4
I
t-7
:T
P-
I
I
I
'fl.w
4/
GENEESKUNDIGE KALENDER
LEVENSWIJSHEID^
GESCHENKEN
WAT ZULLEN WE KOKEN
NACHTJAPONNETJE
MET VIERKANT HALSJE
1^7'
ST. NICOLAAS
GEBREID MANTELTJE
PEIGNOIRS -
3l!
I
-N
3
L
lï
DE JONGE ZUIGELING
11
VOOR MEISJES VAN 3 JAAR
.•Ay’??
I
I
I
I
I
I
I
I
Met bijbehoo rend mutsje voor meisje van ongeveer 9
Verschillende Zuurkool&erechten - Prei en Selder ij als groente
I
'll
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
fout
m.
van geluk worden kan: hopeloose liefde.
zwakke menachen. leven liever
dan verstand
gevaarlijker
Is
OP VERZOEK
VKRA.
en
PO LA.
nt
DORA.
stoven.
■t
I
9
9
OP VERZOEK
I
I
I
i
s
- 1ZJ
I
I
I
I
len met het leven, het leven
ons.
een ongeluk.'dat tenminste
ken mensch tot een bron
munten hun ervaringen
zelden voor zichzelf.
20
50
i?.
u zelf niet onnoodlg in het
1 anderen! Het kwade, dat ge
If zegt, weerlegt niemand
maar al te graag geloofd.
zelf gemaakt hand taschje of
is altijd een aardig St. Nico.
Wie bij kinderen niet geliefd is, draagt
daarvan self de schuld.
5.20
ett-
9.05
Oa.
520
In
3^*
Ironie en satire kwetsen enkel de fljn-
gevoellgen; door olifantshuiden dringen
zij niet heen.
urn
:est.
tar.
tot
zijn
05,
8t-
ini
B).
van het taschje, dan wordt dit papier
onder het gaas geschoven, en precies vast
gestoken. Nu ziet u het gekleurde pa
troon door het gaas heen we zorgen na
tuurlijk, dat het ovaal precies in het mid
den komt).
Nu neemt u dezelfde waterverven, en
kleurt met een niet te natten kwast het
patroon na op het gaas, aooals de kleuren
van de teekenlng. Dit doet u voor beide
kanten, en u heeft een goed voorbeeld om
na te werken. Hoe de steek gewerkt wordt,
geeft het voorbeeld naast het taschje aan.
Zijn alle bloemen en blaadjes gewerkt,
dta nlt b »l tot ovnMnc gaas met
Den waren aard der menachen leert men
pas kennen in buitengewone oogenbllk-
ken des levens.
r
k
tx
dj-
iek
ore
oor
tal
to
ss
rand
■aan.
loog.
8.35
5.20
520
irln"
iten.
Cha
in-
In-
111-
)a.
7as
r _V£_
122»
den.
sten.
Or.
Hol.
Les -
uu-
>pe-
Of-
sert
ian.
ver
or-
Mas
130
fla
ir!-
alg
ep.
ila-
ert
10-
1.10
20
m-
er-
n-
30
rie
d-
20
m
i-
1-
i-
50
9-
Or-
1220
8e-
oop-
1130
Zes-
Uit-
9.45
t -
2.30
oen
2.00
da
15—
rtjs
iota
8.15
wie
De bedreiging van een lafaard is als
een onweer in den winter, waar man
niet bang voor la.
i wjj, vrouwen, slechts begrij-
e gemakkelijk het is en hoe
m, 31 Jaar te zijn,'wij sou-
nlet zoolang en zoo vaak kwel-
19 te schijnen.
toeren vormen bet patroon,
(of meer of minder.
die we van gekleurd flanel of ratiné
maken, zijn de modellen 6587 en 6589
zeer geschikt, rtg. 6587 heeft een jabot
die even door stof heengeregen is
en een ongehjken zoom. Fig. 6589 is af
gewerkt met een shawlkraag. die omrand
is door een smal plisséestrookje. Ook
de groote manchetten hebben deze ver
siering.
Meer gekleed is fig. 6585, die dan ook
beter geschikt is voor gelegenheden,
waarbij de peignoir dienst doet als
statiegewaad, b.v. wanneer we bij de
wieg van onze baby de kraamvisite moe
ten ontvangen. We kunnen dit costume
maken van crêpe de chine of, als we het
wat warmer willen hebben, van fluweel
met plisséestrooken van zijde.
i) wordt door de meeste
nooit anders gebruikt dan
e. En toch is er ook van
Wij, c iucuawicii, icvvu ncvci
van de voorschotten, welke wjj van de
toekomst leenen, dan van de vaste, zij
bet geringe rente van het verleden.
Wjj voelen nooit jonger dan als wij
het niet meer zijn.
een geluk, dat zeer spoedig
kan veranderen: vervulde
Het bijpassende mutsje. Men eet met
witte wol 80 st. op en breit precies een
der als bij het begin van *t manteltje,
8 toeren enkel r, 6 toeren r. aan
rechter- en aver, aan den Unker-
•Itl
dezelfde steken op in swart, zilvergrijs,
wit, lila of andere contrasteerende kleu
ren. Ook kunt u het gaas aan den binnen
kant van het ovaal nog opvullen met ste
ken in een andere kleur dan buiten het
ovaal. Men kan verschillende mooie ideeën
krijgen door het werken over borduur
gaas met den steek op ons voorbeeld.
Symmetrische figuren kunnen daarin ook
heel mooi zijn, vooral wanneer de kleuren
met smaak gekozen worden. Eenlge kleu
ren voor het symmetrischs patroon zijn
op de schets geheel bovenaan aangegevan.
No. 3 Is een allerliefst avondtaschje met
een midden-motlef van fijne roosjes, sa
is ook op dezelfde manier bewerkt. We
maken voor dit middenstuk weer een ge
kleurde teekenlng.
U trekt eerst vier cirkels vlak naast
elkaar en u verdeelt eiken cirkel met
lijnen, zooals op het voorbeeld.
Een geteekende cirkel is weer noodlg cm
alle andere na te trekken. Boven en onder
de rjj van vier cirkels krijgen we een rij
van drie, elke cirkel gevoegd tusschen twee
van de middelste rjj, zie teekenlng: tus
schen elk roosje komt ook nu een blaadje.
Alle motieven zijn gemakkeljjk te tee-
kenen, maar indien u er nog veel moeite
mee heeft, dan kunt u tegen insluiting
van 25 ct, aan postzegels een gekleurde
teekenlng toegezonden krijgen, welke u
dan kunt natrekken en overkleuren op bet
gaas. Men vermelde duidelijk adres, en
slulte de afbeelding ran bet gewenachte
taschje in.
gen, zoolang de borstvoeding nog on
voldoende is. Het water vervult dan wel
degelijk een belangrijke functie in de
lichaamshulshouding van den zuigeling.
Nadeellg echter acht ik, hetgeen ook
vaak geschiedt, de toediening van suiker
water. Het Is een geliefd volksmiddel,
dat echter niet altjjd volkomen onschuldig
Is. Gemakkelijk toch kan een te groote
hoeveelheid suiker aanleiding worden,
dat er abnormale gistingen in het
darmkanaal gaan ontstaan, of i
bacteriênflora, welke zich in het
lichaam geleidelijk gaat ontwil
ongunstig beïnvloed wordt.
Wat voor het eerste jaar geldt
In de eerste dagen van nog groot
wicht. Men vermjjde alle schadelijl
zooveel mogelljk. Met de toedlenir
sulver frlsch water wordt echter
zuigeling goed gediend.
Ik vHl hier thans over de voedin
der weinig zeggen. Bekend is,
voldoende borstvoeding en goede t
ging de zuigeling veilig is. Maar i
bekend is, dat bij onvoldoende boi
ding met behulp van kunstmatig
ding eveneens een veilige weg
vinden. Dit is geen geneeskunde
geneeskunst. Dat hier herbaaldelUI
bloem er door, laat ze lichtbruin fruiten
en maakt er dan *n saus van met on
geveer K' liter van het kooknat van de
prei. Men voegt er den azijn bij met wat
geraspte nootmuseaat, misschien ook nog
*n weinig zout en laat de prei In deze
saus nog even stoven.
dus:
den
kant en dan met de gekleurde wol: 1ste
toer: telkens 2 st. samenbreien. 2de
"j
Onder ziet u nog een zwart zijden
taschje met appliqué van gouden regen.
De bloemen en bladen alleen worden ge-
appliqueerd. de stengels en groene bloem
knoppen worden geborduurd.
Voor de bloem kiezen we licht goto
zijde of vilt.
We krijgen natuurlijk van binnen aan
mooie voering, welke gelijk met den vorm
van het taschje geknipt wordt, Xn bat
avondtaschje kunnen we langs den bin
nenkant een fjjn galonnetje van kleine
roosjes werken. Aardige beugeltjes koopen
we al zeer billijk tegenwoordig.
AIQMOQK.
V
De feestelijke belangstelling van fami
lie, vrienden en kennissen, waarmee de
intree in deze wereld van den jongen
burger begroet wordt, vindt veelal uiting
in tal van wenken en raadgevingen,
waarvan de goedgemeendbeid en de
waarde geen gelijken tred houden. Het
Is daarom goed om nog eens te praten
over wat men niet en wat men wel moet
doen.
Geen fout maakt men. Indien men
den zuigeling, behoudens wassohen en
verdrogen, de eerste 34 uur rustig in zijn
wieg laat liggen. Evenmin maakt men
een fout, als men probeert hem aan de
moederborst te laten drinken. Maar men
spanne zijn verwachtingen ten deae niet
te hoog. Want ook deae functie moet
rich ontwikkelen en kost dus even tijd.
Men make zich daarover dus geen zor-
gen. dat allee niet dadelijk van een leien
dakje gaat. Goed doet men echter als
men in die eerste dagen zorgt voor ruime
toediening van vloeistof, In den vorm van
frlsch water. Het heeft onmiskenbare
voordeelen om dadelijk te beginnen de
vloelstofverllezen aan te vullen. Op de
geneeskundige motieven wil Ik hier ter
plaatse niet ingaan en dus hierbij alleen
bet feit zelf vermelden.
In de praktijk nu rie ik herhaaldelljk,
dat dit goede principe op onjuiste wijze
wordt nagestreefd. Dat men in plaats van
gewoon frlsch leidingwater gekookt water
gaat geven, is zeer zeker onnoodlg. gezien
de goede kwaliteit van ons drinkwater.
Trouwens ook by andere kinderen geeft
men onnoodlg bij verschillende ziekte
toestanden gekookt water. Als de royale
gevers hier weer eens even nadachten en
zich herinnerden: '„Wat gjj niét wüt, dat
u geschiedt, doe dat ook een ander niet,**
dan zou zulks wel nagelaten worden,
want lauw gekookt water is een flauwe
drank, die rAaar weinigen kan bekoren.
Men geve dus gerust met een lepeltje
frlsch ongekookt water in de eerste da-
Zourfcool met ossetong. Bjj een ver-
sche ossetong neemt men 3 pond zuur
kool, 1 ons lardeerspek, 1 ui, 2 wortel
tjes. 3 kruidnagelen, ’n laurierblad, ’n
stukje mierikswortel 3 eetlepels zout, 1
theelepel salpeter, 1 theelepel basterd
suiker.
Men laat de tong eerst, in ruim water,
een uur lang uittrekken, dan schuurt men
ze rondom goed af met grof zout, droogt
ze daarna en snijdt er het keelstuk af.
Zout, salpeter en basterdsuiker roert
men goed docr elkaar en wrijft de tong
daarmee In. Zoo legt men ze in een
schotel, dekt ze af iget ‘n doekje en
laat ze twee dagen staan; na één tag
keert men ze om. Na die twee dagen
wascht men de tong goed af, droogt ze
en zet ze op met net zooveel kokend wa
ter, dat ze precies onder staat. Men Joet
er de twee worteltjes bij en ’n stukje
geschilden mierikswortel en laat ze heel
zachtjes gaar smoren. Daarvoor rekent
men uur,
toer: 1 st. breien, 1 lus opnenu
breien, enz.
Heeft men 4 keer bet patroon gt
dan breit men 1 toer r., 1 toer a>
toer r. en verder ook aan den re
kant r. en aan den linkerkant av<
volgt:
1ste toer: 4 st. breien, 2 st. si
breien. 8 st. breien en zoo om en
st. samenbrelen, 8 st. breien, tot c
laatst 4 st. gebreid worden.
2de toer: 4 gt. breien, 2 st. si
breien, 7 st. breien. Verder om en om 2
st samenbreien, 7 st breien, tot er 8 st
worden aan het einde van de
De happy-coat heeft al weer afgedaan
de pyama bekleedt nog steeds een
wankele positie in het rijk van de
vrouw. De peignoir heeft voor ons, mo
derne vrouwen, weinig beteekenis meer.
WU loepen *s morgens niet meer met
*n sleutelmandje in de hand van de
provisiekast naar de keuken, om dan
tegen elf uur ons toilet te gaan ma
ken, nee we hebben *s morgens al
vroeg gezwommen, zijn haastig naar
kantoor gegaan of trekken er direct na
het ontbijt al op uit om maatschappe
lijk werk te doen. En toch kunnen we
niet bulten een peignoir om even aan
te schieten als we over de koude gang
moeten, of om *s morgens vlug het
eerste kopje thee naar onze huisgenoo-
ten te brengen.
Voor zoo’n eenvoudige warme japon,
Zuurkool met appelen is een veel een
voudiger zuurkoolgerecht. Men neemt
hiervoor evenveel gewicht aan appelen
als aan zuurkool. De zuurkool wordt
even omgespoeld, uitgedrukt en met heel
weinig water opgezet met de in stukjes
gesneden appelen. Hierbij voegt men
nog. op 1 pond zuurkool: één ui. een
lepel varkensreuzel ofwel ’n stukje spek
en laat alles heel zachtjes koken tot de
appelen goed gaar zijn. De saus wordt
een weinig gebonden. De zuurkool, op
deze manier klaar gemaakt, ziet er mooi
blank en zeer smakelijk uit.
Ze zijn gelukkig* niet zoo buitengewoon
bewerkelijk, zoodat u ze nog wel af krijgt
voor den bewusten avond.
Maar denkt u niet tijd in overvloed te
hebben, een week is zoo om.
Het onderstaande modelletje met rits
sluiting werken we op borduurgaas. U
kunt het taschje zoo groot maken, als u
zelf verlangt. Den voor- en achterkant
bewerken we met het zelfde motief. We
trekken een zuiver ovaal op het gaas met
potlood. Wilt u, dat de lijn duidelijk blijft,
trek haar dan zuiver na met waterverf,
b.v. in rood. U teekent de bloemen op een
stukje papier, waarop hetzelfde ovaal ge-
teekend is, en u geeft hierop met water
verf de kleur aan. Wilt u de bloemen in
rose maken, dan wordt het middelste cir
keltje diep rose, en de buitenrand wordt
bleek rose. Om- de bloemen precies gelijk
te teekenen. teekent u de bloem eenmaal
en trekt dezelfde bloem steeds na met be
hulp van carbonpapier. Twee geheele
bloemen ziet u in het midden, de andere
z|jn alle half geteekend, omdat ze in het
ovaal vallen. Is uw taschje grooter, dan
maakt u wat meer groote bloemen in het
midden, ervoor zorgende, dat ze regel
matig geplaatst worden.
De blaadjes worden ook regelmatig ge
plaatst en groen gekleurd. Heeft u dit
ovaal met gekleurde bloempjes op een blad
papier geteekend, zoo groot als één kant
Prei als groente. Ik geloof, dat prei
als apart gerecht niet veel gegeten wordt
en toch kunnen we er den heeien winter
een smakelijke versche groente aan
hebben. Daarvoor wordt dan niet de
dunne zomerpret gebruikt, maar de
dikke soorten winterpret, welke minder
uiengeur hebben.
Men snijdt het groen van de schach
ten af en aan den bovenkant de wor
teltjes en dan moet de prei berhaalde-
Hjk en zorgvuldig gewasschen worden,
zoodat er geen zand in achterblijft. Nu
kan men de prei op verschillende ma
nieren klaar maken.
Zuurkool is een van de groenten, die
we in den winter bizonder waardeeren.
We maken er ’n stevigen kost van voor
veel hongerige magen, en daar zuurkool
zoo gemakkeljjk verteerbaar is, is ze
zelfs ook geschikt voor zieken en her
stellenden.
Stamppot van zuurkool met spek of
met krapjes en apart gekookte zuurkool
met varkensvleesch, met carbonaadjes
of met versche worst, kennen we na
tuurlijk allemaal. De fijnere gerechten
van zuurkool, die misschien ook wel eens
te pas kunnen komen, zullen we van-
daag eens bespreken.
Prei in een vuurvasten schotel. Hier
voor snijdt men de schoongemaakte en
goed gewasschen prei niet in stukken,
maar men geeft er in de lengte *n paar
sneden in, zoodat de schachten echter
nog heel blijven. Men kookt ze dan on
geveer 5 minuten in ruim water, giet
het water af, laat de prei uitlekken en
te daarna in een vuurvasten
met een weinlgje water, wat
an jus en ’n tikje zout. Men
r wat paneermeel over, legt hier
'n kluitje ’oter of wat vet van
laat ze in een matig warmen
ir stoven. Ook kan men ze op
i pitje van gas- of petroleumstel
o ze dan ongeveer 2 uur laten
den achter een 4 cM. tweede en 14 c M.
lange ploot instikken, welke ge plat legt
en dan nog aan beide kanten op M C.M.
vanaf het stiksel doorstikt. Vervolgens
kunt ge schouder-, zjj- en mouwnaden
met een platten naad verbinden, waarna
ge onderaan een 3 cM. breeden zoom In
stikt. Den onderkant der mouwtjes werkt
ga naar den goeden kant af met een
biesje, dat ge 30 cM. lang en 6 cM. breed
knipt en hetwelk aan- en overgestikt
wordt. Bjj het Inzetten der mouwtjes
neemt ge den naad 2 cM. meer naar
voren dan den zijnaad, waarna ge het
mouwtje op het nachtjaponnetje over-
stikt. Het halsje en de omslagen der
mouwtjes kunt ge afwerken met een smal
gehaakt puntje, waarvoor ge langs het
halsje eerst een smal soompje rijgt, of
wel ge werkt belde af met een puntje, dat
aan- en op den verkeerden kant over
gestikt wordt. De knoopsgaten worden
tngemaakt op 1. 9 en 17 eM. vanaf den
bovenkant van het splltje, waarna ge aan
den anderen kant de knoopjes aanzet.
DINY.
Gestoofde preL Hiervoor neemt men
op ongeveer 16 k 18 dikke preien: *n half
ons boter, 25 gram bloem, 2 eetlepels vol
azijn, zout en nootmuseaat naar smaak.
Als de preien goed schoongemaakt en
gewasschen zijn, snjjdt men ze in stuk
ken, zet ze op met ’n weinig water en
"n theelepel zout en laat ze, onder her
haald roeren, zachtjes gaar stoven. In-
Mugacten Knelt men dq boter» roert (te
Lengte 66 cM., Bovenwijdte 64 e.M,
mouwlengte 32 cM. Benoodlgd: 2)4 el
flanel van 70 c.M. breedte. 3 knoopjes,
een kluwtje coton perlé no. 12 of 1.30 M.
kant van één cM. breedte.
Bovenstaand nachtjaponnetje kunt ge
maken van effen, gestreept of gebloemd
flanel, terwijl ge er ook zephir of katoen
voor kunt nemen. Ge maakt het patroon
op de aangegeven maten, waarna ge het
Op de vaste lijnen uitknipt en t patroon
zóó op de stof legt, dat ge eerst de beide
mouwtjes, daaronder den voorkant en
daar weer onder den rugkant weg kunt
knippen, alles met een cM. breeden naad.
Nu begint ge middenvoor het 34 cM.
lange en 3 cM. breede splltje in te ma
ken, waarvoor ge twee splitreepjes knipt,
welke 28 c.M. lang en 6 cM. breed zijn.
Deze worden op den verkeerden kant aan-,
en op den goeden kant overgestikt, zoo
dat ze na afwerking 3 c.M. breed zijn.
Van hier af meet ge eerst 2<4 c.M., en
dan 4 eM., waarna ge op dese Afstanden
aan belde kanten een plooitje instikt, dat
Mn «M breed ia, BKM kunt m «M-
selderijknollen sen smakelijke groente
schotel klaar te maken, waarmee we
onze lijst van versche wintergroenten nog
kunnen aanvullen. Ik denk, dat de go
stoofde selderijknoUen, waarvan ik
hieronder het recept geef, wel Wj velen
in den smaak zullen vallen. Bovendien
moet het gerecht buitengewoon gezond
zijn en, naar men zegt, een middel tegen
rheumatlek. Maar dat laatste weet Ik
niet bij ondervinding I
Het hieronder beschreven manteltje
met mutsje wordt gebreid in witte wol.
met smalle strepen van rose, lichtblauw,
lila of zachtgroen.
Men begint te breien onder aan den
rug. waarvoor men 90 st. opzet met
-witte wol. Men breit 8 toeren enkel
rechts, zoodat er ribbels gevormd wor
den, dan 6 toeren r. aan den rechter
kant en aver, aan den linkerkant, te
beginnen met t.
15de toer: Met gekleurde wol breit
men den geheelen toer telkens 3 st. sa
men.
16de toer: 1 st r, 1 lus tusseben 3 st
opnemen en breien en dit herhalen tot
aan het einde van den toer; 2 st. breien
in den laatsten st Men beeft na desen
gaatjestoer weer hetzelfde aantal st op
de naald als bij het begin.
Met witte wol 6 toeren breien, r. aan
den rechterkant en aver, aan den lin
kerkant
Deze 8
dat nog 8 keer
naarmate men bet manteltje korter of
langer wil hebben) wordt herhaald, tot
men aan de mouwtjes is gekomen.
Nu worden, aan weerskanten van het
werk, 42 st bij opgezet voor de mouw
tjes. Men breit dan op de aldus verkre
gen 174 st nog 3 keer het patroon en is
dan aan het halsje.
Volgende toer: 75 st. breien, 24 st
afkanten, 75 st breien. Volgende toer:
aver, breien op de laatste 75 st Vol- 1
gende toer: aan den kant van het halsje i
17 st b|j opzetten. Men vervolgt het 1
patroon op deze- 92 st. tot men in het
geheel voor bet mouwtje 6 keer het pa- 1
troon heeft gebreid. Nu kant men voor,
het mouwtje 42 st. af en breit op de£.
overgebleven st het patroon door, tot
het voorpandje even lang is en eender
als de rug. Men eindigt hier dus met 8 1
toeren enkel r. Afkanten.
Nu breit men het tweede voorpandje
op de 75 st, die op de naald waren blij- i
ven staan, op dezelfde manier, natuur- i
lijk zóó, dat beide voorpandjes tegen
over elkaar komen.
Zuurkool met fazant Bij een fazant
neemt men 2 pond zuurkool, pond
doorregen spek en yt liter witten wijn.
De fazant wordt aan alle kanten met
zout ingewreven, het borstgedeelte wordt
gelardeerd en dan wordt de vogel mooi
bruin gebraden in boter. De jus wordt
afgemaakt met ’n weinig water.
De zuurkool wordt even uitgespoeld
en goed uitgedrukt. Dan legt men ze in
’n pan. met het stukje spek in *t mid
den. Men giet er K L. witten wijn over
met evenveel water en laat de kool 1
uur lang zachtjes stoven. Dan neemt
men het spek er uit, legt den gebraden
fazant er voor in de plaats en laat dit
weer 1J4 uur stoven. Daarna verwijdert
men het lardeerspek, de fazant wordt in
nette stukjes gesneden en midden op
een verwarmden schotel gelegd. De
zuurkool legt men in een krans daar
omheen. Het spek wordt, in plakjes ge
sneden, tegen de zuurkool aangelegd.
Men geeft bij dit gerecht aardappelpu-
rée. Is de schotel nu groot genoeg, dan
kan men die purée er in "n rand omheen
leggen of spuiten, anders presenteert
men er haar apert bij, evenals de Jus.
gebreid
naald.
3de toer: 3 st. breien, 2 st. samen
breien, 9 st. breien: verder om en om 2
st. samenbreien, 6 st. breien. Aan bet
eind van de naald 4 st. breien.
4de toer: 4 st. breien, 2 st. samen
breien, 5 st. breien; verder om en om 2
st. samenbreien, 5 st. breien. Aan het
eind van de naald 1 st breien.
5de toer: overbreien.
6de toer: 4 st breien, 3 st. samen
breien. 4 st breien, enz. Op het laatst
van de naald 2 st samenbreien.
7de toer: overbreien.
8ste toer: 4 st. breien, 3 st samen
breien, 3 st. breien: verder, om en om,
2 st. samenbreien. 3 st breien. Op het
laatst van de naald 4 st breien.
9de toer: overbreien.
10de toer: 3 st. breien. 2 st. samen
breien, 2 st. breien: verder om en om 2
st. samenbreien, 2 st breien. Op het
laatst van de naald 3 st. breien.
Dan breekt men den draad af, steekt
hem in een naald en haalt daarmede
den draad door al de steken, die men
aldus bij elkaar naait
Men strijkt het werk aan beide kanten
onder een vochtigen doek. Dan haakt
men met de gekleurde wol een randje
vaste steken langs voorpanden en halsje
van het manteltje en ook langs de
mouwtjes, nadat men manteltje en
mouwtjes heeft dichtgenaaid.
Ten slotte naait men *n paar zijden
linten bjj bet halsje en halverwege de
voorpandjes van het manteltje voor de
sluiting, zet zjjden keelbandjes aan het
mutsje en *n paar strikken of rosetten
opzjj er van.
De volgende week volgt het gevraagde
patroon voor een gebreid jurkje en een
voor gehaakte slaapsokken.
De zuurkool wordt even omgespoeld en
goed uitgedrukt; daarna maakt men
haar los met *n paar vorken, totdat er
geen proppen meer in zijn. In een pan
zeeft men 1 L. bouillon van de tong,
brengt die aan de kook en legt de zuur
kool er in, met "n kuiltje in t midden.
In dat kuiltje legt men het stukje spek,
een ui, waarin men de 3 kruidnagelen
heeft gestoken en *n laurierblad. Zoo
laat men de zuurkool heel Zachtjes sto
ven. Na een uur neemt men de ui en
het laurierblad er uit, evenals het spek
en laat daarna de zuurkool nog *n paar
uren stoven. Men giet dan het vocht
van de kool en bindt dit met een weinig
sago voor saus.
Vóór het opdoen haalt men het dikke
vel van de tong en snijd't ze in lange
plakken. De zuurkool legt men midden
op een verwarmden schotel en daar om
heen schikt men de plakken tong. Men
geeft ook bij deze zuurkool aardappel
puree, die men ofwel apart kan preeen-
teeren, evenals de saus, ofwel in een
rand om den schotel arrangeert.
behoeft niet geweten te worden s
kunstmatige voedingswijze, welk<
onschatbare diensten bewijst In tl
gevallen, maar aan een gebrekkig
passing daarvan.
Nog voor één ding wil ik waarscl
Houdt verkouden menschen van d<
weg. De Jonge zuigeling is vétbat
is nog net papier, ook op epldemll
gebied. Zijn immuniteit moet du
noodeloos op de proef gesteld w
Daarom mjjn raad: zet den zuigel
een afzonderlijke kamer en
hem rust genieten om te groeien
noodelooze gevaren.
Gestoofde seMerUkoeltan. Een M
meer groote selderlJknollen worden ge
schud. in stukjes gesneden en dan M
minuten in kokend water met zout go-
legd. Dan laat men ze op een vergM
uitdruipen. Intusschen bestrijkt men een
platte pan goed met boter en legt de
selderij daarin met een ui en wat krul
den. bijv, peterselie, kervel en thfjm:
verder zout, peper en *n scheutje bouil
lon. Hierin laat men de stukjes selderij,
op een' klein pitje, zachtjes gaar stoven,
waar men *n goed uur voor noodlg beeft.
Men schept dan de selderij in een ver
warmde schaal, bindt de saus met *n
weinig bloem en giet die over de groente
heen.
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL.
Niets
laat
WU
schikt
schotel
bruin
in ong
wensch.
stoyen.
Ook