HET ONDERHOUD VAN MESSEN HEEFT U EEN DOCHTER ZWARTE OF MEER DOCHTERS? AVONDKLEEDING MATROZENBLOUSE VOOR MEISJES VAN 9 JAAR APHORISMEN 0 WERKBESPARING VOOR DE HUISVROUW i GENEESKUNDIGE KALENDER F I i w Wl rS ft I “v ■F A II; BRI g-3 r#l lil 1 it I JIPIJ O I SCHRIJVEN f KI Yï UL dool 1 Y ig nis kunt tBMdUk cak m müM MtJe mafao. m I b/' den, hoofdbordan, 1 me» snufjes van donktt. - I I l_£ J. tl' >Tr A M OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN o Va’ :x: Oi Ir o! Pi pc U 8. H. 1/ 00 90 ENKLAAR. PO LA. de op Q 10 WH we wil klaar kunnen hebben la de 20 20 Pl. m ur ■k ■L 00 IS sla-eaus. we De bijen werken slechts In het duister, de gedachte wei kt slechts In stilte, en de deugd werkt slechts In het geheim. houten rustbank b.v., precies in de nis passend. De zitplaats kan van onderen laden bevatten, om verschillende dingen et 00 et T 00 de ir. m. •05 BJ .05 e •a- >f, >r- de nd le- 1” na tn 1: DO .20 en. .05 ra- ra- ra- BT. tft or en kant van den schouder, welke open is, maakt ge de knoopgaatjes, waarna ge aan den anderen kant de knoopjes aanzet. Onderaan maakt ge, sooals de teekenmg u laat sten, 2 lusjes van band, terwijl ge aan den anderen kant twee lange banden aanzet. De banden worden door de tussen gehaald en op den rug vastgestrikt. Zoo wel op den rug, als op den voorkant van het frontje zet ge een ankertje; wanneer één kant dan vuil is, kunt ge bet om- keeren. Eenvoudige slasaus (4 personen) 4 eetlepels slaolie 3 eetlepels azijn of citroensap 1 theelepel Maggl's Aroma 1 afgestreken theelepel zout 1 volle theelepel mosterd. Roer den mosterd met het zout en de Maggl's Aroma door elkaar, roer er eerst de olie door en vervolgens den azijn. Op het rechtermouwtje wordt een anker tje bevestigd, terwijl ge het lint in vieren deelt en aan het split zet op de aange geven p’aatsen Van het frontje is de schouder aan den eenen kant één cM. hooger voor den overslag. Eerst stikt men aan één kant de belde schoudemaadjes dicht. Dan legt ge de stukken met de goede kanten op elkaar, waarna ge den geheelen buitenkant om kunt stikken. Dan keert ge het geheel om, waarna ge langs den hals knipjes geeft en de beide kanten tegen elkaAr inslaat. De ha's moet den mooien. ronden vorm behouden. In den mersla gevallen, dan doen wé beter met In de vrouwenziel berust, veiliger dan in die van den man. de heilige schat der overleveringen door de moeders, welke ze van de grootmoeders erfden, daarin neergelegd. VTRA. Onze meisjeskamer, het komt er niet op aan hoe die er uitzag, eenvoudig of elegant, zal altijd een teedere herinne ring bij ons blijven opwekken. Als het eenlgsatns mogelijk is, geef dan uw nog niet volwassen dochter een eigen kamer, en laat haar die naar eigen idee in richten met de middelen, welke u ten dienste staan, of indien u zelf houdt van die dingen en u zich goed in de ideeën van uw dochter kan verplaatsen, sta haar dan ter zijde met de aankleedlng. zijn een oplos sing voor de meisjeskamer, diep crème geeft altijd *n mooi licht af fect en licht blauw of groen geschilderde meubels zu’len er prachtig tegen staan. Gordijnen, crème met pa troon van luplneblauw en rose. Tegen bleek- rose wanden staat oud-roee goed, gecombi neerd met zilvergrijs en blauw. Meubelen van aaeht crème kun nen uitstekend ge plaatst worden te gen muren van appelgroen of bleek rose. Gordijnen crème, met ruse bloemen en groene bladeren. Voor het moder ne meisje wordt *n modem effect ver kregen, door geel gek'eurdd meubels te plaatsen tegen ivoorkleurige wan- kastjes an toilettafel i «wart, vloerkleedje ANEMOON. Fvó/ic/ïïluf f i.’ F •!- Zoo blijven we dus nu ook voor tea en namiddagkleedlng veel zwart dragen. We zien hier een na middagtolletje met een bovenstuk van zilverkleurige kant. De volant op den rok valt telkens in een drievoudige klok uiteen Het tweede tol’etje bestaat uit kantstof en heeft een pelerinekraag, die links ge knoopt wordt in wijduitloopende mouwen. Het derde costume is niet aoo heel jeugdig van model en ook zeer geschikt voor wat dikke dames. De rok is vrij glad en de groote shawlkraag valt ruim over de schouders. Het restje en de strookjes aan de mouwen bestaan uit in gehaalde valenclenne-kant. Voor intieme feesten of ’n huiselijk diner zijn deze tolletjes zeer geschikt. Of we er een eenvoudige olie- en azjjn-saus van maken of wel een meer aristocratische mayonnaise, dat zal af hangen van de omstandigheden; bewaren laten ze zich beide even goed, alleen moeten de niet mayonnaise achtige sau sen vóór het gebruik even goed door ei- I I De deugd is de eer der vrouw; eer is de deugd van den man. ejg. Benoodlgd. 160 M. jeans. 45 C.M. don ker blauw jeans, 3 stukjes smal veter band, 3 ankertjes, 35 cM roode bies. 6 knoopen. 1J0 M. smal zwart link Het pa troon wordt op de boven aangegeven ma ten geteekend. waarna ge het op de vaste lijnen uitknipt; van t borststuk maakt ge nog even apart een patroontje, waarna ge alle patronen op de stof legt en wel zóó, dat ge den onderkraag, het borst stuk en het frontje naast de blouse wegknippen kunt. Wanneer alles geknipt is, legt ge het borststuk op den goeden kant van de blbuse. Dan stikt ge het aan het split langs op c.M. breedte over een lengte van 37 cM. en haalt het om naar den verkeerden kant. De schoudernaden van blouse en borststuk worden verbonden, waama ge het geheele borststuk langs den buitenkant kunt opstikken. In de mouwen maakt ge aan weerskanten van het midden 3 plooitjes van cM breedte. Hierna kunt ge zij- en mouwnaden ver binden. waama ge onder aan de blouse 'n 4 c.M. breeden zoom inmaakt. Langs het armsgat rijgt ge een inslag, terwijl langs hst linker-armsgat het roode biesje wordt geregen. Dan kunt ge de mouwen inzetten, naad op naad. Den onderkraag knipt ge 37 oM. lang en breed, waarna ge deze dub bel stikt, aanstikt en overzoomt. Den bovenkraag neemt ge van dubbele stof; op belde helften stikt ge 3 bandjes op. I waarna ge ze tegen elkaar stikt en om- j haalt. Het losse stukje wordt er tusschen gestikt. De knoopsgaten worden op de aaaeegeven plaatsen Ingemaakt, terwijl op 4s blouse de knoopen worden aangezet. I kaar worden geschud, omdat de samen stellende deelen zich op den duur van elkaar afscheiden. De hieronder beschreven recepten zjjn bedoeld voor 4 personen; denkt men dus dagelijks sla te gebruiken, dan maakt men ineens een zevenmaal aoo groote hoeveelheid klaar, waarbij dan echter geldt dat de eieren niet in dezelfde ver houding worden vermeerderd (3 eieren voor een saus voor 7 dagen zjjn voldoen de). in te bergen. y doch u kunt het geheel ook heel aardig af werken met n volant. Buitengewoon ■Sr geschikt voor de meis- J leskamer is n schrijftafeltje. dat men door het mldden- bord open te k’appen als toilettafel kan omtooveren Doch met een zelf geschilderd tafeltje, omkleed met een leuken volant, kunnen we het ook doen. U kunt heel goed in een hoekje een mooi geschilderde plank aanbrengen, rustend op twee armp jes, hetgeen u als schrijfboekje kunt inrichten. Gewaterverfde muren Messen vragen een biaondere ..verple ging" in het huisgezin. Zooals men weet, bestaat een mee uit een lemmet van staal en een heft, ver vaardigd uit boom, ivoor, hout, metaal, ene. Een eerste vereischte is, dat men er steeds voor zorgt, bij het wasschen de heften niet lang met water in aanraking te brengen. Deze worden daardoor leeljjk van kleur en laten los. wanneer ze niet goed doorgeklonken zijn. NS t wasschen de messen steeds goed afdrogen, om lee- Ujke vlekken te voorkomen. Eigenlijk moeten messen direct né "t gebruik af zonderlijk even worden afgewasachen en weggeruimd. Zijn messen in aanraking geweest met mosterd, zuren of anders zins, veeg ze dan na *t gebruik direct af, anders krijgt men leeljjke vlekken op t staal. Messen, gebruikt bij vlsch- of uiengerechten, zet men een nacht met de lemmetten in zand, asch of aarde. Om messen scherp, schoon en glim mend te houden, slijpt en polijst men ze. Daarvoor is noodlg een breede slijpplank van hard hout en fijn wit zand of afge- schraapt mesaensteen. *t Laatste is be ter. wijl fijn zand de messen wel spoedi ger scherp maakt, doch ook krassen veroorzaakt op het stAal. Voor de mooie tafelmessen moet men dan ook uitslui tend geschraapt messensteen gebruiken. Men slijpt de messen op twee manie ren. De eerste manier is om het mes een paar maal aan één zijde in dezelfde richting over de plank te halen en ver volgens de andere zijde dezelfde bewer king te doen ondergaan. De tweede wijze is om eenmaal het mes van links naar rechts over de plank te halen, het dan om te keeren en dan van rechts naar links te slijpen. Deze beweging herhalen tot *t mes scherp is. Men zorge er echter voor, dat de rug van het mee niet scherp wordt, door Mayonnaise (4 maal voldoende voor 4 personen), 1 eierdooier 3j4 d.L. <3 gewoon theekopje of eetlepels) slaolie 113 eetlepels azijn of citroensap 3 theelepels Maggl's Aroma 1 afgestreken theelepel zout 1 afgestreken theelepel mosterd Klop (hefst met een elerklcpper, een z. g. .garde") den eierdooier met het zout, den mosterd, de Maggl’s Aroma en 1 eetlepel azijn of citroensap goed door elkaar. Blijf kloppen en giet er tntus- schen met een uitent dun straaltje ge leidelijk de olie bij, tot de saus dik en glanzend is. Verdun ze, als ze onhandel baar dik wordt, met nog eenlge drup pels azijn en ga dan weer op de gewone wijze voort met olie toevoegen en klop pen. Bewaar de saus in een gesloten stop- fleschje ot jampotje; as blijft gemakke- UJk cea week goed. Wat is er op een Zondag b.v. genoeg- Ijjker dan dat de heele familie er op uit trekt om te genieten van de vrije natuur? Een algemeene fietstocht misschien of een uitstapje te voet, nadat tram of trein of boot ons eerst een goed eind buiten de stad hebben gebracht; de boterham men mee, zoodat de tocht niet ontijdig reeds moet worden onderbroken; en dan tot slot een laat middagmaal thuis. Ja maar dat middagmaal? Wie zorgt daarvoor? Zonder moeder zou de pret maar „half” zijn; die gaat dus vast en zeker mee; trouwens, als er iemand behoefte heeft aan een dagje-ult, dan is zij het toch wel die verreweg het meest op huis is aangewezen. In de eerste plaats nemen we ons voor niet veeleischend te zijn en onzen eetlust gescherpt door buitenlucht en bewe ging te bevred'gen met goed voedsel maar eenvoudig voedsel. Laten we ons menu b.v. bepalen tot sla met hardgekookte eieren en gebakken aardappelen, met als nagerecht 'n flinken schotel koude vanllle-rijst. Voor de aardappelen is reeds den vori- gen dag gezorgd: die staan koud in de vliegenkast en kunnen hetzij héél, hetzij in plakjes gesneden hun bruine korstje in de koekenpan aannemen in den tijd, dat de tafel wordt gedekt en de sla wordt klaargemaakt. Ook de eieren zijn den vorigen dag al gekookt, evenals de rijstebrij met vanille, die we zoo koud mogelijk hebben wegge zet... in den kelder (als we dien bezit ten) of anders in een teil met koud wa ter. Wat de sla betreft, als we ze in den vorm van kropsla willen opdienen, dan verdient 't aanbeveling om vóór den uit tocht 's morgens de kroppen al schoon te maken en de bladeren in een teil met koud water frisch weg te zetten; is onze keus niet op kropsla maar op komkom- het schaven der komkommers te wachten tot vóór den maaltijd, een maatregel, die ook eventueel zal gelden voor tomaten. hoepels. Of het Juist is weet ik niet, maar ik krijg den Indruk, dat het steil schrijven wel zoo wat van de baan is. Ik acht dit weinig te betreuren, daar de voordeelen mjj problematisch lijken en het steilschrift leelijk is en vrijwel alle karakter mist. In den -laatsten tijd heb ik kennis ge maakt met een modificatie van het ge wone schrift, het „blokschrift”, waarbij alle letters geïsoleerd en rond geschre ven worden Volgens deskundigen moet dit schrijven niet langzamer gaan dan het gewone schrift, het lijkt mij inder daad niet leelijk, en het heeft ontegen zeglijk voor, dat het veel duidelijker is dan het gewone schrift. Of deze methode ingang zal vinden en zich zal handha ven, durf ik niet te beslissen. De tijd zal het leeren. maar wel acht ik het de moeite waard om deze zaak eens grond- dig te bestudeeren. Het schrijven van een goede hand acht ik een onmiskenbaar voordeel. Ons eigen gilde munt hierin nu niet zoozeer uit. Ik heb mij tenminste eens door een apotheker een vijftigtal recepten laten voorleggen, waarvan ik inderdaad beken nen moest, dat ik slechts een klein ge deelte kon ontcijferen. Het komt mij voor, dat het van groot belang is, dat aan het schrijven van onze kinderen de noodige tijd en aan dacht besteed wordt. BU de haastige jacht van dezen tijd en 't volstoppen met allerlei vakken, dreigt dit vak wel wat in de verdrukking te komen. Indien er dus een methode gevonden wordt, welke aan duidelijkheid en net heid paart het voordeel, dat zij niet leelijk is en de eigen persoonlijkheid niet verloren doet gaan, dan zal ik dit zeer zeker als een vooruitgang beschouwen. Of het blokschrift aan deze elschen zal voldoen, zal de ervaring leeren. welke opgebouwd wordt uit een grondig onder zoek. In menig opzicht valt het te betreuren, dat wfj aan een diner en bij feestelijke gelegenheden zooveel zwart door de dames zien dragen. Hoe feestelijk zouden al onze rose, gele en groene toiletten staan tusschen het zwart van de Weeding der heeren. Ook dan moesten die woorden van Schiller op ons toepasselijk zijn: .Ehret die Frauen, sle flechten und weben. himmllsche Rosen ins irdische Leben." Toch gaan we er telkens weer toe over om een zwarte avondjapon te koopen en wel. om verschillende redenen. Zwart staat iedereen 'n tikje meer gedistingeerd, zwart maakt de meesten, vooral de blond jes "n beetje interessant. Om zwart te dra gen behoeven we niet juist onzen beau Jour te hebben en wat misschien het zwaarste weegt: zwart maakt slank. o* Al maken de mannen aanspraak verstandsmeerderheid, dat de vrouwen zich troosten: niemand betwist haar de meerderheid op het gebied van het hart. zij zal u er dankbaar voor blijven. Heeft u meer dochters, laat haar dan gezamenlijk deelen; met eenvoudige mid delen kunnen we heel wat bereiken, mits men maar een goeden smaak heeft. Uitstekend kunnen we werken met effen of fijn gebloemde organdie, voor strooken om een toilettafel, of voor een bedsprei of gordijnen. Ook cretonne leent zich bizonder voor een zon nige aanklee dlng. Een hoek in de kamer, afgeechut met *n gordijn van cretonne, kan "n uitstekende hangkast vor men en een oudUzeren le dikant kan mooi gemaakt worden door hoezen. Heeft de meisjeskamer sen nis, dan is daar ol zooveel leuks van te maken. Onder de breede venstertiank kun nen een paar plan ken gemaakt wor den, even smaller dan de venster bank. Een gordijn met een roede ge maakt aan de ven sterbank. kan bet geheel afschutten. In de raamnls kun* nen we een paar leuke boekenplank jes maken voor de lievelingsboeken, of u kunt er ook plantjes. Van de te* Toestanden zjln als strengen garen of zijde; om er van partij te trekken, Het is niet oninteressant voor ouders van schoolgaande kinderen en zon der twijfel komt men er van zelf al toe om nu en dan eens vergelijkingen te maken tusschen vroeger en nu. Dat er vooral op schoolhygiënisch gebied zeer veel verbeterd is staat wel buiten twij fel vast, maar dat alle evoluties en ver anderingen evenveel verbeteringen be- teekenen. nu, daarvan ben ik ook niet overtuigd. Als ieder groeiproces zal het hier ook wel moeten gaan met up en down. Een vak, waar men de juiste Ijjn blijk baar nog niet gevonden heeft, althans nog zoekend is. is wel het schrijven. Als jongens werkten wij met griffel en lei. Deze laatste diende in school om op te schrijven en had buiten school nog an dere functies en bewees daar niet onbe langrijke of- en defensieve diensten. De tel en de griffels zijn dan verdwenen en daarmee het wel zeer onaangenaam ge kras, dat voor het vroeger onderwijzend personeel wel een kwelling zal zijn ge weest. De leien en griffels dan zijn vervan gen door papier, potlood en inkt. Ge zien enkele verdere onaangename eigen schappen van de lei lijkt mij deze ver andering wel een verbetering, welke wel niet in de „papieren” zal loopen en dus volkomen gerechtvaardigd is Dat het schrijven en speciaal de schrijfhouding van geneeskundigen kant bezwaren heeft, bewijst reeds de verkromming welke men met den naam .jSchriJfcobloee” bestempelt. Behalve verbeteringen van de schoolbank, welke wel in de eerste plaats zijn te noemen, heeft men gezocht naar verschillende schrijfmethodes, welke de bezwaren zou den ondervangen. Zoo heb ik nog mee gemaakt de proeven met het „steil schrift", dat het voordeel zou hebben, dat de rug recht zou blijven. Nu. aan die ver wachting heeft, geloof ik, het steilschrij- veu we! niet voldaan en uit mijn eigen herinnering herinner ik mij wel jon gens. die daarbij zoo krom zaten als Slasaus met geklopt ei (4 personen) 1 ei 3 eetlepels slaolie 3 eetlepels azijn of citroensap 1 theelepel Maggl’s Aroma 1 afgestreken theelepel zout 1 volte theelepel mosterd Klop het ei met het zout en den mosterd goed uit elkaar, giet er, steeds kloppende eerst Maggl's Aroma, daarna langzamerhand de olie en tenslotte den azijn door. steeds op den scherpen kant van het lemmet een stevigen druk uit te oefenen. Na het slijpen voelt men even of het mee gelijk geslepen is, d.wa. of het ner gens haakt en scherp genoeg is. Daarna de vlekken er uit maken met een papje van spiritus met amaril-poe- der of blauwsteen. Of men tracht de vlekken weg te krijgen door flink wrijven met een platte kurk, waaraan amaril- poeder of blauwsteen. Vervolgens worden de messen gepolijst op een polijstplank, die met linoleum of leer overtrokken te en bestrooid met amarilpoeder. Het polijsten bestaat in heen en weer wrijven, tot ze glimmend zijn. Dan met een schoon doekje na wrijven. De heften van messen worden verschil lend behandeld, al naar gelang van de stof, waarvan ze gemaakt zijn. Hoornen heften worden af en toe met witte was gewreven, zwarte haften met zwarte was. Metalen hefteiF krijgen nu en dan een beurtje met spiritus en krijt of een of ander poets-extract, terwijl ivoren beften onderhouden worden met een lapje, gedrenkt in spiritus. De messen, welke niet in dageljjksch gebruik zijn, smeert men in met vaseline of ongezouten reuzel, paxt ze in grauw papier of wikkelt ze in flanel en bewaart ze op een droge plaats. Op die manier heeft men altijd mooie messen in voor raad en loopt men niet de kans, op een gegeven oogenbllk z’n goede messen vol roestplekken te voorschijn te halen. Roestvrije messen mogen niet geslepen worden op de slijpplank, wijl men daar door het preparaat, waardoor het staal roestvrij is gemaakt, er af haalt. Roest vrije messen scherpt men eenvoudig, door ze op een aanzet-machlnetje in één rich ting te bewegen en daarna stevig af te wrijven met amarilpoeder. volstaat men ze bij het rechte einde te vatten. X) 5 s 1

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 10