VROUWENWIJSHEID LIJFJE VOOR KINDEREN VAN 6 JAAR KLEINIGHEDEN GERIEF VOOR DE ZIEKENKAMER DEMODE.. VAN DEN MAN HET KAN TE PAS KOMEN WAT ZULLEN WE KOKEN? O ft u 8 waiiiiiiiiiiii!: Wlli jmrillWlitlIMIimi'IIIIIMMg Goedkoope Patronen RHABARBER IN RHABARBERTIJD 4 4 Fl MET NAALD EN DRAAD o 7 o A I' l! H 11- 6 OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN DINY. tot om in De werkspons in r.-gehaakt overtrekje ira- D. L. •t/69 heb ik de moeite er dus wel POLA. i. kan al Benoodigd: 40 c.M. eenige Rhabarber-marmelade is ook echt lek ker, maar daar hebben we sinaasappelen ▼oor noodlg. Ik neem 8 sinaasappelen Distelen en doornen steken zeer, Maar kwade tongen nog veel meer. 06- mo -2.00 2J0 over 6 20 tme Maar schijnbaar inspanning, zelfbeheersching is er noodlg om tot ’t gewenschte resultaat ff f ult- 7 45 [en vois r sten no- 10— 10— on- iline om met •van tend op kan raad ik om tend lees eert, enie van oten van irel, ter- de ven, uit- apL no- 2.50 450 3.50 3.20 ter- illen ge- 1 op mde irste zal de ilng sche i zy ino- nldt r. J. Ij zing nier PU- t van Bls- igde 1.00 ang Or en ang en ter- zal laar hij iten i de elen wij- gel- 2 25 t - t 650 ber. er. Un ion, eest pro- heel zijn ske- aag eele ian- nlet zün «MtlS liHHIUivV WSKlijSjC liilNtif iiïïi L» De vrouwen hebben allen, evenals de planten, verborgen eigenschappen, die het toeval alleen ontdekt. planki blad 1 En *t is van ouds gezeid; t Is beter dat het kind, dan dat de moeder schreit. Rhabarber-com póte. Als men de rha barber niet tot moes wil koken, maar lie ver een compote heeft met mooie gave Al die tolletsponsen worden in warm soda-water flink schoongewasschen, zoo- dat al het vet er uit is en dan de spons stukken drogen. De gedroogde sponsen werkt men met naald en een draad van grove, zachte katoen zorgvuldig bij elkaar, zorgende, dat men den vorm krijgt van een gewone werksjions. Als dit werkje ge reed is, haakt men vlug een overtrekje van ongebleekte katoen, no. 16 of 13, waarvoor men opzet: gesloten en teekenlng 5 laat het kastje open zien. 6. Dit kleine bed-tafeltje ziet er keurig uit, wanneer het gesloten is. Het is een kast met twee af- deelingen, een lade, zoowel als twee bakjes voor kranten en schrijfmateriaal. Doet men het deksel open, dan is daar ruimte om een spiritusbrander met ketel in te zetten, of een electrisch ke teltje. We kunnen dan ‘s morgens een kopje thee zetten op bed en ‘t theegerei kan geplaatst worden op een opklapbaar zij bord. Voor waar een zeer comfortabel meu- belstukje. Flg. 6 laat het kastje open zien en op teekenlng 7 ziet men het dicht. Dergelijke han dige tafeltjes kunnen ook in de kamer geplaatst worden. jeans van 75 c M katoen-ultknlpsels, 50 c.M. smal veterband, 12 beugelknoopjes. Bovenstaand lijfje, dat dient om ja- ratelles en broekjes vast te knoopen, kan zoowel door jongens als meisjes gedragen worden. Ge maakt t patroon op de aan gegeven maten, waarna ge het op de vaste lijnen ultknlpt, dus ook de 3 C.M. voor het split worden aan belde kanten afgeknipt en later apart aangezet. Het patroon wordt op de stof gelegd, waarna ge het met een naad uitknipt. Hierna maakt ge van katoen biezen, welke, na ingeslagen te zijn, c.M. breed zijn. Deze kunt ge op de daarvoor aar^egeven plaatsen aan belde kanten opstikken. Daarna knipt ge van het veterband stuk jes van 4 c.M. die ge door de knoopjes haalt en op de zijnaden en tnldden-voor, op de daarvoor aangegeven plaats op naait. Hierna kunt ge de biezen in de taille opstikken. Daarna stikt ge de schouders dicht, rafels naar den goeden kant, waarna ge daar overheen weer een vader vergeet, dat t kleinigheden gijn. hoeveel werklust, onoogl ke krabbels er op. Kleinigheden, nietwaar? slechts i Hoeveel hoeveel geweest te komen. En vader weet niet uit ervaring welk een steun bij ieder volgend pogen zijn warme belangstelling, zijn echte waar- deering zou kunnen zijn. Vader weet niet, dat hij zijn kinderen gedeeltelijk aan 1 verliezen is door zijn ontoeganke lijk zjjn voor die kleinigheden, die in het kinderoog groot zijn. Laten wry volwassenen toch trachten ons te verplaatsen in den kinderlijken gedachtengang en onze waardeerlng af meten met den julsten maatstaf. En laten we trachten in de oogenbllk- ken, dat we mét onze kinderen zijn, ons beschikbaar te stellen voor ons gezin, met geheel ons wezen, niet met halfheid. Rhabarbertaart is een heerlijk frtach gebak. Men bakt jlaar eerst een korst voor. Ik bak er altijd twee tegelijk, om dat dit voordeellger uitkomt, daar ik er dan maar Mn keer den oven voor noo dlg heb, en die korst uitstekend een week hoofdingang te bereiken. Zoo moest ook Brummel doen. HU was buiten mode koning ook een practlsch man. Het had namelUk flink geregend en daarom sloeg hjj van onderen zijn broek op heel gewoon omgeslagen om vuil worden te voorkomen. Zoo deed hij dus. HU vergat echter de omslagen er weer uit te doen, en zoo belandde hU in de balzaal. Onder de heeren genoodigden verwekte hy al- gemeene verbazing. Maar deze was niet van heel langen duur. Mannen zUn al even navolgingszuchtig als wel aan de vrouwen door de mannen wordt verwe ten. Men meende, dat Brummel bezig was een nieuwe mode te lanceeren, en dus was het goed wat hy deed! Allen haastten zich zijn voorbeeld te volgen en liepen met omgeslagen broekspijpen. Maar hiermede is deze geschiedenis niet uit. en zoo voortgaan tot de toer 18 lussen wUd Is. Dan niet meer meerderen, doch gewoon voorthaken, lus 7 van lobge en I vaste, tot het overtrekje de helft van de spons bedekt. Dan de draad afhechten en door knippen. Nu de andere helft precies zoo baken als “t opgegeven uitgevoerde pa troon, doch?als deze klaar is, den draad niet afhechten. De spons wordt In de beide helften verpakt en dan haakt men een verblndlngstoer, door telkens beur telings 4 losse etf/j vaste in de lussen van het bovenste en onderste overtrekje te werken. Men moet er aan denken om de over- tekjes Iets kleiner dan de halve spons <e Haken, wjjl de verblndlngstoer er nog bijkomt en deze ’t zakje te ruim zou doen worden. Probeert u het eens, u zult er veel pleizier van hebben en de oude sponsen doen meteen nog dienst voor se opge ruimd worden. WILLY DE V. De vrouw wendt nooit den blik af, dan om beter het oor te spitsen. -4-- biesje stikt. Dan zet ge rechts, voor de knoopen, een dubbel stukje jeane^gen^ wat ge 3 c.M. breed knipt. Hierop worden* eerst de knoopjes aangezet, waarna het weer door middel van een bies op het lUfje wordt gestikt. Voor den knoopsga tenkant stikt ge een dubbele reep, welke na afwerking 15 cM. breed en 6 cM. hoog Is. Deze knipt ge in 5 deelen, en wel zóó, dat ge 5 stukjes krijgt. welke 3 c.M. breed zijn en 8 c.M. hoog. Deze legt ge dan onder elkaar, zoodat dit de sluiting vormt. Voor het 3 c.M. breede stukje tus- schen de tailleblezen maakt ge dan even een apgrt stukje, waarna ge het geheel weer door middel van een bles op het lijfje zet en ook den buitenkant van het split met een bles afwerkt. Het halsje en de armsgaten worden met een schuin blesje afgewerkt, dat op den verkeerden kant wordt aangestikt, en op den goeden kant overgestikt. Hierna werkt ge den onderkant met een rechte bles af. Het Is lang koud gebleven en wj) oude ren laten rustig de zonierjaponnen nog wat in de kast hangen, maar als dc kin deren even een zonnetje zien, willen ze met de nieuwe Jurkjes naar bulten. Wij behoeven heusch ons hoofd niet te bre ken over de kindergarderobe. ’n Goed koop lapje goed, niet te teer, met een klein dessin, een goed patroon, en we zjjn in een ommezientje met een jurk klaar. Annie draagt maar een eenvoudig blauw zéphlrtje met om kraagje en mou wen een bles van donkerblauw zéphlr. In de hoeken van de kraag borduren we een klein bouquet je. zooiets vinden kinde-- ren altijd Jeuk". De godets In het rokje geven er een aardige ruime valling aan (4168). Pammle heeft een jurkje aan zonder mouwtjes met oen ruimen pélérine-kraag, Mo tot ver over de armpjes valt. Do op 1 Liter In dunne plakjes gesneden r ha bar ber en 6 ons suiker. Van de si naasappelen gebruik ik de schillen zonder eemg wit. Die schillen snij ik in smalle reepjes/Van de vruchten haal ik al de witte velletjes af, snij ze in schijven en haal al de pitten er uit. Dan laat ik de rhabarber, sinaasappelschil ven, schille tjes en suiker, op een zacht vuurtje ko ken, tot marmelade-dikte. Er hoeft geen water bij. Er moet nu en dan geroerd worden om aanbranden te voorkomen en afgeschuimd om de marmelade mooi hel der te houden. Rhabarbergelei maak ik ook altijd; want tegen den tijd dat er volop rhabar ber is. neb ik gewoonlijk niet veel jam meer in voorraad. Bij 3 pond rhabarber stelen voeg ik de gele schil van een ci troen en laat ze goed gaar koken met zooveel water, dat ze half onder staat Dan laat ik de rhabarber door een doek uitlekken, ik meet bet uitgelekte vocht en doe er evenveel suiker bij. Daarbij voeg ik dan nog het gezeefde sap van de citroen en ik laat alles goed koken tot het stijf genoeg is. tras, geschikt ledikant te plaatsen. met ’n Werkspons is nu eenmaal aan slij tage onderhevig en vooral in den schoon maaktijd, nog meer dan anders, heeft de dure werkspons het hard te verantwoor den. Laten we die mooie spons nu eens een paar weken met rust, om later, als het geheele huls schoon Is, weer in dienst te stellen. En zoeken we in huis alle sponsen bU— elkaar, die In badkamer of bjj de wasch- tafel aoowat uitgediend hebben. Al is t overschot nog zoo klein, toch kan ’t ge bruikt worden. 8 losse steken tot ’n ringetje vormende; 6 losse, 1 vaste in het ringetje, 8 losse, 1 vaste tot er 5 vaste steken in het rin getje zijn; 7 losse, 1 vaste in de volgende lus en zoo den 3den toer volmaken. 4de toer: 3 maal 7 losse, 1 vaste in de volgende lus; 5de toer: 4 maal 7 losse, 1 vaste In de volgends lus; 8de toer: 5 maal 7 losse. 1 vaste in de volgende lus; 7de toer: 8 maal 7 losse, 1 vaste in de volgende lus; 8ste toer: 7 maal 7 losse, 1 vaste in de volgende lus; 9de toer: 8 maal 7 losse, 1 vaste In de volgende lus; 10de toer: 9 maal 7 losse, 1 vaste In de volgende lus; 11de toer: 10 maal 7 losse, 1 vaste in de volgende lus; 12de toer: 11 maal 7 losse, 1 vaste in de volgende lus; Jan komt thuis uit school. Vol trots houdt hij zijn teekenlng in de hand; hij heeft er op gezwoegd, ’t is zoo moeilijk voor zijn kleinevingers om t potlood zóó te houden, dat de lijntjes precijs komen, waar ze wezen moeten, t is zoo moeilijk om de kleurtjes mooi gelijk in te vullen in de vakjes en geen krasje er bulten te zetten. Piet heeft ook iets in zijn hand. Een papiertje met sommen, echte sommen: Hij kan rekenen. En cijfers schrijven gaat al aardig. Het product van veel Inspanning mocht mee naar huis! Samen staan ze naast vader en laten hun schatten bewonderen. En vader kijkt er naar, maar niet met de echte belang stelling. die de schatten waard zijn. Vader heeft ook zooveel anders aan zijn hoofd als sonunen-paplertjes en teeke- nlngen. „Leg maar neer hoor! t Is mooi!” Wat een ontnuchtering, wat een te leurstelling voor ons tweetal! In vaders oog zijn t maar prullige papiertjes met bewaard kan worden. Voor die twee korsten dan heeft men noodlg: 4 ons bloem, IK ons suiker, IK ons boter, 1 ei, 1 pakje bakpoeder, de afgeraspte schil van een citroen en een scheutje melk. Ik zeef de bloem met het bakpoeder, snij er de boter door, doe er de suiker, het ei, er. de afgeraspte citroenschil bit en maak er vlug een stevig deeg van met een klein scheutje koude melk. Den deeg bal verdeel ik in tweeën. Ik heb er twee* ronde platte bakplaten voor, zooals die voor de Limburgscbe vlaaien worden gebruikt, wat deze rha- barbertaarten dan ook eigenlijk zijn. De vormen worden met boter ingesmeerd, en dan met meel bestoven, dat er weer wordt afgeklopt eer het deeg erin ge drukt wordt. Men verdeelt het deeg mooi gelijk over het bakblik, waarbij ook het op staande randje bedekt moet worden, t Gebak gaat dan dadelijk in den heeten oven, waar het in ongeveer 20 minuten gaar wordt. Het moet gaar, doch niet hard gebak ken worden en men haalt het onmiddel- Hjk van het blik af. Voor de vulling van de aldus* verkre gen taartkorsten kan men allerlei com pote gebruiken, die er heet wordt opge schept. Voor onze rhabarbertaart koken we dus op de gewone wijze rhabarber- moes en binden dat met maïzena, omdat het niet te dun mag wezen. Wil men de taart nog fijner maken, dan spuit men stijf geklopt eiwit op de rhabarberlaag en set de taart dan nog eens in den oven, die nu echter maar heel matig warm mag wezen, totdat het eiwit bros is geworden en lichtbruin. Men laat de taart goed Loud worden eer men ze aansnijdt Een enkele blik van zijn vrouw kan een gedeprimeerden man opbeuren. Dikwijls vernemen wij de wijze, waar op de vrouwenmode ontstaat. Hoe de minnen aan hun mode komen, Is blijk baar van minder belang, wat niet zeg gen wil, dat de mannen zich minder aan mode zouden storen dan de vrou wen. Is er niet uit op te maken, dat de mannen in mode-aangelegenheden meer tot kwaadspreken van de mode der vrouwen geneigd zijn? Laten we daarom eens wat van de mannen-mode gaan meedeelen. De mannen hebben de in zich dwaze mode van de broekspijpen met omgesla gen randen Het allerdwaaste daarin is nog wel, dat ondanks die omslagen de broeken heel lang moeten zjjn. De korte pijpen, waardoor de „omslagen" dus nog eenigen zin hadden, zjjn alweer uit de mode. Lang en wijd, op den schoen knikkend en dan toch omgeslagen. waar- ran ai «wze modfllfit. dit genummerd ryn boatn 400a. verkrijgbaar aan ^Htl Patronen kant oor. Postbus No. 1, Haarlem. Onberispelijke coupe. Dameskleedtng in de maten 88, 96. 104 bovenwijdte, a 0.55. Kinder- kleeding. alleen voor den in de beschrijving genoemden leeftijd a 0.35. By elk patroon handleiding voor het knippen en naaien, benevens oen verkleinde patroon- echeu. teekenlng 2 zien we de matras ingesteld voor de zittende houding, op no. 3 de matras plat. 4. Geeft een idee van een modern bed kastje op rubber wiel tjes. De kunnen worden. einden bevinden kranten-rekjes. laat het zijwanden neergeklapt aan belde i zich No. 4 kastje Wilt ge dankbare kinderen, durf dan iets te weigeren, als het is in het belang van het kind, al kost het ook «ware offers van liefde. eenige versiering wordt gevormd door -n paar ajourrandjes. We kunnen voor dit jurkje b.v. vlisco nemen, dat onverschlet- baar is en goed blijft in de wasch. We hebben hierin allerlei aardige dessins, zoo b.v. een patroon van verschillende kleine beestjes, wat natuurlijk een voort durend amusement is voor de kinderen. Meta draagt een Schotsche ruit, die in verschillende richting is genomen. Het kraagje heeft een shawl-vorm en is vast gestikt op bet blousje. Het rokje beeft een paar^ploolen en een glad heupstuk (4121). Allerliefst staat het jurkje van kleine zus. We maken dtt b.v. van bleu met wit gepointilleerd katoen, met een tAede, witte bies langs hals, mouwtjes en rok. Deae bies la met een ajourrandje aan de stof gezet (4165). Gehaakt overtrekje voor de werkspons kan de matras handbeweging zoo verstellen, dat men een gemakkelijk zit tende houding in bed kan aan nemen, zonder dat het zitten vermoeit, zooals bij het steunen met kussens. Een ware uit komst voor hen, die genoodzaakt zijn het bed te houden, terwijl ze niet zoo ziek zjjn, dat ze steeds behoeven te liggen. Op Franco toerending, direct na ontvangst van bestek ling, met het verschuldigde bedrag aan postxegels in~ gesloten, waarbij vermeld naam en adres, nummer van het model en het blad, waarin het voorkomt en bovenwijdte. Men meet dexe maat rondom het lichaam, recht onder de armen door, gewoon glad, ronder ertra toegift. Ik ben altijd blij als er weer volop rha barber ia De man en de kinderen hou den ervan, het is een gezond eten en dus profiteer ik er goed van zoolang als ze goedkoop ia Vroeger werd de rhabarber altijd ge schild, maar nu weet ik al lang, dat je dat niet doen moet. Met de schil gaat er verloren aan voedingswaarde en boven dien, als je mooie roede rhabarber hebt, geeft die een aardig kleurtje aan de com- póte, waardoor ze er yo echt smakelijk uitziet. Maar om door de schillen geen vezels te krijgen, moet de rhabarber in zeer dunne plakjes worden gesneden. Nu heeft men minder suiker noodlg voor de rha barber als men ze eerst even afkookt, inaar met dat afkookwater gaat er ook weer voedingswaarde verloren. Daarom gebruik ik liever wat meer suiker; sui ker is immers ook zeer voedzaam, en ge lukkig is die tegenwoordig niet duur. Ik zet dus de rhabarberplakjes, als ik ze goed gewasschen heb, enkel met het aanhangende water op. Zoodra se kookt, doe ik er de suiker bij naar smaak, en dan laat ik ze. terwijl ik af en toe eens roer, tot moes koken. Soms doe ik er nog een beetje paneermeel bij of maïzena om se te binden. In den rhabarbertyd kost dat moes maar een schijntje en het is vlug klaar te maken. Teekenlng no. 1 toont ons ’n han dig tafeltje, met aan Mn kant een kastje voor rookgerei en aan den anderen kant een bakje voor schrijfbenoodigd- heden of kranten Aan beide zijkanten zjjn iep voor boeken. Het kan nog vergroot wor den, door het uit te schui ven. 2. Hier zien we een ma- elk Men één Schuimkop van rhabarber. Op 1 pond rhabarberstelen neem ik hiervoor: 1 ons basterdsuiker, 2 ons witte suiker, 3 eie ren en 1 afgestreken eetlepel maïzena. De rhabarberstelen worden in dunne plakjes gesneden en met een klein bo dempje water tot moes gekookt en ge bonden met de maïzena. Dan neemt men de pan van t vuur en roert er de eier dooiers door, die men tevoren heeft ge klopt met de basterdsuiker. Het moes wordt gerxinden met de maïzena en dan doet men het moes over in een vuurvast schoteltje. De overgebleven eiwitten klopt mcu zoo stijf mogelijk met de witte suiker, waarvan men één lepel vol apart houdt. Het eiwitschuim schept men als een rots achtige massa over de rhabarber, die er heelemaal mee bedekt moet zijn. Dan strooit men daar de overgehouden sui ker overheen en zet den schotel in een zeer matig verwarmden oven, tot bet schuim lichtbruin van kleur is geworden stukjes, dan moet men wat voorzichtiger te werk gaan. Men kookt dan eerst een suikerstroop van 2 d.L. water op 2 ons suiker in een wijde, ondiepe pan. De rhabarber snijdt men in nette stukjes, die goed gewas schen worden en dan gaar gekookt in de suikerstroop. Men doet dan niet te veel rhabarber tegelijk in de pan. hoogstens één laagje, keert de stukjes na een klein poosje om en vischt ieder stukje er dadelijk uit als het gaar en zacht geworden is. Heeft men tenslotte alle stukjes rhabarber op die manier gaar gekookt, dan giet men de suikerstroop er over heen. Deze com- pöte ziet er zeer smakelijk uit en voor de een of andere bijzondere gelegenheid heb ik de moeite er dus wel voor over. door zij dus nog veel meer te lang schij nen dat is voor de mannen sinds eenigen tijd het nieuwste. Iedereen weet dit, maar daarom hebben we het er niet over. Hoe is deze mannen-mode ontstaan? Wel, deze wonderlijkste van alle man- nen-modes om de pantalon om te slaan danken de heeren der schepping, zonder dat zij dit zelf weten, aan een zekeren overste Brummel, die Jaren geleden te vLonden de rol van mode-konlng voor de heeren vervulde. De „bakermat” van deze mode Is een bal bij den Hertog van Clarence, waar hij genoodigd was. Het was een zeer druk bal, zoodat voor het paleis van den Hertog dozijnen equipages stonden. Er was voor heel wat gasten haast geen doorkomen aan, zoodat zij genoodzaakt waren over *t trottoir te loopen om den Brummel had geen erg wat al die andere heeren deden, en toen hij aan zichzelf bemerkte, dat hij vergeten had de omslagen uit zijn broek te doen, begaf hij zich naar de garderobe en herstelde zijn tydelijken maatregel. Hij deed de omslagen uit de pijpen. Maar dat was een fout van hem, want toen hij de zaal weer binnen kwam, trad de Hertog van Clarence hem tegemoet. „Hoe heb ik het nu, waarde Brum mel?" zeide hij. „Je ^ent dit keer erg achterlijk. Iedereen heeft naar de laat ste mode omgeslagen broekspijpen en de mode-konlhg zelf heeft ze niet!” Brummel keek verschrikt naar alle kanten: overal omgeslagen randen. Zoo ontstond een heeren-mode en zoo bleef die heeren-mode. De heeren moeten van de dames maar niets meer zeggen. C. H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 11