ffi
Sf
LEVENSWIJSHEID
I
MANTELPAKKEN
GEHAAKTE GORDIJNEN MET
BLOEMENMAND ALS MEDAILLON
WAT ZULLEN WE KOKEN
GENEESKUNDIGE KALENDER
SAMENVOEGBARE MEUBELS
5Ï
HEÉIBI:::
öi!
KINDERVERLAMMING
Vastenèerech ten
+4
H I H
nn
4
Hm
w
E
IE
GOEDKOOPE PATRONEN
J;
k
F'
H-fïï
I i' I I 1
E
lÏ
'j',S';'i‘‘'»!5SSS5S!
il.b nu E" 'E u!u!T'ii!?-4.
ZW i i l’iir iÜBMjiïïij
ai'!«S!u!raSS!Jini'iu"S'
--■muilUIBaulBirin 1L1II II l'lilllhlBi
w uifj.iiruaiiii'iiijiaiiiii Bru HaaHaHHa
(■■■■■■uiii'TBHBmm a iBint ■■si rmaass
<ll■■■ll|llUII■'Ml ITi'lll ld IH t ■■■HJTT II’ T'I IM.'TIBBB
lub iui nu Vi min ii ii.inai ui U'n.’UBaJi'.i i -
■■■■■■■■■■■■■a nan miiBi.'iBiii lauJi i
bib?
Wh
4’
F je’-
4
III
HI
lil
ENKLAAR.
PO LA.
OP VERZOEK
44-
E
ui
27
ANEMOON.
E
(A. de Musset)
DORA.
VERA.
ILHJI
llllll
lltUi
l’MHiia
de gekookte
Ik begin te
Zeg niet alles, wat ge weet, maar weet
alles wat ge zegt.
Een mensch zonder gedtild is als een
lamp zonder olie.
Wil men gordijnen haken, dan neemt
men daarvoor 'n gaatjes patroon, waarbij
men 1 of 3 losse st. haakt tusschen 2
stokjes telkens. De hierbij geteekendc
bloemenmand komt dan midden in het
gordijn; men moet dus zelf uitrekenen
■en dag van lediggang to vermoeiend
als een slapelooze nacht.
bijgevuld, kookt met wat prei en selderij
en ’n stukje boter, peper en zout.
Bretonsehe soep, die men ook kookt van
witte boonen te echter fijner. Wil men
Eên ongodsdienstige vrouw Is als een
klok zonder klank.
lijke grootte gemaakt worden, willen ze
één correct geheel vormen Indien men ze
aamengevoegt.
De verschillende voorbeelden geven u
een idee wat ermee bereikt kan worden.
wel 3 st. op en 2 st. dwars daardoor heen
gewerkt in stopsteek.
Om filet-net mooi gelijk te kunnen be
werken spant men het op 'n raam dat
men, van 4 latjes, gemakkelijk zelf kan
Een vrouw verbergt haar liefde veertig
jaren lang, maar haat en afkeer verbergt
zü nog geen dag.
(Arabisch spreekwoord)
eveneens zeer sterk is, wanneer men <?e
goede kwaliteit neemt. Voor het bewer
ken neemt men tamelijk dik D M.C.-
garen. Men kan dan alle steken in één
lijn werken op en neer, 4 of 5 naast
elkaar in elk te bewerken gaatje of
RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
In de soepterrien roert men den eier
dooier met ’n beetje melk uit elkaar,
voegt er de in klontjes verdeelde boter btf
en giet er dan. onder voortdurend roeren.
OVERNEMING UIT DEZE
naaien gevoegd. knmiu een oorUetnde patroonKhea.
Franca toetendiaa, direct na onlvangit van buud-
Ung. nul lui verichuldigde bedrag aan poittegeh m-
Jljir--. Maerév oermetd: taant naMiatr
Sn model *a Naë, maria M morkaM m
towavvAr. M«a SM dato maat reddam het lichaam,
recht onder de ermee daar. demean Had. nader terra
Een vrouw to nooit spraakzamer dan
wanneer zij haar man prijst, en wanneer
zjj klaagt over haar schoonmoeder.
(Chlneesch spreekwoord)
I
J I hiiiini
I'. IIHI’I l't
lilH i Ihilli 111>
Illll>
■■■■■■■I~1H
-(■■(^■■■■■i
IMMIillil
m» ohm modulen, die genummerd rijn boven 4000,
sq/t vernrijgoaar aan ,,H»l Patronenkantoor, Posthui
No. 1. Haarlem. Onberispelijk» coupe. Dameskleding
in de maten 88, 96, 104 bovenwijdte, a 0.5$. Ktnder-
kletdsng. alleen voor den in de beschrijving genoemden
leeftijd a f0.3}. Niet of lager dan 40M genummerd»
fgtronen het dubbele bedrag.
■gattgscraaasertoaMAuéMItermrteftatoaaa
Een verstandige vrouw kan geen man
hoogachten, die in zijn betrekking niet is,
wat hij zijn moet. Evenmin zal een man
zijn vrouw hoogachten, als ze baar hui
selijke plichten niet kent en eert.
E. van Stagemann.
waar men ze maken moet. De vakjes
welke op de teekenlng zijn Ingevuld moe
ten oox bl) het haken gevuld worden na
tuurlijk; men haakt dan geen losse st.
doch enkel stokjes. v
Ditzelfde patroon kan ook uitstekend
dienen voor het bewerken van filet, dat
■■HirünrilPB
-
Men kan dezen stokvlschschotel zóó op
dienen. maar men kan hem ook in 'n
vuurvasten schotel met wat paneermeel
en eenige vlokjes boter erop in den
heeten oven zetten om er 'n bruin korstje
op te krijgen.
Panvisch van schelvtoch of kabeljauw
is ook heel smakelijk. Op 1 K.G. visch
beeft men hiervoor noodig: 1H K.O.
rauwe aardappelen, 1 ons boter, 2 4 3
uien. liter melk of water en 20 i 25
gr. zout.
De goed schoon gemaakte visch wordt
in mooten gesneden, van huid en graten
ontdaan en met zout ingewreven; de
aardappelen worden geschild en in dunne
plakjes gesneden en de uien worden fijn
gesnipperd en licht bruin gebraden. Een
vuurvaste schotel wordt dan met boter
bestreken en hierin legt men. laag om
laag, aardappelen, visch en gefruite uien
met hier en daar 'n beetje ZQUt en peper
er tusschen. Op ieder laagje visch legt
men kleine stukjes boter, waarvan men
echter wat moet overhouden om boven
op len «schotel te leggen. De bovenste
laag moet uit aardappelen bestaan Is
alles in den schotel dan giet men er de
melk of het water overheen, strooit
bovenop wat paneermeel, verdeelt daar de
overgebleven boter op en laat het gerecht
gaar stoven onder een goed sluitend
deksel. Op 'n zacht vuurtje geeft men bet
daarvoor ongeveer 'n uur en 'n kwartier
den tijd. Ook in 'n heeteluchtoven kan
men dezen schotel gaar stoven. Zet men
ben. zonder deksel op, dan moet men nu
en dan bedruipen-
Gestoofde witte boonen. Witte boonen
zijn nok heerlijk voedzaam. Ik neem
altijd ‘n flinke hoeveelheid ervan om van
het overschot den volgenden dag 'n
lekkere soep te kunnen koken. De witte
boonen. gewoon gekookt in ruim water
met n beetje zout, vormen 'n uitstekend
gerecht met Ingelegde haring, rolmops of
haringsla en aardappelen. Maar voor de
afwisseling stoof ik ze ook wel eens met
uien en tomatenpuree. Wil ik nu den
volgenden dag boonensoep koken, dan
schep ik eerst wat van
boonen daarvoor uit eer
stoven.
Voor de gestoofde witte boonen reken
ik, op 1 pond boonen 2 4 3 flinke uien,
1 klein bugje tomatenpuree. 4 afgestreken
lepel, boter en wat peper en zout.
De boonen waach ik eerst, week es dan
"n nacht in ruim water en kook ze in het
weekwater gaar, op *n zacht vuurtje, zoo
dat niet stuk koken; als ze goed aan
de kook zijn doe ik er wat zout £tj. In-
tusschen smoor ik de fijn gesnipperde
uien met de boter gaar in *n goed ge
sloten jennetje zonder dat ze bruin wor
den. Daar roer ik dan de tomatenpuree
doorheen. De boonen laat ik, als ze gaar
zijn, even uitlekken op *n vergiet en doe
ze dan terug in de pan met de uien en
tomatenpuree. Onder voorzichtig roeren
laat Ik alles dan weer door en door warm
worden. Na het opdoen strooi ik er *n
beetje fijn gehakte peterselie over.
Witte boonensoep is al heel smakelijk
als men de overgeschoten boonen met het
nat ervan, zoo noodig met water at melk
wordt toegepast. Men kan zich samen-
voegbare meubels aanschaffen welke zoo-
ato de naam reeds se^t ook afzonderlijk
toegepast kunnen worden.
De correctheid en strenge eenvoud dier
meubels doen buitengewoon rustig aan
en men kan ze willekeurig schikken
hetzij tot een gezellig zitje bjj het
venster, den haard, langs den muur ge-
I |HU 11'4 fijfflU
M II
Het woord stiefkind heeft voor een
edele vrouw geen beteekenis.
held zelf. Nu. die Is individueel niet groot,
zoodat het geen zeldzaamheid is, dat in
een gezin, waarin een kind lijdt aan deze
ziekte, geen verdere gevallen voorkomen.
Deze geruststelling mag niet tot on
voorzichtigheid lelden. Behoorlijke iso-
leerlng blijft geboden en verder zorge
men er voor, dat men zich niet late
aanhoesten. Het keelslljm toch schijnt
wel een van de voornaamste broedplaat
sen te zfln voor den verwekker van de
kinderverlamming. Begrijpelijk wordt
hierdoor het feit dat de meeste geval
len voorkomen in het najaar. Of een
krachtige en doeltreffende bestrijding
van overheidswege mogelijk is, laat ik
hier bulten beschouwing. Ik meen ech
ter dat een leder goed werk kan doen
in dit opzicht door te helpen beletten
dat de eene mensch den ander maar
klakkeloos aanhoest, een feit, dat men
dagelijks kan waarnemen.
Dat er al iets van het voorjaar in de
lucht hangt en misschien meer nog
zweeft In het hoofd van de vrouw, be
wijzen ons de aanvragen voor mantel
pakjes met blouse. Wij hebben dezen
winter geen tailleurs zien dragen, doch
wij hebben reden om aan te nemen, dat
met de madeliefjes ook de mantelpak
jes weer uit hun winterslaap zullen
ontwaken.
Fig. 6548 Is een zeer eenvoudig maar
chique tailleurtje. dat. nauwkeurig ge
knipt, zeker goed zal zitten. De dubbele
naad, die van voren een aardige coupe
geeft zien wij ook den rug versieren, op
de wijze die op de kleine teekenlng is
aangegeven. De rok is eenvoudig, een
beetje klokkend. Hebben wy liever een
rok met heupstuk, dan kunnen we dien
nemen welken we in fig. 6505 zien. Het
maken van de hemdblouse zal wel niet
Nu lets over de ziekte «elf, zij het zeer
in het kort.
De kinderverlamming treft voorname
lijk het Jonge kind, plotseling optredend
met slechts korte voorboden (plm. 1
week) zooals wU die bij zooveel andere
infectieziekten kennen.
Van deze beginsymptomen zijn koorts,
slaperigheid, algemeene pijnlijkheid bij
aanraken van armen en beenen wel de
voornaamste. Daarna treden dan de
verlammingen op in verschillende spier
groepen. Hier vindt men alle overgan-
gen, zeer kort durende verlammingen
welke spoedig genezen, tot zware vormen,
die tot blijvende stoornis lelden of pas
na langen tijd verbeteren. Zelfs zijn er
tal van gevallen, waar het niet eens tot
splerverlammlng komt en waar de ziek
te zeer licht verloopt. Een zeer wisse
lend beeld dus. Ook het sterftecijfer
schommelt sterk bij de verschillende epi
demieën. Gewoonlijk varieert het tus
schen 1016 pet.
Tenslotte nog iets over de behandeling.
Voor dengeen. die mijn vorige artikelen
over vaccins heeft gelezen, zal het dui
delijk zijn dat een doelmatige behande
ling en bestrijding van deze ziekte door
middel van vaccins ons nog niet ten
dienste staan zoolang het nog niet mo
gelijk is den verwekker te isoleeren en
te kweeken.
Mocht dit gelukken en een der-
gelljke bacteriologische vondst behoort
zeker tot de to verwachten mogelijkhe
den dan zal het mogelljk zijn de kin
derverlamming te bestrijden op een wijze,
zooals wjj die voor tal van infectieziek
ten kennen, typhus, cholera, dlphtherle
en nog tal van andere. Tot dit tijdstip
zijn wU voorlooplg aangewezen op de
behandeling met serum. Bekend is. dat
inspuiting met serum van een herstel
lend patiënt bij een zieke een zeer gun-
stlgen invloed heeft op het verloop der
ziekte.
Zooals Indertijd bij een epidemie in
Amerika gedaan is, is het dus aangewe
zen een voorraad daarvan aan te leggen,
hetgeen natuurlijk mogelijk is met mede
werking van de lijders aan de ziekte. In
deze richting is men hier te lande reeds
bezig, zoodat verwacht mag worden, dat
wij niet zonder hulpmiddelen zullen zijn
als de nood aan den man komt.
Wanneer wjj dus zoo het een met het
ander overwegen, nu dan geloof Ik, dat
het met de kinderverlamming zoo’n
vaart niet zal loopen.
iiuii/iiaa i
«■■■■■■■■■■■■i'iiidiiL1 «ii nu aiaaixiMiaT. iu.m
■■■■■■■■■■■lillJllUilUaBILI UIlUBl' uil ll'll.’IBIB
■■■■■■■■■■■iini:!iL.iiUJJHB»B.üii;i II
"IBBHiinrinr uuaiHiaaBHH li ill’lh l l.n J.1 r
(■■■iHiaaiaaaaf.iiinii ii wMaaBHH <•■£-
IIlillli'riMHMHaB Jil I
I■■■■■■■■■■■ll l.l| lll!U■■■■■ I •UlBl.VII ■■.PT
■■■■■■■■■■■■ir ILIin ’J'JBB'ü I
■■■■■■■■■■■■■■t^niiivi*1 mui (■■ii:ii ■■i'iii.Ba
■■■■■■■■■■■■■■i’liLnUMi .(■■■rJlBBHL.HB
I I' iBi
Huil Ill Hi.ilBW--'
in itriiWiiuii'ii11
ll■■■n^lhllll■nniiBH* ii' i ibbbtiubbbbi
iiHaaai.iaaaMMnunxMiiui ■n.t.i.iuiui.aaHa.’itiiiaaHa!
uji nu.ii''■■■■■■■■■■'J' 'BSRS
■■■■mimi lllhll■■■l■■■■l'II ■■■■■■■■■■11
fl II B I' ;B Hilll i-
ru mi I I'
i ii u ;r. i j-iaa ii ii_mi
t Li.iaiiiint i
LU Illi III" UBBMIi "1
l.limlBBNftm il li'Bm ili lt' I«Ui -1
-
veel moeilijkheden opleveren. Een klein
zakje en een mooie donkere das zijn de
eenige versiering.
Voor wie graag een wat losser man
telpakje wil hebben is model 6368 zeer
geschikt. De revers en de lange man
chetten zijn omzoomd met een rand
astrakan of breitschwanz, dat we ook In
den zomer best door kunnen dragen.
Het rokje heeft ingezette klokken. Uit
het manteltje, dat meest open gedragen
wordt, komt een vest van dezelfde tint
als het pakje of van fantasie-stof in bij
passende kleur. Hieronder dragen we "n
witte waachzljden blouse met een klein
strikje.
Vopr wie bij een costume verschillende
blouses wil hebben, geven wjj den vol
genden keer hiervan nog eenige mo
dellen.
Laten we esns beginnen met *n stok-
visch-schotel. 'n zeer voedzaam gerecht.
Ik geef daar dan ook nooit 'n toetje bij,
maar enkel 'n appeltje of 'n sinaasappel
na. Meestal neem ik stokvlsch als er
twee vastendagen in *n week zijn. Den
eersten dag maak ik alles apart klaar en
den tweeden dag stoof ik alle resten
zoo noodig aangevuld met aardappelen
en uien door mekaar. Ik neem altijd
ongeweekte stokVlsch; dat komt voor-
deeltger uit en het lijkt me ook altijd
smakelijker als ik ze zelf week. Ik zet
de stokvlsch eerst *n nacht te weeken in
ruim water, dan maak ik ze netjes
schoon; alle graten en vinnen, staart en
geronnen bloed moeten er uit en &ls Ik
dan de stokvlsch nog *n paar keer goed
gewasschen heb, zet ik ze weer in 1
water met een lepeltje dubbelkoolzure
soda erbij. Zoo laat ik k dan weer
staan tot den volgenden dag en laat ze
dan op 'n vergiet wat uittrekken. Dan
leg ik de stokvlsch open neer, met de
huid op tafel, rol ze In de lengte stevig
op en bind er dan touwtjes omheen, on
geveer 5 eM. van elkaar af. Dan verdeel
ik de lange rol in kleine rolletjes doordat
ik ze overal, midden tusschen twee
touwtjes in. doorsnijd. Die rolletjes wor
den afian In ruim water met zout gaar
gekookt.
Ik geef daar dan gewone gekookte
aardappelen bjj, in water gaar gekookte
rijst, 'n flinke portie fijn gesneden en
lichtbruin gebakken alen en mosterdsaus
d.ws. «n gewone botersaus met 'n
tikje mosterd erdoor geroerd.
Den volgenden dag zoek ik dan de
overgebleven stokvlsch nog eens goed na
om alle graten te verwijderen en pluis
ze meteen in kleine stukjes; ook de over
geschoten aardappelen worden goed fijn
gemaakt en de rijst, als die wat in elkaar
geklonterd Is, met ‘n vork uit elkaar ge
haald. Zijn er niet genoeg uien overge
bleven dan bak ik er nog wat bij en dan
gaat alles met de overgebleven saus, aan-
gevuki met het bewaarde stokvischnat.
goed door elkaar met nog wat peper er
door en zoo noodig zout.
Er zjjn bij ons twee partijen de eene
partij vindt stokvlsch apart lekkerder, de
andere zweert bU panvisch; daarom krij
gen ze leder op de beurt hun zin.
Voor wie liever alleen panvisch klaar
maakt zal ik hier even de goede hoe
veelheden van een en ander daarover
opgeven.
Op *n pond gebeukte, ongeweekte stok-
vlach neemt men: 1H pond uien, IH
K.G. aardappelen, pond rijst en wat
boter of margarine. Men hoeft dan de
stokvlsch niet op te rollen, doch pluist
ze meteen wat uit elkaar, waarbij men
dan tegelijk de graten verwijdert. Visch.
aardappelen en rijst worden apart ge
kookt en de uien lichtbruin gebraden. De
aardappelen worden, zoodra ze afgegoten
zfjn, fijn gestampt. In 'n pan laat men
dan ’n 40 4 50 gram boter smelten en
voegt daar aardappelen, stokvlsch, rijst
en 'tien bij, terwijl men alles goed door
elkaar roert met zooveel stokvischwater
als noodig is om er T dikke brij van te
maken, en peper, zout en mosterd naar
smaak.
Zoo nu en dan wordt het menschdom
1 opgeschrikt door een of ander alarmee-
rend bericht, dat er bjj zijn wandeling
van mond tot mond meestal niet klei
ner op wordt. Wie de eerste berichten
over de Indische vulcanische erupties
..hoorde, kreeg wel zoo ongeveer den in-
I druk, dat Ball en Lombok van de kaart
waren verdwenen. Al is* het nu met de
tnededeellngen over een epidemie van
kinderverlamming In Venray !nlet .pre-
cles zoo gegaan, toch zal in tnenlg ge-
zin gezegd zijn: ..Wat zullen wjj nu
.weer hebben?" Daarom lijkt het mij
S goed eens hier te spreken over de kin-
derverlamming zonder op volledigheid
aanspraak te maken. Wij kunnen dan
I eenlgszlns de schade overzien, over-
t leggen wat ons te wachten staat en last
F not least wat wij kunnen doen. Zooals
1 meestal bij rustig overleg het geval is,
zal het hier ook nog wel meevallen.
I Om te beginnen dan is de klnderver-
H lamming geen nieuwe ziekte, maar reeds
m ongeveer een honderd jaar bekend, al-
I thans In haar klinisch verloop.
Bacteriologische vondsten kunnen bij
B ^lle Infectieziekten het inzicht omtrent
F de oorzaken om zoo te zeggen van dag
tot dag wijzigen. Zoo ook hier. Want al
weten wij dat de kinderverlamming be
smettelijk Is al Is vrü zeker dat de
verwekker Is een ultravirus d.w.z. een be
smettend element, zoo klein, dat het aan
de waarneming met *n gewonen mlscros-
coop ontsnapt toch is deze wetenschap
op zich zelf niet voldoende om te komen
F' tot een afdoende bestrijding. Ik kom op
I dit punt straks terug.
P. In de eerste plaats de besmettelijk-
TiPüiBB'
■■■■■■■■■»imiïa»iüi ia
Li l HU HUI
l■■■■■■■■■l'll.lllll■■ JI ■■HUI
■■.HiiiuiiiiiuiiiiaBaai m ir
■■■IMIUII J H H l III.ILJB IIV I
■■i uaaaiii ii -i'i i--
■■■ll'IIII.IHHII.'Jllll
■■■■1 IJK lll«ll,IIU«B«l'U«« rillB'l'B J I"™''..
■lli’ .l •■■■UIB
dHHH.Klui IIH IIII .□■■lil■■■r -
üriürüïSSB .“■■■■■■üi iiraiiaii
■IHIIII lil Ul■■■llllltlll■'Lil n 'iiit.
■min lub nu 'iin mu u iu;iaa r (i'n.'UBaJi'.i ;i i
■■mi'iaii. unwiiim m nuiaaaaiLUiiii iw ijiaacun1 iiaaaiiiaaa.it
■■■■uuMiiiii'RMiuiiniiia 4l■■lUllW■■Ntlm'lllllf■mllHlrill ■■■■■mi' ■urn.
■■■i,'i<i l■■■■L'lllll■w■lmllll'lll■■lltl>u> iauix.u.Br
i> urtiiivB^itaataiiiiriiini inBaaanm i'.iain a iii'iaau i. ai
■■■■■ini'i Hiitiiii ■nnniHiiHriiii'i.i'iaari ..i'iiiiBai'ia:iuaH "ii isan' i ,bi
■■■niuiiu, ijhilhm ■IIIIUIBI HIlL'llUaaillUAlB»BBBBB«B»B«r II
liul'ii 'ii'i i ■iiuruaiuiMait'ii iiiiaaniirii «r rn»n." na
■■■■mi i aiHirjaBnrnii .i ibi urn ijiiihb' u uiii <ii__
mnaiiia■i.'ii.iwii.iiiuaaBBBaBBaaBBBi n mh
■■iiinia iiiijiaiuiii.tH ini ;i««n mui ll■.ll■lll mm iai ubb n ■■i .ibi
mi Pu <ua 'iiaiu muiii'ia :ia■mn ii
■■■■■■■uiBHHBaHaiiBHaaaBHBaBBBiBjaBiia^.aBaHa
■■■■■■IILI.
OTVB
jllllllllH!! tl uiii h liini
plaatst, of
smaak
van de gekookte boonen ongeveer 5
kopjes vol voor overhouden deze hoe
veelheid staat ongeveer gelijk met 3
kopjes rauwe boonen en ongeveer
H liter kooknat.
Op deze hoeveelheid heeft men dan
noodig 1 uitje met Ingestoken kruid
nagel, K ons boter, liter melk, 1 eier
dooier en zout naar smaak.
7 Men laat de overgehouden boonen met
het nat gerulmen tijd zachtjes koken met
ui en kruidnagel tot de boonen gemakke
lijk fijn te wrijven zijn. Den drukt men
ze. doo- een fijne zeef, tot een gladde
puree en doet die dan weer In de pan.
Men roert dan. bij kleine scheutjes tege
lijk, de kokende melk door de puree en
brengt alles, onder voortdurend roeren,
weer aan de kook.
Tegenwoordig is het een van de voor
naamste dingen een kamer te meubllee-
ren op een manier die vlot, aangenaam
en décoratief is en tevens doelmatig.
Wanneer men over voldoende middelen
beschikt, zal het niet moeilijk zijn
meubelen te kiezen passend voor uw
kamer. Moderne meubels zullen voor u
ontworpen worden of misschien heeft u
zelf een bepaald Idee voor meubels, langs
den wand gebouwd.
Bekwame vakmenschen staan u ten
dienste.
Doch ook al kan u er minder voor be
steden, iets dergelijks Is te bereiken. Hoe
wel het In Holland nog niet zoo veel
Vroren al naar uw eigen
den aard der kamej*
hier een uitstekende ge-
legenhel&^om van tijd tot tijd een andere
schikking te bedenken. Afzonderlijk zijn
de onderdeden, die elk een stuk op zich
zelf zijn, verkrijgbaar en men kan dus
geleidelijk bükoopen zonder dat men een
storend geheel verkrijgt.
Over het algemeen nemen deze soort
meubels weinig ruimte In, terwijl ze alles
zins practlsch mogen genoemd worden.
Vaak ziet men ze In licht eikenhout
met onder een breeden rand van zwart
gebeitst eiken. Men kan de losse kastjes
zooals de boekenkastjes op onze teeke
nlng naast elkaar,
op elkaar en van
elkaar zetten, zoo
vindt u ook een
stel kastjes naast
elkaar geplaatst
zooals op onze tee
kenlng bovenaan;
de drie kastjes urn
afzonderlijk, doch
vormen naast el
kaar geplaatst een
décoratief geheeL
Het eene gedeel-
te is bestemd voor
buffetrulmte met
jim "1 laden en open-
111] I slaande deurtjes,
het middelste heeft
onder ruimte voor
=41J boeken en boven
«en ruimte voor
schrijfbenoodigd-
heden. 't Wad kan
heergeklapt wor
den en vormt zoo
doende 'n schrijf
tafel (zie teek»-
ning 3).
Het derde kastje
biedt weer ruimte
F voor iets anders;
dit heeft boven 'n
open nis om een
beeldje, llkeurstel,
vaas, of iets der
gelijks In te zet-
ten. De ruimte van
«“t schrijfbureautje
Is voorzien van al
lerlei practischs
rakjes en plankjes.
Men ziet som
mige der meubels
Jen laatsten tijd
aitgevoerd met
itrooken handva
ten en platen tro-
.ite leen modem
geperst materiaal)
net een aanzien
mn kostbaar hout
b tooals notenhout
mz.
Wilt u de eenvoudige boe-
senkastjee zooals op onae
teekenlngen zelf probeeren
te maken of laten maken
dan kan met veel voordeel
het z.g. emaille eterniet ge
bruikt worden om te over
dekken. hetgeen stevig Is en
gemakkelijk schoon te hou
ten. Het is vobr den handl-
gen knutselaar' zeker met
succes toe te passen en men
ve: ‘rijgt een rijk meubel, al
Is de onderlaag van heel
gewoon hout.
■n kleine hoeveelheid ervan om te voor
komen dat de dooier schift.
Men presenteert bU deze soep ’n
schaaltje knappend gebakken dobbel
steentjes of soldaatjes van oudbakken
brood.
Bruine boonensoep kan men ook heer
lijk klaarmaken van overgeschoten bruine
boonen en het nat daarvan. Men maakt
die Iets hartlger dan de soep van witte
boonen door er "n stuk of wat kruid
nagelen In te doen, "n Spaansch pepertje,
•n laurierblad en wat bruin gebraden fijn
ges-Mppcrde uien. Verder komt er dan
nog wat prei en selderij bij. Heeft men
niet genoeg boonen dan kan men er nog
’n stuk of wat aardappelen bij voegen
om de soep meer gebonden te maken.
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL
itjïjjyi
jr 4A