ri
L
I
i
GENEESKUNDIGE KALENDER
GEHAAKT JURKJE VOOR MEISJE
VAN 4 a 5 JAAR
N AMIDDAGTOILETT EN
KLEINIGHEDEN
EENVOUDIGE VOLLEDIGE
MAALTIJDEN
HUWELIJKSGEBRUIKEN
GORDIJNEN
JASJE VOOR KINDEREN VAN
2 TOT 3 JAAR
Fl
KINKHOEST
OP VERZOEK
w
Aimannw
I
«-
ek
Wij nemen echter aan dat u smaak
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING4 VER RODEN
20
J0
■t
ia
DORA.
ENKLAAR.
OP VERZOEK
ilr
voldoende
DINY.
A
minstens
Natuurlijk
vleesch ia b.v. seer geschikt),
koude gekookte aardappelen.
de
en
mager spek, 10 O. (ca. 1 afgestreken eet
lepel) rout, 4 theelepels Maggl’s Aroma.
I«.
f».
20
20
STAMPPOT VAN ZUURKOOL MET
WITTE BOONEN EN SPEK
1 KjQ. zuurkool, 1% KJO. aardappelen.
260 G. (K P<»d) witte boonen, 400 O.
og
iri
breede stof hebben om de ruit te bedek
ken, een voldoende overslag te houden
in t midden en er tevens voor zorgen, dat
ze opzij niet wegtrekken. Men meet ruim
voor hoofdenploolen en zoomen. De diepte
der plooien wordt eerst uitgemeten al
vorens de breedti der stof te bepalen,
een krap gordijn Is leeljjk. Vallen of kui
ven maken dat u extra stof noodig heeft.
Men neemt ae om roede an treksel te
u-
>1-
i-
zy n, worden ze enkel ongeslagen en tngw-
stlkt, maar wanneer het Boompjes mne
ten worden is het beter ae op de hand te
naaien. BU gevoerde gordijnen wordt da
voering gelijk met de gordijnen geknipt,
aoomen worden weer op de hand gedaan,
zorg ervoor dat er geen steken aan den
goeden kant zichtbaar zijn.
:r.l3OS
45
or
1e
tid
35
i) een flink
3 kopjes),
fer de koude
o-
L:
re meisje. Tan einde de Jongere dochter
nu toch te kunnen laten trouwen, wordt
van een list gebruik gemaakt, waardoor
de wet vervuld en tegelijkertijd ontdoken
wordt.
De oudste dochter wordt ook uitgehu
welijkt, doch niet aan een persoon, maar
aan een boom of *n bloem. Daarmee is
aan de wet, volgens Indische begrippen,
voldaan. J.
5-
35
in
ot
k.
m
In
n-
Ti
I.
o-
es
Jd
50
ik.
u-
ht
00
30
I”.
30
ob
in
is.
ilr
P-
n-
r.
sl
id,
tr
ie
li
as
STEVIGE LINZENSOEP (4 personen)
000 O. (1 pond) linzen, 4 L. water,*30
O. (ca. 2 afgestreken eetlepels) zout, 500
G. (1 pond) aardappelen, 4 preien, 1 bosje
selderij, 80 O. (4 afgestreken eetlepels)
boter of margarine, 4 theelepels Maggl's
Aroma.
Weet ge, dat t voor kleine kleuters zoo
heerlijk Is, nu en dan eens met water te
mogen knoeien?
Neen, dat is verkeerd gezegd: t moet
zoo zijn:
Weet ge. dat 't voor kleine kleuters zoo
nuttig is, nu en dan zich met water te
mogen oefenen in 't beheerschen van hun
nog onwillige hand- en armspieren, in
het bepalen van richting en afstand?
Nu; Indien ge het nog niet wist, neemt
eens de proef er mee.
Dat gaat heel eenvoudig; ge verzamelt
wat fleschjes, zalfpotjes, kannetjes of wat
ook. dat geschikt Is om water te bevatten.
Dan set ge uw kleuter aan zijn lage
tafeltje en plaatst daarop *n platte kom
of teil. Daarin komen alle heerlijkheden
In Brltsch-IndlS bestaan nog vele ty
pische gebruiken en wetten. Zoo bestaat
er een wet onder de Indische kasten, die
verbiedt, dat een jongere dochter eener
familie in het huwelijk zal treden, al
vorens de oudste dochter een man heeft
gevonden.
Nu kan het toch voorkomen, dat de
Jongste dochter eerder een bewonderaar
krijgt, die haar huwen wil, dan het oude-
verbergen. om een beter afgewerkt geheel
te verkrijgen, om een ouderwetsch hoog
raam te breken, of een leelyke boutlijst te
verbergen. Het hangt geheel van den
aard der meubüeering af, en van uw
kamer, wat voor soort val u kiest. Over
vallen en gordljn-kulven hebben we reeds
eerder gesproken, alleen willen we nog
zeggen, dat bij een hoog raam in esn
booge kamer vallen uitstekend zijn, om
een Intiemer geheel te verkrijgen. Ook kan
op een slaapkamer b.v. waar drie smalle
ramen naast elkaar zijn, een goed geheel
gemaakt worden, door een vul of esn kuif
over de geheele breedte te laten door-
loopen, (zie teekenlng).
BU het maken van ongevoerde gordij
nen kan de bovenzoom alleen een enkelen
omslag hebben, want deze wordt toch met
den trekhond weggewerkt, en het is mto*
der dik; onder krtjgen we een breeden
zoom. De onderaoom wordt attQd breeder
dan de bovenzoom genomen, om de gor
dijnen goed af te laten hangen. Alvorens
de zoomen te maken worden de zijkanten
eerst Ingeslagen. Wanneer het seUkanten
De namiddagjapon mag zich steeds
In de bysondere voorliefde zoowel van
de mode-ontwerpers als van het publiek
verheugen. We kunnen er dan ook een
elndelooze variatie in brengen. De con
fectiemagazijnen hebben een overvolle
collectie van deze toiletjes. Toch zullen
velen van ons er juist plelzier In heb
ben om, met behulp van een goed pa
troon. zichzelf zoo’n namiddagcostuum
te maken. Er wordt altijd nog veel
zwart gedragen, verlevendigd met wit,
rood of biljartgroen. Ook kant in zwart
of een donkere kleur is In den smaak.
Flg. 6477 is van zwart crêpe satin,
met een klokkende tuniek, die van vo
ren oploopt aan een glad heupstuk. We
zien hierbij een rond vest van witte
crêpe de chine met afhangende lussen.
Het rokje heeft weinig ruimte.
heeft om zelf te combineeren en kleeden
en stoelbekleedsels juist weet te kiezen.
Het ophangen van gordijnen wordt u
tegenwoordig gemakkeiyk gemaakt, door
allerlei practische dingen, zooals de rails
met rolletjes, zoodat u zeer licht behoeft
te trekken en de gordijnen prachtig
sluiten.
Voor vergemakkelUklng bij het maken
en wasschen heeft men nog knijpers,
welke de plooien bij elkaar houden en
waaraan de gordUnen tevens opgehangen
kunnen worden, zoodat geen ringen be
hoeven te worden aangezet.
Om meer ruimte In de kamer te houden,
ziet men veel de stang of rails geheel met
den erker meegebogen Inplaats van de
rechte stang, welke de ruimte vroeger ge
heel afsloot en 's avonds veel van de
kamer wegnam.
Men moet voor een raam
jus, wat peper, nootmuskaat en zout, 4
theelepels Maggl’s Aroma.
Doe in een pan (groot genoeg om het
geheele gerecht te bevatten;
bodempje water (ongeveM
breng dit aan de kook, voe#
aardappelen bjj en laat die op een zeer
zacht vuur langzamerhand door en door
warm worden (ongeveer uur); voeg er.
als het water dreigt te verkoken, ook de
melk bij.
Fruit intusschen in de koekenpan de
fijngesnipperde uien met de boter of het
vet mooi bruin (desverklezende onder
toevoeging van 1 theelepeltje kerry), roer
er dan het fUngesneden (gehakte)
vleesch door en zooveel peper, nootmus
kaat en zout als voor den smaak noo
dig is.
Stamp de heete aardappelen met de
melk tot purée, roer er het mengsel uit
de koekenpan door, proef of er voldoen
de zout en krulden in het gerecht zijn en
maak het dan af met Maggl's Aroma.
Dien de filosoof in een dekschaal op.
Bovenwijdte «4 c.M., mouwlengte 26
ÜL, jaslengte 44 c.M.
Benoodigd 80 cM. stof vu 1.40 M.
breedte, 78 cM. voering van 80 cM.
breedte, 3 knoopen. Bovenstaand jasje
msskt ge van fantaslestof, terwijl ge het
Sommigen prefereeren speciale gordij
nen voor den zomer en speciale voor den
winter. Men doet dit vaak omdat dikke,
mooie materialen des zomers veel te lijden
hebben door de zon; men neemt daarom
goed waschbare lichte stoffen voor den
zomer, doch ook en dit zal In de meeste
gevallen wel de reden zijn, voelt men
’s zomers meer voor echt vroolljke kleur
rijke stoffen en ’s winters voor dikke af
sluitende gordijnen, heerlijk beschuttend
tegen de koude.
Venster-gordijnen zijn wel ontworpen
om voor veel dingen te dienen: Om te be
schutten tegen koude, om te beschermen
tegen nieuwsgierige blikken van bulten,
om onooglljk houtwerk aan ramen en
vensters weg te werken en ten slotte om
een decoratief aanzien te geven aan de
kamer, zoowel van binnen als van bulten
af gezien.
Men heeft tegenwoordig sooveel stoffen
welke zon- en llchtecht zijn, dat men door
een weinig meer te besteden, gordijnen
kan kiezen, welke goed van kleur blijven
en niet door de zon vergaan; vooral in
kunstzijde en katoen zijn er stoffen welke
onvergankelijk zijn.
Neemt u een stof welke op den draad
geverfd is en waarvan de kleuren door en
door zijn, dan Is het onnoodlg ze te
voeren, tenzij u erg gesteld mocht zijn op
dikke gordijnen.
In hoofdzaak worden gordijnen gevoerd
om een net aanzien te verkrijgen, doch
ook voor beschutting en om dunne stof
zwaarder te maken.
Gordijnen welke aan één kant bedrukt
zijn hebben aan den onbedrukten kant
een voering noodig. omdat men ze, Indien
ze voor een venster hangen, van twee
kanten kan bekijken. Velours of velvet
voor gordijnen zien we vaak aan twee
kanten geweven, twee kanten velours;
doch men heeft ook velours-gordijnen
welke maar één goeden kant hebben. Ook
die gordijnen dienen gevoerd te worden.
De stoffen welke voor het voeren gebruikt
worden zijn gewooniyk effen gordijnstof
fen, linnen, kunstzijde of satinet. zy
moeten in dé kleur van het gordijn ge
kozen worden, of daarmede combineeren.
Zoo kan bijvoorbeeld een licht grijs
velours-gordyn uitstekend 8»et mauve
satinet gevoerd worden.
Kiest u vooral Indanthren geverfde
stoffen, vooral mauve verschiet vlug.
Groen met beige voering staat heel goed,
terwijl rood en zandkleur mooi samen
gaan en blauw met zilvergrijs een fijne
combinatie geven.
Geel, goud-geel en goud-bruin zjjn wel
de sterkste kleuren voor gordijnen en
deze kleuren hebben nog het voordeel
haast bij alle kleurschema’s te passen.
De kleuren der gordynen moeten passen
bij het hoofdschema van uw kamer. By
donker noten zal een mooie smaragd
groene kleur voor gordijnen goed staan,
of wel konlngs-blauw.
By donker bruine meubels passen alle
goud-tinten en zonnetlnten, terwijl es een
donker bruin schema blzonder verleven
digen.
Licht blauw staat prachtig bij verweerd
of grijs eikenhout.
Begin met de witte boonen op de be
kende wyze gaar te koken. Laat het met
lauw water afgewasschen spek uur
koken met zooveel water, dat het Juist
bedekt is (ongeveer J4 L); leg er dan
de gewasschen zuurkool op en na weer
uur ook de geschilde aardappelen
gen. waarna het koord met *n paar kwas
ten wordt afgewerkt en van voren boven
het rokje vast gestrikt.
Voor de mouwtjes zet u 30 losse st. op
en haakt dezelfde ribbels als voor het
UJfje. Na ongeveer 5 ribbels begint u aan
weerskanten langzaam te meerderen tot u
40 st. hebt. Heeft u 12 ribbels, dan maakt
u de toeren telkens korter, tot u, na nog
drie ribbels, nog 10 a 12 st. overhoudt.
Dan is het mouwtje af. Aan den onder
kant haakt u een boordje vaste st. van
de gameerlngswol, waarbij u hier en daar
'n steek overslaat, zoodat het boordje
nauw om den pols komt te liggen. De
tweede mouw breit u evenzoo, waarna u
ze dicht naait en in de openlngen zet.
Hlerby valt de naad van de mouw boven
den naad van het lyfje.
Het rokje-haakt u In de andere kleur
wol, direct aan het lyfje, als volgt:
U haakt 1 vaste st. slaat 1 st. over en
haakt 5 stokjes In den daaropvolgenden st.
1 st overslaan, 1 vaste st. 1 st. overslaan,
5 stokjes, enz. By den 2den toer haakt u
telkens 5 stokjes In lederen vasten st en
1 vaste st. midden In de 5 stokjes en zoo
haakt u ook de volgende toeren, zoodat
de waaiertjes schuin boven elkaar kornsn
te liggen. De lengte van het rokje kunt u
het beste zelf bepalen. Het moet zeer
los gehaakt worden. Het lijfje kan vaster.
t Is niet alle dagen Zondag!
Er zijn van die dagen, dat het werk
zich in de huishouding zóó heeft opge-
ztapeld, dat we er maar met moeite door-
heen kunnen komen: een drukke wasch-
dag. een schoonmaakdag. een extra-
kamerbeurt, een overvolle verstelmand
vult u zelf maar aan.
En op soo'n dag sou er kans zijn, dat
bet middagmaal in t gedrang kwam, als
we er ons niet wisten uit te redden door
het bereiden van een maaltyd, die bijna
geen werk geeft en die toch smakeiyk en
voedzaam is.
t Is gemakkeiyk om van dat type altyd
eenlge voorbeelden in de keus te hebben:
zoowel 's zomers als ’s winters kunnen we
ervan profiteeren.
Als vanzelf komt ons voor 's zomers in
de gedachte de rauwe sla; met harde
eieren en gebakken aardappelen samen
op tafel gebracht, kunnen we die best als
maaltijd aanvaarden, terwijl we aan de
bereiding toch niet langer dan een half
uurtje tijd behoeven te geven.
In den winter valt zoo n koud gerecht
minder in den smaak. Dat wil echter niet
zeggen, dat we ook dan geen ..gemakke-
lyken" maaltyd kunnen bereiden. Een
voedzame peulvruchtensoep (erwten-,
boonen-, linzen-) kookt feitelyk zichzelf
gaar; en als we er maar op tijd de soep
groente byvoegen en er pu en dan eens
in roeren om de erwten of boonen fyn
te wrijven, dan Is daarmee ook M bet
werk gedaan.
Even weinig toezicht vraagt een maal
tijd. die in hoofdzaak uit bruine boonen
of capuoyners bestaat; bakken we daar
om in *t laatste half uur vóór het aan
tafel gaan het spek (en misschien ook in
dsaeUde pan wat gesnipperde uien), dan
zal met een appel of een sinaasappel
als nagerecht iedereen voldaan van
tafel gaan.
Zeker mogen we als type van gemak-
keiyke bereiding ook onzen oud-Holland-
schen stamppot niet vergeten; alleen bet
feit, dat hier één pan bet geheele mid
dagmaal bevat, wyst al op eenvoud en
werkbesparing, terwyi er maar weinigen
sullen zijn, die op zyn tyd dit wann
gediende winterkostje niet waardeeren.W"
Beschikken we over een oven, dan vA
als weinig bewerkelyk, volledig maal ook
de «filosoof niet te versmaden en als we
den vorlgen dag reeds hebben gezorgd
voor een overschotje vleesch en een ruime
hoeveelheid gekookte aardappelen, dan
eischt ook deze smakeiyke schotel werke
lijk niet meer dan een half uur van onzen
kostbaren Ujd.
doorstikt, zoodat het eenigszins steviger
wordt. Hierna wordt de kraag (desge-
wenscht van bont) op de jas gestikt tot
midden voor. Op 2 cM afstand van el
kaar geeft ge knipjes, zoodat ge de hals
lijn flink kunt rekken. BU de voerlngjas
kan de plooi midden achter, en het aan
geknipte stuk aan den voorkant voor
sluiting natuurlijk wegvallen. Ge stikt de
voerlngjas in elkaar, ook de mouwtjes
er In, waarna ge de rafels van jasje en
voering op elkaar neemt en de voering
aan den voorkant, langs den hals en
onderkant, en aan de mouwtjes langs
zoomt. De knoopsgaten worden gemaakt
In de linkerhelft van bet jasje, op 2, 11
en 20 c.M. vanaf den bovenkant en 3
c.M. vanaf de terugslagiyn (dus vanaf
den kant). Midden achter in den rug
maakt ge een ceintuurtje, dat ge 34 cM.
lang en c.M. breed knipt, dubbel stikt,
en dan In den zijnaad naait «n wel
cJC onder bet armsgat.
(die dus droog bovenop komen te liggen).
Strooi er het zout tusschen en onderzoek,
of er op den bodem nog voldoende water
is; vul, als dit niet het geval is, de hoe
veelheid wat by. ech’er steeds zóó wei
nig. dat er by het stampen niets alge-
goten behoeft te worden. Laat allee sa
men verder gaar worden (nog een goed
half uur), neem het spek uit de pan en
stamp de verdere benoodlgdheden door
elkaar. Meng er tenslotte losjes de witte
boonen door, die Inmiddels zyn gaar ge
worden en maak het gerecht op smaak af
met de Maggl's Aroma.
Doe het spek op een vleeschschotel en
breng den stamppot in een dek
schaal.
wordt bygerekend. Mid
denachter aan den rug
wordt *n 4 cM. breede plooi aan weerskan
ten naar *t midden toe Ingeregen en 20 eM.
lang Ingestikt. Midden voor rygt ge, zoo
wel links als rechts, de tegenstukken op de
terugslagiyn om. Hierna kunt ge schou
der-, zfj- en mouwnaden dicht stikken en
plat persen. Onderaan het mouwtje wosdt
de 4 eJC. breede zoom Ingeregen, zoo
ook onderaan bet jasje, waarvoor ge
eerst even past, ot dit onderaan ceeral
gelijk hangt. BU het inzetten der mouw
tjes neemt ge den mouwnaad 3 oM. meer
naar voren dan den zynaad van het
jasje. Het kraagje wordt op vorm ge
knipt en van dubbele stof genomen. Het
wordt eerst langs den geheelen buiten
omtrek gestikt, waarna ge het onthaalt,
sn ateede op Mn cM. afstand van
meestal Ingeluid door een korte pause,
waarin het kind de bul voelt aankomen.
Het gaat stil zitten, kucht even en dan
breekt de bul los met korte, opeenvol
gende hoeststooten. waarbij het kind
blauw wordt en naar adem snakt. De
gierende Inademing, het ..halen”, zooals
de volksmond zegt, brengt slechts wei
nig lucht Verademing krygt het kind,
als na een 5 10 minuten een taal wit
slijm naar bulten wordt gebracht.
Voor de oudere kinderen Is deze
ziekte wel onaangenaam door deae tal
rijke buien, maar zy levert nu niet
zoo’n gevaar op voor het leven. Anders
Is dit voor het jonge kind onder het
Jaar. Herhaaldelijk heeft men dan ook
kunnen vaststellen, dat de kleine In de
wieg er het leven btf inschiet, meestal
door complicaties, waarvan longontste
king en oorontsteking wel de meest
gevreesde zijn.
Gelukkig is de sterfte in de laatste
jaren sterk gedaald. WIJ danken dit
aan de goede werking van het klnk-
hoestvaocin. dat, mits tijdig toegediend,
met vry groote zekerheid een slechten
afloop voorkomt. Ook als voorbehoed
middel is liet werkzaam.
Het is goed er nog eens op te wijsen.
dat men met de Inspuiting daarvan
niet te lang moet wachten en dat men
den gunstlgen tijd niet moet laten ver-
loopen. De ideeën in de geneeskunde
marcheeren langzaam. Maar de tegen-
streven (hun aantal slinkt gelukkig)
mogen zich troh wel bedenken, welke
verantwoordelijkheid zy op zich laden.
Vermelden wil ik hier nog het feit,
dat kinkhoest by den zuigeling veelal
anders verloopt, dat de bekende klnk-
hoestbuien zich niet soo teekenend
voordoen en dat daardoor de ziekte
vaak niet herkend wordt.
Indien men echter den raad volgt in
het klnkhoestgesln allereerst den zui
geling zorgvuldig waar te nemen en by
het minste verschijnsel te behandelen
dan sullen wy zeker tn veel gezinnen
verdriet weten te voorkomen.
▼en de verschillende besmetteiyke
school- en kinderziekten, wélke prac-
Usch gesproken niemands deur voorby
gaan, is de kinkhoest wel zeer bekend.
Toch is het goed cm er nog eens over
te spreken, omdat my telkens weer op
nieuw biykt, dat tal van ouden niet
ot onvoldoende op de hoogte zijn van
feiten, welke zy hadden moeten weten.
In veel gevallen sou dit moeilijkheden,
verdriet en zorgen besparen. De kink
hoest dan is in de eerste plaats geken
merkt door haar buitengewoon groote
besmettelijkheid, welke bijna steeds
rechtstreeks, dus van kind op kind tot
uiting komt. Wanneer dan ook de kink
hoest haar intrede gedaan heeft in het
gezin, gaat het bijna steeds de heele rU
langs. Hoewel niet strikt aan een jaar
getijde gebonden, zien wy deze ziekte
toch het meest optreden in de koudere
Jaargetijden, wanneer sterke tempera
tuurswisseling het ontstaan van ver
koudheden en bronchlaalcatarrhen be
vorderen.
Het begin van den kinkhoest is moei
lijk aan te geven. In het allereerste
tijdperk, het incubattettjdperk (38 da
gen). bemerkt men meestal niets. Daar
na schijnt het kind verkouden te wor
den, heeft wat minder eetlust, is wat
hangerig en heeft sfjn lust in spelen
verloren. Het begint wat te hoesten,
krfjgt een loopenden neus, een lichte
temperatuursverhooglng. kortom, al die
vorscliijnaelen. welke wij soo geregeld bij
tal van verkoudheden kunnen waarne-
nen. In dit stadium, het catarrhale
stadium, dat gewooniyk een dag of
veertien duurt, is het kind reeds zeer
besmetteiyk voor de omgeving. Hier
door wordt tevens duidelijk, waarom de
kinkhoest zich soo snel ultbreldt. daar
dese halfzleke kinderen nog vaak met
andere in aanraking komen.
Geleideiyk wordt nu het hoesten he
viger en ontwikkelen zich de klnkhoest-
buien, welke aan dese ziekte het be
kende karakteristieke beeld geven. Wie
desen klnkhoestaanval heeft bygewoond.
aal dit beeld niet spoedig vervelen. Het
plotselinge begin van dan aanval wordt
FILOSOOF (4 personen)
500 G. koud vleesch (een restje soep-
2 KG.
4 flinke
uien, L. -melk, 80 G. (4 afgestreken
eetlepels) boter, margarine of vet van
Fl«-
derne
van
kraag en het strikje zyn van kant. De
rok is klokkend, doch niet wijd, zooals
op 1 oogenbllk de modelijn Is. Dit tol
letje zal zeer chique staan, wanneer we
het maken van velours chiffon.
POLA.
Flg. 6473 is van zeer dichte kantatof
of bedrukte crêpe. Wie echter dit cos-
tuum van effen stof wil maken, zal er
evenveel succes mee hebben,
moeten wy voor dit model
zeer slank zyn. daar onze vormen ge
accentueerd worden door een bles, die
van de buste, de taille en de heupen
loopt en van achteren In een strik ein
digt. De mouwen hebben even onder
den elleboog wyde volants.
6478 heeft ook een mooie mo-
mouw met lange manchetten
crème kantstof. Ook het vest, de
Breng de gewasschen linzen aan de
kook met het water en het zout; laat ze
zachtjes doorkoken tot ze ongeveer gaar
zijn (1 h 1J4 uur) en voeg er dan de
geschilde aardappelen, de gesnipperde
prei en de fUngesneden seldery by. Laat
alles samen verder doorkoken en roer
herhaaldeiyk in de soep om de linzen en
de aardappelen fyn te wryven, zoodat de
soep gebonden wordt.
Maak se, zoodra ze geiykmatig van
dikte is geworden, af met de boter en de
Maggl’s Aroma; presenteer er sneedjes
geroosterd brood by of dobbelsteentjes
oud brood, die in wat boter bruin ge
bakken zyn.
te staan. En dan geeft ge uw kind een
ouden trekpot met water er in en t feest
kan beginnen; 1 water wordt gegoten van
t trekpotje in een fleechje en van
't fleschje In een kannetje en dan weer
in een zalfpotje en soo maar steeds weer
tot uw kleuter niet meer geboeid wordt
door zyn spel.
Maar denk er aan, stoor hem niet
voor hU werkeiyk uitgespeeld. Deen, uit
geleerd er mee Is. En nog leis: breng
hem dadeiyk t begrip bij: *t water be
hoort in den bak en nergens anders, dus
niet op zyn tafeltje, niet op syn kleertjes
en niet op den grond.
Probeer het eens op een regendag 1
Ge suit zien, dat uw kleuter geen oogen
bllk „lastig’’ Is! J. A.
Een heel aardig jurkje kunt u haken in
vaste steken voor het lyfje en 'n lossen
waalersteek voor het rokje. U neemt voor
het lUf je dan liefst *n andere tint of “n
andere kleur wol of katoen, dan voor het
rokje en van de garneering van het lyfje.
U begint met den rug van het lyfje en
zet daarvoor 50 losse st. op, daarin haakt
u 50 vaste st., waarby u steeds belde lus
jes opneemt. Zoo gaat u heen en terug
tot u 14 ribbels of 28 toeren hebt ge
haakt. Dan haakt u van het begin af
slechts 17 vaste st. en gaat op deze 17
st. heen en terug tot u 8 ribbels of 16
toeren hebt voor het schoudertje. Aan
den kant van het halsje worden nu 8
losse st. bijgehaakt en nu haakt u. terug
gaande, 25 vaste st. voor het voorpand.
Als dit even lang Is als de rug breekt
u den draad af en haakt het tweede
schoudertje met voorpand. De zijnaden
worden vervolgens dicht genaaid. waarbU
u voldoende opening laat voor de arms
gaten.
Met de andere wol haakt u nu een klein
kraagje langs de halsopening: 5 of 6 toe
ren vaste st., waarby u in de rondte zoo
veel mindert, dat het werk mooi plat om
het halsje ligt. Een laatste toertje voor
het doorhalen van een koordje haakt u
ook langs den voorkant der belde voor-
pandjes. Met dat koord, dat eerst door de
halsopening wordt gehaald, worden de
belde voorpandjes kruiswegs aaneengere-
jf
!1-
1"
rt
ook van een oude jas of
mantel kunt maken. Ge
siaakt het patroon op de
aangegeven maten en
knipt het op de vaste UJ-
nen uit, waarna ge bet op
de stof legt en alles met
een 2 cM. breeden naad
ultknlpt, terwyi onderaan
jasje en mouwtje nog 4
eM. extra voor zoom