THEEUURTJE IN JAPAN
JASJES
I
a
LEVENSWIJSHEID
PASSENDE MEUBILEERING
HET VERZORGEN VAN DE
SMAKELIJK ETEN
VAN KLEINE KAMERS
PARAPLU
JAAR
a
NACHTHEMDJE VOOR
JONGENS VAN 4
GENEESKUNDIGE
KALENDÖR
f
1
ra
F i A
-'w
IT
r 1n Ira
ALS DE WARMTE KOMT
m
i
5
,1
(I
ITO
I
BLOEMKOOL IN EEN NIEUW KLEED
r
OP VERZOEK
GOEDKOOPE PATRONEN
3
Ky
EENIGE VOORBEELDEN
llïl
lil
W'lt, I|J|V
'7
F,
t
I
Zuigelingen, op&epast
>■1'1
p;l
hi.
III
iii
MwIlH
JOHANNA.
WAARHEID
ENKLAAR.
POLA.
HILDA VERSTRA TEN.
AMETHIST
de
li
BLOEMKOOL AU GRATIN
(4 personen)
roer
i door
(4
(3
dit bloemkoolgerecht desver-
met
zoon kind
wordt het
BLOEMKOOL MET KERRY8AUS
EN GARNALEN
(4 penonen)
Men zegt ook en het is een overoude
klacht.
Dat, wie de waarheid spreekt, wordt voor
een zot geacht.”
„Men zegt wei en het is ook menigmaal
gebleken,
Dat zotten in t algemeen de waarheid
zullen spreken;
I
•a mza/tw ftvoaftf, Amwm KrHctiid« pairoonschnt.
Franc» lotitndint, dirtci na ontvangt van baitil-
Um, todrag m« tastgt< «»-
fcMotan, waart# wrawM.* aaant «a a<r«s, nammar
Ma Aar aa Aat Wa4. traan» Aar vaarAamt aa
Iwan^At. Maa data «Mac raa4a« Aar NcAmm,
Ook
en
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
Presenteer dit gerecht als een ..gfben-
te-tusschenschotel”. zonder toevoeging
dus van vleesch of aardappelen; of wél,
geef er varkenscotelettea of saucijsjes
bij met aardappelpurée of met gekookte
aardappelen.
De zuigeling is kwetsbaar. Men behoeft
geen geleerde te zijn om de juistheid van
deze stelling in te zien. Wie de sterfte
cijfers van de zuigeling, het kind in het
1ste levensjaar beziet, zal dadelijk getrof
fen worden door de abnormale grootte,
ook al dient dankbaar erkend, dat er in
de laatste tientallen Jaren 'n gestadige
belangrijke verbetering valt waar te
nemen. Eenige jaren terug kon ik dan
ook gemakkeljjk de schijnbare paradox
verdedigen, dat de soldaat veiliger was in
de loopgraven dan een zuigeling in zijn
wieg. Ik wil hier thans dit punt wat
verder uit werken! Genoeg zU ’t om eens
even stil te staan by het nuchtere feit,
dat nog steeds onnood ig veel kinderen
bet 1ste levensjaar niet bereiken.
Van belang lijkt het mij, waar het wel
zeker ia dat voornamelijk uitwendige fac
tor deze hooge sterfte veroorzaken, eens
te bespreken, wat wij kunnen doen om
hier verbetering In te brengen. Het is wel
zeker, dat goed inzicht, goed begrip hier
den weg kan wijzen. Kennis is macht.
Zoo is het ook hier. Wie de gevaren kent
voor het jonge kind is al half op weg ze
te verminderen of weg te nemen.
In dit korte bestek kan ik onmogelijk
dit onderwerp volledig uitwerken. Wie er
meer van wil weten leze mijn boek: „Het
gezonde en het zieke kind", waar ik
voor de jonge moeders een volledige
handleiding gegeven heb. Ik wil hier dan
thans nu wij midden in den zomer zijn
op een van de grootste gevaren wijzen,
waaraan de zuigeling bloot staat; dat is
de warmte en daarbij eenige wenken
geven om deze gevaren te verminderen.
De zuigeling kan slechter dan de volwas
sene zijn lichaamstemperatuur constant
houden. Hij koelt gemakkelijk af en
wordt gemakkelijk oververhit, ma.w. het
normale evenwicht tusschen aanvoer en
afvoer van warmte wordt spoedig ver
stoord. Dat in ons geval een verhooging
van temperatuur nadeelig werkt op het
geheele gestel en op de stofwisseling be-
„Indien men al geen leugens vertelt,
doch de waarheid niet volledig bekent,
liegt men toch in zekeren zin.”
van ai nnan nwdaflan. dia fanamnaard tüa baaan 4000,
run aarkragkaar aan ..Hat PatranankanloarPatikaa
Na. I, HaarUm. Onbarupaiyka conga. DamaiHaading
in da maltn SS, 96, 10* bantntaadu, a o.JJ. Klndar-
Monding, allot n naar da» in da bncMgning ganaamdan
laaftiid a It-n. Niaa af lagar da» 4000 ga»»ntnaorda
patrantn nat dn
BLOEMKOOL MET TOMATENSAUS
(4 personen)
1 flinke bloemkool, 4 d.L. kokend water
met 2 Maggi-bouillonblokjes. 4 eetlepels
dikke tomatenpurée, 30 G. (3 afgestre
ken eetlepels) bloem. 40 G. <3 afgestre
ken eetlepels) boter, wat gehakte peter
selie.
Kook de bloemkool op de gewone wijze
gaar en breng ze met behulp van een
schuimspaan goed uitgelekt in een ver
warmde schaal over.
|l l'<* -i» a
m
Wk'jf A’ll iRlk/
jilnï
„Iedere onwaarheid in tegenwoordig
heid van een kind door vader of moeder
gesproken, wreekt zich tienvoudig”.
Benoodigd? 1.85 M. stof, 3 M. rood op-
legband, 3 knoopjes. Men maakt het pa
troon op de aangegeven maten, waarna
ge het op de vaste lijnen uitknipt, en op
de stof legt, waarna ge alles met een
naad uitknipt. Onderaan knipt ge dan nog
3 cM extra voor den zoom bjj. Men begint
met het split. Hiervoor knipt ge twee
splitreepen van 25 cM. lengte en 10 c.M.
breedte, waarna ge ze op den verkeerden
kant op 2 c.M. vanaf net midden opstikt.
Hierna haalt ge ze naar den goeden kant
om. waarna ze worden opgestikt. Ze zijn
dan 4 cM. breed, terwijl ge ervoor zo-gt,
dat het uiteinde puntig toeloopt Langs
het bovenbeleg stikt ge het oplegbandje.
aooals ge op de teekenlng kunt zien. Hier
na kunt ge zjj-, schouder-, en mouwnaden
met een platten naad verbinden. Alvorens
ge onderaan bet nachthemdje de 3 c.M.
breede zoom instikt, kijkt ge even, of de
zijnaden afhangen. Zoo noodig kan dit
volmaakt volmaakt als de schilder
achtige bloesemtak in de nis. die met de
uiterste zorg zóó en. niet anders Is ge
plaatst. In een wonderiyk-brooze porce-
lelnen schaal in den vorm van een lo
tusbloem wordt poedet* gemengd, uit een
hoogen smallen beker met steel wordt het
kokende water gracieus over het groene
theepoeder gegoten. Men roert 1 brouwsel
met Instrumenten, die in teere handen
zeldzaam sierlijk staan, en schenkt de
thee over In het kopje van den voor-
naamsten gast. Dan wordt In dezelfde
schaal met nieuw poeder en nieuw kokend
water een tweede kopje bereid. Het la
groene thee, die glanst als opaal en tur
koois. Zoet wit schuimgebak wordt er bij
gepresenteerd het is bijna een ironie
bij de klnlne-bittere thee. De groote thee-
schaal en de bamboe-lepel zijn kostbare
voorwerpen, die soms eeuwenlang in da
familie blijven; ze worden van gast
tot gast rondgereikt en bewonderend be
keken.
In het lage kamertje liggen dikke, vee-
rende matten, gezoomd en precies aan
elkaar passend; er staan papieren scher
men. in zwartgelakte omlijsting, waarop
chrysanthen in gcudtlnten glanzen. Geen
meubels werken storend In het merkwaar
dige kamertje; slechts de bloesemtwijg In
de vaas voor de Kakemono wiegt zacht
op een ijl koeltjeDe dwergboomen
buiten teekenen hun silhouetten tegen de
dunne wanden....
Langzaam, met tallooze buigingen, trekt
de huisvrouw zich terug uit het theegerei.
Een gong dreunt uit het tuintempeltje
men wacht tot de laatste slag vergalmd
is en verlaat met een groetende bui
ging naar de kakemono de .JBukija”. De
ceremonieele thee-bijeenkomst afgeloo-
pen in de andere vertrekken begint
het on-officieele gedeelte van den vlsito-
mlddag. het gezellige samenzijn.
De Japansche heeft ’n tea gegeven....
I»
Bereid, even voordat de kool gaar is,
de saus. Verwarm daarvoor roerende de
boter met de bloem tot een gelijk papje,
voeg er langzamerhand eerst de toma
tenpurée en vervolgens den bouillon bjj
en laat de saus een oogenbllk zachtjes
doorkoken.
Giet de saus over de bloemkool en
strooi er ten slotte de fijngehakte peter
selie op.
<4
1*
glas aangebracht, welke de kamer met
een perfecte regelmaat verlichten, zonder
schaduwen. ""Het vertrek lijkt grooter,
doordat alle hoeken en wanden verlicht
zijn, hetgeen niet het geval is met één
licht uit het midden.
Onder nog een voorbeeld van een ka
mer. tegelijk eet- en zitkamer.
De voorkant van de hoekkast, waarin
verschillende benoodigdheden keurig zijn
gerangschikt, Is neerklapbaar en kan als
tafel dienst doen. De inbouwsels naast
den schoorsteen zijn van boven voor boe
kenplanken benut, onder zijn ondiepe
kasten.
Het geheel Is een geschikte oplossing
voor een kleine kamer.
We leven in het teeken van de Jasjes”.
De bridge-coat bij de avondjapon, het
korte jasje bij de pyama zonder mouwen
en bij de zomerjapon het bolero’tje en het
bijpassende korte manteltje. Wij denken
niet, dat mevrouw Mode er zooveel prac-
tlsche overweging op na houdt, anders
zouden wjj geneigd zijn te gelooven aan
een poging tot wat meer bedekking van
rug en armen in het mjn of meer gure
klimaat van onze noordelijke landen. Of 1
zou men werkelijk gaan Inzien, dat we.
vooral op straat, best wat meer kleedlng
kunnen gebruiken uit 'n oogpunt van ze
delijkheid en tevens van distinctie? Wij
zien op het plaatje verschillende model
len, oie op het oogenbllk gedragen wor
den. De effen witte sportjurk van ons
eerste figuurtje heeft een schouderstuk
Er wordt wel eens beweerd, dat pa
raplu’s er zijn om vergeten te worden.
En waarlijk, men zou dat soms wel eens
willen gelooven. wanneer men zoo nu en
dan in de dagbladen de rubriek „gevon
den voorwerpen" nagaat of leest over
het eerbied afdwingende aantal para
plu’s, dat een paar keer In het jaar door
de Staatsspoorwegen openbaar verkocht
wordt. Doch, dat de paraplu Inderdaad
daarvoor gekocht wordt, zou toch al te
gek zijn. Evenwel zij toegegeven, dat
menigeen slordig op zijn of haar regen
scherm is, dat toch zulke goede dien
sten bewijst en zoo erg gemist wordt,
wanneer een fiksche regenbui ons over
valt en we er geen tot onze beschik
king hebben. Maar Is de bul overgedre
ven en schijnt de zon weer, dan is t
eerst wat men vergeet in winkels of bij
kennissende paraplu. En komt men
met een drijfnatte paraplu thuis, dan
wordt deze gewoonlijk in den standaard
nat en wel neergezet, en. er wordt niet
■neer naar omgekeken tot een volgende
gelegenheid. De werkelijk zorgvuldige
vrouw zal dadelijk toestemmen, dat dit
geen manier is om de paraplu In goede
conditie te houden. En toch is dat in
goede conditie houden geen overbodige
tijdverspilling. Jfen in goeden staat ver-
keerende paraplu behoort bij een welver-
aorgd toilet, aoowel van heer als dame.
Nemen we dan als regel aan nimmer
een natte paraplu in den standaard te
plaatsen wanneer men thuis komt. Daar
ge hoven n an een liggend en in ‘t qjidden
een staand knoopsgat, waarna ge d-
knoopjes aanzet.
1 flinke bloemkool, 4 dL. kokend water
met 2 Maggi-bouillonblokjes, 1 theelepel
kerry, 30 G. (3 afgestreken eetlepels)
bloem, 40 O. (3 afgestreken eetlepels)
boter, 100 O. (1 ons) gepelde garnalen.
Kook de schoongemaakte bloemkool
(liefst in haar geheel) in kokend water
met zout gaar.
Bereid intusschen de saus, door de bo
ter met de bloem en de kerry roerende
te verwarmen tot een glad papje, daarbij
langzamerhand den bouillon te voegen
en het mengsel dan even te laten door
koken. Wasch de garnalen in wat water
met zout en roer ze door de warme saus.
Schep op een schuimspaan de bloem
kool goed droog over op een verwarmden
ronden schotel; overgiet ze geheel met de
saus.
Omring
kiezende met een rand van gebakken
saucijsjes (voor 4 personen ongeveer 250
A 300 G.>.
vindt zij geen voldoende gelegenheid om
uit te druipen en noodzakelijkerwijze
dringt het vocht dus in het bekleedsel
dat daardoor spoedig zal vergaan,
het balelnenwerk wordt aangetast
gaat roesten.
Men opent dus de natte paraplu en
laat deze eenlgen tijd In de gang of
in een ander vertrek waar zeil of hout
de vloerbedekking vormt, uitdruipen en
drogen. De paraplu mag ook nimmer
half nat of vochtig stijf opgerold worden.
Wanneer het regenscherm door eigen on
nadenkendheid geleden heeft, krijgt de
leverancier of de fabrikant dikwijls het
verwijt slecht of minderwaardig mate
riaal geleverd te hebben, vooral als er
gaten verschijnen in het bekleedsel.
Een andere voorwaarde om de para
plu goed te bewaren is, deze zoo min
mogelijk op te rollen doch altijd los op
te bergen, daar dan de plooien bet min
ste zullen verteren.
Zet ook nimmer mooie regenschermen
naast andere in den standaard. Heeren
hebben dikwijls de kwade gewoonte in
het wilde weg hun wandelstokken in den
standaard te plaatsen, wat heusch aan
den levensduur van menig regenscherm
niet ten goede komt. Eventueels gaten
in een regenscherm zijn moeilijk te repa-
reeren. Komt er bij ongeluk toch een
in, dan is het beste er aan de binnen
zijde een stukje gutta percha tegen te
plakken.
van bedrukte stof. Bjj het jasje zien we
een omgekeerde verhouding.
Heel modern zijn op ’t oogenbllk de
korte zijden jasjes met Chineeeche mo
tieven. Eigenlijk 'n variatie op de happy-
coat.
Natuurlijk nemen we hiervoor niet zul
ke helle kleuren. We zagen dit toiletje
slechts *n enkele maal in Holland dragen
in ’n combinatie van zwart en mat-
blauw.
Ons derde toiletje eigent zich al bijzon
der voor sport. Om aan bet effen witte
jurkje wat kleur te geven, maken we een
Jap je, met pelerine-kraag van kleurige
cretonne. Om bet wat stevigheid te ge
ven, voeren we bet met wit, wat dan te
vens aan de revers te zien komt
J J
In het moderne huls, vaak zeer beperkt
van afmetingen, moet men wel zeer door
dacht te werk gaan met het meublleeren,
wanneer men tenminste wenscht, dat de
kamers bewoonbaar zullen zijn. Langza
merhand is het de gewoonte geworden,
om alles pasklaar te maken voor hei
moderne huis.
De uitrusting, hetzij verplaatsbaar,
hetzij Ingebouwd, is naar maat gemaakt.
Alles Is speciaaWgeconstrueerd en het
past precies en Is geschikt voor de ruim
te, die het zal innemen.
Verschil lende flatwoningen geven een
voorspeld; het meubelwerk past als een
costuum naar maat. De eetkamer op onze
teekenlng 32% M., Is zeer klein inder
daad. Hoe men in zulk een kleine kamer
zitplaatsen voor 5 of 6 personen kan
hebben, toont u het voorbeeld. Dit is
alleen mogelijk met Ingebouwde meubels.
Er is een vaste zitplaats aan één kant
van de kamer, half cirkel- of hoefijzer
vormig, het opdleqen geschiedt van den
«II
[Ar’W’zl
voorkant. Langs den te-
genovergestelden muur Is
een Ingebouwd buffet met
een spiegel er boven.
Het o buffet is zeer
practisch met vier kas
ten en een rij planken,
met glas belegd voor
practisch gebruik.
De verlichting is ook
belangwekkend en onge
woon. In ieder van de
vier hoeken der kamer is
een holle kwart-kolom,
welke de draden ver-
Bloemkool mag zeker gerekend worden
tot de groenten, die bij het Hollandache
publiek in den smaak vallen.
Maar zooals gewoonlijk gaat, ook
zelfs met de fijnste gerechten: diezelfde
bloemkool begint ons op den duur te
vervelen, als we ze Al te dikwijls (en dan
nog steeds in denzeUden vorm) op tafel
brengen. Het kan daarom van belang
zijn, om eens na te gaan, of we in den
tijd van bloemkoolovervloed geen mid
deltjes kunnen toepassen, waardoor het
gevaar voor eentonigheid vermeden
wordt.
De eerste keergn, dat onze echte zo
merbloem ons wordt voorgezet, weten we
niet beter of het „melksausje” vormt er
een onmisbaar onderdeel van.
Eenige weken verder.... en we zouden
dat onmisbare sausje graag wegkijken
van de schaal, zóó verveelt het ons.
Maar waarom dan er aan vastgehou
den?
Minstens even smakelijk en ter
afwisseling zeker aan te bevelen is de
bloemkool, die in de schaal is overgoten
met wat gesmolten boter (als we *t bij
zonder smakelijk willen maken, druppe
len we door de gesmolten boter een Ietsje
Maggi's Aroma).
Of, blijven we hechten aan een bedek
kende saus, dan bestaat er gqen enkele
reden, waarom ’t jiRst altijd de melksaus
zou moeten zijn en niet b.v. eens een
tomaten-, een kerry-, een kaas- of zelfs
een garnalensausje: die alle passen
uitstekend bij de bloemkool.
In de hoop, dat verschillende lezeres
sen er haar menu mee kunnen variee-
ren, laat Ik hier eenige recepten volgen,
die wel in den smaak zullen vallen.
De Japansche geeft ’n tea....
Een Japansch huls, klein en knus,
licht en hygiënisch gebouwd, ligt tegen
de berghelling van Kyoto, dicht b(j een
oud, zorgvuldig onderhouden kelzersgraf,
en een dicht woud met een ouden tem
pel; in den omtrek liggen veel van de
zelfde kléine hulzen.
De kamer, waaraan bij 't ontwerpen
van het huls de meeste zorg besteed is,
is de theekamer.
Naast het vóórvertrek .Mizuja”. waar
het theegerei wordt afgewasschen, ligt de
ontvangkamer .Machiai”. met de nis in
den noordelijken muur. Hier wachten de
gasten, zonder de huisvrouw gezien te
hebben. Op het sein van een gongslag
gaat men door een bamboe-deur een
klein tuintje In. naar den vijver, schept
met een bamboe-lepel water In de holle
hand spoelt den mond, overgiet de han
den en gaat van het „Roji” (tuinpad)
zonder schoeisel het zeer lage vertrekje
binnen. In deze „Sukija” (theekamer),
die maar vier-en-een-halve mat groot Is.
mogen Men kunnen slechts vijf personen,
volgens den boeddhist Sutra, plaats ne
men Met een diepe buiging begroet men
de beeltenis of kakemono aan den muur,
en hurkt In Boeddha-houdlng op de
matten neer.
ku eerst komt ook de huisvrouw het
vertrek binnen en begroet reeds bij dft>
deur de gasten met een diepe kniebui
ging. Gedempt Is het licht, rustig de
kleuren der donkere kimono’sIn het
midden, boven een op den grond staand
komfoor borrelt water In een groote bron
zen pan; blauwe wasem zweeft In spira
len omhoog. Ingewikkelde voorschriften
bepalen de verfijnde plechtigheid van het
theeschenken: de geheiligde ritus der
theeceremonie is een eeuwenoude tradi
tie.
Zoo bereidt dan de huisvrouw naar de
wetten der oude aestheten de thee voor
zichzelf en haar gasten. Iedere beweging
is zorgvuldig ingestudeerd, elk gebaar is
dan bijgeknipt worden. Van het kraagje
kunt ge de schuine kantjes stikken, om
halen en op het nachthemdje zetten, tot
precies midden voor. Het wordt aan- en
overgestikt, terwijl ge de 2 c.M. van v«et
spilt tegen elkaar Inslaat. Dan st®t ge
ook langs den buitenkant van het kraagje
het roode oplegbandje op. Onderaan het
mouwtje zet ge een manchetje, dat ge
20 r m lang en 10 cM. breed knipt. De
mouw wordt ingerimpeld, terwijl het man
chetje aan- en over wordt gestikt. Onder
en boven langs de manchet kunt ge dan
weer het oplegbandje opstikken. BU h-t
inzetten der mouwtjes neemt ge den
mouwnaad 2 cM. meer naar voren dan
den zijnaad: de mouw wordt op het nacht
hemdje platgestlkt. In het splitje maakt
hoeft geen nader betoog. Ieder onzer
weet by ondervinding wat een flinke
verhooging (koorts) voor het lichaam be-
teekent. Temperaturen van 39 tot 40 jr.
zijn by ondeskundige verpleging van den
zuigeling herhaaldeltjk waargenomen,
zonder dat van eigenlijke ziekte sprake
was, maar omdat eenvoudig gezondigd
was tegen dezen eenvoudigen stelregel
dat de afvoer van warmte gelijken tred
moet houden met den aan voer.
Daarom, Moeders! zorgt allereerst dat
uw kind staat op een koele plaats en is
door abnormale omstandigheden nergens
koelte te vinden, zorgt dan dat de afvoer
van warmte voldoende Is. Kleedt dus het
kind zoo luchtig mogelijk, laat het bij
groote hittegolven bijna ongekleed lig
gen, dus met een nethemd en een luier.
Dit wetend, zal uw gezond verstand in
leder gegeven geval den julsten weg
wijzen. v
Leg uw kind niet In de brandende zon,
bescherm het hoofd en bedenk dat ook
onder de kap van de kinderwagen een
hooge temperatuur kan heerschen.
Het verhitte kind wordt ziek, het wordt
bleek, onrustig, braakt veelal en huilt
met dien klaaglijken doordringenden
toon, welke door den kenner niet mis
verstaan kan worden.
Vergeet ook vooral niet:
heeft dorst. Ten onrechte
hullen als honger geduid. Gebruik uw ge
zond verstand, uw kind heeft dorst. Geef
het frisch ongekookt water, geef het een
koele afwasschlng en gij zult u er wel by
bevinden. Van het allergrootste belang is
de regeling van de voeding, vooral daar,
waar het een kunstmatig gevoed kind
betreft. Dat een zoodanige voeding zelfs
In deze omstandigheid goed kan en moet
verloopen staat by my vast, maar zy ver-
elscht kennis en een groote zorg. In een
volgend artikel zal Ik ook hier de groote
richtiynen aangeven.
1 flinke bloemkool, L. melk, 40 G.
I afgestreken eetlepels) bloem, «0 G.
1 afgestreken eetlepels) boter, 60 G.
(ongeveer 4 volle eetlepels) geraspte
kaas, 1 theelepel Maggi's Aroma.
Kook de bloemkool in kokend water
met zout gaar (liefst In haar geheel)leg
ze met behulp van een schuimspaan goed
droog uitgelekt In een vuurvasten scho
tel
Verwarm roerende de bloem met 3 le
pels van de boter tot een gelyk papje,
voeg daarbij langzamerhand de melk en
laat de saus even doorkoken tot ze flink
gebonden ls;o maak ze dan af met de
Maggi's Aroma, 3 lepels van de geraspte
kaas en zooveel zout als voor den smaak
noodig biykt te sjjn.
Bedek de bloemkool geheel met de
saus, strooi er het restje van de geraspte
kaas over en spreid er de overgehouden
boter over, in kleine klontjes verdeeld.
Zet den schotel In den oven, tot de
overgestrooide kaas goudbruin
kleurd.
BLOEMKOOL MET GEBRUINDE
BOTER
(4 personen)
1 flinke bloemkool, 60 G. (3 afgestre
ken eetlepels) boter. 1 eetlepel azyn, y,
theelepel Maggi’s Arcgna, 1 eetlepel fyn-
gehakte peterselie.
Maak de bloemkool* op de bekende
wyze schoon (liefst in haar geheel) en
kook ze gaar in ruim kokend water met
zout (ongeveer uur). Schep ze met
een schuimspaan uit de pan, laat ze goed
droog uitlekken en breng ze over In een
verwarmde schaal.
Zorg, dat Intusschen de boter licht
bruin is gebakken, strooi er de gehakte
peterselie In, roer er den azyn en de
Maggi’s Aroma door en giet dan het
mengsel over de bloemkool.
„Ter waarheid streeft mUn twyfelend
gedacht.
Ter waarheid streeft myn rustelooze ziel.
Ter waarheid wille ik steeds met al myn
krachten.
Ter waarheid, bron van balsemenden
vrede.
Want ach, geen zal me ooit vaster
vrede schenken
Dan gy, steeds schoon, wijl ge geen
logen kent.”
plaats van een kop,
zyn paneelen van melk-
i