i 1/ DIMY. I ANKMOON. I I ioJ rJ I den menschen. W 15- *- l I I die hU Dit plakt Een kalender is we! eens iets, wat er btj overschiet. Steeds zullen we er een mee brengen of bestellen, we vergeten het en soms zyn we het nieuwe Jaar reeds lang begonnen, tonder kalender. Toen moet men er een hebben en voor de vergeetachtlgen hebben we dan ook let ert. I Gevulde eieren zim ook alweer op aller lei manieren klaar te tqgken. Men last de eieren hiervoor minuten koken, loet M In koud water on pelt ze. Dan woint er aan belde kanten 31 puntje afgeiuedcn maar één helft van de vaas te teekenrn op dubbelgevouwen papier. De middellijn van de vaas komt pre cies op de vouw van het papier Knippen we nu de vaas uit. on slaan gedekt. Het water moet tegen de kook aan blijven, tot de eieren gestold zijn. Op de gewone manier hebben we Intusschen droge rijst gekookt en 'n kerrysaus ge maakt een dik bloemkoolsausje met *n beetje kerry er door heen. We storten eerst de eierkaasjes om, spoelen de kop jes en drukken er dan de rijst in, die we eveneens op den schotel uitstorten. De in in meer van i vin rondstikt we bet papier open, dan zien we een sulver model vaas, aan beide kanten precies gelijk. Het lichte randje onder de vaas is van een reepje licht beige.* papier, dat juist op het bruine karton komt. Het motief wordt zorgvuldig oiakt met gluten. Tan de bloemen is één voorbeeld gegeven, hoe ze te teeltenen De blaad jes en de knoppen zijn ook zeer een voudig Het van I I I I J I I I I Jra- 3.3» 150 ten, icz- na: LOS ra- itz. «es Wfl- T. 325 ón- Un- 7.00 7.20 Be- 0.00 ims J1S- 3r- «g. or- or- Or- en en u- en ‘e- 11e ir Ben onzer lezeressen, die vegetariërs te I logeeren krijgt, zegt, dat ze mot de han- 1 den in 't haar zit. omdot te niet weet wat ze voor deze logé'*. d»e ze toch zoo gairne goed zou wulen ont.iaien, mo'. opdisschen. Ik heb dus zoo'n boekje me: vegetarische recepten weer eens voor den dag gehaald om haar en misschien ook neg S'deren te helpen. Om te beginnen, kunnen allerlei groen tesoepen worden voorgediend, zonder >ter klaar ik zeker !1 srtiake- Elereroquetten maak ik van hard «e- k ook te eieren, goed fijn gemaakt en ver mengd met 'n paar rauwe eieren 1 rauw el op 4 of 5 gekookte peper en zout. Daar vorm ik croquetjes van, pa neer ze met eiwit en paneermeel en bak ze in hert frituurvet. Ik bak er wat tak jes goed gedroogde peterselie by voor de gameertng. Voor selderjjsoep kookt men een selderij gaar. Een gedeelte van de se kan men apart stoven of voor sla gebrui ken. Bij het overige voegt men een har ren bos prei en laat alles 'n kleine 3 urea koken. De soep wordt gebonden met 73 gram aangemengde bloem en nadat ze hiermee nog ’n kwartiertje heeft ge'iook,. roert men er 1 ons boter door in kleine stukjes verdeeld en t sap van *n halven Citroen. worden vleesch. maar met voldoende bot gemaakt. Voor tomatensoep hoef wel gsen recepten te geven. Heel HJk zijn ook selderjjsoep en v.orteiljes- l ii Prvw» wmaAlas. Skwt as MMSI m« *mW> Mm, m Sw HnrWIV* Mn» temettt «w Marts araWI. au» ia aAw. waaa Ma l>u Mill »H MaA Maria ta vaarSaw Nm «<m SM. Ma< raaSra Sm JkMrea. rwSr aaéar M araaaa Ma, faas» «tok, aaaSW aawa kerrysaus giet mm dan daar tussehap, En nu zijn er ook nog allerlei kaas soorten. die op geroosterd brood en crackers kunnen worden voorgediend en ook kaasgerechten, maar daar durf ik dit keer niet meer over te beginnen, omdat m*n praatje toch nogal lang geworden is. Perzisebe eieren z|jn hok sear smake lijk. 'n mar uien, guéd f .jnge.ia..t en oe- strooid met 'n weinig cayennepeper wor den in boter üciitj. mn geoa-n^en en aan met citroensap bedropen. Op deze onder laag legt men spiegeleieren, die met pe terselie vereerd wu-u«n. Dan sjjn er de omeletten, gewoon of gevuld met champignons In *n melk sausje Voor een heerlijken tomatenschotel met omeiette s.i^at u.en m.ut-en door, holt ze uit en vult ze met in water gaargekookte rijst met Parmezaansche kaas. Op Iedere tomatenhelft wordt 'n stukje boter gelegd, waarna men se in een vuurvast schoteltje laat gaar worden. Van bet uitgeholde vruchten vleesch maakt men een dikke tomaten aus. u dit alles klaar, dan bakt men vlug een oiucle.te op ue gewone uiaum., legt tro op een verwarmde schaal, daaromheen de tomatensaus en op gelijke afstanden de gevulde tomaten, terwijl mess ten slotte nog hier en daar 'n takje peterse lie legt. W Mn »Mn. t» tsMXMrk rgs Swe* «WA »V« Mr*rVf*Mr ae« PMr»*>MatMr. MwsSea I. Neartsa. O»bnfilv>u c—pt. OtMUKiit «en» M. #6, 104 SoMMtfki», ajs. Kiokw- «Ono MW Ss* la dr tacérMiw *"^a »->1 BV aU «Mnaa MaklaMlnf aaar Mn fyr* M eaana, tewaaaa aaa aarMaiadt paewa en vervolgens midden door, rood at men twee helften heeft, die stian konnrn De dooiers worden er uitgehaald, zeer goed fjjn gewreven en vermengd met pepe., zotit. mosterd, gehikte peterselie en gesmolten boter. Het moot 'n scherp smakend meng sel worden dat men oog varleeren kan, door er tomatenpuree b.j te voegen in plaats van moeterd of Pirmeraansche kaas. Met 'n spuitzak je rzordt er het vulsel dan netjes In de halve eiwitten gebracht, zoodat het er ’n beetje boven uitsteekt. de knopvormlng wordt tegengehouden. Totdat zieh de knoppen hebben gez-st gaat men voort de azalea aldus koel r« laten staan en te behandelen. Beginnen de knoppen zich te ontwikkelen, dan mag de plant overgebracht worden naar «en Iets warmere kamer om daar langzamer hand aan de hoogere temperatuur te wennen en ten slotte kan men *t gerist wagen de plant naar de warme huiska mer over te brengen, om daar het genot er ran te hebben als zij in vollen bloei komt. Ze vragen nu eenmasl veel zorg, mear die moet men er voor over hebben, wil men een mooie azalea bezitten én behou den. Eierkaasjes met rfjst en kerrysaes is ook een uitstekend vegetarisch gerecht. Voor de eierkaasjes worden de eieren goed los geklopt met peper, sout en '3 beetje noot en melk. Ik neem op vier eieren 1'4 d.L., melk. De mas*a worot overgegoten in kleine kopjes of vormpjes, die dik Liet boter zijn be t eken en dan in 'n pan met kakend water gezet en toe- Een groote zijden zakdoek, door de rechterpat geito'-.en, geeft een bijzonder cachet aan dit aardige model. Flg. 5303 Is een bolero model van zwarte crêpe de laine. dóórwerkt met 'n wit zij den draad. De opgezette blezen loopen in den rok In plooien uit. Het w,t zijden vestje Icopt door, zoodat het van voren onder het bolero.akje te zien Is. Een paar smalle eind es komen van boven uit de halsuitsnijding en worden losjes bevestigd door 'n paar knooprn. Fig. 5' 0j is een zeer jeugdig en smaak vol model van genopte tweed, versierd met decoupes en knoopen. Een klein w.t vestje, met 'n paar loshangende puntjes zorgen voor 'n goede en pittige afschei ding tusschen de altijd wat sombere kleur van de tweedstof en de gelaatstint. I I der-blokje wordt op het bruine vlak ge plakt, gelijk met den onderkant Een lintje of koordje van boven er doorge haald. en bet kalendertje kan opgehan- gen worden. No 3 la een kalendertje gemaakt op een papieren schoenzool, verschillend* grappige motiefjes Kunnen er op geplakt of geteekend worden. Op een bruin aooltje kunnen we bet wandelende eendje maken, van nard geel papier, de nooge noed en net jasje is In hard groen -De poot en de snavel in nare oranje oi rood. Het derde kaiendertje heeft een on dergrond van gewerkt of molre-sarton, cl van karton overtrokken met fleurig gebloemde cretonne. Het laatste is wei het aardigst. Een veld van nemeisoiauw wordt er m 1 midden op geplakt, dit mag wei van oun sarton syn ander* kreukt bat. oy net piassen over <m cre tonne. De tas wordt geknipt van don ker bruin papier, sleine blaadjes komen er apart aan van groen. Het voorste gedeelte van bet ge boomte onderaan, is in een goud bruina tint, *en gewoon eenvoud'g uitknlpselt.j. De drie populieren tr echter In donker groen. Ben duidelijk voorbeeld geven v* van de zwaluwen, dl* van heel don ker blauw of zwart papier geknipt worden. Het hangt van de grootte van den kaler.der af. hoeveel zwaluwen er op komen, laten we het echter met te vol maken, twee ie reed* voldoend*. De zwaluwen geven een aardig effect tegen den hereel-blauwen achtergrond I* er een geeciükte voor u b|j» De t|jd der Azalea's breekt weer aan en In menig huisgezin doet zoo'n mooite bloemrijke pluit z'n Intrede. Jammer ge noeg Is dikwijls na eenige dagen 't mooie en frissche van d- plant af. de bloemen verschrompelen, de bladeren vallen at. Oorzaak? De azalea werd In een té warm vertrek geplaatst. Een bloeiende azalea zette men eerst in een koele, vorstvrye kamer; men geeft haar geregeld water en brengt ze langzamerhand naar een warmer omgeving over. Heeft men self azalea's van 1 vorig jaar in den tuin overgehouden, dan brengt men die thans naar binnen en plaatst ze eveneens in een koel, vorstvry vertrek, houdt ze flink nat en zorge er voor de bladeren geregeld terdege af te spuiten, anders verdorren ze en vallen af en hier verschillende kalenders ge* ikend. welke *ve boven dien self kunnen maken. Voor no. I nemen we een uln onderkarton, foto-, of pas-partout karton, t Msg indien u dit mooier vindt bruin gewaterd karton zija. De lichte fond is van licht beige, dun papier. wordt go op het bruine onderkarton. zoo, dat van boven en op zij, een even breed lijstje komt, en onder een breed vlak. *t Schlldery-lljstje. links, even nog zichtbaar, wordt geplakt van smalle reepjes bruin papier. Van *t zelfde bruin knippen we ook de vaas. We behoeven maakt, waarvoor ge twee epUtrecpjee knipt, welke 13 eJi. lang en 4 eAL breed zijn. Deze worden op den goeden kant aangestikt en naar binnen toe ge slagen. zM, dat bet «tukje aan weers kanten éen cAé. breed bhjft. Het musje wordt aan den verkeerden kant met een schuin biesje of een boorllntje afge werkt De mouwtjes rimpelt ge onder aan in, waarna ge een manchetje opset, dat 20 cJVI. lang en 8 c.M breed geknipt Is. Dit wordt op den goeden kant aange stikt. en op den verkeerden kant overge zoomd Nu kunt ge het mouwtje Inslik ken. De mouwnaaa wordt 3 c.M. naar voren genomen dan de sljnas het jurkje. Het kraagJ* neeg>*“ dubbele stof, waarna ge omhaalt en de nalslUn met(een schuin blesje afwerkt. Na de naden plat ge maakt te hebben, (fluweel wordt niet vo streken. doch de naden boven stoom ge houden, of over een warme bout getrok ken wordt bet kraagje opgenaaid en nM lintje aangezet, terwijl ge voor sluiting de dr.e drukknoopje* aanzet. Op den sljnaad maakt ge voor het ceintuurtje twee han gertjes, welke leto langer worden dan de breedte van de ceintuur. room, zout gegarneerd koo .te eieren. Bieren kunnen op aoovecl verschillende manieren worden klaargemaakt, dat “t keuze te over Is. Bijvoorbeeld: gepocheer de eieren u weet wel. de heele eieren, één voor één, in n platte pan met ko kend water en h scheutje azijn, gebro ken. Ze moet daar vlug In stollen,- waarbij men het wit netjes om den dooier heen slaat en ze er met 'n schuim spaan uitvischt. BU deze gepocheerde eieren kan men umatensaus geven, maar ook 'n kaassaus. Daarvoor maakt men *n gewone dikke bloemkoolsaus van melk, bloem en boter, doet er wat peper en zout door en geraspte Parmezaansche kaas, naar smaak. Hard gekookte eieren kunnen gehal veerd worden, of in vierde parten ed plakjes gesneden en dan bedekt met 'n laagje mayonnaise Cf Kerrysaus of toma tensaus, een en ander ve.sierd met lyn gehakte peterselie. Die peterselie doe Ir, als ik ze gewasschen heb. altijd in n schoon uoekje en wring se goed uit; dan wordt se mooi droog. De eerste maand van het nieuwe jaar behoort tot den komkommertijd van ae mode. Nieuws voor het komende seizoen Valt nog niet te melden en al de goede en kwade eigenschappen van de winter- mode.len hebben we al tot In den treure besproken. 'n Gekleede mantel of japon zullen we dus In dezen tijd niet laten maken. Het eenige waar we ons natuurlijk toe laten overhalen, la tot het koopen van 'n paar spotgoedkoope coupons, want zoo'n een voudige japon voor lederen dag kunnen we er altyd b|j gebruiken. De simi>e:e sportieve modellen met wit garmtuurtje verheugen zich In de gunst van jong en oud. Flg. 5802 is gemaaNt van geruite wollen stof, die In verschillende richting is ver- werkt. De klokrok heeft aangeknipte pat ten, gegarneerd met knoopen. Eierfricassé: 6 eieren 20 gr. boter. 1 dX. room, 'n uitje, wat mosterd, 'n beetje melk. \n paar cnampignons, 10 gr. ouem. *n scheutje melk, 'n beetje citroensap en 1 eetlepel vol gebakte peterselie. De eie ren worden hard dbkookt en In vieren ge sneden. Boter en bloem worden, onder roeren, verwarmd, langzamerhand melk en room bijgevoegd. Als de saus even doorgekookt hee.t, wordt er peper en zout bij gevoegd, de fyn gehakte ul, de peter selie en de champignons. De eierpartjee worden voorzichtig door de saus geroerd Het gerecht wordt op een verwarmden schotel voorgediend met brood-croutons of kleine halve maant.es er omheen. Ook kan men een dergelljken eier- ragout opdienen In een rijstrand. ver- na. wat anderen verplicht zijn te doen, maar verwaarloost, waartoe hU zelf plicht is. Het is niet moeilijk in vrede te leven goede en zachtaardige menschen. maar *reedzaam te leven met harde of verdorven, onbeechaafde of slecht be handelende menschen. ziedaar een groote kunst, een zeer lofwaardig en mannelijk werkt Tot zoover de fijne en diepe ken ner van het menacheiyk hart, Ttiomas a a- mpis. De hoofdzaak van alle vredeloosheld zoekt ’’oerster In de ongergelde eigen liefde. waarme» wij onzen eigen persoon, onze eer, ons recht en onze eigen kleine belangetje* telkens met veel drukte en getier tot eiken prijs verdedigen, Zoodat- wij bij eiken aanslag daarop onzen evennaaste den oorlog verklaren. Daarom Is de vredes-boodschap van Bethlehem van zulk een groote. alles-omvattende be- teekenis geweest voor de wereld. Immers, de mensch sal m 1 diepste van zijn ge- moed geen vrede «maken, zoolang hij niet verlost is van zijn eigenwaan en gewon nen voor een ander leven. Berst in bet licht van dat andere leven verlleaen alle goederen, waarom hier zoo hevig gestre den wordt, hun waarde; eerst dan wordt het mogelijk de menscheljjke levenscon flicten bij te leggen. In den natuurlijken, onchristelijke*! mensch wortelen nog zoo diep de dier lijke stryd-insttnkten. Foerster heeft eens ergens soo kern achtig gezegd: „In onze nagels dragen wy nog de onmiskenbare herinnering aan het oerwoud. Onze geheele taal Ie belast en beladen met beelden en gelykeniseeu uit het oorlogsleven. De zwaard-gedachte beheerscht onze geheele fantasie. Niet te vergeefs luidde het In de Bergrede: Wie tot zijn broeder zegt: „Gij, dwaas' zal schuldig zijn voor den Raad; masr wie zegt: „O|j, schurk", aal strafbaar sijn met het helsche vuur." Wie zal dan ook Thomas a Kempis 1e waarheid betwisten, als hU schrijft; .Aleer ksn van nut zijn een vreedzaam mensch, dan iemand, die geletterd is.” Alkmaar. Rauwe aardappelsla maakt men van 3 rauwe aardappelen, 1 kleine raap, n paar wortelen. 2 uitjes en 'n komkommer. Alles wordt met 'n komkommerschaaf je heel fyn gesneden, luaarb.j voegt m.a dan 'n weinig je venkel, 3 eetlepel* sla olie, het sap van 2 citroenen, 'n scheutje en peper. Het geheel wordt met peterselie en hard ge- takje is evenals de knoppen, donker-groen dun papier. De blaadjes lichter groen. Twee karmijn-kleurige, één ross, en één Ula bloem, alle van dun pa pier. Het teekenlng aangeeft. Een kalen- Van bloemen en planten WU willen onze verhandeling over urn vrede beëindigen met de bespreking over de moeilijkheden van den vrede. De oude Christoffel-legende verhaalt ons van een heiligen Reu* eertijds Repro bus geheeten, die het Christuskind op zijn schouders door een rivier d*x>et; maar zie, hoe langer hy het droeg, des te zwaarder werd de gezegende tast, tot hU, de reus, er eindelijk onder dreigde te bezwijken. Zoo is het ook met het verwezenlijken van den vrede onder de Inderen der Niets schijnt gemakkelijker dan den vrede te dragen In zich er hem over te dragen op anderen, doch dra ito men afgunst, valsch ernrevoel, onver draagzaamheid, prikkelbare eigenliefde, wantrouwen, gebrekkige r-lfbeheersching en zooveel andere onbeteugelde harts tochten zfjn rondgang onder de kinderen der menschen bemosllijken. Verbittering over de fouten, gebreken en misstappen van anderen, hardvochtigheid, hoogmoed en ongeregelde eigenliefde treden zelfs o|j de besten onder ons te voorschijn. Te recht zegt daarom de diepzinnige men schen -kenner Thomas a Kempis: „Be waar eerst den vrede In u zelf, en eerst dan kunt gij anderen vrede brengen". Die ervaren zielenkenner brengt ons wel klaar voor oogen, boe moeilijk het Is, om te midden van zooveel lastige tem peramenten, bij zoo veel ergerlijke toe standen In de menscheltjke samenleving, bij zooveel hevige botsingen van belan gen. den vrede te bewaren In zich en met anderen. Ben mensch, in wlen de hartstochten woeden, aldus die groote menschen-ken- Mg, kan de goede dingen maken tot kwade en gelooft o. zoo gemakkeiyk, dat iets kwaad is. Een vreedzaam mensch echter maakt van alles let* goeds. Wie echt vredelievend Is, koestert tegen nie mand argwaan, maar wie dat niet is, w inwendig opgewonden, wordt'door aller lei kwade vernr. dens heen en weer ge slingerd. Omdat hij zelf geen rust en vreede kan vinden, wil hjj ook niet, dat anderen die genieten. HIJ zegt dingen, die hij beter had moeten zwijgen; laat dingen na, die *t hem beter ware geweest, dat hy deed. Hy gaat Roereieren met doperwtjes in schelpen Is ook 'n zeer smakeiyk gerecht. Op 4 eieren neem ik *n klein busje doperwten. 4 lepels melk en 'n stukje boter. De eieren klop Ik met de melk, peper en zout en 'n stukje boter In de pan en laat ze, op 'n zacht vuurtje, even stollen. Dan roer ik er de doperwten door, maak alles op smaak af. verdeel ze in beootsrdc schelpjes en laat se in den oven even bruin worden, met paneermeel en n klontje boter er op. Voor worteltjes*soep neem Ik ‘n bas worteltjes, wat peterselie. IK liter water. IS L. melk, 'n beetje bloem en 1 ons boter. De worteltjes laat ik 2 üur koken op 'n zacht vuurtje met het water. Boter en bloem roer ik door elkaar, voeg er langzaam de kokende melk by en roer ter. slotte alles door de worteltjes en het nat. Even vóór bet opdoen, doe Ik er de fijngehakte peterselie door. Peper en zout naar smaak. Ook kan men by deze soe pen Maggl-arcma toevoegen. Voor hors d'oeuvre kunnen allerlei eier en kaasgerechten worden genomen. Ook geroosterd brood met marmite-boter is heel geschikt. Verder allerlei soorten sla van bleten, aardappelen, seldery, toma ten. enz. Radijsjes en worteltjes kunnen, evenals eieren met mayonnaise, ter gar- neering dienen. Benoodlgd 1 «0 M fluweel van 7n c M breed, 150 M smal lint, een peau de suede ceintuurtje, 3 drukknoopjes, M CA4. stof voor het kraagje. Na bet pa troontje op de aangegeven maten getee- ker.a te nebben, wordt bet op de vaste lynen uitgeknipt. Het kraagje is op net bovenstuk je af geteekend; bet wordt o e.M breed genomen, en voor het even opstaan >egi men oy het armsgat Ce schouders 2 c.M. over elkaar. Hierna ra deert ge het op een ander stuk papier even door, waarna 't den op de teekca.ng aangegeven vorm heeft. Nu legt men de patronen als volgt op de stof: Eerst twee rokpanden onder elkaar, daaron der het voorpand met een mouw er naast en daaronder bet rugpand met een mouw ernaast. Men moet er aan denken, dat fluweel vleug beeft, dus dat alles naar één kant geknipt moet worden Hierna Kunt ge schouder-, zy-, «k- en mouwnaden dichtstikken. waarna ge het rokje aan het lUfje naait. Middenvoor wordt een 10 c.M. lang splitje Inge- Wl

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 11