1 J I PASCHEN EN PAASCHEIEREN SMAKELIJK ETEN GEHAAKTE KANT EN ENTREDEUX SMOCKJURKJE VOOR MEISJES VAN 1 TOT 2 JAAR 1 GEBREIDE HEERENHANDSCHOEN DE BRUID PASCHEN I I IG LD OP VERZOEK 'S diny. I m- n- rtJ- et- eün Waar je al niet aan denkt als je OVER RIJST EN NOG WAT tn de bios zit OP VERZOEK ioesiemmin g verboder >ek. 66-6 I der DORA ISO md POLA. «J«M DOKA J amockjurkje kunt gc maken van' mousse- AM. J. K. W. m. jur jen ?er andere, wollen, bet mouwtje hte *ar cm at een Irte •et. :h- Une. of een soepele stol. Ge maakt van rd. 10.1 hi nt ing to pe! rk- an it- tn len. er- de- ter rs- ei- de- *P. cn- um te ran ln- len een sn- 3n- *n Bdr. □n- ‘>P er- ec- te 5 ven. vangt raad ro ser inl- een '41 ne- anr zen in de Kh ge- Ign 3en ns- eur ocp der het in- rbij or en r Irw nu» tak F, ut- •eft ar- iat erd ger en. ran jen ran ‘ier ger F. nis len oe. LOO >ep sn- an vlet ee- Me dat oe- m- Paschen te een hoog Kerkelyk feest. Maar ook tevens een feest dat In Intie- tnen huteeiyken kring gezellig en vroo- iyk gevierd kan worden. Immers daar mede halen we de banden der huiselijk heid en de huiselijke banden weer eens nauwer toe. Wij. ouderen, gedenken de heerlijke Paaschdagen onzer Jeugd, door jnze moeders vooral zoo prettig voor Ons gemaakt en wij moeders doen op' onze beurt evenzoo voor Onze kinderen. Reeds wekenlang van tevoren verheu gen zij zich op wat Paschen hun thuis -al brengen. Met schitterende oogen be den zij al de heerlijkheden aan choco lade- en sulker-Paascheieren. die in de wnketbakkers-etalages en bij chooola- erieèn uitgestald zijn en zy maken In We zien de laatste Jaren veel minder brulden, d.wx. echte feestelijke bruiden met 'n sluier en o. anjebloesem. Of hst uit bezuiniging is of om de een of an dere reden van .meue Bachllchkelt", we ten we niet, maar veel meisjes geven er op 1 oogenbllk de voorkeur aan, om te trouwen in een mooi mantelpakje of een gekleeds Japon. Toch sou het Jammer sUn. als ook hiervan de romantiek zou verdwijnen en wij willen graag het onze bijdragen, om veel verloofde meisjes te Inspipeeren tot den echtsn tradltionselen bruidstooi! Werd vioeger bijna uitslui tend satijn voor een trouwjapon gebe zigd, thans zien we hiervoor verschil lende fjjne weefsels gebruikt, oa. crêpe de chine, crêpe georgette, crêpe »fri;ain. al of niet versierd met witte kant. Fig. 6462 is eenvoudig van snit, maar zeer geschikt voor ’n zware crêpe satin. De rok hangt klokkend tot op den giond. wy zien een heupvolant, die van ach teren in twee smalle sleepjes eindigt. Het zon op- de m 1 stokje. 3 lo-se. 3 stokjes BIJ het symet ische patroon zullen zeker de meest? onzer lezeressen dit reeds zelf ontdekt hebbzn. In de be-chrlJvtng van bovenstaand patroon Is 'n kl;ln foutje geslo;:en. BIJ den 5der> toer rtiat aan het eind: 3 stekjes. i loze. 2 stokje». Dit moet zjjn: Benoodlgd: 1.25 M. stof van 80 c.M breedte, MO M. lint. 3 drukknoopjes Dit ep van boven een gaatje Inprikt. De to- houd wordt er dan uitgeblazen. Deze kan 'weer dienen voor pudding of vla of ge bak. De uitgeblazen eieren worden eerst goed schoon gemaakt met zeepsop. afge droogd en met benzine afgewreven. Dat vergemakkelijkt hot toekenen of schil deren op de eieren. Hoe minder kunstig dat gebeurt, hoe beter. Voor het manne tje hebt ge twee eieren noodlg. één voor het hoofd, één voor den romp en met wat ondeugende fantasie kunt ge er zelf zooveel fraais en moderns aan brengen als ge zelf maar wilt. Armen en boenen worden van gekleurd papier gemaakt en er met lijm aan vastgekleefd. Voor de oude-mannenkoppen nemen we leder eén el, teekenen er met verf een leuk gezicht op en plakken er haren, baard en snor aan vast. De dame kunt ge oud of jong doen 'zyn. Het hoofd Is een uitgeblazen ei. de romp een groote hazelnoot met zilver of goudpapier beplakt. Door do noot wordt een staafje hout gestoken, dat In het gaatje van het ei past. Om den hals een sierlijke strik van lint of papier. Het rokje wordt gemaakt van een stukje stevig papier, dat kegelvormig ge vouwen wordt en vastgeplakt. Dan de hazelnoot van boven erin vastplakken en van onderen het rokje gelijk knippen. De gameering en het schortje worden erop geschilderd; liefst zoo fantastisch moge- UJt De Paaschvogel vraagt ook één eier schaal. De pooien bestaan uit omgebogen haarspelden, die met wat roode lak aan den romp worden vastgehecht. Hals, kop en snavel maken we van een staafje was en hechten we ook met lak aan den romp. Vervolgens-allee met Ujm bestrij ken en met veeren versleren en zorgen voor een flinke kam en staart. De oogen zijn een paar krenten. De eieren kunnen ook van teekenlngen voorzien worden. Daarvoor neemt men echter hardgekookte eierenhet eene, hierbij af geheelde/wordt donkerrood ge- Voor den pink breit men 4 toeren min der dan voor wijs- en ringvinger. Hier worden alleen de 4 st. van den ringvin ger opgenomen en geen st. meer oil op gezet. Voor den duim neemt men eerst 8 fct. op in de 4 st. welke hier opgezet werden; de overgehouden 22 st. verdeelt men over 2 naalden en breit den eersten toer volgens patroon: 1 r. 1 aver. Volgende toer: aan den achterkant van den dul’n. dus by de opgezette st. begint men aldus: 2 st. r. samenbr. 1 ever. 1 r. 3 st. aver, samenbr. verder: 1 r. 1 aver. Volgende toer: 1 aver. 1 r. Volgende toer: 3 aver, samenbr. 3 r. samenbr. verder: 1 aver. 1 r. Verder breit men nog 30 toeren in oa- troon en men werkt ten slotte den duim af evenals de vingen. Men kan den tweeden handschoen precies eende- b-e'en, daar ze aan beide kanten hetzelfde zyn. blaadjes van selderij of peterselie. Daar na stevig in een doekje wikkelen en in water hard koken. Als de doek daarna verwijderd is, vindt men den vorm der blaadjes in groene kleur op bet ei. Met een fijn penseeltje en groene verf teekent ge dan de steeltjes en bladnerven «r- tusschen en ge hebt werkelijk Iets moois en aardigs bereikt. Zoo zou ik nog veel kunnen vertellen, maar ik laat het. nu ge op weg «yt ge holpen. aan uw eigen fantasie over cm nog meer te bedenken. We hadden t daar straks even over het Paaschhaasje en den Paaschvogel. Volgeru een oude legende sou de Paasch- haas vroeger een vogel gewpest zijn. En daarom zou de Paaschhaas dan ook nu nog eieren kunnen leggen. Vooral in i.t'chland Is die legende nog zeer leven dig en op vele Dultsche Paa chkaarten zl^t men dan ook dikwijls den Paaschhaas „VroollJke Paschen" wenschen. Een sym bool van nieuw leven In het nieuwe voorjaar. Zooals Paschen. het feest der opstandir-g. voor ons Katholieken ook beteekent nieuw leven. nlg toe bijdragen om de algemeens vroo- 'Ikheli te verhoogen. En dan het dame tje (flg. 4); zal «y niet de aandacht trek ken evenals de wonderbare Paaschvogel die zoc trotsch daar zal staan bij net bordje op tafel? En voor rJ die leuke din eetjes hebt ge toch maar zoo weinig materteal noodlg. Enkel wat uitgeblazen rieren, wat gekleurd papier, wat kippen- veertjes, wat was en laz en wat Imitatle- laar of gekleurue wol. Eieren uitblazen? Dat Is een voorzich tig werkje. Gave, rauwe eieren worden ervoor genomen, waar men van onderen en het bovenstukfe even een patroontje: het rokje te recht. Hl?rna legt ge de pa troontjes op de stof Het bovenstukje wordt naast het rokje weggeknlpt. Onder aan net rokje wordt nog 5 c.M. extra voor zoom bijgerekend, bij het mouwtje 3 c.M terv yi ge verder alle, met een 1 cJ4. oreeden naad uitknipt. Hierna wo-den de naden van het rokje gestikt, en onderaan een 5 c.M. breede zoom ingemaakt. Het rokje wordt bovenaan Ingerimpsld: hier voor neemt ge steeds op S c.M afstand van elkaar een weinig stof op. dit her haalt ge 9 onder elkaar Dan haalt ge dit in tot een breedte van 26 cM.. waarna ge hierop een smocksteek naar keus-' werkt Op dere'fde manier worden d” mouwt'es op 3 c.M. vanaf den ond-rkan! ingenaaid tot op 14 c M. wijdte en ge- smockt Hierna worden de schouder- en mo’*wraden gertlkt. middenvoor aan beide kar ten een 2 c.M. breed zoompje Ingemaakt. Hierna wordt onder aan het stvk'e een inslag gereven, waarna dit op net gesmeekte rok’e wordt gestikt. He’ hal-'e wordt met een schuin blesie naar den v-rkee-den k«”t cf’ewerkt. BIJ het lnret‘en der mouwtjes neemt redennaa.1 3 c.M meer naar voren dan den zijnaad. Het kraag'e knipt ge van dubbele stof waarna h't langs den btdtenorotrek wordt gestikt, omgehaald, langs de halslijn teven elkaar ine—l»~*n en vtrvo’-ens oo he* Jurk*e geregen. Hierna zet ge de druk kno-ojes aan, en ter afwerking nog het lintje. kleurd door het te koken in water met spaanders van Pemambuco-hout. Met een stukje glas krast men er dan de tee- kening op; het andere Is een el. dat men vóór het koken beplakt met kleine groene vermaning tot vernieuwing des gcestes Broeders, doet nu het cude zuurdeeg weg, opdat ge een nieuw, versch deeg moo-t wordenrii zljt imm-rs als onge- dee-emd brood’ Want ons Pascha is ge- s’acht. dat is Christus' lakt ons dus feest vieren niet met hel en-de zuurdeeg noch m»t bet zuurdee’ van zonde en ongerechtigheid, maar mei de ongedtesemde brooden van reinheid en waarheid. Cm. V. 7-8). Paschen Is een feest van geestellik- ve-n-euwing door de onstandlng van den Verrezen Christus, die ons tegemoet treedt bij Zhn verhe-rlljkt graf met Z’in stralende belofte: Zie. Ik maak alles nl-uw in Een nieuw deeg zult gij voor Mij worden! Wonderlijke harmonie van vernieuwing an natuur en bovennatuur voor den n’-n-en n-ensch oo de nleu-re aarde! Toen Friedrich Wilhelm F*errt»r eens op zu’k een al’es vernieuwenden Paa-ch- moryen ontwaakte in zijn hotel nabd den D*m van Keulen, we-d hij getroffen door een wonderbaar d”rt van merel en nachtegaal in de bloeiende vlie-struiken rond'm den Dom. nu eens zacht-zwellend als het cer-te schuchtere green der struiken, arana donker en vragend, dan weer Jube!end en trillend van blijden lente'vst vol rijke beloften en teederheld tot alles we-r stil werd "m daarna opnieuw te ontwaken in diepe hart roerende tonen, bang en weifelend. Jube lend en hijgend Dan valt plotseling uit de hooge donkere torens van den Dom een' hemel-ch klokkenspel in dit aardsch gezang, dat met de zekerheid van het eeuwige woord over het schem-rende land het onver gankelijke eeuwige Licht en Leven aan kondig. Halle!u'ah! ,Jk ben de Ver- rijzen!* en het Leven!” En nu antwoorden de klokken der* andere toren* steeds rijker en machtiger en doen de blauwe luchten trillen met hun gedaver. Een oo*enbllk zwijgt het klokkengelui Uit de bloeiende vlierstruiken schalt noc rens het *a-dscbe lied, als een antwoord van het schepsel tot den Eeuwige, tot dat een nieuwe storm van klokkenrtem- men losbreekt uit de torens. Hallelujah! Zoo lijkt het wel. alsof er in dit k'ok’-en'-pel een hoogere lente galmt, alsof het lied der aarde tot de liturgie der hcmels-be rt-mmen we-d on—vo-rd en gelouterd meeschalt in het loflied der hno-rert wereld. Natuur en bovennatuur klinken op den Paaschmorgen geheimzinnig samen en harmonieeren wonderbaar onder de he- melsche leiding van den Verrezene •Christus. b!z. 196) „Laat ons dan den nieuwen mensch aantrekken, die geschapen 1* naar God* beeld in wa~e «rer-chtlgheid en heilig heid." (Ephea. IV, 24) C. VIS, Rector. Deze week zat Ik In de bioscoop en zag een beroemde Afrikafüm met alle maal oei woudbewoners, gezell.g donker glimmend, rond en welgedaan, en die ronde figuurtjes deden me Ineens aan geweldige hoeveelheden rijst en bana nen denken, hoewel ik in de film geen enkelen bananenboom heb bespeurd, evenmin tets wat op rijst geleek. t Heeft me zoo door mijt, hoofd ge spookt. dat ik u late over rijst ga ver tellen. Er zijn verschillende soorten smn rijst, maar of u nu groote of kleine korrels koopt, glanzende of doffe rijst, de voe dingswaarde blijft *t «elfde. Dan bestaat er ook nog ongepelde rijst. Deze Is weer veel duurder en wei nig populair, want de smaak verschilt nogal. Ongepelde rijst voedt heel gauw en men kan er veel minder van op dan van gepelde. Rijst kan uitstekend dienen ter ver vanging van aardappelen en wordt ook als toetje gebruikt Vandaag ga ik u eenige recepten ge- waarln rijst de aardappelen v«r- in vleeschloose maaltijden. Ik u aan met de va'tmdagen wat groentenbouillon In voorraad te maken, die dienst kan doen voor soepen, rijst- berelding en sausen. Voor groentenbmlllon maakt U twee groote preien, een selderIjknol. eenige worteltjes, wat koolraap, bloemkool en twee aardappelen in de schil schoon en snijdt alles fijn In de pan fruit U in een half ons boter twee gesneden uitjes, daarbij voegt U de groente en laat ze zes minuten t teven. Vervolgens neemt vier liter wa'.er met wat zout en kookt hierin de gestoofde grosnte ongeveer een uur. Wordt deze bouillon voor den maal tijd opgediend, dan st: ooit U In den kop met inhoud wat nootmuskaat. En met dit boulllonaanloopje komen we op de rijst. Risotto. Vier kopje* rijst worden gewasschen. Dan laat ze uitdrulpen. Twee fijnge hakte uitje* worden met de rijst ir. een half on» boter gefruit. Dan voegt U er ande:halven liter heeten groentebouillon bij met wat zout en nootmuskaat. Het deksel gaat op de pan en de rijst wordt twintig minuten op een klein vuurtje gaargekookt. Indien te erg droogkookt, voegt er nog wat groentebouillon b\). Voc dat O de rijst opdient, mengt U er een half ons geraspte kaas en een half ons boter door Rijstrand met spruitjes, wortelen of donerwtjes. Vier kopjes rijst worden gewasschen. Twee fijngehakte uitjes worden met de uitgedropen rijst gefruit in een kluit bo ter. Vervolgen* gaargekookt in ander- halven liter warmen groentebouillon. De rljstrlng wo dt met boter Ingesmeerd en de rijst erin gedaan. Dan laat U het -aakje eenige minuten zoo rtian Op een verwarmde schaal wordt de ring voor zichtig omgekeerd. In het midden legt D de sp; uitjes, worteltjes of doperwtJea Bij dit gere ht maakt botereau». Vier afgestreken eetlepels bloem wor den met een klein half on* boter op een matig vuurtje tot een gladde mas»a ge roerd Een halve liter water wordt aan de kook gebracht en er langzaam bUje- 2 st. aver, samenbr.: verder 1 r. 1 aver. 7de toer 1 r. 1 aver. Men breit dan nog 2 keer het patroon van 4 toeren en de handpalm is klaar. Nu begint men aan den wijsvinger. Hiervoor brengt men 7 st. van de 3de naald op de 1ste naald over, breit daar bij 13 st. 1 aver. 1 r. en verdeelt de over blijvende steken in tweeën, de helft voor de handpalm en de helft voor den rug van de hand. Bij de 20 st. voor den wijs vinger zet men nog 4 st. op, verdeelt de 24 jt. over 3 naalden en breit daarop het patroon tot de vinger lang genoeg te ongeveer 37 toeren. Dan werkt men den top af als volgt: 1 aver. 2 aver, samentr, om en om. Volgende toer aldoor 2 zt. aver, samenbr. Men breekt den draad af. haalt hem door alle st. en naait hem af aan den linkerkant. De overgebleven st. verdeelt men over men de 4 st. op. welke voor den wijsvin ger bij opgezet waren, breit de st aan 3 vinger*. Voor den middelvinger neemt den kant van de palm, zet 4 *L bjj op en breit dan de st. aan den anderen kant De »t. worden weer over 3 naalden verdeeld, in natroon gebreid 4 toe ren meer dan bij den wijsvinger en evenals deze afgewerkt De ringvinger wordt op dezelfde wl’ne gebreid met evenveel toeren al* de wijs vinger. roerd. Vervolgens laat de saus vijf mi nuten doorkoken, zet ze af en roert er nog eerflge klontjes versche boter door. Rijstpudding met kool. Twee kopjes rijst worden gewasschen on gaargekookt in vijf kopjes groenten bouillon en een kluit boter. Een matig groote ravoyekool wordt gewasschen, van de stronkjes ontdaan en fijngesneden. Twes gehakte uitjes worden in de boter gefruit en worden gestoofd met de kool, een afgestreken eetlepel meel en een halven Ltsr groentenbouillon tot de kool gaar te Dan besmeertU een puddingvorm met boter, bestrooi hem met paneermeel en vul hem afwisselend met rijst en kool Een uur wordt de pudding au bain Marie gekookt en op een verwarmen schotel omgekeerd. HleiblJ maakt U uiensaus. Twee uien worden in ringen gesneden. Vier afgestreken eetlepels meel worden vermengd en met de uien bruin gestoofd Een liter groentenboulllon wordt kokend gemaakt en er langzaam b'jgevoegd. Ver volgen* laat U alles nog twintig minuten doorkoken. Voordat U de saus gebruikt, voegt O er nog wat peterselie bij en dient ze ongezeefd op. Rijst met pruimen. Drie kopjes rijst worden gewasschen en met zeven kopjes water aan de kook gebracht op een groot vuur Twee ons pruimen, die met warm water heb', gewasschen en een nacht van te voren in de week hebt gezet, voegt U bjj de rijst en laat alles op een klein vuur gaar worden, ongeveer twirt g minu'.en. Met de rijst zet U een grooten pot sui ker op tafel. Rijst met appe'en. Drie sopjes gewasschen rijst worden met zes kopjes water aan de kook ge bracht. Tw^e pond appelen snijdt U in vleien en haalt de klokhuizen er uit Met twe- kopjes water voegt U ze J>U de kokende rijst en laat alles op een klein vuur drie kwartier gaar koken. Desver- kiezend doet U een ons suiker er door en roer met een houten lepel appelen en rijst door elkaar. Rijst met krenten. Twee kopjes gewasschen rijst worden met vier koojes water op een groot vuur aan de kook gebracht. Een ons krenten wordt gewasschen in warm water en bij de rijst gevoegd. Op een klein vuur Iaat U alle* in twintig minuten gaar worden Hierbij smaakt kaneelsaus lekker. Roer drie af ges! reken eetlepels bloem met een half on* suiker door elkaar en maak er door t'evoeging van wat melk een g'adde massa van. Een halven liter melk brengt U met een kaneelstokje aan de kook op een klein vuurtje Dan voegt de bloem en suiker roerend erb'i en laat de saus vijf minuutjes doorkoken. Mocht U geen plfp kaneel b'i de hand hebben, dan mengt U de fijne kaneel met de bloem en suiker. t I» alweer een bdhoo-1'’k praatje ge worden. Weest U niet bang na m'in In leiding, dat van rijsteten Vw hulsgenoo- ten gezellig denker glimmend worden, hoogstwaarschijnlijk niet eens Tond en - welgedaan. Dt hoop a'leen dat ik met deze recepten gezonde blozende rij-t- «lachtoffers maak, die met animo Uw maaltijd verorberen. 13de toer: als de 11de toer. 13de toer: 1 aver. 2 r. in den volgen den st. 4 keer 1 r. 1 aver, dan 2 r. in den volgenden st.; verder 1 r. 1 aver. 14de toer: 1 aver. 1 r. 3de toer van het patroon. 15de en 16de toer: 1 r. 1 aver. Op deze wijze gaat men door; men meerdert dus om de 4 toeren, 2 st. tot er in. het geheel 46 st. op de 1ste naald staan. Dan breit men den volgenden toer aldus: 1 aver. 3 r.; 10 maal 1 aver. 1 r. 2 aver, en verder 1 r. 1 aver. 2de toer: 1 r. 1 aver. 1 r. Dan haalt rren een d—«ad door de eerstvolgende 22 st. en houdt d'e apart voor <1—duim. Men zet 4 st. by op en breit verder 1 aver. 1 r. 3de toer: 1 r. 1 aver. 4de toer: 1 aver. 1 r. 2 st. aver, sa- mentr. 1 r.”l aver. 2 st. r. samenbr. ver der 1 aver. 1 r. décolleté is aangevuld met gedrapeerde zyden kant. Voor de functie van bruidsmeisje be staat ook al minder animo. Alleen de bakvlsschen voe.'en er nog iets voor om achter het jenge paar te wandelen en gracieus den sleep te dragen. Dezen jongedame* staan lichts kleuren en soepele stoffen aardig en gelukkig zyn de pelerines en volants, die altyd een feesteiyk effe.t geven, neg in de mode. Flg. 2634. We zien hieraan een gladde voor baan, van waaruit kleine en klokken de strookje* vallen. De «ybanen zyn ook eenlgszln* golvend De fichu rond den hal* te van tule in een lichtere tint. Flg. 2628 is van pastel, oode crêpe re main. Het bovenstuk is geheel gedra peerd en valt even over de bovenarmen. De rok bestaat uit een rechte voor- en achterbaan en is opzij versierd met drie klokkende volants. stilte keus of uiten openiyk hun verlan gens, waaraan moeder en vader, al naar gelang de beurs zwaar is. voldoen. In ximmige gezinnen is het een drukte van belang als de kinderen de verstopte Paascheleren, die dePaaschklokken uit Rome medebrachten, mogen gaan zoeken of die welke, zooals zy meenen, door het Paaschhaasje ergens gelegd zyn. In andere gezinnen is het vreugde, wanneer Je meer of minder kostbare Paaschge- xhenken in den vorm van chocolade- of porcelelnen Paascheleren. gevuld met de fynste en ultgezochtste bonbon-eltje* worden uitgereikt. Wie echter de kinderen niet al te zeer verwennen wil met snoepery, soms uit paedagogtech oogpunt of om eenlg sani tair belang, of omdat de beurs in deze malaise-tijden zulke extra-ultgaven niet kan lyden. maar toch graag de kinderen wat hulselyke Paischvreugde wil berei den, daarvoor bestaat ook nog wel raad Kijk u bijgaande plaatjes maar eens can, huismoedertje. Denkt u ook niet, dat ge met zulke leuke Paascheleren uwe .-.inderen zult kunnen verbiyden? Het vraagt slechts even een weinig van uw cyd en geduld om ze klaar te maken Alleen het mannetje, dat zelf al zoo in c'n schik schynt te zyn, zal er niet wel- naalden als volgt: 24 st. op de eerste 2 naalden en 26 st. op de derde naald Hierop wordt eerst 'n boord gebreid van 30 toeren 2 r. 2 aver. Dan begint het patroon: eerst 2 loeren I r. 1 t'rtr. en dan 2 toeren: 1 aver. 1 r. Deze toeren worden telkens herhaald, waardoor een aardig, schuin geribd pa troontje onstaat. Is het patroon 4 keer gebreid dan breit men nog 2 toeren van het volgende patroon en begint dan aan den duim als volgt: 1ste toer: 1 st. aver. 2 st. r. tn den volgenden st. I st. aver. 1 at. r. 2 st. aver in den volgenden st.: verder 1 r. 1 aver 2de toer- 1 st. aver. 2 st. r. 1 st. aver 1 st. r. 2 st. aver.: verder 1 r. 1 aver. 3de toer- 1 st. r. 2 st. aver. 1 st. r. 1 st. aver. 2 st. r.: verder 1 aver. 1 r. 4de toer: ate de 3de. 5de toer: 1 st. aver. 2 st. r. in den volgenden st. 1 st. r. 1 st. aver. 1 st. r 1 st. aver. 2 st. r. in den volgenden st.; verder 1 r. 1 aver. 6de toer: 1 aver. 1 r.; 7d« en 8ste toer: r. 1 aver. 9de toer: 1 st. aver. 2 st. r. in den vol genden st. 1 st. aver. 1 st. r. 1 st. aver. 1 st. r. 1 st. aver. 1 st r. 2 it. aver in den volgenden st.; verder 1 r. 1 aver. 10de toer: 1 st. aver. 2 st. r. 1 aver. 1 r. en 1 aver. 1 r. 1 aver. 1 r. 3 st. aver in den volgenden st.: verder 1 r. 1 aver llde toer: 1 st. r. 2 st. aver. 1 r. 1 aver 1 r. 1 aver. 1 r. 1 aver. 2 r.; verder 1 aver. Over Jeruzalem was de nieuwe gee aan over de nieuwe wereld: schoonste -«Ind* het begin der aarde het stra'end Paradijs, waarin God wan delde en twee zuivere ongerepte men- •eben-kinderen. De zon had nu afgelegd haar donke~ rouw-kleed van den goeden Vrijdag en ree* met al de wondere pracht en luister van het lichte Oosten op achter den O'ijfberg. in sluiers van glanzend licht. Heuvel*, palmen en temnelttnnen gloei den van vlammend goud! Het was Paschen. de vreu-de priesters, de Jubel van het volk! Van den tempel-berg schalden de zil veren klaroenen Jehova's glorie den nieuwen dag in over een vernieuwde wereld l Over straten en pleinen stroomden de pe'«trims u!t al’e oorden van het land naar den tempel, om Jahwe te danken by het morgen-offer. De zon rees hooger, de hemel stond wijder, het licht vie! uitbundiger over den nieuwen dag en de ve-nleuwde we reld. De pelgrims wierpen hun k'erren les om met uitgeslagen srmen de heer- lykhcld van dezen ongerepten mor-en op te var gen: om de vreugde van dit «-tra- lend ferat In te drinken en hun Jubel Ul’ te zin-en in geestdriftige osalmen! Het was de zegen van 's Heeren ver- rlJrente. dien ze onbewust genoten; de n!»”v«e wereld hing er vol van. Maar de lee-llngen wisten het. Ze hadden Hem gezien, met zyn verrenen Lichaam, schorn-er dan Je glans van het ha-t van de zon! Geen kr»~s van doornen meer om Z'jn b'~dende slapen, maar een aureool van Jicht! Z''n.schouders niet meer gebukt onder hrt kruis, maar 'terit geheven in Konlngs- mrrbt en zegepraal! G»en rpykers meer door handen en voeten. gren lans door bloedend hart, maar met wonden, stralend al* fonke lende sterren! Bo-st en lendenen, niet meer geploegd door wreede geesetetriemen. maar omgord van de g’orie d-r onsterfelijken ^oo groetten Hem de ryzende zon en de wuivende palmen in Jozef* tuin, en de hemel wierp zijn zalen open, en Ie g! oenen van engelen daalden neer op zyn weg. De pelgrims In Jeruzalem wisten nier waarom dit Paaschfeest alle andere feesten in pracht en luister overtrof, maar zyn leerlingen wisten het: er was een nieuwe heeriyke da^ opgegaan ach ter de Gaüleesche bergen: er was een nieuw Licht gere-en over de duteterz vallei van den dood en een nieuwe jubei losgebroken over een vernieuwde wereld! De schoonst» Zon was gerezen boven een vérzegc’d g*af. vanwaar de wachters vluchtten, bevend van schrik, verblind Paschen Paschen, Lulde klinke Nu de s'ag van Lerke en vlnke; Nu de stem van Mensche en dier! Paschen. Paschen, wydt het 'vier. Wijdt het licht en Pint de lampen. Laat den verschen Wierook dampen: Hal’elulah! t Jok te af Van de do^d en Van het graf! ,Jn die on den Troon was gezeten, ze de: „Zie Dt maak alles nieuw!" (Openb. XXI-5). door het licht, en deze Zon zou niet meer ondergaan, in eeuwigheid, want ds Heer was waariyk verrezen. Dit was een nieuwe dag. door den Heer gemaakt waarover een nieuwe wereld zich zou verbiyden. Pa-ch en 1* het feest der vernieuwing! Vernieuwing in de natuur door den s*ormendcn d-an«» van het Jonge leven dat overal onenbloeit en de aarde, een* 'n dor-t vallei van den dood onder witte lyk-wade van smette'oore sneeuw, maakt tot een b'oelenden tuin van ««rellende knopeer, en geurigen b'oescm. Paschen. de opstanding van het ge storven leven uit de donLe-e groeve der aarde! Paschen te het feest der geesteiyke ver nieuwing! Daarom treedt de Kerk ons tegemoet in het Paasch-epistel met de heilzame

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 9