li
I
M
J
.3»
I
i
A
rw.
M'r.'
■Lm
g®.
r
de Rembrandt-tentoonsteUing De „Kortenaer
van
en
n
De namiddag japon
CO
'i
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
„Van Ghent” naar Ned. Indië
Plaats dan een „Omroeper” I
gezinnen I
lm
voor 80.
De afbraak
4
bfc-
r
De Vrouw en haar huishouding
t
rijr.
'4
1
I
W
jwlw
w-
4
I f
I
r
l
1
i
Kleine wenken
Gehaakte bustehouder
De kamille
e
'EBP
Hoe bak ik cake en taart
zonder oven?
gfe
L,/ j l
„■s
|MM|
JTifTv
i AlVV
i /..J I i 'O
n
FOTOREPORTAGE
'i,
De Rembrj
1-tentoonsieMing in het
Rijksmuseum te
is gesloten.
De kostbare
worden b».
te worden teruggezonden
Vj
I
lï=l
C
OP VERZOEK
I
Wanneer U de ramen met een doek af
wrijft waarop een paar druppels petroleum
gesprenkeld zijn, zullen ze goed glanzend
worden, terwijl men geen last van vliegen
vuil meer heeft.
i
welks
En als
dat de
zelfs de
I
1
1
1
18
den
BU
zeilen
leum
Iw
Vj
De nieuwe houder van het
wereld-uurreord, Guiseppo
Olmo, na zijn nieuwe suc
cessen van Zondag in het
Velodrome d’Hiver te Parijs
gepakt om naar de pleats van
soorten
mannelijke
MMMmUIIUIIHIHIIHliHUiUHUIIIUIIIIIIHIHIIIIIlilHIHIlllllllllinilllllllllllllHIIIIIIIIIIIHIIIIllllllHIIIIIIHIIIIIIIHHIIIiniHIIHIItHtUIIIIII
E
S
iiiniiiiiiiffliiiimmiiniiHiiiiiiiiiinmiiiiiiimiiHmiunHHiiiinuuiiHiü
men
binnen even vasthecht
DORA
I
Hebt U op een houten tafelblad plekken
van heete borden of schalen? Een beetje
kamferolle zal ze moeten doen verdwijnen.
men boven op dan nog ’n paar figuren
spuiten en men garneert het geheel met
amandelsnippers of chocolade hagelslag
Amerikaansche spekkoek. Benoodigd:
1 ons petit beurre, /2. ons cacao, 225 gr.
basterdsuiker, 125 gr. Delfia en 1 groot ei.
Men wrijft suiker en cacao goed glad,
roert het ei erdoor en het gesmolten vet
tot alles een gelijke massa is geworden.
Een blikken trommeltje bekleedt men
van binnen met boterhammenpapier. Men
legt daarin eerst 'n laag petit-beurre, daar
na een laag chocolademengsel en zoo om
en om tot alles verbruikt is. De bovenste
laag moet uit de pap bestaan en met een
warm nat mes goed worden glad gestreken.
Men laat den koek staan tot den volgen
den dag, haalt hem dan, met 't papier, uit
’t trommeltje en verwijdert het papier.
A. K P.
4 De auto's van ver kaars-, overtreders*
worden te Berlijn voortaan gebrand
merkt met een geel kruis
Wanneer de zwarte kleur van eboniet
leelljk en een beetje bruin of groen wordt,
waach het dan met warm zeepwater om
eventueel vuil te verwijderen, laat drogen
en pas zwarte schoenverf toe. Wanneer die
goed droog te, opwrijven met meubelwas.
Wanneer uw loeren meubelwerk ge
schaafd, versleten of verkleurd te, schilder
de plek dan eerst bij met leder- of water
verf en wanneer die geheel droog te, be
strijk het dan met eiwit.
Flg. 350 geeft hiervan een aardig voor
beeld. Het ruime voorpand sluit mooi aan
bij de raglanmouw. De mouwen zijn naar
onderen met soutache bewerkt of met
kringen geborduurd. De rok heeft een in
gezette voorbaan. Op een dof ma roc win
Jurkje aal een groote strik van glimmende
zijde beeldig staan.
Een vuile rand in het bad zal gemakke
lijk verdwijnen met een zeepdoek, waarop
een paar druppels petroleum gesprenkeld
zijn.
Het patroon voor deze japon te verkrijg
baar In de maten 42, 44 46 en 48 Ook de
jongenseisjesjurk (flg. 380) beeft een lange
wijde mouw, die gerimpeld te aan het
schouderstuk, dat ook weer eenlge ruimte
om den hate vertoont. Een mooie clips en
een donkere ceintuur vormen de eenlge
versiering van dit eenvoudige toiletje.
Het patroon te te verkrijgen in de maten
M. 40 en 42.
In de werkplaatsen van „Werkspoor" te Amsterdam is een Diesel-electrische r locomottel gereed
gekomen, welke de 700ste locomotief to, welke door Werkspoor vervaardigd word. Gereed voor
den proefrit
Tin kan goed schoongemaakt worden
met witkalk en slaolie. Wanneer het zeer
vuil te, dan mengt er wat amonla door
heen. Het mengsel wordt goed opgewreven
en afgewreven met een stukje nieuw zeem
leer.
Hiermee komt men tot het midden van
den voorkant.
Voor den achterkant begint men nu te
haken, 2 meerderlngen verdet; men slaat
dus 2 van de 8 vakjes over en haakt 26
gaatjes van 1 stokje. 2 losse. In het geheel
haakt men 19 toeren, waarbij men aan 't
begin van den toer telkens 1 stokje over
slaat. Men houdt dan 8 gaatjes over.
Verder haakt men nu aldus: 5 losse bij
het omkeeren. Verder; 1 stokje op elk der
2 losse st., 1 gaatje overslaan, 3 stokjes In
het volgende gaatje.
Dezen toer herhaalt men ongeveer 20
keer, tot de helft van den bustehouder
wijd genoeg is. Dan haakt men 1 toer vaste
steken en 1 toer: 3 vaste st., 5 losse (voor
'n knoopsgat), 3 vaste enz. In het geheel
maakt men 3 knoopsgaten.
Tot slot haakt men nog 1 toer vaste st.
De tweede helft wordt eender gehaakt en
aan den voorkant met de eerste verbon
den. Aan den kant van den rug haakt men
1 toer vaste st. in plaats van den knoops-
gatentoer.
Voor de afwerking haakt men 2 toeren
langs den bovenkant.
Ie toer: 1 vaste st., 4 losse, 1 gaatje over
slaan, 1 vaste in het volgende, 4 losse enz.
2e toer: in elk boogje van 4 losse, 6 vaste
st. Langs den onderkant van den buste
houder haakt men 4 toeren.
Ie toer: 3 stokjes in elk gaatje.
2e toer; 1 stokje, 2 losse st., 2 stokjes
overslaan, 1 stokje enz.
3e toer: in elk gaatje: 1 stokje, 2 losse.
4e toer: 4 stokjes in elk gaatje.
Men naait dan de bretels aan en beves
tigt een lint aan den onderkant, dat
hier en daar van
voor de stevigheid.
Een Abessijntche krijger neemt te Harrar afscheid van zijn familieleden voor het vertrek
naar het front
D« twee torpedobootjagers „Kortenaer" ew „Ven Ghent" zijn Maandag uH
Nieuwediep vertrokken en hebben, de reis naar Ned. Indië aanvaard. De
„Kortenaer" vaart het zeegat uit
en haakt met perlé garen en 'n bij
passende haaknaald. Eerst worden
twee rondjes gehaakt, welke later
met elkaar verbonden worden.
Elk rtindje begint met 10 losse st., die
men tot een ringetje aaneen haakt. Daar
in haakt men 30 stokjes (3 losse rekent
men steeds voor het le stokje).
2e toer: op elk stokje haakt men 1 stok
je an telkens 1 losse st. tusschen 2 stokjes.
3e toer: 1 stokje op den lossen st., 2
losse, 1 stokje op het vorige stokje. Dit
haakt men 5 keer. In het 5e gaatje haakt
men: 1 stokje, 2 losse, 1 stokje in denzelf-
den st. Deze steken herhaalt men nu tel
kens, zoodat men in het geheel 6 meerde
rlngen krijgt.
Deze 3e toer herhaalt men nog 15 keer.
Men haakt telkens 2 losse st. tusschen 2
stokjes en boven elke vorige meerdering
meerdert men weer, door 1 stokje, 2 losse,
1 stokje bij elkaar te haken.
ISe toer: Men haakt 26 gaatjes, dan 5
losse st., omkeeren. Nu haakt men nog 6
heen en weergaande toeren, waarbij men
aan het begin en aan het einde van den
toer 2 stokjes overslaat, zoodat men nog
12 gaatjes overhoudt.
Men haakt dan 1 toer vaste st.. 3 vaste in
elk gaatje. Vervolgens haakt men 1 toer
gaatjes aldus: 7 losse st„ 1 gaatja over
slaan, 1 vaste.
hocolade-eake. Benoodigd: '/2 ons
f Madera-biscuits, lange vingers of
colombijntjes, 4 reepen chocolade,
1 eetlepel koffie-extraet of melk, 1 ons bo
ter, 1 ei, 3 lepels suiker.
De chocolade laat men met koffie-ex-
tract of melk boven den wasem smelten;
de boter maakt men week zonder dat ze
smelt.
Men klopt het ei glad met suiker en
roert daar, afwisselend, een lepel gesmol
ten chocolade en een lepel weeke boter
doorheen, tot alles samen een mooi ge
lijke dikke massa vorent.
De biscuits worden nu, in den vorm van
een cake op elkaargestapeld en met el
kaar verbonden door de chocolade-crème,
die men telkens er tusschen en erop strijkt.
Als men alle biscuits op deze wijze met
elkaar verbonden heeft, moet men nog vol
doende crème overhojiden om er de cake
rondom goed mee te bestrijken, zoodat er
van de biscuits niets meer te zien is. Met
een warm mes maakt men de massa overal
glad. Dan bestrooit men den bovenkant
en de zijkanten met chocolade-hagelslag
of met gehakte amandelen.
De cake moet ongeveer een dag blijven
staan vóór het gebruik, zoodat biscuits en
crème één geheel worden.
Taart of gebakjes. Men neemt hiervoor
dezelfde biscuits als voor de cake en maakt
*n „crème au beurre” om die biscuits aan
elkaar te plakken.
Voor de crème au beurre roert men bo
ter met het dubbele gewicht daarvan aan
poedersuiker tot het een zalfachtige massa
te geworden.' Deze massa geeft men dan 't
een of andere smaakje door er sterk koffie-
extsact doorheen te roeren, of vanille merg
of gesmolten chocolade.
Voor kleine taartjes neemt men drie bis
cuits, die men apart op 'n bordje legt en
met crème au beurre tot een geheel ver
bindt. Voor een taart stapelt men de bis
cuits op tot een vierkant, waarbij men tel
kens een laagje crème tusschen en op de
biscuits smeert, zoodat het een goed sa
menhangend geheel wordt.
Zoowel de kleine taartjes als de grootere
worden ten slotte aan bovenkant en zij
kanten geheel bedekt met een laagje
crème, zoodat er van de biscuits niets meer
te zien te. Van overgebleven crème kan
e kent zeker wel het plantje,
naam boven dit opstel prijkt?
je het niet kent, dan heb je misschien
wel eens genoten van het aftreksel zijner
gedroogde bloempjes, dat bij kouvatten als
kamillethee gedronken wordt om eens
lekker te kunnen transplreeren.
Voor de apotheek heeft de kamille dan
ook wel haar waarde: Ijverig worden de
bloempjes in den zomer door verschillende
menschen ingezameld en aan den apo
theker verkocht. Ook in Indië te die eigen
schap van de kamille wel bekend: ze wordt
daar op verschillende plaatsen met opzet
geteeld voor de apotheken. En de Javaan
benut het plantje zelfs nog meer dan wij
Hollanders. In de dorpjes, hoo^op het ge
bergte gelegen, waar de afwisseling tus
schen de nacht- en dagtemperatuur vrij
groot te en men dus licht blootstaat aan
kouvatten, doet men door de gewone thee
een handjevol kamillen om zoo te genieten
van de transpireerende werking dezer
plant.
Al heel vroeg was het bekend,
kamille deze eigenschap bezat,
oude Orieken en Romeinen wisten het. En
die wisten ook, dat er honderden planten
bestonden, die een of andere geneeskun
dige kracht hadden. En ze vervaardigden
platen en afbeeldingen dezer planten en
de doktoren wisten heel handig de be stand-
deelen, die deze kracht bezaten, uit deze
planten te halen en ze te gebruiken voor
de zieken. En vooral de kamille gebruikten
ze zeer veel!
Nu lets over de plant zelf! Ze behoort
tot de familie der samengesteldbloemlgen,
evenals de paardenbloem enz. De kleine,
dunne, gele dingetjes in het midden der
bloem en de witte randlintjes zijn n.l. alle
bloempjes op zichzelf, die alle samen de
samengestelde bloem vormen. Deze laatste
vormt een zoogenaamd bloemhoofdje.
De bloembodem, waarop dus al die en
kelvoudige bloempjes zijn ingeplant,
eerst vlak; maar weldra neemt die
vorm aan van een kom men zegt dan,
dat de plant een komvormlgen bloembo
dem heeft.
Het bloemhoofdje bevat twee
bloemen: de gele zijn de
bloempjes, die dus alleen maar meel
draden hebben en de witte straalbloemp-
jes zijn de vrouwelijke bloempjes, die al
leen maar stampertjes hebben. Daarin
ontwikkelen zich de vruchtjes, die natuur
lijk maar heel klein zijn.
Als je zoo’n kamllleplant ziet, dan be
merk je dadelijk, welke bloemen de oudste
en welke de jongste zijn. Bij de jonge
bloemen n.l. staan de witte straalbloemen
wijd uit en bij de oudere met hun gebogen
bloembodem staan de stijlbloempjes
eigenlijk niet, doch hangen naar beneden.
Zoo’n oude kamillebloem ziet er dan zóó
uit:
het dweilen van parketvloeren en
zullen ongeveer twee kopjes petro-
in *n Kleinen emmer heet water
uw grond prachtig houden.
II
1. Vruchtje. I- StVUeJchen
9. Doorgunedm bloemhoofdje
e nieuwe mode manifesteert zich
I 1 meestal in bet namiddagtoilet De
mantel stelt nu eenmaal altijd be
paalde eischen, vooral voor den winter
de kleur moet donker zijn, ’de mouw
lang, de kraag flink ópstaand. De avond
japon is steeds op de een of andere ma
nier gedecolleteerd en zeer lang, doch bij
het maken van de namiddagjapon kunnen
wij onze fantasie vrij spel laten Wij kun
nen ons ’n artistieke kleurencombinatie èn
een typische hateversiering veroorloven.
En, zooals meestal in de laatste jaren con
centreert zich de aandacht op de mou^,
De hoogopslaande pofmouwen hebben af^
gedaan. De wijde kimonomouw te daarvoor
tn de plaats gekomen.