EEN FLEURIG APPLIQUE-WERK
VERHOOGDE TAILLELIJN
SMAKELIJK ETEN
GEHAAKT BABYLAS JE
MET BIJBEHOOREND MUTSJE
JAS VOOR JONGENS
GENEESKUNDIGE KALENDER/
deze
rubriek
zonder
toestemming verboder
OP VERZOEK
Gemeubileerde eieren ter afwisseling
OP VERZOEK
VAN 6 TOT 7 JAAR
*1
GOEDKOOPE PATRONEN
A-
Lastige zuigelingen
W'.fe
- a
Allereerst dan
DORA.
1
AM.
geven maten.
ENK LAAR.
..f'
ge
bi
DINY.
e
om
POLA
3
toeren.
b
et
11
BU de sneue wisseling van de mode In
dezen tUd den wij de normale talheljn
buitengewoon lang stand houden. Wan
neer ral er verandering komen? Er be
staat geen enkele reden om aan te nemen,
dat we het ceintuurtje weer lager villen
gaan dragen wel echter hooger. Enkele
Parüschc couturiers hebben al modellen
met schijnbaar verhoogde taille gelan
ceerd, hetgeen uit de teekening blijkt. De
eerste dame aan de bridge-taf el draagt
*n soort bridge-coat van velvet of lamé,
die even onder de bui te wordt gestrikt.
Van achteren zien wfj een klein zwaluw
staartje van strookjes. Ook de mouw u op
deze wijze versierd. Het tweede model
beeft een hoog opgeknipten rek van ree
bruine zijde en een blouse van kant in
dezelfde tint. Een breede ceintuur van
i
kantstof wordt los om de taille geknoopt.
Bü het derde figuurtje zien wü den rok
van boven in schulpen geknipt en eenige
malen doorgestikt. Dit eenigszlns gestijf
de gedeelte omsluit de blouse als een
huls.
Hierbij wordt het ceintuurtje ook weer
op de normale plaats gedragen.
De zwarte japon met de drie strikken
is er een van zeer rekbare overtuiging.
Dit model houdt zoowel de gewezen en
de komende als de huidige mode te vriend.
W|j zien In al deze modellen nog slechts
een zwak aanloopje naar de empkre-lfjn.
De aanstaande modeshows zullen too-
nen In hoeverre zU bU het vrouwelyk pu
bliek opgang zullen maken.
b(j de boter en bloem ge-
saus moet nog eenige minu-
Het laken self is wit met een a Jour
rand rondom.
We kunnen laten ajoureeren, doch ook
kunnen we heel goed zelf een open randje
maken.
We rijgen een stukje gekleurd linnen,
waarop een bloem geteekend staat, op het
laken, precies op de plaats waar de bou
quet komen moet, en festonneeren alle
lijnen om, door het laken heen.
De echaduw-
streepjes, de
nerfstreepjes ct
M IWMte. tesm» w» wrUwod. poiroowcJUSfc
r** «v** ««4. Morteac M
Mta mh Sm. tot itUuL -
o**. «»4w «s»J
Menige huisvrouw verlangt, vooral in
den vastentijd, naar een groot kippen
hok met veel k’ppen, die eiken dag ste
vig hun best doen, om een el te leggen.
Gelukkig maar, dat de eieren niet te
duur zijn In dezen tijd, zoodat iedereen
in de gelegenheid is, ze te koopen. In
voedingswaarde komen eieren ongevee-
overeen met vleesch, den kostprijs In
aanmerking genomen.
Nooit moet U eieren, die vuil zijn,
meteen koken. De schaal van een ei
is zeer poreus, zoodat b’i koken net vuil
zou kunnen binnendringen.
Eieren worden daarom eerst even ge-
wasschen en in schoon water gekookt.
U neemt een pannetje met een liter
water, daarin doet U een ons zout. Zin
ken de eieren daarin, dan zijn ze versch,
drfjven ze echter, dan zijn ze al een dag
of tien oud.
Eieren kunnen haast bij iedere groen
te ongediend worden, zoowel gekookt als
gebakken. Mijn bedoeling nu is om U
een paar eierrecepten te vertellen, die
het vleesch bij het middagmaal zullen
vervangen, recepten, waardoor de eie
ren gemeubileerd en wel op tafel zullen
verschijnen, zoodat U het elermenu wat
kunt afwisselen, *t Verveelt wel eens
om tegen In witte schalen gehulde eieren
of tegen een paar gele oogen aan te
kyken.
Troon, beginnend en eindigend met 3
Stokjes. Het eerste voorpandje Is dan
klaar en het tweede wordt asm den ande
ren kant, tegenovergesteld, gehaakt.
Het haakwerk wordt dan onder een
vochtlgen doek gestreken, waarna de
mouwtjes en zijnaden worden dichtge
naaid. Dan werkt men de mouwtjes en
het jasje rondom af met *n paar toert’es,
bijv.: 1 gaatjestoer van 1 losse st. 1 stokje
en daarop telkens 3 losse st. 1 vaste st.
jfwel met enkel vaste steken.
Zoj men wil kan men door de gaatjes
■n héél smal lintje rijgen of ’n draad van
dikkere wol in afstekende kleur.
Volgens ditzelfde patroon kan men een
bijpassend mutsje haken. Voor 'n jongetje
lijkt me 'n muts- met groeten pluim In
't midden wel het aardigst. Men haakt
dan eerst het benoodlgde aantal los-e
steken voor den omtrek van het hoofdje.
en werkt daarop in de rondte het patroon
tot het werk ongeveer 18 a 20 c.M. hoog
Is. Het ondergedeelte wordt dan met ’n
vasten steek afgewerkt en het bovenge
deelte vast bijcengeregen en bekroond
met ’’n dikken pluim of pompen.
om uit. Vervolgens drukken we da rest
van het motief, de steeltjes en verdere
blaadjes met carbon over op het kleed
zelf en gaan deze lijnen borduren.
ANEMOON.
We reekenen de bloemen op het gekleur
de linnen, knippen uit, rondom een vier
kantje Urmen latend (zie teekening), zoo
dat we het geheel op het laken kunnen
rijgen.
Eieren met tomatensaus.
U neemt zooveel eieren als huisgenoo-
ten aanzittep of de helft daarvan. Deze
worden hard gekookt, ongeveer zes A
acht minuten, vervolgens gepeld. Dan
snijdt u ze in de lengte doormidden
en legt ze op een schaal.
Voor de tomatensaus verwarmt u vier
afgestreken eetlepels bloem met een half
ons boter tot een gladde massa. Van een
bouillonblokje maakt V een halven liter
bouillon. Ook kunt U een halven liter
overgebleven groentennat ervoor gebrui
ken. In dat vocht laat U vier middel
matige tomaten of vier lepels tomaten
puree met een fijngesneden uitje gaar
koken. Het vocht wordt gezeefd en lang
zaam roerend bij de boter en bloem ge
voegd. Na eenlgen tijd doorkoken wordt
de saus over de eieren gegoten. Heeft
nog wat tematen over, dan kunt u hier
mede de schaal garneeren.
Eieren met mosterdsaus.
De eieren worden hard gekookt en in
tweeën gesneden op een schaal gelegd.
Vier eetlepels bloem worden op een
zacht vuurt Ie met een half ons boter
vermengd. Een halve Uter groentennat
of bouillon wordt warm gemaakt
langzaam
voegd. De
ten doorkoken, vervolgens gaat de pan
van het vuur en roert u er een eetlepel
ken, en met een warmen bout platpersen.
Hierna wordt aan den onderkant van de
mouw de 4 c.M. breede zoom Ingeregen,
waarna ook onder aan de jas, nadat ge
u vooraf overtuigd hebt, dat deze gelijk
hangt. Hierna zet ge de mouwen in, waar
voor ge den mouwnsald 4 c.M. meer naar
By tlkfoLroon awtfc tit vev hM
in het pannetje glijden. Het vuur word»
lager gezet en nu ziet u langzamerhand
het wit der eieren stollen. U schept ze
met een schuimspaan uit de pan en legt
ze op een schaaltje waar ze met een
sure saus overgoten worden.
Voor zure saus wordt een el goed ge
klutst in de kom. Op een zacht vuurtje
vermengt u een half ons boter met vier
afgestreken eetlepels bloem tot een
gladde massa. Daarbij voegt u langzaam
een halven liter groentennat of bouil
lon al roerend en laat de saus eenige
minuutjes doorkoken. Dan gaat de pan
van t vuur, een flinke scheut azijn naar
smaak gaat erdoor en roerend wordt de
saus bij het geklutste el gevoegd.
Ziezoo, u kunt alweer aan den slag.
Ik hoop echter, dat t u niet vergaat
als die oude tante van me. Deze had op
een dag toch zulke heerlijke recepten
over verkensvleesch In de krant gevon
den. Op wel twaalf manieren kon je alls
mogelijke deelen van een varken braden,
koken en roosteren.
't Gevolg was dat haar huisgezin een
goede veertien dagen achter elkaar var-
kens-recepten uit de krant at, in den
goeden zin bedoeld dan. Toen ze ein
delijk tot het besef kwamen, om te pro
testveren. waren gelukkig alle recepten
afgewerkt. M n tante betreurde het later,
dat ze bij haar thuis zoo weinig animo
hadden voor varkensvleesch. de recepten
waren nou net zoo goed gelukt.
De gezonde, geïd verzorgde zuigeling
is rustig. Men hoort hem haast niet en
bU is steeds goed gehumeurd, een feit,
waaraan menig volwassene een voorbeeld
kan nemen. Wanneer dus de moeders bü
ons komen met mededeellngen, dat het
kind zoo lastig is. dan kunnen wij zeker
zijn dat er een of ander hapert, hetzjj
bij het kind zelf, hetzij bjj de verzorging.
Indien het geneeskundig onderzoek
geen afwUklnren doet vinden kan men
met vrij groote zekerheid aannamen, dat
het kind gezond is en vrij van ziekte. De
zuigeling toch is uitstekend te onderzoe
ken en de verhalen, die wjj zoo vaak
hooren: „men moet er maar naar raden,
want hij kan nog niets zeggen”, nu. die
hebben niet veel om het Hjf en kunnen
wij gerust onder de rubriek leuterpraat
indeelen. In de eerste plaats is het geen
nadeel in veel gevallen als de patient
niets kan zeggen. Hoeveel patiënten doen
willens en onwillens onjuiste mededeelln
gen. De hartlijder begint met maagklach
ten. de maaglijder begint vaak met hoofd-
pUn en zoo zUn er ontelbare voorbeelden,
waar de mededeellngen van den patiënt
er nu juist niet toe bijdragen om het
onderzoek te vereenvoudigen. Bovendien,
en hier heeft de kinderarts een groot
voordeel, reageert de jonge zuigeling zoo
scherp in vele opzichten dat een diag
nostiek mogelijk is. welke wü bU vol
wassenen niet kennen. De zuigeling toch
spreekt een taal, die door den deskun
dige niet misverstaan behoeft te worden.
Ook voor de moeder geldt deze redr-
neerlng. want een verstandige moeder is
toch steeds de beste en zorgvuldigste
waarneemster. Zij heeft echter eenige
practische feitenkennis noodig om haar
te maken tot de verpleegster bij uit
nemendheid.
Wjj zullen hier enkele artikelen wijden
aan die practische feiten, wier kennis on
ontbeerlijk is voor de verzorging van zui
gelingen. Wfj moeten hier onderscheiden
tusrehen jongere en oudere zuigelingen,
want het is duidelijk dat hier bij «en
sterk groeiend organisme het ouder zijn
van enkele weken of maanden reeds groot
verschil maakt.
Ik zal hier niet streng de chronologische
volgorde betrachten maar hier en daar
een greep doen uit veel en mij bjj de
keuze vooral laten lelden door de fouten,
welke ik in de praktijk het meest waar
neem.
Zoo maakt men bij eiken toer aan
weerskanten 3 stokjes of 1 gaatje bij. tot
men In het geheel 19 strepen heeft van
stokjes en 18 strepen van gaatjes. Dan
zijn de mouwtjes lang genoeg en haakt
men nog 11 toeren.
Dan begint het halsje. Men haakt nu
verder op acht strepen stokjes en 7
strepen gaatjes voor het rechter voor
pand ie. Aan den kant van de mouw moet
het werk recht blijven, aan den kant van
het voorpandje meerdert men als volgt-
1ste toer: gewoon/het patroon volgen,
dat eindigt met 6 «fokjes.
•de toer: beginnen met 3 losse st. en
7 stokjes haken in plaats van 6.
3de teer: aan het einde van den toer:
8 -tokjea.-S losse st., 1 dubbel stokje.
4d« teert beginnen met losse st 3
anderen draad 3 lossa at. bij en haakt
ook daarop nog 3 stokjes.
BU den 31sten toer begint men met 6
los-e st. en eindigt met 3 losse, en 1
dubbel stokje na de 8 stokjes. Dan zet
men weer 3 losse st. meer op, voor den
volgenden toer.
pat-oon zijn gemak-
keljjk te maken. Voor
den voorkant zet ge
een rechthoek op,
welke 65 c.M. lang en
33 c.M breed is, dan
aange
er in
legt U ze op een verwarmde schaal en
bestrooit het zaakje met peper en zout.
Schotscbe ribjes.
In de heete boter worden zooveel snee
tjes brood, ontdaan van korst, gebakken
als er personen aanzitten. Als ze aan
een kant bruin zijn, keert U ze om en
breekt u voorzichtig op elk sneetje een
el. Een deksel gaat op de pan en dan
laat U de eieren bakken, tot het wit
voldoende gestold is.
Vruchten- of groentmomelet.
Vier, eieren worden stevig geklopt,
daarbü voegt u vier eetlepels water, wat
peper en zout.
In de koekenpan wordt wat boter heet
gemaakt. Het eiermengsel wordt er lang
zaam doorheengeroerd. tot het begint te
stollen. De omelet laat u nog even
in de pan liggen, vervolgens wordt ze
op een verwarmden schotel gelegd. Op de
eene helft legt u zachtjes gewarmde
spinazie uit de bus. waardoor een stukje
boter en wat nootmuskaat Is gedaan. De
andere helft slaat u er over en de omelet
is klaar om opgediend te wwden.
Indien u nu voor vulling vruchten ge
bruikt, b.v. gedroogde vruchten als ap
peltjes. abrikozen, gemengd fruit, dan
klopt u de eieren zonder peper en zout.
Gepocheerde eieren met zure saus.
In een pannetje wordt water aan de
kook gebracht. Als ’t water kookt, voegt
u er wat zout en een scheutje azijn bü-
In een kopje breekt u telkens gen el en
kijkt zorgvuldig na of er geen dopretjes
zijn meegevallen. Daarna laat u het ei
terkant van de jas opstikt, en
den anderen kant overzoomt.
Bij de revers zoomt ge kraag
en revers tegen elkaar in,
zoodat de naad platter wordt.
De voerlngjas stikt ge in
elkaar, waarna ge deze langs
tegenbeleggen. hals, onderkant
en onderkant der mouwen
De knoopegatcrf'ffi^aKt ge m ae nmrer
helft op 23 C.M.. en 35 c.M. vanaf den
onderkant en 3 c2A. vanaf den kant.
Hierna wordt de Jas flink geperst, ook
de aangegeven breuklijn, waarna ge de
knoopen aanzet. In den rug maakt ge
een ceintuurtje, dat ge 30 cM. lang cn
10 cM. breed knipt, dubbel stikt, en 13
cM. onder het armsgat in den zijnaad
vastmaakt.
Het hieronder beschreven gehaakte
jasje voor *n jongetje van maanden a
van l*n schouder gemeten, ongeveer Tl
eJ4. -ang; wjjdta van óen geheelen om-
trsfc onder de armpjes: 66 c.M. Het pa
troon bestaat uit stokjes met om de 6
Stokjes 1 gaatje, waardoor strepen ge
vormd werden.
Men begint aan den onderkant van het
rugje met 99 losse st.: haakt 1 stokje In
den Sden st. en 1 rt in den «den et.; 3
losse st. 2 st. overslaan, 6 stokjes in de
volgende 8 st. en verder steeds 2 losse st.
3 st. overslaan en 6 stokjes Ir. de volgende
8 st. Aan het eind van den toer komen
dan weer 3 stokjes.
Voor den 3den toer haakt men 3 losse
st. In plaats van het 1ste stokje en ver
der overal 1 stokje boven ieder stokje
van den vorigen toer en 2 losse st. boven
de vorige losse. Zoo haakt men In het
geheel 19 toeren. Dan beginnen de
mouwt.les.
BU den 20sten toer haakt men daar-
vooy 3 losse st. meer er, begint den toer
met stokjes In p'aats van 3. Aan net
«inde van den toer haakt men met *B
kunt ge alle
geven maten
afteekenen. Van het
tegenbeleg maakt
dan even apart een
patroontje. Hierna
legt ge alle patronen
op de stof, waarna
ge ze met een naad
uitknipt, terwijl ge
onder aan de Jas en
4 c.M". WéëdefiTbom'aanknipt Zoo de stof-
breedte het toelaat, word*, het tegenbeleg
aangeknipt, zoodat we dan aan den kant
geen naad krijgen. Zoo niet, dan worden
deze op den goeden kant van de jas langs
gestikt, tot aan het kruisje, dus 5 c.M.
voorbij het hoekje. Hier geeft ge een
knipje, waarna ge de revers naar den ver
keerden kant toe omhaalt, en ze daar
stevig op de jas vast rijgt. Hierna kunt ge
schouder-, zU- en mouwnaden dichtstlk-
Fleurlg zal het staan voorjaarsbloemen
als appliqué-werk te maken op een ont-
bUtlaken. theekleed, of op een bedsprei
in de slaapkamer. Voor een vierkant
klPed, passend op een ronde tafel, is het
allerliefst. De tulp, de trompetnarcis en
de witte narcis zien we vergroot getee
kend. De tulp knippen we uit rose of
zacht lila linnen, de trompetnarcis alt
geel en de witte narcis uit wit linnen.
stokjes. Dan 2 losse en 8 stokjes bovêR
de vorige.
5de toer: eindigen met 3 stokjes.
«dr toer: beginnen met 4 stokjes boven
de 3 vorige.
7de toer: eindigen met 5 stokjes boven
de 4 vorige.
8ste toer: beginnen met 8 stokjes boven
de 5 vorige.
9de toer: eindigen met 8 stokjes.
lO.iz loer: beginnen met 7 stokjes boven
de 8 vorige.
11de loer: eindigen met 6 stokjes, 2
losse st. en 1 dubbel stokje.
12de toer: beginnen met 2 stokjes..
13de loer: eindigen met 3 stokjes boven
de 2 vo:ige; verder blUft de voorkant
recht.
14de toer: gewoon het patroon volgen.
Hiermee is het mouwtje zoover klaar en
haakt men niet meer op de laatste 2
strepen stokjes. Bjj den 15den toer wo-dt
het werk daar dus omgekeerd, voor den
16den toer.»
De volgende toeren maakt men bjj het
mouwtje steeds zooveel korter als ze bü
het begin van ’t mouwtje langer werden
tot het heele mouwtje klaar is; dan
haakt men nog 19 toeren, volgens pa-
wer den zeer jongen
zuigeling.
In een vorig artikel schreef ik reces
dat de Jonge zuigeling moeilUker zijn
lichaamstemperatuur constant houdt dan
een ouder kind. Wij r>;’len dus moeten
waken tegen afkoeling en oververhitting.
Tegen afkoeling behoef Ik niet vaak
fo w-a-rschuwen. behalve bij te vroeg ge
borenen. Maar overigens is men van dit
punt wel zeer goed doordrongen en komt
de jonge zuigeling op dit punt niet te
kort. Wel moet ik herhaaldelijk waar-
schuwen voor het omgekeerde, de over
verhitting. Het is hier vooral een over
matige kleedlng welke de warmte-afgifte
belemmert en dus de warmtestuwlng in
de hand werkt. Als een jonge zuigeling
dus onrustig en lastig is. is een van de
eerste dingen, waar men op letten moet.
zUn temperatuur. Een thermometer waar
mee tegenwoordig ieder kan omgaan,
geeft hier voldoende uitsluitsel. H-t is
geen zeldzaamheid, dat hier dan hooge
temperaturen 3940 gr. voor den dag
komen. Met een lauw badje, verminde
ring van de hoeveelheid kleedlng en be
dekking, verwijdering van de ic^ilk. is in
veel gevallen het kwa>d verholpen.
Een ander eenvoudig feit, dat onnut
geeft bU den jongen zuigeling en dat maar
al te vaak miskend wordt, is dorst, liet
is merkwaardig hoe weinig het tot de
moeders doordringt dat ook een zuige
ling dorst kan hebben. Deze dorst moet
gelescht worden niet met voedsel, niet
met melk, maar met water, eenvoudig
met frisch ongekookt water uit de water
leiding. Dat aan een zuigeling bij deze
gelegenheid bijna steeds gekookt water
wordt aangeboden is weer een van die
ingeroeste dwaasheden waarop niet ge
noeg gewezen kan worden. Gekookt water
is al 'n zeer flauwe onaangename drank.
Trouwiens onze waterleidingen leveren
zulk prachtig water, dat men daar wer-
keljjk zich geen ziekte mee op den hals
haalt. Zoo iets is alleen dienstig voor
hyperh.vgtënisten, die dan zeker ook van
steriele vorken eten!
Ik heb hier enkele alledaagsche feiten
genoemd, welke tot onrust kunnen leiden
bü den jongen zuigeling. Er zijn er nog
tal van andere. Hierover echter in een
volgend artikel.
Benoodigd: 140 M. stof van 1 30 M.
breedte, 1.40 M. voering van 80 c M.
breedte, 4 knoopen. Maten: Bovenwijdte
70 c M., lengte 64 cJd., mouwlengte 40
cM.
Ge maakt het patroon op de aange-
Rug-, mouw- en kraag-
mosterd door. De saus is dan klaar
over dc eieren gegoten te worden.
Eieren met kerrysaus.
De hard gekookte eieren worden ge
peld en in vieren gesneden op een
schaal gelegd Kerrysaus maakt U. door
een half ons boter met vier afgestreken
eetlepels bloem te verwarmen met een
fijngesneden uitje en twee theelepeltjes
kerry, zoodat het een mooi lichtgeel
mengsel wordt Vervolgens roert U er
een halven liter groentennat of bouillon
warm bü en laat de saus nog even door
koken. Daarna wordt de saus gezeefd en
over de eieren gegoten.
Eieren met pikante saus.
De hardgekookte eieren worden gepeld
en in de lengte doorgesneden op een
schaal gegroepeerd.
Voor de saus neemt U een halven liter
groentennat. bouillon, of melk met wat
zout In dit vocht worden eenige kruid
nagelen, een laurierblad, Spaansche pe
per. een stukje foelie en een plukje
thijm uitgetrokken en verwarmd.
Een klein uitje wordt bruin gefruit
met een half ons boter en vier afgestre
ken eetlepels bloem. Daarbü wordt de
warme kruldenvloelstof geroerd met
twee tomaten of twee lepels tomaten
puree. Op een klein vuurtje laat U de
saus een half uur doorkoken.
Een afgestreken eetlepel aardappel
meel of maïzena wordt met water ver
mengd en bü de saus geroerd. Vervol
gens wordt de saus gezeefd en over de
eieren gegoten.
Voor garneering gebruikt U eenige
takjes peterselie.
Roereieren met kaas.
Vier eieren worden stevig geklopt.
Daarbü komen peper en zout en de over
gebleven gesneden of geraspte kaas, met
drie eetlepels melk.
In een diep pannetje wordt wat boter
gesmolten. Het mengsel wordt erin ge
roerd net zoo lang tot de eieren flink
gestold zün en alles een dikke gebonden
saus is geworden. Dan komen nog eenige
takjes fijngesneden peterselie erbü en
kunnen de roereieren op de schaal ge
legd worden. Met de overgebleven peter
selie garneert u de schaal.
Spiegeleieren met ham.
In de koekenpan wordt wat boter heet
gemaakt. Daarin worden zooveel plakjes
ham gelegd als er personen aanzitten.
De ham wAdt gebakken, vervolgens
wordt op elk plakje omgekeerde ham een
ei uitgestort en zachtjes gebakken, tot
bet wit gestold ia
Spiegeleieren met tematen.
De boter wordt in de koekenpan heet
gemaakt. Daarin stort u de eieren uit
en legt naast elk ei een plak tomaat
Als de eieren voldoende gebakken zün
voren neemt dan den zünaad.
Den kraag stikt ge dubbel,
waarna ge dezen aan den ach-
behulp
stukje
be
m
te
den geborduurd.
De tulp fes-
tonneeren we
met donker lila,
ook de verdere
sftrekenlng; da
witte narcis
pordt met geel
omgewerkt, het
hartscho'.eltje
met rood, de ge
le narcis wordt
met dieper geel
afgewerkt.
De bloemen
worden één voor
één op het kleed
geregen. ga-
1 werkt en rond-
om uitgeknipt.
Het breede tul-
l penblad wordt
1 licht groen lin
nen n?et don
kergroen omge
werkt. De ner
ven worden met
een eenvoudlgen steek gebor
duurd. Alia andere steeltjes en
blaadjes worden direct op bet
laken geteekend en gebor
duurd met licht groen. Zeer
mooi is dit frissche patroon
ook voor een bedsprei.
Door roepen en blezen,
middenstukken of blokken aan
elkaar te ze:t?n kunt u aelta
het smalste goed tot een bed-
i
sprei verwerken.
De kleine teekanln-
getjes onderaan geven
een idee van de verdea-
llng van het appliqué.
Een geteekend pa
troon op ware grootte
kan men k ?5 ct. ver
krijgen.
Men zet dan eerst
met behulp van
een stukje car
bonpapier de drie
bloemen en het
breede blad over
op het gekleurds
linnen. We trek
ken alle lünen
zuiver na en zor
gen er voor niet
te verschuiven.
Nu festonnee
ren we de bloe
men en het blad
°P de verschil
lende boeken van
het kleed of op
de bedsprei en
uil
SU”. aM t