BENT U TEVREDEN OVER UW
GENEESKUNDIGE KALENDER
WASSCHERIJ
GEBREIDE PULLOVER
SMAKELIJK ETEN
ONZE HUISDIEREN
AANNEEMSJURK VOOR MEISJES
VAN ELF JAAR
BLOUSES
Lichaamstemperatuur
VOOR MEISJES VAN VEERTIEN JAAR
OP VERZOEK
DE VERZORGING VAN KANARIES
III.
HET BADEN
i
I
I
8
GOEDKOOPE PATRONEN
lZXL...J
,<f
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN
I,
65*0 V
ANEMOON.
POI.A.
DORA.
OP VERZOEK
AN.
NOACH.
k
r
I
■Is Maggi Aroma gaan
komen de witte boenen
tile erdoor geroerd worden.
;r terecht
!t uit het
Behalve de gehaakte blouses die dezen
zomer zeer en vogue zullen zijn, zullen
er ook zeer veel crêpe georgette en ertpe
de chine blouses gedragen worden in wit
en lichte pasteltinten.
Voor zware figuren zien we nog wel de
schootblouse, doch voor hen die zich maar
even onder de slanken mogen rekenen
wordt steeds het blousje In den rok ge
dragen.
Fig. 65C4 heeft een ronde halsuitsnij
ding, omzoomd door een pllsséestrookje
en van voren met een s.g. beleg afge
werkt Twee breede biezen of oprijgsels
geven het idéé van een bolero. Op de
mouwen zijn ook een paar plisséestrook-
jes aangebracht.
qrsonen met
Ulo aardap-
i kilo uien,
iter van an-
drie theelepels
In flg. 8513 zien wij een blouse tn pele-
rlne-model. Van achteren Is deze even
gesplitst. De mouwen zijn versierd met
Engelsch borduursel.
Flg. f509 is een eenvoudige casaoue
van rose crêpe de ehlne met een paar
vertlkale ajour-naadjes op de blouse en
twee horizontale op het schootstukje De
stolpplooi is versierd met eenige knoopjes
Van hieruit zien we een kleinen geplis
seerden jabot.
Het pafoon van den rok behoorend bij
blouse 8513 kunnen we verkrijgen bij aan
vrage van nr. 6518.
l
i
Het bovengenoemde optimisme behoeft
niet en mag niet leiden tot zorgeloosheid.
Wij zullen niet nalat&i wjj beschikken
over een betrouwbare reactie'op tuber
culose te onderzoeken maar gelukkig zal
dit onderzoek In de praktijk nogal mee
vallen.
Met een enkel woord wil ik hier spre
ken ovei de temperatuur van den Jrilge-
ling, omdat de zuigeling ten deze wql een
afzonderlijke plaats Inneemt. Ook op dit
punt is de zuigeling nog geen volgroeid
mensch. Zijn regulatlevermogen wat de
lichaamstemperatuur betreft Is nog on
volkomen ontwikkeld. Dit geldt zoovel
voor verhoogde temperatuur als onder
temperatuur. De zuigeling koelt gc-
makkeiyk af en wordt gcmakkeljjk over
verhit. WIJ moeten hem dus helpen het
evenwicht te bewaren. Door warme klee-
ding en een kruik zuilen wij den zeer
jongen zuigeling beschermen. Hoe jonger
hoe meer zorg op dit punt. BU onvoldra
gen dus te vroeg geboren kinderen vormt
dit punt zelfs*een van de voornaamste
factoren waar wjj op hebben te letten.
Terloops vermeld ik-hier, dat ik de ge-
inilkeljjke oplossing, de couveuse, niet kan
bewonderen. In mijn hoek ..Het gezonde
en het zieke kind” heb ik deze aange-
ms af At (VaswaurS xfa Mms «ooo,
MrVv/Mar m» ,Ji« Pttntttkaiuatr. Ptuia
Nt. 1, Httrum. Oibtruptiiilt toapt. Danoklnaia*
ia 4» «mus SS. pi. ia* SowmrySu. a 0.5J. kiagar-
HaaAas. aUaaa vaar Saa ia it ittchrptttt tttttttitt
a Utt tl Itttr itt «ooo ptiaawS
pttntt* Sa SatMa toarat.
aasacraea awki aas ha<M>W HV 48*sg*aa
1
ENKLAAR
ree kilo aardappelen op met
.ter, dat ze half onder staan
fo schoongemaakte, stukgesneden
>rden bij de aardappelen gevoegd
Zzout. U wascht drie kopjes rijst en
met zes kopjes water bij de
i en uien en laat alles raar
ongeveer een half uur duurt.
Dan stampt U alles en voegt er de boter
met de Maggi Aroma door.
Appelen met witte boenen.
De witte boonen worden gaargekookt
na een nacht wreken Na anderhalf uur
koken komen er twee kilo aardappelen bij
wat zout en drie pond zure appelen, ge
schild en in stukjes gesneden. Na nog
drie kwartier koken wordt alles gaar en
tamelijk droog en kan de zaak gestampt
worden. Ook hier komt weer de boter bij
met de Aroma.
Zoo U zult bemerken, ontbreekt er
haast bij geen stamppot boonen of rjjst
Boonen en rijst bevatten echter voedende
bestanddeelen, die ook in vleesch voor
komen. zoodat U door toevoeging daarvan
dezelfde voedingswaarde aan Uw maal
tijd zonder vleesch geeft.
Na stamppot smaakt fruit heerlijk.
Zet U als slot een rieten mandje vol
pinda's op tafel met een schaal blozende
appels.
Ik hoop van harte, dat de stampers
deze en volgende weken een flinke beurt
krjjgen. Ze kunnen er tegen.
In hun natuurlijken staat baden de
vogels vermoedelijk dagelijks, en kana
ries in gevangenschap blijven dus t best
in conditie, wanneer we ze daartoe eVen-<
eens gelegenheid geven. Bij kooien van
metaaldraad, voor zingende vogels de
meest gebruikelijke en gewenschte,
wordt de bodem weggenomen en de kooi
wordt boven een klein bordje met water
gezet. Voor gesloten kooien, die slechts
aan één kant tralies hebben en geen
uitneembaren bodem, heeft men kleine
glazen badjes^ die aan het openstaande
deurtje bevestigd worden.
Veel vogels zijn een beetje kurlg, wat
betreft het baden en negeeren het aan
geboden badje nu en dan straal. Maar
gewoonljjk wekt het schoonmaken van
de kooi en het vernieuwen van zaad en
drinkwater het verlangen om zélf óók
eens groote schoonmaak te houden, en
wanneer we dan geen badje geven, kun
nen we soms zien, hoe het diertje po
gingen aanwendt om te ploeteren in het
kleine beetje water van zijn drinkwater
Bjj sommige vogels, die eenvoudig niet
:ot baden te krijgen zijn, zooals wel
voorkomt, kan het dikwijls goed helpen,
wanneer men op den bodem van het
badje of bordje een laagje zand legt. Ze
komen er dan eerder toe. er gebruik
van te maken. Nadat het badje zijn
dienst heeft gedaan, kan men het water
er voorzichtig af laten loopen. en het
zand laten drogen voor een volgenden
keer.
Vogels, die in een nieuwe omgeving
gebracht zijn, willen ook dikwijls de eer
ste dagen niet baden, al was dit ove
rigens hun geregelde gewoonte. Wanneer
een badje voor hen wordt klaargezet, kij
ken «s or óf heelemaal niet naar om. of
Daar de pullover hoofdzakelijk bestemd
is om over 'n Jurk te worden gedragen
kan ik u het aardige patroon, dat hier
onder beschreven wordt en waarbij, om
de 5 toeren, 'n gaatjestoer komt, werkelijk
aeer aanbevelen.
U begint met 99 steken op te zetten en
breit dan eerst 'n boord van 2 r. 3 aver,
tot u 10 c.M. hebt. Dan begint het patroon
als volgt:
1ste toer: rechts.
3de toer: averechts.
3de toer: de 1ste st. enkel breien; %lle
volgende st. 3 en 2 samenbreien alles
rechts.
4de toer: alle steken en iedere lus tus-
schen 2 steken rechts breien.
Deze vier toeren vormen het patroon.
Hiervan b’-eit u. tot aan-de armsgaten,
ongeveer 24 c.M. Voor de armsgaten kant
u, aan weetszanten. eerst 5 st. af. 1 toer
overbreiden, aan weersk. 4 st. afkanten,
overbreien, aan weersk. 3 st. afkanten,
nog aan weerskanten 1 st. minderen.
Nu wordt het werk, voor de halsopening,
in tweeën verdeeld en breit, u iedere helft
apart. Aan den kant van den hals min
dert u, om den anderen toer, 1 st. tot u
in het geheel ongeveer 33 maal het pa
troon gebreid hebt.
Nu breit u verder in tricotsteek d.w.z
rechts aan den rechter en aver, aan den
linkerkant tot u ongeveer 46 a 48 cM.
hoogte hebt in het geheel. Daarna afkan
ten en de tweede schouderhelft breien.
De rug wordt eender gebreid. U zet
hiervoor echter slechts 91 st. op en by
witte boonen worden gewas
en nacht in water gezet. Den
dag worden ze in hetzelfde
■veer twee uur gaar gekookt,
zuurkool wordt met water on-
>n half uur gekookt. Daarop
komen, ftwee kilo geschilde aardappelen
met wat zout. Dan laat U de zuurkool
met de aardappelen gaar worden. Af en
r Wjj hebben J» den loop onzer bespre
kingen als één van de functies van ons
- lichaam leeren kennen het constant hou
den van onze lichaamstemperatuur. Wij
wet n dat deze zoo ongeveer om de
37 Celsius schommelt, 's morgens enkele
tienden van een graad daar beneden en
'8 avonds vooral na spierarbeid een enkele
fractie van een graad daarboven. Blijk
baar is dit reguleerlngsapparaat goed in
arde, want in normale omstandigheden
worden zelfs deze kleine schommelingen
ils het lichaam in rust komt, weer spoedig
- ^genivelleerd. Over de stoornis in dit even
wicht bjj ziekte (koorts) spreek ik hier
hu niet. Ik bedoel hier de kleine physio-
loglsche schommelingen, welke bij vol
komen gezonde personen zijn te reglstree-
ren en waaraan wij dus geen bijzondere
beteeken's hebben te hechten.
Ik acht het een voordeel, dat men deze
schommelingen niet meer zoo zwaar
weegt. Nog zeer goed herinner ik mij den
tijd, waarin daaraan een bovenmatige en
overdreven beteeken'.s werd gehecht. Er
behoefde maar weinig bij te komen, een
beetje hoesten, minder eetlust, wat slecht
uitzien oi de dokter trok een bedenkeltjk
gezl:ht en als hij het niet uitsprak, dan
dacht hij toch zeker aan de mo^élijk-
aeW of waarschijnlijkheid, dat er i
tiroerculoéê in het spel kon zijn. Geluk
kig zijn wjj in de laatste jaren deze tem
peratuurschommelingen wat optimisti
scher gaan bekijken. Onze temperatuur
toch, welke een balans, een evenwicht
voorstelt tusschen den af voer en den aan
maak van warmte in ons lichaam iw^po
gevoelig, dat kleine plaatselyke afwijkin
gen voldcende zijn om tijdelijk dit even
wicht te verstoren.
Vooral bij kinderen heb ik dit herhaal
delijk kunnen waarnemen. Telkens weer
opnieuw heb ik kunnen vatsteUen dat
het schrikbeeld van vroeger, de tubercu
lose, in die gevallen bijna steeds het
menschdom noodeloos verontrust en dat
gelukkig bijna steeds andere lichte af
wijkingen de oorzaken zijn van deze
lichte temperatuursverhefflngen. Meestal
zijn het of banale verkoudheden. e»n
roode keel of wat vaak aan de aandacht
ontsnapt, de aanwezigheid van licht ont
stoken amandelen, waarbij vooral het
adeno.d -de zoogenaamde 3e amandel)
door zijn moeliyker önderzoek veelal aan
de aandacht ontsnapt.
wel legenheld uitvoerig besproken «h wil deze
vraag hier dus thans laten rusten.
Een gezonde zuigeling houdt echter zijn
temperatuur constant als wjj tenminste
niet zoo onverstandig zijn hem zulks on-
nogeiyk te maken. Den aanmaak van
warmte kunnen wij bevorderen, als de
jonge zuigeling zich goed kan beweger,
dat wü hem dus niet zoo Inpakken, dat
ilj geen vin kan verroeren. Den af voer van
de warmte kunnen wy regelen door zijn
kleedlng en zijn ligging. Op dit punt
kunnen vele moeders nog wat leeren,
hoewel wjj aan den anderen kant met
vreugde kunnen constateeren, dat ook
hier het gezonde verstand het gaat
vinnen. Als een practlsche leidraad voor
de jonge moeder lijkt mij de gedachte:
„Wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doe
dat ook een ander niet".
Er' zljr. hier bij de Zulgeilngenverzor-
glng nog tai van problemen, welke de
aandacht verdienen, waarover wij later
wel eens spreken.
Voor een gezfai van vier personen
met flinke magen. Geef den
stampen ook eens een beurt.
Een voedzaam maal zonder vleesch of
vet lijkt voor sommige huisvrouwen iets
□nmjgelyks. Dergeljjke maaltijden wor
den minstens aangevuld met vlsch of
eieren.
De moderne voeding echter laat vleesch
uit de maaltijden weg. Vleesch en vlsch
geven geen kracht en lelden tot een lang
zaam inwendig verval van de weefsels
van het organisme, beweert men. Vleesch
versterkt geen gestel, doch veroorzaakt
ziekten.
Arme sterke voorvaders, die heele kal
veren. varkens en reebouten met een
aantal makkers wegwerkten en daarbij
nog verschrikkelijk oud werden ook. Maar
hun bijkomstige voeding was dan ook
weer heel anders, dan nu onze kookpro-
ducten. Wij koken soms te veel, we gooien
ons groentewater weg. waarin verschil-
,ende voedlngszouten zitten en we maken
allerlei griezelig ingewikkelde dingen
klaar, die heel erg lekker smaken, doch
eigenlijk weinig voedingswaarde bezitten.
Laten we echter het wel of niet voedzame
van het vleesch of vlsch in het midden
laten.
Deze of volgende weken maakt U maar
eens een voedzamen smakelljken stamp
pot zonder vleesch.
Voor stamppot heeft U meer aardap
pelen noodig dan voor 'n gewonen maal
tijd. U kimt er de aardappelen voor ge
bruiken. die den vorigen dag zijn overge
bleven. Veel lekkerder wordt het potje
echter, als U verache aardappelen ge
bruikt, die gelijk met de groenten gaar
worden.
Voor vele kinderen is stamppot Ideaal.
Zjj krijgen niet de kans om te groote
brokjes in den mond te stoppen en met
een te laten verdwijnen zonder te kauwen,
waardoor ze wel eens last met de spijs
vertering kunnen krijgen Het fijnge
maakte voedsel verteert veel en veel be
ter.
We beginnen met hotspot.
Voor een gezin van 4 peg
flinke magen heeft U twee ki
pelen, een kilo wortelen, een
wat zout, een flinke kluit pob
derhalf i twee ons en
Maggi Aroma noodig.
De wortelen worden geschild, in kleine
stukjes gesneden en opgézet met de he'.*t
water op een klein vuur. Na tien minuten
worden de schoongemaakte en kleinge
sneden uien erbij gedaan met de geschilde
aardappelen en het abut. U moet opletten,
dat het zaakje niet,te droog gaat koken,
anders voegt U er af en toe wat water
bij. Na een half uur zacht koken is alles
wel gaar. U stapipt alles, doet de kluit
boter en de dnp theelepels Maggi Aroma
er bij.
Zuurkool mgt witte boonen.
Drie ons
schen en eej
volgenden
water ong
Twee poi
geveer
Maten: Bovenwijdte 82 c.M., lengte
vanaf den schouder gemeten 84 c.M
mouwlengte 48 c.M. Benoodlgd: 2 M.
stof van 100 c.M. breedte, 130 smal lint.
Van bovenstaande "Jurk teekent ge de
patronen op de Aangeeeven meten;
voor- en achterkant van den rok zijn het-
selfde. Ge legt de patronen zóó op de
stof, dat ge voor- en achterpand naast
elkaar, daaronder de mouwen, en daar
onder den rok weg kunt knippen. Het
midden hiervan komt tegen de vouw
aan. Alles wordt met een naad uitge
knipt. Hierna kunt ge in het voorpand
de plooitjes I maken; op 3H c.M. af
stand van eltaar worden deze H c.M.
diep tngestikt, waarna ge ook het 11 c M
lange split Je in maakt. De reepjes hier
voor knipt ge 3 cM. breed en 13 c.M
lang. ,B xp un beide kanten
aanstikt, en overzoomt. Hierna kunt ge
de armsgaten kant u eerst 4 st. af. dan
3. dan 2 en ten slotte 1 st. Het schouder
stuk wordt hlei natuurlijk in eenen ge
breid. breit 2 cM. minder voor het
bovenrte gedeelte in tricotsteek dan het
voorpand. Alle steken worden gelijk al
ge kant.
De mouwen: 43 st. opzetten en eerst 'n
boord breien van 3 r. 3 aver. 10 cM. hoog.
Dan breit u verder hetzelfde patroon als
voor de taille. Na den 4den toer begint u
te meerderen en wel 1 st aan weerskan
ten van de naald om den 5den toer. Heeft
u 16 keer het patroon gebreid, dan min
dert u nog slechts om den fiden toer.
Heeft u. in het geheel. 33 keer het pa
troon gebreid, dan breit u verder in tri
cotsteek. waartij u telkens, aan het einde
van de naald, 3 st. mindert. Heeft u ten
slotte nog ongeveer 20 st. op de naald,
dan wordt de mouw atgekant.
Voor het tn elkaar naaien strijkt u het
breiwerk, onder een vochtigen doek, aan
den linkerkant.
U naait dar. zijnaden, schouders en
mouwen dicht en zet de mouwen in, waar
bij de mouwnaad op den zijnaad moet
komen
De hals wordt afgewerkt met 'n ge
haakt randje van vaste st. en de pullover
is klaar.
Wil men 'n erootere maat dan die hier
op^egeven is, dan zet men voor rug- en
voorpand eenige steken meer op en breit
de deeien ook iets langer.
Ie wasscherlj waarvan Ik een ultnoo-
dlglng kreeg om eens een kijkje te komen
nemen waaraan ik volgaarne gevolg gaf.
was subliem uitgerust en een ieder zou
zijn goed er met het volste vertrouwen
heen sturen.
Tot die conclusie kwam ik, toen ik, wel
willend door den directeur rondgeleid,
zonder voorafgaand bericht een kijkje
nam in de wasschertj.
Ongetwijfeld zullen er vele wassche-
rjjen zjjn die uw goed dusdanig be
handelen. Veel, zeer veel wordt er ook
voor uiterste verbetering gedaan. waa-bU
kasten noch moeiten gespaard worden. Ver
schillende wasscherljen hebben zich aan
gesloten bij den Chem.-technlschen raad
voor de Waschlndustrie om steeds weer in
staat te zijn nieuwe proeven te nemen
die gecontroleerd worden op het labora
torium waar een vaste chemisch inge
nieur is aangesteld.
Deze ni-oeven dienen om zoo mogelijk
steeds weer verbeteringen aan te bren
gen, uw goed aan minlmum-sltjtage bloot
te stellen en vele voordeelen meer.
Ongetwijfeld zullen er huisvrouwen zijn
die lang niet zoó tevreden zijn over de
wasscherij, alhoewel dit vaak bij de
eerste behandeling is té controleeren en
u dus spoedig tot een andere wasscherij
kunt overgaan al is dit een zeer onaan
genaam iets.
Laat u echter niet altijd verblinden
door lakens en sloopen enz. zoo blank
als sneeuw. Het is betrekkelijk geen kunst
om zelfs 't goorste witgoed helder te ma
ken. Maar beter nog is. dat. wanneer u in
twijfel verkeert, u zelf gaat kijken. Iedere
huisvrouw heeft het recht te weten hoe
haar goed behandeld wordt; ze gaat eer.
kijkje nemen in de wasscherij waarnaar
ze haar goed wil zenden en ieders
wasscherij die overtuigd is uw wasch goed
te behandelen, zal u gaarne toegang ver-
leenen zonder voorafgaand bericht wan
neer dnn ook. U kan u dan ten volle over
tuigen hoe men uw wasch behandelt.
Wl'.ien wij samen eens in gedachte een
londgang maken door de wasscherij die
ik bezocht: Ziehier we beginnen daar
waar dc vuile wasch binnenkomt; hier
wordt begonnen met sorteeren: wolgoed.
bontgoed en witgoed apart. Alles wordt
geboekt en de verschillende wasschen
worden genummerd of geletterd.
pit nummeren, of met teekens voor
zien gaat op vele wasscherljen verschil
lend. Op sommige gebruikt men knijper
tjes welke er machinaal aangezet wor
den of spelden welke door een knoopsgat
gestoken worden; weer andere stempelen
het goed Geen stukje behoeft er dus weg
te raken.
Nu wordt het goed met koud water In
geweekt, dan eenmaal ingev as'chen op
50 warmte. De schommel waarin uw
wasch zit (iedere wasch in een apart
vakje) en die dit werk verricht is een
groote trommel met rasterwerk waardoor
het sop heendringt. De trommel of
schimmel zooals hij genoemd wordt en
welke van binnen geheel van koper is.
beweegt zich regelmatig 3 slagen heen en
3 terug. Het goed heeft er niets in te
lilden.
Vervolgens wordt 'een tweede sop ge
bruikt van 80 hitte.
Na twintig minuten wordt de wasch
gespoeld, met eenmaal warm en twee
maal koud Water. Men spoelt
eerst met warm water zoodra
heete sop komt. Spoelde men direct met
koud water, dan zou het goed te veel
krimpen en de seepdeeltjes zouden daarbij
ook niet voldoende oplossen.
Vervolgens krijgt het witgoed een
chloorbad, schrik niet lezeressen: chloo.-
gebruikt men in iedere wasschertj al
wordt vaak ook het tegendeel beweerd.
Het verschil alleen is hoe sterk wordt bet
chloorbad toegepast en op welke manier.
Nadoelen voor uw goed b.v. worden
veroorzaakt door de kalk waarmede men
het chloorgas verbindt, de chloor is het
bleekmiddel en in sterke mate toegepast
zal net zeker nadeellgen Invloed hebben,
doch sterk verdund, heeft het niet den
minsten schadelijken Invloed.
Op de wasscherij watfrover ik u nu ver
tel, had men een bezinkingsbak waarin
de kalk bezonk, en de chloor zooveel ver
dund ovcrbleef dat het bij gecontroleerde
proefnemingen is beweren niet den ge-
rlng'ten nadeellgen Invloed op het goed te
hebben; het chloorbad duurt 10 minuten.
Daarna een warm-waterbad om de vezels
weer open te maken welke door de chloor
dicht trokken Daarna wordt tweemaal in
koud water gespoeld.
Vervolgens komt het goed in een cen
trifuge en wordt daarin wlnddroog ge
maakt.
Dit gaat heel zorgvuldig. Het goed
wordt met een lorry uit de nu stilstaande
trommel gehaald en naar de centrifuge
gebracht, waar het met de hand netjes
rondom tegen den wand wordt gelegd
zoodat het niet stuk kan trekken. Nu
zb-, schouder-, mouw en roknaden dicht
stikken, waarna ge onderaan langs het
bovenstuk een inslag Inrijgt; bij de pun-
teh bovenaan moet ge even een knipje
geven. Hierna wordt de rok aan het bo
venstuk gestikt, de naden komen op
elkaar. Aan de mouw zet ge een nan-
chetje, dat ge 23 cM lang en 10 c.M.
breed knipt. Op de helft van de mouw,
dus tegenover den naad, geeft ge een
knipje, en 3 c.M. verder naar den onder
kant nog één. Deze 3 c.M. blijven open
voor de sluiting. Het manchetje wordt
aangestikt en overgezoomd, en dan la
ter met 3 drukknoopjes gesloten. Bij net
inzetten der mouwen neemt ge den mouw
naad 3 c.M. meer naar voren dan den
zijnaad. Het kraagje knipt ge van dub
bele stof waarna ge eerst de schulpen
stikt, en dan het kraagje omhaalt, zoo
dat de goede kant boven komt. Het
kraagje wordt tegelijk met een schuin
biesje langs den hals gestikt. Don geeft
ge langs hals en kraagje knipjes, tot
aan den stiknaad, waarna de bies op de
jurk wordt plat gezoomd. De ceintuur
knipt gc 95 cM. ang en 10 c.M. breed,
waarna ge deze dubbel sUkt. Hierna
wordt de jurk gestreken, waarna ge de
drukknoopjes en het lintje aanzet.
DINT.
ze gaan, rustig op een stokje zittend,
„droogbaden”: ze maken alle bewegingen,
onder geweldig gefladder en geritsel van
verren, terwijl ze het badje geen moment
uit het oog verliezen. Het is een dwaas
gezicht. Men doet in zoon geval het
best, het badje telkens te geven als de
kooi is schoongemaakt, en den vogel zoo
veel mogelijk met rust te laten. Vooral
geen pogingen doen om hem in het
water te zetten! Na een paar dagen zal
hy zich gewoonlijk wel weer normaal ge
dragen.
Een klein aardewerk-schaaltje, dat niet
te diep is. vormt een uitmuntend badje.
Wanneer een vogel eenmaal aan een be
paald schoteltje gewend is, weigert htj
gewoonlijk, gebruik te maken van een
ander in afwijkende vorm of kleur. In
den winter moet het water lauw gemaakt
worden. Zelfs bij warm weer is heel koud
leidingwater niet aan te raden. Regen
water. dat een poosje in de zon gestaan
heeft, Is steeds het allerbeste. Als de
anrr. gewoonlijk matig verwarmd,
tijdelijk koud wordt (op schoonmaakda-
gen b.v.) mogen de vogels alsdan niet
baden. Met hun natte, saamgeplakte
verren zijn ze nog veel gevoeliger voor
tocht dan anders.
In den ruitijd moet het badje niet
meer dan tweemaal per week gegeven
worden. Wordt in den ruitijd gevoerd mat
zoogenaamd „kleurvoer” (waarover la
ter). dan is éénmaal per week voldoende.
Vrouwelijke kanaries moet men niet la
ten boden vanaf den dag, dat de eieren
uitkomen tot de jongen zoowat vier of
vijf dagen oud xljn. Ze maken anders dn
kleine diertjes nat en koud.
toe moet U even kijken of er voldoende
water op den bodem van de pan aanwezig
is, anders even bijvullen. Dan stampt U
de aardappelen met de kool. Een flinke
kluit boter gaat er door. De witte boonen
worden er dan doorgeroerd om ze heel te
houden en tot slot voegt U er nog drie
thepleneli aroma erhil.
Witte kool met rijst.
Een (linke kool wordt fijngesneden en
opgezet met wat water en zout Na een
half uur legt U drie ons gewasschen rijst
erbij. Daarop twee kilo aardappelen. Het
duurt dan notf een half uur eer alles
gaar is. Af en toen moet U even opletten
of er voldoende water aanwezig is. U
stampt de kool, rijst en aardappelen door
elkaar tn voegt er een flink stuk boter
by met drie lepels Aroma.
Snjjboonen met witte boonen.
Allereerst komen weer drie ‘ons witte
boonen aan de beurt, die gewasschen
worden en een nacht in water geweekt.
Den volgenden dag worden ze gaar ge
kookt. Terzelfdertyd zet U twee pond In-
maaksnyboonen op in ruim water. Het
water wordt na een half uur koken ver-
verscht. Mocht dan na weer een half uur
koken biyken dat ze nog te zout zyn, dan
wordt het water weer ververscht. Na
gaar gekookt te zyn, laat U ze op een
vergiet uitlekken. In de pan komen twee
kilo aardappelen, U voegt er zooveel ko
kend water by, dat ze half onder water
staan. Daarop komen de snyboonen. Op
een klein vuur laat U de aardappelen
gaar worden. De aardappelen en snijboo-
nen worden gestampt met een flink stuk
boter. Drie theelj
erdoor en i
aan de beui
Uien met
U zet t^rl
zooveel
Een k|
uien w
mei
voégt dte n
aardappelen
koken, wat i
wordt de centrifuge in beweging gebracht
en het goed wordt door de geweldige
slingering van 1000 toeren per minuut
tegen den wand gedrukt zoodat het water
er uit geperst wordt en door de gaatjes
rondom zjjn uitweg vindt door een sf-
voerbulsje. Na eenige minuten komt het
ip de sorteertafel waarvan alles weer naar
de verschillende afdeeUngen gaat om op
gemaakt, of gedroogd te worden.
De v asch die niet opgemaakt wordt
gaat naar de stoomkamer om te drogen.
Het goed dat gemangeld moet, wordt op
de tra.isportbanden van den mangel ge
legd en komt er door de groote ver
warmde walsen aan den anderen kant
glad uit.
Aan de beschreven wasschertj was ook
een fljnstrijkery verbonden. Met een
grooten bout worden de stukken in enkele
streken bewerkt hetwelk wel vakkennis
en handigheid vereischt; er waren ver
schillende systemen van bouten waarin
steed verbetering aangebracht was.
Zoo was de laatste bout (met gas ver
warmd en electrisch gedreven) geheel
automatisch; met een hand en een voet
beweging kon men hem allerlei bochten
laten beschryven. oplichten en neerdruk
ken om te persen: zelfs geen knoopje be
hoefde er af te springen.
Is dit klaar dan gaat het goed naar de
strijkster die het met de hand bystrijkt
en opmaakt. Vervolgens kragen we nog
speciale manchettenpersmachines te zien
waarbij stoom toegepast wordt, zoodat
schroeien uitgesloten is.
De nog vochtige gesteven boorden ko
men over de met gas verwarmde rollen
en worden geperst, geglansd en in den
vorm gebracht. Met een beenen voor
werpje wordt de boord achter bij het
knoopsgat weer losgewerkt.
De mouwen van een overhemd komen
over een specialen stoomdroger waar ze
als gear reken af komen; de manchetten
worden in den vorm geperst en zijn daar
door prachtig stevig.
Wy zouden door kunnen gaan en alle
kleine details opnoemen, doch ik der.k
dat het voor u genoeg is. Uw wasch
wordt hoe u haar ook besteld had. droeg
toegevouwen, gemangeld, of persopgj
maakt, gecontroleerd en gepakt in den
waschzak welke gewasschen is!
Ziehier waarde lezeressen een over
zicht van een wasscherj waar uw wasch
uitstekend behandeld wordt.
Velen zullen uw wasch zooal niet op
ie zelfde manier toch even aoo goed
behandelen. Vast staat dat het zelfs voor
de kleinste wasscherij niet ondoenlyk is
de wassrhen met zorg te behandelen, aoo-
dat u er over tevreden kunt zyn en in
hun eigen nadeel zal het vooral tn de
toekomst zyn indien ze met middelen
zooals toepassing van sterke chlooroploe-
slngen (om de wasch welke geen vol
doende soppen krygt, helder te maken)
voort gaan.
Het mag dan voor de huisvrouw te laat
zyn doch ondervonden wordt het en de
gevolgen blijven voor dergelijke wassche-
rijen niet uit.
ssswit tttttgi. itatttiu ttt vtrUttndt t 'mCb.
Frase» uomsAm. Aract m ttatatpit btMtl-
M MiwiW4ix4> M4r«( m> p^Utftb i*~
ftitut.' ■•arSg vwawte.- aaM tint,
ms Sm «mm 6u Uti. Maan» Sm mwS»m< m
SvwawySl». M«« «mm dtrt waar rttdtti SM btiatti,
raS« ttitr it wswa 4wr. «IsA —ot