NACHTJAPONNETJE
VOOR MEISJES VAN 2 JAAR
OPSTANDING
SMAKELIJK ETEN
MODESHOW
VROOM
DREESMANN
KUSSEN IN HARDE
KLEUREN
PASCHEN IN DE FOLKLORE
-
Goedkoope Patronen
PAASCHCERECHTEN
B'
OP VERZOEK
-
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
DINY.
van
Rood, blauw, oranje en
twee
flg. 2
MENU
Maandag Paaeebdag
Gevolde eieren eieren hard koken.
SYLVIA
Okw m «MmafN ms tw*
tl*. 3
POLA.
■i
Halfs
•KO-
het aldus natgegoten
daarna
in een matig warmen oven
Naar verkiezing den pudding
koud voordienen met een
en 3 van 3H cJd. lengte. Ze «orden vast
genaaid at opgefestonneerd met bijpas
sende groene wol
De onderkant van het kuaeen kan van
swart satinet gemaakt worden of ook
van dezelfde zwarte wollen stof als da
bovenkant.
Aan de hoeken komen dikke kwasten
van oranje wol.
Onder ziet men in t zelfde werk een
Te binnenkant van den zak kan met
geel satinet gevoerd worden ADELE
W* «sar kw
ge
ons
wit
De
variatie
Engel-
Zendag, len Paaschdag
•Gevulde eieren. Aspergesoep, •Lams
bout. tomatensaus, aardappelen, snü-
boonen, ‘Kalfstong A la Toulouse, Oom-
póte van abrikozen, ♦Pasechtaart.
is een voorvaderlijk gebruik, dat de boe
renzonen op dien dag te paard en onder
het zingen van vrome liederen om hun
boerderijen rijden.
Ook de ouderen
*n bridge-coat van zwarte crêpe geor
gette, toonde ons, dat, al zUn de kleine
krleuwelpatroontjee van de stoffen van
dit seizoen veelal
Iteht-
tolletje.
evenals
L-Gebouw
Amsterdam.
We sagen hier
costumes
uur
dag
en
fondant- en chocolade-Paasch-
Roer de boter tot room In een
groote kom, voeg de suiker toe, den eier
dooier en ten laatste ’t stijfgeklopte eiwit,
steeds flink roerende, tot de crème ge
reed is. Op een schotel legt ge 8 droge
koekjes, daarover been een laagje crème
en zoo voortgaande een paar malen laag
om laag, doch de koekjes dan eerst even
in lauwe melk dompelend. De bovenste
laag moet van crème zijn. Nu snijdt men
met een scherp mes midden uit de taart
een weinig uit, zoodat men een nestje
krijgt. Het geheel wordt nu glad gestre
ken met de overgebleven crème en
voor afwerking strooit men er kwatta-
stroolsel over heen. Het nestje wordt ge
vuld met eitjes, terwijl men op de 4 hoe
ken ook een eitje deponeert of een klein
wollen kuikentje.
Paaschtaart Neem 30 petit beurres, 75
gram boter, 130 gram donkerbruine sui
ker en een ei, wat chocoladestroolsel
eenlge
eitjes.
détails,
de mouw
mantels
lederen
zijn alle
Engelache
gemaakt
zeer
model,
vlossige
so
llet ontsteken van Padbchvnren wordt
in sommige streken van ons land en van
Duitschland nog aangetroffen. Ook vindt
men in Duitschland hier en daar nog het
gebruik, dat de kinderen door de hulzen
dwalen om de langslapers te verrassen,
waarmede zij het recht op hun Paasch-
glft verkrijgen.
Keningspudding In een pan op een
nacht vuur 1 ons boter smelten, daar door
been 3 eetlepels bloem roeren, 3 eetle
pels suiker en 3% dX. melk. Blijven
roeren totdat men een dikke saus heeft.
Dan de pan van het vuur nemen, er
door been roeren g geklopte eierdooiers,
1 ons gemalen amandelen en een eet
lepel oranjebloesem. Als de massa be
koeld is gaat het stijfgeklopte eiwit er
door heen. In een met boter besmeerden
puddingvorm wordt de massa overge
daan, bet deksel zorgvuldig gesloten en
ds pudding In een pan, half gevuld met
water, 3 uur gekookt. Het water nu en
dan bijvullen. Dan den deksel van den
vorm afnemen en den pudding nog een
half uur
plaatsen,
warm of koud voordienen
vruchten- of vanillesaus.
Maak dit mooie bloemversiersel op een
zwart kussen van wollen stof.
Den lap hiervoor nemen we ongeveer
40 cM. in het vierkant. We beginnen
met een rand stof op te rijgen m een
hardgroene kleur, de hoeken vouwen we
schuin in. De rand stof kan eerst opge
naaid worden met garen in dezelfde tint
en daarna gaan we hem, aan beide kan
ten, met den veder- of taksteek bewerken
met hard-oranje wol.
Maak dan 3J4 c.M rondom een Ujn
met den vedersteek in hard-blauw, en
daar op 4 c.M rondom een lijn met den
vedersteek in rood.
Het midden van bet kussen is versierd
in
streng
Het
lichte
merbont
wordt niet
meer gedra
gen. We zien
*n heel en-
verble
ven *n
soort
als
draagster maar
onderweg.
Het mannelijke geslacht liet zich niet
onbetuigd en trachtte op allerlei manie
ren de vrouwen en meisjes aan het spre
ken te krijgen, wat aanleiding gaf tot
velerlei wanordelijkheden. Reden waarom
op een goeden dag de politie heel pro
zaïsch het oude gebruik door een politie
verordening uitroeide. De Bpreewandelln-
gen in bet vroege Paaschmorgen-uur
werden verboden.
O suf» A Ftaspévatrice of wel spiegel
eieren met uien en kaas. Een uitje wordt
goed schoon gemaakt en fijn gehakt en
in boter even gefruit in een platten,
vuurvasten schotel. De ui mag niet bruin
worden. Dan strooit men er 28 gram ge
raspte kaas op, nd. oude zoetemelksche,
Parmezaansche of Gruyère en breekt 4
A g eieren voorzichtig naast elkaar in
den schotel. De dooiers moeten heel
blijven. Daaroverheen strooit men nog
25 gram geraspte kaas en set den schotel
In den oven tot bet wit gestold ia Het
mag volstrekt niet bruin worden. Warm
voordienen.
nemen er aan deel,
aldus op deze wijze plechtig om een goe-
oen oogst biddende.
Na het volbrengen van die rondritten
verzamelen zich alle Paaschruiters in een
groote processie, die naar het klooster
Maria Stem optrekt Voorop worden
groote vaandels gedragen. In het kloos
ter aangekomen trekt de processie drie
malen den kloosterhof rond, waarna de
stoet ontbonden wordt Door de Jaren
heen is steeds nauwgezet aan dit oud
plattelandsch gebruik vastgehouden.
Eterala. 4 eieren hard koken, in koud
water leggen en pellen. Dan in plakjes
snijden. Een paar lepels pittige mayon-
nalsesaus vermengen met wat mosterd,
peper en zout De plakjes el hier door-
roeren, heel voorzichtig, op een schotel
leggen en bestrooien met gehakte peter
selie.
Veer ds hmeh: Bebstasbs rib. In een
koekepan worden drie dunne sneedjes
brood zonder korst aan één kant in
boter lichtbruin gebakken en gekeerd.
Op ieder sneedje wordt voorzichtig een
ei gebroken en dan de koekepan even in
den open oven zetten tot het wit der
eieren gestold ia Geen bruine randjes
mogen er aan komen. Men bakt zoo
veel sneedjes als men denkt noodlg te
hebben en dient er peper en zout bij.
Het onderstuk Je laat ge dan in puntvorm
toeloopen. Dan stikt ge aan weerskanten,
op 3J4 cM vanaf het splltje en van
elkaar, twee plooitjes in, en wel een J4
cM. diep. Hierna wordt het kraagje op
vorm geknipt De schuine kantjes dteht-
gestlkt, waarna ge het op het nacht
japonnetje set tot precies in t midden
van *t splltje, zoodat bet kraagje tot el
kaar sluit. De mouwtjes onderaan rim
pelt ge in, waarna ge een manchetje
aanstikt dat ge 19 c.M.' lang en 9 c.M.
breed knipt. BU het inzetten der mouw
tjes neemt ge den naad 2 c.M. meer naar
voren dan den zijnaad, waarna ge het
mouwtje op bet nachtjaponnetje over
stikt. In het splltje maakt ge bovenaan
een liggend, en in t midden twee staande
knoopsgaatjes, waarna ge in dezelfde
richting de drie knoopjes aanzet.
et MM aiSiSia. Mt MMawrtf (ga Sawa mm.
<Sa awSrWtaar aaa Jfa èaowMakaMaar. PeOw
ria 1. Maartea». OaèantMte** Pa a Mn «tas
•*- SaaaawHM. - - -
Mnftaa aSata mm Ma <a M tas*
Wrié a an W* yaWMa Sai..
*au*M m aaawa. aaa a at aa aaMMaSa awm
ataua.
de geheele toren
>t boven verlicht
kwam naar bul-
gezang van dui-
prlesters, getooid
in de kostbaarste gewaden, kwamen door
de groote kerkdeur naar bulten en ver
kondigden, staande in bet stralende licht,
met luide stemmen:
„CLrlstus is opgestaan!** Dit was een
prachtig, wijdingsvol oogenbllk.
1
gawaaa aaaaaa«ai. Séaaa aa aatraafat Ma SnM»
«as. aM kw awwlatetekr MAaf Ma aaalaarab ia-
Sadaaaa, eewkv t aaaa <a eJrü, euvuetr
mb kw aaeM aa kw MaS. awana kat Markeet ar
ZawaarSMa JTaa awt Mm awat raaSaaa kat Ikkoaa.
«rataa Saw. saaawa dag. waSw rara
aaasvk
Bij bei ontbijt: eieren met Paasch-
brood, dat is nu eenmaal *S lands wijs,
W lands eer in ons Nederland. Voor de
kinderen de eieren mooi gekleurd. Dat
staat zoo vroolijk aan bet Paaach-ont-
bUt.
afkoelen en pellen. De spitse zijde af
snijden, cm het el te laten staan. Dan
uit de stompe punt de dooiers nemen.
Deze door een zeef fijn wrijven, met 4 A
5 eetlepels mayonnaisesaus vermengd en
daardoor been de inhoud van een klein
blikje kreeft (de kreeft in kleine stuk
jes gesneden). Met dit mengsel de eieren
vullen, flink hoog. Bovenop een stukje
kreeft. De eieren op een schotel leggen
en deze met versche slablaadjes, waar-
tusschen resten van het vulsel, gamee-
ren.
Kalfstong A la Toulouse. 1 A 3 Kalfs-
tongen wasschen en koken in 2 L. wa
ter met 1 afgestreken eetlepel zout pl.m.
1H A 3 uur. Het laatste half uur een
kleinen kalfszwezerik meekoken. Dan den
zwezerik uit den bouillon nemen en van
de velletjes ontdaan weer terug leggen
in bet nat. Eveneens de kalfstongen van
vellen en vet ontdoen. Alles warm hou
den op een zacht vuur.
In een pan ons boter smelten en er
3 eetlepels bloem doorroeren, vervolgens
langzaam L. bouillon door een zeef
gegoten 5 minuten roerende doorkoken,
de pan van bet vuur en er vlug 2 ge
klopte eierdooiers doorheen mengen, dan
1 dJL. kookroom, 1 klein blikje cham
pignons en den fijngesneden zwezerik. Is
de saus te dik, dan bouillon bijvoegen.
De saus warm houden au bain Marte.
De tong In dikke, schuine plakken snij
den, op een verwarmden schotel leggen,
de saus er over been gieten en er om
been een rand fleurons leggen.
Dat men heusd^, geen kapitalen be
hoeft te besteden aan *'n garderobe om
goed gekleed te zijn, bewees ons weer
eens de modeshow van Vroom en Drees-
mann in het R.
A.
te
met bloemen. De grootste
bloem Is ovaal 7J4 c.M
breed. Teeken dit ovaal
met wit krijt op het
zwarte doek en r:im
een lengte van vuurrood
boordsel, niet te smal, we hebben onge
veer noodlg el. Verbind de belde ein
den tezamen.
Er is een draad langs den kant van bet
boordsel, welken men kan Inhalen, totdat
de gewenschte ovaal -vorm verkregen
wordt.
Stik het langs de krijtlijn op zijn plaats
en werk het half op het kussen, half op
het boordsel, met den vedersteek in Jade-
groen wol. Aan den binnenkant een
ovaal van diepblauw In den ketting-
steek.
Vul bet midden met vierkantjes van
groen, kleine krulssteekjes van blauw
houden de ruitjes op hun plaats.
Onder dé roode bloem zijn twee étrfcel-
vormlge van 7 cM. middellijn. Voor leder
hebben we noodlg een half el blauw bocr-
llnt. De buitenkant wordt gedaan met
den vedersteek in oranje wol. de binnen
kant heeft kettlngsteken In hardgeel.
Met rood werken we acht spaken vanuit
geel.
De twee kleinste bloemen zijn van
hardgeel boorllnt. De buitenkant beeft
blauwe vedersteken. De binnenkant roode
kettlngsteken; de spaken zijn hard
blauw. Het cirkeltje wordt gevuld mat
kettlngsteken in oranje.
De bladeren zijn geknipt van vilt in
twee kleuren groen. 3 van 5H cJd. lang
•Elersla, Witte ragoutsoep,
oesters, doperwten, aardappelen,
ninsspuddinf.
Gekleurde eieren De eieren worden
hard gekookt In water, dat een of an
der natuurlijk kleurmlddel bevat. Zoo
verkrijgt men schakeerlngen van geel tot
bruin met uienschillen, groen met spi-
nasiewater, rood met cochenille, paars
met roode kool, blauw met campAche-
hout; naarmate men hellere of zwakkere
kleuren wenscht, neemt men meer of
minder van de kleurmlddelen. Wil men
bonte figuren, dan kleeft men met een
weinig gom verschillende bloemen op de
eierschaal en bevestigt deze met een
draadje. Als de eieren hard gekookt zijn,
koelt men ze af, droogt ze en wrijft ze
ép met een stukje spekzwoord, waardoor
de kleuren mooi glanzend worden.
gróen
die evenals de
wijde rok geheel
uit kleine strook
jes bestond, maar
die zoo vrij was
om pas boven
den elleboog te
beginnen. Zonder eenig ver
band met het overige deel
der Japon moest se hier dus
met een lintje om den arm
worden vastgehouden 5). *n
Ander eigenaardig détail
zien we hier afgebee'.d, waar
de rok zoodanig la inge
knipt, dat er drie bandiers
ontstaan, die Juist van ach
teren worden gestrikt. Het
deed ons even denken aan
den tijd der queue Ove
rigens werd de aankondi
ging, die do firma VrooA en
Dreesmann ons in *t begin
van haar show deed, ten
volle bewaarheid. Zij bracht
ons niet het exotische at ge
raffineerde, maar hetgeen
ieders smaak en onder ieders
een klein cirkeltje, het laatste wordt
weer opgevuld met den kettlngsteek in
In Pelen bestaat een eigenaardig
Paaschgebrulk, bet zg. „Dygnus". De
jeugd komt te zamen en de jongelieden
honden de meisjes met het hoofd onder
de pomp of zij dompelen de meisjes in
een vijver. De meisjes schijnen nog al
van die grap te houden, ten minste sU
vluchten er slechts zelden voor weg. Het
geldt zelfs voor een bisoudere gunst op
Paaschdag door een jongeman voor het
stortbad of de onderdompeling te worden
uitverkoren.
Benoodigd: 1.50 M. flanel van M cM.
breed en 3 knoopjes. Wanneer ge twee
nachtjaponnetjes maakt, is bet aardig
voor bet ééne effen flanel en voor bet
andere een fijn ruitje te nemen. Dan
kunt ge het effen afwerken met geruit
splltje, kraagje en manchetjes, terwijl ge
het andere met effen afwerkt. Ge uumkt
de patroontjes op de aangegeven maten,
waarna ge se op de stof legt en alles met
een naad ultluilpt; onder aan het nacht
japonnetje knipt ge nog 3 cAf. extra o(j
voor zoom. Dan kunt ge zij-, schouder- en
mouwnaadjes met een platten naad ver
binden. waarna ge onderaan een 3 c.M
breeden zoom instikt. Middenvoor knipt
ge een 15 cM. lang splltje In, waarna
ge twee splitreepjes knipt, welke 13 c.M.
lang en 8 c.M. breed zijn Deze wasden
op den verkeerden kant op één cM.
vanaf bet inknlppunt opgestikt, naar den
goeden kant omgeslagen, en opgestikt.
voor
elk uur van
den dag en
voor eiken
prijs? Vooreerst
de z.g. studio
dress, met
de lange
broek, die in
wijde vo-
lants
sindigten
*t grap-
plge kor
te jasje.
Dan het strand
costume met broek,
waarin de elegan
te mannequins nu
eens geleken op
filmsterren in Flo
rida. dan weer op
ondeugende kwa
jongens of Amerl-
kaansche matro
sen. Wij kwamen
weer op ons ge
mak toen we de
vrouw weer zagen
en den langen
graclelijken rok,
die aan de vrou
welijke lijn haar
soepelheid en
De Paaschklokken gaan' luiden en
vanzelfsprekend willen we eieren en
eiergerechten op tafel brengen. Eieren in
allerlei variaties: bij bet ontbijt, bij bet
middagmaal, bij de lunch. Laten we
hierbij een paar recepten volgen, die
mijne leseressen-hulsmoeders van dienst
kunnen zijn:
Paschen In Rusland. Eertijds werd in
Moskou een van de mooiste Paaschplecu-
tigheden gehouden. Daar was een prach
tige klokketoren. 269 voet boog, met sen
prachtige dlepziinxenae xiok erin, waar
omheen nog vele kleinere klokken hin
gen. Het was de toren van Ivan XauA
Op den vooravond van Paschen weraea
op de kerkpleinen, rondom den toren,
groote hoeveelheden - Paaschkoeken op
gestapeld. In lederen koek stak ’n kaars.
De priesters kwamen deze koeken zege
nen. De kerk zelf was van binnen en van
buiten versierd met bloemen, palmtakken
en brandende kaarsen. Iedere kerkbezoe
ker bracht een brandende kaars mede.
De dienst in de kerk duurde zeer lang.
Dan bij het slaan van het mlddernach-
teljjk uur begon de groote klok van den
toren te lulden, ue kleine klokken vieren
bij én langzamerhand luidden alle toren
klokken van Moskou.
Plotseling werd dan
van Ivan van opdéf~'t
het prachtige/orgelspel
ten, vermengd* met hgl
zenden stemmen. De
in de kostbaarste
de groote k<
wint we weten, hoe niet alleen de lente
van dit jaar, maar élke lente der oude,
aarde dè Lente, *t feit dat er lentes waren
en zijn en komen zullen een vooraf
beelding was, een gelijkenis is van het
Verrezen Leven Christi, van de herboren
genade in ons hart. „Het rijk der heme
len in uw ziel Is gelijk aan een lente-tij,
dat bloesemt over de landen....** DAt is
het Ideaal, dat de prille, teer-blauwe
dagen rond het Paaschfeest ons predi
ken. En zoo hebben ook wij, Christenen,
onzen heel eigen eerbied voor die aller
kleinste aposteltjes en predikers, die
knoppen en zijden blaadjes en vroege
vlinders zijn. En als de afzonderlijke
woorden van Gods groote parabel ver-
eeren en beminnen wij de teerste lente-
'geruchtjes.
Ik ben Onzen Lieven Heer dankbaar,
dat Hij niet in November verrezen is.
Stel u het feest van Zijn en ons her
leven vóór, gevierd in den natten nevel,
waarin rouwzwart de starre bonnen
staan, naakt en betraand.... Wij zijn
toch maar arme menschen, wij hebben
het zinnebeeld noodlg van Gods ver
jongde natuur; het valt ons niet zoo
moeilijk den nieuwen mensch aan te
doen, als naast Zijn genade de bloemen
van Zijn vlakten ons meehelpen en de
boomen van Zijn bosschen ons bemoedi
gend vóórgaan. Het verlangen, een An
der te worden, een beter, reiner, blijer
mensch, is een bijna onvermijdelijk ge
volg van wat dagelijks om ons heen ge
beurt; nooit komt de natuur de boven
natuur zóó ver en zóó gewillig tegemoet
als hier en nu.
Het Is onze zaak, partij te trekken van
dit ons zeer natuurlijke heimwee naar
vernieuwing en verjonging. En zij ook
deze ontroering om Gods zoete parabel,
die drijft op den lente-wind van land tot
land, het eenlge, waartoe wij ons schij
nen te kunnen opheffen de smeekend
opgestrekte hand onzer onmacht, HU zal
ze vatten en ons doen opstaan.
MAOHTELD
In het Spreewald, niet ver van BerlUn,
gingen tot voor korten tijd de jonge doch
ters in haar schilderachtige Wenden-
kleederdracht, om vier uur in den mor
gen van eersten Paaschdag. zwUgend k
naar het dlchtbüzijnde water, om voor
zonsopgang weer thuis te zfjn en het
hooge feest in te wijden met het water,
dat zij zorgvuldig gehaald hadden. De
andere helft der jeugd echter zorgde
tegenwoordig te zUn bij dat waterhalen
Zij stelden zich op langs den weg, waar
langs de meesten moesten terugkeeren en
poogden dan de Jonge dames aan het
spreken te krijgen. De mqoie Spree walde-
tinnen gaven echter niet gemakkelijk
kamp. ZU betaalden met geUjke munt,
door de jongelieden te bespuiten met
kleine, primitieve, uit hout vervaardig
de waterspultjes. Een en ander gaf aan
leiding tot tooneeltjes van de grootste
vroolijkheid en uitgelatenheid en menig
jong paartje vond op deze wijze elkander
en tot op den huldigen dag zweren zij
bU de kracht van het Paaaehwater, dat
hun jonge levens tot elkander bracht in
jeugdige liefde en beginnende lente.
heel tot leta origineels.
We zagen opmerkelijk minder bloem
pa tronen; U enkel exemplaar van geel
en aranjebloemen op zwart fond, met
Gepocheerde eieren: In een wijd pan
netje koken we water met een weinig
zout en een scheut azUn. Als bet water
kookt de pan afzetten tot het water niet
meer borrelt. In een kommetje breken
we een el en laten dit in bet heete wa
ter vallen, terwijl we met een lepel het
wit zooveel mogelUk om den dooier rol
len, zetten het pannetje weer op het
vuur en laten het water 3 A 4 minuten
doorkoken. De aanhangende stukjes ei
wit eraf knippen en het ei warm houden
boven een pan heet water, tot alle eieren
op dezelfde manier gepocheerd zijn. De
gepocheerde eieren kan men voordienen
in een bord geurigen bouillon, in ieder
bord een ei, of men legt ze op dunne
sneedjes geroosterd brood, die met boter
besmeerd zijn. Of men legt ze op een
verwarmden schotel en bedekt ze met
een of andere geurige dikke saus als to
maten-, kerry- of kaassaus.
In Zevenbergen wordt met Paschen
een gelUksoortlg gebruik onderhouden.
Daar geldt t voor een liefdesverklaring,
wanneer een jongeman op eersten
Paaschdag een kan water ultgiet over net
hoofd zijner uitverkorene, die den ag.
„Paaschstroom** meestal gaarne onder
gaat. Gaat sU er mede aocoord en wU Ml
dan met hem dansen, dan gaat zQ vlug
naar huls om baar feestkleed aan te
trekken. Voert
meisje den jongen man daarna mede
naar het huls barer ouders, dan wordt
de verloving spoedig gevierd en is bet
feest.
Zoo bestaan er nog vele oude Paasch-
gebrulken In de Folklore, te veel echter
om ze alle te vertellen. 3. K.
gedistingeerder, ze
toch niet meer
flatteus zUn. 3)
De
voor
dag
van
stof
en
In Saksen wordt ieder jaar met
Paachen, in de nabijheid van Maria
Stern, een groot volksfeest gevierd. Het
ïemebimt. Het vleesch van 2 lams
bouten afwasschen en inwrijven met
zout, kruidnagelpoeder, peper, dan lar-
deeren met 3 ons lardeerspek. In een
pond boter bruin en gaar braden plm.
25 minuten per pond, onder herhaalde
lijk begieten met de jus.
Pasehea bet begin van de nieuw ep-
bloeiende lente. In het begin der Christe
lijke jaartelling bestond er nog ncn
overeenstemming bU bet bepalen van oen
dag, waarop de verrijzenis des Heeren
moest worden gevierd. Het Concilie van
Nicea maakte hieraan een einde door vast
te stellen, dat de eerste Zondag na ds
volle maan, na het begin der lente, Pa
schen wax Vijftien eeuwen lang is dit nu
reeds zoo gebleven, ondanks het groots
tijdsverschil (22 Maart tot 25 April'
In aansluiting op aloude gebrulkess
wordt echter Paschen door zeer velen
nog altijd beschouwd als een zinnebeel
dige feestviering van-de beginnende Len
te. van weer-ontwakende natqur en van
het vruchtbaar kiemende leven. Vandaar
het cadeau doen en het zoeken van
Paascheieren. In sommige streken van
ons land wordt met Paschen door de
melkboeren aan hun verbruikers een
Paaschlammetje van versche grasbeter
cadeau gedaan. En vandaar het gebruik
van Paaschbrood en Paascheieren.
In andere Duitsche streken Is eveneens
het halen van Paaschwater op den eer
sten Paaschdag In stand gebleven. Een
honderd Jaar geleden snelden te BerlUn
voorname dames, zoowel als de eenvou
digste meisjes uit het volk in onverbreek
baar zwijgen naar de Spree, om voor
zonsopgang In emmers, kannen of ander
vaatwerk een zoo groot moge lijke hoe
veelheid Spreewater thuis te brengen.
Aan dit water werd een zeldzame kracht
toegeschreven. Het gold als een kostbaar
schoonheidsmiddel, dat heilzaam werkte
tegen zomersproeten, vlekken en tegen
oorsulzen. Wie zich *s morgens het voor
hoofd ermee waschte, werd van alle
muizennesten bevrijd. Nam men twee
eetlepels er van in vóór het slapen gaan,
dan werd men behoed tegen alle booze
gedachten gedurende den nacht. Het wa
ter verloor echter z*n kracht, zoodra de
één enkel woord sprak
Paachen ligt in een jaargetijde, dat bU
de Jubel-vlering van sün machtig ge
beuren past als een met liefde gekozen
Hjst om een heerlijk meesterwerk. Het
is in zoo volmaakte harmonie met het
karaktw yan bet feest, dat het tot een
gelUkeAs wordt. Heel het len te-gebeuren
wordt verheven tot parabel I Elke tul-
penknop. die zich ontworstelt aan den
grond, en aan zijn eigen stugge schut
blaren, tot de ranke, spitse bloem als
bedwelmd openvalt voor de dwingende
zomerkracht elk paarlgrUs wilgen
katje van zUden fluweel, elke ribes
struik in verrukkeltjk-vroegen bloei, elke
trlomfantelUke merel-kreet, die als een
rsr trompet-signaal van den noogsten
boomtop en de hoogste daknok schalt,
pzedlkt het rijk der hemelen en den op
bloei van ons zleleleven, dat moet zUn
als een groene vallei, die uitbreekt In
bloesem en vogeljubel.
Paschen is zóó volkomen schoon
legen, dat de moderne heidenen het
benijden en er niet Af kunnen blüven
met hun eigengereide gewichtigheid.
Hun verveloos stokpaardje: het parallel-
trekken tusschen oud-heldensche natuur-
feesten en de viering der Christelijk-!
Geloofsgeheimen, of liever nog, het „af
telden" en verklaren der laatste uit de
eerste, komt ieder jaar nog trouw van
stal: 1 moet óók de wei In, het ver
molmde beestje en in t splinternieuw
nonnetje weer voldoende op z*n verhaal
komen voor nog *n paar onwijze spron
gen. Paschen is een feest van diepe,
heerlUke beteekenis, ja zeker, wanneer
*t tenminste opgevat wordt in den zin
der oud-Gennaanscbe lente-feesten, Os-
tara ter eere. Herleving der natuur, niet
waar f vernieuwing van den verstar
den, wlnterschen mensch.
Wij zUn toch iets rijker, dunkt me. Wü
doen wat minder hysterisch met onze
bussels katjes en crocussen, omdat die
nu niet precies t eenlge zUn, waar we
ons aan vast kunnen klampen, wanneer
we willen medlteeren over opstanding.
We zUn wat bedaarder in ons enthou
siasme over de fonkelnieuwe natuur.
kele
ring
glad
bont
brelt-
schwans of kalt
en op de ge-
kleede zwarte
mantels *n smalle
rand van
hennelUn.
eenlge
van de
ache jassen is de
vorm van de re
vers. We sten ze
dan ook zeer
groot, of, zooais
1 schetsje toont,
een eigenaardig
model 4), waar-
bU de kraag ge
heel ontbreekt.
BU de avondja
ponnen zagen
we *n paar eigen
aardige
zooals
L i
dracht uit vroeger
eeuwen, rooals ook
in het zwarte tol- J
letje met *t halve
lange mouwtje, dat
een uitgetanden f9
rand heeft. Hier-
uit vallen heel wU-
de ballonvormige
mouwen van witte
georgette met roo
de en zwarte moe-
Van voren
hangt een jabot van dezelfde
kleurige stof. Het corsage ein
digt In een smal plissée-
strookje evensds de volant
van het rokje. De zoom is
evenals de mouwen kanteel-
vormig uitgetand. Het sport-
pakje op flg. 2 heeft ook dat
aardige aansluitende Jasje, A
van voren met groote knoo-
pen sluitend. Langs de kleine
revers loopt een bies van de
roode geruite stof, waarvan
ook bet rokje is en de blals
langs de manchetten. Een roode
shawl en *n klein petje, eveneens
charme geeft, t
Corsage Is dlkwUls
zeer nauw aan
sluitend zooals in
de figuren 1 en 3
te zien is. We zien
hier en daar merk
waardige herinne
ringen aan de