UIT ONZE LAPPENDOOS ALS WE WEER „IN STAD ZIJN DE STRIJD TEGEN DE MOTTEN WAT ZULLEN WE KOKEN? LEVENSWIJSHEID PAKJE VOOR JONGENS TOT 2 JAAR VAN I GENEESKUNDIGE KALENDER 1r— GOEDKOOPE PATRONEN P. adriana De zuidelinè en zijn voeding tijdens de warmte 1 U 0 Dfl' OD D 0 DD I tj OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN In een vorig artikel bespraken wU is onze voorzofg echter niet FTA. en we ENK LAAR POLA maken 8 DINY Aardbeien-limonade maken we precies als de limonade van aalbessen. Als God de vrouw tot meesteres van den man had willen bestemmen, zou Hy haar uit het hoofd hebben genomen, en Een vrouw behoeft zich nooit te her inneren hoe oud zij is, maar zij mag het nooit vergeten. Illusies verliezen is niet zoo treurig, als nooit illusies te hebben. mee af te raspen. Maar ook zonder dat is de limonade heel smakelijk. reeds heele dien men ze in een vochtigen doek wik kelt en met een warm strijkijzer perst. ben haar van zijde. Nu X laatste model. De gezellige poef bestaat uit C driehoekjes, 3 zwarte en 3 gekleurde. Deze worden afwisselend ge bruikt. Ook de gebouillonneerde rand is uit resten gewerkt maar de naden wor den door een koord onzichtbaar gemaakt. Als de poef gevuld is, wordt er in bet midden een kleurige, wollige pompoen op gehecht. Met *n beetje goeden snaak Is hiervan aooveel te maken, dat een leder verbaasd zal staan over het prachtige kussen, dat uit de lappendoos verrees. huiskamer als salon op hun plaats. Het eerste vierkante modelletje is gedacht van blauwe en roode reepjes stof van 10 c.M. lengte en 5 c.M. breedte. De reepjes stof worden afwisselend gebruikt. Nadat wij eerst alle reepjes horizontaal aan el kaar gestikt hebben, doen wij hetzelfde in verticale richting. Dan strijken wij eerst alle naden goed open. Nu kunnen wij lederen naad aan de bovenzijde met den ketting- of steelsteek versleren; liefst met beige perlgaren. Maar óók heel mooi is het, zooals de teekening laat zien, om alleen in de roode reepjes motiefjes te borduren met donkerblauw perlgaren; de Sinaasappelschillen op azijn. Ook dit geeft een zeer verkoelenden drank, wan neer men een heel klein scheutje er van in 'n glas water doet. Wjj bewaren er sinaasappelschillen voor, die we, afgewas- schen, in reepjes snijden en dan in een flesch drukken, waarna we er azijn op gieten. Zoo n flesch kan zooveel mogelijk worden bijgevuld. Er moeten zooveel mo gelijk sinaasappelschillen In gedrukt wor den, zoodat de flesch er als X ware ge heel mee gevuld is. Zooals ik al zei. nemen we er slechts 'n heel klein scheutje van op *n glas water. Het neemt den Hauwen smaak er van weg en geeft er ’n aangename frlschheld aan. tot grapi we gewoonlijk 1 ons van de suiker in tabletten om er wat citroenschil luchtig Wat een vrouw nooit zal toegeven dat zij zoo oud is, als zij er uit ziet; dat zij langer dan vijf minuten noodlg heeft V’oor haar toilet; dat zjj geen geheim zou gunnen bewaren; dat zij bloost, als de naam van een bepaalden man genoemd Wordt. Limonade van zwarte aalbessen. De bereiding is weer dezelfde als die van de roode aalbessen, maar hiervoóf- nemen we meer citroenzuur en wel 150 gram. Frambosen-limonade. Ook het uitgeloo- pen sap van 1 K.G. frambozen wordt met water aangevuld tot 1 liter vocht. Hierbij voegen we 2% pond suiker en 70 gram citroenzuur. De behandeling is overigens dezelfde als van aalbessen. •w» j nticaUan. SMamaarS tovra 4000, 'V« rarfczuthaal aan ,Jial Patrannnhantoor, Paatbai Na. 1, Haarlem. Onbarupelukr cnnft. DammMmdtnt '®4 bananmadu, /S.J5. Kindor- Haedtnt. attmn mar dan in de inckryvog terteemden laaft<fd a fo.H. Niet af later dan 4000 KX.wri. ontrenen hel dnbhele bedrad. Ba «tt patroon aardt mnhandMiaf raar SM kaffM Benoodigd; Voor X broekje 40 c.M. stof van 80 cM. breedte, 3 knoopen; voor 't c.M. stof van 70 i 80 cM. kleine knoopjes. 6 grootere Aalbessen-limonade. 1 K.G. roode bes sen. 3 pond suiker, 40 4 50 gram citroen zuur. De bessen verwarmen we even, terwijl wij ze met een houten lepel kneuzen, om het sap goed te doen vloeien; dan laten we het door een doek ultloopen. Hebben we al het sap verzameld, dan vullen we het met koud water aan tot een liter vocht. Dit doen we in een kom met het fijngewreven of gestampte citroenzuur en de suiker. We zetten die kom dan op een warme plaats en roeren er nu en dan lnt tot de suiker en het citroenzuur geheel zijn opgelost. Dan gieten ws het •nengsel door een doek en bewaren de limonade in goed schoongemaakte fles- schen, op een koele plaats. en boven aan het broekje een katoenen band tegenstlkken, welke na afwerking 3 c.M. breed is. In het splltje maakt ge 3 knoopsgaatjes, waarna ge op 5 cM. vanaf middenvoor en middenachter, aan weers zijden en ook op de zijkanten, een knoopsgat in maakt. Van X blousje ver bindt ge schouder-, zjj- en mouwnaden met een platten naad, waarna ge mid denvoor. aan weerskanten op den ver keerden kant een 7 c.M. breede bies aan stikt. welke later op den goeden kant wordt overgestikt en dan 3 cM. breed moet zijn. Onderaan maakt ge er een smal zoompje in. waarna ge op 20 C.M. vanaf den bovenkant een 3 c M. breede bies tegenstlkt voor de knoopen. Het kraagje wordt op vorm geknipt en gefeston neerd, terwijl het door middel van een schuin biesje op het blousje wordt ge stikt. Onder aan het mouwtje zet ge een manchetje, dat 20 cM. lang en 10 cM. breed geknipt te. Bij het Inketten der mouwtjes neemt ge den mouwnaad 2 c.M. meer naar voren dan den zijnaad van het blousje. Middenvoor maakt ge op de op de teekening aangegeven plaat sen 2x3 knoopsgaatjes in, waarna ge de knoopen aanaet. Wanneer wij zorgvuldig alle snippersen restjes stof bewaren, kunnen wij hiervan met weinig moeite en kosten nog heel wat maken ter’ versiering onzer kamer. Deze drie kussens die ik voor onze lezeressen ontwierp, zijn zeer elegant en zoowel in M taaaagd. hanaaana aan verkleinde pmreonmhou. Franca tnarandina. direct na antnntat aan banal- Itna. m« hei rarxialditda bedrag oanpotuaaZii. tomaten, maarba vermeld: saam on arra nnmmar TKd'.‘. *<a< woar<" «onrltamt aa booenmpdte. Man meet dana maat rondom het hc^n. Tirr *l,<* **«4, nendor mm Vette kragen warden afgedaan met benzine, of de geheele jas wordt schoon gemaakt met heete zemelen, wat een uitstekend middel te. Verwarm de zeme len, tot ze tamelijk warm zijn. Leg uw bont uitgestrekt op de keukentafel, schud de zemelen er goed overheen en cel Lely kleuren, groen. Zoo zal ieder modehuis weer met zijn eigen stokpaardje verschijnen, waaruit dan 'n gangbare algemeene dracht wordt gedistilleerd. wrijf ze in het bont met de toppen der vingers. Herhaal dit met andere warme zeme len. Breng vervolgens bet bont in de open lucht en klop het aan den ver keerden kant uit om de zemelen te ver wijderen. Het opbergen daarna in een goeden anti-mot zak is aanbevelens- waardlg. Het is niet aan te raden Boon zak tusschen ander goed te hangen, an ders gaan al uw kleeren ruiken naar het teer-preparaat, waarmede de zak be handeld te. Dekens en gordijnen worden goed ge klopt, uitgeschud en netjes opgevouwen en eenlge kamfer-balletjes worden tusschen de vouwen ge- IJs maken zender ijsmachine. We heb ben geen ijsmachine, maar toch maken we wel eens zelf ijs. We hebben namelijk 'n paar verjaardagen, die in X hartje van den zomer vallen en ate X dan ook werkelijk echt zomersch warm te, dan kan ik de jongens niet heerlijker trac- teeren dan met zelf gemaakt ijs. Ik gebruik er *n gewone emmer voor en *n groote chocoladebus voor het ijs. Verder heb ik dan ’n kilo of zoo ruw ijs noodlg en grof zout. Voor het ijs maak ik een gewone va- nillevla en giet die in de chocoladebus. Zoo’n bus mag natuurlijk niet lekken dus eerst even goed nakijken of ze wa terdicht te! In den emmer doen we dan eerst ’n laag ijs, daarop zout en dan weer ijs, tot de bodem van den emmer ongeveer c.M. hoog bedekt te. Dan zetten we onze gevulde chocoladebus pr op, vullen de ruimte rondom goed aan met ijs en zout en leggen er dan nog 'n laag boven op. 'n Paar uren laten wij X heele zaakje zóó in den kelder staan. Dan nemen-we even het deksel van de bus af, roeren de vla voorzichtig om, doen het deksel er weer op en bedekken alles weer met Us en zout. Na nog Xi paar uren te het ijs klaar en ik verzeker u, dat er van ge smuld wordt. NatuurUlk kan men op dezelfde manier ook vruchtenijs maken of chocolade-Us of roomijs. Sinaasappel-limonade. Hiervoor nemen we het sap van 9 sinaasappelen en van 4 citroenen, dat we met water aanvullen tot een liter vocht; verder 3 pond suiker, waarvan 1 ons tabletten broodsuiker, of tewel klontjes en 50 gram citroenzuur. De sinaasappelen borstelen we goed schoon en raspen er dan luchtig de schil af met de klontjes. We raspen enkel het geel van de schil, welke de geurige olie bevat, die zoo’n aangenamen smaak geeft aan de limonade. Het sap met de suiker, de klontjes met de afgeraspte schillen en het fijn gemaakte citroen zuur laten we dan weer, onder herhaald roeren, op een warme plek staan tot al les is opgelost. Daarna gaat het geheel door een schoonen doek, om in goed ge reinigde flesschen bewaard te worden. combinatie rood en blauw staat bijzonder frteeh. De vier hoeken worden versierd met kwasten uit roode en blauwe wol. No. II te vervaardigd uit een langwer piger lap donker fluweel of satinet. Hierop worden rondjes stof gehecht met den festonneersteek. De rondje» mogen gerust van verschillende kleur zijn; hoe bonter hoe mooier, mits zij met goeden smaak gerangschikt zijn. Indien wij de rondjes van laken of een andere stevige stof nemen, kunnen wij kleine langwerpige gaatjes daarin knippen, zoodat de donke re onderlaag te zien komt. Bij fluweel of zijde moet dit echter achterwege blijven omdat dit soort stof rafelt. Wel kan men dan m X midden een rond gaatje knip pen, maar het moet dan gefestonneerd worden Aan de kanten van het lang werpige kussen hechten wij een ruims strook satinet of franje. Op warme, zonnige dagen, als er veel vraag te naar verkoelende dranken, wordt me altijd verzocht recepten voor limonade te geven en ik zal nu maar beginnen met deze vragen te beantwoor den. We kunnen zelf heel gemakkelijk limo- nadestroopen maken van verschillende vruchten, om ze voor het gebruik te be waren en dan met water aan te vullen. Het lekkerst te die limonade als de vruchten niet gekookt worden en ook het water, dat we er voor noodlg heb ben, niet gekookt wordt. De suiker lost dan pas langzamerhand in de vloeistof op. We doen er wat citroenzuur bij, eer stens omdat de limonade dan langer goed blijft en ten tweede omdat ze er een frisscher smaak door krijgt. We zullen beginnen met een recept voor duidelijk, ter sprake. Mochten er moeders zijn, die zich voor bepaalde voedingsvraagstukken meer in- teresseeren. dan verzoek ik hun, om dit kenbaar te maken aan den redacteur van deze rubriek. Zoo mogelijk zal ik dan met deze wenschen rekening kunnen houden. Citroenlimonade. Hiervoor nemen we het sap van twaalf citroenen, aangevuld 1 liter vocht, 3 pond suiker en 30 citroenzuur. Ook hiervoor nemen De mot te een geduchte vijandin van iedereen; des avonds komen de meeste van de vernielers binnen; door open ra men vliegen zU op bet lamplicht aan. Zij richten groote schade aan aan kleeren, dekens, tapijten en vooral aan bont Men onderscheidt: de petemot <T. pelllonella), de kleerenmot <T. sarcltella), de haar- mot Cl*, crlnella) in kussens van stoelen en dé tapUtmot (T. tapezellal in vloer- kleeden en tapijten. Iedere vrouw dient daarom ook te zor gen, dat het wlntergoed veilig opgebor gen wordt, indien zjj geen schade van motten wil hebben. De artikelen moeten aller eerst goed schoongemaakt en uitgeschud worden en alle doo- zen en kleerenkoffers waarin de goederen worden bewaard, dienen eveneens aan een gron dige reiniging te worden on derworpen. Dekens en gordijnen moeten direct na bet stoomen Inge pakt worden en weggeborgen. Het te goed, dekens en bont jassen en meer wollen stukken geregeld in de open lucht te hangen en uit te kloppen. De vette plekken bij den hals of op een ander gedeelte van het kleedingstuk moeten vooral goed verwijderd worden, door afsponzen met wasch- benzine. alvorens ze weg te bergen. Vet trekt de motten blzonder aan en men dient daar dus maat regelen tegen te nemen. Bontjassen kunnen bij den schoonmaker-speciahst schoongemaakt worden en ae gedurende de zomer maanden in een koelka- mer laten opbergen te na tuurlijk de beste oplossing Doch veelal wordt het bont in huis gehouden en dan te het zaak door ge durig uitkloppen en afbor stelen daaruit poppen, rup sen en eieren te verwijde ren. Citroenlimonade zonder vrachten te een zeer voordeelige en heel frisse he drank, al heeft hij natuurlijk niet de zelfde waarde als limonade die van vruchten bereid te. Het recept, dat we er voor hebben, te heel eenvoudig. Liter water wordt gekookt met 1 K.G. suiker en 40 gram citroenzuur, tot een stroope- rige massa. Die laten we, na bekoeling, door een doek loopen en voegen er dan 15 gram citroenspirltus bij en 15 gram oranjebloesemwater. Oud zijn te mooi, maar oud worden is leelijk! kunnen kreuken, als bij het pakken in koffers. Kleedlngstukken, waarin men mot ontdekt, kunnen voor alge- beschadiging behoed worden, in- Wij zien hier eenige toiletjes voor de nog warme dagen in September. Onze zomerjaponnen hebben in de vacantie hun dienst gedaan en zijn dus niet ge schikt meer om nog in de stad gedragen te worden. De stad vraagt nu eenmaal ’n beetje andere, ja, eigenlijk meer verfijnde kleeding dan het dorpje aan zee of het landelijk plekje in de Veluwe. De man telpakjes van chiffon of crêpe de chine staan zeer gekleed. Wij zagen ze dezen zomer tallormade, hetgeen misschien voor de naaister moeilijkheden oplevert, maar de draagster uitstekend kleedt. Wij dragen bij deze pakjes natuurlijk al het nieuwe hoedje, stijl 1880. Welk een groote verandering brengt dit nieuwe dopje ineens op en in onze hoofden te weeg. Pas waren wij, die niet zoo heel vlug zijn in het navolgen der mode, er toe overgegaan om ons baretje nu werke lijk op ons achterhoofd te dragen, of .de mode draait ons, als een coquette, vrouw, haar rug toe en toont opeens 'n voor- Frambosenlikeur. Op een hal ven liter frambozen neemt men hiervoor y, liter brandewijn. 2 ons suiker en het vierde deel van ’n citroenschil. De frambozen wasschen we en doen ze met de suiker en het citroenschilletje in een stopflesch, waar we dan den bran dewijn in gieten. Dit laten we minstens acht dagen trekken, terwijl we er nu en dan in roeren. Zijn de frambozen Reed uitgetrokken, dan gieten we het vocht, dat helder wezen moet, door een doek en bewaren het in schoone fleschjes. liefde voor het andere uiterste. Er ver schijnt geen hoedje meer of het heeft een rand, die aan een kant zoover over het oog getrokken wordt, dat we er nog maar nauwelijks onder uit kunnen knip pen. Op alle hoedjes zien we veeren. Op de eenvoudige hoedjes ’n klein klppen- of fazantenveertje; op de meer gekleede, hanen- en struisveeren. Als materiaal zullen we zien ’n zacht zijden vilt, *n velours met wat langer haar, verder *n nieuw materiaal, dat cocosnoot genoemd wordt, daar de haren even lang zijn, maar dan fijn en zijig. Voor den winter kondigt Agnes hoedjes aan van bont; breltschwanz, caracul of astrakan. Mar- zoekt het hoofdzakelijk in de swart, wit, bruin en donker- Wil men echter deze koopmelk voor zuigelingenvoeding gebruiken, dan te er slechts één middel om deze verontreini ging onschadelijk te maken, dat is flink doorkoken gedurende 1 minuut, zoodra de melk in huis te. Wacht men er mee om de melk te ko ken. dan groeit in den zomer de bacte riënflora in de melk zoo snel, dat deze spoedig bederft en schadelijk wordt voor de gezondheid. Niet altijd te dit te her kennen aan de melk. Wordt zij zuur en gaat zjj schiften, dan te zulks ieder dui delijk, maar er zijn ook ongemerkte ver anderingen, welke zich niet gemakkelijk kenbaar maken. Dat door koken van slechte, dus verontreinigde melk, geen goed zuigellngenvoedsel te te verkrijgen, is na het bovenstaande duidelijk. Voor de huismoeders vermeld ik hier terloops, dat een melkkoker in den han del verkrijgbaar te als „Nlopan", aan welks constructie ik heb medegewerkt, die in staat stelt om de melk goed door te kunnen koken, zonder last vatr over koken. Gezien al deze factoren blijkt wel, dat het melkvraagstuk bU de zui-» gellngenvoeding een moeilijk probleem is. Een goede oplossing acht ik mogelijk door te gebruiken de fabriekmatig ver vaardigde praeparaten. Hiervoor komen in aanmerking producten hetzij in poe- dervorm. gecondenseerd of gepasteuri seerd. Ik wil flit onderwerp thans laten rusten. Zoo straks sprak ik over melk als een belangrijk bestanddeel van het voedsel. Het te bekend, dat uitsluitend melk geen geschikt voedsel te en dat door combinatie met meel, suiker, boter en zout mengsels zfjn samen te stellen, die goed verdragen worde», zelfs door den jongen zuigeling. Dat aan dit chemisch en biologisch zuiver voedsel de noodige vitaminen moeten worden toegevoegd, te Ook dit komt later wel eens in een vorig artikel bespraken wij en kele gevaren, welke de zomer voor den zuigeling met zich brengt en zagen wij, dat het vooral de warmtestuwlng te, die Kijn ongunstigen Invloed doet gelden. Volkomen logisch te het dus-om te zor gen voor goeden afvoer van warmte, dus luchtige kleeding en ligging. Hiermee Uitgeput. Even belangrijk als bovengenoemde maatregelen te het zorgen voor een goede en goed geregelde voeding. Een groote dagelijksche ervaring geeft mU het recht te zeggen, dat door onkunde en eigenwijsheid nog menig kostbaar leven onnoodig verloren gaat. Dat hier, waar het om de voeding gaat, het borstkind in veel gunstiger conditie verkeert dan het fleschkind, is duidelijk, daar de moedermelk zelf bijna steeds van goede kwaliteit te en het dus alleen de kwan titeit betreft, waar op te letten te. Anders te het bij het fleschkind, omdat wü, behalve op de kwantiteit, allereerst te zorgen hebben, dat het kind goed voedsel krijgt, een voedsel dus, dat geen schadelijke bestanddeelen bevat en door het kind goed verteerd wordt. Ik kan hier in deze weinige regels natuurlijk niet ieder geval afzonderlijk behandelen, maar zal mij thans bepalen tot enkele algemeene wenken. In de eerste plaats dan zij men door drongen van het feit alle moeders moeten dit weten, want het zal hun rust en vertrouwen geven dat een van huis uit gezond kind, ook al staat ons geen borstvoeding ten dienste, niet aan een voedtngstoornte mag ten offer vallen. Goede verzorging met goede voeding- regellng. onder deskundige contróle, ge ven hier goeden, waarborg voor succes. Bespreken wfy thans een en ander van het hoofdbestanddeel van de voeding van het fleschkind: dit te de melk, bij ons practtech de koemelk. Deze moet van goede kwaliteit zijn en mag geen scha delijke bestanddeelen bevatten. Om te beginnen moet zij zijn: arm aan bacte riën. Nu, in dit opzicht vind ik de melk, die in de groote steden verkocht wordt, geen gelukkig praeparaat. Wie wel eens bekeken heeft, wat na centrifugeeren van de melk voor den dag komt, zal dit met mij eens zijn. Kinderen maken een mensch oud, kleinkinderen maken hem weer jong. blousje 80 breedte, 6 knoopen, 1 streng D. M. C. no. 8. Ge maakt eerst even van het geheel een patroontje, waarna ge het op de vaste lijnen uitknipt. Om het patroon van het kraagje te maken, neemt ge het patroontje van voor- en achterkant, die ge bij het armsgat 2 4 3 c.M. over elkaar legt, zooals ge op bijgaande teekening kunt zien. Het kraagje wordt 5 cM. breed afgeteekend. Wanneer alles ge knipt te. begint ge met het broekje. Voor het splitje knipt ge 3 stukjes stdF Links zet ge in den vorm van X split eerst een stukje tegen. Hierna stikt ge twee stukjes tegen elkaar, voor de knoopsga ten, terwijl ge dan de 3 stukjes gelijk op vorm opstikt. Voor den rechterkant stikt ge ook twee stukjes tegen elkaar, waarna ge deze aanstikt voor de knoopjes. Wilt ge zakken in het broekje, dan warden deze er eerst in gemaakt. Dan kunt ge den achternaad van de broek met een plat ten naad verbinden, dan ook den voor- naad tot aan het splltje, daarna den kruisnaad Dan kunt ge er onder aan de pijpjes den 3 cM. breeden zoom in maken als Hij haar tot zyn slavin had willen maken, zou Hij haar uit zijn voeten heb- doen voortkomen. Maar daar Hfj bestemde tot gezellin en gelijke den man. nam HU haar uit zUn H. Augustinus. 1 kranten te aanbevelenswaardig, daar de motten niet van druk inkt houden; doe dit echter serieus, sla de einden goed om, en bind ze zorgvuldig dicht; een paar lagen kranten te nog beter en ten slotte kunt u het pak in stevig bruin papier pak ken, daar krantenpapier vlug scheurt, en zoo weer openingeu ontstaan, waardoor de mot binnendringt. Berg alles in een schoonen koffer met kamfer-balletjes op den bodem. Absoluut veilig te men op deze manier voor de schadelijke mot. Het goed, dat bewaard wordt In een kist, kan bestrooid worden met kamfer of peper, bet opbergen van mooi wollen goed kan geschieden in doeken, welke gezwaveld zUn of met aluin doortrok ken. Het laatste te geschikt voor katoenen of linnen zakken, waarin een mooi stuk over een hanger kan gehangen worden. De mot zal niet door da met aluin dóórtrokken stof dringen, doch zorg er voor, dat de opening bU den haak goed dichtgebonden ïh» .iU

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 7