NACHTJAPONNETJE VOOR MEISJES VAN 2 JAAR OPSTANDING SMAKELIJK ETEN MODESHOW VROOM DREESMANN KUSSEN IN HARDE KLEUREN PASCHEN IN DE FOLKLORE - Goedkoope Patronen PAASCHCERECHTEN B' OP VERZOEK - OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN DINY. van Rood, blauw, oranje en twee flg. 2 MENU Maandag Paaeebdag Gevolde eieren eieren hard koken. SYLVIA Okw m «MmafN ms tw* tl*. 3 POLA. ■i Halfs •KO- het aldus natgegoten daarna in een matig warmen oven Naar verkiezing den pudding koud voordienen met een en 3 van 3H cJd. lengte. Ze «orden vast genaaid at opgefestonneerd met bijpas sende groene wol De onderkant van het kuaeen kan van swart satinet gemaakt worden of ook van dezelfde zwarte wollen stof als da bovenkant. Aan de hoeken komen dikke kwasten van oranje wol. Onder ziet men in t zelfde werk een Te binnenkant van den zak kan met geel satinet gevoerd worden ADELE W* «sar kw ge ons wit De variatie Engel- Zendag, len Paaschdag •Gevulde eieren. Aspergesoep, •Lams bout. tomatensaus, aardappelen, snü- boonen, ‘Kalfstong A la Toulouse, Oom- póte van abrikozen, ♦Pasechtaart. is een voorvaderlijk gebruik, dat de boe renzonen op dien dag te paard en onder het zingen van vrome liederen om hun boerderijen rijden. Ook de ouderen *n bridge-coat van zwarte crêpe geor gette, toonde ons, dat, al zUn de kleine krleuwelpatroontjee van de stoffen van dit seizoen veelal Iteht- tolletje. evenals L-Gebouw Amsterdam. We sagen hier costumes uur dag en fondant- en chocolade-Paasch- Roer de boter tot room In een groote kom, voeg de suiker toe, den eier dooier en ten laatste ’t stijfgeklopte eiwit, steeds flink roerende, tot de crème ge reed is. Op een schotel legt ge 8 droge koekjes, daarover been een laagje crème en zoo voortgaande een paar malen laag om laag, doch de koekjes dan eerst even in lauwe melk dompelend. De bovenste laag moet van crème zijn. Nu snijdt men met een scherp mes midden uit de taart een weinig uit, zoodat men een nestje krijgt. Het geheel wordt nu glad gestre ken met de overgebleven crème en voor afwerking strooit men er kwatta- stroolsel over heen. Het nestje wordt ge vuld met eitjes, terwijl men op de 4 hoe ken ook een eitje deponeert of een klein wollen kuikentje. Paaschtaart Neem 30 petit beurres, 75 gram boter, 130 gram donkerbruine sui ker en een ei, wat chocoladestroolsel eenlge eitjes. détails, de mouw mantels lederen zijn alle Engelache gemaakt zeer model, vlossige so llet ontsteken van Padbchvnren wordt in sommige streken van ons land en van Duitschland nog aangetroffen. Ook vindt men in Duitschland hier en daar nog het gebruik, dat de kinderen door de hulzen dwalen om de langslapers te verrassen, waarmede zij het recht op hun Paasch- glft verkrijgen. Keningspudding In een pan op een nacht vuur 1 ons boter smelten, daar door been 3 eetlepels bloem roeren, 3 eetle pels suiker en 3% dX. melk. Blijven roeren totdat men een dikke saus heeft. Dan de pan van het vuur nemen, er door been roeren g geklopte eierdooiers, 1 ons gemalen amandelen en een eet lepel oranjebloesem. Als de massa be koeld is gaat het stijfgeklopte eiwit er door heen. In een met boter besmeerden puddingvorm wordt de massa overge daan, bet deksel zorgvuldig gesloten en ds pudding In een pan, half gevuld met water, 3 uur gekookt. Het water nu en dan bijvullen. Dan den deksel van den vorm afnemen en den pudding nog een half uur plaatsen, warm of koud voordienen vruchten- of vanillesaus. Maak dit mooie bloemversiersel op een zwart kussen van wollen stof. Den lap hiervoor nemen we ongeveer 40 cM. in het vierkant. We beginnen met een rand stof op te rijgen m een hardgroene kleur, de hoeken vouwen we schuin in. De rand stof kan eerst opge naaid worden met garen in dezelfde tint en daarna gaan we hem, aan beide kan ten, met den veder- of taksteek bewerken met hard-oranje wol. Maak dan 3J4 c.M rondom een Ujn met den vedersteek in hard-blauw, en daar op 4 c.M rondom een lijn met den vedersteek in rood. Het midden van bet kussen is versierd in streng Het lichte merbont wordt niet meer gedra gen. We zien *n heel en- verble ven *n soort als draagster maar onderweg. Het mannelijke geslacht liet zich niet onbetuigd en trachtte op allerlei manie ren de vrouwen en meisjes aan het spre ken te krijgen, wat aanleiding gaf tot velerlei wanordelijkheden. Reden waarom op een goeden dag de politie heel pro zaïsch het oude gebruik door een politie verordening uitroeide. De Bpreewandelln- gen in bet vroege Paaschmorgen-uur werden verboden. O suf» A Ftaspévatrice of wel spiegel eieren met uien en kaas. Een uitje wordt goed schoon gemaakt en fijn gehakt en in boter even gefruit in een platten, vuurvasten schotel. De ui mag niet bruin worden. Dan strooit men er 28 gram ge raspte kaas op, nd. oude zoetemelksche, Parmezaansche of Gruyère en breekt 4 A g eieren voorzichtig naast elkaar in den schotel. De dooiers moeten heel blijven. Daaroverheen strooit men nog 25 gram geraspte kaas en set den schotel In den oven tot bet wit gestold ia Het mag volstrekt niet bruin worden. Warm voordienen. nemen er aan deel, aldus op deze wijze plechtig om een goe- oen oogst biddende. Na het volbrengen van die rondritten verzamelen zich alle Paaschruiters in een groote processie, die naar het klooster Maria Stem optrekt Voorop worden groote vaandels gedragen. In het kloos ter aangekomen trekt de processie drie malen den kloosterhof rond, waarna de stoet ontbonden wordt Door de Jaren heen is steeds nauwgezet aan dit oud plattelandsch gebruik vastgehouden. Eterala. 4 eieren hard koken, in koud water leggen en pellen. Dan in plakjes snijden. Een paar lepels pittige mayon- nalsesaus vermengen met wat mosterd, peper en zout De plakjes el hier door- roeren, heel voorzichtig, op een schotel leggen en bestrooien met gehakte peter selie. Veer ds hmeh: Bebstasbs rib. In een koekepan worden drie dunne sneedjes brood zonder korst aan één kant in boter lichtbruin gebakken en gekeerd. Op ieder sneedje wordt voorzichtig een ei gebroken en dan de koekepan even in den open oven zetten tot het wit der eieren gestold ia Geen bruine randjes mogen er aan komen. Men bakt zoo veel sneedjes als men denkt noodlg te hebben en dient er peper en zout bij. Het onderstuk Je laat ge dan in puntvorm toeloopen. Dan stikt ge aan weerskanten, op 3J4 cM vanaf het splltje en van elkaar, twee plooitjes in, en wel een J4 cM. diep. Hierna wordt het kraagje op vorm geknipt De schuine kantjes dteht- gestlkt, waarna ge het op het nacht japonnetje set tot precies in t midden van *t splltje, zoodat bet kraagje tot el kaar sluit. De mouwtjes onderaan rim pelt ge in, waarna ge een manchetje aanstikt dat ge 19 c.M.' lang en 9 c.M. breed knipt. BU het inzetten der mouw tjes neemt ge den naad 2 c.M. meer naar voren dan den zijnaad, waarna ge het mouwtje op bet nachtjaponnetje over stikt. In het splltje maakt ge bovenaan een liggend, en in t midden twee staande knoopsgaatjes, waarna ge in dezelfde richting de drie knoopjes aanzet. et MM aiSiSia. Mt MMawrtf (ga Sawa mm. <Sa awSrWtaar aaa Jfa èaowMakaMaar. PeOw ria 1. Maartea». OaèantMte** Pa a Mn «tas •*- SaaaawHM. - - - Mnftaa aSata mm Ma <a M tas* Wrié a an W* yaWMa Sai.. *au*M m aaawa. aaa a at aa aaMMaSa awm ataua. de geheele toren >t boven verlicht kwam naar bul- gezang van dui- prlesters, getooid in de kostbaarste gewaden, kwamen door de groote kerkdeur naar bulten en ver kondigden, staande in bet stralende licht, met luide stemmen: „CLrlstus is opgestaan!** Dit was een prachtig, wijdingsvol oogenbllk. 1 gawaaa aaaaaa«ai. Séaaa aa aatraafat Ma SnM» «as. aM kw awwlatetekr MAaf Ma aaalaarab ia- Sadaaaa, eewkv t aaaa <a eJrü, euvuetr mb kw aaeM aa kw MaS. awana kat Markeet ar ZawaarSMa JTaa awt Mm awat raaSaaa kat Ikkoaa. «rataa Saw. saaawa dag. waSw rara aaasvk Bij bei ontbijt: eieren met Paasch- brood, dat is nu eenmaal *S lands wijs, W lands eer in ons Nederland. Voor de kinderen de eieren mooi gekleurd. Dat staat zoo vroolijk aan bet Paaach-ont- bUt. afkoelen en pellen. De spitse zijde af snijden, cm het el te laten staan. Dan uit de stompe punt de dooiers nemen. Deze door een zeef fijn wrijven, met 4 A 5 eetlepels mayonnaisesaus vermengd en daardoor been de inhoud van een klein blikje kreeft (de kreeft in kleine stuk jes gesneden). Met dit mengsel de eieren vullen, flink hoog. Bovenop een stukje kreeft. De eieren op een schotel leggen en deze met versche slablaadjes, waar- tusschen resten van het vulsel, gamee- ren. Kalfstong A la Toulouse. 1 A 3 Kalfs- tongen wasschen en koken in 2 L. wa ter met 1 afgestreken eetlepel zout pl.m. 1H A 3 uur. Het laatste half uur een kleinen kalfszwezerik meekoken. Dan den zwezerik uit den bouillon nemen en van de velletjes ontdaan weer terug leggen in bet nat. Eveneens de kalfstongen van vellen en vet ontdoen. Alles warm hou den op een zacht vuur. In een pan ons boter smelten en er 3 eetlepels bloem doorroeren, vervolgens langzaam L. bouillon door een zeef gegoten 5 minuten roerende doorkoken, de pan van bet vuur en er vlug 2 ge klopte eierdooiers doorheen mengen, dan 1 dJL. kookroom, 1 klein blikje cham pignons en den fijngesneden zwezerik. Is de saus te dik, dan bouillon bijvoegen. De saus warm houden au bain Marte. De tong In dikke, schuine plakken snij den, op een verwarmden schotel leggen, de saus er over been gieten en er om been een rand fleurons leggen. Dat men heusd^, geen kapitalen be hoeft te besteden aan *'n garderobe om goed gekleed te zijn, bewees ons weer eens de modeshow van Vroom en Drees- mann in het R. A. te met bloemen. De grootste bloem Is ovaal 7J4 c.M breed. Teeken dit ovaal met wit krijt op het zwarte doek en r:im een lengte van vuurrood boordsel, niet te smal, we hebben onge veer noodlg el. Verbind de belde ein den tezamen. Er is een draad langs den kant van bet boordsel, welken men kan Inhalen, totdat de gewenschte ovaal -vorm verkregen wordt. Stik het langs de krijtlijn op zijn plaats en werk het half op het kussen, half op het boordsel, met den vedersteek in Jade- groen wol. Aan den binnenkant een ovaal van diepblauw In den ketting- steek. Vul bet midden met vierkantjes van groen, kleine krulssteekjes van blauw houden de ruitjes op hun plaats. Onder dé roode bloem zijn twee étrfcel- vormlge van 7 cM. middellijn. Voor leder hebben we noodlg een half el blauw bocr- llnt. De buitenkant wordt gedaan met den vedersteek in oranje wol. de binnen kant heeft kettlngsteken In hardgeel. Met rood werken we acht spaken vanuit geel. De twee kleinste bloemen zijn van hardgeel boorllnt. De buitenkant beeft blauwe vedersteken. De binnenkant roode kettlngsteken; de spaken zijn hard blauw. Het cirkeltje wordt gevuld mat kettlngsteken in oranje. De bladeren zijn geknipt van vilt in twee kleuren groen. 3 van 5H cJd. lang •Elersla, Witte ragoutsoep, oesters, doperwten, aardappelen, ninsspuddinf. Gekleurde eieren De eieren worden hard gekookt In water, dat een of an der natuurlijk kleurmlddel bevat. Zoo verkrijgt men schakeerlngen van geel tot bruin met uienschillen, groen met spi- nasiewater, rood met cochenille, paars met roode kool, blauw met campAche- hout; naarmate men hellere of zwakkere kleuren wenscht, neemt men meer of minder van de kleurmlddelen. Wil men bonte figuren, dan kleeft men met een weinig gom verschillende bloemen op de eierschaal en bevestigt deze met een draadje. Als de eieren hard gekookt zijn, koelt men ze af, droogt ze en wrijft ze ép met een stukje spekzwoord, waardoor de kleuren mooi glanzend worden. gróen die evenals de wijde rok geheel uit kleine strook jes bestond, maar die zoo vrij was om pas boven den elleboog te beginnen. Zonder eenig ver band met het overige deel der Japon moest se hier dus met een lintje om den arm worden vastgehouden 5). *n Ander eigenaardig détail zien we hier afgebee'.d, waar de rok zoodanig la inge knipt, dat er drie bandiers ontstaan, die Juist van ach teren worden gestrikt. Het deed ons even denken aan den tijd der queue Ove rigens werd de aankondi ging, die do firma VrooA en Dreesmann ons in *t begin van haar show deed, ten volle bewaarheid. Zij bracht ons niet het exotische at ge raffineerde, maar hetgeen ieders smaak en onder ieders een klein cirkeltje, het laatste wordt weer opgevuld met den kettlngsteek in In Pelen bestaat een eigenaardig Paaschgebrulk, bet zg. „Dygnus". De jeugd komt te zamen en de jongelieden honden de meisjes met het hoofd onder de pomp of zij dompelen de meisjes in een vijver. De meisjes schijnen nog al van die grap te houden, ten minste sU vluchten er slechts zelden voor weg. Het geldt zelfs voor een bisoudere gunst op Paaschdag door een jongeman voor het stortbad of de onderdompeling te worden uitverkoren. Benoodigd: 1.50 M. flanel van M cM. breed en 3 knoopjes. Wanneer ge twee nachtjaponnetjes maakt, is bet aardig voor bet ééne effen flanel en voor bet andere een fijn ruitje te nemen. Dan kunt ge het effen afwerken met geruit splltje, kraagje en manchetjes, terwijl ge het andere met effen afwerkt. Ge uumkt de patroontjes op de aangegeven maten, waarna ge se op de stof legt en alles met een naad ultluilpt; onder aan het nacht japonnetje knipt ge nog 3 cAf. extra o(j voor zoom. Dan kunt ge zij-, schouder- en mouwnaadjes met een platten naad ver binden. waarna ge onderaan een 3 c.M breeden zoom instikt. Middenvoor knipt ge een 15 cM. lang splltje In, waarna ge twee splitreepjes knipt, welke 13 c.M. lang en 8 c.M. breed zijn Deze wasden op den verkeerden kant op één cM. vanaf bet inknlppunt opgestikt, naar den goeden kant omgeslagen, en opgestikt. voor elk uur van den dag en voor eiken prijs? Vooreerst de z.g. studio dress, met de lange broek, die in wijde vo- lants sindigten *t grap- plge kor te jasje. Dan het strand costume met broek, waarin de elegan te mannequins nu eens geleken op filmsterren in Flo rida. dan weer op ondeugende kwa jongens of Amerl- kaansche matro sen. Wij kwamen weer op ons ge mak toen we de vrouw weer zagen en den langen graclelijken rok, die aan de vrou welijke lijn haar soepelheid en De Paaschklokken gaan' luiden en vanzelfsprekend willen we eieren en eiergerechten op tafel brengen. Eieren in allerlei variaties: bij bet ontbijt, bij bet middagmaal, bij de lunch. Laten we hierbij een paar recepten volgen, die mijne leseressen-hulsmoeders van dienst kunnen zijn: Paschen In Rusland. Eertijds werd in Moskou een van de mooiste Paaschplecu- tigheden gehouden. Daar was een prach tige klokketoren. 269 voet boog, met sen prachtige dlepziinxenae xiok erin, waar omheen nog vele kleinere klokken hin gen. Het was de toren van Ivan XauA Op den vooravond van Paschen weraea op de kerkpleinen, rondom den toren, groote hoeveelheden - Paaschkoeken op gestapeld. In lederen koek stak ’n kaars. De priesters kwamen deze koeken zege nen. De kerk zelf was van binnen en van buiten versierd met bloemen, palmtakken en brandende kaarsen. Iedere kerkbezoe ker bracht een brandende kaars mede. De dienst in de kerk duurde zeer lang. Dan bij het slaan van het mlddernach- teljjk uur begon de groote klok van den toren te lulden, ue kleine klokken vieren bij én langzamerhand luidden alle toren klokken van Moskou. Plotseling werd dan van Ivan van opdéf~'t het prachtige/orgelspel ten, vermengd* met hgl zenden stemmen. De in de kostbaarste de groote k< wint we weten, hoe niet alleen de lente van dit jaar, maar élke lente der oude, aarde dè Lente, *t feit dat er lentes waren en zijn en komen zullen een vooraf beelding was, een gelijkenis is van het Verrezen Leven Christi, van de herboren genade in ons hart. „Het rijk der heme len in uw ziel Is gelijk aan een lente-tij, dat bloesemt over de landen....** DAt is het Ideaal, dat de prille, teer-blauwe dagen rond het Paaschfeest ons predi ken. En zoo hebben ook wij, Christenen, onzen heel eigen eerbied voor die aller kleinste aposteltjes en predikers, die knoppen en zijden blaadjes en vroege vlinders zijn. En als de afzonderlijke woorden van Gods groote parabel ver- eeren en beminnen wij de teerste lente- 'geruchtjes. Ik ben Onzen Lieven Heer dankbaar, dat Hij niet in November verrezen is. Stel u het feest van Zijn en ons her leven vóór, gevierd in den natten nevel, waarin rouwzwart de starre bonnen staan, naakt en betraand.... Wij zijn toch maar arme menschen, wij hebben het zinnebeeld noodlg van Gods ver jongde natuur; het valt ons niet zoo moeilijk den nieuwen mensch aan te doen, als naast Zijn genade de bloemen van Zijn vlakten ons meehelpen en de boomen van Zijn bosschen ons bemoedi gend vóórgaan. Het verlangen, een An der te worden, een beter, reiner, blijer mensch, is een bijna onvermijdelijk ge volg van wat dagelijks om ons heen ge beurt; nooit komt de natuur de boven natuur zóó ver en zóó gewillig tegemoet als hier en nu. Het Is onze zaak, partij te trekken van dit ons zeer natuurlijke heimwee naar vernieuwing en verjonging. En zij ook deze ontroering om Gods zoete parabel, die drijft op den lente-wind van land tot land, het eenlge, waartoe wij ons schij nen te kunnen opheffen de smeekend opgestrekte hand onzer onmacht, HU zal ze vatten en ons doen opstaan. MAOHTELD In het Spreewald, niet ver van BerlUn, gingen tot voor korten tijd de jonge doch ters in haar schilderachtige Wenden- kleederdracht, om vier uur in den mor gen van eersten Paaschdag. zwUgend k naar het dlchtbüzijnde water, om voor zonsopgang weer thuis te zfjn en het hooge feest in te wijden met het water, dat zij zorgvuldig gehaald hadden. De andere helft der jeugd echter zorgde tegenwoordig te zUn bij dat waterhalen Zij stelden zich op langs den weg, waar langs de meesten moesten terugkeeren en poogden dan de Jonge dames aan het spreken te krijgen. De mqoie Spree walde- tinnen gaven echter niet gemakkelijk kamp. ZU betaalden met geUjke munt, door de jongelieden te bespuiten met kleine, primitieve, uit hout vervaardig de waterspultjes. Een en ander gaf aan leiding tot tooneeltjes van de grootste vroolijkheid en uitgelatenheid en menig jong paartje vond op deze wijze elkander en tot op den huldigen dag zweren zij bU de kracht van het Paaaehwater, dat hun jonge levens tot elkander bracht in jeugdige liefde en beginnende lente. heel tot leta origineels. We zagen opmerkelijk minder bloem pa tronen; U enkel exemplaar van geel en aranjebloemen op zwart fond, met Gepocheerde eieren: In een wijd pan netje koken we water met een weinig zout en een scheut azUn. Als bet water kookt de pan afzetten tot het water niet meer borrelt. In een kommetje breken we een el en laten dit in bet heete wa ter vallen, terwijl we met een lepel het wit zooveel mogelUk om den dooier rol len, zetten het pannetje weer op het vuur en laten het water 3 A 4 minuten doorkoken. De aanhangende stukjes ei wit eraf knippen en het ei warm houden boven een pan heet water, tot alle eieren op dezelfde manier gepocheerd zijn. De gepocheerde eieren kan men voordienen in een bord geurigen bouillon, in ieder bord een ei, of men legt ze op dunne sneedjes geroosterd brood, die met boter besmeerd zijn. Of men legt ze op een verwarmden schotel en bedekt ze met een of andere geurige dikke saus als to maten-, kerry- of kaassaus. In Zevenbergen wordt met Paschen een gelUksoortlg gebruik onderhouden. Daar geldt t voor een liefdesverklaring, wanneer een jongeman op eersten Paaschdag een kan water ultgiet over net hoofd zijner uitverkorene, die den ag. „Paaschstroom** meestal gaarne onder gaat. Gaat sU er mede aocoord en wU Ml dan met hem dansen, dan gaat zQ vlug naar huls om baar feestkleed aan te trekken. Voert meisje den jongen man daarna mede naar het huls barer ouders, dan wordt de verloving spoedig gevierd en is bet feest. Zoo bestaan er nog vele oude Paasch- gebrulken In de Folklore, te veel echter om ze alle te vertellen. 3. K. gedistingeerder, ze toch niet meer flatteus zUn. 3) De voor dag van stof en In Saksen wordt ieder jaar met Paachen, in de nabijheid van Maria Stern, een groot volksfeest gevierd. Het ïemebimt. Het vleesch van 2 lams bouten afwasschen en inwrijven met zout, kruidnagelpoeder, peper, dan lar- deeren met 3 ons lardeerspek. In een pond boter bruin en gaar braden plm. 25 minuten per pond, onder herhaalde lijk begieten met de jus. Pasehea bet begin van de nieuw ep- bloeiende lente. In het begin der Christe lijke jaartelling bestond er nog ncn overeenstemming bU bet bepalen van oen dag, waarop de verrijzenis des Heeren moest worden gevierd. Het Concilie van Nicea maakte hieraan een einde door vast te stellen, dat de eerste Zondag na ds volle maan, na het begin der lente, Pa schen wax Vijftien eeuwen lang is dit nu reeds zoo gebleven, ondanks het groots tijdsverschil (22 Maart tot 25 April' In aansluiting op aloude gebrulkess wordt echter Paschen door zeer velen nog altijd beschouwd als een zinnebeel dige feestviering van-de beginnende Len te. van weer-ontwakende natqur en van het vruchtbaar kiemende leven. Vandaar het cadeau doen en het zoeken van Paascheieren. In sommige streken van ons land wordt met Paschen door de melkboeren aan hun verbruikers een Paaschlammetje van versche grasbeter cadeau gedaan. En vandaar het gebruik van Paaschbrood en Paascheieren. In andere Duitsche streken Is eveneens het halen van Paaschwater op den eer sten Paaschdag In stand gebleven. Een honderd Jaar geleden snelden te BerlUn voorname dames, zoowel als de eenvou digste meisjes uit het volk in onverbreek baar zwijgen naar de Spree, om voor zonsopgang In emmers, kannen of ander vaatwerk een zoo groot moge lijke hoe veelheid Spreewater thuis te brengen. Aan dit water werd een zeldzame kracht toegeschreven. Het gold als een kostbaar schoonheidsmiddel, dat heilzaam werkte tegen zomersproeten, vlekken en tegen oorsulzen. Wie zich *s morgens het voor hoofd ermee waschte, werd van alle muizennesten bevrijd. Nam men twee eetlepels er van in vóór het slapen gaan, dan werd men behoed tegen alle booze gedachten gedurende den nacht. Het wa ter verloor echter z*n kracht, zoodra de één enkel woord sprak Paachen ligt in een jaargetijde, dat bU de Jubel-vlering van sün machtig ge beuren past als een met liefde gekozen Hjst om een heerlijk meesterwerk. Het is in zoo volmaakte harmonie met het karaktw yan bet feest, dat het tot een gelUkeAs wordt. Heel het len te-gebeuren wordt verheven tot parabel I Elke tul- penknop. die zich ontworstelt aan den grond, en aan zijn eigen stugge schut blaren, tot de ranke, spitse bloem als bedwelmd openvalt voor de dwingende zomerkracht elk paarlgrUs wilgen katje van zUden fluweel, elke ribes struik in verrukkeltjk-vroegen bloei, elke trlomfantelUke merel-kreet, die als een rsr trompet-signaal van den noogsten boomtop en de hoogste daknok schalt, pzedlkt het rijk der hemelen en den op bloei van ons zleleleven, dat moet zUn als een groene vallei, die uitbreekt In bloesem en vogeljubel. Paschen is zóó volkomen schoon legen, dat de moderne heidenen het benijden en er niet Af kunnen blüven met hun eigengereide gewichtigheid. Hun verveloos stokpaardje: het parallel- trekken tusschen oud-heldensche natuur- feesten en de viering der Christelijk-! Geloofsgeheimen, of liever nog, het „af telden" en verklaren der laatste uit de eerste, komt ieder jaar nog trouw van stal: 1 moet óók de wei In, het ver molmde beestje en in t splinternieuw nonnetje weer voldoende op z*n verhaal komen voor nog *n paar onwijze spron gen. Paschen is een feest van diepe, heerlUke beteekenis, ja zeker, wanneer *t tenminste opgevat wordt in den zin der oud-Gennaanscbe lente-feesten, Os- tara ter eere. Herleving der natuur, niet waar f vernieuwing van den verstar den, wlnterschen mensch. Wij zUn toch iets rijker, dunkt me. Wü doen wat minder hysterisch met onze bussels katjes en crocussen, omdat die nu niet precies t eenlge zUn, waar we ons aan vast kunnen klampen, wanneer we willen medlteeren over opstanding. We zUn wat bedaarder in ons enthou siasme over de fonkelnieuwe natuur. kele ring glad bont brelt- schwans of kalt en op de ge- kleede zwarte mantels *n smalle rand van hennelUn. eenlge van de ache jassen is de vorm van de re vers. We sten ze dan ook zeer groot, of, zooais 1 schetsje toont, een eigenaardig model 4), waar- bU de kraag ge heel ontbreekt. BU de avondja ponnen zagen we *n paar eigen aardige zooals L i dracht uit vroeger eeuwen, rooals ook in het zwarte tol- J letje met *t halve lange mouwtje, dat een uitgetanden f9 rand heeft. Hier- uit vallen heel wU- de ballonvormige mouwen van witte georgette met roo de en zwarte moe- Van voren hangt een jabot van dezelfde kleurige stof. Het corsage ein digt In een smal plissée- strookje evensds de volant van het rokje. De zoom is evenals de mouwen kanteel- vormig uitgetand. Het sport- pakje op flg. 2 heeft ook dat aardige aansluitende Jasje, A van voren met groote knoo- pen sluitend. Langs de kleine revers loopt een bies van de roode geruite stof, waarvan ook bet rokje is en de blals langs de manchetten. Een roode shawl en *n klein petje, eveneens charme geeft, t Corsage Is dlkwUls zeer nauw aan sluitend zooals in de figuren 1 en 3 te zien is. We zien hier en daar merk waardige herinne ringen aan de

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 7