HET ALLERNIEUWSTE OP DAMESBLOUSE HANDWERKGEBIED TACT EN WELLEVENDHEID MODERNE STOFFEN ALS MUURDECORATIE LEVENSWIJSHEID SMAKELIJK ETEN SCHOONMAAKTIJD i hi Wiititw i ^3 J (Bovenwijdte 100 oM., lengte 55 cM) i Indien U i houdt van effen behang «toast aUn. ift- T OP VERZOEK OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN het moderne ETA. drukknoopjes gesloten. DINY. T. CORRY UYTENDOORN. en gelden gelukkig Witte kool met gehakt: Een witte kool b’U een 'effen O met r geklutst ei in de soepterrine. Chipotata-peddlng; gen deze «YLVIA. FOUL •’•.lui Zaterdag Biefstuk met gebakken aardappelen spruitjes; beschuit met bessensap glad, het V if Jk 50 t Is niet wat wl) oogsten, maar wat wij sparen, dat ons rijk maakt. moeaïek-borduursel soorten handwerkjes. De prachtige lampekap die ik voor onze lezeressen ontwierp, ia ge- Wraakoeiening maakt ons gelijk met een Vijand vergiffenis verheft ons bo ven hem. den ge- i i kerry. De boter eerst fruiten njet *n worteltje, uitje en werkt. De werkwijze ia dus heel gemak- kelijk, schiet vlug op engeeft schlt- terend-prachtige resultaten. Om het mo zaïekwerk natuur-getrouw na te bootsen, gebruikt men meestal garen in de volgen de combinatie: zwart met wit. blauw met grijs, bruin met beige. Zooals onze tee- kening laat zien, leent zich bet nieuwe B(««|tes: Omelet met peterselie: i i 5 eieren met een weinig zout. 4 k 5 lepels bouillon melk at water goed uitkloppen. In <eej» koekenpan 20 I 25 gram boter «milten, da «termaas» erin gieten en op het vuur Maandag Omelet met peterselie; koud kalfsvleesoh van den vorlgen dag; roode kool; aardappelen; wentelteefjes met jam. inknip je vrjj, manchetje sluit. Ir-l Wortelsoep: 1 pond wortelen schrappen of schillen, bet gele hart verwijderen, het roode gedeelte snipperen, wasschen en smoren in 1 ons boter pl.m. 15 minu ten. 2 liter bouillon bjjvoegen en nog 15 minuten laten koken. De wortelen door een haren zeef wrijven, de gezeefde mas sa weer aan de kook brengen, binden met maïzena of sago en een eetlepel ge hakte peterselie erdoor roeren. vj Bet allernieuwste handwerksnufje is bet moealek-borduureel. Zooals de naam reeds duidelijk laat hooren, bestaat dit borduursel uit kleine, ongelijk gewerkte driehoekjes. Deze worden of met kruissteek, of met den ingrijpsteek I Het aparte thee kleedje wordt ver- i vaardigd uit wit linnen en de kleuren I voor t borduursel zijn gedacht in steen- i rood en donkerblauw. Wel moet hiervoor waschecht garen gebruikt worden, liefst de gewichtige tijd begint kun- *1 paar van to elkaar tooveren. Benoodigd: 3 el stof van 80 cM. breedte, 1% el elastiek. 8 kl. knoop jes. Bovenstaande blou se Is bestemd om in, of op den rok gedragen te worden. Ge maakt het patroon op de aangege ven maten, waarna ge het op de vaste ifinen uitknipt, en het zoo op de stof legt, dat ge eerst ’t rugpand, daar onder het voorpand en daar weer onder de mouwen kunt wegknip pen. Langs rug- en voorpand houdt ge dan kraag, bies, manchetjes, enz. over. Alles wordt met een naad ultge- knlpt. terwijl onder nog 3 c.M. extra wordt bijgerekend. Dan kunt ge de schouders aan den voorkant Inrimpe len. 3 c.M. vanaf den hals te beginnen en 3 c.M. voor het armsgat te eindigen, waarna de schouder aan den rugkant hier wordt opgeregen en langs gestikt. Dan kunt ge de zij- en mouwnaden tot *n Engelschen naad verbinden, waarna ge onder aan de blouse een 2 c.M. breed zoompje instikt. Aan de mouw ast ge een manchetje, dat na afwerking 4 cM. breed is. Ge knipt het daartoe 24 c.M. lang en 10 CM. breed. Op de helft van de mouw en 2 cM. naar de onder mouw toe geeft ge een knipje van Mn Magere Macaroni soep: De macaroni, 15? ons, in stukjes breken, wasschen en opzetten met koud water en zout. Gaar laten koken. Dan voegt men er boter en bloem by. geraspte nootmuskaat en giet de soep onder voortdurend roeren bij een Spreek over uw afwezige met uw aan wezige vrienden, opdat deze weten, dat gij hen niet in hun afwezigheid zult vergeten. Donderdag Wortelsoep, koud varkensvleeech gestoofde biet, aardappelen; s vasappelvla. IWHIMMIII.IJUWIIIISHIIIUIUI J'lll Hïf langzaam laten stollen tot een VMterf; goudgelen pannakoek, waaruit mén onder het bakken met een vork de lucht- blaasjea wegprikt om ‘t rijzen te voor komen. De omelet op een verwarmden schotel laten glijden, overstrooien met fijngehakte peterselie en dan den koek dubbelslaan. v 4-weekt,»- biscuit», laat ae koud c* Rijstsoep: Het bruin van overgehobden jus wordt met water aangemengd tot mep. voldoende hoeveelheid heeft. Ong .den bouillon op smaak te brengen, voegt meé Woensdag Koolsoep van het koolnat van den .vori- gen dag; varkensribstuk met gestoofde witte boonen; aardappelen; fruit. goeden woord zouden handelt, ontbreekt Dinsdag Rijstsoep mét kerry; witte kool met ge hakt In schoteltje; aardappelen; gestoofde pruimen. aan de blouse voor het zoompje Dan Verschillenden van ons houden er van, de kamers te vullen met schilderijen, maar ongelukkig genoeg is het bezitten van goede schilderijen een buitengewoon kostbaar iets geworden en slechts wei nigen van ons kunnen ze er op na hou den. Voor wandgameering verschaffen mo derne stoffen ons echter een afwisseling op de schilderijen. In plaats van schil derijen aan uw wanden te hangen, hangt u er een stuk stof tegen, op dc nog. als de rechters der goede zeden. En toch kan het voorkomen, dat menige ruwe man, die geen diepgaande opvoe ding heeft genoten, een vraag niet ander maal zal stellen, wanneer deze den eersten keer onbeantwoord bleef, omdat hij voelt, dat zjj den betreffende pijnlijk was terwijl menige elegante dame dezelfde indiscrete vraag met gemerkt onschul dige onbevangenheid herhaalt, hoewel zij heel zeker weet, dat zij het slachtoffer daarmee kwelt. Dat nu is niet alleen tactloos, maar ook heel grof tegen alle wellevendheid in, en vaak nog erger. Het kan onopgevoed zijn onbedaarlijk te lachen; zich te bulten te gaan; zich niet te laten voorstellen. Tactloos is het bovendien in tegenwoordigheid van dames te praten over dingen, welke haar het schaamrood naar de wangen Jagen, haar bloedverwanten in haar tegenwoordig heid naar beneden te halen, of naar haar verhoudingen al te dringend te vragen. Het is even tactloos haar schoon heid in platte woorden te prijzen, als anderzijds het over leelijkheid te heb ben. Het kan voorkomen, dat tact met zakenleven in dienstverhoudlng ophoudt; wellevendheid daarentegen mag ons nooit verlaten Een scherp oordeel, dat in ge selschap tactloos sou ajn, kan in dienstverhoudlng geoorloofd zijn. Maar ook dan mag wellevendheid daarom nog 'n Losse Japon zooals de gestreepte (flg 8008) is natuurlijk *n afdoende be scherming voor ons costume, dat we er onder dragen. *n Waschbare mousseline of satinet, afgebiesd met donker saU- net, zal hiervoor zeer geschikt zijn. Flg. 6010 is zooals we zien mouwloos. Langs hals en armsgaten hebben we een breede doorgestikte bies en ook de groote zakken zijn langs de randen doorgestikt. Flg. 6011 is van donkere bedrukte ka toen met *n weinig klokkend aangezet Het door, Van een onzer abonnee s kreeg Ik een vriendelijk briefje, waarin zij mij vraagt, waar de samengestelde menu’s blijven. Want zü heeft er veel gemak van, om dat st) tn haar drukke huishouding dan geen hoofdbreken heeft over wat de dageUjksche maaltijd zal zijn, wil ik het huismoedertje ter wille zijn en nu en dan eens zoo n menu voor de heete week blijven geven. We maken dan klaar voor: ^ruiden gr uit nemen, bloem en kerry toevoegen en langzaam roerende met de soep vermengen. .Tact en wellevendheid behooren heel nauw bij elkander. De eerstgenoemde eigenschap Is er eene van onopvallende bescheidenheid, en draagt een voornaam stempel in zich. Tact is ,Ja polltesse du coeur”, zooals de Franschman zegt: het komt als het ware voort regelrecht uit het hart, en is een gevoel, dat zich wel laat ontwikkelen, verbeteren, beschaven, maar dat, als men het niet heeft, zieh nooit geheel en al laat aanleeren. Wel levendheid daarentegen is het resultaat van opvoeding. Tact zet op den voorgrond een f|jn- entwlkkeld gevoel, fijne gevoeligheid in het aanvoelen van de dingen om ons been; hij tracht allee te vermijden, wat de menschen. met wie men verkeert, on aangenaam treffen kan. Tact gebiedt ons op het juiste oogenbllk te zwijgen, en op het goede moment een passend of deel nemend woord te spreken. Opvoeding op zich zelf kan dat n'et leeren. Opvoeding tot wellevendheid en welgemanierdheid immers Is gelegen In honderden kleinig heden: bij bet voorstallen de heer nooit den naam der dame het eerst noe men; de beer mag niet rechts van de dame loepen; men mag bij het rocken den rook niet in het gezicht van een dame blazen; men mag visch niet met sijn mes snijden, enz., enz. Al die duigen worden ons door de opvoeding vanzelf geleerd, en wie er tegen zondigt, Is onop gevoed. mist veel, wanneer hij zich, waar ook, bewegen moet; daarbij mag ook niet worden vergeten, dat we niet enkel om anderen en bij vreemden ons aan bepaal de regelen van opvoeding en welgema nierdheid moeten houden, doch ook deze in eigen kring steeds moeten doorvoeren. Heel anders is het met den tact. Nie mand kan ons precies Inprenten, waar om het tactloos Is, als we op het verkeer de oogenbllk medelijden uiten; of raad geven; of de waarheid zeggen, ook al is het de waarheid. Dat wordt uitgemaakt door de omstandigheden en ts voor ieder geval weer anders. Het is een zaak van het hart. En ook de overigens rijke van geest kan dat fijne gevoel des harten absoluut missen. Hij zal bijv, niet voelen, dat h(j op een gegeven oogenbllk door een bon mot tactloos Is, hoewel datzelfde woord, elders en anders geplaatst, een goede uitwerking sou hebben; zoo is het ook met misplaatste scherts. Misschien doet hij ervaring op door het ijzige stil zwijgen, dat volgt, of door de gereeer- veerdheid. welke hij waarneemt Intus- schen is de tactloosheid begaan en wordt hij, ondanks slch self, voor een onwelle vend mensch gehouden. Degenen, wien het «beoluut aan desen natuurlijken tact mangelt «IJn bekla- genswaardlge menschen. Maar veel erger Is het nog met degenen, die wel aanvoe len, hóe zij inoetén doen, doeh ai niet naar handelen. Zij verliezen liever een vriend, dan dat zij een geestig onderdrukken. Wie zoo heeft spoedig afgedaan. Hem niet alleen hoffelijkheid, het verstand van het hart, maar ook opvoe ding. De wellevendheid gebiedt, dat vrou wen, als zoodanig, hoffelijk moeten wor den tegemoet getreden; de tact elscht. dat nooit en nergens een uitzondering wordt gemaakt. Welopgevoed Is degene, die in zijn huisjasje dezelfde goede ma nieren aan den dag legt als in zijn ult- gaanaoostuumniet degene, die zijn wel levendheid afschudt als een lastig iets, zoodra hij zich naar huls begeeft. Vrou wen weten daar wel van mee te praten. Het is waar, dat ds eenvoudige man, die eigenlijk niet wat men noemt „opvoe ding” genoten heeft, meer tact aan den dag kan leggen, dan de, ulterWk, voor naamste meneer. Vrouwen golden, We hebben dit jaar een vroeg Paasch- feest en daarmee dus een vroege vasten on ten derde natuurlijk een vroege schoonmaak. Deze gebeurtenis brengt in ieder huishouden elk jaar de noodlge va riatie. De schoonmaak doet tevens dienst als uitvlucht om te ontkomen aan visites of werkjes waar we liever van af willen, de schoonmaak dient als excuus voor afspraakjes, die we vergeten hebben, of voor elke wanordelijkheid nn ons tellet at otte huishouden. Een feit is ech ter, tot we in den schoonmaaktijd allerlei dingen doen, waar we ons anders niet mee bemoeien. Ten tijde, tot de dienst meisjes «aan üe kamer" sijn, kijken wij b.v. naar het eten, wasschen de kopRs I er zout bij en eenige Maggy of Oxo- blokjes. Aan de kook brengen mat rijst. Als deze gaar is de soep afmaken met boter, bloem en ArUAVVU ,4,^, U WW W4 peterselie, kruidnagels en laurierblad. De Gaarne Sfnaasappelvla5 eierdooiers en 1% ons suiker tot een. schuimige massa roeren, daarbij voegen het sap van 5 sinaasap pels en 1 citroen, de geraspte schil van ten sinaasappel. 8 gram maïzena en allee samen steeds roerende gebonden la ten worden en even doorkoken. Hst stijfgeklopte eiwit luchtig er doorheen roeren en alles opnieuw verwarmen tot het eiwit gestold is. Dan op een vla- schaal uitgieten. Vrij dag Magere macaroni soep; gebakken bok king; andUviesla; aardappelen; gort met rozijnen D. M. C. Moultne garen. Zooals wfj zien, staat het nieuwe mozaïek-borduursel op alle voorwerpen zeer fraai. Ook op lin gerie. handschoen-kappen. kraag- en manchet-gamlturen, gordijnen en tafel kleden, kortom overal zal het borduur- ik voor onze lezeressen ontwierp, is ge- sel uitstekend voldoen, mits wij met goe- dacht In lila zijde, en de bewerking be- den smaak de kleuren rangschikken, staat uit goud en zilver mozaïek Daar goud en silver met den ingrijpsteek haast manier van een wandtapijt, dit is een eeuwenoude manier om muren te ver fraaien en in de moderne woning, waar groote, effen vlakken zonder versiering geliefd zijn. 1» het een welkome aan- kleeding. De wandbekleeding raakte in de laat ste eeuw in onbruik, doch leeft nu weer op- Moderne stoffen zijn zeer geschikt voor dit doel, daar de meerderheid er van door eerste- klae artisten ontworpen is. Zij zijn dientengevolge goed van ont werp en schitterend van kleuren, terwijl de oude cseMMes en linnens vaak grof van kleur en, onbelangrijk van ontwerp waren. Tegenwoordig echter kunnen we cre tonne en linnen ook met goede ontwer pen krijgen. Ten slotte, geiieel afgezien van het feit, dat dit een ongewone en aantrek kelijke wijze is om een muur te versie ren. is het ook een goedkoope manier om een toon van -kleur en voornaamheid in uw kamer te brengen. Boven den schoorsteen b.v. kan een reep stof aangebracht worden; het ziet er dan uit als een kostbaar kleed dat boven den schoorsteenmantel prijkt, doeh in werkelijkheid kan het slechts 2 el stof zijn, zooals wij voor bekleedsel of gordijnen koopen. Het kleur-schema groen-beige, belge- bruin wordt veel gesien. "”■"““1 soms nog verrijkt door een tint pranje Een vlakke beige muur b.v. sal er sardlg- door bre ken. Iets dergelijks kunnen we aanbrengen boven een oanape. een dressoir of ra- diokast. Men begrijpt natuurlijk, I dat eee dergelljke wandbw* dekking alleen toegepast I kan worden l"' of modern tehalig. Enkele moderne stoften, in beige, zilver en chocola de-bruin zijn zelfs geschikt om toegepast te worden Achter ouc* meubelwerk- Soms, wanneer u stoffen gebruikt voor muur-deco- ratie. is het mooier de stof te omlijsten met een hou ten lijstje van. eikenhout of iets anders J Opmogeljjk is het zoo’ri paneel ftof alleen op den 7” muur te maken.twee. menschen zijn er voor noodig. oen om te strekken, de ander om met kleine spij kertjes vast te tikken. Het is goed eerst een langwerpig rier~- kant met potlood te trekken op ton muur, grooter dan de stof. De stof kan nu flink gespannen wor den en men is er zeker van. dat het paneel niet van onderen smaller en van boven breeder wordt. Men begint te spannen van boven naar onder. ANEMOON c.M. (zie teekening), waarna ge tn deze 3 c.M. een- smal zoompje legt. Hierna rimpelt ge de mouw onderaan in; bij den naad aan <le ondermouw Iaat ge 6 c.M. glad. Daarna wordt het manchetje opgestikt en overge- aoomd De 2 c.M van het inknlpje blijven dan vrij, zoodat het op deze plaats sluit. Midden voor in de blouse knipt ge een 15 cM. lang splitje in. waarna ge links, op 3 cM. vanal het midden, een stukje aanstikt, dat ge 18 cM. lang en 8 cM. breed hebt geknipt. Dan kunt ge de bies, welke op het patroon is afgeteekend. opstikken. De tegenrevers i voor bet openslaan knipt ge 20 c.M. lang en 11 cM. breed, waarna ge dese langs stikt. Het kraagje neemt ge 40 c.M. lang en 18 cM. breed. De kantjes stikt ge dicht, waarna het kraagje wordt langs- gestlkt, en aan de achterkant wordt overgezoomd. Bij het inzetten der mou wen neemt ge den mouwnaad 4 cM. meer naar voren dan den zijnaad van de blou se. Hierna wordt de blouse geperst, waarna ge de knoopjes op de blouse set i De manchetjes worden door middel van Zondag Bruine Ragoutsoep; Brusselsch lof met harde eieren; gebraden konijn met. tutU-fnitti, aardappelen Chlpolata-pudding. Erken als uw ware vrienden, dis leed gevoelen over uw rampen, maar nog métf die géén I0d over tiw geluk gevoe len: velen, die deelnamen In 1 ongeluk hunner vrienden, zien met nijd hun wstwar&i. niet over boord worden gegooid. Wellevendheid vordert ook van de vrouwen meer terughoudendheid, meer zelfbeheersching, meer zachtheid van op treden. De moderne tijd, waarbij het moderne in den kwaden zin wordt ver staan, wil het dikwijls anders doen voor komen. maar in het wegvagen dier gren zen ia de vrouwenemancipatie niet gele gen. De vrouw mag Immers nooit haar goede vrouwelijke hoedanigheden verlie zen. De vrouw, die onder alle omstandig heden echt en waardig vrouw weet te blijven, zal op slot van zaken het meeste worden gewaardeerd. Het samengaan van mannen en vrou wen In beroepen heeft veel van den voorrang, welke steeds aan vrouwen ge geven werd door den man, doen Inboeten. Er zijn tal van vrouwen, die daarom geen, wat zij noemen overdreven hoffe lijkheid meer willen. Desondanks sal Iedere man, die voor welopgevoed, voor wellevend wil doorgaan, voor de vrouw plaats blijven maken, wanneer de hoffe lijke omgang sulks naar ouden, maar daarom nog niet verouderden trant, elscht. Tact en wellevendheid moeten daar samenwerken om to ongeschreven wetten van goede opvoeding tot uiting te laten komen. Hoog boven dit alles staat een andere waarheid en dese ia tol <x* de vrouvm ‘vaa tegenwoordig ev«r<odl als vroeger met tact en wellevendheid te maken heb ben. Het jonge meisje, dat, naar slj aegt, tal van verouderde begrippen wil laten varen, kan toch, niet zonder wat met tact en wellevendheid wordt aangeduid. Ook In haar nieuwe leven heeft zjj reke ning te houden met die begrippen, welke niet altijd te omschrijven zijn, maar toch steeds nieuw zullen blijven. Zoo gaat bet ook met de vrouwen in het algemeen, wier leven niets vrouwelijke meer sou hebben, wanneer zij zich zouden stellen, of zich gesteld zouden zien, bulten wat voor haar steeds een bevoorrechte positie geweest is, en welke niemand, die tact én wellevendheid te zamen wil toepassen, haar zal ontnemen. Terwille van tact en ook terwille van wellevendheid, welke eigenschappen noch door man noch door vrouw in het teven kunnen worden ge mist, of gaarne gemist zouden worden. niet verwerkt kunnen warden, (bijzonder niet in zijden stoffen), wordt er een band etamlne op de zijde gehecht. Op dezen werkt men dan In den kruissteek de driehoekjes. Als het werkje af Is. trekt men de etamlne draad voor draad uit en borduursel blijft prachtig op de zijde achter. Ook om de moderne langwernige poef maakt bet borduursel een prachtig effect. De poef bestaat uit zwarte zijde of satinet en het mozaïek is in voldoende I bonte kleuren gewerkt: rood, zwart, geel. I licht lila, zacht rose en mosgroen Het aparte theekleedje Chipoteta-peddlng; Een ons biscuit legt men te wecken in een weinig ma- I - rasqhtn In een compóteschaal. In een kopje wanne melk loet men 8 gram ge- I latlne op met 2 eetlepels suiker, 4 eieren klutsen en voorsiehtig door de warme i mellr-rogren en daarna H L. stijfgeklopte slagrtSom 'Dit alles giet men op to ge en stt’f w<jrdeq;_Dan op een schotel storten en de püüding versleren met eenige geoonHjv l- vruchtjes. A A toen met *n weinig klokkend rokje «n een apert schouderstuk, ceintuurtje loopt van achteren doch eindigt op de heupen. Voor <*- uw öf’maken dë bëdton "op. *n Flink schort nen we nog vlug *n at oen huisjapon zal ons dus aeker van schortjes tx clhixr - In de lengte door midden snijden, was- schen en opzetten met kokend water en zout, 20 minuten koken. Dan uit bet wa- 1 ter op 'n vergiet laten uitlekken, do 1 stronken er uit nemen en eenige bin- I nenste bladeren, waardoor mén een holte t krijgt. De beide holten vullen met 1 pond aangemaakt varkensgehakt. Dan op elkaar binden en In een vuurvasten schotel plaatsen. De uitgehaalde blade ren heel fijn'hakken, rondom de kooi leggen, «out. peoer, nootmuskaat erover strooien en 2% d.L. bouillon van vleesch- I nat of Maggy-blokjes. Den schotel met deksel sluiten en pl.m. 1% uur in een oven stoven. Voor het opdienen het touw verwijderen en zoo noodig to saus met een weinig bloem binden. I* t L i; op ot te n

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 7