UIT DE PRACTIJK VAN VOOR ELK FIGUUR HET DAGELIJKSCHE LEVEN WAT ZULLEN WE KOKEN?* LEVENSWIJSHEID JURKJE VOOR MEISJES VAN EEN JAAR NIEUWE METHODEN MARIA BOODSCHAP SWAASAPPELTIJD-MARMELADETIJD r* ■Ml Ir T9'7 OVER LACHEN OP VERZOEK LENGTE 48 c.M. i'iT* X VOOR HET BEHANDELEN VAN MUREN 25 MAART OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN <8 o vrouwen POLA. sinaasappelen en citroenen Verschillende gerechten van rige lach klinkt onbeschaafd en stuttend de VERA Lach niet te luid; een harde, rumoe- i ll W S3 i I el ADRIANA KNUIST—POUJEPBU DINT L. lach niet te weinig, want vergeet niet, dat lachen gezond la. lach niet te veel, want dan maakt ge uzelf belachelijk. antwoord de Doe uw best, ook om de moeilijkhe den. die zich In uw leven voordoen, te lachen Ou toont daardoor sterk te rijn. Maar ja. manieren eLschte vastheid te krijgen, dun als bet met den kwast opgestreken moet worden, en dikker voor troffel of mes. Strijkt men gewoon op zonder bepaalden slag, dan krijgt men tamelijk willekeurige streek- Met pallngbloed moet men voorzichtig zijn, wijl dit een zeer gevaarlijk ver gift is, als het door een wondje In den Leer van een kind, hartelijk te lachen. Want lukt het u. als een kind te lachen, dan zijt ge waarlijk te benijden tq. j i i Lach nooit om de gebreken van an dere menachen, want bedenk, dat nie mand volmaakt Is. Zelfs gij zelf niet! Gevulde sinaasappelen. Hiervoor moe ten de vruchten keurig middendoor ge sneden worden; se worden dan voorzlch- tig uitgeperst, zoodat de schillen niet I beschadigd worden, en met een scherp I mes wordt al het vruchtvleesch er uit gehaald Het nap wordt geaeefd en ge meten en op lederen d.L sap neemt men 3 gr gelatine, die men in 'n weinig heet water oplost. Bij het sap voegt men nog suiker naar smaak en verwarmt die even met het sap en de opgeloste gelatine, snoder dat men het laat koken De halve sinaasappelschillen zet men in kopjes of glazen, om omvallen te voorkomen en vult ze dan tot aan den rand met de gelei, die 24 uren tijd moet hebben om stijf te worden Dan kan men de slnaaa- apiielhelften. zoo men wil, nog eens mid den door snijden, ofwel men houdt de bakjes zooals ze zijn en spuit er 'n weinig slagroom op. Ook kan men se versieren met een margriet van amandelenrsepjse. zooveel breeder en plomper tn. Voor deze dames geven we hier het model van een aardige manteljapon. Letten we op de slank makende découpes aan de voor zijde, zoowel als aan de achterzijde. De kleine reven, het simpele vestje, de een voudige mouw, het is allemaal even ge schikt om het figuur van de meer gevulde vrouw op haar voordeeligst te doen ult- kornen <59181. Voor jonge meisjes is het boterojapon- netje met de groote schuin genomen ruit uitermate geschikt. Het vestje met de geplisseerde ruches zien we slechts aan de vtwrzijde Aan den achterkant sluit het jakje bij de ceintuur aan. (M1T). We zien bij de voorjaarsstoffen zulke aardige kleine ruitjes in volle of crêpe georgette Hiervan Is het wandeltolletje gemaakt, dat een schulpenverslertng heeft, een gepllsseerden rok en een een voudige afwerking van witte georgette aan den hals Het lijkt ons geschikt voor wat oudere dames. luiten we dus niet kjagen „de mode is alleen maar voor jonge menschen." Op eiken leeftijd kunben we ons smaakvol en elegant kleeden. Kwaliteit van vleeseb moet de huis vrouw goed kunnen onderscheiden. Daar om dl te ynthouden: Goed, versch essenvleeaeh ziet helder rood en het vet wit. Kseienvieewli is minder frtechrood en het vet is geelachtig. Goed kalfsvleeseh moet stevig aanvoe len en blank rose zijn. Van té jonge kalveren is het vleesch sponsachtig. Goed Varkensvleewh ziet bleek rose. Goed Schapenvleesch is donkerrood van kleur Slecht schapenvleesch is te onder kennen als het bleekrood getint is. Goed, versch wildbraad heeft een don kere tint Tamme konijnen zijn versch mooi bleekrose ven tint Verbleekt schrift kan men weer lees baar maken door het te houden boven Mg damp van 5 tot poeder gemalen galnoten, vermengd met 1'5 L. wijn, welk mengsel men verhit. Na eenlgen tijd den damp tg hebben laten inwerken, strijkt men mrt een spons gedrenkt in de vloeistof over het papier, waardoor de letters duidelijk te voorschijn komen. Gevulde sinaasappelen met gember. Op 4 groote sinaasappelen neemt men 1 ons natte gember, 3 citroenen, 00 gr. suiker en 10 gr. gelatine De sinaasappelen worden op de gewone manier schoon gemaakt, doormidden ge sneden. voorzichtig ultgepeswt en. met een scherp mes. ontdaan van alle vezels Het sap van alle vruchten wordt met de suiker verwarmd, de opgeloate gelatine wordt erbij gevoegd en de fijn gesneden gember. Met deee massa vult men de ■tnaasappelhelften. die men dan nog gameeren kan met slagroom. ook moderne vooruitgang voor de nooit doel, maar slechts altijd middel mag zijn om haar einddoel te be reiken Dat verbeven doel wordt lang niet al tijd voor oogen gehouden. En toch moet het geschieden, omdat de verdiensten er door moeten worden vermeerderd, zooato ook heel bet leven van Maria, in haar volkomen overgave, In alles was Inge richt om zich nog meer verdiensten voor het eeuwig leven te verwerven. Ook de moderne katholieke kennen geen schooner voorbeeld dan dat van Maria en juist daar, waar zij wilde wezen een dienstmaagd des Heeren in de verheven en schoone beteekente. Dat moeten ook wij vrouwen willen zijn in allee wat wij doen en laten; dienende vrouwen, en ook daarin kunnen wij strij dende vrouwen zijn, als wij het hooge voorbeeld van Maria, In de boodschap des Engels geheiligd, maar voor oogen houden. En iedere vrouw, die haar taak als kind Gods begrijpt, zal In die richting werk zaam zijn, wssr en boe z|j ook In den levensstaat is gesteld. Dienende liefde is het schoonste, da*, door een vrouw kan worden nagestreefd, omdat het toekomstig leven voor haar daardoor des te beter en verhevener zal in vervulling gaan, wat Immers ook MM doel ia van alle vrouwenbeweging, aooals wtj die kennen en aooals sfj door de ka tholieke vrouwen wordt nagestreefd. Nauwelijks hebben de eerste mode- berichten uit Parijs ons bereikt, waar onder ook de Bchsteche ruit als laatste nouveauté wordt aangeduld, of we zien ook hier in verschillende étalages groote ruiten opdagen. Geruite japonnen, geruite manteltjes op effen rokken of effen jas jes op Bchotsche rokjes. Het valt niet te ontkennen, dat dit nieuwe dessin aar dig staat^bn even een welkome afwisse ling biedt in de oneindige reeks monotone tweeds. Er is evenwel weer een groote ..maar" bjj. De ruit is weer alleen voor slanke, groote figuren. De anderen toonen er o Fijne eranjemarmelade 10 Smaasajipe- len en 3 citroenen worden op de gewone manier schoon gemaakt en in L. water gekookt tot ze zacht zijn Dan worden ae gewogen en evenveel suiker als de vruchten wegen wordt bjj het nat gevoegd, dat men laat verkoken, terwijl men verder de vruchten behandelt. Ze worden in vierde parten gesneden, de pitten worden er korgvuldig uit verwijderd de vruchten ontdaan van de vleeschvezels en daarna meteen bjj het vocht gevoegd Dan wordt al het wit van de schillen afgeschraot, wat na het koken heel gemakkelUk gaat, als men de schillen plat op een plankje legt De schillen worden ofwel In heel smalle reepjes gesneden wat mooier U ofwel door den vleeschmolen ge- haa'd, wat vlugger gaat. Benoodlgd 1% el stof van 80 cM breedte, 8 kleine knoopjes. 4 drukknoop jes voor het kraagje K el stof Dit jurkje kunt ge maken van mous seline of een andere goed waschbare slot, terwijl ge het kraagje wit neemt Ge maakt de patroontjes op de aangegeven maten, waama ge as op de vaste HJnen uitknipt. Voor het kraagje legt ge voor- en achterslukje b|j het armsgat IK c.M over elkaar. Dan kunt ge het kraagje, dat vanaf het ha'sje gemeten 5 cM breed wordt, er op afteekenen Van het rokje zijn voor- en achterkant gelijk Vervo:gens legt ge de patronen zóó op de stof, dat ge naast het rokje de mouwtjes weg kunt knippen, daar onder, naast elkaar, de stukjes Allee knipt ge met een naad uit. Hierna stikt ge de naden van het rokje, waarna ge onderaan een 5 c M. breeden ■oom Inmaakt Dan rimpelt ge op de machine het rokje bovenaan in. Nu stikt ge de schouder-, en de 3 c.M. lange ■!)- naadjes van het bovenstukje waama ge het splltje middenvoor 3 cM. breed th- stlkl Hierna speldt n dit op elkaar, eód, menschelijken bloedsomloop komt. Het 1» zelfs zoon zwaar vergift, dat het no< heviger werkt dan het gift der gevaarlijk- ste giftslangen. Men zij dus op z*n hoede b|j bet schoonmaken yan paling. Bevroren eieren kan men weer bruik baar maken door se in zout water te ont dooien. De ontdooide eieren moeten ech ter zoo spoedig mogelijk gebruikt worden, anders bederven ze. naden, welker volheid aan Maria werd verklaard. Mogen niet allen bU machte zijn om zich aardsche schatten te ver overen, met de hemelache schatten to het heel anders gesteld. Daarin bestaat geen onderlinge mededinging en ieder to vol komen b|j machte den rijkdom aan bo vennatuurlijke genaden te vermeerderen en zich hemelache schatten te vergade ren. Maria, die geen enkele onvolmaaktheid bezat, Is ieder ten voorbeeld. Maar btaon- der ook den vrouwen. Als vrouw «ras Ma- ria uitverkoren en als vrouw heeft zij zich geheel aan den wil van God onder worpen. Het willen dienen behoeft door de vrouwen, die zich In de nieuwe sociale maatschappij bewegen en daarin haar toekomstig leven moeten voorbereiden, niet te worden uitgeschakeld. Het mag ■elfs niet worden uitgeschakeld, omdat vrouw alleen Stnaasappelvla. Op 0 sinaasappelen en 1 citroen heeft men noodlg 3 ons suiker, K ons griesmeel en eenlge suikerklontjes. Met de suikerklontjes wordt de goed <e- wasschen schil van een der sinaasappelen afgeraspt. Daarbij voegt men het sap van al de vruchten, brengt dit met de suiker aan de kook en strooit er dan, onder voortdurend roeren, de griesmeel in. Al roerende laat men de massa, op een zacht vuur, 'n paar minuten doorkoken. door de indrukken van een golf-bal. Ook kunnen langere verticale kamstreken weer op de helft doorploegd zijn met kortere horizontale. Inderdaad, bijna ieder ding in gesqhlkte banden kan goed werk doen, wanneer plastische verf wordt gebruikt. Het geheele oppervlak droogt hard en stevig. Het krijgt vervolgens een laag dun lijmwater of verdunde vernis. Klewr* mogelijkheden. Door proeven to bewezen, dat de kleuren vermengd moe ten worden met lak en niet met de verf zelf. De kleur wordt dus pas met de lak-afwerklng opgebracht. Op den ondergrond van plastische verf neemt iedere kleur een gebroken bijna geschaduwden toon aan. welke een twee kleurig effect schept. Twee of zelfs drie kleuren achtereenvolgens gespat, met behulp van een natten kwast, welken we een eindje van den muur houden en waarvan we de haren met de vingers of met een houtje uit laten spatten, kunnen mooi, rustig, of schitterend aandoen naar eigen kleurkeus. Wilt u over bet gekleurde lak met plas- tlschen ondergrond nog iets van de glinsterende poeders toepassen, tn zilver, brons, goud of mica, dan wordt dit op het lak geblazen, terwijl deze nog kle verig IB een geminacht, vergeten hoekje van Galllea klonk de groet des Engels, welke door de eeuwen heen is blijven klinken: .Wees gegroet, g|j vol genade! De Heer to met U. Gezegend zijt O(j onder de vrouwen!** En door de eeuwen heen «n over geheel de aarde hebben haar zalig geprezen allen, die weten hoe deemoedig en in volkomen vrouwelijke overgave bet klonk, maagdelijk schuchter: JUe de dienstmaagd des Heeren, mij geschiede naar Uw Maria, ons aller had genade gevonden b|j God. SEBr ie Engel haar geruststellend meedeelde. Z|j was geheel «pl van genade, omdat ztj was uitverko ren de moeder van God te worden: .Vrees niet, Maria, want Gjj hebt ge nade gevonden bU God!" Vrij van de ■metten der erfzonde en aanstonds rijk aan bovennatuurlijke genade en deugden Als gewone schepselen komen w|j eerst tn dien staat door de wateren van bet H. Doopsel, welke aoo volkomen afsteken bjj al het aardsche, dat door de men- eeben pleegt te worden nagejaagd. Onder af dat aardsche behoort voor de vrouwen ook alles, wat wordt gedaan om de maatschappelijke, dus stoffelijke positie dar vrouwen als zoodanig te verbeteren. Ieder voor zich kan hierin meer of min der slagen, aooals leder voor zich meer of minder succes In het materieels leven hebben kan. Als vrouw is de eene beter begaafd dan de andere, en de eene heeft door maatschappelijke omstandigheden misschien een betere kans. Dan is er de concurrentie, die zich onderling toch ook onder en voor de vrouwen «n het leven openbaart. De eene stelt alles In t werk om als vrouw de nieuwere posities, voor de vrouwen weggelegd, te veroveren, en ondanks Ijver, vlijt en volharding lukt het haar niet. Het geeft tegenslag, ver driet, miskenning, waarin de vrouw moet toonen. dat zü ook in het maatschappe lijke en materleele als vrouw weet te of feren en te verdragen Ondanks dat alles slaagt de eene niet en weet de andere er met gemak te komen. Voor haar Is het alsof er nooit dienende liefde in de we reld en In het leven voor haar bestaat. In één ding echter a|jn alle vrouwen één! De wereldsche schatten en omstan digheden mogen voor allen veelal ver- ■chlllend «Mn. In één ding, de bovenna tuurlijke schatten atjn allen gelijk. Het de vruchten tn vieren, haalt alle pitten eruit, snijdt het vruchtvleesch klein en haalt de schil len door den vleeschmolen. ofwel snijdt w in zeer smalle reepjes. Dan gaat alles weer in het vocht dat men op een zacht vuur iaat trekken, tot het geheel stroo- perig 1* Ook de cltroenmarmelade kan men weer fUner maken door de vruchten vezels en het wit uit de schillen te ver wilderen Men neemt dan slechts liter water op de aangegeven hoeveelheid en, volgens smaak, kan men al dan niet ook wat minder suiker nemen. Nu we toch met sinaasappelen en citroenen bezig zijn, zal Ik meteen 'n paar eenvoudige recepten geven van Er zijn hier al eens eerder recepten ge- geven voor oranjemarmelade je kan die op verschl'lende maken en omdat me nu door eenige dames wovdt gevraagd hoe Ik ge woonlijk marmelade maak, zal ik tiet er ook nog maar eens over hebben. De voordeellgste manier is die waarbij de heele sinaasappelen, met uitzondering van de pitjes, verwerkt worden U krijgt dan een grootere hoeveelheid natuurlijk dan wanneer de vruchtenvezels en al het wit van de schillen verwijderd worden, maar volgens de laatste methode is de marmelade fijner Wordt al het wit mee gekookt dan Is de smaak van de mar melade bitterder, wat mijn man en de jongens juist lekker vinden en er zullen er wel meer zijn bjj wie dat pittige tn den smaak valt; daarom zal .Ik hier eerst het recept geven van de voordeellgste manier om oranjemarmelade te maken. 12 sinaasappelen en 3 citroenen worden goed afgeborsteld en gewasschen en met 1H liter watet gekookt tot ze zoo zacht zijn, dat er gemakkelijk met een vork in geprikt kan worden. De vruchten worden dan met een schuimspaan uit het vocht genomen en gewogen. Dan neemt men evenveel gewicht aan suiker en doet die in het vocht, dat men. tot stroopdlkte, laat verkoken. Onderwijl snijdt men dat de rechterhelft over de linkerhelft komt. Nu maakt ge het stukje op net rokje, waartoe ge het zoover inhaalt, dat het de vereischte breedte. 33 c.M., heeft gekregen Het ha'sje werkt ge af met een schuin biesje, dat ge 3'4 c.M breed knipt, langs stikt, en op den verkeerden kant overaoomt. waama ge het kraagje van dubbele stof knipt. Het halsje werkt ge eveneens met een schuin biesje af, en de buitenomtrek wordt omgehaakt of af gefestonneerd Met een zoom- of rijgstuk wordt het op het jurkje genaaid De mouw naadjes stikt ge dicht, waama ge deze onderaan Inrimpelt, 3 c.M vanaf den naad te beginnen en te eindigen. Daarna zet ge de manchetjes aan. welke ge 18 c.M. lang en c.M breed hebt geknipt Ze worden aangestikt en op den achter kant overgesoomd Bi) het Inzetten dar mouwtjes neemt ge den mouwnaad 2 c M meer naar voren dan den zijnaad Op het splltje worden de knoopjes gezet, terwijl ge voor sluiting de drukknoopjes aanaet. Lach nooit ep bet verkeerde oogen- bllk; het sou u misschien later tranen kosten. C'ltroen-mansselade Is niet aoo bekend ■to oranje marmelade. maar ook zeer smakelijk en frlach en een aangename afwisseling voor wie veel van marmelade houdt. 1 pond citroenen wordt gebor steld, gewasschen en tn een pan uiige- r perst. De schillen haalt men door den vleeechmolen. nadat men er alle pit*<wi uit verwijderd heeft Men voegt ae *n bl) het citroensap, giet daar nog 1 liter water bU en laat alles, toegedekt, 24 uren ■taan Dan kookt men de massa 1 uOr lang, laat se weer M uren staan «KJ kookt ze. tot de schilletjes doorschijnend ■Un Dan voegt men w 1H pond suiker bl) en laat alles koken tot de veretoeMe* dikte to verkregen j r Lach alleen als er aanleiding toe Is. Zelfs als gij onberispelijke tanden mocht hebben. Plastische verf wordt gebruikt voor muren en geeft deze een geheel ander aanzicht, dan de op de gewone wijze, effen geschilderde muren; men kan zeg gen warmer, omdat het minder vlak Is. aanschijn wordt verkregen, door de plto- reske ruwheid, welke een warm schaduw effect geeft aan de geheele muurkleur. De verf te duurzaam. Een muurvlak ermede behandeld, kan jaren mee. Ook behoeft u niet angstvallig op vuile vlek ken of vingerafdrukken te letten, daar ze met water afgenomen kunnen worden. Deze plastische verf nu, waarvan we de voordeelen opsomden, te betrekkeljjk al van ouderen datum. Jaren geleden nam men al proeven om een materiaal te pro- duceeren. dat soepel en vloeioaar genoeg was om opgebracht te worden met eer, kwast en tevens dik en stevig genoeg voor troffel en mes. en zoo van samen stelling. dat het eenmaal hard geworden, op hout, pleisterwerk, tegels, steen, ce ment en User uitstekend houdt. Deze proeven eindigden in een tüd dat het nog de gewoonte was. een muurvlakte vol te hangen met schilderijen, platen, orna menten en andere versieringen. De mo derne smaak echter heeft met deze ge woonte gebroken Groote ruimte is nao- dig In het decoratieve schema Om een bestaande kamer grooter te doen lijken, past men effen wanden toe. doch vele houden niet van de werkelijk vlakke, ge- waterverfde wanden, men vindt ze soms kaal en koud en hoewel natuurlijk voor deze argumenten oplossingen te vinden zijn, te men tot de conclusie gekomen, dat muren met de plastische verf behan deld. veel wanner aandoen Op de eenvoudigste methode te er met dear soort verf het meest mogelyke te bereiken, terwijl de bewerking niet lastig te. een leek zelfs verkrijgt tn zeer korten tijd goede resultaten. De verf wordt ver kocht In poedervorm. en heeft alleen toe voeging Slnaaaappelvla met melk en eieren. Op 6 sinaasappelen heeft men hiervoor noo dlg: 2 eieren, y, liter melk, 1 ons suiker en 25 gr. maïzena. De eieren worden flink geklopt met de suiker, dan wordt de maïzena er bij gevoegd, waarbij geen klontjes mogen gevormd worden. Ten slotte wordt de melk toegevoegd, het aap van de vruch ten en wat afgeraspte schil. Onder ge stadig roeren laat men de massa even doorkoken. Men verkrijgt hier natuurlük een grootere hoeveelheid dan volgens het eerste recept van 6 sinaasappelen. ANEMOON Het ik. de nieuwste toepassing voor effen muren, in plaats van waterverf of be hangsel en beeft artistieke, en tevens economische voordeelen. Deze verf zal een zachten achtergrond voor uw kleu- jes door elkaar. Een effect, alsof de verf ruw opgeworpen werd, wordt verkregen door middel van een harden schuier at met een ander borstelig voorwerp ge bruikt op de natte verf, stevig drukkend. De streek met den trcrffel kan maken, dat men een echt oud Engelsch idee van pleisterwerk krijgt, terwijl zachte, vreem de palrooen verkregen worden door mid del van sponsen en proppen. Een mooi gewaterd oppervlak wordt veroorzaakt door een draaiende beweging met den in de verf gedoopten kwast. Men kan bU de nieuwe bewerking zijn verbeelding vrij laten gaan Goede effecten zUn te ver krijgen. door middel van verschillende gereedschappen en voorwerpen. Met de tanden van kammen b.v. kunnen we een Interessant gerimpeld oppervlak maken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 7