GEKLEURDE ZAKDOEKJES
GEBREID JASJE
VERKEERDE
WERKMETHODE
WENKEN
EN RAADGEVINGEN
WAT ZULLEN WE KOKEN?
GEBREIDE LAMPEKAP
■i
1
Tiere*
lantijntjes
MET NAALD EN DRAAD
voor jongens van 3 a 4 jaar
Door onwetendheid
Veroordeel
niet te vlug
GEBAK EN WARME DRANKEN
Om niet te vergeten
WARME DRANKEN
(OP VERZOEK)
r.
A
1
ADUANA KGOUBI—£QUKSL
I OP VERZOEK
o
y
ULNA GERB6EN.
net
Voor no. 2 nemen we bij voorkeur ba-
POLA
voor
f9
door loopen
ook
normaal gebruik
MONICA
boent,
bet
mooi
De kap
kwartje of
elke punt.
Benoodigd: 150 gram vol, 4 breinaal
den, no. 2K of 3, 8 knoopen.
Ten
veie
Kletskoppen. Op *n half pond donker
bruine suiker neemt men 1 ons amande
len, 1 ons bloem en 75 gram boter. De
gepeld en
ui worden
kde bloem
Eerst aal ik 'n paar lezeressen tevreden
stellen, die om recepten vragen van ver-
s’-’Uend gebak.
Hlwnp. In een dun lapje doet men
1 theelepel thee, 4 kruidnagelen. *n klein
stukje pijpkaneel, n klein stukje foeli en
*n gram saffraan. Dit laat men lang
zaam trekken in 1 Liter melk, voegt er
nog 40 gram suiker bij en bindt de melk
ten slotte met sago of maïzena.
mindert ge aan t begin en aan ‘t
eind van iedere oneven naald één steek,
ge weer 44 st. hebt. Dan kant ge
Bekend is bet strooien van zout op een
karpet, hetwelk geschuierd moet worden.
Zout wordt op het karpet gestrooid M
te voorkomen, dat het. stof opstuift. De
bedoeling is. het stof bij elkaar te houden
M bet KO gemakkeUik op te vegen.
Er zullen maar weinig menschen meer
zijn, dié de werkmethode Van hun groot
moeder toepaasen.
Het gesegde: Ze doen het zooals hun
moeder en grootmoeder het deden, zal in
dezen modernen tjjd weinig meer van toe
passing zijn.
Ieder grijpt tegenwoordig naar moderne
werkapparaten en gaat te werk volgens
den meest practischen weg.
Men hoort 'n enkelen keer nog zeggen:
„Ik veeg of klop net zoo lief het kleed
in plaats het te stofzuigeren.”
Er komen soms vooroordeelen bij en dit
gebeurt meestal door onkundigheid. Vele
menschen denken bijvoorbeeld, dat het
geregeld gebruik van een stofzuiger
Het gebruik van zout bij het schuieren
kan u echter heel wa’ ongemak bezorgen
Zout is zeer hygroskopisch, dat wil zeg
gen. dat het in staat is een groote hoe
veelheid water te abeorbeeren, en het Is
gemakkelijk oplosbaar.
Wanneer het in het kleed dringt, is
het buitengewoon moeilijk om het daaruit
te verwijderen en wanneer er dan in de
lucht veel vochtdeeltjes aanwezig zijn,
zal bet karpet-altijd vochtig en kleverig
aanvoelen, waardoor het verwijderen van
net vuil moellijker wordt in plaats van
gemakkelijk.
Kattetengen. Op anderhalf ons
bloem beeft men hiervoor noodlg: an
derhalf ons poedersuiker. 1 ons boter,
3 eixftten en wat ultgwfihrwt vanlJJe-
Eierbrood. Hiervoor neemt men hetzelf
de deeg als voor gewoon wittebrood, waar
bij men dan, om het smakelijker te maken,
een of meer eieren voegt.
Voor een brood van 3 pond bloem beeft
men noodlg 30 gr. gist, 30 gr. zout en
X a y, liter lauwwarme melk. Het deeg
moet stevig wezen en daar eieren vocht
afgeven gebruikt men minder melk naar
mate men meer eieren heeft. Men doet de
bloem met bet zout in een kom, maakt in
het midden een kuiltje en legt daar de
gist in met *n weinig suiker erop. De gist
wordt dan met lauwe melk verdund,
waarna men, met de hand, de omringende
bloem er door mengt, telkens een klein
scheutje melk toevoegend, tot alles tot
een stevlgen bal geworden is, die van «ie
handen losliet. Wil men eieren in het
brood gebruiken, dan mengt men die een
voor een door het deeg, eer de melk ge
bruikt is. Is het deeg klaar, dan laat men
bet toegedekt op een lauwwarme plek
ongeveer 'n half uur rijzen, doet het dan
in het broodbllk, dat men tevoren met
een kwastje goed heeft Ingesmeerd met
slaolie of boter en laat het weer een half
uur rijzen, liefst toegedekt met een in
warm water uitgewrongen doek.
De oven moet voor het bekken van
brood goed heet wezen; daarom steekt
men hem aan 10 minuten voordat bet
brood erin gaat. Dan Iaat men de oven
kraan nog een kwartier op vol staan,
waarna men de kraan half dicht kan
draaien. In het geheel heeft zoo’n brood
40 minuten noodlg om gaar te worden.
De oven moet gedurende het bakken
steeds gesloten blijven. Zoodra bet brood
uit den oven komt strijkt men er met een
kwast water overheen daardoor wordt
het mooi glanzend.
Van verschillende koekjes heb ik hier
nog niet aoo heel lang geleden recepten
gegeven en ik moet natuurlijk oppassen
dat ik niet in herhalingen val. Maar ik
heb nog wel een paar recepten die juist
geschikt zijn voor iemand die pas met
koekjes bakken begint.
Hetzelfde moet ook gesegd worden van
ons derde model. We nemen hiervoor
■soepel satijn lint in de kleur van ons
toilet en maken dit tot een strik. We
moeten het echter niet telkens weer
strikken, doch het juist onder den knoop
met ’n paar drukknoopen bevestigen.
Zoo kunnen we door een halsafwerking
telkens aan onze japon een heel ander
aspect geven.
No. 1 bestaat uit aan elkaar genaaid
licht en donker lint, dat van voren los
geknoopt wordt.
De costumes herkrijgen met den dag
meer hun vrouwelijk karakter. Alle tiere
lantijntjes, die we een tijd lang uit den
boose vonden, komen weer in de gratie
Er is bijna geen japon, hetzij tweed, ma-
rocaln of zijde, of zij heeft een fichuutje
of kraagje van crème, wit, rose of bleu.
De Jrtnkels toonen dan ook heele etalages
vol vestjes, kragen en manchetjes, ge
schulpt, uitgetand of geborduurd, die
alle één bezwaar hebben, nl. dat ze erg
duur tijn. De economische vrouw zal bet
daarom prefereeren, zich zelf de een of
andere halsafwerking te maken. We zien
hiervoor een paar aardige voorbeelden
Osznlsiii—zlk Men neemt 30 gram
cacao en 70 gram suiker op 1 Liter melk.
■isrtssk. Op 4 eieren neemt men 1
ons bloem, 3 ons suiker en bet merg van
ee_. stokje vanille. De eierdooiers worden
goed geklopt met suiker en vanille. De
gezeefde bloem wordt daarbij gevoegd en
ten slotte het stijfgeklopte wit van de
eieren. Men doe» dM^Jbeslag in een met
boter beetroken en mei "bloem bestrooiden
vorm en laat het 15 k 30 minuten bakken
in den oven.
Van dit zelfde beslag maakt men kleine
eierkoekjes. Men legt dan kleine bergjes
van het beslag op een met boter bestre
ken bakblik en laat de koekjes in den oven
licht bruin van kleur worden.
Op koude avonden en bü de algemeen
heersebende verkoudheden beeft men
gewoonlijk behoefte aan veel warm drin
ken. En in plaats van de gewone thee
willen we dan ook wel eens wat anders
hebben. Heets kwast staat dan gewoon
lijk eerst op het programma en ook thee
met ’n scheutje citroen in plaats van
melk is een geschikte drank voor grie
perige menschen.
In veel gevallen aal boete melk echter
te verkiezen wezen; dan kan men, met
weinig moeite, de melk een aangenaam
smaakje geven en door dat smaakje tel
kens te varleeren zal men ook de zieken
eerder tot *t drinken van melk krijgen.
Daarom geef ik hieronder eenlge een
voudige recepten:
U denkt verschrikkelijk uw best te doen
als a twee of drie maal per week het
linoleum
U denkt
daardoor
te houden
en u bent juist be
zig de verkeerde
methode toe te pas
sen. Een behandeling,
welke ten gevolge
heeft, dat de Wnzaad-
olie, een van de hoofd-
bestanddeelen bij de
fabrikatie van die
vloerbedekking, verwij
derd wordt, met bet
resultaat,
dat bet op
pervlak met
putjes en kulljes
komt en ruw
wordt. Vuil en vet
trekken er nu nog
gemakkelijker in en
de boenmethode zal
nog meer noodzake-
Ujk zijn.
Dan loopt het wa
ter ook nog tus-
schen de naden en
lasschen van het
linoleum
toepassen van een weinig olie
of was zal den levensduur daar
entegen verlengen. Kom er
liefst niet te veel met water
aan en is het heelemaal een
enkelen keer noodlg. neem dan
een vochtig zeepdoekJe en wrijf
het linoleum er stijf mee af.
Haalt men met boenen steeds
van de oppervlakte af. bij wrij
ven en voeden met olie of was
herstelt men weer kroezen, of
slijtage door loopen veroor
zaakt.
merg. De boter wordt tot room geroerd;
dan gaan daar de eiwitten doorbeen on
als dat goed geklopt is, om en om, poe
dersuiker (gezeefd of fijngestampt) en
bloem, tot alles verbruikt is. Dit beslag
doet men in een spuitzak met glad
spuitje en op een met boter besmeerd
bakblik spuit men er rechte streepjes
van, op fllnken afstand van elkaar. In
ongeveer 8 minuten worden de zeer
dunne koekjes lichtbruin en gaar ge
bakken.
Voor deze beide koekjessoorten en ook
voor eierkoekjes hoeft de oven enkel
matig warm te wezen. Men behoeft de
ovenkraan dan maar 5 minuten geheel
open te zetten.
amandelen worden gebroei
in grove stukjes gesneden,
ze met de suiker-,de boter
tot *n stevig deeg gekneed. Daarvan wor
den balletjes gevormd, ongeveer zoo groot
als “n knikker. Die bolletjes legt men op
een fllnken afstand van elkaar op een
met boter bestreken bakblik en laat ze
in ongeveer 10 minuten in den oven bruin
»n gaar worden. De koekjes vloeien
onder bot bakken dun uit, daarom mdet
men er voldoende ruimte voor laten.
Vloeien as niet genoeg uit, dan geeft
men er oven *n tikje op met ’n mes.
Zulk breiwerk komt pas goed tot zjjn
recht, wanneer het, na de afwerking, ge
spannen wordt. Het wordt dan eerst
vochtig gemaakt. Wil men de kap eenlgs-
zlns ruim over het onderstel laten han
gen, dan spant men ze plat uit op een
vochtlgen doek. Wil mer ze meer in vorm
hebben, dan spant men ze strak om bet
oiderstel met roestvrije spelden en laat
se daarop drogen. Men kan gebreide
kant even opstijven als men se door een
oplossing haalt van suiker, aardappel
meel of Arabische gom
wordt afgewerkt door een
*n paar houten kralen aan
veer 2 c.M. van den -kant af enkele
draden uitgetrokken, dan de zoom er in
gevouwen en met waacbecbte tijde of
garen in de kleur van de doekjes de
zoom ingewerkt met een open soom-
steekje, zooveel mogelijk zorgende ge
lijke bundeltjes draadjes op te nemen.
Eerst aan de rechterzijde en daarna
nog eens aan den linkerkant van bet
doekje. Wü men bet heel mooi maken,
dan werkt men in één boek nog een
monogrammetje of een takje bloempjes
met waschechte zijde. Aldus krijgt men
een aardige- goedkoope verzameling zak
doekjes en sterkere dan die men koopt.
We houden ze voor eigen gebruik, maar
voor kleine verjaarsgeschenkjes zijn ze
ook niet te versmaden.
van
en dringt
er onder, met het
zelfde gevolg als we
hebben met een
vochtlgen grond: t
linoleum gaat weg
rotten. verteert. Dit
verklaart, dat men
herhaaldelUk lino
leum ziet, aan de
kanten vergaan en
gehavend.
Het herhaalde
Gelijmde wsM'weipim laten dikwijls los
in warm water. Om dit te voorkomen
bestrijkt men ze met formaline.
Paneermeel kan men goed en goedkoop
zelf .ereiden. In tedere huishouding
komt dikwijls een verzameling oud
brood en korstjes van brood voor. Deze
worden in den oven gelegd en men laat
se geheel uitdrogen tot de kleur heel
licht bruin is; anders wordt het paneer
meel bitter. Na bekoeling wordt het brood
door den vleeschmolen gedraaid, die zoo
fijn mogelijk gesteld is. Als alle korstjes
doorgemalen zjjn. wordt “t verkregen meel
nog eenmaal er doorheen gedraaid. Heeft
men geen vleeschmolen dan het geroos
terde brood fijn rollen of stampen en
dan door een heel fijne zeef wrijven, net
zoo lang, totdat alle grove korrels ver
dwenen zijn. Dit paneermeel bewaren in
een goed gesloten trommel en telkens
aanvullen. Op die manier worden brood
korst jes, waarmede men anders dikwijls
geen raad weet, productief gemaakt en
men beeft zuiverder en beter paneermeel
dan in pakjes verkocht wordt.
Fruit- en groentevlekken krijgt men zoo
licht in huishoud- of tafellinnen. Ze aten
tot ge weer 44 st. hebt. Den kant ge
deze steken af.
Voor de schouders worden 25 st. van
voor- en achterkant aan elkaar gemaasd.
Bij den rug houdt ge dan 24 st over.
bU de voorpanden elk 14 st, zoadat ga
voor t kraagje 52 st. hebt. Bij den over-
gang van den schouder neemt ge aan
lederen kant 3 lussen op, zoodat het
kraagje op 58 st. wordt verder gebreid
Hierop breit ge pl.m. 20 ribbels, totdat
het kraagje een lengte heeft van pijn.
8 cM. Hierna wordt afgekant Daarna
kunt ge de mouwtjes in naaien, waarna
ge ook de mouw- en sUnaadjes verbindt
Hierna wordt het jasje opgeperst Aan
de linkerhelft maakt ge 4 lussen, waarna
ge de 8 knoopen aanzet In een volgend
artikel hoop ik u het patroon van de
muts en de slobbroek te geven. DINY.
Cltroenmelk en Sinaasappebnelk krijgt
men als men de afgeraspte schil van 'n
citroen of "n sinaasappel bU de melk
voegt met 35 gr. suiker. Als de melk
kookt wordt ze gebonden met *n beetje
maïzena of sago.
Vs uitten» rik maakt men op deselfde
manier met yt stokje vanille, dat men
langzaam in de melk laat trekken.
Eierpanch is ’n meer feestelijke drank,
waarvan ik, op verzoek, ook nog het
recept geef. Men heeft er “n flesch wijn
voor noodlg, 4 eierdooiers, 1 ons suiker
en het aap van een sinaasappel en van
'n halven citroen.
Do dooiers worden eerst goed geroerd
-met de suiker, dan wordt de wjjn erbU
gevoegd met het aap van sinaasappel
an citroen an au bain Marie, dus in
een pan met kokend water, wordt dit
mengsel to een kom geroerd tot het mooi
is.
f
slotte nog dit. Er *i)n
vrouwen, die niet goed
weten in welk soort pannen se fruit en
ander zuur voedsel moeten koken. Alu
minium wordt door haar meestal uitge
schakeld en het is juist aluminium, dat
absoluut niet door vruchten of zuur
wordt aangetast. U behoeft volstrekt niet
bang te zijn voor vergiftiging. Men ge
bruikt om de laatste reden dlkwUls
goedkoope geglazuurde aardewerk-potten
en men denkt, dat dit de oplossing la.
Doch deze goedkoope geglazuurde pot
ten tijn de schadelUkste. Van bet lood
in het glasuur van zoo’n pot tost lederen
keer dat het met vruchtenaap in aan
raking komt een nootje op, al te het daa
ook to kleine hoeveelheden, en daar tood-
oouten nadeelig tijn voor de gezondheid,
te het verstandig juist aluminium te ga-
bruiken, 'NKMOON.
Er is gerekend, dat er 6 st. op 2% c.M.
komen. De heupwjjdte la 78 jJg, lengte
Jasje 40 c.M. De 4 cM breeds afgetee-
kende rand is in ribbels gebreid (recht
heen en recht terug). Verder wordt het
patroon in 10 toeren gebreid, n.1. late,
3de, 5de en 7de toer recht, 2de, 4de, «de
en 8ste toer averecht, 9de toer: 3 recht, 3
aver., 3 r, 3 aver., 10de toer: 3 aver., 2 r,
2 aver., 3 r. Bet averecht komt dus boven
het recht en omgekeerd, zoodat net
randje verspringt. Voor den rug worden
96 st. opgezet, waarop men pijn. 10 rib
bels breit. Daarna breit ge het patroon
dus 1ste, 3de, 5de en 7de toer recht, 3de,
4de, 6de en 8ste toer averecht, 9de toer:
2 r, 2 aver., 10de toer: 2e aver., 3 r. Aan
het begin, Of aan het eind van den laten
toer van elk patroontje wordt één steek
weggeminderd. Van den rand tot het
armsgat is plan. 13 patroontjes; er war
den ook pijn. 12 st, weggeminderd. BU
het 1ste, 3de, 5de, enz. patroontje wordt
aan *t begin van de naald dan één steek
weggeminderd; bU het 2de, 4de. enz. pa
troontje wordt aan het eind van den
Isten toer één steek weggemtnderd. BU
het armsgat mindert ge én aan *t begin,
én aan t eind van lederen oneven toer
één steek weg, tot ge 74 st. over hebt.
Dan breit ge op deze 74 st. verder, tot ge
van onderen af gemeten een lengte hebt
van 40 cM.
Rechter voorpand. 64 steken opzetten.
Hierop breit ge weer plm. 10 ribbels.
Daarna breit ge aan t begin van lederen
oneven toer 9 at. recht, aoo ook aan *t
eind van lederen even toer, voor den ge-
ribbelden rand. Verder wordt in patroon
gebreid. Tot het armsgat is pijn. 13
patroontjes; in *t 2de, 4de, 6de enz.
patroontje mindert ge aan t eind van
den eersten toer een steek weg. BU het
armsgat mindert ge eiken oneven toer
aan 't eind van de naald één steek, tot
ge 53 st over hebt. Op deze 53 st breit
tist, daar dit een weinig in de hoogte
moet blijven staan om den medic la-kraag
te vormen. We laten hiervoor een flink
stuk batist fijn plisaeeren en knippen
daaruit kraag en vestje. NatuurUJk is dit
model alleen geschikt voor vrouwen met
een normaal langen hals. Dames met *n
korten of met een zwanenhals zal bet
niet goed staan.
77ste toer: 3 maal 3 st. aver, samenbr,
1 r, 1 omsl.; deze beide 7 maal herhalen,
1 r, 3 maal 3 st aver, samenbreien 6
toeren r. breien;
84ste toer; 4 maal 3 st aver, samen
breien, 1 omsL 1 br.; deze beide 6 maal
herhalen, 1 omsl. 4 maal 3 st. aver, sa-
menbreien, 8 t. r. breien.
91ste toer: als 84ste, 6 t r. breien;
98ste toer: als 84ste t„ 8 t. r. breien;
105de toer: 3 maal 3 st. aver, samenbr.
1 r, omsl.; deze beide 9 maal herhalen,
1 r., 3 maal 3 st. aver, samenbreien, 6 t.
r. breien;
112de toer: 4st, aver, samenbr. 1 r.
1 omsl.; deze beide 9 maal herhalen, 1 r.
4 maal 3 st. aver, samenbr., 6 t. r. breien;
119de toer: 5 maal 3 st. aver, camenbr,
1 omsl., 1 r.; deze belde 8 maal herhalen.
1 omsl. 5 maal 2 st. aver, samenbreien,
7 t. r. breien;
137ste toer: als 119de, 7 t r. breien;
135ste toer: als 119de, 7 t. r. breien.
De lampekap heeft, als men aoo ver te,
al een respectabele lengte bereikt Mis
schien is ze al te groot voor het kapje,
dat een onzer lezeressen gaarne wil
maken. Vóór eiken nieuwen patroontoer
echter kan het werk beëindigd worden,
zoodat men de kap op iedere gewenschte
grootte kan breien.
Anijsmelk. Hiervoor kan men tablet
ten koopen, voldoende voor een kop
anijsmelk. Heeft men veel noodlg, dan
kan men ze natuurlijk voordeellger zelf
bereiden. Op 1 L. melk neemt men 10 gr.
anijszaad, dat men er langzaam in laat
aftrekken (in een dun lapje). Verder
beeft men er nog 40 gr. suiker
noodl<.
zich uitstekend verwijderen met een
sterke oplossing van borax.
Messen polijsten gaat beter en vlugger,
wanneer men de lemmeten eerst in ko
kend water heet maakt en daarna stevig
af droogt.
In een badkamer heeft men al gauw
last van stoom, wanneer er geen venti
lator ergens is aangebracht. Men kan de
stoomvorming toch eenlgszins voorkomen
door een lange gummislang asm de
warmwaterkraan te bevestigen, fl^ge laat
men in het bad hangen, dat de uitmon
ding flink onder water is. Het ult-
stroomende warme water zal dan wei
nig of geen damp geven.
Mikaniitjes van kachels en haarden
maakt men schoon, door ze te wrUven
met een sponsje met azUn en water. Is
het mika erg vuil, dan de ruitjes even
er uit nemen en in azUn leggen. Een
ander middel om de ruitjes te reinigen
is terpentijn met keukenzout.
Mnf geworden rUst, havermout of meel
kan men weer bruikbaar maken, wan
neer men ze droog flink In een pan ver
warmt en bluft roeren tot de lucht geheel
verdwenen is.
ge in patroon verder, tot ge een lengte
hebt van 40 C.M. De eerste 14 st. wor
den afgekant, de overige steken worden
op een draadje genomen.
Linker voorpand 64 »t. opzetten, pijn.
10 ribbels breien. Daarna breit ge aan t
eind van lederen oneven toer en aan *t
begin van lederen even toer 9 st recht.
Dan wordt in patroon verder gebreid,
waarna ge bU het 1ste, 3de, 5de enz.
patroontje bU den eersten toer aan t
begin van de naald een steek wegmin
dert; bij het armsgat mindert ge bU
eiken oneven toer aan 't begin van dé
naald één steek, tot ge 53 st. over hebt.
Hierop breit ge verder in patroon, tot ge
een lengte hebt van 40 cM. De eerste 39
st worden op een draadje genomen,
waarna de laatste 14 st worden afgekant.
Mouwtje. Hiervoor zet ge 44 st. op,
waarna ge hierop pijn. 10 ribbels breit.
Hierna breit ge weer in patroon verder,
waarbU ge aan 1 begin van den Isten
toer van de oneven patroontjes een
steek meerdert; evenzoo aan het eind
van den eersten toer bU het 3de. 4de, 6de
enz. patroontje, tot ge 58 st. hebt. Hier
na mindert ge aan 't begin en aan 't
SaHroenmeik wordt ook op dezelfde
wUze gekookt, met 1 gram saffraan op
1 Liter melk.
Tegenwoordig, nu men zoo veel ge
kleurde lingerieën draagt en deze dik
wijls thuis zelf vervaardigt, houdt men
geregeld grootere en kelnere lapjes
daarvan over. Gekleurd katoen, kunst
zijde, batist, van alles heeft men wat
over. Daarvan gaan we dan leuke
zakdoekjes maken. Eerst knippen we
mooie lapjes van 35 of 40 cM. in
het vierkant. Nu kunnen wü ze gewoon
heel smal met de machine zoomen en
er dan met een overhandsch steekje een
smal fün linnen kantje glad langs
naaien of een kantje er om heen haken,
wat ook een aardig effect maakt, doch
t is wat meer werk. Om de hoeken
geeft men 't kantje iets toe om 't mooi
vierkant te laten vallen.
We kunnen ook een open zoom er aan
maken. Daarvoor worden rondom onge-
karpet vlug doet slUten.
Dezelfde menschen zul
len wel geregeld het
kleed afrossen met een
harden schuier, of de
vezels kapot slaan bU 't
kloppen. ZU nemen niet
aan, dat het schoon-
maakproces, hetwelk
door den stofzuiger
plaats vindt, het kar
pet veel minder doet
slijten.
Het is moeilijk een
minder schadelijke me
thode te be
denken om
stof en vuil
uit *n karpet
te verwijde
ren, dan het
er uit te zui
gen. Al heeft
u een stof-
zulgertype
met snel
draaiende
borstels, uw
kleed zal ook
dan minder
slUten dan
met den
handschuie’’.
want de
draaiende
schuiers ra
ken veel
lichter de
oppervlakte
van uw
kleed aan.
Proeven werden gedaan met dit
roleerende schuier-type: een nieuw stuk
haarviltkarpet werd IK uur achtereen
op dezelfde plek behandeld en na net
einde van die behandeling verkreeg men
de zekerheid, dat het stuk kleed in geen
enkel opzicht beschadigd was.
Dit is van groote beteekenis als men
bedenkt, dat dit tijdverloop gelUk is aan
vUftig jaar normaal gebruik van den
stofzuiger.
Het hieronder beschreven patroon is
heel sa. dig wanneer het gebreid wordt
in verschillende tinten, bijvoorbeeld 3 of
4 tinten geel, waarvan bU lederen pa-
troontoer een andere tint begonnen
wordt, van licht naar donker oploopend.
Er worden 13 st. opgezet, verdeeld over
4 naalden.
1ste toer: 1 omslaan, 1 st. breien; dit
telkens herhalen, 3 toeren r. breien;
4de toer: als 1ste, 3 t. r. breien;
7de toer: 1 omslaan, 3 st. r. breien.
Van nu af wordt het patroon voortdu
rend in de rondte herhaald (24 maat),
3 t. r. breien;
10de toer: telkens 1 omslaan 3 st. r.
breien, 3 t. r. breien;
13de toer: 1 omsl. 4 st. breien. 3 t. r.
breien;
16d-. toer: 3 st. r. breien, 1 omsl. 1 st.
r. breien, 1 omcL 3 st. r. breien, 4 t. r.
breien.
31ste toer: 3 st. aver, samenbr.. 1 st. r.
breien, 1 omslaan. 1 it r, 1 omsl, 1 st. r,
3 sL aver, samenbr., 4 t. r. breien;
36ste toer: 3 r. 1 omsl., 1 r„ 1 omsL,
r. 1 omsl.. 1 r. 1 omsl, 3 r„ 4 t. r. br.
31ste toer: 3 maal 3 st. aver, samen
breien, 1 omsl. 1 r. st, 1 omsl, lr.it,
1 omsl, 1 r. st, 1 omsl, 3 maal 3 st aver,
samenbreien, 4" t r. oreien.
36ste toer als de 31ste, 4 t. r. breien.
41ste t. als 31ste 4 t r. breien;
46ste toer; 3 aver, samenbr, 1 r. 1 om
slaan. Deze beide 5 maal herbalen, dan
1 r. 3 aver, samenbreien, 5 t r. breien.
52ste toer: 2 maal 3 st. aver, samen
breien, 1 r. 1 omsl.; deze belde 5 maal
herhalen; dan 1 r, 2 maal 2 st. aver,
samenbr, 5 t r. breien.
58ste toer: 3 maal 2 st aver, samenbr.
I omsl. 1 r. br. .deze belde 4 maal her
balen, dan 1 omsl. 3 maal 2 st. aver,
samenbr, 5 t r. breien.
64ste toer: als 53ste toer, 3 t r. breien,
70ste toer: 2 maal 3 st aver, samen
breien, 1 r, 1 omsl, deze beide 7 maal
herhalen, 1 r. 3 maal 3 st aver, samen-
breien. t r. breien;
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
‘V