WAT ZULLEN WE KOKEN
DE BRUID
DIRECTOIRTJE
VOOR MEISJES VAN 9 JAAR
NIEUWE OVERTREKKEN
VOOR OUDE CRAPAUDS
ZAKDOEKEN-SACHETS
til
r- 4
Goedkoope Patronen
-•I
9
•P
48
''I
I
'V
‘I
n
OP VERZOEK
H
Dnrr.
ni
<qM
■I
mei de.
eilcoar
Tulband Uiengerechten 'n Voedzame smakelijke
schotel zonder vleesch
I
J
F w
-
L St
RL
llf
I
H|
I
II
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK
ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
weinig zout Van
Heup wijdte 80 c.M.» zijlengte 42 c.M.
In
•fl
PQLA.
pier.
KJn-
rde
*oo
de bekleedlng van
ma-
ETA.
bet veroorlooft mag het
Zoom dan de geplooide niche met de
lË^I
I I
atle
raa
llda
den
Ba
st
st
en a,
De
de
•egt
tegelijk in bet kokende water. De ballen
zinken eerst, doch bomen boven drijven
ultge-
eid te
op de
telUke
arvoor
u hier
o dat
dttlng
Under
r Slot
geven.
gesleten
maakte
het
kunt
passen
Neem
zullen
lezeres,
gerecht
hen,
uur
üf 8
andere
van
liefst
Bekomen
oor den
i enkele
grouust
Je. snip,
voorstel,
gadering
Lel werken
da plooien, vnox de
:ld dat
Zondag
West-
school-
phabe-
tan de
In den
s. Nog
loopt
welkom
M leden
de ver-
Istelijkep
rug,
rug
I werd
jagan-
le ver-
i werd
■e van
ten.
XX>-
un-
ti de
- en
n.
ter
edaan
de
■n en
lokaal
«tuur
ver-
als
1 zijn
daar-
r zijn
teling
urge-
ering
•n
U te
een
p üe
1' op
Utter
Mens
voor
zich uitstekend voor het
van zakdoeken-sachets,
het laatste genre veel so-
midden tot een vluggen strik geknoopt
wordt. No. 3 is vervaardigd uit licht
lila zijde en de rand bestaat uit oranje
driehoekjes, die met den kruissteek over
etamine gewerkt zijn. Ook de twee
bestaan uit oranje lint,
model is voor de degelijken
ontworpen. Het bestaat uit
afgezet met een klein pi-
linnen leent
vervaardigen
Natuurlijk is
lm wundersehOnen rnonat Mal, wenn
al die Knospen blllhn beginnen ook de
brulden uit te komen. Hoe zeldzamer de
echte bruidsstoet met de bruid in het
wit, de twee bruidsmeisjes met bouquet-
ten en daarachter de vergenoegde mama's
en papa's, hoe meer aandacht we er aan
besteden. Wie dus een dergelUk evene
ment in t zicht beeft, doet goed haar
kleeding in de puntjes te verzorgen, want
veler oogen zijn op haar gevestigd.
De bruidsjapon moet op de eerste
plaats eenvoudig sUn. Ons afgebeelde
model voldoet zeer aeker aan dezen eisch.
Bet is van zware crêpe satin met inge-
sette klokstukken. dus ongelijk vallenden
rok. De taille is eenlgszlns blousend door
de Ingestikte plooitjes. Laat de bruid niet
meedoen aan de mode wat betreft de
Heeft u idee om een ouden crapaud
van een nieuw, frisch overtrek te voor
zien, dan moet u in de eerste plaats, om
een goed resultaat te verkrijgen, zeer ac
curaat te werk gaan met t knippen van
t patroon, soodat u een goeden pasvorm
krijgt; en bedenk, dat u den eersten keer
beter een klein doorloopend patroon kan
nemen, dat van alle kanten gezien bet-
ind met
ideld.
’tigd op
bet be
was het
iaagand*
Van de
m een
met de
itenlljst,
van het
ugezlen.
ing der
■ng van
Ir moet
stens 13
dldatsn.
d tot 10
de ge-
gedacli-
heer de
rgelezen
Burge-
gezien
>rs, dat
Vervol
len m-
I bevat,
an Pz,
v. Die-
in Oz.,
>e heer
bet patroon 1
ook in de lengte.
zonder vleesch weuscht, dat vooral ook
geschikt is voor kinderen Dit gerecht is
van Duitschen oorsprong. Ze noemen het
in Duitechland KUHze. Voor die Klósze
of bollen, heeft men op een liter melk
noodlg h pond grof griesmeel. 4 eieren
en h weinig zout.
De melk wordt gekookt en bet gries
meel daar langzaam in gestrooid, terwijl
men voortdurend blijft roeren, tot het
geheel een zeer stijve brU geworden is.
Zoodra die grlesmeelbrU vóMoznde is af
gekoeld. roert men er, een voor een. de
heele eieren door en n weinig zout Van
dit mengsel vormt men ballen, ter grootte
van n biljartbal, en kookt die gaar tn
kokend water met zout. Men neemt daar
een groote pan voor en doet eenige ballen
Men maakt het patroon als op de
teekening is aangegeven.
Wanneer men een rechthoek opzet.
welke 48 C.M. lang en 00 c M. breed Is,
kan men alle aangegeven maten er op
afteekenen en het patroon op de vaste
lijnen uitknippen. Hierna legt ge het pa
troon zóó op de stof, dat ge bovenaan
nog 3h C-M. extra voor zoom bjj kunt
knippen. Overigens knipt ge overal één
cM. naad bij. Dan kunt ge voor- en
achtemaad met een platten naad ver
binden, waarna ge onder aan de pilpjes
het kantje set. Dit wordt aangezet en
op den verkeerden kant overgestikt. Dan
kunt ge opk den kruisnaad dicht- en
als ze gaar zUn Dan schept men ze. met
een schuimspaan op een verwarmden
schotel. Zijn alle bollen gaar, dan giet
men er wat gekruimelde In boter gebak
ken beschuit over met gesmolten boter
en dient ze beet op.
Het nat van de griesmeelbollen kan
weer dienen voor bet bereiden van de
een of anoeie soep.
Men serveert bij de griesmeelbollen.
gestoofde pruimen, abrikoosjes, peren of
appelmoes of welke compóte men wil,
doch liefst warme
Dit gerecht is zeer smakelijk en voed
zaam.
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL.
mouwen; geen volants at ballomnouwen.
Juist het gladde, lange mouwtje staat
zoo mooi (fig. $890).
Wanneer we zestien- of zeventien
jarige bruidsmeisjes hebben, is bet hier
afgebeelde tolletje van rose tafzUde erg
aardig. Het pelerlentje, de votant en de
rok zijn uitgetand. Een ceintuurtje met
groeten strik omsluit de taille (fig. 0808).
Zijn de bruidsmeisjes wat ouder, dan
doen we beter *n meer gekleede japon
te nemen, zooals de mode van t oogen-
blik eischt, eenvoudig. Aan den rek
wprdt alle aandacht besteed. Eigenaar
dig Ingezette klokvolanta geven eeb ver
rassend effect, wat nog verhoogd wordt
door een vluggen strik op bet oorsage en
op de heup (fig. 5900).
gewerkt
kleine strikjes
Het laatste
onder ons
wit linnen,
ootje of omgefestonneerd. De versiering
bestaat uit open zoomen en een motiefje
in wit borduursel. Heel mooi wordt dit
sachet, indien het met llchtroae linnen
of satinet gevoerd wordt. In het laatste
geval te ook de strik van rose zijde.
Deze drie sachets vormen een bijzonder
aardig en goedkoop (Ideale combinatie)
geschenk artikel, dat iedereen graag zal
ontvangen.
Benoodigd:
breedte. 85 c.M elastiek, 1 M. kant van
2 c.M. breedte,
maakt
platstikken. Aan weerszijden van den
voornaad maakt ge op één cJC afstand
een knoopsgat. Dan stikt ge boven aan
het dlrectolrtje een 1 cM. breeden
zoom. Hierdoor wordt later het elastiek
gehaald, terwijl dit door de knoopsgaten
te voorschijn komt en hier stevig wordt
vastgenaaid. Met wasschen kan dan bet
elastiek gemakkelijk er uit gehaald wor
den. Het spreekt van zelf, dat ge dit
patroon ook voor een dlrectolremode!
kunt gebruiken. Dan knipt ge ook aan
de pijpjes 3jf c.M. voor zoom bij. ter
wijl men dan in plaats van 85 c.kt
elastiek, 1.40 M. koopt.
Irukwti
Op verzoek volgen hieronder *n paar
recepten voor tulband.
Wil men tulband maken van zelfrijzend
bakmeel, dan neemt men op 3 ons zelf
rijzend meel: K ons krenten, !4 ons ro
zijnen, een weinig fijn gesnipperde suca-
de, 1 el. ongeveer 3)4 d.L. koude melk,
5 gr. zout en 10 gr. bakpoeder.
Eer men het deeg mengt, maakt men
den vorm gereed; die wordt van binnen
goed met boter ingesmeerd (ook bet dek
sel) en daarna bestrooid met paneermeel.
Dan mengt men bloem en bakpoeder
goed door elkaar, maakt een kuiltje In
bet midden, waarin men het el breekt.
Daar strooit men het zout op. voegt er 'n
weinig melk bjj en roert, van het midden
uit, alles goed door elkaar tot een gelijke
massa, die men even flink klopt met een
houten lepel. Ten slotte gaan krenten,
rozijnen en sucade er door en dan doet
men het beslag dadelijk in den vorm. Te
voren zorgt men voor kokend water in
een pen. waarin de pudding (au bain
Marie dus) ongeveer twee uren moet ko
ken. Het water in de pan moet kokend
blijven en zoo hoog wezen, dat de pud
dingvorm voor drie vierde onder water
staat. Is de tulband gaar, dan kan men
bem nog 'n kwartiertje in een wannen
oven zetten of dicht bl) het fornuis om te
drogen.
Tulband kan men ook maken van ge
wone bloem. Dan neemt men, bij de bo
ven aangegeven hoeveelheid, ongeveer 30
gram gist. Van de gist maakt men met
een weinig suiker, wat lauwe melk en 'n
beetje bloem, eerst *n glstsAikje midden
In de bloem. Is dat móói gerezen, dan
doet men er het el bjj en langzamerhand
de andere bloem, melk, zout, krenten, ro
zijnen en sucade en zoo men wil ook wat
afgeraspte citroenschil. Het beslag moet
dan, op een lauw-warm plekje, ongeveer
een uur staan rijzen eer men het in den
vorm doet.
Inplaats van hem au bain Marie te ko
ken, kan men den tulband ook in een
blikken tulbandvorm zonder deksel in
den oven bakken Met een breinaald pro
beert men of de tulband gaar is. De brei
naald moet geheel schoon uit het deeg
te voorschijn komen. Blijft er nog iets
aan kleven, dan is dit een bewijs, dat het
gebak nog niet gaar is.
Voor poffert, broeder of dikke koek kan
men dit zelfde recept gebruiken. In plaats
van au bain Marie of tn den oven, wordt
de koek dan in een gewone Ijzeren braad
pan klaar gemaakt. Men zet dan de pan
eerst op het vuur met een lepel boter, die
men even bruin laat worden. Dan laat
men ze rondom goed langs de heele pan
loopen, en doet bet beslag erin. Men
sluit de pan goed al met een passend
deksel en laat den koek gaar worden op
een petroleumstel of op een heel laag
pitje van *t gas. Na een half uur wordt
bodemknnt 15 cM.. deelen
van zijkanten, welke de armen ontmoe
ten 15 cM. van den bodemkant, schuin
afloopende tot 3)4 cM. aan den boven
kant van den arm, andere kanten 18
mjf.
Arm. Btnnenbodemkant 15 c.M. zijde
welke vereenlgt rug 15 c.M. bodemkant,
afschuinende tot op 3)4 eJd. aan den
bovenkant van den arm, andere kanten
18 m-M.
Buitenkant rug, voorkant arm (ook
tusachenkant rug Indien noodzakelijk)
en zijkanten en ook voorkant zittingen
rondom 18 mM.
De plooien van de ruche moeten ge
knipt worden in de breedte, doch als
met den naad van
den crapaud; daarna afknippen langs de
zijnaden, vervolgens lager naar bene
den, precies langs de HJn. waar de rug
den arm en de zitting ontmoet. Knip
den buitenrug precies op dezelfde
nier.
Neem het zltting-patroon met het
drukwerk weer leesbaar voor u. de vouw
van de krant in het midden naar bene
den. Knip den voorkant af aan den rand
van de zitting en aan de zijden, waar
armen en rug elkaar raken.
Een patroon van één arm is slechts
noodlg, omdat de andere precies het
zelfde is. Plaats het papier zoó. dat u
drukwerk van den binnenkant uit
lezen. Aan den buitenkant wordt
het papier gelijk met het bekleedsel af
geknipt. Een en ander wordt u duide
lijk uit de teekening. de lijnen geven den
loop van het drukwerk aan.
Nu wordt een stuk papier aan den
vóórkant van den arm gespeld, en ge
knipt naai dcu 1 *-•
mngespeld met inslagen aan den ver
keerden kant. Neem de Inkepingen bij
elkaar en probeer nu op uw crapaud.
Zorg er voor dat het gemakkelijk past,
daar de Inslagen en pljpsoomen ruimte
zullen innemen. Duw bet extn-matw-
rlaal. die aangeknipte 15 C.M., tusschen
de zijden en achterkant van de zitting.
Laat een zoom aan den binnenkant
open.
Het opmaken.
Voor rol- of pjjpaootnen koopt u wit
galon van 3 m M. en giet er heet water
over. Laat het drogen en bet koord is
gekrompen. Vereenig de schuine stroo-
ken aan den rechten kant, druk de bles
open, strek het over den tafelrand,
vouw het midden om, plaats het koord
op de vouw en rtfg dicht langs bet koord.
Alle zichtbare zoomen worden gepijpt
(met koord bewerkt). Neem nu de spel
den over een stukje van 3JJ—5 cM er
uit en naai den koordzoom vast op -e
krijtlijndoe het op de machine zoo
dicht mogelljk langs het koord de ge
bogen lijnen kunnen beter met de hand
genaaid worden.
Naai een omwikkeling aan een kant
van den open zoom en maak aan den
anderen kant met drukknoopen vast. U
kunt natuurlijk het overtrek ook geheel
dicht naaien.
De rache.
Naai de stukken voor den omtrek aan
elkaar, veuw den zoom In en maak een
5 cJl. breede ploot met tusschenrulm-
ten van 10 cM.
Neem dus op 10 cM. en laat 10 c.M.
zitten, en zoo vervolgens.
Probeer rondom den stoel en kijk of
er nog wat te veranderen valt.
Daarna Iedere plooi plat spelden, de
kanten goed Invouwen en Inrijgen langa
den bovenkant.
als hulp, osn ze later correct aan elkaar
te zetten.
Verwijder het patroon van den stoel en
knip een duplicaat van den arm uit,
benevens twee buitenzijkanten van den
crapaud en den rugkant. Merk wat links
en wat rechts is. Vouw den rug en de
zitting en den voorkant der zitting dub
bel. om bjj te knippen, soodat de belde
kanten zonder rafels zijn. Voor de ge
plooide afwerking aan den onderkant
nemen we tweemaal zooveel stof als de
ontrek.
Het afwerken van de zoomen kan na
tuurlijk op verschillende manieren ge
beuren.
Rolzoomen zijn wel bet beste geschikt
en men heeft er strookenmateriaal voor
noodlg van 3)4 eJC breed.
Het knippen van de stof.
Leg het materiaal met den goeden
kant naar boven op den grond of op een
groote tafel en plaats de papieren pa
tronen er op, soodat de drukletters alle
leesbaar zijn. Trek het patroon met krijt
en geef de Inkepingen met een teeken
aan. Trek dan met krijt de volgende
omslagen:
Rinnenrug,
knipt naui Ucu vumi
van den stoel. Plooi de volte om den arm
om te passen om de bocht van den
I voorkant Neem een patroon van
oopj
zelfde is, soodat u met bet knippen geen
extra moeite krijgt. Het is een heel
werkje laten we dat voora' zeggen, maar
u wordt ook ten volle beloond, als er
straks tn plaats van den ouden, kaal
crapau' in de pas schoonge-
-kamer een staat met frissche
cretonne, of bekleed met een andere frls-
I ache, waschbare stof.
Het kost u zeker iets, maar toch lang
zooveel niet als een nieuw meubelstuk.
Wanneet u stof neemt met een groot
patroon, dan krijgt u de moeilijkheid,
dat u op het patroon moet werken.
Wilt u beslist een groot patroon, dan
zullen de volgende regels u een beetje
helpen.
U moet er voor zorgen, dat de hoofd
taak van bet patroon precies In het mid
den van zitting, rug en armen komt, zoo
als op onze teekening de crapaud met
bouquet pa troon (een nieuwe cretonne)
geteekend is.
U zult daarbu wel een beetje meer suu
noodlg hebben, daar u om het patroon
steeds in bet midden te krijgen soms iets
verliest.
de koek omgekeerd en moet hij nog *n
half uurtje baksen aan den anderen kant.
Hjj xan warin en ook koud worden voor
gediend. Men kan er boter en suiker bU
eten, ofwel vanillesaus,
Uiengerechten. Een andere lezeres
vraagt naar recepten van verschillende
uiengerechten .en liefst goedkoope”
schrijft ze. .want ik ben moeder van een
groot gezin.” We zullen beginnen met:
Uiensoep. Een wat te flauwe soep, bU-
voorbeeld een aangelegd restje aardap-
pelwater, boonennat. bloemkoolnat
kan men pittiger maken met uien,
uien worden dan dwars In sc’i 'ven ge
sneden, de ringen uit elkaar gehaald, met
meel bestoven en in boter bruin gebak
ken. Deze uienringen legt men in de
soepterrien en giet de soep erover heen.
Tctratensoep met uien. Ook hlervo<“
worden In schijfjes gesneden uien bruin
gebraden: men voegt er ‘n blikje toma
ten purée bjj en dan een voldoende hoe
veelheid vocht, waarna men alles nog 'n
klein poosje laat koken. Door *n stukje
boter of *n paar bouillonblokjes, kunnen
deze soepen smakelijker worden gemaakt.
Uienschotel. Op 1 K.G. groote uien
rekent men )4 ons boter, )4 ons zoete-
melksche kaas, 30 gram bloem, 3 d I.
melk en een weinig zout.
De uien worden dun geschild en
ruim water met het zout in hun geheel
gaar gekookt. In 15 k 30 minuten zijn de
uien gaar. Men moet er dan even met 'n
vork In prikken om te zien of ze ook
van binnen gaar zijn. Dan Iaat men ze
even uitlekken en schikt ze in een met
boter bestreken vuurvasten schotel. Van
de melk, de bloem en de boter met een
tikje zout, maakt men een mooi glad ge
bonden sausje en roert daar de helft van
de geraspte kaas door De rest van
kaas strooit mer. over den schotel,
hier en daar *n klontje boter en laat er
in dén oven *n mooi korstje op komen.
Aardappelkoekjes met uien. Overge
schoten aardappelen maakt men goed
fUn. doet er *n paar lepels bloem bU. pe
per, zout, nootmuscaat en wat fün gesne
den en bruin gebakken uien. BU dit alles
voegt men een ei en verder zooveel rnélk
als noodlg is om er een zeer stijf deeg
van te maken. In rokend heet frituurvet
laat men telkens een lepel vol van dit
stUve beslag glijden en mooi bruin bak
ken. Deze koekjes zUn heerlijk bU de bo
terham en kunnen het vleesch vervangen.
Uienringen, door een beslag je geroerd
en in heet frituurvet gebakken. zUn ook
zeer smakelUk bij de boterham. Ik heb
daar vroeger het recept al eens van ge-
Reven.
Griesmeelbollen met compóte
wel in den smaak vallen bU de
die een smakelUk, voedzaam
mede naar den winkel, dan zal de be
diende u precies vertellen hoeveel u
noodlg heeft.
Patroon van papier.
Laten we aannemen, dat ju een cra
paud heeft van het gewone type.
De deelen zullen dan zUn:
Binnenkant rug. buitenkant rug, zit
ting, voorkant zitting, arm, voorkant
arm, tusschenstuk rug.
Nu neemt u groote vellen krantenpa-
schaar en spelden. Knip het pa
troon van een zUde van den
stoel. BU het knippen snUdt u
af bU de bestaande naden van
het oude bekleedsel van den
stoel. U neemt een stuk papier
(een krant) en speldt dit aan
den binnenkant van den rug.
Het drukwerk, de letters ge
woon leesbaar voor u, de vouw
van de krant loopt over het
midden recht naar beneden.
Laat 't papier hangen over den
bovenkant en snUdt 't gelijk af
38
na
te
I-
It
U
1.
it
ten verkocht en de eene crapaud is groo-
ter dan de andere, dus daarom kunnen
we niet zeggen hoeveel stof u noodlg
heeft
Doeh als u alles tn papieren patronen
knipt en u meet dit uit, of u gaat er
lider en sterker. Het eerste modelletje is
gedacht van rose, glanzende zUde. afge
zet met een ruim strookje Dit laatste
kan men afzetten met een open randje
van teer-blauwe kleur, dat na bet aan
zetten doormidden geknipt wordt. Ook
het borduursel wordt met teer-blauwe
D. M. C.-zUde vervaardigd. Het ia een—
vlug-opschietend motiefje tn den span
en knoopjessteek en toch voldoet het
buitengewoon.
Aan den achterkant wordt boven en
onder een lint bevestigd, hewelk in het
Meestal worden deze luxe-dlngetjes
zoo maar kant-en-klaar in een mode
winkel gekocht en toch is bet zoo'n
I den voorkant van de armen en vereenlgt
de buitenkanten der armen.
Knip nu at aan den voorkant van bet
bekleedsel.
Nu Inkepingen knippen op de ontmoe
tende kanten van verschillende deelen.
De strooken voor de rolzoomen moeten
schuin geknipt en gedraaid a orden.
Knip niet voordat alles in patroon
opgelegd ia
Knip uit langs den buitenkant van -ie
krUtlitnen en naai langs den binnenkant
Voor den raiabom wordt bet bekleedsel
bekleedsel.
Uw crapaud is klaar, een heel weik
maar een prettig idee ais u soon nieuw
meubel weer ziet staan en te denken,
dat u <Ht self en met weinig kosten
heeft klaar gespeeld.
kleine moeite om dese zelf te maken.
Allicht bezitten wU een lapje zacht-
gekleurde zijde of satinet, dat hiervoor
te gebruiken valt. Ook wit of gekleurd
'****“1
1
I