ri L I i GENEESKUNDIGE KALENDER GEHAAKT JURKJE VOOR MEISJE VAN 4 a 5 JAAR N AMIDDAGTOILETT EN KLEINIGHEDEN EENVOUDIGE VOLLEDIGE MAALTIJDEN HUWELIJKSGEBRUIKEN GORDIJNEN JASJE VOOR KINDEREN VAN 2 TOT 3 JAAR Fl KINKHOEST OP VERZOEK w Aimannw I «- ek Wij nemen echter aan dat u smaak OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING4 VER RODEN 20 J0 ■t ia DORA. ENKLAAR. OP VERZOEK ilr voldoende DINY. A minstens Natuurlijk vleesch ia b.v. seer geschikt), koude gekookte aardappelen. de en mager spek, 10 O. (ca. 1 afgestreken eet lepel) rout, 4 theelepels Maggl’s Aroma. I«. f». 20 20 STAMPPOT VAN ZUURKOOL MET WITTE BOONEN EN SPEK 1 KjQ. zuurkool, 1% KJO. aardappelen. 260 G. (K P<»d) witte boonen, 400 O. og iri breede stof hebben om de ruit te bedek ken, een voldoende overslag te houden in t midden en er tevens voor zorgen, dat ze opzij niet wegtrekken. Men meet ruim voor hoofdenploolen en zoomen. De diepte der plooien wordt eerst uitgemeten al vorens de breedti der stof te bepalen, een krap gordijn Is leeljjk. Vallen of kui ven maken dat u extra stof noodig heeft. Men neemt ae om roede an treksel te u- >1- i- zy n, worden ze enkel ongeslagen en tngw- stlkt, maar wanneer het Boompjes mne ten worden is het beter ae op de hand te naaien. BU gevoerde gordijnen wordt da voering gelijk met de gordijnen geknipt, aoomen worden weer op de hand gedaan, zorg ervoor dat er geen steken aan den goeden kant zichtbaar zijn. :r.l3OS 45 or 1e tid 35 i) een flink 3 kopjes), fer de koude o- L: re meisje. Tan einde de Jongere dochter nu toch te kunnen laten trouwen, wordt van een list gebruik gemaakt, waardoor de wet vervuld en tegelijkertijd ontdoken wordt. De oudste dochter wordt ook uitgehu welijkt, doch niet aan een persoon, maar aan een boom of *n bloem. Daarmee is aan de wet, volgens Indische begrippen, voldaan. J. 5- 35 in ot k. m In n- Ti I. o- es Jd 50 ik. u- ht 00 30 I”. 30 ob in is. ilr P- n- r. sl id, tr ie li as STEVIGE LINZENSOEP (4 personen) 000 O. (1 pond) linzen, 4 L. water,*30 O. (ca. 2 afgestreken eetlepels) zout, 500 G. (1 pond) aardappelen, 4 preien, 1 bosje selderij, 80 O. (4 afgestreken eetlepels) boter of margarine, 4 theelepels Maggl's Aroma. Weet ge, dat t voor kleine kleuters zoo heerlijk Is, nu en dan eens met water te mogen knoeien? Neen, dat is verkeerd gezegd: t moet zoo zijn: Weet ge. dat 't voor kleine kleuters zoo nuttig is, nu en dan zich met water te mogen oefenen in 't beheerschen van hun nog onwillige hand- en armspieren, in het bepalen van richting en afstand? Nu; Indien ge het nog niet wist, neemt eens de proef er mee. Dat gaat heel eenvoudig; ge verzamelt wat fleschjes, zalfpotjes, kannetjes of wat ook. dat geschikt Is om water te bevatten. Dan set ge uw kleuter aan zijn lage tafeltje en plaatst daarop *n platte kom of teil. Daarin komen alle heerlijkheden In Brltsch-IndlS bestaan nog vele ty pische gebruiken en wetten. Zoo bestaat er een wet onder de Indische kasten, die verbiedt, dat een jongere dochter eener familie in het huwelijk zal treden, al vorens de oudste dochter een man heeft gevonden. Nu kan het toch voorkomen, dat de Jongste dochter eerder een bewonderaar krijgt, die haar huwen wil, dan het oude- verbergen. om een beter afgewerkt geheel te verkrijgen, om een ouderwetsch hoog raam te breken, of een leelyke boutlijst te verbergen. Het hangt geheel van den aard der meubüeering af, en van uw kamer, wat voor soort val u kiest. Over vallen en gordljn-kulven hebben we reeds eerder gesproken, alleen willen we nog zeggen, dat bij een hoog raam in esn booge kamer vallen uitstekend zijn, om een Intiemer geheel te verkrijgen. Ook kan op een slaapkamer b.v. waar drie smalle ramen naast elkaar zijn, een goed geheel gemaakt worden, door een vul of esn kuif over de geheele breedte te laten door- loopen, (zie teekenlng). BU het maken van ongevoerde gordij nen kan de bovenzoom alleen een enkelen omslag hebben, want deze wordt toch met den trekhond weggewerkt, en het is mto* der dik; onder krtjgen we een breeden zoom. De onderaoom wordt attQd breeder dan de bovenzoom genomen, om de gor dijnen goed af te laten hangen. Alvorens de zoomen te maken worden de zijkanten eerst Ingeslagen. Wanneer het seUkanten De namiddagjapon mag zich steeds In de bysondere voorliefde zoowel van de mode-ontwerpers als van het publiek verheugen. We kunnen er dan ook een elndelooze variatie in brengen. De con fectiemagazijnen hebben een overvolle collectie van deze toiletjes. Toch zullen velen van ons er juist plelzier In heb ben om, met behulp van een goed pa troon. zichzelf zoo’n namiddagcostuum te maken. Er wordt altijd nog veel zwart gedragen, verlevendigd met wit, rood of biljartgroen. Ook kant in zwart of een donkere kleur is In den smaak. Flg. 6477 is van zwart crêpe satin, met een klokkende tuniek, die van vo ren oploopt aan een glad heupstuk. We zien hierbij een rond vest van witte crêpe de chine met afhangende lussen. Het rokje heeft weinig ruimte. heeft om zelf te combineeren en kleeden en stoelbekleedsels juist weet te kiezen. Het ophangen van gordijnen wordt u tegenwoordig gemakkeiyk gemaakt, door allerlei practische dingen, zooals de rails met rolletjes, zoodat u zeer licht behoeft te trekken en de gordijnen prachtig sluiten. Voor vergemakkelUklng bij het maken en wasschen heeft men nog knijpers, welke de plooien bij elkaar houden en waaraan de gordUnen tevens opgehangen kunnen worden, zoodat geen ringen be hoeven te worden aangezet. Om meer ruimte In de kamer te houden, ziet men veel de stang of rails geheel met den erker meegebogen Inplaats van de rechte stang, welke de ruimte vroeger ge heel afsloot en 's avonds veel van de kamer wegnam. Men moet voor een raam jus, wat peper, nootmuskaat en zout, 4 theelepels Maggl’s Aroma. Doe in een pan (groot genoeg om het geheele gerecht te bevatten; bodempje water (ongeveM breng dit aan de kook, voe# aardappelen bjj en laat die op een zeer zacht vuur langzamerhand door en door warm worden (ongeveer uur); voeg er. als het water dreigt te verkoken, ook de melk bij. Fruit intusschen in de koekenpan de fijngesnipperde uien met de boter of het vet mooi bruin (desverklezende onder toevoeging van 1 theelepeltje kerry), roer er dan het fUngesneden (gehakte) vleesch door en zooveel peper, nootmus kaat en zout als voor den smaak noo dig is. Stamp de heete aardappelen met de melk tot purée, roer er het mengsel uit de koekenpan door, proef of er voldoen de zout en krulden in het gerecht zijn en maak het dan af met Maggl's Aroma. Dien de filosoof in een dekschaal op. Bovenwijdte «4 c.M., mouwlengte 26 ÜL, jaslengte 44 c.M. Benoodigd 80 cM. stof vu 1.40 M. breedte, 78 cM. voering van 80 cM. breedte, 3 knoopen. Bovenstaand jasje msskt ge van fantaslestof, terwijl ge het Sommigen prefereeren speciale gordij nen voor den zomer en speciale voor den winter. Men doet dit vaak omdat dikke, mooie materialen des zomers veel te lijden hebben door de zon; men neemt daarom goed waschbare lichte stoffen voor den zomer, doch ook en dit zal In de meeste gevallen wel de reden zijn, voelt men ’s zomers meer voor echt vroolljke kleur rijke stoffen en ’s winters voor dikke af sluitende gordijnen, heerlijk beschuttend tegen de koude. Venster-gordijnen zijn wel ontworpen om voor veel dingen te dienen: Om te be schutten tegen koude, om te beschermen tegen nieuwsgierige blikken van bulten, om onooglljk houtwerk aan ramen en vensters weg te werken en ten slotte om een decoratief aanzien te geven aan de kamer, zoowel van binnen als van bulten af gezien. Men heeft tegenwoordig sooveel stoffen welke zon- en llchtecht zijn, dat men door een weinig meer te besteden, gordijnen kan kiezen, welke goed van kleur blijven en niet door de zon vergaan; vooral in kunstzijde en katoen zijn er stoffen welke onvergankelijk zijn. Neemt u een stof welke op den draad geverfd is en waarvan de kleuren door en door zijn, dan Is het onnoodlg ze te voeren, tenzij u erg gesteld mocht zijn op dikke gordijnen. In hoofdzaak worden gordijnen gevoerd om een net aanzien te verkrijgen, doch ook voor beschutting en om dunne stof zwaarder te maken. Gordijnen welke aan één kant bedrukt zijn hebben aan den onbedrukten kant een voering noodig. omdat men ze, Indien ze voor een venster hangen, van twee kanten kan bekijken. Velours of velvet voor gordijnen zien we vaak aan twee kanten geweven, twee kanten velours; doch men heeft ook velours-gordijnen welke maar één goeden kant hebben. Ook die gordijnen dienen gevoerd te worden. De stoffen welke voor het voeren gebruikt worden zijn gewooniyk effen gordijnstof fen, linnen, kunstzijde of satinet. zy moeten in dé kleur van het gordijn ge kozen worden, of daarmede combineeren. Zoo kan bijvoorbeeld een licht grijs velours-gordyn uitstekend 8»et mauve satinet gevoerd worden. Kiest u vooral Indanthren geverfde stoffen, vooral mauve verschiet vlug. Groen met beige voering staat heel goed, terwijl rood en zandkleur mooi samen gaan en blauw met zilvergrijs een fijne combinatie geven. Geel, goud-geel en goud-bruin zjjn wel de sterkste kleuren voor gordijnen en deze kleuren hebben nog het voordeel haast bij alle kleurschema’s te passen. De kleuren der gordynen moeten passen bij het hoofdschema van uw kamer. By donker noten zal een mooie smaragd groene kleur voor gordijnen goed staan, of wel konlngs-blauw. By donker bruine meubels passen alle goud-tinten en zonnetlnten, terwijl es een donker bruin schema blzonder verleven digen. Licht blauw staat prachtig bij verweerd of grijs eikenhout. Begin met de witte boonen op de be kende wyze gaar te koken. Laat het met lauw water afgewasschen spek uur koken met zooveel water, dat het Juist bedekt is (ongeveer J4 L); leg er dan de gewasschen zuurkool op en na weer uur ook de geschilde aardappelen gen. waarna het koord met *n paar kwas ten wordt afgewerkt en van voren boven het rokje vast gestrikt. Voor de mouwtjes zet u 30 losse st. op en haakt dezelfde ribbels als voor het UJfje. Na ongeveer 5 ribbels begint u aan weerskanten langzaam te meerderen tot u 40 st. hebt. Heeft u 12 ribbels, dan maakt u de toeren telkens korter, tot u, na nog drie ribbels, nog 10 a 12 st. overhoudt. Dan is het mouwtje af. Aan den onder kant haakt u een boordje vaste st. van de gameerlngswol, waarbij u hier en daar 'n steek overslaat, zoodat het boordje nauw om den pols komt te liggen. De tweede mouw breit u evenzoo, waarna u ze dicht naait en in de openlngen zet. Hlerby valt de naad van de mouw boven den naad van het lyfje. Het rokje-haakt u In de andere kleur wol, direct aan het lyfje, als volgt: U haakt 1 vaste st. slaat 1 st. over en haakt 5 stokjes In den daaropvolgenden st. 1 st overslaan, 1 vaste st. 1 st. overslaan, 5 stokjes, enz. By den 2den toer haakt u telkens 5 stokjes In lederen vasten st en 1 vaste st. midden In de 5 stokjes en zoo haakt u ook de volgende toeren, zoodat de waaiertjes schuin boven elkaar kornsn te liggen. De lengte van het rokje kunt u het beste zelf bepalen. Het moet zeer los gehaakt worden. Het lijfje kan vaster. t Is niet alle dagen Zondag! Er zijn van die dagen, dat het werk zich in de huishouding zóó heeft opge- ztapeld, dat we er maar met moeite door- heen kunnen komen: een drukke wasch- dag. een schoonmaakdag. een extra- kamerbeurt, een overvolle verstelmand vult u zelf maar aan. En op soo'n dag sou er kans zijn, dat bet middagmaal in t gedrang kwam, als we er ons niet wisten uit te redden door het bereiden van een maaltyd, die bijna geen werk geeft en die toch smakeiyk en voedzaam is. t Is gemakkeiyk om van dat type altyd eenlge voorbeelden in de keus te hebben: zoowel 's zomers als ’s winters kunnen we ervan profiteeren. Als vanzelf komt ons voor 's zomers in de gedachte de rauwe sla; met harde eieren en gebakken aardappelen samen op tafel gebracht, kunnen we die best als maaltijd aanvaarden, terwijl we aan de bereiding toch niet langer dan een half uurtje tijd behoeven te geven. In den winter valt zoo n koud gerecht minder in den smaak. Dat wil echter niet zeggen, dat we ook dan geen ..gemakke- lyken" maaltyd kunnen bereiden. Een voedzame peulvruchtensoep (erwten-, boonen-, linzen-) kookt feitelyk zichzelf gaar; en als we er maar op tijd de soep groente byvoegen en er pu en dan eens in roeren om de erwten of boonen fyn te wrijven, dan Is daarmee ook M bet werk gedaan. Even weinig toezicht vraagt een maal tijd. die in hoofdzaak uit bruine boonen of capuoyners bestaat; bakken we daar om in *t laatste half uur vóór het aan tafel gaan het spek (en misschien ook in dsaeUde pan wat gesnipperde uien), dan zal met een appel of een sinaasappel als nagerecht iedereen voldaan van tafel gaan. Zeker mogen we als type van gemak- keiyke bereiding ook onzen oud-Holland- schen stamppot niet vergeten; alleen bet feit, dat hier één pan bet geheele mid dagmaal bevat, wyst al op eenvoud en werkbesparing, terwyi er maar weinigen sullen zijn, die op zyn tyd dit wann gediende winterkostje niet waardeeren.W" Beschikken we over een oven, dan vA als weinig bewerkelyk, volledig maal ook de «filosoof niet te versmaden en als we den vorlgen dag reeds hebben gezorgd voor een overschotje vleesch en een ruime hoeveelheid gekookte aardappelen, dan eischt ook deze smakeiyke schotel werke lijk niet meer dan een half uur van onzen kostbaren Ujd. doorstikt, zoodat het eenigszins steviger wordt. Hierna wordt de kraag (desge- wenscht van bont) op de jas gestikt tot midden voor. Op 2 cM afstand van el kaar geeft ge knipjes, zoodat ge de hals lijn flink kunt rekken. BU de voerlngjas kan de plooi midden achter, en het aan geknipte stuk aan den voorkant voor sluiting natuurlijk wegvallen. Ge stikt de voerlngjas in elkaar, ook de mouwtjes er In, waarna ge de rafels van jasje en voering op elkaar neemt en de voering aan den voorkant, langs den hals en onderkant, en aan de mouwtjes langs zoomt. De knoopsgaten worden gemaakt In de linkerhelft van bet jasje, op 2, 11 en 20 c.M. vanaf den bovenkant en 3 c.M. vanaf de terugslagiyn (dus vanaf den kant). Midden achter in den rug maakt ge een ceintuurtje, dat ge 34 cM. lang en c.M. breed knipt, dubbel stikt, en dan In den zijnaad naait «n wel cJC onder bet armsgat. (die dus droog bovenop komen te liggen). Strooi er het zout tusschen en onderzoek, of er op den bodem nog voldoende water is; vul, als dit niet het geval is, de hoe veelheid wat by. ech’er steeds zóó wei nig. dat er by het stampen niets alge- goten behoeft te worden. Laat allee sa men verder gaar worden (nog een goed half uur), neem het spek uit de pan en stamp de verdere benoodlgdheden door elkaar. Meng er tenslotte losjes de witte boonen door, die Inmiddels zyn gaar ge worden en maak het gerecht op smaak af met de Maggl's Aroma. Doe het spek op een vleeschschotel en breng den stamppot in een dek schaal. wordt bygerekend. Mid denachter aan den rug wordt *n 4 cM. breede plooi aan weerskan ten naar *t midden toe Ingeregen en 20 eM. lang Ingestikt. Midden voor rygt ge, zoo wel links als rechts, de tegenstukken op de terugslagiyn om. Hierna kunt ge schou der-, zfj- en mouwnaden dicht stikken en plat persen. Onderaan het mouwtje wosdt de 4 eJC. breede zoom Ingeregen, zoo ook onderaan bet jasje, waarvoor ge eerst even past, ot dit onderaan ceeral gelijk hangt. BU het inzetten der mouw tjes neemt ge den mouwnaad 3 oM. meer naar voren dan den zynaad van het jasje. Het kraagje wordt op vorm ge knipt en van dubbele stof genomen. Het wordt eerst langs den geheelen buiten omtrek gestikt, waarna ge het onthaalt, sn ateede op Mn cM. afstand van meestal Ingeluid door een korte pause, waarin het kind de bul voelt aankomen. Het gaat stil zitten, kucht even en dan breekt de bul los met korte, opeenvol gende hoeststooten. waarbij het kind blauw wordt en naar adem snakt. De gierende Inademing, het ..halen”, zooals de volksmond zegt, brengt slechts wei nig lucht Verademing krygt het kind, als na een 5 10 minuten een taal wit slijm naar bulten wordt gebracht. Voor de oudere kinderen Is deze ziekte wel onaangenaam door deae tal rijke buien, maar zy levert nu niet zoo’n gevaar op voor het leven. Anders Is dit voor het jonge kind onder het Jaar. Herhaaldelijk heeft men dan ook kunnen vaststellen, dat de kleine In de wieg er het leven btf inschiet, meestal door complicaties, waarvan longontste king en oorontsteking wel de meest gevreesde zijn. Gelukkig is de sterfte in de laatste jaren sterk gedaald. WIJ danken dit aan de goede werking van het klnk- hoestvaocin. dat, mits tijdig toegediend, met vry groote zekerheid een slechten afloop voorkomt. Ook als voorbehoed middel is liet werkzaam. Het is goed er nog eens op te wijsen. dat men met de Inspuiting daarvan niet te lang moet wachten en dat men den gunstlgen tijd niet moet laten ver- loopen. De ideeën in de geneeskunde marcheeren langzaam. Maar de tegen- streven (hun aantal slinkt gelukkig) mogen zich troh wel bedenken, welke verantwoordelijkheid zy op zich laden. Vermelden wil ik hier nog het feit, dat kinkhoest by den zuigeling veelal anders verloopt, dat de bekende klnk- hoestbuien zich niet soo teekenend voordoen en dat daardoor de ziekte vaak niet herkend wordt. Indien men echter den raad volgt in het klnkhoestgesln allereerst den zui geling zorgvuldig waar te nemen en by het minste verschijnsel te behandelen dan sullen wy zeker tn veel gezinnen verdriet weten te voorkomen. ▼en de verschillende besmetteiyke school- en kinderziekten, wélke prac- Usch gesproken niemands deur voorby gaan, is de kinkhoest wel zeer bekend. Toch is het goed cm er nog eens over te spreken, omdat my telkens weer op nieuw biykt, dat tal van ouden niet ot onvoldoende op de hoogte zijn van feiten, welke zy hadden moeten weten. In veel gevallen sou dit moeilijkheden, verdriet en zorgen besparen. De kink hoest dan is in de eerste plaats geken merkt door haar buitengewoon groote besmettelijkheid, welke bijna steeds rechtstreeks, dus van kind op kind tot uiting komt. Wanneer dan ook de kink hoest haar intrede gedaan heeft in het gezin, gaat het bijna steeds de heele rU langs. Hoewel niet strikt aan een jaar getijde gebonden, zien wy deze ziekte toch het meest optreden in de koudere Jaargetijden, wanneer sterke tempera tuurswisseling het ontstaan van ver koudheden en bronchlaalcatarrhen be vorderen. Het begin van den kinkhoest is moei lijk aan te geven. In het allereerste tijdperk, het incubattettjdperk (38 da gen). bemerkt men meestal niets. Daar na schijnt het kind verkouden te wor den, heeft wat minder eetlust, is wat hangerig en heeft sfjn lust in spelen verloren. Het begint wat te hoesten, krfjgt een loopenden neus, een lichte temperatuursverhooglng. kortom, al die vorscliijnaelen. welke wij soo geregeld bij tal van verkoudheden kunnen waarne- nen. In dit stadium, het catarrhale stadium, dat gewooniyk een dag of veertien duurt, is het kind reeds zeer besmetteiyk voor de omgeving. Hier door wordt tevens duidelijk, waarom de kinkhoest zich soo snel ultbreldt. daar dese halfzleke kinderen nog vaak met andere in aanraking komen. Geleideiyk wordt nu het hoesten he viger en ontwikkelen zich de klnkhoest- buien, welke aan dese ziekte het be kende karakteristieke beeld geven. Wie desen klnkhoestaanval heeft bygewoond. aal dit beeld niet spoedig vervelen. Het plotselinge begin van dan aanval wordt FILOSOOF (4 personen) 500 G. koud vleesch (een restje soep- 2 KG. 4 flinke uien, L. -melk, 80 G. (4 afgestreken eetlepels) boter, margarine of vet van Fl«- derne van kraag en het strikje zyn van kant. De rok is klokkend, doch niet wijd, zooals op 1 oogenbllk de modelijn Is. Dit tol letje zal zeer chique staan, wanneer we het maken van velours chiffon. POLA. Flg. 6473 is van zeer dichte kantatof of bedrukte crêpe. Wie echter dit cos- tuum van effen stof wil maken, zal er evenveel succes mee hebben, moeten wy voor dit model zeer slank zyn. daar onze vormen ge accentueerd worden door een bles, die van de buste, de taille en de heupen loopt en van achteren In een strik ein digt. De mouwen hebben even onder den elleboog wyde volants. 6478 heeft ook een mooie mo- mouw met lange manchetten crème kantstof. Ook het vest, de Breng de gewasschen linzen aan de kook met het water en het zout; laat ze zachtjes doorkoken tot ze ongeveer gaar zijn (1 h 1J4 uur) en voeg er dan de geschilde aardappelen, de gesnipperde prei en de fUngesneden seldery by. Laat alles samen verder doorkoken en roer herhaaldeiyk in de soep om de linzen en de aardappelen fyn te wryven, zoodat de soep gebonden wordt. Maak se, zoodra ze geiykmatig van dikte is geworden, af met de boter en de Maggl’s Aroma; presenteer er sneedjes geroosterd brood by of dobbelsteentjes oud brood, die in wat boter bruin ge bakken zyn. te staan. En dan geeft ge uw kind een ouden trekpot met water er in en t feest kan beginnen; 1 water wordt gegoten van t trekpotje in een fleechje en van 't fleschje In een kannetje en dan weer in een zalfpotje en soo maar steeds weer tot uw kleuter niet meer geboeid wordt door zyn spel. Maar denk er aan, stoor hem niet voor hU werkeiyk uitgespeeld. Deen, uit geleerd er mee Is. En nog leis: breng hem dadeiyk t begrip bij: *t water be hoort in den bak en nergens anders, dus niet op zyn tafeltje, niet op syn kleertjes en niet op den grond. Probeer het eens op een regendag 1 Ge suit zien, dat uw kleuter geen oogen bllk „lastig’’ Is! J. A. Een heel aardig jurkje kunt u haken in vaste steken voor het lyfje en 'n lossen waalersteek voor het rokje. U neemt voor het lUf je dan liefst *n andere tint of “n andere kleur wol of katoen, dan voor het rokje en van de garneering van het lyfje. U begint met den rug van het lyfje en zet daarvoor 50 losse st. op, daarin haakt u 50 vaste st., waarby u steeds belde lus jes opneemt. Zoo gaat u heen en terug tot u 14 ribbels of 28 toeren hebt ge haakt. Dan haakt u van het begin af slechts 17 vaste st. en gaat op deze 17 st. heen en terug tot u 8 ribbels of 16 toeren hebt voor het schoudertje. Aan den kant van het halsje worden nu 8 losse st. bijgehaakt en nu haakt u. terug gaande, 25 vaste st. voor het voorpand. Als dit even lang Is als de rug breekt u den draad af en haakt het tweede schoudertje met voorpand. De zijnaden worden vervolgens dicht genaaid. waarbU u voldoende opening laat voor de arms gaten. Met de andere wol haakt u nu een klein kraagje langs de halsopening: 5 of 6 toe ren vaste st., waarby u in de rondte zoo veel mindert, dat het werk mooi plat om het halsje ligt. Een laatste toertje voor het doorhalen van een koordje haakt u ook langs den voorkant der belde voor- pandjes. Met dat koord, dat eerst door de halsopening wordt gehaald, worden de belde voorpandjes kruiswegs aaneengere- jf !1- 1" rt ook van een oude jas of mantel kunt maken. Ge siaakt het patroon op de aangegeven maten en knipt het op de vaste UJ- nen uit, waarna ge bet op de stof legt en alles met een 2 cM. breeden naad ultknlpt, terwyi onderaan jasje en mouwtje nog 4 eM. extra voor zoom

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 11