1
J
I
PASCHEN EN PAASCHEIEREN
SMAKELIJK ETEN
GEHAAKTE KANT EN
ENTREDEUX
SMOCKJURKJE
VOOR MEISJES VAN 1 TOT 2 JAAR
1
GEBREIDE HEERENHANDSCHOEN
DE BRUID
PASCHEN
I
I
IG
LD
OP VERZOEK
'S
diny.
I
m-
n-
rtJ-
et-
eün
Waar je al niet aan denkt als je
OVER RIJST EN NOG WAT
tn de bios zit
OP VERZOEK
ioesiemmin g verboder
>ek.
66-6
I
der
DORA
ISO
md
POLA.
«J«M
DOKA
J
amockjurkje kunt gc maken van' mousse-
AM.
J. K. W.
m.
jur
jen
?er
andere, wollen,
bet mouwtje
hte
*ar
cm
at
een
Irte
•et.
:h-
Une. of een
soepele stol. Ge maakt van
rd.
10.1
hi
nt
ing
to
pe!
rk-
an
it-
tn
len.
er-
de-
ter
rs-
ei-
de-
*P.
cn-
um
te
ran
ln-
len
een
sn-
3n-
*n
Bdr.
□n-
‘>P
er-
ec-
te 5
ven.
vangt
raad
ro
ser
inl-
een
'41
ne-
anr
zen
in
de
Kh
ge-
Ign
3en
ns-
eur
ocp
der
het
in-
rbij
or
en
r
Irw
nu»
tak
F,
ut-
•eft
ar-
iat
erd
ger
en.
ran
jen
ran
‘ier
ger
F.
nis
len
oe.
LOO
>ep
sn-
an
vlet
ee-
Me
dat
oe-
m-
Paschen te een hoog Kerkelyk feest.
Maar ook tevens een feest dat In Intie-
tnen huteeiyken kring gezellig en vroo-
iyk gevierd kan worden. Immers daar
mede halen we de banden der huiselijk
heid en de huiselijke banden weer eens
nauwer toe. Wij. ouderen, gedenken de
heerlijke Paaschdagen onzer Jeugd, door
jnze moeders vooral zoo prettig voor Ons
gemaakt en wij moeders doen op' onze
beurt evenzoo voor Onze kinderen.
Reeds wekenlang van tevoren verheu
gen zij zich op wat Paschen hun thuis
-al brengen. Met schitterende oogen be
den zij al de heerlijkheden aan choco
lade- en sulker-Paascheieren. die in de
wnketbakkers-etalages en bij chooola-
erieèn uitgestald zijn en zy maken In
We zien de laatste Jaren veel minder
brulden, d.wx. echte feestelijke bruiden
met 'n sluier en o. anjebloesem. Of hst
uit bezuiniging is of om de een of an
dere reden van .meue Bachllchkelt", we
ten we niet, maar veel meisjes geven er
op 1 oogenbllk de voorkeur aan, om te
trouwen in een mooi mantelpakje of een
gekleeds Japon. Toch sou het Jammer
sUn. als ook hiervan de romantiek zou
verdwijnen en wij willen graag het onze
bijdragen, om veel verloofde meisjes te
Inspipeeren tot den echtsn tradltionselen
bruidstooi! Werd vioeger bijna uitslui
tend satijn voor een trouwjapon gebe
zigd, thans zien we hiervoor verschil
lende fjjne weefsels gebruikt, oa. crêpe
de chine, crêpe georgette, crêpe »fri;ain.
al of niet versierd met witte kant.
Fig. 6462 is eenvoudig van snit, maar
zeer geschikt voor ’n zware crêpe satin.
De rok hangt klokkend tot op den giond.
wy zien een heupvolant, die van ach
teren in twee smalle sleepjes eindigt. Het
zon op-
de
m
1 stokje. 3 lo-se. 3 stokjes
BIJ het symet ische patroon zullen
zeker de meest? onzer lezeressen dit reeds
zelf ontdekt hebbzn.
In de be-chrlJvtng van bovenstaand
patroon Is 'n kl;ln foutje geslo;:en. BIJ
den 5der> toer rtiat aan het eind:
3 stekjes. i loze. 2 stokje».
Dit moet zjjn:
Benoodlgd: 1.25 M. stof van 80 c.M
breedte, MO M. lint. 3 drukknoopjes Dit
ep van boven een gaatje Inprikt. De to-
houd wordt er dan uitgeblazen. Deze kan
'weer dienen voor pudding of vla of ge
bak. De uitgeblazen eieren worden eerst
goed schoon gemaakt met zeepsop. afge
droogd en met benzine afgewreven. Dat
vergemakkelijkt hot toekenen of schil
deren op de eieren. Hoe minder kunstig
dat gebeurt, hoe beter. Voor het manne
tje hebt ge twee eieren noodlg. één voor
het hoofd, één voor den romp en met
wat ondeugende fantasie kunt ge er zelf
zooveel fraais en moderns aan brengen
als ge zelf maar wilt. Armen en boenen
worden van gekleurd papier gemaakt en
er met lijm aan vastgekleefd. Voor de
oude-mannenkoppen nemen we leder eén
el, teekenen er met verf een leuk gezicht
op en plakken er haren, baard en snor
aan vast. De dame kunt ge oud of jong
doen 'zyn. Het hoofd Is een uitgeblazen
ei. de romp een groote hazelnoot met
zilver of goudpapier beplakt. Door do
noot wordt een staafje hout gestoken,
dat In het gaatje van het ei past. Om
den hals een sierlijke strik van lint of
papier. Het rokje wordt gemaakt van een
stukje stevig papier, dat kegelvormig ge
vouwen wordt en vastgeplakt. Dan de
hazelnoot van boven erin vastplakken en
van onderen het rokje gelijk knippen. De
gameering en het schortje worden erop
geschilderd; liefst zoo fantastisch moge-
UJt
De Paaschvogel vraagt ook één eier
schaal. De pooien bestaan uit omgebogen
haarspelden, die met wat roode lak aan
den romp worden vastgehecht. Hals, kop
en snavel maken we van een staafje was
en hechten we ook met lak aan den
romp. Vervolgens-allee met Ujm bestrij
ken en met veeren versleren en zorgen
voor een flinke kam en staart. De oogen
zijn een paar krenten.
De eieren kunnen ook van teekenlngen
voorzien worden. Daarvoor neemt men
echter hardgekookte eierenhet eene,
hierbij af geheelde/wordt donkerrood ge-
Voor den pink breit men 4 toeren min
der dan voor wijs- en ringvinger. Hier
worden alleen de 4 st. van den ringvin
ger opgenomen en geen st. meer oil op
gezet.
Voor den duim neemt men eerst 8 fct.
op in de 4 st. welke hier opgezet werden;
de overgehouden 22 st. verdeelt men
over 2 naalden en breit den eersten toer
volgens patroon: 1 r. 1 aver.
Volgende toer: aan den achterkant
van den dul’n. dus by de opgezette st.
begint men aldus: 2 st. r. samenbr. 1 ever.
1 r. 3 st. aver, samenbr. verder: 1 r. 1
aver.
Volgende toer: 1 aver. 1 r.
Volgende toer: 3 aver, samenbr. 3 r.
samenbr. verder: 1 aver. 1 r.
Verder breit men nog 30 toeren in oa-
troon en men werkt ten slotte den duim
af evenals de vingen.
Men kan den tweeden handschoen
precies eende- b-e'en, daar ze aan beide
kanten hetzelfde zyn.
blaadjes van selderij of peterselie. Daar
na stevig in een doekje wikkelen en in
water hard koken. Als de doek daarna
verwijderd is, vindt men den vorm der
blaadjes in groene kleur op bet ei. Met
een fijn penseeltje en groene verf teekent
ge dan de steeltjes en bladnerven «r-
tusschen en ge hebt werkelijk Iets moois
en aardigs bereikt.
Zoo zou ik nog veel kunnen vertellen,
maar ik laat het. nu ge op weg «yt ge
holpen. aan uw eigen fantasie over cm
nog meer te bedenken.
We hadden t daar straks even over
het Paaschhaasje en den Paaschvogel.
Volgeru een oude legende sou de Paasch-
haas vroeger een vogel gewpest zijn. En
daarom zou de Paaschhaas dan ook nu
nog eieren kunnen leggen. Vooral in
i.t'chland Is die legende nog zeer leven
dig en op vele Dultsche Paa chkaarten
zl^t men dan ook dikwijls den Paaschhaas
„VroollJke Paschen" wenschen. Een sym
bool van nieuw leven In het nieuwe
voorjaar. Zooals Paschen. het feest der
opstandir-g. voor ons Katholieken ook
beteekent nieuw leven.
nlg toe bijdragen om de algemeens vroo-
'Ikheli te verhoogen. En dan het dame
tje (flg. 4); zal «y niet de aandacht trek
ken evenals de wonderbare Paaschvogel
die zoc trotsch daar zal staan bij net
bordje op tafel? En voor rJ die leuke din
eetjes hebt ge toch maar zoo weinig
materteal noodlg. Enkel wat uitgeblazen
rieren, wat gekleurd papier, wat kippen-
veertjes, wat was en laz en wat Imitatle-
laar of gekleurue wol.
Eieren uitblazen? Dat Is een voorzich
tig werkje. Gave, rauwe eieren worden
ervoor genomen, waar men van onderen
en het bovenstukfe even een patroontje:
het rokje te recht. Hl?rna legt ge de pa
troontjes op de stof Het bovenstukje
wordt naast het rokje weggeknlpt. Onder
aan net rokje wordt nog 5 c.M. extra voor
zoom bijgerekend, bij het mouwtje 3 c.M
terv yi ge verder alle, met een 1 cJ4.
oreeden naad uitknipt. Hierna wo-den de
naden van het rokje gestikt, en onderaan
een 5 c.M. breede zoom ingemaakt. Het
rokje wordt bovenaan Ingerimpsld: hier
voor neemt ge steeds op S c.M afstand
van elkaar een weinig stof op. dit her
haalt ge 9 onder elkaar Dan haalt ge
dit in tot een breedte van 26 cM.. waarna
ge hierop een smocksteek naar keus-'
werkt Op dere'fde manier worden d”
mouwt'es op 3 c.M. vanaf den ond-rkan!
ingenaaid tot op 14 c M. wijdte en ge-
smockt Hierna worden de schouder- en
mo’*wraden gertlkt. middenvoor aan
beide kar ten een 2 c.M. breed zoompje
Ingemaakt. Hierna wordt onder aan het
stvk'e een inslag gereven, waarna dit op
net gesmeekte rok’e wordt gestikt. He’
hal-'e wordt met een schuin blesie naar
den v-rkee-den k«”t cf’ewerkt. BIJ het
lnret‘en der mouwtjes neemt redennaa.1
3 c.M meer naar voren dan den zijnaad.
Het kraag'e knipt ge van dubbele stof
waarna h't langs den btdtenorotrek wordt
gestikt, omgehaald, langs de halslijn
teven elkaar ine—l»~*n en vtrvo’-ens oo
he* Jurk*e geregen. Hierna zet ge de druk
kno-ojes aan, en ter afwerking nog het
lintje.
kleurd door het te koken in water met
spaanders van Pemambuco-hout. Met
een stukje glas krast men er dan de tee-
kening op; het andere Is een el. dat men
vóór het koken beplakt met kleine groene
vermaning tot vernieuwing des gcestes
Broeders, doet nu het cude zuurdeeg
weg, opdat ge een nieuw, versch deeg
moo-t wordenrii zljt imm-rs als onge-
dee-emd brood’ Want ons Pascha is ge-
s’acht. dat is Christus'
lakt ons dus feest vieren niet met hel
en-de zuurdeeg noch m»t bet zuurdee’
van zonde en ongerechtigheid, maar mei
de ongedtesemde brooden van reinheid
en waarheid. Cm. V. 7-8).
Paschen Is een feest van geestellik-
ve-n-euwing door de onstandlng van den
Verrezen Christus, die ons tegemoet
treedt bij Zhn verhe-rlljkt graf met Z’in
stralende belofte: Zie. Ik maak alles
nl-uw in Een nieuw deeg zult gij voor
Mij worden!
Wonderlijke harmonie van vernieuwing
an natuur en bovennatuur voor den
n’-n-en n-ensch oo de nleu-re aarde!
Toen Friedrich Wilhelm F*errt»r eens
op zu’k een al’es vernieuwenden Paa-ch-
moryen ontwaakte in zijn hotel nabd
den D*m van Keulen, we-d hij getroffen
door een wonderbaar d”rt van merel en
nachtegaal in de bloeiende vlie-struiken
rond'm den Dom. nu eens zacht-zwellend
als het cer-te schuchtere green der
struiken, arana donker en vragend, dan
weer Jube!end en trillend van blijden
lente'vst vol rijke beloften en teederheld
tot alles we-r stil werd "m daarna
opnieuw te ontwaken in diepe hart
roerende tonen, bang en weifelend. Jube
lend en hijgend
Dan valt plotseling uit de hooge
donkere torens van den Dom een' hemel-ch
klokkenspel in dit aardsch gezang, dat
met de zekerheid van het eeuwige woord
over het schem-rende land het onver
gankelijke eeuwige Licht en Leven aan
kondig. Halle!u'ah! ,Jk ben de Ver-
rijzen!* en het Leven!”
En nu antwoorden de klokken der*
andere toren* steeds rijker en machtiger
en doen de blauwe luchten trillen met
hun gedaver.
Een oo*enbllk zwijgt het klokkengelui
Uit de bloeiende vlierstruiken schalt noc
rens het *a-dscbe lied, als een antwoord
van het schepsel tot den Eeuwige, tot
dat een nieuwe storm van klokkenrtem-
men losbreekt uit de torens. Hallelujah!
Zoo lijkt het wel. alsof er in dit
k'ok’-en'-pel een hoogere lente galmt,
alsof het lied der aarde tot de liturgie
der hcmels-be rt-mmen we-d on—vo-rd
en gelouterd meeschalt in het loflied der
hno-rert wereld.
Natuur en bovennatuur klinken op den
Paaschmorgen geheimzinnig samen en
harmonieeren wonderbaar onder de he-
melsche leiding van den Verrezene
•Christus. b!z. 196)
„Laat ons dan den nieuwen mensch
aantrekken, die geschapen 1* naar God*
beeld in wa~e «rer-chtlgheid en heilig
heid." (Ephea. IV, 24)
C. VIS, Rector.
Deze week zat Ik In de bioscoop en
zag een beroemde Afrikafüm met alle
maal oei woudbewoners, gezell.g donker
glimmend, rond en welgedaan, en die
ronde figuurtjes deden me Ineens aan
geweldige hoeveelheden rijst en bana
nen denken, hoewel ik in de film geen
enkelen bananenboom heb bespeurd,
evenmin tets wat op rijst geleek.
t Heeft me zoo door mijt, hoofd ge
spookt. dat ik u late over rijst ga ver
tellen.
Er zijn verschillende soorten smn rijst,
maar of u nu groote of kleine korrels
koopt, glanzende of doffe rijst, de voe
dingswaarde blijft *t «elfde.
Dan bestaat er ook nog ongepelde
rijst. Deze Is weer veel duurder en wei
nig populair, want de smaak verschilt
nogal. Ongepelde rijst voedt heel gauw
en men kan er veel minder van op dan
van gepelde.
Rijst kan uitstekend dienen ter ver
vanging van aardappelen en wordt ook
als toetje gebruikt
Vandaag ga ik u eenige recepten ge-
waarln rijst de aardappelen v«r-
in vleeschloose maaltijden. Ik
u aan met de va'tmdagen wat
groentenbouillon In voorraad te maken,
die dienst kan doen voor soepen, rijst-
berelding en sausen.
Voor groentenbmlllon maakt U twee
groote preien, een selderIjknol. eenige
worteltjes, wat koolraap, bloemkool en
twee aardappelen in de schil schoon en
snijdt alles fijn In de pan fruit U in
een half ons boter twee gesneden uitjes,
daarbij voegt U de groente en laat ze
zes minuten t teven. Vervolgens neemt
vier liter wa'.er met wat zout en kookt
hierin de gestoofde grosnte ongeveer een
uur. Wordt deze bouillon voor den maal
tijd opgediend, dan st: ooit U In den kop
met inhoud wat nootmuskaat.
En met dit boulllonaanloopje komen
we op de rijst.
Risotto.
Vier kopje* rijst worden gewasschen.
Dan laat ze uitdrulpen. Twee fijnge
hakte uitje* worden met de rijst ir. een
half on» boter gefruit. Dan voegt U er
ande:halven liter heeten groentebouillon
bij met wat zout en nootmuskaat. Het
deksel gaat op de pan en de rijst wordt
twintig minuten op een klein vuurtje
gaargekookt. Indien te erg droogkookt,
voegt er nog wat groentebouillon b\).
Voc dat O de rijst opdient, mengt U er
een half ons geraspte kaas en een half
ons boter door
Rijstrand met spruitjes, wortelen of
donerwtjes.
Vier kopjes rijst worden gewasschen.
Twee fijngehakte uitjes worden met de
uitgedropen rijst gefruit in een kluit bo
ter. Vervolgen* gaargekookt in ander-
halven liter warmen groentebouillon. De
rljstrlng wo dt met boter Ingesmeerd en
de rijst erin gedaan. Dan laat U het
-aakje eenige minuten zoo rtian Op een
verwarmde schaal wordt de ring voor
zichtig omgekeerd. In het midden legt D
de sp; uitjes, worteltjes of doperwtJea Bij
dit gere ht maakt botereau».
Vier afgestreken eetlepels bloem wor
den met een klein half on* boter op een
matig vuurtje tot een gladde mas»a ge
roerd Een halve liter water wordt aan
de kook gebracht en er langzaam bUje-
2 st. aver, samenbr.: verder 1 r. 1 aver.
7de toer 1 r. 1 aver.
Men breit dan nog 2 keer het patroon
van 4 toeren en de handpalm is klaar.
Nu begint men aan den wijsvinger.
Hiervoor brengt men 7 st. van de 3de
naald op de 1ste naald over, breit daar
bij 13 st. 1 aver. 1 r. en verdeelt de over
blijvende steken in tweeën, de helft voor
de handpalm en de helft voor den rug
van de hand. Bij de 20 st. voor den wijs
vinger zet men nog 4 st. op, verdeelt de
24 jt. over 3 naalden en breit daarop het
patroon tot de vinger lang genoeg te
ongeveer 37 toeren. Dan werkt men den
top af als volgt: 1 aver. 2 aver, samentr,
om en om. Volgende toer aldoor 2 zt.
aver, samenbr. Men breekt den draad
af. haalt hem door alle st. en naait hem
af aan den linkerkant.
De overgebleven st. verdeelt men over
men de 4 st. op. welke voor den wijsvin
ger bij opgezet waren, breit de st aan
3 vinger*. Voor den middelvinger neemt
den kant van de palm, zet 4 *L bjj op
en breit dan de st. aan den anderen
kant De »t. worden weer over 3 naalden
verdeeld, in natroon gebreid 4 toe
ren meer dan bij den wijsvinger en
evenals deze afgewerkt
De ringvinger wordt op dezelfde wl’ne
gebreid met evenveel toeren al* de wijs
vinger.
roerd. Vervolgens laat de saus vijf mi
nuten doorkoken, zet ze af en roert er
nog eerflge klontjes versche boter door.
Rijstpudding met kool.
Twee kopjes rijst worden gewasschen
on gaargekookt in vijf kopjes groenten
bouillon en een kluit boter. Een matig
groote ravoyekool wordt gewasschen, van
de stronkjes ontdaan en fijngesneden.
Twes gehakte uitjes worden in de boter
gefruit en worden gestoofd met de kool,
een afgestreken eetlepel meel en een
halven Ltsr groentenbouillon tot de kool
gaar te
Dan besmeertU een puddingvorm met
boter, bestrooi hem met paneermeel en
vul hem afwisselend met rijst en kool
Een uur wordt de pudding au bain Marie
gekookt en op een verwarmen schotel
omgekeerd. HleiblJ maakt U uiensaus.
Twee uien worden in ringen gesneden.
Vier afgestreken eetlepels meel worden
vermengd en met de uien bruin gestoofd
Een liter groentenboulllon wordt kokend
gemaakt en er langzaam b'jgevoegd. Ver
volgen* laat U alles nog twintig minuten
doorkoken. Voordat U de saus gebruikt,
voegt O er nog wat peterselie bij en dient
ze ongezeefd op.
Rijst met pruimen.
Drie kopjes rijst worden gewasschen
en met zeven kopjes water aan de kook
gebracht op een groot vuur Twee ons
pruimen, die met warm water heb',
gewasschen en een nacht van te voren
in de week hebt gezet, voegt U bjj de
rijst en laat alles op een klein vuur gaar
worden, ongeveer twirt g minu'.en.
Met de rijst zet U een grooten pot sui
ker op tafel.
Rijst met appe'en.
Drie sopjes gewasschen rijst worden
met zes kopjes water aan de kook ge
bracht. Tw^e pond appelen snijdt U in
vleien en haalt de klokhuizen er uit
Met twe- kopjes water voegt U ze J>U de
kokende rijst en laat alles op een klein
vuur drie kwartier gaar koken. Desver-
kiezend doet U een ons suiker er door
en roer met een houten lepel appelen
en rijst door elkaar.
Rijst met krenten.
Twee kopjes gewasschen rijst worden
met vier koojes water op een groot vuur
aan de kook gebracht. Een ons krenten
wordt gewasschen in warm water en bij
de rijst gevoegd. Op een klein vuur Iaat
U alle* in twintig minuten gaar worden
Hierbij smaakt kaneelsaus lekker.
Roer drie af ges! reken eetlepels bloem
met een half on* suiker door elkaar en
maak er door t'evoeging van wat melk
een g'adde massa van. Een halven liter
melk brengt U met een kaneelstokje aan
de kook op een klein vuurtje Dan voegt
de bloem en suiker roerend erb'i en
laat de saus vijf minuutjes doorkoken.
Mocht U geen plfp kaneel b'i de hand
hebben, dan mengt U de fijne kaneel
met de bloem en suiker.
t I» alweer een bdhoo-1'’k praatje ge
worden. Weest U niet bang na m'in In
leiding, dat van rijsteten Vw hulsgenoo-
ten gezellig denker glimmend worden,
hoogstwaarschijnlijk niet eens Tond en
- welgedaan. Dt hoop a'leen dat ik met
deze recepten gezonde blozende rij-t-
«lachtoffers maak, die met animo Uw
maaltijd verorberen.
13de toer: als de 11de toer.
13de toer: 1 aver. 2 r. in den volgen
den st. 4 keer 1 r. 1 aver, dan 2 r. in
den volgenden st.; verder 1 r. 1 aver.
14de toer: 1 aver. 1 r. 3de toer van
het patroon.
15de en 16de toer: 1 r. 1 aver.
Op deze wijze gaat men door; men
meerdert dus om de 4 toeren, 2 st. tot er
in. het geheel 46 st. op de 1ste naald
staan.
Dan breit men den volgenden toer
aldus: 1 aver. 3 r.; 10 maal 1 aver. 1 r.
2 aver, en verder 1 r. 1 aver.
2de toer: 1 r. 1 aver. 1 r. Dan haalt
rren een d—«ad door de eerstvolgende 22
st. en houdt d'e apart voor <1—duim.
Men zet 4 st. by op en breit verder 1
aver. 1 r.
3de toer: 1 r. 1 aver.
4de toer: 1 aver. 1 r. 2 st. aver, sa-
mentr. 1 r.”l aver. 2 st. r. samenbr. ver
der 1 aver. 1 r.
décolleté is aangevuld met gedrapeerde
zyden kant.
Voor de functie van bruidsmeisje be
staat ook al minder animo. Alleen de
bakvlsschen voe.'en er nog iets voor om
achter het jenge paar te wandelen en
gracieus den sleep te dragen.
Dezen jongedame* staan lichts kleuren
en soepele stoffen aardig en gelukkig zyn
de pelerines en volants, die altyd een
feesteiyk effe.t geven, neg in de mode.
Flg. 2634. We zien hieraan een gladde
voor baan, van waaruit kleine en klokken
de strookje* vallen. De «ybanen zyn ook
eenlgszln* golvend De fichu rond den
hal* te van tule in een lichtere tint.
Flg. 2628 is van pastel, oode crêpe re
main. Het bovenstuk is geheel gedra
peerd en valt even over de bovenarmen.
De rok bestaat uit een rechte voor- en
achterbaan en is opzij versierd met drie
klokkende volants.
stilte keus of uiten openiyk hun verlan
gens, waaraan moeder en vader, al naar
gelang de beurs zwaar is. voldoen. In
ximmige gezinnen is het een drukte van
belang als de kinderen de verstopte
Paascheleren, die dePaaschklokken uit
Rome medebrachten, mogen gaan zoeken
of die welke, zooals zy meenen, door het
Paaschhaasje ergens gelegd zyn. In
andere gezinnen is het vreugde, wanneer
Je meer of minder kostbare Paaschge-
xhenken in den vorm van chocolade-
of porcelelnen Paascheleren. gevuld met
de fynste en ultgezochtste bonbon-eltje*
worden uitgereikt.
Wie echter de kinderen niet al te zeer
verwennen wil met snoepery, soms uit
paedagogtech oogpunt of om eenlg sani
tair belang, of omdat de beurs in deze
malaise-tijden zulke extra-ultgaven niet
kan lyden. maar toch graag de kinderen
wat hulselyke Paischvreugde wil berei
den, daarvoor bestaat ook nog wel raad
Kijk u bijgaande plaatjes maar eens
can, huismoedertje. Denkt u ook niet,
dat ge met zulke leuke Paascheleren uwe
.-.inderen zult kunnen verbiyden? Het
vraagt slechts even een weinig van uw
cyd en geduld om ze klaar te maken
Alleen het mannetje, dat zelf al zoo in
c'n schik schynt te zyn, zal er niet wel-
naalden als volgt: 24 st. op de eerste 2
naalden en 26 st. op de derde naald
Hierop wordt eerst 'n boord gebreid van
30 toeren 2 r. 2 aver.
Dan begint het patroon: eerst 2 loeren
I r. 1 t'rtr. en dan 2 toeren: 1 aver. 1 r.
Deze toeren worden telkens herhaald,
waardoor een aardig, schuin geribd pa
troontje onstaat. Is het patroon 4 keer
gebreid dan breit men nog 2 toeren van
het volgende patroon en begint dan aan
den duim als volgt:
1ste toer: 1 st. aver. 2 st. r. tn den
volgenden st. I st. aver. 1 at. r. 2 st. aver
in den volgenden st.: verder 1 r. 1 aver
2de toer- 1 st. aver. 2 st. r. 1 st. aver
1 st. r. 2 st. aver.: verder 1 r. 1 aver.
3de toer- 1 st. r. 2 st. aver. 1 st. r. 1
st. aver. 2 st. r.: verder 1 aver. 1 r.
4de toer: ate de 3de.
5de toer: 1 st. aver. 2 st. r. in den
volgenden st. 1 st. r. 1 st. aver. 1 st. r
1 st. aver. 2 st. r. in den volgenden st.;
verder 1 r. 1 aver.
6de toer: 1 aver. 1 r.; 7d« en 8ste toer:
r. 1 aver.
9de toer: 1 st. aver. 2 st. r. in den vol
genden st. 1 st. aver. 1 st. r. 1 st. aver.
1 st. r. 1 st. aver. 1 st r. 2 it. aver in
den volgenden st.; verder 1 r. 1 aver.
10de toer: 1 st. aver. 2 st. r. 1 aver.
1 r. en 1 aver. 1 r. 1 aver. 1 r. 3 st. aver
in den volgenden st.: verder 1 r. 1 aver
llde toer: 1 st. r. 2 st. aver. 1 r. 1 aver
1 r. 1 aver. 1 r. 1 aver. 2 r.; verder 1 aver.
Over Jeruzalem was de nieuwe
gee aan over de nieuwe wereld:
schoonste -«Ind* het begin der aarde
het stra'end Paradijs, waarin God wan
delde en twee zuivere ongerepte men-
•eben-kinderen.
De zon had nu afgelegd haar donke~
rouw-kleed van den goeden Vrijdag en
ree* met al de wondere pracht en luister
van het lichte Oosten op achter den
O'ijfberg. in sluiers van glanzend licht.
Heuvel*, palmen en temnelttnnen gloei
den van vlammend goud!
Het was Paschen. de vreu-de
priesters, de Jubel van het volk!
Van den tempel-berg schalden de zil
veren klaroenen Jehova's glorie den
nieuwen dag in over een vernieuwde
wereld l
Over straten en pleinen stroomden de
pe'«trims u!t al’e oorden van het land
naar den tempel, om Jahwe te danken
by het morgen-offer.
De zon rees hooger, de hemel stond
wijder, het licht vie! uitbundiger over
den nieuwen dag en de ve-nleuwde we
reld. De pelgrims wierpen hun k'erren
les om met uitgeslagen srmen de heer-
lykhcld van dezen ongerepten mor-en op
te var gen: om de vreugde van dit «-tra-
lend ferat In te drinken en hun Jubel
Ul’ te zin-en in geestdriftige osalmen!
Het was de zegen van 's Heeren ver-
rlJrente. dien ze onbewust genoten; de
n!»”v«e wereld hing er vol van.
Maar de lee-llngen wisten het. Ze
hadden Hem gezien, met zyn verrenen
Lichaam, schorn-er dan Je glans van het
ha-t van de zon!
Geen kr»~s van doornen meer om Z'jn
b'~dende slapen, maar een aureool van
Jicht!
Z''n.schouders niet meer gebukt onder
hrt kruis, maar 'terit geheven in Konlngs-
mrrbt en zegepraal!
G»en rpykers meer door handen en
voeten. gren lans door bloedend hart,
maar met wonden, stralend al* fonke
lende sterren!
Bo-st en lendenen, niet meer geploegd
door wreede geesetetriemen. maar omgord
van de g’orie d-r onsterfelijken
^oo groetten Hem de ryzende zon en
de wuivende palmen in Jozef* tuin, en
de hemel wierp zijn zalen open, en Ie
g! oenen van engelen daalden neer op
zyn weg.
De pelgrims In Jeruzalem wisten nier
waarom dit Paaschfeest alle andere
feesten in pracht en luister overtrof,
maar zyn leerlingen wisten het: er was
een nieuwe heeriyke da^ opgegaan ach
ter de Gaüleesche bergen: er was een
nieuw Licht gere-en over de duteterz
vallei van den dood en een nieuwe jubei
losgebroken over een vernieuwde wereld!
De schoonst» Zon was gerezen boven een
vérzegc’d g*af. vanwaar de wachters
vluchtten, bevend van schrik, verblind
Paschen Paschen,
Lulde klinke
Nu de s'ag van
Lerke en vlnke;
Nu de stem van
Mensche en dier!
Paschen. Paschen,
wydt het 'vier.
Wijdt het licht en
Pint de lampen.
Laat den verschen
Wierook dampen:
Hal’elulah!
t Jok te af
Van de do^d en
Van het graf!
,Jn die on den Troon was
gezeten, ze de: „Zie Dt maak
alles nieuw!"
(Openb. XXI-5).
door het licht, en deze Zon zou niet meer
ondergaan, in eeuwigheid, want ds Heer
was waariyk verrezen. Dit was een
nieuwe dag. door den Heer gemaakt
waarover een nieuwe wereld zich zou
verbiyden.
Pa-ch en 1* het feest der vernieuwing!
Vernieuwing in de natuur door den
s*ormendcn d-an«» van het Jonge leven
dat overal onenbloeit en de aarde, een*
'n dor-t vallei van den dood onder witte
lyk-wade van smette'oore sneeuw, maakt
tot een b'oelenden tuin van ««rellende
knopeer, en geurigen b'oescm.
Paschen. de opstanding van het ge
storven leven uit de donLe-e groeve der
aarde!
Paschen te het feest der geesteiyke ver
nieuwing!
Daarom treedt de Kerk ons tegemoet
in het Paasch-epistel met de heilzame