DE DON JUAN VAN MOZART JONGE- MEISJESCOST UMES DE BADKAMER EEN LUXUEUS VERBLIJF DE SCHOONMOEDER ALS BEWIJSSTUK WAT ZULLEN WE KOKEN? JURKJE VOOR MEISJES VAN 9 JAAR 'J HET GEHEIM DER VROUWEN Kr I fel t1- 1 fei V' ■i'ÏÊ J z IF Goedkoope Patronen Il V fi i. r i J *1 hi A I hem hielp Hoe zijn vrouw Bi rid I <N if o COP VERZOEK) I u. T9 n .-*3 5 K i i 1 I’f' w’ >- n i; -• •.’•‘«Wifcc.*-- j.--la'iP i Van alles en nog wat «r? ■■••■I ill i omstandigheid 'A epAMBN M. A. M. Q *r Ie L men 1 onder T lm «i ADRIANA KNUIST—POLLEPEL ■m' -Jk. I i i \»n Yf hier men. knipt, wordt kant Zoo bncht de schoonmoeder uitkomst en deed goed na haar dood. i i R Inge- kasten ri ae or ik r i 4 I I I I I I I I I Talnboenen kan men. gedopt, drogen in lauw-warmen oven. Vóór het gebruik moeten ze dan een nacht in water ge weekt worden. 001 em la- te- ri 1. I. 1 r 0 ng «e Os. la •20; 12; Ps- OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN Ka- etref- ver- rdzee. I der van eant- n ter oord- 1 M- rU In i- nl- ,-an per per irle lijs n <0; taten ver- Zoo orge- van t, in lUkz- Vls- Ml- chil- ;egen be- ullen irbod Aan- t hij Ichte alen. van rflge khe- anlg ikele van «•Se iko 's, Is naar rage ffen rok- wil >nd- de ver- be- loen tos- we- 3» n. i s I I, I* I voor aanMcht J'S I De deuren zijn van gepatroond glas, de nissen naast het bad hebben glazen pla ten waarop men fleschjes<en potjes met tolletlngredlênten kan zetten. Deze pla ten zijn van onderaf verlicht door een amber-kleurig-schUnende lamp. Mooi staan de gebloemde handdoeken, ,de gebloemde badmatten, welke den BalkenbrU kan men op verschillende manieren maken. Voor de echte Llm- burgsche balkenbrU wordt varkensbloed gebruikt, dat men met water verdunt. Men kookt er in dobbelsteentjes gesne den spek In, doet er een goede hoeveel heid peper, zout, nagelgruls. nootmuscaat en rommelkruid In en als het spek gaar Is, roert men er langzaam boekweitmeel door, met een stevlgen houten lepel, tot het geheel zoo stijf mogelUk is geworden. Dan neemA men de brij van het vuur en verdeelt haar In kommen of diepe borden. Is de balkenbrU koud geworden, dan stulpt men hem om, snUdt hem In en bakt hem In de pan, met aan beide kanten llcht- Aardappelea In frituurvet. Nu de aard appelen langzamerhand minder smake lijk worden, wordt er meer en meer ge vraagd naar recepten van wat de Fran- schen gommes frités, gommes feuiües, gomme» gallles en gommes soufflées noe men. Voor de eerste drie is de bereiding de zelfde. Alleen worden de aardappelen er verschillend voor gesneden. Voor pommes frites neemt men aardappelstukjes van bUna "n vinger lang en dik, voor gommes gaines (strootjes) worden zeer dunne reepjes gesneden en voor gommes feuO- les (bladaardappelen zouden wfj ze kun nen noemen) snijdt men de aardappelen, met het komkommerschaafje, In zéér dunne schUfjes. Varkensvet kan men voor het bakken van deze aardappelen niet gebruiken en runds- of kalfsvet wordt te gauw don ker. Slaolie of plantenvet Is echter uit stekend. Dit vet moet zóó heet zijn, dat de blauwe damp er af komt, eer men de aardappelen er In doet. Verder Is het van groot belang, dat de aardappelen goed gedroogd worden, eer ze In het frituurvet komen. Ik leg de stukjes of schUfjes altUd naast elkaar op een ste vlgen, schoonen doek en leg er dan een anderen doek over heen om ze te dro gen. Na het bakken strooi Ik meteen ’n beetje tafelzout over de aardappelen en laat ze op grauw papier even uitdruipen. Het bakken gaat heel vlug. In *n mi nuut of vUf zUn de aardappeltjes mooi bruin. We laten onze lezeressen hier vier aardige jonge-melsjeejurken zien. De eerste is van genopte zUde of volle. We zien dit moezen-dessln In alle kwalitei ten en alle kleurcombinaties en vooral voor bakvlsachen of zoodanig uitziende dames, is het een aardige dracht. Niet voor dikke figuren of voor hen, die graag in t verborgene blUven, want *n tikje op zichtig is zoon groots moes altUd. De hier afgebeelde jurk beeft een pe- lerinekraag tot den elleboog en 'n volant op den rok. De taille wordt even aange duld door een smal ceintuurtje met af hangend strikje (623S), Op no. 6340 zien we% een eenvoudig katoentje met een strak UJfje met ron- den hals, die afgewerkt wordt met *n pllsséestrookje. De halve mouwtjes, die elndehjk weer mode zUn, staan op een leeftUd van 15 of 16 jaar ook nog aardig. De volant op den rok laat aan de voor zijde een baan vrij. Een eenvoudig sportjurkje, zooals op flg. 6242, maken we van wit linnen of wit piqué met 'n schulpvormlg motiefje aan den hals en aan het heupstuk. De rok heeft drie platte plooien. Ons vierde japonnetje is gemaakt van vlisco of sole artlficlelie imprlmée met 'n recht schouderstuk en vierkante hals uitsnijding. Ook de rok van dit costuum bestaat weer uit twee strooken («24». POLA. vloer bedekken, en ook het gebloemde badbekleedsel der stoelen. Deze stoeltjes of bankjes, welke men naast het bad ziet staan, hebben van onderen ruimte cm schoenen enz. in te bergen, terwijl één ervan een bergplaats biedt voor vuil linnengoed. Een aangenaam i I I Frsses Mun«as. «raw as eatwszw ssa WiM- te MwrisMiré» >»»a» aas b» Mrij HraaW4aaaai «a «W-a. aaaawe ma te awte «a te NaA -aart, te aawA>« ea tewaagéw. Mm «aw Saw aaaw raaVaa te Hrteaaa, raeM aaSar ét aratM daar. stad. Mate aatea <aa»i/t l peterselie. Het vleeechmengsel wordt dan I stevig in den vorm gedrukt en als het heeft gehoord, dat men I goed koud geworden is, stolpt men het j m Men garneert het geheel dan nog met uitjes en augtirken. 1 wordt verkregen, door de vloerbedek king van bruin gemarmerd linoleum, door de zacht-groene celluloid verf en de zacht-groene celluloid monteertng. Een fraai beschilderd blind kan voor de ramen neergelaten worden. In aDa moderne badkamers vindt men elec- trische verwarmlngsstangen aange bracht, voor het drogen der handdoe ken. On» andere teekeningen geven nog een paar voorbeelden van de modems idee om het bad in een nis te plaatsen. Ten slotte nog een modem teAVamer- interleur, waarvan het bovenge deelte der muren met diepe» visschen is bmctilWiKI. AMETHIST. MS «I MW wMélM. te HaaaaMré ri/a Saaaa «aoo. a«a aar«rta*aar Ma jüt tewSai Na. i. Hatrltm. raaw- OaNMatens rnawa SB, «S. |<M Saaatefte. a a.,% glate- MaMisr. atea waar Sm <a M SaxIrtelM faasaaatea tetelé a a»- >4 aft Mteaa Saateitew paar te M aaaaaa. liawiM aaa aarMaMa jmii» Hoofdkaas van vleeschresten is ook heel smakelijk en vlug klaar te maken. Op 1 pond vleeschresten neemt men liter water met overgebleven jus of bouillon, 1 dX. azUn. 10 gr. gelatine, pe per, zout en nootmuscaat, 'n paar Inge maakte uitjes en augurken, ’n hard ge kookt el en *n paar takjes peterselie. In het verwarmde water laat men de gelatine oplossen, het vleeeeh wordt ge hakt en met de kruiden er bU gevoegd. Een omgespoelden vorm of kom belegt men rondom met partjes of schijfjes van het hard gekookte el en met takjes Tematen kan men bewaren, ófwel door in te souten, waarbU echter veel v® den oorspronkelUken smaak verlo ren gaat, ófwel door ze tot puree te ver koken en dan te sterlllseeren. Een Duitsch vorst der middeleeuwen, die tevens een goed kok was, riep eens uit: JDe majesteit van den troon steunt op een voortreffelUke keuken." Voor een vorstentroon is tegenwoordig meer noo- dig. en misschien ook minder. Het klinkt in leder geval In on» ooren zeer over dreven. Maar toch Is het waar, dat het bezit van behaaglUke hulselUkheld en de harmonische verhouding tusschen twee echtelieden ten deele afhangen van de spUaen, welke door de vrouw aan den man worden voorgezet. Is dit een prozaïsche eigenschap van een goede keuken, welke in onzen ftjd uit den tUd is? Toch nletl WU meenen wel, dat we over dergelUke standpunten heen zijn, maar in den grond Is het toch precies zoo gebleven als het vroeger was. Misschien is het nog erger gewerden, waar de vrouw des huizes maar al te vaak de keuken geheel en al aan dienstpersoneel overlaat. En zegt men niet van een vrouw, die men een goede huisvrouw noemt, dat zU natuurlijk voortreffelijk koken kan? De majesteit van het echtelUk geluk, steunt, zou men dus kunnen zeggen, op een goede keuken, al vinden vele vrouwen het niet aange naam daaraan te worden herinnerd. De keuken-aangelegenheden worden te vaak geheel aan het dienstmeisje over gelaten. Dat is een groot ongeluk en de oorzaak van elnde’oo» oneenigheden en boom buien aan den echtelijken hemel. De vrouw mag zich gerust voor oogen staan. Nu en dan rtXJgm te voorko- •IscnljVen aan el ls de kamer geworden een verbluf waar men al de noodlge badzouten, bor stels, zeepen, enz. vindt. HeerlUk ver warmd, en alles ingericht om zooveel mogelUk gemak te bieden. De moderne badkamer is Ingericht om alle toiletbenoodlgdheden, persoonlUke bezittingen, kleeren enz In achter te laten; men noemt het dan ook de bad- kleed kamer. Op on» teekenlng geven we eenige ideeën van soo’n moderne badkamer. Ze toonen een Interessant gebruik van de ruimte, en een ongewone aandacht is besteed aan de onderdeden. Het bad wordt verschillend ge plaatst. Op onze eer ste teekenlng is het in een soort nis geplaatst, die door 2 bouwde gevormd wordt; een dier kasten is bestemd voor kleerkast, en in de andere be vindt zich de W. O. Mozart had opdracht gekregen, voor Praag een groote opera te schrijven en met Da Ponte bad hjj voor dit doel de oude Spaanse!» sage van Don Juan Tenorio als libretto bewerkt. In het jaar 1787 reisde Mozart met zUn geliefde eehtgenoote Constanze van Wee nen naar Praag om daar het werk, dat half af was, te voltooien. Door den omgang met andere kunstenaars en door de nieuwe omgeving zou de opera vaster vorm aannemen. Een eigenaardige omstandigheid bU Mcaart vm, dat hU een broertje dood had aan het op papier brengen van zUn mu ziek. En In Praag werd hU door allerlei oorzaken van zUn werk afgehouden. Hij woonde blf zUn vriend Duschek, die bulten de stad een wijngaard bezat met een‘pnicht van een kegelbaan, en daar Mozart een hartstochtelijk kegelaar was, mocht dit een ernstig geval worden ge noemd. Mozart schreef zUn muziek ver bazend gemakkelük en zoo componeerde hU meermalen te midden van zUn vroo- lUke makkers.... op de kegelbaan, met een steenen tuintafel als werktafel. Op den 29sten October moest de opera worden opgevoerd en op den avond van den 38sten October was van de ouverture nog geen noot geschreven. Toen begonnen houden, dat een blinkende potlepel de hand eener vrouw geenszins behoeft te ontsieren I En het wordt voor de boom buien van den echtgenoot nog veel erger, wanneer een niet-smakend middagmaal door tUn eehtgenoote geweten wordt aan de dienstmaagd! De man zal het niet altUd zeggen, maar het zUne ervan den ken: de vrouw moest zelf zorgen, dat er aan het eten niets mankeert. Dat is de wUsheid van alle echtelUke geluk en er het geheim van. Het is nu eenmaal niet anders: veler behaaglijkheid hangt nu eenmaal af ge heel of gedeeltelUk van de wUze, waarop men gegeten heeft. Vandaar, dat voor de vrouw als een der grootste practise!» levenswUsheden gelden moet: „Een sma- kelUk toebereid maal is en blijft de graad meter voor het humeur des mans." Of het voor den man pleit is iets anders, maar het Is een dier levenswUsheden, waarmee de vrouw wUs doet rekening te houden. In de keuken, waarvan de scepter door de vrouw nooit aan een vreemde mag worden overgelaten ligt een groote sani taire en geestelijke macht, welke uit het zwartste humeur een HeflUke geluimde echtgenoot maakt. En de trots eener goede huisvrouw is nog steeds haar goede keuken. Zorge zjj daarom voor de aan gegeven wisselwerking, en het zal haar In en aan haar hulselUken haard pret tig en goed gaan. Ik zal maar weer beginnen met het beantwoorden van brieven. Een lezeres I 2. groente 2 13 jaar kan bewaren door ze, goed schoon gemaakt, in flesschen te doen, met koud gekookt water te over gieten en dan de flesschen dicht te lak ken. Nou, als het zóó gemakkeljjk was om groente te bewaren, zou wel nie mand groente sterlllseeren of groente in blik hoeven te koopen! HeupwUdte 89 cM., leng te 75 C.M., mouwlengte 44 cM. Benoodlgd: 2.10 M. stof van 70 c.M. breedte, een kraagje van 38 cM. hals- wUdte, 5 knoopjes. Dit Jurkje maakt ge van wollen mousseline of van Tobralco; ge maakt eerst het patroon op de aange geven maten, waarna ge het op de vaste lUnen ult- Het rokgedeelte dus van den voor afgeknipt. Daarna legt ge het op de stof, waarna ge alles met een naad ultknlpt, en onder aan het rokje nog een 6 cM. breeden zoom bUrekent Men begint aan den voorkant de 12 c.M. lange en H eM. breede plooitjes in te stikken, waarvoor ge op cM. vanaf den hals, en dan nog twee maal 3 cM. verder, de spel den steekt, waar de plooitjes Ingestikt worden. Daarna kunt ge zU-, rok-, schou der- en mouwnaden dlchtstikken, waarna ge onderaan den 6 eM. breeden zoom in maakt. Dan kunt ge aan den voorkant de plooien inrijgen. Het gearceerde ge deelte «alt weg. Vervolgens stikt gs het rokje aan het bovenstuk. Middenvoor wordt een 12 cM. lang splltje Ingeknipt, De omwenteling, welke de moderne badkamer gebracht heeft, is groot. Van een klein appartementje, onver warmd. kaal, met alleen een douche of een kuip, meestal de verlichting slecht, ongezellig en koud, iets, waaruit men maar aoo gauw mogelUk wegvluchtte, Pommes soufflées of opgeblazen aard appelen worden weer anders klaar ge maakt. Men moet daar groote, vaste aardappelen voor hebben; geen zooge naamde afkokers. Ik snU ze In de lengte doormidden en dan verder In plakken van ongeveer ’n rijksdaalder dik. Die schUven moeten weer goed gedroogd wordeh. Het vet mag nu niet zóó heet zUn, dat de damp er af slaat, maar zoo, dat een enkel aardappelschUfje, dat men er voor «de proef In doet, dadelUk op en neer danst en het vet gaat bruisen. Dan doet men alle aardappelen tegelUk in het vet. Er moet zóóveel In zUn. dat alle aardappelen roert men er even dooi men, dat de aardappel kaar plakken. Kan men er gemakkehjk met de vork In prikken, dan zyn ze gaar, wat gewoonliik na 'n minuut of 5 gebeurd is, en dan haalt men ze vlug, met ’n schuimspaan, uit de pan om ze te laten uitdruipen. De aardappelen zUn dan nog plat en wit. Intusschen laat men het vet zoo heet worden, dat de blauwe damp er af slaat en dan gaan de aardappelen er voor den tweeden keer in. Na 'n paar minuten zjjn de aardappelen dan al mooi bruin en opgeblazen. Men schept ze vlug uit de pan, bestrooit ze met tafelzout en laat ze uitdruipen. Deze opgeblazen aardappelen zien er zeer "smakelUk uit en men kan dus op de» manier ook de oude minder mooi geworden aardappelen keurig opdienen. Het opdienen van in frituurvet gebak ken aardappelen moet altUd in een open schaal gebeuren. In een dicht gedekte schaal slaat de wasem neer, waardoor de aardappelen week worden. In een open schaal en op *n droge plaats kan men wel *n dag lang eroquant houden. Hoofdkaas maak ik ook op de Lim- burgsche manier. Ik kook *n halven varkenskop en *n kalfspoot door en door gaar in zooveel water, dat het zoowat halt onder staat, met ongeveer *n halven citroen, in schUven gesneden, en peper en zout naar smaak. Is het vleesch zóó gaar, dat het bUna van de beenen af valt, dan haal ik het uit de pan, verwU- der alle beenderen en citroen en haal het vleesch grof door den molen. Daarna gaat het weer terug in het nat, waar ik het nog ‘n klein poosje zachtjes laat koken, met “n scheutje azUn. Van X vuur af, gaat er nog wat opgeloste gelatine door en dan doe ik alles in kommetjes en diepe borden om koud en stuf te worden. Vooral in den zomer is die hoofdkaas heerlUk bij de boterham. Men kan hem dan echter niet langer dan eenige dagen bewaren. zelfs zün vronlUke vrienden angstig ts worden, maar Mozart vertrouwde op zQn goed gesternte. Tegen middernacht be zweek hU voor den aandrang om de kegel baan te verlaten en zich naar zUn kamer te begeven om het werk af te maken. De angst van zUn vrienden had den meester vroolUk gestemd en hU had gedaan alsof hU zelf ook verre van gerust was. ZUn trouwe eehtgenoote hield hem zooms gewoonlUk gezelschap bU rijn ar beid; terwUl zU hem fantastische sprook jes' vertelde en voor hem een punchje klaar maakte, zette Mozart opgewekt en met onfeilbare zekerheid de muziek op bet papier, zooals zU in zijn gedachten reeds lang gereed was. Maar terwUl nlj druk aan het werk was, werd hij door slaap overmand. Constanze kende dat: zU liet hem rustig sluimeren tot tegen den morgen. Toen nam Mozart met fris- sehe kracht het werk weer ter hand en toen te zeven uur degenen, die de muziek moesten overschrijven, kwamen, was de ouverture gereed. Maar bU de opvoering dien avond moest zU aoo van het papier worden gespeeld I Mozart dirigeerde ech ter zelf en de musici deden al hun best om het werk te doen slagen, wat ge lukte. A De wüse Klang-to-slng hield rechtzit ting. Voor hem verschenen twee mannen, die in hun midden een vrouw met zich voer den. „Wie zUt ge en wat wilt ge?” vroeg de mandarijn en alle twee de mannen be gonnen tegelijk te spreken. „Zoo gaat het niet!” aldus stopte de mandarijn den woordenvloed, waarop de vrouw zelde: „Laat mij spreken, want het gaat mij aan, meer dan de» twee man nen.” „Goed!” hernam de wUze Klang-to- sing. ,M«ar bepaal u bU de zaak, waar het om gaat en spreek zonder partUdlg- held en voor alles, oprecht." De vrouw vertelde dan, dat zU gehuwd was geweest Haar man was op reis ge gaan en langer dan een jaar weggeble ven. Ook had hij taal noch teeken van zich laten hooren, zoodat werd aangeno men dat hU gestorven was. Daarom had zU besloten een nieuw hu welijk te sluiten, en zU was door den ambtenaar met hem in den echt verbon den. Maar nauweUJks was dit geschied, an was zU dus de eehtgenoote geworden van ten man aan haar UnkerzUde, of haar eerste man. die aan haar rechter zijde, was teruggekomen en belde mannen maakten nu op haar oazelfde aanspraak. Klang-to-slng boog het hoofd en beval na eenigen tUd. dat de drie op hem zou den wachten. En hU ging. Na een uur kwam hU terug en ver klaarde: „Voor ik hier een oordeel uitspreek, luistert naar mU. Ik heb zooeven de bood schap ontvangen, dat de moeder dezer vrouw gestorven is. Ik vertrouw, dat ge de kosten zult dragen om haar een be hoorlijke begrafenis te bezorgen." ^k denk er niet aan!” riep de tweede man. „Ik heb de oude vrouw nooit ge kend!" „Ik maar al te goed!' merkte de eerste op. „De kosten zjjn voor mU- Hoe hoog zün zet" Klang-to-slng lachte. „Nu kan ik een oordeel uitspreken," zelde hU- „Ofj. die u er tegen verzet de kosten «te dragen, zUt de schoonheid dezer vrouw niet waar dig, maar gU. die gaarne bereid zUt de kosten der begrafenis te betalen, hebt bewezen, dat vroeger u niets heeft kun nen weerhouden om de» vrouw tot echt- genoote te hebben. Behoud haar en wees gelukkig!” waarna ge twee splitreep- jes knipt, één 4 cM. breed en één 6 c.M. breed, beide 12 cM. lang; X breedste komt links. Ge stikt beide stukjes langs en haalt ze naar den verkeerden kant om. Het linkerstukje wordt op 'n y, cM. even doorge stikt. waarna ge X verder als onderslagje dienst laat doen. Het halsje wordt met een schuin biesje af gewerkt, dat langs wordt gestikt, en overgezoomd. Onder aan het mouwtje zet ge een manchetje, dat 20 c.M lang en 9 cM. breed wordt geknipt. Het mouwtje rimpelt ge onder aan in, waarna het manchetje wordt aangestikt, en op den verkeerden0 kant overgezoomd. Aan den rech terkant van het splltje zet ge de 5 knoop jes, welke door middel van lusjes gesloten worden. BU het Inzetten der mouwtjes neemt ge den mouwnaad cM. meer naar voren dan den zUnaad. Voor hdk sohUn- zakje stikt ge een biesje op, dat vooraf dubbel gestikt Is, en daarna 1 eM. breed en 8 eM. lang is. Het kraagje wordt met een groeten steek op het jurkje beves tigd, zoodat ge er dit met wasschen ge- makkelljk kunt afhalen. DINY schUven varkensrétazel, bruin. Kan men geen bloed krijgen, dan kookt men het spek in water, waarbU men worstennat kan voegen en overge bleven jus. Ook kan men er bouillon voor laten trekken van vette beenderen, of men neemt inplaats van spek, var kenskop of varkenshieL Als Ik balkenbrU maak, koop ik met een altUd wat reuzel voor X bakken. Die smelt ik zelf uit op *n klein pitje en de overblUvende kaantjes gaan mee In de balkenbrij.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 7