H
ir
de Rotterdamsche diergaarde.
IJ
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
De brand op de Wereldtentoonstelling te Brussel. Hoe warm het was in
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
S-*
F
MH
y
Rfii
'V
r
I
I
voor 80.
N
z
I I
isis»
De Vrouw en
1
I
Verschillende gevraagde
recepten
haar huishouding J
iiiiiiniimniiiiiiiiiinifniiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiin
7 ie j I
iwl vl
h
DINSDAG 13 AUGUSTUS M3S
t
De brand
de Wereldten-
op
toonstelling te Brussel. Een
door
het
werd
vuur
aan-
gericht
■TL
Het Najaarscomplet
Hoe versieren wij onze
kussensloopen
DE STEEDS WISSELENDE MODE
19
Kt
z4>. Wv
i
j
b
w
w
staa
gren
rech
staai
-
fc
-
1 V
i?
O'o»
overzicht van de ruïne, welke
FOTOREPORTAGE I
1
F
■*èzi
H
PUD[iltJCFABRlLK^-7P<A^CRONJf<£N
erl
POLA
ETA TANGELDER
be-
3
A. EL—P.
i
Aardbeienlimonade. Een zeer fijne limo
nade verkrijgt men wanneer men 10 pond
aardbeien goed en vlug schoonmaakt
gedurende 24 uur laat staan In 2 2/3.
te'
lis
mi
de
nii
d<
In
kt
S.
vc
BI
Btuc
Brot
versl
culti
Na
K. F
1
▼ei
bo
1
da
ovi
te
dit
1
tua
1
nis
det
Kï
dal
JBI
W-
1
mei
vel
lijn
met
VOO
gen
11
red
Met
HU
iise<
H
beat
aan
H
doel
de i
en
Heb
vei
1
der
on<
zoo
is.
bep
mei
I
gin
stu
De
veler!
kan
kan 1
«elljk
•trail
breke
Vót
en ze
vaart
teven
gen,
gens
voorg
Hot
over
leven,
menst
en lei
een i
tot d«
huldlj
verke
Mer
de ob
Hik.
toepas
Mer
weten
de mt
die in
Plan t
eei
in
all
gel
VOl
I
in de schilderachtige omgeving van Giethoorn, waar de burgemeester van Albury, mr. Waugh met rijn echtgenoote
Maandag oen bezoek bracht, werd per punter een tochtje gemaakt
wA^i****»
Zeven beren en een leeuwin werden Maandagmiddag te Haarlem publiek verkocht, omdat de eige
naar zijn schulden niet betalen kon, Een typisch snapshot tijdens de verkooping
DE VAN OUDS BEKENDE
OVERHEERLIJKE
T»’ I*PER TABLET VANS PAKJES A5ch|
X..
Er U
dat is
UtUd i
heeft,
maakt!
misven
•eft nl
slechts
beecho
Het
«ich M
ren vei
thans
de rasi
•Ueenh
Hierboven eenige nieuwe modellen van moderne dameskleedingwaarbij een ge
makkelijk afknooobaar echoudermantettie owalt
ebt U wel eens opgemerkt met hoe
veel plelzier en voldoening U In uw
bed stapte, als dit met keurig ver
sierde sloopen en overslaglaken uitgerust
was; als bijv, om een bizondere reden uw
slaapkamer haar beste pakje aan had? Ik
tenminste kan er Intens van genieten. Ja,
of U nu al uw hoofd schudt, ik blijf er bij:
ik vind ‘t heerlijk In een smetteloos, sier
lijk gespreid bedje te stappen en daarom
besteed ik de allergrootste zorg aan de
uitrusting van m’n mandje. Waarom zon
ik ook niet?) Door den dag schep ik mij
toch ook een gezellige omgeving met kleed
jes en kussens, waarom zou Ik dan de an
dere helft van mijn leven verwaarloozen.
Mijn leuze is: Haal eruit wat eruit te halen
▼alt en daarom een heerlijke rust in mijn
versierde bed! En om U nu ook daarvan te
laten genieten, breng ik U zes verschillen
de wijzen om uw sloopen te versleren. Onze
eerste drie modellen vertoonen een afgè-
stikten rand en deze is dan met bekken, in
festonwerk uitgevoerd, versierd. Deze mo
dellen vragen wel een beetje meer stof,
daar de rand op zichzelf is. De grootte der
Johnny, de dikhuidige bewoner van den Rotterdamschen dierentuin, geniet van
een verlrissching op een warmen zomerschen dag
Bananenkoekjes. Men maakt hiervoor *n
stevig beslag als voor drie in de pan. De
bananen worden in schuine, niet te dunne
plakjes gesneden, In het beslag gedompeld
en In heet frituurvet of slaolie of in boter
gebakken.
Men kan deze koekjes met suiker
strooien en warm of koud eten.
Tomaten met eieren Is eveneens een ge
recht, dat er blzonder smakelijk uitziet.
Ook hiervoor hebben we een onderlaag van
aangemaakte sla noodig. Daarop plaatsen
we hard gekookte eieren, waarvan we aan
belde kanten *n kapje afsnijden, zoodat ze
goed blijven staan en van boven glad zijn.
Op elk el leggen we na het kapje van een
tomaat en daar bovenop spikkelen we
kleine hoopjes mayonaise.
De rest van de tomaten kunnen we weer
voor gevulde tomaten gebruiken.
Nu eieren, tomaten, sla en komkommers
goedkoop zijn, kunnen we daarvan volop
profiteeren door dergelijke gerechten klaar
te maken, die smakelijk en gezond zijn en
er aanlokkelijk uitzien.
Kapitein ter zee H. Ferwerda, com
mandant van het vliegkamp De Kooy,
die benoemd zal worden tot corn man-
dant der zeemacht in Ned.-lndiö
JA
r;-. -
ongeveer een half uur in een matig war
men oven.
Ook kan men het gerecht In een breede
pan op een zacht vuurtje laten gaar
worden.
Als de va can tie ten einde loopt, beginnen
we weer te denken aan een prettig toiletje
voor de komende najaarsdagen. Natuurlijk
is het complet of mantelpakje hiervoor het
meest geschikt. Het aardige geheel, dat wij
hier hebben geteekend, bestaat uit een ja
pon die we op *n mooien Septemberdag ook
nog uitstekend zonder jas kunnen dragen
en een driekwart mantel De japon heeft
een aangesneden bolero, waarvan de kraag
versierd Is met *n plisséstrook. Ook het
witte vestje heeft een pllssé-afwerking. Het
rokje Is, zooals de mode op ’t oogenblik nog
elscht, glad en vrij lang. De kraag en de
voorpanden van den mantel zijn van ge
streepte stof of van hetzelfde materiaal,
doorgestikt met zijde.
De mouwen zijn aan het schouderstuk
geknipt, wat een typisch effect maakt en
zeer In de mode is.
Het patroon is verkrijgbaar in de maten
42, 44 en 46. De benoodigde stof bedraagt
voor de japon 4 M. en voor den mantel
2.50 M.
evulde tomaten zonder vleesch. BIJ 8
f -j- middelmatig groote tomaten rekent
men t ons oud brood zonder korst.
1 uitje, 1 hard gekookt ei, 1 rauw el, 2 af
gestreken eetlepels boter, 1 Maggi’s bouil
lonblokje, 1% dX. water, peper, nootmus-
caat en zout.
Men wascht de tomaten, snijdt er 't bo
venste kapje af en holt ze voorzichtig uit.
Het brood laat men weeken in warm wa
ter, drukt het daarna goed uit en roert er
het rauwe el door, het zeer fijn gesnipper
de uitje, het fijn gewreven harde el, peper,
zout en noot. Men verdeelt dit mengsel in
8 gelijke deelen en vult hiermee de toma
ten. De tomaten worden nu in een vuur
vasten schotel gelegd. Het tomatenvleesch
wordt gezeefd en met het bouillonblokje,
dat men in het water heeft opgelost, bij
den schotel gevoegd. Men legt op elke to
maat een klontje boter en zet den schotel
Tomaten met komkommers gevuld. Voor
dit koude gerecht heeft men een weinig
mayonnaise noodig om de zeer dun en fijn
gesneden komkommer, die als vulsel moet
dienen, mee aan te mengen.
De tomaten worden gewasschen, we snij
den er het kapje af, hollen ze uit met *n
theelepeltje en bestrooien ze van binnen
met peper en zout. De tomaten worden
dan met de komkommer gevuld en op *n
schotel geplaatst, waarop we eerst ’n laag
sla hebben gelegd, die op de gewone ma
nier is aangemaakt.
en
water, waarin men 95 gram wijnsteenzuur
heeft opgelost. Dan schept men de aard
beien uit hef nat en laat ze door een doek
bij dit nat uitlekken. Men voegt daar dan
nog 9 pond suiker bfj, roert nu en dan tot
de suiker geheel is opgelost en doet de li
monade over in uitgezwavelde flesschen.
Deze limonade kan niet lang bewaard
worden. Het is een drank voor dezen zo
mer.
met wit mouline gebeuren. In het laatste
geval borduurt men het hartje van de
bloemen en de bladnerven ook wit. Het
applicatiewerk wordt langs den bovenkant
en halverwege den zijkant aangebracht. Bij
gebruik van twee sloopen voor een beo
moet U er om denken van de eene sloop
den zijkant rechts en van de andere den
zijkant links te versieren, zoodat bij t op
leggen van de kussens de versierde zijkan
ten den buitenkant vormen. Ook bij 't aan
brengen van monogrammen in hoeken
moet men hiermede rekening houden. Het
laatste model is met kant- en borduurmo-
tieven versierd en zoo’n combinatie kan X
soms zeer goed doen. Hier zijn de stukjes
kant zóó ingezet, dat in 't midden ruimte
blijft voor een bloem in Engelsch werk. Van
deze bloem loopen drie ranken naar be
neden met blaadjes en bloemen. Dit bor
duurwerk verdeelen wij in open en gevuld
werk en wel worden alle bloempjes open
en de blaadjes dicht, dus met den plat
steek gewerkt. Ook dit kan weer wit of ge
kleurd zijn. Zoo zijn er nog o, zooveel ma
nieren om onze sloopen te versieren. Een
wil ik nog even opnoemen: het open-
dradenwerk. Hiermede is onnoemelijk veel
te bereiken en ’t is toch maar heel eenvou
dig werk. Als U maar steeds voor oogen
houdt dat een enkel motief in handwerk
een mooier en rijker effect geeft dan de
duurste kant ep wat degelijkheid betreft
deze verre overtreft.
Ex-konlngln Amelia vm
Portugal vertoeft thans te
Evian
sloopen kan ik hier niet goed aangeven,
daar elk onzer wellicht andere maten in
haar kussens heeft. Ik reken 2 1/4 el voor
twee sloopen met rand voor flinke kussens.
Bij ons eerste model dan teekenen wij met
een muntstuk de bogen en festonneeren
deze dan met garen. Heel mooi wordt zulk
werk, als men de bogen eerst opvult. Een
enkel eenvoudig motief in Engelsch bor
duurwerk maakt onze sloop af.
No. 2 vertoont geen gelijke bogen doch
een golvende lijn, eveneens met den feston-
steek gewerkt. Op geregelde afstanden ko
men in den rand drie open gaatjes.
Het derde model is blzonder mooi. Hier
is het festonwerk in een Orlekschen rand
uitgevoerd, wat een apart cachet aan deze
sloop geeft. In ieder vakje komt een op
gevuld rondje en in de twee bovenhoeken
drie. Nu wil ik U nog even vertellen, dat,
als U heel zware stof voor uw sloopen kiest,
de rand enkel moet blijven, omdat anders
het werk veel te moeilijk wordt. In dit ge
val knipt U den achterkant van de sloop
zooveel minder als U uw rand wenscht,
8 tot 10 cM. aan lederen kant, legt een
smal zoompje en stikt dit juist op, daar
waar de rand ophoudt. Wilt U zeer mo
dem zijn, dan kunt U al deze festonran-
den ook in gekleurd uitvoeren, bijv,
rose, lichtblauw of licht lila. Voor een en
kel stel is het wel eens zeer mooi, maar
voor geregeld gebruik zou ik het minder
aanraden. Misschien is er wel een aan
staand moedertje onder onze lezeressen
dat haar bedlinnen voor de komende
groote gebeurtenis blzonder mooi wil heb
ben; nu, haar zou ik aanraden ons derde
model met den Griekschen rand en de
rondjes in het rose uit te voeren. Natuur
lijk moet er dan een bijpassend overslag
laken zijn. Hoe U dat kunt doen, heb ik
als eens eerder uitvoerig verteld; men
neemt hiervoor niet het heele laken, maar
alleen den overslag, die dan aan het kor
tere laken aangeknoopt wordt.
No. 4 van onze teekenlng is wel met rand
doch niet gefestonneerd; hier is deze enkel
afgestikt. De versiering bestaat hier uit
open rondjes, welke langs den geheelen
omtrek en zóó in den hoek gewerkt wor
den dat hier ruimte voor een monogram
blijft
Het volgende model vertoont applicatie
werk. Hier worden de bloemen uit rose
trlcollne of andere waschechte stof geknipt
en opgefestonneerd; evenzoo de bladeren.
Het festonneeren kan met rose doch ook
HÏII1IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1IIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII