li I M J .3» I i A rw. M'r.' ■Lm g®. r de Rembrandt-tentoonsteUing De „Kortenaer van en n De namiddag japon CO 'i Zoekt gij betrouwbaar Personeel? „Van Ghent” naar Ned. Indië Plaats dan een „Omroeper” I gezinnen I lm voor 80. De afbraak 4 bfc- r De Vrouw en haar huishouding t rijr. '4 1 I W jwlw w- 4 I f I r l 1 i Kleine wenken Gehaakte bustehouder De kamille e 'EBP Hoe bak ik cake en taart zonder oven? gfe L,/ j l „■s |MM| JTifTv i AlVV i /..J I i 'O n FOTOREPORTAGE 'i, De Rembrj 1-tentoonsieMing in het Rijksmuseum te is gesloten. De kostbare worden b». te worden teruggezonden Vj I lï=l C OP VERZOEK I Wanneer U de ramen met een doek af wrijft waarop een paar druppels petroleum gesprenkeld zijn, zullen ze goed glanzend worden, terwijl men geen last van vliegen vuil meer heeft. i welks En als dat de zelfs de I 1 1 1 18 den BU zeilen leum Iw Vj De nieuwe houder van het wereld-uurreord, Guiseppo Olmo, na zijn nieuwe suc cessen van Zondag in het Velodrome d’Hiver te Parijs gepakt om naar de pleats van soorten mannelijke MMMmUIIUIIHIHIIHliHUiUHUIIIUIIIIIIHIHIIIIIlilHIHIlllllllllinilllllllllllllHIIIIIIIIIIIHIIIIllllllHIIIIIIHIIIIIIIHHIIIiniHIIHIItHtUIIIIII E S iiiniiiiiiiffliiiimmiiniiHiiiiiiiiiinmiiiiiiimiiHmiunHHiiiinuuiiHiü men binnen even vasthecht DORA I Hebt U op een houten tafelblad plekken van heete borden of schalen? Een beetje kamferolle zal ze moeten doen verdwijnen. men boven op dan nog ’n paar figuren spuiten en men garneert het geheel met amandelsnippers of chocolade hagelslag Amerikaansche spekkoek. Benoodigd: 1 ons petit beurre, /2. ons cacao, 225 gr. basterdsuiker, 125 gr. Delfia en 1 groot ei. Men wrijft suiker en cacao goed glad, roert het ei erdoor en het gesmolten vet tot alles een gelijke massa is geworden. Een blikken trommeltje bekleedt men van binnen met boterhammenpapier. Men legt daarin eerst 'n laag petit-beurre, daar na een laag chocolademengsel en zoo om en om tot alles verbruikt is. De bovenste laag moet uit de pap bestaan en met een warm nat mes goed worden glad gestreken. Men laat den koek staan tot den volgen den dag, haalt hem dan, met 't papier, uit ’t trommeltje en verwijdert het papier. A. K P. 4 De auto's van ver kaars-, overtreders* worden te Berlijn voortaan gebrand merkt met een geel kruis Wanneer de zwarte kleur van eboniet leelljk en een beetje bruin of groen wordt, waach het dan met warm zeepwater om eventueel vuil te verwijderen, laat drogen en pas zwarte schoenverf toe. Wanneer die goed droog te, opwrijven met meubelwas. Wanneer uw loeren meubelwerk ge schaafd, versleten of verkleurd te, schilder de plek dan eerst bij met leder- of water verf en wanneer die geheel droog te, be strijk het dan met eiwit. Flg. 350 geeft hiervan een aardig voor beeld. Het ruime voorpand sluit mooi aan bij de raglanmouw. De mouwen zijn naar onderen met soutache bewerkt of met kringen geborduurd. De rok heeft een in gezette voorbaan. Op een dof ma roc win Jurkje aal een groote strik van glimmende zijde beeldig staan. Een vuile rand in het bad zal gemakke lijk verdwijnen met een zeepdoek, waarop een paar druppels petroleum gesprenkeld zijn. Het patroon voor deze japon te verkrijg baar In de maten 42, 44 46 en 48 Ook de jongenseisjesjurk (flg. 380) beeft een lange wijde mouw, die gerimpeld te aan het schouderstuk, dat ook weer eenlge ruimte om den hate vertoont. Een mooie clips en een donkere ceintuur vormen de eenlge versiering van dit eenvoudige toiletje. Het patroon te te verkrijgen in de maten M. 40 en 42. In de werkplaatsen van „Werkspoor" te Amsterdam is een Diesel-electrische r locomottel gereed gekomen, welke de 700ste locomotief to, welke door Werkspoor vervaardigd word. Gereed voor den proefrit Tin kan goed schoongemaakt worden met witkalk en slaolie. Wanneer het zeer vuil te, dan mengt er wat amonla door heen. Het mengsel wordt goed opgewreven en afgewreven met een stukje nieuw zeem leer. Hiermee komt men tot het midden van den voorkant. Voor den achterkant begint men nu te haken, 2 meerderlngen verdet; men slaat dus 2 van de 8 vakjes over en haakt 26 gaatjes van 1 stokje. 2 losse. In het geheel haakt men 19 toeren, waarbij men aan 't begin van den toer telkens 1 stokje over slaat. Men houdt dan 8 gaatjes over. Verder haakt men nu aldus: 5 losse bij het omkeeren. Verder; 1 stokje op elk der 2 losse st., 1 gaatje overslaan, 3 stokjes In het volgende gaatje. Dezen toer herhaalt men ongeveer 20 keer, tot de helft van den bustehouder wijd genoeg is. Dan haakt men 1 toer vaste steken en 1 toer: 3 vaste st., 5 losse (voor 'n knoopsgat), 3 vaste enz. In het geheel maakt men 3 knoopsgaten. Tot slot haakt men nog 1 toer vaste st. De tweede helft wordt eender gehaakt en aan den voorkant met de eerste verbon den. Aan den kant van den rug haakt men 1 toer vaste st. in plaats van den knoops- gatentoer. Voor de afwerking haakt men 2 toeren langs den bovenkant. Ie toer: 1 vaste st., 4 losse, 1 gaatje over slaan, 1 vaste in het volgende, 4 losse enz. 2e toer: in elk boogje van 4 losse, 6 vaste st. Langs den onderkant van den buste houder haakt men 4 toeren. Ie toer: 3 stokjes in elk gaatje. 2e toer; 1 stokje, 2 losse st., 2 stokjes overslaan, 1 stokje enz. 3e toer: in elk gaatje: 1 stokje, 2 losse. 4e toer: 4 stokjes in elk gaatje. Men naait dan de bretels aan en beves tigt een lint aan den onderkant, dat hier en daar van voor de stevigheid. Een Abessijntche krijger neemt te Harrar afscheid van zijn familieleden voor het vertrek naar het front D« twee torpedobootjagers „Kortenaer" ew „Ven Ghent" zijn Maandag uH Nieuwediep vertrokken en hebben, de reis naar Ned. Indië aanvaard. De „Kortenaer" vaart het zeegat uit en haakt met perlé garen en 'n bij passende haaknaald. Eerst worden twee rondjes gehaakt, welke later met elkaar verbonden worden. Elk rtindje begint met 10 losse st., die men tot een ringetje aaneen haakt. Daar in haakt men 30 stokjes (3 losse rekent men steeds voor het le stokje). 2e toer: op elk stokje haakt men 1 stok je an telkens 1 losse st. tusschen 2 stokjes. 3e toer: 1 stokje op den lossen st., 2 losse, 1 stokje op het vorige stokje. Dit haakt men 5 keer. In het 5e gaatje haakt men: 1 stokje, 2 losse, 1 stokje in denzelf- den st. Deze steken herhaalt men nu tel kens, zoodat men in het geheel 6 meerde rlngen krijgt. Deze 3e toer herhaalt men nog 15 keer. Men haakt telkens 2 losse st. tusschen 2 stokjes en boven elke vorige meerdering meerdert men weer, door 1 stokje, 2 losse, 1 stokje bij elkaar te haken. ISe toer: Men haakt 26 gaatjes, dan 5 losse st., omkeeren. Nu haakt men nog 6 heen en weergaande toeren, waarbij men aan het begin en aan het einde van den toer 2 stokjes overslaat, zoodat men nog 12 gaatjes overhoudt. Men haakt dan 1 toer vaste st.. 3 vaste in elk gaatje. Vervolgens haakt men 1 toer gaatjes aldus: 7 losse st„ 1 gaatja over slaan, 1 vaste. hocolade-eake. Benoodigd: '/2 ons f Madera-biscuits, lange vingers of colombijntjes, 4 reepen chocolade, 1 eetlepel koffie-extraet of melk, 1 ons bo ter, 1 ei, 3 lepels suiker. De chocolade laat men met koffie-ex- tract of melk boven den wasem smelten; de boter maakt men week zonder dat ze smelt. Men klopt het ei glad met suiker en roert daar, afwisselend, een lepel gesmol ten chocolade en een lepel weeke boter doorheen, tot alles samen een mooi ge lijke dikke massa vorent. De biscuits worden nu, in den vorm van een cake op elkaargestapeld en met el kaar verbonden door de chocolade-crème, die men telkens er tusschen en erop strijkt. Als men alle biscuits op deze wijze met elkaar verbonden heeft, moet men nog vol doende crème overhojiden om er de cake rondom goed mee te bestrijken, zoodat er van de biscuits niets meer te zien is. Met een warm mes maakt men de massa overal glad. Dan bestrooit men den bovenkant en de zijkanten met chocolade-hagelslag of met gehakte amandelen. De cake moet ongeveer een dag blijven staan vóór het gebruik, zoodat biscuits en crème één geheel worden. Taart of gebakjes. Men neemt hiervoor dezelfde biscuits als voor de cake en maakt *n „crème au beurre” om die biscuits aan elkaar te plakken. Voor de crème au beurre roert men bo ter met het dubbele gewicht daarvan aan poedersuiker tot het een zalfachtige massa te geworden.' Deze massa geeft men dan 't een of andere smaakje door er sterk koffie- extsact doorheen te roeren, of vanille merg of gesmolten chocolade. Voor kleine taartjes neemt men drie bis cuits, die men apart op 'n bordje legt en met crème au beurre tot een geheel ver bindt. Voor een taart stapelt men de bis cuits op tot een vierkant, waarbij men tel kens een laagje crème tusschen en op de biscuits smeert, zoodat het een goed sa menhangend geheel wordt. Zoowel de kleine taartjes als de grootere worden ten slotte aan bovenkant en zij kanten geheel bedekt met een laagje crème, zoodat er van de biscuits niets meer te zien te. Van overgebleven crème kan e kent zeker wel het plantje, naam boven dit opstel prijkt? je het niet kent, dan heb je misschien wel eens genoten van het aftreksel zijner gedroogde bloempjes, dat bij kouvatten als kamillethee gedronken wordt om eens lekker te kunnen transplreeren. Voor de apotheek heeft de kamille dan ook wel haar waarde: Ijverig worden de bloempjes in den zomer door verschillende menschen ingezameld en aan den apo theker verkocht. Ook in Indië te die eigen schap van de kamille wel bekend: ze wordt daar op verschillende plaatsen met opzet geteeld voor de apotheken. En de Javaan benut het plantje zelfs nog meer dan wij Hollanders. In de dorpjes, hoo^op het ge bergte gelegen, waar de afwisseling tus schen de nacht- en dagtemperatuur vrij groot te en men dus licht blootstaat aan kouvatten, doet men door de gewone thee een handjevol kamillen om zoo te genieten van de transpireerende werking dezer plant. Al heel vroeg was het bekend, kamille deze eigenschap bezat, oude Orieken en Romeinen wisten het. En die wisten ook, dat er honderden planten bestonden, die een of andere geneeskun dige kracht hadden. En ze vervaardigden platen en afbeeldingen dezer planten en de doktoren wisten heel handig de be stand- deelen, die deze kracht bezaten, uit deze planten te halen en ze te gebruiken voor de zieken. En vooral de kamille gebruikten ze zeer veel! Nu lets over de plant zelf! Ze behoort tot de familie der samengesteldbloemlgen, evenals de paardenbloem enz. De kleine, dunne, gele dingetjes in het midden der bloem en de witte randlintjes zijn n.l. alle bloempjes op zichzelf, die alle samen de samengestelde bloem vormen. Deze laatste vormt een zoogenaamd bloemhoofdje. De bloembodem, waarop dus al die en kelvoudige bloempjes zijn ingeplant, eerst vlak; maar weldra neemt die vorm aan van een kom men zegt dan, dat de plant een komvormlgen bloembo dem heeft. Het bloemhoofdje bevat twee bloemen: de gele zijn de bloempjes, die dus alleen maar meel draden hebben en de witte straalbloemp- jes zijn de vrouwelijke bloempjes, die al leen maar stampertjes hebben. Daarin ontwikkelen zich de vruchtjes, die natuur lijk maar heel klein zijn. Als je zoo’n kamllleplant ziet, dan be merk je dadelijk, welke bloemen de oudste en welke de jongste zijn. Bij de jonge bloemen n.l. staan de witte straalbloemen wijd uit en bij de oudere met hun gebogen bloembodem staan de stijlbloempjes eigenlijk niet, doch hangen naar beneden. Zoo’n oude kamillebloem ziet er dan zóó uit: het dweilen van parketvloeren en zullen ongeveer twee kopjes petro- in *n Kleinen emmer heet water uw grond prachtig houden. II 1. Vruchtje. I- StVUeJchen 9. Doorgunedm bloemhoofdje e nieuwe mode manifesteert zich I 1 meestal in bet namiddagtoilet De mantel stelt nu eenmaal altijd be paalde eischen, vooral voor den winter de kleur moet donker zijn, ’de mouw lang, de kraag flink ópstaand. De avond japon is steeds op de een of andere ma nier gedecolleteerd en zeer lang, doch bij het maken van de namiddagjapon kunnen wij onze fantasie vrij spel laten Wij kun nen ons ’n artistieke kleurencombinatie èn een typische hateversiering veroorloven. En, zooals meestal in de laatste jaren con centreert zich de aandacht op de mou^, De hoogopslaande pofmouwen hebben af^ gedaan. De wijde kimonomouw te daarvoor tn de plaats gekomen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1935 | | pagina 4