I I I GENEESKUNDIGE KALENDER WAT ZULLEN WE KOKEN? DAMES-PYAMA DAMES-PULLOVER MET HOOGEN BOORD NAMIDDAG-COSTUUM BEHANGSELPAPIER WEG i Verz<>r£in£ van het fiebit OP VERZOEK T'f. OP VERZOEK wr I GOEDKOOPE PATRONEN Wat Aoed is en voordeeli^ 6. - T ADRIANA KNUIST -POLLEPEL OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDEK TOESTEMMING VERBODEN te" g*. 1 uwen aarvar. 12 K 11U33 ♦1.’ I POLA. 1*7 d breedte, 80 cM. en -.11 --A ANEMOON. liet Daarop stikt. i aardappelen uur zeer DINY. DORA. I gaat eenvoudig. 4 naar vo- Leeke- en van efegantc rasaque van wit satijn met swarte randen 13317 14398 op het vuur stoven: dan houdt den schotel echter dicht gedekt. beant- noeten nd te r niet dt be- Sewas- staan «el van n te ik du 4187 4*99 541* 5970 9508 6794 7*33 8049 *701 902* 9*51 10347 11310 11774 1242» 1S dit men bloem even lichtbruin en voegt er dan langzaam de melk bij onder voortdurend roeren. Ia de saus klaar, dan roert men de kaas er door en zout naar smaak H’. lot wordt In vlngerlange stukken ge sneden in een verwarmde dekschaal en met de heete saus overgoten vlak voor het opdienen. Brusselsen lof aa gratin wordt onge veer op dezelfde manier klaar gemaakt. Men legt de uitgelekte kropjes dan ech- 355 28» 4*1 682 J07 27* 196 MN 1534* 17638 17912 18*63 10218 1985* 2V6C3 >932 253’ 3106 der op hypo- recht s daar broek plat en ook oi el *1. zoo- *n to* afwerking ruim 2 M. lang zijn en 3 C.M. breed. J 1 '730 '857 '996 231 449 833 1063 1530 1760 1947 21*6 2461 264» 2840 3083 3293 3467 3685 4007 4309 4553 4821 4939 5277 5433 5*63 5*25 «047 *199 6393 «62» 6896 7102 7294 7518 7864 «106 M63 9025 9255 9546 970» 9925 10185» [0396 10597 0605 1060 1311 1540 179.1 2005 2350 2567 2654 2946 3l»0 3589 3694 3941 4166 4411 4543 4751 4914 50*9 5214 547* 5686 5*49 >07.1 5462 >698 >965 '233 '501 •U diens estuui*. treksel arm tot rd. Jün vr# :ent, s*t iel v*a lakaegej Regl*. n Hare armsgat even lang, dan moeten er weer 114 st. op de naald zün breit u nu recht door tot aan den boord van 1 r. 1 aver, en breit ook dezen even lang als bü het voorpand Afkanten* tiek door haalt en dit stevig over el kaar naait. Den onderkant der mouwen werkt ge af met een rechte bles, welke ge 32 c.M. lang en 5 c.M. breed knipt. Zoo wordt de heele pullover dus aan één stuk gebreid. Voor den boord neemt u de steken aan den hals op en breit daarop 1 r. 1 aver. hoog is, waarna Inj wordt wordt dan omgeslagen bij L4S; te voorkan- hiervan 5 bij knipt. ==as moe. Er is dit seizoen groote variatie in détails van de japon. Wjj zien pelerines, epauletten, volants, tuniques. bolero’s, pofmouwen, pagode- mouwen, z.g. dubbele mouwen enfin in de mouwen vinden we een eindelooze variatie. De namiddagjapon leent er zich buitengewoon toe om deze Retails toe te passen De avondjapon is mouw- en rug- 1003, het morgentoilet bestaat meestal uit 'n wollen jumper en sportleven rok. In het oa-tciletje kunnen we eindelijk onze fantasie eens laten gaan. Fig. 6543 is heel practisch. omdat we rok en tunique nemen van dezelfde dia- gonaalstof, waaruit ook onze mantel is gemaakt, terwijl we dan het bovenstuk maken van n wat dunnere stof in af stekende tint. Wanneer we op visite onzen mantel'uit doeq, zijn we meteen mln of meer ..gekleed Men kan een zieken mond wel leeg trek ken en daarmee saneeren. maar hiermee Is toch geenszins een ideale toestand be reikt. De conserveerende tandheelkunde is de tandheelkunde van de toekomst. In hoever zij het ook die van heden kan zjjn. hargt af van het verstandelijk in zicht van het menschdom. Voor bet jonge kind is het wel zeer van belang dat de ouders inzicht hebben m der« problemen In de eerste plaats dan moet uitgeroeid worden de gedachte, welke bü veel men schee, Is vaatgeroest. dat het melkgebit er weinig toe doet. Niets is minder waar. Het melkgebit heeft ook voor het -komen de blijvende gebit groote waarde. Een vroeg bedorven en te loor gegaan melk gebit doet het komende gebit slechter tot ontwikkeling komen en doet bovendien de kaakontwikkellng achterblijven. Het ge volg is te weinig ruimte in de onderkaak en daardoor slechte stand van tanden en kiezen. Aan tal van volwassenen kan men deze afwijkingen nog waarnemen. Het gelaat krijgt door de mindere ontwikke ling van de onderkaak het aanzien van een vogelgezicht. De vraag is dus allereerst: Hoe zullen wij het gebit van onze jonge kinderen het best veraprgen? Daarover in een volgend artikel. ter In hun geheel in een beboterden vuurvasten schotel, giet de saus er over heen, raspt er nog wat kaas over, legt hier en daar 'n stukje boter en laat er In den oven, in 15 i 20 minuten, 'n bruin korstje op komen. Brusselsen lof kan. goed fijn gesneden, evenals andijvie, ook uitstekend dienen voor wintersla. Dus ook hier weer variatie genoeg bChOCl t Isawev wivvju vv.«4 wijze te worden klaar gemaft. Van boven staande pyama wordt bet pa troon op de aan- naten en de hderue. '«e zo*. B doch ikeuring bevellag gegeven geteekend hierna op vaste lijnen uit geknipt. Ver volgens legt ge de patronen op de stof, waarna ge alles met één c.M. breeder, naad uitknipt en onderaan de broek, bij het jasje en aan de beide ten c.M. Hierna kunt ge schouder-, zlj- en mouwnaden en den voor- en den achternaad _yan de I stikken en stikken daarna den kruis ren gelegd, die in schuine richting zijn doorgesUkl. De mouwen zijn op de zelfde wijze versierd, doch hier zijn de plooien niet dooigestikt. De ondermouw, zoo men wil van een andere tint, kom' nog evert te zien. Fig. 6475. Japon van zwarte crêpe satin a .double face. We gebruiken voor de japon b v. den doffen kant en neujen dè blezen die taille en heuplijn accentuee- ren van den glimmenden kant. Het décol leté is licht gedrapeerd en aangevuld met ten vestje van witte crêpe georget te. De mouwen hebben een klokkenden volant vanaf den elleboog. Het plakken Voor liet beplakken van een doos meet u eerst het deksel niet de op.-.taande kan ten erbjj plus 1% c.M voor omslaan. Meet nu de hoogte van de doos zelf, voeg toe 3 cM. voor omslaan aan den boven kant en 1H c.M. aan den onderkant. Knip nu een strook materiaal van de hoogte, passend rondom de doos, voeg 2 c.M. bü voor de verbinding Nu beginnen we met het bekleeden: eerst het deksel. Wi nemen het daar voor geknipte materiaal voor ons en trekken op het papier de breedte der op staande randen, met potloodlijnen. Nu knippen we de hoeken in zooals op de teekenlng te zien is, aan eiken hoek een stukje latend voor het plakken Het kleine hoekje knippen we precies op 3 c M. uit. dit Is gemakke!Ijker bjj het omslaan van de drie c.M aan den bovenkant. püpnoad. Onder aan de pijp wordt eer^4 c M breede zoom in gemaakt en bovenaan een zoom van 1'4 cM. breedte Bü den raad laat gv een klein stukje open, waar ge het elas- lot hü 1* cM afgekant. Hq het dragen. Voor de mouwen zet u 50 $t. op en breit dan eerst ’n, boord van 15 toeren, 1 r 1 aver. Dan breit u verder hetzelfde patroon als van de pullover. Hebt u nog 20 c M. gebreid, dan begint u aan weers kanten -an de naald, om de 4 toe ren 1 st. te meerderen, tot u 84 st. op de naald hebt. U breit dan verder tot de mouw aan den onderkant lang genoeg is in het geheel ongeveer 50 c M Dan mindert u. aan weerskanten van de t>aa’d, om den anderen loer 1 st. tot de geheele mouw ongeveer 58 c M. lang is. Afkan ten. Onder een ycchugen doek strijken aan den linkerkant De rneuw wordt Ingenaaid en zijnaden van mouwen en pullover tegelijk dicht genaaid. Men kan de pullover van voren sluiten met knoopjes en gehaakte lusjes, ofwel met n Ireksluitlng. BU ‘n lichtgroen rokje zal n beigg pullover zeker aardig staan. Men snijdt de bokkingen open aan de mgzüde, haalt de graten er uit en licht dan, aan weerskanten, de filets van de huid af Dan mengt men wat peper en zout door elkaar en wrijft de filets daar mee in. Daarna sprenkelt men er nog wat citroensap over en laat ze een paar - uren doortrekken. Intusschen maakt men een glad ge roerd papje van 50 gram maïzena op 5 lepels melk. De bokkingfilets worden af gedroogd en dan eerst door het maizena- papje gehaald ert vervolgens door pa neermeel; daarna worden ze in heet frituurvet mooi bruin en raar ge’ akken Men laat de filets wat uitlekken op grauw papier eer men ze op een schotel stapelt, die men dan garneert met tak jes peterselie of een beetje sla op het jasje overge- Aan de voorkanten mankt ge de 4 c.M breede zoo men ii> voor de knoopen 'en knoopsgaten waarna aan den onderkant een zoom van gelijke breedte wordt ingemaakt. Van het kraagje stikt ge de schuine kantjes, waarna ge deze omhaalt en den kraag aan- en over stikt. De knoopsgaten maakt ge op 16 c.M. afstand van elkaar De ceintuur moet na crêpe marocain. De tunique is van vo- en van achteren in platte plooien in De Dé verschillende congressen op tand heelkundig gebied, waar dit onderwerp behandeld werd en het groot aantal ver- eenigingen. welke zich tot doel stel en zich het lot van zieke-mondlüdera aan te trekken, bewijzen wel dat hier een onder werp van sociale beteekenls aan de orde is-. Wij willen thans hier ter plaatse ech ter eerst den Indivldueelen kant van dl» aagstuk bekijken. Als algemeenheid kunnen wij wel zeggen dat de toestand van het gebit van onze bevolking vrij slecht is. Voor de volwassen bevolking staan ons geen directe gegevens ten dienste, wel voor het schoolgaande kind, waar de schooltandheelkunde voor dit onderzoek waardevolle gegevens bezig is te verzamelen Ik heb destijds elders in een reeks artikelen aangetoond dat het wel onmogelijk geacht moet worden om het tandstelacl van onze geheele tegen woordige bevolking behoorlük te sanee ren 1 tijd en de kasten daarvoor noodig zouden zoo buitensporig groot worden, dat daaraan niet valt te denken. Op welke wijze wü echter van soclaalhygiè- uisclien zant bezien tot een bevredigende oplossing kunnen komen, daarover zullen we later nog wel eens spreken. Bezien wij thans ons onderwerp van den individueelen kant. In de eerste plaats dan valt bet mü in mun praktijk herhaaldelijk op dat er zoo veel keurige, verstandige menschen zijn, bjj wie de zorg voor hun gebit blükbaar te wenschen heeft overgelaten, terwijl men het hun overigens duidelijk kan aanzien dat hun de zorg voor hun gezondheid niet onverschillig laat. Mü dunkt dit is niet anders te verklaren dan door onkunde. Onkunde is duur. Zoo is het ook hier. Iedere mond die verwaarloosd is kost veelgeld om weer in goeden toestand te brengen, om nog maar niet te spreken san de pltn en de narigheid. Bovendien, boe knap de technische tandheelkunde is tegenwoordig, toch bluft iedere reparatie ten slotte een surrogaat en haalt het niet bü het normkle gezonde gebit. Wie kiespijn heeft, heeft zijn gebit .ver waarloosd. Iedere holle kies Is begonnen met te sijn een gezonde kies, waarin een zeer kleine holte is ontstaan. Het is duidelijk, dat reparatie daarvan een klei nigheid beteekent in ieder opzicht. Wie deze h^Ite niet herstelt, maar het kwaad laat voortwoekeren, komt binnen niet al te langen tijd te staan voor grootere on aangenaamheden. Het ontsteklngsproces, bijna steeds etteng. gaat over op de tand- pulpa en het wortelkanaal. Men h»‘>~>« geen deskundige te zül om te begrijpen hoe gemakkelük een dergelijke kies ver loren kan gaan. Uit het bovenstaande is het duideluk, dat voorzorg het wachtwoord moet njn van de conserveerende tandheelkunde. W8 mm aua«u>< 4000. iftrJtrogiNiai aas PatroMnkaniocr No. 1. HavUm. Onborupolv^t co«p». d» maten 88, gó, 104 bovemrydte, ©-55- Kindjer- kUtdint. alleen voor den ut de beechrymm genoemden letftyd a /o.js- Nm* ef lager dan 4000 genummerde gmtronea km duttbeU bedrag. Ni «I* sstrws MTkl SM MW «*MR* .0 Homo Nmooiu oorUoio^o po. -a Pnoco Motndinl. diroa oo oiuvait/u eaw ould üiu, MW *M »«-K*iU<fcs<P Mrof OOK poxoorU, i* tulouo. oHKUbv urmolii Mam aa aérn, aaaiaM' aaa M a»<M Hai. moans M «amamvén. M«a m«< rosdom «w 6z*aa»i Mte Mdw a »mi door, (mxa *te»a»aAr de kanten al» het papier nat te m plak ken dit rtevig op met de ingekniptc kan ten -ondom Nu komt er rondom het deksel een strook papier van de breedte van het deksel, geplakt over de Ingeknipte kanten dus. De doos zelf wordt met een strook be plakt met toevoeging van 2 c.M. voor overplakken en van onder 1% at 2 c M. voor omslaan. Beplakt u een doos met effen papier, dan kunt u hier en daar een bloem een bloem rand of iets dergelljks opplakken geknipt uit overgebleven gebloemd be hangsel. - Ook de doozen kunnen gevernist wor den. Deze wordt aan gestikt en op den goeden kant overgestikt. BÜ het Inzetten neemt ge de movw 4 cM. meer ren dan den *u- nazd De mouw wordt BrusselM-h lof in jus. Op 1 KG Brus- selsch lof neemt men schraal *4 ons boter. 1. d L bruin van us of bouillon. 2 d. L. water, wat paneermeel en zout naar smaak. Men kookt het lof op de gewone ma nier gaar en laat 't dan op een vergiet uitlekken in eeu vuurvasten schotel smelt men intusschen de boter, voegt er jus of bouilfon en water bü en legt de uitgelekte kropjes er in, begiet ze met het vocht, strooit er paneermeel over en laat ze dan een uurtje in den oven stoven, terwül men ze af en toe weer eens begiet. Ook kan men het lof boven men Brusselsen lof afgekookt en dan ge stoofd met boter en 'n weinig geraspte noot eet men gewoon als groente bü de aardappelen. Hard gekookte eieren zün even smakelijk er by als vleesch U begint aan den onderkant van het voorpand, waarvoor u 114 st. ongeveer moet opzetten. Dan breit u eerst 'n boord van 20 toeren. 1 st. r., 1 st aver Verder kunt u dan aldoor rechts breien, zoodat er ribbels gevormd worden, ofwel 1 r. 1 aver., bü lederen toer verspringend, dus: telkens 1 rechtsche st. boven 1 averrechlsche en 1 aver, boven 1 r. st. Zoo worden de korreltjes gevormd U breit recht door tot aan het begin van de halsopening, d. w. z. tot het werk ongeveer 43 c.M. lang is in het geheel. De pullover reikt dan tot aan de arms gaten. zoodat u zelf zult kunnen nagaan of u de lengte zóó geschikt vindt. Dan wordt het werk in tweeën lerdeeld De eene helft der steken blüft op de naald staan en op dc andere helft breit u ver der. Aan den kant van het armsgat kant u eerst 3 st. af. 1 toer overbrelen 2 st. afkanten en vervolgens op dezelfde manier nog 2 keer 1 st. afkanten, zoo dat er in het geheel 7 st. geminderd wor den aan den kant van het armsgat. De veerkant blüft recht. U breit zoo door tot u aan den voorkant weer 16 c.M hebt. Dan- kant u daar 18 st. af voor den hals Op de overgebleven 32 st. 2 loeren breien, dan vervolgens de andere helft van het voorpand even ver bü- werken. Zün belde helften even ver, dan zet u daar tusschen in weer 36 st. op en breit u nu verder den rug tot u «eer moet gaan meerderen voor de armsga ten Zün vocht- en achterpand tot onder Brur selwh lof is een gezonde groente waaraan we, heel den winter door, veel plezier beleven. Eu ook deze groente niet altijd op een ^-n dezelfde fl> elk geval begint men met de j-s luchtig af te schrappen en zün er dorre punten aan dan worden die verwüderd en ver ve Igens worden de kropjes go: d genas schen Heeft men nu een tegenzin in den bitteren smaak van het lof. dan kookt men" het af in zeer ruim water: echter niet het geval, dan neme het water zoo krap mogelük. want we weten immers, dat we, tegelük met het afkookwater, een deel van de voe dingswaarde verwüderen. Ook ruim afge kookt blijft B -uss-lsch- of witlof echter een voedzame groente Men rekent voor het koken ongeveer eep half uur. Men kan het op verschillende manieren opdienen. Wil men het geven als voor gerecht, dan dient men Brusselsch lof op als asperges; het wordt dan enkel in water gaar gekookt en gepresen teerd met hard gekookte eieren, in helf- ten of vierde parten verdeeld, gesmolten boter en geraspte nootmuscaat. Dat er veel vraag Is naar voordeelige gerechten is wel 'n teeken van onzen tüd, maar het pielt zeker ook voor onze huisvrouwen, die er, nu meer dan ooit, op uit zün de hunnen het best moge- lijke te geven onder omstandigheden, die voor velen onzer op een onaange- name wijze zijn veranderd. In den oor logstijd hebben we een dergelüken toe stand gekend Was er toen gebrek aan verscheidene levensmiddelen, nu is er door werklooslieid of achteruitgang in zaken bü zeer velen gebrek aan geld, en nu' staan wü, huisvrouwen, om zoo Een hartig gerecht van aardappelen en uien. Hiervoor neemt men, op 'n kilo aardappelen. 1 pond uien en 1 ons a 1’4 ons boter, zout, peper en peterselie. De aardappelen worden geschild, in dunne plakjes gesneden en dan een half in water met tamelük veel zout gezet; daarna worden ze, tusschen twee doeken, gedroogd. De uien worden fün gesnipperd of wel in heel dunne schijfjes gesneden en dan met de aard appelen samen lichtbruin gebakken. Ik doe dat bü gedeelten in- de koekepan. om ze allemaal, een beurt te kunnen geven. Zoodra 'n pan klaar is. wordt de tnhoud overgedaan in een vuurvasten schotel. Ik strooi er een beetje peper en zout tusschen, doe er ten slotte een scheutje water bü. dek den schotel dicht en laat het gerecht dan een klein half uurtje stoven in den oven. Voor het opdoen strooi ik er wat fün gehakte peterselie over. Het geheel ziet er dan smakelük uit en is ook werkelük zeer smakelük. Maten: Bovenwijdte 92 cM., heup- WUdte 104 elf, mouwlengte 54 cM Benoodigd: 4.50 M. flanel van 70 cM. elastiek. 3 knoopen. Gebakken bokking kan ook nog an ders worden Uaarg:maakt dan op de gewone manier. Men kan er een fün gerecht van maken als men in plaats van de bokkingen gewoon te bakken, er bokkingfilets van maakt, en wel als volgt: Brusselsch lof met kaassaus. Op 1 K.G. B.uszsLc.'i .of e.-n’t n.cn 3 d. L melk, 30 gram bloem. 40 gram boter, 25 gram geraspte kaas, zout en zoo m^n wil "n weinig fün gesnipperde ui. riet lóf wordt weer op de gewone' manier schoon gemaakt en afg kookt. Dan neemt men de kropjes voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. Intusschen fruit men het uitje met de Geen vleesch. maar toch jas. 2 ons boter, of 1 ons boter en 1 ons vet, 1 thee lepel bloem. 2 theelepels soja. 1 d. I water of groentennat, 'n tikje zout. Het water zet men klaar met het vet of de helft van de boter, de soja en het zout. De overige boter braadt men lichtbruin in de koekepan, roert de bloem er door en laat die oqjc lichtbruin roosteren. Dan neemt men de koekepan van het vuur, roert langza-’m de v.oei- stof door en zet de pan dan weer op bet vuur, waarna men alles, onder flink roeren, nog even laat doorkoken. Deze jus is heel smakelük. Men kan ze een pikant smaakje geven door een fün gesnipperd uitje of 'n weinig kerry met de boter en de bloem mee te bra den; ook kan men er nootmuscaat of peper bü voegen Mocht de saus onverhoopt klonteren, dan giet men ze even door de reef ook nu staan wü. huisvrouwen. weer paraat om zoo goed mogelük dezen slechten tüd door te komen. fk zal trachten, zoo goed mogelljk de ingekomen STagen te beantwoorden. ,.We kunnen niet alle dagen vleesch eten, maar we zouden dat niet zoo erg vinden als er ten minste maar smakelüke jus was." Dat is een van de problemen, die we ons ook uit den oorlogtüd nog her inneren. In zoon geval kan men zich uitstekend redden met de saus, waar van ik hieronder het recept zal op- geven Fig 6544 is van dunne afghalaine Smeer het papier in met stijfsel en plak het glad op de doos We nemen daarvoor een doek en stroken het gelei delijk glad; er moeten daarbü geen vouwtjes komen. B merkt u een vouwtje, dan haalt u het papier met de linkerhand weer op en begint met de rechter, waarin de doek, weer opnieuw te strijken De kanten van het dezsel worden geplakt en om;"'.la gen. Begin nu den romp der doos te plakken, smeer bet papier in met stijfsel, sla boven 3 c.M. om en plak die aan den binnen kant van de doos, begin 2 c M over den linkervoorhoek. <zie teekentngi, geef "in elk bovenhoekje even een krtlpje. strijk met d.a doek gelükmatig en plak tot aan den hoek waar u bent begonnen, over de 2 c.M. dus. Is het papier nu even gerekt, knip dan gelük bü den hoek af Sla de f!4 c.M. welke voor den onder kant aangeknipt zün om. en plak vast. De bodem wordt overplakt met wit papier. Voor ronde doozeu kmpjjen we een cir kel grooter dan het deksel en kmppei Behangselpapier wordt tegenwoordig veel gebruikt om aardige kleine dingen te maken. Heeft u een stuk behangsel papier over van uw kamer dan kunt u er b.v. een oude papiermand mooi mee maken. U omplakt het netjes en brengt ter versiering een stukje van den overge bleven rand aan. Doch niet alleen papiermanden kunt u mooi maken, maar lampiekappen of schrijfmappen kunnen er van gemaakt wortlen. Lampekappen en de papiermand kunt u lakken met blank vernis; dit is zeer practisch daar u de voorwerpen dan kart aflappen, zonder ze te beschadigen. Op deze manier kunt u ook kinder- ledlkantles, kinder- en poppenmeubeltjes garr.eeren met een aardig motief geknipt uit overgebleven behangselpapier. Het alleraardigste is mlaschign nog het be plakken van doosjes. U heeft misschien een hoedendoos die u kunt opfrisseben. een langwerpige doos voor dassen of handschoenen. U kan een ronde doos be plakken en opvullen met bonbons, een mooie corsage, of een zelfgemaakt spel denkuauen. het zal een welkom ge schenkje zün.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 15