ouw
1
I
VAN MANGELEMOT DE FILMHELD
DE
CHIEDEN
I
8
MIJN KLEIN CLEMENTIENTJE
GENEESKUNDIGE KALENDER
MODERNE BEDGARNITUREN
EEN WINTER*LENTETUIN
VAN ALLES WAT
SMAKELIJK ETEN
KEUKENARTIKELEN VEREISCHEN
SPECIALE AANDACHT
Klepperplank j e
o
c
c
DE B.L.N.S.
35* S c k o*. <11 j'
0
o
o
o
o
o
a
n
Ter
«ere
ifi
Stokvis- Variaties
WOENSDAG 13 APRIL,
0
o
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN
TANDEN KRIJGEN
ANEMOON.
wasschen
ETA.
CXiv’.A
Welke bond heeft de minste leden?
De Vagebond.
het uit beider moi
vraag jij eens aan
indstof-verbruik
id kan als schuur-
En dan de aspidistra. Die moeten we goed
in het oog houden, want zijn merkwaardige
bruinrood e bloemen zitten vlak op de aarde.
Eigenlijk ls»de aspidistra een japanner. Onze
stekelfamllie maakt het best: de bladkaktus
schijnt idee te hebben op bloeien (Flg. 3).
Nu gaan we de saxifraga bekijken. Dat moe
derplant! e maakt mooie lange loten. Maar ik
ben bang, dat ze bij den pot afbreken. Toos.
haal eens wat watten. Zoo, nu schuiven we
de watten onder de rank (Flg. 4). Daar heb
ben we waarempel een nieuweling. Hoe heet
die, moeder?”
,4*. dat mag je wel vragen,” antwoordde
mevrouw Van Voorden, die juist binnen
kwam. „Kindje op moedersschoot wordt hij
Kijk maar eens (Flg. 5) naar de
wijl twee hoofden zich Ijverig over het ps-
pier bogen, vroegen zij zich af hoe het toch
kon, dat een middag, die zoo vervelend be
gon, zoo prettig kon eindigen.
Zeg, kom je eens hier
Waarom maak jij niet
met de and'ren plezier?
Dat pruilen staat leelljk,
zeg, weet Je dat wel?
Zie dAAr eens die klelntjea
lokt jou niet bun spel?
Mun klein Clementlentje.
JU speelt graag den baas.
Jouw wil moet geschieden
hoe kom je zoo dwaas?
Als nu hl die klnd’ren
eens deden als JU?
Dan stonden zij pruilend
daar saam op één rij!
Mijn klein Clementlentje,
bederf niet je pret,
als JU niet je zin krijgt
jouw wil is geen wét!
Het spel van je keuze
krijgt straks wel een’ beurt:
Schik nu Je’eens naar And'ren
en niet meer gezeurd!
Mjjn klein Clementientje.
heerschzuchtige guit
je baas-spelen loopt ééns
de spuigaten uit.
Als Je’altUd maar wenscht
dat Jouw zin wordt gedaan,
dan blijf je’eens voor immer,
daar pruilende staan.
HERMAN J. HAIJEMAIJE.
Mijn klein Clementlentje,
•kWed: k wéét wat Je schort:
1 Is niet naar je zin.
wat gespeeld ditmaal wordt.
Jouw voorkeur was heden
niet die van de rest.
En JU Clementientje
JU wéét het zoo bést!
De
van
Tardi
den i
C
de
Onl
ove
pra
mei
nog
weg
ent!
van
stee
En
ken
redt
van
gen
voll
er t
om
D
Bes<
tige
een
rust
Lén
der
stelt
van
het
Dt
nada
kum
wacl
begii
eomi
getal
paar
wens
algei
macl
missi
En
klngi
were
king<
brak,
wel
gebn
gepn
De
voor!
docu
rent!
gezeg
geha
loopi
een i
total
boekt
werp
Of
gelat
werp
want
ontw
wape
Duits
den
di lil
Jheg
Volk»
in ten
afsch
tanks
de ze
deeln
met
ontwi
Het onvermijdelijke echter gebeurde. Het kar
retje van den gids kwam veel te dicht bij dat
van onze filmheldende wielen raakten elkaar
en.... tjoep.... daar braken de boomen en ging
bet beate boeltje de lucht In.
Toen Mangelemot en meneer Hendriks aan wal
gestapt waren, namen ze onmiddellijk plaats In
een klein rijtuigje, dat door een Slameeschen
bediende werd voortgetrokken Naast hen kwam
In een ander wagentje een meneer rijden.
Klein Anneke wordt geregeld 's morgens
door moeder gewekt, maar op een keer, dat
moeder het erg druk had om tijdig voor het
ontbijt van vader te zorgen, die vroeger weg
moest, dacht ze: ,Jk laat Anneke nog maar
even slapen, dan kan Ik rustiger voort
maken.”
Intusschen werd Anneke uit zichzelf wak
ker en huilend riep ze naar beneden:
„Moeder, maakt u me vandaag niet wak
ker?”
Deze meneer was een soort van gids. BIJ zou
meneer Hendriks en Mangelemot vertellen wat
er in Siam allemaal te alen was. Natuurlijk
moest meneer Hendriks daar een heeleboel voor
betalen, maar de meneer liet hem niet loa.
•i
1 i
-
Mijn klein Clementlentje,
wat ben je toch dom
Vergeet toch je ik-je,
mijn kleintje.... kom-kom!
Doe méé met de kleuters,
en nooit meer zoo n gril
Leer je’ook eens te voegen
naar Anderer -wil!
Schitterend zUn ze, de moderne bedgarnltu-
ren die aan onze slaapkamer zoo’n intiem, ge
zellig cachet geven. Veel warmer doen ze aan.
dan de ouderwetsche, stijve, wit linnen lakens
en sloopen. Er zUn rose, lichtgroene en lila
garnituren, maar ook wit met gekleurde ran
den of figuren. En deze laatste zijn bijzonder
mooi. Het materiaal bestaat meestal uit fijn
linnen of madapolon. Ja, ik zag er zelfs en
kele die uit waschzjjde gewerkt waren, beeldig
maar., duur.. Ik veronderstel, niets voor onze
Hollandsche huisvrouw, welke degelijkheid bo
ven luxe verkiest. Maar degelijkheid mét luxe
comblneeren dat is de kunst. Ons beddegoed
„Een winter-lentétuln, wat is dat?” klonk
d. „Wacht maar. Mientje
moeder een oud bord en
moet, zonder lets van het moderne In te boe
ten, sterk en goed waschbaar zijn. Hiermede
heb ik dan ook terdege rekening gehouden. Het
materiaal waaruit de garnituren op onze tee-
kening vervaardigd worden is fijn wit linnen.
Het eerste model vertoont appllcatiewerk
waarmede de sloopen en de omslag van het
laken versierd worden. De bloemen worden uit
rose linnen (indanthren) geknipt, opgeregen
en omgefestonneerd met rose gesplitst mou-
zooals Ik zeg meestal op rachitis. Dat wij
in dat geval, gezien de beteekenis van d°ze
ziekte, dit achterblijven niet lijdelijk zul
len blijven aanzien. Is vanzelfsprekend.
Gelukkig kunnen wij tegenwoojdie de ra
chitis met succes bestrijden met licht,
lucht, dieettheraple en extra toediening van
de onontbeerlijke D-vitamlnen. Over een
en ander wel eens In een volgend artikel.
ENKLAAR.
geten wij niet, dat dit een physiologische,
dus normale gebeurtenis is, dart zal het niet
verwonderen dat In een overgroot aantal
gevallen dit doorbreken zonder eenige
stoornis plaats heeft. Ik wil niet ontken
nen dat ik ook herhaaldeljj^ hierbij lichte
stoornissen idlarrhoe) waarneem bij ge
zonde zuigelingen, zonder dat er andere
afwijkingen te vinden zijn, maar dit neemt
niet weg dat men er niet mee af is bij een
lastige zuigeling met te zeggen: „Het zal
wel van de tandjes komen”. Wie dat doet,
zal tal van fouten maken tot nadeel van
het kind en op die wijze zal de werkelijke
oorzaak van het lastig zijn, b.v. een ont
steking van het mlddenoor, over het hoofd
worden gezien. n
Ik meen, dat wT, het veiligst gaan als
wij den dentitletijd van den zuigeling,
hoewel dus het proces zelf physlologisch
is. beschouwen als een tijd van labiel
evenwicht en te vergelijken met de men-
scruatieperiode In het vrouwelijk leven.
Dat een te laat doorbreken van de tan
den wel degelijk beteekenis heeft, staat wel
vast. Het wijst zonder twijfel op het ont
staan of aanwezigheid van rachitis (En-
gelsche ziekte). Alg globalen regel mag men
wel aannemen dat met 6 maanden 2 tan
den aanwezig zijn, met 8 maanden 4. met
10 maanden 6 en met 1 jaar 8 tanden.
Groote afwijkingen op dit punt berusten
het water er een uurtje In staan, en verhit
dan pas op het vuur.
Emallle mag men nooit droog laten
het Ijzer onder het emallle zal uit:
emallle zet ook wel Iets uit, maar ijzi
meer, en dit doet de emaille-laag spi
Het is ook niet aan te raden, i
emaille-pannen direct op het vuur te>
en te gebruiken; even opkoken In
met water is beter, dan laten afkoe
*t Leek wel, of dezen Woensdag alles moest
tegenloopen. Henk had geschreven, dat hij
langer wegbleef, dan hij eerst van plan was
Hij had een paar weken griep gehad en was
daardoor achtergeraakt. Nu wilde hij eerst
de scha inhalen. De meeste clubleden waren
ziek; het was dus geen wonder, dat Toos en
Mientje erg sip zaten te kijken, toen mijn
heer Van Voorden thuiskwam. „Wat scheelt
jullie?” vroeg hij dadelijk en toen Toos het
hem verteld had, was zijn eerste woord:
„Wel, dan gaan we een beetje aan onzen
wlnter-lentetuin werken,” Als vader zoo Iets
bijzonders zei, dan moest er wel wat leuks
op til zijn. Mientje en Toos keken hem dan
ook vol verwachting aan en ze keken zelfs
al een beetje vroolijker.
De keukenbenoodigheden zijn zoo verschil
lend van materiaal, dat ze ieder een aparte
aandacht verelschen.
Men vindt artikelen van emallle, koper,
aluminium, tin en ijzer. Snijgereedschappen
met houten, metalen, hoornen, beenen, of
emallle handvatten. Borden en schalen van
glas, porcelein en aardewerk, en al die soor
ten moeten op een aan het materiaal pas
sende wijze worden onderhouden.
De methode van schoonmaken is vaak
voor ieder voorwerp weer anders. Cake- en
bakvormen van Ijzer, met een dun laagje tin
bedekt, schuurt men met een zeer zacht
schuurmiddel, en spoelt men schoon in heet
water met soda. Groote voorwerpen, welke
niet In heet water kunnen, worden ge
schuurd met zilverzand.
Soda wordt veel gebruikt in de keuken als
schoonmaak-middel. en dat is ook vaak zeer
goed; welbekend zal het u zijn, dat alumi
nium niet met soda behandeld mag worden,
daarom vermijdt men hiervoor ook schoon-
naak-poeders, waarin soda zit.
stten
er veel
rmgen.
nieuwe
Metten,
en tljl
:len in
dit water, en uw emallle zal steviger zijn.
Ook het blootstellen aan een plotselinge
temperatuursverandering is nadeelig, zooals
een heete pan In Ijskoud water zetten, enz.
Ditzelfde geldt ook voor het aardewerk,
hier is het de glazuurlaag die barsten krijgt,
en al springt die niet gauw af, ook barsten
staan allerminst fraai.
Ook de buitenkant van een pot of ketel
moet geregeld schoon gehouden worden, een
door het vuur aangezette ketel beteekent
verspilling van warmte, dus van geld, daar
de gebrande korst slecht de warmte geleidt,
en men meer gas- of brai
heeft. Zout of fijn zilverzand
middel dienst doen.
Tin heeft een nogal laag smeltpunt, en
mag daarom niet aan een al te groote hitte
worden blootgesteld. Te sterke hitte zal
maken, dat het tin gaat druppelen. Ook heb
ben vertinde voorwerpen het nadeel, dat er
geen vruchten, enz. in gekookt kunnen wor
den, en men late een en ander er vooral
niet in staan, het geeft geheel uitgebeten
plekken.
Een gehakt-molen vindt men dikwijls een
zeer lastig ding in de keuken om schoon te
maken, en men houdt hem. meer om de
zekerheid te hebben, dat men zuiver gema
len vleesch krijgt, dan om het gemak. Na
elk gebruik is het noodzakelijk, dat zoon
molen geheel uit elkaar genomen wordt,
zoodat alle resten goed verwijderd kunnen
worden. Men maakt hem het beste schoon
In heet soda-water en gebruikt daarbij een
stalen borsteltje. Als alle vet- en vleesch-
deeltjes verwijderd zijn, dan spoelt men hem
na In schoon water, en laat buiten, of In een
warmen oven drogen.
We gaan nu over op den oven, een belang
rijk ding in de keuken, en die zoowel van
binnen als van buiten geregeld schoonge
maakt moet worden. Maakt u den oven van
binnen niet geregeld schoon, dan zal het
spattende vet, ‘enz. zich van binnen als een
koek aanzetten, die niet gemakkelijk is te
verwijderen. Het vormen van deze harde
korst kan voorkomen worden, door na het
gebruik, voordat de oven koud is, dezen van
binnen eerst af te vegen met droge proppen
papier en dan met een doek gedoopt in heet
sodawater na te doen.
IJzeren voorwerpen, zooals tangen, ijzeren
vormen, wafelijzers, enz. roesten in de keu
ken gauw door de waterdampen; bewaart u
deze voorwerpen in een keukenkast, dan kan
dit voorkomen worden, door daar een bakje
ongebluschte kalk in te zetten, dat alle vocht
zal aantrekken, doch past u op dat er geen
kinderen aankomen.
Het beste is ijzeren voorwerpen na het ge-
brüik direct in te smeren met paraffine,
waardoor het voorwerp altijd glad blijft. Nu
komen de messen aan de beurt, de heften
laat u nooit In het water liggen, en u droogt
ze altijd vlug af.
Het lemmet van staal kan schoon gehou
den worden met schuurzeep, men doet dit
met een kurk, ter voorkoming van krassen.
Roestvrij staal zult u alleen behoeven af te
wasschen in heet water en zeep, en goed na
drogen. Gebruik .om messen te slijpen op een
slljpplank heel fijn zand, of neem amarll-
poeder en water, dit is het beste, en het be
schadigt de messen niet. Denkt niet, dat u
de messen scherpt, door ze aan beide kanten
over de slijpplank te halen. Het geweldige
schrapen en raspen, zoodat het vuur er af
vliegt, heeft geen ander effect, dan dat het
uw messen vlugger doet slijten, en vooral bjj
de roestvrije messen geeft het een oppervlak
vol leeljjke krassen. Alleen de snijkanten
moeten worden geslepen, en hiervoor zijn
dikwijls die kleine handige aanZetapparaten
zeer geschikt.
Stokvisch neemt van oudsher een eere-
plaats in onder onze national^ gerechten,
hetzij we ze gebruiken in den vorm van het
bekende „stokvischmaal” met zijn onder
deden: stokvisch, rijst, aardappelen, gefruite
uien en mosterdsaus, hetzij we de voorkeur
geven aan de „panvisch”, die ons kant en
klaar alle bestanddeelen dooréén, gemengd
op het bord brengt.
Wie als variatie op de twee bovengenoem
de stokvisch-mogelijkheden eens iets anders
wil probeeren, zouden we in goed vertrou
wen kunnen aanraden: een „stokvischpud-
ding”, een „Weensche stokvischschotel” of
„stok vischkoek j es”.
Stokvischpudding
(4 personen).
750 Gr. gekookte stokvisch (zonder graten
gewogen); 2 eieren; 100 Gr. (2 flinke sne
den) oud brood zonder korst; 1 di. overge
bleven saus (ook te vervangen door 1 dX..
kokend water met 1 Maggi'sBouillonblokje);
wat peper, zout, nootmuskaat; 60 Gr. (3 af
gestreken eetlepels) boter.
Hak de ontgtate visch fijn, vermeng ze
met het in de saus (of den bouillon) fijn
gewreven broods de geklopte eieren, de krui
den en de gesmolten boter.
Smeer een warmen puddingvorm in met
boter, bestrooi hem met paneermeel en vul
hem met het vischmengselkook den pud
ding gedurende uur au bain-Marie
(d.wi. in een pan met kokend water).
Presenteer den wjrmen pudding als vóór-
gerecht en geef er een mosterd-, een kerry-
of een botersaus bU- tJ
Weensche stokvischschotel
(4 personen).
500 Or. XI pond) gekookte stokvisch (zon
der de graten gewogen)L. melk; 2 Mag
gi's Bouillonblokjes; 2 flinke uien; 1 volle
eetlepel gehakte peterselie; 2 theekopjes
paneermeel; sap van 1 citroen; 80 Gr. (3 af
gestreken eetlepels) boter.
Snipper de uien fijn en laat ze in de helft
▼an de boter lichtbruin gorden. Breng d'
melk aan de kook en los er de Maggi’s Bouil
lonblokjes in op. Hak de peterselie fijh en
verdeel de visch In fijne schilfers.
Leg ito een flink met boter ingesmeerd
diep vuurvast schoteltje eerst een laagje
visch (1'3 van de geheele hoeveelheid), vlet
daarop de helft van de melk met bouillon
en strooi er de helft van het paneermeel
over met de helft van de peterselie en de
helft van de gefruite uien. Leg daarop de
helft van de nog overgehouden visch, over
giet ze met de rest van de bouillonmelk. de
rest van het paneermeel en de nog overge
bleven ul en peterselie. Dek het geheel af
met bet laatste restje visch. strooi daarover
Maar al maakten meneer Hendriks en Mange
lemot een flinke buiteling door da lucht, ae
verloren geen oogenbllk hun tegenwoordigheid
van geest, en meneer Hendriks ging rustig door
met hst maken van *Un beroemds filmopnamen.
Neem een plankje van stevig sigarenkist
hout, 8 cM. breed en 12 c.M. lang. Maai
twee blokjes van 2 cM. hoog en 1 a 1’4
breed en 3 c.M. lang en spijker deze in 1
midden van de beide lange zijden op W
plankje vast. Nu wikkel je een stevig touwtje
2 maal om het plankje, zóó, dat het over (K
blokjes ligt en knoop het goed vast. Maai
nu nog een houtje, lang 10 c.M. en breeo
V/2 cM., eveneens van sigarenkisthout
steek dat tusschen de beide touwtjes. Dan
draai je het eenige slagen in de lengte om.
waarbij je het telkens moét verschuiven. 1*
touwtjes worden zoodoende om elkaar gr
draald en drukken, als je het draaien eemgc
malen hebt herhaald, het houtje met oei
eene eind op het plankje. Als het nu vol
doende klemt, is het plankje klaar Om do
een flkschen marsch te roffelen, druk je n«
houtje achtereenvolgens met alle vier vin
gers neer, te beginnen met den pink. D“
moet vlug geschieden. De enkele slagen do«
je met den wijsvinger. Je kent het dadeüj»
en geen tamboer kan het verbeteren.
W. STUURMAÏ
line garen. Het hartje van de bloemen wordt
uitgeknipt, zoodat de witte ondergrond te zien
komt. Dan werken wij mef den steelsteek In
dit gedeelte rose ruitjes. Tusschen de bloemen
Is telkens een motiefje in opendradenwerk. Ook
de lengtezijden van sloop en laken zijn hier
mede versierd. Het tweede garnituur vertoont
een geschulpten rand. Het materiaal Is weer wit
linnen of katoen en de rand is zacht lila ge
kozen. Nadat wij de schulpen op de stof ge-
teekend (met behulp van een waterglas) en
uitgeknipt hebben hechten wij de reep op het
linnen. Nu kan men dezen rand met heel fijne
steekjes erop stikken, maar mooier Is het, als
men het festonneert met lila moullne. Men
dient voor .zulk werk altijd den draad te split
sen, daar het bewerkte anders te grof wordt.
Nadat sloopen en laken op deze wijze bewerkt
zijn versieren wij den hoek met het monogram,
dat omsloten wordt door lilp rondjes of
gaatjes borduurwerk. Onze modellen kunnen
ook net andersom worden toegepast, ook dat
Is zeer elegant. In dit laatste geval nemen wij
het eigenlijke materiaal gekleurd, rose, bleu,
zachtlila of lichtgroen en knippen de versie
ring uit wit lijn linnen. Voor hen die onze mo
dellen te bewerkelijk vinden, nog dit: Een wit
garnituur, alleen met gekleurde banden afge
zet. Is zeer apart en vraagt haast geen werk
Dus voor elk wat wils. Met weinig moeite en
véél fantasie kan onze linnenkast menig garni
tuur rijker worden. Bij het vervaardigen van
nieuwe bedgarnituren kunnen wij tevens een
praktisch middel in toepassing brehgen. Wij
werken de overslagen van de lakens apart, zoo
dat deze met knoopen aan de eigenlijke lakens
aangeknoopt worden. Dit heeft veel voordeelen.
De overslag is meestal veel vlugger vuil en on-
ooglijk dan het laken. Nu behoeft men niet
telkens nieuwe lakens te nemen, doch enkel
een nieuwen overslag aan te knoopen. VooraJ
in dagen van ziekte is dit een practische op
lossing, daar men op deze wijze de vuile
wasch tot een minimum terugbrengt. Ook kan
men de overslagen veel beter wasschen en
strijken dan een groot laken.
vraagde terug en even later kwam Toos ook
weer binnen. „Mooi,” zei mijnheer. „Nu gaan
we eerst de tuintjes besproeien.” Hij nam
voor elk schoteltje een lapje flanel, dat juist
paste en maakte de lapjes flink nat. Toen
gaf hij het zakje, dat Toos gehaald had. aan
Mientje en zei: „Leg nu eens netjes Je naam
met deze zaadjes.” Mientje keek nu op het
zakje en zag, dat er sterkers op stond. „O.
wat leuk, dat doen we Immers ook wel in den
tuin ’s zomers.” .Juist en nu zullen we de
zaadjes eerst op een flanellen lapje laten genoemd.
Dat het uitkrabben en uitsteken van kor
sten, b.v. rijstkorsten en ander aanzetsel,
vooral aan ’n emaille-pan, uit den booze Is,
behoort u te weten; het is zoo heel eenvou
dig, wanneer men zoo’n pan even op het
vuur zet met water en een handje soda, zal
de koek geheel losweeken. Echter weet u
misschien niet, dat fnplaats van soda u nog
beter zout kunt gebruiken, soda zal nog
plekken achterlaten, die weer spoedig aan
zetten, doch zout heeft de eigenschap, alle
resten, zelfs de vlekken die erin getrokken
zijn te doen verdwijnen. Laat het zout en
aardige manier, waarop de stengels uit de
bladeren te voorschijn komen.”
Daar sloeg de klok vijf slagen. .Al aw
laat?" riep Toos. ..En ik wou nog werke»
voor het eten.” „En ik heb erg weinig te
doen, maar ’k wou een brief aan Henk
schrijven!” riep Mientje.
„Uitstekend.” meende mevrouw, ..dan tijB
jullie om zes uur klaar om te eten.” En ter*
o
o
o
o
o
c
c
o
o
o
QIQlOIOIOIOIOIOIOlOIOIOIOIOIOIOlOlOiaOlOIOIClOdOIOIOIQIQIQIOIQIOIOIOIOIOIQIQlOIOIQ
een lapje flanel. Of vraag liever maar twee
schoteltjes. En Toos, jij moet even een bood
schap doen” en mijnheer fluisterde haar
iets in het oor.
Al heel gauw was Mientje met het ge-
TD CD CD O O CD CD Q C3 CD <Z> CD
0
o
o
o
o
o
o
o
kiemen. Nu moet Toos ook haar letter op
het andere schoteltje zetten. Ziezoo, dat
wordt nu onze lentetuin, want er gaan wel
een paar dagen overheen voor ze gekiemd
zijn. We zullen ze een poos in het donker
zetten. Denk er om, dat jullie de lapjes ge
regeld nat houdt.”
De schoteltjes, die er keurig uitzagen
(Fig. 1) werden in de kast gezet en Toos
nam zich voor ze eiken morgen voor ze naar
school ging te begieten.
„Eu nu naar den wintertuin van moeder,”
ging mijnheer voort. „Hij is wel niet groot,
maar de kamerplanten willen toch uitste
kend.” „O. Is dat de wintertuin!” riep Mien
tje uit. .Rijk die clivia eens. Dat is toch een
wonderlijke sinjeur (Flg. 2). Den heelen
winter heeft hij bijna geen water gehad, al
leen maar een vorstvrlj plaatsje en nu heeft
hij een paar prachtknoppen.
In enkele vorige artikelen spraken wij
met ^Ikaar over den lastigen zuigeling en
gingent, daar na wat zooal de voornaamste
oorzaken zijn, welke bij het zeer jonge kind
onrust geven.
Om niet in herhaling te vallen, resumeer
ik van dit alles, dat, als een zuigeling las
tig is, er het een of ander niet in den haak
moet zijn. Dit is de gulden stelregel, welke
door moeders en verzorgsters niet uit het
oog mag worden verloren, ’t Is het veilige
compas, waarop zij kunnen varen. Wordt
hun bij onderzoek de reden van de onrust
niet duidelijk, dan is het aangewezen den
dokter om raad te vragen. Gelukkig gelukt
het bij deskundig onderzoek meestal spoe
dig om de oorzaak van het kwaad te ont
dekken.
Ondertusschen is net niet oninteressant
even na te gaan, waaraan de moeders het
lastig zijn wijten. Op onze spreekuren zijn
wij telkens weer in staat om hieromtrent
ingelicht te worden. In die gevallen treft
het mij telkens weer welk een overmatige
beteekenis aan het tanden krijgen wordt
gehecht. De lezeressen en lezers van dit
blad weten uit vorige artikelen, welk een
groote waarde Ik hecht voor een goede
gezondheid aan het bezit van een gaaf
gebit. Wanneer ik dus zeg, dat aan net
tanden krijgen overmatige beteekenis
wordt gehecht, dan ontneemt dit mets
aan de waardeerlng van een goed gebit,
maar slaat djj alleen op het ziek worden
door het tanden krijgen.
Gaan wij de dentirie even na dan zien
wij, dat de mensch zonder tanden ter we
reld komt en dat tegen het einde van het
eerste half Jaar meestal de twee onderste
snijtanden beginnen door te breken. Ver-
wat paneermeel en druppel er de overge
bleven boter (gesmolten) overheen.
Laat den schotel in een heeten oven warm
worden en een korstje aannemen (ongeveer
'/i uur), presenteer bij dezen stokvi&h-
schotel aardappelpurée of droge rijst.
Eenvoudige stokvischkoekjes
(4 personen).
500 Gr. gekookte stokvisch (zonder graten
gewogen); 1 uitje; TOO Gr. (2 flinke sneden)
oud brood zonder korst, wat peper, zout,
nootmuskaat; 2 eieren; 2 theelepels Maggi’s
Aroma; ongeveer 80 Gr. (4 af gestreken eet
lepels) boter, eenige lepels paneermeel.
Hak de ontgrate visch fijn,'-vermeng ze
met de twee eierdooiers, het in wat melk of
water fijngewreven brood, het zout, de krul
den. het in 1 lepel boter gefruite uitje en de
Maggi’s Aroma.
Vorm het mengsel tot gelijke balletjes
(niet te klein), druk ze wat plat.vloop ze in
het overgehouden eiwit, dat met een lepel
water wat uit elkaar is geklopt en wentel ze
daarna door de paneermeel.
Bak de koekjes In de koekenpan met de
heete boter aan belde kanten mooi knap
pend; presenteer ze als voorgerecht bij het
middagmaal of aan de lunch.
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN
N.
F