H H G Mg DE KINDEREN GAAN NAAR SCHOOL Sursum Corda BOEKOMSLAG VOOR DE KEUKËN KNIPPATROON DONZEN DEKENS KINDEREN, DIE BANG ZIJN Het geheim van sma* kelijk koken Spiegeltje, spiegeltje aan den wand Huishoudelijke wenken - Xi Keukenwenken Niet te veel, niet te weinig! Leerbewerking Glanzen van kristal Schortje voor meisjes van vier jaar Brandnetels Twee recepten van haringsla Schoonmaken van witte linnen sportschoenen «auwiiuiuiiiiuiiiiiiiiiiimiiifflimfflnmnmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim Aardappelschillen Ritssluitingen ‘'XI IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIIIIIU ln- het POLA. Het vocht trekt vlekken mo- •S Teervlekken verwijdert men door da plek goed in te wrijven met een pakje van wijn steen -poeder en water, dit er een half uur tje op laten intrekken en nawasschen met warm water en seep. Kan het kleedlngst.uk niet met warm water gewasschen worden dan smeert men reuzel op de plek, daarna zeep en laat dit eenige uren liggen, daarna met water uitspoelen en zoo noodig met terpentijn na wrijven. In bangen nacht Houdt HIJ de wacht, Volbreng uw plicht 'En God zendt licht. in Vreugd en smart Omhoog het hart. Naar Ood gericht. Het eeuwig licht. Indien men wit linnen schoenen met een zachten borstel, die vochtig gemaakt wordt in een papje van rauwe stijfsel en water bestrijkt en ze laat drogen en men ze daar na afborstelt, zullen de schoenen er weer keurig wit uitzien. dit met een stevig tangetje weer recht ge- oogen worden. BU het aanbrengen van een ritssluiting aan een of ander voorwerp moet men zor gen. dat de reep niet te dicht langs de haakjes wordt opgestikt. Uw lot is hard? De vijand tart? Het wordt U zoet Door X hoogste Goed. DIE VROUW 1EM HAAR IHMSHOUDliMG De gewone brandnetel is voor velen een zeer onaanzienlijke plant, die Jammer ge noeg zoo spoedig mogelijk uitgetrokken wordt, indien hij te weelderig in de bloe mentuinen en parken groeit. Nog veel te weinig is bekend, dat de Jonge planten in het voorjaar een heerlijke groente geven, die op dezelfde manier kan worden toe bereid als spinazie en tevens het groote voordeel heeft rijk aan vitaminen te zijn en tevens uitstekend is voor het bloed. len van griezelige verhalen, wat helaas nog maar al te dikwijls gebeurt. Men moest het toch begrijpen, dat dit op de teere kinderziel een funesten invloed moet hebben; straf de kinderen als ze stout zijn, maar maak ze niet bang. Melk behoeft zelfs in bet warme Jaar getijde niet zuur te worden. Indien men ze kookt, zoodra men ze in huis krijgt, onder toevoeging van 1 lepel suiker per liter. enomen maten: bovenw. 66 ckt, leng te vanaf de schouders 55 cM. Benoo- dlgd: 65 cM. stof van 10 c.M. breed of 1 M. stof van 80 cJvf. breedte, 120 c.M. smal kant, 3 kleine knoopjes. Dit schortje maakt ge van gekleurd lin- geriekatoen, terwijl ge de armsgaatjes en het halsje afwerkt met een smal kantje. Ge kunt het ook maken van bedrukte ka toen of tobralco; dan is het aardiger het af te werken met dezelfde, effen stof. Ge teekent het patroontje op de aangegeven maten, waarna ge het op de vaste lijnen uitknipt. Wanneer ge stof hebt van 80 c.M. breedte, wordt het patroontje ook nog op den zijnaad doorgeknipt. Het rokje van het schortje moet 42 cAf. lang en 110 cM. br. geknipt worden, zoodat men er een flinken zoom in kan maken. Midden achter moet dan aan beide kanten zelfkant zijn. Het bovenstukje wordt met één c.M. naad uit geknipt. Hierna kunt ge midden achter aan belde kanten de 3 c.M. breede zoomen in maken voor de knoopen en knoopsgaatjes. Hierna verbindt ge de schoudemaadjes en zoo noodig de zij- en roknaadjes met een platten naad. Het kantje langs het arms gat wordt op den goeden kant langs gestikt en op den verkeerden kant plat gestikt, ter wijl het langs het halsje op dezelfde ma nier wordt langs gezet. Vervolgens legt ge de stukjes aan den voorkant onderaan 8 jentUneter over el kaar, rechts of links, t Rokje bovenaan wordt ingerimpeld, waarna ge X boven stukje inslaat en dit op het rokje stikt. De rafels aan den achterkant naait ge dan even om. De knoopsgaatjes maakt ge in de rechterhelft en wel op 1 cM., 8 cjd. en 10 C.M. vanaf den bovenkant, ter wijl ge links de knoopjes aanzet. DINY No. 1090 is een Jurkje voor meisjes van 5 tot 6 Jaar. heeft een bovenstuk van ef fen blauwe stof, waaraan een plooirokje gezet is van diagonaaistof. Het hoekig uit geknipte kraagje is er op gestikt. No. 1091. Deze jonge-melsjesjurk is van licht-roode wollen crêpe met wit vestje en witte manchetten. Het lijfje wordt in rui ten doorgestikt met dikke blauwe zijde, of. zoo wij bang zijn voor intrekken, met wol doorgestopt. Op het rokje worden Juist in de hoeken van de voorbaan een paar leuke puntige zakjes gestikt. Een blauwe leeren ceintuur versiert het geheel. aringsla. Op verzoek volgen hieronder een paar recbpten voor haringsla. Bij drie haringen neemt men een zelfde aantal zure appelen en hard ge kookte eieren. 1 flinke ui. ongeveer 10 kou de gekookte aardappelen, 1 kleine gekook te biet. 1 kropje sla, olie, azijn en peper en augurken en uitjes voor de garneering. Oude haringen moeten daags tevoren worden schoongemaakt en in water of melk geweekt worden; bij nieuwe harin gen is dat niet noodig. Ze worden enkel ontdaan van vellen en graten en In stukjes gesneden. De appelen worden geschild en in kleine stukjes verdeeld, evenals de aard appelen, de ui en de sla. Van' de biet be waart men eenige mooie schijfjes voor de garneering, de rest wdfrdt in kleine stukjes gesneden. Een van de eieren bewaart men voor garneering, de andere wordt eveneens in stukjes gesneden. Men mengt al deze Ingrediënten goed door elkaar met slaolie, azijn en peper naar smaak en laat het mengsel dan *n poosje staan. Vóór het opdienen schikt men alles kussenvormig op een schotel die men sier lijk garneert met schijfjes of partjes el, bletenschijfjes, augurken en uitjes. No. 1092. Ons Jongetje draagt een pakje van een wit en zwart ruitje, dat opzij gelijk met de aangezette ceintuur sluit. Er wordt een blousje onder gedragen met een rond kraagje en witten of zwarten strik. Om het leelijk worden uer handen bij X aardappelschillen te voorkomen, moet men de laatste een uur vooraf in water met 'n scheut azijn zetten. Zij laten zich hierdoor tevens gemakkelijk schillen. Haringsla me* mayonnaise. BIJ 6 harin gen gebruikt men 2 of 3 zure appelen. 6 hard gekookte eiereA, IK ons fijn gemaak te gekookte aardappelen. 1 gekookte biet, 1 of 2 uien, een lepeltje mosterd, 1 klein theelepeltje suiker, peper, olie en azijn naar smaak, 1 kropje sla en mayonnaise. De haringen worden al dan niet tevoren geweekt, op de gewone manier schoonge maakt. van vellen en graten ontdaan en in stukjes gesneden. Van de eieren en de biet bewaart men een gedeelte voor garneering. de rest wordt in kleine stukjes gesneden evenals de geschilde en geboorde appelen De uien worden fijn gesnipperd. Men roert alles dan goed door elkaar met suiker, pe per en zooveel slaolie en azijn als noodig is om er een samenhangend geheel van te maken. Dan drukt men dit stevig in een steenen vorm of kom, die men tevoren met koud water heeft omgespoeld. De sla wordt op de gewone wijze aange maakt en op een platten schotel geschikt. in spiritus of ammoniak, daarna met een schoonen zachten doek nawrijven. Is een spiegel vrij vuil, dap maakt men een papje van fijn krijt en spiritus en brengt dit met een lapje zeer dun op het glas; daarna met een schoonen doek, dien men herhaaldelijk uiislaat, na wrijven. Moeilijk te verwijderen vlekken verwijdert men met een lapje, gedrenkt in kamfer- spiritus, waarmede men stevig wrijft, ter wijl vliegenvuil het best verdwijnt met een lapje, waarop wat spiritus is gedruppeld. Vochtvlekken vereischen vakkundige be handeling; daarvoor is het in den regel noodig, dat de achterkant van het glas op nieuw bestreken wordt. Is slechts een en kel klein plekje aanwezig, dan wrijft men het glas ter plaatse af met een watje, ge drenkt in benzine, wrijft er een zéér dun laagje kleefstof over en plakt er. een klein stukje zilverpapier overheen. Aangebrand vleesch doet men met de jus in een schoone pan, nadat men de donker ste kanten eraf gesneden heeft en voegt er een weinig dubbel koolzuur-soda bij."waar door de onaangename smaak haast niet te proeven zal zijn. Een ritssluiting kan jaren lang gebruikt worden aan tasschen, blousen, jongens- kleeding enz., doch een eerste voorwaarde is. dat men bij het open of dicht trekken niet te veel kracht aanwendt, daar de tand jes, die in de sluiting grijpen, dan spoedig verbogen zijn. Is een tandje, niettegenstaande de ge nomen voorzorgen, toch verbogen, dan kan Daarop stort men de haringsla als *n pud ding, die men bedekt met mayonnaise en garneert met biet en ei. Men kan bovendien nog wat fijn gehakte peterselie of fijn ge snipperde augurkjes over de mayonnaise .heen strooien. ADRIANA KNUIST—POLLEPEL gen slechts met weinig sterke middelen uit gemaakt worden en liefst probeert men eerst b.v. aan den binnenkant van *n naad, of het geneesmiddel niet erger zal blijken te zijn dan de kwaal zelve. Zijn de dekens reeds gerulmen tijd ge bruikt, dan geve men ze aan een chemische fabric*; om ze vakkundig te laten reinigen. Is een donzen deken versleten, dan kan een handige huisvrouw deze zonder teveel moeite van een nieuw overtrek voorzien en ziet zij tegen het werk op, dan zijn hier voor adressen genoeg, die dit werk voor haar zullen overnemen. No. 1089 is een breteljurk, die voor kin deren nog steeds in de mode is. Deze is gemaakt van roode stof en wordt gedragen over een geruit blousje met smallen op- staanden col en groeten strik. 0 eptember de kinderen gaan naar school dus zij moeten teder weer een paar nieuwe Jurken hebben. Laten wij vooral stevig materiaal nemen voor onze kleuters, want al zijn ze nog zoo trotsch op hun nieuwe pakje, ze vergeten toch telkens er ook ’n beetje voorzichtig mee te zijn. Dus wij koopen eerst een goe de stof en een aardig patroon en beginnen dan b v. met no. 1083, dat *n pellerientje heeft, dat wordt onderbroken door 'n plas tron. versierd met 6 knodpen en lange mouwtjes met een wtjde ^manchet. Het rokje vertoont een paar diepe plooien en het ceintuurtje kunnen we nemen naar verkiezing. en normaal, gezond kind is niet bang, zoolang de opvoeders het niet bang maken. Vele ouders hebben de verkeerde gewoon te in de slaapkamer der kinderen een klein lichtje te laten branden, den heelen nacht door. Dat op zichzelf zou niet zoo erg zijn, wanneer maar niet de kans bestond, dat op een goeden dag dit lichtje niet wil branden, of uitwaait, ofwel dat het kind, met de ouders ergens logeerende, het lichtje, waar aan het gewend is, zou moeten missen. Dan zai het kind waarschijnlijk bang zijn in het donker, terwijl een kind dat altijd in donker geslapen heeft, juist door die duisternis een prettig gevoel van rust in zich zal krijgen. 'Vftn nature toch bestaat er geen vrees, die wordt alleen aangekweekt, wat vrijwel altijd onbewust geschiedt. Het is daarom aan te raden, voorzichtig te zijn met alles, wat het ontstaan van vrees ook maar eenigszlns zou kunnen be vorderen. Met den boeman, of den zwarten Pieter man dreigen, als de kinderen stout zijn, is al heel verkeerd, want de kinderen verbin den dan aan die wezens iets heel ergs, dat ze niet graag ondervinden waarvoor ze bang zijn dus. Een kind dat ziek geweest is en bittere drankjes heeft moeten slikken, of misschien een klein operatietje heeft ondergaan, met den dokter dreigen, die weer eens „zoo’n drankje” zal geven, weer eens „zal gaan snijden”, is al evenzeer geschikt om X kind bang te maken, bang voor den dokter, dit maal. Niet alleen dat dit slecht is voor X kind, het gevaar is niet denkbeeldig, dat het kind, wanneer het weer eens werkelijk ziek wordt, zóó bang is voor den dokter, dat het X on derzoek belemmert, mogelijk zelfs belet, ^door op alle mogelijke manieren den dok ter tegen te werken. Nog een manier om bij de kinderen vrees aan te kweeken is het voorlezen of vertel et is niet aan iedere huisvrouw be kend, dat het spiegelglas er buiten gewoon veel door lijdt, indien het te veel aan zonnestralen is blootgesteld en dat het glas zeer slecht tegen groote tem peratuurwisseling bestand is, doch dat het evenmin tegen vocht kan. In nieuwe woningen, waar het vocht nog niet geheel en al uit de muren geweken is, zal het meermalen voorkomen, dat het spie gelglas vochtige plekken gaat vertoonen en leelijke strepen. Dit euvel moet men liever trachten te voorkomen dan te genezen, want het laatste brengt altijd weer kosten met zich mee. Het voorkomen bestaat uit een zeer eenvoudig middel, n J. het aanbren gen van dikke schijfjes kurk tusschen den muur en den spiegel, dien men desnoods even met een dun nageltje vastzet, om het wegvallen te voorkomen, dan niet in den spiegel. Hetzelfde kan men ook toepassen bij schilderijen. Menige plaat werd door vocht reeds bedorven. Zooals dit bij alles het geval Is, heeft men bij spiegelglas ook zeer verschillende kwa liteiten. Kijkt men in verschillende spiegels, dan zal het beeld, dat weergegeven wordt, telkens anders zijn en wel min of meer flat teus naar gelang van de kwaliteit van het glas. Een ander middel om zich van de kwali teit te overtuigen is, het houden van een witten doek, b.v. een zakdoek, voor het glas. Wordt het spiegelbeeld geheel wit weerge geven, dan is het glas goed. Is dit echter niet het geval en is de weergave grauw, dan is het beter de keus tot een anderen spiegel te bepalen. Het schoonhouden van een spiegel laat nogal eens wat te wenschen over. Veelal wordt hieraan te weinig zorg besteed; men zeemt het glas met een natte spons en zeemt daarna af, terwijl men er geen aan dacht aan schenkt, dat het overtollige wa ter tusschen de naden aan de kanten komt, waardoor eveneens vochtplekken worden veroorzaakt. Het beste kan men spiegelglas met een schoonen doek afnemen en van tjjd tot tijd met een doek, die gedrenkt is Kristal behoudt zijn mooien glans, dien men het in soda of ook wel in zout water afwascht en daarna met een doekje afwrijft, dat in een papje van lauw water en krijt gedompeld is. Men laat dit opdrogen en wrijft daarna met een zachten doek af. -j- eerbewerking Is niet zoozeer *n moeilijk dan wel een serieus werkje. Men moet op de eerste plaats het goede mate riaal aanschaffen en kalm te werk gaan, volgens een vaste teeken|ng. Voor den boek omslag hebben we noodig bruin schapen leer, een scherp mes. een ijzeren liniaal, een zinken plaat, een lljnentrekker en me talen stempels voor de versiering, een gaat jes-tang en leerband. De gaatjes-tang Kunt U misschien wel leenen Ofschoon U met van den prijs behoeft te schrikken, wan neer U haar gelijk met de andere artikelen wilt aanschaffen. De metalen stempels koopt U speciaal om vakken te versieren met kleine figuurtjes en U kunt ze dan ook met verschillende versler-motieven ver krijgen. Het leer wordt "op het stuk zink gelegd en op maat gesneden met het scherpe mes, met behulp van de Ijzeren liniaal De maat is 50 x 22‘4 c.M. U neemt nu een stuk papier, juist zoo groot als het stuk leer, en maakt de teeke- ning erop, er nauwkeurig voor zorgende, dat langs de kanten 1 c.M. onbewerkt olijft en dat U 7 c.M. aan beide kanten eveeneens eveneens onbewerkt laat. (Zie teeke- ningi. Deze kanten worden later omge slagen én zijn bestemd! om de boekbanden in te laten rusten. U legt nu de teekenmg op het leer, precies 7 cjU- van beide zijkan ten, vastgezet met een paar dunne naalden of punaises, welke niet door het leer gesto ken worden. De heel kleine gaatjes, veroor zaakt door bet vastzetten met de fijne naalden, kunnen gemakkelijk met den na-, gel van den duim plat gedrukt worden. Men volgt nu alle rechte lijnen door er de ijze ren liniaal langs te leggen, en met den lij— nentrekker de lijnen over te trekken. Ronde, gebogen lijnen kunnen ook heel goed ge maakt wor4en. Daar bestaat dan speciaal gereedschap voor. Doch een strak ontwerp is altijd mooi en minder gewaagd voor een beginneling, daar zulk een ontwerp langs een liniaal getrokken kan worden. Wanneer U nu het papier weghaalt, zal de teekenlng flauw ingedrukt zijn. Alle lij nen moeten nu nogmaals stevig drukkend langs de ijzeren liniaal getrokken worden, doch alvorens dit te doen maakt men de betreffende deelen van het leer even nat. Wanneer U daarna de verschillende vakken gaat stempelen, maakt U ook deze eerst nat. U slaat vervolgens de 7 c.M. aan de oeide Kanten naar binnen om en knijpt dan met de tang gaatjes In het dubbele leer, en wel langs de beide lange kanten. Wilt U een vasten boekenlegger in uw boekomslag hebben, welke bovendien het voordeel heeft van niet weg te kunnen ra ken, dan snijdt U een reepje als onder staande teekening aangeeft: 4 cM. bij 20 cM. en legt dat 4 cM. van de middenvouw van den boekomslag, met den rechten kant van 4 C-M. gelijk met den bovenkant. Wan neer U de tang gebruikt, knipt U meteen de gaatjes door dit stukje en maakt het daarna met het leerband vast, beginnende bij den omgeslagen kant (zie teekeniggh De boekenlegger wordt reeds voor dien tijd bewerkt met een figuur en de onderkant is over een lengte van 4 cM. in reepjes ge knipt. U kunt den omslag houden in de ef fen kleur, doch men kan ook kleuren toe passen. Groote vakken kunnen b.v. oranje gekleurd worden, kleine vakken geel en groen. Dit doet U met speciale lederverf of lederbeits, in den handel verkrijgbaar. Het is dan ook aardiger, een oranje leeren riempje lanes den omtrek te werken. !t bezit van donzen dekens is natuur lijk de trots van een huisvrouw en geen wonder, want de mooie tinten der effen of gebloemde zijde geven 'n zeker cachet aan de slaapkamer. Indien men echter niet de noodige zorg aan deze dekens besteedt, zal de vreugde over dit bezit van korten duur zijp. Spoedig zullen zich dan dunne plekken en zelfs scheuren in de dunne zijde vertoonen. Om dit te voorkomen moet men donzen dekens niet, zooals veelal gebeurt, met een der onderdeelen van den stofzuiger reinigen, daar de kunstzijde, die zeer dun is. op den duur hiertegen niet bestand is. Evenmin mag men ze kloppen of uitslaan, doch moeten zij met een zachten doek of borstel afgeborsteld worden, waarbij de gestikte naden niet vergeten mógen worden. Eventueele Iedere huisvrouw zal zeker gaarne het be reide middagmaal, de koffietafel-gerech- ten, versnaperingen enz. zoo goed mogelijk op tafel brengen. Hiervoor is niet alléén noodig, dat zij alle voedingsmiddelen niet langer kookt, bakt of braadt dan hoogst noodig Is. doch te vens dat de opgegeven hoeveelheden in diverse gerechten precies worden opge volgd. Koken is inderdaad geen heksentoer, in- dien men de grondslagen kent, doch daar bij tevens de noodige zorg voor de toeberei ding in acht neemt. Iets teveel suiker, peper, zout, of wat dan ook, kan de spijzen evenmin smakelijk maken als te weinig der voorgeschreven hoeveelheden. Hetzelfde geldt ook voor soepen en sau sen wat b.v. de hoeveelheid van het bind middel betreft; in de meeste gevallen de bloem. Heeft de soep een dikte door teveel toe voeging van bloem, zoodat het meer op n saus gelijkt, dan is het aantrekkelijke er van af en wordt het gerecht veelal met te genzin gegeten. Hetzelfde geldt voor saus, die te weinig gebonden is en als een water achtige vloeistof wordt opgediend. Dit teveel of te weinig kan voorkomen worden door juist afmeten der vloeistoffen en accuraat wegen van droge ingrediënten. Menige ervaren huisvrouw zal wellicht denken: „Nu ja, ik voeg alles op oogenmaat bij!" Toch Is dit laatste lang niet altijd door te voeren en de litermaat met streep jes, die de dL. aangeven of de d.L.-maat zelf, alsmede de grammen-weger zijn wei nig kostbare artikelen. De aanschaffing is slechts voor éénmaal te doen en het prac- tisch nut ervan is buitengewoon groot. In geen keuken-uitrusting in een Jong gezin mogen deze twee artikelen dan ook ontbreken, want vooral voor de Jonge huis vrouw zijn zij onontbeerlijk. Het afmeten of wegen kost zóó weinig tijd, dat de geringe moeite ruimschoots be loond en de kans om een gerecht te be derven aanmerkelijk kleiner wordt. Zoolang beide gebruiksartikelen nog niet aanwezig zijn, zullen wij hier eenige over eenkomstige maten laten volgen. Een klein theekopje heeft 1 d-L. inhoud, wanneer melk, water, vruchtensap enz. gemeten worden. Een half fleschje~bessensap is pijn. 4 d.L. Een theekopje havermout is plan. 50 gr., rozijnen wegen plan. 80 gram, krenten 60 gram, gort 106 gram, rijst 100 gram. Een afgestreken lepel bloem weegt 8 gr., maïzena, suiker en griesmeel 12 S gr., poe der-chocolade 15 gr., boter en vet 20 gr. Twee volle eetlepels bloem wegen ruim 25 gram; ditzelfde geldt voor gemalen kof fie en poeder-suiker; terwijl één volle eet lepel suiker 25 gr. weegt. Wanneer men niet vloeibare ingrediënten meet, als boter, bloem, suiker, griesmeel, enz. kan men rekenen, dat een volle eet lepel overeenkomt met twee afgestreken eetlepels. Kleinere hulpmiddelen voor vloeistoffen zijn: 15 druppels is één zoutlepeltje; 4 zout- lepeltjes is één theelepel; 4 theelepels is één eetlepel. Nadrukkelijk geven wij hierbij aan, dat al deze maten slechts als hulpmiddel ge rekend mogen worden, daar het begrip van één afgestreken of vollen eetlepel bij di- veerse huisvrouwen toch nog wel bij na meten of wegen een verschil van enkele, grammen zAl opfeveren. De een heeft een ruime, de andere een zuinige hand en om dus alle onzekerheid op te heffen en de meeste kansen te be- ioopen op goed slagen bij de bereiding van eenvoudige zoowel als meer samengestelde gerechten, is meten en wegen met de hier voor bestemde maten en gewichten nood zakelijk. Hiermede toch hangt ten nauwstesa men het geheim van smakelijk koken. 0,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1933 | | pagina 12