HOEDJE VOOR KINDEREN
VAN 3 JAAR
I
2^
I
WAT ZULLEN WE KOKEN?
1
GEBREIDE JUMPER VOORMEISJE
HET THEE- OF ONTBIJTKLEED
Thee- of kof f iemuts met bi jbehoorende
eierwarmers
DIENSTMEISJES, DIE HET
VER BRACHTEN
FLUWEEL VOOR ONZE WINTER-
JAPONNEN
Trui voor ’n meisje van 5jaar
rli.
4;
I
WARME PUDDINGEN
V
OP VERZOEK
VAN 8 a 9 JAAR
s
99s
99*
997
i
Jus zonder vleesch
OP VERZOEK
.OP VERZOEK
SSI
J
T—
v -
f
OVERNEMING UIT DEZE RUBRIEK VERBODEN
IP
De
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL
f
POLA
X
DINY
ETA
ten
gelijk,
wordt
lijnen
men
drie
van
door
lijnen
met een
Warme
melk
-S' 4
A- K—P.
te
op
grond.
pot komt
in
i van
Bitterkoekjespudding. Ook hiervoor ge
bruikt men oud brood, dat men van de
korsten ohtdoet en in dunne sneedj es ver
deelt, die goed met boter besmeerd worden
Men maakt nu ’n vorm klaar door ze met
boter te bestrijken en met van binnen
fijngestampte beschuit te bestrooien. On
der in dien vorm legt men ’n laagje van
de gesmeerde broodsneedjes, daarop krui
melt men ’n laag bitterkoekjes en zoo gaat
men door, tot de vorm vol is. Dan giet
men er zooveel melk over, tot de massa
goed week is en laat den pudding 1 uur
koken au bain Marie.
Ook hierbij presenteert men vanillesaus.
Kan op dezelfde manier gebreid worden
als de hierboven beschrevene. Men zet dan
ongeveer 80 st. op in plaats 4an 96. Bij het
minderen voor de armsgaten mindert men
4 st. minder. Men houdt dan, bij den rug,
12 st. minder over dan bij de grootere trui
en verdeelt die steken voor den hals als
volgt: 21 st. breien, 18 st. afkanten, 21 st.
breien.
Voor het voorpand houdt men nu, na 4
maal 3 st. te hebben afgekant voor de
armsgaten, 68 st. op de naald over. Men
verdeelt die voor het split aldus: 2 st. sa-
menbrelen. 29 st. r-, 3 aver., 4 st. bij opzet
ten, aver., 29 r., 2 st. samenbr. Men
heeft dus nu, aan lederen kant van het
split, 8 st. minder dan bij de grootere trui;
Aan den kant van het armsgat breit men
slechts 5 keer 2 st. samen in plaats van 7
keer.
Voor het omgeslagen kraagje worden 60
st. opgenomen.
Voor de mouwen worden 55 st. opgezet.
De lengte tot aan de armsgaten en de
lengte van de mouwen bepaalt men zelf.
DORA
waarna ge de belde randen met de goede
kanten op elkaar legt en den heelen bui
tenrand langs stikt. Hierna wordt deze op
den kant omgeregen en goed glad op el
kaar gelegd. Dan kunt ge den rand steeds
op Yi c.M. vanaf elkaar doorstikken, vanaf
den buitenkant te beginnen. Vervolgens
rijgt ge den bol op den rand, daarna ge
dezen opstikt. In den rand geeft ge op 2
c M. afstand van ejkaar knipjes tot aan den
stiknaad. De bol wordt gevoerd met dunne
katoen en iets kleiner genomen dan den
buitenbol. Op de naden wordt het stevig
vastgezet, waarna ge den onderkant op het
stiksel overzoomt. Het bandje neemt ge van
schuine stof en wordt na afwerking IS A
2 c.M. breed.
En ten slotte noemen wij nog, als klap
op den vuurpijl, het winkelmeisje, dat later
Katharina van Rusland is geworden. Toen
Tsaar Peter haar voor de eerste maal zag,
stond ze bij haar toenmalige meesteres de
ruiten te lappen.
Trommelkoek. Bij 1 pond zelfrijzend bak
meel neemt men 2 eieren, 1 ons krenten,
1 ons rozijnen, 'n weinig gesnipperde su-
cade. ongeveer 1 d.L. rpelk en suiker naar
smaak. Van bloem, eieren, melk en suiker
maakt men ’n stevig deeg, dat men. klopt
tot zich blaasjes vertoonen. Dan voegt men
gelegd,
stof neemt.
te teekenen
de juiste
groote manchetten. Het ceintuurtje Is wat
gedrapeerd- De rok heeft van voren een
godet, van boven smal beginnend en naar
onderen wijd uitloopend.
Fig. 997 is een avondjapon* die zeer de
cent en tegelijk smaakvol en modem is.
Wij nemen hiervoor natuurlijk ’n soepele
velours chiffon. Deze laat zich uitstekend
orapeeren en is ook geschikt om fijn ge
rimpeld te worden zooals dit voor de mouw,
die zeer wijd uitloopt, noodig is. Deze mouw
moet gevoerd ofwel van onderen voorzien
zijn van een elastiekje, daar ze natuurlijk
poffend moet zijn. We hebben ons dit toi
letje evenals de andere in ’t zwart ge-
aacht, maar wie extra mooi wil zijn, kan
ook wit fluweel nemen, dat schitterend
staat met een roode corsagebloem.
Onder een aar
dig idee om de
moeder van een
baby te verras
sen, t is speciaal
voor het jonge
kindje, dat aan
tafel mede eet.
Broodpudding. Van oudbakken brood kan
men ’n heerlijke warme pudding maken.
Het brood wordt van de korsten ontdaan,
in dunne sneedjes gesneden en fijn gebrok
keld. Dan weekt men het in warme melk.
1 of 2 eieren worden, goed geklutst met
suiker, er door geroerd- Verder voegt men
er krenten en rozijnen bij, of een van bel
de. al dan niet met wat gesnipperde su-
cade.
In plaats van een en ander kan men ook
gember nemen, In kleine stukjes gesneden
met lets van het gembernat, terwijl vanille
of geraspte citroenschil of kaneel den
smaak verhoogen, evenals gepelde en fijn
gesneden amandelen.
Zoo kan men broodpuddMg op allerlei
manieren varieeren. Voor ’n pudding voor
3 a 4 personen kan men volstaan met een
enkel el. Meer eieren maken den pudding
echter nog smakelijker en luchtiger. Ook 'n
stukje boter aan het beslag toegevoegd ver
hoogt den smaak.
Voor het koken van warme puddingen
bestrijkt men den vorm goed met boter of
slaolie en bestrooit hem dan overal van
binnen zorgvuldig met fijngestampte be
schuit eer men er het beslag in doet. Men
laat gulk een broodpudding ongeveer 1%
uur au bain Marie koken.
w Men presenteert deze puddingen met va
nillesaus, die men het gemakkelijkst en
voordeellgst maakt van custardmeel.
Overgeschoten pudding kan men koud
eten, ofvyel, in schijven gesneden, even
bakken in de koekepan.
Warme vermicellipudding. Bij 1 L. melk
heeft men hiervoor noodig: 1J4 ons vermi
celli, 60 gr. boter. 75 gr. suiker, ons aman
delen, citroenschil en 4 eieren.
Men kookt de melk met de citroenschil,
blancheert de vensjcelli en voegt ze daar
na bij de kokend!* melk, waarin men ze. nn
en dan roerend, laat gaar koken. Als daar
na de massa wat bekoeld is. roert men er
de suiker, de geklopte dooiers, de boter en
de gemalen amandelen door en ten slotte
het stijfgeklopte eiwit. Men doet alles dan
in een klaar gemaakten puddingvorm en
laat den pudding ongeveer 2 uur au bain
Marie koken.
ontsteld, toen de rijkste man van zijn tijd
zijn voorgenomen huwelijk met de arme
Betty aankondigde. Het mooie Schotsche
meisje toonde zich evenwel volkomen op
gewassen tegen haar nieuwé positie en de
toenmalige prins van Wales, later George
IV, merkte eens tegenover Coutts afgunstig
op, dat hij blij zou zijn, als zijn aanstaande
vrouw maar half zoo voornaam en betoo-
verend was als de vroegere keukenmeid.
De drie dochters van de mooie Betty
trouwden allen met leden van den hoogen
Engelschen adeL
Ook een historische persoonlijkheid met
een onsterfelijken roem behoort tot dege
nen, die hun vrouw uit de dienstbodenka-
mer hebben gehaald: George Stephenson,
„de vader van den spoorweg”, heeft een
dienstmeisje tot vrouw genomen.
Wereldberoemd is een andere dienstbode
geworden, die als keukenmeid was begon
nen. Daarna werd zij gewoon dienstmeisje
bij een groentenhandelaar. Daar viel haar
buitengewone schoonheid een voorname
öame op, die in den winkel kwam. Zij nam
het mooie meisje als gezelschapsjuffrouw
in haar dienst en bracht haar in de groote
wereld. De verdere avonturen van de me
nigmaal beminde, haar huwelijk met lord
Hamilton, den Engelschen gezant te Napels,
haar vrijage met lord Nelson, den zeeheld,
haar levenseinde in armoede en eenzaam
heid, is bekend uit romans en films-
Het veroveren van één der rijkste peers
van Engeland gelukte de betooverend mooie
Mary Cole, de dochter van een vleeschhou-
wer In Gloucester. Toen de graaf van
Berkeley haar het eerst zag, was zij dienst
meisje bij een kruidenier. Toen hij haar
nog slechts acht dagen kende, besloot de
graaf met haar In het huwelijk te treden.
Het geeft zoo’n apart cachet aan onze
thee- of koffietafel als de gebruiksvoorwer
pen, zooals koffiewarmers, theemutsen en
eierwarmers, alle overeenstemmen in
kleur, lijn en bewerking. Men kan deze
combinatie ook nog verder uitbrelden, tot
tafelkleed en aanpakkertje toe, ons koffie-
uurtje zal er zeker gezelliger en behaagllj-
ker door worden En om ons huishoudbud
get bij aanschaffing van dit nieuwtje nu
niet al te zeer te bezwaren, heb ik maar
weer iets bedacht uit „resten”. No- I op
onze teekening Is een keurige kofflemuts
met bijpassenden eierwarmer. Deze is geheel
met den kruissteek gewerkt uit allerlei res
ten wol en zijde. De muts vertoont klokvorm
en is uit vijf baantjes In elkaar gezet. Deze
vijf baantjes knipt men uit grove etamine
of stramien. Met een enkelen draad wol
verdeelt men zoo’n baantje in hoekjes,
rondjes en vierkantjes. Deze nu bewerkt
men met allerlei gekleurde wol en zijde. De
laatste vooral niet vergeten, want dat geeft
juist zoo’n bijzonder mooie schakeerlng
tusschen.de doffe wollen hoekjes, die glan
zende rondjes. Als alle baantjes bewerkt
zijn, worden deze aan elkaar gestikt en op
de bekehde wijze van watten en voering
voorzien. De warmer wordt afgewerkt met
een kleurigen pompon. Als de kleuren goed
gekozen en met zorg samengesteld zijn,
zal deze kofflewarmer met eierwarmer bul-
v tengewoon mooi zijn. No. n van onze tee
kening heeft den vorm van een zonnebloem
en is als deze In goudgeel en lichtbruin ge
houden. De teekening wordt op wit linnen
aangebracht en de puntige bloemblaadjes
met genoemde kleuren. Alles wordt met den
ingrijpsteek bewerkt en wel de binnenste
blaadjes goudgeel en de buitenste licht
bruin. Aan den omtrek bleven dan kleine
eveneens puntige gedeelten van het witte
linnen zichtbaar. Het hart van de bloem
bestaat uit doorstipte gele zijde. Twee gril
lig gevormde groene bladeren doen dienst
als aanpakker.
Deze zijn uit vilt of peau-de-peche ge
knipt en in t laatste geval gefestonneerd.
Bij vilt is zulks overbodig. De omtrek van
muts en eierwarmer is met een picotje af
gezet. Het laatste model is wel bijzonder
origineel. Het doet ons denken aan stra
lende, brandende zon en wuivende palmen.
En al hebben wij dan nu ook weinig of
geen zon hier in ons regenlandje, In ons
theeuurtje zullen wij genieter^ van gouden
zonnestralen, al is 1 dan maar op theemuts
en eierwarmer. De eigenlijke muts bestaat
uit beige linnen of ribzljde. Het stukje
’„rots" wordt geknipt uit licht-Lila zijde en
opgefestonneerd De wuivende palmen zijn
donkergroen met bruine stammen. Het bor
duurwerk is geheel in den steelsteek gehou
den. De zon met haar schitterende stralen
bestaat uit oploopende tinten rood. De stra
len zijn met gouddraad aangebracht en wel
worden deze voor den omtrek opgenaaid en
voor d> vulling met den rijgsteek doorge
trokken. Zoodoende verkrijgt men echte
stralen. Twee met roode zijde omwoelde
het
de
der niet
den rijgsteek be
werkte lijnen
staat. We teeke
nen een verticale
Ujn precies over
het midden (zie
fig. B.>. De pot
is aan beide kan
van de lijn
de stam
door twee
aangege
ven en de bloem
kroon valt in een
zuiver ovaal, ook
de bloempjes zijn
zooals men ziet
eenvoudig te tee
kenen. De omlijs
ting van den pot
is terra of groen,
gewerkt met den
kettingsteek (zie
C.). D. geeft de
steken der bloe
men aan (de
middencirkel-
tjes), het hartje
van de bloem kan
met platte ste
ken in geel opge
vuld worden, een
enkel blaadje in
groen komt rond
om. Het is aardig
crème, of zand
kleurig linnen te
kiezen, de randen
negerbruln te
werken, bloemen
lila, rose of kar
mijnrood, por ter
ra. Hier en daar komen een paar losse bloe-
tusschen den dubbelen rand, twee of
tte zamen, en vrij gerangschikt.
Maten: hoofdwijdte 51 cM.. hoofdlengte
van voorhoofd tot hals 30 c.M. Benoodigd'
uitknipsels van jasje of manteltje of 30
c M. stof van 100 c.M. breedte, 40 c.M. voe
ring.
Brood- en appelpudding. 120 gr. oud
brood zonder korst, 1J4 ons zure appelen,
1 ons krenten, ons boter, 60 gr. suiker,
'n weinig nootmuskaat en 2 eieren.
De appelen worden geschild en dun ge
snipperd, het brood fijn gekruimeld en een
en ander vermengd met de gewasschen
krenten, de noot en de met ’n weinig melk
losgeklopte eierdooiers en de boter. Men
roert alles goed dooreen en roert er ten
slotte het stijfgeklopte eiwit luchtig door.
Men doet de massa over in ’n op de gewone
wijze geprepareerden puddingvorm en laat
den pudding ongeveer 2 3 uur koken au
bain Marie.
bavet
we aan
kanten
opgevuld
-
terwijl
de konijntjes
het midden zitten. Op denvooi,
AN04OOH
mouwen zet men 60 st. op en
de gestreepte manchet 1 r. 1
aver 5 toeren rood, 2 beige. 1 rood. 3 beige,
5 rood, 1 geel, 2 rood, 1 beige. 2 rood. 1 geel.
5 rood, 2 beige. Verder breit men met de
roode wol In tricot-steek. Men meerdert in
lederen lOden toer, tot men 10 st. heeft
gemeerderd- Nu breit men recht .door tot de
mouw lang genoeg is ongeveer 30 cM.
Dan kant men aan het begin van elke
naald 3 st. af, tot men nog 16 st. overhoudt,
die men afkant.
Men strijkt nu eerst alle deelen onder ’n
vcchtlgen doek, naait de mouwen in en de
mouw- en zijnaden dicht. Het split bezet
men met kleine knoopjes en naait drukker
tjes aan voor de sluiting.
er krenten, rozijnen en sucade bij, klopt
alles nog eens flink en doet de massa dan
terstond in den tevoren op de gewone wijze
klaar gemaakten vorm. Men laat dezen
pudding ongeveer 2 uren zachtjes koken
au bain Marie.
Zooals de meeste onzer lezeressen wel
zullen weten, mag fluweel zich dezen win
ter in de bijzondere gunst van de mode
verheugen- Wij zien het zoowel voor avond
japonnen als voor diner- en ontvangcostu-
mes. Wij geven hierboven van alle drie
categorieën eén voorbeeld.
Fig. 995 kunnen we voor verschillende
gelegenheden, waar we in min of meer
gekleed toilet moeten verschijnen, gebrui
ken. De raglan-mouwen eindigen in een
groote pof, die Insnijdingen heeft, aange
vuld met reepen herminette, die beeldige,
witte, sneeuwachtige stof- Hiervan is ook
het vest gemaakt, dat opzij met een grooten
knoop sluit.
Fig. 996 is een japon met eep meer een
voudig cachet. Het geestige witte vestje is
van ’n zware crêpe georgette, evenals de
Eerst als de pot met bloemen mooi ge- -
teekend is op papier, wordt deze op de vier I naar grassprietjes,
hoeken overgeteekend met behulp van een v
blaadje carbon-papier- Vingerdoekjes kunt!
Dit kleed leent zich bijzonder om zelf te u bijpassend maken, door rondom den
maken, het bewerken er van is niet moei- knoopsgatensteek te werken, een lijn rond
lijk. Een precies vierkante lap, afhangende om en op de hoeken een paar losse chry-
Jus zonder vleesch. Op verzoek geef ik
hiervan nog eens het recept.
Men heeft er voor noodig: 2 ons boter of
1 ons boter en 1 ons vet, 1 theelepel bloem,
2 theelepels soja, 1 d.L. water of groente-
nat, ’n tikje zout-
Het water zet men klaar met de helft
van de boter of met het vet, de soja en
het zout. De overige boter braadt men
lichtbruin in de koekepan, roert de bloem
er door en laat ook die lichtbruin roosteren.
Dan neemt men de koekepan van het vuur,
roert er langzaam de vloeistof in en zet de
pan dan weer op het vuur, waarna men
alles, onder flink roeren, nog even laat
doorkoken.
Deze jus Is heel smakelijk. Men kan ze
'n pikant smaakje geven door ’n fijnge
snipperd uitje of ’n weinig kerry met boter
en bloem mee te braden; ook kan men er
nootgiuscaat of peper bij voegen.
Mocht de saus klonteren, dan drukt men
ze even door ’n zeef.
kleed te vervaardigen, zal ruimschoots be
loond worden door het prachtige decora
tief effect van haar theetafel, om welke zij
zeker door velen zal benijd worden.
Het hoedje maakt ge van een stevige
stof- Voor den bol hebt ge 6 partjes noodig,
terwijl de rand voor *4 deel is aangegeven.
Rand I kan zoowel voor jongens als voor
meisjes genomen worden. Rand II Is een
geheele platte rand en speciaal voor meis
jes en niet geschikt voor ieder kind, omdat
het lang niet ieder staat. Maar bij een
passend, hoog gesloten jasje, en dan van
een stevige stof gemaakt, kan het erg aar
dig staan. Voor beide randen kan het hoed
je precies hetzelfde in elkaar gezet worden.
Voor het hoedje, dat op het bijgegeven
plaatje te zien is, is rand I genomen. Ge
knipt eerst de patroontjes; hierqa legt ge
ze op de stof, waarna ge alles met een
naad uitknipt. Voor den rand wordt mid-
van de grootte der tafel, waarop het kleed santen,
kpmt, wordt
rondom gewerkt
met den knoops
gatensteek (zie
fig. a-i.
Op 10 cM. van
den buitenkant
trekt men rond
om een rechte
lijn met potlood,
5 c-M daarboven
weer een.
Deze
worden
rijgsteek gewerkt
in een donkece
tint. De pot met
de herfst-chry-
santen is eenvou
dig
op
grootte.
De
precies in het
midden van de
lijn, aie van den
hoek
kleed
hoeken
griesmeelpudding. Men laat U
liter melk met vanille zachtjes trekken
ofwel met afgeraspte citroenschil, strooit
er, als de melk kookt, 1 ons griesmeel in,
terwijl men voortdurend roert en laat dit
koken tot ’n dikke pap, die men koud laat
worden. Is de griesmeel koud, dan roert
men er 2 of 3 goed geklopte eierdooier,
met suiker door en ten slotte het stijfge
klopte wit der eieren. Men doet «lies </»er
in den tevoren klaat gemaakten vorm en
Is at den pudding ongeveer 1 uur koke^
au bain Marie.
ringen voltooien de prachtige muts. De
eierwarmer is op dezelfde wijze vervaar
digd, alleen in miniatuur. Wie zich nu de
moeite wil getroosten om een passend thee-
Eenige jaren geleden kwam een Schotsch
meisje, Lena Wilson, als dienstmeisje in be
trekking bij den multi-milliortnair Stillman
in Amerika en niet lang duurde het, of de
zoon van den millionnair werd op haar
verliefd. En in plaats van tegenwerking te
ondervinden bij zijn ouders, bleken deze
met zijn keuze zeer ingenomen, zóó zelfs,
dat zijn moeder de verloofde van haar zoon
een ring ter waarde van 24000 dollar ten
geschenke gaf.
Deze geschiedenis doet andere dergelijke
verlovingen en huwelijken in gedachten
komen. Het- is meermalen gebeurd, vooral
ook in Engeland, dat rijke erfgenamen
een eenvoudig dienstmeisje tot hun vrouw
maakten en zooals in alles in Engeland met
records gewerkt wordt, is er hier ook een,
dat staat ten name van sir Gervose
Cliston, een van de rijkste edellieden van
Engeland, wiens eerste vrouw vroeger
dienstmeisje bij hem was. Blijkbaar was hij
met haar overgelukkig, want na haar dood
is hij nog zesmaal getrouwd en telkens met
een dienstbode.
Het in Engeland het meest bekend ge
worden geval van een gelukkig huwelijk
tusschen een millionnair en een dienst
meisje is wel dat van baron Thomas Coutts,
den oprichter van de nu nog bestaande
grootste particuliere bankinstelling, de
Coutts Bank. In het huis van zijn oudsten
broeder deed de mooie, maar arme Schot
sche Betty Starkey dienst als keukenmeisje.
Thomas Coutts, een verstokt vrijgezel, bo
vendien een van de rijkste mannen In het
begin van de vorige eeuw, had tot dusver
weerstand geboden aan alle aanvallen van
de voornaamste dames uit den koninklijken
hofkring- Voor de onoprechtheid van de
aanzienlijke vrouwen, die hem vanwege zijn
rijkdom naliepen, nam hij de vlucht In de
keuken van Betty Starkey, liet zich haar
uitstekende appelkoeken smaken en ver
lustigde zich in de natuurlijke betoovering
van haar verschijning, haar frissche humor
en haar gezonde meeningen.
De aanzienlijke kringen in Londen waren
hieronder beschreven jumper wordt
gebreid in een effen kleur wol, rood of
blauw bijv., met gestreepten boord, man
chetten en omgeslagen kraagje. Bij roode
wol neemt men beige en enkele gele streep
jes. Men breit met aluminiumnaalden no.
Beginnende met de roode wol, zet men
I vóór den rug 96 st. op en breit 5 toeren 1
J r. 1 aver. Verder breit men voor den boord
-steeds 1 r. 1 aver. 2 toeren beige, 1
^toer rood, 2 toeren beige, 5 toeren rood, 1
toer geél, 2 toeren rood. 1 toer beige, 2 toe
ren rood, 1 toer geel. Nu herhaalt men al
deze toeren nog eens, beginnende met de 5
toeren rood.
Verder breit men, met roode wol, In tri-
eotsteek dus r. aan den rechter- en aver,
aan den linkerkant tot men ongeveer 20
c.M heeft. Het werk moet dan tot aan fy*t
armsgat reiken.
Voor de armsgaten kant men dan, aan
het begin van de eerstvolgende 4 naalden,
3 st. Af. Verder breit men nog 7 keer, aan
eiken kant van de naald, 2 st. samen.
Nu breit men 3j,{ A 4 c.M. zonder minde
ren. Dan is men gevorderd tot aan den
hals. Met den rechterkant van het werk
naar zich toe breit men dan 25 st., kant 29
st. af, breit 25 st. Op deze laatste 25 st.
breit men verder voor den linker schouder.
Men breit eerst ’n naald aver, en begint
dan af te schuinen. Men breit 5 st., keert
het werk om, haalt den Isten st. af en breit
aver terug Bij den volgenden r. toer breit
men 10 st., keert het werk om, enz. Bij
lederen volgenden r. toer breit men 5 st.
meer, tot men ten slotte weer alle st. op de
naald heeft, waarna men den schouder
afkant.
Den rechter schouder breit men op de
zelfde wjjze hieraan tegenovergesteld. Bij
het afschuinen breit men dus, beginnende
met 5 st., telkens 5 st. meer aan den aver,
kant, om r. terug te breien.
„Het voorpand wordt precies eender ge
breid,, tot men voor de armsgaten 4 maal
3 st. heeft afgekant. Men heeft dan nog 84
st. op de naald-
Met den rechterkant van het werk naar
zich toe breit men dan 2 st. samen, men
breit 37 st. r- en 3 st. aver.; dan zet men
4 st. bij op voor het split, breit 3 st. aver.,
37 st. r. en breit 2 st. samen. Bij den vol
genden toer breit men 38 st. aver., 3 st. t.
en keert het werk om. Volgende toer: 39 r-,
2 s^. samenbreien. Volgende: 37 aver., 3 r.
Volgende: 38 r., 2 st. samenbr. Volgende:
36 aver. 3 r. Volgende: 37 r-, 2 st. samenbr.
Volgende 35 aver., 3 r. Volgende: 36 r. 2 st
samenbr. Volgende: 34 aver., 3 r. Volgende:
35 r., 2 st. samenbreien. Volgende: 33 aver.,
3 r. Volgende: 34 r., 2 samenbr- Volgende
32 aver., 3 r.
Op deze 35 st. breit men nog 3H A 4 c.M-
in tricotst., waarbij men de 3 st. aan den
kant van Wet split steeds ribbels breit.
Dan kant mAi voor het halsje 10 st. af en
.breit nog 5 st. r. Men keert het werk,om,
haalt den Isten st. af en breit 4 st. aver.
Bij den volgenden r. toer breit men 10
St., waarna men terug breit, enz., tot men
ten slotte weer alle st- heeft gebreid. Afkan
ten.
De tweede schouder breit men op dezelf
de manier, hieraan tegenovergesteld. Aan
den kant van net split je breit men in plaats
van 3 echter 7 st. aldoor ribbels voor ’n
overslag]e en voor het halsje kant men, in
plaats van 10, 14 st. af.
Men naait dan de schoudernaden dicht
en neemt langs de halsopening 66 st. op
voor het omgeslagen kraagje- De 4 st. van
het overslagje laat men hierbij overschie
ten. Men breit nu dezelfde strepen als
voor den boord, doch slechts éénmaal al de
strepen, zooals hierboven beschreven, met
tot slot nog 5 toeren rood. Men meerdert
bij het kraagje aan het einde van lederen
toer door 2 st. in 1 st. te breien, de 1ste ge
woon en de 2de in den achterkant van dén
steek.
Ten slotte kant men het kraagje losjes
af-
Voor de
breit eerst
Het kleedje is
bedoeld als mors-
servet onder het
bordje van de
kleine, terwijl een
bijpassende bavet
er bij gemaakt
kan worden. Het
kleedje is lang
werpig met ronde
hoeken en ge
maakt van wit of
crème linnen, de
bavet is van de
zelfde kleur.
Rondom wer
ken we den
knoopsgatensteek
in een frissche
kleur, bijv. rood.
De beide naast
elkaar gezeten
konijntjes zijn
gemakkelijk te
teekenen. evenals
de denneboomen,
iedereen zal deze
eenvoudige tee-
keningen kunnen
maken. enkele
terwijl ge den rand van dubbele
Wanneer alles is geknipt,
rijgt ge den bol stevig In elkaar en past
dan even met den naad naar den buiten
kant toe. Alles, wat te veel is, kunt ge dan
gemakkelijk wegspelden. Dan kunt ge de
naadjes stikken Hierna worden de naden
plat geperst en desgewenscht aan weers
kanten van den naad gestikt. Dan stikt ge
de 5 S c-M breede zijkantjes van den rand,
enkele
lijnen geven het
golvende duin
aan en een rech-
streep gras
den voor-
2. De ko
nijntjes worden
omwerkt met den
kettingsteek, met
dezen steek wordt
ook de scheiding
van kop ën rug
en het staartje
gewerkt, de scha-
duwstreepjes
worden platte
steken. Het voor
ste denneboomp-
je wordt geheel
met platte steken
gevuld en het
achterste boomp
je wordt alleen
omwérkt met den
kettingsteek- Het
lage geboomte op
den achtergrond
wordt nnet hori
zontale steken
gevuld.
Op de
kunnen
belde
een -r~
denneboompje.
werken, *•- -
i in
^"ndhler