BENT U TEVREDEN OVER UW GENEESKUNDIGE KALENDER WASSCHERIJ GEBREIDE PULLOVER SMAKELIJK ETEN ONZE HUISDIEREN AANNEEMSJURK VOOR MEISJES VAN ELF JAAR BLOUSES Lichaamstemperatuur VOOR MEISJES VAN VEERTIEN JAAR OP VERZOEK DE VERZORGING VAN KANARIES III. HET BADEN i I I 8 GOEDKOOPE PATRONEN lZXL...J ,<f OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK ZONDER TOESTEMMING VERBODEN I, 65*0 V ANEMOON. POI.A. DORA. OP VERZOEK AN. NOACH. k r I ■Is Maggi Aroma gaan komen de witte boenen tile erdoor geroerd worden. ;r terecht !t uit het Behalve de gehaakte blouses die dezen zomer zeer en vogue zullen zijn, zullen er ook zeer veel crêpe georgette en ertpe de chine blouses gedragen worden in wit en lichte pasteltinten. Voor zware figuren zien we nog wel de schootblouse, doch voor hen die zich maar even onder de slanken mogen rekenen wordt steeds het blousje In den rok ge dragen. Fig. 65C4 heeft een ronde halsuitsnij ding, omzoomd door een pllsséestrookje en van voren met een s.g. beleg afge werkt Twee breede biezen of oprijgsels geven het idéé van een bolero. Op de mouwen zijn ook een paar plisséestrook- jes aangebracht. qrsonen met Ulo aardap- i kilo uien, iter van an- drie theelepels In flg. 8513 zien wij een blouse tn pele- rlne-model. Van achteren Is deze even gesplitst. De mouwen zijn versierd met Engelsch borduursel. Flg. f509 is een eenvoudige casaoue van rose crêpe de ehlne met een paar vertlkale ajour-naadjes op de blouse en twee horizontale op het schootstukje De stolpplooi is versierd met eenige knoopjes Van hieruit zien we een kleinen geplis seerden jabot. Het pafoon van den rok behoorend bij blouse 8513 kunnen we verkrijgen bij aan vrage van nr. 6518. l i Het bovengenoemde optimisme behoeft niet en mag niet leiden tot zorgeloosheid. Wij zullen niet nalat&i wjj beschikken over een betrouwbare reactie'op tuber culose te onderzoeken maar gelukkig zal dit onderzoek In de praktijk nogal mee vallen. Met een enkel woord wil ik hier spre ken ovei de temperatuur van den Jrilge- ling, omdat de zuigeling ten deze wql een afzonderlijke plaats Inneemt. Ook op dit punt is de zuigeling nog geen volgroeid mensch. Zijn regulatlevermogen wat de lichaamstemperatuur betreft Is nog on volkomen ontwikkeld. Dit geldt zoovel voor verhoogde temperatuur als onder temperatuur. De zuigeling koelt gc- makkeiyk af en wordt gcmakkeljjk over verhit. WIJ moeten hem dus helpen het evenwicht te bewaren. Door warme klee- ding en een kruik zuilen wij den zeer jongen zuigeling beschermen. Hoe jonger hoe meer zorg op dit punt. BU onvoldra gen dus te vroeg geboren kinderen vormt dit punt zelfs*een van de voornaamste factoren waar wjj op hebben te letten. Terloops vermeld ik-hier, dat ik de ge- inilkeljjke oplossing, de couveuse, niet kan bewonderen. In mijn hoek ..Het gezonde en het zieke kind” heb ik deze aange- ms af At (VaswaurS xfa Mms «ooo, MrVv/Mar m» ,Ji« Pttntttkaiuatr. Ptuia Nt. 1, Httrum. Oibtruptiiilt toapt. Danoklnaia* ia 4» «mus SS. pi. ia* SowmrySu. a 0.5J. kiagar- HaaAas. aUaaa vaar Saa ia it ittchrptttt tttttttitt a Utt tl Itttr itt «ooo ptiaawS pttntt* Sa SatMa toarat. aasacraea awki aas ha<M>W HV 48*sg*aa 1 ENKLAAR ree kilo aardappelen op met .ter, dat ze half onder staan fo schoongemaakte, stukgesneden >rden bij de aardappelen gevoegd Zzout. U wascht drie kopjes rijst en met zes kopjes water bij de i en uien en laat alles raar ongeveer een half uur duurt. Dan stampt U alles en voegt er de boter met de Maggi Aroma door. Appelen met witte boenen. De witte boonen worden gaargekookt na een nacht wreken Na anderhalf uur koken komen er twee kilo aardappelen bij wat zout en drie pond zure appelen, ge schild en in stukjes gesneden. Na nog drie kwartier koken wordt alles gaar en tamelijk droog en kan de zaak gestampt worden. Ook hier komt weer de boter bij met de Aroma. Zoo U zult bemerken, ontbreekt er haast bij geen stamppot boonen of rjjst Boonen en rijst bevatten echter voedende bestanddeelen, die ook in vleesch voor komen. zoodat U door toevoeging daarvan dezelfde voedingswaarde aan Uw maal tijd zonder vleesch geeft. Na stamppot smaakt fruit heerlijk. Zet U als slot een rieten mandje vol pinda's op tafel met een schaal blozende appels. Ik hoop van harte, dat de stampers deze en volgende weken een flinke beurt krjjgen. Ze kunnen er tegen. In hun natuurlijken staat baden de vogels vermoedelijk dagelijks, en kana ries in gevangenschap blijven dus t best in conditie, wanneer we ze daartoe eVen-< eens gelegenheid geven. Bij kooien van metaaldraad, voor zingende vogels de meest gebruikelijke en gewenschte, wordt de bodem weggenomen en de kooi wordt boven een klein bordje met water gezet. Voor gesloten kooien, die slechts aan één kant tralies hebben en geen uitneembaren bodem, heeft men kleine glazen badjes^ die aan het openstaande deurtje bevestigd worden. Veel vogels zijn een beetje kurlg, wat betreft het baden en negeeren het aan geboden badje nu en dan straal. Maar gewoonljjk wekt het schoonmaken van de kooi en het vernieuwen van zaad en drinkwater het verlangen om zélf óók eens groote schoonmaak te houden, en wanneer we dan geen badje geven, kun nen we soms zien, hoe het diertje po gingen aanwendt om te ploeteren in het kleine beetje water van zijn drinkwater Bjj sommige vogels, die eenvoudig niet :ot baden te krijgen zijn, zooals wel voorkomt, kan het dikwijls goed helpen, wanneer men op den bodem van het badje of bordje een laagje zand legt. Ze komen er dan eerder toe. er gebruik van te maken. Nadat het badje zijn dienst heeft gedaan, kan men het water er voorzichtig af laten loopen. en het zand laten drogen voor een volgenden keer. Vogels, die in een nieuwe omgeving gebracht zijn, willen ook dikwijls de eer ste dagen niet baden, al was dit ove rigens hun geregelde gewoonte. Wanneer een badje voor hen wordt klaargezet, kij ken «s or óf heelemaal niet naar om. of Daar de pullover hoofdzakelijk bestemd is om over 'n Jurk te worden gedragen kan ik u het aardige patroon, dat hier onder beschreven wordt en waarbij, om de 5 toeren, 'n gaatjestoer komt, werkelijk aeer aanbevelen. U begint met 99 steken op te zetten en breit dan eerst 'n boord van 2 r. 3 aver, tot u 10 c.M. hebt. Dan begint het patroon als volgt: 1ste toer: rechts. 3de toer: averechts. 3de toer: de 1ste st. enkel breien; %lle volgende st. 3 en 2 samenbreien alles rechts. 4de toer: alle steken en iedere lus tus- schen 2 steken rechts breien. Deze vier toeren vormen het patroon. Hiervan b’-eit u. tot aan-de armsgaten, ongeveer 24 c.M. Voor de armsgaten kant u, aan weetszanten. eerst 5 st. af. 1 toer overbreiden, aan weersk. 4 st. afkanten, overbreien, aan weersk. 3 st. afkanten, nog aan weerskanten 1 st. minderen. Nu wordt het werk, voor de halsopening, in tweeën verdeeld en breit, u iedere helft apart. Aan den kant van den hals min dert u, om den anderen toer, 1 st. tot u in het geheel ongeveer 33 maal het pa troon gebreid hebt. Nu breit u verder in tricotsteek d.w.z rechts aan den rechter en aver, aan den linkerkant tot u ongeveer 46 a 48 cM. hoogte hebt in het geheel. Daarna afkan ten en de tweede schouderhelft breien. De rug wordt eender gebreid. U zet hiervoor echter slechts 91 st. op en by witte boonen worden gewas en nacht in water gezet. Den dag worden ze in hetzelfde ■veer twee uur gaar gekookt, zuurkool wordt met water on- >n half uur gekookt. Daarop komen, ftwee kilo geschilde aardappelen met wat zout. Dan laat U de zuurkool met de aardappelen gaar worden. Af en r Wjj hebben J» den loop onzer bespre kingen als één van de functies van ons - lichaam leeren kennen het constant hou den van onze lichaamstemperatuur. Wij wet n dat deze zoo ongeveer om de 37 Celsius schommelt, 's morgens enkele tienden van een graad daar beneden en '8 avonds vooral na spierarbeid een enkele fractie van een graad daarboven. Blijk baar is dit reguleerlngsapparaat goed in arde, want in normale omstandigheden worden zelfs deze kleine schommelingen ils het lichaam in rust komt, weer spoedig - ^genivelleerd. Over de stoornis in dit even wicht bjj ziekte (koorts) spreek ik hier hu niet. Ik bedoel hier de kleine physio- loglsche schommelingen, welke bij vol komen gezonde personen zijn te reglstree- ren en waaraan wij dus geen bijzondere beteeken's hebben te hechten. Ik acht het een voordeel, dat men deze schommelingen niet meer zoo zwaar weegt. Nog zeer goed herinner ik mij den tijd, waarin daaraan een bovenmatige en overdreven beteeken'.s werd gehecht. Er behoefde maar weinig bij te komen, een beetje hoesten, minder eetlust, wat slecht uitzien oi de dokter trok een bedenkeltjk gezl:ht en als hij het niet uitsprak, dan dacht hij toch zeker aan de mo^élijk- aeW of waarschijnlijkheid, dat er i tiroerculoéê in het spel kon zijn. Geluk kig zijn wjj in de laatste jaren deze tem peratuurschommelingen wat optimisti scher gaan bekijken. Onze temperatuur toch, welke een balans, een evenwicht voorstelt tusschen den af voer en den aan maak van warmte in ons lichaam iw^po gevoelig, dat kleine plaatselyke afwijkin gen voldcende zijn om tijdelijk dit even wicht te verstoren. Vooral bij kinderen heb ik dit herhaal delijk kunnen waarnemen. Telkens weer opnieuw heb ik kunnen vatsteUen dat het schrikbeeld van vroeger, de tubercu lose, in die gevallen bijna steeds het menschdom noodeloos verontrust en dat gelukkig bijna steeds andere lichte af wijkingen de oorzaken zijn van deze lichte temperatuursverhefflngen. Meestal zijn het of banale verkoudheden. e»n roode keel of wat vaak aan de aandacht ontsnapt, de aanwezigheid van licht ont stoken amandelen, waarbij vooral het adeno.d -de zoogenaamde 3e amandel) door zijn moeliyker önderzoek veelal aan de aandacht ontsnapt. wel legenheld uitvoerig besproken «h wil deze vraag hier dus thans laten rusten. Een gezonde zuigeling houdt echter zijn temperatuur constant als wjj tenminste niet zoo onverstandig zijn hem zulks on- nogeiyk te maken. Den aanmaak van warmte kunnen wij bevorderen, als de jonge zuigeling zich goed kan beweger, dat wü hem dus niet zoo Inpakken, dat ilj geen vin kan verroeren. Den af voer van de warmte kunnen wy regelen door zijn kleedlng en zijn ligging. Op dit punt kunnen vele moeders nog wat leeren, hoewel wjj aan den anderen kant met vreugde kunnen constateeren, dat ook hier het gezonde verstand het gaat vinnen. Als een practlsche leidraad voor de jonge moeder lijkt mij de gedachte: „Wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet". Er' zljr. hier bij de Zulgeilngenverzor- glng nog tai van problemen, welke de aandacht verdienen, waarover wij later wel eens spreken. Voor een gezfai van vier personen met flinke magen. Geef den stampen ook eens een beurt. Een voedzaam maal zonder vleesch of vet lijkt voor sommige huisvrouwen iets □nmjgelyks. Dergeljjke maaltijden wor den minstens aangevuld met vlsch of eieren. De moderne voeding echter laat vleesch uit de maaltijden weg. Vleesch en vlsch geven geen kracht en lelden tot een lang zaam inwendig verval van de weefsels van het organisme, beweert men. Vleesch versterkt geen gestel, doch veroorzaakt ziekten. Arme sterke voorvaders, die heele kal veren. varkens en reebouten met een aantal makkers wegwerkten en daarbij nog verschrikkelijk oud werden ook. Maar hun bijkomstige voeding was dan ook weer heel anders, dan nu onze kookpro- ducten. Wij koken soms te veel, we gooien ons groentewater weg. waarin verschil- ,ende voedlngszouten zitten en we maken allerlei griezelig ingewikkelde dingen klaar, die heel erg lekker smaken, doch eigenlijk weinig voedingswaarde bezitten. Laten we echter het wel of niet voedzame van het vleesch of vlsch in het midden laten. Deze of volgende weken maakt U maar eens een voedzamen smakelljken stamp pot zonder vleesch. Voor stamppot heeft U meer aardap pelen noodig dan voor 'n gewonen maal tijd. U kimt er de aardappelen voor ge bruiken. die den vorigen dag zijn overge bleven. Veel lekkerder wordt het potje echter, als U verache aardappelen ge bruikt, die gelijk met de groenten gaar worden. Voor vele kinderen is stamppot Ideaal. Zjj krijgen niet de kans om te groote brokjes in den mond te stoppen en met een te laten verdwijnen zonder te kauwen, waardoor ze wel eens last met de spijs vertering kunnen krijgen Het fijnge maakte voedsel verteert veel en veel be ter. We beginnen met hotspot. Voor een gezin van 4 peg flinke magen heeft U twee ki pelen, een kilo wortelen, een wat zout, een flinke kluit pob derhalf i twee ons en Maggi Aroma noodig. De wortelen worden geschild, in kleine stukjes gesneden en opgézet met de he'.*t water op een klein vuur. Na tien minuten worden de schoongemaakte en kleinge sneden uien erbij gedaan met de geschilde aardappelen en het abut. U moet opletten, dat het zaakje niet,te droog gaat koken, anders voegt U er af en toe wat water bij. Na een half uur zacht koken is alles wel gaar. U stapipt alles, doet de kluit boter en de dnp theelepels Maggi Aroma er bij. Zuurkool mgt witte boonen. Drie ons schen en eej volgenden water ong Twee poi geveer Maten: Bovenwijdte 82 c.M., lengte vanaf den schouder gemeten 84 c.M mouwlengte 48 c.M. Benoodlgd: 2 M. stof van 100 c.M. breedte, 130 smal lint. Van bovenstaande "Jurk teekent ge de patronen op de Aangeeeven meten; voor- en achterkant van den rok zijn het- selfde. Ge legt de patronen zóó op de stof, dat ge voor- en achterpand naast elkaar, daaronder de mouwen, en daar onder den rok weg kunt knippen. Het midden hiervan komt tegen de vouw aan. Alles wordt met een naad uitge knipt. Hierna kunt ge in het voorpand de plooitjes I maken; op 3H c.M. af stand van eltaar worden deze H c.M. diep tngestikt, waarna ge ook het 11 c M lange split Je in maakt. De reepjes hier voor knipt ge 3 cM. breed en 13 c.M lang. ,B xp un beide kanten aanstikt, en overzoomt. Hierna kunt ge de armsgaten kant u eerst 4 st. af. dan 3. dan 2 en ten slotte 1 st. Het schouder stuk wordt hlei natuurlijk in eenen ge breid. breit 2 cM. minder voor het bovenrte gedeelte in tricotsteek dan het voorpand. Alle steken worden gelijk al ge kant. De mouwen: 43 st. opzetten en eerst 'n boord breien van 3 r. 3 aver. 10 cM. hoog. Dan breit u verder hetzelfde patroon als voor de taille. Na den 4den toer begint u te meerderen en wel 1 st aan weerskan ten van de naald om den 5den toer. Heeft u 16 keer het patroon gebreid, dan min dert u nog slechts om den fiden toer. Heeft u. in het geheel. 33 keer het pa troon gebreid, dan breit u verder in tri cotsteek. waartij u telkens, aan het einde van de naald, 3 st. mindert. Heeft u ten slotte nog ongeveer 20 st. op de naald, dan wordt de mouw atgekant. Voor het tn elkaar naaien strijkt u het breiwerk, onder een vochtigen doek, aan den linkerkant. U naait dar. zijnaden, schouders en mouwen dicht en zet de mouwen in, waar bij de mouwnaad op den zijnaad moet komen De hals wordt afgewerkt met 'n ge haakt randje van vaste st. en de pullover is klaar. Wil men 'n erootere maat dan die hier op^egeven is, dan zet men voor rug- en voorpand eenige steken meer op en breit de deeien ook iets langer. Ie wasscherlj waarvan Ik een ultnoo- dlglng kreeg om eens een kijkje te komen nemen waaraan ik volgaarne gevolg gaf. was subliem uitgerust en een ieder zou zijn goed er met het volste vertrouwen heen sturen. Tot die conclusie kwam ik, toen ik, wel willend door den directeur rondgeleid, zonder voorafgaand bericht een kijkje nam in de wasschertj. Ongetwijfeld zullen er vele wassche- rjjen zjjn die uw goed dusdanig be handelen. Veel, zeer veel wordt er ook voor uiterste verbetering gedaan. waa-bU kasten noch moeiten gespaard worden. Ver schillende wasscherljen hebben zich aan gesloten bij den Chem.-technlschen raad voor de Waschlndustrie om steeds weer in staat te zijn nieuwe proeven te nemen die gecontroleerd worden op het labora torium waar een vaste chemisch inge nieur is aangesteld. Deze ni-oeven dienen om zoo mogelijk steeds weer verbeteringen aan te bren gen, uw goed aan minlmum-sltjtage bloot te stellen en vele voordeelen meer. Ongetwijfeld zullen er huisvrouwen zijn die lang niet zoó tevreden zijn over de wasscherij, alhoewel dit vaak bij de eerste behandeling is té controleeren en u dus spoedig tot een andere wasscherij kunt overgaan al is dit een zeer onaan genaam iets. Laat u echter niet altijd verblinden door lakens en sloopen enz. zoo blank als sneeuw. Het is betrekkelijk geen kunst om zelfs 't goorste witgoed helder te ma ken. Maar beter nog is. dat. wanneer u in twijfel verkeert, u zelf gaat kijken. Iedere huisvrouw heeft het recht te weten hoe haar goed behandeld wordt; ze gaat eer. kijkje nemen in de wasscherij waarnaar ze haar goed wil zenden en ieders wasscherij die overtuigd is uw wasch goed te behandelen, zal u gaarne toegang ver- leenen zonder voorafgaand bericht wan neer dnn ook. U kan u dan ten volle over tuigen hoe men uw wasch behandelt. Wl'.ien wij samen eens in gedachte een londgang maken door de wasscherij die ik bezocht: Ziehier we beginnen daar waar dc vuile wasch binnenkomt; hier wordt begonnen met sorteeren: wolgoed. bontgoed en witgoed apart. Alles wordt geboekt en de verschillende wasschen worden genummerd of geletterd. pit nummeren, of met teekens voor zien gaat op vele wasscherljen verschil lend. Op sommige gebruikt men knijper tjes welke er machinaal aangezet wor den of spelden welke door een knoopsgat gestoken worden; weer andere stempelen het goed Geen stukje behoeft er dus weg te raken. Nu wordt het goed met koud water In geweekt, dan eenmaal ingev as'chen op 50 warmte. De schommel waarin uw wasch zit (iedere wasch in een apart vakje) en die dit werk verricht is een groote trommel met rasterwerk waardoor het sop heendringt. De trommel of schimmel zooals hij genoemd wordt en welke van binnen geheel van koper is. beweegt zich regelmatig 3 slagen heen en 3 terug. Het goed heeft er niets in te lilden. Vervolgens wordt 'een tweede sop ge bruikt van 80 hitte. Na twintig minuten wordt de wasch gespoeld, met eenmaal warm en twee maal koud Water. Men spoelt eerst met warm water zoodra heete sop komt. Spoelde men direct met koud water, dan zou het goed te veel krimpen en de seepdeeltjes zouden daarbij ook niet voldoende oplossen. Vervolgens krijgt het witgoed een chloorbad, schrik niet lezeressen: chloo.- gebruikt men in iedere wasschertj al wordt vaak ook het tegendeel beweerd. Het verschil alleen is hoe sterk wordt bet chloorbad toegepast en op welke manier. Nadoelen voor uw goed b.v. worden veroorzaakt door de kalk waarmede men het chloorgas verbindt, de chloor is het bleekmiddel en in sterke mate toegepast zal net zeker nadeellgen Invloed hebben, doch sterk verdund, heeft het niet den minsten schadelijken Invloed. Op de wasscherij watfrover ik u nu ver tel, had men een bezinkingsbak waarin de kalk bezonk, en de chloor zooveel ver dund ovcrbleef dat het bij gecontroleerde proefnemingen is beweren niet den ge- rlng'ten nadeellgen Invloed op het goed te hebben; het chloorbad duurt 10 minuten. Daarna een warm-waterbad om de vezels weer open te maken welke door de chloor dicht trokken Daarna wordt tweemaal in koud water gespoeld. Vervolgens komt het goed in een cen trifuge en wordt daarin wlnddroog ge maakt. Dit gaat heel zorgvuldig. Het goed wordt met een lorry uit de nu stilstaande trommel gehaald en naar de centrifuge gebracht, waar het met de hand netjes rondom tegen den wand wordt gelegd zoodat het niet stuk kan trekken. Nu zb-, schouder-, mouw en roknaden dicht stikken, waarna ge onderaan langs het bovenstuk een inslag Inrijgt; bij de pun- teh bovenaan moet ge even een knipje geven. Hierna wordt de rok aan het bo venstuk gestikt, de naden komen op elkaar. Aan de mouw zet ge een nan- chetje, dat ge 23 cM lang en 10 c.M. breed knipt. Op de helft van de mouw, dus tegenover den naad, geeft ge een knipje, en 3 c.M. verder naar den onder kant nog één. Deze 3 c.M. blijven open voor de sluiting. Het manchetje wordt aangestikt en overgezoomd, en dan la ter met 3 drukknoopjes gesloten. Bij net inzetten der mouwen neemt ge den mouw naad 3 c.M. meer naar voren dan den zijnaad. Het kraagje knipt ge van dub bele stof waarna ge eerst de schulpen stikt, en dan het kraagje omhaalt, zoo dat de goede kant boven komt. Het kraagje wordt tegelijk met een schuin biesje langs den hals gestikt. Don geeft ge langs hals en kraagje knipjes, tot aan den stiknaad, waarna de bies op de jurk wordt plat gezoomd. De ceintuur knipt gc 95 cM. ang en 10 c.M. breed, waarna ge deze dubbel sUkt. Hierna wordt de jurk gestreken, waarna ge de drukknoopjes en het lintje aanzet. DINT. ze gaan, rustig op een stokje zittend, „droogbaden”: ze maken alle bewegingen, onder geweldig gefladder en geritsel van verren, terwijl ze het badje geen moment uit het oog verliezen. Het is een dwaas gezicht. Men doet in zoon geval het best, het badje telkens te geven als de kooi is schoongemaakt, en den vogel zoo veel mogelijk met rust te laten. Vooral geen pogingen doen om hem in het water te zetten! Na een paar dagen zal hy zich gewoonlijk wel weer normaal ge dragen. Een klein aardewerk-schaaltje, dat niet te diep is. vormt een uitmuntend badje. Wanneer een vogel eenmaal aan een be paald schoteltje gewend is, weigert htj gewoonlijk, gebruik te maken van een ander in afwijkende vorm of kleur. In den winter moet het water lauw gemaakt worden. Zelfs bij warm weer is heel koud leidingwater niet aan te raden. Regen water. dat een poosje in de zon gestaan heeft, Is steeds het allerbeste. Als de anrr. gewoonlijk matig verwarmd, tijdelijk koud wordt (op schoonmaakda- gen b.v.) mogen de vogels alsdan niet baden. Met hun natte, saamgeplakte verren zijn ze nog veel gevoeliger voor tocht dan anders. In den ruitijd moet het badje niet meer dan tweemaal per week gegeven worden. Wordt in den ruitijd gevoerd mat zoogenaamd „kleurvoer” (waarover la ter). dan is éénmaal per week voldoende. Vrouwelijke kanaries moet men niet la ten boden vanaf den dag, dat de eieren uitkomen tot de jongen zoowat vier of vijf dagen oud xljn. Ze maken anders dn kleine diertjes nat en koud. toe moet U even kijken of er voldoende water op den bodem van de pan aanwezig is, anders even bijvullen. Dan stampt U de aardappelen met de kool. Een flinke kluit boter gaat er door. De witte boonen worden er dan doorgeroerd om ze heel te houden en tot slot voegt U er nog drie thepleneli aroma erhil. Witte kool met rijst. Een (linke kool wordt fijngesneden en opgezet met wat water en zout Na een half uur legt U drie ons gewasschen rijst erbij. Daarop twee kilo aardappelen. Het duurt dan notf een half uur eer alles gaar is. Af en toen moet U even opletten of er voldoende water aanwezig is. U stampt de kool, rijst en aardappelen door elkaar tn voegt er een flink stuk boter by met drie lepels Aroma. Snjjboonen met witte boonen. Allereerst komen weer drie ‘ons witte boonen aan de beurt, die gewasschen worden en een nacht in water geweekt. Den volgenden dag worden ze gaar ge kookt. Terzelfdertyd zet U twee pond In- maaksnyboonen op in ruim water. Het water wordt na een half uur koken ver- verscht. Mocht dan na weer een half uur koken biyken dat ze nog te zout zyn, dan wordt het water weer ververscht. Na gaar gekookt te zyn, laat U ze op een vergiet uitlekken. In de pan komen twee kilo aardappelen, U voegt er zooveel ko kend water by, dat ze half onder water staan. Daarop komen de snyboonen. Op een klein vuur laat U de aardappelen gaar worden. De aardappelen en snijboo- nen worden gestampt met een flink stuk boter. Drie theelj erdoor en i aan de beui Uien met U zet t^rl zooveel Een k| uien w mei voégt dte n aardappelen koken, wat i wordt de centrifuge in beweging gebracht en het goed wordt door de geweldige slingering van 1000 toeren per minuut tegen den wand gedrukt zoodat het water er uit geperst wordt en door de gaatjes rondom zjjn uitweg vindt door een sf- voerbulsje. Na eenige minuten komt het ip de sorteertafel waarvan alles weer naar de verschillende afdeeUngen gaat om op gemaakt, of gedroogd te worden. De v asch die niet opgemaakt wordt gaat naar de stoomkamer om te drogen. Het goed dat gemangeld moet, wordt op de tra.isportbanden van den mangel ge legd en komt er door de groote ver warmde walsen aan den anderen kant glad uit. Aan de beschreven wasschertj was ook een fljnstrijkery verbonden. Met een grooten bout worden de stukken in enkele streken bewerkt hetwelk wel vakkennis en handigheid vereischt; er waren ver schillende systemen van bouten waarin steed verbetering aangebracht was. Zoo was de laatste bout (met gas ver warmd en electrisch gedreven) geheel automatisch; met een hand en een voet beweging kon men hem allerlei bochten laten beschryven. oplichten en neerdruk ken om te persen: zelfs geen knoopje be hoefde er af te springen. Is dit klaar dan gaat het goed naar de strijkster die het met de hand bystrijkt en opmaakt. Vervolgens kragen we nog speciale manchettenpersmachines te zien waarbij stoom toegepast wordt, zoodat schroeien uitgesloten is. De nog vochtige gesteven boorden ko men over de met gas verwarmde rollen en worden geperst, geglansd en in den vorm gebracht. Met een beenen voor werpje wordt de boord achter bij het knoopsgat weer losgewerkt. De mouwen van een overhemd komen over een specialen stoomdroger waar ze als gear reken af komen; de manchetten worden in den vorm geperst en zijn daar door prachtig stevig. Wy zouden door kunnen gaan en alle kleine details opnoemen, doch ik der.k dat het voor u genoeg is. Uw wasch wordt hoe u haar ook besteld had. droeg toegevouwen, gemangeld, of persopgj maakt, gecontroleerd en gepakt in den waschzak welke gewasschen is! Ziehier waarde lezeressen een over zicht van een wasscherj waar uw wasch uitstekend behandeld wordt. Velen zullen uw wasch zooal niet op ie zelfde manier toch even aoo goed behandelen. Vast staat dat het zelfs voor de kleinste wasscherij niet ondoenlyk is de wassrhen met zorg te behandelen, aoo- dat u er over tevreden kunt zyn en in hun eigen nadeel zal het vooral tn de toekomst zyn indien ze met middelen zooals toepassing van sterke chlooroploe- slngen (om de wasch welke geen vol doende soppen krygt, helder te maken) voort gaan. Het mag dan voor de huisvrouw te laat zyn doch ondervonden wordt het en de gevolgen blijven voor dergelijke wassche- rijen niet uit. ssswit tttttgi. itatttiu ttt vtrUttndt t 'mCb. Frase» uomsAm. Aract m ttatatpit btMtl- M MiwiW4ix4> M4r«( m> p^Utftb i*~ ftitut.' ■•arSg vwawte.- aaM tint, ms Sm «mm 6u Uti. Maan» Sm mwS»m< m SvwawySl». M«« «mm dtrt waar rttdtti SM btiatti, raS« ttitr it wswa 4wr. «IsA —ot

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 9