A
I
i 1
s -1
LAMPJES EN LAMPEKAPPEN
GENEESKUNDIGE KALENDER
'a
OM ZELF TE MAKEN
SCHOONMAAK
GEHAAKTE KANT EN
ENTREDEUX
WAT ZULLEN WE KOKEN
MATROZENPAK VOOR JONGENS
VAN 6 JAAR
I
M
w
k
ik»
W'
-V—-
is
bw
te.:':/’
Wormen
deze -rubriek zonder
T
r *1
66
OP VERZOEK
Verschillende berechten
behakt
van
u
OP VERZOEK
GOEDKOOPE PATRONEN
dimt.
?i
O
o
O
OJ
/F--
F
y
toestemming verboden
9
J
gen
a
ENk I .A AR,
óó/^r
66
POLA.
o
ler
W
Ik
k
e
«z
JJ
V
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL.
IIIHII/i
s
t
i
mtA-uAmt sm «Jta Z«i*w
**- /«.J». X>M>r-
1
1
we
ar
ii-
en
om
en
ze
|eel
alleraardigst.
No. 2 kan geheel zelf gemaakt worden.
De roet bestaat uit 3 houten blokken.
IK C.M. Inspringend boven op elkaar ge
lijmd. De blokken worden heel eenvoudig
laar
ten.
aar
ens
en
i
Biet
e t
zen
met
dde
Zal
ran
>eg
301
T
t
!t
n
ning Is aangogewen. terwijl ge links eerst
een stukje voering tegen stikt en later
nog een dubbel stukje stof en voering,
waar de knoopsgaten In gewerkt zijn.
Dan stikt ge den achternaad en ook den
kruisnaad dicht. Onderaan rijgt men de
graaM rnttvWiw
S««. mtkEi
S^M.a r*« sw,
MmwüAm. M» ma a» aaar m»4»a Sw V-V.-I
4. wam 4*r. aa» gfte Mm
LD
ili
LU
3
e
e
1
i
r
I
r
xem
»m
zei
est.
ren
i Ik
ien
Ik
odt
K
-n u
)an
het
eld-
!St
at
ig
n.
U"
>an
an.
oei
1de
eel
sch
Jrt.
an-
hlj
ler-
nir
in
ide
«t,
rfk
iet
•n-
len
en.
Dm
Is-
ala
i>.
Dk.
4 stokjes, 4 maal: 3 Insas, 1 stokje, 2 losse,
2 stokjes.
7de toer: als de 5de toer.
8de toer: als, de 4de.
9de toer als de 3de.
10de toer als de 3de.
11de toer als de 1ste.
Hiermee is bet patroon klaar. Men
haakt dan 3 toeren aldoor: 3 losse, 1
stokje en vervolgens weer bet patroon;
enzoovoort.
Voor de kant haakt men hetzelfde pa
troon, dat men, als het entredeux klaar
is, als volgt afwerkt, dwars op het entre
deux.
1ste toer: 1 dubbel stokje bij het begtn.
3 losse, 1 dubbel stokje bij bet 3de rokje
van vorigen toer; is dit stokje half klaar,
dan haakt men het vorige stokje in bet
midden mee op de naald en haakt dan
pas bet stokje verder af. Er wordt daar
door een kruisje gevormd. Zoo werkt men
den geheelen ‘oer met telkens 3 losse tus-
schen 3 kruisjes.
3de toer: aldoor 1 stokje, 1 losse.
^de toer: 1 vaste st. in den isten st.
van den vorigen toer. 1 dubbel stokje,
waarbij men 3 stokjes van den vorigen
toer overslaat, 3 losse en dan 5 stokjes
dit dubbele stokje, 1 vaste st. in bet
..«ende stokje van den vorigen toer
dan weer 1 dubbel stokje 3 stokjes verder,
waarin, na 3 losse, 5 stokjes, enz.
DORA.
Nu we dit jaar al zoo vroeg Psschen
hebben, denken we ook al heel gauw aan-
de voorjaarsschoonmaak. Iedere huis
vrouw, die haar werk alleen doet, spant
dien tijd extra haar krachten in. en zQ.
die haar personeel heeft, stelt er prijs op,
om eens te laten zien, dat ze stoffer en
bezem even goed kan hanteeren als poe
derdoosje en lippenstift. Het mouwschort
lijkt heel ouderwetsch, maar is eigenlijk
toch bet meest practlscb. Leuker staat
het om dit schort nu eens te maken in
den vorm van een eenvoudig japonnetje.
m» e asAgn, Sb smmmmM «ga Mm «ooo.
i - -
Na. I. Haarhui.
MMM /a-n. «f M*r Saa «ooo i-iwardi
MWaaia M< SatM. Mra.
•v A MWwa wr« «M MaSMMar war »V»|I
breedte van den zoom in, terw'Jl tr.en
bovenaan een Inslag inrijgt. De voertng-
broek wordt in elkaar gestikt. Alvorens
deze in elkaar te zetten, strijkt men eerst
van beide broekjes de naden a<>ed uit.
Daarna worden de naden van belde op
elkaar gelegd met de rafels naar bii’nen.
De bovenkant, de onderkant der nijpen
en de voorkant van het split je worden
opgezoomd, waarna men aan den boven
kant de knoopen voor de bretelles aan
kan zetten. Het frontje knipt ge van
dubbele stof, waarna ge de zijkanten
schouders en bals stikt, dan omhaalt en
aan den onderkant tegen elkaar innaait
Daarna maakt ge de knoopsgaten, waar
na ge het ankertje opzet. Het frontje
wordt op een lijfje geknoopt, of wel zet
ge de knoopjes aan den binnenkant vaa
de blouse.
Benoodlgd: IJS M. kamgaren van 1.40
M. breedte, IK el voering, M el wit
Fransch flanel, K el donker blauw jeans,
een stukje smal veterband, g groote
en 3 kleine knoopjes voor de broek. 5
knoopjes voor bet frontje.
Daar u geen ster-patroon wenscht, zal
kant en entredeux hieronder beschreven,
misschien wel in uw smaak vallen.
Voor bet entredeux haakt u eerst 43
losse st. voor de breedte, dan nog 4 losse
in plaats van bet eerste stokje; dan
haakt u 1 stokje In den 5den lossen st.;
3 losse, 1 stokje, 3 losse. 1 stokje, 3 losse,
4 stokjes. 2 losse, 1 stokje, 2 losse, 1 stokje,
2 losse. 1 stokje, 2 losse, 1 stokje, 2 losse,
4 stokjes, 2 losse, 1 stokje, 3 losse, 1 stok
je, 3 losse, 4 stokjes, 3 losse. 1 stokje, 3
losse, 1 stokje, 2 losse, 2 stokjes.
Hiermee hebt u alle losse st. bezet en
begint u aan den 3den toer: 4 losse st.
voor het 1ste stokje, 1 stokje In het 2de
van den vorigen toer. 3 maal: 2 losse,
1 stokje. 2 losse, 4 stokjes, 2 maal: 2 losse,
1 stokje, 2 losse, 4 stokjes, 3 maal: 2 losse,
1 stokje, 2 losse. 2 stokjes.
3de toer: 4 losse, 1 stokje, 2 losse, 4
stokjes, 2 losse, 1 stokje, 2 loese, 7 stok
jes, 2 losae, 7 stokjes, 2 losse, 1 stokje, 2
losse. 4 stokjes, 2 losse, 2 stokjes.
4de toer: 4 losse, 1 stokje, 2 losse. 1
stokje, 2 losse, 7 stokjes, 2 losse, 4 stok
jes, 2 losse, 4 stokjes, 2 losse, 7 stokjes, 2
losse, 1 stokje, 2 losse, 2 stokjes.
5de toer: 4 losse, 1 stokje, 2 maal: 2
loese, 1 stokje, 2 losse, 7 stokjes, 2 losse.
4 stokjes, 2 losse, 7 stokjes, 2 maal: 2
losse, 2 stokjes. 2 losse, 2 stokjes.
6de toer: 4 losse, 1 stokje, 4 maal: 3
losse, 1 stokje, 3 losse, 4 stokjes, 3 losse.
Ge maakt eerst van het geheel een pa
troontje. waarna ge alles op de stof legt,
zoodat ge kunt zien, dat ge alles zoo
voordeellg mogeUJk knipt. Dan knipt ge
het met een naad uit, terwijl men voor
zoom onder aan broek en blouse nog 4
c.M bUrekent. In het broekje maakt ge
eerst de zakken. Voor lederen zak knipt
ge twee als op de teekenlng aangegeven
stukken voering. Ter hoogte van de ac
colade stikt men aan weerskanten van
j de voering van den zak, een stuk stof
op. zóó, dat de goede kanten der stof op
elkaar komen te liggen. Dan kan de zak
dlchtgestikt worden. Aan den voorkant
slaat men de stof van de accolade en de
opgestikte stof van den zak tegen elkaar
In, waarna het precies op het kantje
wordt gestikt. Dan kunt ge den zijnaad
opstikken, den voorkant op den achter
kant. met uitzondering van de breedte
van den zak. Van den voornaad van de
broek stikt ge 7 c M. dicht. Voor het
splltje wordt rechts een dubbel stukje
aangezet, In den vorm als op de teeke-
Lampjes en lampekappen zijn van die
kleine onderdeelen welke een gezellige
sfeer in huls kunnen scheppen. Indien ze
met smaak gekozen zijn.
De meest ulteenloopende variaties tre't
men dan ook aan In schemerlampjes. Het
zjjn van die echt gezellige dingen om zelf
te maken zonder dat men veel kostbare
ondeideelen noodlg heeft. Perkamenl-
papler, speciaal voor lampekappen. kan
men In elke kleur verkrijgen en kost heel
weinig. Uw fantasie en kleurensmaak
moeten de rest doen.
Dat er vele aparte modellen te maken
rijn riet v op onze teekenlng.
Wt beginnen met bet pu.itkapje boven
aan; dit is. zooals te zien Is, gemaakt uit
een cirkel. U maakt het modelletje eerst
even van stevig papier, zoodat u het per-
kamencpapier niet kunt verknippen
kunt dan ook precies nagaan hoe groot de
hoek moet worden. Dien boek snijdt iron
uit, al naar men de diepte van het kapje
wenst ht. Het platte model is alleraardigst
boven een Chlneesche of Japansche vaas,
welke we voor schemerlamp willen ge
bruiken. We hebben reeds eerder bespro
ken. boe dit te doen zonder dat er een
gaatje in de vaas behoeft te komen, zoo
men en dan ingrijpen. Is een andere
zaak. Het klakkeloos toepassen van een
wormafdrijvend middel echt ik af te keu
ren. omdat deze middelen niet onscha-
deltjk zjjn. vooral indien sU In te groote
hoeveelheid worden gegeven. Vraag dus
In een gegeven geval den dokter om raad
co neem zelf geen onnoodlg risico.
Zorg enk in de eerste plaats, dat de
kans op besmet worde* door de worm
eieren zoo klein mogeUJk zij. Wees zinde
lijk op uw lichaam en op alles wat met
uw voeding in verband staat. Verzorg
speciaal de nagels, want deze zUn een
broedplaats van veel ongerechtigheid. Als
voorname bron komen verder vruchten
en groenten in aanmerking, waar door
schillen, koken, afwasachen met zuiver
water de slechte kansen al zeer vermin
deren.
Met een enkel woord *11 ik nog spre
ken over den lintworm. Indien men er
nog over kan kibbelen of het toedienen
van een wormenkuur behoort tot de huis-
moederlijke zorg, bij den lintworm Is dit
uitgesloten en hebben *U te maken met
een parasitaire ziekte, waar deskundige
leiding een absolute noodzakelijkheid is.
De betrekkelijk eenvoudige middelen, wel
ke den spoelworm afdrijven, zjjn voor
den lintworm ten eenen male onvoldoen
de. zoodat men moet grijpen naar veel
sterker werkende geneesmiddelen. Boven*
dien komen hier enkele practlsche en
technische bijzonderheden te pas, welke
echter van zoodanig belang zjjn. dat zij
feitelijk over het succes van zoo"n kuur
beslissen. Verwaarloozen van zoogenaam
de kleinigheden leidt hier vaak tot teleur
stelling. Men drijft den‘worm slechts ge
deeltelijk af, zoodat de kop blijft zitten
en weer aangroeit. Ik wil dit onderwerp
hier echter verder laten rusten en wil
volstaan met de mededeellng. dat bet
verschijnen In de faeces van witte stuk
jes ongeveer ter grootte van een vinger
lid <de zoogenaamde praglottldenvoor
de ouders een gemakkelijk herkennings
middel is. dat hun zeker aanleiding zal
geven naar den dokter te gaan.
Over een ander veel voorkomende worm
ziekte: „maden", schrijf Ik later wel eens.
daar ook hier enkele practlsche bijzonder
heden over succesvolle bestrijding be
slissen.
Gehakt kan op velerlei manieren wor
den klaar gemaakt. Zelf neem ik altijd
half ossen- en half varkensgehakt en dat
bevalt me best. Ik kruid bet altijd goed
met zout, peper en geraspte muscaatnoot
en voor de variatie doe ik er soms wat
heel fUirgehakte ul doorheen; verder dan
nog wat fijn geraspte beschuit ofwel oud
brood in melk geweekt.
De vlugste manier voor 1 klaar maken
van gehakt Is: het verdeelen In kleine
ballen en dan In de koekepan gaar bra
den. Zoo nu en dan maak ik ook éfn
grooten bal, paneer dien door eiwit en pg-^
neenneel, den dooier doe ik dan m t g|4
hakt, braad hem eerst rondom lichiX
bruin en laat hem dan verder op *n UcM
pitje gaar worden. Zoo*n groote bal heeft
natuurlijk meer tijd noodlg om door en
door gaar te worden dan de kleintjes,
en ook heb je een scherp mes noodlg osrt
dien bal later aan tafel in nette plakken
te kunnen verdeelen. Maar hij ziet er
feestelijker uit dan kleins balletjes
vind Ik.
Gestoomd gehakt valt bij ons ook aJ-,
Hld zeer In den smaak. Ik doe daarvoor
X gehakt, op de gewone manier aange-
maakt, in een met boter bestreken vuur
vasten schotel, strooi er paneermeel over
heen, leg er "n paar klontjes boter op en
giet er dan zooveel melk b(J als erin *n
trekken. Er kan vrij veel melk bij. Dan
zet ik het gerecht In *n heeten oven om
gaar te worden en *n bruin korstje te
krijgen. Men kan het echter ook langzaam
gaar stoven op *n klein pitje van "n pe
troleumstel met *n deksel stijf erop.
Uien met gehakt behoort bij ons ook
tot de geliefde gerechten. Ik diseb die op
als Ik den daaropvolgenden dag veel uien
noodlg heb. voor haché, hutspot of Iets
oergetljks, want voor de gevulde uien ge
bruiken we alleen maar het buitenste
uienlaagje. De uien worden goed geschild,
voorzichtig uitgebold met *n scherp mesje
en dan met gehakt gevuld. Ze worden,
ofwel gewoon In de pan gaar gebraden,
ofwel in *n vuurvasten schotel naast el
kaar gezet, in den oven. In bet laatste
geval blijven ze moot* gaaf.
Savoyckool met gehakt kan ik ook een
ieder aanbevelen, die het nog niet ge
proefd heeft. De kool wordt hiervoor goed
gewaxschen en uit elkaar gehaald. Bet
gehakt wordt goed smeuïg aangemaakt,
de koolbladeren worden met gehakt be
streken en dan weer. In den vorm van
’n kool, over elkaar heen gelegd. Men kan
dit het beste doen op *n ultgespreiden
schoonen doek. Is alles klaar, zoodat j>en
In de rondte, laag om laag, kool en ge
hakt heeft, dan bindt men den doek ste
vig om alles been, zoodat kool en gebakt
Mn bsJ vormen, dien men in kokend wa
ter gaar kookt en later, in parten of
schijven verdeeld, opdient.
Schotel van savoyekool met gehakt
kan ook op de volgende manier worden
klaar gemaakt, waarvoor men, op "n
flinke savoyekool. 3K pond aardappelen
neemt, 4 ons gehakt, *n schraal ons boter,
beschuiten, zout, peper, noot, paneer
meel en wat melk.
- De kool wordt schoon gemaakt, ge
snipperd, gewasseben en In water met
zout ongeveer *n uur gekookt. Daarna
laat men ze goed uitlekken. Dan ver
mengt men de kool met wat melk en
boter en legt ze onder In *n vuurvasten
schotel, die tevoren met boter bestreken
is. De aardappelen worden gekookt fijn
gertampt en met melk, boter, nootmus-
caat en ’n beetje peper tot *n smakelijke
puree verwerkt, die men dan boven op
de kooi legt Het gehakt wordt op de
gewone manier aangemaakt, doch met
iete meer nat dan gewocnlljk, snode» bet
dat t pronk
stuk zjjn
waarde blijft
behouden en
men het la
ter weer voor
X oorspron
kelijke doel
gebruiken
kan.
Wilt u een
heel diep
puntkapje
maken, dan
nemen we
den boek
grooter.
Men ziet
een cM.
of twee
wordt aan
gelaten. van
boven inge-
knlpt, en
scherp inge
vouwen over
de geheele
lengte. Over
dezen reep
werd de an-
lere kant
vastgeplakt.
Een scha-
bloontje
wo-dt ge
maakt zooals
het model aangeeft. Het figuur wordt uit
een stukje vierkant dun karton uitgesne
den en dit uitgesneden figuurtje wordt
op gelijken afstand op bet kapje gelegd en
in ges po ten.
We zergen dat het schabloon vlak ligt
btj net spuiten, anders wordt de rar.d
niet strak. We spuiten niet de geheele
opening, doch langs de gesneden randen.
Het spuiten gebeurt, zooals reeds vele me
len werd beschreven, met een stukje bor-
gaas en een ouden tandenborsel of een
schabloneer-kwastje. Inkt gebruiken we
ervoor. Heeft uw vaas een roode tint of
roode motieven, dan spuiten we het kapje
met rooden inkt, bjj een blauwe vaas met
blauwen en bij een groenen vaas met
groenen Inkt.
Het geeft een buitengewoon aardig
effect en het kapje blijft doorzichtig. De
lijntjes, welke de figuren onderling ver
binden. worden goud. U kunt dit doen met
goud-lnkt, dat ligt er mooi dik boven op.
Het beste kan het kapje gespoten wer
den wanneer het nog niet *n süaar zit,
het kan dan plat op de tafel liggen en de
gouden, onderbroken lijntjes kunnen met
den passer getrokken worden.
Het Chlneesche of Japansche effect
wordt nog verhoogd door een gouden
kwast en een gouden franje. Ook conder
franje, alleen met gen kwast, is dit kapje
W<*men zjjn populair, tn dien zin, dat
zU den volke goed bekend zijn. Als een
kind vervelend en sevrderlg Is dan be
staan er voor vele madera twee mogelljke
oorzaken: „tanden” of „wurmen”. Wan
neer nu echter het kind bovendien tn zijn
neus peutert, dan wordt de diagnose ten
gunste van „wurmen" beslist en dienover
eenkomstig gehandeld. Dit beteekent veel
al dat de dokter van bovenstaand feit la
kennis wordt gesteld en wordt ultgenoo-
dlgd een wormenkuur te doen ofwel wordt
op eigen houtje dit procédé met behulp
van de bekende wormkoekjes of een of
ander middel, dat op dit punt reputatie
heeft, bestreden.
Wij zullen In het kort eens even met
elkaar nagaan of er nog op dit gebied
dingen zijn, die voor de ouders van be
lang *zljn. Ik wil hier alleen den prac-
tlschen kant van dit vraagstuk bekijken.
Wie er meer van weten wil. hij sla er
maar eens een handboek of encyclopae
dic op na en zal dan vinden dat er tal
van wormen zijn, welke bjj mensch en
dier voorkomen en welke soms ook zeer
ernst ge ziekten kunnen veroorzaken.
Wanneer wij dan In het dageljjksch le
ven spreken van „wormen", dan wordt
algemeen bedoeld de aanwezigheid van
den spoelworm, de zoogenaamde ascaris
lumbncoides. Deze sf oei worm aan. waar
van de eieren met het voedsel in ons
spijsverteringskanaal terecht komen, kan
zich aldaar ontwikkelen en als parasiet
op den mensch vegeteeren. Het verschijnen
van zoon spoelworm, welke enkele dM.
lang is. levert het bewijs, dat inderdaad
ons lichaam op die wijze besmet is. Het
aantal van deze ascariden kan soms in-
derdaad zeer groot zijn, en mjj zijn ge
vallen bekend waar een 3040 tal na be
handeling voor den dag kwamen. Dat een
dergelijke ophooplng tot zeer onaange
name verschijnselen aanleiding kan geven
behoeft niet te verwonderen. Een gevoel
van ziek zjjn, misselijkheid, braken, buik
pijn zjjn dan ook gemakkelijk verklaar
bare symptomen. Evenwel vergete men
niet, dat dit uitzonderingsgevallen zijn en
dat meestal de spoelworm solitair voor
komt, d. w. z. dat er slechts een enkel
exemplaar aanwezig Is. Hieruit volgt, dat
het verschijnen daarvan in de faeces nog
geen voldoende aanleiding geeft een wor
menkuur in te lelden. Dat wy in zoo'n
geval goed opletten of er meerdere ko-
vrtj week wordt. Dat komt dan boven op
de puree en tot slot wordt er dan wat
paneermeel over gestrooid en legt men
er tamelijk veel stukjes boter op. In Xi
matig warmen oven moet het gerecht dan
gaar woiden en "n bruin korstje krjjg-H».
waarvoor ongeveer drie kwartier noodlg
zijn.
Weet u waar ik gehakt ook altijd zoo
uitstekend voor vind? Om resten vleesch
mee aan te vullen tot *n voldoende hoe
veelheid. waardoor'het geheel dan weer
X> geheel ander gerecht wordt ook.
"n Overschotje van kip bijv, met kleine
balletjes gehakt erbij, kan ’n heerlijke
kerrvschotel worden en ook Xi restje
haciié kan met balletjes gehakt prachtig
worden eangevuld.
Gehakt van bruine boenen noemen we
bij ons fopgehakt, maar het is werkelijk
heel smakelijk.
Men neemt op *n half pond bruine
boenen ‘n goed half pond aardappelen,
1 ei. 1 grooten ui, Ti eetlepel vol fijn ge
hakte peterselie, ‘n beetje soja of maggl-
aroma en paneermeel of fijn gestampte
beschuit, boter of vet, peper en zout.
De boonen worden goed gaar gekookt
en fijngesneden evenals de gekookte aard
appelen. De fijngesnipperde ul wordt in
boter of vet mooi bruin gebraden en dan
vermengd met de boonen en aardappelen,
bet los geklopte el, de gehakte peterselie,
peper et. zout naar smaak, Xi klein
scheutje soja of aroma en aooveel
boonernat als noodlg is om 'n goed
samennangend geheel te krijgen. Men kar.
hier dan kleine balletjes van maken of
wel één grooten bal. rolt ze door paneer
meel en bakt ze met boter of vet, In den
oven of op X fornuis. Dit gehakt Is het
'ekkerzt als men het opdient met bruine
boter.
Gehakt van eieren hebben we hier
vroeger al eens besproken: hard gekookte
eieren goed fijn gemaakt en vermengd
met peper, zout, noot, paneermeel en 1
of meer rauwe eieren naarmate van
de hoeveelheid. Ook by dit eiergehakt kan
men. zoo men wil, Xi beetje fyn gehakte
ul doen. Dit is vooral aan te raden als
men minder eieren neemt en de hoeveel
heid aanvult met aardappelpuree. Ook
fyn gehakte peterselie maakt dit gerecht
nog smakelijker. By bet dooreenmengen
van een en ander houdt men één eiwit
over, dat men loeklopt met 'n lepel water
en waarmee men de gehaktballen paneert.
Men kan deze balletjes evenals die van
brulneboooen-gehakt ook bruin bakken In
frituurvet Daar de verschillende Ingre
diënten ervan immers toch al gaar zijn,
is hez voldoende wanneer we rondom ’n
mooi bruin korstje bakken.
Situasappelpuddlng. Tot slot van dit
praatje nog het recept van Xi friscb
toetje, dat wel te pas zal komen nu de
sinaasappelen goedkoop zyn. Men heeft
ervoor noodlg, op 3 sinaasappelen: 1 ri
tmen, 125 gram suiker, 20 gram gelatine
en K liter melk.
Mc*. Xi paar klontjes raspt men de schil
af van n halven sinaasappel. De vruch
ten worden uitgeperst en het sap ver
warmd met de suiker en de afgeraspte
schil; bet mag echter niet koken. Is het
sap goed warm dan lost men er de ge
latine In op en blyft roeren tot alles Is
afgekoeld. IXama roert men er lang
zaam de melk door. Als de massa stijf
begint te worden, giet men ze In een om-
gespoelden puddingvorm, waarin ze dan
verder moet stollen.
Puddingen e d„ die met gelatine wor
den klaar gemaakt, moet men liefst daags
vóór bet gebruik gereed maken.
n
wy zien hiervoor modellen In no. 6813
en no. 6616. ZIJ zyn gemaakt van zéphlr
of bedrukt katoen en hebben een slui
ting op zl) met eenige knoopen en een
ceintuurtje om de taille. Wie zich in
zoo’n heel costuum een beetje te Inge
pakt voelt, kan een schort nemen, zooals
no. 6614 aangeeft. De klokkende rok om
sluit het heele lichaam en d^sa£ji>aan
eindigt in een paar banden, die elkaar
over den rug kruisen.
De cirkels kunnen gezaagd worden uit
een plankje vuren hout of uit dik triplex.
De bovenste cirkels worden het kleinste.
'Een gaatje kan geboord «orden door allo
drkx-ls been precies in het midden.
Erdoor kunnen «e het koord halen.
Drie groote houten kralen warden ge
bruikt als pootjes.
No. 4 is een zeer apert lampje. Voor
den voet wordt ook een geraamte gemaakt
van dikke balkjes of latten en dichtge
maakt met plaatjes triplex.
Het langwerpige voetstuk wordt er
apert onder gemaakt. Het geheel wordt
gelijmd of opgespijkerd, goed behandeld
en geschilderd zooals beschreven.
Eenvoudige beschilderingen kunnen
aangebracht worden, op den voet soowel
als op het kapje.
Tenslotte nog een fantasle-lampje voor
een slaapkamer. De vlinders worden uit
gezaagd. hard geel geschilderd, het lang
werpige iyf wordt zwart, apart opgelijmd
evenals de kleine cirkels. Twee vlinders
worden zoo gemaakt en tegen een zwart
geschilderd balkje geplaatst. De fitting
wordt op bet balkje vast gemaakt.
ANEMOON.
ëna sa ««wee m«
tfuS* *«4r«( au pmumS
JttUt MO* MMMNF
ma Ja M MM. mana lm »niba m
a êwi «st. JPMW aw
gemaakt. Een paar breede vuren latten
kunnen als geraamte gebruikt w<u den,
van ooven en onder dichtgemaakt met
een plankje triplex.
WUt u de zijkanten ook bedekken met
triplex, dan moeten de balkjes de dikte
van bet triplex naar binnen vallen.
Zoo maakt u drie doosjes: het triplex
wordt opgeeptJkerd. Om een mooi geheel
te krijgen moet men de doosjes zuiver
vierkant maken en heel glad afwerken.
De spykers worden ingedreveld en de
gaatjes dichtgemaakt. De drie doosjes
worden op elkaar gelQmd. gegrondverfd
en vei-volgens worden de spleetjes dlcht-
geplamuurd.
Is dit droog, dan goed schuren en ten
slotte ïfhüderen met rawl-plug verf. Des»
verf droogt vlug, is uiterst glad en be
hoeft slechte één laag, terwijl men een
prachtig enamel oppervlak krijgt.
Een zeegroene of elgele ondergrond met
een eenvoudige beschildering van lang
werpige cirkels In oranje. Illa, rose rood,
en groen.
Het zelfde bloemmotief kan op het
kapje gewerkt worden.
No. 3 heeft een voet van cirkels op el
kaar gelijmd of gespukerd.
Deze cirkels worden
opgeschllderd met olle-
verf, kunstverf of andero.
wanneer de ondergrond
droog la.
Het kapje Is vierkant
en van crème perkament.
wat by den gekleurden
voet mooi staat.