HET PAGE'KOPJE NIETS
NIEUWS
INDIEN U
EEN DINEETJE WILT GEVEN
KWEEK UW EIGEN ROZEN!
EEN HUISELIJK FEESTJE
SPORTKOUS VOOR
JONGENS VAN 7 JAAR
GENEESKUNDIGE
KALENDER
K
W|J
r
DE MAAGD VAN ORI FANS
AAN ZEE
I
r
i
1
lippij‘‘I
c>
i i H
1
|'|Hl
2
OVER.NEMLNG UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
c
ENKLAAR.
da
POLA
CROCUS.
OP VERZOEK
een
at
toer
ANEMOON
DINT.
k heb-
•n Wit
het geliefde
teer geliefd
ei
O'
n
n
K
di
ul
di
Pi
dl
vi
nl
d<
K
re
Bi
ze
g<
dl
Is
dl
u
1
clt
lee
bei
zal
UJi
rot
be<
nu
PR
nu
scl
Rei
scl
nu
d;
m
di
et
Ti
W
co
ze
Ri
m<
ge
KM
na
he
be
gel
tot
gei
bn
uit
▼a
gei
gei
wo
ba
da
pei
de
bel
ha
ni<
trs
er
gei
tei
Ki
tot
<K
- TO
de
ml
m<
Te
kei
Ta
TO
nii
de
TO
he
«U
ge:
oo
nli
mi
on
zie
U«
sp:
aa
ku
d
e
k
peper
telkens een laagje lapjes,
gedeelte van het
tfjdgenooten van de Jonkvrouwe hebben
haar steeds beschreven als dragende een
„uitgesproken" page-kopje. Immers, toen
de Maagd van Orleans In Februari van
het jaar 1429 zich opmaakte om haar
woonplaats te gaan verlaten, gehoor ge
vende aan de geheime stemmen, kleedde
zü zich in mannenkleeren en Het zich
het haar afknippen tot aan den hals en
rondom de ooren, Juist zooals de knapen
en mannen het haar droegen."
Toen zü later door de Bourgondiërs ge
vangen was genomen en aan de Engel-
schen werd uitgeleverd, zagen haar rech
ters in haar een heks, die op den brand
stapel het leven moest laten. Een van de
zeventig bewijzen, die werden aangevoeld
om te overtuigen, dat zü een heks was,
bestond juist In baar pagekopje.
Toen zü op den brandstapel gestorven
was, wilden velen niet aan haar dood ge-
looven. Daardoor doken later meermalen
„valsche" Jonkvrouwen van Orleans op.
Om zooveel mogelük op de echte Jean
ne te gelüken. Heten de meesten van deze
dames zich eveneens het haar kort knip
pen.
KOUD VLEESCH MET MAYONNAISE
EN ASPIC (4 PERSONEN)
10 k 13 plakjes koud vleesch (roastbeef,
fricandeau, of Iets dergelüks), 6 augurk
jes. 6 parelultjes, 15 G. Maggi's gekor
relde aspic, 1 di.. water, 2 theelepels
azün. lil eetlepels dikke mayonnaise.
Meng .Maggi's gekorrelde aspic" aan
met het koude water, laat het mengsel
10 minuten staan, breng het op een
zacht vuur aan de kook (in een goed
gesloten pannetje) en laat het zachtjes
een oogenblik doorkoken, tot de oplossing
volkomen helder is. Roer er den azün
door en giet dan den aspic In een diep
bord uit; zet (Ut op een koele plaats, tot
de aspic door en door stüf is.
Bereid intusschen op de algemeen be
kende wüae wat mayonnaise; snüd de
t Strand is wel de meest Ideale speel
plaats voor kinderen, waar zü met weinig
td-Zicht zonder bezwaar kunnen spelen
en waar zij zich nooit vervelen. Bü oude
ren is er op dit punt nog wel eens ver
schil van meenlng. Er zün menschen, die
genieten aan zee. van de rust en de fris
sche lucht en het eeuwige spel der golven
en die urenlang uitgestrekt in het mulle
zand naar see en lucht kunnen turen. Het
zün meestal menschen, die moe zün en
wier dagelüksche taak zooveel vergt, dat
zü blü zün eens niets te doen of wel men
schen met een rustlgen en bespiegelenden
aanleg. Daar tegenover zün er velen, die
zich aan zee vervelen en die het aan zee
goed vinden voor luiaards en leegloopers.
Over smaak valt niet te twisten, daarom
laten wü dit punt bulten beschouwing
Waar echter geen strüd meer over ie, dat
is 't bovengenoemde feit, dat de kinderen
er zich amuseeren. uren en dagen lang.
Voeg daarbü den goeden Invloed, dien de
ase. de zon en de lucht op het gestel kan
hebben, dan is het geen wonder, dat de
badplaats door vele ouders als vacantie-
oord wordt uitgekozen en dat ons meer
malen gevraagd wordt of wü een verblüf
aan zee kunnen aanraden.
Overbodig is deze vraag niet. Aan zee
maken vele kinderen het zeer goed.
Menige bleekneus is na eenige weken aan
zee veranderd in een gezond, brom ge
brand kind, maar daartegenover zün er
toch ook, waar het resultaat nul en min
der goed Is, en waar tal van stoornissen
het gunstige effect achterwege doen blü-
Wü dienen deze stoornissen te kennen
of beter nog te vermijden, daar wü in die
gevallen beter een ander vacantieoord
kunnen kiezen.
Het zün vooral de nerveuze kinderen,
die scherp reageeren aan zee, die zich on
wel gaan voelen, bleek worden of blüven,
dlarrheeën vertoon en. gepaard met hard
nekkig braken en slechten slaap. De over
maat van licht en lucht beteekent dit
moet men goed begrijpen een forsche
ingreep op het lichaam. Wü spraken hier
reeds over in een vorig artikel. Evenals
afhalen, één r„ 13 av., 12 r., 1 av., enz. Zoo
gaat ge verder, totdat de hiel 13 naadjes
telt, waarna ge recht eindigt. Hierna
volgt de mlnderhiel. welken ge begint aan
den averechten kant. Hiervoor breit ge 2
steken voorbü het midden, dan 3 st. te
zameh. 1 av., omkeeren. op den rechten
kant eveneens 3 st. voorbü het midden
overhallng, 1 r., omkeeren. Op den ave
rechten kant 3 steken voorbü het mid
den minderen, 1 av. Zoo vervolgt ge, tot
er geen steken meer weg te minderen
zün en ge 19 st. op da naald hebt. Dan
wordt de voet bëgonnèn. Hiervoor neemt
ge aan den zükant van den hiel 12 lus-
sen op, welke worden gebreid. Bü den
overgang tot den bovenkant van den voet
wordt nog één lus opgenomen en büge-
breid, zoodat de hielnaald dan 32 st.
telt. Het bovendeel van den voet wordt
in patroon doorgebreid, zoodat ge dan
krijgt: 3 r., 1 av„ 4 X (5 r„ 1 av.). 3 r.
Dan worden weer de 12 lussen van den
hiel opgenomen en recht gebreid, waarna
van de andere hielnaald nog 10 steken
worden afgebreid. De belde naalden tel
len dan elk 22 st., terwül de voornaald
31 st. telt. Dan begint ge den z.g min-
dervoet. De voornaald wordt tot de teen
in patroon verder gebreid. Dan in den
Isten toer, dus op de kleine naald: 2 st.
r., overhallng, uitbrelen. Op de tweede
kleine naald: uitbreien tot op 4 st. na,
mindering 2. Volgenden toer overbréien^
Dit minderen herhaalt ge. totdat de twee
kleine naalden samen ook 31 st. teUen.
Hierna breit ge 35 toer. over, waarna ge
aan de teen begint. Voor- en achter
kant zün gelük. Ge maakt aan bet begin
vtn de groot* naald rechts 3 st. r., over
hallng, en links mindering. 3 st. r. Vol
genden toer overbreien. Dit herhaalt ge,
totdat de groote naald 17 st. telt en de 3
kleine naalden samen eveneens 17 st.
tellen. Dan mindert ge lederen toer, tot
dat ge 7 st. over hebt. Deze 7 steken van
vóór- en achterkant worden stevig aan
toer
toer minderen, 3 toer overbrelen, 4de
toer minderen Hierover breit ge voor
den enkel nog 30 toer, waarna met het
zetten van den hiel wordt begonnen.
Hiervoor breit ge, na ’t midden, 12 sL
r, 1 av., 3 r„ omkeeren. Bü den hiel wordt
de eerste steek steeds afgehaald, aan den
rechten kant recht, aan den averechten
kant averecht. Na bet omkeeren dus av.
afhalen, dan 30 st. av, omkeeren. recht
Het arrangeeren van uw tafel, zoodat
deze er werkelük mooi uitziet, verelscht
veel zorg- Het is voor alles een kwestie
van persoonlijkheid
De eene vrouw kleedt zich beter dan
de anderen, zoo gaat het ook met het
opmaken van de tafel. Dit komt, omdat
de eene vrouw meer oog heeft voor elk
klein detail en een beteren smaak voor
kleur, daa de andere.
Vooral aan de kleurencombinatie moet
alle zorg besteed worden.
Wanneer u werkelük wenscht uw gas
ten goed te ontvangen, getroost u dan
moeite en tüd. Neem er een dag voor, om
over uw tafelversiering te denken of
u kanten kleedjes neemt, om een houten
tafelblad te versieren, ofwel een damast-
kleed, om het geheel te bedekken.
Wat voor middenstuk kiest u. welke
bloemen?
Een middenstuk van bloemen is altüd
mooi. Veel ziet men een bloem-midden-
stuk, geflankeerd door kandelaars, waar
lange, dun toeloopende kaarsen in ge
plaatst zün.
Iedere huisvrouw kent ze. de gelegenhe
den, waarbij wat meer moet worden „uit
gehaald”, dan men op gewone dagen
pleegt te doen, terwül toch de uitgaven
niet al te veel mogen stügen.
t Komt er dan in hoofdzaak op aan,
of wat handigheid en vooral wat fanta
sie ons ten dienst staan: beschikken we
over die beide, dan brengen we uit onze
eigen keuken allicht producten te voor-
schün, die meer succes hebben, dan een
kant en klaar besteld koks-gerecht.en
dat met veel geringere kosten.
Nemen we als voorbeeld eens een van
die smaakvol opgemaakte schotels, die in
een feestelijke lunch of een koud souper
zoo op hun plaats zün: koud vleesch cf
koude visch (ook wel koud gevogelte)
vormen er den ondergrond van, terwül de
gameering bestaat uit glinsterende aspic-
kristalletjes, uitgetande schijfjes citroen,
wat frissche krulpeterselie (of wat sla),
eenige capertjes (ook te vervangen door
achüfjes augurk) en verder al of niet
wat mayonnaise-saus.
Voor het meerendeel zün al die Ingre
diënten ons bekend alleen bü de ge
dachte aan aspic slaat misschien menig
een de schrik om het hart: dat is „koks-
werk".
Dat was het misschien tot kort gele
den.
Thans, nu we over een gloednieuw
product de beschikking hebben gekre
gen. behoeven we ons door .Aspic” en
„daubes" niet meer te laten af schrikken:
Maggi's gekorrelde aspic helpt ons In een
oogenblik en sonder eenige kans op mis
lukken aan de gewenschte geleilek
ker .krulïg" van smaak, helder en door
zichtig als de beste koks-aspic en daarom
een niet te onderschatten hulp bü de
bereiding van onze .Jiulselüke” feest
schotels!
Laten we maar eens met een paar
voorbeelden kennis maken.
12de
10de
10de
8ste
8ste toer minderen, 7de toer overbreien,
8ste toer minderen, 5 toer overbreien, 6de
minderen, 5 toer overbreien, 6de
minderen.
serveeren wel noodig. zoodat alles tüdens
bet dineetje vlot van stapel loopt.
Het is noodzakelük het menu zoo een
voudig mogelük te kiezen en schoteltjes
te bedenken, welke reeds vooraf klaar
gemaakt kunnen worden, daar anders
aUes hopeloos in de war loopt, en uw
steeds zenuwachtig bijspringen maakt
allerminst een aangenamen indruk op
de gasten.
U begint b.v. met een eenvoudig voor
gerecht, hetwelk reeds op schoteltjes
klaar staat wanneer het diner wordt
aangekondigd.
Het servet kan gevouwen liggen op het
broodbord je,in dit geval reeds op zün
plaats links staand.
Wanneer deze gang verwüderd is, volgt
de soep, bü voorkeur In kleine soepkop-
pen. Deze worden gevuld uit de soepter
rine, welke op een dienblad op het buf
fet staat. De koppen moeten verwarmd
zün, zoodat de soep werkelük heet op
gediend wordt. Zout en peper staan
reeds op tafel en sneedjes brood of klei
ne'broodjes worden nu ter hand gesteld.
We hebben bü dit model een dubbel
geschulpt heupstuk en geploolden rok.
No. 6121 lükt wel een tweeiing-susje,
doch bü nader beschouwen zien we, dat
het pelerlentje ook op den jgzg doorloopt
en we slechts een enkel
ben met ’n paar groote a
vestje en zwart-leeren ceintuur zien we
haast bü iedere japon.
No. 4199 is een aardige practische zo
merjurk van wit met blauw linnen. Het
schouderstuk heeft van voren een elgen-
aardigen veelhoeks vorm en van achteren
slechts een puntje in het midden. Cein
tuur en zoom zün eveneens van blauw
linnen.
No. 6306 is weer eens een herhaling
van het kimono-model met de witte <m-
derblouae, dat we eenige jaren geleden
zooveel zagen. Bij ’n gebloemde stof, die
we als geheel met mouwen *n beetje
druk vinden en die we toch niet zonder
mouwen willen dragen, staan zoo’n groot
vest en wüde mouwen van fijne witte
voile büzonder leuk.
Veel is er te doen geweest om het vóór
en tégen van het page-kopje. Hoe dan
ook, deze haardracht heeft de laatste
tientaUen van Jaren z’n bestaansrecht
verworven én gehandhaafd. En er zal
heel wat moeten gebeuren, om er weer
een andere haarmode voor in de plaats
te brengen. Dagelüks vallen er nog tal
van lange lokken ten offer aan deze
mode, die een jeugdig ulterlük geeft, mits
goed verzorgd, gemakkelük en hygiënisch
is.
Toch is het page-kopje niets nieuws,
wat met vele voorbeelden uit de geschie
denis kan worden aangetoond. Een dier
voorbeelden is de beroemde maagd van
Orleans. Jeanne d'Arc heeft een uitge
sproken page-kopje gehad.
Weliswaar is meermalen het tegen
overgestelde beweerd, wül haast alle van
haar gemaakte schilderijen baar voor
stellen met lang afhangend haar of lange
vlechten. Doch deze voorstellingen zün
onjuist. TUdens het leven van de maagd
van Orleans werd door een schilder een
portret van haar gemaakt. Dit schilder
stuk is echter verloren geraakt. Doch
Iedereen, die belang stelt in rozen,
weet, dat de bloeiende kroon gevoed
wordt door de wortels van een .gastheer"
van wilden stam. Heel vaak bekruipt de
ze de lust, ’n beetje op eigen gelegen
heid te gaan groeien en bloeien, en dit
voorspelt altüd gevaar voor den aristo
craat dien hü herbergt. Want tenzü deze
wilde scheuten met bekwamen spoed ver
wüderd worden, zullen ze de kracht der
plant verzwakken en de mooie veredelde
rossen in hun ontwikkeling belemmeren.
Deze wilde scheuten vindt men vaker
asm stam- dan aan strulkroeen, maar
toch moeten we altüd goed letten op deae
vreemde indringers, en ze zonder genade
uitroeien, aoodra ae zich vertocnen. We
kunnen ze dadelük herkennen, doordat
ae over de heele lengte van hun takken
beret zün met stekelige haren. Ook zün
de blaadjes minder glanzend en eenigs-
zins anders van vorm.
Er bestaat echter een manier om rozen
té kweeken, waarbü we nooit behoeven
te vreeaen voor dergelüke verrassingen,
en dat is door middel van stekken, die we
wortel laten schieten. Als men een stekje
er toe kan brengen, eigen wortels te ma
ken, moet het, zooals vanzelf spreekt, 100
pet. zuivere rozen voortbrengen en kan
nooit terugvallen tot zün wilden staat.
U zult onmiddellük vragen, waarom de
groote kweekers zich dan niet uitsluitend
tot deze methode bepalen en ons zoo een
massa last besparen? Antwoord: niet,
omdat deze methode minder deugdelük
is, maar omdat ze te tüdroovend is om
winstgevend te kunnen zün. Maar wü, die
ons kunnen veroorloven rustig een poosje
op de resultaten te wachten, kunnen
zeker elk Jaar ’n stek of twaalf nemen
en in ’n rererveperkje planten, als 'n soort
Beenlengte tot aan de knie 28 cM.,
voetlengte 19 cM. Benoodigd: 1 groote
knot grijze 3-draads wol. X knot groene
wol, 4 breinaalden no. 0.8.
Men begint bü den boord met groene
wol 84 st op te zetten, op 3 naalden, dus
28 steken op elke naald; met de vierde
naald wordt gebreid. Hierop breit ge 8
toer één recht, één averecht, daarna
4 toer grijs, 6 toer groen. 4 toer grijs, 4
toer groen, 4 toer grijs, 13 toer groen.
Dit is voor den boord. De kous zelf
wordt verder grijs gebreid. Ge keert den
boord om, zoodat later, wanneer deze
omgeslagen wordt, de opzetrand aan den
goeden kant komt. Dan breit ge 30 toer 5
r., 1 av., waarna ge reeds met de afmin-
deringen van de kuit begint. Den laat-
sten averechtschen steek houdt ge voor
verzekering tegen odoInHMB onze
bestaande rozen, zelfs we t niet
noodig, t getal van deze te vermeerderen.
Al wat u te doen hebt, is een perkje in
de open lucht klaar te maken, waarin een
behoorlüke hoeveelheid bladaarde en
grof zand is gewerkt, en daarin uw stek
jes te planten. Kies ae van goed-gerüpt
hout met vüf of zes oogen en snüd ze
met een scherp mes af, juist onder een
scheut. Neem ook het zachte gedeelte van
den top weg, zoodat cr een hard, stevig
stekje overbluft.
Het paar blaadjes bü den voet wordt
weggenomen, de rest blüft er aan. Maak
met een stokje putjes in uw klaarge
maakt perk en steek daar de stekjes in,
zóó, dat de derde stcngelknoop van onder
geteld juist boven den grond komt. Druk
de aarde rondom zeer stevig aan, geef
overvloedig water en beschut de stekjes
tegen de felle zon. Gedurende den winter
moet men ar zorgvudig op letten, dat de
vorst den grond niet losmaakt, zoodat de
stekjes losraken, of het is met ze gedaan.
Doe geen pogingen om ae te verplanten
vóór den herfst van het volgende jaar;
dan mogen re naar hun vaste standplaats
worden overgebracht en in den volgenden
April gesnoeid worden. Nu, om dezen tüd,
Is t bet best, met stekken te beginnen
Vraag aan uw goede kennissen stekjes om
zóó uw variëteiten uit te breiden. Ge
kunt altüd stekjes van uw eigen rozen in
ruil aanbieden.
Klim- en heggerozen kunnen op de
zelfde manier behandeld worden en wan
neer u eenmaal op deze wüze uw voor
raad hebt uitgebreid, behoeft u nooit
meer uw toevlucht te nemen tot de
kweekerü-
- De mode der züden strandpyama's, die
al jarenlang heerschte aan de Fransche
en Itallaansche badplaatsen, is eindelük
ook tot in ons land doorgedrongen. We
hebben van dezen zg. vooruitgang echter
nog geen gelukkige resultaten gezien.
Immers, de vrouwen, die Mch de
weelde kunnen veroorloven van een zü
den pyama van prima snit, zün ook
maast al wel in de gelegenheid om deze
te demonstreeren aan een. der Huxe-bad
plaatsen in het buitenland, hetgeen ze
dan ook meestal prefereerën. JWel zien
we hier een enkele maal een ~katoenen
confectiepyama dragen, die *n beetje
goedkoop is van materiaal en kleur, zoo
dat de mseste Hollandsche meisjes zich
er niet aan wagen en liever een aardig
jurkje maken.
We geven hier eenige modellen voor
onverschietbaar zephir of katoen.
No. 6117 is van pastel-rose met zwarte
noppen. Heel grappig zün de épauletten
op de schouders, die natuurlük lang niet
iedereen staan. Maar als we Jong zün en
slank.
b.v. door visch.
De borden hiervoor worden vóór lederen
gast op tafel gezet en de opgemaakts
vischschotel wordt aangereikt en ieder
een bedient zich ervan.
Ik noem speciaal een opgemaakten
schotel, omdat dit voor een dineetje waar
één meisje bedienen moet, het eenvou
digste is.
Saus en groenten kunnen nu tegelü-
kertüd opgediend worden van denzelfden
schotel. Het meisje begint te serveeren
bü den gast, zittende naast de gast
vrouw, de schotel overreikende links van
hem. en gaat zoo rondom de tafel van
plaats tot plaats. De borden worden ver
zameld aan den rechterkant van lederen
gast.
Dan komt een volgende gang, bestaan
de uit een vleeschschotel of gevogelte
b.v. Borden worden rondgegeven als te
voren, de groenten en andere benoodlgd-
heden volgen.
Dient U salade op bü de visch, doe dit
dan op kleine schoteltjes. Deze kunnen
van te voren klaargemaakt worden.
De borden worden dan weer verwij
derd en een nagerecht kan nu nog op
gediend worden van geslagen room, ge
garneerd met vruchtjes b.v. en dan volgt
het dessert. Hiervoor wordt alles van ta
fel weggeruimd, behalve glazen en mid
denstuk. Het fruit wordt nu rondgediend,
aschbakjes worden op tafel gezet, het is
nu geoorloofd te rooken.
Servetten kunnen nog extra versierd
zün bü den aanvang van het diner met
een toefje bloemen voor de dames, om
de japon te sieren én voor de heeren één
enkele bloem voor het knoopsgat.
augurken tot waaiertjes en vorm door
eenige zich in het middelpunt kruisende
insnüdingen de parelultjes tot open
springende bloemknoppen.
Schik het in nette plakjes gesneden
vleesch dakpansgewüs op een schaaltje,
strijk er de mayonnaise als een dun
laagje over, leg langs den rand afwisse
lend een augurkwaalertje en een uien
bloempje. Snijd de stüve gelei met twee
mesjes in kleine kristalletjes en garneer
daarmee het middengedeelte van het
schaaltje (b.v. door evenwüdig om het
middelpunt loopende kransjes, schuine
banden of een „traliewerk" van gekruiste
banden).
middenachter. In den listen toer maakt
ge één steek voor den av. st. een over-
baling en één steek na den av. st. een
mindering. Dit doet ge Verder in eiken
mindering-toer, welke u zal worden
aangegeven. zoodat ge middenachter
krijgt: overhallng, één recht, één aver.,
één recht, mindering. Na den 2 Isten
toer breit ge 11 toeren over, dus 5 st. r„
1 av. Dan hebt ge middenachter, aan
weerszüden van den mlddennaad, 4
recht; dit verandert iedere mindering-
toer. Na den llden toer minderen in den
12den toer, dan weer 11 toer overbreien,
toer minderen, 9 toer overbreien,
toer minderen, 9 toer. overbreien,
toer minderen, 7 toer overbreien,
minderen, 7 toer overbreien.
bü iedere medicün dient hier dus de maat
in bet oog gehouden te worden. Ook van
het goede niet te reel. Wü behoeven dus
niet dadelük leder nerveus kind af te
raden naar zee te gaan Immers bü goede
doseering zün ook hier uitstekende resul
taten te bereiken, maar wü dienen in die
gevaUen te waarschuwen kalm aan te be
ginnen Den eersten dag een half uur aan
het strand en Söo. ieder geval op zich
zelf beoordeelend. langzaam en geleidelük
omhoog, ondertusschen goed oplettend of
de kinderen goed blüven, waarbü de eet
lust. kleur, stemming, slaap wel de beste
aanwüzingen geven.
De meer gevoelige naturen kunnen dan
nog achter de dulnenrü een geschikt bui-
tenverblüf vinden Ons land is ook in dit
opzicht niet misdeeld en heeft tal van
plaatsen als Bergen, Heemstede. Aarden-
hout en vele andere waar de zuivere
zeelucht haar goeden Invloed doet gelden.
Een andere vraag, die nooit onbespro
ken blüft, is het baden in zee. Voor zeer
Jonge kinderen acht ik dit niet aan te
bevelen en een te forsche proef, maar
voor gezonde kinderen boven 4 Jaar acht
ik een kortdurend zeebad van 5—10 mi
nuten, onder noodlge contróle, goed, als
men met verstandige oudeiy te maken
heeft, die de teekenen v<
Afkeuren moet ik he!
pootjebaden, omdat het
is bü de jeugd. De zeer plaatselüke af
koeling acht ik zeer verkeerd en zag
daarvan meermalen niet onbelangrijke
stoornissen (nlerprlkkellng)Als een on
schuldiger vorm hiervan beschouw ik
echter het spelen der kinderen in een
kuil, die vol geloopen is met zeewater,
daar het water daarin büna steeds bü
goed weer een zoodanige temperatuur
heeft gekregen, dat de nadeelen weg
vallen.
Trouwens warmte en zon hebben wü
noodig aan zee. maar dan kan daar ook
zün een heerlük herstellingsoord, waar
heen ik mün kleine vrienden gaarne zie
trekken.
GEPERST VLEESCH (8 i 19
PERSONEN)
500 G. (1 pond) dunne, magere kalfs-
lappen, 500 G. (1 pond) varkensgehakt,
10 O. (1 afgestreken eetlepel) zout, H
theelepel peper, 1 afgestreken theelepel
ndötmuscaat, 4 laurierbladeren (liefst
verschel voor garneering, 25 G. blik
je) Maggi's gekorrelde aspic, 2 dX. wa
ter, eenige takjes frissche krulpeterselie.
Kies voor de bereiding van dit gerecht
een vorm of schotel, die tegen ovenhitte
bestand is: een ouderwetachen bruinen
puddingvorm (2 g. Jacobavorm) b.v. of
een diep vuurvast schoteltje.
Leg op den bodem, op gelüke afstan
den van elkaar, de laurierbladeren; vul
dan den vorm of den schotel laaggewüs
met de belde vleeschsoorten, te beginnen
en te eindigen met gehakt (aangemaakt
met zout, peper en nootmuscaat) en
daartusschen
ingewreven met
zout.
Zet den schotel ongeveer 2 uur in een
matig warmen oven, zoo noodig den
bovenkant beschuttende door een stukje
geboterd papier of een deksel, zoodat in
elk geval geen hard korstje ontstaat.
Neem den vorm uit den oven, pers het
vleesch, door er iets zwaars op te laten
drukken (b.v. een met water gevuld
Keulsch potje, een bordje met een zwa-
ren steen of Iets dergelüks) en laat het
zoo een nacht staan op een koele plaats.
Meng „Maggi's gekorrelden aspic" aan
met het daarvoor bestemde water, laat
het mengsel 10 minuten staan, breng het
in een gesloten pannetje aan de kook
en laat het zachtjes even doorkoken tot
het een heldere oplossing vormt. Breng
dit over In een schaaltje en laat ze staan
tot den volgenden dag.
Snüd met een scherp mesje t vleesch
in nette plakjes, schik die op een schotel
en leg er een randje füngesneden aspic
omheen, hier en daar onderbroken door
een bosje frissche krulpeterselie.
Bü
breken büna nooit kandelaars, hetzij
van kristal of metaal.
Onze teekenlng toont een modernen
metalen kandelaar, en onderaan een
drinkstel met büpassenden kandelaar. De
kelken zün van wit kristal, de voeten
van onlx-kristal.
Drie of meer-armlge kandelaars wor
den als middenstuk alleen gebruikt en
dan wordt rondom of bü eiken gast een
klein toefje bloemen of één enkele bloem
in klein vaasje geplaatst, of ook wel hier
en daar neergelegd op het kleed.
Als u een idee voor uw tafel heeft, gaat
u na, welke dingen noodig zün voor het
opdienen van 't diner.
U kiest uw menui
Neem de veremhte hoeveelheid porce-
lein en glas en wasch dit zorgvuldig, tot
dat het heel mooi glanst. Zet het dan
terzijde en raak het niet meer aan.
Doe hetzelfde met uw lepels, vorken en
messen. Kies de kleur der kaarsen voor
uw kandelaars, welke moet harmonieeren
bü de bloemen. De rose kleur voor bloe
men is wel het mooist of donkerrood
voor anjers of rozen, vooral bü wit
tafellinnen.
Bü goudkleurig tafellinnen, hetwelk
zeer rijk staat, kleren we gele kaarsen
en b.v. kleine goudgele dalla s in den
zomer en chrysanten in den winter.
Doch bü goudgeel damast harmonieert
rood bü uitnemendheid.
Kunt u de bloemen uit eigeir tuin
snijden, doe dit dan op het laatste
oogenblik, zoodat re kersverzch op tafel
komen.
Bloemen uit eigen tuin sullen de
frischheid van uw tafel verhoogen.
Tenzü u een zeer vaardig meisje beeft,
is een kleine repetitie van dienen en
er
▼o
U
W(
U
xu