Fruit als schoonheidsmiddel Het kruis der Hollanders I TEEKENPUZZLE WAT ZULLEN WE KOKEN? GEBREID DAMESJASJE REISKLEEDING Van alles wat Verschillende gevraagde recepten fVie of wat ben ik? met Sjaalkraag »- e<L QP VERZOEK '\i d >or 835 Q3(t EVA. TEEKENPUZZLE HENK EERDMAN8 DORA. 1. I 100 1. 2. 3. r. 21 st. Dan breit kant alle st. af I nog en j geroofd. HU ging In Ier wist, dat hU do be lli i— 14. kan ge- l en Op een avond tag hij een gedaante langt den weg liggen 50, -3, en en n: M. en srd en, er- ■«-«WH Isa™.» 50 .00 ts; *r •Mt r un tar en k>- n- an ro er, ig. de en rer st en n- 'M en en se- de ;e- en d- )U id. en «0 ‘g. a: M le- Oplossingen: Van Alles Wat WIE OF WAT BEN IK? Klem, melk Regen, neger Droom, moord Wie bulten In ml] trapt, aal zich be- zeeren, maar keert men mU om, dan dien ik tot voeding. De gedaante, die hU gezien had, was al lerminst een spook maar een van zUn eigen mannen, een dronkaard, die door een ongeluk daar langs den weg was gestorven. Een gruwelUk en bizar einde van het Kruis der Hollanders! voogd ming gei Karei der en macht n°Ege' goed doorheen en giet deze saus over de boonen. Men kan den schotel nog aardig garneeren met ’n paar tomatenschUfjes, augurkjes, peterselie en hard gekookt el. mouwen, breede revers en groote zakken, waardoor hij buitengewoon geschikt is voor reismantel Het costuum bestaat uit rok, blouse en een mouwloos vest met een ronde halsuitsnijding, dat van voren met een rU flinke kjpoopen sluit. POLA. schillende kruiden, waarna men alles 10 minuten laat smoren op ’n klein pitje. Ten slotte wrijft men de puree door *n vergiet. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL. Zwarte Piet had tot zUn eigen schade en schande erg gejokt. HU had wel veel zien paardrijden maar het zelf gedaan had hU nooit, ol hU moest zUn hobbelpaard bedoelen. HU had de teugels te strak getrokken, het paard was gaan hollen en had hem uit het zadel gewipt. Een goed paardrijder komt altUd ap zUn pootjes terecht. Dik. Nou, JU bent anders héél eigenaar^ tig op Je pootjes terecht gekomen, als Ik enminste naar dien bult op je hoofd kUk. Nou ja. Dik, JU neemt alles zoo let- terlUk. Het was trouwens een héél woest paard. sluiting dan een breede leeren ceintuur. Het rokje is eenvoudig met één enkele inge stikte plooi. 836 Deze japon Is gemaakt van een ste vige wollen stof. De cape kunnen we af- knoopen, waardoor we dan een eenvoudige Wanneer ge onderstaande plaatsen uit je atlas overhaalt of een vel papier onder de kaart legt en dan vervolgens met een scherp voorwerp die plaatsen doorprikt, dan hebt ge het voornaamste werk reeds volbracht. De bedoeling Is dan die plaatsen In de opgegeven volgorde met rechte lUnen te verbinden en zUt ge hiermede klaar, dan zult ge bemerken wat er uit Is ontstaan. Onze volgorde Is: Smllde. Beetsterzwaag, Workum, War- tena, Makkum, Leeuwarden, Dokkum, Eng- wlerum, Marum, Bakkeveen, Zuldhorn, Ble- rum, Groningen, Bakkeveen, Winschoten, Anlo, Stadskanaal, Smllde, Dwingelo, Ha- velte. Dan van: Assen via Emmen naar Dalen. En ten slotte een cirkeltje rondom: Veen wouden. staken een 'boerderij van hem in brand. Crime NapoUtaine. Op 1 liter melk ge bruikt men hiervoor: 3 sinaasappelen, 10 4 12 biscuits (lange vingers), 1 ons suiker en 80 gram maïzena. Van twee sinaasappelen wordt het sap uitgeperst, de derde wordt in schUven ge meden. Men weekt de biscuits in het si naasappelsap en onderwUl kookt men de melk met de zeer dunne schil van één sinaasappel. Suiker en maïzena worden goed door elkaar geroerd en als de melk kookt, roert men er dit mengsel langzaam door. Het geheel moet dan nog ’n minuut of 5 doorkoken In een goed omgespoelden vorm legt men onderin een laag sinaasap- pelschUven, daarop een laag biscuits en hierop weer een laag vanillevla. Zoo gaat men door, tot alles verbruikt is. Men moet er op letten, dat de biscuits niet den vorm raken, omdat dan de pudding later niet goed omgestort kan worden. Er moet rond om maïzenavla komen en ook de bovenste laag moet uit maïzena bestaan. De pudding moet goed koud worden eer men hem om stolpt. Dit jasje wordt gebreid met 4-draads wol, op aluminiumnaalden no. 3. Men begint aan den onderkant van het rechter voorpand, waarvoor men 66 st. op zet. Men breit eerst een boordje van 10 toe ren 1 r. 1 aver. Verder breit men r. aan den rechter en aser. aan den linkerkant, be halve de eerlte 10 st. van de r. gebreide naald, die men 1 r. 1 aver. bHjft breien voor den rand. In den 20sten, den 40sten en den 60sten toer breit men:in dien rand een knoopsgat aldus: 3 st. breien, 4 st. af kanten. Verder de naald uitbrei^i. In den daarop volgenden loer zet mdh fc st. bU op. In den 40stei Tomatenpuree. Op 2 pond tomaten heeft men hiervoor noodig: 40 gram boter, ’n paar takjes peterselie, 1 klein uitje, 1 klein worteltje, 1 schijfje citroen zonder pit, 1 sprietje thUm en zout naar smaak. De tomaten worden, na te zUn gewas- 2. Je steekt iets op. wanneer ik kom, draai mij om. Ik ben een mensch. door de schil maakt de blank en als gepolUst. Maar niet alleen appels komeh onze schoonheid ten goede. Alle vruchten, zoo wel versch als in gedroogden toestand, zUn ran veel waarde. Wie een vermagerlngs- dieet houdt en zich nu en dan ’n beetje hongerig voelt, kan zUn honger uitstekend tüllen met sinaasappelen, ananas en pe ren. Deze drie vruchten bevatten bUzonder weinig proteïne, het vleeschvonnend be standdeel van voedsel, en een onbeteeke- nende hoeveelheid vetten. Men kan met den besten wil niet dik worden op een frult-dieet. Bananen, kersen, aardbeien, bramen en pruimen bevatten meer proteïne dan si naasappelen en appels, maar lang niet zooveel als gedroogde rijgen, rozijnen, da dels. pruimen en krenten. Gedroogde vruchten zUn daarom beter voor hen, die wat in gewicht willen toenemen. Ze bevat ten een vrij aardige hoeveelheid suiker. De meeste versche vruchten, en in ’t bi- aonder sinaasappelen en citroenen, zijn seer rijk aan een vitamine, die de huid en het tandvleesch gezond houdt. Wanneer u bemerkt, dat uw tanden zeer licht bloeden bij het poetsen en het tandvleesch week en sponsachtig lUkt, eet dan meer sinaas appelen en drink limonade. Probeer eens. Inplaats van op de nuch tere maag een kop thee te gebruiken, het up van twee sinaasappelen, verdund met een gelUke hoeveelheid water, WJ kleine Luister goed naar wat die mijnheer gezegd heeft, zwarte Piet. Houd.de teu gels losjes vast en blUf recht in het zadel zitten. Ik geloof wel dat het een mak beestje ia. dembllk, waar eveneens veel werd buitge maakt. Huizen werden in brand gestoken. Toen zette Pier koers naar Friesland, zege vierend als overwinnaar. HU blufte graag, want hU gaf zichzelf titels als: konlng van Friesland, kapitein- generaal van de Zuiderzee, wreker der Bre mers, aanhouder der Hamburgers, verwoes ter der Denen en ten slotte: Kruis der Hol landers. En met dezen laatsten titel ha<r hU niet te veel gezegd. HU was een kruis voor de Hollandsche kooplieden uit die dagen. ZU zullen God wel gedankt hebben, toen Pier na dien laatsten barren tocht niet meer terug kwam. Pier had genoeg Sneek stil leven. Ied< ruchte zeeroover was, maar zUn macht was nog zoo groot, dat niemand hem voor den rechter durfde brengen. Er is iets sympathieks in het leven van Pier te vinden, maar dat verdwUnt al heel spoedig. Zeer zeker is het te begrijpen, dat hU door hem aangedaan onrecht tot te genweer komt. Wij mogen het niet goed keuren, dat iemand wraak neemt, maar het is heel goed te begrijpen. Hoe langer zijn rooftochten duurden, des te afschuwelUker waren de wreedheden van Grooten Pier geworden. „Iedere Hollander, dien ik vind, gaat overboord," had Pier gezegd en hU heeft bS?7' j WU Hollanders eten nog altijd lang niet I V”bêêl wat beter figuur dan onze’groot- I ouders, die, wanneer ze toevallig niet op 1 I platteland woonden, dit onontbeerlUk I voedsel beschouwden als een soort luxe I en. bU kinderen, als „snoepen”!! I Toch beperken we ons nog veel te veel I tot 1 nuttigen van vruchten als dessert I sis toegift, ’s avonds na tafel, en hoogstens I ook aan de lunch. We komen niet op ’t I idee, er andere spUzen door te vervangen, I of er eens een heelen maaltUd mee te doen, I op dagen dat onze eetlust te wenschen I overlaat. Voor vrouwen en meisjes is fruit ’n on- I schatbaar hulpmiddel om ’n natuurlijke, I waechechte bekoorlUkheid te kweeken, die I van binnen uitstraalt en er niet bovenop I geschilderd behoeft te worden. Fruit I ons heldere, wakker-stralende oogen ven, witte tanden, een perzikzachte huid een soepel, jeugdig figuur. Eet uw dagelUkschen appel altUd goed gewasschen, maar ongeschild. De vitami nen bevinden zich vlak onder de schil en de schil zelf is waardevol als rauwkost en helpt constipatie voorkomen. Een appel en een glas water, eiken dag vóór het ontbUt, vormen op den duur een onfeilbaar middel tegen deze kwaal. Bekijk uw tanden eens, vóór en na het eten van een appel. De zuren van deze vrucht nemen de gelige verkleuringen weg en de mechanische wrijving bij het buten door de schil maakt de tanden i toer breit men, na de 10 st. voor den rand'met knoopsgat, 22 st. r., 24 st. 1 r. 1 aver.,' 10 st. r. 41ste toer: 10 st. aver., 24 st. 1 r. 1 aver., 22 st. r„ 10 st. 42ste toer: i In den 43sten toer breit men: 10 st. aver., de opening van een 3. Ik kom vaak in den nacht, keert men mU om, dan ben ik een verschrikkelijk iets. Paardrijden is een heerUJke sport, Dik; ik heb het vroeger, toen ik nog klein was, in het dorp, waar we toen woonden, veel gedaan. Ik ga dien heer eens vragen, of ik eens eventjes op zijn paard mag zitten. zijn woord gehouden ook.' ‘Wij 'UMtallen heeft hU zUn vijanden verdronken. „De voeten spoelen»” heette dat. En daarbU roofde hU zich schatrijk. Pier, die niemand vreesde, is op zUn ouden dag van angst gestorven. Op een avond zag hU een gedaante langs den weg liggen, die hU meende te her kennen als een van zUn slachtoffers! „Een van de verdronken Hóllanders komt bij Pier spoken,” dacht hU. De oude zeeroover schrok er zoo hevig van, dat hij stierf l. voor den rand, afe de 40ste. 24 st. afkanten voor de opening van een zakje, 2 st aver., lO^st. 1 r. 1 aver. Nu breit men eerst den achterkant van het zakje. Men zet er 24 st. voor op en breit hierop 34 toeren, r. aan den r. en aver, aan den linkerkant. Dan breit men weer op de steken van het jasje; eerst de st. aan den knoopsgatenkant, dan breit men op dezelfde naald de 24 st. van het apart gebreide zakje en vervolgens de overige st. van het voorpand. i Men breit op alle st. 30 toeren en begint schen, in vieren gesneden. Men smelt de dan te meerderen voor den kraag. In lederen boter en doet hierin de tomaten en de ver- F- toer meerdert men 1 st. in de beide laatste st. van den rand, tot men 30 st. in den rand heeft. Daarna mindert men, in lederen 8sten toer 1 st. naast den rand, tot men nog 78 st. op de naald heeft. Dan kant men 8 st. af aan den kant van het armsgat. Verder kant men, om den ande ren toer, 1 st. af aan den kant van het armsgat en om den 8sten toer 1 st. aan den kant van den hals, tot er nog 65 st. op de naald staan. Dan mindert men in den rechtschen toer als volgt: 1ste toer: de rand breien, 13 st. r. en,2 st. samenbr., 17 st. r., 2 st. samenbr., 1 st. r. 2de toer overbreien. 3de toer breien tot de laatste 3 st., 2 st. samenbreien, 1 st. breien. Dan breit men nog 1 toer als den 2den, 1 als den 3den en 1 als den 2den. 7de toer: rand breien, 2 st. samenbr., verder breien tot laatste 3 st., 2 st. samen br., 1 st. br. 8ste toer: o verbreien. 9de toer: rand breien, 11 st. br., 2 sa menbr., 16 st. br. 7 toeren gewoon breien. In den 6den toer hiervan, naast den rand, 2 st. samenbr. 17de toer: rand, 10 st., 2 st. samenbr., 15 st., 7 toeren gewoon breien; in den 6den toer hiervan naast den rand 2 st. samenbr. 25ste toer: rand, 8 st., 2 st. samenbr., 15 st., 7 toeren gewoon breien, in den 6den toer hiervan, naast den rand, 2 st. samenbr. Kalfslappen met paprica saus. Op 1 pond kalfslappen neemt men hiervoor: 1 ons vet, 1 halven ui, 1 theelepel paprica, 1 eetle pel tomatenpuree, 2 d.L. room of melk, 1 theelepel bloem en zont naar smaak. De lappen worden met het vlak van 1 hakmes geklopt en met zout Ingewreven, ben fUngegnipperden ui fruit men in het vet tot hU mooi bruin is, dan doet men er de paprica bU, de tomatenpuree en het vleesch en laat het, op een zacht vuurtje, goed toegedekt gaar stoven. Nu en dan voegt men wat water bij om aanbranden te voorkomen. Wanneer het vleesch gaar is, haalt men het uit de pan, strooit er de bloem over, giet den room er over heen en laat het dan nog even in de saus opkoken. Men kan bU dit gerecht droge rijst op dienen ofwel gekookte aardappelen. Gevulde tomaten met oud brood. Op 2 pond tomaten rékent men hiervoor IS ons brood zonder korst, 1 grooten ui, 1 le- Pel gehakte peterselie, 1 ei, 20 gr. boter, K liter melk, peper, zout en noot en ’n stukje thijm. De ui wordt fUngesnlpperd en lichtbruin gebraden. Van de middelmatig groote to maten snUdt men kleine kapjes af, holt ze voorzichtig uit en strooit er ’n weinig zout I «n peper in. Het brood wordt fijn gekrui meld en in de kokende melk geweekt, dan «looft men het even mee met den ui, roert «het uitgeholde tomatenvleesch door, de kruiden en ten slotte het ei. Met deze mas- vult men de tomaten, legt er de dek- Jeltjes weer op, plaatst ze in een vuurvas ten met boter of slaolie ingesmeerden scho tel. legt hier en daar ’n klontje boter en Plaatst ze 15 4 20 minuten in een heeten oven. In plaats van met oud brood, kan men tomaten ook vullen met overgeschoten rijst. Sla van witte boonen. De boonen wordeii °P de gewone manier gaar gekookt en dan op een schotel gestapeld en met een slasaus oveggoten. Voor deze saus, voldoende bU 1 P°nd boonen ongeveer, heeft men noodig: *hard gekookt ei, 2 lepels slaolie, 3 lepels {•on, 1 lepel mosterd, 1 gehakt uitje, 1 ge- preitje, peper, zout en 'n weinig sui- Het hard gekookte el wordt fUngewre- ten en aangeroerd met olie en azUn; dan ■tert men er al de andere ingrediënten en, 4 st. afkanten. Verder 3. In den daarop volgend iven de afgékante St. weer 4 naar Medembllk voer en er de stad plun derde. In 1519 streed hU bU Hoorn tegen een vUand, die veel meer schepen en man schappen telde dan hU- Evengoed hield Pier stand, veroverde elf schepen, voer Hoorn binnen en plunderde de geheele stad. Langs Enkhulzen zeilde Pier naar Me- „I M., tlmnr --- m4U<«K oï X ae beste voorbehoedmiddelen tegen het optreden van steenpulisten E.r heel wat moed toe noodig om het besluit te nemen, uw thee voortaan zonder suiker of melk te drinken, en.... het ook vol te houden! Toch kan dit noodig zün voor menschen die, niet uit Udelheid al- ?mwllle van hun gezondheid, volstrekt niet meer in gewicht mogen toe Wanne«r men dan echter een dun scnUfje citroen in den kop thee uitknijpt zal men bemerken, dat die zóóveel aan genamer te drinken is. De citroen helpt te vens de slanke hjn nog ’n handje. Grape-fruit, versch of Ingemaakt, is een vrucht die we hier in Holland nog veel te weinig kennen en gebruiken. Sommige menschen weten nog nauwelUks, wat er mee bedoeld wordt. Ze ziet eruit als een enorme sinaasappel, maar lijkt in kleur meer op den citroen, terwijl ze de heilzame eigenschappen van beide in zich vereenlgt We moeten eerst eventjes aan den nieuwen smaak wennen, maar dan vinden we ze ook meestel heerlUk. Men kan ze ook in blik koopen, ontdaan van schil, velletjes en pitjes. Grape fruit is ook verrukkeUjk als bestanddeel van een versche vruchten sla. Sommige vruchten, ofschoon alom leven- v dlg aanbevolen voor de gezondheid, heb- schoon. b*11 n‘et bU iedereen onverdeeld-gunstige resultaten. Tomaten kunnen puistjes of vlekjes veroorzaken, en aardbeien som tijds onsmakelUken uitslag. Maar men hoeft deze vruchten niet noodzakelijk te eten om er voordeel uit te trekken! Een door gesneden tomaat, twee- of driemaal per week over hals en nek gewreven, doet de vuilgele tint, die op die plaatsen zoo vaak voorkomt, na korten tUd verdwUnen. Aard beiensap heeft de eigenschap, de huid blank te maken en samen te trekken. Wrijf drie of vier middelmatige aardbeien fijn en vermeng ze met genoeg havermeel om een dik papje te vormen. Spreid dit papje over de gelaatshuid en laat het daar opdrogen. Besprenkel dan het gezicht met water en wrijf het mengsel met de vinger toppen nog eens goed in. Wasch het ten slotte af en doe een beetje vanishlng-cream of een verzachtende lalt op het gezicht. U beschouwt olUven en komkommers misschien niet als vruchten, maar ze be- hooren er toch bU Ingedeeld te worden. Eet olUven, wanneer u een droge huid hebt, die spoedig fUne rimpeltjes vertoont. De schil van een komkommer is heerlijk verzachtend en verkoelend voor de huid, wanneer die pUnlUk door de zon verbrand is. Leg lange reepen van de schil met den binnenkant op het voorhoofd, over den neus en achter in den nek. Men kan ze ook met een paar elastiekjes op de boven armen bevestigen. Met rijn vloot zeilde Groote Pier over de Zuiderzee. Het waren kleine schepen, maar sterke en enkele waren goede zeilers. Aan boord bevonden zich soldaten en matrozen, avonturiers van allerlei slag en al dat volk, dat zUn heil zocht in rooven en plunderen. Geen schip kon passeeren of het werd aangevallen. Als vliegen op een stuk vleesch vlogen de scheepjes er op af, naderden het schip van alle kanten, bestookten het met kogels en enterden het ten slotte. Vooral Hollandsche schepen waren een goede buit. De Hollanders waren onderda nen van den konlng en Pier trof hen dus het liefst. Zoo geweldig was zUn haat tegen al wat Hollandsch was, dat hij lederen Hollander, dien hU op veroverde schepen aantrof, zon der vorm van proces overboord liet gooien Een gruwelUke wraak. Aanhoudend moest Groote Pier vechten, want de reeders uit Enkhulzen en Hoorn wapenden hun vrachtschepen en riepen voortdurend de bescherming in van den admiraal van den konlng. Deze zond zUn vloten op den zeeroover af, maar zonder veel succes. Groote Pier bleef heerschen over de Zui derzee. Zelfs ontzag hU zich niet om de koop steden Medembllk en Hoorn te plunderen Geen schip was veilig voor hem. De handel had er, zooals vanzelf spreekt, zeer van te lUden. In dien tUd waren Hoorn en Enk hulzen machtige steden, die een drukken handel dreven met Bremen en de Oostzee- havens. De Zuiderzee werd dus druk bevaren. Alle waren werden er over getransporteerd. Toen Pier de zee beheerschte, was dit al les gedaan. KoopvaardUschepen waagden zich alleen in de nabUheld wanneer zU in grooten ge tale waren. De kapiteins wisten wat hun lot zou zUn, Indien zij in handen van den zeeroover vielen. Niets scheen tegen den Fries te hel pen. In 1516 werd door een Hollandsch admi raal bekend gemaakt, dat iedereen Grooten Pier en zUn volgelingen mocht dooden of bestelen, zonder met den rechter in aanra king te komen. De zeeroover werd dus vo- gelvrU verklaard. ZUn antwoord hierop was, dat hU nog datzelfde jaar met 150 schepen en 400 man In de rumoerige tUden vlak voor de her vorming, toen de jonge Karei dó VUfde heerscher was geworden over zoo goed als geheel Europa, leefde er in Friesland een landbouwer Pier van Heemstra genaamd. Hef ws» een groote, sterke vent, met don ker gelaat en zwarten baard, een vechter en tegelijk ook iemand met goeden zin voor humor. Deze Pier zou waarschijnlUk zijn leven lang op den vetten Friese hen grond ge woond en geleefd hebben, als hU niet in Conflict was gekomen met de Oosten rij ksch gezinde Friezen (dus de aanhangers en bewonderaars van Karei den VUfden). ZU vermoordden in het jaar 1514 eenige bloedverwanten van hem, staken een boer- derU van hem In brand en hierdoor kwam Pier zoozeer in opstand, dat hij zich voor nam de rest van zUn leven te vechten te gen leder, die op de hand was van den jon gen vorst Karei. HU verzamelde een vloot van kleine sche pen, nam er het bevel over en trok de Zuiderzee op om den onderdanen van Karei afbreuk te doen. HU was dus zeeman of beter: zeeroover geworden. En om de zaak goed aan te pakken. Het hU zich door Karei van Egmond als vloot- erkennen, zoodat hij diens bescher- noot. van Egmond was hertog van Gel- stelde alles In het werk om zUn te handhaven tegenover de steeds groeiende macht van den konlng. ;n felle strUd was er het gevolg van. Geen wonder was het, dat Karei van Eg mond graag de hulp van den zeeroover aanvaardde. Alles wat tegen den koning ging, vond in zijn oogen genade. ZUn legeraanvoerder Maarten van Ros- sem was reeds berucht, de zeeroover Pier van Heemstra, ook wel Groote Pier ge noemd, zou het ook worden. 33ste toer: rand, 7 st., 2 st. samenbr., 14 st., 5 toeren gewoon breien. 39ste toer: rand, 2 st. samenbr., verder zonder minderen 5 toeren breien. Dan schuint men af voor den schouder als volgt: men laat de laatste 7 st. op de naald staan, keert het werk om en breit den volgenden toer. Volgenden rechtschen toer laat men 14 st. op de naald _staan en den daaropvolgenden men 1 toer over alle st., «u*c behalve den rand en breit op den rand 5 C.M. Af kan ten. Het Unker voorpand breit mén op de zelfde wijze, hieraan tegenovergesteld. Voor den ruè'tët men 116'«t. op. breit *n rand van 10 toeren 1 r, 1 aver, en verder enkel r. aan den rechter en aver, aan den linkerkant. Men breit recht door tot aan de armsgaten; dan kant men aan weerskan ten van de naald 8 st. af. Verder mindert men, om den anderen toer, aan weerskan ten van de naald 1 st., tot men nog 84 st. op de naald heeft. Men breit dan recht door, tot het armsgat even hoog Is als dat van de voorpanden en begint dan de schou ders af te schuinen, te beginnen in een r. toer, als volgt: 1ste toer: 7 laatste st. op de naald laten staan, het werk omkeeren. 2de toer: 7 st. op de naald laten. 3de toer: 14 st. op de naald laten. 4de toer: 14 st. op de naald la ten. 5de toer: 21 st. op de naald laten en 6de toer: 21 st. op de naald laten staan. 7de toer breien over alle st. Afkanten. Voor de mouwen zet men 42 st. op. Men breit r. aan den rechter en avér. aan den linkerkant BU lederen toer zet men, aan het einde van de naald, 3 st. bU op, tot men 90 st. op de naald heeft. Dan breit men 6 toeren; in den 7den toer breit men, aan weerskanten van de naald, 2 st. samen en herhaalt dit in lederen 8sten toer, tot men nog 62 st. op de naald heeft. Dan gaat men door zonder minderen, tot de mouw onge veer 42 c.M. lang is, eindigend met een aver. toer. Dan breit men 1 r. 1 aver., waar- bU mën telkens den 3den en den 4den st. samenbreit. Hierop breit men verder 1 r. 1 aver tot het boordje 7 4 8 c.M. hoog op, waarna men het afkant. De tweede mouw wordt precies eender gebreid. Vóór het in elkaar zetten strijkt men de verschillende deelen van het manteltje on der een vochtlgen doek. Dan naait men schouders en zijnaden aan elkaar en naait de mouwen dicht. Men naait de mouwen in, waarbij de mouwnaad precies boven den zijnaad van het manteltje moet komen. Het apart geboeide zakje wordt aan den ach terkant, met onzichtbare steken, opge zoomd. De kraag van de beide voorpanden wordt van achteren aan elkaar gezet en op het rugpand vastgenaaid aan den linker kant. De kraag moet zóó aan elkaar gezet worden, dat de naad binnen in legt als de kraag omgeslagen is. Tot slot worden de knoopsgaten nog om werkt met een knoopsgatensteek en de knoopen aangezet. OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN 835. Jeugdig mantelpakje, dat zoowel op u. 8 ln de 8tad Bedragen kan worden. Het is van donkerblauwe wollen marocain. De mouwen zijn nogal ruim en gezet aan «chouderatuk, dat hier en daar een witte nop heeft, die er met de hand is op gewerkt. Het manteltje heeft geen andere OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN jurk krijgen voor de ochtenduren. Het is al tUd practlsch om voor de reis japonnen mee te nemen, die we nog eens een ander aanzien kunnen geven. We krijgen hierdoor meer variatie bU minder bagage. 83T Dit ensemble is van 'n zwart en grijze diagonaal-stof. De losse Jas heeft raglan-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1932 | | pagina 13