AVOND-BEDE
LEVENSWIJSHEID
TWEE MOOIE KUSSENS
OP REIS
ONDERJURK
SMAKELIJK ETEN
VOOR MEISJES VAN 16 JAAR
I
m
w
I
1
V
1
L_ü o
■iL I
SPELDENKUSSENS.
IN NIEUWEN VORM
O
I
1
I
Ij
II
rt
i
'1
L
r
1
•V'
iT
64/6
Ue-
75
Verschillende manieren van rabarberbereiding ri de huishouding
Op verzoek
£1
If
10
a
-ai
I
I
I
i
I
-i
t
i
i
Z2-i
r
a-
'd
Hi
X.j JL
-•
I
I!
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
□man
A
x>ZJ
HERMAN J. HAIJEMfBJE
de
1
en
en
ii
W|j
»«en
is.
h*p
i
Coe-
$/VJ~
:hie.
X
bloemenkleuren zal zeer mooi zijn.
PO LA.
ETA.
1
de
Q
be
/O
I
i
9
SYLVIA
ANEMOON.
él
I
I
I
i
ar
e-
le
8
r
s
c&
T
t
k
I
spelen met het leven, bet leven
nooit met ons.
Schat, de dag is heen-gespoed.
wijl de zóóveelst' avond daalde
en, terwijl van vreugd gij strülde,
In den gouden lampe-gloed,
bracht Ik V te rust, mijn bloed’
Wie bij kinderen niet geliefd is, draagt
daarvan zelf schuld.
De bedreiging van een lafaard is als
een onweer in den winter waar men niet
bang voor Is.
>cht-
I tot
na
d
n
n
)f
n
1
1
I
I
I
1
I
I
I
I
I
I
I
De Hollanders zijn tegenwoordig al «ven
reislustig als de Amerikanen en Engel-
aoben. Alleen beperkt zich hun lust voor-
looplg nog tot hun eigen werelddeel
maar dit zal wel meer ’n kwestie zijn van
beperktheid der beurs. Het oude liedje
luidde dan ook al: als men verre reizen
doet, dan kan men wat verhalen, maar als
men met den spoortrein gaat, dan moet
men ook betalen.” We kunnen echter op
verschillende manieren reizen. Als we er
"s zomers met ’n club jonge meisjes op
uit trekken, behoeven we nu heusch niet
zulke reusachtige sommen uit te geven.
We nemen een handkoffer mee, zoodat
we niet veel vracht of kruiers behoeven
te betalen en kleeden ons eenvoudig en
practlsch, zoodat we flinke wandelingen
kunnen maken, terwijl de „dure” reizigers
zich telkens door middel van een auto
moeten verplaatsen.
Zoon heerlijke practische mantel vinden
12
Niets Is gevaarlijker dan verstand zon
der karakter.
Vredig ligt ge in t ledikant,
blond en blozend. beeldig meisje
Wellicht maakt ge een drootnen-relaje,
door, wie weet, welk wonder-land.
wil geleid aan engOenhand.
Wij, zwakke menschen, leven liever van
de voorschotten, welke wij van de toe
komst leenen, dan van de vaste, sU het
geringe rente van het verleden.
Wjj voelen nooit Jonger, dan als wij bet
niet meer zijn.
Den waren aard der menschen leert
men pas kennen In buitengewone oogen-
blikken des levens.
I en
cra-
lezer
reg
en
tje
de
i
I
I
Ironie en satire kwetsen enkel de fijn-
gevoeligen; door olifantshuiden dringen
zfj niet heen.
ier-
e-
>ol
I
I
I
1
I
I
1
I
1
1
t
I
I
I
I
I
I
I
I
I
Éénmaal echter aal de tijd.
lieveling voor U genaken,
waarin ik niet meer kan wgk?>.
als soms nood en nacht U beidt,
wen ge eens gróót zQt, kleine meid....
be
ent
lar
na-
om
len
Hl
®rt
als
m?
hvr.
voor
Mel-
1. H.
r het
unld-
rnol-
Udag
bet
ioni-
Gez.
te-
lik,
is-
Ud,
4.9
gen
i?
«n-
üke
Buiten woedt de winter-wind,
en de nacht komt donker dreigen
Maar, mijn engeltje, mijn eigen
wil bewaakt wordt ge en bemind.
*t zij gij slaapt of waakt, mijn kind.
Heeft u den cirkel geborduurd, pen dan
het werk aan den verkeerden kant uit
met een vochtlgen doek. Aan den achter
kant komt nu een cirkel van denker
mauve satinet, en Inplaats van den ruimen
rand van donker mauve zijde, kan ook
een gladde bles aangezet worden. De oom-
I
is met bruine woldraadjes gewerkt, die
lewat uitgetrokken worden. De bladen van
groen fluweel worden bij het .estonneeren
van een dun lalton voorzien, zoodat wfj
deze naar willekeur buigen kunnen. Aan
hot met groene wol omwoelde takje wordt
een lusje gehecht, waaraan bet aardige
kussentje opgehangen wordt. Op dezelfde
wfjze wordt ook het takje met frsmhi—i
I
I
Dies luidt nu mijn blanke Me:
Mochten wij een reeks van jaren.
nog de nood'ge nachten gaêren,
zoo vol vreugde en veiTge vrêe,
als dees’ avond brengt ons mee....
r' 1
isters
van
n
HensJretsaft met rabarbermoes. Op de
gewone wijze niet te dunne flensjes bak
ken en deze op elkaar stapelen, telkens
niet te dim rabarbermoes ertusschen voe
gende. Bestrooien met poedersuiker en de
taarten in punten snijden.
.1
nines
Oer.
sent
eden
Hart.
van
be-
Konden wij, vrouwen, slechts begrijpen
hoe gemakkelijk bet is en boe aange
naam, 31 jaar te zijn wij zouden ons
niet zoolang en zoo vaak kwellen om 20
te schijnen.
gewelkt. Deze bestaan uit lichtrood flu
weel en de randjes worden gewerkt zoet
een donker-rooden draad, die ook al weer
een beetje aangetrokken wordt. De kleine
blaadjes aan het vruchtje worden met
donker groene zijde geborduurd, terwijl
de twee groote bladen uit fluweel ge
knipt, en op de bekende wijze bewerkt
worden. Daar wij natuurlijk geen vijf
speldenkussens er op na houden, kunnen
deze aardige nieuwtjes zeer goed als ge-
sehenkartikeltjes dienen, hetwelk met
vreugde ontvangen zal worden.
I
gaan rimpelen, waarna ge dit gedeelte
op het bovenstuk passend maakt. De ra
fels neemt ge naar den verkeerden kant,
waarna ge deze met een blesje afwerkt.
Bovenaan, langs voor- en achterkant van
den hals wordt het entredeux opgezet, en
aan beide kanten opgestikt. Dan kunt ge
de arms-gaten afwerken met een schuine
bies, welke ge 3X cM. breed knipt. Ze
wordt op den verkeerden kant langs ge
stikt en op den goeden kant overgestikt.
De rechte schouderkanten kunt ge met
een rechte bies van gelijke breedte en op
dezelfde manier afwerken.
Het is tevens ra ad saam, wanneer men
een patroon van het een of andere klee-
dingstuk verlangt, enkele maten, als leng
te en bovenwijdte, op te geven, daar deze
maten niet bij alle personen gelijk zijn.
DQTY.
stevig aangetrokkén wordt Hierdoor ont
staan de paatjes. Alle draden worden aan
den bovenkant afgewerkt. Uit lichtgroen
flowed knippen wij de grillige bladen en
festonneeren deze met zijde In donkerder
tint. Ook de nerfjes worden hiermee (met
een doortreksteek) gewerkt. De dikke
stengel bestaat- uit een recht lapje groene
I
I
I
Rabarberpedding ae. 1: IS pond ra-
barberstelen schillen, wasschen, in stuk
jes gesneden opzet.ten met 3 eetlepels
water en tot moes koken. In 3 <LL. water
wordt opgelost 30 gram roode gelatine en
deze goed door het moes roeren met
75 gram fijn gesneden amandelen, bet
sap van IS citroen, 1 pond suiker en
de geraspte schil van 1 citroen. De
pudding laten afkoelen en zoodra ze be
gint te stijven in een met water cmge-
spoelden puddingvorm overdoen en ge
heel koud gewerden op een schotel stor
ten en opdienen met 3 dL. stijfgeklopte
slagroom, waardoor wat vanillesuiker.
Inplaats van water kan men Rijnwijn
nemen, dat is nog smakelijker. Men
heeft dan maar het sap van 1 citroen
erbij noodlg.
Babarbertnoes of pap. Een paar bos
sen rabarberstelen van bladen en stronk-
Je« ontdoen en afschillen, In stukken
snijden, Wasschen en opeetten met 1 «LL.
water. Laten koken tot de stukjes geheel
fijn zijn. Oppassen voor aanbranden.
Dan een theelepeltje dubbelkoolsure so
da toevoegen, waardoor men minder
suiker noodlg beeft. Suiker naar smaak
toevoegen. Dan het dunne moes binden
met sago of puddingmeel. Tenslotte een
eierdoorn er doorheen roeren en het al
lerlaatste het stijfgeklopte eiwit.
Bet nieuwe voorjaar bracht ons weer
de beerlljk-frlssche gezonde rabarber
stelen, waarvan heel wat smakelijke ge
rechten te bereiden zijn om afwisseling
te geven in het dagelüksch menu. Kin
deren zijn doorgaans dol op rabarber en
moeder doet goed ben er zooveel mo
gelijk van te laten genieten. Allereerst
hebben we de heel-gewone:
Voor het maken van deze kussens
nemen we cirkels van 40 c.M. middellijn,
en van zacht mauve kleurig linnen.
Het aardige plaatje van de ouderwet-
sebe dame in den bloemengaard, is, indien
u een klein beetje liefhebberij heeft, ge-
makkelijk te teekenen. Moeilijke lijnen
van handen b.v. zijn achter den bloemen-
ruiker verborgen en bet gezicht gaat
Kleineer u self niet onnoodlg in bet
bjjzijn van anderen I Het kwade, dat ge
van u zelf zegt, weerlegt niemand.... en
wordt maar al te graag geloofd.
Lengte, vanaf de schouders gemeten, 100
cM., bovenwijdte 92 c.M.
Benoodigd 3.15 M. stof van 70 k 50 cM.
breedte. 1 M. Valencienne entredeux van
5 cM. breedte. Deze onderjurk kunt ge
maken van witte katoen, maar ook van
andere goed waschbare stoffen, als lln-
gerlekatoen, kunstzijde enz. Ge maakt
het patroon op de maten, welke aange
geven zjjn, waarna ge t op de buitenlij
nen uitknipt. Hierna legt ge ’t patroon op
de stof, waarna ge alles met een naad
uitknipt, terwijl ge onderaan nog een
cM. breeden zoom bijrekent. Ge kunt
rok-, zü- en schoudemaden met een
platten naad verbinden, waarna ge on
deraan den 6 c.M. breeden zoom Instikt.
Voor de inknippen wordt aan weerskan
ten van de zijnaden 10 cM. Ingeknipt.
Dan kunt ge de 19 cM. van den rok
Rabarberaoep met brood, 'n Half pond
oud brood zonder korst in stukken
breken en wermengen met IX pond
schoongemaakte en in stukken gesneden
rabarberstelen, een weinig zout, pond
suiker, een stukje pijpkaneel en de schfl
van een H citroen. Hierbij 2H L. wa
ter. Alles samen ruim oen half uur laten
koken. Kaneel en citroen verwijderen en
de soep binden met twee A drie in de
soepterrine goed uitgeklopte eieren. De
ze soep kan zoowel als voorspijs dan wel
als nagerecht dienen.
i
we in 6318. Deze is gemaakt van 'n bruin
en geel geruite stof en versierd met revers
en ceintuur van donkerbruin peau de
suède, of peau de pêche.
Hg. 6131 is een tweedjas met ’n vier
kant ingezet voorstuk en punt aan de
achterzijde. De mantel heeft groote op
gestikte zakken en de kraag heeft een
rand van effen stof.
Het deux-pieces ftp no. 8145 is van *n
soepele geruite stof, die als versiering in
schuine richting is genomen. Het corsage
is even blousend en beeft een smalle witte
bies langs den hals. De rok valt volgens
de mode van dit seizoen in platte plooien.
Bij deze reistoiletten dragen we een
klein slap hoedje, dat we desnoods even
in onzen zak kunnen stoppen, als we den
wind door onze haren willen laten waaien.
Er bestaat een geluk, dat zeer spoedig
in ongeluk kan veranderen: vervulde
wensch.
Er bestaat een ongeluk, dat tenminste
den innerlijken mensch tot een bron van
geluk worden kan: bopelooze liefde.
Geluk rondom zich verspreiden, is de
gelukkige roeping der vrouw en h^t geluk
van het huisgezin.
No. 3 laat een dergeljjk kussen view
In plaats van stokrozen borduren we
vingerhoedjes-kruid, in oploopend bleek
rose, rose, rose rood, zacht lila tot donker
lila. De dame is gedeeltelijk met lijnen
omgeven, doch de japon is geheel van
glad zijden strookjes, welke over elkaar
vallen.
We teekenen potloodlijnen op het lin
nen van den omtrek van den rok en «sn
den loop der strookjes. De strookjes wor
den in den vorm ruim opgenaaid en aan
de zijkanten van den rok vast gehecht,
zoodat we een mooie rokiijn krijgen.
De losse strookjes op het overigens ge
borduurde kussen geven iets aardigs.
Onder ziet u de eenvoudige steekbewer-
king.
i w n ,a
uit
11«
•R;
el4.
dan
alk.
een
trad
i te
det
Rabarberbrij. 2 ons rijst op een zeef
wasschen en opzetten met 3 liter water
en een weinig zout. Ongeveer 3 kwar
tier laten koken, dan bijvoegen 8 ons
schoongemaakte rabarberstelen in stuk
ken gesneden, een stukje pijpkaneel, schil
van een citroen en alles sameh zach
tjes nog een half uur koken. Citroen
schil en kaneel verwijderen en de brij
met 3 ons suiker of meer naar smaak
zoet maken. Warm voordienen als toe
spijs.
Uit kleine restjes zijde en fluweel zijn
deze leuke dingetjes in elkaar getooverd.
en zullen bijzonder op onze toilettafèl
een goeden Indruk teweeg brengen. Het
eerste modelletje, de lijvige meloen, U bij
zonder aardig, omdat in den dikken sten
gel onze vingerhoed zijn vaste plaats
vindt.
Rabarberpedding no. 2. Neem 3 ons
rabarber schoongemaakt, set ze op met
veel suiker, weinig water en een ci
troenschil. Voorzichtig week koken, doch
niet tot moes, 3 ons boter onderwijl tot
room roeren, hierbij voegen 6 eierdooiers,
3 ons fijngewreven beschuit 1 ons wit
te suiker, een mespunt fijne kaneel, 75
gram goed gewasschen krenten, de week-
gekookte rabarber en tenslotte het stijf
geklopte wit der zes eieren. De massa in
een met boter bestreken puddingvorm
doen tot voor drie vierde deel. Dan den
pudding IX uur au baln-Maré koken
en warm voordienen.
iI
Rabarbermarmelade. De stelen schillen,
in stukken snijden, wasschen en wegen.
Op ieder pond rabarber neemt men IX
pond witte suiker, de schil en bet sap
van een X citroen en 10 gram geschilde,
gehakte bittere amandelen. Alles teza
men langzaam aan de kook brengen,
telkens met een houten lepel even roe
rende. De massa afschuimen en dan de
marmelade op een flink vuur zoolang
koken, totdat een op een steenen bordje
gestort druppeltje dadelijk gelelachtig
wordt. Met deze marmelade direct goed
schoongemaakte flesschen of potten vul
len, ze daarin koud laten worden en dan
de flesschen sluiten met perkamentpa-
pier, dat in alcohol gedrenkt is. Men kan
aan de marmelade nog wat gember toe
voegen, waardoor ze langer goed blijft.
Rabarber-compóte. 6 ons mooie roode
stelen worden niet geschild, doch In
stukjes gesneden en gewasschen. In een
platte pan waarin IX ons suiker in 3
dd* water is opgelost, kookt men de
stukjes rabarber voorzichtig gaar tot ze
doorschijnend zijn. De stukjes, die gaar
zijn neemt men dan met een schuim
spaan uit bet vocht, legt ze in een schaal
en bet vocht wordt gebonden met 10
gram in koud water aangemengde sago.
De saus wordt over de rabarberstukjes
uitgegoten. Men kan er biscuits bjj pre-
senteeren.
De dichters munten hun ervaringen
voor anderen, zelden voor zich zelf.
ztjde, dat dichtgestlkt en op de vrucht
gezet wordt. Deze bedekt dus alle afwer
kingen van de draden en bladeren, en
biedt tevens huisvesting aan onzen vin
gerhoed.
No. 3, bet grappige peentje, bestaat uit
Hij la vervaardigd uit goudgele zijde.
Hiervan knippen wij twee ronde lapjes
welke met een naadje tegen elkaar ge
stikt worden. Boven moet er een kleine
opening gelaten worden voor het vullen.
Hiervoor kunnen wij gebruiken gemalen
kurk of zemelen. Nadat zulks geschied ta
an de opening ook dichtgenaaid is, bren
gen wij de .vrucht” in haar natuurlijken
vorm. Dit gescheidt met behulp van oen
draad geel Perlé-garen die op geregelde
afstanden door de vrucht geregen en
Rabarber in den winter. Men kan
*s winters ook van versche rabarber ge
nieten. Een flinke hoeveelheid stelen
wordt in den zomer geschild, gesneden
in stukjes en gewasschen op een vergiet
gedaan. Met deze rabarberstukjes wor
den gewone inmaakflesschen gevuld,
waarna men er koud gekookt water op
doet tot ze gehee] onder staan. Direct de
flesschen stevig afsluiten met in alco
hol gedrenkt perkament of met de her
metische afsluiters der flesschen zelf.
schuil onder den grooten hoed. Volgt u
de lijnen maar goed, en daarna nateeke-
nen zoo groot als u noodlg heeft voor het
kussen.
Het plaatje wordt gekleurd met verf in
aardige tinten om een mooien achter
grond te verkrijgen.
Alle lijnen worden omgewerkt met een
achtersteek In zijde. De muts wordt met
lijnen in goudgeel geborduurd, de dnten
in donker mauve. De krullen der dame
in oranje of donker bruin. De buitenlijnen
van hals en armen crême-rose. De bloe
men van den hoed en den ruiker in diep
rose rood, met eenige groene blaadjes. Het
kant krijgt aan den buitenkant lijnen van
wit, en de lijnen der japon mauve. De
stokrozen zijn in zacht lila, mauve, rose
en karmijnrood met gele hartjes, bladen
groen.
twee lapjes gele zijde, welke gelijk de
meloen dichtgestlkt en gevuld worden.
Met een donkerbruinen draad brengen w|j
de groefjes aan. Het fijne groen koopen
wjj maar klaar in den winkel, omdat zulks
er natuurlijker uitziet.
De roodwangige appel is uit twee lapjes
roode zijde verrezen. De vrucht-aanset
wordt met bruine zijde gewelkt en de
Stengel bestaat uit een stukje lalton, het
welk met bruine wol omwoeld is. De bla
deren zijn van groen fluweel en met zijde
omgefestonneerd.
Nu de twee bijzonder sierlijke dingetjes.
De twee kruisbessen worden van groen
gele zijde vervaardigd. Het vruchtaanzetje