EEN FLEURIG APPLIQUE-WERK VERHOOGDE TAILLELIJN SMAKELIJK ETEN GEHAAKT BABYLAS JE MET BIJBEHOOREND MUTSJE JAS VOOR JONGENS GENEESKUNDIGE KALENDER/ deze rubriek zonder toestemming verboder OP VERZOEK Gemeubileerde eieren ter afwisseling OP VERZOEK VAN 6 TOT 7 JAAR *1 GOEDKOOPE PATRONEN A- Lastige zuigelingen W'.fe - a Allereerst dan DORA. 1 AM. geven maten. ENK LAAR. ..f' ge bi DINY. e om POLA 3 toeren. b et 11 BU de sneue wisseling van de mode In dezen tUd den wij de normale talheljn buitengewoon lang stand houden. Wan neer ral er verandering komen? Er be staat geen enkele reden om aan te nemen, dat we het ceintuurtje weer lager villen gaan dragen wel echter hooger. Enkele Parüschc couturiers hebben al modellen met schijnbaar verhoogde taille gelan ceerd, hetgeen uit de teekening blijkt. De eerste dame aan de bridge-taf el draagt *n soort bridge-coat van velvet of lamé, die even onder de bui te wordt gestrikt. Van achteren zien wfj een klein zwaluw staartje van strookjes. Ook de mouw u op deze wijze versierd. Het tweede model beeft een hoog opgeknipten rek van ree bruine zijde en een blouse van kant in dezelfde tint. Een breede ceintuur van i kantstof wordt los om de taille geknoopt. Bü het derde figuurtje zien wü den rok van boven in schulpen geknipt en eenige malen doorgestikt. Dit eenigszlns gestijf de gedeelte omsluit de blouse als een huls. Hierbij wordt het ceintuurtje ook weer op de normale plaats gedragen. De zwarte japon met de drie strikken is er een van zeer rekbare overtuiging. Dit model houdt zoowel de gewezen en de komende als de huidige mode te vriend. W|j zien In al deze modellen nog slechts een zwak aanloopje naar de empkre-lfjn. De aanstaande modeshows zullen too- nen In hoeverre zU bU het vrouwelyk pu bliek opgang zullen maken. b(j de boter en bloem ge- saus moet nog eenige minu- Het laken self is wit met een a Jour rand rondom. We kunnen laten ajoureeren, doch ook kunnen we heel goed zelf een open randje maken. We rijgen een stukje gekleurd linnen, waarop een bloem geteekend staat, op het laken, precies op de plaats waar de bou quet komen moet, en festonneeren alle lijnen om, door het laken heen. De echaduw- streepjes, de nerfstreepjes ct M IWMte. tesm» w» wrUwod. poiroowcJUSfc r** «v** ««4. Morteac M Mta mh Sm. tot itUuL - o**. «»4w «s»J Menige huisvrouw verlangt, vooral in den vastentijd, naar een groot kippen hok met veel k’ppen, die eiken dag ste vig hun best doen, om een el te leggen. Gelukkig maar, dat de eieren niet te duur zijn In dezen tijd, zoodat iedereen in de gelegenheid is, ze te koopen. In voedingswaarde komen eieren ongevee- overeen met vleesch, den kostprijs In aanmerking genomen. Nooit moet U eieren, die vuil zijn, meteen koken. De schaal van een ei is zeer poreus, zoodat b’i koken net vuil zou kunnen binnendringen. Eieren worden daarom eerst even ge- wasschen en in schoon water gekookt. U neemt een pannetje met een liter water, daarin doet U een ons zout. Zin ken de eieren daarin, dan zijn ze versch, drfjven ze echter, dan zijn ze al een dag of tien oud. Eieren kunnen haast bij iedere groen te ongediend worden, zoowel gekookt als gebakken. Mijn bedoeling nu is om U een paar eierrecepten te vertellen, die het vleesch bij het middagmaal zullen vervangen, recepten, waardoor de eie ren gemeubileerd en wel op tafel zullen verschijnen, zoodat U het elermenu wat kunt afwisselen, *t Verveelt wel eens om tegen In witte schalen gehulde eieren of tegen een paar gele oogen aan te kyken. Troon, beginnend en eindigend met 3 Stokjes. Het eerste voorpandje Is dan klaar en het tweede wordt asm den ande ren kant, tegenovergesteld, gehaakt. Het haakwerk wordt dan onder een vochtlgen doek gestreken, waarna de mouwtjes en zijnaden worden dichtge naaid. Dan werkt men de mouwtjes en het jasje rondom af met *n paar toert’es, bijv.: 1 gaatjestoer van 1 losse st. 1 stokje en daarop telkens 3 losse st. 1 vaste st. jfwel met enkel vaste steken. Zoj men wil kan men door de gaatjes ■n héél smal lintje rijgen of ’n draad van dikkere wol in afstekende kleur. Volgens ditzelfde patroon kan men een bijpassend mutsje haken. Voor 'n jongetje lijkt me 'n muts- met groeten pluim In 't midden wel het aardigst. Men haakt dan eerst het benoodlgde aantal los-e steken voor den omtrek van het hoofdje. en werkt daarop in de rondte het patroon tot het werk ongeveer 18 a 20 c.M. hoog Is. Het ondergedeelte wordt dan met ’n vasten steek afgewerkt en het bovenge deelte vast bijcengeregen en bekroond met ’’n dikken pluim of pompen. om uit. Vervolgens drukken we da rest van het motief, de steeltjes en verdere blaadjes met carbon over op het kleed zelf en gaan deze lijnen borduren. ANEMOON. We reekenen de bloemen op het gekleur de linnen, knippen uit, rondom een vier kantje Urmen latend (zie teekening), zoo dat we het geheel op het laken kunnen rijgen. Eieren met tomatensaus. U neemt zooveel eieren als huisgenoo- ten aanzittep of de helft daarvan. Deze worden hard gekookt, ongeveer zes A acht minuten, vervolgens gepeld. Dan snijdt u ze in de lengte doormidden en legt ze op een schaal. Voor de tomatensaus verwarmt u vier afgestreken eetlepels bloem met een half ons boter tot een gladde massa. Van een bouillonblokje maakt V een halven liter bouillon. Ook kunt U een halven liter overgebleven groentennat ervoor gebrui ken. In dat vocht laat U vier middel matige tomaten of vier lepels tomaten puree met een fijngesneden uitje gaar koken. Het vocht wordt gezeefd en lang zaam roerend bij de boter en bloem ge voegd. Na eenlgen tijd doorkoken wordt de saus over de eieren gegoten. Heeft nog wat tematen over, dan kunt u hier mede de schaal garneeren. Eieren met mosterdsaus. De eieren worden hard gekookt en in tweeën gesneden op een schaal gelegd. Vier eetlepels bloem worden op een zacht vuurt Ie met een half ons boter vermengd. Een halve Uter groentennat of bouillon wordt warm gemaakt langzaam voegd. De ten doorkoken, vervolgens gaat de pan van het vuur en roert u er een eetlepel ken, en met een warmen bout platpersen. Hierna wordt aan den onderkant van de mouw de 4 c.M. breede zoom Ingeregen, waarna ook onder aan de jas, nadat ge u vooraf overtuigd hebt, dat deze gelijk hangt. Hierna zet ge de mouwen in, waar voor ge den mouwnsald 4 c.M. meer naar By tlkfoLroon awtfc tit vev hM in het pannetje glijden. Het vuur word» lager gezet en nu ziet u langzamerhand het wit der eieren stollen. U schept ze met een schuimspaan uit de pan en legt ze op een schaaltje waar ze met een sure saus overgoten worden. Voor zure saus wordt een el goed ge klutst in de kom. Op een zacht vuurtje vermengt u een half ons boter met vier afgestreken eetlepels bloem tot een gladde massa. Daarbij voegt u langzaam een halven liter groentennat of bouil lon al roerend en laat de saus eenige minuutjes doorkoken. Dan gaat de pan van t vuur, een flinke scheut azijn naar smaak gaat erdoor en roerend wordt de saus bij het geklutste el gevoegd. Ziezoo, u kunt alweer aan den slag. Ik hoop echter, dat t u niet vergaat als die oude tante van me. Deze had op een dag toch zulke heerlijke recepten over verkensvleesch In de krant gevon den. Op wel twaalf manieren kon je alls mogelijke deelen van een varken braden, koken en roosteren. 't Gevolg was dat haar huisgezin een goede veertien dagen achter elkaar var- kens-recepten uit de krant at, in den goeden zin bedoeld dan. Toen ze ein delijk tot het besef kwamen, om te pro testveren. waren gelukkig alle recepten afgewerkt. M n tante betreurde het later, dat ze bij haar thuis zoo weinig animo hadden voor varkensvleesch. de recepten waren nou net zoo goed gelukt. De gezonde, geïd verzorgde zuigeling is rustig. Men hoort hem haast niet en bU is steeds goed gehumeurd, een feit, waaraan menig volwassene een voorbeeld kan nemen. Wanneer dus de moeders bü ons komen met mededeellngen, dat het kind zoo lastig is. dan kunnen wij zeker zijn dat er een of ander hapert, hetzjj bij het kind zelf, hetzij bjj de verzorging. Indien het geneeskundig onderzoek geen afwUklnren doet vinden kan men met vrij groote zekerheid aannamen, dat het kind gezond is en vrij van ziekte. De zuigeling toch is uitstekend te onderzoe ken en de verhalen, die wjj zoo vaak hooren: „men moet er maar naar raden, want hij kan nog niets zeggen”, nu. die hebben niet veel om het Hjf en kunnen wij gerust onder de rubriek leuterpraat indeelen. In de eerste plaats is het geen nadeel in veel gevallen als de patient niets kan zeggen. Hoeveel patiënten doen willens en onwillens onjuiste mededeelln gen. De hartlijder begint met maagklach ten. de maaglijder begint vaak met hoofd- pUn en zoo zUn er ontelbare voorbeelden, waar de mededeellngen van den patiënt er nu juist niet toe bijdragen om het onderzoek te vereenvoudigen. Bovendien, en hier heeft de kinderarts een groot voordeel, reageert de jonge zuigeling zoo scherp in vele opzichten dat een diag nostiek mogelijk is. welke wü bU vol wassenen niet kennen. De zuigeling toch spreekt een taal, die door den deskun dige niet misverstaan behoeft te worden. Ook voor de moeder geldt deze redr- neerlng. want een verstandige moeder is toch steeds de beste en zorgvuldigste waarneemster. Zij heeft echter eenige practische feitenkennis noodig om haar te maken tot de verpleegster bij uit nemendheid. Wjj zullen hier enkele artikelen wijden aan die practische feiten, wier kennis on ontbeerlijk is voor de verzorging van zui gelingen. Wfj moeten hier onderscheiden tusrehen jongere en oudere zuigelingen, want het is duidelijk dat hier bij «en sterk groeiend organisme het ouder zijn van enkele weken of maanden reeds groot verschil maakt. Ik zal hier niet streng de chronologische volgorde betrachten maar hier en daar een greep doen uit veel en mij bjj de keuze vooral laten lelden door de fouten, welke ik in de praktijk het meest waar neem. Zoo maakt men bij eiken toer aan weerskanten 3 stokjes of 1 gaatje bij. tot men In het geheel 19 strepen heeft van stokjes en 18 strepen van gaatjes. Dan zijn de mouwtjes lang genoeg en haakt men nog 11 toeren. Dan begint het halsje. Men haakt nu verder op acht strepen stokjes en 7 strepen gaatjes voor het rechter voor pand ie. Aan den kant van de mouw moet het werk recht blijven, aan den kant van het voorpandje meerdert men als volgt- 1ste toer: gewoon/het patroon volgen, dat eindigt met 6 «fokjes. •de toer: beginnen met 3 losse st. en 7 stokjes haken in plaats van 6. 3de teer: aan het einde van den toer: 8 -tokjea.-S losse st., 1 dubbel stokje. 4d« teert beginnen met losse st 3 anderen draad 3 lossa at. bij en haakt ook daarop nog 3 stokjes. BU den 31sten toer begint men met 6 los-e st. en eindigt met 3 losse, en 1 dubbel stokje na de 8 stokjes. Dan zet men weer 3 losse st. meer op, voor den volgenden toer. pat-oon zijn gemak- keljjk te maken. Voor den voorkant zet ge een rechthoek op, welke 65 c.M. lang en 33 c.M breed is, dan aange er in legt U ze op een verwarmde schaal en bestrooit het zaakje met peper en zout. Schotscbe ribjes. In de heete boter worden zooveel snee tjes brood, ontdaan van korst, gebakken als er personen aanzitten. Als ze aan een kant bruin zijn, keert U ze om en breekt u voorzichtig op elk sneetje een el. Een deksel gaat op de pan en dan laat U de eieren bakken, tot het wit voldoende gestold is. Vruchten- of groentmomelet. Vier, eieren worden stevig geklopt, daarbü voegt u vier eetlepels water, wat peper en zout. In de koekenpan wordt wat boter heet gemaakt. Het eiermengsel wordt er lang zaam doorheengeroerd. tot het begint te stollen. De omelet laat u nog even in de pan liggen, vervolgens wordt ze op een verwarmden schotel gelegd. Op de eene helft legt u zachtjes gewarmde spinazie uit de bus. waardoor een stukje boter en wat nootmuskaat Is gedaan. De andere helft slaat u er over en de omelet is klaar om opgediend te wwden. Indien u nu voor vulling vruchten ge bruikt, b.v. gedroogde vruchten als ap peltjes. abrikozen, gemengd fruit, dan klopt u de eieren zonder peper en zout. Gepocheerde eieren met zure saus. In een pannetje wordt water aan de kook gebracht. Als ’t water kookt, voegt u er wat zout en een scheutje azijn bü- In een kopje breekt u telkens gen el en kijkt zorgvuldig na of er geen dopretjes zijn meegevallen. Daarna laat u het ei terkant van de jas opstikt, en den anderen kant overzoomt. Bij de revers zoomt ge kraag en revers tegen elkaar in, zoodat de naad platter wordt. De voerlngjas stikt ge in elkaar, waarna ge deze langs tegenbeleggen. hals, onderkant en onderkant der mouwen De knoopegatcrf'ffi^aKt ge m ae nmrer helft op 23 C.M.. en 35 c.M. vanaf den onderkant en 3 c2A. vanaf den kant. Hierna wordt de Jas flink geperst, ook de aangegeven breuklijn, waarna ge de knoopen aanzet. In den rug maakt ge een ceintuurtje, dat ge 30 cM. lang cn 10 cM. breed knipt, dubbel stikt, en 13 cM. onder het armsgat in den zijnaad vastmaakt. Het hieronder beschreven gehaakte jasje voor *n jongetje van maanden a van l*n schouder gemeten, ongeveer Tl eJ4. -ang; wjjdta van óen geheelen om- trsfc onder de armpjes: 66 c.M. Het pa troon bestaat uit stokjes met om de 6 Stokjes 1 gaatje, waardoor strepen ge vormd werden. Men begint aan den onderkant van het rugje met 99 losse st.: haakt 1 stokje In den Sden st. en 1 rt in den «den et.; 3 losse st. 2 st. overslaan, 6 stokjes in de volgende 8 st. en verder steeds 2 losse st. 3 st. overslaan en 6 stokjes Ir. de volgende 8 st. Aan het eind van den toer komen dan weer 3 stokjes. Voor den 3den toer haakt men 3 losse st. In plaats van het 1ste stokje en ver der overal 1 stokje boven ieder stokje van den vorigen toer en 2 losse st. boven de vorige losse. Zoo haakt men In het geheel 19 toeren. Dan beginnen de mouwt.les. BU den 20sten toer haakt men daar- vooy 3 losse st. meer er, begint den toer met stokjes In p'aats van 3. Aan net «inde van den toer haakt men met *B kunt ge alle geven maten afteekenen. Van het tegenbeleg maakt dan even apart een patroontje. Hierna legt ge alle patronen op de stof, waarna ge ze met een naad uitknipt, terwijl ge onder aan de Jas en 4 c.M". WéëdefiTbom'aanknipt Zoo de stof- breedte het toelaat, word*, het tegenbeleg aangeknipt, zoodat we dan aan den kant geen naad krijgen. Zoo niet, dan worden deze op den goeden kant van de jas langs gestikt, tot aan het kruisje, dus 5 c.M. voorbij het hoekje. Hier geeft ge een knipje, waarna ge de revers naar den ver keerden kant toe omhaalt, en ze daar stevig op de jas vast rijgt. Hierna kunt ge schouder-, zU- en mouwnaden dichtstlk- Fleurlg zal het staan voorjaarsbloemen als appliqué-werk te maken op een ont- bUtlaken. theekleed, of op een bedsprei in de slaapkamer. Voor een vierkant klPed, passend op een ronde tafel, is het allerliefst. De tulp, de trompetnarcis en de witte narcis zien we vergroot getee kend. De tulp knippen we uit rose of zacht lila linnen, de trompetnarcis alt geel en de witte narcis uit wit linnen. stokjes. Dan 2 losse en 8 stokjes bovêR de vorige. 5de toer: eindigen met 3 stokjes. «dr toer: beginnen met 4 stokjes boven de 3 vorige. 7de toer: eindigen met 5 stokjes boven de 4 vorige. 8ste toer: beginnen met 8 stokjes boven de 5 vorige. 9de toer: eindigen met 8 stokjes. lO.iz loer: beginnen met 7 stokjes boven de 8 vorige. 11de loer: eindigen met 6 stokjes, 2 losse st. en 1 dubbel stokje. 12de toer: beginnen met 2 stokjes.. 13de loer: eindigen met 3 stokjes boven de 2 vo:ige; verder blUft de voorkant recht. 14de toer: gewoon het patroon volgen. Hiermee is het mouwtje zoover klaar en haakt men niet meer op de laatste 2 strepen stokjes. Bjj den 15den toer wo-dt het werk daar dus omgekeerd, voor den 16den toer.» De volgende toeren maakt men bjj het mouwtje steeds zooveel korter als ze bü het begin van ’t mouwtje langer werden tot het heele mouwtje klaar is; dan haakt men nog 19 toeren, volgens pa- wer den zeer jongen zuigeling. In een vorig artikel schreef ik reces dat de Jonge zuigeling moeilUker zijn lichaamstemperatuur constant houdt dan een ouder kind. Wij r>;’len dus moeten waken tegen afkoeling en oververhitting. Tegen afkoeling behoef Ik niet vaak fo w-a-rschuwen. behalve bij te vroeg ge borenen. Maar overigens is men van dit punt wel zeer goed doordrongen en komt de jonge zuigeling op dit punt niet te kort. Wel moet ik herhaaldelijk waar- schuwen voor het omgekeerde, de over verhitting. Het is hier vooral een over matige kleedlng welke de warmte-afgifte belemmert en dus de warmtestuwlng in de hand werkt. Als een jonge zuigeling dus onrustig en lastig is. is een van de eerste dingen, waar men op letten moet. zUn temperatuur. Een thermometer waar mee tegenwoordig ieder kan omgaan, geeft hier voldoende uitsluitsel. H-t is geen zeldzaamheid, dat hier dan hooge temperaturen 3940 gr. voor den dag komen. Met een lauw badje, verminde ring van de hoeveelheid kleedlng en be dekking, verwijdering van de ic^ilk. is in veel gevallen het kwa>d verholpen. Een ander eenvoudig feit, dat onnut geeft bU den jongen zuigeling en dat maar al te vaak miskend wordt, is dorst, liet is merkwaardig hoe weinig het tot de moeders doordringt dat ook een zuige ling dorst kan hebben. Deze dorst moet gelescht worden niet met voedsel, niet met melk, maar met water, eenvoudig met frisch ongekookt water uit de water leiding. Dat aan een zuigeling bij deze gelegenheid bijna steeds gekookt water wordt aangeboden is weer een van die ingeroeste dwaasheden waarop niet ge noeg gewezen kan worden. Gekookt water is al 'n zeer flauwe onaangename drank. Trouwiens onze waterleidingen leveren zulk prachtig water, dat men daar wer- keljjk zich geen ziekte mee op den hals haalt. Zoo iets is alleen dienstig voor hyperh.vgtënisten, die dan zeker ook van steriele vorken eten! Ik heb hier enkele alledaagsche feiten genoemd, welke tot onrust kunnen leiden bü den jongen zuigeling. Er zijn er nog tal van andere. Hierover echter in een volgend artikel. Benoodigd: 140 M. stof van 1 30 M. breedte, 1.40 M. voering van 80 c M. breedte, 4 knoopen. Maten: Bovenwijdte 70 c M., lengte 64 cJd., mouwlengte 40 cM. Ge maakt het patroon op de aange- Rug-, mouw- en kraag- mosterd door. De saus is dan klaar over dc eieren gegoten te worden. Eieren met kerrysaus. De hard gekookte eieren worden ge peld en in vieren gesneden op een schaal gelegd Kerrysaus maakt U. door een half ons boter met vier afgestreken eetlepels bloem te verwarmen met een fijngesneden uitje en twee theelepeltjes kerry, zoodat het een mooi lichtgeel mengsel wordt Vervolgens roert U er een halven liter groentennat of bouillon warm bü en laat de saus nog even door koken. Daarna wordt de saus gezeefd en over de eieren gegoten. Eieren met pikante saus. De hardgekookte eieren worden gepeld en in de lengte doorgesneden op een schaal gegroepeerd. Voor de saus neemt U een halven liter groentennat. bouillon, of melk met wat zout In dit vocht worden eenige kruid nagelen, een laurierblad, Spaansche pe per. een stukje foelie en een plukje thijm uitgetrokken en verwarmd. Een klein uitje wordt bruin gefruit met een half ons boter en vier afgestre ken eetlepels bloem. Daarbü wordt de warme kruldenvloelstof geroerd met twee tomaten of twee lepels tomaten puree. Op een klein vuurtje laat U de saus een half uur doorkoken. Een afgestreken eetlepel aardappel meel of maïzena wordt met water ver mengd en bü de saus geroerd. Vervol gens wordt de saus gezeefd en over de eieren gegoten. Voor garneering gebruikt U eenige takjes peterselie. Roereieren met kaas. Vier eieren worden stevig geklopt. Daarbü komen peper en zout en de over gebleven gesneden of geraspte kaas, met drie eetlepels melk. In een diep pannetje wordt wat boter gesmolten. Het mengsel wordt erin ge roerd net zoo lang tot de eieren flink gestold zün en alles een dikke gebonden saus is geworden. Dan komen nog eenige takjes fijngesneden peterselie erbü en kunnen de roereieren op de schaal ge legd worden. Met de overgebleven peter selie garneert u de schaal. Spiegeleieren met ham. In de koekenpan wordt wat boter heet gemaakt. Daarin worden zooveel plakjes ham gelegd als er personen aanzitten. De ham wAdt gebakken, vervolgens wordt op elk plakje omgekeerde ham een ei uitgestort en zachtjes gebakken, tot bet wit gestold ia Spiegeleieren met tematen. De boter wordt in de koekenpan heet gemaakt. Daarin stort u de eieren uit en legt naast elk ei een plak tomaat Als de eieren voldoende gebakken zün voren neemt dan den zünaad. Den kraag stikt ge dubbel, waarna ge dezen aan den ach- behulp stukje be m te den geborduurd. De tulp fes- tonneeren we met donker lila, ook de verdere sftrekenlng; da witte narcis pordt met geel omgewerkt, het hartscho'.eltje met rood, de ge le narcis wordt met dieper geel afgewerkt. De bloemen worden één voor één op het kleed geregen. ga- 1 werkt en rond- om uitgeknipt. Het breede tul- l penblad wordt 1 licht groen lin nen n?et don kergroen omge werkt. De ner ven worden met een eenvoudlgen steek gebor duurd. Alia andere steeltjes en blaadjes worden direct op bet laken geteekend en gebor duurd met licht groen. Zeer mooi is dit frissche patroon ook voor een bedsprei. Door roepen en blezen, middenstukken of blokken aan elkaar te ze:t?n kunt u aelta het smalste goed tot een bed- i sprei verwerken. De kleine teekanln- getjes onderaan geven een idee van de verdea- llng van het appliqué. Een geteekend pa troon op ware grootte kan men k ?5 ct. ver krijgen. Men zet dan eerst met behulp van een stukje car bonpapier de drie bloemen en het breede blad over op het gekleurds linnen. We trek ken alle lünen zuiver na en zor gen er voor niet te verschuiven. Nu festonnee ren we de bloe men en het blad °P de verschil lende boeken van het kleed of op de bedsprei en uil SU”. aM t

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 12