H
.-1
Hoeden
i
gil»
1
Onze Woning
Slippover
Onverwachte gast
Knippatroon
Onze keuken
Breiwerk
Z“
Gebreide slippover voor ’n jongen
Pech
van ongeveer tien jaar
Pyamatje voor kinderen van 4 jaar
Gebreid jurkje met pofmouwtjes voor
kindje van ongeveer 1 jaar
Als de aardappelen minder
smakelijk worden
Vernuftigheden voor kleine kamers
en zit-slaapkamers
Op
verzoek
Alles te vergeefsch
ANEMOON.
de
POLA.
te-
DINY.
Aardappelen met uien in peterseliesaus.
DOHA.
4
r
23e toer: als de 7e. 25e toer: als de 9e. 27e
loer: als de 7e. 29e toer: als de 5e.
enaver. aan den linkerd,1 taoln taoln ao
niet ongeschikt,
toch de leelijke
de
ook
U een benutte nis
Het
la
Ei
n
di
h
t<
P
U
de
Ik
I
I
i
I
i
i
I
I
I
C
i
1
o
V
o
r
a
d
o
k
sl
tl
h
di
d<
st. r„ draad omsL, 2 st. samenbr„ 7 st. r.
20e toer: r.
22e toer: 5 st r„ draad omsl., 2 st sa
menbr., 6 et r„ draad omsl., 2 st samenbr.,
2 st r. Vanaf herhalen tot de laatste 3
st Dan: 3 st r.
24e toer. r.
26e toer: 3 st. r„ draad omsl., 2 st. samen
br, 10 st r. Vanaf herhalen tot de laat
ste 5 st Dan: draad omsL, 2 st samenbr.,
3 st r.
28e toer: r.
30e toer: 23 st r, 22 st afkanten, 23 st.
r. Op de laatste 23 st breit men nu verder
aldus:
le toer: aver. 2e
menbr. Verder r.
als
We dlsschen nu vaker
en
de
In het vervolg niet meer wordt aangegeven.
Na zulk een aver, toer volgt een patroontoer.
5e toer: 7 st r. draad omsl., 2 st sa
menbr., 10 st r.* Vanaf herhalen tot de
laatste 9 st Dan draad osnsL, 2 st samen
br, 7 st r.
7e toer: r. breien.
9e toer: 5 st. r.; draad omsl, 2 st. sa
menbr, 2 st. r, draad omsl., 2 st samenbr,
6 st. r. Vanaf herhalen tot de laatste 11
st. Dan draad omsl, 2 st. samenbr, 2 st r,
draad omsl, 2 st samenbr, 5 st r.
11e toer: Als de 7e.
13e toer: 1 st br. 2 st. br, draad omsl,
2 st. samenbr, 8 st. br, draad omslaan, 2
st. samenbr. Vanaf herhalen tot de laat
ste 3 st Dan 3 st br.
15e toer: Als de 7e.
17e toer: 1 st. r, draad omsl, 2 st. sa
menbr, 10 st r. Vanaf herhalen tot de
laatste 3 st. Dan draad omsl, 2 st. samen,-
br, 1 st r.
19e toer: als de 7e. 21e toer: als de Ub.
Men begint aan den onderkant van het
voorstuk, waarvoor men
148 st opzet en breit
eerst 3 toeren r.
4e toer: aver. Men
breit verder aver, om
den anderen toer, wat
OE VROUW HEM HAAK HIUSHOUDÏMCm
iiiiiiiiiiiiiHiiiiiuiiiiiiitiiiiniiiiiiiitiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiiiniiiiimiiiHimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiinnniiniiiii iniiiiiiiiiiiiiiuiiiiMiimimtitiHiiiuiuiiuwiiiiiiiiinnimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiii^
t^er: 1 st r, 2 st sa-
Deze beide toeren herhaalt men 1 keer
en dan herhaalt men nog 1 keer den len
toer. t
6e toer: r. breien tot de laatste 7 st Om
keeren.
7e toer: aver. 8e toer: r. tot de laatste 14
st. Omkeeren. 9e toer aver. Afkanten.
Dan breit men op de overige 23 st. het
tweede schoudertje.
Voor het achterstuk worden eveneens 148
st. opgezet en men breit precies eender als
bij het voorstuk tot en met den 15den toer
van het lijfje. Dan breit men verder op de
eerste 35 st. van de naald aldus:
le toer: 35 st r. Omkeeren. 2e toer en
verder om den anderen toer; 4 st r. Verder
aver.
3e toer: 7 st. r, draad omsl, 2 st. sa
menbr, 2 st r, draad omsl2 st. samen
br, 6 st r. Vanaf herhalen tot de laat
ste 4 st Dan: draad omsL, 2 st r, 2 st sa
menbr.
5e toer: r. 7e toer: 5 st r, draad Omsl,
2 st. samenbr, 6 st r, draad omsl, 2 st.
samenbr, 2 st r. Vanaf herhalen tot de
laatste 6 st Dun: draad omsl, 2 st. samen
br, 2 st samenbrelen, draad omsl, 2 st r.
9e toer; r.
bewerkt-stroo, zal veel meer in den smaak
vallen.
Zooals we zien, blijven de modellen dus
klein, met uitzondering van eenige heel
groote en platte hoeden voor de zonnige
zomerdagen.
Eierkaas. Op verzoek volgt hieronder het
recept van eierkaas, zooals die, in blokjes
gesneden, in vastendagsche soep kan wor
den opgediend.
Bij 1 el neemt men 1 lepel melk en *n
ietsje zout Men klopt het ei met de melk
en het zout totdat dooier en wit goed met
elkaar vermengd zijn. Het mengsel mag
echter niet schuimig worden. Men doet het
over In een beboterd schoteltje of kopje en
laat het au bain Marie stollen. Het water
hiervoor moet kokend heet zijn, mag ech
ter niet koken, zoodat het el langzamer
hand, in ongeveer een half uur tijds, stolt.
Zoodra het zoover is, keert men het vorm
pje om en snijdt de eierkaas in nette blok
jes.
et hieronder beschreven jurkje wordt
gebreid met aluminium naalden no.
2H. Het heeft een wijd rokje met
open gewerkten rand en *n glad bovenstuk
In bijpassend patroon gebreid.
modellen van grof
die in combinatie
de korte voile de
vrouwen flattee-
z'-xpgegeven maten: Bovenwijdte 65 cJd,
mouwlengte 36 c.M., broek! engte 58
cM Benoodigd: 2 40 M stof van 70
ft 80 cM. breedte, 5 knoopen, 60 cM.
elastiek, of 1 M. pyamaband. Ge maakt het
patroontje op de aangegeven maten, waar
na ge het op de vaste lijnen ultknlpt. Hier
na kunt ge het op de stof leggen en alles
met een naad uitknippen, terwijl ge boven
en onder aan de broek en ondef aan het
jasje nog 3 cM. voor zoom bijrekent. Wan
neer alles geknipt is, kunt ge van de
broek voor- en acijternaad met een platten
naad verbinden, hierna ook den kruisnaad,
waarna ge onderaan ‘n 3 c_M breeden zoom
in maakt. Bovenaan stikt ge een 2 cM.
breeden zoom in, waardoor later het elas
tiek of de band wordt geregen.
Bij X jasje maakt ge midden voor aan
béide kanten de 3 c.M. breede terugslagen
in Hierna verbindt ge schouder-, zij- en
mouwnaden met een platten naad, waarna
onderaan de 3.e. breede zoom Wordt in ge
maakt. De onderkant der mouwtjes werk*
ge af met een bies, welke ge 26 cM. lang en
5 c M breed knipt, en die aan- en opgestikt
wordt. Hierna kunt ge de mouwtjes Instik
ken, waarna ge ze op het jasje ovemauM.
Het kraagje, dat op vorm geknipt wordt,
wordt langs den buitenomtrek gestikt, om
gehaald en door middel van een schuin
biesje op het Jasje gezet, tót precies mid
den vooré Aan weerskanten blijft dus 1J4
cM. van den overslag over, welke ge tegen
elkander Inslaat. Hierna kunt ge in de rech
terhelft de knoopsgaten inmaken op 1 c.M,
10 cM, 9 c.M. en 28 cM vanaf 1 halsje en
1J4 cM. vanaf den kant. Het zakje is na
afwerking 8 cM. lang en 8 cM. breed, ter
wijl het biesje 2 c_M. breed is.
Het ceintuurtje knipt ge 75 cM. lang en
8 cM. breed. Dit pyamatje kunt ge zoowel
voor jongens als meisjes gebruiken. Alleen
maakt ge voor een jongetje de knoopsgaat-
jes in de linkerhelft
fijn en vermengt ze met de boter en met
het zout, waarna men er de witten weer
mee vult, zoodat ze er boven uitsteken.
Voor de saus laat men de gesnipperde
ui met de kerry in de boter licht bruin
fruiten, roert er langzamerhand de bloem
door en voegt er dan voorzichtig, onder
voortdurend roeren, het vocht bij. Men laat
de saus eenige minuten goed doorkoken,
maakt ze af met zout en zeeft ze.
De rijst wordt zeer heet op ’n schotel
gedaan, men maakt er vlug 8 holten in,
waarin men de gevulde halve eieren legt,
versiert den schotel nog met een paar tak
jes peterselie en dient er de saus goed
warm bij op.
ADRIANA KNUIST—POLLEPEL.
Gevulde eieren met rijs* en kerry-saus.
Men neemt hiervoor, bij 2 ons rijst: 4 eie
ren, 30 gram boter, 30 gram bloem, H eet
lepel kerry, 1 fijn gesnipperde ui, L.
melk of verdunde jus met melk, ’n weinig
zout en nog 30 gram boter voor het beslag
van de eieren.
De rijst wordt, op de gewone wijze, met
kokend water gaar en droog gekookt. De
eieren kookt men 10 minuten, legt ze daar
na in koud water en pelt ze, waarna men
ze, overlangs, in tweeën snijdt. Men haalt
er voorzichtig de dooiers uit, maakt die
langzamerhand komt de tijd weer
aan, dat we verlangend wachten op
de nieuwe aardappelen. Maar intus-
schen moeten we van onze oude aardappe
len nog zooveel trachten te maken
maar mogelijk is.
dan anders gebakken aardappelen op
aardappelpurée. Voor purée moeten
aardappelen goed fijn gemaakt worden,
wat we het vlugste bereiken als wij ze
door den vleeschmolen halen. En als wij ze
dan vóór het opdienen flink kloppen met
een houten lepel, ziet het, gerecht er mooi
en luchtig uit.
et kan wel eens lastig zijn, als we
plotseling een gast in huis krijgen,
waarop we heelemaal niet gerekend
hadden, maar een ramp hoeft het nooit te
wezen, als de huisvrouw er maar slag van
heeft, om van weinig veel te maken en
vooral, om alles wat zij opdient er gezellig
te doen uitzien.
In de stad, met haar vele winkels en
haar telefoon is meestal wel spoedig X een
en ander dat ontbreken mocht, te krijgen,
maar als men buiten woont en daar staan
plots eensklaps een paar vrienden voor de
deur, om je te komen verrassen, dan kan
dat wel eens een verrassing zijn in anderen
zin dan door de vrienden bedoeld.
Je staat dan wel eens even raar te kijken,
want je wil de gasten toch graag goed ont
vangen en hun, hoe dan ook, ’n behoorlijk
maal voorzetten. z
Doch, daar er gewoonlijk in ieder gezin
wel wat koud vleesch in huis, kan men
met' behulp van de voortbrengselen uit
eigen tuin en kippenhok, in een half uurtje
toch een aardige lunch op tafel hebben.
Uit wat versche eieren, salade en vruch
ten of compote kan men een verscheiden
heid van menu samenstellen en de tafel
zal er appetijtelijk uitzien met een schaal
in dunne schijven gesneden koud vleesch
netjes opgemaakt met sla, augurken en
mayonnaise. De eieren, gekookt, gebakken
of in omelette-vorm maken een tweeden
schotel en brood met versche boter vol
tooien het geheel.
Als men nog iets toe wil geven, behalve
de versche vruchten van het seizoen, die de
tuin oplevert, dan is een custard vlug ge
reed en kan men deze voordienen met ge
steriliseerd fruit en den glazen schotel ver
sieren met slagroom of stijfgeklopt eiwit.
Over die dingen beschikt men buiten weer
makkelijker dan in de stad. Alleen moet
men bedenken, dat heel versche room niet
smakelijk stijf te kloppen is en dat het
veel helpt, als men er een druppel citroen
sap bij voegt.
Veel tijd heeft de toebereiding niet ge
kost; handigheid was eigenlijk het eenlg
noodlge in dit geval
En het mooist van alles is, dat de plotse
linge gasten niet eens bemerkt hebben, dat
ge een oogenblik verlegen geweest zijt met
het gevat
Dora: .Maar, Pa, ik weet heusch niet,
wat u tegen mijnheer Buffel Ikeeft; X te
toch zoo'n nette jongen.”
Vader: „Och kind, daar kan je niet van
eten. Hij is mij veel ie dom en bovendien
13 het duidelijk, dat hij het slechts op mijn
geld voorzien heeft.”
Dora: „O, volstrekt niet, Pa! Hjj wil mij
zelfs zonder bruidschat trouwen."
Vader: „Zie je wel, dan 13 hij nog tien
maal dommer dan ik dacht!"
kanten, onder 'n vochtigen doek.
Nu wordt de halsopening afgewerkt als
volgt: met den rechterkant naar zich toe
neemt men de steken op van den rechter
kant van het split; dan neemt men de
24 st. van het midden van den rug op de
naald en vervolgens neemt men aan den
linkerkant van het split evenveel steken op
als aan den rechterkant. Op deze steken
breit men nu 6 toeren 1 r. 1 aver., waarbij
men aan het einde van eiken toer 2 st.
samenbreit. Na 6 toeren wordt de hals af
gekant.
Tot slot worden de steken rondom
armsgaten opgenomen en breit men
hier 6 toeren 1 r. 1 aver., waarna men ze
afkant.
Aan den vóórkant worden nu de afge
schuinde uiteinden van de halsafwerklng
netjes samengenaaid. De zijnaden worden
dichtgenaaid en de slipover is klaar.
DORA.
Oude jongejuffrouw: „Och, wat zijn
mannén toch slecht!daar kom
laatst met een in correspondentie naar
aanleiding van een annonce in de Post
ik stuur hem mijn portret.je weet wel,
dat mooie, waarop ik me met Teddy heb
laten fotografeerenen daar stuurt le
X me terug.... met de vraag.... of hij
dat handje van me koopen kan!”
Men neemt voor dit smakelijk gerecht, be
halve de bovengenoemde ingrediënten, nog
1 lepel vol fijn gesneden ui. In de helft van
de boter worden die uien en de bloem lichtf
bruin geroosterd. In plaats van met melk
roert men een en ander dan met water of
bouillon tot een goed gebonden saus. Men
maakt die op smaak af met zout en noot-
muscaat en roert er voorzichtig de aan
schijven gesneden aardappelen door, die
men dan nog zachtjes laat stoven in de
saus.
Vóór het opdienen roert men er de over
gebleven boter door en de fijn gehakte pe
terselie.
Verder breit men nu r. aan den rechter -
en aver, aan den linkerkant, tot bet werk
28 c_M. lang is, eindigend met een aver,
toer.
In den daaropvolgenden toer breit men
2 st., dan breit men 72 keer 2 st. samen en
breit vervolgens de overgebleven 2 st. Nu
breit men 4 toeren r. en gaat daarna door
als volgt:
le toer en verder, om den anderen toer,
aver.
2e toer: 7 rt. r, draad omsl., 2 st. sa
menbr.. 10 st. r. Vanaf herhalen tot de
laatste 9 st. Dan: draad omsl., 2 st. samen
br., 7 st. r.
4e toer: r.
6e toer: 2 st. afkanten, 3 st. r„ draad
omsl., “2 st. samenbr2 st. r, draad omsl.,
2 st. samenbr, 6 st. r, draad omsl, 2 st.
samenbr. Van af herhalen tot de laatste
9 st. Dan: 2 st. r, draad omsl., 2 st. sa
menbr., 5 st, r.
7e toer: 2 st. afkanten. Verder aver. br.
8e toer: 1 st. r, 2 st. samenbr, r. br. tot
de laatste 3 st. Dan 2 st. samenbr, 1 st. r.
10e toer: 1 st. r, 2 st. samenbr, 5 st. r,
draad omsl., 2 st. samenbr, 2 st. r, draad
omsl, 2 st. samenbr, 6 st. r. Vanaf her
halen tot de laatste 14 st. DAn draad omsl.,
2 st. samenbr, 2 st. r, draad omsl, 2 st.
samenbr, 5 st. r, 2 st. samenbr, 1 it r.
12e toer: r.
14e toer: 9 st. r, draad omsl., 2 st. sa
menbr, 10 st. r. Vanaf herhalen tot de
laatste 11 st. Dan: draad omsl, 2 st. sa
menbr, 9 st. r.
16e toer: r.
18e toer: 7 st. r, draad omsl, 2 st. sa
menbr, 2 st. r„ draad omsl, 2 st. samen
br, 6 st. r, draad omsl, 2 st. samenbr. Van
af herhalen tot de laatste 11 at. Dan; 2
-a en begint aan den onderkant van het
IVl. voorpand, waarvoor men, breiende
met aluminium naalden no. 2%, 90
st. opzet. Men breit eerst ‘n boord van 15
toeren, 1 r, 1 aver, en breit verder in X een
of andere patroontje, ofwel in tricot-steek,
dus r. aan den rechter en aver, aan den
linkerkant.
Als het werk ongeveer 32 cM. lang is,
van het begin af gemeten, verdeelt men
het in tweeën voor de halsopening, in *n
rechtschen toer aldus: men breit 45 steken,
neemt dan een tweeden kluwen en breit
hiermee de overige 45 steken. Bij den daar
opvolgenden toer worden de 90 st. aver,
eveneens in twee helften gebreid. Bij den
3den toer breit men 43 st. en breit de laat
ste 2 st. samen. Bij de 45 st. aan den ande
ren kant van het split begint men met 2 st.
samen te breien, waarna de overige 43 st.
gebreid worden. Bij den 4den toer breit
men dan, aan beide kaftten van het split,
44 st.
Zoo gaat men door, aan eiken kant van
het split, in lederen r. toer 2 steken samen
breiend, tot men in het geheel aan lederen
kant 12 st. geminderd heeft.
Intusschen begint men echter reeds te
minderen voor de armsgaten. Zoodra het
werk, van het begin af, 36 cM. lang is,
kant men, aan lederen kant, bij het begin
van de eerstvolgende toeren, 4 st. af voor
leder armsgat. Dan breit men daar nog 4
keer 2 st. samen, om den anderen toer.
Op de 25 st. welke ten slott* voor eiken
schouder overblijven, breit men nu recht
door tot ieder armsgat, recht gemeten, 10
c M. lang 13. Dan kan men deze st. afkan
ten, ofwel men haalt er *n draad door en
laat ze zoo liggen tot men ze later kan
samenhechten met de schoudersteken van
het rugpand.
Voor den rug zet men eveneens 90 steken
op en breit precies eender als bij het voor
pand.'Alleen wordt hier natuurlijk geen
split gemaakt. Als het werk zoover gevor
derd ia, mindert men voor de armsgaten
als bij het voorpand. Er blijven daarna 74
st. op de naald.
Men breit nu recht door tot de arms
gaten even hoog zijn als bij het voorpand.
Dan rijgt men de middelste 24 st. op *n
draad en de 25 st. aan weerskanten voor
de schouders worden aan de schouders van
het voorpand vastgehecht. Men rijgt daar
voor een der afgebroken draden door "n
stop- of borduurnaald, neemt daarmee 2
st. op van het voorpand, dan 2 st. van
het rugpand, brengt de naald weer om
hoog en haalt ze door den 2den en 3den
st. van het voorpand, vervolgens omlaag
door den 2den en 3den st. van het rugpand,
omhoog door den 3den en 4den steek van
het voorpand, enz. enz.
Op deze wijze kan men de schouderna-
den bijna onzichtbaar aan elkaar zetten.
Dan strijkt men het breiwerk, aan beide
11e toer: 8 st. r_, draad omsl., 2 st. sa
menbr., 10 st. r. Vanaf herhalen tot de
laatste 8 st. Dan: draad omsl., 2 st. samen
br., 6 st. r.
13e toer: r. tot de laatste 4 st, 2 st sa
menbr., draad omsl., 2 st. r.
6 toeren r. aan den rechter- en aver, aan
den linkerkant.
20e toer: 12 st. afkanten, 1 st r, 2 st.
aver, samenbr. aver, tot de laatste 7 st.
Omkeeren.
21e toer: r. 22e toer: 1 st. r., 2 st. aver,
samenbreien aver, tot de laatste 14 sL
22e toer: r. Afkanten.
Dan zet men 4 st. op voor bet splitje en
breit op de naald verder de overgebleven
33 st. r. Verder werkt men dezen schouder
af, tegenovergesteld aan den anderen. Hier
maakt men echter geen knoopsgaten en
voor het halsje kant men 14 st. af in plaats
van 12.
Wanneer het achterstflk klaar is, naait
men de schoudemaden dicht.
Voor de halsafwerklng neemt men, met
den rechterkant naar zich toe, 60 st. op
rondom het halsje en breit 1 toer r. Dan
breit men nog 1 toer r. tot de laatste 4 st.,
waar men nog een knoopsgat maakt; men
breit daarvoor 2 st. samen, draad omsl., 2
st. breien. Afkanten.
Voof de mouwtjes zet men 26 st. op en
breit r. aan den rechter- en aver, aan den
linkerkant. Aan het einde van eiken toer
zet men 2 st. bij op tot 50 st. op de naald
zjjn, dan breit men 3 14 cM. zonder meer-
dererf. Vervolgens 1 toer, waarbij men al
door 2 st. samenbrelt. Op de overgebleven
25 st. breit men 2 toertjes r„ waarna men X
mouwtje afkant. Men hecht dan bij het
split de 4 st. die bij werden opgezet aan
den linkerkant vast, omwerkt de knoops
gaten, naait de mouwtjes in en strijkt het
jurkje eer men de knoopjes aanzet en de
ztjnarlen suilt.
meten naar een flinke waschtafel. De hoo-
ge tafel wordt omplooid met een vroolijken
lap stof, waarna met het geheel over het
bassin plaatst. De marmeren opstand en de
spiegel blijven zichtbaar en kunnen nog be
nut worden.
Op teekening 9 ziet U hoe U een hoek
kunt benutten voor een toilet-tafel. De
hoekplank, die U naar eigen verkiezing
groot of klein kunt maken, wordt ge-
schroef op steunlatten. De spiegel wordt
tegen een stevig blok geschroefd, alleen van
onderen, zoodat hij rechtop staat en de
uiterste punt van de tafel recht afsnijdt.
We kunnen ook nog een klein hoekplankje
voor berging onder in de open ruimte ma
ken en daaronder een stang voor schoenen,
terwijl doozen, koffertjes, hoedendoözen
enz. er eveneens een plaatsje kunnen vin
den, De opening wordt met een gordijn af
gesloten.
de fez,
versierd met den grooten
bos haneveeren nog de
meeste veroveringen ma
ken. Het fez-model is
trouwens op het oogen
blik al populair. De ver
siering doet nog al aan de
shako van een majoor van
de (schutterij denken.
T Is grappig, dat ook de
mode tracht met iedereen
goede vrienden te blijven.
Een voorbeeld hiervan
vinden we in den hoed,
die van voren vrij plat is,
doch van achteren hoog
oploopt. Wij zijn in Hol
land pas aan dit over
gangsmodel. In Amerika
worden de „hats, who go
sky scraping” al gedragen.
Daarnaast echter ook nog
wel de heel platte mate
lots,
stroo,
met
meeste
ren. Wij zien hier aan de achterzijde een
kleine garneering van veeren. De veeren-
verslerlng hebben we ook op den tulband,
een creatie van Molyneux. Er is heel wat
moed voor noodlg, om dit hoofddeksel van
slap lichtgroen vilt met helgroene pape-
gaaienveeren te dragen.
De slappe baret'van fijn, met figuren
Aardappelen met peterseliesaus Is een
gerecht, waarin de oude aardappelen ook
nog smakelijk kunnen worden opgediend.
Op 1 K.G. aardappelen heeft men hier
voor noodlg: 6 dL melk, 20 gram bloem,
60 gram boter, ’n weinig zout en wat fijn
gehakte peterselie.
De aardappelen worden gekookt en in
niet te dunne plakken gesneden. Van de
helft van de boter, de Moem en de melk
maakt men een sausje op de gewone ma
nier. Men laat dit goed doorkoken, maakt
het op smaak af met zout en roert er de
aardappelen voorzichtig doorheen. Op *n
zacht vuurtje laat men dit zachtjes^ een
half uur, stoven, waarbij men nu en dan
voorzichtig roert om aanbranden te voor
komen.
Even vóór het opdoen roert men er de
overgehouden boter en de gehakte peter
selie vlug doorheen.
r T Tt beginnen langza-
yV merhand X einde
van den platten
hoed te zien. We zullen
dus spoedig een groote
verscheidenheid van
hoofddeksels krijgen, zoo
als bijgaand plaatje
toont. We zijn nu zoo ge
wend aan onze platte
pannekoekjes, dat we
niet zoo heel gauw aan
de torenhooge modellen
zullen wennen
Misschien zal
TTranneer U weinig bergruimte op Uw
YV slaapkamer heeft, en die kamer bo
vendien nog heel klein of smal is,
zoodat geen kast afgetimmerd kan worden,
dan ziet U op fig. 1, dat de hoek benut is,
door een hoekplank met rand te laten rus
ten op twee consoles, loopende langs de
beide ’’muren. Het plankje, dat heel sterk
moet zijn, wordt van binnen voorzien van
kleerhaken. Gordijnen er voor en U heeft
een hangkast, die zeer weinig ruimte in
neemt.
Een anderen hoek in dezelfde kamer
kunt U benutten voor legkast. Indien U
verschillende hoekborden onder elkaar
maakt. Wilt U liever den muur niet be
schadigen, door de consoles, dan maakt U
een hoek van drie balkjes of breede latten,
zooals op bijgaande teekeningen.
Bij alle vernuftigheden wat betreft divan
bedden, opklapbedden, enz. kunnen we met
betrekkeljjk eenvoudige middelen ook wel
iets goeds bereiken. U laat b.v. een stevig
geraamte maken, als op fig. 3, waarin de
sprlngmatras kan rusten, of misschien past
U de nieuwe spiraalveering toe. Een matras
kan er op komen, het bed maakt U op en
wanneer het op de zit-slaapkamer staat,
kan men er overdag een los overtrek van
geweven stof of zijde over maken. Dit over
trek op onze teekening afgebeeld, is in
doosvorm gemaakt. Aan één kant van ei
ken hoek komen aangezette reepen voor de
sluiting. Het overtrek gaat met drukkers
dicht, en uw bed is omgewerkt in een di
van. Natuurlijk nemen we kussens of pe
luw weg. Wilt U het kussen benutten, dan
maakt U daarvoor een overtrek in dezelfde
kleur en het kan op den divan liggen.
Op teekening 4 ziet U nog, hoe de ruimte
onder den divan benut kan worden, door
een vak, rondom afgesloten, waarin laden
geschoven kunnen worden.
Voor een extra smalle kamer, tusschen-
kamer of alcoof, die men als slaapkamer
voor twee personen moet Inrichten, is de
indeellng op teekening 6
Met een gordijn kunt U
deur wegwerken, zoodat U een ^ardig ge
heel krijgt. Twee practische kastjes voor
tolletbenoodigdheden kunt U op flinke
hoogte boven de ledikanten aanbrengen.
Een modern karpet in den mlddenloop,
twee dezelfde kunstzijden bedspreien en
uw kleine kamer ziet er toch heel aardig
uit.
Op teekening 7 ziet
tusschen twee kasten of uitbouwsels,
bovenblad rust op twee plankjes, terwijl de
lade op houten rails er onder loopt; een
spiegel wordt tegen den achterwand
achroefd.
Op no. 8 ziet U, hoe U een vaste wasch
tafel, die op uw zit-slaapkamer staat, om
kunt tooverea in een practisch meubeltje.
U maakt een plank op vier pooten; het ge
heel moet over het waterbassin en de
kraan passen. Het zal ongeveer 1 M. hoog
worden, breed 1 M. en diep 80 cM., dit ge-
h<
af
al
si
tM
te
m
m
D
v<
m