ouw 1 I VAN MANGELEMOT DE FILMHELD DE CHIEDEN I 8 MIJN KLEIN CLEMENTIENTJE GENEESKUNDIGE KALENDER MODERNE BEDGARNITUREN EEN WINTER*LENTETUIN VAN ALLES WAT SMAKELIJK ETEN KEUKENARTIKELEN VEREISCHEN SPECIALE AANDACHT Klepperplank j e o c c DE B.L.N.S. 35* S c k o*. <11 j' 0 o o o o o a n Ter «ere ifi Stokvis- Variaties WOENSDAG 13 APRIL, 0 o OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN TANDEN KRIJGEN ANEMOON. wasschen ETA. CXiv’.A Welke bond heeft de minste leden? De Vagebond. het uit beider moi vraag jij eens aan indstof-verbruik id kan als schuur- En dan de aspidistra. Die moeten we goed in het oog houden, want zijn merkwaardige bruinrood e bloemen zitten vlak op de aarde. Eigenlijk ls»de aspidistra een japanner. Onze stekelfamllie maakt het best: de bladkaktus schijnt idee te hebben op bloeien (Flg. 3). Nu gaan we de saxifraga bekijken. Dat moe derplant! e maakt mooie lange loten. Maar ik ben bang, dat ze bij den pot afbreken. Toos. haal eens wat watten. Zoo, nu schuiven we de watten onder de rank (Flg. 4). Daar heb ben we waarempel een nieuweling. Hoe heet die, moeder?” ,4*. dat mag je wel vragen,” antwoordde mevrouw Van Voorden, die juist binnen kwam. „Kindje op moedersschoot wordt hij Kijk maar eens (Flg. 5) naar de wijl twee hoofden zich Ijverig over het ps- pier bogen, vroegen zij zich af hoe het toch kon, dat een middag, die zoo vervelend be gon, zoo prettig kon eindigen. Zeg, kom je eens hier Waarom maak jij niet met de and'ren plezier? Dat pruilen staat leelljk, zeg, weet Je dat wel? Zie dAAr eens die klelntjea lokt jou niet bun spel? Mun klein Clementlentje. JU speelt graag den baas. Jouw wil moet geschieden hoe kom je zoo dwaas? Als nu hl die klnd’ren eens deden als JU? Dan stonden zij pruilend daar saam op één rij! Mijn klein Clementlentje, bederf niet je pret, als JU niet je zin krijgt jouw wil is geen wét! Het spel van je keuze krijgt straks wel een’ beurt: Schik nu Je’eens naar And'ren en niet meer gezeurd! Mjjn klein Clementientje. heerschzuchtige guit je baas-spelen loopt ééns de spuigaten uit. Als Je’altUd maar wenscht dat Jouw zin wordt gedaan, dan blijf je’eens voor immer, daar pruilende staan. HERMAN J. HAIJEMAIJE. Mijn klein Clementlentje, •kWed: k wéét wat Je schort: 1 Is niet naar je zin. wat gespeeld ditmaal wordt. Jouw voorkeur was heden niet die van de rest. En JU Clementientje JU wéét het zoo bést! De van Tardi den i C de Onl ove pra mei nog weg ent! van stee En ken redt van gen voll er t om D Bes< tige een rust Lén der stelt van het Dt nada kum wacl begii eomi getal paar wens algei macl missi En klngi were king< brak, wel gebn gepn De voor! docu rent! gezeg geha loopi een i total boekt werp Of gelat werp want ontw wape Duits den di lil Jheg Volk» in ten afsch tanks de ze deeln met ontwi Het onvermijdelijke echter gebeurde. Het kar retje van den gids kwam veel te dicht bij dat van onze filmheldende wielen raakten elkaar en.... tjoep.... daar braken de boomen en ging bet beate boeltje de lucht In. Toen Mangelemot en meneer Hendriks aan wal gestapt waren, namen ze onmiddellijk plaats In een klein rijtuigje, dat door een Slameeschen bediende werd voortgetrokken Naast hen kwam In een ander wagentje een meneer rijden. Klein Anneke wordt geregeld 's morgens door moeder gewekt, maar op een keer, dat moeder het erg druk had om tijdig voor het ontbijt van vader te zorgen, die vroeger weg moest, dacht ze: ,Jk laat Anneke nog maar even slapen, dan kan Ik rustiger voort maken.” Intusschen werd Anneke uit zichzelf wak ker en huilend riep ze naar beneden: „Moeder, maakt u me vandaag niet wak ker?” Deze meneer was een soort van gids. BIJ zou meneer Hendriks en Mangelemot vertellen wat er in Siam allemaal te alen was. Natuurlijk moest meneer Hendriks daar een heeleboel voor betalen, maar de meneer liet hem niet loa. •i 1 i - Mijn klein Clementlentje, wat ben je toch dom Vergeet toch je ik-je, mijn kleintje.... kom-kom! Doe méé met de kleuters, en nooit meer zoo n gril Leer je’ook eens te voegen naar Anderer -wil! Schitterend zUn ze, de moderne bedgarnltu- ren die aan onze slaapkamer zoo’n intiem, ge zellig cachet geven. Veel warmer doen ze aan. dan de ouderwetsche, stijve, wit linnen lakens en sloopen. Er zUn rose, lichtgroene en lila garnituren, maar ook wit met gekleurde ran den of figuren. En deze laatste zijn bijzonder mooi. Het materiaal bestaat meestal uit fijn linnen of madapolon. Ja, ik zag er zelfs en kele die uit waschzjjde gewerkt waren, beeldig maar., duur.. Ik veronderstel, niets voor onze Hollandsche huisvrouw, welke degelijkheid bo ven luxe verkiest. Maar degelijkheid mét luxe comblneeren dat is de kunst. Ons beddegoed „Een winter-lentétuln, wat is dat?” klonk d. „Wacht maar. Mientje moeder een oud bord en moet, zonder lets van het moderne In te boe ten, sterk en goed waschbaar zijn. Hiermede heb ik dan ook terdege rekening gehouden. Het materiaal waaruit de garnituren op onze tee- kening vervaardigd worden is fijn wit linnen. Het eerste model vertoont appllcatiewerk waarmede de sloopen en de omslag van het laken versierd worden. De bloemen worden uit rose linnen (indanthren) geknipt, opgeregen en omgefestonneerd met rose gesplitst mou- zooals Ik zeg meestal op rachitis. Dat wij in dat geval, gezien de beteekenis van d°ze ziekte, dit achterblijven niet lijdelijk zul len blijven aanzien. Is vanzelfsprekend. Gelukkig kunnen wij tegenwoojdie de ra chitis met succes bestrijden met licht, lucht, dieettheraple en extra toediening van de onontbeerlijke D-vitamlnen. Over een en ander wel eens In een volgend artikel. ENKLAAR. geten wij niet, dat dit een physiologische, dus normale gebeurtenis is, dart zal het niet verwonderen dat In een overgroot aantal gevallen dit doorbreken zonder eenige stoornis plaats heeft. Ik wil niet ontken nen dat ik ook herhaaldeljj^ hierbij lichte stoornissen idlarrhoe) waarneem bij ge zonde zuigelingen, zonder dat er andere afwijkingen te vinden zijn, maar dit neemt niet weg dat men er niet mee af is bij een lastige zuigeling met te zeggen: „Het zal wel van de tandjes komen”. Wie dat doet, zal tal van fouten maken tot nadeel van het kind en op die wijze zal de werkelijke oorzaak van het lastig zijn, b.v. een ont steking van het mlddenoor, over het hoofd worden gezien. n Ik meen, dat wT, het veiligst gaan als wij den dentitletijd van den zuigeling, hoewel dus het proces zelf physlologisch is. beschouwen als een tijd van labiel evenwicht en te vergelijken met de men- scruatieperiode In het vrouwelijk leven. Dat een te laat doorbreken van de tan den wel degelijk beteekenis heeft, staat wel vast. Het wijst zonder twijfel op het ont staan of aanwezigheid van rachitis (En- gelsche ziekte). Alg globalen regel mag men wel aannemen dat met 6 maanden 2 tan den aanwezig zijn, met 8 maanden 4. met 10 maanden 6 en met 1 jaar 8 tanden. Groote afwijkingen op dit punt berusten het water er een uurtje In staan, en verhit dan pas op het vuur. Emallle mag men nooit droog laten het Ijzer onder het emallle zal uit: emallle zet ook wel Iets uit, maar ijzi meer, en dit doet de emaille-laag spi Het is ook niet aan te raden, i emaille-pannen direct op het vuur te> en te gebruiken; even opkoken In met water is beter, dan laten afkoe *t Leek wel, of dezen Woensdag alles moest tegenloopen. Henk had geschreven, dat hij langer wegbleef, dan hij eerst van plan was Hij had een paar weken griep gehad en was daardoor achtergeraakt. Nu wilde hij eerst de scha inhalen. De meeste clubleden waren ziek; het was dus geen wonder, dat Toos en Mientje erg sip zaten te kijken, toen mijn heer Van Voorden thuiskwam. „Wat scheelt jullie?” vroeg hij dadelijk en toen Toos het hem verteld had, was zijn eerste woord: „Wel, dan gaan we een beetje aan onzen wlnter-lentetuin werken,” Als vader zoo Iets bijzonders zei, dan moest er wel wat leuks op til zijn. Mientje en Toos keken hem dan ook vol verwachting aan en ze keken zelfs al een beetje vroolijker. De keukenbenoodigheden zijn zoo verschil lend van materiaal, dat ze ieder een aparte aandacht verelschen. Men vindt artikelen van emallle, koper, aluminium, tin en ijzer. Snijgereedschappen met houten, metalen, hoornen, beenen, of emallle handvatten. Borden en schalen van glas, porcelein en aardewerk, en al die soor ten moeten op een aan het materiaal pas sende wijze worden onderhouden. De methode van schoonmaken is vaak voor ieder voorwerp weer anders. Cake- en bakvormen van Ijzer, met een dun laagje tin bedekt, schuurt men met een zeer zacht schuurmiddel, en spoelt men schoon in heet water met soda. Groote voorwerpen, welke niet In heet water kunnen, worden ge schuurd met zilverzand. Soda wordt veel gebruikt in de keuken als schoonmaak-middel. en dat is ook vaak zeer goed; welbekend zal het u zijn, dat alumi nium niet met soda behandeld mag worden, daarom vermijdt men hiervoor ook schoon- naak-poeders, waarin soda zit. stten er veel rmgen. nieuwe Metten, en tljl :len in dit water, en uw emallle zal steviger zijn. Ook het blootstellen aan een plotselinge temperatuursverandering is nadeelig, zooals een heete pan In Ijskoud water zetten, enz. Ditzelfde geldt ook voor het aardewerk, hier is het de glazuurlaag die barsten krijgt, en al springt die niet gauw af, ook barsten staan allerminst fraai. Ook de buitenkant van een pot of ketel moet geregeld schoon gehouden worden, een door het vuur aangezette ketel beteekent verspilling van warmte, dus van geld, daar de gebrande korst slecht de warmte geleidt, en men meer gas- of brai heeft. Zout of fijn zilverzand middel dienst doen. Tin heeft een nogal laag smeltpunt, en mag daarom niet aan een al te groote hitte worden blootgesteld. Te sterke hitte zal maken, dat het tin gaat druppelen. Ook heb ben vertinde voorwerpen het nadeel, dat er geen vruchten, enz. in gekookt kunnen wor den, en men late een en ander er vooral niet in staan, het geeft geheel uitgebeten plekken. Een gehakt-molen vindt men dikwijls een zeer lastig ding in de keuken om schoon te maken, en men houdt hem. meer om de zekerheid te hebben, dat men zuiver gema len vleesch krijgt, dan om het gemak. Na elk gebruik is het noodzakelijk, dat zoon molen geheel uit elkaar genomen wordt, zoodat alle resten goed verwijderd kunnen worden. Men maakt hem het beste schoon In heet soda-water en gebruikt daarbij een stalen borsteltje. Als alle vet- en vleesch- deeltjes verwijderd zijn, dan spoelt men hem na In schoon water, en laat buiten, of In een warmen oven drogen. We gaan nu over op den oven, een belang rijk ding in de keuken, en die zoowel van binnen als van buiten geregeld schoonge maakt moet worden. Maakt u den oven van binnen niet geregeld schoon, dan zal het spattende vet, ‘enz. zich van binnen als een koek aanzetten, die niet gemakkelijk is te verwijderen. Het vormen van deze harde korst kan voorkomen worden, door na het gebruik, voordat de oven koud is, dezen van binnen eerst af te vegen met droge proppen papier en dan met een doek gedoopt in heet sodawater na te doen. IJzeren voorwerpen, zooals tangen, ijzeren vormen, wafelijzers, enz. roesten in de keu ken gauw door de waterdampen; bewaart u deze voorwerpen in een keukenkast, dan kan dit voorkomen worden, door daar een bakje ongebluschte kalk in te zetten, dat alle vocht zal aantrekken, doch past u op dat er geen kinderen aankomen. Het beste is ijzeren voorwerpen na het ge- brüik direct in te smeren met paraffine, waardoor het voorwerp altijd glad blijft. Nu komen de messen aan de beurt, de heften laat u nooit In het water liggen, en u droogt ze altijd vlug af. Het lemmet van staal kan schoon gehou den worden met schuurzeep, men doet dit met een kurk, ter voorkoming van krassen. Roestvrij staal zult u alleen behoeven af te wasschen in heet water en zeep, en goed na drogen. Gebruik .om messen te slijpen op een slljpplank heel fijn zand, of neem amarll- poeder en water, dit is het beste, en het be schadigt de messen niet. Denkt niet, dat u de messen scherpt, door ze aan beide kanten over de slijpplank te halen. Het geweldige schrapen en raspen, zoodat het vuur er af vliegt, heeft geen ander effect, dan dat het uw messen vlugger doet slijten, en vooral bjj de roestvrije messen geeft het een oppervlak vol leeljjke krassen. Alleen de snijkanten moeten worden geslepen, en hiervoor zijn dikwijls die kleine handige aanZetapparaten zeer geschikt. Stokvisch neemt van oudsher een eere- plaats in onder onze national^ gerechten, hetzij we ze gebruiken in den vorm van het bekende „stokvischmaal” met zijn onder deden: stokvisch, rijst, aardappelen, gefruite uien en mosterdsaus, hetzij we de voorkeur geven aan de „panvisch”, die ons kant en klaar alle bestanddeelen dooréén, gemengd op het bord brengt. Wie als variatie op de twee bovengenoem de stokvisch-mogelijkheden eens iets anders wil probeeren, zouden we in goed vertrou wen kunnen aanraden: een „stokvischpud- ding”, een „Weensche stokvischschotel” of „stok vischkoek j es”. Stokvischpudding (4 personen). 750 Gr. gekookte stokvisch (zonder graten gewogen); 2 eieren; 100 Gr. (2 flinke sne den) oud brood zonder korst; 1 di. overge bleven saus (ook te vervangen door 1 dX.. kokend water met 1 Maggi'sBouillonblokje); wat peper, zout, nootmuskaat; 60 Gr. (3 af gestreken eetlepels) boter. Hak de ontgtate visch fijn, vermeng ze met het in de saus (of den bouillon) fijn gewreven broods de geklopte eieren, de krui den en de gesmolten boter. Smeer een warmen puddingvorm in met boter, bestrooi hem met paneermeel en vul hem met het vischmengselkook den pud ding gedurende uur au bain-Marie (d.wi. in een pan met kokend water). Presenteer den wjrmen pudding als vóór- gerecht en geef er een mosterd-, een kerry- of een botersaus bU- tJ Weensche stokvischschotel (4 personen). 500 Or. XI pond) gekookte stokvisch (zon der de graten gewogen)L. melk; 2 Mag gi's Bouillonblokjes; 2 flinke uien; 1 volle eetlepel gehakte peterselie; 2 theekopjes paneermeel; sap van 1 citroen; 80 Gr. (3 af gestreken eetlepels) boter. Snipper de uien fijn en laat ze in de helft ▼an de boter lichtbruin gorden. Breng d' melk aan de kook en los er de Maggi’s Bouil lonblokjes in op. Hak de peterselie fijh en verdeel de visch In fijne schilfers. Leg ito een flink met boter ingesmeerd diep vuurvast schoteltje eerst een laagje visch (1'3 van de geheele hoeveelheid), vlet daarop de helft van de melk met bouillon en strooi er de helft van het paneermeel over met de helft van de peterselie en de helft van de gefruite uien. Leg daarop de helft van de nog overgehouden visch, over giet ze met de rest van de bouillonmelk. de rest van het paneermeel en de nog overge bleven ul en peterselie. Dek het geheel af met bet laatste restje visch. strooi daarover Maar al maakten meneer Hendriks en Mange lemot een flinke buiteling door da lucht, ae verloren geen oogenbllk hun tegenwoordigheid van geest, en meneer Hendriks ging rustig door met hst maken van *Un beroemds filmopnamen. Neem een plankje van stevig sigarenkist hout, 8 cM. breed en 12 c.M. lang. Maai twee blokjes van 2 cM. hoog en 1 a 1’4 breed en 3 c.M. lang en spijker deze in 1 midden van de beide lange zijden op W plankje vast. Nu wikkel je een stevig touwtje 2 maal om het plankje, zóó, dat het over (K blokjes ligt en knoop het goed vast. Maai nu nog een houtje, lang 10 c.M. en breeo V/2 cM., eveneens van sigarenkisthout steek dat tusschen de beide touwtjes. Dan draai je het eenige slagen in de lengte om. waarbij je het telkens moét verschuiven. 1* touwtjes worden zoodoende om elkaar gr draald en drukken, als je het draaien eemgc malen hebt herhaald, het houtje met oei eene eind op het plankje. Als het nu vol doende klemt, is het plankje klaar Om do een flkschen marsch te roffelen, druk je n« houtje achtereenvolgens met alle vier vin gers neer, te beginnen met den pink. D“ moet vlug geschieden. De enkele slagen do« je met den wijsvinger. Je kent het dadeüj» en geen tamboer kan het verbeteren. W. STUURMAÏ line garen. Het hartje van de bloemen wordt uitgeknipt, zoodat de witte ondergrond te zien komt. Dan werken wij mef den steelsteek In dit gedeelte rose ruitjes. Tusschen de bloemen Is telkens een motiefje in opendradenwerk. Ook de lengtezijden van sloop en laken zijn hier mede versierd. Het tweede garnituur vertoont een geschulpten rand. Het materiaal Is weer wit linnen of katoen en de rand is zacht lila ge kozen. Nadat wij de schulpen op de stof ge- teekend (met behulp van een waterglas) en uitgeknipt hebben hechten wij de reep op het linnen. Nu kan men dezen rand met heel fijne steekjes erop stikken, maar mooier Is het, als men het festonneert met lila moullne. Men dient voor .zulk werk altijd den draad te split sen, daar het bewerkte anders te grof wordt. Nadat sloopen en laken op deze wijze bewerkt zijn versieren wij den hoek met het monogram, dat omsloten wordt door lilp rondjes of gaatjes borduurwerk. Onze modellen kunnen ook net andersom worden toegepast, ook dat Is zeer elegant. In dit laatste geval nemen wij het eigenlijke materiaal gekleurd, rose, bleu, zachtlila of lichtgroen en knippen de versie ring uit wit lijn linnen. Voor hen die onze mo dellen te bewerkelijk vinden, nog dit: Een wit garnituur, alleen met gekleurde banden afge zet. Is zeer apart en vraagt haast geen werk Dus voor elk wat wils. Met weinig moeite en véél fantasie kan onze linnenkast menig garni tuur rijker worden. Bij het vervaardigen van nieuwe bedgarnituren kunnen wij tevens een praktisch middel in toepassing brehgen. Wij werken de overslagen van de lakens apart, zoo dat deze met knoopen aan de eigenlijke lakens aangeknoopt worden. Dit heeft veel voordeelen. De overslag is meestal veel vlugger vuil en on- ooglijk dan het laken. Nu behoeft men niet telkens nieuwe lakens te nemen, doch enkel een nieuwen overslag aan te knoopen. VooraJ in dagen van ziekte is dit een practische op lossing, daar men op deze wijze de vuile wasch tot een minimum terugbrengt. Ook kan men de overslagen veel beter wasschen en strijken dan een groot laken. vraagde terug en even later kwam Toos ook weer binnen. „Mooi,” zei mijnheer. „Nu gaan we eerst de tuintjes besproeien.” Hij nam voor elk schoteltje een lapje flanel, dat juist paste en maakte de lapjes flink nat. Toen gaf hij het zakje, dat Toos gehaald had. aan Mientje en zei: „Leg nu eens netjes Je naam met deze zaadjes.” Mientje keek nu op het zakje en zag, dat er sterkers op stond. „O. wat leuk, dat doen we Immers ook wel in den tuin ’s zomers.” .Juist en nu zullen we de zaadjes eerst op een flanellen lapje laten genoemd. Dat het uitkrabben en uitsteken van kor sten, b.v. rijstkorsten en ander aanzetsel, vooral aan ’n emaille-pan, uit den booze Is, behoort u te weten; het is zoo heel eenvou dig, wanneer men zoo’n pan even op het vuur zet met water en een handje soda, zal de koek geheel losweeken. Echter weet u misschien niet, dat fnplaats van soda u nog beter zout kunt gebruiken, soda zal nog plekken achterlaten, die weer spoedig aan zetten, doch zout heeft de eigenschap, alle resten, zelfs de vlekken die erin getrokken zijn te doen verdwijnen. Laat het zout en aardige manier, waarop de stengels uit de bladeren te voorschijn komen.” Daar sloeg de klok vijf slagen. .Al aw laat?" riep Toos. ..En ik wou nog werke» voor het eten.” „En ik heb erg weinig te doen, maar ’k wou een brief aan Henk schrijven!” riep Mientje. „Uitstekend.” meende mevrouw, ..dan tijB jullie om zes uur klaar om te eten.” En ter* o o o o o c c o o o QIQlOIOIOIOIOIOIOlOIOIOIOIOIOIOlOlOiaOlOIOIClOdOIOIOIQIQIQIOIQIOIOIOIOIOIQIQlOIOIQ een lapje flanel. Of vraag liever maar twee schoteltjes. En Toos, jij moet even een bood schap doen” en mijnheer fluisterde haar iets in het oor. Al heel gauw was Mientje met het ge- TD CD CD O O CD CD Q C3 CD <Z> CD 0 o o o o o o o kiemen. Nu moet Toos ook haar letter op het andere schoteltje zetten. Ziezoo, dat wordt nu onze lentetuin, want er gaan wel een paar dagen overheen voor ze gekiemd zijn. We zullen ze een poos in het donker zetten. Denk er om, dat jullie de lapjes ge regeld nat houdt.” De schoteltjes, die er keurig uitzagen (Fig. 1) werden in de kast gezet en Toos nam zich voor ze eiken morgen voor ze naar school ging te begieten. „Eu nu naar den wintertuin van moeder,” ging mijnheer voort. „Hij is wel niet groot, maar de kamerplanten willen toch uitste kend.” „O. Is dat de wintertuin!” riep Mien tje uit. .Rijk die clivia eens. Dat is toch een wonderlijke sinjeur (Flg. 2). Den heelen winter heeft hij bijna geen water gehad, al leen maar een vorstvrlj plaatsje en nu heeft hij een paar prachtknoppen. In enkele vorige artikelen spraken wij met ^Ikaar over den lastigen zuigeling en gingent, daar na wat zooal de voornaamste oorzaken zijn, welke bij het zeer jonge kind onrust geven. Om niet in herhaling te vallen, resumeer ik van dit alles, dat, als een zuigeling las tig is, er het een of ander niet in den haak moet zijn. Dit is de gulden stelregel, welke door moeders en verzorgsters niet uit het oog mag worden verloren, ’t Is het veilige compas, waarop zij kunnen varen. Wordt hun bij onderzoek de reden van de onrust niet duidelijk, dan is het aangewezen den dokter om raad te vragen. Gelukkig gelukt het bij deskundig onderzoek meestal spoe dig om de oorzaak van het kwaad te ont dekken. Ondertusschen is net niet oninteressant even na te gaan, waaraan de moeders het lastig zijn wijten. Op onze spreekuren zijn wij telkens weer in staat om hieromtrent ingelicht te worden. In die gevallen treft het mij telkens weer welk een overmatige beteekenis aan het tanden krijgen wordt gehecht. De lezeressen en lezers van dit blad weten uit vorige artikelen, welk een groote waarde Ik hecht voor een goede gezondheid aan het bezit van een gaaf gebit. Wanneer ik dus zeg, dat aan net tanden krijgen overmatige beteekenis wordt gehecht, dan ontneemt dit mets aan de waardeerlng van een goed gebit, maar slaat djj alleen op het ziek worden door het tanden krijgen. Gaan wij de dentirie even na dan zien wij, dat de mensch zonder tanden ter we reld komt en dat tegen het einde van het eerste half Jaar meestal de twee onderste snijtanden beginnen door te breken. Ver- wat paneermeel en druppel er de overge bleven boter (gesmolten) overheen. Laat den schotel in een heeten oven warm worden en een korstje aannemen (ongeveer '/i uur), presenteer bij dezen stokvi&h- schotel aardappelpurée of droge rijst. Eenvoudige stokvischkoekjes (4 personen). 500 Gr. gekookte stokvisch (zonder graten gewogen); 1 uitje; TOO Gr. (2 flinke sneden) oud brood zonder korst, wat peper, zout, nootmuskaat; 2 eieren; 2 theelepels Maggi’s Aroma; ongeveer 80 Gr. (4 af gestreken eet lepels) boter, eenige lepels paneermeel. Hak de ontgrate visch fijn,'-vermeng ze met de twee eierdooiers, het in wat melk of water fijngewreven brood, het zout, de krul den. het in 1 lepel boter gefruite uitje en de Maggi’s Aroma. Vorm het mengsel tot gelijke balletjes (niet te klein), druk ze wat plat.vloop ze in het overgehouden eiwit, dat met een lepel water wat uit elkaar is geklopt en wentel ze daarna door de paneermeel. Bak de koekjes In de koekenpan met de heete boter aan belde kanten mooi knap pend; presenteer ze als voorgerecht bij het middagmaal of aan de lunch. OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN N. F

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 12