H ir de Rotterdamsche diergaarde. IJ Zoekt gij betrouwbaar Personeel? De brand op de Wereldtentoonstelling te Brussel. Hoe warm het was in Plaats dan een „Omroeper” gezinnen S-* F MH y Rfii 'V r I I voor 80. N z I I isis» De Vrouw en 1 I Verschillende gevraagde recepten haar huishouding J iiiiiiniimniiiiiiiiiinifniiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiin 7 ie j I iwl vl h DINSDAG 13 AUGUSTUS M3S t De brand de Wereldten- op toonstelling te Brussel. Een door het werd vuur aan- gericht ■TL Het Najaarscomplet Hoe versieren wij onze kussensloopen DE STEEDS WISSELENDE MODE 19 Kt z4>. Wv i j b w w staa gren rech staai - fc - 1 V i? O'o» overzicht van de ruïne, welke FOTOREPORTAGE I 1 F ■*èzi H PUD[iltJCFABRlLK^-7P<A^CRONJf<£N erl POLA ETA TANGELDER be- 3 A. EL—P. i Aardbeienlimonade. Een zeer fijne limo nade verkrijgt men wanneer men 10 pond aardbeien goed en vlug schoonmaakt gedurende 24 uur laat staan In 2 2/3. te' lis mi de nii d< In kt S. vc BI Btuc Brot versl culti Na K. F 1 ▼ei bo 1 da ovi te dit 1 tua 1 nis det Kï dal JBI W- 1 mei vel lijn met VOO gen 11 red Met HU iise< H beat aan H doel de i en Heb vei 1 der on< zoo is. bep mei I gin stu De veler! kan kan 1 «elljk •trail breke Vót en ze vaart teven gen, gens voorg Hot over leven, menst en lei een i tot d« huldlj verke Mer de ob Hik. toepas Mer weten de mt die in Plan t eei in all gel VOl I in de schilderachtige omgeving van Giethoorn, waar de burgemeester van Albury, mr. Waugh met rijn echtgenoote Maandag oen bezoek bracht, werd per punter een tochtje gemaakt wA^i****» Zeven beren en een leeuwin werden Maandagmiddag te Haarlem publiek verkocht, omdat de eige naar zijn schulden niet betalen kon, Een typisch snapshot tijdens de verkooping DE VAN OUDS BEKENDE OVERHEERLIJKE T»’ I*PER TABLET VANS PAKJES A5ch| X.. Er U dat is UtUd i heeft, maakt! misven •eft nl slechts beecho Het «ich M ren vei thans de rasi •Ueenh Hierboven eenige nieuwe modellen van moderne dameskleedingwaarbij een ge makkelijk afknooobaar echoudermantettie owalt ebt U wel eens opgemerkt met hoe veel plelzier en voldoening U In uw bed stapte, als dit met keurig ver sierde sloopen en overslaglaken uitgerust was; als bijv, om een bizondere reden uw slaapkamer haar beste pakje aan had? Ik tenminste kan er Intens van genieten. Ja, of U nu al uw hoofd schudt, ik blijf er bij: ik vind ‘t heerlijk In een smetteloos, sier lijk gespreid bedje te stappen en daarom besteed ik de allergrootste zorg aan de uitrusting van m’n mandje. Waarom zon ik ook niet?) Door den dag schep ik mij toch ook een gezellige omgeving met kleed jes en kussens, waarom zou Ik dan de an dere helft van mijn leven verwaarloozen. Mijn leuze is: Haal eruit wat eruit te halen ▼alt en daarom een heerlijke rust in mijn versierde bed! En om U nu ook daarvan te laten genieten, breng ik U zes verschillen de wijzen om uw sloopen te versleren. Onze eerste drie modellen vertoonen een afgè- stikten rand en deze is dan met bekken, in festonwerk uitgevoerd, versierd. Deze mo dellen vragen wel een beetje meer stof, daar de rand op zichzelf is. De grootte der Johnny, de dikhuidige bewoner van den Rotterdamschen dierentuin, geniet van een verlrissching op een warmen zomerschen dag Bananenkoekjes. Men maakt hiervoor *n stevig beslag als voor drie in de pan. De bananen worden in schuine, niet te dunne plakjes gesneden, In het beslag gedompeld en In heet frituurvet of slaolie of in boter gebakken. Men kan deze koekjes met suiker strooien en warm of koud eten. Tomaten met eieren Is eveneens een ge recht, dat er blzonder smakelijk uitziet. Ook hiervoor hebben we een onderlaag van aangemaakte sla noodig. Daarop plaatsen we hard gekookte eieren, waarvan we aan belde kanten *n kapje afsnijden, zoodat ze goed blijven staan en van boven glad zijn. Op elk el leggen we na het kapje van een tomaat en daar bovenop spikkelen we kleine hoopjes mayonaise. De rest van de tomaten kunnen we weer voor gevulde tomaten gebruiken. Nu eieren, tomaten, sla en komkommers goedkoop zijn, kunnen we daarvan volop profiteeren door dergelijke gerechten klaar te maken, die smakelijk en gezond zijn en er aanlokkelijk uitzien. Kapitein ter zee H. Ferwerda, com mandant van het vliegkamp De Kooy, die benoemd zal worden tot corn man- dant der zeemacht in Ned.-lndiö JA r;-. - ongeveer een half uur in een matig war men oven. Ook kan men het gerecht In een breede pan op een zacht vuurtje laten gaar worden. Als de va can tie ten einde loopt, beginnen we weer te denken aan een prettig toiletje voor de komende najaarsdagen. Natuurlijk is het complet of mantelpakje hiervoor het meest geschikt. Het aardige geheel, dat wij hier hebben geteekend, bestaat uit een ja pon die we op *n mooien Septemberdag ook nog uitstekend zonder jas kunnen dragen en een driekwart mantel De japon heeft een aangesneden bolero, waarvan de kraag versierd Is met *n plisséstrook. Ook het witte vestje heeft een pllssé-afwerking. Het rokje Is, zooals de mode op ’t oogenblik nog elscht, glad en vrij lang. De kraag en de voorpanden van den mantel zijn van ge streepte stof of van hetzelfde materiaal, doorgestikt met zijde. De mouwen zijn aan het schouderstuk geknipt, wat een typisch effect maakt en zeer In de mode is. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 42, 44 en 46. De benoodigde stof bedraagt voor de japon 4 M. en voor den mantel 2.50 M. evulde tomaten zonder vleesch. BIJ 8 f -j- middelmatig groote tomaten rekent men t ons oud brood zonder korst. 1 uitje, 1 hard gekookt ei, 1 rauw el, 2 af gestreken eetlepels boter, 1 Maggi’s bouil lonblokje, 1% dX. water, peper, nootmus- caat en zout. Men wascht de tomaten, snijdt er 't bo venste kapje af en holt ze voorzichtig uit. Het brood laat men weeken in warm wa ter, drukt het daarna goed uit en roert er het rauwe el door, het zeer fijn gesnipper de uitje, het fijn gewreven harde el, peper, zout en noot. Men verdeelt dit mengsel in 8 gelijke deelen en vult hiermee de toma ten. De tomaten worden nu in een vuur vasten schotel gelegd. Het tomatenvleesch wordt gezeefd en met het bouillonblokje, dat men in het water heeft opgelost, bij den schotel gevoegd. Men legt op elke to maat een klontje boter en zet den schotel Tomaten met komkommers gevuld. Voor dit koude gerecht heeft men een weinig mayonnaise noodig om de zeer dun en fijn gesneden komkommer, die als vulsel moet dienen, mee aan te mengen. De tomaten worden gewasschen, we snij den er het kapje af, hollen ze uit met *n theelepeltje en bestrooien ze van binnen met peper en zout. De tomaten worden dan met de komkommer gevuld en op *n schotel geplaatst, waarop we eerst ’n laag sla hebben gelegd, die op de gewone ma nier is aangemaakt. en water, waarin men 95 gram wijnsteenzuur heeft opgelost. Dan schept men de aard beien uit hef nat en laat ze door een doek bij dit nat uitlekken. Men voegt daar dan nog 9 pond suiker bfj, roert nu en dan tot de suiker geheel is opgelost en doet de li monade over in uitgezwavelde flesschen. Deze limonade kan niet lang bewaard worden. Het is een drank voor dezen zo mer. met wit mouline gebeuren. In het laatste geval borduurt men het hartje van de bloemen en de bladnerven ook wit. Het applicatiewerk wordt langs den bovenkant en halverwege den zijkant aangebracht. Bij gebruik van twee sloopen voor een beo moet U er om denken van de eene sloop den zijkant rechts en van de andere den zijkant links te versieren, zoodat bij t op leggen van de kussens de versierde zijkan ten den buitenkant vormen. Ook bij 't aan brengen van monogrammen in hoeken moet men hiermede rekening houden. Het laatste model is met kant- en borduurmo- tieven versierd en zoo’n combinatie kan X soms zeer goed doen. Hier zijn de stukjes kant zóó ingezet, dat in 't midden ruimte blijft voor een bloem in Engelsch werk. Van deze bloem loopen drie ranken naar be neden met blaadjes en bloemen. Dit bor duurwerk verdeelen wij in open en gevuld werk en wel worden alle bloempjes open en de blaadjes dicht, dus met den plat steek gewerkt. Ook dit kan weer wit of ge kleurd zijn. Zoo zijn er nog o, zooveel ma nieren om onze sloopen te versieren. Een wil ik nog even opnoemen: het open- dradenwerk. Hiermede is onnoemelijk veel te bereiken en ’t is toch maar heel eenvou dig werk. Als U maar steeds voor oogen houdt dat een enkel motief in handwerk een mooier en rijker effect geeft dan de duurste kant ep wat degelijkheid betreft deze verre overtreft. Ex-konlngln Amelia vm Portugal vertoeft thans te Evian sloopen kan ik hier niet goed aangeven, daar elk onzer wellicht andere maten in haar kussens heeft. Ik reken 2 1/4 el voor twee sloopen met rand voor flinke kussens. Bij ons eerste model dan teekenen wij met een muntstuk de bogen en festonneeren deze dan met garen. Heel mooi wordt zulk werk, als men de bogen eerst opvult. Een enkel eenvoudig motief in Engelsch bor duurwerk maakt onze sloop af. No. 2 vertoont geen gelijke bogen doch een golvende lijn, eveneens met den feston- steek gewerkt. Op geregelde afstanden ko men in den rand drie open gaatjes. Het derde model is blzonder mooi. Hier is het festonwerk in een Orlekschen rand uitgevoerd, wat een apart cachet aan deze sloop geeft. In ieder vakje komt een op gevuld rondje en in de twee bovenhoeken drie. Nu wil ik U nog even vertellen, dat, als U heel zware stof voor uw sloopen kiest, de rand enkel moet blijven, omdat anders het werk veel te moeilijk wordt. In dit ge val knipt U den achterkant van de sloop zooveel minder als U uw rand wenscht, 8 tot 10 cM. aan lederen kant, legt een smal zoompje en stikt dit juist op, daar waar de rand ophoudt. Wilt U zeer mo dem zijn, dan kunt U al deze festonran- den ook in gekleurd uitvoeren, bijv, rose, lichtblauw of licht lila. Voor een en kel stel is het wel eens zeer mooi, maar voor geregeld gebruik zou ik het minder aanraden. Misschien is er wel een aan staand moedertje onder onze lezeressen dat haar bedlinnen voor de komende groote gebeurtenis blzonder mooi wil heb ben; nu, haar zou ik aanraden ons derde model met den Griekschen rand en de rondjes in het rose uit te voeren. Natuur lijk moet er dan een bijpassend overslag laken zijn. Hoe U dat kunt doen, heb ik als eens eerder uitvoerig verteld; men neemt hiervoor niet het heele laken, maar alleen den overslag, die dan aan het kor tere laken aangeknoopt wordt. No. 4 van onze teekenlng is wel met rand doch niet gefestonneerd; hier is deze enkel afgestikt. De versiering bestaat hier uit open rondjes, welke langs den geheelen omtrek en zóó in den hoek gewerkt wor den dat hier ruimte voor een monogram blijft Het volgende model vertoont applicatie werk. Hier worden de bloemen uit rose trlcollne of andere waschechte stof geknipt en opgefestonneerd; evenzoo de bladeren. Het festonneeren kan met rose doch ook HÏII1IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1IIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1935 | | pagina 4