October, maand van den hóe de champagne I Vermouth CORA 'll f‘l i ii De Bijenwolf wijn ONTSTAAT I t De triomf der druif Chineesche voetjes Even proeven! Bestrijdingsplannen DRUIVEN, WELKE NIET ZUUR ZIJN DE HOLEN DER BIJENWOLVEN Generaal Agent Drukte op de goudvel den te Rehoboth Hemelschrift met vroren rook De lotgevallen van het wyn- koopertgilde in vroeger dagen Een druivenplukker in een der Loosduinsche kassen Even proeven! JACOBUS BOELEN, AMSTERDAM. 3 Een intect, dat dit jaar groote schade aan de bijenteelt heeft berokkend Een zandafgraving bij Terlet, waar bijenwolven (inset) werden aangetroffen Constantino In Oporto, die de beroemde port- L die bet bet ge niet l>e oudste er* beste ksv<*||tclt. en haar vennoot Werlé'sette bet bedrijf voort. Na hem kwam bet bedrijf In handen van nog verschillende opvolgers tot het eindelijk bij de beschieting van de stad door de Dultschers In 1914 zwaar getroffen werd. Toch bleef de di rectie der champagnefirma zoolang mogelijk in Reims en moest zij gedwongen worden haar post te verlaten. Nu nog is het huls Clicquot een van de meest beroemde ter wereld. Het draagt nog altijd den naam van de weduwe, hoewel geen enkel familielid het bedrijf had overgenomen. De opvolger van madame Cllc- het moment, dat deze wijn begon te moussee- ren. Zoo ontdekte hjj dat dit mousseeren alleen bij dezen wijn voorkwam en dat daardoor de heldere kleur van den wijn behouden bleef. Kenners beweren, dat dit mousseeren en deze kleur onder meer te danken zijn aan de groote hoeveelheden kalk, die In den bodem van cham pagne te vinden fijn. De meeste wijngaarden in Champagne brengen roode druiven voort, enkele echter ook witte. Een mengsel van alle bergen veroorzaakt den bijzonderen smaak der cham pagne. Het is alleen 'aan de vaardigheid en den Trouwlustige Jongelieden in de provincla Hupeh zijn een beweging begonnen onder het motto „Trouw geen meisjes met samengebon den voeten". Tot dusver bleef de actie tegen de mismaking der voeten van de Chineesche vrouw beperkt tot de groote steden, doch de regeering en de civiele organisaties hebben thans een actie ge opend in het binnenland, in de hoop dat de vrouwen met de samengeperste misvormde voeten spoedig tot het verleden zullen behoo- ren. In Engeland, waar de reclame dooi hemel schrift niettegenstaande de hooge kosten veel vuldig wordt aangewend werd kortgeleden een methode bedacht, waarmee de letters inderdaad goedkooper in de lucht geschreven kunnen wor den. Het is daarvoor noodig, dat het vliegtuig op minstens zesduizend meter hoogte cirkelt, daar hiel1 's zomers en 's winters voortdurend een koude temperatuur van 20 tot 30 graden heerscht. Deze lage temperatuur doet den rook onmiddellijk bevriezen en verhoogt daardoor de uitwerking natuurlijk ten zeerste. Bovendien zijn op dergellJke hoogten gelijkmatige luchtstroo- mlngen, die mogelijk maken, dat de letters veel langer blijven staan. Tot nu toe werken de vliegtuigen op hoogten van 35004000 M. Deze hoogten zijn echter nog sterk aan den Invloed der warmtebeweglng van de lucht onderhevig. Zoo is het dikwijls voorgekomen, dat een letter, nauwelijks geschreven, reeds weder verwaaid was. De nieuwe methode heeft intusschen ster kere en snellere vliegtuigen noodig en een grootere beschutting der piloten tegen de koude. In eenlge minuten is soo'n wesp in den grond verdwenen. Zoodra de nestgang een 40 4 60 cjd. diep is, wordt het einde uitgehold tot de grootte van een duivenei. De wesp komt, na zich in die ruimte gekeerd te hebben, even met den kop buiten haar hol kijken en de lucht en de warmte daarvan controleeren. Is de temperatuur hoog genoeg dan gaat ze ter jacht. Maar als de temperatuur ook maar iets beneden de 15 gr. C. is, gaat ze naar binnen, krabt wat zand in de opening en sluit zich op. Bj) gunstig weer komt ze naar bulten, oriën teert zich eerst goed en gaat ter jacht. Zjj be zoekt de bloemen en als zich daarop een honingbij bevindt en in haar nabijheid komt, dan werpt ze zich daarop met een heftigheid, die verbluffend is. Met een vaardigheid, die ons verstomd doet staan, heeft ze de bij een steek toegebracht die haar verlamt. De steek wordt onder het lichaam in jjp omgeving van den eersten borstrlng of hals toegebracht. De bl) is geperaliseerd of verlamd; leeft dus nog wel maar mist het vermogen om nog iets te doen. wjjnen in den handel brengt. Ook deze portwijn heeft een Interessante"* geschiedenis, die ons echter te ver zou voeren. Fratelll Cora in Turijn telt waardig mee op de wereldmarkt van den wijn. Zjj is n.l. de fabrlcante van den Vermouth. Verder het huls Joh. Förster te Trier a. <L Mosel, maar ook hier moeten wij het bij een vermelding laten. In het Jubileumboek van de firma Jacobus Boelen wordt trouwens over al deze firma’s een en ander verteld en dit is voor den wijnproever waarlijk een interessante lectuur. Ons was net alleen te doen om onzen lezers enkele algemeens wetenswaardigheden over den wijn en de cham pagne voor te leggen, opdat zjj bjj het drinken van den edelen drank zich zouden herinneren, hoeveel zon en hoeveel llefdev 11e werkzaamhe den in den wjjn en de champagne fonkelen, die zij in goede en prettige oogenblikken ge nieten. Tengevolge van de stijging van den prijs van het goud heerscht er den laatsten tijd op de goudvelden te Rehoboth (Z.-Afr.) een le vendige drukte. Het aantal menschen, dat claims wil afpennen, neemt met den dag toe. Er zjjn reeds meer dan 700 claims afgepend, elk 200 bij 400 meter groot. De streek, welke is af gebakend, beslaat reeds een oppervlakte van bijna 50 vierkante kilometer. Ongeveer. 100 blanken en 300 kaffers zijn werkzaam op de goudvelden. Onder de bevolking heerscht een groote opgewondenheid. In sommige monsters, welke getoetst zijn, is goud gevonden, doch wat betreft de hoeveelheid kan nog niets met zeker heid worden gemeld. Wel meent men te mogen aannemen, dat het daar aanwezige erts ver bazend veel goud moet bevatten. Dan worden nog verschillende bijen verloren, die gestoken worden en tusschen het loot van planten vallen enz. De larf verblijft tot het volgend jaar Juli in den grond. Het aantal bijen dat in die stukken gronds zit waar zoon bijenwolven-kolonie zich ge vestigd heeft, beloopt in de duizenden. In een streek, waar ze flink gehuisvest zijn, kunnen ze de korven zoodanig van hun honlghaalsters berooven, dat van honig inzamelen geen sprake meer is. Tot nog toe zjjn geen directe vijanden van deze graafwesp bekend en zal er van bestrijden geen sprake zjjn, tenzij door haar levenswijze heel nauwkeurig na te gaan; op al haar doen en laten heel scherp te letten en dan eer» te beproeven haar den voet dwars te zetten. Er zjjn thans reeds plannen om voor 1934 in dien geest pogingen te wagen. gaat van hen. die zich jaren en Jaren houden met de ontwikkeling van den smaak, die in een verloop van soms jaren een bepaalde wijnsoort tot de verfijning weten op te voeren. De oude volkeren kenden reeds den hoe zou hun cultuur volledig hebben s|Jn zonder dezen nectar? In de talrijke blljfselen der Egyptische cultuur vinden De geschiedenis van de druif en den wjjn strekt zich uit over eeuwen. Steeds heeft de menschheld den wijn beschouwd als een der nobelste producten van de natuur, die boven dien door menschelljk vernuft en menscheljjken ■naak een bijzondere verfijndheid kan berei ken en voortdurend Kééft bereikt. Dit vernuft heeft het aantal soorten van wijnstokken opge voerd tot niet minder dan 135, die alle afhan kelijk zijn oa. van de grondgesteldheld en van de verschillende klimaten. Maar bovenal verkrijgt de wijn zijn zeer bijzondere nuances door de vakkundige behandeling, die hij onder bezig wijn twintig hoogste smask van den meester te danken, hoe de kwa- lltelt van een bepaalde soort uitvalt. Een wijnstok moet minstens vijf 4 zes jaar oud zjjn en een uitstekende verzorging hebben genoten, voor hij behoorlijke vruchten kan af werpen. Daarna stijgt de kwaliteit ieder jaar en met lederen oogst. Maar er is heel wat noodig om de wijnstokken in conditie te houden. Reeds in Februari begint de groote zorg. Dan worden de stokken gesnoeid en van den grond los ge maakt. Tegelijk worden zjj bewerkt tegen in secten en duizenden mannen en vrouwen vin den bjj deze werkzaamheden hun bestaan. Dit duurt tot einde September. Mn wordt net oogstfeest gevierd, het groote feest van het Jaar, waaraan de geheele bevolking deel neemt. In snelle vaart worden de trossen geplukt. Alle families nemen aan den pluk deel en sorteeren de goede en minder goede trossen. De volle manden worden op karren geladen die de drui ven in lange rijen naar de persen brengen in de groote inrichtingen, die men „Vendangoirs" noemt. Zij worden direct in de wijnpersen ge stort om te bevorderen, dat de druiven even frisch blijven als zij op de bergen waren. Reeds het gewicht van de groote massa drukt het sap uit de vruchten. Het loopt naar de kuipen. Slechts de wijnen, die van deze eerste persing komen, mogen als champagne bewerkt worden. Uit de kuipen wordt het sap in fusten getapt, die dan vervoerd worden naar de kelders der champagnehuizen, waar zij aan het gistings proces worden overgeleverd. De natuur vervult haar taak en laat het sap gisten, bruisen en koken. Als de gisting na verloop van tijd afge- loopen Is, is het druivensap geen sap meer maar.... wijn. Aanvankelijk is deze wjjn troe bel, doch door hem nog een poosje te laten liggen bewerkt men, dat hjj verheldert, hetgeen des te sneller geschiedt omdat de temperatuur in de kelders laag gehouden wordt. Dan is het moment gekomen, dat de chefs der champagne huizen komen proeven, hoe het met het product staat In het /qorjaar worden de wijnen in de flesschen overgebracht, met een kleine hoeveel heid zuivere rietsuiker vermengd, waarna de flesschen 'uchtdlcht worden gesloten en in on- deraardsche kelders bewaard. Dan doet weder om de natuur haar werk. De suiker en andere bestanddeelen gaan werken en veranderen het geheel in de ons zoo bekende champagne, het schuimende vocht. Jarenlang blijft nu de wijn in de kelders tot hjj z.g. rijp is geworden. Lang zamerhand echter is in de flesschen een be zinksel ontstaan, dat vei wjftad moet worden, welke werkzaamheid men „remuage" noemt Drie maanden lang worden de flesschen nu met den hals op houten rekken gezet en nu en dan even geschud door de flesschen,rond te draaien. Het bezinksel zakt omlaag en zet zich vast tegen de kurken. Daarna laat men het kunstmatig bevriezen. Dan doet men de kurken van de flesschen, waarna het bevroren bezinksel als êen klompje Ijs uit den hals spuit, die door een ar beider met een snelle beweging opnieuw gekurkt wordt Bjj sommige soorten die min of meer een zoeten smaak hebben, wordt eerst nog een Ulelne hoeveelheid likeur toegevoegd d w z. geen gewone likeur, maar" een oplossing van zuivere kandijsuiker en fijne champagne. Nu is de champagne voor den handel gereed. Het etiket wordt op de flesschen geplakt, de capsules gaan om den hals en de flesschen zien er uit zooals wU ze bjj feestelijke gelegenheden te bewonde ren krijgen. Nog andere firma's met een wereldnaam oe- halve Veuve Clicquot zouden we kunnen noe men b.v. de Socledade dos Vinhos do Porto De prooi steekt de tong Uit en de wolvin likt de honing af. Dit likken duurt soms wel 6 4 7 minuten. Is de hoeveelheid, die de bij heeft af te geven, niet voldoende, dan perst ze de bjj nog heel handig uit door haar lichaam zoo te krommen oat het eindpunt tegen het eind van de bij komt. Zoo drukt ze de inwendige orga nen tegen de honingmaag en perst langs dezen weg den laatsten druppel er uit. Waarschijnlijk heeft de bijenwolf veel van dergelijke bijen voor haar levensonderhoud noo dig en men noemt dergelijke bijen likbjjen. Voor elke* larf zijn dus ongeveer bijen ■j—x e laatste twee 4 drie jaren heeft een J insect, dat overigens in ons land niet algemeen bekend was, zich op zoodanige wijze vermeerderd, dat het thans groote schade beeft aangericht. Het Is de bijenwolf, die den wetenschappe- Hjken naam draagt van Phllanthus aplvorus Latr: en Phllanthus triangulum Pabr: hjj be hoort tot de graaf wespen en leeft uitsluitend van honingbijen, waaromde entomoloog Latrellle hem aplvorus of honlngbijenetend noemde. Maar de entomoloog Fabrlcius meende en dit terecht dat men dit niet aan het insect kon zien. De groote toename van dit insect heeft in 1933 aan de bijenteelt groote schade berokkend, al- -thans op de plaatsen waar de bijenwolf in groote hoeveelheden voorkomt. Ten einde een inzicht te geven in deze schade en hoe zich die voordoet, zal het noodig zjjn dat het doen en laten van deze roofwesp eens nagegaan wordt. Wanneer we ons in de maand Juli van den afgeloopen zomer begeven hadden naar een heiveld in de omgeving van He**ïfemperheide Terlet of Deelen, dan zouden we op de kale plaatsen, dus waar geen helde of iets anders groeit, gaatjes in den grond aangetroffen heb ben, waaruit als de zon flink warm scheen, wespen kwamen, die Ijverig af- en aanvlogen. Waren we begin Juli op zoo n plaats, dan zouden we getuigen kunnen zijn van het uit komen van de maagdelijke wespen, die een heel vermakelijk graafspel te zien gaven. De bijenwolf, die tot de groep der graafwespen be hoort. oefent zich of eraaft uit Jeugdigen over- quot en zjjn nakomelingen bewaarden echter haar naam tegelijk met de reputatie van haar producten. De uitvinder van de champagne ia een mon nik geweest en wel Dom Pérignon, een Bene dictijner pater, wiens driehonderd-jarige ge boortedag in het begin van dit jaar door de bewoners van het district Champagne met groeten luister is gévlerd. Deze monnik was aanvankelijk keldermeester in de abdij van Haut-Villiers. HU had tot taak de wijnen uit de streek Champagne te bottelen en deed dit op inslag. Het bezat in de Nieuwe Kerk een eigen altaar, waar lederen morgen voor de leden de H. Mis werd opgedragen. In de tweede helft der zestiende eeuw bestond het gilde uit onge veer 300 leden, doch na dien tfjd is de bloei van het gilde blijkbaar gaan tanen, als we dit concludeeren mogen uit het feit, dat het na dien tUd vrijwel niet meer wordt genoemd. Dit zal trouwens wel verband gehouden hebben met de reformatie, die den Roomschen eeredlenst afschafte. Als organisatie waren de wijnkoopers dus uit elkaar gevallen, maar nu en dan, als him belangen het noodig maakten, vereenlgden zij zich toch weer b.v. wanneer het ging om van de overheid bepaalde gunsten te verkrijgen, hetgeen os. geschiedde in 1590 en 1605 naar aanleiding van de hooge accijnzen. In 1621 werd door de overheid zelfs een eed ingesteld, die de wijnkoopers in verband met de accijn zen en de hetaling daarvan moesten afleggen. Dit gaf aanleiding tot wrijving tusschen de handelslleden en de magistraten, maar de actie der wijnkoopers wist toch te bewerken, dat de eed onder minder moeilijke omstandigheden kon worden aangelegd, 'n Nieuw gilde werd ge sticht in 1659 en opnieuw begon de strijd tegen den eed, die tenslotte werd afgeschaft, maar wederom brak enkele jaren later een twist uit os wegens knoeierijen, die asm het licht waren gekomen. Een van de schuldigen een zekere A. M. van Arssen moest het ontgelden. Zijn huis werd geplunderd en alle wijnvaten werden lek geslagen en leeggegoten. Er was trouwens in net heele land groote ontevredenheid over het al- geineene belastingstelsel. In 1748 sloeg het op roer over naar de hoofdstad en de eerste die het moest ontgelden was Arssen. Meer dan 32000 flesschen werden op straat leeggegoten en stukgeslagen en alle wijnvaten werden ver nield. Urenlang bleef men plunderen en drinken en het duurde enkele dagen voor men aan de ruwheden een einde kon maken. Een van de stichters van de hierboven ge noemde firma Boelen was asm het einde der 18de eeuw deken van het gilde, dat lederen Maandag bijeenkwam om te vergaderen in het gildehuis, dat gelegen was asm de Koestraat, waarvan het decoratieve poortje nog een der bezienswaardigheden van de hoofdstad is. Het wijnkoopersgilde heeft zich steeds ener giek verzet tegen de knoeierijen, niet alleen in den wijnhandel, maar ook in het product zelf. Zoo vermeerderden zich de lieden, die onder den naam „wjjn” allerlei vruchtensappen aan boden en daardoor de goede reputatie van den werkelijken wijn tekort deden. Vruchtenwijn en druivenwijn werden vaak dooreen gemengd voor namelijk om den accijns te ontduiken. Tegen woordig weet men voldoende zeker het verschil tusschen druivenwijn en vruchtenwijn, zoodat vergissingen thans Wel uitgesloten zjjn. al moet erkend worden, da. de goedkoope vruchtenwij nen asm den wijnhandel niet veel goed doen, o.a. omdat éfe vruchtendranken niet zoo zeer door de belastingen worden getroffen als de wijn. Een der beroemdste namen in de wereld van den wijn is die van madame Veuve Cllcquot- Ponsardln te Reims, het bekende champagne- huls en een der oudste firma's uit het cham pagnedistrict. Het huls werd gesticht in 1783 door den heer Clicquot, waarna zijn weduwe na zijn overlijden de zaken op den zelfden voet voortzette. Madame Clicquot overleed in 1886 noodig en zeker is het aantal llkbijen voor de wolvin zelf per dag grooter. Heeft de wolvin voor haar eigen onderhoud genoeg gegeten, dan vangt ze andere bijen die voor haar kroost zullen dienen op dezelfde manier en sleept deze in haar hot Hier worden deze tot een aantal van 3 tot 5 soms wel 6 stuks op den rug naast elkaar neer gelegd en daarop wordt een el gedeponeerd Hieruit komt na eenlge dagen een larf, die de nog levende maar ongevoelige bij in het borst stuk dringt en de daar aanwezige spiermassa verteert. De larve (made) spint zich na een 5 4 6-tal dagen reeds in en vormt daartoe een flesch- achtlge coon. Mama wesp verlaat het hol na dit zoo mogelijk met zand afgesloten te heb ben en gaat een nieuwe woning in de nabijheid graven, waar het spel der natuur zich her haalt. moed eenlge dagen lang „speelnesten”, nimmer diep zijn en verlaten worden. Na eenlge dagen komt de paring met veel kleinere mannetje en de ernst van leven der wespen treedt aan den dag. Nu zjj groote vaardigheid in het graven heeft verworven, wordt in een zeer korten tijd een 'gat gegraven ter dikte van een potlood. De grond wordt achterwaarts met pooten en achterlijf weggeschoven. Hieraan zjjn de neet- plaatsen op den vlakken grond direct te her kennen. wijn en kunnen over- wii herhaaldelijk den wijn afgebeeld als den voor- beeldigen drank Voor konlngen, overwinnaars en gasten. De Grieksche wijnen munten uit door een krachtigen smaak en alle volkeren, die aan de Middellandsche Zee woonden verbouw den reeds /ien wijn in de oude tijden. De Ro meinen vooral maakten duchtig gebruik van den wijn, te duchtig soms, als men de stelling verdedigt, dat de wijn te heerlijk is om niet te drinken maar ook te heerlijk om er misbruik van te maken. De Romeinsche soldaten brulkten dagelijks wijn In tegenstelling vele andere legers, waar de wjjn verboden was. omdat hjj al te gemakkelijk de tucht in het leger deed verslappen. De Galliërs betrokken hun wjjn tegen hooge prijzen van de Romeinen en leerden op den duur zelf wijnbergen aan te leggen. Dit heeft zelfs bijgedragen tot *t stich ten van vaste nederzettingen in Gallië. Frank rijk dankt dus den wijnstok aan Italië, maar •ok Spanje en Portugal, Ja zelfs Dultschland en voor een heel klein deel ook Nederland, daar 4 in de Nederlanden de wijncultuur in de nabij heid van Maastricht bloeide. Dat deze cultuur verloren ging, kunnen wij slechts betreuren. De omgeving van Maastricht lijkt den wijnlief hebber bijzonder geschikt voor den wijnbouw, zoowel door bet klimaat als door de grondge- ateldheid en de typische heuvels, die de stad wmgeven. Toen de wijnbouw eenmaal bloeide, ontstond natuurlijk spoedig de wijnhandel, die den wijnkooper deed ontstaan, welke den wjjn op kocht en behandelde tot hij op flesch kon, waarna hij verder werd verzorgd en verkocht. Dat deze verzorging van bet grootste belang is, weet iedere wijndrinker en dat deze alleen door een jarenlange ervaring en door vakkennis kan verkregen worden, is eveneens duidelijk. Hirr -valt niet te speculeeren, hier moeten Kennis en ■naak beslissen. Al kent Nederland geen wijnbouw meer, des te beter kennen wij den wijnhandel. In de middeleeuwen was de wijnhandel zelfs een zeer belangrijke tak van den algemtenen ande!, vooral in de hoofdstad. Reeds in 1303 en wel bjj het bezoek aan Amsterdam van Gwy van He negouwen, bisschop van Utrecht, werd van den wijn gebruik gemaakt. Bjj die gelegenheid schonk men reeds den eerewijn. En reeds in de vijftiende eeuw richtte men 'n wijnkoopersgilde op onder den naam „Romelnen-gilde". De juiste datum van de oprichting van dit gilde is niet bekend, maar in 1476 werd het reeds genoemd an in 1486 was bet al beroemd. Bij den intocht van den Roomsch-konlng Maximillasm in Amsterdam in 1486 werd hij ontvangen door een comité, waarin ook het wijnkoopersgilde vertegenwoordigd was, een be wijs dat de wijnkoopers meetelden in de samen leving. Zooals vele gilden lp de middeleeuwen, was ook bet Romelnen-gilde sterk godsdienstig van

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1933 | | pagina 9