4 I t-7 :T P- I I I 'fl.w 4/ GENEESKUNDIGE KALENDER LEVENSWIJSHEID^ GESCHENKEN WAT ZULLEN WE KOKEN NACHTJAPONNETJE MET VIERKANT HALSJE 1^7' ST. NICOLAAS GEBREID MANTELTJE PEIGNOIRS - 3l! I -N 3 L lï DE JONGE ZUIGELING 11 VOOR MEISJES VAN 3 JAAR .•Ay’?? I I I I I I I I Met bijbehoo rend mutsje voor meisje van ongeveer 9 Verschillende Zuurkool&erechten - Prei en Selder ij als groente I 'll OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN fout m. van geluk worden kan: hopeloose liefde. zwakke menachen. leven liever dan verstand gevaarlijker Is OP VERZOEK VKRA. en PO LA. nt DORA. stoven. ■t I 9 9 OP VERZOEK I I I i s - 1ZJ I I I I len met het leven, het leven ons. een ongeluk.'dat tenminste ken mensch tot een bron munten hun ervaringen zelden voor zichzelf. 20 50 i?. u zelf niet onnoodlg in het 1 anderen! Het kwade, dat ge If zegt, weerlegt niemand maar al te graag geloofd. zelf gemaakt hand taschje of is altijd een aardig St. Nico. Wie bij kinderen niet geliefd is, draagt daarvan self de schuld. 5.20 ett- 9.05 Oa. 520 In 3^* Ironie en satire kwetsen enkel de fljn- gevoellgen; door olifantshuiden dringen zij niet heen. urn :est. tar. tot zijn 05, 8t- ini B). van het taschje, dan wordt dit papier onder het gaas geschoven, en precies vast gestoken. Nu ziet u het gekleurde pa troon door het gaas heen we zorgen na tuurlijk, dat het ovaal precies in het mid den komt). Nu neemt u dezelfde waterverven, en kleurt met een niet te natten kwast het patroon na op het gaas, aooals de kleuren van de teekenlng. Dit doet u voor beide kanten, en u heeft een goed voorbeeld om na te werken. Hoe de steek gewerkt wordt, geeft het voorbeeld naast het taschje aan. Zijn alle bloemen en blaadjes gewerkt, dta nlt b »l tot ovnMnc gaas met Den waren aard der menachen leert men pas kennen in buitengewone oogenbllk- ken des levens. r k tx dj- iek ore oor tal to ss rand ■aan. loog. 8.35 5.20 520 irln" iten. Cha in- In- 111- )a. 7as r _V£_ 122» den. sten. Or. Hol. Les - uu- >pe- Of- sert ian. ver or- Mas 130 fla ir!- alg ep. ila- ert 10- 1.10 20 m- er- n- 30 rie d- 20 m i- 1- i- 50 9- Or- 1220 8e- oop- 1130 Zes- Uit- 9.45 t - 2.30 oen 2.00 da 15— rtjs iota 8.15 wie De bedreiging van een lafaard is als een onweer in den winter, waar man niet bang voor la. i wjj, vrouwen, slechts begrij- e gemakkelijk het is en hoe m, 31 Jaar te zijn,'wij sou- nlet zoolang en zoo vaak kwel- 19 te schijnen. toeren vormen bet patroon, (of meer of minder. die we van gekleurd flanel of ratiné maken, zijn de modellen 6587 en 6589 zeer geschikt, rtg. 6587 heeft een jabot die even door stof heengeregen is en een ongehjken zoom. Fig. 6589 is af gewerkt met een shawlkraag. die omrand is door een smal plisséestrookje. Ook de groote manchetten hebben deze ver siering. Meer gekleed is fig. 6585, die dan ook beter geschikt is voor gelegenheden, waarbij de peignoir dienst doet als statiegewaad, b.v. wanneer we bij de wieg van onze baby de kraamvisite moe ten ontvangen. We kunnen dit costume maken van crêpe de chine of, als we het wat warmer willen hebben, van fluweel met plisséestrooken van zijde. i) wordt door de meeste nooit anders gebruikt dan e. En toch is er ook van Wij, c iucuawicii, icvvu ncvci van de voorschotten, welke wjj van de toekomst leenen, dan van de vaste, zij bet geringe rente van het verleden. Wjj voelen nooit jonger dan als wij het niet meer zijn. een geluk, dat zeer spoedig kan veranderen: vervulde Het bijpassende mutsje. Men eet met witte wol 80 st. op en breit precies een der als bij het begin van *t manteltje, 8 toeren enkel r, 6 toeren r. aan rechter- en aver, aan den Unker- •Itl dezelfde steken op in swart, zilvergrijs, wit, lila of andere contrasteerende kleu ren. Ook kunt u het gaas aan den binnen kant van het ovaal nog opvullen met ste ken in een andere kleur dan buiten het ovaal. Men kan verschillende mooie ideeën krijgen door het werken over borduur gaas met den steek op ons voorbeeld. Symmetrische figuren kunnen daarin ook heel mooi zijn, vooral wanneer de kleuren met smaak gekozen worden. Eenlge kleu ren voor het symmetrischs patroon zijn op de schets geheel bovenaan aangegevan. No. 3 Is een allerliefst avondtaschje met een midden-motlef van fijne roosjes, sa is ook op dezelfde manier bewerkt. We maken voor dit middenstuk weer een ge kleurde teekenlng. U trekt eerst vier cirkels vlak naast elkaar en u verdeelt eiken cirkel met lijnen, zooals op het voorbeeld. Een geteekende cirkel is weer noodlg cm alle andere na te trekken. Boven en onder de rjj van vier cirkels krijgen we een rij van drie, elke cirkel gevoegd tusschen twee van de middelste rjj, zie teekenlng: tus schen elk roosje komt ook nu een blaadje. Alle motieven zijn gemakkeljjk te tee- kenen, maar indien u er nog veel moeite mee heeft, dan kunt u tegen insluiting van 25 ct, aan postzegels een gekleurde teekenlng toegezonden krijgen, welke u dan kunt natrekken en overkleuren op bet gaas. Men vermelde duidelijk adres, en slulte de afbeelding ran bet gewenachte taschje in. gen, zoolang de borstvoeding nog on voldoende is. Het water vervult dan wel degelijk een belangrijke functie in de lichaamshulshouding van den zuigeling. Nadeellg echter acht ik, hetgeen ook vaak geschiedt, de toediening van suiker water. Het Is een geliefd volksmiddel, dat echter niet altjjd volkomen onschuldig Is. Gemakkelijk toch kan een te groote hoeveelheid suiker aanleiding worden, dat er abnormale gistingen in het darmkanaal gaan ontstaan, of i bacteriênflora, welke zich in het lichaam geleidelijk gaat ontwil ongunstig beïnvloed wordt. Wat voor het eerste jaar geldt In de eerste dagen van nog groot wicht. Men vermjjde alle schadelijl zooveel mogelljk. Met de toedlenir sulver frlsch water wordt echter zuigeling goed gediend. Ik vHl hier thans over de voedin der weinig zeggen. Bekend is, voldoende borstvoeding en goede t ging de zuigeling veilig is. Maar i bekend is, dat bij onvoldoende boi ding met behulp van kunstmatig ding eveneens een veilige weg vinden. Dit is geen geneeskunde geneeskunst. Dat hier herbaaldelUI bloem er door, laat ze lichtbruin fruiten en maakt er dan *n saus van met on geveer K' liter van het kooknat van de prei. Men voegt er den azijn bij met wat geraspte nootmuseaat, misschien ook nog *n weinig zout en laat de prei In deze saus nog even stoven. dus: den kant en dan met de gekleurde wol: 1ste toer: telkens 2 st. samenbreien. 2de "j Onder ziet u nog een zwart zijden taschje met appliqué van gouden regen. De bloemen en bladen alleen worden ge- appliqueerd. de stengels en groene bloem knoppen worden geborduurd. Voor de bloem kiezen we licht goto zijde of vilt. We krijgen natuurlijk van binnen aan mooie voering, welke gelijk met den vorm van het taschje geknipt wordt, Xn bat avondtaschje kunnen we langs den bin nenkant een fjjn galonnetje van kleine roosjes werken. Aardige beugeltjes koopen we al zeer billijk tegenwoordig. AIQMOQK. V De feestelijke belangstelling van fami lie, vrienden en kennissen, waarmee de intree in deze wereld van den jongen burger begroet wordt, vindt veelal uiting in tal van wenken en raadgevingen, waarvan de goedgemeendbeid en de waarde geen gelijken tred houden. Het Is daarom goed om nog eens te praten over wat men niet en wat men wel moet doen. Geen fout maakt men. Indien men den zuigeling, behoudens wassohen en verdrogen, de eerste 34 uur rustig in zijn wieg laat liggen. Evenmin maakt men een fout, als men probeert hem aan de moederborst te laten drinken. Maar men spanne zijn verwachtingen ten deae niet te hoog. Want ook deae functie moet rich ontwikkelen en kost dus even tijd. Men make zich daarover dus geen zor- gen. dat allee niet dadelijk van een leien dakje gaat. Goed doet men echter als men in die eerste dagen zorgt voor ruime toediening van vloeistof, In den vorm van frlsch water. Het heeft onmiskenbare voordeelen om dadelijk te beginnen de vloelstofverllezen aan te vullen. Op de geneeskundige motieven wil Ik hier ter plaatse niet ingaan en dus hierbij alleen bet feit zelf vermelden. In de praktijk nu rie ik herhaaldelljk, dat dit goede principe op onjuiste wijze wordt nagestreefd. Dat men in plaats van gewoon frlsch leidingwater gekookt water gaat geven, is zeer zeker onnoodlg. gezien de goede kwaliteit van ons drinkwater. Trouwens ook by andere kinderen geeft men onnoodlg bij verschillende ziekte toestanden gekookt water. Als de royale gevers hier weer eens even nadachten en zich herinnerden: '„Wat gjj niét wüt, dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet,** dan zou zulks wel nagelaten worden, want lauw gekookt water is een flauwe drank, die rAaar weinigen kan bekoren. Men geve dus gerust met een lepeltje frlsch ongekookt water in de eerste da- Zourfcool met ossetong. Bjj een ver- sche ossetong neemt men 3 pond zuur kool, 1 ons lardeerspek, 1 ui, 2 wortel tjes. 3 kruidnagelen, ’n laurierblad, ’n stukje mierikswortel 3 eetlepels zout, 1 theelepel salpeter, 1 theelepel basterd suiker. Men laat de tong eerst, in ruim water, een uur lang uittrekken, dan schuurt men ze rondom goed af met grof zout, droogt ze daarna en snijdt er het keelstuk af. Zout, salpeter en basterdsuiker roert men goed docr elkaar en wrijft de tong daarmee In. Zoo legt men ze in een schotel, dekt ze af iget ‘n doekje en laat ze twee dagen staan; na één tag keert men ze om. Na die twee dagen wascht men de tong goed af, droogt ze en zet ze op met net zooveel kokend wa ter, dat ze precies onder staat. Men Joet er de twee worteltjes bij en ’n stukje geschilden mierikswortel en laat ze heel zachtjes gaar smoren. Daarvoor rekent men uur, toer: 1 st. breien, 1 lus opnenu breien, enz. Heeft men 4 keer bet patroon gt dan breit men 1 toer r., 1 toer a> toer r. en verder ook aan den re kant r. en aan den linkerkant av< volgt: 1ste toer: 4 st. breien, 2 st. si breien. 8 st. breien en zoo om en st. samenbrelen, 8 st. breien, tot c laatst 4 st. gebreid worden. 2de toer: 4 gt. breien, 2 st. si breien, 7 st. breien. Verder om en om 2 st samenbreien, 7 st breien, tot er 8 st worden aan het einde van de De happy-coat heeft al weer afgedaan de pyama bekleedt nog steeds een wankele positie in het rijk van de vrouw. De peignoir heeft voor ons, mo derne vrouwen, weinig beteekenis meer. WU loepen *s morgens niet meer met *n sleutelmandje in de hand van de provisiekast naar de keuken, om dan tegen elf uur ons toilet te gaan ma ken, nee we hebben *s morgens al vroeg gezwommen, zijn haastig naar kantoor gegaan of trekken er direct na het ontbijt al op uit om maatschappe lijk werk te doen. En toch kunnen we niet bulten een peignoir om even aan te schieten als we over de koude gang moeten, of om *s morgens vlug het eerste kopje thee naar onze huisgenoo- ten te brengen. Voor zoo’n eenvoudige warme japon, Zuurkool met appelen is een veel een voudiger zuurkoolgerecht. Men neemt hiervoor evenveel gewicht aan appelen als aan zuurkool. De zuurkool wordt even omgespoeld, uitgedrukt en met heel weinig water opgezet met de in stukjes gesneden appelen. Hierbij voegt men nog. op 1 pond zuurkool: één ui. een lepel varkensreuzel ofwel ’n stukje spek en laat alles heel zachtjes koken tot de appelen goed gaar zijn. De saus wordt een weinig gebonden. De zuurkool, op deze manier klaar gemaakt, ziet er mooi blank en zeer smakelijk uit. Ze zijn gelukkig* niet zoo buitengewoon bewerkelijk, zoodat u ze nog wel af krijgt voor den bewusten avond. Maar denkt u niet tijd in overvloed te hebben, een week is zoo om. Het onderstaande modelletje met rits sluiting werken we op borduurgaas. U kunt het taschje zoo groot maken, als u zelf verlangt. Den voor- en achterkant bewerken we met het zelfde motief. We trekken een zuiver ovaal op het gaas met potlood. Wilt u, dat de lijn duidelijk blijft, trek haar dan zuiver na met waterverf, b.v. in rood. U teekent de bloemen op een stukje papier, waarop hetzelfde ovaal ge- teekend is, en u geeft hierop met water verf de kleur aan. Wilt u de bloemen in rose maken, dan wordt het middelste cir keltje diep rose, en de buitenrand wordt bleek rose. Om- de bloemen precies gelijk te teekenen. teekent u de bloem eenmaal en trekt dezelfde bloem steeds na met be hulp van carbonpapier. Twee geheele bloemen ziet u in het midden, de andere z|jn alle half geteekend, omdat ze in het ovaal vallen. Is uw taschje grooter, dan maakt u wat meer groote bloemen in het midden, ervoor zorgende, dat ze regel matig geplaatst worden. De blaadjes worden ook regelmatig ge plaatst en groen gekleurd. Heeft u dit ovaal met gekleurde bloempjes op een blad papier geteekend, zoo groot als één kant Prei als groente. Ik geloof, dat prei als apart gerecht niet veel gegeten wordt en toch kunnen we er den heeien winter een smakelijke versche groente aan hebben. Daarvoor wordt dan niet de dunne zomerpret gebruikt, maar de dikke soorten winterpret, welke minder uiengeur hebben. Men snijdt het groen van de schach ten af en aan den bovenkant de wor teltjes en dan moet de prei berhaalde- Hjk en zorgvuldig gewasschen worden, zoodat er geen zand in achterblijft. Nu kan men de prei op verschillende ma nieren klaar maken. Zuurkool is een van de groenten, die we in den winter bizonder waardeeren. We maken er ’n stevigen kost van voor veel hongerige magen, en daar zuurkool zoo gemakkeljjk verteerbaar is, is ze zelfs ook geschikt voor zieken en her stellenden. Stamppot van zuurkool met spek of met krapjes en apart gekookte zuurkool met varkensvleesch, met carbonaadjes of met versche worst, kennen we na tuurlijk allemaal. De fijnere gerechten van zuurkool, die misschien ook wel eens te pas kunnen komen, zullen we van- daag eens bespreken. Prei in een vuurvasten schotel. Hier voor snijdt men de schoongemaakte en goed gewasschen prei niet in stukken, maar men geeft er in de lengte *n paar sneden in, zoodat de schachten echter nog heel blijven. Men kookt ze dan on geveer 5 minuten in ruim water, giet het water af, laat de prei uitlekken en te daarna in een vuurvasten met een weinlgje water, wat an jus en ’n tikje zout. Men r wat paneermeel over, legt hier 'n kluitje ’oter of wat vet van laat ze in een matig warmen ir stoven. Ook kan men ze op i pitje van gas- of petroleumstel o ze dan ongeveer 2 uur laten den achter een 4 cM. tweede en 14 c M. lange ploot instikken, welke ge plat legt en dan nog aan beide kanten op M C.M. vanaf het stiksel doorstikt. Vervolgens kunt ge schouder-, zjj- en mouwnaden met een platten naad verbinden, waarna ge onderaan een 3 cM. breeden zoom In stikt. Den onderkant der mouwtjes werkt ga naar den goeden kant af met een biesje, dat ge 30 cM. lang en 6 cM. breed knipt en hetwelk aan- en overgestikt wordt. Bjj het Inzetten der mouwtjes neemt ge den naad 2 cM. meer naar voren dan den zijnaad, waarna ge het mouwtje op het nachtjaponnetje over- stikt. Het halsje en de omslagen der mouwtjes kunt ge afwerken met een smal gehaakt puntje, waarvoor ge langs het halsje eerst een smal soompje rijgt, of wel ge werkt belde af met een puntje, dat aan- en op den verkeerden kant over gestikt wordt. De knoopsgaten worden tngemaakt op 1. 9 en 17 eM. vanaf den bovenkant van het splltje, waarna ge aan den anderen kant de knoopjes aanzet. DINY. Gestoofde preL Hiervoor neemt men op ongeveer 16 k 18 dikke preien: *n half ons boter, 25 gram bloem, 2 eetlepels vol azijn, zout en nootmuseaat naar smaak. Als de preien goed schoongemaakt en gewasschen zijn, snjjdt men ze in stuk ken, zet ze op met ’n weinig water en "n theelepel zout en laat ze, onder her haald roeren, zachtjes gaar stoven. In- Mugacten Knelt men dq boter» roert (te Lengte 66 cM., Bovenwijdte 64 e.M, mouwlengte 32 cM. Benoodlgd: 2)4 el flanel van 70 c.M. breedte. 3 knoopjes, een kluwtje coton perlé no. 12 of 1.30 M. kant van één cM. breedte. Bovenstaand nachtjaponnetje kunt ge maken van effen, gestreept of gebloemd flanel, terwijl ge er ook zephir of katoen voor kunt nemen. Ge maakt het patroon op de aangegeven maten, waarna ge het Op de vaste lijnen uitknipt en t patroon zóó op de stof legt, dat ge eerst de beide mouwtjes, daaronder den voorkant en daar weer onder den rugkant weg kunt knippen, alles met een cM. breeden naad. Nu begint ge middenvoor het 34 cM. lange en 3 cM. breede splltje in te ma ken, waarvoor ge twee splitreepjes knipt, welke 28 c.M. lang en 6 cM. breed zijn. Deze worden op den verkeerden kant aan-, en op den goeden kant overgestikt, zoo dat ze na afwerking 3 c.M. breed zijn. Van hier af meet ge eerst 2<4 c.M., en dan 4 eM., waarna ge op dese Afstanden aan belde kanten een plooitje instikt, dat Mn «M breed ia, BKM kunt m «M- selderijknollen sen smakelijke groente schotel klaar te maken, waarmee we onze lijst van versche wintergroenten nog kunnen aanvullen. Ik denk, dat de go stoofde selderijknoUen, waarvan ik hieronder het recept geef, wel Wj velen in den smaak zullen vallen. Bovendien moet het gerecht buitengewoon gezond zijn en, naar men zegt, een middel tegen rheumatlek. Maar dat laatste weet Ik niet bij ondervinding I Het hieronder beschreven manteltje met mutsje wordt gebreid in witte wol. met smalle strepen van rose, lichtblauw, lila of zachtgroen. Men begint te breien onder aan den rug. waarvoor men 90 st. opzet met -witte wol. Men breit 8 toeren enkel rechts, zoodat er ribbels gevormd wor den, dan 6 toeren r. aan den rechter kant en aver, aan den linkerkant, te beginnen met t. 15de toer: Met gekleurde wol breit men den geheelen toer telkens 3 st. sa men. 16de toer: 1 st r, 1 lus tusseben 3 st opnemen en breien en dit herhalen tot aan het einde van den toer; 2 st. breien in den laatsten st Men beeft na desen gaatjestoer weer hetzelfde aantal st op de naald als bij het begin. Met witte wol 6 toeren breien, r. aan den rechterkant en aver, aan den lin kerkant Deze 8 dat nog 8 keer naarmate men bet manteltje korter of langer wil hebben) wordt herhaald, tot men aan de mouwtjes is gekomen. Nu worden, aan weerskanten van het werk, 42 st bij opgezet voor de mouw tjes. Men breit dan op de aldus verkre gen 174 st nog 3 keer het patroon en is dan aan het halsje. Volgende toer: 75 st. breien, 24 st afkanten, 75 st breien. Volgende toer: aver, breien op de laatste 75 st Vol- 1 gende toer: aan den kant van het halsje i 17 st b|j opzetten. Men vervolgt het 1 patroon op deze- 92 st. tot men in het geheel voor bet mouwtje 6 keer het pa- 1 troon heeft gebreid. Nu kant men voor, het mouwtje 42 st. af en breit op de£. overgebleven st het patroon door, tot het voorpandje even lang is en eender als de rug. Men eindigt hier dus met 8 1 toeren enkel r. Afkanten. Nu breit men het tweede voorpandje op de 75 st, die op de naald waren blij- i ven staan, op dezelfde manier, natuur- i lijk zóó, dat beide voorpandjes tegen over elkaar komen. Zuurkool met fazant Bij een fazant neemt men 2 pond zuurkool, pond doorregen spek en yt liter witten wijn. De fazant wordt aan alle kanten met zout ingewreven, het borstgedeelte wordt gelardeerd en dan wordt de vogel mooi bruin gebraden in boter. De jus wordt afgemaakt met ’n weinig water. De zuurkool wordt even uitgespoeld en goed uitgedrukt. Dan legt men ze in ’n pan. met het stukje spek in *t mid den. Men giet er K L. witten wijn over met evenveel water en laat de kool 1 uur lang zachtjes stoven. Dan neemt men het spek er uit, legt den gebraden fazant er voor in de plaats en laat dit weer 1J4 uur stoven. Daarna verwijdert men het lardeerspek, de fazant wordt in nette stukjes gesneden en midden op een verwarmden schotel gelegd. De zuurkool legt men in een krans daar omheen. Het spek wordt, in plakjes ge sneden, tegen de zuurkool aangelegd. Men geeft bij dit gerecht aardappelpu- rée. Is de schotel nu groot genoeg, dan kan men die purée er in "n rand omheen leggen of spuiten, anders presenteert men er haar apert bij, evenals de Jus. gebreid naald. 3de toer: 3 st. breien, 2 st. samen breien, 9 st. breien: verder om en om 2 st. samenbreien, 6 st. breien. Aan bet eind van de naald 4 st. breien. 4de toer: 4 st. breien, 2 st. samen breien, 5 st. breien; verder om en om 2 st. samenbreien, 5 st. breien. Aan het eind van de naald 1 st breien. 5de toer: overbreien. 6de toer: 4 st breien, 3 st. samen breien. 4 st breien, enz. Op het laatst van de naald 2 st samenbreien. 7de toer: overbreien. 8ste toer: 4 st. breien, 3 st samen breien, 3 st. breien: verder, om en om, 2 st. samenbreien. 3 st breien. Op het laatst van de naald 4 st breien. 9de toer: overbreien. 10de toer: 3 st. breien. 2 st. samen breien, 2 st. breien: verder om en om 2 st. samenbreien, 2 st breien. Op het laatst van de naald 3 st. breien. Dan breekt men den draad af, steekt hem in een naald en haalt daarmede den draad door al de steken, die men aldus bij elkaar naait Men strijkt het werk aan beide kanten onder een vochtigen doek. Dan haakt men met de gekleurde wol een randje vaste steken langs voorpanden en halsje van het manteltje en ook langs de mouwtjes, nadat men manteltje en mouwtjes heeft dichtgenaaid. Ten slotte naait men *n paar zijden linten bjj bet halsje en halverwege de voorpandjes van het manteltje voor de sluiting, zet zjjden keelbandjes aan het mutsje en *n paar strikken of rosetten opzjj er van. De volgende week volgt het gevraagde patroon voor een gebreid jurkje en een voor gehaakte slaapsokken. De zuurkool wordt even omgespoeld en goed uitgedrukt; daarna maakt men haar los met *n paar vorken, totdat er geen proppen meer in zijn. In een pan zeeft men 1 L. bouillon van de tong, brengt die aan de kook en legt de zuur kool er in, met "n kuiltje in t midden. In dat kuiltje legt men het stukje spek, een ui, waarin men de 3 kruidnagelen heeft gestoken en *n laurierblad. Zoo laat men de zuurkool heel Zachtjes sto ven. Na een uur neemt men de ui en het laurierblad er uit, evenals het spek en laat daarna de zuurkool nog *n paar uren stoven. Men giet dan het vocht van de kool en bindt dit met een weinig sago voor saus. Vóór het opdoen haalt men het dikke vel van de tong en snijd't ze in lange plakken. De zuurkool legt men midden op een verwarmden schotel en daar om heen schikt men de plakken tong. Men geeft ook bij deze zuurkool aardappel puree, die men ofwel apart kan preeen- teeren, evenals de saus, ofwel in een rand om den schotel arrangeert. behoeft niet geweten te worden s kunstmatige voedingswijze, welk< onschatbare diensten bewijst In tl gevallen, maar aan een gebrekkig passing daarvan. Nog voor één ding wil ik waarscl Houdt verkouden menschen van d< weg. De Jonge zuigeling is vétbat is nog net papier, ook op epldemll gebied. Zijn immuniteit moet du noodeloos op de proef gesteld w Daarom mjjn raad: zet den zuigel een afzonderlijke kamer en hem rust genieten om te groeien noodelooze gevaren. Gestoofde seMerUkoeltan. Een M meer groote selderlJknollen worden ge schud. in stukjes gesneden en dan M minuten in kokend water met zout go- legd. Dan laat men ze op een vergM uitdruipen. Intusschen bestrijkt men een platte pan goed met boter en legt de selderij daarin met een ui en wat krul den. bijv, peterselie, kervel en thfjm: verder zout, peper en *n scheutje bouil lon. Hierin laat men de stukjes selderij, op een' klein pitje, zachtjes gaar stoven, waar men *n goed uur voor noodlg beeft. Men schept dan de selderij in een ver warmde schaal, bindt de saus met *n weinig bloem en giet die over de groente heen. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL. Niets laat WU schikt schotel bruin in ong wensch. stoyen. Ook

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1931 | | pagina 11