Fruit als schoonheidsmiddel
Het kruis der Hollanders
I
TEEKENPUZZLE
WAT ZULLEN WE KOKEN?
GEBREID DAMESJASJE
REISKLEEDING
Van alles wat
Verschillende gevraagde recepten
fVie of wat ben ik?
met Sjaalkraag
»-
e<L
QP VERZOEK
'\i
d
>or
835
Q3(t
EVA.
TEEKENPUZZLE
HENK EERDMAN8
DORA.
1.
I
100
1.
2.
3.
r. 21 st. Dan breit
kant alle st. af
I nog
en
j geroofd. HU ging In
Ier wist, dat hU do be
lli
i—
14.
kan
ge-
l en
Op een avond tag hij een gedaante langt
den weg liggen
50,
-3,
en
en
n:
M.
en
srd
en,
er-
■«-«WH
Isa™.»
50
.00
ts;
*r
•Mt r
un
tar
en
k>-
n-
an
ro
er,
ig.
de
en
rer
st
en
n-
'M
en
en
se-
de
;e-
en
d-
)U
id.
en
«0
‘g.
a:
M
le-
Oplossingen: Van Alles Wat
WIE OF WAT BEN IK?
Klem, melk
Regen, neger
Droom, moord
Wie bulten In ml] trapt, aal zich be-
zeeren, maar keert men mU om, dan dien
ik tot voeding.
De gedaante, die hU gezien had, was al
lerminst een spook maar een van zUn
eigen mannen, een dronkaard, die door een
ongeluk daar langs den weg was gestorven.
Een gruwelUk en bizar einde van het
Kruis der Hollanders!
voogd
ming gei
Karei
der en
macht
n°Ege'
goed doorheen en giet deze saus over de
boonen. Men kan den schotel nog aardig
garneeren met ’n paar tomatenschUfjes,
augurkjes, peterselie en hard gekookt el.
mouwen, breede revers en groote zakken,
waardoor hij buitengewoon geschikt is voor
reismantel Het costuum bestaat uit rok,
blouse en een mouwloos vest met een ronde
halsuitsnijding, dat van voren met een rU
flinke kjpoopen sluit. POLA.
schillende kruiden, waarna men alles 10
minuten laat smoren op ’n klein pitje. Ten
slotte wrijft men de puree door *n vergiet.
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL.
Zwarte Piet had tot zUn eigen schade
en schande erg gejokt.
HU had wel veel zien paardrijden
maar het zelf gedaan had hU nooit, ol
hU moest zUn hobbelpaard bedoelen. HU
had de teugels te strak getrokken, het
paard was gaan hollen en had hem uit
het zadel gewipt.
Een goed paardrijder komt altUd
ap zUn pootjes terecht. Dik.
Nou, JU bent anders héél eigenaar^
tig op Je pootjes terecht gekomen, als Ik
enminste naar dien bult op je hoofd
kUk.
Nou ja. Dik, JU neemt alles zoo let-
terlUk. Het was trouwens een héél woest
paard.
sluiting dan een breede leeren ceintuur. Het
rokje is eenvoudig met één enkele inge
stikte plooi.
836 Deze japon Is gemaakt van een ste
vige wollen stof. De cape kunnen we af-
knoopen, waardoor we dan een eenvoudige
Wanneer ge onderstaande plaatsen uit je
atlas overhaalt of een vel papier onder de
kaart legt en dan vervolgens met een
scherp voorwerp die plaatsen doorprikt,
dan hebt ge het voornaamste werk reeds
volbracht. De bedoeling Is dan die plaatsen
In de opgegeven volgorde met rechte lUnen
te verbinden en zUt ge hiermede klaar, dan
zult ge bemerken wat er uit Is ontstaan.
Onze volgorde Is:
Smllde. Beetsterzwaag, Workum, War-
tena, Makkum, Leeuwarden, Dokkum, Eng-
wlerum, Marum, Bakkeveen, Zuldhorn, Ble-
rum, Groningen, Bakkeveen, Winschoten,
Anlo, Stadskanaal, Smllde, Dwingelo, Ha-
velte.
Dan van: Assen via Emmen naar Dalen.
En ten slotte een cirkeltje rondom: Veen
wouden.
staken een
'boerderij van hem
in brand.
Crime NapoUtaine. Op 1 liter melk ge
bruikt men hiervoor: 3 sinaasappelen, 10 4
12 biscuits (lange vingers), 1 ons suiker en
80 gram maïzena.
Van twee sinaasappelen wordt het sap
uitgeperst, de derde wordt in schUven ge
meden. Men weekt de biscuits in het si
naasappelsap en onderwUl kookt men de
melk met de zeer dunne schil van één
sinaasappel. Suiker en maïzena worden
goed door elkaar geroerd en als de melk
kookt, roert men er dit mengsel langzaam
door. Het geheel moet dan nog ’n minuut
of 5 doorkoken In een goed omgespoelden
vorm legt men onderin een laag sinaasap-
pelschUven, daarop een laag biscuits en
hierop weer een laag vanillevla. Zoo gaat
men door, tot alles verbruikt is. Men moet
er op letten, dat de biscuits niet den vorm
raken, omdat dan de pudding later niet
goed omgestort kan worden. Er moet rond
om maïzenavla komen en ook de bovenste
laag moet uit maïzena bestaan. De pudding
moet goed koud worden eer men hem om
stolpt.
Dit jasje wordt gebreid met 4-draads wol,
op aluminiumnaalden no. 3.
Men begint aan den onderkant van het
rechter voorpand, waarvoor men 66 st. op
zet. Men breit eerst een boordje van 10 toe
ren 1 r. 1 aver. Verder breit men r. aan den
rechter en aser. aan den linkerkant, be
halve de eerlte 10 st. van de r. gebreide
naald, die men 1 r. 1 aver. bHjft breien voor
den rand.
In den 20sten, den 40sten en den 60sten
toer breit men:in dien rand een knoopsgat
aldus: 3 st. breien, 4 st. af kanten. Verder de
naald uitbrei^i. In den daarop volgenden
loer zet mdh fc
st. bU op.
In den 40stei
Tomatenpuree. Op 2 pond tomaten heeft
men hiervoor noodig: 40 gram boter, ’n
paar takjes peterselie, 1 klein uitje, 1 klein
worteltje, 1 schijfje citroen zonder pit, 1
sprietje thUm en zout naar smaak.
De tomaten worden, na te zUn gewas-
2. Je steekt iets op. wanneer ik kom,
draai mij om. Ik ben een mensch.
door de schil maakt de
blank en als gepolUst.
Maar niet alleen appels komeh onze
schoonheid ten goede. Alle vruchten, zoo
wel versch als in gedroogden toestand, zUn
ran veel waarde. Wie een vermagerlngs-
dieet houdt en zich nu en dan ’n beetje
hongerig voelt, kan zUn honger uitstekend
tüllen met sinaasappelen, ananas en pe
ren. Deze drie vruchten bevatten bUzonder
weinig proteïne, het vleeschvonnend be
standdeel van voedsel, en een onbeteeke-
nende hoeveelheid vetten. Men kan met
den besten wil niet dik worden op een
frult-dieet.
Bananen, kersen, aardbeien, bramen en
pruimen bevatten meer proteïne dan si
naasappelen en appels, maar lang niet
zooveel als gedroogde rijgen, rozijnen, da
dels. pruimen en krenten. Gedroogde
vruchten zUn daarom beter voor hen, die
wat in gewicht willen toenemen. Ze bevat
ten een vrij aardige hoeveelheid suiker.
De meeste versche vruchten, en in ’t bi-
aonder sinaasappelen en citroenen, zijn
seer rijk aan een vitamine, die de huid en
het tandvleesch gezond houdt. Wanneer u
bemerkt, dat uw tanden zeer licht bloeden
bij het poetsen en het tandvleesch week
en sponsachtig lUkt, eet dan meer sinaas
appelen en drink limonade.
Probeer eens. Inplaats van op de nuch
tere maag een kop thee te gebruiken, het
up van twee sinaasappelen, verdund met
een gelUke hoeveelheid water, WJ kleine
Luister goed naar wat die mijnheer
gezegd heeft, zwarte Piet. Houd.de teu
gels losjes vast en blUf recht in het
zadel zitten. Ik geloof wel dat het een
mak beestje ia.
dembllk, waar eveneens veel werd buitge
maakt. Huizen werden in brand gestoken.
Toen zette Pier koers naar Friesland, zege
vierend als overwinnaar.
HU blufte graag, want hU gaf zichzelf
titels als: konlng van Friesland, kapitein-
generaal van de Zuiderzee, wreker der Bre
mers, aanhouder der Hamburgers, verwoes
ter der Denen en ten slotte: Kruis der Hol
landers.
En met dezen laatsten titel ha<r hU niet
te veel gezegd. HU was een kruis voor de
Hollandsche kooplieden uit die dagen.
ZU zullen God wel gedankt hebben, toen
Pier na dien laatsten barren tocht niet
meer terug kwam.
Pier had genoeg
Sneek stil leven. Ied<
ruchte zeeroover was, maar zUn macht was
nog zoo groot, dat niemand hem voor den
rechter durfde brengen.
Er is iets sympathieks in het leven van
Pier te vinden, maar dat verdwUnt al heel
spoedig. Zeer zeker is het te begrijpen, dat
hU door hem aangedaan onrecht tot te
genweer komt. Wij mogen het niet goed
keuren, dat iemand wraak neemt, maar het
is heel goed te begrijpen.
Hoe langer zijn rooftochten duurden, des
te afschuwelUker waren de wreedheden van
Grooten Pier geworden.
„Iedere Hollander, dien ik vind, gaat
overboord," had Pier gezegd en hU heeft
bS?7'
j WU Hollanders eten nog altijd lang niet
I V”bêêl wat beter figuur dan onze’groot-
I ouders, die, wanneer ze toevallig niet op 1
I platteland woonden, dit onontbeerlUk
I voedsel beschouwden als een soort luxe
I en. bU kinderen, als „snoepen”!!
I Toch beperken we ons nog veel te veel
I tot 1 nuttigen van vruchten als dessert
I sis toegift, ’s avonds na tafel, en hoogstens
I ook aan de lunch. We komen niet op ’t
I idee, er andere spUzen door te vervangen,
I of er eens een heelen maaltUd mee te doen,
I op dagen dat onze eetlust te wenschen
I overlaat.
Voor vrouwen en meisjes is fruit ’n on-
I schatbaar hulpmiddel om ’n natuurlijke,
I waechechte bekoorlUkheid te kweeken, die
I van binnen uitstraalt en er niet bovenop
I geschilderd behoeft te worden. Fruit
I ons heldere, wakker-stralende oogen
ven, witte tanden, een perzikzachte huid
een soepel, jeugdig figuur.
Eet uw dagelUkschen appel altUd goed
gewasschen, maar ongeschild. De vitami
nen bevinden zich vlak onder de schil en
de schil zelf is waardevol als rauwkost en
helpt constipatie voorkomen. Een appel en
een glas water, eiken dag vóór het ontbUt,
vormen op den duur een onfeilbaar middel
tegen deze kwaal.
Bekijk uw tanden eens, vóór en na het
eten van een appel. De zuren van deze
vrucht nemen de gelige verkleuringen weg
en de mechanische wrijving bij het buten
door de schil maakt de tanden i
toer breit men, na de 10 st.
voor den rand'met knoopsgat, 22 st. r., 24
st. 1 r. 1 aver.,' 10 st. r.
41ste toer: 10 st. aver., 24 st. 1 r. 1 aver.,
22 st. r„ 10 st.
42ste toer: i
In den 43sten toer breit men: 10 st. aver.,
de opening van een
3. Ik kom vaak in den nacht, keert men
mU om, dan ben ik een verschrikkelijk iets.
Paardrijden is een heerUJke sport,
Dik; ik heb het vroeger, toen ik nog
klein was, in het dorp, waar we toen
woonden, veel gedaan.
Ik ga dien heer eens vragen, of ik eens
eventjes op zijn paard mag zitten.
zijn woord gehouden ook.' ‘Wij 'UMtallen
heeft hU zUn vijanden verdronken.
„De voeten spoelen»” heette dat.
En daarbU roofde hU zich schatrijk.
Pier, die niemand vreesde, is op zUn
ouden dag van angst gestorven.
Op een avond zag hU een gedaante langs
den weg liggen, die hU meende te her
kennen als een van zUn slachtoffers!
„Een van de verdronken Hóllanders komt
bij Pier spoken,” dacht hU.
De oude zeeroover schrok er zoo hevig
van, dat hij stierf
l. voor den rand,
afe de 40ste.
24 st. afkanten voor de opening van een
zakje, 2 st aver., lO^st. 1 r. 1 aver.
Nu breit men eerst den achterkant van
het zakje. Men zet er 24 st. voor op en breit
hierop 34 toeren, r. aan den r. en aver, aan
den linkerkant. Dan breit men weer op de
steken van het jasje; eerst de st. aan den
knoopsgatenkant, dan breit men op dezelfde
naald de 24 st. van het apart gebreide
zakje en vervolgens de overige st. van het
voorpand. i
Men breit op alle st. 30 toeren en begint
schen, in vieren gesneden. Men smelt de dan te meerderen voor den kraag. In lederen
boter en doet hierin de tomaten en de ver- F- toer meerdert men 1 st. in de beide
laatste st. van den rand, tot men 30 st. in
den rand heeft. Daarna mindert men, in
lederen 8sten toer 1 st. naast den rand,
tot men nog 78 st. op de naald heeft. Dan
kant men 8 st. af aan den kant van het
armsgat. Verder kant men, om den ande
ren toer, 1 st. af aan den kant van het
armsgat en om den 8sten toer 1 st. aan den
kant van den hals, tot er nog 65 st. op de
naald staan.
Dan mindert men in den rechtschen toer
als volgt:
1ste toer: de rand breien, 13 st. r. en,2 st.
samenbr., 17 st. r., 2 st. samenbr., 1 st. r.
2de toer overbreien.
3de toer breien tot de laatste 3 st., 2 st.
samenbreien, 1 st. breien. Dan breit men
nog 1 toer als den 2den, 1 als den 3den en
1 als den 2den.
7de toer: rand breien, 2 st. samenbr.,
verder breien tot laatste 3 st., 2 st. samen
br., 1 st. br.
8ste toer: o verbreien.
9de toer: rand breien, 11 st. br., 2 sa
menbr., 16 st. br. 7 toeren gewoon breien.
In den 6den toer hiervan, naast den rand,
2 st. samenbr.
17de toer: rand, 10 st., 2 st. samenbr., 15
st., 7 toeren gewoon breien; in den 6den
toer hiervan naast den rand 2 st. samenbr.
25ste toer: rand, 8 st., 2 st. samenbr., 15
st., 7 toeren gewoon breien, in den 6den
toer hiervan, naast den rand, 2 st. samenbr.
Kalfslappen met paprica saus. Op 1 pond
kalfslappen neemt men hiervoor: 1 ons
vet, 1 halven ui, 1 theelepel paprica, 1 eetle
pel tomatenpuree, 2 d.L. room of melk, 1
theelepel bloem en zont naar smaak.
De lappen worden met het vlak van 1
hakmes geklopt en met zout Ingewreven,
ben fUngegnipperden ui fruit men in het
vet tot hU mooi bruin is, dan doet men er
de paprica bU, de tomatenpuree en het
vleesch en laat het, op een zacht vuurtje,
goed toegedekt gaar stoven. Nu en dan
voegt men wat water bij om aanbranden te
voorkomen. Wanneer het vleesch gaar is,
haalt men het uit de pan, strooit er de
bloem over, giet den room er over heen en
laat het dan nog even in de saus opkoken.
Men kan bU dit gerecht droge rijst op
dienen ofwel gekookte aardappelen.
Gevulde tomaten met oud brood. Op 2
pond tomaten rékent men hiervoor IS
ons brood zonder korst, 1 grooten ui, 1 le-
Pel gehakte peterselie, 1 ei, 20 gr. boter, K
liter melk, peper, zout en noot en ’n stukje
thijm.
De ui wordt fUngesnlpperd en lichtbruin
gebraden. Van de middelmatig groote to
maten snUdt men kleine kapjes af, holt ze
voorzichtig uit en strooit er ’n weinig zout
I «n peper in. Het brood wordt fijn gekrui
meld en in de kokende melk geweekt, dan
«looft men het even mee met den ui, roert
«het uitgeholde tomatenvleesch door, de
kruiden en ten slotte het ei. Met deze mas-
vult men de tomaten, legt er de dek-
Jeltjes weer op, plaatst ze in een vuurvas
ten met boter of slaolie ingesmeerden scho
tel. legt hier en daar ’n klontje boter en
Plaatst ze 15 4 20 minuten in een heeten
oven.
In plaats van met oud brood, kan men
tomaten ook vullen met overgeschoten rijst.
Sla van witte boonen. De boonen wordeii
°P de gewone manier gaar gekookt en dan
op een schotel gestapeld en met een slasaus
oveggoten. Voor deze saus, voldoende bU 1
P°nd boonen ongeveer, heeft men noodig:
*hard gekookt ei, 2 lepels slaolie, 3 lepels
{•on, 1 lepel mosterd, 1 gehakt uitje, 1 ge-
preitje, peper, zout en 'n weinig sui-
Het hard gekookte el wordt fUngewre-
ten en aangeroerd met olie en azUn; dan
■tert men er al de andere ingrediënten
en, 4 st. afkanten. Verder
3. In den daarop volgend
iven de afgékante St. weer 4
naar Medembllk voer en er de stad plun
derde.
In 1519 streed hU bU Hoorn tegen een
vUand, die veel meer schepen en man
schappen telde dan hU- Evengoed hield
Pier stand, veroverde elf schepen, voer
Hoorn binnen en plunderde de geheele
stad.
Langs Enkhulzen zeilde Pier naar Me-
„I M., tlmnr --- m4U<«K oï X
ae beste voorbehoedmiddelen tegen het
optreden van steenpulisten
E.r heel wat moed toe noodig om het
besluit te nemen, uw thee voortaan zonder
suiker of melk te drinken, en.... het ook
vol te houden! Toch kan dit noodig zün
voor menschen die, niet uit Udelheid al-
?mwllle van hun gezondheid,
volstrekt niet meer in gewicht mogen toe
Wanne«r men dan echter een dun
scnUfje citroen in den kop thee uitknijpt
zal men bemerken, dat die zóóveel aan
genamer te drinken is. De citroen helpt te
vens de slanke hjn nog ’n handje.
Grape-fruit, versch of Ingemaakt, is een
vrucht die we hier in Holland nog veel te
weinig kennen en gebruiken. Sommige
menschen weten nog nauwelUks, wat er
mee bedoeld wordt. Ze ziet eruit als een
enorme sinaasappel, maar lijkt in kleur
meer op den citroen, terwijl ze de heilzame
eigenschappen van beide in zich vereenlgt
We moeten eerst eventjes aan den nieuwen
smaak wennen, maar dan vinden we ze
ook meestel heerlUk. Men kan ze ook in
blik koopen, ontdaan van schil, velletjes
en pitjes. Grape fruit is ook verrukkeUjk
als bestanddeel van een versche vruchten
sla.
Sommige vruchten, ofschoon alom leven-
v dlg aanbevolen voor de gezondheid, heb-
schoon. b*11 n‘et bU iedereen onverdeeld-gunstige
resultaten. Tomaten kunnen puistjes of
vlekjes veroorzaken, en aardbeien som
tijds onsmakelUken uitslag. Maar men hoeft
deze vruchten niet noodzakelijk te eten
om er voordeel uit te trekken! Een door
gesneden tomaat, twee- of driemaal per
week over hals en nek gewreven, doet de
vuilgele tint, die op die plaatsen zoo vaak
voorkomt, na korten tUd verdwUnen. Aard
beiensap heeft de eigenschap, de huid
blank te maken en samen te trekken.
Wrijf drie of vier middelmatige aardbeien
fijn en vermeng ze met genoeg havermeel
om een dik papje te vormen. Spreid dit
papje over de gelaatshuid en laat het daar
opdrogen. Besprenkel dan het gezicht met
water en wrijf het mengsel met de vinger
toppen nog eens goed in. Wasch het ten
slotte af en doe een beetje vanishlng-cream
of een verzachtende lalt op het gezicht.
U beschouwt olUven en komkommers
misschien niet als vruchten, maar ze be-
hooren er toch bU Ingedeeld te worden.
Eet olUven, wanneer u een droge huid
hebt, die spoedig fUne rimpeltjes vertoont.
De schil van een komkommer is heerlijk
verzachtend en verkoelend voor de huid,
wanneer die pUnlUk door de zon verbrand
is. Leg lange reepen van de schil met den
binnenkant op het voorhoofd, over den
neus en achter in den nek. Men kan ze
ook met een paar elastiekjes op de boven
armen bevestigen.
Met rijn vloot zeilde Groote Pier over de
Zuiderzee. Het waren kleine schepen, maar
sterke en enkele waren goede zeilers.
Aan boord bevonden zich soldaten en
matrozen, avonturiers van allerlei slag en
al dat volk, dat zUn heil zocht in rooven
en plunderen.
Geen schip kon passeeren of het werd
aangevallen. Als vliegen op een stuk vleesch
vlogen de scheepjes er op af, naderden het
schip van alle kanten, bestookten het met
kogels en enterden het ten slotte.
Vooral Hollandsche schepen waren een
goede buit. De Hollanders waren onderda
nen van den konlng en Pier trof hen dus
het liefst.
Zoo geweldig was zUn haat tegen al wat
Hollandsch was, dat hij lederen Hollander,
dien hU op veroverde schepen aantrof, zon
der vorm van proces overboord liet gooien
Een gruwelUke wraak.
Aanhoudend moest Groote Pier vechten,
want de reeders uit Enkhulzen en Hoorn
wapenden hun vrachtschepen en riepen
voortdurend de bescherming in van den
admiraal van den konlng.
Deze zond zUn vloten op den zeeroover
af, maar zonder veel succes.
Groote Pier bleef heerschen over de Zui
derzee.
Zelfs ontzag hU zich niet om de koop
steden Medembllk en Hoorn te plunderen
Geen schip was veilig voor hem. De handel
had er, zooals vanzelf spreekt, zeer van te
lUden. In dien tUd waren Hoorn en Enk
hulzen machtige steden, die een drukken
handel dreven met Bremen en de Oostzee-
havens.
De Zuiderzee werd dus druk bevaren. Alle
waren werden er over getransporteerd.
Toen Pier de zee beheerschte, was dit al
les gedaan.
KoopvaardUschepen waagden zich alleen
in de nabUheld wanneer zU in grooten ge
tale waren.
De kapiteins wisten wat hun lot zou zUn,
Indien zij in handen van den zeeroover
vielen. Niets scheen tegen den Fries te hel
pen.
In 1516 werd door een Hollandsch admi
raal bekend gemaakt, dat iedereen Grooten
Pier en zUn volgelingen mocht dooden of
bestelen, zonder met den rechter in aanra
king te komen. De zeeroover werd dus vo-
gelvrU verklaard.
ZUn antwoord hierop was, dat hU nog
datzelfde jaar met 150 schepen en 400 man
In de rumoerige tUden vlak voor de her
vorming, toen de jonge Karei dó VUfde
heerscher was geworden over zoo goed als
geheel Europa, leefde er in Friesland een
landbouwer Pier van Heemstra genaamd.
Hef ws» een groote, sterke vent, met don
ker gelaat en zwarten baard, een vechter en
tegelijk ook iemand met goeden zin voor
humor.
Deze Pier zou waarschijnlUk zijn leven
lang op den vetten Friese hen grond ge
woond en geleefd hebben, als hU niet in
Conflict was gekomen met de Oosten
rij ksch gezinde Friezen (dus de aanhangers
en bewonderaars van Karei den VUfden).
ZU vermoordden in het jaar 1514 eenige
bloedverwanten van hem, staken een boer-
derU van hem In brand en hierdoor kwam
Pier zoozeer in opstand, dat hij zich voor
nam de rest van zUn leven te vechten te
gen leder, die op de hand was van den jon
gen vorst Karei.
HU verzamelde een vloot van kleine sche
pen, nam er het bevel over en trok de
Zuiderzee op om den onderdanen van Karei
afbreuk te doen.
HU was dus zeeman of beter: zeeroover
geworden.
En om de zaak goed aan te pakken. Het
hU zich door Karei van Egmond als vloot-
erkennen, zoodat hij diens bescher-
noot.
van Egmond was hertog van Gel-
stelde alles In het werk om zUn
te handhaven tegenover de steeds
groeiende macht van den konlng.
;n felle strUd was er het gevolg van.
Geen wonder was het, dat Karei van Eg
mond graag de hulp van den zeeroover
aanvaardde. Alles wat tegen den koning
ging, vond in zijn oogen genade.
ZUn legeraanvoerder Maarten van Ros-
sem was reeds berucht, de zeeroover Pier
van Heemstra, ook wel Groote Pier ge
noemd, zou het ook worden.
33ste toer: rand, 7 st., 2 st. samenbr., 14
st., 5 toeren gewoon breien.
39ste toer: rand, 2 st. samenbr., verder
zonder minderen 5 toeren breien.
Dan schuint men af voor den schouder
als volgt: men laat de laatste 7 st. op de
naald staan, keert het werk om en breit
den volgenden toer. Volgenden rechtschen
toer laat men 14 st. op de naald _staan en
den daaropvolgenden
men 1 toer over alle st., «u*c
behalve den rand en breit op den rand
5 C.M. Af kan ten.
Het Unker voorpand breit mén op de
zelfde wijze, hieraan tegenovergesteld.
Voor den ruè'tët men 116'«t. op. breit *n
rand van 10 toeren 1 r, 1 aver, en verder
enkel r. aan den rechter en aver, aan den
linkerkant. Men breit recht door tot aan de
armsgaten; dan kant men aan weerskan
ten van de naald 8 st. af. Verder mindert
men, om den anderen toer, aan weerskan
ten van de naald 1 st., tot men nog 84 st.
op de naald heeft. Men breit dan recht
door, tot het armsgat even hoog Is als dat
van de voorpanden en begint dan de schou
ders af te schuinen, te beginnen in een r.
toer, als volgt:
1ste toer: 7 laatste st. op de naald laten
staan, het werk omkeeren. 2de toer: 7 st.
op de naald laten. 3de toer: 14 st. op de
naald laten. 4de toer: 14 st. op de naald la
ten. 5de toer: 21 st. op de naald laten en
6de toer: 21 st. op de naald laten staan.
7de toer breien over alle st. Afkanten.
Voor de mouwen zet men 42 st. op. Men
breit r. aan den rechter en avér. aan den
linkerkant BU lederen toer zet men, aan
het einde van de naald, 3 st. bU op, tot men
90 st. op de naald heeft. Dan breit men 6
toeren; in den 7den toer breit men, aan
weerskanten van de naald, 2 st. samen en
herhaalt dit in lederen 8sten toer, tot men
nog 62 st. op de naald heeft. Dan gaat men
door zonder minderen, tot de mouw onge
veer 42 c.M. lang is, eindigend met een
aver. toer. Dan breit men 1 r. 1 aver., waar-
bU mën telkens den 3den en den 4den st.
samenbreit. Hierop breit men verder 1 r. 1
aver tot het boordje 7 4 8 c.M. hoog op,
waarna men het afkant. De tweede mouw
wordt precies eender gebreid.
Vóór het in elkaar zetten strijkt men de
verschillende deelen van het manteltje on
der een vochtlgen doek. Dan naait men
schouders en zijnaden aan elkaar en naait
de mouwen dicht. Men naait de mouwen in,
waarbij de mouwnaad precies boven den
zijnaad van het manteltje moet komen. Het
apart geboeide zakje wordt aan den ach
terkant, met onzichtbare steken, opge
zoomd. De kraag van de beide voorpanden
wordt van achteren aan elkaar gezet en op
het rugpand vastgenaaid aan den linker
kant. De kraag moet zóó aan elkaar gezet
worden, dat de naad binnen in legt als de
kraag omgeslagen is.
Tot slot worden de knoopsgaten nog om
werkt met een knoopsgatensteek en de
knoopen aangezet.
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN
835. Jeugdig mantelpakje, dat zoowel op
u. 8 ln de 8tad Bedragen kan worden.
Het is van donkerblauwe wollen marocain.
De mouwen zijn nogal ruim en gezet aan
«chouderatuk, dat hier en daar een
witte nop heeft, die er met de hand is op
gewerkt. Het manteltje heeft geen andere
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN
jurk krijgen voor de ochtenduren. Het is al
tUd practlsch om voor de reis japonnen
mee te nemen, die we nog eens een ander
aanzien kunnen geven. We krijgen hierdoor
meer variatie bU minder bagage.
83T Dit ensemble is van 'n zwart en grijze
diagonaal-stof. De losse Jas heeft raglan-