ffi Sf LEVENSWIJSHEID I MANTELPAKKEN GEHAAKTE GORDIJNEN MET BLOEMENMAND ALS MEDAILLON WAT ZULLEN WE KOKEN GENEESKUNDIGE KALENDER SAMENVOEGBARE MEUBELS 5Ï HEÉIBI::: öi! KINDERVERLAMMING Vastenèerech ten +4 H I H nn 4 Hm w E IE GOEDKOOPE PATRONEN J; k F' H-fïï I i' I I 1 E lÏ 'j',S';'i‘‘'»!5SSS5S! il.b nu E" 'E u!u!T'ii!?-4. ZW i i l’iir iÜBMjiïïij ai'!«S!u!raSS!Jini'iu"S' --■muilUIBaulBirin 1L1II II l'lilllhlBi w uifj.iiruaiiii'iiijiaiiiii Bru HaaHaHHa (■■■■■■uiii'TBHBmm a iBint ■■si rmaass <ll■■■ll|llUII■'Ml ITi'lll ld IH t ■■■HJTT II’ T'I IM.'TIBBB lub iui nu Vi min ii ii.inai ui U'n.’UBaJi'.i i - ■■■■■■■■■■■■■a nan miiBi.'iBiii lauJi i bib? Wh 4’ F je’- 4 III HI lil ENKLAAR. PO LA. OP VERZOEK 44- E ui 27 ANEMOON. E (A. de Musset) DORA. VERA. ILHJI llllll lltUi l’MHiia de gekookte Ik begin te Zeg niet alles, wat ge weet, maar weet alles wat ge zegt. Een mensch zonder gedtild is als een lamp zonder olie. Wil men gordijnen haken, dan neemt men daarvoor 'n gaatjes patroon, waarbij men 1 of 3 losse st. haakt tusschen 2 stokjes telkens. De hierbij geteekendc bloemenmand komt dan midden in het gordijn; men moet dus zelf uitrekenen ■en dag van lediggang to vermoeiend als een slapelooze nacht. bijgevuld, kookt met wat prei en selderij en ’n stukje boter, peper en zout. Bretonsehe soep, die men ook kookt van witte boonen te echter fijner. Wil men Eên ongodsdienstige vrouw Is als een klok zonder klank. lijke grootte gemaakt worden, willen ze één correct geheel vormen Indien men ze aamengevoegt. De verschillende voorbeelden geven u een idee wat ermee bereikt kan worden. wel 3 st. op en 2 st. dwars daardoor heen gewerkt in stopsteek. Om filet-net mooi gelijk te kunnen be werken spant men het op 'n raam dat men, van 4 latjes, gemakkelijk zelf kan Een vrouw verbergt haar liefde veertig jaren lang, maar haat en afkeer verbergt zü nog geen dag. (Arabisch spreekwoord) eveneens zeer sterk is, wanneer men <?e goede kwaliteit neemt. Voor het bewer ken neemt men tamelijk dik D M.C.- garen. Men kan dan alle steken in één lijn werken op en neer, 4 of 5 naast elkaar in elk te bewerken gaatje of RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN In de soepterrien roert men den eier dooier met ’n beetje melk uit elkaar, voegt er de in klontjes verdeelde boter btf en giet er dan. onder voortdurend roeren. OVERNEMING UIT DEZE naaien gevoegd. knmiu een oorUetnde patroonKhea. Franca toetendiaa, direct na onlvangit van buud- Ung. nul lui verichuldigde bedrag aan poittegeh m- Jljir--. Maerév oermetd: taant naMiatr Sn model *a Naë, maria M morkaM m towavvAr. M«a SM dato maat reddam het lichaam, recht onder de ermee daar. demean Had. nader terra Een vrouw to nooit spraakzamer dan wanneer zij haar man prijst, en wanneer zjj klaagt over haar schoonmoeder. (Chlneesch spreekwoord) I J I hiiiini I'. IIHI’I l't lilH i Ihilli 111> Illll> ■■■■■■■I~1H -(■■(^■■■■■i IMMIillil m» ohm modulen, die genummerd rijn boven 4000, sq/t vernrijgoaar aan ,,H»l Patronenkantoor, Posthui No. 1. Haarlem. Onberispelijk» coupe. Dameskleding in de maten 88, 96, 104 bovenwijdte, a 0.5$. Ktnder- kletdsng. alleen voor den in de beschrijving genoemden leeftijd a f0.3}. Niet of lager dan 40M genummerd» fgtronen het dubbele bedrag. ■gattgscraaasertoaMAuéMItermrteftatoaaa Een verstandige vrouw kan geen man hoogachten, die in zijn betrekking niet is, wat hij zijn moet. Evenmin zal een man zijn vrouw hoogachten, als ze baar hui selijke plichten niet kent en eert. E. van Stagemann. waar men ze maken moet. De vakjes welke op de teekenlng zijn Ingevuld moe ten oox bl) het haken gevuld worden na tuurlijk; men haakt dan geen losse st. doch enkel stokjes. v Ditzelfde patroon kan ook uitstekend dienen voor het bewerken van filet, dat ■■HirünrilPB - Men kan dezen stokvlschschotel zóó op dienen. maar men kan hem ook in 'n vuurvasten schotel met wat paneermeel en eenige vlokjes boter erop in den heeten oven zetten om er 'n bruin korstje op te krijgen. Panvisch van schelvtoch of kabeljauw is ook heel smakelijk. Op 1 K.G. visch beeft men hiervoor noodig: 1H K.O. rauwe aardappelen, 1 ons boter, 2 4 3 uien. liter melk of water en 20 i 25 gr. zout. De goed schoon gemaakte visch wordt in mooten gesneden, van huid en graten ontdaan en met zout ingewreven; de aardappelen worden geschild en in dunne plakjes gesneden en de uien worden fijn gesnipperd en licht bruin gebraden. Een vuurvaste schotel wordt dan met boter bestreken en hierin legt men. laag om laag, aardappelen, visch en gefruite uien met hier en daar 'n beetje ZQUt en peper er tusschen. Op ieder laagje visch legt men kleine stukjes boter, waarvan men echter wat moet overhouden om boven op len «schotel te leggen. De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan Is alles in den schotel dan giet men er de melk of het water overheen, strooit bovenop wat paneermeel, verdeelt daar de overgebleven boter op en laat het gerecht gaar stoven onder een goed sluitend deksel. Op 'n zacht vuurtje geeft men bet daarvoor ongeveer 'n uur en 'n kwartier den tijd. Ook in 'n heeteluchtoven kan men dezen schotel gaar stoven. Zet men ben. zonder deksel op, dan moet men nu en dan bedruipen- Gestoofde witte boonen. Witte boonen zijn nok heerlijk voedzaam. Ik neem altijd ‘n flinke hoeveelheid ervan om van het overschot den volgenden dag 'n lekkere soep te kunnen koken. De witte boonen. gewoon gekookt in ruim water met n beetje zout, vormen 'n uitstekend gerecht met Ingelegde haring, rolmops of haringsla en aardappelen. Maar voor de afwisseling stoof ik ze ook wel eens met uien en tomatenpuree. Wil ik nu den volgenden dag boonensoep koken, dan schep ik eerst wat van boonen daarvoor uit eer stoven. Voor de gestoofde witte boonen reken ik, op 1 pond boonen 2 4 3 flinke uien, 1 klein bugje tomatenpuree. 4 afgestreken lepel, boter en wat peper en zout. De boonen waach ik eerst, week es dan "n nacht in ruim water en kook ze in het weekwater gaar, op *n zacht vuurtje, zoo dat niet stuk koken; als ze goed aan de kook zijn doe ik er wat zout £tj. In- tusschen smoor ik de fijn gesnipperde uien met de boter gaar in *n goed ge sloten jennetje zonder dat ze bruin wor den. Daar roer ik dan de tomatenpuree doorheen. De boonen laat ik, als ze gaar zijn, even uitlekken op *n vergiet en doe ze dan terug in de pan met de uien en tomatenpuree. Onder voorzichtig roeren laat Ik alles dan weer door en door warm worden. Na het opdoen strooi ik er *n beetje fijn gehakte peterselie over. Witte boonensoep is al heel smakelijk als men de overgeschoten boonen met het nat ervan, zoo noodig met water at melk wordt toegepast. Men kan zich samen- voegbare meubels aanschaffen welke zoo- ato de naam reeds se^t ook afzonderlijk toegepast kunnen worden. De correctheid en strenge eenvoud dier meubels doen buitengewoon rustig aan en men kan ze willekeurig schikken hetzij tot een gezellig zitje bjj het venster, den haard, langs den muur ge- I |HU 11'4 fijfflU M II Het woord stiefkind heeft voor een edele vrouw geen beteekenis. held zelf. Nu. die Is individueel niet groot, zoodat het geen zeldzaamheid is, dat in een gezin, waarin een kind lijdt aan deze ziekte, geen verdere gevallen voorkomen. Deze geruststelling mag niet tot on voorzichtigheid lelden. Behoorlijke iso- leerlng blijft geboden en verder zorge men er voor, dat men zich niet late aanhoesten. Het keelslljm toch schijnt wel een van de voornaamste broedplaat sen te zfln voor den verwekker van de kinderverlamming. Begrijpelijk wordt hierdoor het feit dat de meeste geval len voorkomen in het najaar. Of een krachtige en doeltreffende bestrijding van overheidswege mogelijk is, laat ik hier bulten beschouwing. Ik meen ech ter dat een leder goed werk kan doen in dit opzicht door te helpen beletten dat de eene mensch den ander maar klakkeloos aanhoest, een feit, dat men dagelijks kan waarnemen. Dat er al iets van het voorjaar in de lucht hangt en misschien meer nog zweeft In het hoofd van de vrouw, be wijzen ons de aanvragen voor mantel pakjes met blouse. Wij hebben dezen winter geen tailleurs zien dragen, doch wij hebben reden om aan te nemen, dat met de madeliefjes ook de mantelpak jes weer uit hun winterslaap zullen ontwaken. Fig. 6548 Is een zeer eenvoudig maar chique tailleurtje. dat. nauwkeurig ge knipt, zeker goed zal zitten. De dubbele naad, die van voren een aardige coupe geeft zien wij ook den rug versieren, op de wijze die op de kleine teekenlng is aangegeven. De rok is eenvoudig, een beetje klokkend. Hebben wy liever een rok met heupstuk, dan kunnen we dien nemen welken we in fig. 6505 zien. Het maken van de hemdblouse zal wel niet Nu lets over de ziekte «elf, zij het zeer in het kort. De kinderverlamming treft voorname lijk het Jonge kind, plotseling optredend met slechts korte voorboden (plm. 1 week) zooals wU die bij zooveel andere infectieziekten kennen. Van deze beginsymptomen zijn koorts, slaperigheid, algemeene pijnlijkheid bij aanraken van armen en beenen wel de voornaamste. Daarna treden dan de verlammingen op in verschillende spier groepen. Hier vindt men alle overgan- gen, zeer kort durende verlammingen welke spoedig genezen, tot zware vormen, die tot blijvende stoornis lelden of pas na langen tijd verbeteren. Zelfs zijn er tal van gevallen, waar het niet eens tot splerverlammlng komt en waar de ziek te zeer licht verloopt. Een zeer wisse lend beeld dus. Ook het sterftecijfer schommelt sterk bij de verschillende epi demieën. Gewoonlijk varieert het tus schen 1016 pet. Tenslotte nog iets over de behandeling. Voor dengeen. die mijn vorige artikelen over vaccins heeft gelezen, zal het dui delijk zijn dat een doelmatige behande ling en bestrijding van deze ziekte door middel van vaccins ons nog niet ten dienste staan zoolang het nog niet mo gelijk is den verwekker te isoleeren en te kweeken. Mocht dit gelukken en een der- gelljke bacteriologische vondst behoort zeker tot de to verwachten mogelijkhe den dan zal het mogelljk zijn de kin derverlamming te bestrijden op een wijze, zooals wjj die voor tal van infectieziek ten kennen, typhus, cholera, dlphtherle en nog tal van andere. Tot dit tijdstip zijn wU voorlooplg aangewezen op de behandeling met serum. Bekend is. dat inspuiting met serum van een herstel lend patiënt bij een zieke een zeer gun- stlgen invloed heeft op het verloop der ziekte. Zooals Indertijd bij een epidemie in Amerika gedaan is, is het dus aangewe zen een voorraad daarvan aan te leggen, hetgeen natuurlijk mogelijk is met mede werking van de lijders aan de ziekte. In deze richting is men hier te lande reeds bezig, zoodat verwacht mag worden, dat wij niet zonder hulpmiddelen zullen zijn als de nood aan den man komt. Wanneer wjj dus zoo het een met het ander overwegen, nu dan geloof Ik, dat het met de kinderverlamming zoo’n vaart niet zal loopen. iiuii/iiaa i «■■■■■■■■■■■■i'iiidiiL1 «ii nu aiaaixiMiaT. iu.m ■■■■■■■■■■■lillJllUilUaBILI UIlUBl' uil ll'll.’IBIB ■■■■■■■■■■■iini:!iL.iiUJJHB»B.üii;i II "IBBHiinrinr uuaiHiaaBHH li ill’lh l l.n J.1 r (■■■iHiaaiaaaaf.iiinii ii wMaaBHH <•■£- IIlillli'riMHMHaB Jil I I■■■■■■■■■■■ll l.l| lll!U■■■■■ I •UlBl.VII ■■.PT ■■■■■■■■■■■■ir ILIin ’J'JBB'ü I ■■■■■■■■■■■■■■t^niiivi*1 mui (■■ii:ii ■■i'iii.Ba ■■■■■■■■■■■■■■i’liLnUMi .(■■■rJlBBHL.HB I I' iBi Huil Ill Hi.ilBW--' in itriiWiiuii'ii11 ll■■■n^lhllll■nniiBH* ii' i ibbbtiubbbbi iiHaaai.iaaaMMnunxMiiui ■n.t.i.iuiui.aaHa.’itiiiaaHa! uji nu.ii''■■■■■■■■■■'J' 'BSRS ■■■■mimi lllhll■■■l■■■■l'II ■■■■■■■■■■11 fl II B I' ;B Hilll i- ru mi I I' i ii u ;r. i j-iaa ii ii_mi t Li.iaiiiint i LU Illi III" UBBMIi "1 l.limlBBNftm il li'Bm ili lt' I«Ui -1 - veel moeilijkheden opleveren. Een klein zakje en een mooie donkere das zijn de eenige versiering. Voor wie graag een wat losser man telpakje wil hebben is model 6368 zeer geschikt. De revers en de lange man chetten zijn omzoomd met een rand astrakan of breitschwanz, dat we ook In den zomer best door kunnen dragen. Het rokje heeft ingezette klokken. Uit het manteltje, dat meest open gedragen wordt, komt een vest van dezelfde tint als het pakje of van fantasie-stof in bij passende kleur. Hieronder dragen we "n witte waachzljden blouse met een klein strikje. Vopr wie bij een costume verschillende blouses wil hebben, geven wjj den vol genden keer hiervan nog eenige mo dellen. Laten we esns beginnen met *n stok- visch-schotel. 'n zeer voedzaam gerecht. Ik geef daar dan ook nooit 'n toetje bij, maar enkel 'n appeltje of 'n sinaasappel na. Meestal neem ik stokvlsch als er twee vastendagen in *n week zijn. Den eersten dag maak ik alles apart klaar en den tweeden dag stoof ik alle resten zoo noodig aangevuld met aardappelen en uien door mekaar. Ik neem altijd ongeweekte stokVlsch; dat komt voor- deeltger uit en het lijkt me ook altijd smakelijker als ik ze zelf week. Ik zet de stokvlsch eerst *n nacht te weeken in ruim water, dan maak ik ze netjes schoon; alle graten en vinnen, staart en geronnen bloed moeten er uit en &ls Ik dan de stokvlsch nog *n paar keer goed gewasschen heb, zet ik ze weer in 1 water met een lepeltje dubbelkoolzure soda erbij. Zoo laat ik k dan weer staan tot den volgenden dag en laat ze dan op 'n vergiet wat uittrekken. Dan leg ik de stokvlsch open neer, met de huid op tafel, rol ze In de lengte stevig op en bind er dan touwtjes omheen, on geveer 5 eM. van elkaar af. Dan verdeel ik de lange rol in kleine rolletjes doordat ik ze overal, midden tusschen twee touwtjes in. doorsnijd. Die rolletjes wor den afian In ruim water met zout gaar gekookt. Ik geef daar dan gewone gekookte aardappelen bjj, in water gaar gekookte rijst, 'n flinke portie fijn gesneden en lichtbruin gebakken alen en mosterdsaus d.ws. «n gewone botersaus met 'n tikje mosterd erdoor geroerd. Den volgenden dag zoek ik dan de overgebleven stokvlsch nog eens goed na om alle graten te verwijderen en pluis ze meteen in kleine stukjes; ook de over geschoten aardappelen worden goed fijn gemaakt en de rijst, als die wat in elkaar geklonterd Is, met ‘n vork uit elkaar ge haald. Zijn er niet genoeg uien overge bleven dan bak ik er nog wat bij en dan gaat alles met de overgebleven saus, aan- gevuki met het bewaarde stokvischnat. goed door elkaar met nog wat peper er door en zoo noodig zout. Er zjjn bij ons twee partijen de eene partij vindt stokvlsch apart lekkerder, de andere zweert bU panvisch; daarom krij gen ze leder op de beurt hun zin. Voor wie liever alleen panvisch klaar maakt zal ik hier even de goede hoe veelheden van een en ander daarover opgeven. Op *n pond gebeukte, ongeweekte stok- vlach neemt men: 1H pond uien, IH K.G. aardappelen, pond rijst en wat boter of margarine. Men hoeft dan de stokvlsch niet op te rollen, doch pluist ze meteen wat uit elkaar, waarbij men dan tegelijk de graten verwijdert. Visch. aardappelen en rijst worden apart ge kookt en de uien lichtbruin gebraden. De aardappelen worden, zoodra ze afgegoten zfjn, fijn gestampt. In 'n pan laat men dan ’n 40 4 50 gram boter smelten en voegt daar aardappelen, stokvlsch, rijst en 'tien bij, terwijl men alles goed door elkaar roert met zooveel stokvischwater als noodig is om er T dikke brij van te maken, en peper, zout en mosterd naar smaak. Zoo nu en dan wordt het menschdom 1 opgeschrikt door een of ander alarmee- rend bericht, dat er bjj zijn wandeling van mond tot mond meestal niet klei ner op wordt. Wie de eerste berichten over de Indische vulcanische erupties ..hoorde, kreeg wel zoo ongeveer den in- I druk, dat Ball en Lombok van de kaart waren verdwenen. Al is* het nu met de tnededeellngen over een epidemie van kinderverlamming In Venray !nlet .pre- cles zoo gegaan, toch zal in tnenlg ge- zin gezegd zijn: ..Wat zullen wjj nu .weer hebben?" Daarom lijkt het mij S goed eens hier te spreken over de kin- derverlamming zonder op volledigheid aanspraak te maken. Wij kunnen dan I eenlgszlns de schade overzien, over- t leggen wat ons te wachten staat en last F not least wat wij kunnen doen. Zooals 1 meestal bij rustig overleg het geval is, zal het hier ook nog wel meevallen. I Om te beginnen dan is de klnderver- H lamming geen nieuwe ziekte, maar reeds m ongeveer een honderd jaar bekend, al- I thans In haar klinisch verloop. Bacteriologische vondsten kunnen bij B ^lle Infectieziekten het inzicht omtrent F de oorzaken om zoo te zeggen van dag tot dag wijzigen. Zoo ook hier. Want al weten wij dat de kinderverlamming be smettelijk Is al Is vrü zeker dat de verwekker Is een ultravirus d.w.z. een be smettend element, zoo klein, dat het aan de waarneming met *n gewonen mlscros- coop ontsnapt toch is deze wetenschap op zich zelf niet voldoende om te komen F' tot een afdoende bestrijding. Ik kom op I dit punt straks terug. P. In de eerste plaats de besmettelijk- TiPüiBB' ■■■■■■■■■»imiïa»iüi ia Li l HU HUI l■■■■■■■■■l'll.lllll■■ JI ■■HUI ■■.HiiiuiiiiiuiiiiaBaai m ir ■■■IMIUII J H H l III.ILJB IIV I ■■i uaaaiii ii -i'i i-- ■■■ll'IIII.IHHII.'Jllll ■■■■1 IJK lll«ll,IIU«B«l'U«« rillB'l'B J I"™''.. ■lli’ .l •■■■UIB dHHH.Klui IIH IIII .□■■lil■■■r - üriürüïSSB .“■■■■■■üi iiraiiaii ■IHIIII lil Ul■■■llllltlll■'Lil n 'iiit. ■min lub nu 'iin mu u iu;iaa r (i'n.'UBaJi'.i ;i i ■■mi'iaii. unwiiim m nuiaaaaiLUiiii iw ijiaacun1 iiaaaiiiaaa.it ■■■■uuMiiiii'RMiuiiniiia 4l■■lUllW■■Ntlm'lllllf■mllHlrill ■■■■■mi' ■urn. ■■■i,'i<i l■■■■L'lllll■w■lmllll'lll■■lltl>u> iauix.u.Br i> urtiiivB^itaataiiiiriiini inBaaanm i'.iain a iii'iaau i. ai ■■■■■ini'i Hiitiiii ■nnniHiiHriiii'i.i'iaari ..i'iiiiBai'ia:iuaH "ii isan' i ,bi ■■■niuiiu, ijhilhm ■IIIIUIBI HIlL'llUaaillUAlB»BBBBB«B»B«r II liul'ii 'ii'i i ■iiuruaiuiMait'ii iiiiaaniirii «r rn»n." na ■■■■mi i aiHirjaBnrnii .i ibi urn ijiiihb' u uiii <ii__ mnaiiia■i.'ii.iwii.iiiuaaBBBaBBaaBBBi n mh ■■iiinia iiiijiaiuiii.tH ini ;i««n mui ll■.ll■lll mm iai ubb n ■■i .ibi mi Pu <ua 'iiaiu muiii'ia :ia■mn ii ■■■■■■■uiBHHBaHaiiBHaaaBHBaBBBiBjaBiia^.aBaHa ■■■■■■IILI. OTVB jllllllllH!! tl uiii h liini plaatst, of smaak van de gekookte boonen ongeveer 5 kopjes vol voor overhouden deze hoe veelheid staat ongeveer gelijk met 3 kopjes rauwe boonen en ongeveer H liter kooknat. Op deze hoeveelheid heeft men dan noodig 1 uitje met Ingestoken kruid nagel, K ons boter, liter melk, 1 eier dooier en zout naar smaak. 7 Men laat de overgehouden boonen met het nat gerulmen tijd zachtjes koken met ui en kruidnagel tot de boonen gemakke lijk fijn te wrijven zijn. Den drukt men ze. doo- een fijne zeef, tot een gladde puree en doet die dan weer In de pan. Men roert dan. bij kleine scheutjes tege lijk, de kokende melk door de puree en brengt alles, onder voortdurend roeren, weer aan de kook. Tegenwoordig is het een van de voor naamste dingen een kamer te meubllee- ren op een manier die vlot, aangenaam en décoratief is en tevens doelmatig. Wanneer men over voldoende middelen beschikt, zal het niet moeilijk zijn meubelen te kiezen passend voor uw kamer. Moderne meubels zullen voor u ontworpen worden of misschien heeft u zelf een bepaald Idee voor meubels, langs den wand gebouwd. Bekwame vakmenschen staan u ten dienste. Doch ook al kan u er minder voor be steden, iets dergelijks Is te bereiken. Hoe wel het In Holland nog niet zoo veel Vroren al naar uw eigen den aard der kamej* hier een uitstekende ge- legenhel&^om van tijd tot tijd een andere schikking te bedenken. Afzonderlijk zijn de onderdeden, die elk een stuk op zich zelf zijn, verkrijgbaar en men kan dus geleidelijk bükoopen zonder dat men een storend geheel verkrijgt. Over het algemeen nemen deze soort meubels weinig ruimte In, terwijl ze alles zins practlsch mogen genoemd worden. Vaak ziet men ze In licht eikenhout met onder een breeden rand van zwart gebeitst eiken. Men kan de losse kastjes zooals de boekenkastjes op onze teeke nlng naast elkaar, op elkaar en van elkaar zetten, zoo vindt u ook een stel kastjes naast elkaar geplaatst zooals op onze tee kenlng bovenaan; de drie kastjes urn afzonderlijk, doch vormen naast el kaar geplaatst een décoratief geheeL Het eene gedeel- te is bestemd voor buffetrulmte met jim "1 laden en open- 111] I slaande deurtjes, het middelste heeft onder ruimte voor =41J boeken en boven «en ruimte voor schrijfbenoodigd- heden. 't Wad kan heergeklapt wor den en vormt zoo doende 'n schrijf tafel (zie teek»- ning 3). Het derde kastje biedt weer ruimte F voor iets anders; dit heeft boven 'n open nis om een beeldje, llkeurstel, vaas, of iets der gelijks In te zet- ten. De ruimte van «“t schrijfbureautje Is voorzien van al lerlei practischs rakjes en plankjes. Men ziet som mige der meubels Jen laatsten tijd aitgevoerd met itrooken handva ten en platen tro- .ite leen modem geperst materiaal) net een aanzien mn kostbaar hout b tooals notenhout mz. Wilt u de eenvoudige boe- senkastjee zooals op onae teekenlngen zelf probeeren te maken of laten maken dan kan met veel voordeel het z.g. emaille eterniet ge bruikt worden om te over dekken. hetgeen stevig Is en gemakkelijk schoon te hou ten. Het is vobr den handl- gen knutselaar' zeker met succes toe te passen en men ve: ‘rijgt een rijk meubel, al Is de onderlaag van heel gewoon hout. ■n kleine hoeveelheid ervan om te voor komen dat de dooier schift. Men presenteert bU deze soep ’n schaaltje knappend gebakken dobbel steentjes of soldaatjes van oudbakken brood. Bruine boonensoep kan men ook heer lijk klaarmaken van overgeschoten bruine boonen en het nat daarvan. Men maakt die Iets hartlger dan de soep van witte boonen door er "n stuk of wat kruid nagelen In te doen, "n Spaansch pepertje, •n laurierblad en wat bruin gebraden fijn ges-Mppcrde uien. Verder komt er dan nog wat prei en selderij bij. Heeft men niet genoeg boonen dan kan men er nog ’n stuk of wat aardappelen bij voegen om de soep meer gebonden te maken. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL itjïjjyi jr 4A

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 12