X X m i HOEDEN ALS HET GETIJ VERLOOPT KNIPPATROON ONZE WONING Voor de keuken W erks tandaard BREIPATROON ilr 11 156 i 8 Mort men de bakens vernetten Plooirokje voor meisjes van drie Jaar I De moderne slaapkamer Opgevouwen naaizak Gebreide kussens •V Ml wa i Gevraagds recepten IS met 11 iw kBn j y een 1 J nog een grappig kopje DINT worden ANEMOON. B. K. H. STA toer: In SSESSi^ s I B I I B t 1 B 1 B t met dezelfde 10 blauw. n n ld ir x d n i r DIE VROUW EW HAAR HUMSHOUD1IW« I 2 1 blank te houden legt men ze, na t schrap pen, onmlddellljk in water met *n scheutje melk er door. Men kookt ze, nadat men ze In vlngerlange stukken verdeeld heeft en nadat ze gewasschen zijn, In ruim water met zout jen *n fllnken scheut melk. Schor- ssneeren moeten ongeveer 1H uur koken Dan laai men ze op ‘n vergietuitlekken en-stooft se In tl sausje van melk, boter en bloem. Op 2‘4 d.L. melk neemt men hiervoor 30 gram boter en 15 gram bloem. Nagemaakte kalfsoesters. (*n Vegetarisch gerecht). Op een grove rasp “n aard- appelenrasp raspt men 4 ons knolsel derij. Daarbij voegt men 3 eetlepels zelf rijzend bakmeel, 2 theelepeltjes zout. 2 eet lepels Maggl-aroma, 2 geklutste eieren en 'n topje melk. Men roert dit alles goed door elkaar en bakt er In boter of planten- vet kleine, ronde koekjes van. Ze moeten aan beide kanten bruin worden. Verschillende eiergerechten. Men kan hard gekookte eieren zeer smakelijk op dienen met de een of andere saus. Die saus moet dan zoo dik zijn, dat de halve eieren er op blijven liggen. Men kan er verschil lende sausen voor gebruiken, die Ik hier onder even zal bespreken. Béchamel-saus. Men laat hiervoor eerst *n klein stukje Spaansche peper, 'n stukje foelie en ’n mespuntje thljm met *n weinig zout trekken' in melk. Is de melk geurig genoeg dan zeeft men ae en bindt se, op de gewone wijze, met boter en bloem. Men 14 bruin, 4 beige, 2 bruin, 10 blauw, 28 rose, 4 bruin, 9 blauw. 22ste toer; met dezelfde kleuren terug. 23ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 34 rose, 2 bruin, 2 beige, 4 bruin, 14 beige, 2 bruin, 10 blauw, 26 rose, 4 bruin, 9 blauw. 24ste toermet dezelfde kleuren terug- Deze beide toeren 1 keer herhalen. 27ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 13 rose, 23 bruin, 2 beige, 4 bruin, 4 beige, 12 bruin, 10 blauw, 12 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 28ste toer: terug met dezelfde kleuren. 29ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 13 rose, 2 bruin, 23 beige, 4 bruin, 4 beige, 2 bruin, 20 blauw, 10 beige, 2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 30 ste toer: terug met dezelfde kleuren. 31ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 13 rose, 2 bruin, 4 beige, 23 bruin, 4 beige, 2 bruin, 20 blauw, 8 bruin, 2 beige, 2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 32ste toer: terug met dezelfde kleuren. Deze belde toe ren 3 keer herhalen. 39ste toer: 38 blauw, IC bruin, 12 beige, 30 bruin, 2 beige, 2 bruin, 14 rose, 4 bruin en 9 blauw. 40ste toer: te rug met dezelfde kleuren. Belde toeren 1 keer herhalen. 43ste toer38 blauw, 10 bruin. 4 beige, 38 bruin, 2 beige, 2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 44ste toer: terug met de zelfde kleuren- 45ste toer: 38 blauw, 8 bruin, 8 beige, 16 bruin, 8 beige, 14 bruin, 2 beige. 2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 46ste toer: terug met dezelfde kleuren. Beide toeren 1 keer herhalen. 49ste toer: 10 blauw, 19 bruin, 9 blauw, 6 bruin, 8 beige, 2 bruin, 12 rose, 2 bruin, 14 beige, 8 bruin, 2 beige, 20 bruin, 9 blauw. 50ste toer: terug met de zelfde kleuren. 51ste toer; 27 beige, 2 bruin, 9 blauw, 6 bruin, 8 beige, 2 bruin, 12 rose, 2 bruin, 14 beige, 8 bruin, 12 beige, 10 bruin, 9 blauw. 52ste toer: terug met dezelfde kleuren. 53ste toer; 27 beige, 2 bruin, 9 blauw, 16 bruin, 12 rose, 13 bruin, 4 beige, 18 bruin, 2 beige, 10 bruin, 9 blauw 54ste toer terug met dezelfde kleuren. 55ste toer; 23 A - zak Is satinet en van bln- verschll- vakjes stikt ge aan beide kanten een 3 c M broe den zoom in, waarna het halsje en de arms- gaatjes met een schuin biesje worden afge werkt. Alvorens het rokje aan het lijfje te zetten, legt ge op den 3 c.M breeden zoom middenachter op elkaar, rechts op links. De rafels neemt ge naar den verkeerden kant, «aarna men deze afwerkt met een recht blesje, dat na afwerking één c.M. breed is en op het lijfje gestikt wordt. Voor sluiting maakt ge rechts 3 knoopsgaatjes in. waarna ge links de knoopjes aanzet. Voor het op persen neemt ge het aan den verkeerden kant, een natten doek legt ge er overheen, krijtje afteekent. Nu kan men aan den an deren kant hetzelfde afmpten. Middenvoor perst, zoodat de plooien er goed in komen. De rijgdraden haalt ge er uit, jaarna ge het nog even opperst, om de indrukken van de rijgdraden weg te nemen. Nu het frontje. Hiervoor knipt ge 2 patroontjes van flaneL Men legt de belde goede kanten op elkaar, «aarna ge den omtrek omstikt, uitgezon derd het stukje onderaan. Voor ge het frontje omkeert, geeft ge langs het halsje, op 2 c.M afstand van .elkrfar, knipjes tot aan het stiksel toe. Dan krijgt ge een mooien ronden vorm. Heeft men het frontje omgekeerd, dan stikt men den onderkant, waarna men aan beide kanten een ankertje opzet, 3 k 4 c M. onder den hals In het midden van eiken schouder maakt ge een knoopsgat en in het midden onderaan- één, waarna ge de knoopjes op-het lijfje naait. Een matrozenblouse hoop ik u in een vol gend artikeltje te geven. -pj enoodlgd: 86 cM. kamgaren van 130 cM. breedte, 35 c-M voering, 8 knoop jes, voor het frontje 38 cM. Fransch> flanel, 2 ankertjes. We beginnen met het rokje. Hiervoor knipt ge twee strooken van 32 c-M lengte; de naadjes worden aan elkaar gestikt, ter wijl ge er voor zorgt, dat het rokje 190 cM. wijd wordt. Dan maakt ge een 5 c.M. bree den zoom in. welke Ingeperst wordt, even- zoo de naadjes, alvorens tot het Inrijgen der plooien over te gaan Men moet er voor zorgen, dat de naden in de plooldlepte weg vallen, dus in den 8 cM. afstand Het rokje werdt dubbel gelegd, zooals <e teekening u aangeeft, links middenvoor, rechts midden voor plooldlepte. De andere plooitjes worden alle 3 cM. breed genomen, terwijl de diepte achter Van links meet ge nu eerst 6 cM voor de 12 c M. breedo voorbaan, dan 6 cM 6 c-M. blijft. Aan den onderkant neemt ge 6)4 cM voor de voorbaan, verder 8'4 cM voor de diepte en 3h cM. voor de plooi, waarna ge de plooien met een kleermakers- waama ge het met een heeten bout op komt dan rechts, zoodat ge nu van rechts af begint te meten, waarna ge de plooien in kunt rijgen. Het lijfje knipt ge volgens de aangegeven maten met een naadje alt Dan kunt ge zij- en schoudernaadjes met een platten naad verbinden. Middenachter TV opvouwbare naaizak is handig, om- J_yiat hjj in een klein hoekje opgebor gen kan worden, hij kan zelfs hangen een kast. We kunnen zoo n eenvoudig mo del heel goed* zelf maken van een paar ge schaafde latten en ‘n paar ronde gordljn- latten er tusschen. Onderaan ziet u het model, de platte latten worden tegen el kaar geschroefd zoodat ze draaibaar zijn; de ronde latjes, onder en boven, worden ook geschroefd, doch eerst den zak er aan schuiven en daarna vastschroeven Onderaan maken we van latje tot latje een band, welke strak staat als het stan daardje uit staat- De zak bestaat uit een halve ronde voor- en achterbaan met een breede rechte bles verbon- ft den. I U In den zijkant komt elas- tlek terwijl, zooals reeds ge- zegd, de kanten van den ffiyVy iiW rechten tusschenreep aan de ronde latjes worden geacho- Ten’ eenlge ruimte. gevoerd MJ nen lende rekent op H liter vocht, 40 gram bloem en 50 gram boter. De saus moet minstens 10 minuten koken. Ze moet zoo dik zijn, dat de eieren er niet In wegzakken. Die saus wordt dan op *n verwarmden schotel ge goten. De eieren-snijdt men door midden of in vieren, legt se netjes op de saus en garneert se. met kleine takjes peterselie. Kerry-saus. Hiervoor laat men *n klein laurierblaadje, *n klein stukje Spaansche peper en *n paar kruidnagelen trekken in water met zout. Men zeeft het water wan neer het geurig genoeg is en voegt er *n gefruit uitje bij. Boter en bloem laat men samen smelten, zooals voor béchamel-saus en kookt er met het nat *n dikke saus van. die men door *n zeef op den schotel giet en waarop men de eieren schikt. Bij dezen schotel kan men uitstekend In water droog gekookte rijst preaenteeren. Als men die rijst in eierdopjes drukt en rondom den schotel omstort, krijgt men *n fraai uitziend gerecht. Tomaten saus. Hiervoor laat men. in wa ter met zout, *n paar peperkorrels trekken met *n laurierblad en 'n gesneden ui. Het vocht wordt, als het voldoende geurig is. gezeefd, waarna men er, op de gewone wijze zooals hierboven aangegeven met bloem en boter, een dikke saus van kookt. Linzensoep. BIJ pond linzen neemt men: 1 grooten ui, 54 theelepel kerry, 54 ons boter of vet van jus en zout naar smaak. De linzen worden uitgezócht en gewas- y-p enigen tijd geleden trachtte men alles wat kleedjes heette uit de moderne slaapkamer te verbannen. Het tafeltje en nachtkastje kregen een bedekking van spiegelglas en als *t goed ging *n heel klein papieren ^spreitje** tusschen hout en glas laag. Zonder meer moet worden toegegeven, dat zulks zijn practische zijde had; het be spaarde ons huisvrouwen een hoop werk. Maar Ja. er was een groote maar, onze slaapkamer was allesbehalve gezellig Het deed koud en onbehaaglijk aan zoo n niet- aangekleede kamer- En daarom werd dit nieuwtje door de meeste huisvrouwen niet geaccepteerd. Op een tentoonstelling van woninginrichting zag ik dezer dagen dan ook weer alle slaapkamers uitgedost met keurige garnituren- Natuurlijk niet die ouderwetsche badstof en dergelijke. Neen, het nieuwste op *t oogenblik is gekleurd Linnen, met witte of zwarte zijde bewerkt. Dacht u, dat zwart niet hoorde in uw slaapkamer, mevrouw? Ja hoor, het is eenig nioöl en apart Begint u maar eens het garnituur van onze teekening te vervaardi- 1 gen en u zult verbaasd staan over het fraaie effect. Het garnituur bestaat uit rose linnen in een fijndradige kwaliteit. De .mtrek is gefestonneerd in breede schul pen. Hiervoor werd rose Moullne-garen ge bruikt. De bloemen zijn gewerkt met zwarte zijde in den platsteek. De stralen, die om de bloemen loepen, worden met rose zijde geborduurd. De motieven aan weerszijden van het kleedje zijn zwart en rose Na tuurlijk brengt men bloemen en motieven naar de grootte van het kleedje aan In het grootste kleed kan men twee bloemen en twee motieven aanbrengen, terwijl het langwerpige volstaat met twee bloemen in één motief en het kleine ronde kleedje slechts een bloem vertoont. Bij dit fleurige garnituur hoort een passende lampekap. De werkwijze is hierbij geheel dezelfde, alleen dat de kap niet uit linnen, doch uit zijde bestaat. De zijde wordt naar den vorm der kap geknipt en dan eerst bewerkt. Het borduurwerk goed uitstrijken en dan eerst de kap overtrekken Zwarte koorden en een zwart-kralen kwast voltooien de kap. Ik weet zeker, dat, wie van onze leze ressen dit garnituur vervaardigt, verrukt zal zijn over de nieuwe aankleedlng van haar slaapkamer. 4 v/r ussens kan men breien van wol, van frottézljde en van everlasting breika toen. Een heel mooi patroon is het volgende, gebreid In 4 kleuren: bruin, rose, beige en blauw. Men denke er om, als men met een andere kleur begint, telkens den nieuwen draad om den vorlgen heen te slaan, daar men anders ’n opening krijgt. Men zet 121 st op met blauw. 1ste toer: 59 st. blauw, 8 st bruin, 4 beige, 50 blauw. 2de toer: met dezelfde kleuren terug, dus: 80 blauw, 4 beige, 8 bruin en 59 blauw. Deze beide toeren herhaalt men nog 3 keer. 9de toer: 10 blauw, 44 bruin, 4 blauw, 8 bruin, 4 beige, 2 bruin, 10 blauw, 30 bruin, 9 kleur. 10de toer met dezelfde kleuren terug, dus omgekeerde volgorde. 11de toer: 10 blauw, 44 bruin, 8 blauw, 4 bruin, 4 beige, 8 bruin. 10 blauw, 30 bruin, 9 blauw. 12de toer: kleuren terug.13de toer: 4 bruin. 34 rose, 6 bruin. 8 blauw, 4 bruin, 4 beige, 2 bruin, 10 blauw, 28 rose, 4 bruin en 9 blauw. 14de toer: met dezelfde kleuren terug Deze belde toeren 2 keer herhalen, y 19de toer: 10 blauw. 4 bruin, 34 ro se, 2 bruin, 4 beige. 12 bruin, 4 beige, 2 bruin, 10 blauw, 26 rose, 4 bruin, 9 blauw. 20ste toer. dezelfde kleuren terug. 21ste toer: 10 blauw, 4 bruin. 34 rose, 2 bruin, 2 beige. Gegrifln eerde bloemlfbei. Voor fraafen bloemkoolschotel wordt de bloemkool in z’n geheel gekookt. Men legt haar daags te voren in water met zout, waardoor de wormpjes, welke zich misschien in de kool kunnen bevinden, verwijderd worden. Voor dezen schotel heeft men dan verder aard appelpuree noodlg, die men smakelijk klaar maakt met melk, boter, nootmuscaat en peper, kleine saucijsjes, die men eerst even stooft en wat geraspte kaas naar smaak. De bloemkool wordt dus in z'n geheel gaar gekookt en dan voorzichtig op "n vergiet geschept om uit te druipen. Dan legt men de bloemkool midden in *n vuurvasten schotel. Daaromheen schikt men netjes ‘n rand van aardappelpurée, die men garneert met de saucijsjes. Men maakt dan ’n saus van bloem, boter en melk, zooals men ze gewoonlijk voor bloemkool maakt en giet die er over heen. Dan strooit men ’n dun laagje geraspte kaas over den schotel en ten slotte giet men over het geheel nog wat gesmolten boter. Men plaatst den scho tel in *n heeten oven om er "n bruin korstje op te laten bakken. Scborseneeren. Om schorseneeren mooi T71 r zijn nog geen hevige veranderingen in t zicht wat betreft de hoedenmode. De dopjes zijn klein, meestal zonder rand en wórden nog scheef op het hoofd gezet. Toch zijn er kleine, maar opmerkelijke verschillen, die den hoed van dit seizoen onderscheiden van dien van het vorige. Allereerst wordt er heel veel aandacht besteed aan de bollen. Ze zijn dikwijls slap en in alle vormen te kneden. We zien weer de Zuldwestermodellen of tlrolerhoeden met een klein randje naar beneden en een bol, dien we kunnen duwen in den vorm, dien we willen. We kunnen hem heelemaal plat slaan of aan een kant den rand opslaan en hem van achteren of opzij in een tuit duwen, zoodat we wat overeenkomst krijgen met den eenhoorn, zooals we zien aan het mo del van Rosa Descat. Dit type wordt over dreven door het modehuis Blanche et Si mone. W(j vinden ’n dergelijk model ten minste meer geschikt voor een bal masqué dan voor een gedistingeerde wandeldracht De collectie van Reboux vertoont een heel ander aspect. Hier is het model van de fez als uitgangspunt genomen. Het bijgaande keer herhalen. 83ste toer10 blauw, 4 bruin. 12 rose, 2 bruin, 2 beige, 8 bruin, 20 blauw, 2 bruin. 4 beige, 24 bruin, 4 beige, 2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 84ste toer: terug met dezelfde kleuren. Deze beide toeren 3 keer herhalen- 91ste toer: 10 blauw. 4 bruin, 12 rose. 2 bruin, 10 beige, 20 blauw, 2 bruin. 4 beige.'4 bruin, 24 beige, 2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 92ste toer: terug met de zelfde kleuren. 93ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 12 rose, 12 bruin, 10 blauw, 12 bruin, 4 bei ge, 4 bruin, 2 beige, 24 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 94ste toer: terug met de zelfde kleuren- 95ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 24 rose, 10 blauw, 2 bruin, 14 beige, 4 bruin, 2 beige, 2 buin, 36 rose, 4 bruin, 9 blauw. 9Cste toer: terug met dezelfde kleuren Beide toeren 1 keer herhalen. 99ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 24 rose, 10 blauw, 2 bruin. 4 beige, 14 bruin, 2 beige, 2 bruin, 36 rose, 4 bruin, 9 blauw- 100ste toer: terug met dezelfde kleuren. 101de toer: 10 blauw. 4 bruin, 24 rose, 10 blauw, 2 bruin, 4 beige, 12 bruin, 4 beige, 3 bruin, 36 rose, 4 bruin, 9 blauw. 102de toer: terug met dezelfde kleu ren. 103de toer: 10 blauw, 4 bruin, 24 rose, 10 blauw, 2 bruin, 4 beige, 4 bruin, 8 blauw, 8 bruin. 36 rose, 4 bruin, 9 blauw. 104de toer: terug met dezelfde kleuren. Beide toeren 2 keer herhalen. 109de toer; 10 blauw, 28 bruin, 10 blauw, 2 bruin. 4 beige, 4 bruin, 8 blauw 46 j bruin. 9 blauw. 110de toer. terug f' met dezelfde kleuren, lilde toer: t 10 blauw, 28 bruin, 10 blauw, 2 bruin. 4 beige, 8 bruin, 4 blauw, 46 bruin. 9 blauw, 112de toer: terug P-IÖ met dezelfde kleuren. 113de toer: 50 blauw. 114de toer; terug met dezelfde kleuren. Deze belde toe ren 3 keer herhalen. Hiermee is het patroon klaar. DORA. schen en In ruim water een nacht ge weekt Dan worden ze in het weekwater goed gaar gekookt en fijngewreven. De ui wordt fijngesnipperd en met de boter en de kerry lichtbruin gefruit. Dan voegt men er de gaar gekookte linzen en het nat bij en laat allee onder nu en dan roeren koken tot een goed gebonden soep, die men ten slotte nog kan zeven. Eierkoekjes. Hiervoor heeft men eenzelf de gewicht aan bloem poedersuiker noo dlg als aan eieren. Men roert de eieren in *n kom met *n hou ten lepel tot ae goed vloeibaar zijn. Dan roert men er, afwisselend, n lepel poeder suiker en ’n lepel bloem door. Als alles op- gebrulkt Is en goed dooreen gemengd is. giet men de massa uit op een beboterde bak plaat. Men laat se, in ongeveer *n kwartier, gaar en llcht-bruln bakken en snijdt er da delijk kleine koeken van. Men kan bij deze eiergerechten ook nog driehoekjes brood roosteren, die men rond om den schotel legt, ofwel rondjes brood waarop men de eieren legt. Dit laatste mag dan echter slechts geschieden op het aller laatste oogenblik. daar het geroosterde brood anders weer week wordt. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL hebben om naalgereedschappen In te bergen We schilderen t hout in mooi groen, oran je, of rood en kiezen de cretonne in moderne kleur. Onderaan ziet u om uw meest noodlge naalgereedschappen te herbergen. U maakt een stevj»-clrkeltje van ehocolade-kleurige stof met gaas bin nenin en een tweeden kleinen cirkel voor den achterkant; dit kan een andere kleur hebben. Het halsstukje is eveneens stevig gemaakt met gaas en van de chocolade- kleur stof op het stukje worden een paar gele viltlapjes gehecht, rondom uitge karteld rtet een scherpe schaar. Een dek Je van bruin komt er over zoodat we ons niet kunnen bezeeren aan de naalden en spel den welke op de viltlapjes gestoken wor den. Het halsstukje wordt genaaid tus schen den grooten en den kleinen cirkel. Voor het haar van t zwartje gebruiken we donker blauwe of zwarte raffia; ook dit wordt tusschen de belde cirkels gewerkt, een groote strik wordt er achter gemaakt en een rood smal lintje wordt er tusschen gewerkt om het kopje te kunnen ophan gen. Op het kleine cirkeltje worden nu band jes, of reepjes gestikt voor een schaartje en vingerhoed, twee onmisbare voorwer pen wanneer we gaan handwerken of naaien. Onderaan kunt U nog een zakje stikken op het cirkeltje, wasftin we ver schillende kleuren zijde kunne»» bergen. De achterkant en daarmede het practi sche gedeelte is nu klaar. Nu draaien we den grooten cirkel naar ons toe. Een rood dasje van wol wordt opzij vastgehecht en van voren geknoopt. Voor de oogen knip pen we twee stukjes wit linnen, zooals op fig- A. Deze worden op hun plaats gewerkt met den knoopsgatensteek met wol of zijde in zwart. De oogbollen worden er op geteekend en geborduurd met zwart. Twee zwarte stip jes komen voor de neusgaten en worden geplaatst dicht onder de oogen. Daaronder komt de mond van een vuurrood lapje vilt hetgeen opgeplakt kan worden. Twee koperen gordijnringen worden op de hoogte der ooren met een paar losse steken vastgemaakt, zoodat ze los hangen. Het zwartje Is klaar en zal 0 goede diensten bewijzen wanneer U tenminste de naalden niet laat slingeren en ze evenals het schaartje en den vingerhoed direct na gebruik weer bij het zwartje in bewaring geeft. bruin, 4 beige, 2 bruin, 9 blauw. 10 bruin, 24 rose, 6 bruin, 4 beige, 20 bruin. 19 blauw. 5Cste toer: terug met dezelfde kleuren. 57ste toer: 23 bruin, 4 beige, 2 bruin, 9 blauw, 10 bruin, 24 rose, 6 bruin, 20 beige, 4 bruin, 19 blauw 58ste toer terug met de zelfde kleuren. 59ste toer: 11 bruin, 8 blauw, 4 bruin, 4 beige, 21 bruin, 24 rose, 6 bruin, 20 beige. 4 bruin, 8 blauw, 11 bruin- 60ste toer; terug met dezelfde kleuren. Siste toer: 11 bruin, 8 blauw, 4 bruin, 19 beige, 6 bruin, 24 rose, 22 bruin. 4 beige, 4 bruin, 8 blauw, 11 - bruin. 62ste toer: terug met dezelfde kleuren. 63ste toer: 19 blauw, 4 bruin, 19 beige, 6 bruin, 24 rose, 10 bruin, 10 blauw, 2 bruin, 4 beige 23 bruin- 64ste toer: terug met dezelfde kleuren. 66ste toer: 19 blauw, 19 bruin, 4 beige, 6 bruin, 24 rose, 10 bruin, 10 blauw, 2 bruin, 4 beige, 23 bruin- 66ste toer: terug met dezelfde kleuren 67ste toer: 10 blauw, 9 bruin, 2 beige, 17 bruin, 4 beige, 12 bruin, 12 rose. 16 bruin, 10 blauw, 2 bruin, 27 beige- 68ste toer: terug met dezelfde kleuren. 69ste toer: 10 blauw, 9 bruin, 11 beige, 8 bruin, 14 beige, 2 bruin, 12 rose, 2 bruin, 8 beige, 6 bruin, 10 blauw, 2 bruin, 27 beige- 70ste toer: terug met dezelfde kleuren. 71ste toer: 10 blauw, 18 bruin, 1 beige, 8 bruin, 14 beige, 2 bruin, 12 rose, 2 bruin, 8 beige, 6 bruin, 10 blauw, 20 bruin, 9 blauw- 72ste toer: terug met dezelfde kleuren. 73ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 12 rose, 2 bruin, 2 beige, 14 bruin, 8 beige, 16 bruin, 8 beige. 6 bruin, 39 blauw. 74ste toer: terug met dezelfde kleuren. Beide toeren 1 keer herhalen- 77ste toer: 10 blai^w. 4 bruin. 12 rose, 3 bruin, 2 beige, 38 bikini 4 beige, 10 bruin, 39 blauw. 73ste toer: terug met dezelfde kleuren. 79ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 12 rose, 2 bruin, 2 beige, 30 bruin. 12 beige, 10 bruin. 39 blauw. 80ste toer: te rug met dezelfde kleuren- Beide toeren 1 model Is echter met een hoog opstaanden rand versierd, zoodat we meer neiging hebben het te vergelijken met een hoog epgevoerd type Russische muts- Opzij zijn eenlge haneveeren plat tegen den rand gelogd. Nu we toch bU het kippenhok be land zijn, schiet ons Ineens eep model te binnen, genaamd Chanteclair, dat we ge zien hebben bij de collectie van Dee- cat. Het is een toque van doorgestikte zwarte wollen stof met *n opstaanden kam van 'dezelfde stof midden over het hoofd gelegd. Als we dit hoedje maar niet van rood materiaal nemen is het heel aanne melijk en zal sommigen werkelijk aardig staan. Tot zoover eenlge aanwijzingen voor hen, die hun voorjaarshoed nog moeten koopen en wij hopen.d at we hiermee niet te laat zijn, want, naar men ons In een hoedenma- gaztjn vertelde, hebben de dames al in December stroohoeden en in de koude da gen van de vorige maand witte zij den toques gekocht en.... zelde men ons: „midden In den zomer verkoopen we vllt- hoèden.'* O, heerlijke vrouwelljke logical CHRISTINE. ak onder de zeelieden Is veel werk- loosheid en wie de havens der groote steden bezoekt, zal t alleen maar een triestig gezicht vinden: al die opgelegde schepen. In Indiè, in het eens zoo rijke land, vaar iedereen nog wel een boterham kon verdienen, waar de grootste deugnieten heen werden gestuurd en nog wel werk vonden, zich vaak zelfs een goede positie veroverden, in Indié is de werkloosheid misschien per centsgewijze nog erger dan hier En ook daar zijn een massa kapiteins en scheeps officieren, matrozen en anderen zonder werk, wachten op een gelegenheid en pak ken alles maar aan om nog iets te verdie nen. We hoorden zelfs van twee ontsla gan Stuurlieden der Java-China-Japan-ltjn. die het vroeger .j’ljk” hadden en nu met een zeilschip met hulpmotorenvermogen. een schip van 2C1 ton, met kustvaart hun brood poogden te verdienen. Die met het kleine schip suiker voeren naar Partang en die alle kleine kustplaatsen eendaden. in de hoop Iets te verdienen. Flink er. moedig is zoolets, want leder die de Indische wateren kent, zal weten dat het er kan „spoken", dat er heel wat kunde, durf en onverschrokkenheid wordt verelscht en het hard en zwaar werk moet zijn voor die twee gewezen koopvaardij- officieren Maar dapper zullen ze zeggen dat er nog wel kleinere scheepjes varen op hun route en ze wijzen op de kleine prauwen, bemand met een of twee Inlan ders. de wrakke scheepjes van Chineesehe, of Japanache feeders en noemen het een zegen dat ze tenminste kunnen en mogen werken, dat er aoo nog Iets te verdienen valt. Het is zoo en in dezen tUd leert men ook in Indlë vooral, dat alles anders moet worden, dat men veel minder kén en moet. Dat er overal bezuinigd moet de hoogere levensstandaard verdwijnen zal en de vooroorlogsche toestanden hoe langer hoe meer terugkomen. Ook in In- dlë heeft men na den wereldoorlog gezien, hoe langzamerhand alles opgedreven werd in zaken en in de huishoudens, met klee- ren, eten en allerlei luxe en is het niet heelemaal ten onrechte dat men wel eens «egt 4at er In Indlë met geld werd gesme ten in den goeden tijd. Bijna iedereen had een auto, bij de minste feestelijkheid werd champagne gedronken, de vrieskamers der booten voerden altijd meer en meer lek kernijen'®h dé KM6ken" *érden "hóé langer hoe Meer Europeescher en duurder. Ook de huisinrichting veranderde geheel en luxe werd een gewoon woord. Wat een legen als men ten halve nog omkeeren kan en doen als deze twee zeelui; het roer omgooien, heelemaal. Als men met een veel kleiner scheepje en minder kost bare lading verder vaart op de levenszee en de bakens weet te verzetten als het getij verloopt-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1933 | | pagina 16