VROUWENWIJSHEID
LIJFJE VOOR KINDEREN
VAN 6 JAAR
KLEINIGHEDEN
GERIEF
VOOR DE ZIEKENKAMER
DEMODE.. VAN DEN MAN
HET KAN TE PAS KOMEN
WAT ZULLEN WE KOKEN?
O
ft
u
8
waiiiiiiiiiiii!:
Wlli
jmrillWlitlIMIimi'IIIIIMMg
Goedkoope Patronen
RHABARBER IN RHABARBERTIJD
4
4
Fl
MET NAALD EN DRAAD
o
7
o
A
I'
l!
H
11-
6
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
DINY.
tot
om in
De werkspons in r.-gehaakt overtrekje
ira-
D. L.
•t/69
heb ik de moeite er dus wel
POLA.
i.
kan
al
Benoodigd: 40 c.M.
eenige
Rhabarber-marmelade is ook echt lek
ker, maar daar hebben we sinaasappelen
▼oor noodlg. Ik neem 8 sinaasappelen
Distelen en doornen steken zeer,
Maar kwade tongen nog veel meer.
06-
mo
-2.00
2J0
over
6 20
tme
Maar
schijnbaar
inspanning,
zelfbeheersching is er noodlg
om tot ’t gewenschte resultaat
ff f
ult-
7 45
[en
vois
r
sten
no-
10—
10—
on-
iline
om
met
•van
tend
op
kan
raad
ik
om
tend
lees
eert,
enie
van
oten
van
irel,
ter-
de
ven,
uit-
apL
no-
2.50
450
3.50
3.20
ter-
illen
ge-
1 op
mde
irste
zal
de
ilng
sche
i zy
ino-
nldt
r. J.
Ij
zing
nier
PU-
t
van
Bls-
igde
1.00
ang
Or
en
ang
en
ter-
zal
laar
hij
iten
i de
elen
wij-
gel-
2 25
t -
t
650
ber.
er.
Un
ion,
eest
pro-
heel
zijn
ske-
aag
eele
ian-
nlet
zün
«MtlS
liHHIUivV
WSKlijSjC
liilNtif iiïïi
L»
De vrouwen hebben allen, evenals de
planten, verborgen eigenschappen, die
het toeval alleen ontdekt.
planki
blad 1
En *t is van ouds gezeid;
t Is beter dat het kind, dan dat de
moeder schreit.
Rhabarber-com póte. Als men de rha
barber niet tot moes wil koken, maar lie
ver een compote heeft met mooie gave
Al die tolletsponsen worden in warm
soda-water flink schoongewasschen, zoo-
dat al het vet er uit is en dan de spons
stukken drogen. De gedroogde sponsen
werkt men met naald en een draad van
grove, zachte katoen zorgvuldig bij elkaar,
zorgende, dat men den vorm krijgt van
een gewone werksjions. Als dit werkje ge
reed is, haakt men vlug een overtrekje
van ongebleekte katoen, no. 16 of 13,
waarvoor men opzet:
gesloten en teekenlng 5 laat het
kastje open zien.
6. Dit kleine bed-tafeltje ziet er
keurig uit, wanneer het gesloten
is. Het is een kast met twee af-
deelingen, een lade, zoowel als
twee bakjes voor kranten en
schrijfmateriaal. Doet men het
deksel open, dan is daar ruimte
om een spiritusbrander met ketel
in te zetten, of een electrisch ke
teltje. We kunnen dan ‘s morgens
een kopje thee zetten op bed en
‘t theegerei kan geplaatst worden
op een opklapbaar zij bord. Voor
waar een zeer comfortabel meu-
belstukje. Flg. 6 laat het kastje
open zien en op teekenlng 7 ziet
men het dicht. Dergelijke han
dige tafeltjes kunnen ook in de
kamer geplaatst worden.
jeans van 75 c M
katoen-ultknlpsels, 50 c.M. smal
veterband, 12 beugelknoopjes.
Bovenstaand lijfje, dat dient om ja-
ratelles en broekjes vast te knoopen, kan
zoowel door jongens als meisjes gedragen
worden. Ge maakt t patroon op de aan
gegeven maten, waarna ge het op de
vaste lijnen ultknlpt, dus ook de 3 C.M.
voor het split worden aan belde kanten
afgeknipt en later apart aangezet. Het
patroon wordt op de stof gelegd, waarna
ge het met een naad uitknipt. Hierna
maakt ge van katoen biezen, welke, na
ingeslagen te zijn, c.M. breed zijn.
Deze kunt ge op de daarvoor aar^egeven
plaatsen aan belde kanten opstikken.
Daarna knipt ge van het veterband stuk
jes van 4 c.M. die ge door de knoopjes
haalt en op de zijnaden en tnldden-voor,
op de daarvoor aangegeven plaats op
naait. Hierna kunt ge de biezen in de
taille opstikken. Daarna stikt ge de
schouders dicht, rafels naar den goeden
kant, waarna ge daar overheen weer een
vader vergeet, dat t
kleinigheden gijn.
hoeveel werklust,
onoogl ke krabbels er op. Kleinigheden,
nietwaar?
slechts i
Hoeveel
hoeveel
geweest
te komen.
En vader weet niet uit ervaring welk
een steun bij ieder volgend pogen zijn
warme belangstelling, zijn echte waar-
deering zou kunnen zijn. Vader weet
niet, dat hij zijn kinderen gedeeltelijk
aan 1 verliezen is door zijn ontoeganke
lijk zjjn voor die kleinigheden, die in het
kinderoog groot zijn.
Laten wry volwassenen toch trachten
ons te verplaatsen in den kinderlijken
gedachtengang en onze waardeerlng af
meten met den julsten maatstaf.
En laten we trachten in de oogenbllk-
ken, dat we mét onze kinderen zijn, ons
beschikbaar te stellen voor ons gezin,
met geheel ons wezen, niet met halfheid.
Rhabarbertaart is een heerlijk frtach
gebak. Men bakt jlaar eerst een korst
voor. Ik bak er altijd twee tegelijk, om
dat dit voordeellger uitkomt, daar ik er
dan maar Mn keer den oven voor noo
dlg heb, en die korst uitstekend een week
hoofdingang te bereiken. Zoo moest ook
Brummel doen. HU was buiten mode
koning ook een practlsch man. Het had
namelUk flink geregend en daarom sloeg
hjj van onderen zijn broek op heel
gewoon omgeslagen om vuil worden te
voorkomen. Zoo deed hij dus. HU vergat
echter de omslagen er weer uit te doen,
en zoo belandde hU in de balzaal. Onder
de heeren genoodigden verwekte hy al-
gemeene verbazing. Maar deze was niet
van heel langen duur. Mannen zUn al
even navolgingszuchtig als wel aan de
vrouwen door de mannen wordt verwe
ten. Men meende, dat Brummel bezig
was een nieuwe mode te lanceeren, en
dus was het goed wat hy deed! Allen
haastten zich zijn voorbeeld te volgen en
liepen met omgeslagen broekspijpen.
Maar hiermede is deze geschiedenis
niet uit.
en zoo voortgaan tot de toer 18 lussen
wUd Is. Dan niet meer meerderen, doch
gewoon voorthaken, lus 7 van lobge en I
vaste, tot het overtrekje de helft van de
spons bedekt.
Dan de draad afhechten en door
knippen. Nu de andere helft precies zoo
baken als “t opgegeven uitgevoerde pa
troon, doch?als deze klaar is, den draad
niet afhechten. De spons wordt In de
beide helften verpakt en dan haakt men
een verblndlngstoer, door telkens beur
telings 4 losse etf/j vaste in de lussen
van het bovenste en onderste overtrekje
te werken.
Men moet er aan denken om de over-
tekjes Iets kleiner dan de halve spons
<e Haken, wjjl de verblndlngstoer er nog
bijkomt en deze ’t zakje te ruim zou doen
worden.
Probeert u het eens, u zult er veel
pleizier van hebben en de oude sponsen
doen meteen nog dienst voor se opge
ruimd worden. WILLY DE V.
De vrouw wendt nooit den blik af, dan
om beter het oor te spitsen.
-4--
biesje stikt. Dan zet ge rechts, voor de
knoopen, een dubbel stukje jeane^gen^
wat ge 3 c.M. breed knipt. Hierop worden*
eerst de knoopjes aangezet, waarna het
weer door middel van een bies op het
lUfje wordt gestikt. Voor den knoopsga
tenkant stikt ge een dubbele reep, welke
na afwerking 15 cM. breed en 6 cM.
hoog Is. Deze knipt ge in 5 deelen, en wel
zóó, dat ge 5 stukjes krijgt. welke 3 c.M.
breed zijn en 8 c.M. hoog. Deze legt ge
dan onder elkaar, zoodat dit de sluiting
vormt. Voor het 3 c.M. breede stukje tus-
schen de tailleblezen maakt ge dan even
een apgrt stukje, waarna ge het geheel
weer door middel van een bles op het
lijfje zet en ook den buitenkant van het
split met een bles afwerkt. Het halsje en
de armsgaten worden met een schuin
blesje afgewerkt, dat op den verkeerden
kant wordt aangestikt, en op den goeden
kant overgestikt. Hierna werkt ge den
onderkant met een rechte bles af.
Het Is lang koud gebleven en wj) oude
ren laten rustig de zonierjaponnen nog
wat in de kast hangen, maar als dc kin
deren even een zonnetje zien, willen ze
met de nieuwe Jurkjes naar bulten. Wij
behoeven heusch ons hoofd niet te bre
ken over de kindergarderobe. ’n Goed
koop lapje goed, niet te teer, met een
klein dessin, een goed patroon, en we
zjjn in een ommezientje met een jurk
klaar. Annie draagt maar een eenvoudig
blauw zéphlrtje met om kraagje en mou
wen een bles van donkerblauw zéphlr. In
de hoeken van de kraag borduren we een
klein bouquet je. zooiets vinden kinde--
ren altijd Jeuk". De godets In het rokje
geven er een aardige ruime valling aan
(4168).
Pammle heeft een jurkje aan zonder
mouwtjes met oen ruimen pélérine-kraag,
Mo tot ver over de armpjes valt. Do
op 1 Liter In dunne plakjes gesneden
r ha bar ber en 6 ons suiker. Van de si
naasappelen gebruik ik de schillen zonder
eemg wit. Die schillen snij ik in smalle
reepjes/Van de vruchten haal ik al de
witte velletjes af, snij ze in schijven en
haal al de pitten er uit. Dan laat ik de
rhabarber, sinaasappelschil ven, schille
tjes en suiker, op een zacht vuurtje ko
ken, tot marmelade-dikte. Er hoeft geen
water bij. Er moet nu en dan geroerd
worden om aanbranden te voorkomen en
afgeschuimd om de marmelade mooi hel
der te houden.
Rhabarbergelei maak ik ook altijd;
want tegen den tijd dat er volop rhabar
ber is. neb ik gewoonlijk niet veel jam
meer in voorraad. Bij 3 pond rhabarber
stelen voeg ik de gele schil van een ci
troen en laat ze goed gaar koken met
zooveel water, dat ze half onder staat
Dan laat ik de rhabarber door een doek
uitlekken, ik meet bet uitgelekte vocht
en doe er evenveel suiker bij. Daarbij
voeg ik dan nog het gezeefde sap van de
citroen en ik laat alles goed koken tot
het stijf genoeg is.
tras, geschikt
ledikant te plaatsen.
met
’n Werkspons is nu eenmaal aan slij
tage onderhevig en vooral in den schoon
maaktijd, nog meer dan anders, heeft de
dure werkspons het hard te verantwoor
den. Laten we die mooie spons nu eens
een paar weken met rust, om later, als
het geheele huls schoon Is, weer in dienst
te stellen.
En zoeken we in huis alle sponsen bU—
elkaar, die In badkamer of bjj de wasch-
tafel aoowat uitgediend hebben. Al is t
overschot nog zoo klein, toch kan ’t ge
bruikt worden.
8 losse steken tot ’n ringetje vormende;
6 losse, 1 vaste in het ringetje, 8 losse,
1 vaste tot er 5 vaste steken in het rin
getje zijn;
7 losse, 1 vaste in de volgende lus en
zoo den 3den toer volmaken.
4de toer: 3 maal 7 losse, 1 vaste in de
volgende lus;
5de toer: 4 maal 7 losse, 1 vaste In de
volgends lus;
8de toer: 5 maal 7 losse. 1 vaste in de
volgende lus;
7de toer: 8 maal 7 losse, 1 vaste in de
volgende lus;
8ste toer: 7 maal 7 losse, 1 vaste in de
volgende lus;
9de toer: 8 maal 7 losse, 1 vaste In de
volgende lus;
10de toer: 9 maal 7 losse, 1 vaste In de
volgende lus;
11de toer: 10 maal 7 losse, 1 vaste in de
volgende lus;
12de toer: 11 maal 7 losse, 1 vaste in de
volgende lus;
Jan komt thuis uit school. Vol trots
houdt hij zijn teekenlng in de hand; hij
heeft er op gezwoegd, ’t is zoo moeilijk
voor zijn kleinevingers om t potlood
zóó te houden, dat de lijntjes precijs
komen, waar ze wezen moeten, t is zoo
moeilijk om de kleurtjes mooi gelijk in
te vullen in de vakjes en geen krasje er
bulten te zetten.
Piet heeft ook iets in zijn hand. Een
papiertje met sommen, echte sommen:
Hij kan rekenen. En cijfers schrijven
gaat al aardig. Het product van veel
Inspanning mocht mee naar huis!
Samen staan ze naast vader en laten
hun schatten bewonderen. En vader kijkt
er naar, maar niet met de echte belang
stelling. die de schatten waard zijn.
Vader heeft ook zooveel anders aan zijn
hoofd als sonunen-paplertjes en teeke-
nlngen.
„Leg maar neer hoor! t Is mooi!”
Wat een ontnuchtering, wat een te
leurstelling voor ons tweetal! In vaders
oog zijn t maar prullige papiertjes met
bewaard kan worden. Voor die twee
korsten dan heeft men noodlg: 4 ons
bloem, IK ons suiker, IK ons boter, 1
ei, 1 pakje bakpoeder, de afgeraspte
schil van een citroen en een scheutje
melk.
Ik zeef de bloem met het bakpoeder,
snij er de boter door, doe er de suiker,
het ei, er. de afgeraspte citroenschil bit
en maak er vlug een stevig deeg van met
een klein scheutje koude melk. Den deeg
bal verdeel ik in tweeën.
Ik heb er twee* ronde platte bakplaten
voor, zooals die voor de Limburgscbe
vlaaien worden gebruikt, wat deze rha-
barbertaarten dan ook eigenlijk zijn. De
vormen worden met boter ingesmeerd, en
dan met meel bestoven, dat er weer
wordt afgeklopt eer het deeg erin ge
drukt wordt.
Men verdeelt het deeg mooi gelijk
over het bakblik, waarbij ook het op
staande randje bedekt moet worden, t
Gebak gaat dan dadelijk in den heeten
oven, waar het in ongeveer 20 minuten
gaar wordt.
Het moet gaar, doch niet hard gebak
ken worden en men haalt het onmiddel-
Hjk van het blik af.
Voor de vulling van de aldus* verkre
gen taartkorsten kan men allerlei com
pote gebruiken, die er heet wordt opge
schept. Voor onze rhabarbertaart koken
we dus op de gewone wijze rhabarber-
moes en binden dat met maïzena, omdat
het niet te dun mag wezen.
Wil men de taart nog fijner maken,
dan spuit men stijf geklopt eiwit op de
rhabarberlaag en set de taart dan nog
eens in den oven, die nu echter maar
heel matig warm mag wezen, totdat het
eiwit bros is geworden en lichtbruin.
Men laat de taart goed Loud worden
eer men ze aansnijdt
Een enkele blik van zijn vrouw kan
een gedeprimeerden man opbeuren.
Dikwijls vernemen wij de wijze, waar
op de vrouwenmode ontstaat. Hoe de
minnen aan hun mode komen, Is blijk
baar van minder belang, wat niet zeg
gen wil, dat de mannen zich minder
aan mode zouden storen dan de vrou
wen. Is er niet uit op te maken, dat
de mannen in mode-aangelegenheden
meer tot kwaadspreken van de mode
der vrouwen geneigd zijn? Laten we
daarom eens wat van de mannen-mode
gaan meedeelen.
De mannen hebben de in zich dwaze
mode van de broekspijpen met omgesla
gen randen Het allerdwaaste daarin is
nog wel, dat ondanks die omslagen de
broeken heel lang moeten zjjn. De korte
pijpen, waardoor de „omslagen" dus nog
eenigen zin hadden, zjjn alweer uit de
mode. Lang en wijd, op den schoen
knikkend en dan toch omgeslagen. waar-
ran ai «wze modfllfit. dit genummerd ryn boatn 400a.
verkrijgbaar aan ^Htl Patronen kant oor. Postbus
No. 1, Haarlem. Onberispelijke coupe. Dameskleedtng
in de maten 88, 96. 104 bovenwijdte, a 0.55. Kinder-
kleeding. alleen voor den in de beschrijving genoemden
leeftijd a 0.35. By elk patroon handleiding voor het
knippen en naaien, benevens oen verkleinde patroon-
echeu.
teekenlng 2 zien we de
matras ingesteld voor
de zittende houding,
op no. 3 de matras
plat.
4. Geeft een idee
van een modern bed
kastje op rubber wiel
tjes. De
kunnen
worden.
einden bevinden
kranten-rekjes.
laat het
zijwanden
neergeklapt
aan belde
i zich
No. 4
kastje
Wilt ge dankbare kinderen, durf dan
iets te weigeren, als het is in het belang
van het kind, al kost het ook «ware
offers van liefde.
eenige versiering wordt gevormd door -n
paar ajourrandjes. We kunnen voor dit
jurkje b.v. vlisco nemen, dat onverschlet-
baar is en goed blijft in de wasch. We
hebben hierin allerlei aardige dessins,
zoo b.v. een patroon van verschillende
kleine beestjes, wat natuurlijk een voort
durend amusement is voor de kinderen.
Meta draagt een Schotsche ruit, die in
verschillende richting is genomen. Het
kraagje heeft een shawl-vorm en is vast
gestikt op bet blousje. Het rokje beeft
een paar^ploolen en een glad heupstuk
(4121).
Allerliefst staat het jurkje van kleine
zus. We maken dtt b.v. van bleu met wit
gepointilleerd katoen, met een tAede,
witte bies langs hals, mouwtjes en rok.
Deae bies la met een ajourrandje aan de
stof gezet (4165).
Gehaakt overtrekje voor de werkspons
kan de matras
handbeweging
zoo verstellen,
dat men een
gemakkelijk zit
tende houding
in bed kan aan
nemen, zonder
dat het zitten
vermoeit, zooals
bij het steunen
met kussens.
Een ware uit
komst voor hen,
die genoodzaakt
zijn het bed te
houden, terwijl
ze niet zoo ziek
zjjn, dat ze steeds
behoeven te liggen. Op
Franco toerending, direct na ontvangst van bestek
ling, met het verschuldigde bedrag aan postxegels in~
gesloten, waarbij vermeld naam en adres, nummer
van het model en het blad, waarin het voorkomt en
bovenwijdte. Men meet dexe maat rondom het lichaam,
recht onder de armen door, gewoon glad, ronder ertra
toegift.
Ik ben altijd blij als er weer volop rha
barber ia De man en de kinderen hou
den ervan, het is een gezond eten en
dus profiteer ik er goed van zoolang als
ze goedkoop ia
Vroeger werd de rhabarber altijd ge
schild, maar nu weet ik al lang, dat je
dat niet doen moet. Met de schil gaat er
verloren aan voedingswaarde en boven
dien, als je mooie roede rhabarber hebt,
geeft die een aardig kleurtje aan de com-
póte, waardoor ze er yo echt smakelijk
uitziet.
Maar om door de schillen geen vezels
te krijgen, moet de rhabarber in zeer
dunne plakjes worden gesneden. Nu heeft
men minder suiker noodlg voor de rha
barber als men ze eerst even afkookt,
inaar met dat afkookwater gaat er ook
weer voedingswaarde verloren. Daarom
gebruik ik liever wat meer suiker; sui
ker is immers ook zeer voedzaam, en ge
lukkig is die tegenwoordig niet duur.
Ik zet dus de rhabarberplakjes, als ik
ze goed gewasschen heb, enkel met het
aanhangende water op. Zoodra se kookt,
doe ik er de suiker bij naar smaak, en
dan laat ik ze. terwijl ik af en toe eens
roer, tot moes koken. Soms doe ik er nog
een beetje paneermeel bij of maïzena om
se te binden. In den rhabarbertyd kost
dat moes maar een schijntje en het is
vlug klaar te maken.
Teekenlng
no. 1 toont
ons ’n han
dig tafeltje,
met aan Mn
kant een
kastje voor
rookgerei en
aan den anderen kant een
bakje voor schrijfbenoodigd-
heden of kranten
Aan beide zijkanten zjjn
iep voor boeken. Het
kan nog vergroot wor
den, door het uit te schui
ven.
2. Hier zien we een ma-
elk
Men
één
Schuimkop van rhabarber. Op 1 pond
rhabarberstelen neem ik hiervoor: 1 ons
basterdsuiker, 2 ons witte suiker, 3 eie
ren en 1 afgestreken eetlepel maïzena.
De rhabarberstelen worden in dunne
plakjes gesneden en met een klein bo
dempje water tot moes gekookt en ge
bonden met de maïzena. Dan neemt men
de pan van t vuur en roert er de eier
dooiers door, die men tevoren heeft ge
klopt met de basterdsuiker. Het moes
wordt gerxinden met de maïzena en dan
doet men het moes over in een vuurvast
schoteltje.
De overgebleven eiwitten klopt mcu
zoo stijf mogelijk met de witte suiker,
waarvan men één lepel vol apart houdt.
Het eiwitschuim schept men als een rots
achtige massa over de rhabarber, die er
heelemaal mee bedekt moet zijn. Dan
strooit men daar de overgehouden sui
ker overheen en zet den schotel in een
zeer matig verwarmden oven, tot bet
schuim lichtbruin van kleur is geworden
stukjes, dan moet men wat voorzichtiger
te werk gaan.
Men kookt dan eerst een suikerstroop
van 2 d.L. water op 2 ons suiker in een
wijde, ondiepe pan. De rhabarber snijdt
men in nette stukjes, die goed gewas
schen worden en dan gaar gekookt in
de suikerstroop.
Men doet dan niet te veel rhabarber
tegelijk in de pan. hoogstens één laagje,
keert de stukjes na een klein poosje om
en vischt ieder stukje er dadelijk uit als
het gaar en zacht geworden is. Heeft
men tenslotte alle stukjes rhabarber op
die manier gaar gekookt, dan giet men
de suikerstroop er over heen. Deze com-
pöte ziet er zeer smakelijk uit en voor
de een of andere bijzondere gelegenheid
heb ik de moeite er dus wel voor over.
door zij dus nog veel meer te lang schij
nen dat is voor de mannen sinds
eenigen tijd het nieuwste. Iedereen weet
dit, maar daarom hebben we het er niet
over.
Hoe is deze mannen-mode ontstaan?
Wel, deze wonderlijkste van alle man-
nen-modes om de pantalon om te slaan
danken de heeren der schepping, zonder
dat zij dit zelf weten, aan een zekeren
overste Brummel, die Jaren geleden te
vLonden de rol van mode-konlng voor de
heeren vervulde.
De „bakermat” van deze mode Is een
bal bij den Hertog van Clarence, waar hij
genoodigd was. Het was een zeer druk
bal, zoodat voor het paleis van den
Hertog dozijnen equipages stonden. Er
was voor heel wat gasten haast geen
doorkomen aan, zoodat zij genoodzaakt
waren over *t trottoir te loopen om den
Brummel had geen erg wat al die
andere heeren deden, en toen hij aan
zichzelf bemerkte, dat hij vergeten had
de omslagen uit zijn broek te doen, begaf
hij zich naar de garderobe en herstelde
zijn tydelijken maatregel. Hij deed de
omslagen uit de pijpen. Maar dat was
een fout van hem, want toen hij de zaal
weer binnen kwam, trad de Hertog van
Clarence hem tegemoet.
„Hoe heb ik het nu, waarde Brum
mel?" zeide hij. „Je ^ent dit keer erg
achterlijk. Iedereen heeft naar de laat
ste mode omgeslagen broekspijpen en de
mode-konlhg zelf heeft ze niet!”
Brummel keek verschrikt naar alle
kanten: overal omgeslagen randen.
Zoo ontstond een heeren-mode en zoo
bleef die heeren-mode.
De heeren moeten van de dames maar
niets meer zeggen. C. H.