i
i
NAMIDDAG-COSTUUM
GOÖI GEEN OVERGESCHOTEN
GENEESKUNDIGE KALENDER
BEHANGSELPAPIER WEG
WAT ZULLEN WE KOKEN
DAMES-PYAMA
DAMES-PULLOVER MET HOOGEN
BOORD
V
Fiï
F
11
11'
y
A
I
,1|
OP VERZOEK
OP VERZOEK
u-
van.
GOEDKOOPE PATRONEN
*53
*1
-
fesJjiï?
II] ‘I
Wat èoed is en voordeeli^
Verzorging van het gebit
I
O
t
I
II
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
ENKLAAR
,»i
1
PO DA.
fj
en
I
aardappelen
uur
-LJ-
DORA.
I
1
1
1
I
I
A
op het vuur stoven; dan houdt
den schotel echter dicht gedekt.
1
i
l
knippen we de hoeken In zooals op de
teekening te zien Is, aan eiken hoek een
stukje latend voor het plakken. Het kleine
hoekje knippen we precies op 3 c.M. uit.
dit is gemakkelijker bfj het omslaan van
de drie c.M. aan den bovenkant.
Bruseelach tof au gratin wordt onge
veer op dezelfde manier klaar gemaakt.
Men legt de uitgelekte kropjes dan ech-
h
B
k
d
n
d
b
el
en
ook
of
G
a
v
k
t
t
t
i
1
t
1
I
1
i
I
i
1
l
de kanten als het papier nat to ta. plak
ken dit stevig op met de ingeknipte kan
ten -ondom.
Nu komt er rondom het deksel een
strook papier van de breedte van het
deksel, geplakt over de Ingeknipte kanton
dus.
De doos zelf wordt met een strook be
plakt met toevoeging van 3 cM. voeg
overplakken en van onder IK at 3 aM
voor omslaan.
Beplakt u een doos met effen Pepto^
dan kimt u hier en daar een bloem een
bloemrand or lets dergeljjks opplakken
geknipt uit overgebleven gebloemd ba-
hangsel.
Ook de dooaen kunnen geverntot wen
den.
bloem even lichtbruin en voegt er dan
langzaam de melk bfj onder voortdurend
roeren. Is de saus klaar, dan roert men
de kaas er door en zout naar smaak. H?t
lof wordt in vlngerlange stukken ge
sneden in een verwarmde dekschaal en
met de heete saus overgoten, vlak voor
het opdienen.
dan een uurtje In den oven
terwijl men ze af en toe weer
eens begiet. Ook kan men het lof boven
men
tlek door haalt en dit stevig over el
kaar naait. Den onderkant der mouwen
werkt ge af met een rechte bles, welke
ge 32 c.M. lang en 5 cM. breed knipt.
Men kan een zieken mond wel leeg trek
ken en daarmee saneeren, maar hiermee
Is toch geenszins een ideale toestand be
reikt. De conserveerende tandheelkunde
Is de tandheelkunde van de toekomst. In
hoever zij het ook die van heden kan
zijn, hangt af van het verstandelijk in
zicht ran het menschdom.
Voor het jongfe kind Is het wel zeer van
belang dat de ouders inzicht hebben in
deze problemen.
In de eerste plaats dan moet uitgeroeid
worden de gedachte, welke bij veel men-
schen is vastgeroest, dat het melkgebit
er velnig toe doet. Niets Is minder waar.
Het melkgeblt heeft ook voor het komen
de blijvende gebit groote waarde. Een
vroeg bedorven en te loor gegaan melk
geblt doet het komende gebit slechter tot
ontwikkeling komen en doet bovendien de
kaakontwikkellng achterblijven. Het ge
volg is te weinig ruimte In de onderkaak
en daardoor slechte stand van tanden en
kiezen. Aan tal van volwassenen kan men
deze afwijkingen nog waarnemen. Het
gelaat krijgt door de mindere ontwikke
ling van de onderkaak het aanzien van
een vogelgezicht.
De vraag is dus allereerstHoe zullen
wij het gebit van onze jonge kinderen
het best verzorgen? Daarover In een
volgend artikel.
n muwii tmwr*. toMWa «M rtrUlKdi
trut» m mim«zk
luw, M tol rtrKhaUifit
taJaus, rarlg Mraofo mm m mom
mw tol awM m tol »<«4. Morte to« wwrteM
tonwfto Mm om tol mi wtow tol Katoam.
rato M*T to arms «mm. «Mto Ml
llWto.
elegante casaqoe van wit satijn me*
zwarte randen
wit o>ixc tnc ten, lit genummerd gijn boven 4000,
88" ntritriu^aa- aan „Hl PatrontnkaniocrPostbns
Ho. I. Haarlem. OnberufMlqke conps. DametkUsdiag
ia és mainn 88. 96. 104 bovtnmtjdtn, a f 0.95. Ktmfar-
oOm» voor den i» butchri/mnt gftwamétH
laaft** /a». Aim a haa tea 4000 jauMMrA
autr.wa tol Jtoteto tadrM.
dk/avaaa vw* m toagbMw w*r *g|iggu
Maten: Bovenwijdte 92 cM„ heup-
Wjjdte 104 C.M., mouwlengte 54 c M.
Benoodigd: 4.50 M. flanel van 70 c.M.
breedte, 80 cM. elastiek, 3 knoopen.
ge
4
naar vo
ren dan den zij
naad. De mouw
wordt op het
jasje overge
stikt. Aan de
voorkanten
maakt ge <te 4
c.M. breede zoo
men in voor de
knoopen en
knoopsgaten,
waarna aan den
onderkant een
zoom van gelijke
breedte wordt
ingemaakt. Van
het kraagje stikt
ge de schuine
kantjes, waarna
ge deze omhaalt
en den kraag
aan- en over-
stikt. De knoopsgaten maakt ge op 16 c M
afstand van elkaar. De ceintuur moet na
afwerking ruim 2 M. lang zijn en 3 cM
breed.
Behangselpapier wordt tegenwoordig
veel gebruikt om aardige kleine dingen
te maken. Heeft u een stuk behangsel
papier over van uw kamer dan kunt u
er b.v. een oude papiermand mooi mee
maken. U omplakt het netjes en brengt
ter versiering een stukje van den overge
bleven rand aan.
Doch niet alleen papiermanden kunt u
mooi maken, maar lampekappen of
schrijfmappen kunnen er van gemaakt
worden. Lampekappen en de papiermand
kunt u lakken met blank vernis; dit Is
zeer practlsch daar u de voorwerpen dan
kan aftappen, zonder ze te beschadigen.
Op deze manier kunt u ook kinder-
ledikantjes, kinder- en poppenmeubeltjes
garneeren met een aardig motief geknipt
uit overgebleven behangselpapier. Het
alleraardigste is misschien nog het be
plakken van doosjes. U heeft misschien
een hoedendoos die u kunt opfrisscben.
een langwerpige doos voor dassen of
handschoenen. U kan een ronde doos be
plakken en opvullen met bonbons, een
mooie corsage, of een zelfgemaakt spel-
denkustjen. he* zal een welkom ge
schenkje zijn.
Er te dit seizoen een buitengewoon
groote variatie in détails van de japon.
WH zien pelerines, epauletten, volants,
tunlques, bolero’s, pofmouwen, pogode-
mouwen, zg. dubbele mouwen enfin
in de mouwen vinden we een eindelooze
variatie. De namlddagjapon leent er zich
buitengewoon toe om deze détails toe te
passen. De avondjapon te mouw- en rug-
loos. het morgentoilet bestaat meestal uit
"n wollen jumper en sportleven rok. In
het sa-t<Mletje kunnen we eindelijk onze
fantasie eens laten gaan.
Fig. 6543 te heel practlsch, omdat we
rok en tunique nemen van dezelfde dia-
gonaalstof, waaruit ook onze mantel te
gemaakt, terwijl we dan het bovenstuk
maken van 'n wat dunnere stof in af
stekende tint. Wanneer we op visite
onzen mantel uit doen, zijn we meteen
mln of meer .gekleed”.
Ik usst Isi h lof In jas. Op 1 K.G. Brus-
selsch lof neemt men schraal K ons
boter, 1 d. L bruin van us of bouillon.
2 d. I* water, wat paneermeel en zout
naar smaak.
Men kookt het lof op de gewone ma
nier gaar en laat *t dan op een vergiet
uitlekken. In een vuurvasten schotel
smelt men Intusschen de boter, voegt er
jus of bouillon en water bU en legt de
uitgelekte kropjes er In, begiet ze met
het vocht, strooit er paneermeel over en
laat ze
stoven.
Het plakken gaat tamelijk eenvoudig.
Voor het beplakken van een doos meet
u eerst het deksel met de ópstaande kan
ten erbij féus 1K c.M. voor omslaan.
Meet nu de hoogte van de doos zelf, voeg
toe 3 c.M voor omslaan aan den boven
kant en IK c.M. aan den onderkant.
Knip nu een strook materiaal van de
hoogte, passend rondom de doos,
voeg 2 c.M. bij voor de verbinding.
Nu beginnen we met het bekleeden:
eerst het deksel. W: nemen het daar
voor geknipte materiaal voor ons en
trekken op het papier de breedte der op
staande randen, met potloodlijnen. Nu
Men snijdt de bokkingen open aan de
rugzijde, haalt de graten er uit en licht
dan, aan weerskanten, de filets van de
huid af. Dan mengt men wat peper en
zout door elkaar en wrijft de filets daar
mee In. Daarna sprenkelt men er nog
wat citroensap over en laat ze een paar
uren doortrekken.
Intusschen maakt men een glad ge
roerd papje van 50 gram maïzena op 5
lepels melk. De bokkingfilets worden af
gedroogd en dan eerst door het maizena-
papje gehaald en vervolgens door pa
neermeel; daarna worden ze In heet
frituurvet mooi bruin en gaar gebakken.
Men laat de filets wat uitlekken op
grauw papier eer men ze op een schotel
stapelt, die men dan garneert met tak
jes peterselie of een beetje sla.
Deze wordt aan
gestikt en op
den goeden kant
overgestikt. Bij
het inzetten
neemt ge de
mouw 4 cJ<-
meer
Smeer het papier in met stijfsel en
plak het glad op de doos. We nemen
daarvoor een doek en strijken het gelei
delijk glad; er moeten daarbij geen
vouwtjes komen.
B- merkt u een vouwtje, dan haalt u
het papier met de linkerhand weer op en
begint met de rechter, waarin de doek,
weer opnieuw te strijken. De kanten van
het deksel worden geplakt en omgesla-
gen.
Begin nu den romp der doos te plakken,
smeer bet papier In met stljfael. ala boven
3 cM. om en plak die aan den binnen
kant van de doos, begin 2 e3<. over den
linkervcorhoek. (zie teekening). geef in
elk bovenhoekje even een knipje, strijk
met den doek gelijkmatig en plak tot nn
den hoek waar u bent begonnen, over de
S cM. dus.
Is het papier nü even gerekt, knip dan
gelijk bij den boek af.
Sla de IK c.M. welke voor den onder-
kant aangeknipt zijn om. en plak vast.
De bodem wordt overplak* met wit
papier.
Voor ronde dooaen knippen we een cir
kel grooter dan het deksel en knipgm
Brwaeelsch tof met kaassaus. Op 1
K.O. Brusselsch lof neemt men 3 d. L.
melk, 30 gram bloem, 40 gram boter,
25 gram geraspte kaas, zout en zoo men
wil *n weinig fijn gesnipperde ui.
Het lof wordt weer op de gewone
manier gehoon gemaakt en afg kookt.
Dan neemt men de kropjes voorzichtig
met een schuimspaan uit het water en
laat ze uitlekken.
Intusschen fruit men he* oftje met ds
U begint aan den onderkant van het
voorpand, waarvoor u 114 st. ongeveer
moet opzetten. Dan breit u eerst 'n boord
van 20 toeren. 1 st. r., 1 st. aver. Verder
kunt u dan aldoor rechts breien, aoodat
er ribbels gevormd worden, ofwel 1 r,
1 aver., bl) lederen toer verspringend,
dus: telkens 1 rechtsche st. boven 1
averrechtschc en 1 aver, boven 1 r. st.
Zoo worden de korreltjes gevormd.
U breit recht door tot aan het begin
van de halsopening, d. w. z. tot bet werk
ongeveer 43 c.M. lang te In bet geheel.
De pullover reikt dan tot aan de arms
gaten, zondat u zelf zult kunnen nagaan
of u de lengte zóó geschikt vindt. Dan
wordt het werk in tweeën verdeeld. De
eene helft der steken blijft op de naald
staan en op de andere helft breit u ver
der. Aan den kant van het armsgat
kant u eerst 3 st. af, 1 toer overbreien
2 st. afkanten en vervolgens op dezelfde
manier nog 2 keer 1 st. afkanten, zoo-
dat er In het geheel 7 st. geminderd wor
den aan den kant van het armsgat. De
vóórkant blijft recht, breit zoo door
tot u aan den voorkant weer 16 cM.
hebt. Dan kant u daar 18 st. af voor
den hals. Op de overgebleven 32 st. 2
toeren breien, dan vervolgens de andere
helft van het voorpand even ver bU-
werken. Zijn belde helften even ver. dan
zet u daar tusschen In weer 36 st. op en
breit u nu verder den rug tot u weer
moet gaan meerderen voor de armsga
ten. Ztfn voor, on achterpand tot onder
Gebakken bokktog kan ook nog an
ders worden klaargemaakt dan op de
gewone manier. Men kan er een fijn
gerecht van maken als men In plaats
van de bokkingen gewoon te bakken, er
bokkingfUete van maakt, en w«t als
volgt:
het armsgat even lang, dan moeten ar
weer 114 st. op de naald zijn. Daarop
breit u nu recht door tot aan den boord
van'l r. 1 aver, en breit ook dezen even
lang als bU het voorpand. Afkanten.
Zoo wordt de heele pullover dus aan
één stuk gebreid.
Voor den boord neemt u de steken aan
den hals op en breit daarop 1 r. 1 aver,
tot hij 14 cM. hoog la, waarna hij wordt
afgekant. Hij wordt dan omgeslagen bij
bet dragen.
Voor de mouwen set u 50 st. op en
breit dan eerst *n boord van 15 toeren,
1 r. 1 aver. Dan breit u verder hetzelfde
patroon als van de pullover. Hebt u nog
20 cM gebreid, dan begint n aan weers
kanten van de naald, om de 4 toeren 1
st. te meerderen, tot u 84 st. op de naald
hebt. U breit dan verder tot de mouw
aan den onderkant lang genoeg Is in
het geheel ongeveer 50 c M. Dan mindert
u, aan weerskanten van de naa'd, om
den anderen toer 1 st. tot de gelieele
mouw ongeveer 58 cM. lang te. Afkan
ten. Onder een vcchtlgen doek strUken
aan den linkerkant.
De mouw wordt ingenaaid en zijnaden
van mouwen en pullover tegelijk dicht
genaaid.
Men kan de pullover van voren sluiten
met knoopjes en gehaakte lusjes, ofwel
met *n trekslultlng.
BU *n lichtgroen rokje zal *n bolga
pullover aakar aardig staan.
ter in hun geheel In een bebotento»
vuurvasten schotel, giet de saus er over
heen, raspt er nog wat kaas over leg*
hier en daar *n stukje boter en laat er
In den oven, In 15 k 20 minuten, ‘n bruin
korstje op komen.
Brusselsch lof kan, goed fijn gesneden,
evenals andijvie, ook uitstekend dtornm
voor wlntersla. Dus ook hW -m»
variatie genoeg.
Bramelsch tof afgekookt en dan ge
stoofd met boter en ’n weinig geraspte
noot eet men gewoon als groente bU
de aardappelen. Hard gekookte eieren
zUn even smakelijk er bU als vleesch.
Geen vleesch, maar toch jas. 2 ons
boter, of 1 ons boter en 1 ons vet. 1 thee
lepel bloem, 2 theelepels soja, 1 <L I-,
water of groentennat, *n tikje zout.
Het water zet men klaar met het vet
of de helft van de boter, de soja en
het zout. De overige boter braadt men
lichtbruin in de koekepap. roert de
bloem er door en laat die ook lichtbruin
roosteren. Dan neemt men de koekepan
van het vuur, roert langzaam de vloei
stof door en zet de pan dan weer op
het vuur, waarna men alles, onder flink
roeren, nog even laat doorkoken.
Deze Jus te heel smakelük. Men kan
ze een pikant smaakje geven door een
fijn gesnipperd uitje of *n weinig kerry
met de boter en de bloem mee te bra
den; ook kan men er nootmuscaat of
peper bU voegen.
Mocht de saus onverhoopt klonteren,
dan giet men ze even door de zeef.
Een hartig gereeht van aardappelen en
aten. Hiervoor neemt men. op *n kilo
aardappelen, 1 pond uien en 1 ons k
1*4 ons boter, zout, peper en peterselie.
De aardappelen worden geschild, In
dunne plakjes gesneden en dan een half
in water met tamelijk veel zout
gezet; daarna worden ze, tusschen twee
doeken, gedroogd. De uien worden zeer
fijn gesnipperd of wel in heel dunne
schijfjes gesneden en dan met de aard
appelen samen lichtbruin gebakken. Ik
doe dat bij gedeelten in de koekepan,
om ze allemaal een beurt te kunnen
geven. Zoodra *n pan klaar te, wordt de
Inhoud overgedaan In een vuurvasten
schotel. Ik strooi er een beetje peper en
zout tusschen. doe er ten slotte een
scheutje water bU, dek den schotel dicht
en laat het gerecht dan een klein half
uurtje stoven In den oven.
Voor het opdoen strooi ik er wat fün
gehakte peterselie over. Het geheel ziet
er dan smakelijk uit en te ook werkelijk
zeer smakelijk.
Brwnaelsch tof is een gezonde groente
waaraan we, heel den winter door, veel
plezier beleven. En ook deze groente
behoeft niet altijd op een en dezelfde
wijze te worden klaar gemaakt. In elk
geval begint men met de kropjes luchtig
af te schrappen en zUn er dorre punten
aan dan worden die verwijderd en ver
volgens worden de kropjes goed gewas-
schen. Heeft men nu een tegenzin in den
bitteren smaak van het lof, dan kookt
men het af in zeer ruim water; te dit
echter niet het geval, dan neme men
het water zoo krap mogeUjk, want we
weten immers, dat we. tegelUk met
het afkookwater, een deel van de voe
dingswaarde verwijderen. Ook ruim afge
kookt blijft Brusselsch- of witlof echter
een voedzame groente. Men rekent voor
het koken ongeveer een half uur.
Men kan het op verschillende manieren
opdienen. Wil men het geven als voor
gerecht, dan dient men Brusselsch lof
op als asperges; het wordt dan enkel
in water gaar gekookt en gepresen
teerd met hard gekookte eieren, in helf
ten of vierde parten verdeeld, gesmolten
boter en geraspte nootmuscaat
Hg. 6544 te van dunne afghalaine of
crêpe marocaln. De tunique te van vo
ren en van achteren In platte plooien
gelegd, die in schuine richting zijn
doorgestikt De mouwen zjjn op de
zelfde wijze versierd, doch hier zijn de
plooien niet doorgestikt De ondermouw,
zoo men wil van een andere tint komt
nog even te zien.
Hg. 6475. Japon van zwarte crêpe satin
A double face. We gebruiken voor de
japon b.v. den doffen kant en nemen de
blezen die taille en heuplijn accentuee-
ren van den gllmmenden kant Het décol
leté te licht gedrapeerd en aangevuld
met een vestje van witte crêpe georget
te. De mouwen hebben een klokkenden
volant vanaf den elleboog.
weer
paraat om zoo goed mogelijk dezen
slechten tijd door te komen.
Ik zal trachten, zoo goed mogelljk de
ingekotnen vragen te beantwoorden. „We
kunnen niet alle dagen vleesch eten,
maar we zouden dat niet zoo erg vinden
als er ten minste maar smakelijke jus
was." Dot is een van de problemen, die
we ons ook uit den oorlogtUd nog her
inneren. In zoo’n geval kan men zich
uitstekend redden met de saus, waar
van Ik hieronder het recept ml op
geven.
Dat er veel vraag te naar voordeellge
gerechten te wel *n teeken vaS^ttaoqQ,
tijd, maar bet pleit zeker ook voor onze
huisvrouwen, die er, nu meer dan odttT
op uit zUn de hunnen het best moge-
UJke te geven onder omstandigheden,
die voor velen onzer op een onaange
name wijze zijn veranderd. In den oor
logstijd hebben we een dergelljken toe
stand gekend. Was er toen gebrek aan
verscheidene levensmiddelen, nu te er
door werkloosheid of achteruitgang In
zaken bU zeer velen gebrek aan geld, en
ook nu staan wü. huisvrouwen,
om zoo
belde
ten
CM.
Hierna kunt ge
schouder-, zlj-
en mouwnaden
en den voor- en
den achtemaad
van de broek
stikken en plat
stikken en
daarna ook
den kruis- of pUpnaad. Onder aan
de püP wordt een 4 cM. breede zoom In
gemaakt en bovenaan een zoom van
IK eM. breedte. Bij den naad laat ge
een klein stukje open, waar ge het elas-
De verschillende congressen op tand
heelkundig gebied, waar dit onderwerp
behandeld werd en het groot aantal ver-
eenlgingen, welke zich tot doel stel en
zich het lot van zleke-mondlijders aan te
trekken, bewijzen wel dat hier een onder
werp van sociale beteekenls aan de
orde te.
Wij willen thans hier ter plaatse ech
ter eerst den Indlvidueelen kant van dit
vraagstuk bekijken. Als algemeenheid
kunnen wU wel zeggen dat de toestand
van het gebit van onze bevolking vrij
slecht is. Voor de volwassen bevolking
staan ons geèn directe gegevens ten
dienste, wel voor het schoolgaande kind,
waar de schooltandheelkunde voor dit
gnderzoek waardevolle gegevens bezig is
te verzamelen. Ik beb destijds elders in
een reeks artikelen aangetoond dat het
wel onmogelijk geacht moet worden om
het tandstelsel van onze geheele tegen
woordige bevolking behoorlijk te sanee
ren. De tijd en de kosten daarvoor noodig
souden zoo buitensporig groot worden,
dat daaraan niet valt te denken. Op
welke wijze wjj echter van sociaalhygië-
nischen zant bezien tot een bevredigende
oplossing kunnen komen, daarover 'zullen
we later nog wel eens spreken.
Bezien wij thans ons onderwerp van
den Indlvidueelen kant.
In de eerste plaats dan valt het mij in
mijn praktijk herhaaldelijk op dat er zoo
veel keurjge, verstandige menschen zUn,
bU wie de zorg voor hun gebit blijkbaar te
wenschen heeft overgelaten, terWjjl men
het hun overigens duidelUk kan aanzien
dat hun de zorg voor hun gezondheid niet
onverschillig laat. Mij dunkt dit is niet
anders te verklaren dan door onkunde.
Onkunde is duur. Zoo is het ook hier.
Iedere mond die verwaarloosd is koot
veel geld om weer In goeden toestand te
brengen, om nog maar niet te spreken
van de plin en de narigheid. Bovendien,
boe knap de technische tandheelkunde is
tegenwoordig, toch blijft Iedere reparatie
ten slotte een surrogaat en haalt het niet
bU het normale gezonde gebit.
Wie kiespijn heeft, heeft zUn geMt ver
waarloosd. Iedere holle kies Is begonnen
met te zijn een gezonde kies, waarin een.
zeer kleine holte is ontstaan. Het ta
duidelijk, dat reparatie daarvan een klei
nigheid beteekent In ieder opzicht. Wie
deze holte niet herstelt, maar het kwaad
laat voortwoekeren, komt binnen' niet al
te langen tijd te staan voor grootere on
aangenaamheden. Het ontsteklngsproces,
bijna steeds etterig, gaat over op de tand-
pulpa en het wortelkanaal. Men behoeft
geen deskundige te zlji. om te begrijpen
hoe gemakkelijk een dergelijke kies ver
loren kan ^aan.
Vit het bovenstaande ta het duidelijk,
dat voorzorg het wachtwoord moet zijn
van de conserveerende tandheelkunde.
Van boven
staande pyama
wordt het pa
troon op de aan
gegeven -naten
geteekend en
hierna op de
vaste lijnen uit
geknipt. Ver
volgens legt ge
de patronen op
de stof, waarna
ge alles met
één c.M. breeden
naad uitknipt en
onderaan de
broek, bU het
jasje en aan de
voorkan-
hiervan 5
bU knipt.
jli