SMAKELIJK ETEN
GENEESKUNDIGE
KALENDER
EENIGE EENVOUDIGE
MODELLEN
VAN VROEGER TIJD
KLEINE HUISELIJKE
REPARATIES
MANTELTJE VOOR MEISJES
VAN 5 JAAR
I
ÏJttH
//-/" A
W
koud
st k roe
ZES WEKEN"
DE „LEKKERE
DIT
m. n.
GOEDKOOPE PATRONEN
I
OP VERZOEK
1-
v«
*3
•b i*-
aJ
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
Trant pi reeren
l r
een versiering van'galons of smalle blais.
(ongedopt gewo-
K.G.
doperwten
2
ENKLAAR.
FIK 4117 is blokvormig geknipt en heeft
POLA.
<1
--i
I
I
IS
ult-
dlt betaalt zichzelf
op
DINY
I
4
I
I
LA
Dan hebben we noodig een hamer, liefst
en een hamer
GESTOOFDE KOMKOMMER
(4 personen)
S i I flinke kroppen sla (afhankelijk
van de grootte). 3% d.L. kokend water
met 1 Maggi s Bouillonblokje. 50 O. <y,
ons) boter.
GESTOOFDE SLAKROPPEN
(4 personen)
SCHOTEL ‘VAN DOPERWTEN
MET HAM
(4 personen)
De
ei get
noeg
stuk!
tafel
coup
ooge
alsof
bezig
maai
woon
stem
deba
ten.
To
den
ooge:
sen
rust
tijde
kunr
god»
giew
de H
ons
van
gers
schei
bliek
er m
nen
woel'
bet
deze
met
.J«P
vang
Mjk
deze
schri
het
ken.
is 1
sei
belai
land
laats
stud:
lismt
Nu
orga
de
vers]
dat
hoof
hout
is ze
eiscl
geef
en d
in o
hert,
geef
voor
dreii
leen
beid
W
een
dige
wat
zich
gesc
men
ondi
wan
burf
staa
begi
gen,
aan
te g
bek'
niet
ongi
wee
dat
xjjn
de
tere
het
ruit
D
ond
acht
ben
af I
moi
bur
bee
«U
win
nen
en
die
oog
zijn
pre
h
woi
due
fou
vel<
lijk
voe
nle
chs
kn
leu
I
gen). 1 kropje sla. 4 jonge uitjes, L.
kokend water met 2 Maggt’s-Boulllon-
blokjes. 100 O. (1 ons) ham, 20 O. (3 af
gestreken eetlepels) bloem, 40 G. <3 af
gestreken eetlepels) boter, 1 eetlepel fijn
gehakte peterselie.
In ons landje met liet sterk wisselende
klimaat, is men nu eenmaal nooit zeker
van het weer. Heeft u reeds plannen ge
maakt voor de vacant ie van dit jbar, dan
kan het best zijn, dat er van de fijne uit
stapjes of logeerpartij niets komt, omdat
T steeds regent, en nietwaar, men geeft
zijn geld niet voor niets uit. Men zoekt het
thuis gezellig te maken, wat natuurlijk
goed gelukt, en den eersten dag zal man
lief het best vinden, zoo heerlijk rustig, hè
niets geen zorgen en beslommeringen, fijn
en hij nestelt zich nog eens dieper in den
gemakkelljken stoel en hij stelt u voor om
's avonds naar de bioscoop te gaan, wat
natuurlijk reuze instemming heeft van uw
kant.
wat er al zoo noodig is. zou teveel zyn
voor dit stukje, maar enkele stuks, welke
we meestal altijd noodig hebben, sullen
we hier even bespreken.
Allereerst een handzaag.
Voor den amateur is het aan te raden
twee zagen te nemen, een voor bet ge-
De kanten worden schuin afgeschaafd.
en van den binnenkant der deur hieraan
vastgeschroefd, met flinke lange schroe
ven. De bovennaad tegen de deur wordt
met stopverf dichtgemaakt en vervolgens
het geheel met verf bestreken.
Fig. 4114. Eenvoudig schooljurk je van
gemoesde mousseline. De voor baan is er
apart ingezet en heeft twee diepe
plooien, wat 'n aardige vulling aan het
jurkje geeft, 'n Donker of, zoo we dit
frisscher vinden, 'n wit kraagje, eindigt
in twee afhangende slippen, die onder de
sluiting doorloopen.
Voor een schaaf kan men bet beate een
xg. Amerikaansche metalen schaaf koo-
pen, van een niet te klein formaat, goed
scherp houden is weer een vereischte
Drie eeuwen terug waren de Berlynsche
(en andere) vrouwen blijkbaar weinig
anders dan tegenwoordig. Dit kan men
opmaken uit een boek in dien tijd door
een Brandenburger (Hans v. d. Borne)
geschreven in sjjn boek over den kommer-
vollen geest, welken hij rondom zich waar
nam. Hfj schreef:
..Onze vrouwen en dochters kunnen niet
genoeg worden gewezen op haar verre
gaande ijdelheid. Met de natuurlijke ge
stalte en kleur, welke zij van God hebben
ontvangen, zijn zij niet meer tevreden.
Zij wasschen zich ten minste om blanker
Snjjd de ham (die liefst als één dikke
plak moet worden besteld) in kleine
dobbelsteentjes en fruit die met de boter
lichtbruin. Voeg hierbij het gele blnnen-
gedeelte van het slakropje in fijne reep
jes gesnipperd en laat dit even meefrui
ten; strooi er de bloem door, roer alles
door elkaar en giet er dan langzamer
hand den bouillon bij. Laat alles samen
even doorkoken tot het een dun sausje
vormt.
Schud er de gedoote erwtjes in en de
heele uitjes; laat in een goed gesloten
pan het gerecht zachtjes doorkoken tot
de groenten gaar zijn en de saus juist
voldoende gebonden is; doe het dan op
in een dekschaal en strooi er de gehakte
peterselie over.
<u wiSikia. 4» fMMwr4 «ga Sawa aaao.
nrkrnfea aaa ,_W« ëarr.a.!
Nt. I. Maarbai. Opail»OawaaUaaWw
ia 4a aoraa SS, (4. 1<M SawawvZia,
UaaAaf, oflara vaar 4aa ia 4a taach
b«ftg4 a o.**. NiM Ifr tt* «aaa ftuaarlt
rarraaaa kat 4aMab Mra.
V aU sawaaa var 4> aaa laaAMIw vaar SaWgaa
Heeft u last van een buitendeur, waar
onder het water als bet regent doorkdknt?
Wel, laat manlief daarin voorzien, hij ne
me een stuk plank, zoo breed als de deur
in kwestie is, en zoo breed, dat wanneer
het schuin onderaan tegen de deur ge
plaatst wordt onder een boek van 45 gr.,
de onderkant over den buitenrand van
den drempel komt
De twee pyramlde-vormige versieringen'
zien wc alleen aan de voorzijde; aan den
achterkant zien we alleen bet zig-zag-
Hjntje ter hoogte van de oksels.
Fig. 6134. Dames-japon vair mousseline
ünprimé met volant ter hoogte van de
heup, wat den indruk maakt van een (uni
que De eigenaardige asymmetrische jabot
is van lichtkleurige crêpe georgette en
loopt van achteren om de halsuitsnijding
als een smal rond kraagje en is bevestigd
met twee knoopen. De rok heeft aan de
linker zjjde drie knoopen.
Dit costume is niet alleen ’origineel,
maar ook zeer modieus.
Een belangstellende lezeres vraagt mij
eens wat te schrijven over het sterk
transpireeren van kinderen. Ik vind in
derdaad aanleiding hierover een kleine
causerie te houden, omdat er meermalen
kinderen met deze klacht op onze
spreekuren verzeil ijnen
Wat wij onder transpireeren verstaan,
weet een ieder. De samenstelling van het
woord uit trans —door en spiro ade
men is trouwens doorzichtig, maar wat
men meestal niet goed weet is of men dit
transpireeren, dit zweeten als iets gun
stigs of' ongunstigs heeft te beschou
wen.
Een algemeen antwoord op deze vraag
is dan ook niet te geven. Ieder geval
moet op zich zelf beoordeeld worden.
Zweeten immers is een water afgeven
van de huid, een werking dus van huld-
k lieren en is een reactie van het lichaam
Het kan dus niet onverschillig zijn, waar
door deze reactie wordt opgewekt. Is het
tengevolge van een reeks normale, phy-
siologische werkingen of is het zweeten
het antwoord op een zie kei uk proces?
Men ziet, 1 verschil in oorzaak is groot,
bjj een schijnbaar gelijk resultaat.
Ik aeg hier opzettelijk schijnbaar,
want voor een goed waarnemer is het
•ene sweeten niet gelijk aan het andere.
Laat ik eens er^kele voorbeelden noe
men. waaruit ÜFn en ander duidelijk
wordt. Dat onze huid onder invloed van
het zenuwstelsel staat is een ieder be
kend. Het bloaen, het rood worden, ook
het bleek worden, het rillen en krijgen
van kippevel zijn hiervan duidelijke be-
wjjaen. Het behoeft dan ook niet te ver
wonderen. dat ook de huidklieren, dus de
zweetaecretie daarvan blijk geeft. 3nze
volkstaal geeft dit ook onmiskenbaar
weer. Men zit te „zweeten" voor een
examen, de sensatie is niemand vreemd
en zü geeft precies weer wat de exami
nandus doormaakt.
„Het angstzweet breekt mij uit” of
.bet koude zweet stond op mijn rug”, zij
leveren een plastisch bewijs van hetgeen
ik aooeven zei.
In die laatste uitdrukking komt merk-
Maak de slakroppen schoon, snijd ae
in vierde parten en schik die in een
stoofpan (een vrijde, niet te diepe pan).
Giet er den bouillon over en verdeel er
de boter tusschen Laat in de goed ge
sloten pan, op een zacht vuur, de s’a
gaar smoren (ongeveer 1 uur), nu en dan
de bovenlaag bedruipende met de vloei
stof van den bodem.
Breng ten slotte de sla over in een ver
warmde schaal, met de vloeistof, die dan
juist voldoende verkookt moet zijn om
een soort sausje bij de groente te vor
men.
Loopt het water in uw gootsteen niet
vlug genoeg weg? Probeer dit te verhel
pen. door den schroefdop. welke onder bet
bassin In den zwanenhals der afvoerpijp
zit af te schroeven met een nijptang, en
den rommel, of af val. welke déVerstop
ping veroorzaakte te verwijderen Het is
aan te raden, een bak of een kom eron
der te houden, daar er wel wat water uit
zal loopen.
Snijd de geschilde komkommers over
langs in vieren, schep er zorgvuldig de
zaadjes uit en verdeel dan de stukken in
kleinere reepjes. Kook ze in wat zéér
licht gezouten kokend water gaar (een
klein half uur), laat ze op een vergiet
uitlekken, maar vang het kooknat op;
meet daarvan 2% d-L. af (of vul, als t
niet genoeg is, tot 2% dX. bij) en laat er
het Maggi's-Bouillonblokje in oplossen.
Verwarm roerende op een zacht vuur
de boter met de bloem tot een gelijk
papje, giet daarbij langzamerhand den
bouillon en laat het sausje even doorko
ken tot het voldoende gebonden ia. Schud
er de uitgelekte komkommer door; maak
het gerecht op smaak af met wat azijn
en laat het goed warm (gorden; breng
het dan over in een dekschaal en strooi
er naar verkiezing wat fijngehakte pe
terselie over.
Overvloed van groenten en dan
nog wel van de allersmakelijkste soorten.
Bladgroenten, die we sedert Mei al on
der ons bereik kregen, vinden we nog te
kust en te keur: daarvoor zorgt de kwee-
ker wel met behulp van zijn op elkaar
volgende zaaisels.
Maar na de postelein, de spinazie, de
zunng en de stoofsla verschijnt nu ook
een overvloed van malscbe kropsla, zoo
bij uitstek geschikt als rauwe zomer
groente, al of niet in samenvoeging met
Komkommers of tomaten; iets later komt
de zomer-andljvie nog helpen om de
bladgroenten-keus ruimer te maken.
Een totaal andere rubriek vormen de
jonge peulvruchten; de peultjes, de dop
erwten. de capucUners. de tuinboonen.
spoedig gevolgd door de slaboonen en de
snljboonen.
En nóg weer tot een ander genre reke
nen we de steviger producten als: bloem
kool, worteltjes, raapjes, zomerbieten.
Keus genoeg dus; en óók gelegenheid
genoeg om aan de hulagenooten eens ge
rechten voor" te zetten, die hoewel
eenvoudig genoeg niet algemeen be
kend zijn.
Laten we daarvan eens een paar voor
beelden onder de oogen zien.
en mooier te lijken met mengsels van
welriekende waters; zfj strooien poudre
de Cypre in haar haren en dragen hooge
stormhoeden op het hoofd, alsof zij alles
wat zij ontmoeten, willen naar beneden
sleuren."
De hooge potdeksels en torens zjjn nu
op het vrouwenhoofd geen mode, maar
wat niet is, kan tn de mode altijd nog
komen. Natuurlijke kleur wordt door aller
lei poedertjes vervangen, omdat men met
de kleur, zooals die is. niet tevreden kan
of wil zijn. Niets nieuws onder de soa.
SYLVIA.
Sloten, welke moeilijk in en uit het slot
te krijgen zijn, nemen we eruit, door de
houtschroeven los te draaien, waarmede
bet slot ts bevestigd, en we maken bet
goed schoon met benzine of petroleum
met behulp van een kwastje, erom den
kende dat er geen haren van den kwast
in blijven zitten, daarna oliën met een
dunne smeerolie.
Welnu lezeressen, hier zijn enkele veel
voorkomende gebreken in bet huishouden
aangegeven, aoodat u uw echtgenoot aan
bet werk kan zetten op een regenachtl-
gen vacantte-dag. Ik hoop echter, dat u
et niet behoeft te doen, en u volop van
uw voorgestelde reisjes en plannetjes
kunt genieten, en dat het weer mooi moge
zijn ANEMOON.
Bovenwijdte
68 cM.. lengte
58 CM Benoo-
digd 1 M stof
van 1.40 c.M.
breedte. 60 cM.
satinet, 4 groote
knopoen
Men maakt
ran bovenstaand
manteltje het
patroon op de
aangegeven ma
ten. waarna ge
iet op de vas
te lijnen
knipt. Dan legt
ge alles
men dit met behulp van een verstelbaren
moersleutel, en terwijl men de vlotter-
stang ongeveer midden tusschen den
boogzten en den laagstad stand houdt,
aoodat het stuk B nergens tegen stoot, en
men dus niets kan foroeeren. Indien u
last heeft, dat er steeds water door bet
overloop-pijpje vloeit, doet u er dan niet
een kurkje in, wat men wel doet om er
van bevrijd te zjjn. dat bet water in den
nek druppelt, maar dan buigt men Juist
de vlotters tang iets naar beneden, zoo-
dat het water in den bak niet zoo hoog
komt. Houdt de klok en het bassin steeds
vrij van roest, door te beschilderen met
menie.
Druppelende waterkranen beeft men
wei eens meer bij de hand gehad, de op
lossing is hier, een nieuw leertje, laat u
door den loodgieter geen nieuwe kraan
aansmeren, alvorens dit eerst geprobeerd
te hebben.
Slijtage aan een waterkraan bestaat
meestal alleen uit een versleten leeren
plaatje, of dat de pakking niet goed meer
afsluit, steviger aandraaien van bet pak-
kingdrukstuk (bovenste moer’, het
euvel is verholpen.
3 k 4 komkommers (afhankelijk van ds
grootte), 2% d.L. van bet kooknat dar
komkommers met 1 Maggi's-Boulllon-
blokje, lil eetlepels azijn (naar smaak),
15 G. (Ijf afgestreken eetlepA) bloem,
35 G. (ruim 1 afgestreken eetlepel) boter.
Fig. 4118. Aardig complet voor kleine
meisjes. Het rokje van geruite stof in
schuine richting genomen en in platte
plooien gelegd. Dezelfde stof wordt ook
gebruikt voor de zakken op het don
kere jasje en voor de smalle das, waar
mede de witte blouse versierd is.
zoo
vocrdeelig mogeljjk op de stof, waarna ge
bet patroon met een 3cM. broeden naad
en een 5 c.M. broeden zoom aan den on
derkant uitknipt. Nu rijgt ze eerst even
't manteltje in elkaar, om te passen. Zit
het manteltje goed, dan begint men
middenvoor de gepaspotgneerde knoops
gaten in te maken. Hiervoor rijgt ge op
de daarvoor aangegeven plaatsen (op 2
c.M. 12 c M., 22 c M en 32 c M vanaf
den bovenkant) het knoopsgat even af,
waarna ge hier op den goeden kant een
lapje oplegt, dat 6 cM. lang en 3 cM
breed is. midden op midden, waarna ge
het knoopsgat op 3 m.M. vanaf den rijg
draad rondstikt. Dan knipt ge X knoops
gat in. waarna het lapje naar den ver
keerden kant wordt omgebaald, en daar
wordt opgekrulst. Hierna wordt het 6
eJC. breede tegenbeleg omgeregen, waar
na bet op den verkeerden kant stevig en
worden. Den
5 cM. breed,
het
glad het
voorpand wordt
geregen. Nu kan
men zij-, schou
der- en mouw-
naden dicht-
stikken. De ra
fels werkt men
met een schuin
biesje af, ofwel
kan het man
teltje gevoerd
zoom neemt men
De onderkant van
mouwtje wordt naar binnen
toe geslagen en opgekrulst. Bij het
inzetten der mouwtjes neemt ge den
mouwnaad 3 cM. naar voren dan
den zijnaad van het manteltje. De kraag
wordt op vorm geknipt en dan van
dubbele stof genomen, waarna ge den ge-
heelen buitenomtrek langs stikt, en den
kraag op den kant omrUgt Door middel
van een schuine bles wordt de kraag op
het manteltje gezet. Langs den hals geeft
men dan. op 2 c.M. afstand van elkaar,
kleine knipjes, tot bet stiksel toe, zoodat
de halslijn flink gerekt kan worden, en
hierdoor de kraag mooier zal vallen. Bij
de knoopsgaten wordt de achterkant (te
genbeleg) ingeknipt en tegen gezoomd
Op het mouwtje zet ge een 35 cM. wijd
en 5 cM breed manchetje, dat met sati
net worjit gevoerd. Alvorens deze op te
zetten, wordt bet manteltje eerst flink
geperst Hierna kan men de knoopen
aanzetten op de daarvoor bestemd»
plaatsen.
Maar als het weer slecht bluft, dan zult
u hem steeds weer de krant zien opnemen,
die hij al wel tien keer gelezen heeft, hjj
steekt nog eens zjjn pijp op en nog eens,
en hoewel hij het tegendeel beweert, (want
dat is toch te gek nietwaar) manlief be
gint zich te vervelen. Dan is het goed,
mijne lezeressen, hem attent te maken op
eenlge kleine karwetjes, welke te ver
richten zijn, en die u ónmogelijk zelf kunt
doen Verruktzal hij aan het
werk gaan, bljj iets om handen te heb
ben. Nu zult u ongetwijfeld vragen, maar
wat moet hij dan doen? O, lezeressen er is
zooveel, denkt u maar eens aan de water
kraan. die lekt; aan het slot, dat zoo
moeilijk om te draaien is. aan het losse
steelpannetje; aan den schakelaar van
het electrische licht, die defect is; aar.
het closet, dat altijd druppelt en er zijn
nog zooveel van die kleine ongemakken,
welke u hinderen, en waarvoor men nooit
tijd schijnt te hebben, om ze te verhelpen.
Het is beslist aan te raden eenig goed
gereedschap in huis te hebben; als men
voor elk klein gebrek een reparateur moet
laten komen, dan komt alles veel te duur,
en er zjjn nu eenmaal van die karweitjes,
welke van te gering belang zijn om door
een hersteller te laten doen Daar deze
voor eenigen tijd zijn knecht kwijt is. of
dat hij zelf zun uren kwijt is, valt het
kleinste karweitje als we het moeten
laten doen ons vaak erg tegen, wat den
prijs betreft, en daarom kan men ook veel
beter zorgen voor goed gereedschap, want r
dit betaalt zichzelf I twee, een z.g bankhamer, tu ceu uwuaer
Om al het gereedschap op te noemen, met een spjjkertrekker. Wanneer u zich
deze aanschaft, ziet dan toe dat de steel
goed bevestigd is aan den kop. zoodat de-
ze onmogelijk los kan gaan zitten, er is
niets vervelender, dan te werken met een
hamer, waarvan de kop los zit, en het is
tevens onmogelijk er goed werk mee te
verrichten.
I
bruik om dwars door de houtnerf te za
gen. met kleine tanden, waardoor de hout
vezels niet zoo weg brokkelen, en men dus
mooier werk krijgt, en een voor het zagen
in de richting van de houtnerf deze zaag
kan groote tanden hebben, daar het za
gen in de richting van de houtnerf min
der moeite kostmen is dan vlugger klaar.
Wil men geen twee zagen aanschaffen,
dan moet men het gemiddelde nemen, dus
niet te groote tanden, en niet te klei
ne. ongeveer 13 tanden per 5 c M. is ge
schikt. de lengte der zaag ongeveer. 60 c.M.
Houdt vooral uw zaag goed scherp, dit
is iets waaraan m verschillende huishou
dingen niet voldoende*aandacht geschon
ken wordt, men gebruikt een zaag niet ei
ken dag en als men wat heeft te zagen,
dan ergert men zich aan de botheid er
van. en men zegt bd zichzelf, terwijl men
met moéite een stukje hout doorzaagt:
moet scherp gemaakt worden. Toch mod-
dt-rt men door, en men vergeet het dood
kalm tot den volgenden keer, en zoo ver
volgens. Dit is oorzaak, dat in de meeste
huishoudingen de ter beschikking zjjnde
zagen practised onbruikbaar zijn. Men
verontschuldigt zien en zegt terwijl een
bevriende kennis een ot ander karweitje
met zijn befaamde handigheid zal op
knappen ja het is niet zooveel bizonders.
en men toont hem dan een geheel ver
roeste en botte zaag. Daarom laat uw
zaag tijdig scherpen, doe dit niet zelf, of
u moet u zoo zeker van uw zaak gevoelen,
dat dit goed geschiedt.
Nemen we een zaag zoo voor ons. dat
i we boven op de tanden zien, dan zien we
de tanden afwisselend naar buiten gebo
gen. dit noemt men het zetten der zaag en
dit kan men doen met een tangetje, of
ook met een daarvoor speciaal in den
handel zijnde tang. Dit aetten van een
zaag is noodig. omdat zit een snede
maakt broeder dan de dikte der zaag zelf,
anders zou deze klemmen en geen olie of
andere vettigheid zou baten. Tevens is
het verkeerd de tanden extra ver om te
buigen, om vooral verzekerd te zjjn. dat
hu niet klemt, dit vergroot den weerstand
bjj het zagen, daar er eenvoudig meer
hout tot zaagsel veranderd wordt.
I
welke aan de stang H te bevestigd, dan
gaat de klok K omhoog, waardoor hei
waterniveau i* de klok boven den bo
venrand der buis G uitkomt en in die
buis wegloopt, hét water blijft nu door de
hevel werking doorstroomen. hetgeen we
uit onze schooljaren nog wel herinneren,
van de natuurkunde les. Is nu door het
water b.v. het rubber-plaatje iets dikker
geworden, dan wc*dt bet water te vlug
afgesloten, en komt niet hoog genoeg in
het bassin en in de klok, waardoor het
water door bet trekken aan den ketting
niet in de buis G kan komen. Dit kan
men het beste verhelpen, door een dunner
rubber plaatje te nemen, of nog beter,
door het plaatje C te laten zitten, en
de vlotterstang F iets omhoog te buigen,
aoodat de vlotter wat booger komt te drij
ven. waardoor het water niet «no spoedlv
afgesloten wordt. Dit buigen moes echter
voorzichtig geschieden, bet beste doet
Heeft u het ongemak ondervonden, dat
u verschillende keeren moet trekken aan
uw cloeettrekker. alvorens het water
rtroomt? Dit kan uw echtgenoot getnak-
keljjk zelf verhelpen. In den waterbak bo
venaan bevindt zich een vlotterkraan. d.
w z een kraan, die dicht gaat, als bet
water boven een bepaald niveau komt.
De teekenlng laat een en ander zien. Het
stuk B kan heen en weer schuiven, en
wordt bewogen door een nok, welke aan
den vlotterstang F zit, bet stuk B heeft
aan den kant waar bet water wordt te
gengehouden een rubber plaatje C. Rijst
nu bet water In den bak, dan wordt het
stuk B tegen bet mondstuk gedrukt, waar
uit bet water vloeit en aldus wordt de
watertoevoer afgesneden. De werking be
rust verder op een hevel-werking. Trekt
men aan bet handvat van den ketting.
waardigerwijs iets naar voren wat terecht
als iets ongunstigs wordt aangeduid. Het
koude zweet toch beschouwt men te
recht als een ongunstig ^verschijnsel.
Wanneer wij in het zweet van ons aan
schijn hebben gearbeid, wat het ook zjj.
roeien, tennis, voetbal, loopen, en het
warme zweet gutst ons van het lichaam,
dan zal er wel niemand zjjn, die deze
reactie als iets slechts zal opvatten.
Anders wordt het echter, indien het
zweet koud is. Er zjjn tal van ziektetoe
standen. waarbij zweeten optreedt. Zoo
lang dit zweet warm is maakt men zich
niet ongerust. Ik herinner aan de warme
zweetsecrelio, welke bij longontsteking
vaak het begin is van een gunstig ver-
loopende crisis. Komt het echter tot de
afscheiding van wat men noemt „koud
zweet" dan zjjn de vooruitzichten slech
ter. Terecht gevreesd is dit verschijnsel
bli acute infectieziekten, waar de weer
stand van den patiënt minder wordt.
Ook minder gunstig bekend is het zwee
ten, meestal 's nachts, van den tuber
culoselijder, hoewel wjj hier niet zoo
spoedig den moed behoeven te Verliezen,
daar hel een chronisch proces geldt. Wij
kennen verder het zweeten van den
rheumatieklljder en van het jonge kind,
dat aan Engelsche ziekte lijdt. Genoeg
dus om te zien, dat er tal van oorzaken
zijn in het lichaam, welke dit verschijn
sel voor den dag doen treden.
Nog op één vorm van sweeten wil ik
“wijzen, dit is een onschuldige en veel
voorkomende vorm bij het nerveuze
kind.
Tal van ouders komen bjj ons met de
mededeeilng. dat het kind vooral
's nachts veel zweet. Meestal betreft het
hier een stoornis in de stofwisseling
van het water, welke door in- en uitwen
dige factoren wordt teweeggebracht en
welke met dlëetregeling. goede huidver
zorging en algemeen versterkende thera
pie goed te beïnvloeden. Vooral tijdens
het herstel van kinderziekten is deze
vorm niet zeldzaam, maar gelukkig goed
te verhelpen.
aaWaa sm«r4, an MrSMata m
gVaaM NMaaéiai. üna Mtrespr
1M. M wnclwairé» Mnar au
lAua. rtrmU: aMW M
Ma MaA aawta *ar mrteaa «g
SwvawMM. Mm wmc 4m» mm( reaéea *M lirtaaw,
•wM Mëw M arswa 4«w, paaM ^a4, aaa4w MWa
•W6».
H