HET PAGE'KOPJE NIETS NIEUWS INDIEN U EEN DINEETJE WILT GEVEN KWEEK UW EIGEN ROZEN! EEN HUISELIJK FEESTJE SPORTKOUS VOOR JONGENS VAN 7 JAAR GENEESKUNDIGE KALENDER K W|J r DE MAAGD VAN ORI FANS AAN ZEE I r i 1 lippij‘‘I c> i i H 1 |'|Hl 2 OVER.NEMLNG UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN c ENKLAAR. da POLA CROCUS. OP VERZOEK een at toer ANEMOON DINT. k heb- •n Wit het geliefde teer geliefd ei O' n n K di ul di Pi dl vi nl d< K re Bi ze g< dl Is dl u 1 clt lee bei zal UJi rot be< nu PR nu scl Rei scl nu d; m di et Ti W co ze Ri m< ge KM na he be gel tot gei bn uit ▼a gei gei wo ba da pei de bel ha ni< trs er gei tei Ki tot <K - TO de ml m< Te kei Ta TO nii de TO he «U ge: oo nli mi on zie U« sp: aa ku d e k peper telkens een laagje lapjes, gedeelte van het tfjdgenooten van de Jonkvrouwe hebben haar steeds beschreven als dragende een „uitgesproken" page-kopje. Immers, toen de Maagd van Orleans In Februari van het jaar 1429 zich opmaakte om haar woonplaats te gaan verlaten, gehoor ge vende aan de geheime stemmen, kleedde zü zich in mannenkleeren en Het zich het haar afknippen tot aan den hals en rondom de ooren, Juist zooals de knapen en mannen het haar droegen." Toen zü later door de Bourgondiërs ge vangen was genomen en aan de Engel- schen werd uitgeleverd, zagen haar rech ters in haar een heks, die op den brand stapel het leven moest laten. Een van de zeventig bewijzen, die werden aangevoeld om te overtuigen, dat zü een heks was, bestond juist In baar pagekopje. Toen zü op den brandstapel gestorven was, wilden velen niet aan haar dood ge- looven. Daardoor doken later meermalen „valsche" Jonkvrouwen van Orleans op. Om zooveel mogelük op de echte Jean ne te gelüken. Heten de meesten van deze dames zich eveneens het haar kort knip pen. KOUD VLEESCH MET MAYONNAISE EN ASPIC (4 PERSONEN) 10 k 13 plakjes koud vleesch (roastbeef, fricandeau, of Iets dergelüks), 6 augurk jes. 6 parelultjes, 15 G. Maggi's gekor relde aspic, 1 di.. water, 2 theelepels azün. lil eetlepels dikke mayonnaise. Meng .Maggi's gekorrelde aspic" aan met het koude water, laat het mengsel 10 minuten staan, breng het op een zacht vuur aan de kook (in een goed gesloten pannetje) en laat het zachtjes een oogenblik doorkoken, tot de oplossing volkomen helder is. Roer er den azün door en giet dan den aspic In een diep bord uit; zet (Ut op een koele plaats, tot de aspic door en door stüf is. Bereid intusschen op de algemeen be kende wüae wat mayonnaise; snüd de t Strand is wel de meest Ideale speel plaats voor kinderen, waar zü met weinig td-Zicht zonder bezwaar kunnen spelen en waar zij zich nooit vervelen. Bü oude ren is er op dit punt nog wel eens ver schil van meenlng. Er zün menschen, die genieten aan zee. van de rust en de fris sche lucht en het eeuwige spel der golven en die urenlang uitgestrekt in het mulle zand naar see en lucht kunnen turen. Het zün meestal menschen, die moe zün en wier dagelüksche taak zooveel vergt, dat zü blü zün eens niets te doen of wel men schen met een rustlgen en bespiegelenden aanleg. Daar tegenover zün er velen, die zich aan zee vervelen en die het aan zee goed vinden voor luiaards en leegloopers. Over smaak valt niet te twisten, daarom laten wü dit punt bulten beschouwing Waar echter geen strüd meer over ie, dat is 't bovengenoemde feit, dat de kinderen er zich amuseeren. uren en dagen lang. Voeg daarbü den goeden Invloed, dien de ase. de zon en de lucht op het gestel kan hebben, dan is het geen wonder, dat de badplaats door vele ouders als vacantie- oord wordt uitgekozen en dat ons meer malen gevraagd wordt of wü een verblüf aan zee kunnen aanraden. Overbodig is deze vraag niet. Aan zee maken vele kinderen het zeer goed. Menige bleekneus is na eenige weken aan zee veranderd in een gezond, brom ge brand kind, maar daartegenover zün er toch ook, waar het resultaat nul en min der goed Is, en waar tal van stoornissen het gunstige effect achterwege doen blü- Wü dienen deze stoornissen te kennen of beter nog te vermijden, daar wü in die gevallen beter een ander vacantieoord kunnen kiezen. Het zün vooral de nerveuze kinderen, die scherp reageeren aan zee, die zich on wel gaan voelen, bleek worden of blüven, dlarrheeën vertoon en. gepaard met hard nekkig braken en slechten slaap. De over maat van licht en lucht beteekent dit moet men goed begrijpen een forsche ingreep op het lichaam. Wü spraken hier reeds over in een vorig artikel. Evenals afhalen, één r„ 13 av., 12 r., 1 av., enz. Zoo gaat ge verder, totdat de hiel 13 naadjes telt, waarna ge recht eindigt. Hierna volgt de mlnderhiel. welken ge begint aan den averechten kant. Hiervoor breit ge 2 steken voorbü het midden, dan 3 st. te zameh. 1 av., omkeeren. op den rechten kant eveneens 3 st. voorbü het midden overhallng, 1 r., omkeeren. Op den ave rechten kant 3 steken voorbü het mid den minderen, 1 av. Zoo vervolgt ge, tot er geen steken meer weg te minderen zün en ge 19 st. op da naald hebt. Dan wordt de voet bëgonnèn. Hiervoor neemt ge aan den zükant van den hiel 12 lus- sen op, welke worden gebreid. Bü den overgang tot den bovenkant van den voet wordt nog één lus opgenomen en büge- breid, zoodat de hielnaald dan 32 st. telt. Het bovendeel van den voet wordt in patroon doorgebreid, zoodat ge dan krijgt: 3 r., 1 av„ 4 X (5 r„ 1 av.). 3 r. Dan worden weer de 12 lussen van den hiel opgenomen en recht gebreid, waarna van de andere hielnaald nog 10 steken worden afgebreid. De belde naalden tel len dan elk 22 st., terwül de voornaald 31 st. telt. Dan begint ge den z.g min- dervoet. De voornaald wordt tot de teen in patroon verder gebreid. Dan in den Isten toer, dus op de kleine naald: 2 st. r., overhallng, uitbrelen. Op de tweede kleine naald: uitbreien tot op 4 st. na, mindering 2. Volgenden toer overbréien^ Dit minderen herhaalt ge. totdat de twee kleine naalden samen ook 31 st. teUen. Hierna breit ge 35 toer. over, waarna ge aan de teen begint. Voor- en achter kant zün gelük. Ge maakt aan bet begin vtn de groot* naald rechts 3 st. r., over hallng, en links mindering. 3 st. r. Vol genden toer overbreien. Dit herhaalt ge, totdat de groote naald 17 st. telt en de 3 kleine naalden samen eveneens 17 st. tellen. Dan mindert ge lederen toer, tot dat ge 7 st. over hebt. Deze 7 steken van vóór- en achterkant worden stevig aan toer toer minderen, 3 toer overbrelen, 4de toer minderen Hierover breit ge voor den enkel nog 30 toer, waarna met het zetten van den hiel wordt begonnen. Hiervoor breit ge, na ’t midden, 12 sL r, 1 av., 3 r„ omkeeren. Bü den hiel wordt de eerste steek steeds afgehaald, aan den rechten kant recht, aan den averechten kant averecht. Na bet omkeeren dus av. afhalen, dan 30 st. av, omkeeren. recht Het arrangeeren van uw tafel, zoodat deze er werkelük mooi uitziet, verelscht veel zorg- Het is voor alles een kwestie van persoonlijkheid De eene vrouw kleedt zich beter dan de anderen, zoo gaat het ook met het opmaken van de tafel. Dit komt, omdat de eene vrouw meer oog heeft voor elk klein detail en een beteren smaak voor kleur, daa de andere. Vooral aan de kleurencombinatie moet alle zorg besteed worden. Wanneer u werkelük wenscht uw gas ten goed te ontvangen, getroost u dan moeite en tüd. Neem er een dag voor, om over uw tafelversiering te denken of u kanten kleedjes neemt, om een houten tafelblad te versieren, ofwel een damast- kleed, om het geheel te bedekken. Wat voor middenstuk kiest u. welke bloemen? Een middenstuk van bloemen is altüd mooi. Veel ziet men een bloem-midden- stuk, geflankeerd door kandelaars, waar lange, dun toeloopende kaarsen in ge plaatst zün. Iedere huisvrouw kent ze. de gelegenhe den, waarbij wat meer moet worden „uit gehaald”, dan men op gewone dagen pleegt te doen, terwül toch de uitgaven niet al te veel mogen stügen. t Komt er dan in hoofdzaak op aan, of wat handigheid en vooral wat fanta sie ons ten dienst staan: beschikken we over die beide, dan brengen we uit onze eigen keuken allicht producten te voor- schün, die meer succes hebben, dan een kant en klaar besteld koks-gerecht.en dat met veel geringere kosten. Nemen we als voorbeeld eens een van die smaakvol opgemaakte schotels, die in een feestelijke lunch of een koud souper zoo op hun plaats zün: koud vleesch cf koude visch (ook wel koud gevogelte) vormen er den ondergrond van, terwül de gameering bestaat uit glinsterende aspic- kristalletjes, uitgetande schijfjes citroen, wat frissche krulpeterselie (of wat sla), eenige capertjes (ook te vervangen door achüfjes augurk) en verder al of niet wat mayonnaise-saus. Voor het meerendeel zün al die Ingre diënten ons bekend alleen bü de ge dachte aan aspic slaat misschien menig een de schrik om het hart: dat is „koks- werk". Dat was het misschien tot kort gele den. Thans, nu we over een gloednieuw product de beschikking hebben gekre gen. behoeven we ons door .Aspic” en „daubes" niet meer te laten af schrikken: Maggi's gekorrelde aspic helpt ons In een oogenblik en sonder eenige kans op mis lukken aan de gewenschte geleilek ker .krulïg" van smaak, helder en door zichtig als de beste koks-aspic en daarom een niet te onderschatten hulp bü de bereiding van onze .Jiulselüke” feest schotels! Laten we maar eens met een paar voorbeelden kennis maken. 12de 10de 10de 8ste 8ste toer minderen, 7de toer overbreien, 8ste toer minderen, 5 toer overbreien, 6de minderen, 5 toer overbreien, 6de minderen. serveeren wel noodig. zoodat alles tüdens bet dineetje vlot van stapel loopt. Het is noodzakelük het menu zoo een voudig mogelük te kiezen en schoteltjes te bedenken, welke reeds vooraf klaar gemaakt kunnen worden, daar anders aUes hopeloos in de war loopt, en uw steeds zenuwachtig bijspringen maakt allerminst een aangenamen indruk op de gasten. U begint b.v. met een eenvoudig voor gerecht, hetwelk reeds op schoteltjes klaar staat wanneer het diner wordt aangekondigd. Het servet kan gevouwen liggen op het broodbord je,in dit geval reeds op zün plaats links staand. Wanneer deze gang verwüderd is, volgt de soep, bü voorkeur In kleine soepkop- pen. Deze worden gevuld uit de soepter rine, welke op een dienblad op het buf fet staat. De koppen moeten verwarmd zün, zoodat de soep werkelük heet op gediend wordt. Zout en peper staan reeds op tafel en sneedjes brood of klei ne'broodjes worden nu ter hand gesteld. We hebben bü dit model een dubbel geschulpt heupstuk en geploolden rok. No. 6121 lükt wel een tweeiing-susje, doch bü nader beschouwen zien we, dat het pelerlentje ook op den jgzg doorloopt en we slechts een enkel ben met ’n paar groote a vestje en zwart-leeren ceintuur zien we haast bü iedere japon. No. 4199 is een aardige practische zo merjurk van wit met blauw linnen. Het schouderstuk heeft van voren een elgen- aardigen veelhoeks vorm en van achteren slechts een puntje in het midden. Cein tuur en zoom zün eveneens van blauw linnen. No. 6306 is weer eens een herhaling van het kimono-model met de witte <m- derblouae, dat we eenige jaren geleden zooveel zagen. Bij ’n gebloemde stof, die we als geheel met mouwen *n beetje druk vinden en die we toch niet zonder mouwen willen dragen, staan zoo’n groot vest en wüde mouwen van fijne witte voile büzonder leuk. Veel is er te doen geweest om het vóór en tégen van het page-kopje. Hoe dan ook, deze haardracht heeft de laatste tientaUen van Jaren z’n bestaansrecht verworven én gehandhaafd. En er zal heel wat moeten gebeuren, om er weer een andere haarmode voor in de plaats te brengen. Dagelüks vallen er nog tal van lange lokken ten offer aan deze mode, die een jeugdig ulterlük geeft, mits goed verzorgd, gemakkelük en hygiënisch is. Toch is het page-kopje niets nieuws, wat met vele voorbeelden uit de geschie denis kan worden aangetoond. Een dier voorbeelden is de beroemde maagd van Orleans. Jeanne d'Arc heeft een uitge sproken page-kopje gehad. Weliswaar is meermalen het tegen overgestelde beweerd, wül haast alle van haar gemaakte schilderijen baar voor stellen met lang afhangend haar of lange vlechten. Doch deze voorstellingen zün onjuist. TUdens het leven van de maagd van Orleans werd door een schilder een portret van haar gemaakt. Dit schilder stuk is echter verloren geraakt. Doch Iedereen, die belang stelt in rozen, weet, dat de bloeiende kroon gevoed wordt door de wortels van een .gastheer" van wilden stam. Heel vaak bekruipt de ze de lust, ’n beetje op eigen gelegen heid te gaan groeien en bloeien, en dit voorspelt altüd gevaar voor den aristo craat dien hü herbergt. Want tenzü deze wilde scheuten met bekwamen spoed ver wüderd worden, zullen ze de kracht der plant verzwakken en de mooie veredelde rossen in hun ontwikkeling belemmeren. Deze wilde scheuten vindt men vaker asm stam- dan aan strulkroeen, maar toch moeten we altüd goed letten op deae vreemde indringers, en ze zonder genade uitroeien, aoodra ae zich vertocnen. We kunnen ze dadelük herkennen, doordat ae over de heele lengte van hun takken beret zün met stekelige haren. Ook zün de blaadjes minder glanzend en eenigs- zins anders van vorm. Er bestaat echter een manier om rozen té kweeken, waarbü we nooit behoeven te vreeaen voor dergelüke verrassingen, en dat is door middel van stekken, die we wortel laten schieten. Als men een stekje er toe kan brengen, eigen wortels te ma ken, moet het, zooals vanzelf spreekt, 100 pet. zuivere rozen voortbrengen en kan nooit terugvallen tot zün wilden staat. U zult onmiddellük vragen, waarom de groote kweekers zich dan niet uitsluitend tot deze methode bepalen en ons zoo een massa last besparen? Antwoord: niet, omdat deze methode minder deugdelük is, maar omdat ze te tüdroovend is om winstgevend te kunnen zün. Maar wü, die ons kunnen veroorloven rustig een poosje op de resultaten te wachten, kunnen zeker elk Jaar ’n stek of twaalf nemen en in ’n rererveperkje planten, als 'n soort Beenlengte tot aan de knie 28 cM., voetlengte 19 cM. Benoodigd: 1 groote knot grijze 3-draads wol. X knot groene wol, 4 breinaalden no. 0.8. Men begint bü den boord met groene wol 84 st op te zetten, op 3 naalden, dus 28 steken op elke naald; met de vierde naald wordt gebreid. Hierop breit ge 8 toer één recht, één averecht, daarna 4 toer grijs, 6 toer groen. 4 toer grijs, 4 toer groen, 4 toer grijs, 13 toer groen. Dit is voor den boord. De kous zelf wordt verder grijs gebreid. Ge keert den boord om, zoodat later, wanneer deze omgeslagen wordt, de opzetrand aan den goeden kant komt. Dan breit ge 30 toer 5 r., 1 av., waarna ge reeds met de afmin- deringen van de kuit begint. Den laat- sten averechtschen steek houdt ge voor verzekering tegen odoInHMB onze bestaande rozen, zelfs we t niet noodig, t getal van deze te vermeerderen. Al wat u te doen hebt, is een perkje in de open lucht klaar te maken, waarin een behoorlüke hoeveelheid bladaarde en grof zand is gewerkt, en daarin uw stek jes te planten. Kies ae van goed-gerüpt hout met vüf of zes oogen en snüd ze met een scherp mes af, juist onder een scheut. Neem ook het zachte gedeelte van den top weg, zoodat cr een hard, stevig stekje overbluft. Het paar blaadjes bü den voet wordt weggenomen, de rest blüft er aan. Maak met een stokje putjes in uw klaarge maakt perk en steek daar de stekjes in, zóó, dat de derde stcngelknoop van onder geteld juist boven den grond komt. Druk de aarde rondom zeer stevig aan, geef overvloedig water en beschut de stekjes tegen de felle zon. Gedurende den winter moet men ar zorgvudig op letten, dat de vorst den grond niet losmaakt, zoodat de stekjes losraken, of het is met ze gedaan. Doe geen pogingen om ae te verplanten vóór den herfst van het volgende jaar; dan mogen re naar hun vaste standplaats worden overgebracht en in den volgenden April gesnoeid worden. Nu, om dezen tüd, Is t bet best, met stekken te beginnen Vraag aan uw goede kennissen stekjes om zóó uw variëteiten uit te breiden. Ge kunt altüd stekjes van uw eigen rozen in ruil aanbieden. Klim- en heggerozen kunnen op de zelfde manier behandeld worden en wan neer u eenmaal op deze wüze uw voor raad hebt uitgebreid, behoeft u nooit meer uw toevlucht te nemen tot de kweekerü- - De mode der züden strandpyama's, die al jarenlang heerschte aan de Fransche en Itallaansche badplaatsen, is eindelük ook tot in ons land doorgedrongen. We hebben van dezen zg. vooruitgang echter nog geen gelukkige resultaten gezien. Immers, de vrouwen, die Mch de weelde kunnen veroorloven van een zü den pyama van prima snit, zün ook maast al wel in de gelegenheid om deze te demonstreeren aan een. der Huxe-bad plaatsen in het buitenland, hetgeen ze dan ook meestal prefereerën. JWel zien we hier een enkele maal een ~katoenen confectiepyama dragen, die *n beetje goedkoop is van materiaal en kleur, zoo dat de mseste Hollandsche meisjes zich er niet aan wagen en liever een aardig jurkje maken. We geven hier eenige modellen voor onverschietbaar zephir of katoen. No. 6117 is van pastel-rose met zwarte noppen. Heel grappig zün de épauletten op de schouders, die natuurlük lang niet iedereen staan. Maar als we Jong zün en slank. b.v. door visch. De borden hiervoor worden vóór lederen gast op tafel gezet en de opgemaakts vischschotel wordt aangereikt en ieder een bedient zich ervan. Ik noem speciaal een opgemaakten schotel, omdat dit voor een dineetje waar één meisje bedienen moet, het eenvou digste is. Saus en groenten kunnen nu tegelü- kertüd opgediend worden van denzelfden schotel. Het meisje begint te serveeren bü den gast, zittende naast de gast vrouw, de schotel overreikende links van hem. en gaat zoo rondom de tafel van plaats tot plaats. De borden worden ver zameld aan den rechterkant van lederen gast. Dan komt een volgende gang, bestaan de uit een vleeschschotel of gevogelte b.v. Borden worden rondgegeven als te voren, de groenten en andere benoodlgd- heden volgen. Dient U salade op bü de visch, doe dit dan op kleine schoteltjes. Deze kunnen van te voren klaargemaakt worden. De borden worden dan weer verwij derd en een nagerecht kan nu nog op gediend worden van geslagen room, ge garneerd met vruchtjes b.v. en dan volgt het dessert. Hiervoor wordt alles van ta fel weggeruimd, behalve glazen en mid denstuk. Het fruit wordt nu rondgediend, aschbakjes worden op tafel gezet, het is nu geoorloofd te rooken. Servetten kunnen nog extra versierd zün bü den aanvang van het diner met een toefje bloemen voor de dames, om de japon te sieren én voor de heeren één enkele bloem voor het knoopsgat. augurken tot waaiertjes en vorm door eenige zich in het middelpunt kruisende insnüdingen de parelultjes tot open springende bloemknoppen. Schik het in nette plakjes gesneden vleesch dakpansgewüs op een schaaltje, strijk er de mayonnaise als een dun laagje over, leg langs den rand afwisse lend een augurkwaalertje en een uien bloempje. Snijd de stüve gelei met twee mesjes in kleine kristalletjes en garneer daarmee het middengedeelte van het schaaltje (b.v. door evenwüdig om het middelpunt loopende kransjes, schuine banden of een „traliewerk" van gekruiste banden). middenachter. In den listen toer maakt ge één steek voor den av. st. een over- baling en één steek na den av. st. een mindering. Dit doet ge Verder in eiken mindering-toer, welke u zal worden aangegeven. zoodat ge middenachter krijgt: overhallng, één recht, één aver., één recht, mindering. Na den 2 Isten toer breit ge 11 toeren over, dus 5 st. r„ 1 av. Dan hebt ge middenachter, aan weerszüden van den mlddennaad, 4 recht; dit verandert iedere mindering- toer. Na den llden toer minderen in den 12den toer, dan weer 11 toer overbreien, toer minderen, 9 toer overbreien, toer minderen, 9 toer. overbreien, toer minderen, 7 toer overbreien, minderen, 7 toer overbreien. bü iedere medicün dient hier dus de maat in bet oog gehouden te worden. Ook van het goede niet te reel. Wü behoeven dus niet dadelük leder nerveus kind af te raden naar zee te gaan Immers bü goede doseering zün ook hier uitstekende resul taten te bereiken, maar wü dienen in die gevaUen te waarschuwen kalm aan te be ginnen Den eersten dag een half uur aan het strand en Söo. ieder geval op zich zelf beoordeelend. langzaam en geleidelük omhoog, ondertusschen goed oplettend of de kinderen goed blüven, waarbü de eet lust. kleur, stemming, slaap wel de beste aanwüzingen geven. De meer gevoelige naturen kunnen dan nog achter de dulnenrü een geschikt bui- tenverblüf vinden Ons land is ook in dit opzicht niet misdeeld en heeft tal van plaatsen als Bergen, Heemstede. Aarden- hout en vele andere waar de zuivere zeelucht haar goeden Invloed doet gelden. Een andere vraag, die nooit onbespro ken blüft, is het baden in zee. Voor zeer Jonge kinderen acht ik dit niet aan te bevelen en een te forsche proef, maar voor gezonde kinderen boven 4 Jaar acht ik een kortdurend zeebad van 5—10 mi nuten, onder noodlge contróle, goed, als men met verstandige oudeiy te maken heeft, die de teekenen v< Afkeuren moet ik he! pootjebaden, omdat het is bü de jeugd. De zeer plaatselüke af koeling acht ik zeer verkeerd en zag daarvan meermalen niet onbelangrijke stoornissen (nlerprlkkellng)Als een on schuldiger vorm hiervan beschouw ik echter het spelen der kinderen in een kuil, die vol geloopen is met zeewater, daar het water daarin büna steeds bü goed weer een zoodanige temperatuur heeft gekregen, dat de nadeelen weg vallen. Trouwens warmte en zon hebben wü noodig aan zee. maar dan kan daar ook zün een heerlük herstellingsoord, waar heen ik mün kleine vrienden gaarne zie trekken. GEPERST VLEESCH (8 i 19 PERSONEN) 500 G. (1 pond) dunne, magere kalfs- lappen, 500 G. (1 pond) varkensgehakt, 10 O. (1 afgestreken eetlepel) zout, H theelepel peper, 1 afgestreken theelepel ndötmuscaat, 4 laurierbladeren (liefst verschel voor garneering, 25 G. blik je) Maggi's gekorrelde aspic, 2 dX. wa ter, eenige takjes frissche krulpeterselie. Kies voor de bereiding van dit gerecht een vorm of schotel, die tegen ovenhitte bestand is: een ouderwetachen bruinen puddingvorm (2 g. Jacobavorm) b.v. of een diep vuurvast schoteltje. Leg op den bodem, op gelüke afstan den van elkaar, de laurierbladeren; vul dan den vorm of den schotel laaggewüs met de belde vleeschsoorten, te beginnen en te eindigen met gehakt (aangemaakt met zout, peper en nootmuscaat) en daartusschen ingewreven met zout. Zet den schotel ongeveer 2 uur in een matig warmen oven, zoo noodig den bovenkant beschuttende door een stukje geboterd papier of een deksel, zoodat in elk geval geen hard korstje ontstaat. Neem den vorm uit den oven, pers het vleesch, door er iets zwaars op te laten drukken (b.v. een met water gevuld Keulsch potje, een bordje met een zwa- ren steen of Iets dergelüks) en laat het zoo een nacht staan op een koele plaats. Meng „Maggi's gekorrelden aspic" aan met het daarvoor bestemde water, laat het mengsel 10 minuten staan, breng het in een gesloten pannetje aan de kook en laat het zachtjes even doorkoken tot het een heldere oplossing vormt. Breng dit over In een schaaltje en laat ze staan tot den volgenden dag. Snüd met een scherp mesje t vleesch in nette plakjes, schik die op een schotel en leg er een randje füngesneden aspic omheen, hier en daar onderbroken door een bosje frissche krulpeterselie. Bü breken büna nooit kandelaars, hetzij van kristal of metaal. Onze teekenlng toont een modernen metalen kandelaar, en onderaan een drinkstel met büpassenden kandelaar. De kelken zün van wit kristal, de voeten van onlx-kristal. Drie of meer-armlge kandelaars wor den als middenstuk alleen gebruikt en dan wordt rondom of bü eiken gast een klein toefje bloemen of één enkele bloem in klein vaasje geplaatst, of ook wel hier en daar neergelegd op het kleed. Als u een idee voor uw tafel heeft, gaat u na, welke dingen noodig zün voor het opdienen van 't diner. U kiest uw menui Neem de veremhte hoeveelheid porce- lein en glas en wasch dit zorgvuldig, tot dat het heel mooi glanst. Zet het dan terzijde en raak het niet meer aan. Doe hetzelfde met uw lepels, vorken en messen. Kies de kleur der kaarsen voor uw kandelaars, welke moet harmonieeren bü de bloemen. De rose kleur voor bloe men is wel het mooist of donkerrood voor anjers of rozen, vooral bü wit tafellinnen. Bü goudkleurig tafellinnen, hetwelk zeer rijk staat, kleren we gele kaarsen en b.v. kleine goudgele dalla s in den zomer en chrysanten in den winter. Doch bü goudgeel damast harmonieert rood bü uitnemendheid. Kunt u de bloemen uit eigeir tuin snijden, doe dit dan op het laatste oogenblik, zoodat re kersverzch op tafel komen. Bloemen uit eigen tuin sullen de frischheid van uw tafel verhoogen. Tenzü u een zeer vaardig meisje beeft, is een kleine repetitie van dienen en er ▼o U W( U xu

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 10