A I i 1 s -1 LAMPJES EN LAMPEKAPPEN GENEESKUNDIGE KALENDER 'a OM ZELF TE MAKEN SCHOONMAAK GEHAAKTE KANT EN ENTREDEUX WAT ZULLEN WE KOKEN MATROZENPAK VOOR JONGENS VAN 6 JAAR I M w k ik» W' -V—- is bw te.:':/’ Wormen deze -rubriek zonder T r *1 66 OP VERZOEK Verschillende berechten behakt van u OP VERZOEK GOEDKOOPE PATRONEN dimt. ?i O o O OJ /F-- F y toestemming verboden 9 J gen a ENk I .A AR, óó/^r 66 POLA. o ler W Ik k e «z JJ V ADRIANA KNUIST—POLLEPEL. IIIHII/i s t i mtA-uAmt sm «Jta Z«i*w **- /«.J». X>M>r- 1 1 we ar ii- en om en ze |eel alleraardigst. No. 2 kan geheel zelf gemaakt worden. De roet bestaat uit 3 houten blokken. IK C.M. Inspringend boven op elkaar ge lijmd. De blokken worden heel eenvoudig laar ten. aar ens en i Biet e t zen met dde Zal ran >eg 301 T t !t n ning Is aangogewen. terwijl ge links eerst een stukje voering tegen stikt en later nog een dubbel stukje stof en voering, waar de knoopsgaten In gewerkt zijn. Dan stikt ge den achternaad en ook den kruisnaad dicht. Onderaan rijgt men de graaM rnttvWiw S««. mtkEi S^M.a r*« sw, MmwüAm. M» ma a» aaar m»4»a Sw V-V.-I 4. wam 4*r. aa» gfte Mm LD ili LU 3 e e 1 i r I r xem »m zei est. ren i Ik ien Ik odt K -n u )an het eld- !St at ig n. U" >an an. oei 1de eel sch Jrt. an- hlj ler- nir in ide «t, rfk iet •n- len en. Dm Is- ala i>. Dk. 4 stokjes, 4 maal: 3 Insas, 1 stokje, 2 losse, 2 stokjes. 7de toer: als de 5de toer. 8de toer: als, de 4de. 9de toer als de 3de. 10de toer als de 3de. 11de toer als de 1ste. Hiermee is bet patroon klaar. Men haakt dan 3 toeren aldoor: 3 losse, 1 stokje en vervolgens weer bet patroon; enzoovoort. Voor de kant haakt men hetzelfde pa troon, dat men, als het entredeux klaar is, als volgt afwerkt, dwars op het entre deux. 1ste toer: 1 dubbel stokje bij het begtn. 3 losse, 1 dubbel stokje bij bet 3de rokje van vorigen toer; is dit stokje half klaar, dan haakt men het vorige stokje in bet midden mee op de naald en haakt dan pas bet stokje verder af. Er wordt daar door een kruisje gevormd. Zoo werkt men den geheelen ‘oer met telkens 3 losse tus- schen 3 kruisjes. 3de toer: aldoor 1 stokje, 1 losse. ^de toer: 1 vaste st. in den isten st. van den vorigen toer. 1 dubbel stokje, waarbij men 3 stokjes van den vorigen toer overslaat, 3 losse en dan 5 stokjes dit dubbele stokje, 1 vaste st. in bet ..«ende stokje van den vorigen toer dan weer 1 dubbel stokje 3 stokjes verder, waarin, na 3 losse, 5 stokjes, enz. DORA. Nu we dit jaar al zoo vroeg Psschen hebben, denken we ook al heel gauw aan- de voorjaarsschoonmaak. Iedere huis vrouw, die haar werk alleen doet, spant dien tijd extra haar krachten in. en zQ. die haar personeel heeft, stelt er prijs op, om eens te laten zien, dat ze stoffer en bezem even goed kan hanteeren als poe derdoosje en lippenstift. Het mouwschort lijkt heel ouderwetsch, maar is eigenlijk toch bet meest practlscb. Leuker staat het om dit schort nu eens te maken in den vorm van een eenvoudig japonnetje. m» e asAgn, Sb smmmmM «ga Mm «ooo. i - - Na. I. Haarhui. MMM /a-n. «f M*r Saa «ooo i-iwardi MWaaia M< SatM. Mra. •v A MWwa wr« «M MaSMMar war »V»|I breedte van den zoom in, terw'Jl tr.en bovenaan een Inslag inrijgt. De voertng- broek wordt in elkaar gestikt. Alvorens deze in elkaar te zetten, strijkt men eerst van beide broekjes de naden a<>ed uit. Daarna worden de naden van belde op elkaar gelegd met de rafels naar bii’nen. De bovenkant, de onderkant der nijpen en de voorkant van het split je worden opgezoomd, waarna men aan den boven kant de knoopen voor de bretelles aan kan zetten. Het frontje knipt ge van dubbele stof, waarna ge de zijkanten schouders en bals stikt, dan omhaalt en aan den onderkant tegen elkaar innaait Daarna maakt ge de knoopsgaten, waar na ge het ankertje opzet. Het frontje wordt op een lijfje geknoopt, of wel zet ge de knoopjes aan den binnenkant vaa de blouse. Benoodlgd: IJS M. kamgaren van 1.40 M. breedte, IK el voering, M el wit Fransch flanel, K el donker blauw jeans, een stukje smal veterband, g groote en 3 kleine knoopjes voor de broek. 5 knoopjes voor bet frontje. Daar u geen ster-patroon wenscht, zal kant en entredeux hieronder beschreven, misschien wel in uw smaak vallen. Voor bet entredeux haakt u eerst 43 losse st. voor de breedte, dan nog 4 losse in plaats van bet eerste stokje; dan haakt u 1 stokje In den 5den lossen st.; 3 losse, 1 stokje, 3 losse. 1 stokje, 3 losse, 4 stokjes. 2 losse, 1 stokje, 2 losse, 1 stokje, 2 losse. 1 stokje, 2 losse, 1 stokje, 2 losse, 4 stokjes, 2 losse, 1 stokje, 3 losse, 1 stok je, 3 losse, 4 stokjes, 3 losse. 1 stokje, 3 losse, 1 stokje, 2 losse, 2 stokjes. Hiermee hebt u alle losse st. bezet en begint u aan den 3den toer: 4 losse st. voor het 1ste stokje, 1 stokje In het 2de van den vorigen toer. 3 maal: 2 losse, 1 stokje. 2 losse, 4 stokjes, 2 maal: 2 losse, 1 stokje, 2 losse, 4 stokjes, 3 maal: 2 losse, 1 stokje, 2 losse. 2 stokjes. 3de toer: 4 losse, 1 stokje, 2 losse, 4 stokjes, 2 losse, 1 stokje, 2 loese, 7 stok jes, 2 losae, 7 stokjes, 2 losse, 1 stokje, 2 losse. 4 stokjes, 2 losse, 2 stokjes. 4de toer: 4 losse, 1 stokje, 2 losse. 1 stokje, 2 losse, 7 stokjes, 2 losse, 4 stok jes, 2 losse, 4 stokjes, 2 losse, 7 stokjes, 2 losse, 1 stokje, 2 losse, 2 stokjes. 5de toer: 4 losse, 1 stokje, 2 maal: 2 loese, 1 stokje, 2 losse, 7 stokjes, 2 losse. 4 stokjes, 2 losse, 7 stokjes, 2 maal: 2 losse, 2 stokjes. 2 losse, 2 stokjes. 6de toer: 4 losse, 1 stokje, 4 maal: 3 losse, 1 stokje, 3 losse, 4 stokjes, 3 losse. Ge maakt eerst van het geheel een pa troontje. waarna ge alles op de stof legt, zoodat ge kunt zien, dat ge alles zoo voordeellg mogeUJk knipt. Dan knipt ge het met een naad uit, terwijl men voor zoom onder aan broek en blouse nog 4 c.M bUrekent. In het broekje maakt ge eerst de zakken. Voor lederen zak knipt ge twee als op de teekenlng aangegeven stukken voering. Ter hoogte van de ac colade stikt men aan weerskanten van j de voering van den zak, een stuk stof op. zóó, dat de goede kanten der stof op elkaar komen te liggen. Dan kan de zak dlchtgestikt worden. Aan den voorkant slaat men de stof van de accolade en de opgestikte stof van den zak tegen elkaar In, waarna het precies op het kantje wordt gestikt. Dan kunt ge den zijnaad opstikken, den voorkant op den achter kant. met uitzondering van de breedte van den zak. Van den voornaad van de broek stikt ge 7 c M. dicht. Voor het splltje wordt rechts een dubbel stukje aangezet, In den vorm als op de teeke- Lampjes en lampekappen zijn van die kleine onderdeelen welke een gezellige sfeer in huls kunnen scheppen. Indien ze met smaak gekozen zijn. De meest ulteenloopende variaties tre't men dan ook aan In schemerlampjes. Het zjjn van die echt gezellige dingen om zelf te maken zonder dat men veel kostbare ondeideelen noodlg heeft. Perkamenl- papler, speciaal voor lampekappen. kan men In elke kleur verkrijgen en kost heel weinig. Uw fantasie en kleurensmaak moeten de rest doen. Dat er vele aparte modellen te maken rijn riet v op onze teekenlng. Wt beginnen met bet pu.itkapje boven aan; dit is. zooals te zien Is, gemaakt uit een cirkel. U maakt het modelletje eerst even van stevig papier, zoodat u het per- kamencpapier niet kunt verknippen kunt dan ook precies nagaan hoe groot de hoek moet worden. Dien boek snijdt iron uit, al naar men de diepte van het kapje wenst ht. Het platte model is alleraardigst boven een Chlneesche of Japansche vaas, welke we voor schemerlamp willen ge bruiken. We hebben reeds eerder bespro ken. boe dit te doen zonder dat er een gaatje in de vaas behoeft te komen, zoo men en dan ingrijpen. Is een andere zaak. Het klakkeloos toepassen van een wormafdrijvend middel echt ik af te keu ren. omdat deze middelen niet onscha- deltjk zjjn. vooral indien sU In te groote hoeveelheid worden gegeven. Vraag dus In een gegeven geval den dokter om raad co neem zelf geen onnoodlg risico. Zorg enk in de eerste plaats, dat de kans op besmet worde* door de worm eieren zoo klein mogeUJk zij. Wees zinde lijk op uw lichaam en op alles wat met uw voeding in verband staat. Verzorg speciaal de nagels, want deze zUn een broedplaats van veel ongerechtigheid. Als voorname bron komen verder vruchten en groenten in aanmerking, waar door schillen, koken, afwasachen met zuiver water de slechte kansen al zeer vermin deren. Met een enkel woord *11 ik nog spre ken over den lintworm. Indien men er nog over kan kibbelen of het toedienen van een wormenkuur behoort tot de huis- moederlijke zorg, bij den lintworm Is dit uitgesloten en hebben *U te maken met een parasitaire ziekte, waar deskundige leiding een absolute noodzakelijkheid is. De betrekkelijk eenvoudige middelen, wel ke den spoelworm afdrijven, zjjn voor den lintworm ten eenen male onvoldoen de. zoodat men moet grijpen naar veel sterker werkende geneesmiddelen. Boven* dien komen hier enkele practlsche en technische bijzonderheden te pas, welke echter van zoodanig belang zjjn. dat zij feitelijk over het succes van zoo"n kuur beslissen. Verwaarloozen van zoogenaam de kleinigheden leidt hier vaak tot teleur stelling. Men drijft den‘worm slechts ge deeltelijk af, zoodat de kop blijft zitten en weer aangroeit. Ik wil dit onderwerp hier echter verder laten rusten en wil volstaan met de mededeellng. dat bet verschijnen In de faeces van witte stuk jes ongeveer ter grootte van een vinger lid <de zoogenaamde praglottldenvoor de ouders een gemakkelijk herkennings middel is. dat hun zeker aanleiding zal geven naar den dokter te gaan. Over een ander veel voorkomende worm ziekte: „maden", schrijf Ik later wel eens. daar ook hier enkele practlsche bijzonder heden over succesvolle bestrijding be slissen. Gehakt kan op velerlei manieren wor den klaar gemaakt. Zelf neem ik altijd half ossen- en half varkensgehakt en dat bevalt me best. Ik kruid bet altijd goed met zout, peper en geraspte muscaatnoot en voor de variatie doe ik er soms wat heel fUirgehakte ul doorheen; verder dan nog wat fijn geraspte beschuit ofwel oud brood in melk geweekt. De vlugste manier voor 1 klaar maken van gehakt Is: het verdeelen In kleine ballen en dan In de koekepan gaar bra den. Zoo nu en dan maak ik ook éfn grooten bal, paneer dien door eiwit en pg-^ neenneel, den dooier doe ik dan m t g|4 hakt, braad hem eerst rondom lichiX bruin en laat hem dan verder op *n UcM pitje gaar worden. Zoo*n groote bal heeft natuurlijk meer tijd noodlg om door en door gaar te worden dan de kleintjes, en ook heb je een scherp mes noodlg osrt dien bal later aan tafel in nette plakken te kunnen verdeelen. Maar hij ziet er feestelijker uit dan kleins balletjes vind Ik. Gestoomd gehakt valt bij ons ook aJ-, Hld zeer In den smaak. Ik doe daarvoor X gehakt, op de gewone manier aange- maakt, in een met boter bestreken vuur vasten schotel, strooi er paneermeel over heen, leg er "n paar klontjes boter op en giet er dan zooveel melk b(J als erin *n trekken. Er kan vrij veel melk bij. Dan zet ik het gerecht In *n heeten oven om gaar te worden en *n bruin korstje te krijgen. Men kan het echter ook langzaam gaar stoven op *n klein pitje van "n pe troleumstel met *n deksel stijf erop. Uien met gehakt behoort bij ons ook tot de geliefde gerechten. Ik diseb die op als Ik den daaropvolgenden dag veel uien noodlg heb. voor haché, hutspot of Iets oergetljks, want voor de gevulde uien ge bruiken we alleen maar het buitenste uienlaagje. De uien worden goed geschild, voorzichtig uitgebold met *n scherp mesje en dan met gehakt gevuld. Ze worden, ofwel gewoon In de pan gaar gebraden, ofwel in *n vuurvasten schotel naast el kaar gezet, in den oven. In bet laatste geval blijven ze moot* gaaf. Savoyckool met gehakt kan ik ook een ieder aanbevelen, die het nog niet ge proefd heeft. De kool wordt hiervoor goed gewaxschen en uit elkaar gehaald. Bet gehakt wordt goed smeuïg aangemaakt, de koolbladeren worden met gehakt be streken en dan weer. In den vorm van ’n kool, over elkaar heen gelegd. Men kan dit het beste doen op *n ultgespreiden schoonen doek. Is alles klaar, zoodat j>en In de rondte, laag om laag, kool en ge hakt heeft, dan bindt men den doek ste vig om alles been, zoodat kool en gebakt Mn bsJ vormen, dien men in kokend wa ter gaar kookt en later, in parten of schijven verdeeld, opdient. Schotel van savoyekool met gehakt kan ook op de volgende manier worden klaar gemaakt, waarvoor men, op "n flinke savoyekool. 3K pond aardappelen neemt, 4 ons gehakt, *n schraal ons boter, beschuiten, zout, peper, noot, paneer meel en wat melk. - De kool wordt schoon gemaakt, ge snipperd, gewasseben en In water met zout ongeveer *n uur gekookt. Daarna laat men ze goed uitlekken. Dan ver mengt men de kool met wat melk en boter en legt ze onder In *n vuurvasten schotel, die tevoren met boter bestreken is. De aardappelen worden gekookt fijn gertampt en met melk, boter, nootmus- caat en ’n beetje peper tot *n smakelijke puree verwerkt, die men dan boven op de kooi legt Het gehakt wordt op de gewone manier aangemaakt, doch met iete meer nat dan gewocnlljk, snode» bet dat t pronk stuk zjjn waarde blijft behouden en men het la ter weer voor X oorspron kelijke doel gebruiken kan. Wilt u een heel diep puntkapje maken, dan nemen we den boek grooter. Men ziet een cM. of twee wordt aan gelaten. van boven inge- knlpt, en scherp inge vouwen over de geheele lengte. Over dezen reep werd de an- lere kant vastgeplakt. Een scha- bloontje wo-dt ge maakt zooals het model aangeeft. Het figuur wordt uit een stukje vierkant dun karton uitgesne den en dit uitgesneden figuurtje wordt op gelijken afstand op bet kapje gelegd en in ges po ten. We zergen dat het schabloon vlak ligt btj net spuiten, anders wordt de rar.d niet strak. We spuiten niet de geheele opening, doch langs de gesneden randen. Het spuiten gebeurt, zooals reeds vele me len werd beschreven, met een stukje bor- gaas en een ouden tandenborsel of een schabloneer-kwastje. Inkt gebruiken we ervoor. Heeft uw vaas een roode tint of roode motieven, dan spuiten we het kapje met rooden inkt, bjj een blauwe vaas met blauwen en bij een groenen vaas met groenen Inkt. Het geeft een buitengewoon aardig effect en het kapje blijft doorzichtig. De lijntjes, welke de figuren onderling ver binden. worden goud. U kunt dit doen met goud-lnkt, dat ligt er mooi dik boven op. Het beste kan het kapje gespoten wer den wanneer het nog niet *n süaar zit, het kan dan plat op de tafel liggen en de gouden, onderbroken lijntjes kunnen met den passer getrokken worden. Het Chlneesche of Japansche effect wordt nog verhoogd door een gouden kwast en een gouden franje. Ook conder franje, alleen met gen kwast, is dit kapje W<*men zjjn populair, tn dien zin, dat zU den volke goed bekend zijn. Als een kind vervelend en sevrderlg Is dan be staan er voor vele madera twee mogelljke oorzaken: „tanden” of „wurmen”. Wan neer nu echter het kind bovendien tn zijn neus peutert, dan wordt de diagnose ten gunste van „wurmen" beslist en dienover eenkomstig gehandeld. Dit beteekent veel al dat de dokter van bovenstaand feit la kennis wordt gesteld en wordt ultgenoo- dlgd een wormenkuur te doen ofwel wordt op eigen houtje dit procédé met behulp van de bekende wormkoekjes of een of ander middel, dat op dit punt reputatie heeft, bestreden. Wij zullen In het kort eens even met elkaar nagaan of er nog op dit gebied dingen zijn, die voor de ouders van be lang *zljn. Ik wil hier alleen den prac- tlschen kant van dit vraagstuk bekijken. Wie er meer van weten wil. hij sla er maar eens een handboek of encyclopae dic op na en zal dan vinden dat er tal van wormen zijn, welke bjj mensch en dier voorkomen en welke soms ook zeer ernst ge ziekten kunnen veroorzaken. Wanneer wij dan In het dageljjksch le ven spreken van „wormen", dan wordt algemeen bedoeld de aanwezigheid van den spoelworm, de zoogenaamde ascaris lumbncoides. Deze sf oei worm aan. waar van de eieren met het voedsel in ons spijsverteringskanaal terecht komen, kan zich aldaar ontwikkelen en als parasiet op den mensch vegeteeren. Het verschijnen van zoon spoelworm, welke enkele dM. lang is. levert het bewijs, dat inderdaad ons lichaam op die wijze besmet is. Het aantal van deze ascariden kan soms in- derdaad zeer groot zijn, en mjj zijn ge vallen bekend waar een 3040 tal na be handeling voor den dag kwamen. Dat een dergelijke ophooplng tot zeer onaange name verschijnselen aanleiding kan geven behoeft niet te verwonderen. Een gevoel van ziek zjjn, misselijkheid, braken, buik pijn zjjn dan ook gemakkelijk verklaar bare symptomen. Evenwel vergete men niet, dat dit uitzonderingsgevallen zijn en dat meestal de spoelworm solitair voor komt, d. w. z. dat er slechts een enkel exemplaar aanwezig Is. Hieruit volgt, dat het verschijnen daarvan in de faeces nog geen voldoende aanleiding geeft een wor menkuur in te lelden. Dat wy in zoo'n geval goed opletten of er meerdere ko- vrtj week wordt. Dat komt dan boven op de puree en tot slot wordt er dan wat paneermeel over gestrooid en legt men er tamelijk veel stukjes boter op. In Xi matig warmen oven moet het gerecht dan gaar woiden en "n bruin korstje krjjg-H». waarvoor ongeveer drie kwartier noodlg zijn. Weet u waar ik gehakt ook altijd zoo uitstekend voor vind? Om resten vleesch mee aan te vullen tot *n voldoende hoe veelheid. waardoor'het geheel dan weer X> geheel ander gerecht wordt ook. "n Overschotje van kip bijv, met kleine balletjes gehakt erbij, kan ’n heerlijke kerrvschotel worden en ook Xi restje haciié kan met balletjes gehakt prachtig worden eangevuld. Gehakt van bruine boenen noemen we bij ons fopgehakt, maar het is werkelijk heel smakelijk. Men neemt op *n half pond bruine boenen ‘n goed half pond aardappelen, 1 ei. 1 grooten ui, Ti eetlepel vol fijn ge hakte peterselie, ‘n beetje soja of maggl- aroma en paneermeel of fijn gestampte beschuit, boter of vet, peper en zout. De boonen worden goed gaar gekookt en fijngesneden evenals de gekookte aard appelen. De fijngesnipperde ul wordt in boter of vet mooi bruin gebraden en dan vermengd met de boonen en aardappelen, bet los geklopte el, de gehakte peterselie, peper et. zout naar smaak, Xi klein scheutje soja of aroma en aooveel boonernat als noodlg is om 'n goed samennangend geheel te krijgen. Men kar. hier dan kleine balletjes van maken of wel één grooten bal. rolt ze door paneer meel en bakt ze met boter of vet, In den oven of op X fornuis. Dit gehakt Is het 'ekkerzt als men het opdient met bruine boter. Gehakt van eieren hebben we hier vroeger al eens besproken: hard gekookte eieren goed fijn gemaakt en vermengd met peper, zout, noot, paneermeel en 1 of meer rauwe eieren naarmate van de hoeveelheid. Ook by dit eiergehakt kan men. zoo men wil, Xi beetje fyn gehakte ul doen. Dit is vooral aan te raden als men minder eieren neemt en de hoeveel heid aanvult met aardappelpuree. Ook fyn gehakte peterselie maakt dit gerecht nog smakelijker. By bet dooreenmengen van een en ander houdt men één eiwit over, dat men loeklopt met 'n lepel water en waarmee men de gehaktballen paneert. Men kan deze balletjes evenals die van brulneboooen-gehakt ook bruin bakken In frituurvet Daar de verschillende Ingre diënten ervan immers toch al gaar zijn, is hez voldoende wanneer we rondom ’n mooi bruin korstje bakken. Situasappelpuddlng. Tot slot van dit praatje nog het recept van Xi friscb toetje, dat wel te pas zal komen nu de sinaasappelen goedkoop zyn. Men heeft ervoor noodlg, op 3 sinaasappelen: 1 ri tmen, 125 gram suiker, 20 gram gelatine en K liter melk. Mc*. Xi paar klontjes raspt men de schil af van n halven sinaasappel. De vruch ten worden uitgeperst en het sap ver warmd met de suiker en de afgeraspte schil; bet mag echter niet koken. Is het sap goed warm dan lost men er de ge latine In op en blyft roeren tot alles Is afgekoeld. IXama roert men er lang zaam de melk door. Als de massa stijf begint te worden, giet men ze In een om- gespoelden puddingvorm, waarin ze dan verder moet stollen. Puddingen e d„ die met gelatine wor den klaar gemaakt, moet men liefst daags vóór bet gebruik gereed maken. n wy zien hiervoor modellen In no. 6813 en no. 6616. ZIJ zyn gemaakt van zéphlr of bedrukt katoen en hebben een slui ting op zl) met eenige knoopen en een ceintuurtje om de taille. Wie zich in zoo’n heel costuum een beetje te Inge pakt voelt, kan een schort nemen, zooals no. 6614 aangeeft. De klokkende rok om sluit het heele lichaam en d^sa£ji>aan eindigt in een paar banden, die elkaar over den rug kruisen. De cirkels kunnen gezaagd worden uit een plankje vuren hout of uit dik triplex. De bovenste cirkels worden het kleinste. 'Een gaatje kan geboord «orden door allo drkx-ls been precies in het midden. Erdoor kunnen «e het koord halen. Drie groote houten kralen warden ge bruikt als pootjes. No. 4 is een zeer apert lampje. Voor den voet wordt ook een geraamte gemaakt van dikke balkjes of latten en dichtge maakt met plaatjes triplex. Het langwerpige voetstuk wordt er apert onder gemaakt. Het geheel wordt gelijmd of opgespijkerd, goed behandeld en geschilderd zooals beschreven. Eenvoudige beschilderingen kunnen aangebracht worden, op den voet soowel als op het kapje. Tenslotte nog een fantasle-lampje voor een slaapkamer. De vlinders worden uit gezaagd. hard geel geschilderd, het lang werpige iyf wordt zwart, apart opgelijmd evenals de kleine cirkels. Twee vlinders worden zoo gemaakt en tegen een zwart geschilderd balkje geplaatst. De fitting wordt op bet balkje vast gemaakt. ANEMOON. ëna sa ««wee m« tfuS* *«4r«( au pmumS JttUt MO* MMMNF ma Ja M MM. mana lm »niba m a êwi «st. JPMW aw gemaakt. Een paar breede vuren latten kunnen als geraamte gebruikt w<u den, van ooven en onder dichtgemaakt met een plankje triplex. WUt u de zijkanten ook bedekken met triplex, dan moeten de balkjes de dikte van bet triplex naar binnen vallen. Zoo maakt u drie doosjes: het triplex wordt opgeeptJkerd. Om een mooi geheel te krijgen moet men de doosjes zuiver vierkant maken en heel glad afwerken. De spykers worden ingedreveld en de gaatjes dichtgemaakt. De drie doosjes worden op elkaar gelQmd. gegrondverfd en vei-volgens worden de spleetjes dlcht- geplamuurd. Is dit droog, dan goed schuren en ten slotte ïfhüderen met rawl-plug verf. Des» verf droogt vlug, is uiterst glad en be hoeft slechte één laag, terwijl men een prachtig enamel oppervlak krijgt. Een zeegroene of elgele ondergrond met een eenvoudige beschildering van lang werpige cirkels In oranje. Illa, rose rood, en groen. Het zelfde bloemmotief kan op het kapje gewerkt worden. No. 3 heeft een voet van cirkels op el kaar gelijmd of gespukerd. Deze cirkels worden opgeschllderd met olle- verf, kunstverf of andero. wanneer de ondergrond droog la. Het kapje Is vierkant en van crème perkament. wat by den gekleurden voet mooi staat.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 9