nog en haar Huishouding 1 ondkleeding Hoe de slaapkamer op te knappen DE VROUW ij gezinnen De aanvaring der spoorbrug bij Weesp: Opening van het Zweedsche Parlement te Stockholm. Zoekt gij betrouwbaar Personeel? Plaats dan een „Omroeper” voor 80. r I I 911 Gehaakt kinderoor set je Voor de jeugd Het allereerste recept *t Smakelijk verwerken van vleeschresten DINSDAG 14 JANUARI 1936 B L bezig met de bekisting der beide tribunes voor het storten van beton. Een kijkje op kzaatnheden POLI arms- DORA 4 t met den toet gev< tuig me< ont MM wor Ir. 1 stal nm der dat ong Al de I Fl Pleit gaat cont K.L baat kem wel best deze Bi we K.1 Ei süm voel Ir vaai opz die i nen etacl drul den eelfi M opti wee rapi het ape Imr een gier tuig op luik pra< bij grill reec van get» vliet V een en te i red tod ana haa well self, mat Ooi Bat tuit tax vlo. die diei ech win >ri aar gel< dat doe Een friesch binnenhuisje met costuums costuum onzer voorouders', welke Woensdag Ie de Ridderzaal te den Haag geopend wordt rolos acht berg opge Wjjt welk heid Dl de 1 en i heen men, van Bijei werk De schlj waai bead vóór De t in d bloei M en vrouw kan tal van huishoudelijke deugden bezitten en toch nog geen goede huisvrouw zijn, wanneer zij niet in staat is den huiselljken vrede te bevorderen. Een goede huisvrouw wenscht vrede, geen kwestie. Zij zorgt dat er geen onaangenaamheden, geen wrijving ontstaat tusschen de huisgenooten en dat kAn ze, als ze maar niet humeurig of vitterig Is. Is ze dat wél, dan kunnen alle andere huis houdelijke deugden die ze misschien daar bij bezit, geen zier goed doen. Alle recepten uit de beste kookboeken bij elkaar zljn^nlets waard, als de huis vrouw daarenboven niet het recept kent voor het bewaren van het geluk en den huiselljken vrede. hier, met kleine scheutjes, de vloeistof doorheen, tot het geheel een mooi gebon den saus Is, waarin men de poulet lang zaam aan de kook laat komem Men kan de gekookte macatonl in een krans om het vleesch heen leggen. Ook kan men een en ander in een vuurvast schoteltje arrangeeren en hier en daar *n klontje boter leggen, waarna men het in den over plaatst om er *n bruin korstje op te laten komen. Fan aZZe op deze bladzijde voorko mende genummerde modellen, die aan het mode-album „Winterweelde*' ontleend zijn kunnen bij het Patro nenkantoor „Panora", Nassaupletn 1, Haarlem, •patronen besteld worden tegen den prijs van SO ets. voor com plete, 35 ets .voor mantels en japon nen, en 20 ets. voor rokken, kleine avondjasjes en kinderkleeding. Voor toezending per post, ook bij bestel ling aan de agenten, 10 ets. extra. Vleesch in schelpen. Hiervoor kan men dezelfde farce gebruiken als voor croquetjes. Poulet met macaroni. Voor de poulet uit de soep van den vorigen dag maakt men een geurig sausje ongeveer liter voor 4 personen. Hiervoor rekent men een fijn gesnipperd uitje, 2y2 afgestreken lepel bo ter, 4 afgestreken lepels bloem en X A 1 theelepeltje Kerry. Voor den halven liter vloeistof kan men water met bouillon blokjes nemen of verdunde jus of half bouillon en half melk. Het fijn gesnipperde uitje wordt met de boter lichtgeel gefruit, de kerry erbij ge voegd en de bloem erdoor geroerd tot een gelijk lichtgeel mengsel. Dan roert men Vleeschpannekoek. Hiervoor kan men alle restjes van vleesch gebruiken, die men fijnhakt en waarvoor men *n sausje maakt van bloem, boter, verdunde jus, bouillon of melk en peper, zout, noot en gehakte peterselie. Voor 1 ons k 2 ons vleeschresten rekent men 1 theekopje vloeistof, *1 afgestreken lepel boter en 1% af gestreken lepel bloem. Men verwarmt boter en bloem en roert de vloeistof er langzamerhand bij tot het geheel een mooi gebonden saus Is. Hierbij voegt men het gehakte vleesch, maakt het geheel op smaak af met de krulden en houdt dit warm tot de pannekoek klaar is. Daarvoor rekent men 1 ons bloem, 1 el, *n tikje zout en 3 dJL. of 3 theekopjes melk en 1 afgestreken lepel boter voor het bak ken. Men bakt de helft van het beslag, aan één kant, doch door en door gaar en schuift den koek op een verwarmd bord. Dan bakt men ook de tweede helft van bet beslag aan één kant. Intusschen strijkt men de vleeschfarce uit op den ongebak ken kant van den eersten koek en legt de tweede met den ongebakken kant daar bovenop. Dezen vleeschpannekoek presenteert men in punten gesneden. •w-^ r is ons gevraagd eens een ideetje aan H te geven voor het gezellig Inrichten van een slaapkamer. We voldoen daar gaarne aan en geven hier drie voor beelden voor het hoofdmeubel uit elke slaapkamer, bet bed. Als dit er gezellig uitziet, dan zal de rest niet zooveel hoofd brekens kosten. En dat is al- heel eenvoudig te bereiken met een paar platen triplex, waarvan we zoogenaamde hoofdborden maken, iets wat heusch geen heksentoer is als we een man, een vader of een broer hebben, die een beetje handig Is. De eerste teekenlng toont u een bord van ongeveer 60 cM. hoogte met twee even hoo- ge, aan den voorkant afgeronde zij plankjes, rechthoekig op het achterbord aangebracht. Met lijm en schroeven worden deze plank jes aan het groote bord verbonden, waar na er nog een paar kwart-cirkelvormlge Hgplankjes in worden bevestigd. Dat niet te dun triplex gebruikt moet worden, zal wel niet extra gezegd behoeven te warden. estjes van vleesch en soepvleesch IV kunnen nog tot zeer smakelijke ge- rechten verwerkt worden. Van soep vleesch bijv, kan men croquetjes maken of vleeschschelpjes. Daar het vleesch door *t uitkoken natuurlijk veel van zijn geurig heid heeft verloren, moet dit tekort dan weer op de een of andere wijze worden aangevuld. Overschotjes van jus, fijn ge sneden ui, ’n beetje kerry, Maggi’s aroma, dit zijn daarvoor allemaal uitstekende hulpmiddelen. Croquetjes van soepvleesch. Het gejpalen vleesch wordt vermengd met peper, zout en noot. Heeft men geen overgeschoten jus en geen bouillon, dan kan men een of twee Maggl-blokjes in water oplossen, ofwel men neemt gedeeltelijk bouillon en gedeeltelijk melk. Nu braadt men eerst een fijn ge snipperd uitje, al dan niet met *n weinig kerry (meer of minder naar smaak) in bo ter lichtbruin en voegt daar wat bloem bij 112 eetlepels op ongeveer een half pond vleesch en laat die, steeds roerende, ook even bruin worden. Dan roert mea hier het vleesch doorheen en zoodra dit even is aan gebraden, roert men er, langzamerhand, zooveel vloeistof bij als het vleesch wil op nemen. Men maakt dan op smaak af met krul den en aroma, laat de massa koud worden en vormt er op de gewone wijze croquetjes van, die men paneert en in dampend beet frituurvet bruin en knappend bakt. Dr. I. C. Henkes, In leven huisdokter van wijlen Z. K. H. Prins Hendrik en van H. K. H. Prinses Juliana, is over laden op 64-jarlgen leeftijd Donker gebeitst, of In een bij de kamer passende kleur geschilderd, zal uw divan bed met dit achterstuk een goed geheel vormen. De tweede teekenlng laat een dergelijk achterstuk zien, maar dan tot op den grond doorgetrokken. Wilt u het bord ge heel tegen den wand hebben, zet dan rond om aan den achterkant een latje, ter dikte van de plint, natuurlijk beginnende boven de plint. De nerf van het hout moet verti kaal loopen, zoodat het geheel niet uit één plaat gemaakt zal kunnen worden; maak dan eerst het middenstuk en set er aan weerskanten een stukje aan, wat het ge makkelijkst gaat, door er een latje aan den achterkant tegen te lijmen. De hoek- plankjes dienen tevens als stevige verbin ding van het geheel; wilt u die verbinding anders maken, bijv, door In den hoek een balkje aan te brengen, dan kunnen die hoekplaatjes ook van glas gemaakt wórden. Het beste Is, die glasplaten te laten snij den; wilt u echter liever alles zelf doen, neem dan dubbeldik glas en slijp er met *n amarllsteen een facet aan. Het schuine kantje wordt dan dof, maar door dit met Engelsch rood en water te polijsten wordt het weer glad en glanzend. Beschikt u niet over een goede portie geduld, begint u dan maar liever niet met het slijpen en polijs ten, want gauw gaat het alles behalve. De bevestiging van de glazen plaatjes ge schiedt door tegen achter- en zijkant van het bord twee latjes te bevestigen, waar het glas juist tusschen past. Ook kunt u er consoletjes voor koopen. Tenslotte nog een model voor een Uts- jumeau, waarvoor maar heel weinig hout noodlg is. De twee 'divanbedden met een laag nachtkastje of een tafeltje er tusschen hebben ieder een hoofdbord, schuin oploo- pend tot den bovenkant van een boven het nachtkastje op den muur geschroefden spiegel. Het puntige idee kan nog versterkt worden door boven den spiegel een lampje aan te brengen met een driehoekig kapje. Ook kunt u de borden laten doorloopen tot op de plint, maar dat kost nogal veel hout en noodlg is bet niet. Voor al deze beschreven borden moet triplex van 10 mM. dik gebruikt worden; wilt u de kopsche kanten van het hout weg werken, dan kan dit het beste geschieden door ze zwart te maken met emall-lak. ANEMOON ■w j-xr de vastenavondpartijtjes en de eindbals van de dansclubs beginnen, moeten we nog zorgen een nieuwe avondjapon klaar te hebben. Ditmaal bepalen wij ons tot de bakvlsch- costumes, die toch altijd nog ’n beetje het midden houden tusschen kinder- en groote- menschenkleeding. Flg. 384 is gemaakt van marocaln ot soe pele zijde, daar bij tafzijde de pllsséestroo- ken al te veel zouden uitstaan, want zoo- als we zien heeft de jurk een grooten ge- pllsseerden kraag en stukken In den rok. Wij kunnen een klein pofmouwtje nemen, doch de japon zou ook zonder mouwen gedragen kunnen worden. We hebben S M. stof noodlg van 100 cM. breed, Flg. 387. Deze eenvoudige avondjurk kan van tafzijde gemaakt worden. In den groo ten ronden ultstaanden kraag zijn klok- stukken gezet, evenals in den overigens gladden rok. Er hoort een wijde mouw NJ en een ceintuurtje met strass-gesp. 4 M. sftof van 100 cK breed Is voldoen de. Patronen voor deze belde modellen zijn verkrijgbaar in de maten 40, 42 en 44. Het oprulmlngswerk na de aanvaring der spoorbrug over het Me< wedekanaal bij Weesp door oen rijnaak, waardoor de persleiding der Amsterdamsche gas fabrieken werd vernield en groote zendsteenbrokken van do landhootden der spoorbrug werden losgerukt et oude eenvoudige model is nog al tijd het meest geschikt voor onze kinderen, vanaf den tijd, dat ze be ginnen te loopen tot en met den school- plichtlgen leeftijd. Zoo’n zelf gehaakt corsetje van stevig katoen, kost maar heel weinig; het ia zeer sterk en het vraagt slechts weinig tijd. Juist omdat deze corsetlljfjes zoo sterk zijn, ma ken wij ze liefst een beetje lang; dan kun nen ze een heelen tijd mee, als we telkens wanneer dit noodlg Is, de knoopen voor de jarretels en voor het opknoopen van een proekje iets lager zetten. Dit corsetje wordt in de breedte gehaakt. We beginnen met ongeveer 60 losse steken en haken daarop 2 toeren vaste st. In den derden toer haken we de knoopsgaten voor de sluiting. Voor elk knoopsgat haken we 3 losse st. en slaan 3 vaste st. over. Na de knoopsgaten haken we nog 27 toeren vas te. Bij het omkeeren steeds 1 losse st. ha ken. Dan begint het armsgat. Aan het eind van den toer laat men daarvoor 4 st. over, haakt terug en laat in den daaropvolgen- den toer 3 st. over. Weer terug haken en nog eens 3 st. van den toer overlaten aan den kant van het armsgat. Men heeft dan 50 st. in den toer, haakt hierop 6 toeren en maakt er daar, bij *t armsgat, achtereen volgens 3, 3 en 4 st. bij, zoodat men weer 60 steken in den toer krijgt. Als men hier op nu nog 23 toeren vaste st. haakt is men precies op de helft. De andere helft van *t lijfje wordt geheel op dezelfde manier ge haakt. Alleen komen hier geen knoops gaten. Voor de schoujierbaridjes rekent men 9 st. voor de breecKe. Ook deze worden met vaste steken gehaakt en zoo lang genomen als men noodlg acht. Zijn de schouder- bandjes klaar, dan worden ze aangenaaid, waarna men de halsopening en de gaten met een plcootje afwerkt. Bij het aanzetten van de knoopen naait men, voor de stevigheid, een bandje aan den achterkant van het corsetje. FOTOREPORTAGE K o l W I' is

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 4