1
t
i ,z VU iLl d
GENEESKUNDIGE KALENDER
SMAKELIJK ETEN
DE JAPON IN TWEE DEELEN
ALLES MET MATE
ONDERJURK VOOR MEISJE
VAN ZES JAAR
DECORATIEVE KLEINIGHEDEN
DE VROUW EN SCHAKEN
JURKJE VOOR MEISJE VAN 3 JAAR
FO
BOI
B
met s
«o ge
den
Oterlee
PRIESNITZ- VERBAND
Meelspijzen
OpÉ
OP VERZOEK
HELPEN UW KAMER MOOIER MAKEN
OP VERZOEK
EEN PROEF
1
4
don
1
c;
tl
>5
i n
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
ENKLAAR.
PO LA.
at
2de toer:
M. A
DORA.
I
I
■ja
DINA.
DINT.
Dan
derstuk.
(bet vermk
zeer smalle.
dan zien we overal
veel, wat schadelijk
NUDELN
Slll-achtlge product, dat al*
dunne „lintjes" tegenwoor
dig bijna overal te krijgen Is)
960 gr. pond) nudeln, 40 gr. (2 af
gestreken eetlepels! boter. 9 theelepeltjes
Maggl’s Aroma.
bestaal
renwan
erf en
weiland
Hotai
-» VR1
»ii. 11
Ursem
7 Geld
vaarzer
drachtl
ingesch
Voort
Kar
Hoolha
Boeier,
Egge 1
-setter!
Kippen
oog. 1
Landbc
sum
op de
De n
veiling
den RU
groot
nalaten
Ka bil!
OCTOE
tn de I
Te 1
véónn.
en ooc
IBeho
van n
aanvaa
land K
Schel
notaris.
ten st
Brouwt
DIN!
m io
Notai
DONDI
n-m. 1
boot’’ t
L D
de u
schuur,
pare,
gunstig
Westeii
mande
1« H.
HA. 1
beer N
Kerstal
9. D
schuur,
geleden
groot 3
bU den
Te w
Beha
ven da
Schel
krtjgbai
moderne leven Is vaak oorzaak
van het „boven mate”. In veel ligt het
aan ons zelf om daaraan bet hoofd te
bieden, want In dit alles komt bet aan
op selfbebeerschlng. Denken we daaraan
zooveel In ons vermogen Is. Het Is veel
gewonnen en als we ons eenmaal op den
goeden weg bevinden, komt de rest van
zelf.
In de laatste Jaren Is het schoons ge
slacht wat meer asm schaak gaan doen,
maar toch Is nog altijd waar, dat de
vrouwen het bekoorlijke, In het schaak
spel gelegen, niet of weinig op prijs stellen,
en niet haar beet doen om in dit edele
spel afwisseling en ontspanning te zoe
ken en te vinden. Dit is een ervaring,
welke door de Jaren heen werd opgedaan,
en in de schaakwereld is reeds sinds jaar
en dag de levensregel verkondigd, dat
men, om geduld en vriendelijkheid eener
Breng een flinke pan met water aan
de kook en strooi er zooveel zout in als
voor aardappelen b.v. noodlg zou rijn.
Laat in het kokende water geleidelijk de
in stukken gebroken nudeln vallen (vlug
na elkaar, maar niet alles tegelijk, om
dat dan het water van de kook zou
gaan). Laat op een zacht vuur de nudeln
gaar worden (ongeveer 10 minuten), nu
en dan roerende,
Olet dan het vocht af (dit kan
gebruikt worden in de een of andere
soep), vermeng de nudeln met de boter
en de Maggl’s Aroma en dien ze warm
op.
tot aan het einde van de naald. 1 toer
r. overbrelen. Dan heeft men één gaat-
jesrij klaar en breit deze belde toeren
nog drie maal, zoodat er 4 rijen gaatjes
boven elkaar komen.
Voor de schouders laat men aan belde
kanten de breedte van 8 gaatjes, terwijl
men de steken, die daar tusschen liggen,
afkant voor den hals. Men breit dan
eerst den eenen schouder en wel nog S
rijen gaatjes boven den hals. Dan afkan
ten en den tweeden schouder even ver
bij werken.
De rug wordt aanvankelijk precies een-
Zet de flink gewaaschen rijst op mei
een ruime hoeveelheid water: breng se
daarmee aan de kook (af en toe roe
rende), schudt ze dan op een vergiet en
overspoel ze met koud water.
Breng de 8 d.L. water met 9 Maggl’s
Bouillonblokjes en het zout aan de kook,
doe er de rijst in. het uitje, waarin de
kruidnagel is geprikt en de boter.
Laat alles samen zoo zacht mogelUk
een half uur koken, tot de rijstkorrels
gaar zijn; neem, vóór do rijst te droog
wordt, de ui uit de pan.
Rasp na bet opdoen wat nootmuskaat
over de rijst.
Mi
Motarls
van N
bepaler
verkoop
De to
W. DE
Aanv
Kerstm
1 Md
BU
te oms
kan worden, om te worden gewaaschen.
Hierna set ge op de daarvoor bestemde
plaatsen de knoopjes en drukknoopjes
aan.
Zoo nu en dan komt er weer eens een
tijdperk In de mode, dat we behoefte
hebben ons zelf in tweeën te deelen of
duidelijker: ons lichaam boven de taille
In een andere kleur stof te steken dan
onder de taille. Voor de morgenuren, op
kantoor of atelier, dragen we nu weer
blouse en rok, doch er is vooral dezen
winter een sterke neiging om ook de
namiddag- en wandeljaponnen een bo
venstuk te geven van fel afstekende
kleur. Ja. zelfs de mantels hebben
een schouderstuk en een bovengedeelte
van de mouw van bont of een imitatie
bontsoort. Dat dit modesnufje dikwijls
een aardig effect maakt, zien we aan de
hierboven afgebeelde modellen. Het eer
ste is van lichtbruin crêpe georgette,
met een schouderstuk van kant, dat als
•n pelerine over de armen valt. Van ach-
wetsche pappen en wordt meestal hetzelf
de hiermee nagestreefd en bereikt.
Ik zou over dit Priesnlts-verband dan
ook niet schrijven als ik niet zag dat er
In de praktijk nogal vreemd mee wordt
omgesprongen. Dat het Priesnlts-verband
te pas en te onpas wordt gebruikt wil Ik
hier slechts terloops aanduiden. Bij de
longontsteking van de kinderen wordt het
vaak gebruikt en doet het vaak meer
kwaad dan goed door de belemmering van
de ademhaling, de zwaardere eischen voor
het hart en de bij kinderen niet onbelang
rijke warmtestuwlng. Maar ik laat dit punt
hier rusten, waar Ik er reeds elders op
wees. Belangrijk is te weten waar men op
te letten heeft, daar door ontbreken van
het begrip vaak fouten gemaakt worden.
Daar het Prlesnltzverband als bedoeling
heeft het aanbrengen van vochtige warmte
is het zaak er voor te zorgen dat bet voch
tige verband Inderdaad niet uitdroogt. Dit
voorkomt men met zekerheid als men het
natte verband bedekt met *n goed Imper-
meebel (tafpapier), dat een flink stuk
grooter is dan het verband zelf. Zoo een
voudig als dit is, toch ziet men ar her
haaldelijk tegen zondigen, eenvoudig
omdat de meeste menschen klakkeloos
werken zonder nadenken.
Uitstekend werkt ’t Priesnltzomslag bij
verschll'ende ontstekingsprocessen In de
huid, geïnfecteerde blazen en wonden. In
dien men dan verder in plaats van het
veel gebruikte boorwater daarbij gebruik
maakt van een oplossing van sallcyl-
zuur (1 gram op 1000 gram water) dan
heeft men een behandeling, welke meestal
verrassend snel en goed verloopt.
vrouw te beproeven, met haar man slechts
een partij schaak behoeft te spelen. Blijkt
daarbij wat in leder geval tets zeld
zaams is dat zij zachtmoedigheid,
lankmoedigheid, geduld en lieftalligheid
aan den dag legt, dan mag sU worden
beschouwd ais een toonbeeld van ge-
noemde deugden.
Ook hier gaat zonder twijfel wederom
op. dat de uitzondert’ g den regel beves
tigt. In alle tijdvakken zijn roemrijke
voorbeelden aan te wijzen, waaruit blijkt,
dat de afgekeerdheld der vrouw bij bot
schaakspel niet altijd op gaat. Dichters
als Lessing en Goethe hebben daarvan
getuigenis afgelegd, toen zij in hun
drama’s „Na than der Weise” en „Götz vnn
Berlichlrgen” schaakpartijen met vrou-
welljke partners (Slttah en Adelheid) in
scène zetten.
Opmerkenswaard te, dat de uitzonde
ringsgevallen. waarin dus vrouwen bet
schaakspel beoefenen, vooral voorkomen in
zoogenaamde schaak-famlltes. Vooral En
geland en Amerika hebben het eerst in
grooter aantal vrouwen schaak zien spe
len, al was bet een vijf in dertig jaar
geleden nog een blzonderheid. wanneer
vertegenwoordigsters van het schoone ge
slacht aan een openbaar schaak-toumool
deelnamen. Toen bijv, in 1893 te Hastings
een groote schaakwedstrijd was gehouden,
kon het Jaar daarop, gezien de groote
vrouwelijke belangstelling, welke aan den
dag was getreden, een to urn ooi van twin
tig schaakspeelsters worden georganiseerd.
Omstreeks 1894 verwekte het in schaak
kringen groot opzien, dat mevrouw Nellie
Marshall-Showalter, een Amerlkaansche,
menlgen mannelijken schaakspeler van
naam sloeg. Zij was de dochter van den
rechter Marshall in den Staat Kentuckie,
werd in 1879 geboren en huwde op nau
welijks zestienjarigen leeftijd met den
toenmaals bekenden schaakspeler Jackson
W. Showalter, die zijn jonge vrouw, en
met zeer veel succes, in de geheimen der
achaakkunst inwijdde.
Mevr. Marshall-Showalter gold als een
zuidelijke schoonheid, was klein van ge
stalte en zeer lieftallig In haar optreden
Zij was zeer enthousiast voor de kabel-
achaak party, welke destijds tusschen En-
gelsche en Anterikaartecha dames werd
gehouden. J. K. W.
wanneer u de decoratieve zijde verwaar
loost.
Met decoratieve onderdeeltjes van een
huis bedoel ik de kleine dingen, welke
artistiek van ontwerp at vrooljjk van
kleur zijn, of welke beide hoedanigheden
hebben.
ZIJ kunnen zelfstandig zijn en nuttig,
zooals kussens en boeksteunen. of meer
teers dingen als een fijn porcelelnen at
bronzen figuurtje.
Wanneer u deze onderdeeltjes voor uw
huls kiest, tracht in de eerste plaats uw
persoonlijkheid uit te drukken. Wanneer
u een geoefend oog voor kleur hebt, bult
dit dan uit. Echter, hoe uitstekend de
onderdeeltjeu ook gekozen zijn, ze zijn
Als eerste voorwaarde tot een lang 'e-
van hooren we vaak de matigheid noe
men. Noemen en roemen. En allerlei
voorbeelden worden dan wel aangehaald
van personen, die door de beoefening
dar matigheid honderd en zooveel Jaar
geworden zijn. Ook de gezondheid hangt
daar van af. De oude heldensche ge
neesheer Hippocrates wordt als voor
beeld aangehaald. Zoover behoeven we
niet eens te gaan. Zoo konden we nog
niet zoo heel lang geleden lezen, dat een
at andere Turk t kan ook wel iemand
zijn uit een land, dat daar ergens in de
buurt gelegen te dat dus een of andere
Turk, zullen we maar zeggen, door Ame
rikanen te ontdekt, wiens hoogs ouder
dom, hooger dan honderd dertig jaar,
mot zijn matigheid In uitsluitend ver
band werd gebracht. Deze matigheid was
de onthouding van alles, wat naar drank,
d-W-z. alcoholica, zweemde. De Amerika
nen hebben hem meegevoerd naar bun
land om hem ten toon te stellen als de
verpersoonlijking van drankloosheld. In
droog Amerika kan men zulk een voor
led gebruiken.
i/ Hippocrates terug te
MACARONI MET TOMATEN
980 gr. (K pond) macaroni. 1 klein
blikje tomatenpurée, 40 gr. (9 afgestre
ken eetlepels) boter, 90 gr. <9 afgestre
ken eetlepels) bloem, 1 uitje, wat peper
en zout, 9 theelepels Maggl’s Aroma.
9 cM. breed zoompje Ingemaakt (voor
de sluiting), waarna ge deze over elkaar
legt en het UJfje op het daarvoor Inge
rimpelde rokje stikt; t midden van bet'
rokje en het stukje, benevens de zU-
naadjes van belde komen op elkaar,
zoodat de ruimte gelijk verdeeld te. Het
halsje wordt met een schuin biesje aan
den verkeerden kant afgewerkt. Onder
aan het mouwtje wordt een 4 cM. breed
manchetje gestikt, hetwelk 18 cM. lang
en 10 c-M. breed geknipt wordt en waar
toe ge het mouwtje onderaan 2 cM.
vanaf den naad Imrlmpelt. Bij het uizet
ten der mouwtjes neemt ge den mouw-
naad 2 c_M meer naar voren dan den
zijnaad. Het kraagje knipt ge van dub
bele stof, waarna ge het langs den
bulten-omtrek stikt en langs het halsje
met een schuin blesje afwerkt. Het
kraagje wordt dan op het jurkje gere
gen. zoodat het er gemakkelUk afgehaald
GEKRUIDE RIJST
(zeer smakelijk bij verschillende vleeech-
at vtechgerecbten)
960 gr. (K pond of 2K theekopje)
rijst, 8 dX. (8 gewone theekopjes) water
met 9 Maggl’s Bouillonblokjes, 1 theele
pel zout 1 ui. 1 kruidnagel. 40 gr. (3
af gestreken eetlepels) boter, wat geraspte
nootmuscaat.
alleen goed, wanneer se passste in de
kamer waarvoor se bestemd zUn.
Bijvoorbeeld: wanneer uw tuinkamer
comfortabel te Ingericht, met gekleurde
waschbare kussens, dan zal u er geen
poef van fluweel at een satijnen boudoir-
pop in plaatsen, net zoomin als een poef
van hulden staat in uw boudoir.
De decoratieve onderdeeltjes kunnen
gebruikt worden om een bijsondere
kleurnoot aan uw kamer te geven, en
ook kunnen de decora
tieve onderdeeltjes, wan
neer se gedrukt worden,
gebruikt worden om een
schitterende kamer rus
tig en aangeneam te ma
ken.
Bovenwijdte 64 c.M., lengte S0 cM.,
mouwlengte 33 cM.
Benoodlgd: 1 M. stof van 85 C.M.
breedte of 1-20 M. stof van 70 cM breed
te, 90 cJ4. stof voor t kraagje, 6 kleine
knoopjes, 9 drukknoopjes. Bovenstaand
jurkje kunt ge maken van mousseline,
flanel at vyella. Ge maakt het patroon
op de aangegeven maten, waarna ge bet
op de vaste - lijnen ultknlpt. Van het
kraagje maakt ge even apart bet pa
troontje, waartoe ge den schouder van
bet voorstukje bij het armsgat 9 cM.
over bet rugztukje heen legt, en dan
het kraagje vanaf den bate 5 cAC. breed
Zfteekent, en afzonderlijk na radeert.
De patronen legt ge op de stof en wel
zóó, dat ge bU de stof van 85 cM.
breedte naast het rokje de mouwtjes
kunt wegknippen. Alles knipt ge met een
Mn oM. breeden naad uit, terwijl ge
onder aan het rokje nog 8 cJ4. voor
zoom hljrekent. Don kunt ge schouder-,
mouw- en roknaadjes verbinden, waarna
ge in het rokje «en 8 aM. broeden zoom
inmaakt. Het rokje wordt ingerimpeld;
middenvoor wordt aan weerskanten een
beeld blijkbaar
Maar cm
keeren, toen hem eens werd gevraagd
hoe hij zulk een boogen leeftijd bereikt
had en steeds zulk een goede gezondheid
had genoten, zelde hU: .Heel eenvoudig
daardoor, dat Ik altijd matig ben geweest
en nooit volkomen verzadigd van tafel
ten opgestaan." Ook de heiligen, die zoo
matig en verstorven leefden, wisten dit.
De heilige kluizenaars Rotnualdus en Ar-
eenlus werden leder 130 jaar. De H. An-
tonlus, abt, 105 jaar. De H. Pachomlus
110 jaar en de H. Simon Btylltes 103
jaar. Te Geulle in Limburg stierf in
1588 de tekende pastoor Antonlus Hasech
In den ouderdom van 138 jaar. Honderd
jaar had hU als pastoor In dezelfde pa
rochie gewerkt. HU placht te zeggen:
„Aan drie vijanden heb Ik mijn huls
ontzegd: aan gramschap, wellust en on
matigheid.”
Gebeurt in onsen tijd niet veel met
overdrijving? Dus met gebrek aan mate
en matigheid. Wanneer uw dochtertje,
det natuurlijk de zwemkunst heeft wil
len leeren. dag in dag uit, als het kan
uren achtereen in bet water wil zjjn. dan
-Pzppen sn nathouden”, nu daar weet
••o teder op zUn tijd van mee te praten
en Ik ten dus weinig nieuws vertellen. Ik
wU bet vandaag dan ook hebben over het
geneeskundig pappen en het geneeskundig
nathouden.
Hot pappen d wz het bedekken van *n
riek lichaamsdeel met een warme pap, ge
maakt van het een of ander soort meel
en waarvoor meestal lijnmee! wordt gebe
zigd, te een oud en geliefd volksmiddel, dat
ondanks sUn eerbledwaardlgen ouderdom
nog niets aan waarde heeft Ingeboet. BU
▼erechlllende ziektetoestanden pas ik het
dan ook nog gaarne toe en zie er de
gunstigste werking van. De voornaamste
toepassing heeft het peppen wel bU ver
schillende soorten van ontstekingsproces
sen, die rijp gepapt moeten worden. Als
beeld noem ik de ontsteking van ren
ontstoken kies en vele vormen van ooront
steking. Behalve het hier bovengenoemde
nut van rijp pappen, nemen wij hier als
gunstig effect het bedaren van de pün
waar. Voor de praktijk wjjs Ik er even op
dat men in de eerste plaats er op moet
letten dat de huid tegen de warme pap
beschermd moet worden door er eerst wat
ten op te leggen, daar anders de in een
doek gewikke'de pap onaangename ver
branding kan te weeg brengen. Verder
moet men er voor Borgen, dat de pap om
de 30 minuten ververscht wordt en op
nieuw opgewarmd. Als regel Is een pap
pen gedurende twee uren per etmaal vol
doende.
Prieenltz.
WU komen thans aan het „nathouden",
waarvan de moderne modificatie is het
zoogenaamde Priesnltz-omslag. In wesen
verschut dit niet zooveel van bet ouder-
moderne kubistisch type
meubelwerk, versier dan
met een of twee beeld'"s,
vreemdsoortig van vorm,
of een wisselvallig ge
vormd glas, boeksteunen
en kussens naar kubis
tisch ontwerp.
In een slaapkamer
kunt u werkelUk vrouwe-
lük in uw keuze zUn,
wanneer het meubel
werk niet te marslef Is.
keurig lampje naast het bed.
fUne kussens, spreien en sachet.
Voor een eetkamer of hal, gemeubeld
In donker eiken, is geel, of rood koper,
of tin voor de onderdeeltjes aangewezen.
En dan bloemen! DaarbU komt bet er
zeer op aan, dat se in de juiste vaas of
kan worden gezet De kleuren passend
tn de kamer, passend tegen den wand,
waarvoor re geplaatst worden. Het Is al
lee een speciaal iets en niet iedere
vrouw is het gegeven, hierin iets te be
reiken. Heeft men geen blzonderen aan
leg. men kan zich oefenen.
Het is een aangename taak voor de
vrouw, haar huls zoo mooi mogelUk te
ma^an
Breng een flinke hoeveelheid water
met sout aan de kook, laat daarin ge-
leldelUk de In stukken gebroken maca
roni vallen (niet te vee! tegelUk, zoodat
het water niet van de kook gaat). Kook
de macaroni op een zacht vuur gaar
(ongeveer jf uur), breng se dan over in
een vergiet en overspoel ze met koud wa
ter om het aan elkaar kleven der stukjes
te voorkomen.
Fruit In de thans leege pan het fijnge
hakte uitje met de boter lichtgeel, roer
er de bloem door en de tomaten-purée
en giet er dan langzamerhand zooveel
van bet overgehouden kooknat bU. dat
een goed gebonden saus wordt gevormd
(ongeveer 3K dJL kooknat).
Meng de macaroni door de saus, laat
bet gerecht nog even goed warm worden
en maak het dan af met de Maggl’s
Aroma, Iets peper en misschien nog wat
zout.
kanten 4 st. mindert en voor de hoogte
van de schouders breit men, In plaats
van 5, slechts 3 rijen gaatjes.
Hiermee Is het breiwerk klaar. De sü-
naden en schoudernaden van de onder
jurk worden dan, aan den linkerkant,
aan elkaar genaaid en tot slot haakt
men nog een plcot-randje langs hals en
armsgatsn. Hiervoor haakt men 1 vasten
st. in de Jurk, 4 loose st., 1 vasten st In
den eersten lossen st. 1 st overslaan, 1
vasten at. In de onderjurk.
teren loopt de stof puntig op van
voren zien we 2 kleine revers.
BU ons tweede figuurtje zien we een
grooter contrast, n L wit en zwart satUn.
De stof is hier even gedrapeerd, naar
één kant getrokken en met een kleinen
gesp bevestigd. Wie niet houdt van een
korte mouw, kan een ondermouw maken
van zwart satUn.
Ons derde model Is als wandeltoilet of
warm wintercostume bedoeld. Het Is een
combinatie van donkerbruine en bruln-
roode wollen velours. De stof Is losjes om
den hals gedrapeerd. De rok heeft een
klokkende voorbaan en een rechte ach
terbaan. waaraan de ceintuur en de
punten, die In de taille verloopen, sUn
geknipt.
Sommige hulzen kunnen een onbe
paalde atmosfeer van geluk hebben.
Van een huls een huls te maken tn elke
beteekenis van bet woord, is vaak de
wensch van iedereen, doch niet altijd
slaagt men er In.
Men kan goed gemeubelde huizen be
treden, waar men toch direct iets mist.
Niet alleen een perfecte inrichting
der gebreid als het voorpand. Na het doet het. doch juist die kleine zeer te-
annsgat echter breit men, In plaats van lanzriJEB onderdeeltjes.
12, 16 toeren, waarbij men aan weer»- Wanneer u spoedig gaat
trouwen, denk er dan aan. dat,
hoe goed uw huis ook gemeu
bileerd is, het niet
die huiselijke at
mosfeer aal hebben.
De hieronder beschreven onderjurk
wordt gebreid in twee deelen op alu-
mlnlumnaalden no. 3%.
Men begint aan den onderkant van het
voorste gedeelte en zet 124 st. op voor
het rokje. Het patroon van het rokje is
aldus: 1ste toer: 1 aver., 7 r. Op het
einde van de naald 1 aver., 3
7 r„ 1 aver, en op het einde van de
naald 4 r. Zoo breit men tot het rokje
tot aan de heupen reikt ongeveer 45
ribbels. Dan worden de helft van de
steken afgeminderd voor het lUfje. zoo
dat er nog 62 st. op de naald blUven.
Hierop breit men eerst 8 toeren in
tricotsteek, d.w.1 r. aan den rechter-
en aver, aan den linkerkant. Verder
breit men ribbels, dus alle toeren r. tot
aan het armsgat ongeveer 36 ribbels.
De juiste lengte kan men het beste zelf
bepalen, daar lang niet alle kinderen
van 6 jaar even groot rijn.
Is men aan het armsgat, dan breit men
nog 12 toeren, waarbU men, aan weers
kanten, geleidelUk 4 st. mindert.
begint het opengewerkte schou-
Men breit hiervoor, aan den
linkerkant van het werk, eerst 1 r., dan
draad omslaan. 2 st. samenbreien, draad
omslaan. 2 samenbrelen en gaat zoo door
In verreweg de meeste Hollandsche
gezinnen verstaat men onder .jneelspU-
zen" meer bepaald de verschillende
naga rechten, waarin als hoofdbe-
star.ddeel het een of ander meelproduct
voorkomt
RUst gort, havermout macaroni, ver
micelli, maïzena en hoe se verder nog
mogen heeten, kennen we op die manier
in pappen. In schoteltjes en In eenvou
dige puddingen.
Toch wordt dAAnnee 1 begrip „tneel-
spUsen” niet volledig uitgedrukt: dezelfde
grondstoffen (verschillende er van ten
minste) leenen zich even goed tot de
bereiding van hartige gerechten en
doen dan In het mludagmaal den dienst
van vóórschotel. öf wel ze vervangen den
aardappel bU vleeech, vtsch, wild of ge
vogelte.
Hollandsch is dat seer zeker niet.
De Hollander is zóó gesteld op het dage-
lUksch gebruik van den aardappel, dat
hU dien liever niet ruilt voor andere
even voedzame .jneelsptjzen”. En hoewel
uit een oogpunt van voedingswaarde
daar niet veel tegen is de aardappel
nJ kan zeer zeker als een uitstekend
voedingsmiddel beschouwd worden
toch zou bet niet kwaad zUn, als we zoo
nu en dan eens met de gewone sleur
wilden breken en ook een kans wilden
geven aan de rijst, de macaroni, de nu
deln, de spaghetti, die met sooveel suc
ces in de maaltUden van andere volken
worden gebruikt.
,3<aai«” hooren we een huisvrouw
aanvoeren, „onze aardappel is sooveel
pittiger; de smaak van die andere pro
ducten Is zoo fleuw.”
Als dat de klacht is, dan durven we
wedden, dat aan de bereiding niet de
noodige zorg is besteed. Zeker, als men
eenvoudig de rU«t of de macaroni gaar
kookt (en dan dlkwUls nog veel te gaar!)
in water met wat zout, dan haalt het
pappige meelgerecht niet bU onze lekker
krulmlge aardappelen.
Maar als we ons best doen, cm door
de bereiding het werkelUk wel eenlgszlns
flauwe van rijst of macaroni weg te
nemen; als 'we in het kookwater een
bouillonblokje oplossen b.v., of als we
even vóór het opdoen wat Maggl’s Arana
er door druppelen; als we verder zorgen
voor het juist gaar maken, zonder
dat het gerecht „pappig” wordt, dan
durven we voorspellen, dat we er bU onze
hulsgenooten evenveel eer mee kunnen
behalen ais met onze schaal goed ge
kakte aardappelen, t Zit .’m werkelUk
hoofdzekelUk In de bereiding: slecht ge
kookte aardappelen zUn óók niet sma-
kelUk. en we stellen dus de vergelUklng
pea sulver, als we naast goed bereide
aardappelen ook kunfléfi blzatoen goed
bereide .jneelspUzen”.
In de volgende voorbeelden hoop Ik
aan te toonen, dat met weinig moeite
hdlMucoes volkomen kan rijn, zoodat we
én m den tUd, dat de asu-dappel te oud
wordt om nog stnakelUk te sUn, én door
het geheels jaar heen bU wUze van af
wisseling, graag onze spUsenreeks sullen
ultbrelden met de tftens nog betrekkelUk
weinig gewaardeerde .jneelspUsen”.
Speciaal door de huisvrouw, die zelf
de spijsbereiding voor haar geztn tn
handen heeft, zal daarbU nog het niet
geringe voordeel worden erkend van ge
rechten, die haar vrijstelling geven van
het tUdroovende (en vaak handenbeder-
vende) aardappelen schillen
Is dit een teeken van overdrijving; de
onmatigheid kan kwaad doen. Wanneer
iemand, die overigens nog niet eens
aanleg tot corpulentie behoeft te bezit
ten, alles wat maar zoet Is, eet, omdat
zU dit lekker vindt, dan is dit onmatig-
beld. omdat het boven de maat gaat, en
wanneer iemand, die mager wil worden
de schaal weer naar den anderen kant
laat overhellen, dan is dit evengoed on
matigheid beoefenen, welke geen lang
leven geven zal en bovendien de gezond
heid kan kosten. Vooral met die verma
geringskuren op eigen houtje dient de
uiterste voorzichtigheid te worden be
tracht- Er kan zelfs niet genoeg tegen
worden gewaarschuwd. De geneesheer Is
bier de eenlge goede leidsman.
Matigheid moest het heele leven be-
heerschen. In vele dingen kan dit niet
altUd, naar men meent. Wanneer onze
kinderen tot heel laat In den avond en
dan weer des morgens vroeg bezig zUn
met hun studie, dan kan hierin een
schUnbare overdrijving schuilen. Men
kan zeggen, en meestal 1b daarin een
groote waarheid gelegen, dat de school
dit nu eenmaal noodlg maakt. Het Is
een argument, waar niet veel tegen is in
te brengen, maar de overmatige beoefe
ning van de studie is er toch óók: de
school vordert dan Iets wat met de ma
tigheid in strijd is.
Zoo is het ook met de sportbeoefening.
Sport is goed; noodzakelUk zelfs. Maar
toch moet ook hierin weer niet worden
overdreven. Het moge waar rijn, dat met
matigheid doorgaans sober leven In eten
en drinken bedoeld wordt en ook In het
hebben van voldoende rust, als we het
goed beschouwen,
teekenen van te
werkt.
Het