UIT DE PRACTIJK VAN
VOOR ELK FIGUUR
HET DAGELIJKSCHE LEVEN
WAT ZULLEN WE KOKEN?*
LEVENSWIJSHEID
JURKJE VOOR MEISJES
VAN EEN JAAR
NIEUWE METHODEN
MARIA BOODSCHAP
SWAASAPPELTIJD-MARMELADETIJD
r*
■Ml
Ir
T9'7
OVER LACHEN
OP VERZOEK
LENGTE 48 c.M.
i'iT*
X
VOOR HET BEHANDELEN VAN MUREN
25 MAART
OVERNEMING UIT DEZE
RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING
VERBODEN
<8 o
vrouwen
POLA.
sinaasappelen en citroenen
Verschillende gerechten
van
rige lach klinkt onbeschaafd en stuttend
de
VERA
Lach niet te luid; een harde, rumoe-
i
ll
W S3
i
I
el
ADRIANA KNUIST—POUJEPBU
DINT
L.
lach niet te weinig, want vergeet niet,
dat lachen gezond la.
lach niet te veel, want dan maakt ge
uzelf belachelijk.
antwoord
de
Doe uw best, ook om de moeilijkhe
den. die zich In uw leven voordoen, te
lachen Ou toont daardoor sterk te rijn.
Maar ja.
manieren
eLschte vastheid te krijgen, dun als bet
met den kwast opgestreken moet worden,
en dikker voor troffel of mes. Strijkt men
gewoon op zonder bepaalden slag, dan
krijgt men tamelijk willekeurige streek-
Met pallngbloed moet men voorzichtig
zijn, wijl dit een zeer gevaarlijk ver
gift is, als het door een wondje In den
Leer van een kind, hartelijk te lachen.
Want lukt het u. als een kind te lachen,
dan zijt ge waarlijk te benijden
tq.
j i
i
Lach nooit om de gebreken van an
dere menachen, want bedenk, dat nie
mand volmaakt Is. Zelfs gij zelf niet!
Gevulde sinaasappelen. Hiervoor moe
ten de vruchten keurig middendoor ge
sneden worden; se worden dan voorzlch-
tig uitgeperst, zoodat de schillen niet
I beschadigd worden, en met een scherp
I mes wordt al het vruchtvleesch er uit
gehaald Het nap wordt geaeefd en ge
meten en op lederen d.L sap neemt men
3 gr gelatine, die men in 'n weinig heet
water oplost. Bij het sap voegt men nog
suiker naar smaak en verwarmt die even
met het sap en de opgeloste gelatine,
snoder dat men het laat koken De halve
sinaasappelschillen zet men in kopjes of
glazen, om omvallen te voorkomen en
vult ze dan tot aan den rand met de
gelei, die 24 uren tijd moet hebben om
stijf te worden Dan kan men de slnaaa-
apiielhelften. zoo men wil, nog eens mid
den door snijden, ofwel men houdt de
bakjes zooals ze zijn en spuit er 'n weinig
slagroom op. Ook kan men se versieren
met een margriet van amandelenrsepjse.
zooveel breeder en plomper tn. Voor deze
dames geven we hier het model van een
aardige manteljapon. Letten we op de
slank makende découpes aan de voor
zijde, zoowel als aan de achterzijde. De
kleine reven, het simpele vestje, de een
voudige mouw, het is allemaal even ge
schikt om het figuur van de meer gevulde
vrouw op haar voordeeligst te doen ult-
kornen <59181.
Voor jonge meisjes is het boterojapon-
netje met de groote schuin genomen ruit
uitermate geschikt. Het vestje met de
geplisseerde ruches zien we slechts aan
de vtwrzijde Aan den achterkant sluit
het jakje bij de ceintuur aan. (M1T).
We zien bij de voorjaarsstoffen zulke
aardige kleine ruitjes in volle of crêpe
georgette Hiervan Is het wandeltolletje
gemaakt, dat een schulpenverslertng
heeft, een gepllsseerden rok en een een
voudige afwerking van witte georgette
aan den hals Het lijkt ons geschikt voor
wat oudere dames.
luiten we dus niet kjagen „de mode is
alleen maar voor jonge menschen." Op
eiken leeftijd kunben we ons smaakvol
en elegant kleeden.
Kwaliteit van vleeseb moet de huis
vrouw goed kunnen onderscheiden. Daar
om dl te ynthouden:
Goed, versch essenvleeaeh ziet helder
rood en het vet wit.
Kseienvieewli is minder frtechrood en
het vet is geelachtig.
Goed kalfsvleeseh moet stevig aanvoe
len en blank rose zijn. Van té jonge
kalveren is het vleesch sponsachtig.
Goed Varkensvleewh ziet bleek rose.
Goed Schapenvleesch is donkerrood van
kleur Slecht schapenvleesch is te onder
kennen als het bleekrood getint is.
Goed, versch wildbraad heeft een don
kere tint Tamme konijnen zijn versch
mooi bleekrose ven tint
Verbleekt schrift kan men weer lees
baar maken door het te houden boven Mg
damp van 5 tot poeder gemalen galnoten,
vermengd met 1'5 L. wijn, welk mengsel
men verhit. Na eenlgen tijd den damp tg
hebben laten inwerken, strijkt men mrt
een spons gedrenkt in de vloeistof over
het papier, waardoor de letters duidelijk
te voorschijn komen.
Gevulde sinaasappelen met gember. Op
4 groote sinaasappelen neemt men 1 ons
natte gember, 3 citroenen, 00 gr. suiker
en 10 gr. gelatine
De sinaasappelen worden op de gewone
manier schoon gemaakt, doormidden ge
sneden. voorzichtig ultgepeswt en. met
een scherp mes. ontdaan van alle vezels
Het sap van alle vruchten wordt met de
suiker verwarmd, de opgeloate gelatine
wordt erbij gevoegd en de fijn gesneden
gember. Met deee massa vult men de
■tnaasappelhelften. die men dan nog
gameeren kan met slagroom.
ook moderne vooruitgang voor de
nooit doel, maar slechts altijd
middel mag zijn om haar einddoel te be
reiken
Dat verbeven doel wordt lang niet al
tijd voor oogen gehouden. En toch moet
het geschieden, omdat de verdiensten er
door moeten worden vermeerderd, zooato
ook heel bet leven van Maria, in haar
volkomen overgave, In alles was Inge
richt om zich nog meer verdiensten voor
het eeuwig leven te verwerven.
Ook de moderne katholieke
kennen geen schooner voorbeeld dan dat
van Maria en juist daar, waar zij wilde
wezen een dienstmaagd des Heeren in de
verheven en schoone beteekente.
Dat moeten ook wij vrouwen willen zijn
in allee wat wij doen en laten; dienende
vrouwen, en ook daarin kunnen wij strij
dende vrouwen zijn, als wij het hooge
voorbeeld van Maria, In de boodschap
des Engels geheiligd, maar voor oogen
houden.
En iedere vrouw, die haar taak als kind
Gods begrijpt, zal In die richting werk
zaam zijn, wssr en boe z|j ook In den
levensstaat is gesteld.
Dienende liefde is het schoonste, da*,
door een vrouw kan worden nagestreefd,
omdat het toekomstig leven voor haar
daardoor des te beter en verhevener zal
in vervulling gaan, wat Immers ook MM
doel ia van alle vrouwenbeweging, aooals
wtj die kennen en aooals sfj door de ka
tholieke vrouwen wordt nagestreefd.
Nauwelijks hebben de eerste mode-
berichten uit Parijs ons bereikt, waar
onder ook de Bchsteche ruit als laatste
nouveauté wordt aangeduld, of we zien
ook hier in verschillende étalages groote
ruiten opdagen. Geruite japonnen, geruite
manteltjes op effen rokken of effen jas
jes op Bchotsche rokjes. Het valt niet
te ontkennen, dat dit nieuwe dessin aar
dig staat^bn even een welkome afwisse
ling biedt in de oneindige reeks monotone
tweeds.
Er is evenwel weer een groote ..maar"
bjj. De ruit is weer alleen voor slanke,
groote figuren. De anderen toonen er o
Fijne eranjemarmelade 10 Smaasajipe-
len en 3 citroenen worden op de gewone
manier schoon gemaakt en in L. water
gekookt tot ze zacht zijn Dan worden
ae gewogen en evenveel suiker als de
vruchten wegen wordt bjj het nat gevoegd,
dat men laat verkoken, terwijl men verder
de vruchten behandelt. Ze worden in
vierde parten gesneden, de pitten worden
er korgvuldig uit verwijderd de vruchten
ontdaan van de vleeschvezels en daarna
meteen bjj het vocht gevoegd Dan wordt
al het wit van de schillen afgeschraot,
wat na het koken heel gemakkelUk gaat,
als men de schillen plat op een plankje
legt De schillen worden ofwel In heel
smalle reepjes gesneden wat mooier
U ofwel door den vleeschmolen ge-
haa'd, wat vlugger gaat.
Benoodlgd 1% el stof van 80 cM
breedte, 8 kleine knoopjes. 4 drukknoop
jes voor het kraagje K el stof
Dit jurkje kunt ge maken van mous
seline of een andere goed waschbare slot,
terwijl ge het kraagje wit neemt Ge
maakt de patroontjes op de aangegeven
maten, waama ge as op de vaste HJnen
uitknipt. Voor het kraagje legt ge voor-
en achterslukje b|j het armsgat IK c.M
over elkaar. Dan kunt ge het kraagje,
dat vanaf het ha'sje gemeten 5 cM breed
wordt, er op afteekenen Van het rokje
zijn voor- en achterkant gelijk Vervo:gens
legt ge de patronen zóó op de stof, dat
ge naast het rokje de mouwtjes weg kunt
knippen, daar onder, naast elkaar, de
stukjes Allee knipt ge met een naad uit.
Hierna stikt ge de naden van het rokje,
waarna ge onderaan een 5 c M. breeden
■oom Inmaakt Dan rimpelt ge op de
machine het rokje bovenaan in. Nu stikt
ge de schouder-, en de 3 c.M. lange ■!)-
naadjes van het bovenstukje waama ge
het splltje middenvoor 3 cM. breed th-
stlkl Hierna speldt n dit op elkaar, eód,
menschelijken bloedsomloop komt. Het 1»
zelfs zoon zwaar vergift, dat het no<
heviger werkt dan het gift der gevaarlijk-
ste giftslangen. Men zij dus op z*n hoede
b|j bet schoonmaken yan paling.
Bevroren eieren kan men weer bruik
baar maken door se in zout water te ont
dooien. De ontdooide eieren moeten ech
ter zoo spoedig mogelijk gebruikt worden,
anders bederven ze.
naden, welker volheid aan Maria werd
verklaard. Mogen niet allen bU machte
zijn om zich aardsche schatten te ver
overen, met de hemelache schatten to het
heel anders gesteld. Daarin bestaat geen
onderlinge mededinging en ieder to vol
komen b|j machte den rijkdom aan bo
vennatuurlijke genaden te vermeerderen
en zich hemelache schatten te vergade
ren.
Maria, die geen enkele onvolmaaktheid
bezat, Is ieder ten voorbeeld. Maar btaon-
der ook den vrouwen. Als vrouw «ras Ma-
ria uitverkoren en als vrouw heeft zij
zich geheel aan den wil van God onder
worpen. Het willen dienen behoeft door
de vrouwen, die zich In de nieuwe sociale
maatschappij bewegen en daarin haar
toekomstig leven moeten voorbereiden,
niet te worden uitgeschakeld. Het mag
■elfs niet worden uitgeschakeld, omdat
vrouw
alleen
Stnaasappelvla. Op 0 sinaasappelen en
1 citroen heeft men noodlg 3 ons suiker,
K ons griesmeel en eenlge suikerklontjes.
Met de suikerklontjes wordt de goed <e-
wasschen schil van een der sinaasappelen
afgeraspt. Daarbij voegt men het sap van
al de vruchten, brengt dit met de suiker
aan de kook en strooit er dan, onder
voortdurend roeren, de griesmeel in. Al
roerende laat men de massa, op een
zacht vuur, 'n paar minuten doorkoken.
door de indrukken van een golf-bal. Ook
kunnen langere verticale kamstreken
weer op de helft doorploegd zijn met
kortere horizontale. Inderdaad, bijna
ieder ding in gesqhlkte banden kan goed
werk doen, wanneer plastische verf wordt
gebruikt. Het geheele oppervlak droogt
hard en stevig. Het krijgt vervolgens een
laag dun lijmwater of verdunde vernis.
Klewr* mogelijkheden. Door proeven to
bewezen, dat de kleuren vermengd moe
ten worden met lak en niet met de
verf zelf. De kleur wordt dus pas met de
lak-afwerklng opgebracht.
Op den ondergrond van plastische verf
neemt iedere kleur een gebroken bijna
geschaduwden toon aan. welke een twee
kleurig effect schept. Twee of zelfs drie
kleuren achtereenvolgens gespat, met
behulp van een natten kwast, welken we
een eindje van den muur houden en
waarvan we de haren met de vingers of
met een houtje uit laten spatten, kunnen
mooi, rustig, of schitterend aandoen naar
eigen kleurkeus.
Wilt u over bet gekleurde lak met plas-
tlschen ondergrond nog iets van de
glinsterende poeders toepassen, tn zilver,
brons, goud of mica, dan wordt dit op
het lak geblazen, terwijl deze nog kle
verig
IB een geminacht, vergeten hoekje van
Galllea klonk de groet des Engels, welke
door de eeuwen heen is blijven klinken:
.Wees gegroet, g|j vol genade! De Heer
to met U. Gezegend zijt O(j onder de
vrouwen!** En door de eeuwen heen «n
over geheel de aarde hebben haar zalig
geprezen allen, die weten hoe deemoedig
en in volkomen vrouwelijke overgave bet
klonk, maagdelijk schuchter:
JUe de dienstmaagd des Heeren, mij
geschiede naar Uw
Maria, ons aller had genade
gevonden b|j God. SEBr ie Engel haar
geruststellend meedeelde. Z|j was geheel
«pl van genade, omdat ztj was uitverko
ren de moeder van God te worden:
.Vrees niet, Maria, want Gjj hebt ge
nade gevonden bU God!" Vrij van de
■metten der erfzonde en aanstonds rijk
aan bovennatuurlijke genade en deugden
Als gewone schepselen komen w|j eerst
tn dien staat door de wateren van bet
H. Doopsel, welke aoo volkomen afsteken
bjj al het aardsche, dat door de men-
eeben pleegt te worden nagejaagd. Onder
af dat aardsche behoort voor de vrouwen
ook alles, wat wordt gedaan om de
maatschappelijke, dus stoffelijke positie
dar vrouwen als zoodanig te verbeteren.
Ieder voor zich kan hierin meer of min
der slagen, aooals leder voor zich meer
of minder succes In het materieels leven
hebben kan. Als vrouw is de eene beter
begaafd dan de andere, en de eene heeft
door maatschappelijke omstandigheden
misschien een betere kans. Dan is er de
concurrentie, die zich onderling toch ook
onder en voor de vrouwen «n het leven
openbaart. De eene stelt alles In t werk
om als vrouw de nieuwere posities, voor
de vrouwen weggelegd, te veroveren, en
ondanks Ijver, vlijt en volharding lukt
het haar niet. Het geeft tegenslag, ver
driet, miskenning, waarin de vrouw moet
toonen. dat zü ook in het maatschappe
lijke en materleele als vrouw weet te of
feren en te verdragen Ondanks dat alles
slaagt de eene niet en weet de andere er
met gemak te komen. Voor haar Is het
alsof er nooit dienende liefde in de we
reld en In het leven voor haar bestaat.
In één ding echter a|jn alle vrouwen
één! De wereldsche schatten en omstan
digheden mogen voor allen veelal ver-
■chlllend «Mn. In één ding, de bovenna
tuurlijke schatten atjn allen gelijk. Het
de vruchten tn
vieren, haalt alle pitten eruit, snijdt het
vruchtvleesch klein en haalt de schil
len door den vleeschmolen. ofwel snijdt w
in zeer smalle reepjes. Dan gaat alles
weer in het vocht dat men op een zacht
vuur iaat trekken, tot het geheel stroo-
perig 1*
Ook de cltroenmarmelade kan men
weer fUner maken door de vruchten
vezels en het wit uit de schillen te ver
wilderen Men neemt dan slechts liter
water op de aangegeven hoeveelheid
en, volgens smaak, kan men al dan niet
ook wat minder suiker nemen.
Nu we toch met sinaasappelen en
citroenen bezig zijn, zal Ik meteen 'n paar
eenvoudige recepten geven van
Er zijn hier al eens eerder recepten ge-
geven voor oranjemarmelade
je kan die op verschl'lende
maken en omdat me nu door eenige
dames wovdt gevraagd hoe Ik ge
woonlijk marmelade maak, zal ik tiet er
ook nog maar eens over hebben.
De voordeellgste manier is die waarbij
de heele sinaasappelen, met uitzondering
van de pitjes, verwerkt worden U krijgt
dan een grootere hoeveelheid natuurlijk
dan wanneer de vruchtenvezels en al het
wit van de schillen verwijderd worden,
maar volgens de laatste methode is de
marmelade fijner Wordt al het wit mee
gekookt dan Is de smaak van de mar
melade bitterder, wat mijn man en de
jongens juist lekker vinden en er zullen
er wel meer zijn bjj wie dat pittige tn den
smaak valt; daarom zal .Ik hier eerst het
recept geven van de voordeellgste manier
om oranjemarmelade te maken.
12 sinaasappelen en 3 citroenen worden
goed afgeborsteld en gewasschen en met
1H liter watet gekookt tot ze zoo zacht
zijn, dat er gemakkelijk met een vork in
geprikt kan worden. De vruchten worden
dan met een schuimspaan uit het vocht
genomen en gewogen. Dan neemt men
evenveel gewicht aan suiker en doet die
in het vocht, dat men. tot stroopdlkte,
laat verkoken.
Onderwijl snijdt men
dat de rechterhelft over de linkerhelft
komt. Nu maakt ge het stukje op net
rokje, waartoe ge het zoover inhaalt, dat
het de vereischte breedte. 33 c.M., heeft
gekregen Het ha'sje werkt ge af met een
schuin biesje, dat ge 3'4 c.M breed
knipt, langs stikt, en op den verkeerden
kant overaoomt. waama ge het kraagje
van dubbele stof knipt. Het halsje werkt
ge eveneens met een schuin biesje af, en
de buitenomtrek wordt omgehaakt of af
gefestonneerd Met een zoom- of rijgstuk
wordt het op het jurkje genaaid De
mouw naadjes stikt ge dicht, waama ge
deze onderaan Inrimpelt, 3 c.M vanaf den
naad te beginnen en te eindigen. Daarna
zet ge de manchetjes aan. welke ge 18
c.M. lang en c.M breed hebt geknipt
Ze worden aangestikt en op den achter
kant overgesoomd Bi) het Inzetten dar
mouwtjes neemt ge den mouwnaad 2
c M meer naar voren dan den zijnaad
Op het splltje worden de knoopjes gezet,
terwijl ge voor sluiting de drukknoopjes
aanaet.
Lach nooit ep bet verkeerde oogen-
bllk; het sou u misschien later tranen
kosten.
C'ltroen-mansselade Is niet aoo bekend
■to oranje marmelade. maar ook zeer
smakelijk en frlach en een aangename
afwisseling voor wie veel van marmelade
houdt. 1 pond citroenen wordt gebor
steld, gewasschen en tn een pan uiige- r
perst. De schillen haalt men door den
vleeechmolen. nadat men er alle pit*<wi
uit verwijderd heeft Men voegt ae *n
bl) het citroensap, giet daar nog 1 liter
water bU en laat alles, toegedekt, 24 uren
■taan Dan kookt men de massa 1 uOr
lang, laat se weer M uren staan «KJ
kookt ze. tot de schilletjes doorschijnend
■Un Dan voegt men w 1H pond suiker
bl) en laat alles koken tot de veretoeMe*
dikte to verkregen j r
Lach alleen als er aanleiding toe Is.
Zelfs als gij onberispelijke tanden mocht
hebben.
Plastische verf wordt gebruikt voor
muren en geeft deze een geheel ander
aanzicht, dan de op de gewone wijze,
effen geschilderde muren; men kan zeg
gen warmer, omdat het minder vlak Is.
aanschijn wordt verkregen, door de plto-
reske ruwheid, welke een warm schaduw
effect geeft aan de geheele muurkleur.
De verf te duurzaam. Een muurvlak
ermede behandeld, kan jaren mee. Ook
behoeft u niet angstvallig op vuile vlek
ken of vingerafdrukken te letten, daar
ze met water afgenomen kunnen worden.
Deze plastische verf nu, waarvan we de
voordeelen opsomden, te betrekkeljjk al
van ouderen datum. Jaren geleden nam
men al proeven om een materiaal te pro-
duceeren. dat soepel en vloeioaar genoeg
was om opgebracht te worden met eer,
kwast en tevens dik en stevig genoeg
voor troffel en mes. en zoo van samen
stelling. dat het eenmaal hard geworden,
op hout, pleisterwerk, tegels, steen, ce
ment en User uitstekend houdt. Deze
proeven eindigden in een tüd dat het nog
de gewoonte was. een muurvlakte vol te
hangen met schilderijen, platen, orna
menten en andere versieringen. De mo
derne smaak echter heeft met deze ge
woonte gebroken Groote ruimte is nao-
dig In het decoratieve schema Om een
bestaande kamer grooter te doen lijken,
past men effen wanden toe. doch vele
houden niet van de werkelijk vlakke, ge-
waterverfde wanden, men vindt ze soms
kaal en koud en hoewel natuurlijk voor
deze argumenten oplossingen te vinden
zijn, te men tot de conclusie gekomen,
dat muren met de plastische verf behan
deld. veel wanner aandoen
Op de eenvoudigste methode te er met
dear soort verf het meest mogelyke te
bereiken, terwijl de bewerking niet lastig
te. een leek zelfs verkrijgt tn zeer korten
tijd goede resultaten. De verf wordt ver
kocht In poedervorm. en heeft alleen toe
voeging
Slnaaaappelvla met melk en eieren. Op
6 sinaasappelen heeft men hiervoor noo
dlg: 2 eieren, y, liter melk, 1 ons suiker
en 25 gr. maïzena.
De eieren worden flink geklopt met de
suiker, dan wordt de maïzena er bij
gevoegd, waarbij geen klontjes mogen
gevormd worden. Ten slotte wordt de
melk toegevoegd, het aap van de vruch
ten en wat afgeraspte schil. Onder ge
stadig roeren laat men de massa even
doorkoken. Men verkrijgt hier natuurlük
een grootere hoeveelheid dan volgens het
eerste recept van 6 sinaasappelen.
ANEMOON
Het ik. de nieuwste toepassing voor effen
muren, in plaats van waterverf of be
hangsel en beeft artistieke, en tevens
economische voordeelen. Deze verf zal
een zachten achtergrond voor uw kleu-
jes door elkaar. Een effect, alsof de verf
ruw opgeworpen werd, wordt verkregen
door middel van een harden schuier at
met een ander borstelig voorwerp ge
bruikt op de natte verf, stevig drukkend.
De streek met den trcrffel kan maken,
dat men een echt oud Engelsch idee van
pleisterwerk krijgt, terwijl zachte, vreem
de palrooen verkregen worden door mid
del van sponsen en proppen. Een mooi
gewaterd oppervlak wordt veroorzaakt
door een draaiende beweging met den in
de verf gedoopten kwast. Men kan bU de
nieuwe bewerking zijn verbeelding vrij
laten gaan Goede effecten zUn te ver
krijgen. door middel van verschillende
gereedschappen en voorwerpen. Met de
tanden van kammen b.v. kunnen we een
Interessant gerimpeld oppervlak maken.