X
X
m i
HOEDEN
ALS HET GETIJ
VERLOOPT
KNIPPATROON
ONZE WONING
Voor de keuken
W erks tandaard
BREIPATROON
ilr 11 156
i
8
Mort men de bakens vernetten
Plooirokje voor meisjes van drie Jaar
I
De moderne slaapkamer
Opgevouwen naaizak
Gebreide kussens
•V
Ml
wa
i Gevraagds recepten
IS met
11 iw kBn
j
y
een
1 J
nog een grappig kopje
DINT
worden
ANEMOON.
B. K. H.
STA
toer:
In
SSESSi^
s
I
B
I
I
B
t
1
B
1
B
t
met dezelfde
10 blauw.
n
n
ld
ir
x
d
n
i
r
DIE VROUW EW HAAR HUMSHOUD1IW«
I
2 1
blank te houden legt men ze, na t schrap
pen, onmlddellljk in water met *n scheutje
melk er door. Men kookt ze, nadat men ze
In vlngerlange stukken verdeeld heeft en
nadat ze gewasschen zijn, In ruim water
met zout jen *n fllnken scheut melk. Schor-
ssneeren moeten ongeveer 1H uur koken
Dan laai men ze op ‘n vergietuitlekken
en-stooft se In tl sausje van melk, boter
en bloem.
Op 2‘4 d.L. melk neemt men hiervoor 30
gram boter en 15 gram bloem.
Nagemaakte kalfsoesters. (*n Vegetarisch
gerecht). Op een grove rasp “n aard-
appelenrasp raspt men 4 ons knolsel
derij. Daarbij voegt men 3 eetlepels zelf
rijzend bakmeel, 2 theelepeltjes zout. 2 eet
lepels Maggl-aroma, 2 geklutste eieren en
'n topje melk. Men roert dit alles goed
door elkaar en bakt er In boter of planten-
vet kleine, ronde koekjes van. Ze moeten
aan beide kanten bruin worden.
Verschillende eiergerechten. Men kan
hard gekookte eieren zeer smakelijk op
dienen met de een of andere saus. Die saus
moet dan zoo dik zijn, dat de halve eieren
er op blijven liggen. Men kan er verschil
lende sausen voor gebruiken, die Ik hier
onder even zal bespreken.
Béchamel-saus. Men laat hiervoor eerst
*n klein stukje Spaansche peper, 'n stukje
foelie en ’n mespuntje thljm met *n weinig
zout trekken' in melk. Is de melk geurig
genoeg dan zeeft men ae en bindt se, op
de gewone wijze, met boter en bloem. Men
14 bruin, 4 beige, 2 bruin, 10 blauw, 28 rose,
4 bruin, 9 blauw. 22ste toer; met dezelfde
kleuren terug. 23ste toer: 10 blauw, 4 bruin,
34 rose, 2 bruin, 2 beige, 4 bruin, 14 beige,
2 bruin, 10 blauw, 26 rose, 4 bruin, 9 blauw.
24ste toermet dezelfde kleuren terug- Deze
beide toeren 1 keer herhalen. 27ste toer: 10
blauw, 4 bruin, 13 rose, 23 bruin, 2 beige, 4
bruin, 4 beige, 12 bruin, 10 blauw, 12 bruin,
14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 28ste toer: terug
met dezelfde kleuren. 29ste toer: 10 blauw,
4 bruin, 13 rose, 2 bruin, 23 beige, 4 bruin,
4 beige, 2 bruin, 20 blauw, 10 beige, 2 bruin,
14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 30 ste toer: terug
met dezelfde kleuren. 31ste toer: 10 blauw,
4 bruin, 13 rose, 2 bruin, 4 beige, 23 bruin,
4 beige, 2 bruin, 20 blauw, 8 bruin, 2 beige,
2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 32ste toer:
terug met dezelfde kleuren. Deze belde toe
ren 3 keer herhalen. 39ste toer: 38 blauw,
IC bruin, 12 beige, 30 bruin, 2 beige, 2 bruin,
14 rose, 4 bruin en 9 blauw. 40ste toer: te
rug met dezelfde kleuren. Belde toeren 1
keer herhalen. 43ste toer38 blauw, 10 bruin.
4 beige, 38 bruin, 2 beige, 2 bruin, 14 rose,
4 bruin, 9 blauw. 44ste toer: terug met de
zelfde kleuren- 45ste toer: 38 blauw, 8 bruin,
8 beige, 16 bruin, 8 beige, 14 bruin, 2 beige.
2 bruin, 14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 46ste toer:
terug met dezelfde kleuren. Beide toeren
1 keer herhalen. 49ste toer: 10 blauw, 19
bruin, 9 blauw, 6 bruin, 8 beige, 2 bruin, 12
rose, 2 bruin, 14 beige, 8 bruin, 2 beige, 20
bruin, 9 blauw. 50ste toer: terug met de
zelfde kleuren. 51ste toer; 27 beige, 2 bruin,
9 blauw, 6 bruin, 8 beige, 2 bruin, 12 rose,
2 bruin, 14 beige, 8 bruin, 12 beige, 10 bruin,
9 blauw. 52ste toer: terug met dezelfde
kleuren. 53ste toer; 27 beige, 2 bruin, 9
blauw, 16 bruin, 12 rose, 13 bruin, 4 beige, 18
bruin, 2 beige, 10 bruin, 9 blauw 54ste toer
terug met dezelfde kleuren. 55ste toer; 23
A -
zak Is
satinet
en
van bln-
verschll-
vakjes
stikt ge aan beide kanten een 3 c M broe
den zoom in, waarna het halsje en de arms-
gaatjes met een schuin biesje worden afge
werkt. Alvorens het rokje aan het lijfje te
zetten, legt ge op den 3 c.M breeden zoom
middenachter op elkaar, rechts op links. De
rafels neemt ge naar den verkeerden kant,
«aarna men deze afwerkt met een recht
blesje, dat na afwerking één c.M. breed is
en op het lijfje gestikt wordt. Voor sluiting
maakt ge rechts 3 knoopsgaatjes in. waarna
ge links de knoopjes aanzet. Voor het op
persen neemt ge het aan den verkeerden
kant, een natten doek legt ge er overheen,
krijtje afteekent. Nu kan men aan den an
deren kant hetzelfde afmpten. Middenvoor
perst, zoodat de plooien er goed in komen.
De rijgdraden haalt ge er uit, jaarna ge
het nog even opperst, om de indrukken van
de rijgdraden weg te nemen. Nu het frontje.
Hiervoor knipt ge 2 patroontjes van flaneL
Men legt de belde goede kanten op elkaar,
«aarna ge den omtrek omstikt, uitgezon
derd het stukje onderaan. Voor ge het
frontje omkeert, geeft ge langs het halsje,
op 2 c.M afstand van .elkrfar, knipjes tot
aan het stiksel toe. Dan krijgt ge een
mooien ronden vorm. Heeft men het frontje
omgekeerd, dan stikt men den onderkant,
waarna men aan beide kanten een ankertje
opzet, 3 k 4 c M. onder den hals In het
midden van eiken schouder maakt ge een
knoopsgat en in het midden onderaan- één,
waarna ge de knoopjes op-het lijfje naait.
Een matrozenblouse hoop ik u in een vol
gend artikeltje te geven.
-pj enoodlgd: 86 cM. kamgaren van 130
cM. breedte, 35 c-M voering, 8 knoop
jes, voor het frontje 38 cM. Fransch>
flanel, 2 ankertjes.
We beginnen met het rokje. Hiervoor
knipt ge twee strooken van 32 c-M lengte;
de naadjes worden aan elkaar gestikt, ter
wijl ge er voor zorgt, dat het rokje 190 cM.
wijd wordt. Dan maakt ge een 5 c.M. bree
den zoom in. welke Ingeperst wordt, even-
zoo de naadjes, alvorens tot het Inrijgen
der plooien over te gaan Men moet er voor
zorgen, dat de naden in de plooldlepte weg
vallen, dus in den 8 cM. afstand Het rokje
werdt dubbel gelegd, zooals <e teekening u
aangeeft, links middenvoor, rechts midden
voor plooldlepte. De andere plooitjes worden
alle 3 cM. breed genomen, terwijl de diepte
achter Van links meet ge nu eerst 6 cM
voor de 12 c M. breedo voorbaan, dan 6 cM
6 c-M. blijft. Aan den onderkant neemt ge
6)4 cM voor de voorbaan, verder 8'4 cM
voor de diepte en 3h cM. voor de plooi,
waarna ge de plooien met een kleermakers-
waama ge het met een heeten bout op
komt dan rechts, zoodat ge nu van rechts
af begint te meten, waarna ge de plooien
in kunt rijgen. Het lijfje knipt ge volgens
de aangegeven maten met een naadje alt
Dan kunt ge zij- en schoudernaadjes met
een platten naad verbinden. Middenachter
TV opvouwbare naaizak is handig, om-
J_yiat hjj in een klein hoekje opgebor
gen kan worden, hij kan zelfs hangen
een kast. We kunnen zoo n eenvoudig mo
del heel goed* zelf maken van een paar ge
schaafde latten en ‘n paar ronde gordljn-
latten er tusschen. Onderaan ziet u het
model, de platte latten worden tegen el
kaar geschroefd zoodat ze draaibaar zijn;
de ronde latjes, onder en boven, worden ook
geschroefd, doch eerst den zak er aan
schuiven en daarna vastschroeven
Onderaan maken we van latje tot latje
een band, welke strak staat als het stan
daardje uit staat- De zak bestaat uit een
halve ronde voor- en achterbaan met een
breede rechte bles verbon-
ft den.
I U In den zijkant komt elas-
tlek terwijl, zooals reeds ge-
zegd, de kanten van den
ffiyVy iiW rechten tusschenreep aan de
ronde latjes worden geacho-
Ten’ eenlge ruimte.
gevoerd
MJ nen
lende
rekent op H liter vocht, 40 gram bloem en
50 gram boter. De saus moet minstens 10
minuten koken. Ze moet zoo dik zijn, dat
de eieren er niet In wegzakken. Die saus
wordt dan op *n verwarmden schotel ge
goten. De eieren-snijdt men door midden
of in vieren, legt se netjes op de saus en
garneert se. met kleine takjes peterselie.
Kerry-saus. Hiervoor laat men *n klein
laurierblaadje, *n klein stukje Spaansche
peper en *n paar kruidnagelen trekken in
water met zout. Men zeeft het water wan
neer het geurig genoeg is en voegt er *n
gefruit uitje bij. Boter en bloem laat men
samen smelten, zooals voor béchamel-saus
en kookt er met het nat *n dikke saus van.
die men door *n zeef op den schotel giet
en waarop men de eieren schikt.
Bij dezen schotel kan men uitstekend In
water droog gekookte rijst preaenteeren.
Als men die rijst in eierdopjes drukt en
rondom den schotel omstort, krijgt men *n
fraai uitziend gerecht.
Tomaten saus. Hiervoor laat men. in wa
ter met zout, *n paar peperkorrels trekken
met *n laurierblad en 'n gesneden ui. Het
vocht wordt, als het voldoende geurig is.
gezeefd, waarna men er, op de gewone
wijze zooals hierboven aangegeven
met bloem en boter, een dikke saus van
kookt.
Linzensoep. BIJ pond linzen neemt
men: 1 grooten ui, 54 theelepel kerry, 54 ons
boter of vet van jus en zout naar smaak.
De linzen worden uitgezócht en gewas-
y-p enigen tijd geleden trachtte men alles
wat kleedjes heette uit de moderne
slaapkamer te verbannen. Het tafeltje
en nachtkastje kregen een bedekking van
spiegelglas en als *t goed ging *n heel klein
papieren ^spreitje** tusschen hout en glas
laag.
Zonder meer moet worden toegegeven, dat
zulks zijn practische zijde had; het be
spaarde ons huisvrouwen een hoop werk.
Maar Ja. er was een groote maar, onze
slaapkamer was allesbehalve gezellig Het
deed koud en onbehaaglijk aan zoo n niet-
aangekleede kamer- En daarom werd dit
nieuwtje door de meeste huisvrouwen niet
geaccepteerd. Op een tentoonstelling van
woninginrichting zag ik dezer dagen dan
ook weer alle slaapkamers uitgedost met
keurige garnituren- Natuurlijk niet die
ouderwetsche badstof en dergelijke. Neen,
het nieuwste op *t oogenblik is gekleurd
Linnen, met witte of zwarte zijde bewerkt.
Dacht u, dat zwart niet hoorde in uw
slaapkamer, mevrouw? Ja hoor, het is eenig
nioöl en apart Begint u maar eens het
garnituur van onze teekening te vervaardi-
1 gen en u zult verbaasd staan over het
fraaie effect. Het garnituur bestaat uit rose
linnen in een fijndradige kwaliteit. De
.mtrek is gefestonneerd in breede schul
pen. Hiervoor werd rose Moullne-garen ge
bruikt. De bloemen zijn gewerkt met zwarte
zijde in den platsteek. De stralen, die om
de bloemen loepen, worden met rose zijde
geborduurd. De motieven aan weerszijden
van het kleedje zijn zwart en rose Na
tuurlijk brengt men bloemen en motieven
naar de grootte van het kleedje aan In het
grootste kleed kan men twee bloemen en
twee motieven aanbrengen, terwijl het
langwerpige volstaat met twee bloemen in
één motief en het kleine ronde kleedje
slechts een bloem vertoont. Bij dit fleurige
garnituur hoort een passende lampekap.
De werkwijze is hierbij geheel dezelfde,
alleen dat de kap niet uit linnen, doch uit
zijde bestaat. De zijde wordt naar den
vorm der kap geknipt en dan eerst bewerkt.
Het borduurwerk goed uitstrijken en dan
eerst de kap overtrekken Zwarte koorden
en een zwart-kralen kwast voltooien de
kap. Ik weet zeker, dat, wie van onze leze
ressen dit garnituur vervaardigt, verrukt
zal zijn over de nieuwe aankleedlng van
haar slaapkamer.
4
v/r ussens kan men breien van wol, van
frottézljde en van everlasting breika
toen. Een heel mooi patroon is het
volgende, gebreid In 4 kleuren: bruin, rose,
beige en blauw.
Men denke er om, als men met een andere
kleur begint, telkens den nieuwen draad
om den vorlgen heen te slaan, daar men
anders ’n opening krijgt.
Men zet 121 st op met blauw.
1ste toer: 59 st. blauw, 8 st bruin, 4 beige,
50 blauw. 2de toer: met dezelfde kleuren
terug, dus: 80 blauw, 4 beige, 8 bruin en 59
blauw. Deze beide toeren herhaalt men nog
3 keer.
9de toer: 10 blauw, 44 bruin, 4 blauw, 8
bruin, 4 beige, 2 bruin, 10 blauw, 30 bruin, 9
kleur.
10de toer met dezelfde kleuren terug, dus
omgekeerde volgorde. 11de toer: 10
blauw, 44 bruin, 8 blauw, 4 bruin,
4 beige, 8 bruin. 10 blauw, 30 bruin,
9 blauw. 12de toer:
kleuren terug.13de toer:
4 bruin. 34 rose, 6 bruin. 8 blauw, 4
bruin, 4 beige, 2 bruin, 10 blauw,
28 rose, 4 bruin en 9 blauw. 14de
toer: met dezelfde kleuren terug
Deze belde toeren 2 keer herhalen,
y 19de toer: 10 blauw. 4 bruin, 34 ro
se, 2 bruin, 4 beige. 12 bruin, 4
beige, 2 bruin, 10 blauw, 26 rose, 4
bruin, 9 blauw. 20ste toer. dezelfde
kleuren terug. 21ste toer: 10 blauw,
4 bruin. 34 rose, 2 bruin, 2 beige.
Gegrifln eerde bloemlfbei. Voor fraafen
bloemkoolschotel wordt de bloemkool in z’n
geheel gekookt. Men legt haar daags te
voren in water met zout, waardoor de
wormpjes, welke zich misschien in de kool
kunnen bevinden, verwijderd worden. Voor
dezen schotel heeft men dan verder aard
appelpuree noodlg, die men smakelijk klaar
maakt met melk, boter, nootmuscaat en
peper, kleine saucijsjes, die men eerst even
stooft en wat geraspte kaas naar smaak.
De bloemkool wordt dus in z'n geheel gaar
gekookt en dan voorzichtig op "n vergiet
geschept om uit te druipen. Dan legt men
de bloemkool midden in *n vuurvasten
schotel. Daaromheen schikt men netjes ‘n
rand van aardappelpurée, die men garneert
met de saucijsjes. Men maakt dan ’n saus
van bloem, boter en melk, zooals men ze
gewoonlijk voor bloemkool maakt en giet
die er over heen. Dan strooit men ’n dun
laagje geraspte kaas over den schotel en
ten slotte giet men over het geheel nog
wat gesmolten boter. Men plaatst den scho
tel in *n heeten oven om er "n bruin korstje
op te laten bakken.
Scborseneeren. Om schorseneeren mooi
T71 r zijn nog geen hevige veranderingen
in t zicht wat betreft de hoedenmode.
De dopjes zijn klein, meestal zonder
rand en wórden nog scheef op het hoofd
gezet.
Toch zijn er kleine, maar opmerkelijke
verschillen, die den hoed van dit seizoen
onderscheiden van dien van het vorige.
Allereerst wordt er heel veel aandacht
besteed aan de bollen. Ze zijn dikwijls slap
en in alle vormen te kneden. We zien weer
de Zuldwestermodellen of tlrolerhoeden
met een klein randje naar beneden en een
bol, dien we kunnen duwen in den vorm,
dien we willen.
We kunnen hem heelemaal plat slaan
of aan een kant den rand opslaan en hem
van achteren of opzij in een tuit duwen,
zoodat we wat overeenkomst krijgen met
den eenhoorn, zooals we zien aan het mo
del van Rosa Descat. Dit type wordt over
dreven door het modehuis Blanche et Si
mone. W(j vinden ’n dergelijk model ten
minste meer geschikt voor een bal masqué
dan voor een gedistingeerde wandeldracht
De collectie van Reboux vertoont een heel
ander aspect. Hier is het model van de fez
als uitgangspunt genomen. Het bijgaande
keer herhalen. 83ste toer10 blauw, 4 bruin.
12 rose, 2 bruin, 2 beige, 8 bruin, 20 blauw,
2 bruin. 4 beige, 24 bruin, 4 beige, 2 bruin,
14 rose, 4 bruin, 9 blauw. 84ste toer: terug
met dezelfde kleuren. Deze beide toeren 3
keer herhalen- 91ste toer: 10 blauw. 4 bruin,
12 rose. 2 bruin, 10 beige, 20 blauw, 2 bruin.
4 beige.'4 bruin, 24 beige, 2 bruin, 14 rose,
4 bruin, 9 blauw. 92ste toer: terug met de
zelfde kleuren. 93ste toer: 10 blauw, 4 bruin,
12 rose, 12 bruin, 10 blauw, 12 bruin, 4 bei
ge, 4 bruin, 2 beige, 24 bruin, 14 rose, 4
bruin, 9 blauw. 94ste toer: terug met de
zelfde kleuren- 95ste toer: 10 blauw, 4 bruin,
24 rose, 10 blauw, 2 bruin, 14 beige, 4 bruin,
2 beige, 2 buin, 36 rose, 4 bruin, 9 blauw.
9Cste toer: terug met dezelfde kleuren
Beide toeren 1 keer herhalen. 99ste toer: 10
blauw, 4 bruin, 24 rose, 10 blauw, 2 bruin.
4 beige, 14 bruin, 2 beige, 2 bruin, 36 rose,
4 bruin, 9 blauw- 100ste toer: terug met
dezelfde kleuren. 101de toer: 10 blauw. 4
bruin, 24 rose, 10 blauw, 2 bruin, 4 beige, 12
bruin, 4 beige, 3 bruin, 36 rose, 4 bruin, 9
blauw. 102de toer: terug met dezelfde kleu
ren. 103de toer: 10 blauw, 4 bruin, 24 rose,
10 blauw, 2 bruin, 4 beige, 4 bruin, 8 blauw,
8 bruin. 36 rose, 4 bruin, 9 blauw. 104de
toer: terug met dezelfde kleuren. Beide
toeren 2 keer herhalen. 109de toer; 10
blauw, 28 bruin, 10 blauw, 2 bruin.
4 beige, 4 bruin, 8 blauw 46 j
bruin. 9 blauw. 110de toer. terug f'
met dezelfde kleuren, lilde toer: t
10 blauw, 28 bruin, 10 blauw, 2
bruin. 4 beige, 8 bruin, 4 blauw,
46 bruin. 9 blauw, 112de toer: terug P-IÖ
met dezelfde kleuren. 113de toer:
50 blauw. 114de toer; terug met
dezelfde kleuren. Deze belde toe
ren 3 keer herhalen. Hiermee is
het patroon klaar. DORA.
schen en In ruim water een nacht ge
weekt Dan worden ze in het weekwater
goed gaar gekookt en fijngewreven. De ui
wordt fijngesnipperd en met de boter en
de kerry lichtbruin gefruit. Dan voegt men
er de gaar gekookte linzen en het nat bij
en laat allee onder nu en dan roeren koken
tot een goed gebonden soep, die men ten
slotte nog kan zeven.
Eierkoekjes. Hiervoor heeft men eenzelf
de gewicht aan bloem poedersuiker noo
dlg als aan eieren.
Men roert de eieren in *n kom met *n hou
ten lepel tot ae goed vloeibaar zijn. Dan
roert men er, afwisselend, n lepel poeder
suiker en ’n lepel bloem door. Als alles op-
gebrulkt Is en goed dooreen gemengd is. giet
men de massa uit op een beboterde bak
plaat. Men laat se, in ongeveer *n kwartier,
gaar en llcht-bruln bakken en snijdt er da
delijk kleine koeken van.
Men kan bij deze eiergerechten ook nog
driehoekjes brood roosteren, die men rond
om den schotel legt, ofwel rondjes brood
waarop men de eieren legt. Dit laatste mag
dan echter slechts geschieden op het aller
laatste oogenblik. daar het geroosterde
brood anders weer week wordt.
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL
hebben om naalgereedschappen In te bergen
We schilderen t hout in mooi groen, oran
je, of rood en kiezen de cretonne in
moderne kleur.
Onderaan ziet u
om uw meest noodlge naalgereedschappen
te herbergen. U maakt een stevj»-clrkeltje
van ehocolade-kleurige stof met gaas bin
nenin en een tweeden kleinen cirkel voor
den achterkant; dit kan een andere kleur
hebben. Het halsstukje is eveneens stevig
gemaakt met gaas en van de chocolade-
kleur stof op het stukje worden een paar
gele viltlapjes gehecht, rondom uitge
karteld rtet een scherpe schaar. Een dek Je
van bruin komt er over zoodat we ons niet
kunnen bezeeren aan de naalden en spel
den welke op de viltlapjes gestoken wor
den. Het halsstukje wordt genaaid tus
schen den grooten en den kleinen cirkel.
Voor het haar van t zwartje gebruiken we
donker blauwe of zwarte raffia; ook dit
wordt tusschen de belde cirkels gewerkt,
een groote strik wordt er achter gemaakt
en een rood smal lintje wordt er tusschen
gewerkt om het kopje te kunnen ophan
gen.
Op het kleine cirkeltje worden nu band
jes, of reepjes gestikt voor een schaartje
en vingerhoed, twee onmisbare voorwer
pen wanneer we gaan handwerken of
naaien. Onderaan kunt U nog een zakje
stikken op het cirkeltje, wasftin we ver
schillende kleuren zijde kunne»» bergen.
De achterkant en daarmede het practi
sche gedeelte is nu klaar. Nu draaien we
den grooten cirkel naar ons toe. Een rood
dasje van wol wordt opzij vastgehecht en
van voren geknoopt. Voor de oogen knip
pen we twee stukjes wit linnen, zooals op
fig- A. Deze worden op hun plaats gewerkt
met den knoopsgatensteek met wol of zijde
in zwart.
De oogbollen worden er op geteekend en
geborduurd met zwart. Twee zwarte stip
jes komen voor de neusgaten en worden
geplaatst dicht onder de oogen. Daaronder
komt de mond van een vuurrood lapje
vilt hetgeen opgeplakt kan worden.
Twee koperen gordijnringen worden op
de hoogte der ooren met een paar losse
steken vastgemaakt, zoodat ze los hangen.
Het zwartje Is klaar en zal 0 goede
diensten bewijzen wanneer U tenminste de
naalden niet laat slingeren en ze evenals
het schaartje en den vingerhoed direct na
gebruik weer bij het zwartje in bewaring
geeft.
bruin, 4 beige, 2 bruin, 9 blauw. 10 bruin,
24 rose, 6 bruin, 4 beige, 20 bruin. 19 blauw.
5Cste toer: terug met dezelfde kleuren.
57ste toer: 23 bruin, 4 beige, 2 bruin, 9
blauw, 10 bruin, 24 rose, 6 bruin, 20 beige,
4 bruin, 19 blauw 58ste toer terug met de
zelfde kleuren. 59ste toer: 11 bruin, 8 blauw,
4 bruin, 4 beige, 21 bruin, 24 rose, 6 bruin,
20 beige. 4 bruin, 8 blauw, 11 bruin- 60ste
toer; terug met dezelfde kleuren. Siste toer:
11 bruin, 8 blauw, 4 bruin, 19 beige, 6 bruin,
24 rose, 22 bruin. 4 beige, 4 bruin, 8 blauw,
11 - bruin. 62ste toer: terug met dezelfde
kleuren. 63ste toer: 19 blauw, 4 bruin, 19
beige, 6 bruin, 24 rose, 10 bruin, 10 blauw,
2 bruin, 4 beige 23 bruin- 64ste toer: terug
met dezelfde kleuren. 66ste toer: 19 blauw,
19 bruin, 4 beige, 6 bruin, 24 rose, 10 bruin,
10 blauw, 2 bruin, 4 beige, 23 bruin- 66ste
toer: terug met dezelfde kleuren 67ste toer:
10 blauw, 9 bruin, 2 beige, 17 bruin, 4 beige,
12 bruin, 12 rose. 16 bruin, 10 blauw, 2 bruin,
27 beige- 68ste toer: terug met dezelfde
kleuren. 69ste toer: 10 blauw, 9 bruin, 11
beige, 8 bruin, 14 beige, 2 bruin, 12 rose, 2
bruin, 8 beige, 6 bruin, 10 blauw, 2 bruin,
27 beige- 70ste toer: terug met dezelfde
kleuren. 71ste toer: 10 blauw, 18 bruin, 1
beige, 8 bruin, 14 beige, 2 bruin, 12 rose, 2
bruin, 8 beige, 6 bruin, 10 blauw, 20 bruin,
9 blauw- 72ste toer: terug met dezelfde
kleuren. 73ste toer: 10 blauw, 4 bruin, 12
rose, 2 bruin, 2 beige, 14 bruin, 8 beige, 16
bruin, 8 beige. 6 bruin, 39 blauw. 74ste toer:
terug met dezelfde kleuren. Beide toeren
1 keer herhalen- 77ste toer: 10 blai^w. 4
bruin. 12 rose, 3 bruin, 2 beige, 38 bikini 4
beige, 10 bruin, 39 blauw. 73ste toer: terug
met dezelfde kleuren. 79ste toer: 10 blauw,
4 bruin, 12 rose, 2 bruin, 2 beige, 30 bruin.
12 beige, 10 bruin. 39 blauw. 80ste toer: te
rug met dezelfde kleuren- Beide toeren 1
model Is echter met een hoog opstaanden
rand versierd, zoodat we meer neiging
hebben het te vergelijken met een hoog
epgevoerd type Russische muts- Opzij zijn
eenlge haneveeren plat tegen den rand
gelogd. Nu we toch bU het kippenhok be
land zijn, schiet ons Ineens eep model te
binnen, genaamd Chanteclair, dat we ge
zien hebben bij de collectie van Dee-
cat. Het is een toque van doorgestikte
zwarte wollen stof met *n opstaanden kam
van 'dezelfde stof midden over het hoofd
gelegd. Als we dit hoedje maar niet van
rood materiaal nemen is het heel aanne
melijk en zal sommigen werkelijk aardig
staan.
Tot zoover eenlge aanwijzingen voor hen,
die hun voorjaarshoed nog moeten koopen
en wij hopen.d at we hiermee niet te laat
zijn, want, naar men ons In een hoedenma-
gaztjn vertelde, hebben de dames al in
December stroohoeden en in de koude da
gen van de vorige maand witte zij
den toques gekocht en.... zelde men ons:
„midden In den zomer verkoopen we vllt-
hoèden.'*
O, heerlijke vrouwelljke logical
CHRISTINE.
ak onder de zeelieden Is veel werk-
loosheid en wie de havens der groote
steden bezoekt, zal t alleen maar een
triestig gezicht vinden: al die opgelegde
schepen. In Indiè, in het eens zoo rijke land,
vaar iedereen nog wel een boterham kon
verdienen, waar de grootste deugnieten heen
werden gestuurd en nog wel werk vonden,
zich vaak zelfs een goede positie veroverden,
in Indié is de werkloosheid misschien per
centsgewijze nog erger dan hier En ook
daar zijn een massa kapiteins en scheeps
officieren, matrozen en anderen zonder
werk, wachten op een gelegenheid en pak
ken alles maar aan om nog iets te verdie
nen.
We hoorden zelfs van twee ontsla gan
Stuurlieden der Java-China-Japan-ltjn. die
het vroeger .j’ljk” hadden en nu met een
zeilschip met hulpmotorenvermogen. een
schip van 2C1 ton, met kustvaart hun
brood poogden te verdienen. Die met het
kleine schip suiker voeren naar Partang
en die alle kleine kustplaatsen eendaden.
in de hoop Iets te verdienen.
Flink er. moedig is zoolets, want leder
die de Indische wateren kent, zal weten
dat het er kan „spoken", dat er heel wat
kunde, durf en onverschrokkenheid wordt
verelscht en het hard en zwaar werk moet
zijn voor die twee gewezen koopvaardij-
officieren Maar dapper zullen ze zeggen
dat er nog wel kleinere scheepjes varen
op hun route en ze wijzen op de kleine
prauwen, bemand met een of twee Inlan
ders. de wrakke scheepjes van Chineesehe,
of Japanache feeders en noemen het een
zegen dat ze tenminste kunnen en mogen
werken, dat er aoo nog Iets te verdienen
valt. Het is zoo en in dezen tUd leert men
ook in Indlë vooral, dat alles anders moet
worden, dat men veel minder kén en
moet.
Dat er overal bezuinigd moet
de hoogere levensstandaard verdwijnen
zal en de vooroorlogsche toestanden hoe
langer hoe meer terugkomen. Ook in In-
dlë heeft men na den wereldoorlog gezien,
hoe langzamerhand alles opgedreven werd
in zaken en in de huishoudens, met klee-
ren, eten en allerlei luxe en is het niet
heelemaal ten onrechte dat men wel eens
«egt 4at er In Indlë met geld werd gesme
ten in den goeden tijd. Bijna iedereen had
een auto, bij de minste feestelijkheid werd
champagne gedronken, de vrieskamers der
booten voerden altijd meer en meer lek
kernijen'®h dé KM6ken" *érden "hóé
langer hoe Meer Europeescher en duurder.
Ook de huisinrichting veranderde geheel
en luxe werd een gewoon woord. Wat een
legen als men ten halve nog omkeeren
kan en doen als deze twee zeelui; het
roer omgooien, heelemaal. Als men met
een veel kleiner scheepje en minder kost
bare lading verder vaart op de levenszee
en de bakens weet te verzetten als het getij
verloopt-