UIT ONZE LAPPENDOOS
ALS WE WEER „IN STAD
ZIJN
DE STRIJD TEGEN DE
MOTTEN
WAT ZULLEN WE KOKEN?
LEVENSWIJSHEID
PAKJE VOOR JONGENS
TOT 2 JAAR
VAN I
GENEESKUNDIGE
KALENDER
1r—
GOEDKOOPE PATRONEN
P.
adriana
De zuidelinè en zijn voeding
tijdens de warmte
1
U 0 Dfl'
OD
D 0 DD
I
tj
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
In een vorig artikel bespraken wU
is onze voorzofg echter niet
FTA.
en
we
ENK LAAR
POLA
maken
8
DINY
Aardbeien-limonade maken we precies
als de limonade van aalbessen.
Als God de vrouw tot meesteres van
den man had willen bestemmen, zou Hy
haar uit het hoofd hebben genomen, en
Een vrouw behoeft zich nooit te her
inneren hoe oud zij is, maar zij mag het
nooit vergeten.
Illusies verliezen is niet zoo treurig, als
nooit illusies te hebben.
mee af te raspen. Maar ook zonder dat
is de limonade heel smakelijk.
reeds
heele
dien men ze in een vochtigen doek wik
kelt en met een warm strijkijzer perst.
ben
haar
van
zijde.
Nu X laatste model. De gezellige poef
bestaat uit C driehoekjes, 3 zwarte en 3
gekleurde. Deze worden afwisselend ge
bruikt. Ook de gebouillonneerde rand is
uit resten gewerkt maar de naden wor
den door een koord onzichtbaar gemaakt.
Als de poef gevuld is, wordt er in bet
midden een kleurige, wollige pompoen op
gehecht. Met *n beetje goeden snaak Is
hiervan aooveel te maken, dat een leder
verbaasd zal staan over het prachtige
kussen, dat uit de lappendoos verrees.
huiskamer als salon op hun plaats. Het
eerste vierkante modelletje is gedacht
van blauwe en roode reepjes stof van 10
c.M. lengte en 5 c.M. breedte. De reepjes
stof worden afwisselend gebruikt. Nadat
wij eerst alle reepjes horizontaal aan el
kaar gestikt hebben, doen wij hetzelfde in
verticale richting. Dan strijken wij
eerst alle naden goed open. Nu kunnen
wij lederen naad aan de bovenzijde met
den ketting- of steelsteek versleren; liefst
met beige perlgaren. Maar óók heel mooi
is het, zooals de teekening laat zien, om
alleen in de roode reepjes motiefjes te
borduren met donkerblauw perlgaren; de
Sinaasappelschillen op azijn. Ook dit
geeft een zeer verkoelenden drank, wan
neer men een heel klein scheutje er van
in 'n glas water doet. Wjj bewaren er
sinaasappelschillen voor, die we, afgewas-
schen, in reepjes snijden en dan in een
flesch drukken, waarna we er azijn op
gieten. Zoo n flesch kan zooveel mogelijk
worden bijgevuld. Er moeten zooveel mo
gelijk sinaasappelschillen In gedrukt wor
den, zoodat de flesch er als X ware ge
heel mee gevuld is. Zooals ik al zei.
nemen we er slechts 'n heel klein
scheutje van op *n glas water. Het neemt
den Hauwen smaak er van weg en geeft
er ’n aangename frlschheld aan.
tot
grapi
we gewoonlijk 1 ons van de suiker in
tabletten om er wat citroenschil luchtig
Wat een vrouw nooit zal toegeven
dat zij zoo oud is, als zij er uit ziet; dat
zij langer dan vijf minuten noodlg heeft
V’oor haar toilet; dat zjj geen geheim zou
gunnen bewaren; dat zij bloost, als de
naam van een bepaalden man genoemd
Wordt.
Limonade van zwarte aalbessen. De
bereiding is weer dezelfde als die van de
roode aalbessen, maar hiervoóf- nemen
we meer citroenzuur en wel 150 gram.
Frambosen-limonade. Ook het uitgeloo-
pen sap van 1 K.G. frambozen wordt
met water aangevuld tot 1 liter vocht.
Hierbij voegen we 2% pond suiker en 70
gram citroenzuur. De behandeling is
overigens dezelfde als van aalbessen.
•w» j nticaUan. SMamaarS tovra 4000,
'V« rarfczuthaal aan ,Jial Patrannnhantoor, Paatbai
Na. 1, Haarlem. Onbarupelukr cnnft. DammMmdtnt
'®4 bananmadu, /S.J5. Kindor-
Haedtnt. attmn mar dan in de inckryvog terteemden
laaft<fd a fo.H. Niet af later dan 4000 KX.wri.
ontrenen hel dnbhele bedrad.
Ba «tt patroon aardt mnhandMiaf raar SM kaffM
Benoodigd; Voor X broekje 40 c.M. stof
van 80 cM. breedte, 3 knoopen; voor 't
c.M. stof van 70 i 80 cM.
kleine knoopjes. 6 grootere
Aalbessen-limonade. 1 K.G. roode bes
sen. 3 pond suiker, 40 4 50 gram citroen
zuur.
De bessen verwarmen we even, terwijl
wij ze met een houten lepel kneuzen, om
het sap goed te doen vloeien; dan laten
we het door een doek ultloopen. Hebben
we al het sap verzameld, dan vullen we
het met koud water aan tot een liter
vocht. Dit doen we in een kom met het
fijngewreven of gestampte citroenzuur
en de suiker. We zetten die kom dan op
een warme plaats en roeren er nu en
dan lnt tot de suiker en het citroenzuur
geheel zijn opgelost. Dan gieten ws het
•nengsel door een doek en bewaren de
limonade in goed schoongemaakte fles-
schen, op een koele plaats.
en boven aan het broekje een katoenen
band tegenstlkken, welke na afwerking 3
c.M. breed is. In het splltje maakt ge 3
knoopsgaatjes, waarna ge op 5 cM. vanaf
middenvoor en middenachter, aan weers
zijden en ook op de zijkanten, een
knoopsgat in maakt. Van X blousje ver
bindt ge schouder-, zjj- en mouwnaden
met een platten naad, waarna ge mid
denvoor. aan weerskanten op den ver
keerden kant een 7 c.M. breede bies aan
stikt. welke later op den goeden kant
wordt overgestikt en dan 3 cM. breed
moet zijn. Onderaan maakt ge er een smal
zoompje in. waarna ge op 20 C.M. vanaf
den bovenkant een 3 c M. breede bies
tegenstlkt voor de knoopen. Het kraagje
wordt op vorm geknipt en gefeston
neerd, terwijl het door middel van een
schuin biesje op het blousje wordt ge
stikt. Onder aan het mouwtje zet ge een
manchetje, dat 20 cM. lang en 10 cM.
breed geknipt te. Bij het Inketten der
mouwtjes neemt ge den mouwnaad 2
c.M. meer naar voren dan den zijnaad
van het blousje. Middenvoor maakt ge
op de op de teekening aangegeven plaat
sen 2x3 knoopsgaatjes in, waarna ge
de knoopen aanaet.
Wanneer wij zorgvuldig alle snippersen
restjes stof bewaren, kunnen wij hiervan
met weinig moeite en kosten nog heel wat
maken ter’ versiering onzer kamer. Deze
drie kussens die ik voor onze lezeressen
ontwierp, zijn zeer elegant en zoowel in
M taaaagd. hanaaana aan verkleinde pmreonmhou.
Franca tnarandina. direct na antnntat aan banal-
Itna. m« hei rarxialditda bedrag oanpotuaaZii.
tomaten, maarba vermeld: saam on arra nnmmar
TKd'.‘. *<a< woar<" «onrltamt aa
booenmpdte. Man meet dana maat rondom het hc^n.
Tirr *l,<* **«4, nendor mm
Vette kragen warden afgedaan met
benzine, of de geheele jas wordt schoon
gemaakt met heete zemelen, wat een
uitstekend middel te. Verwarm de zeme
len, tot ze tamelijk warm zijn. Leg uw
bont uitgestrekt op de keukentafel,
schud de zemelen er goed overheen en
cel Lely
kleuren,
groen.
Zoo zal ieder modehuis weer met zijn
eigen stokpaardje verschijnen, waaruit
dan 'n gangbare algemeene dracht wordt
gedistilleerd.
wrijf ze in het bont met de toppen der
vingers.
Herhaal dit met andere warme zeme
len. Breng vervolgens bet bont in de
open lucht en klop het aan den ver
keerden kant uit om de zemelen te ver
wijderen. Het opbergen daarna in een
goeden anti-mot zak is aanbevelens-
waardlg. Het is niet aan te raden Boon
zak tusschen ander goed te hangen, an
ders gaan al uw kleeren ruiken naar het
teer-preparaat, waarmede de zak be
handeld te.
Dekens en gordijnen worden goed ge
klopt, uitgeschud en netjes opgevouwen
en eenlge kamfer-balletjes
worden tusschen de vouwen ge-
IJs maken zender ijsmachine. We heb
ben geen ijsmachine, maar toch maken
we wel eens zelf ijs. We hebben namelijk
'n paar verjaardagen, die in X hartje
van den zomer vallen en ate X dan ook
werkelijk echt zomersch warm te, dan
kan ik de jongens niet heerlijker trac-
teeren dan met zelf gemaakt ijs.
Ik gebruik er *n gewone emmer voor
en *n groote chocoladebus voor het ijs.
Verder heb ik dan ’n kilo of zoo ruw ijs
noodlg en grof zout.
Voor het ijs maak ik een gewone va-
nillevla en giet die in de chocoladebus.
Zoo’n bus mag natuurlijk niet lekken
dus eerst even goed nakijken of ze wa
terdicht te!
In den emmer doen we dan eerst ’n
laag ijs, daarop zout en dan weer ijs,
tot de bodem van den emmer ongeveer
c.M. hoog bedekt te. Dan zetten we
onze gevulde chocoladebus pr op, vullen
de ruimte rondom goed aan met ijs en
zout en leggen er dan nog 'n laag boven
op. 'n Paar uren laten wij X heele zaakje
zóó in den kelder staan. Dan nemen-we
even het deksel van de bus af, roeren de
vla voorzichtig om, doen het deksel er
weer op en bedekken alles weer met Us
en zout. Na nog Xi paar uren te het ijs
klaar en ik verzeker u, dat er van ge
smuld wordt.
NatuurUlk kan men op dezelfde manier
ook vruchtenijs maken of chocolade-Us
of roomijs.
Sinaasappel-limonade. Hiervoor nemen
we het sap van 9 sinaasappelen en van 4
citroenen, dat we met water aanvullen
tot een liter vocht; verder 3 pond suiker,
waarvan 1 ons tabletten broodsuiker, of
tewel klontjes en 50 gram citroenzuur.
De sinaasappelen borstelen we goed
schoon en raspen er dan luchtig de schil
af met de klontjes. We raspen enkel het
geel van de schil, welke de geurige olie
bevat, die zoo’n aangenamen smaak
geeft aan de limonade. Het sap met de
suiker, de klontjes met de afgeraspte
schillen en het fijn gemaakte citroen
zuur laten we dan weer, onder herhaald
roeren, op een warme plek staan tot al
les is opgelost. Daarna gaat het geheel
door een schoonen doek, om in goed ge
reinigde flesschen bewaard te worden.
combinatie rood en blauw staat bijzonder
frteeh.
De vier hoeken worden versierd met
kwasten uit roode en blauwe wol.
No. II te vervaardigd uit een langwer
piger lap donker fluweel of satinet. Hierop
worden rondjes stof gehecht met den
festonneersteek. De rondje» mogen gerust
van verschillende kleur zijn; hoe bonter
hoe mooier, mits zij met goeden smaak
gerangschikt zijn. Indien wij de rondjes
van laken of een andere stevige stof
nemen, kunnen wij kleine langwerpige
gaatjes daarin knippen, zoodat de donke
re onderlaag te zien komt. Bij fluweel of
zijde moet dit echter achterwege blijven
omdat dit soort stof rafelt. Wel kan men
dan m X midden een rond gaatje knip
pen, maar het moet dan gefestonneerd
worden Aan de kanten van het lang
werpige kussen hechten wij een ruims
strook satinet of franje.
Op warme, zonnige dagen, als er veel
vraag te naar verkoelende dranken,
wordt me altijd verzocht recepten voor
limonade te geven en ik zal nu maar
beginnen met deze vragen te beantwoor
den.
We kunnen zelf heel gemakkelijk limo-
nadestroopen maken van verschillende
vruchten, om ze voor het gebruik te be
waren en dan met water aan te vullen.
Het lekkerst te die limonade als de
vruchten niet gekookt worden en ook
het water, dat we er voor noodlg heb
ben, niet gekookt wordt. De suiker lost
dan pas langzamerhand in de vloeistof
op. We doen er wat citroenzuur bij, eer
stens omdat de limonade dan langer
goed blijft en ten tweede omdat ze er
een frisscher smaak door krijgt.
We zullen beginnen met een recept
voor
duidelijk,
ter sprake.
Mochten er moeders zijn, die zich voor
bepaalde voedingsvraagstukken meer in-
teresseeren. dan verzoek ik hun, om dit
kenbaar te maken aan den redacteur
van deze rubriek. Zoo mogelijk zal ik dan
met deze wenschen rekening kunnen
houden.
Citroenlimonade. Hiervoor nemen we
het sap van twaalf citroenen, aangevuld
1 liter vocht, 3 pond suiker en 30
citroenzuur. Ook hiervoor nemen
De mot te een geduchte vijandin van
iedereen; des avonds komen de meeste
van de vernielers binnen; door open ra
men vliegen zU op bet lamplicht aan. Zij
richten groote schade aan aan kleeren,
dekens, tapijten en vooral aan bont Men
onderscheidt: de petemot <T. pelllonella),
de kleerenmot <T. sarcltella), de haar-
mot Cl*, crlnella) in kussens van stoelen
en dé tapUtmot (T. tapezellal in vloer-
kleeden en tapijten.
Iedere vrouw dient daarom ook te zor
gen, dat het wlntergoed veilig opgebor
gen wordt, indien zjj geen schade van
motten wil hebben.
De artikelen moeten aller
eerst goed schoongemaakt en
uitgeschud worden en alle doo-
zen en kleerenkoffers waarin
de goederen worden bewaard,
dienen eveneens aan een gron
dige reiniging te worden on
derworpen.
Dekens en gordijnen moeten
direct na bet stoomen Inge
pakt worden en weggeborgen.
Het te goed, dekens en bont
jassen en meer wollen stukken
geregeld in de open lucht te
hangen en uit te kloppen. De
vette plekken bij den hals of
op een ander gedeelte van het
kleedingstuk moeten vooral
goed verwijderd worden,
door afsponzen met wasch-
benzine. alvorens ze weg
te bergen. Vet trekt de
motten blzonder aan en
men dient daar dus maat
regelen tegen te nemen.
Bontjassen kunnen bij
den schoonmaker-speciahst
schoongemaakt worden en
ae gedurende de zomer
maanden in een koelka-
mer laten opbergen te na
tuurlijk de beste oplossing
Doch veelal wordt het
bont in huis gehouden en
dan te het zaak door ge
durig uitkloppen en afbor
stelen daaruit poppen, rup
sen en eieren te verwijde
ren.
Citroenlimonade zonder vrachten te
een zeer voordeelige en heel frisse he
drank, al heeft hij natuurlijk niet de
zelfde waarde als limonade die van
vruchten bereid te. Het recept, dat we er
voor hebben, te heel eenvoudig. Liter
water wordt gekookt met 1 K.G. suiker
en 40 gram citroenzuur, tot een stroope-
rige massa. Die laten we, na bekoeling,
door een doek loopen en voegen er dan
15 gram citroenspirltus bij en 15 gram
oranjebloesemwater.
Oud zijn te mooi, maar oud worden is
leelijk!
kunnen kreuken, als bij het pakken in
koffers. Kleedlngstukken, waarin men
mot ontdekt, kunnen voor alge-
beschadiging behoed worden, in-
Wij zien hier eenige toiletjes voor de
nog warme dagen in September. Onze
zomerjaponnen hebben in de vacantie
hun dienst gedaan en zijn dus niet ge
schikt meer om nog in de stad gedragen
te worden. De stad vraagt nu eenmaal ’n
beetje andere, ja, eigenlijk meer verfijnde
kleeding dan het dorpje aan zee of het
landelijk plekje in de Veluwe. De man
telpakjes van chiffon of crêpe de chine
staan zeer gekleed. Wij zagen ze dezen
zomer tallormade, hetgeen misschien
voor de naaister moeilijkheden oplevert,
maar de draagster uitstekend kleedt.
Wij dragen bij deze pakjes natuurlijk
al het nieuwe hoedje, stijl 1880. Welk een
groote verandering brengt dit nieuwe
dopje ineens op en in onze hoofden te
weeg. Pas waren wij, die niet zoo heel
vlug zijn in het navolgen der mode, er
toe overgegaan om ons baretje nu werke
lijk op ons achterhoofd te dragen, of .de
mode draait ons, als een coquette, vrouw,
haar rug toe en toont opeens 'n voor-
Frambosenlikeur. Op een hal ven liter
frambozen neemt men hiervoor y, liter
brandewijn. 2 ons suiker en het vierde
deel van ’n citroenschil.
De frambozen wasschen we en doen ze
met de suiker en het citroenschilletje in
een stopflesch, waar we dan den bran
dewijn in gieten. Dit laten we minstens
acht dagen trekken, terwijl we er nu en
dan in roeren. Zijn de frambozen Reed
uitgetrokken, dan gieten we het vocht,
dat helder wezen moet, door een doek en
bewaren het in schoone fleschjes.
liefde voor het andere uiterste. Er ver
schijnt geen hoedje meer of het heeft
een rand, die aan een kant zoover over
het oog getrokken wordt, dat we er nog
maar nauwelijks onder uit kunnen knip
pen. Op alle hoedjes zien we veeren. Op
de eenvoudige hoedjes ’n klein klppen-
of fazantenveertje; op de meer gekleede,
hanen- en struisveeren. Als materiaal
zullen we zien ’n zacht zijden vilt, *n
velours met wat langer haar, verder *n
nieuw materiaal, dat cocosnoot genoemd
wordt, daar de haren even lang zijn,
maar dan fijn en zijig. Voor den winter
kondigt Agnes hoedjes aan van bont;
breltschwanz, caracul of astrakan. Mar-
zoekt het hoofdzakelijk in de
swart, wit, bruin en donker-
Wil men echter deze koopmelk voor
zuigelingenvoeding gebruiken, dan te er
slechts één middel om deze verontreini
ging onschadelijk te maken, dat is flink
doorkoken gedurende 1 minuut, zoodra
de melk in huis te.
Wacht men er mee om de melk te ko
ken. dan groeit in den zomer de bacte
riënflora in de melk zoo snel, dat deze
spoedig bederft en schadelijk wordt voor
de gezondheid. Niet altijd te dit te her
kennen aan de melk. Wordt zij zuur en
gaat zjj schiften, dan te zulks ieder dui
delijk, maar er zijn ook ongemerkte ver
anderingen, welke zich niet gemakkelijk
kenbaar maken. Dat door koken van
slechte, dus verontreinigde melk, geen
goed zuigellngenvoedsel te te verkrijgen,
is na het bovenstaande duidelijk.
Voor de huismoeders vermeld ik hier
terloops, dat een melkkoker in den han
del verkrijgbaar te als „Nlopan", aan
welks constructie ik heb medegewerkt,
die in staat stelt om de melk goed door
te kunnen koken, zonder last vatr over
koken. Gezien al deze factoren blijkt
wel, dat het melkvraagstuk bU de zui-»
gellngenvoeding een moeilijk probleem is.
Een goede oplossing acht ik mogelijk
door te gebruiken de fabriekmatig ver
vaardigde praeparaten. Hiervoor komen
in aanmerking producten hetzij in poe-
dervorm. gecondenseerd of gepasteuri
seerd. Ik wil flit onderwerp thans laten
rusten. Zoo straks sprak ik over melk
als een belangrijk bestanddeel van het
voedsel. Het te bekend, dat uitsluitend
melk geen geschikt voedsel te en dat door
combinatie met meel, suiker, boter en
zout mengsels zfjn samen te stellen, die
goed verdragen worde», zelfs door den
jongen zuigeling. Dat aan dit chemisch
en biologisch zuiver voedsel de noodige
vitaminen moeten worden toegevoegd, te
Ook dit komt later wel eens
in een vorig artikel bespraken wij en
kele gevaren, welke de zomer voor den
zuigeling met zich brengt en zagen wij,
dat het vooral de warmtestuwlng te, die
Kijn ongunstigen Invloed doet gelden.
Volkomen logisch te het dus-om te zor
gen voor goeden afvoer van warmte, dus
luchtige kleeding en ligging.
Hiermee
Uitgeput.
Even belangrijk als bovengenoemde
maatregelen te het zorgen voor een goede
en goed geregelde voeding. Een groote
dagelijksche ervaring geeft mU het
recht te zeggen, dat door onkunde en
eigenwijsheid nog menig kostbaar leven
onnoodig verloren gaat. Dat hier, waar
het om de voeding gaat, het borstkind
in veel gunstiger conditie verkeert dan
het fleschkind, is duidelijk, daar de
moedermelk zelf bijna steeds van goede
kwaliteit te en het dus alleen de kwan
titeit betreft, waar op te letten te.
Anders te het bij het fleschkind, omdat
wü, behalve op de kwantiteit, allereerst
te zorgen hebben, dat het kind goed
voedsel krijgt, een voedsel dus, dat geen
schadelijke bestanddeelen bevat en door
het kind goed verteerd wordt. Ik kan
hier in deze weinige regels natuurlijk
niet ieder geval afzonderlijk behandelen,
maar zal mij thans bepalen tot enkele
algemeene wenken.
In de eerste plaats dan zij men door
drongen van het feit alle moeders
moeten dit weten, want het zal hun rust
en vertrouwen geven dat een van huis
uit gezond kind, ook al staat ons geen
borstvoeding ten dienste, niet aan een
voedtngstoornte mag ten offer vallen.
Goede verzorging met goede voeding-
regellng. onder deskundige contróle, ge
ven hier goeden, waarborg voor succes.
Bespreken wfy thans een en ander van
het hoofdbestanddeel van de voeding van
het fleschkind: dit te de melk, bij ons
practtech de koemelk. Deze moet van
goede kwaliteit zijn en mag geen scha
delijke bestanddeelen bevatten. Om te
beginnen moet zij zijn: arm aan bacte
riën. Nu, in dit opzicht vind ik de melk,
die in de groote steden verkocht wordt,
geen gelukkig praeparaat. Wie wel eens
bekeken heeft, wat na centrifugeeren
van de melk voor den dag komt, zal dit
met mij eens zijn.
Kinderen maken een mensch oud,
kleinkinderen maken hem weer jong.
blousje 80
breedte, 6
knoopen, 1 streng D. M. C. no. 8.
Ge maakt eerst even van het geheel
een patroontje, waarna ge het op de
vaste lijnen uitknipt. Om het patroon
van het kraagje te maken, neemt ge het
patroontje van voor- en achterkant, die
ge bij het armsgat 2 4 3 c.M. over elkaar
legt, zooals ge op bijgaande teekening
kunt zien. Het kraagje wordt 5 cM.
breed afgeteekend. Wanneer alles ge
knipt te. begint ge met het broekje. Voor
het splitje knipt ge 3 stukjes stdF Links
zet ge in den vorm van X split eerst
een stukje tegen. Hierna stikt ge twee
stukjes tegen elkaar, voor de knoopsga
ten, terwijl ge dan de 3 stukjes gelijk op
vorm opstikt. Voor den rechterkant stikt
ge ook twee stukjes tegen elkaar, waarna
ge deze aanstikt voor de knoopjes. Wilt
ge zakken in het broekje, dan warden
deze er eerst in gemaakt. Dan kunt ge den
achternaad van de broek met een plat
ten naad verbinden, dan ook den voor-
naad tot aan het splltje, daarna den
kruisnaad Dan kunt ge er onder aan de
pijpjes den 3 cM. breeden zoom in maken
als Hij haar tot zyn slavin had willen
maken, zou Hij haar uit zijn voeten heb-
doen voortkomen. Maar daar Hfj
bestemde tot gezellin en gelijke
den man. nam HU haar uit zUn
H. Augustinus.
1
kranten te aanbevelenswaardig,
daar de motten niet van druk
inkt houden; doe dit echter
serieus, sla de einden goed om,
en bind ze zorgvuldig dicht;
een paar lagen kranten te nog
beter en ten slotte kunt u het
pak in stevig bruin papier pak
ken, daar krantenpapier vlug
scheurt, en zoo weer openingeu
ontstaan, waardoor de mot
binnendringt.
Berg alles in een schoonen
koffer met kamfer-balletjes op
den bodem.
Absoluut veilig te men
op deze manier voor de
schadelijke mot. Het goed,
dat bewaard wordt In een
kist, kan bestrooid worden
met kamfer of peper, bet
opbergen van mooi wollen
goed kan geschieden in
doeken, welke gezwaveld
zUn of met aluin doortrok
ken.
Het laatste te geschikt
voor katoenen of linnen
zakken, waarin een mooi
stuk over een hanger kan
gehangen worden.
De mot zal niet door da
met aluin dóórtrokken stof
dringen, doch zorg er voor,
dat de opening bU den
haak goed dichtgebonden
ïh» .iU