WAT ZULLEN WE KOKEN DE BRUID DIRECTOIRTJE VOOR MEISJES VAN 9 JAAR NIEUWE OVERTREKKEN VOOR OUDE CRAPAUDS ZAKDOEKEN-SACHETS til r- 4 Goedkoope Patronen -•I 9 •P 48 ''I I 'V ‘I n OP VERZOEK H Dnrr. ni <qM ■I mei de. eilcoar Tulband Uiengerechten 'n Voedzame smakelijke schotel zonder vleesch I J F w - L St RL llf I H| I II OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN weinig zout Van Heup wijdte 80 c.M.» zijlengte 42 c.M. In •fl PQLA. pier. KJn- rde *oo de bekleedlng van ma- ETA. bet veroorlooft mag het Zoom dan de geplooide niche met de lË^I I I atle raa llda den Ba st st en a, De de •egt tegelijk in bet kokende water. De ballen zinken eerst, doch bomen boven drijven ultge- eid te op de telUke arvoor u hier o dat dttlng Under r Slot geven. gesleten maakte het kunt passen Neem zullen lezeres, gerecht hen, uur üf 8 andere van liefst Bekomen oor den i enkele grouust Je. snip, voorstel, gadering Lel werken da plooien, vnox de :ld dat Zondag West- school- phabe- tan de In den s. Nog loopt welkom M leden de ver- Istelijkep rug, rug I werd jagan- le ver- i werd ■e van ten. XX>- un- ti de - en n. ter edaan de ■n en lokaal «tuur ver- als 1 zijn daar- r zijn teling urge- ering •n U te een p üe 1' op Utter Mens voor zich uitstekend voor het van zakdoeken-sachets, het laatste genre veel so- midden tot een vluggen strik geknoopt wordt. No. 3 is vervaardigd uit licht lila zijde en de rand bestaat uit oranje driehoekjes, die met den kruissteek over etamine gewerkt zijn. Ook de twee bestaan uit oranje lint, model is voor de degelijken ontworpen. Het bestaat uit afgezet met een klein pi- linnen leent vervaardigen Natuurlijk is lm wundersehOnen rnonat Mal, wenn al die Knospen blllhn beginnen ook de brulden uit te komen. Hoe zeldzamer de echte bruidsstoet met de bruid in het wit, de twee bruidsmeisjes met bouquet- ten en daarachter de vergenoegde mama's en papa's, hoe meer aandacht we er aan besteden. Wie dus een dergelUk evene ment in t zicht beeft, doet goed haar kleeding in de puntjes te verzorgen, want veler oogen zijn op haar gevestigd. De bruidsjapon moet op de eerste plaats eenvoudig sUn. Ons afgebeelde model voldoet zeer aeker aan dezen eisch. Bet is van zware crêpe satin met inge- sette klokstukken. dus ongelijk vallenden rok. De taille is eenlgszlns blousend door de Ingestikte plooitjes. Laat de bruid niet meedoen aan de mode wat betreft de Heeft u idee om een ouden crapaud van een nieuw, frisch overtrek te voor zien, dan moet u in de eerste plaats, om een goed resultaat te verkrijgen, zeer ac curaat te werk gaan met t knippen van t patroon, soodat u een goeden pasvorm krijgt; en bedenk, dat u den eersten keer beter een klein doorloopend patroon kan nemen, dat van alle kanten gezien bet- ind met ideld. ’tigd op bet be was het iaagand* Van de m een met de itenlljst, van het ugezlen. ing der ■ng van Ir moet stens 13 dldatsn. d tot 10 de ge- gedacli- heer de rgelezen Burge- gezien >rs, dat Vervol len m- I bevat, an Pz, v. Die- in Oz., >e heer bet patroon 1 ook in de lengte. zonder vleesch weuscht, dat vooral ook geschikt is voor kinderen Dit gerecht is van Duitschen oorsprong. Ze noemen het in Duitechland KUHze. Voor die Klósze of bollen, heeft men op een liter melk noodlg h pond grof griesmeel. 4 eieren en h weinig zout. De melk wordt gekookt en bet gries meel daar langzaam in gestrooid, terwijl men voortdurend blijft roeren, tot het geheel een zeer stijve brU geworden is. Zoodra die grlesmeelbrU vóMoznde is af gekoeld. roert men er, een voor een. de heele eieren door en n weinig zout Van dit mengsel vormt men ballen, ter grootte van n biljartbal, en kookt die gaar tn kokend water met zout. Men neemt daar een groote pan voor en doet eenige ballen Men maakt het patroon als op de teekening is aangegeven. Wanneer men een rechthoek opzet. welke 48 C.M. lang en 00 c M. breed Is, kan men alle aangegeven maten er op afteekenen en het patroon op de vaste lijnen uitknippen. Hierna legt ge het pa troon zóó op de stof, dat ge bovenaan nog 3h C-M. extra voor zoom bjj kunt knippen. Overigens knipt ge overal één cM. naad bij. Dan kunt ge voor- en achtemaad met een platten naad ver binden, waarna ge onder aan de pilpjes het kantje set. Dit wordt aangezet en op den verkeerden kant overgestikt. Dan kunt ge opk den kruisnaad dicht- en als ze gaar zUn Dan schept men ze. met een schuimspaan op een verwarmden schotel. Zijn alle bollen gaar, dan giet men er wat gekruimelde In boter gebak ken beschuit over met gesmolten boter en dient ze beet op. Het nat van de griesmeelbollen kan weer dienen voor bet bereiden van de een of anoeie soep. Men serveert bij de griesmeelbollen. gestoofde pruimen, abrikoosjes, peren of appelmoes of welke compóte men wil, doch liefst warme Dit gerecht is zeer smakelijk en voed zaam. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL. mouwen; geen volants at ballomnouwen. Juist het gladde, lange mouwtje staat zoo mooi (fig. $890). Wanneer we zestien- of zeventien jarige bruidsmeisjes hebben, is bet hier afgebeelde tolletje van rose tafzUde erg aardig. Het pelerlentje, de votant en de rok zijn uitgetand. Een ceintuurtje met groeten strik omsluit de taille (fig. 0808). Zijn de bruidsmeisjes wat ouder, dan doen we beter *n meer gekleede japon te nemen, zooals de mode van t oogen- blik eischt, eenvoudig. Aan den rek wprdt alle aandacht besteed. Eigenaar dig Ingezette klokvolanta geven eeb ver rassend effect, wat nog verhoogd wordt door een vluggen strik op bet oorsage en op de heup (fig. 5900). gewerkt kleine strikjes Het laatste onder ons wit linnen, ootje of omgefestonneerd. De versiering bestaat uit open zoomen en een motiefje in wit borduursel. Heel mooi wordt dit sachet, indien het met llchtroae linnen of satinet gevoerd wordt. In het laatste geval te ook de strik van rose zijde. Deze drie sachets vormen een bijzonder aardig en goedkoop (Ideale combinatie) geschenk artikel, dat iedereen graag zal ontvangen. Benoodigd: breedte. 85 c.M elastiek, 1 M. kant van 2 c.M. breedte, maakt platstikken. Aan weerszijden van den voornaad maakt ge op één cJC afstand een knoopsgat. Dan stikt ge boven aan het dlrectolrtje een 1 cM. breeden zoom. Hierdoor wordt later het elastiek gehaald, terwijl dit door de knoopsgaten te voorschijn komt en hier stevig wordt vastgenaaid. Met wasschen kan dan bet elastiek gemakkelijk er uit gehaald wor den. Het spreekt van zelf, dat ge dit patroon ook voor een dlrectolremode! kunt gebruiken. Dan knipt ge ook aan de pijpjes 3jf c.M. voor zoom bij. ter wijl men dan in plaats van 85 c.kt elastiek, 1.40 M. koopt. Irukwti Op verzoek volgen hieronder *n paar recepten voor tulband. Wil men tulband maken van zelfrijzend bakmeel, dan neemt men op 3 ons zelf rijzend meel: K ons krenten, !4 ons ro zijnen, een weinig fijn gesnipperde suca- de, 1 el. ongeveer 3)4 d.L. koude melk, 5 gr. zout en 10 gr. bakpoeder. Eer men het deeg mengt, maakt men den vorm gereed; die wordt van binnen goed met boter ingesmeerd (ook bet dek sel) en daarna bestrooid met paneermeel. Dan mengt men bloem en bakpoeder goed door elkaar, maakt een kuiltje In bet midden, waarin men het el breekt. Daar strooit men het zout op. voegt er 'n weinig melk bjj en roert, van het midden uit, alles goed door elkaar tot een gelijke massa, die men even flink klopt met een houten lepel. Ten slotte gaan krenten, rozijnen en sucade er door en dan doet men het beslag dadelijk in den vorm. Te voren zorgt men voor kokend water in een pen. waarin de pudding (au bain Marie dus) ongeveer twee uren moet ko ken. Het water in de pan moet kokend blijven en zoo hoog wezen, dat de pud dingvorm voor drie vierde onder water staat. Is de tulband gaar, dan kan men bem nog 'n kwartiertje in een wannen oven zetten of dicht bl) het fornuis om te drogen. Tulband kan men ook maken van ge wone bloem. Dan neemt men, bij de bo ven aangegeven hoeveelheid, ongeveer 30 gram gist. Van de gist maakt men met een weinig suiker, wat lauwe melk en 'n beetje bloem, eerst *n glstsAikje midden In de bloem. Is dat móói gerezen, dan doet men er het el bjj en langzamerhand de andere bloem, melk, zout, krenten, ro zijnen en sucade en zoo men wil ook wat afgeraspte citroenschil. Het beslag moet dan, op een lauw-warm plekje, ongeveer een uur staan rijzen eer men het in den vorm doet. Inplaats van hem au bain Marie te ko ken, kan men den tulband ook in een blikken tulbandvorm zonder deksel in den oven bakken Met een breinaald pro beert men of de tulband gaar is. De brei naald moet geheel schoon uit het deeg te voorschijn komen. Blijft er nog iets aan kleven, dan is dit een bewijs, dat het gebak nog niet gaar is. Voor poffert, broeder of dikke koek kan men dit zelfde recept gebruiken. In plaats van au bain Marie of tn den oven, wordt de koek dan in een gewone Ijzeren braad pan klaar gemaakt. Men zet dan de pan eerst op het vuur met een lepel boter, die men even bruin laat worden. Dan laat men ze rondom goed langs de heele pan loopen, en doet bet beslag erin. Men sluit de pan goed al met een passend deksel en laat den koek gaar worden op een petroleumstel of op een heel laag pitje van *t gas. Na een half uur wordt bodemknnt 15 cM.. deelen van zijkanten, welke de armen ontmoe ten 15 cM. van den bodemkant, schuin afloopende tot 3)4 cM. aan den boven kant van den arm, andere kanten 18 mjf. Arm. Btnnenbodemkant 15 c.M. zijde welke vereenlgt rug 15 c.M. bodemkant, afschuinende tot op 3)4 eJd. aan den bovenkant van den arm, andere kanten 18 m-M. Buitenkant rug, voorkant arm (ook tusachenkant rug Indien noodzakelijk) en zijkanten en ook voorkant zittingen rondom 18 mM. De plooien van de ruche moeten ge knipt worden in de breedte, doch als met den naad van den crapaud; daarna afknippen langs de zijnaden, vervolgens lager naar bene den, precies langs de HJn. waar de rug den arm en de zitting ontmoet. Knip den buitenrug precies op dezelfde nier. Neem het zltting-patroon met het drukwerk weer leesbaar voor u. de vouw van de krant in het midden naar bene den. Knip den voorkant af aan den rand van de zitting en aan de zijden, waar armen en rug elkaar raken. Een patroon van één arm is slechts noodlg, omdat de andere precies het zelfde is. Plaats het papier zoó. dat u drukwerk van den binnenkant uit lezen. Aan den buitenkant wordt het papier gelijk met het bekleedsel af geknipt. Een en ander wordt u duide lijk uit de teekening. de lijnen geven den loop van het drukwerk aan. Nu wordt een stuk papier aan den vóórkant van den arm gespeld, en ge knipt naai dcu 1 *-• mngespeld met inslagen aan den ver keerden kant. Neem de Inkepingen bij elkaar en probeer nu op uw crapaud. Zorg er voor dat het gemakkelijk past, daar de Inslagen en pljpsoomen ruimte zullen innemen. Duw bet extn-matw- rlaal. die aangeknipte 15 C.M., tusschen de zijden en achterkant van de zitting. Laat een zoom aan den binnenkant open. Het opmaken. Voor rol- of pjjpaootnen koopt u wit galon van 3 m M. en giet er heet water over. Laat het drogen en bet koord is gekrompen. Vereenig de schuine stroo- ken aan den rechten kant, druk de bles open, strek het over den tafelrand, vouw het midden om, plaats het koord op de vouw en rtfg dicht langs bet koord. Alle zichtbare zoomen worden gepijpt (met koord bewerkt). Neem nu de spel den over een stukje van 3JJ—5 cM er uit en naai den koordzoom vast op -e krijtlijndoe het op de machine zoo dicht mogelljk langs het koord de ge bogen lijnen kunnen beter met de hand genaaid worden. Naai een omwikkeling aan een kant van den open zoom en maak aan den anderen kant met drukknoopen vast. U kunt natuurlijk het overtrek ook geheel dicht naaien. De rache. Naai de stukken voor den omtrek aan elkaar, veuw den zoom In en maak een 5 cJl. breede ploot met tusschenrulm- ten van 10 cM. Neem dus op 10 cM. en laat 10 c.M. zitten, en zoo vervolgens. Probeer rondom den stoel en kijk of er nog wat te veranderen valt. Daarna Iedere plooi plat spelden, de kanten goed Invouwen en Inrijgen langa den bovenkant. als hulp, osn ze later correct aan elkaar te zetten. Verwijder het patroon van den stoel en knip een duplicaat van den arm uit, benevens twee buitenzijkanten van den crapaud en den rugkant. Merk wat links en wat rechts is. Vouw den rug en de zitting en den voorkant der zitting dub bel. om bjj te knippen, soodat de belde kanten zonder rafels zijn. Voor de ge plooide afwerking aan den onderkant nemen we tweemaal zooveel stof als de ontrek. Het afwerken van de zoomen kan na tuurlijk op verschillende manieren ge beuren. Rolzoomen zijn wel bet beste geschikt en men heeft er strookenmateriaal voor noodlg van 3)4 eJC breed. Het knippen van de stof. Leg het materiaal met den goeden kant naar boven op den grond of op een groote tafel en plaats de papieren pa tronen er op, soodat de drukletters alle leesbaar zijn. Trek het patroon met krijt en geef de Inkepingen met een teeken aan. Trek dan met krijt de volgende omslagen: Rinnenrug, knipt naui Ucu vumi van den stoel. Plooi de volte om den arm om te passen om de bocht van den I voorkant Neem een patroon van oopj zelfde is, soodat u met bet knippen geen extra moeite krijgt. Het is een heel werkje laten we dat voora' zeggen, maar u wordt ook ten volle beloond, als er straks tn plaats van den ouden, kaal crapau' in de pas schoonge- -kamer een staat met frissche cretonne, of bekleed met een andere frls- I ache, waschbare stof. Het kost u zeker iets, maar toch lang zooveel niet als een nieuw meubelstuk. Wanneet u stof neemt met een groot patroon, dan krijgt u de moeilijkheid, dat u op het patroon moet werken. Wilt u beslist een groot patroon, dan zullen de volgende regels u een beetje helpen. U moet er voor zorgen, dat de hoofd taak van bet patroon precies In het mid den van zitting, rug en armen komt, zoo als op onze teekening de crapaud met bouquet pa troon (een nieuwe cretonne) geteekend is. U zult daarbu wel een beetje meer suu noodlg hebben, daar u om het patroon steeds in bet midden te krijgen soms iets verliest. de koek omgekeerd en moet hij nog *n half uurtje baksen aan den anderen kant. Hjj xan warin en ook koud worden voor gediend. Men kan er boter en suiker bU eten, ofwel vanillesaus, Uiengerechten. Een andere lezeres vraagt naar recepten van verschillende uiengerechten .en liefst goedkoope” schrijft ze. .want ik ben moeder van een groot gezin.” We zullen beginnen met: Uiensoep. Een wat te flauwe soep, bU- voorbeeld een aangelegd restje aardap- pelwater, boonennat. bloemkoolnat kan men pittiger maken met uien, uien worden dan dwars In sc’i 'ven ge sneden, de ringen uit elkaar gehaald, met meel bestoven en in boter bruin gebak ken. Deze uienringen legt men in de soepterrien en giet de soep erover heen. Tctratensoep met uien. Ook hlervo<“ worden In schijfjes gesneden uien bruin gebraden: men voegt er ‘n blikje toma ten purée bjj en dan een voldoende hoe veelheid vocht, waarna men alles nog 'n klein poosje laat koken. Door *n stukje boter of *n paar bouillonblokjes, kunnen deze soepen smakelijker worden gemaakt. Uienschotel. Op 1 K.G. groote uien rekent men )4 ons boter, )4 ons zoete- melksche kaas, 30 gram bloem, 3 d I. melk en een weinig zout. De uien worden dun geschild en ruim water met het zout in hun geheel gaar gekookt. In 15 k 30 minuten zijn de uien gaar. Men moet er dan even met 'n vork In prikken om te zien of ze ook van binnen gaar zijn. Dan Iaat men ze even uitlekken en schikt ze in een met boter bestreken vuurvasten schotel. Van de melk, de bloem en de boter met een tikje zout, maakt men een mooi glad ge bonden sausje en roert daar de helft van de geraspte kaas door De rest van kaas strooit mer. over den schotel, hier en daar *n klontje boter en laat er in dén oven *n mooi korstje op komen. Aardappelkoekjes met uien. Overge schoten aardappelen maakt men goed fUn. doet er *n paar lepels bloem bU. pe per, zout, nootmuscaat en wat fün gesne den en bruin gebakken uien. BU dit alles voegt men een ei en verder zooveel rnélk als noodlg is om er een zeer stijf deeg van te maken. In rokend heet frituurvet laat men telkens een lepel vol van dit stUve beslag glijden en mooi bruin bak ken. Deze koekjes zUn heerlijk bU de bo terham en kunnen het vleesch vervangen. Uienringen, door een beslag je geroerd en in heet frituurvet gebakken. zUn ook zeer smakelUk bij de boterham. Ik heb daar vroeger het recept al eens van ge- Reven. Griesmeelbollen met compóte wel in den smaak vallen bU de die een smakelUk, voedzaam mede naar den winkel, dan zal de be diende u precies vertellen hoeveel u noodlg heeft. Patroon van papier. Laten we aannemen, dat ju een cra paud heeft van het gewone type. De deelen zullen dan zUn: Binnenkant rug. buitenkant rug, zit ting, voorkant zitting, arm, voorkant arm, tusschenstuk rug. Nu neemt u groote vellen krantenpa- schaar en spelden. Knip het pa troon van een zUde van den stoel. BU het knippen snUdt u af bU de bestaande naden van het oude bekleedsel van den stoel. U neemt een stuk papier (een krant) en speldt dit aan den binnenkant van den rug. Het drukwerk, de letters ge woon leesbaar voor u, de vouw van de krant loopt over het midden recht naar beneden. Laat 't papier hangen over den bovenkant en snUdt 't gelijk af 38 na te I- It U 1. it ten verkocht en de eene crapaud is groo- ter dan de andere, dus daarom kunnen we niet zeggen hoeveel stof u noodlg heeft Doeh als u alles tn papieren patronen knipt en u meet dit uit, of u gaat er lider en sterker. Het eerste modelletje is gedacht van rose, glanzende zUde. afge zet met een ruim strookje Dit laatste kan men afzetten met een open randje van teer-blauwe kleur, dat na bet aan zetten doormidden geknipt wordt. Ook het borduursel wordt met teer-blauwe D. M. C.-zUde vervaardigd. Het ia een— vlug-opschietend motiefje tn den span en knoopjessteek en toch voldoet het buitengewoon. Aan den achterkant wordt boven en onder een lint bevestigd, hewelk in het Meestal worden deze luxe-dlngetjes zoo maar kant-en-klaar in een mode winkel gekocht en toch is bet zoo'n I den voorkant van de armen en vereenlgt de buitenkanten der armen. Knip nu at aan den voorkant van bet bekleedsel. Nu Inkepingen knippen op de ontmoe tende kanten van verschillende deelen. De strooken voor de rolzoomen moeten schuin geknipt en gedraaid a orden. Knip niet voordat alles in patroon opgelegd ia Knip uit langs den buitenkant van -ie krUtlitnen en naai langs den binnenkant Voor den raiabom wordt bet bekleedsel bekleedsel. Uw crapaud is klaar, een heel weik maar een prettig idee ais u soon nieuw meubel weer ziet staan en te denken, dat u <Ht self en met weinig kosten heeft klaar gespeeld. kleine moeite om dese zelf te maken. Allicht bezitten wU een lapje zacht- gekleurde zijde of satinet, dat hiervoor te gebruiken valt. Ook wit of gekleurd '****“1 1 I

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 7