1 t i ,z VU iLl d GENEESKUNDIGE KALENDER SMAKELIJK ETEN DE JAPON IN TWEE DEELEN ALLES MET MATE ONDERJURK VOOR MEISJE VAN ZES JAAR DECORATIEVE KLEINIGHEDEN DE VROUW EN SCHAKEN JURKJE VOOR MEISJE VAN 3 JAAR FO BOI B met s «o ge den Oterlee PRIESNITZ- VERBAND Meelspijzen OpÉ OP VERZOEK HELPEN UW KAMER MOOIER MAKEN OP VERZOEK EEN PROEF 1 4 don 1 c; tl >5 i n OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN ENKLAAR. PO LA. at 2de toer: M. A DORA. I I ■ja DINA. DINT. Dan derstuk. (bet vermk zeer smalle. dan zien we overal veel, wat schadelijk NUDELN Slll-achtlge product, dat al* dunne „lintjes" tegenwoor dig bijna overal te krijgen Is) 960 gr. pond) nudeln, 40 gr. (2 af gestreken eetlepels! boter. 9 theelepeltjes Maggl’s Aroma. bestaal renwan erf en weiland Hotai -» VR1 »ii. 11 Ursem 7 Geld vaarzer drachtl ingesch Voort Kar Hoolha Boeier, Egge 1 -setter! Kippen oog. 1 Landbc sum op de De n veiling den RU groot nalaten Ka bil! OCTOE tn de I Te 1 véónn. en ooc IBeho van n aanvaa land K Schel notaris. ten st Brouwt DIN! m io Notai DONDI n-m. 1 boot’’ t L D de u schuur, pare, gunstig Westeii mande 1« H. HA. 1 beer N Kerstal 9. D schuur, geleden groot 3 bU den Te w Beha ven da Schel krtjgbai moderne leven Is vaak oorzaak van het „boven mate”. In veel ligt het aan ons zelf om daaraan bet hoofd te bieden, want In dit alles komt bet aan op selfbebeerschlng. Denken we daaraan zooveel In ons vermogen Is. Het Is veel gewonnen en als we ons eenmaal op den goeden weg bevinden, komt de rest van zelf. In de laatste Jaren Is het schoons ge slacht wat meer asm schaak gaan doen, maar toch Is nog altijd waar, dat de vrouwen het bekoorlijke, In het schaak spel gelegen, niet of weinig op prijs stellen, en niet haar beet doen om in dit edele spel afwisseling en ontspanning te zoe ken en te vinden. Dit is een ervaring, welke door de Jaren heen werd opgedaan, en in de schaakwereld is reeds sinds jaar en dag de levensregel verkondigd, dat men, om geduld en vriendelijkheid eener Breng een flinke pan met water aan de kook en strooi er zooveel zout in als voor aardappelen b.v. noodlg zou rijn. Laat in het kokende water geleidelijk de in stukken gebroken nudeln vallen (vlug na elkaar, maar niet alles tegelijk, om dat dan het water van de kook zou gaan). Laat op een zacht vuur de nudeln gaar worden (ongeveer 10 minuten), nu en dan roerende, Olet dan het vocht af (dit kan gebruikt worden in de een of andere soep), vermeng de nudeln met de boter en de Maggl’s Aroma en dien ze warm op. tot aan het einde van de naald. 1 toer r. overbrelen. Dan heeft men één gaat- jesrij klaar en breit deze belde toeren nog drie maal, zoodat er 4 rijen gaatjes boven elkaar komen. Voor de schouders laat men aan belde kanten de breedte van 8 gaatjes, terwijl men de steken, die daar tusschen liggen, afkant voor den hals. Men breit dan eerst den eenen schouder en wel nog S rijen gaatjes boven den hals. Dan afkan ten en den tweeden schouder even ver bij werken. De rug wordt aanvankelijk precies een- Zet de flink gewaaschen rijst op mei een ruime hoeveelheid water: breng se daarmee aan de kook (af en toe roe rende), schudt ze dan op een vergiet en overspoel ze met koud water. Breng de 8 d.L. water met 9 Maggl’s Bouillonblokjes en het zout aan de kook, doe er de rijst in. het uitje, waarin de kruidnagel is geprikt en de boter. Laat alles samen zoo zacht mogelUk een half uur koken, tot de rijstkorrels gaar zijn; neem, vóór do rijst te droog wordt, de ui uit de pan. Rasp na bet opdoen wat nootmuskaat over de rijst. Mi Motarls van N bepaler verkoop De to W. DE Aanv Kerstm 1 Md BU te oms kan worden, om te worden gewaaschen. Hierna set ge op de daarvoor bestemde plaatsen de knoopjes en drukknoopjes aan. Zoo nu en dan komt er weer eens een tijdperk In de mode, dat we behoefte hebben ons zelf in tweeën te deelen of duidelijker: ons lichaam boven de taille In een andere kleur stof te steken dan onder de taille. Voor de morgenuren, op kantoor of atelier, dragen we nu weer blouse en rok, doch er is vooral dezen winter een sterke neiging om ook de namiddag- en wandeljaponnen een bo venstuk te geven van fel afstekende kleur. Ja. zelfs de mantels hebben een schouderstuk en een bovengedeelte van de mouw van bont of een imitatie bontsoort. Dat dit modesnufje dikwijls een aardig effect maakt, zien we aan de hierboven afgebeelde modellen. Het eer ste is van lichtbruin crêpe georgette, met een schouderstuk van kant, dat als •n pelerine over de armen valt. Van ach- wetsche pappen en wordt meestal hetzelf de hiermee nagestreefd en bereikt. Ik zou over dit Priesnlts-verband dan ook niet schrijven als ik niet zag dat er In de praktijk nogal vreemd mee wordt omgesprongen. Dat het Priesnlts-verband te pas en te onpas wordt gebruikt wil Ik hier slechts terloops aanduiden. Bij de longontsteking van de kinderen wordt het vaak gebruikt en doet het vaak meer kwaad dan goed door de belemmering van de ademhaling, de zwaardere eischen voor het hart en de bij kinderen niet onbelang rijke warmtestuwlng. Maar ik laat dit punt hier rusten, waar Ik er reeds elders op wees. Belangrijk is te weten waar men op te letten heeft, daar door ontbreken van het begrip vaak fouten gemaakt worden. Daar het Prlesnltzverband als bedoeling heeft het aanbrengen van vochtige warmte is het zaak er voor te zorgen dat bet voch tige verband Inderdaad niet uitdroogt. Dit voorkomt men met zekerheid als men het natte verband bedekt met *n goed Imper- meebel (tafpapier), dat een flink stuk grooter is dan het verband zelf. Zoo een voudig als dit is, toch ziet men ar her haaldelijk tegen zondigen, eenvoudig omdat de meeste menschen klakkeloos werken zonder nadenken. Uitstekend werkt ’t Priesnltzomslag bij verschll'ende ontstekingsprocessen In de huid, geïnfecteerde blazen en wonden. In dien men dan verder in plaats van het veel gebruikte boorwater daarbij gebruik maakt van een oplossing van sallcyl- zuur (1 gram op 1000 gram water) dan heeft men een behandeling, welke meestal verrassend snel en goed verloopt. vrouw te beproeven, met haar man slechts een partij schaak behoeft te spelen. Blijkt daarbij wat in leder geval tets zeld zaams is dat zij zachtmoedigheid, lankmoedigheid, geduld en lieftalligheid aan den dag legt, dan mag sU worden beschouwd ais een toonbeeld van ge- noemde deugden. Ook hier gaat zonder twijfel wederom op. dat de uitzondert’ g den regel beves tigt. In alle tijdvakken zijn roemrijke voorbeelden aan te wijzen, waaruit blijkt, dat de afgekeerdheld der vrouw bij bot schaakspel niet altijd op gaat. Dichters als Lessing en Goethe hebben daarvan getuigenis afgelegd, toen zij in hun drama’s „Na than der Weise” en „Götz vnn Berlichlrgen” schaakpartijen met vrou- welljke partners (Slttah en Adelheid) in scène zetten. Opmerkenswaard te, dat de uitzonde ringsgevallen. waarin dus vrouwen bet schaakspel beoefenen, vooral voorkomen in zoogenaamde schaak-famlltes. Vooral En geland en Amerika hebben het eerst in grooter aantal vrouwen schaak zien spe len, al was bet een vijf in dertig jaar geleden nog een blzonderheid. wanneer vertegenwoordigsters van het schoone ge slacht aan een openbaar schaak-toumool deelnamen. Toen bijv, in 1893 te Hastings een groote schaakwedstrijd was gehouden, kon het Jaar daarop, gezien de groote vrouwelijke belangstelling, welke aan den dag was getreden, een to urn ooi van twin tig schaakspeelsters worden georganiseerd. Omstreeks 1894 verwekte het in schaak kringen groot opzien, dat mevrouw Nellie Marshall-Showalter, een Amerlkaansche, menlgen mannelijken schaakspeler van naam sloeg. Zij was de dochter van den rechter Marshall in den Staat Kentuckie, werd in 1879 geboren en huwde op nau welijks zestienjarigen leeftijd met den toenmaals bekenden schaakspeler Jackson W. Showalter, die zijn jonge vrouw, en met zeer veel succes, in de geheimen der achaakkunst inwijdde. Mevr. Marshall-Showalter gold als een zuidelijke schoonheid, was klein van ge stalte en zeer lieftallig In haar optreden Zij was zeer enthousiast voor de kabel- achaak party, welke destijds tusschen En- gelsche en Anterikaartecha dames werd gehouden. J. K. W. wanneer u de decoratieve zijde verwaar loost. Met decoratieve onderdeeltjes van een huis bedoel ik de kleine dingen, welke artistiek van ontwerp at vrooljjk van kleur zijn, of welke beide hoedanigheden hebben. ZIJ kunnen zelfstandig zijn en nuttig, zooals kussens en boeksteunen. of meer teers dingen als een fijn porcelelnen at bronzen figuurtje. Wanneer u deze onderdeeltjes voor uw huls kiest, tracht in de eerste plaats uw persoonlijkheid uit te drukken. Wanneer u een geoefend oog voor kleur hebt, bult dit dan uit. Echter, hoe uitstekend de onderdeeltjeu ook gekozen zijn, ze zijn Als eerste voorwaarde tot een lang 'e- van hooren we vaak de matigheid noe men. Noemen en roemen. En allerlei voorbeelden worden dan wel aangehaald van personen, die door de beoefening dar matigheid honderd en zooveel Jaar geworden zijn. Ook de gezondheid hangt daar van af. De oude heldensche ge neesheer Hippocrates wordt als voor beeld aangehaald. Zoover behoeven we niet eens te gaan. Zoo konden we nog niet zoo heel lang geleden lezen, dat een at andere Turk t kan ook wel iemand zijn uit een land, dat daar ergens in de buurt gelegen te dat dus een of andere Turk, zullen we maar zeggen, door Ame rikanen te ontdekt, wiens hoogs ouder dom, hooger dan honderd dertig jaar, mot zijn matigheid In uitsluitend ver band werd gebracht. Deze matigheid was de onthouding van alles, wat naar drank, d-W-z. alcoholica, zweemde. De Amerika nen hebben hem meegevoerd naar bun land om hem ten toon te stellen als de verpersoonlijking van drankloosheld. In droog Amerika kan men zulk een voor led gebruiken. i/ Hippocrates terug te MACARONI MET TOMATEN 980 gr. (K pond) macaroni. 1 klein blikje tomatenpurée, 40 gr. (9 afgestre ken eetlepels) boter, 90 gr. <9 afgestre ken eetlepels) bloem, 1 uitje, wat peper en zout, 9 theelepels Maggl’s Aroma. 9 cM. breed zoompje Ingemaakt (voor de sluiting), waarna ge deze over elkaar legt en het UJfje op het daarvoor Inge rimpelde rokje stikt; t midden van bet' rokje en het stukje, benevens de zU- naadjes van belde komen op elkaar, zoodat de ruimte gelijk verdeeld te. Het halsje wordt met een schuin biesje aan den verkeerden kant afgewerkt. Onder aan het mouwtje wordt een 4 cM. breed manchetje gestikt, hetwelk 18 cM. lang en 10 c-M. breed geknipt wordt en waar toe ge het mouwtje onderaan 2 cM. vanaf den naad Imrlmpelt. Bij het uizet ten der mouwtjes neemt ge den mouw- naad 2 c_M meer naar voren dan den zijnaad. Het kraagje knipt ge van dub bele stof, waarna ge het langs den bulten-omtrek stikt en langs het halsje met een schuin blesje afwerkt. Het kraagje wordt dan op het jurkje gere gen. zoodat het er gemakkelUk afgehaald GEKRUIDE RIJST (zeer smakelijk bij verschillende vleeech- at vtechgerecbten) 960 gr. (K pond of 2K theekopje) rijst, 8 dX. (8 gewone theekopjes) water met 9 Maggl’s Bouillonblokjes, 1 theele pel zout 1 ui. 1 kruidnagel. 40 gr. (3 af gestreken eetlepels) boter, wat geraspte nootmuscaat. alleen goed, wanneer se passste in de kamer waarvoor se bestemd zUn. Bijvoorbeeld: wanneer uw tuinkamer comfortabel te Ingericht, met gekleurde waschbare kussens, dan zal u er geen poef van fluweel at een satijnen boudoir- pop in plaatsen, net zoomin als een poef van hulden staat in uw boudoir. De decoratieve onderdeeltjes kunnen gebruikt worden om een bijsondere kleurnoot aan uw kamer te geven, en ook kunnen de decora tieve onderdeeltjes, wan neer se gedrukt worden, gebruikt worden om een schitterende kamer rus tig en aangeneam te ma ken. Bovenwijdte 64 c.M., lengte S0 cM., mouwlengte 33 cM. Benoodlgd: 1 M. stof van 85 C.M. breedte of 1-20 M. stof van 70 cM breed te, 90 cJ4. stof voor t kraagje, 6 kleine knoopjes, 9 drukknoopjes. Bovenstaand jurkje kunt ge maken van mousseline, flanel at vyella. Ge maakt het patroon op de aangegeven maten, waarna ge bet op de vaste - lijnen ultknlpt. Van het kraagje maakt ge even apart bet pa troontje, waartoe ge den schouder van bet voorstukje bij het armsgat 9 cM. over bet rugztukje heen legt, en dan het kraagje vanaf den bate 5 cAC. breed Zfteekent, en afzonderlijk na radeert. De patronen legt ge op de stof en wel zóó, dat ge bU de stof van 85 cM. breedte naast het rokje de mouwtjes kunt wegknippen. Alles knipt ge met een Mn oM. breeden naad uit, terwijl ge onder aan het rokje nog 8 cJ4. voor zoom hljrekent. Don kunt ge schouder-, mouw- en roknaadjes verbinden, waarna ge in het rokje «en 8 aM. broeden zoom inmaakt. Het rokje wordt ingerimpeld; middenvoor wordt aan weerskanten een beeld blijkbaar Maar cm keeren, toen hem eens werd gevraagd hoe hij zulk een boogen leeftijd bereikt had en steeds zulk een goede gezondheid had genoten, zelde hU: .Heel eenvoudig daardoor, dat Ik altijd matig ben geweest en nooit volkomen verzadigd van tafel ten opgestaan." Ook de heiligen, die zoo matig en verstorven leefden, wisten dit. De heilige kluizenaars Rotnualdus en Ar- eenlus werden leder 130 jaar. De H. An- tonlus, abt, 105 jaar. De H. Pachomlus 110 jaar en de H. Simon Btylltes 103 jaar. Te Geulle in Limburg stierf in 1588 de tekende pastoor Antonlus Hasech In den ouderdom van 138 jaar. Honderd jaar had hU als pastoor In dezelfde pa rochie gewerkt. HU placht te zeggen: „Aan drie vijanden heb Ik mijn huls ontzegd: aan gramschap, wellust en on matigheid.” Gebeurt in onsen tijd niet veel met overdrijving? Dus met gebrek aan mate en matigheid. Wanneer uw dochtertje, det natuurlijk de zwemkunst heeft wil len leeren. dag in dag uit, als het kan uren achtereen in bet water wil zjjn. dan -Pzppen sn nathouden”, nu daar weet ••o teder op zUn tijd van mee te praten en Ik ten dus weinig nieuws vertellen. Ik wU bet vandaag dan ook hebben over het geneeskundig pappen en het geneeskundig nathouden. Hot pappen d wz het bedekken van *n riek lichaamsdeel met een warme pap, ge maakt van het een of ander soort meel en waarvoor meestal lijnmee! wordt gebe zigd, te een oud en geliefd volksmiddel, dat ondanks sUn eerbledwaardlgen ouderdom nog niets aan waarde heeft Ingeboet. BU ▼erechlllende ziektetoestanden pas ik het dan ook nog gaarne toe en zie er de gunstigste werking van. De voornaamste toepassing heeft het peppen wel bU ver schillende soorten van ontstekingsproces sen, die rijp gepapt moeten worden. Als beeld noem ik de ontsteking van ren ontstoken kies en vele vormen van ooront steking. Behalve het hier bovengenoemde nut van rijp pappen, nemen wij hier als gunstig effect het bedaren van de pün waar. Voor de praktijk wjjs Ik er even op dat men in de eerste plaats er op moet letten dat de huid tegen de warme pap beschermd moet worden door er eerst wat ten op te leggen, daar anders de in een doek gewikke'de pap onaangename ver branding kan te weeg brengen. Verder moet men er voor Borgen, dat de pap om de 30 minuten ververscht wordt en op nieuw opgewarmd. Als regel Is een pap pen gedurende twee uren per etmaal vol doende. Prieenltz. WU komen thans aan het „nathouden", waarvan de moderne modificatie is het zoogenaamde Priesnltz-omslag. In wesen verschut dit niet zooveel van bet ouder- moderne kubistisch type meubelwerk, versier dan met een of twee beeld'"s, vreemdsoortig van vorm, of een wisselvallig ge vormd glas, boeksteunen en kussens naar kubis tisch ontwerp. In een slaapkamer kunt u werkelUk vrouwe- lük in uw keuze zUn, wanneer het meubel werk niet te marslef Is. keurig lampje naast het bed. fUne kussens, spreien en sachet. Voor een eetkamer of hal, gemeubeld In donker eiken, is geel, of rood koper, of tin voor de onderdeeltjes aangewezen. En dan bloemen! DaarbU komt bet er zeer op aan, dat se in de juiste vaas of kan worden gezet De kleuren passend tn de kamer, passend tegen den wand, waarvoor re geplaatst worden. Het Is al lee een speciaal iets en niet iedere vrouw is het gegeven, hierin iets te be reiken. Heeft men geen blzonderen aan leg. men kan zich oefenen. Het is een aangename taak voor de vrouw, haar huls zoo mooi mogelUk te ma^an Breng een flinke hoeveelheid water met sout aan de kook, laat daarin ge- leldelUk de In stukken gebroken maca roni vallen (niet te vee! tegelUk, zoodat het water niet van de kook gaat). Kook de macaroni op een zacht vuur gaar (ongeveer jf uur), breng se dan over in een vergiet en overspoel ze met koud wa ter om het aan elkaar kleven der stukjes te voorkomen. Fruit In de thans leege pan het fijnge hakte uitje met de boter lichtgeel, roer er de bloem door en de tomaten-purée en giet er dan langzamerhand zooveel van bet overgehouden kooknat bU. dat een goed gebonden saus wordt gevormd (ongeveer 3K dJL kooknat). Meng de macaroni door de saus, laat bet gerecht nog even goed warm worden en maak het dan af met de Maggl’s Aroma, Iets peper en misschien nog wat zout. kanten 4 st. mindert en voor de hoogte van de schouders breit men, In plaats van 5, slechts 3 rijen gaatjes. Hiermee Is het breiwerk klaar. De sü- naden en schoudernaden van de onder jurk worden dan, aan den linkerkant, aan elkaar genaaid en tot slot haakt men nog een plcot-randje langs hals en armsgatsn. Hiervoor haakt men 1 vasten st. in de Jurk, 4 loose st., 1 vasten st In den eersten lossen st. 1 st overslaan, 1 vasten at. In de onderjurk. teren loopt de stof puntig op van voren zien we 2 kleine revers. BU ons tweede figuurtje zien we een grooter contrast, n L wit en zwart satUn. De stof is hier even gedrapeerd, naar één kant getrokken en met een kleinen gesp bevestigd. Wie niet houdt van een korte mouw, kan een ondermouw maken van zwart satUn. Ons derde model Is als wandeltoilet of warm wintercostume bedoeld. Het Is een combinatie van donkerbruine en bruln- roode wollen velours. De stof Is losjes om den hals gedrapeerd. De rok heeft een klokkende voorbaan en een rechte ach terbaan. waaraan de ceintuur en de punten, die In de taille verloopen, sUn geknipt. Sommige hulzen kunnen een onbe paalde atmosfeer van geluk hebben. Van een huls een huls te maken tn elke beteekenis van bet woord, is vaak de wensch van iedereen, doch niet altijd slaagt men er In. Men kan goed gemeubelde huizen be treden, waar men toch direct iets mist. Niet alleen een perfecte inrichting der gebreid als het voorpand. Na het doet het. doch juist die kleine zeer te- annsgat echter breit men, In plaats van lanzriJEB onderdeeltjes. 12, 16 toeren, waarbij men aan weer»- Wanneer u spoedig gaat trouwen, denk er dan aan. dat, hoe goed uw huis ook gemeu bileerd is, het niet die huiselijke at mosfeer aal hebben. De hieronder beschreven onderjurk wordt gebreid in twee deelen op alu- mlnlumnaalden no. 3%. Men begint aan den onderkant van het voorste gedeelte en zet 124 st. op voor het rokje. Het patroon van het rokje is aldus: 1ste toer: 1 aver., 7 r. Op het einde van de naald 1 aver., 3 7 r„ 1 aver, en op het einde van de naald 4 r. Zoo breit men tot het rokje tot aan de heupen reikt ongeveer 45 ribbels. Dan worden de helft van de steken afgeminderd voor het lUfje. zoo dat er nog 62 st. op de naald blUven. Hierop breit men eerst 8 toeren in tricotsteek, d.w.1 r. aan den rechter- en aver, aan den linkerkant. Verder breit men ribbels, dus alle toeren r. tot aan het armsgat ongeveer 36 ribbels. De juiste lengte kan men het beste zelf bepalen, daar lang niet alle kinderen van 6 jaar even groot rijn. Is men aan het armsgat, dan breit men nog 12 toeren, waarbU men, aan weers kanten, geleidelUk 4 st. mindert. begint het opengewerkte schou- Men breit hiervoor, aan den linkerkant van het werk, eerst 1 r., dan draad omslaan. 2 st. samenbreien, draad omslaan. 2 samenbrelen en gaat zoo door In verreweg de meeste Hollandsche gezinnen verstaat men onder .jneelspU- zen" meer bepaald de verschillende naga rechten, waarin als hoofdbe- star.ddeel het een of ander meelproduct voorkomt RUst gort, havermout macaroni, ver micelli, maïzena en hoe se verder nog mogen heeten, kennen we op die manier in pappen. In schoteltjes en In eenvou dige puddingen. Toch wordt dAAnnee 1 begrip „tneel- spUsen” niet volledig uitgedrukt: dezelfde grondstoffen (verschillende er van ten minste) leenen zich even goed tot de bereiding van hartige gerechten en doen dan In het mludagmaal den dienst van vóórschotel. öf wel ze vervangen den aardappel bU vleeech, vtsch, wild of ge vogelte. Hollandsch is dat seer zeker niet. De Hollander is zóó gesteld op het dage- lUksch gebruik van den aardappel, dat hU dien liever niet ruilt voor andere even voedzame .jneelsptjzen”. En hoewel uit een oogpunt van voedingswaarde daar niet veel tegen is de aardappel nJ kan zeer zeker als een uitstekend voedingsmiddel beschouwd worden toch zou bet niet kwaad zUn, als we zoo nu en dan eens met de gewone sleur wilden breken en ook een kans wilden geven aan de rijst, de macaroni, de nu deln, de spaghetti, die met sooveel suc ces in de maaltUden van andere volken worden gebruikt. ,3<aai«” hooren we een huisvrouw aanvoeren, „onze aardappel is sooveel pittiger; de smaak van die andere pro ducten Is zoo fleuw.” Als dat de klacht is, dan durven we wedden, dat aan de bereiding niet de noodige zorg is besteed. Zeker, als men eenvoudig de rU«t of de macaroni gaar kookt (en dan dlkwUls nog veel te gaar!) in water met wat zout, dan haalt het pappige meelgerecht niet bU onze lekker krulmlge aardappelen. Maar als we ons best doen, cm door de bereiding het werkelUk wel eenlgszlns flauwe van rijst of macaroni weg te nemen; als 'we in het kookwater een bouillonblokje oplossen b.v., of als we even vóór het opdoen wat Maggl’s Arana er door druppelen; als we verder zorgen voor het juist gaar maken, zonder dat het gerecht „pappig” wordt, dan durven we voorspellen, dat we er bU onze hulsgenooten evenveel eer mee kunnen behalen ais met onze schaal goed ge kakte aardappelen, t Zit .’m werkelUk hoofdzekelUk In de bereiding: slecht ge kookte aardappelen zUn óók niet sma- kelUk. en we stellen dus de vergelUklng pea sulver, als we naast goed bereide aardappelen ook kunfléfi blzatoen goed bereide .jneelspUzen”. In de volgende voorbeelden hoop Ik aan te toonen, dat met weinig moeite hdlMucoes volkomen kan rijn, zoodat we én m den tUd, dat de asu-dappel te oud wordt om nog stnakelUk te sUn, én door het geheels jaar heen bU wUze van af wisseling, graag onze spUsenreeks sullen ultbrelden met de tftens nog betrekkelUk weinig gewaardeerde .jneelspUsen”. Speciaal door de huisvrouw, die zelf de spijsbereiding voor haar geztn tn handen heeft, zal daarbU nog het niet geringe voordeel worden erkend van ge rechten, die haar vrijstelling geven van het tUdroovende (en vaak handenbeder- vende) aardappelen schillen Is dit een teeken van overdrijving; de onmatigheid kan kwaad doen. Wanneer iemand, die overigens nog niet eens aanleg tot corpulentie behoeft te bezit ten, alles wat maar zoet Is, eet, omdat zU dit lekker vindt, dan is dit onmatig- beld. omdat het boven de maat gaat, en wanneer iemand, die mager wil worden de schaal weer naar den anderen kant laat overhellen, dan is dit evengoed on matigheid beoefenen, welke geen lang leven geven zal en bovendien de gezond heid kan kosten. Vooral met die verma geringskuren op eigen houtje dient de uiterste voorzichtigheid te worden be tracht- Er kan zelfs niet genoeg tegen worden gewaarschuwd. De geneesheer Is bier de eenlge goede leidsman. Matigheid moest het heele leven be- heerschen. In vele dingen kan dit niet altUd, naar men meent. Wanneer onze kinderen tot heel laat In den avond en dan weer des morgens vroeg bezig zUn met hun studie, dan kan hierin een schUnbare overdrijving schuilen. Men kan zeggen, en meestal 1b daarin een groote waarheid gelegen, dat de school dit nu eenmaal noodlg maakt. Het Is een argument, waar niet veel tegen is in te brengen, maar de overmatige beoefe ning van de studie is er toch óók: de school vordert dan Iets wat met de ma tigheid in strijd is. Zoo is het ook met de sportbeoefening. Sport is goed; noodzakelUk zelfs. Maar toch moet ook hierin weer niet worden overdreven. Het moge waar rijn, dat met matigheid doorgaans sober leven In eten en drinken bedoeld wordt en ook In het hebben van voldoende rust, als we het goed beschouwen, teekenen van te werkt. Het

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 6