i i NAMIDDAG-COSTUUM GOÖI GEEN OVERGESCHOTEN GENEESKUNDIGE KALENDER BEHANGSELPAPIER WEG WAT ZULLEN WE KOKEN DAMES-PYAMA DAMES-PULLOVER MET HOOGEN BOORD V Fiï F 11 11' y A I ,1| OP VERZOEK OP VERZOEK u- van. GOEDKOOPE PATRONEN *53 *1 - fesJjiï? II] ‘I Wat èoed is en voordeeli^ Verzorging van het gebit I O t I II OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN ENKLAAR ,»i 1 PO DA. fj en I aardappelen uur -LJ- DORA. I 1 1 1 I I A op het vuur stoven; dan houdt den schotel echter dicht gedekt. 1 i l knippen we de hoeken In zooals op de teekening te zien Is, aan eiken hoek een stukje latend voor het plakken. Het kleine hoekje knippen we precies op 3 c.M. uit. dit is gemakkelijker bfj het omslaan van de drie c.M. aan den bovenkant. Bruseelach tof au gratin wordt onge veer op dezelfde manier klaar gemaakt. Men legt de uitgelekte kropjes dan ech- h B k d n d b el en ook of G a v k t t t i 1 t 1 I 1 i I i 1 l de kanten als het papier nat to ta. plak ken dit stevig op met de ingeknipte kan ten -ondom. Nu komt er rondom het deksel een strook papier van de breedte van het deksel, geplakt over de Ingeknipte kanton dus. De doos zelf wordt met een strook be plakt met toevoeging van 3 cM. voeg overplakken en van onder IK at 3 aM voor omslaan. Beplakt u een doos met effen Pepto^ dan kimt u hier en daar een bloem een bloemrand or lets dergeljjks opplakken geknipt uit overgebleven gebloemd ba- hangsel. Ook de dooaen kunnen geverntot wen den. bloem even lichtbruin en voegt er dan langzaam de melk bfj onder voortdurend roeren. Is de saus klaar, dan roert men de kaas er door en zout naar smaak. H?t lof wordt in vlngerlange stukken ge sneden in een verwarmde dekschaal en met de heete saus overgoten, vlak voor het opdienen. dan een uurtje In den oven terwijl men ze af en toe weer eens begiet. Ook kan men het lof boven men tlek door haalt en dit stevig over el kaar naait. Den onderkant der mouwen werkt ge af met een rechte bles, welke ge 32 c.M. lang en 5 cM. breed knipt. Men kan een zieken mond wel leeg trek ken en daarmee saneeren, maar hiermee Is toch geenszins een ideale toestand be reikt. De conserveerende tandheelkunde Is de tandheelkunde van de toekomst. In hoever zij het ook die van heden kan zijn, hangt af van het verstandelijk in zicht ran het menschdom. Voor het jongfe kind Is het wel zeer van belang dat de ouders inzicht hebben in deze problemen. In de eerste plaats dan moet uitgeroeid worden de gedachte, welke bij veel men- schen is vastgeroest, dat het melkgebit er velnig toe doet. Niets Is minder waar. Het melkgeblt heeft ook voor het komen de blijvende gebit groote waarde. Een vroeg bedorven en te loor gegaan melk geblt doet het komende gebit slechter tot ontwikkeling komen en doet bovendien de kaakontwikkellng achterblijven. Het ge volg is te weinig ruimte In de onderkaak en daardoor slechte stand van tanden en kiezen. Aan tal van volwassenen kan men deze afwijkingen nog waarnemen. Het gelaat krijgt door de mindere ontwikke ling van de onderkaak het aanzien van een vogelgezicht. De vraag is dus allereerstHoe zullen wij het gebit van onze jonge kinderen het best verzorgen? Daarover In een volgend artikel. n muwii tmwr*. toMWa «M rtrUlKdi trut» m mim«zk luw, M tol rtrKhaUifit taJaus, rarlg Mraofo mm m mom mw tol awM m tol »<«4. Morte to« wwrteM tonwfto Mm om tol mi wtow tol Katoam. rato M*T to arms «mm. «Mto Ml llWto. elegante casaqoe van wit satijn me* zwarte randen wit o>ixc tnc ten, lit genummerd gijn boven 4000, 88" ntritriu^aa- aan „Hl PatrontnkaniocrPostbns Ho. I. Haarlem. OnberufMlqke conps. DametkUsdiag ia és mainn 88. 96. 104 bovtnmtjdtn, a f 0.95. Ktmfar- oOm» voor den i» butchri/mnt gftwamétH laaft** /a». Aim a haa tea 4000 jauMMrA autr.wa tol Jtoteto tadrM. dk/avaaa vw* m toagbMw w*r *g|iggu Maten: Bovenwijdte 92 cM„ heup- Wjjdte 104 C.M., mouwlengte 54 c M. Benoodigd: 4.50 M. flanel van 70 c.M. breedte, 80 cM. elastiek, 3 knoopen. ge 4 naar vo ren dan den zij naad. De mouw wordt op het jasje overge stikt. Aan de voorkanten maakt ge <te 4 c.M. breede zoo men in voor de knoopen en knoopsgaten, waarna aan den onderkant een zoom van gelijke breedte wordt ingemaakt. Van het kraagje stikt ge de schuine kantjes, waarna ge deze omhaalt en den kraag aan- en over- stikt. De knoopsgaten maakt ge op 16 c M afstand van elkaar. De ceintuur moet na afwerking ruim 2 M. lang zijn en 3 cM breed. Behangselpapier wordt tegenwoordig veel gebruikt om aardige kleine dingen te maken. Heeft u een stuk behangsel papier over van uw kamer dan kunt u er b.v. een oude papiermand mooi mee maken. U omplakt het netjes en brengt ter versiering een stukje van den overge bleven rand aan. Doch niet alleen papiermanden kunt u mooi maken, maar lampekappen of schrijfmappen kunnen er van gemaakt worden. Lampekappen en de papiermand kunt u lakken met blank vernis; dit Is zeer practlsch daar u de voorwerpen dan kan aftappen, zonder ze te beschadigen. Op deze manier kunt u ook kinder- ledikantjes, kinder- en poppenmeubeltjes garneeren met een aardig motief geknipt uit overgebleven behangselpapier. Het alleraardigste is misschien nog het be plakken van doosjes. U heeft misschien een hoedendoos die u kunt opfrisscben. een langwerpige doos voor dassen of handschoenen. U kan een ronde doos be plakken en opvullen met bonbons, een mooie corsage, of een zelfgemaakt spel- denkustjen. he* zal een welkom ge schenkje zijn. Er te dit seizoen een buitengewoon groote variatie in détails van de japon. WH zien pelerines, epauletten, volants, tunlques, bolero’s, pofmouwen, pogode- mouwen, zg. dubbele mouwen enfin in de mouwen vinden we een eindelooze variatie. De namlddagjapon leent er zich buitengewoon toe om deze détails toe te passen. De avondjapon te mouw- en rug- loos. het morgentoilet bestaat meestal uit "n wollen jumper en sportleven rok. In het sa-t<Mletje kunnen we eindelijk onze fantasie eens laten gaan. Fig. 6543 te heel practlsch, omdat we rok en tunique nemen van dezelfde dia- gonaalstof, waaruit ook onze mantel te gemaakt, terwijl we dan het bovenstuk maken van 'n wat dunnere stof in af stekende tint. Wanneer we op visite onzen mantel uit doen, zijn we meteen mln of meer .gekleed”. Ik usst Isi h lof In jas. Op 1 K.G. Brus- selsch lof neemt men schraal K ons boter, 1 d. L bruin van us of bouillon. 2 d. I* water, wat paneermeel en zout naar smaak. Men kookt het lof op de gewone ma nier gaar en laat *t dan op een vergiet uitlekken. In een vuurvasten schotel smelt men Intusschen de boter, voegt er jus of bouillon en water bU en legt de uitgelekte kropjes er In, begiet ze met het vocht, strooit er paneermeel over en laat ze stoven. Het plakken gaat tamelijk eenvoudig. Voor het beplakken van een doos meet u eerst het deksel met de ópstaande kan ten erbij féus 1K c.M. voor omslaan. Meet nu de hoogte van de doos zelf, voeg toe 3 c.M voor omslaan aan den boven kant en IK c.M. aan den onderkant. Knip nu een strook materiaal van de hoogte, passend rondom de doos, voeg 2 c.M. bij voor de verbinding. Nu beginnen we met het bekleeden: eerst het deksel. W: nemen het daar voor geknipte materiaal voor ons en trekken op het papier de breedte der op staande randen, met potloodlijnen. Nu Men snijdt de bokkingen open aan de rugzijde, haalt de graten er uit en licht dan, aan weerskanten, de filets van de huid af. Dan mengt men wat peper en zout door elkaar en wrijft de filets daar mee In. Daarna sprenkelt men er nog wat citroensap over en laat ze een paar uren doortrekken. Intusschen maakt men een glad ge roerd papje van 50 gram maïzena op 5 lepels melk. De bokkingfilets worden af gedroogd en dan eerst door het maizena- papje gehaald en vervolgens door pa neermeel; daarna worden ze In heet frituurvet mooi bruin en gaar gebakken. Men laat de filets wat uitlekken op grauw papier eer men ze op een schotel stapelt, die men dan garneert met tak jes peterselie of een beetje sla. Deze wordt aan gestikt en op den goeden kant overgestikt. Bij het inzetten neemt ge de mouw 4 cJ<- meer Smeer het papier in met stijfsel en plak het glad op de doos. We nemen daarvoor een doek en strijken het gelei delijk glad; er moeten daarbij geen vouwtjes komen. B- merkt u een vouwtje, dan haalt u het papier met de linkerhand weer op en begint met de rechter, waarin de doek, weer opnieuw te strijken. De kanten van het deksel worden geplakt en omgesla- gen. Begin nu den romp der doos te plakken, smeer bet papier In met stljfael. ala boven 3 cM. om en plak die aan den binnen kant van de doos, begin 2 e3<. over den linkervcorhoek. (zie teekening). geef in elk bovenhoekje even een knipje, strijk met den doek gelijkmatig en plak tot nn den hoek waar u bent begonnen, over de S cM. dus. Is het papier nü even gerekt, knip dan gelijk bij den boek af. Sla de IK c.M. welke voor den onder- kant aangeknipt zijn om. en plak vast. De bodem wordt overplak* met wit papier. Voor ronde dooaen knippen we een cir kel grooter dan het deksel en knipgm Brwaeelsch tof met kaassaus. Op 1 K.O. Brusselsch lof neemt men 3 d. L. melk, 30 gram bloem, 40 gram boter, 25 gram geraspte kaas, zout en zoo men wil *n weinig fijn gesnipperde ui. Het lof wordt weer op de gewone manier gehoon gemaakt en afg kookt. Dan neemt men de kropjes voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. Intusschen fruit men he* oftje met ds U begint aan den onderkant van het voorpand, waarvoor u 114 st. ongeveer moet opzetten. Dan breit u eerst 'n boord van 20 toeren. 1 st. r., 1 st. aver. Verder kunt u dan aldoor rechts breien, aoodat er ribbels gevormd worden, ofwel 1 r, 1 aver., bl) lederen toer verspringend, dus: telkens 1 rechtsche st. boven 1 averrechtschc en 1 aver, boven 1 r. st. Zoo worden de korreltjes gevormd. U breit recht door tot aan het begin van de halsopening, d. w. z. tot bet werk ongeveer 43 c.M. lang te In bet geheel. De pullover reikt dan tot aan de arms gaten, zondat u zelf zult kunnen nagaan of u de lengte zóó geschikt vindt. Dan wordt het werk in tweeën verdeeld. De eene helft der steken blijft op de naald staan en op de andere helft breit u ver der. Aan den kant van het armsgat kant u eerst 3 st. af, 1 toer overbreien 2 st. afkanten en vervolgens op dezelfde manier nog 2 keer 1 st. afkanten, zoo- dat er In het geheel 7 st. geminderd wor den aan den kant van het armsgat. De vóórkant blijft recht, breit zoo door tot u aan den voorkant weer 16 cM. hebt. Dan kant u daar 18 st. af voor den hals. Op de overgebleven 32 st. 2 toeren breien, dan vervolgens de andere helft van het voorpand even ver bU- werken. Zijn belde helften even ver. dan zet u daar tusschen In weer 36 st. op en breit u nu verder den rug tot u weer moet gaan meerderen voor de armsga ten. Ztfn voor, on achterpand tot onder Gebakken bokktog kan ook nog an ders worden klaargemaakt dan op de gewone manier. Men kan er een fijn gerecht van maken als men In plaats van de bokkingen gewoon te bakken, er bokkingfUete van maakt, en w«t als volgt: het armsgat even lang, dan moeten ar weer 114 st. op de naald zijn. Daarop breit u nu recht door tot aan den boord van'l r. 1 aver, en breit ook dezen even lang als bU het voorpand. Afkanten. Zoo wordt de heele pullover dus aan één stuk gebreid. Voor den boord neemt u de steken aan den hals op en breit daarop 1 r. 1 aver, tot hij 14 cM. hoog la, waarna hij wordt afgekant. Hij wordt dan omgeslagen bij bet dragen. Voor de mouwen set u 50 st. op en breit dan eerst *n boord van 15 toeren, 1 r. 1 aver. Dan breit u verder hetzelfde patroon als van de pullover. Hebt u nog 20 cM gebreid, dan begint n aan weers kanten van de naald, om de 4 toeren 1 st. te meerderen, tot u 84 st. op de naald hebt. U breit dan verder tot de mouw aan den onderkant lang genoeg Is in het geheel ongeveer 50 c M. Dan mindert u, aan weerskanten van de naa'd, om den anderen toer 1 st. tot de gelieele mouw ongeveer 58 cM. lang te. Afkan ten. Onder een vcchtlgen doek strUken aan den linkerkant. De mouw wordt ingenaaid en zijnaden van mouwen en pullover tegelijk dicht genaaid. Men kan de pullover van voren sluiten met knoopjes en gehaakte lusjes, ofwel met *n trekslultlng. BU *n lichtgroen rokje zal *n bolga pullover aakar aardig staan. ter in hun geheel In een bebotento» vuurvasten schotel, giet de saus er over heen, raspt er nog wat kaas over leg* hier en daar *n stukje boter en laat er In den oven, In 15 k 20 minuten, ‘n bruin korstje op komen. Brusselsch lof kan, goed fijn gesneden, evenals andijvie, ook uitstekend dtornm voor wlntersla. Dus ook hW -m» variatie genoeg. Bramelsch tof afgekookt en dan ge stoofd met boter en ’n weinig geraspte noot eet men gewoon als groente bU de aardappelen. Hard gekookte eieren zUn even smakelijk er bU als vleesch. Geen vleesch, maar toch jas. 2 ons boter, of 1 ons boter en 1 ons vet. 1 thee lepel bloem, 2 theelepels soja, 1 <L I-, water of groentennat, *n tikje zout. Het water zet men klaar met het vet of de helft van de boter, de soja en het zout. De overige boter braadt men lichtbruin in de koekepap. roert de bloem er door en laat die ook lichtbruin roosteren. Dan neemt men de koekepan van het vuur, roert langzaam de vloei stof door en zet de pan dan weer op het vuur, waarna men alles, onder flink roeren, nog even laat doorkoken. Deze Jus te heel smakelük. Men kan ze een pikant smaakje geven door een fijn gesnipperd uitje of *n weinig kerry met de boter en de bloem mee te bra den; ook kan men er nootmuscaat of peper bU voegen. Mocht de saus onverhoopt klonteren, dan giet men ze even door de zeef. Een hartig gereeht van aardappelen en aten. Hiervoor neemt men. op *n kilo aardappelen, 1 pond uien en 1 ons k 1*4 ons boter, zout, peper en peterselie. De aardappelen worden geschild, In dunne plakjes gesneden en dan een half in water met tamelijk veel zout gezet; daarna worden ze, tusschen twee doeken, gedroogd. De uien worden zeer fijn gesnipperd of wel in heel dunne schijfjes gesneden en dan met de aard appelen samen lichtbruin gebakken. Ik doe dat bij gedeelten in de koekepan, om ze allemaal een beurt te kunnen geven. Zoodra *n pan klaar te, wordt de Inhoud overgedaan In een vuurvasten schotel. Ik strooi er een beetje peper en zout tusschen. doe er ten slotte een scheutje water bU, dek den schotel dicht en laat het gerecht dan een klein half uurtje stoven In den oven. Voor het opdoen strooi ik er wat fün gehakte peterselie over. Het geheel ziet er dan smakelijk uit en te ook werkelijk zeer smakelijk. Brwnaelsch tof is een gezonde groente waaraan we, heel den winter door, veel plezier beleven. En ook deze groente behoeft niet altijd op een en dezelfde wijze te worden klaar gemaakt. In elk geval begint men met de kropjes luchtig af te schrappen en zUn er dorre punten aan dan worden die verwijderd en ver volgens worden de kropjes goed gewas- schen. Heeft men nu een tegenzin in den bitteren smaak van het lof, dan kookt men het af in zeer ruim water; te dit echter niet het geval, dan neme men het water zoo krap mogeUjk, want we weten immers, dat we. tegelUk met het afkookwater, een deel van de voe dingswaarde verwijderen. Ook ruim afge kookt blijft Brusselsch- of witlof echter een voedzame groente. Men rekent voor het koken ongeveer een half uur. Men kan het op verschillende manieren opdienen. Wil men het geven als voor gerecht, dan dient men Brusselsch lof op als asperges; het wordt dan enkel in water gaar gekookt en gepresen teerd met hard gekookte eieren, in helf ten of vierde parten verdeeld, gesmolten boter en geraspte nootmuscaat Hg. 6544 te van dunne afghalaine of crêpe marocaln. De tunique te van vo ren en van achteren In platte plooien gelegd, die in schuine richting zijn doorgestikt De mouwen zjjn op de zelfde wijze versierd, doch hier zijn de plooien niet doorgestikt De ondermouw, zoo men wil van een andere tint komt nog even te zien. Hg. 6475. Japon van zwarte crêpe satin A double face. We gebruiken voor de japon b.v. den doffen kant en nemen de blezen die taille en heuplijn accentuee- ren van den gllmmenden kant Het décol leté te licht gedrapeerd en aangevuld met een vestje van witte crêpe georget te. De mouwen hebben een klokkenden volant vanaf den elleboog. weer paraat om zoo goed mogelijk dezen slechten tijd door te komen. Ik zal trachten, zoo goed mogelljk de ingekotnen vragen te beantwoorden. „We kunnen niet alle dagen vleesch eten, maar we zouden dat niet zoo erg vinden als er ten minste maar smakelijke jus was." Dot is een van de problemen, die we ons ook uit den oorlogtUd nog her inneren. In zoo’n geval kan men zich uitstekend redden met de saus, waar van Ik hieronder het recept ml op geven. Dat er veel vraag te naar voordeellge gerechten te wel *n teeken vaS^ttaoqQ, tijd, maar bet pleit zeker ook voor onze huisvrouwen, die er, nu meer dan odttT op uit zUn de hunnen het best moge- UJke te geven onder omstandigheden, die voor velen onzer op een onaange name wijze zijn veranderd. In den oor logstijd hebben we een dergelljken toe stand gekend. Was er toen gebrek aan verscheidene levensmiddelen, nu te er door werkloosheid of achteruitgang In zaken bU zeer velen gebrek aan geld, en ook nu staan wü. huisvrouwen, om zoo belde ten CM. Hierna kunt ge schouder-, zlj- en mouwnaden en den voor- en den achtemaad van de broek stikken en plat stikken en daarna ook den kruis- of pUpnaad. Onder aan de püP wordt een 4 cM. breede zoom In gemaakt en bovenaan een zoom van IK eM. breedte. Bij den naad laat ge een klein stukje open, waar ge het elas- De verschillende congressen op tand heelkundig gebied, waar dit onderwerp behandeld werd en het groot aantal ver- eenlgingen, welke zich tot doel stel en zich het lot van zleke-mondlijders aan te trekken, bewijzen wel dat hier een onder werp van sociale beteekenls aan de orde te. Wij willen thans hier ter plaatse ech ter eerst den Indlvidueelen kant van dit vraagstuk bekijken. Als algemeenheid kunnen wU wel zeggen dat de toestand van het gebit van onze bevolking vrij slecht is. Voor de volwassen bevolking staan ons geèn directe gegevens ten dienste, wel voor het schoolgaande kind, waar de schooltandheelkunde voor dit gnderzoek waardevolle gegevens bezig is te verzamelen. Ik beb destijds elders in een reeks artikelen aangetoond dat het wel onmogelijk geacht moet worden om het tandstelsel van onze geheele tegen woordige bevolking behoorlijk te sanee ren. De tijd en de kosten daarvoor noodig souden zoo buitensporig groot worden, dat daaraan niet valt te denken. Op welke wijze wjj echter van sociaalhygië- nischen zant bezien tot een bevredigende oplossing kunnen komen, daarover 'zullen we later nog wel eens spreken. Bezien wij thans ons onderwerp van den Indlvidueelen kant. In de eerste plaats dan valt het mij in mijn praktijk herhaaldelijk op dat er zoo veel keurjge, verstandige menschen zUn, bU wie de zorg voor hun gebit blijkbaar te wenschen heeft overgelaten, terWjjl men het hun overigens duidelUk kan aanzien dat hun de zorg voor hun gezondheid niet onverschillig laat. Mij dunkt dit is niet anders te verklaren dan door onkunde. Onkunde is duur. Zoo is het ook hier. Iedere mond die verwaarloosd is koot veel geld om weer In goeden toestand te brengen, om nog maar niet te spreken van de plin en de narigheid. Bovendien, boe knap de technische tandheelkunde is tegenwoordig, toch blijft Iedere reparatie ten slotte een surrogaat en haalt het niet bU het normale gezonde gebit. Wie kiespijn heeft, heeft zUn geMt ver waarloosd. Iedere holle kies Is begonnen met te zijn een gezonde kies, waarin een. zeer kleine holte is ontstaan. Het ta duidelijk, dat reparatie daarvan een klei nigheid beteekent In ieder opzicht. Wie deze holte niet herstelt, maar het kwaad laat voortwoekeren, komt binnen' niet al te langen tijd te staan voor grootere on aangenaamheden. Het ontsteklngsproces, bijna steeds etterig, gaat over op de tand- pulpa en het wortelkanaal. Men behoeft geen deskundige te zlji. om te begrijpen hoe gemakkelijk een dergelijke kies ver loren kan ^aan. Vit het bovenstaande ta het duidelijk, dat voorzorg het wachtwoord moet zijn van de conserveerende tandheelkunde. Van boven staande pyama wordt het pa troon op de aan gegeven -naten geteekend en hierna op de vaste lijnen uit geknipt. Ver volgens legt ge de patronen op de stof, waarna ge alles met één c.M. breeden naad uitknipt en onderaan de broek, bU het jasje en aan de voorkan- hiervan 5 bU knipt. jli

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 8