H .-1 Hoeden i gil» 1 Onze Woning Slippover Onverwachte gast Knippatroon Onze keuken Breiwerk Z“ Gebreide slippover voor ’n jongen Pech van ongeveer tien jaar Pyamatje voor kinderen van 4 jaar Gebreid jurkje met pofmouwtjes voor kindje van ongeveer 1 jaar Als de aardappelen minder smakelijk worden Vernuftigheden voor kleine kamers en zit-slaapkamers Op verzoek Alles te vergeefsch ANEMOON. de POLA. te- DINY. Aardappelen met uien in peterseliesaus. DOHA. 4 r 23e toer: als de 7e. 25e toer: als de 9e. 27e loer: als de 7e. 29e toer: als de 5e. enaver. aan den linkerd,1 taoln taoln ao niet ongeschikt, toch de leelijke de ook U een benutte nis Het la Ei n di h t< P U de Ik I I i I i i I I I C i 1 o V o r a d o k sl tl h di d< st. r„ draad omsL, 2 st. samenbr„ 7 st. r. 20e toer: r. 22e toer: 5 st r„ draad omsl., 2 st sa menbr., 6 et r„ draad omsl., 2 st samenbr., 2 st r. Vanaf herhalen tot de laatste 3 st Dan: 3 st r. 24e toer. r. 26e toer: 3 st. r„ draad omsl., 2 st. samen br, 10 st r. Vanaf herhalen tot de laat ste 5 st Dan: draad omsL, 2 st samenbr., 3 st r. 28e toer: r. 30e toer: 23 st r, 22 st afkanten, 23 st. r. Op de laatste 23 st breit men nu verder aldus: le toer: aver. 2e menbr. Verder r. als We dlsschen nu vaker en de In het vervolg niet meer wordt aangegeven. Na zulk een aver, toer volgt een patroontoer. 5e toer: 7 st r. draad omsl., 2 st sa menbr., 10 st r.* Vanaf herhalen tot de laatste 9 st Dan draad osnsL, 2 st samen br, 7 st r. 7e toer: r. breien. 9e toer: 5 st. r.; draad omsl, 2 st. sa menbr, 2 st. r, draad omsl., 2 st samenbr, 6 st. r. Vanaf herhalen tot de laatste 11 st. Dan draad omsl, 2 st. samenbr, 2 st r, draad omsl, 2 st samenbr, 5 st r. 11e toer: Als de 7e. 13e toer: 1 st br. 2 st. br, draad omsl, 2 st. samenbr, 8 st. br, draad omslaan, 2 st. samenbr. Vanaf herhalen tot de laat ste 3 st Dan 3 st br. 15e toer: Als de 7e. 17e toer: 1 st. r, draad omsl, 2 st. sa menbr, 10 st r. Vanaf herhalen tot de laatste 3 st. Dan draad omsl, 2 st. samen,- br, 1 st r. 19e toer: als de 7e. 21e toer: als de Ub. Men begint aan den onderkant van het voorstuk, waarvoor men 148 st opzet en breit eerst 3 toeren r. 4e toer: aver. Men breit verder aver, om den anderen toer, wat OE VROUW HEM HAAK HIUSHOUDÏMCm iiiiiiiiiiiiiHiiiiiuiiiiiiitiiiiniiiiiiiitiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiiiniiiiimiiiHimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiinnniiniiiii iniiiiiiiiiiiiiiuiiiiMiimimtitiHiiiuiuiiuwiiiiiiiiinnimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiii^ t^er: 1 st r, 2 st sa- Deze beide toeren herhaalt men 1 keer en dan herhaalt men nog 1 keer den len toer. t 6e toer: r. breien tot de laatste 7 st Om keeren. 7e toer: aver. 8e toer: r. tot de laatste 14 st. Omkeeren. 9e toer aver. Afkanten. Dan breit men op de overige 23 st. het tweede schoudertje. Voor het achterstuk worden eveneens 148 st. opgezet en men breit precies eender als bij het voorstuk tot en met den 15den toer van het lijfje. Dan breit men verder op de eerste 35 st. van de naald aldus: le toer: 35 st r. Omkeeren. 2e toer en verder om den anderen toer; 4 st r. Verder aver. 3e toer: 7 st. r, draad omsl, 2 st. sa menbr, 2 st r, draad omsl2 st. samen br, 6 st r. Vanaf herhalen tot de laat ste 4 st Dan: draad omsL, 2 st r, 2 st sa menbr. 5e toer: r. 7e toer: 5 st r, draad Omsl, 2 st. samenbr, 6 st r, draad omsl, 2 st. samenbr, 2 st r. Vanaf herhalen tot de laatste 6 st Dun: draad omsl, 2 st. samen br, 2 st samenbrelen, draad omsl, 2 st r. 9e toer; r. bewerkt-stroo, zal veel meer in den smaak vallen. Zooals we zien, blijven de modellen dus klein, met uitzondering van eenige heel groote en platte hoeden voor de zonnige zomerdagen. Eierkaas. Op verzoek volgt hieronder het recept van eierkaas, zooals die, in blokjes gesneden, in vastendagsche soep kan wor den opgediend. Bij 1 el neemt men 1 lepel melk en *n ietsje zout Men klopt het ei met de melk en het zout totdat dooier en wit goed met elkaar vermengd zijn. Het mengsel mag echter niet schuimig worden. Men doet het over In een beboterd schoteltje of kopje en laat het au bain Marie stollen. Het water hiervoor moet kokend heet zijn, mag ech ter niet koken, zoodat het el langzamer hand, in ongeveer een half uur tijds, stolt. Zoodra het zoover is, keert men het vorm pje om en snijdt de eierkaas in nette blok jes. et hieronder beschreven jurkje wordt gebreid met aluminium naalden no. 2H. Het heeft een wijd rokje met open gewerkten rand en *n glad bovenstuk In bijpassend patroon gebreid. modellen van grof die in combinatie de korte voile de vrouwen flattee- z'-xpgegeven maten: Bovenwijdte 65 cJd, mouwlengte 36 c.M., broek! engte 58 cM Benoodigd: 2 40 M stof van 70 ft 80 cM. breedte, 5 knoopen, 60 cM. elastiek, of 1 M. pyamaband. Ge maakt het patroontje op de aangegeven maten, waar na ge het op de vaste lijnen ultknlpt. Hier na kunt ge het op de stof leggen en alles met een naad uitknippen, terwijl ge boven en onder aan de broek en ondef aan het jasje nog 3 cM. voor zoom bijrekent. Wan neer alles geknipt is, kunt ge van de broek voor- en acijternaad met een platten naad verbinden, hierna ook den kruisnaad, waarna ge onderaan ‘n 3 c_M breeden zoom in maakt. Bovenaan stikt ge een 2 cM. breeden zoom in, waardoor later het elas tiek of de band wordt geregen. Bij X jasje maakt ge midden voor aan béide kanten de 3 c.M. breede terugslagen in Hierna verbindt ge schouder-, zij- en mouwnaden met een platten naad, waarna onderaan de 3.e. breede zoom Wordt in ge maakt. De onderkant der mouwtjes werk* ge af met een bies, welke ge 26 cM. lang en 5 c M breed knipt, en die aan- en opgestikt wordt. Hierna kunt ge de mouwtjes Instik ken, waarna ge ze op het jasje ovemauM. Het kraagje, dat op vorm geknipt wordt, wordt langs den buitenomtrek gestikt, om gehaald en door middel van een schuin biesje op het Jasje gezet, tót precies mid den vooré Aan weerskanten blijft dus 1J4 cM. van den overslag over, welke ge tegen elkander Inslaat. Hierna kunt ge in de rech terhelft de knoopsgaten inmaken op 1 c.M, 10 cM, 9 c.M. en 28 cM vanaf 1 halsje en 1J4 cM. vanaf den kant. Het zakje is na afwerking 8 cM. lang en 8 cM. breed, ter wijl het biesje 2 c_M. breed is. Het ceintuurtje knipt ge 75 cM. lang en 8 cM. breed. Dit pyamatje kunt ge zoowel voor jongens als meisjes gebruiken. Alleen maakt ge voor een jongetje de knoopsgaat- jes in de linkerhelft fijn en vermengt ze met de boter en met het zout, waarna men er de witten weer mee vult, zoodat ze er boven uitsteken. Voor de saus laat men de gesnipperde ui met de kerry in de boter licht bruin fruiten, roert er langzamerhand de bloem door en voegt er dan voorzichtig, onder voortdurend roeren, het vocht bij. Men laat de saus eenige minuten goed doorkoken, maakt ze af met zout en zeeft ze. De rijst wordt zeer heet op ’n schotel gedaan, men maakt er vlug 8 holten in, waarin men de gevulde halve eieren legt, versiert den schotel nog met een paar tak jes peterselie en dient er de saus goed warm bij op. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL. Gevulde eieren met rijs* en kerry-saus. Men neemt hiervoor, bij 2 ons rijst: 4 eie ren, 30 gram boter, 30 gram bloem, H eet lepel kerry, 1 fijn gesnipperde ui, L. melk of verdunde jus met melk, ’n weinig zout en nog 30 gram boter voor het beslag van de eieren. De rijst wordt, op de gewone wijze, met kokend water gaar en droog gekookt. De eieren kookt men 10 minuten, legt ze daar na in koud water en pelt ze, waarna men ze, overlangs, in tweeën snijdt. Men haalt er voorzichtig de dooiers uit, maakt die langzamerhand komt de tijd weer aan, dat we verlangend wachten op de nieuwe aardappelen. Maar intus- schen moeten we van onze oude aardappe len nog zooveel trachten te maken maar mogelijk is. dan anders gebakken aardappelen op aardappelpurée. Voor purée moeten aardappelen goed fijn gemaakt worden, wat we het vlugste bereiken als wij ze door den vleeschmolen halen. En als wij ze dan vóór het opdienen flink kloppen met een houten lepel, ziet het, gerecht er mooi en luchtig uit. et kan wel eens lastig zijn, als we plotseling een gast in huis krijgen, waarop we heelemaal niet gerekend hadden, maar een ramp hoeft het nooit te wezen, als de huisvrouw er maar slag van heeft, om van weinig veel te maken en vooral, om alles wat zij opdient er gezellig te doen uitzien. In de stad, met haar vele winkels en haar telefoon is meestal wel spoedig X een en ander dat ontbreken mocht, te krijgen, maar als men buiten woont en daar staan plots eensklaps een paar vrienden voor de deur, om je te komen verrassen, dan kan dat wel eens een verrassing zijn in anderen zin dan door de vrienden bedoeld. Je staat dan wel eens even raar te kijken, want je wil de gasten toch graag goed ont vangen en hun, hoe dan ook, ’n behoorlijk maal voorzetten. z Doch, daar er gewoonlijk in ieder gezin wel wat koud vleesch in huis, kan men met' behulp van de voortbrengselen uit eigen tuin en kippenhok, in een half uurtje toch een aardige lunch op tafel hebben. Uit wat versche eieren, salade en vruch ten of compote kan men een verscheiden heid van menu samenstellen en de tafel zal er appetijtelijk uitzien met een schaal in dunne schijven gesneden koud vleesch netjes opgemaakt met sla, augurken en mayonnaise. De eieren, gekookt, gebakken of in omelette-vorm maken een tweeden schotel en brood met versche boter vol tooien het geheel. Als men nog iets toe wil geven, behalve de versche vruchten van het seizoen, die de tuin oplevert, dan is een custard vlug ge reed en kan men deze voordienen met ge steriliseerd fruit en den glazen schotel ver sieren met slagroom of stijfgeklopt eiwit. Over die dingen beschikt men buiten weer makkelijker dan in de stad. Alleen moet men bedenken, dat heel versche room niet smakelijk stijf te kloppen is en dat het veel helpt, als men er een druppel citroen sap bij voegt. Veel tijd heeft de toebereiding niet ge kost; handigheid was eigenlijk het eenlg noodlge in dit geval En het mooist van alles is, dat de plotse linge gasten niet eens bemerkt hebben, dat ge een oogenblik verlegen geweest zijt met het gevat Dora: .Maar, Pa, ik weet heusch niet, wat u tegen mijnheer Buffel Ikeeft; X te toch zoo'n nette jongen.” Vader: „Och kind, daar kan je niet van eten. Hij is mij veel ie dom en bovendien 13 het duidelijk, dat hij het slechts op mijn geld voorzien heeft.” Dora: „O, volstrekt niet, Pa! Hjj wil mij zelfs zonder bruidschat trouwen." Vader: „Zie je wel, dan 13 hij nog tien maal dommer dan ik dacht!" kanten, onder 'n vochtigen doek. Nu wordt de halsopening afgewerkt als volgt: met den rechterkant naar zich toe neemt men de steken op van den rechter kant van het split; dan neemt men de 24 st. van het midden van den rug op de naald en vervolgens neemt men aan den linkerkant van het split evenveel steken op als aan den rechterkant. Op deze steken breit men nu 6 toeren 1 r. 1 aver., waarbij men aan het einde van eiken toer 2 st. samenbreit. Na 6 toeren wordt de hals af gekant. Tot slot worden de steken rondom armsgaten opgenomen en breit men hier 6 toeren 1 r. 1 aver., waarna men ze afkant. Aan den vóórkant worden nu de afge schuinde uiteinden van de halsafwerklng netjes samengenaaid. De zijnaden worden dichtgenaaid en de slipover is klaar. DORA. Oude jongejuffrouw: „Och, wat zijn mannén toch slecht!daar kom laatst met een in correspondentie naar aanleiding van een annonce in de Post ik stuur hem mijn portret.je weet wel, dat mooie, waarop ik me met Teddy heb laten fotografeerenen daar stuurt le X me terug.... met de vraag.... of hij dat handje van me koopen kan!” Men neemt voor dit smakelijk gerecht, be halve de bovengenoemde ingrediënten, nog 1 lepel vol fijn gesneden ui. In de helft van de boter worden die uien en de bloem lichtf bruin geroosterd. In plaats van met melk roert men een en ander dan met water of bouillon tot een goed gebonden saus. Men maakt die op smaak af met zout en noot- muscaat en roert er voorzichtig de aan schijven gesneden aardappelen door, die men dan nog zachtjes laat stoven in de saus. Vóór het opdienen roert men er de over gebleven boter door en de fijn gehakte pe terselie. Verder breit men nu r. aan den rechter - en aver, aan den linkerkant, tot bet werk 28 c_M. lang is, eindigend met een aver, toer. In den daaropvolgenden toer breit men 2 st., dan breit men 72 keer 2 st. samen en breit vervolgens de overgebleven 2 st. Nu breit men 4 toeren r. en gaat daarna door als volgt: le toer en verder, om den anderen toer, aver. 2e toer: 7 rt. r, draad omsl., 2 st. sa menbr.. 10 st. r. Vanaf herhalen tot de laatste 9 st. Dan: draad omsl., 2 st. samen br., 7 st. r. 4e toer: r. 6e toer: 2 st. afkanten, 3 st. r„ draad omsl., “2 st. samenbr2 st. r, draad omsl., 2 st. samenbr, 6 st. r, draad omsl, 2 st. samenbr. Van af herhalen tot de laatste 9 st. Dan: 2 st. r, draad omsl., 2 st. sa menbr., 5 st, r. 7e toer: 2 st. afkanten. Verder aver. br. 8e toer: 1 st. r, 2 st. samenbr, r. br. tot de laatste 3 st. Dan 2 st. samenbr, 1 st. r. 10e toer: 1 st. r, 2 st. samenbr, 5 st. r, draad omsl., 2 st. samenbr, 2 st. r, draad omsl, 2 st. samenbr, 6 st. r. Vanaf her halen tot de laatste 14 st. DAn draad omsl., 2 st. samenbr, 2 st. r, draad omsl, 2 st. samenbr, 5 st. r, 2 st. samenbr, 1 it r. 12e toer: r. 14e toer: 9 st. r, draad omsl., 2 st. sa menbr, 10 st. r. Vanaf herhalen tot de laatste 11 st. Dan: draad omsl, 2 st. sa menbr, 9 st. r. 16e toer: r. 18e toer: 7 st. r, draad omsl, 2 st. sa menbr, 2 st. r„ draad omsl, 2 st. samen br, 6 st. r, draad omsl, 2 st. samenbr. Van af herhalen tot de laatste 11 at. Dan; 2 -a en begint aan den onderkant van het IVl. voorpand, waarvoor men, breiende met aluminium naalden no. 2%, 90 st. opzet. Men breit eerst ‘n boord van 15 toeren, 1 r, 1 aver, en breit verder in X een of andere patroontje, ofwel in tricot-steek, dus r. aan den rechter en aver, aan den linkerkant. Als het werk ongeveer 32 cM. lang is, van het begin af gemeten, verdeelt men het in tweeën voor de halsopening, in *n rechtschen toer aldus: men breit 45 steken, neemt dan een tweeden kluwen en breit hiermee de overige 45 steken. Bij den daar opvolgenden toer worden de 90 st. aver, eveneens in twee helften gebreid. Bij den 3den toer breit men 43 st. en breit de laat ste 2 st. samen. Bij de 45 st. aan den ande ren kant van het split begint men met 2 st. samen te breien, waarna de overige 43 st. gebreid worden. Bij den 4den toer breit men dan, aan beide kaftten van het split, 44 st. Zoo gaat men door, aan eiken kant van het split, in lederen r. toer 2 steken samen breiend, tot men in het geheel aan lederen kant 12 st. geminderd heeft. Intusschen begint men echter reeds te minderen voor de armsgaten. Zoodra het werk, van het begin af, 36 cM. lang is, kant men, aan lederen kant, bij het begin van de eerstvolgende toeren, 4 st. af voor leder armsgat. Dan breit men daar nog 4 keer 2 st. samen, om den anderen toer. Op de 25 st. welke ten slott* voor eiken schouder overblijven, breit men nu recht door tot ieder armsgat, recht gemeten, 10 c M. lang 13. Dan kan men deze st. afkan ten, ofwel men haalt er *n draad door en laat ze zoo liggen tot men ze later kan samenhechten met de schoudersteken van het rugpand. Voor den rug zet men eveneens 90 steken op en breit precies eender als bij het voor pand.'Alleen wordt hier natuurlijk geen split gemaakt. Als het werk zoover gevor derd ia, mindert men voor de armsgaten als bij het voorpand. Er blijven daarna 74 st. op de naald. Men breit nu recht door tot de arms gaten even hoog zijn als bij het voorpand. Dan rijgt men de middelste 24 st. op *n draad en de 25 st. aan weerskanten voor de schouders worden aan de schouders van het voorpand vastgehecht. Men rijgt daar voor een der afgebroken draden door "n stop- of borduurnaald, neemt daarmee 2 st. op van het voorpand, dan 2 st. van het rugpand, brengt de naald weer om hoog en haalt ze door den 2den en 3den st. van het voorpand, vervolgens omlaag door den 2den en 3den st. van het rugpand, omhoog door den 3den en 4den steek van het voorpand, enz. enz. Op deze wijze kan men de schouderna- den bijna onzichtbaar aan elkaar zetten. Dan strijkt men het breiwerk, aan beide 11e toer: 8 st. r_, draad omsl., 2 st. sa menbr., 10 st. r. Vanaf herhalen tot de laatste 8 st. Dan: draad omsl., 2 st. samen br., 6 st. r. 13e toer: r. tot de laatste 4 st, 2 st sa menbr., draad omsl., 2 st. r. 6 toeren r. aan den rechter- en aver, aan den linkerkant. 20e toer: 12 st. afkanten, 1 st r, 2 st. aver, samenbr. aver, tot de laatste 7 st. Omkeeren. 21e toer: r. 22e toer: 1 st. r., 2 st. aver, samenbreien aver, tot de laatste 14 sL 22e toer: r. Afkanten. Dan zet men 4 st. op voor bet splitje en breit op de naald verder de overgebleven 33 st. r. Verder werkt men dezen schouder af, tegenovergesteld aan den anderen. Hier maakt men echter geen knoopsgaten en voor het halsje kant men 14 st. af in plaats van 12. Wanneer het achterstflk klaar is, naait men de schoudemaden dicht. Voor de halsafwerklng neemt men, met den rechterkant naar zich toe, 60 st. op rondom het halsje en breit 1 toer r. Dan breit men nog 1 toer r. tot de laatste 4 st., waar men nog een knoopsgat maakt; men breit daarvoor 2 st. samen, draad omsl., 2 st. breien. Afkanten. Voof de mouwtjes zet men 26 st. op en breit r. aan den rechter- en aver, aan den linkerkant. Aan het einde van eiken toer zet men 2 st. bij op tot 50 st. op de naald zjjn, dan breit men 3 14 cM. zonder meer- dererf. Vervolgens 1 toer, waarbij men al door 2 st. samenbrelt. Op de overgebleven 25 st. breit men 2 toertjes r„ waarna men X mouwtje afkant. Men hecht dan bij het split de 4 st. die bij werden opgezet aan den linkerkant vast, omwerkt de knoops gaten, naait de mouwtjes in en strijkt het jurkje eer men de knoopjes aanzet en de ztjnarlen suilt. meten naar een flinke waschtafel. De hoo- ge tafel wordt omplooid met een vroolijken lap stof, waarna met het geheel over het bassin plaatst. De marmeren opstand en de spiegel blijven zichtbaar en kunnen nog be nut worden. Op teekening 9 ziet U hoe U een hoek kunt benutten voor een toilet-tafel. De hoekplank, die U naar eigen verkiezing groot of klein kunt maken, wordt ge- schroef op steunlatten. De spiegel wordt tegen een stevig blok geschroefd, alleen van onderen, zoodat hij rechtop staat en de uiterste punt van de tafel recht afsnijdt. We kunnen ook nog een klein hoekplankje voor berging onder in de open ruimte ma ken en daaronder een stang voor schoenen, terwijl doozen, koffertjes, hoedendoözen enz. er eveneens een plaatsje kunnen vin den, De opening wordt met een gordijn af gesloten. de fez, versierd met den grooten bos haneveeren nog de meeste veroveringen ma ken. Het fez-model is trouwens op het oogen blik al populair. De ver siering doet nog al aan de shako van een majoor van de (schutterij denken. T Is grappig, dat ook de mode tracht met iedereen goede vrienden te blijven. Een voorbeeld hiervan vinden we in den hoed, die van voren vrij plat is, doch van achteren hoog oploopt. Wij zijn in Hol land pas aan dit over gangsmodel. In Amerika worden de „hats, who go sky scraping” al gedragen. Daarnaast echter ook nog wel de heel platte mate lots, stroo, met meeste ren. Wij zien hier aan de achterzijde een kleine garneering van veeren. De veeren- verslerlng hebben we ook op den tulband, een creatie van Molyneux. Er is heel wat moed voor noodlg, om dit hoofddeksel van slap lichtgroen vilt met helgroene pape- gaaienveeren te dragen. De slappe baret'van fijn, met figuren Aardappelen met peterseliesaus Is een gerecht, waarin de oude aardappelen ook nog smakelijk kunnen worden opgediend. Op 1 K.G. aardappelen heeft men hier voor noodlg: 6 dL melk, 20 gram bloem, 60 gram boter, ’n weinig zout en wat fijn gehakte peterselie. De aardappelen worden gekookt en in niet te dunne plakken gesneden. Van de helft van de boter, de Moem en de melk maakt men een sausje op de gewone ma nier. Men laat dit goed doorkoken, maakt het op smaak af met zout en roert er de aardappelen voorzichtig doorheen. Op *n zacht vuurtje laat men dit zachtjes^ een half uur, stoven, waarbij men nu en dan voorzichtig roert om aanbranden te voor komen. Even vóór het opdoen roert men er de overgehouden boter en de gehakte peter selie vlug doorheen. r T Tt beginnen langza- yV merhand X einde van den platten hoed te zien. We zullen dus spoedig een groote verscheidenheid van hoofddeksels krijgen, zoo als bijgaand plaatje toont. We zijn nu zoo ge wend aan onze platte pannekoekjes, dat we niet zoo heel gauw aan de torenhooge modellen zullen wennen Misschien zal TTranneer U weinig bergruimte op Uw YV slaapkamer heeft, en die kamer bo vendien nog heel klein of smal is, zoodat geen kast afgetimmerd kan worden, dan ziet U op fig. 1, dat de hoek benut is, door een hoekplank met rand te laten rus ten op twee consoles, loopende langs de beide ’’muren. Het plankje, dat heel sterk moet zijn, wordt van binnen voorzien van kleerhaken. Gordijnen er voor en U heeft een hangkast, die zeer weinig ruimte in neemt. Een anderen hoek in dezelfde kamer kunt U benutten voor legkast. Indien U verschillende hoekborden onder elkaar maakt. Wilt U liever den muur niet be schadigen, door de consoles, dan maakt U een hoek van drie balkjes of breede latten, zooals op bijgaande teekeningen. Bij alle vernuftigheden wat betreft divan bedden, opklapbedden, enz. kunnen we met betrekkeljjk eenvoudige middelen ook wel iets goeds bereiken. U laat b.v. een stevig geraamte maken, als op fig. 3, waarin de sprlngmatras kan rusten, of misschien past U de nieuwe spiraalveering toe. Een matras kan er op komen, het bed maakt U op en wanneer het op de zit-slaapkamer staat, kan men er overdag een los overtrek van geweven stof of zijde over maken. Dit over trek op onze teekening afgebeeld, is in doosvorm gemaakt. Aan één kant van ei ken hoek komen aangezette reepen voor de sluiting. Het overtrek gaat met drukkers dicht, en uw bed is omgewerkt in een di van. Natuurlijk nemen we kussens of pe luw weg. Wilt U het kussen benutten, dan maakt U daarvoor een overtrek in dezelfde kleur en het kan op den divan liggen. Op teekening 4 ziet U nog, hoe de ruimte onder den divan benut kan worden, door een vak, rondom afgesloten, waarin laden geschoven kunnen worden. Voor een extra smalle kamer, tusschen- kamer of alcoof, die men als slaapkamer voor twee personen moet Inrichten, is de indeellng op teekening 6 Met een gordijn kunt U deur wegwerken, zoodat U een ^ardig ge heel krijgt. Twee practische kastjes voor tolletbenoodigdheden kunt U op flinke hoogte boven de ledikanten aanbrengen. Een modern karpet in den mlddenloop, twee dezelfde kunstzijden bedspreien en uw kleine kamer ziet er toch heel aardig uit. Op teekening 7 ziet tusschen twee kasten of uitbouwsels, bovenblad rust op twee plankjes, terwijl de lade op houten rails er onder loopt; een spiegel wordt tegen den achterwand achroefd. Op no. 8 ziet U, hoe U een vaste wasch tafel, die op uw zit-slaapkamer staat, om kunt tooverea in een practisch meubeltje. U maakt een plank op vier pooten; het ge heel moet over het waterbassin en de kraan passen. Het zal ongeveer 1 M. hoog worden, breed 1 M. en diep 80 cM., dit ge- h< af al si tM te m m D v< m

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1933 | | pagina 10