HET ALLERNIEUWSTE OP
DAMESBLOUSE
HANDWERKGEBIED
TACT EN WELLEVENDHEID
MODERNE STOFFEN ALS
MUURDECORATIE
LEVENSWIJSHEID
SMAKELIJK ETEN
SCHOONMAAKTIJD
i
hi
Wiititw
i
^3 J
(Bovenwijdte 100 oM., lengte 55 cM)
i
Indien
U
i
houdt
van
effen
behang
«toast aUn.
ift-
T
OP VERZOEK
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
het
moderne
ETA.
drukknoopjes gesloten.
DINY.
T.
CORRY UYTENDOORN.
en gelden gelukkig
Witte kool met gehakt: Een witte kool
b’U een 'effen
O
met
r
geklutst ei in de soepterrine.
Chipotata-peddlng; gen
deze
«YLVIA.
FOUL
•’•.lui
Zaterdag
Biefstuk met gebakken aardappelen
spruitjes;
beschuit met bessensap
glad,
het
V
if
Jk
50
t Is niet wat wl) oogsten, maar wat wij
sparen, dat ons rijk maakt.
moeaïek-borduursel soorten
handwerkjes. De prachtige lampekap die
ik voor onze lezeressen ontwierp, ia ge-
Wraakoeiening maakt ons gelijk met
een Vijand vergiffenis verheft ons bo
ven hem.
den
ge-
i
i
kerry. De boter
eerst fruiten njet *n worteltje, uitje en
werkt. De werkwijze ia dus heel gemak-
kelijk, schiet vlug op engeeft schlt-
terend-prachtige resultaten. Om het mo
zaïekwerk natuur-getrouw na te bootsen,
gebruikt men meestal garen in de volgen
de combinatie: zwart met wit. blauw met
grijs, bruin met beige. Zooals onze tee-
kening laat zien, leent zich bet nieuwe
B(««|tes:
Omelet met peterselie: i i 5 eieren met
een weinig zout. 4 k 5 lepels bouillon
melk at water goed uitkloppen. In <eej»
koekenpan 20 I 25 gram boter «milten,
da «termaas» erin gieten en op het vuur
Maandag
Omelet met peterselie; koud kalfsvleesoh
van den vorlgen dag; roode kool;
aardappelen; wentelteefjes met jam.
inknip je
vrjj,
manchetje
sluit.
Ir-l
Wortelsoep: 1 pond wortelen schrappen
of schillen, bet gele hart verwijderen,
het roode gedeelte snipperen, wasschen
en smoren in 1 ons boter pl.m. 15 minu
ten. 2 liter bouillon bjjvoegen en nog 15
minuten laten koken. De wortelen door
een haren zeef wrijven, de gezeefde mas
sa weer aan de kook brengen, binden
met maïzena of sago en een eetlepel ge
hakte peterselie erdoor roeren.
vj
Bet allernieuwste handwerksnufje is
bet moealek-borduureel. Zooals de naam
reeds duidelijk laat hooren, bestaat dit
borduursel uit kleine, ongelijk gewerkte
driehoekjes. Deze worden of met
kruissteek, of met den ingrijpsteek
I Het aparte thee kleedje wordt ver-
i vaardigd uit wit linnen en de kleuren
I voor t borduursel zijn gedacht in steen-
i rood en donkerblauw. Wel moet hiervoor
waschecht garen gebruikt worden, liefst
de gewichtige tijd begint kun-
*1 paar van
to elkaar tooveren.
Benoodigd: 3 el stof
van 80 cM. breedte, 1%
el elastiek. 8 kl. knoop
jes. Bovenstaande blou
se Is bestemd om in, of
op den rok gedragen te
worden. Ge maakt het
patroon op de aangege
ven maten, waarna ge
het op de vaste ifinen
uitknipt, en het zoo op
de stof legt, dat ge
eerst ’t rugpand, daar
onder het voorpand en
daar weer onder de
mouwen kunt wegknip
pen. Langs rug- en
voorpand houdt ge dan
kraag, bies, manchetjes,
enz. over. Alles wordt
met een naad ultge-
knlpt. terwijl onder
nog 3 c.M. extra
wordt bijgerekend. Dan kunt ge
de schouders aan den voorkant Inrimpe
len. 3 c.M. vanaf den hals te beginnen en
3 c.M. voor het armsgat te eindigen,
waarna de schouder aan den rugkant
hier wordt opgeregen en langs gestikt.
Dan kunt ge de zij- en mouwnaden tot
*n Engelschen naad verbinden, waarna ge
onder aan de blouse een 2 c.M. breed
zoompje instikt. Aan de mouw ast ge
een manchetje, dat na afwerking 4 cM.
breed is. Ge knipt het daartoe 24 c.M.
lang en 10 CM. breed. Op de helft van
de mouw en 2 cM. naar de onder
mouw toe geeft ge een knipje van Mn
Magere Macaroni soep: De macaroni,
15? ons, in stukjes breken, wasschen en
opzetten met koud water en zout. Gaar
laten koken. Dan voegt men er boter en
bloem by. geraspte nootmuskaat en giet
de soep onder voortdurend roeren bij een
Spreek over uw afwezige met uw aan
wezige vrienden, opdat deze weten, dat
gij hen niet in hun afwezigheid zult
vergeten.
Donderdag
Wortelsoep, koud varkensvleeech
gestoofde biet, aardappelen;
s vasappelvla.
IWHIMMIII.IJUWIIIISHIIIUIUI J'lll Hïf
langzaam laten stollen tot een VMterf;
goudgelen pannakoek, waaruit mén onder
het bakken met een vork de lucht-
blaasjea wegprikt om ‘t rijzen te voor
komen. De omelet op een verwarmden
schotel laten glijden, overstrooien met
fijngehakte peterselie en dan den koek
dubbelslaan. v 4-weekt,»- biscuit», laat ae koud
c*
Rijstsoep: Het bruin van overgehobden
jus wordt met water aangemengd tot mep.
voldoende hoeveelheid heeft. Ong .den
bouillon op smaak te brengen, voegt meé
Woensdag
Koolsoep van het koolnat van den .vori-
gen dag; varkensribstuk met gestoofde
witte boonen; aardappelen; fruit.
goeden
woord zouden
handelt,
ontbreekt
Dinsdag
Rijstsoep mét kerry; witte kool met ge
hakt In schoteltje; aardappelen;
gestoofde pruimen.
aan de blouse
voor het zoompje
Dan
Verschillenden van ons houden er van,
de kamers te vullen met schilderijen,
maar ongelukkig genoeg is het bezitten
van goede schilderijen een buitengewoon
kostbaar iets geworden en slechts wei
nigen van ons kunnen ze er op na hou
den.
Voor wandgameering verschaffen mo
derne stoffen ons echter een afwisseling
op de schilderijen. In plaats van schil
derijen aan uw wanden te hangen,
hangt u er een stuk stof tegen, op dc
nog. als de rechters der goede zeden.
En toch kan het voorkomen, dat menige
ruwe man, die geen diepgaande opvoe
ding heeft genoten, een vraag niet ander
maal zal stellen, wanneer deze den eersten
keer onbeantwoord bleef, omdat hij voelt,
dat zjj den betreffende pijnlijk was
terwijl menige elegante dame dezelfde
indiscrete vraag met gemerkt onschul
dige onbevangenheid herhaalt, hoewel zij
heel zeker weet, dat zij het slachtoffer
daarmee kwelt. Dat nu is niet alleen
tactloos, maar ook heel grof tegen alle
wellevendheid in, en vaak nog erger. Het
kan onopgevoed zijn onbedaarlijk te
lachen; zich te bulten te gaan; zich niet
te laten voorstellen. Tactloos is het
bovendien in tegenwoordigheid van dames
te praten over dingen, welke haar het
schaamrood naar de wangen Jagen, haar
bloedverwanten in haar tegenwoordig
heid naar beneden te halen, of naar
haar verhoudingen al te dringend te
vragen. Het is even tactloos haar schoon
heid in platte woorden te prijzen, als
anderzijds het over leelijkheid te heb
ben.
Het kan voorkomen, dat tact met
zakenleven in dienstverhoudlng ophoudt;
wellevendheid daarentegen mag ons nooit
verlaten Een scherp oordeel, dat in ge
selschap tactloos sou ajn, kan in
dienstverhoudlng geoorloofd zijn. Maar
ook dan mag wellevendheid daarom nog
'n Losse Japon zooals de gestreepte
(flg 8008) is natuurlijk *n afdoende be
scherming voor ons costume, dat we er
onder dragen. *n Waschbare mousseline
of satinet, afgebiesd met donker saU-
net, zal hiervoor zeer geschikt zijn.
Flg. 6010 is zooals we zien mouwloos.
Langs hals en armsgaten hebben we
een breede doorgestikte bies en ook
de groote zakken zijn langs de randen
doorgestikt.
Flg. 6011 is van donkere bedrukte ka
toen met *n weinig klokkend aangezet
Het
door,
Van een onzer abonnee s kreeg Ik een
vriendelijk briefje, waarin zij mij vraagt,
waar de samengestelde menu’s blijven.
Want zü heeft er veel gemak van, om
dat st) tn haar drukke huishouding dan
geen hoofdbreken heeft over wat de
dageUjksche maaltijd zal zijn,
wil ik het huismoedertje ter wille zijn
en nu en dan eens zoo n menu voor de
heete week blijven geven. We maken dan
klaar voor:
^ruiden gr uit nemen, bloem en kerry
toevoegen en langzaam roerende met de
soep vermengen.
.Tact en wellevendheid behooren heel
nauw bij elkander. De eerstgenoemde
eigenschap Is er eene van onopvallende
bescheidenheid, en draagt een voornaam
stempel in zich. Tact is ,Ja polltesse du
coeur”, zooals de Franschman zegt: het
komt als het ware voort regelrecht uit
het hart, en is een gevoel, dat zich wel
laat ontwikkelen, verbeteren, beschaven,
maar dat, als men het niet heeft, zieh
nooit geheel en al laat aanleeren. Wel
levendheid daarentegen is het resultaat
van opvoeding.
Tact zet op den voorgrond een f|jn-
entwlkkeld gevoel, fijne gevoeligheid in
het aanvoelen van de dingen om ons
been; hij tracht allee te vermijden, wat
de menschen. met wie men verkeert, on
aangenaam treffen kan. Tact gebiedt ons
op het juiste oogenbllk te zwijgen, en op
het goede moment een passend of deel
nemend woord te spreken. Opvoeding op
zich zelf kan dat n'et leeren. Opvoeding
tot wellevendheid en welgemanierdheid
immers Is gelegen In honderden kleinig
heden: bij bet voorstallen de heer
nooit den naam der dame het eerst noe
men; de beer mag niet rechts van de
dame loepen; men mag bij het rocken
den rook niet in het gezicht van een
dame blazen; men mag visch niet met
sijn mes snijden, enz., enz. Al die duigen
worden ons door de opvoeding vanzelf
geleerd, en wie er tegen zondigt, Is onop
gevoed. mist veel, wanneer hij zich, waar
ook, bewegen moet; daarbij mag ook niet
worden vergeten, dat we niet enkel om
anderen en bij vreemden ons aan bepaal
de regelen van opvoeding en welgema
nierdheid moeten houden, doch ook deze
in eigen kring steeds moeten doorvoeren.
Heel anders is het met den tact. Nie
mand kan ons precies Inprenten, waar
om het tactloos Is, als we op het verkeer
de oogenbllk medelijden uiten; of raad
geven; of de waarheid zeggen, ook al is
het de waarheid. Dat wordt uitgemaakt
door de omstandigheden en ts voor ieder
geval weer anders. Het is een zaak van
het hart. En ook de overigens rijke van
geest kan dat fijne gevoel des harten
absoluut missen. Hij zal bijv, niet voelen,
dat h(j op een gegeven oogenbllk door
een bon mot tactloos Is, hoewel datzelfde
woord, elders en anders geplaatst, een
goede uitwerking sou hebben; zoo is het
ook met misplaatste scherts. Misschien
doet hij ervaring op door het ijzige stil
zwijgen, dat volgt, of door de gereeer-
veerdheid. welke hij waarneemt Intus-
schen is de tactloosheid begaan en wordt
hij, ondanks slch self, voor een onwelle
vend mensch gehouden.
Degenen, wien het «beoluut aan desen
natuurlijken tact mangelt «IJn bekla-
genswaardlge menschen. Maar veel erger
Is het nog met degenen, die wel aanvoe
len, hóe zij inoetén doen, doeh ai niet
naar handelen. Zij verliezen liever een
vriend, dan dat zij een geestig
onderdrukken. Wie zoo
heeft spoedig afgedaan. Hem
niet alleen hoffelijkheid, het
verstand van het hart, maar ook opvoe
ding. De wellevendheid gebiedt, dat vrou
wen, als zoodanig, hoffelijk moeten wor
den tegemoet getreden; de tact elscht.
dat nooit en nergens een uitzondering
wordt gemaakt. Welopgevoed Is degene,
die in zijn huisjasje dezelfde goede ma
nieren aan den dag legt als in zijn ult-
gaanaoostuumniet degene, die zijn wel
levendheid afschudt als een lastig iets,
zoodra hij zich naar huls begeeft. Vrou
wen weten daar wel van mee te praten.
Het is waar, dat ds eenvoudige man, die
eigenlijk niet wat men noemt „opvoe
ding” genoten heeft, meer tact aan den
dag kan leggen, dan de, ulterWk, voor
naamste meneer.
Vrouwen golden,
We hebben dit jaar een vroeg Paasch-
feest en daarmee dus een vroege vasten
on ten derde natuurlijk een vroege
schoonmaak. Deze gebeurtenis brengt in
ieder huishouden elk jaar de noodlge va
riatie. De schoonmaak doet tevens
dienst als uitvlucht om te ontkomen aan
visites of werkjes waar we liever van af
willen, de schoonmaak dient als excuus
voor afspraakjes, die we vergeten hebben,
of voor elke wanordelijkheid nn ons
tellet at otte huishouden. Een feit is ech
ter, tot we in den schoonmaaktijd allerlei
dingen doen, waar we ons anders niet
mee bemoeien. Ten tijde, tot de dienst
meisjes «aan üe kamer" sijn, kijken wij
b.v. naar het eten, wasschen de kopRs
I er zout bij en eenige Maggy of Oxo-
blokjes. Aan de kook brengen mat
rijst. Als deze gaar is de soep afmaken
met boter, bloem en
ArUAVVU ,4,^, U WW W4
peterselie, kruidnagels en laurierblad. De
Gaarne
Sfnaasappelvla5 eierdooiers en 1% ons
suiker tot een. schuimige massa roeren,
daarbij voegen het sap van 5 sinaasap
pels en 1 citroen, de geraspte schil van
ten sinaasappel. 8 gram maïzena en
allee samen steeds roerende gebonden la
ten worden en even doorkoken. Hst
stijfgeklopte eiwit luchtig er doorheen
roeren en alles opnieuw verwarmen tot
het eiwit gestold is. Dan op een vla-
schaal uitgieten.
Vrij dag
Magere macaroni soep; gebakken bok
king; andUviesla; aardappelen;
gort met rozijnen
D. M. C. Moultne garen. Zooals wfj zien,
staat het nieuwe mozaïek-borduursel op
alle voorwerpen zeer fraai. Ook op lin
gerie. handschoen-kappen. kraag- en
manchet-gamlturen, gordijnen en tafel
kleden, kortom overal zal het borduur-
ik voor onze lezeressen ontwierp, is ge- sel uitstekend voldoen, mits wij met goe-
dacht In lila zijde, en de bewerking be- den smaak de kleuren rangschikken,
staat uit goud en zilver mozaïek Daar
goud en silver met den ingrijpsteek haast
manier van een wandtapijt, dit is een
eeuwenoude manier om muren te ver
fraaien en in de moderne woning, waar
groote, effen vlakken zonder versiering
geliefd zijn. 1» het een welkome aan-
kleeding.
De wandbekleeding raakte in de laat
ste eeuw in onbruik, doch leeft nu weer
op-
Moderne stoffen zijn zeer geschikt voor
dit doel, daar de meerderheid er van
door eerste- klae artisten ontworpen is.
Zij zijn dientengevolge goed van ont
werp en schitterend van kleuren, terwijl
de oude cseMMes en linnens vaak grof
van kleur en, onbelangrijk van ontwerp
waren.
Tegenwoordig echter kunnen we cre
tonne en linnen ook met goede ontwer
pen krijgen.
Ten slotte, geiieel afgezien van het
feit, dat dit een ongewone en aantrek
kelijke wijze is om een muur te versie
ren. is het ook een goedkoope manier
om een toon van -kleur en voornaamheid
in uw kamer te brengen.
Boven den schoorsteen b.v. kan een
reep stof aangebracht worden; het ziet
er dan uit als een kostbaar kleed dat
boven den schoorsteenmantel prijkt, doeh
in werkelijkheid kan het slechts 2 el
stof zijn, zooals wij voor bekleedsel of
gordijnen koopen.
Het kleur-schema groen-beige, belge-
bruin wordt veel gesien.
"”■"““1 soms nog verrijkt door een
tint pranje
Een vlakke beige muur
b.v. sal er sardlg- door bre
ken. Iets dergelijks kunnen
we aanbrengen boven een
oanape. een dressoir of ra-
diokast.
Men begrijpt natuurlijk,
I dat eee dergelljke wandbw*
dekking alleen toegepast
I kan worden l"'
of modern tehalig.
Enkele moderne stoften,
in beige, zilver en chocola
de-bruin zijn zelfs geschikt
om toegepast te worden
Achter ouc* meubelwerk-
Soms, wanneer u stoffen
gebruikt voor muur-deco-
ratie. is het mooier de stof
te omlijsten met een hou
ten lijstje van. eikenhout of
iets anders
J Opmogeljjk is het zoo’ri
paneel ftof alleen op den 7”
muur te maken.twee.
menschen zijn er voor noodig. oen om te
strekken, de ander om met kleine spij
kertjes vast te tikken.
Het is goed eerst een langwerpig rier~-
kant met potlood te trekken op ton
muur, grooter dan de stof.
De stof kan nu flink gespannen wor
den en men is er zeker van. dat het
paneel niet van onderen smaller en van
boven breeder wordt. Men begint te
spannen van boven naar onder.
ANEMOON
c.M. (zie teekening),
waarna ge tn deze 3
c.M. een- smal zoompje
legt. Hierna rimpelt ge
de mouw onderaan in;
bij den naad aan <le
ondermouw Iaat ge 6
c.M. glad. Daarna
wordt het manchetje
opgestikt en overge-
aoomd De 2 c.M van
het inknlpje blijven
dan vrij, zoodat het
op deze
plaats sluit. Midden
voor in de blouse knipt
ge een 15 cM. lang
splitje in. waarna ge
links, op 3 cM. vanal
het midden, een stukje
aanstikt, dat ge 18 cM.
lang en 8 cM. breed hebt geknipt. Dan
kunt ge de bies, welke op het patroon is
afgeteekend. opstikken. De tegenrevers i
voor bet openslaan knipt ge 20 c.M. lang
en 11 cM. breed, waarna ge dese langs
stikt. Het kraagje neemt ge 40 c.M. lang
en 18 cM. breed. De kantjes stikt ge
dicht, waarna het kraagje wordt langs-
gestlkt, en aan de achterkant wordt
overgezoomd. Bij het inzetten der mou
wen neemt ge den mouwnaad 4 cM. meer
naar voren dan den zijnaad van de blou
se. Hierna wordt de blouse geperst,
waarna ge de knoopjes op de blouse set i
De manchetjes worden door middel van
Zondag
Bruine Ragoutsoep; Brusselsch lof met
harde eieren; gebraden konijn met.
tutU-fnitti, aardappelen
Chlpolata-pudding.
Erken als uw ware vrienden, dis leed
gevoelen over uw rampen, maar nog
métf die géén I0d over tiw geluk gevoe
len: velen, die deelnamen In 1 ongeluk
hunner vrienden, zien met nijd hun
wstwar&i.
niet over boord worden gegooid.
Wellevendheid vordert ook van de
vrouwen meer terughoudendheid, meer
zelfbeheersching, meer zachtheid van op
treden. De moderne tijd, waarbij het
moderne in den kwaden zin wordt ver
staan, wil het dikwijls anders doen voor
komen. maar in het wegvagen dier gren
zen ia de vrouwenemancipatie niet gele
gen. De vrouw mag Immers nooit haar
goede vrouwelijke hoedanigheden verlie
zen. De vrouw, die onder alle omstandig
heden echt en waardig vrouw weet te
blijven, zal op slot van zaken het meeste
worden gewaardeerd.
Het samengaan van mannen en vrou
wen In beroepen heeft veel van den
voorrang, welke steeds aan vrouwen ge
geven werd door den man, doen Inboeten.
Er zijn tal van vrouwen, die daarom
geen, wat zij noemen overdreven hoffe
lijkheid meer willen. Desondanks sal
Iedere man, die voor welopgevoed, voor
wellevend wil doorgaan, voor de vrouw
plaats blijven maken, wanneer de hoffe
lijke omgang sulks naar ouden, maar
daarom nog niet verouderden trant,
elscht. Tact en wellevendheid moeten
daar samenwerken om to ongeschreven
wetten van goede opvoeding tot uiting te
laten komen.
Hoog boven dit alles staat een andere
waarheid en dese ia tol <x* de vrouvm
‘vaa tegenwoordig ev«r<odl als vroeger
met tact en wellevendheid te maken heb
ben. Het jonge meisje, dat, naar slj aegt,
tal van verouderde begrippen wil laten
varen, kan toch, niet zonder wat met
tact en wellevendheid wordt aangeduid.
Ook In haar nieuwe leven heeft zjj reke
ning te houden met die begrippen, welke
niet altijd te omschrijven zijn, maar toch
steeds nieuw zullen blijven. Zoo gaat bet
ook met de vrouwen in het algemeen,
wier leven niets vrouwelijke meer sou
hebben, wanneer zij zich zouden stellen,
of zich gesteld zouden zien, bulten wat
voor haar steeds een bevoorrechte positie
geweest is, en welke niemand, die tact
én wellevendheid te zamen wil toepassen,
haar zal ontnemen. Terwille van tact en
ook terwille van wellevendheid, welke
eigenschappen noch door man noch door
vrouw in het teven kunnen worden ge
mist, of gaarne gemist zouden worden.
niet verwerkt kunnen warden, (bijzonder
niet in zijden stoffen), wordt er een band
etamlne op de zijde gehecht. Op dezen
werkt men dan In den kruissteek de
driehoekjes.
Als het werkje af Is. trekt men de
etamlne draad voor draad uit en
borduursel blijft prachtig op de zijde
achter.
Ook om de moderne langwernige
poef maakt bet borduursel een prachtig
effect. De poef bestaat uit zwarte zijde
of satinet en het mozaïek is in voldoende
I bonte kleuren gewerkt: rood, zwart, geel.
I licht lila, zacht rose en mosgroen
Het aparte theekleedje
Chipoteta-peddlng; Een ons biscuit
legt men te wecken in een weinig ma- I
- rasqhtn In een compóteschaal. In een
kopje wanne melk loet men 8 gram ge- I
latlne op met 2 eetlepels suiker, 4 eieren
klutsen en voorsiehtig door de warme i
mellr-rogren en daarna H L. stijfgeklopte
slagrtSom 'Dit alles giet men op to ge
en stt’f
w<jrdeq;_Dan op een schotel storten en de
püüding versleren met eenige geoonHjv
l- vruchtjes.
A A
toen met *n weinig klokkend
rokje «n een apert schouderstuk,
ceintuurtje loopt van achteren
doch eindigt op de heupen.
Voor <*- uw
öf’maken dë bëdton "op. *n Flink schort nen we nog vlug *n
at oen huisjapon zal ons dus aeker van schortjes tx clhixr -
In de lengte door midden snijden, was-
schen en opzetten met kokend water en
zout, 20 minuten koken. Dan uit bet wa-
1 ter op 'n vergiet laten uitlekken, do
1 stronken er uit nemen en eenige bin-
I nenste bladeren, waardoor mén een holte
t krijgt. De beide holten vullen met 1
pond aangemaakt varkensgehakt. Dan op
elkaar binden en In een vuurvasten
schotel plaatsen. De uitgehaalde blade
ren heel fijn'hakken, rondom de kooi
leggen, «out. peoer, nootmuskaat erover
strooien en 2% d.L. bouillon van vleesch- I
nat of Maggy-blokjes. Den schotel met
deksel sluiten en pl.m. 1% uur in een
oven stoven. Voor het opdienen het touw
verwijderen en zoo noodig to saus met
een weinig bloem binden.
I*
t
L
i;
op
ot
te
n