HET ONDERHOUD VAN
MESSEN
HEEFT U EEN DOCHTER
ZWARTE
OF MEER DOCHTERS?
AVONDKLEEDING
MATROZENBLOUSE
VOOR MEISJES VAN 9 JAAR
APHORISMEN
0
WERKBESPARING
VOOR DE HUISVROUW
i
GENEESKUNDIGE
KALENDER
F
I
i
w
Wl
rS
ft
I
“v
■F
A
II;
BRI
g-3 r#l
lil
1
it I
JIPIJ
O
I
SCHRIJVEN
f
KI
Yï
UL
dool
1 Y
ig
nis kunt
tBMdUk cak m müM MtJe mafao. m
I
b/'
den, hoofdbordan, 1
me» snufjes van
donktt. -
I
I
l_£
J.
tl'
>Tr
A
M
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
o
Va’
:x:
Oi
Ir o!
Pi
pc
U
8. H.
1/
00
90
ENKLAAR.
PO LA.
de
op
Q
10
WH we wil klaar kunnen hebben la de
20
20
Pl.
m
ur
■k
■L
00
IS
sla-eaus.
we
De bijen werken slechts In het duister,
de gedachte wei kt slechts In stilte, en
de deugd werkt slechts In het geheim.
houten rustbank b.v., precies in de nis
passend. De zitplaats kan van onderen
laden bevatten, om verschillende dingen
et
00
et
T
00
de
ir.
m.
•05
BJ
.05
e
•a-
>f,
>r-
de
nd
le-
1”
na
tn
1:
DO
.20
en.
.05
ra-
ra-
ra-
BT.
tft
or
en
kant van den schouder, welke open is,
maakt ge de knoopgaatjes, waarna ge aan
den anderen kant de knoopjes aanzet.
Onderaan maakt ge, sooals de teekenmg
u laat sten, 2 lusjes van band, terwijl ge
aan den anderen kant twee lange banden
aanzet. De banden worden door de tussen
gehaald en op den rug vastgestrikt. Zoo
wel op den rug, als op den voorkant van
het frontje zet ge een ankertje; wanneer
één kant dan vuil is, kunt ge bet om-
keeren.
Eenvoudige slasaus (4 personen)
4 eetlepels slaolie
3 eetlepels azijn of citroensap
1 theelepel Maggl's Aroma
1 afgestreken theelepel zout
1 volle theelepel mosterd.
Roer den mosterd met het zout en de
Maggl's Aroma door elkaar, roer er eerst
de olie door en vervolgens den azijn.
Op het rechtermouwtje wordt een anker
tje bevestigd, terwijl ge het lint in vieren
deelt en aan het split zet op de aange
geven p’aatsen Van het frontje is de
schouder aan den eenen kant één cM.
hooger voor den overslag. Eerst stikt men
aan één kant de belde schoudemaadjes
dicht. Dan legt ge de stukken met de
goede kanten op elkaar, waarna ge den
geheelen buitenkant om kunt stikken. Dan
keert ge het geheel om, waarna ge langs
den hals knipjes geeft en de beide kanten
tegen elkaAr inslaat. De ha's moet den
mooien. ronden vorm behouden. In den
mersla gevallen, dan doen wé beter met
In de vrouwenziel berust, veiliger dan
in die van den man. de heilige schat
der overleveringen door de moeders,
welke ze van de grootmoeders erfden,
daarin neergelegd. VTRA.
Onze meisjeskamer, het komt er niet
op aan hoe die er uitzag, eenvoudig of
elegant, zal altijd een teedere herinne
ring bij ons blijven opwekken. Als het
eenlgsatns mogelijk is, geef dan uw nog
niet volwassen dochter een eigen kamer,
en laat haar die naar eigen idee in
richten met de middelen, welke u ten
dienste staan, of indien u zelf houdt van
die dingen en u zich goed in de ideeën
van uw dochter kan verplaatsen, sta
haar dan ter zijde met de aankleedlng.
zijn een oplos
sing voor de
meisjeskamer,
diep crème
geeft altijd *n
mooi licht af
fect en licht
blauw of groen
geschilderde
meubels zu’len
er prachtig
tegen staan.
Gordijnen,
crème met pa
troon van
luplneblauw
en rose.
Tegen bleek-
rose wanden
staat oud-roee
goed, gecombi
neerd met
zilvergrijs en
blauw.
Meubelen van
aaeht crème kun
nen uitstekend ge
plaatst worden te
gen muren van
appelgroen of bleek
rose. Gordijnen
crème, met ruse
bloemen en groene
bladeren.
Voor het moder
ne meisje wordt *n
modem effect ver
kregen, door geel
gek'eurdd meubels
te plaatsen tegen
ivoorkleurige wan-
kastjes an toilettafel
i «wart, vloerkleedje
ANEMOON.
Fvó/ic/ïïluf
f
i.’
F •!-
Zoo blijven we dus nu ook voor tea en
namiddagkleedlng veel zwart dragen.
We zien hier een na middagtolletje met
een bovenstuk van zilverkleurige kant.
De volant op den rok valt telkens in een
drievoudige klok uiteen
Het tweede tol’etje bestaat uit kantstof
en heeft een pelerinekraag, die links ge
knoopt wordt in wijduitloopende mouwen.
Het derde costume is niet aoo heel
jeugdig van model en ook zeer geschikt
voor wat dikke dames. De rok is vrij
glad en de groote shawlkraag valt ruim
over de schouders. Het restje en de
strookjes aan de mouwen bestaan uit in
gehaalde valenclenne-kant. Voor intieme
feesten of ’n huiselijk diner zijn deze
tolletjes zeer geschikt.
Of we er een eenvoudige olie- en
azjjn-saus van maken of wel een meer
aristocratische mayonnaise, dat zal af
hangen van de omstandigheden; bewaren
laten ze zich beide even goed, alleen
moeten de niet mayonnaise achtige sau
sen vóór het gebruik even goed door ei-
I
I
De deugd is de eer der vrouw;
eer is de deugd van den man.
ejg.
Benoodlgd. 160 M. jeans. 45 C.M. don
ker blauw jeans, 3 stukjes smal veter
band, 3 ankertjes, 35 cM roode bies. 6
knoopen. 1J0 M. smal zwart link Het pa
troon wordt op de boven aangegeven ma
ten geteekend. waarna ge het op de vaste
lijnen uitknipt; van t borststuk maakt
ge nog even apart een patroontje, waarna
ge alle patronen op de stof legt en wel
zóó, dat ge den onderkraag, het borst
stuk en het frontje naast de blouse
wegknippen kunt. Wanneer alles geknipt
is, legt ge het borststuk op den goeden
kant van de blbuse. Dan stikt ge het aan
het split langs op c.M. breedte over een
lengte van 37 cM. en haalt het om naar
den verkeerden kant. De schoudernaden
van blouse en borststuk worden verbonden,
waama ge het geheele borststuk langs
den buitenkant kunt opstikken. In de
mouwen maakt ge aan weerskanten van
het midden 3 plooitjes van cM breedte.
Hierna kunt ge zij- en mouwnaden ver
binden. waama ge onder aan de blouse 'n
4 c.M. breeden zoom inmaakt. Langs het
armsgat rijgt ge een inslag, terwijl langs
hst linker-armsgat het roode biesje wordt
geregen. Dan kunt ge de mouwen inzetten,
naad op naad. Den onderkraag knipt ge 37
oM. lang en breed, waarna ge deze dub
bel stikt, aanstikt en overzoomt. Den
bovenkraag neemt ge van dubbele stof;
op belde helften stikt ge 3 bandjes op. I
waarna ge ze tegen elkaar stikt en om- j
haalt. Het losse stukje wordt er tusschen
gestikt. De knoopsgaten worden op de
aaaeegeven plaatsen Ingemaakt, terwijl op
4s blouse de knoopen worden aangezet. I
kaar worden geschud, omdat de samen
stellende deelen zich op den duur van
elkaar afscheiden.
De hieronder beschreven recepten zjjn
bedoeld voor 4 personen; denkt men dus
dagelijks sla te gebruiken, dan maakt
men ineens een zevenmaal aoo groote
hoeveelheid klaar, waarbij dan echter
geldt dat de eieren niet in dezelfde ver
houding worden vermeerderd (3 eieren
voor een saus voor 7 dagen zjjn voldoen
de).
in te bergen.
y doch u kunt het
geheel ook heel
aardig af werken met n
volant. Buitengewoon
■Sr geschikt voor de meis-
J leskamer is n schrijftafeltje.
dat men door het mldden-
bord open te k’appen als
toilettafel kan omtooveren Doch
met een zelf geschilderd tafeltje,
omkleed met een leuken volant,
kunnen we het ook doen. U kunt heel
goed in een hoekje een mooi geschilderde
plank aanbrengen, rustend op twee armp
jes, hetgeen u als schrijfboekje kunt
inrichten.
Gewaterverfde muren
Messen vragen een biaondere ..verple
ging" in het huisgezin.
Zooals men weet, bestaat een mee uit
een lemmet van staal en een heft, ver
vaardigd uit boom, ivoor, hout, metaal,
ene.
Een eerste vereischte is, dat men er
steeds voor zorgt, bij het wasschen de
heften niet lang met water in aanraking
te brengen. Deze worden daardoor leeljjk
van kleur en laten los. wanneer ze niet
goed doorgeklonken zijn. NS t wasschen
de messen steeds goed afdrogen, om lee-
Ujke vlekken te voorkomen. Eigenlijk
moeten messen direct né "t gebruik af
zonderlijk even worden afgewasachen en
weggeruimd. Zijn messen in aanraking
geweest met mosterd, zuren of anders
zins, veeg ze dan na *t gebruik direct af,
anders krijgt men leeljjke vlekken op t
staal. Messen, gebruikt bij vlsch- of
uiengerechten, zet men een nacht met de
lemmetten in zand, asch of aarde.
Om messen scherp, schoon en glim
mend te houden, slijpt en polijst men ze.
Daarvoor is noodlg een breede slijpplank
van hard hout en fijn wit zand of afge-
schraapt mesaensteen. *t Laatste is be
ter. wijl fijn zand de messen wel spoedi
ger scherp maakt, doch ook krassen
veroorzaakt op het stAal. Voor de mooie
tafelmessen moet men dan ook uitslui
tend geschraapt messensteen gebruiken.
Men slijpt de messen op twee manie
ren. De eerste manier is om het mes een
paar maal aan één zijde in dezelfde
richting over de plank te halen en ver
volgens de andere zijde dezelfde bewer
king te doen ondergaan.
De tweede wijze is om eenmaal het
mes van links naar rechts over de plank
te halen, het dan om te keeren en dan
van rechts naar links te slijpen. Deze
beweging herhalen tot *t mes scherp is.
Men zorge er echter voor, dat de rug
van het mee niet scherp wordt, door
Mayonnaise (4 maal voldoende
voor 4 personen),
1 eierdooier
3j4 d.L. <3 gewoon theekopje of
eetlepels) slaolie
113 eetlepels azijn of citroensap
3 theelepels Maggl's Aroma
1 afgestreken theelepel zout
1 afgestreken theelepel mosterd
Klop (hefst met een elerklcpper, een
z. g. .garde") den eierdooier met het
zout, den mosterd, de Maggl’s Aroma en
1 eetlepel azijn of citroensap goed door
elkaar. Blijf kloppen en giet er tntus-
schen met een uitent dun straaltje ge
leidelijk de olie bij, tot de saus dik en
glanzend is. Verdun ze, als ze onhandel
baar dik wordt, met nog eenlge drup
pels azijn en ga dan weer op de gewone
wijze voort met olie toevoegen en klop
pen. Bewaar de saus in een gesloten stop-
fleschje ot jampotje; as blijft gemakke-
UJk cea week goed.
Wat is er op een Zondag b.v. genoeg-
Ijjker dan dat de heele familie er op uit
trekt om te genieten van de vrije natuur?
Een algemeene fietstocht misschien of
een uitstapje te voet, nadat tram of trein
of boot ons eerst een goed eind buiten
de stad hebben gebracht; de boterham
men mee, zoodat de tocht niet ontijdig
reeds moet worden onderbroken; en dan
tot slot een laat middagmaal thuis.
Ja maar dat middagmaal?
Wie zorgt daarvoor?
Zonder moeder zou de pret maar „half”
zijn; die gaat dus vast en zeker mee;
trouwens, als er iemand behoefte heeft
aan een dagje-ult, dan is zij het toch
wel die verreweg het meest op huis is
aangewezen.
In de eerste plaats nemen we ons voor
niet veeleischend te zijn en onzen eetlust
gescherpt door buitenlucht en bewe
ging te bevred'gen met goed voedsel
maar eenvoudig voedsel.
Laten we ons menu b.v. bepalen tot sla
met hardgekookte eieren en gebakken
aardappelen, met als nagerecht 'n flinken
schotel koude vanllle-rijst.
Voor de aardappelen is reeds den vori-
gen dag gezorgd: die staan koud in de
vliegenkast en kunnen hetzij héél,
hetzij in plakjes gesneden hun bruine
korstje in de koekenpan aannemen in
den tijd, dat de tafel wordt gedekt en de
sla wordt klaargemaakt.
Ook de eieren zijn den vorigen dag al
gekookt, evenals de rijstebrij met vanille,
die we zoo koud mogelijk hebben wegge
zet... in den kelder (als we dien bezit
ten) of anders in een teil met koud wa
ter.
Wat de sla betreft, als we ze in den
vorm van kropsla willen opdienen, dan
verdient 't aanbeveling om vóór den uit
tocht 's morgens de kroppen al schoon
te maken en de bladeren in een teil met
koud water frisch weg te zetten; is onze
keus niet op kropsla maar op komkom-
het schaven der komkommers te wachten
tot vóór den maaltijd, een maatregel, die
ook eventueel zal gelden voor tomaten.
hoepels. Of het Juist is weet ik niet,
maar ik krijg den Indruk, dat het steil
schrijven wel zoo wat van de baan is.
Ik acht dit weinig te betreuren, daar
de voordeelen mjj problematisch lijken
en het steilschrift leelijk is en vrijwel
alle karakter mist.
In den -laatsten tijd heb ik kennis ge
maakt met een modificatie van het ge
wone schrift, het „blokschrift”, waarbij
alle letters geïsoleerd en rond geschre
ven worden Volgens deskundigen moet
dit schrijven niet langzamer gaan dan
het gewone schrift, het lijkt mij inder
daad niet leelijk, en het heeft ontegen
zeglijk voor, dat het veel duidelijker is
dan het gewone schrift. Of deze methode
ingang zal vinden en zich zal handha
ven, durf ik niet te beslissen. De tijd zal
het leeren. maar wel acht ik het de
moeite waard om deze zaak eens grond-
dig te bestudeeren.
Het schrijven van een goede hand acht
ik een onmiskenbaar voordeel. Ons eigen
gilde munt hierin nu niet zoozeer uit.
Ik heb mij tenminste eens door een
apotheker een vijftigtal recepten laten
voorleggen, waarvan ik inderdaad beken
nen moest, dat ik slechts een klein ge
deelte kon ontcijferen.
Het komt mij voor, dat het van groot
belang is, dat aan het schrijven van
onze kinderen de noodige tijd en aan
dacht besteed wordt.
BU de haastige jacht van dezen tijd en
't volstoppen met allerlei vakken, dreigt
dit vak wel wat in de verdrukking te
komen.
Indien er dus een methode gevonden
wordt, welke aan duidelijkheid en net
heid paart het voordeel, dat zij niet
leelijk is en de eigen persoonlijkheid niet
verloren doet gaan, dan zal ik dit zeer
zeker als een vooruitgang beschouwen.
Of het blokschrift aan deze elschen zal
voldoen, zal de ervaring leeren. welke
opgebouwd wordt uit een grondig onder
zoek.
In menig opzicht valt het te betreuren,
dat wfj aan een diner en bij feestelijke
gelegenheden zooveel zwart door de dames
zien dragen. Hoe feestelijk zouden al
onze rose, gele en groene toiletten staan
tusschen het zwart van de Weeding der
heeren. Ook dan moesten die woorden
van Schiller op ons toepasselijk zijn:
.Ehret die Frauen, sle flechten und weben.
himmllsche Rosen ins irdische Leben."
Toch gaan we er telkens weer toe over
om een zwarte avondjapon te koopen en
wel. om verschillende redenen. Zwart
staat iedereen 'n tikje meer gedistingeerd,
zwart maakt de meesten, vooral de blond
jes "n beetje interessant. Om zwart te dra
gen behoeven we niet juist onzen beau
Jour te hebben en wat misschien het
zwaarste weegt: zwart maakt slank.
o*
Al maken de mannen aanspraak
verstandsmeerderheid, dat de vrouwen
zich troosten: niemand betwist haar
de meerderheid op het gebied van het
hart.
zij zal u er dankbaar
voor blijven. Heeft u meer
dochters, laat haar dan
gezamenlijk deelen; met eenvoudige mid
delen kunnen we heel wat bereiken,
mits men maar een goeden smaak heeft.
Uitstekend kunnen we werken met
effen of fijn gebloemde organdie, voor
strooken om een toilettafel, of voor een
bedsprei of
gordijnen. Ook
cretonne leent
zich bizonder
voor een zon
nige aanklee
dlng. Een hoek
in de kamer,
afgeechut met
*n gordijn van
cretonne, kan
"n uitstekende
hangkast vor
men en een
oudUzeren le
dikant kan
mooi gemaakt
worden door
hoezen.
Heeft de
meisjeskamer
sen nis, dan is
daar ol zooveel
leuks van te maken.
Onder de breede
venstertiank kun
nen een paar plan
ken gemaakt wor
den, even smaller
dan de venster
bank. Een gordijn
met een roede ge
maakt aan de ven
sterbank. kan bet
geheel afschutten.
In de raamnls kun*
nen we een paar
leuke boekenplank
jes maken voor de
lievelingsboeken, of
u kunt er ook
plantjes. Van de
te*
Toestanden zjln als strengen garen
of zijde; om er van partij te trekken,
Het is niet oninteressant voor ouders
van schoolgaande kinderen en zon
der twijfel komt men er van zelf al toe
om nu en dan eens vergelijkingen te
maken tusschen vroeger en nu. Dat er
vooral op schoolhygiënisch gebied zeer
veel verbeterd is staat wel buiten twij
fel vast, maar dat alle evoluties en ver
anderingen evenveel verbeteringen be-
teekenen. nu, daarvan ben ik ook niet
overtuigd. Als ieder groeiproces zal het
hier ook wel moeten gaan met up en
down.
Een vak, waar men de juiste Ijjn blijk
baar nog niet gevonden heeft, althans
nog zoekend is. is wel het schrijven. Als
jongens werkten wij met griffel en lei.
Deze laatste diende in school om op te
schrijven en had buiten school nog an
dere functies en bewees daar niet onbe
langrijke of- en defensieve diensten. De
tel en de griffels zijn dan verdwenen en
daarmee het wel zeer onaangenaam ge
kras, dat voor het vroeger onderwijzend
personeel wel een kwelling zal zijn ge
weest.
De leien en griffels dan zijn vervan
gen door papier, potlood en inkt. Ge
zien enkele verdere onaangename eigen
schappen van de lei lijkt mij deze ver
andering wel een verbetering, welke wel
niet in de „papieren” zal loopen en dus
volkomen gerechtvaardigd is
Dat het schrijven en speciaal de
schrijfhouding van geneeskundigen
kant bezwaren heeft, bewijst reeds de
verkromming welke men met den naam
.jSchriJfcobloee” bestempelt. Behalve
verbeteringen van de schoolbank, welke
wel in de eerste plaats zijn te noemen,
heeft men gezocht naar verschillende
schrijfmethodes, welke de bezwaren zou
den ondervangen. Zoo heb ik nog mee
gemaakt de proeven met het „steil
schrift", dat het voordeel zou hebben, dat
de rug recht zou blijven. Nu. aan die ver
wachting heeft, geloof ik, het steilschrij-
veu we! niet voldaan en uit mijn eigen
herinnering herinner ik mij wel jon
gens. die daarbij zoo krom zaten als
Slasaus met geklopt ei (4 personen)
1 ei
3 eetlepels slaolie
3 eetlepels azijn of citroensap
1 theelepel Maggl’s Aroma
1 afgestreken theelepel zout
1 volte theelepel mosterd
Klop het ei met het zout en den
mosterd goed uit elkaar, giet er, steeds
kloppende eerst Maggl's Aroma, daarna
langzamerhand de olie en tenslotte den
azijn door.
steeds op den scherpen kant van het
lemmet een stevigen druk uit te oefenen.
Na het slijpen voelt men even of het
mee gelijk geslepen is, d.wa. of het ner
gens haakt en scherp genoeg is.
Daarna de vlekken er uit maken met
een papje van spiritus met amaril-poe-
der of blauwsteen. Of men tracht de
vlekken weg te krijgen door flink wrijven
met een platte kurk, waaraan amaril-
poeder of blauwsteen.
Vervolgens worden de messen gepolijst
op een polijstplank, die met linoleum of
leer overtrokken te en bestrooid met
amarilpoeder. Het polijsten bestaat in
heen en weer wrijven, tot ze glimmend
zijn. Dan met een schoon doekje na
wrijven.
De heften van messen worden verschil
lend behandeld, al naar gelang van de
stof, waarvan ze gemaakt zijn.
Hoornen heften worden af en toe met
witte was gewreven, zwarte haften met
zwarte was. Metalen hefteiF krijgen nu
en dan een beurtje met spiritus en krijt
of een of ander poets-extract, terwijl
ivoren beften onderhouden worden met
een lapje, gedrenkt in spiritus.
De messen, welke niet in dageljjksch
gebruik zijn, smeert men in met vaseline
of ongezouten reuzel, paxt ze in grauw
papier of wikkelt ze in flanel en bewaart
ze op een droge plaats. Op die manier
heeft men altijd mooie messen in voor
raad en loopt men niet de kans, op een
gegeven oogenbllk z’n goede messen vol
roestplekken te voorschijn te halen.
Roestvrije messen mogen niet geslepen
worden op de slijpplank, wijl men daar
door het preparaat, waardoor het staal
roestvrij is gemaakt, er af haalt. Roest
vrije messen scherpt men eenvoudig, door
ze op een aanzet-machlnetje in één rich
ting te bewegen en daarna stevig af te
wrijven met amarilpoeder.
volstaat men ze bij het rechte einde
te vatten.
X)
5
s
1