I
I
I
GENEESKUNDIGE KALENDER
WAT ZULLEN WE KOKEN?
DAMES-PYAMA
DAMES-PULLOVER MET HOOGEN
BOORD
NAMIDDAG-COSTUUM
BEHANGSELPAPIER WEG
i
Verz<>r£in£ van het fiebit
OP VERZOEK
T'f.
OP VERZOEK
wr
I
GOEDKOOPE PATRONEN
Wat Aoed is en voordeeli^
6.
-
T
ADRIANA KNUIST -POLLEPEL
OVERNEMING UIT
DEZE RUBRIEK ZONDEK TOESTEMMING VERBODEN
te" g*.
1 uwen
aarvar.
12
K 11U33
♦1.’
I
POLA.
1*7
d
breedte, 80 cM.
en
-.11 --A
ANEMOON.
liet
Daarop
stikt.
i
aardappelen
uur
zeer
DINY.
DORA.
I
gaat
eenvoudig.
4
naar vo-
Leeke-
en van
efegantc rasaque van wit satijn met
swarte randen
13317
14398
op het vuur stoven: dan houdt
den schotel echter dicht gedekt.
beant-
noeten
nd te
r niet
dt be-
Sewas-
staan
«el van
n te
ik du
4187
4*99
541*
5970
9508
6794
7*33
8049
*701
902*
9*51
10347
11310
11774
1242»
1S dit
men
bloem even lichtbruin en voegt er dan
langzaam de melk bij onder voortdurend
roeren. Ia de saus klaar, dan roert men
de kaas er door en zout naar smaak H’.
lot wordt In vlngerlange stukken ge
sneden in een verwarmde dekschaal en
met de heete saus overgoten vlak voor
het opdienen.
Brusselsen lof aa gratin wordt onge
veer op dezelfde manier klaar gemaakt.
Men legt de uitgelekte kropjes dan ech-
355
28»
4*1
682
J07
27*
196
MN
1534*
17638
17912
18*63
10218
1985*
2V6C3
>932
253’
3106
der op
hypo-
recht
s daar
broek
plat
en
ook
oi
el
*1. zoo-
*n to*
afwerking ruim 2 M. lang zijn en 3 C.M.
breed.
J
1
'730
'857
'996
231
449
833
1063
1530
1760
1947
21*6
2461
264»
2840
3083
3293
3467
3685
4007
4309
4553
4821
4939
5277
5433
5*63
5*25
«047
*199
6393
«62»
6896
7102
7294
7518
7864
«106
M63
9025
9255
9546
970»
9925
10185»
[0396
10597
0605
1060
1311
1540
179.1
2005
2350
2567
2654
2946
3l»0
3589
3694
3941
4166
4411
4543
4751
4914
50*9
5214
547*
5686
5*49
>07.1
5462
>698
>965
'233
'501
•U diens
estuui*.
treksel
arm tot
rd.
Jün vr#
:ent, s*t
iel v*a
lakaegej
Regl*.
n Hare
armsgat even lang, dan moeten er
weer 114 st. op de naald zün
breit u nu recht door tot aan den boord
van 1 r. 1 aver, en breit ook dezen even
lang als bü het voorpand Afkanten*
tiek door haalt en dit stevig over el
kaar naait. Den onderkant der mouwen
werkt ge af met een rechte bles, welke
ge 32 c.M. lang en 5 c.M. breed knipt.
Zoo wordt de heele pullover dus aan
één stuk gebreid.
Voor den boord neemt u de steken aan
den hals op en breit daarop 1 r. 1 aver.
hoog is, waarna Inj wordt
wordt dan omgeslagen bij
L4S;
te
voorkan-
hiervan 5
bij knipt.
==as
moe.
Er is dit seizoen
groote variatie in détails van de japon.
Wjj zien pelerines, epauletten, volants,
tuniques. bolero’s, pofmouwen, pagode-
mouwen, z.g. dubbele mouwen enfin
in de mouwen vinden we een eindelooze
variatie. De namiddagjapon leent er zich
buitengewoon toe om deze Retails toe te
passen De avondjapon is mouw- en rug-
1003, het morgentoilet bestaat meestal uit
'n wollen jumper en sportleven rok. In
het oa-tciletje kunnen we eindelijk onze
fantasie eens laten gaan.
Fig. 6543 is heel practisch. omdat we
rok en tunique nemen van dezelfde dia-
gonaalstof, waaruit ook onze mantel is
gemaakt, terwijl we dan het bovenstuk
maken van n wat dunnere stof in af
stekende tint. Wanneer we op visite
onzen mantel'uit doeq, zijn we meteen
mln of meer ..gekleed
Men kan een zieken mond wel leeg trek
ken en daarmee saneeren. maar hiermee
Is toch geenszins een ideale toestand be
reikt. De conserveerende tandheelkunde
is de tandheelkunde van de toekomst. In
hoever zij het ook die van heden kan
zjjn. hargt af van het verstandelijk in
zicht van het menschdom.
Voor bet jonge kind is het wel zeer van
belang dat de ouders inzicht hebben m
der« problemen
In de eerste plaats dan moet uitgeroeid
worden de gedachte, welke bü veel men
schee, Is vaatgeroest. dat het melkgebit
er weinig toe doet. Niets is minder waar.
Het melkgebit heeft ook voor het -komen
de blijvende gebit groote waarde. Een
vroeg bedorven en te loor gegaan melk
gebit doet het komende gebit slechter tot
ontwikkeling komen en doet bovendien de
kaakontwikkellng achterblijven. Het ge
volg is te weinig ruimte in de onderkaak
en daardoor slechte stand van tanden en
kiezen. Aan tal van volwassenen kan men
deze afwijkingen nog waarnemen. Het
gelaat krijgt door de mindere ontwikke
ling van de onderkaak het aanzien van
een vogelgezicht.
De vraag is dus allereerst: Hoe zullen
wij het gebit van onze jonge kinderen
het best veraprgen? Daarover in een
volgend artikel.
ter In hun geheel in een beboterden
vuurvasten schotel, giet de saus er over
heen, raspt er nog wat kaas over, legt
hier en daar 'n stukje boter en laat er
In den oven, in 15 i 20 minuten, 'n bruin
korstje op komen.
Brusselsen lof kan. goed fijn gesneden,
evenals andijvie, ook uitstekend dienen
voor wintersla. Dus ook hier weer
variatie genoeg
bChOCl t Isawev wivvju vv.«4
wijze te worden klaar gemaft.
Van boven
staande pyama
wordt bet pa
troon op de aan-
naten
en
de
hderue.
'«e zo*.
B doch
ikeuring
bevellag
gegeven
geteekend
hierna op
vaste lijnen uit
geknipt. Ver
volgens legt ge
de patronen op
de stof, waarna
ge alles met
één c.M. breeder,
naad uitknipt en
onderaan de
broek, bij het
jasje en aan de
beide
ten
c.M.
Hierna kunt ge
schouder-, zlj-
en mouwnaden
en den voor- en
den achternaad
_yan de I
stikken en
stikken
daarna
den kruis
ren
gelegd, die in schuine richting zijn
doorgesUkl. De mouwen zijn op de
zelfde wijze versierd, doch hier zijn de
plooien niet dooigestikt. De ondermouw,
zoo men wil van een andere tint, kom'
nog evert te zien.
Fig. 6475. Japon van zwarte crêpe satin
a .double face. We gebruiken voor de
japon b v. den doffen kant en neujen dè
blezen die taille en heuplijn accentuee-
ren van den glimmenden kant. Het décol
leté is licht gedrapeerd en aangevuld
met ten vestje van witte crêpe georget
te. De mouwen hebben een klokkenden
volant vanaf den elleboog.
Het plakken
Voor liet beplakken van een doos meet
u eerst het deksel niet de op.-.taande kan
ten erbjj plus 1% c.M voor omslaan.
Meet nu de hoogte van de doos zelf, voeg
toe 3 cM. voor omslaan aan den boven
kant en 1H c.M. aan den onderkant.
Knip nu een strook materiaal van de
hoogte, passend rondom de doos,
voeg 2 c.M. bü voor de verbinding
Nu beginnen we met het bekleeden:
eerst het deksel. Wi nemen het daar
voor geknipte materiaal voor ons en
trekken op het papier de breedte der op
staande randen, met potloodlijnen. Nu
knippen we de hoeken in zooals op de
teekenlng te zien is, aan eiken hoek een
stukje latend voor het plakken Het kleine
hoekje knippen we precies op 3 c M. uit.
dit Is gemakke!Ijker bjj het omslaan van
de drie c.M aan den bovenkant.
püpnoad. Onder aan
de pijp wordt eer^4 c M breede zoom in
gemaakt en bovenaan een zoom van
1'4 cM. breedte Bü den raad laat gv
een klein stukje open, waar ge het elas-
lot hü 1* cM
afgekant. Hq
het dragen.
Voor de mouwen zet u 50 $t. op en
breit dan eerst ’n, boord van 15 toeren,
1 r 1 aver. Dan breit u verder hetzelfde
patroon als van de pullover. Hebt u nog
20 c M. gebreid, dan begint u aan weers
kanten -an de naald, om de 4 toe ren 1
st. te meerderen, tot u 84 st. op de naald
hebt. U breit dan verder tot de mouw
aan den onderkant lang genoeg is in
het geheel ongeveer 50 c M Dan mindert
u. aan weerskanten van de t>aa’d, om
den anderen loer 1 st. tot de geheele
mouw ongeveer 58 c M. lang is. Afkan
ten. Onder een ycchugen doek strijken
aan den linkerkant
De rneuw wordt Ingenaaid en zijnaden
van mouwen en pullover tegelijk dicht
genaaid.
Men kan de pullover van voren sluiten
met knoopjes en gehaakte lusjes, ofwel
met n Ireksluitlng.
BU ‘n lichtgroen rokje zal n beigg
pullover zeker aardig staan.
Men snijdt de bokkingen open aan de
mgzüde, haalt de graten er uit en licht
dan, aan weerskanten, de filets van de
huid af Dan mengt men wat peper en
zout door elkaar en wrijft de filets daar
mee in. Daarna sprenkelt men er nog
wat citroensap over en laat ze een paar -
uren doortrekken.
Intusschen maakt men een glad ge
roerd papje van 50 gram maïzena op 5
lepels melk. De bokkingfilets worden af
gedroogd en dan eerst door het maizena-
papje gehaald ert vervolgens door pa
neermeel; daarna worden ze in heet
frituurvet mooi bruin en raar ge’ akken
Men laat de filets wat uitlekken op
grauw papier eer men ze op een schotel
stapelt, die men dan garneert met tak
jes peterselie of een beetje sla
op het
jasje overge-
Aan de
voorkanten
mankt ge de 4
c.M breede zoo
men ii> voor de
knoopen 'en
knoopsgaten
waarna aan den
onderkant een
zoom van gelijke
breedte wordt
ingemaakt. Van
het kraagje stikt
ge de schuine
kantjes, waarna
ge deze omhaalt
en den kraag
aan- en over
stikt. De knoopsgaten maakt ge op 16 c.M.
afstand van elkaar De ceintuur moet na
crêpe marocain. De tunique is van vo-
en van achteren in platte plooien
in
De
Dé verschillende congressen op tand
heelkundig gebied, waar dit onderwerp
behandeld werd en het groot aantal ver-
eenigingen. welke zich tot doel stel en
zich het lot van zieke-mondlüdera aan te
trekken, bewijzen wel dat hier een onder
werp van sociale beteekenls aan de
orde is-.
Wij willen thans hier ter plaatse ech
ter eerst den Indivldueelen kant van dl»
aagstuk bekijken. Als algemeenheid
kunnen wij wel zeggen dat de toestand
van het gebit van onze bevolking vrij
slecht is. Voor de volwassen bevolking
staan ons geen directe gegevens ten
dienste, wel voor het schoolgaande kind,
waar de schooltandheelkunde voor dit
onderzoek waardevolle gegevens bezig is
te verzamelen Ik heb destijds elders in
een reeks artikelen aangetoond dat het
wel onmogelijk geacht moet worden om
het tandstelacl van onze geheele tegen
woordige bevolking behoorlük te sanee
ren 1 tijd en de kasten daarvoor noodig
zouden zoo buitensporig groot worden,
dat daaraan niet valt te denken. Op
welke wijze wü echter van soclaalhygiè-
uisclien zant bezien tot een bevredigende
oplossing kunnen komen, daarover zullen
we later nog wel eens spreken.
Bezien wij thans ons onderwerp van
den individueelen kant.
In de eerste plaats dan valt bet mü in
mun praktijk herhaaldelijk op dat er zoo
veel keurige, verstandige menschen zijn,
bjj wie de zorg voor hun gebit blükbaar te
wenschen heeft overgelaten, terwijl men
het hun overigens duidelijk kan aanzien
dat hun de zorg voor hun gezondheid niet
onverschillig laat. Mü dunkt dit is niet
anders te verklaren dan door onkunde.
Onkunde is duur. Zoo is het ook hier.
Iedere mond die verwaarloosd is kost
veelgeld om weer in goeden toestand te
brengen, om nog maar niet te spreken
san de pltn en de narigheid. Bovendien,
boe knap de technische tandheelkunde is
tegenwoordig, toch bluft iedere reparatie
ten slotte een surrogaat en haalt het niet
bü het normkle gezonde gebit.
Wie kiespijn heeft, heeft zijn gebit .ver
waarloosd. Iedere holle kies Is begonnen
met te sijn een gezonde kies, waarin een
zeer kleine holte is ontstaan. Het is
duidelijk, dat reparatie daarvan een klei
nigheid beteekent in ieder opzicht. Wie
deze h^Ite niet herstelt, maar het kwaad
laat voortwoekeren, komt binnen niet al
te langen tijd te staan voor grootere on
aangenaamheden. Het ontsteklngsproces,
bijna steeds etteng. gaat over op de tand-
pulpa en het wortelkanaal. Men h»‘>~>«
geen deskundige te zül om te begrijpen
hoe gemakkelük een dergelijke kies ver
loren kan gaan.
Uit het bovenstaande is het duideluk,
dat voorzorg het wachtwoord moet njn
van de conserveerende tandheelkunde.
W8 mm aua«u>< 4000.
iftrJtrogiNiai aas PatroMnkaniocr
No. 1. HavUm. Onborupolv^t co«p».
d» maten 88, gó, 104 bovemrydte, ©-55- Kindjer-
kUtdint. alleen voor den ut de beechrymm genoemden
letftyd a /o.js- Nm* ef lager dan 4000 genummerde
gmtronea km duttbeU bedrag.
Ni «I* sstrws MTkl SM MW «*MR*
.0 Homo Nmooiu oorUoio^o po. -a
Pnoco Motndinl. diroa oo oiuvait/u eaw ould
üiu, MW *M »«-K*iU<fcs<P Mrof OOK poxoorU, i*
tulouo. oHKUbv urmolii Mam aa aérn, aaaiaM'
aaa M a»<M Hai. moans M
«amamvén. M«a m«< rosdom «w 6z*aa»i
Mte Mdw a »mi door, (mxa *te»a»aAr
de kanten al» het papier nat te m plak
ken dit rtevig op met de ingekniptc kan
ten -ondom
Nu komt er rondom het deksel een
strook papier van de breedte van het
deksel, geplakt over de Ingeknipte kanten
dus.
De doos zelf wordt met een strook be
plakt met toevoeging van 2 c.M. voor
overplakken en van onder 1% at 2 c M.
voor omslaan.
Beplakt u een doos met effen papier,
dan kunt u hier en daar een bloem een
bloem rand of iets dergelljks opplakken
geknipt uit overgebleven gebloemd be
hangsel.
- Ook de doozen kunnen gevernist wor
den.
Deze wordt aan
gestikt en op
den goeden kant
overgestikt. BÜ
het Inzetten
neemt ge de
movw 4 cM.
meer
ren dan den *u-
nazd De mouw
wordt
BrusselM-h lof in jus. Op 1 KG Brus-
selsch lof neemt men schraal *4 ons
boter. 1. d L bruin van us of bouillon.
2 d. L. water, wat paneermeel en zout
naar smaak.
Men kookt het lof op de gewone ma
nier gaar en laat 't dan op een vergiet
uitlekken in eeu vuurvasten schotel
smelt men intusschen de boter, voegt er
jus of bouilfon en water bü en legt de
uitgelekte kropjes er in, begiet ze met
het vocht, strooit er paneermeel over en
laat ze dan een uurtje in den oven
stoven, terwül men ze af en toe weer
eens begiet. Ook kan men het lof boven
men
Brusselsen lof afgekookt en dan ge
stoofd met boter en 'n weinig geraspte
noot eet men gewoon als groente bü
de aardappelen. Hard gekookte eieren
zün even smakelijk er by als vleesch
U begint aan den onderkant van het
voorpand, waarvoor u 114 st. ongeveer
moet opzetten. Dan breit u eerst 'n boord
van 20 toeren. 1 st. r., 1 st aver Verder
kunt u dan aldoor rechts breien, zoodat
er ribbels gevormd worden, ofwel 1 r.
1 aver., bü lederen toer verspringend,
dus: telkens 1 rechtsche st. boven 1
averrechlsche en 1 aver, boven 1 r. st.
Zoo worden de korreltjes gevormd
U breit recht door tot aan het begin
van de halsopening, d. w. z. tot het werk
ongeveer 43 c.M. lang is in het geheel.
De pullover reikt dan tot aan de arms
gaten. zoodat u zelf zult kunnen nagaan
of u de lengte zóó geschikt vindt. Dan
wordt het werk in tweeën lerdeeld De
eene helft der steken blüft op de naald
staan en op dc andere helft breit u ver
der. Aan den kant van het armsgat
kant u eerst 3 st. af. 1 toer overbrelen
2 st. afkanten en vervolgens op dezelfde
manier nog 2 keer 1 st. afkanten, zoo
dat er in het geheel 7 st. geminderd wor
den aan den kant van het armsgat. De
veerkant blüft recht. U breit zoo door
tot u aan den voorkant weer 16 c.M
hebt. Dan- kant u daar 18 st. af voor
den hals Op de overgebleven 32 st. 2
loeren breien, dan vervolgens de andere
helft van het voorpand even ver bü-
werken. Zün belde helften even ver, dan
zet u daar tusschen in weer 36 st. op en
breit u nu verder den rug tot u «eer
moet gaan meerderen voor de armsga
ten Zün vocht- en achterpand tot onder
Brur selwh lof is een gezonde groente
waaraan we, heel den winter door, veel
plezier beleven. Eu ook deze groente
niet altijd op een ^-n dezelfde
fl> elk
geval begint men met de j-s luchtig
af te schrappen en zün er dorre punten
aan dan worden die verwüderd en ver
ve Igens worden de kropjes go: d genas
schen Heeft men nu een tegenzin in den
bitteren smaak van het lof. dan kookt
men" het af in zeer ruim water:
echter niet het geval, dan neme
het water zoo krap mogelük. want we
weten immers, dat we, tegelük met
het afkookwater, een deel van de voe
dingswaarde verwüderen. Ook ruim afge
kookt blijft B -uss-lsch- of witlof echter
een voedzame groente Men rekent voor
het koken ongeveer eep half uur.
Men kan het op verschillende manieren
opdienen. Wil men het geven als voor
gerecht, dan dient men Brusselsch lof
op als asperges; het wordt dan enkel
in water gaar gekookt en gepresen
teerd met hard gekookte eieren, in helf-
ten of vierde parten verdeeld, gesmolten
boter en geraspte nootmuscaat.
Dat er veel vraag Is naar voordeelige
gerechten is wel 'n teeken van onzen
tüd, maar het pielt zeker ook voor onze
huisvrouwen, die er, nu meer dan ooit,
op uit zün de hunnen het best moge-
lijke te geven onder omstandigheden,
die voor velen onzer op een onaange-
name wijze zijn veranderd. In den oor
logstijd hebben we een dergelüken toe
stand gekend Was er toen gebrek aan
verscheidene levensmiddelen, nu is er
door werklooslieid of achteruitgang in
zaken bü zeer velen gebrek aan geld, en
nu' staan wü, huisvrouwen,
om zoo
Een hartig gerecht van aardappelen en
uien. Hiervoor neemt men, op 'n kilo
aardappelen. 1 pond uien en 1 ons a
1’4 ons boter, zout, peper en peterselie.
De aardappelen worden geschild, in
dunne plakjes gesneden en dan een half
in water met tamelük veel zout
gezet; daarna worden ze, tusschen twee
doeken, gedroogd. De uien worden
fün gesnipperd of wel in heel dunne
schijfjes gesneden en dan met de aard
appelen samen lichtbruin gebakken. Ik
doe dat bü gedeelten in- de koekepan.
om ze allemaal, een beurt te kunnen
geven. Zoodra 'n pan klaar is. wordt de
tnhoud overgedaan in een vuurvasten
schotel. Ik strooi er een beetje peper en
zout tusschen, doe er ten slotte een
scheutje water bü. dek den schotel dicht
en laat het gerecht dan een klein half
uurtje stoven in den oven.
Voor het opdoen strooi ik er wat fün
gehakte peterselie over. Het geheel ziet
er dan smakelük uit en is ook werkelük
zeer smakelük.
Maten: Bovenwijdte 92 cM., heup-
WUdte 104 elf, mouwlengte 54 cM
Benoodigd: 4.50 M. flanel van 70 cM.
elastiek. 3 knoopen.
Gebakken bokking kan ook nog an
ders worden Uaarg:maakt dan op de
gewone manier. Men kan er een fün
gerecht van maken als men in plaats
van de bokkingen gewoon te bakken, er
bokkingfilets van maakt, en wel als
volgt:
Brusselsch lof met kaassaus. Op 1
K.G. B.uszsLc.'i .of e.-n’t n.cn 3 d. L
melk, 30 gram bloem. 40 gram boter,
25 gram geraspte kaas, zout en zoo m^n
wil "n weinig fün gesnipperde ui.
riet lóf wordt weer op de gewone'
manier schoon gemaakt en afg kookt.
Dan neemt men de kropjes voorzichtig
met een schuimspaan uit het water en
laat ze uitlekken.
Intusschen fruit men het uitje met de
Geen vleesch. maar toch jas. 2 ons
boter, of 1 ons boter en 1 ons vet, 1 thee
lepel bloem. 2 theelepels soja. 1 d. I
water of groentennat, 'n tikje zout.
Het water zet men klaar met het vet
of de helft van de boter, de soja en
het zout. De overige boter braadt men
lichtbruin in de koekepan, roert de
bloem er door en laat die oqjc lichtbruin
roosteren. Dan neemt men de koekepan
van het vuur, roert langza-’m de v.oei-
stof door en zet de pan dan weer op
bet vuur, waarna men alles, onder flink
roeren, nog even laat doorkoken.
Deze jus is heel smakelük. Men kan
ze een pikant smaakje geven door een
fün gesnipperd uitje of 'n weinig kerry
met de boter en de bloem mee te bra
den; ook kan men er nootmuscaat of
peper bü voegen
Mocht de saus onverhoopt klonteren,
dan giet men ze even door de reef
ook nu staan wü. huisvrouwen. weer
paraat om zoo goed mogelük dezen
slechten tüd door te komen.
fk zal trachten, zoo goed mogelljk de
ingekomen STagen te beantwoorden. ,.We
kunnen niet alle dagen vleesch eten,
maar we zouden dat niet zoo erg vinden
als er ten minste maar smakelüke jus
was." Dat is een van de problemen, die
we ons ook uit den oorlogtüd nog her
inneren. In zoon geval kan men zich
uitstekend redden met de saus, waar
van ik hieronder het recept zal op-
geven
Fig 6544 is van dunne afghalaine
Smeer het papier in met stijfsel en
plak het glad op de doos We nemen
daarvoor een doek en stroken het gelei
delijk glad; er moeten daarbü geen
vouwtjes komen.
B merkt u een vouwtje, dan haalt u
het papier met de linkerhand weer op en
begint met de rechter, waarin de doek,
weer opnieuw te strijken De kanten van
het dezsel worden geplakt en om;"'.la
gen.
Begin nu den romp der doos te plakken,
smeer bet papier in met stijfsel, sla boven
3 c.M. om en plak die aan den binnen
kant van de doos, begin 2 c M over den
linkervoorhoek. <zie teekentngi, geef "in
elk bovenhoekje even een krtlpje. strijk
met d.a doek gelükmatig en plak tot aan
den hoek waar u bent begonnen, over de
2 c.M. dus.
Is het papier nu even gerekt, knip dan
gelük bü den hoek af
Sla de f!4 c.M. welke voor den onder
kant aangeknipt zün om. en plak vast.
De bodem wordt overplakt met wit
papier.
Voor ronde doozeu kmpjjen we een cir
kel grooter dan het deksel en kmppei
Behangselpapier wordt tegenwoordig
veel gebruikt om aardige kleine dingen
te maken. Heeft u een stuk behangsel
papier over van uw kamer dan kunt u
er b.v. een oude papiermand mooi mee
maken. U omplakt het netjes en brengt
ter versiering een stukje van den overge
bleven rand aan.
Doch niet alleen papiermanden kunt u
mooi maken, maar lampiekappen of
schrijfmappen kunnen er van gemaakt
wortlen. Lampekappen en de papiermand
kunt u lakken met blank vernis; dit is
zeer practisch daar u de voorwerpen dan
kart aflappen, zonder ze te beschadigen.
Op deze manier kunt u ook kinder-
ledlkantles, kinder- en poppenmeubeltjes
garr.eeren met een aardig motief geknipt
uit overgebleven behangselpapier. Het
alleraardigste is mlaschign nog het be
plakken van doosjes. U heeft misschien
een hoedendoos die u kunt opfrisseben.
een langwerpige doos voor dassen of
handschoenen. U kan een ronde doos be
plakken en opvullen met bonbons, een
mooie corsage, of een zelfgemaakt spel
denkuauen. het zal een welkom ge
schenkje zün.