nog
en haar Huishouding
1
ondkleeding
Hoe de slaapkamer
op te knappen
DE VROUW ij
gezinnen
De aanvaring der spoorbrug bij Weesp: Opening van het Zweedsche Parlement te Stockholm.
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
r
I
I
911
Gehaakt kinderoor set je
Voor de jeugd
Het allereerste recept
*t Smakelijk verwerken
van vleeschresten
DINSDAG 14 JANUARI 1936
B
L
bezig met de bekisting der beide tribunes voor het storten van beton. Een kijkje op
kzaatnheden
POLI
arms-
DORA
4
t
met
den
toet
gev<
tuig
me<
ont
MM
wor
Ir. 1
stal
nm
der
dat
ong
Al
de I
Fl
Pleit
gaat
cont
K.L
baat
kem
wel
best
deze
Bi
we
K.1
Ei
süm
voel
Ir
vaai
opz
die i
nen
etacl
drul
den
eelfi
M
opti
wee
rapi
het
ape
Imr
een
gier
tuig
op
luik
pra<
bij
grill
reec
van
get»
vliet
V
een
en
te i
red
tod
ana
haa
well
self,
mat
Ooi
Bat
tuit
tax
vlo.
die
diei
ech
win
>ri
aar
gel<
dat
doe
Een friesch binnenhuisje met costuums
costuum onzer voorouders', welke Woensdag Ie de Ridderzaal te den Haag geopend wordt
rolos
acht
berg
opge
Wjjt
welk
heid
Dl
de 1
en i
heen
men,
van
Bijei
werk
De
schlj
waai
bead
vóór
De t
in d
bloei
M
en vrouw kan tal van huishoudelijke
deugden bezitten en toch nog geen
goede huisvrouw zijn, wanneer zij
niet in staat is den huiselljken vrede te
bevorderen. Een goede huisvrouw wenscht
vrede, geen kwestie. Zij zorgt dat er geen
onaangenaamheden, geen wrijving ontstaat
tusschen de huisgenooten en dat kAn ze,
als ze maar niet humeurig of vitterig Is. Is
ze dat wél, dan kunnen alle andere huis
houdelijke deugden die ze misschien daar
bij bezit, geen zier goed doen.
Alle recepten uit de beste kookboeken
bij elkaar zljn^nlets waard, als de huis
vrouw daarenboven niet het recept kent
voor het bewaren van het geluk en den
huiselljken vrede.
hier, met kleine scheutjes, de vloeistof
doorheen, tot het geheel een mooi gebon
den saus Is, waarin men de poulet lang
zaam aan de kook laat komem
Men kan de gekookte macatonl in een
krans om het vleesch heen leggen. Ook
kan men een en ander in een vuurvast
schoteltje arrangeeren en hier en daar *n
klontje boter leggen, waarna men het in
den over plaatst om er *n bruin korstje op
te laten komen.
Fan aZZe op deze bladzijde voorko
mende genummerde modellen, die
aan het mode-album „Winterweelde*'
ontleend zijn kunnen bij het Patro
nenkantoor „Panora", Nassaupletn 1,
Haarlem, •patronen besteld worden
tegen den prijs van SO ets. voor com
plete, 35 ets .voor mantels en japon
nen, en 20 ets. voor rokken, kleine
avondjasjes en kinderkleeding. Voor
toezending per post, ook bij bestel
ling aan de agenten, 10 ets. extra.
Vleesch in schelpen. Hiervoor kan men
dezelfde farce gebruiken als voor croquetjes.
Poulet met macaroni. Voor de poulet uit
de soep van den vorigen dag maakt men
een geurig sausje ongeveer liter voor
4 personen. Hiervoor rekent men een fijn
gesnipperd uitje, 2y2 afgestreken lepel bo
ter, 4 afgestreken lepels bloem en X A 1
theelepeltje Kerry. Voor den halven liter
vloeistof kan men water met bouillon
blokjes nemen of verdunde jus of half
bouillon en half melk.
Het fijn gesnipperde uitje wordt met de
boter lichtgeel gefruit, de kerry erbij ge
voegd en de bloem erdoor geroerd tot een
gelijk lichtgeel mengsel. Dan roert men
Vleeschpannekoek. Hiervoor kan men
alle restjes van vleesch gebruiken, die men
fijnhakt en waarvoor men *n sausje maakt
van bloem, boter, verdunde jus, bouillon
of melk en peper, zout, noot en gehakte
peterselie.
Voor 1 ons k 2 ons vleeschresten rekent
men 1 theekopje vloeistof, *1 afgestreken
lepel boter en 1% af gestreken lepel bloem.
Men verwarmt boter en bloem en roert
de vloeistof er langzamerhand bij tot het
geheel een mooi gebonden saus Is. Hierbij
voegt men het gehakte vleesch, maakt het
geheel op smaak af met de krulden en
houdt dit warm tot de pannekoek klaar is.
Daarvoor rekent men 1 ons bloem, 1 el,
*n tikje zout en 3 dJL. of 3 theekopjes melk
en 1 afgestreken lepel boter voor het bak
ken.
Men bakt de helft van het beslag, aan
één kant, doch door en door gaar en
schuift den koek op een verwarmd bord.
Dan bakt men ook de tweede helft van bet
beslag aan één kant. Intusschen strijkt
men de vleeschfarce uit op den ongebak
ken kant van den eersten koek en legt de
tweede met den ongebakken kant daar
bovenop.
Dezen vleeschpannekoek presenteert men
in punten gesneden.
•w-^ r is ons gevraagd eens een ideetje aan
H te geven voor het gezellig Inrichten
van een slaapkamer. We voldoen
daar gaarne aan en geven hier drie voor
beelden voor het hoofdmeubel uit elke
slaapkamer, bet bed. Als dit er gezellig
uitziet, dan zal de rest niet zooveel hoofd
brekens kosten.
En dat is al- heel eenvoudig te bereiken
met een paar platen triplex, waarvan we
zoogenaamde hoofdborden maken, iets wat
heusch geen heksentoer is als we een man,
een vader of een broer hebben, die een
beetje handig Is.
De eerste teekenlng toont u een bord van
ongeveer 60 cM. hoogte met twee even hoo-
ge, aan den voorkant afgeronde zij plankjes,
rechthoekig op het achterbord aangebracht.
Met lijm en schroeven worden deze plank
jes aan het groote bord verbonden, waar
na er nog een paar kwart-cirkelvormlge
Hgplankjes in worden bevestigd. Dat niet
te dun triplex gebruikt moet worden, zal
wel niet extra gezegd behoeven te warden.
estjes van vleesch en soepvleesch
IV kunnen nog tot zeer smakelijke ge-
rechten verwerkt worden. Van soep
vleesch bijv, kan men croquetjes maken of
vleeschschelpjes. Daar het vleesch door *t
uitkoken natuurlijk veel van zijn geurig
heid heeft verloren, moet dit tekort dan
weer op de een of andere wijze worden
aangevuld. Overschotjes van jus, fijn ge
sneden ui, ’n beetje kerry, Maggi’s aroma,
dit zijn daarvoor allemaal uitstekende
hulpmiddelen.
Croquetjes van soepvleesch. Het gejpalen
vleesch wordt vermengd met peper, zout en
noot. Heeft men geen overgeschoten jus en
geen bouillon, dan kan men een of twee
Maggl-blokjes in water oplossen, ofwel men
neemt gedeeltelijk bouillon en gedeeltelijk
melk. Nu braadt men eerst een fijn ge
snipperd uitje, al dan niet met *n weinig
kerry (meer of minder naar smaak) in bo
ter lichtbruin en voegt daar wat bloem bij
112 eetlepels op ongeveer een half pond
vleesch en laat die, steeds roerende, ook
even bruin worden. Dan roert mea hier het
vleesch doorheen en zoodra dit even is aan
gebraden, roert men er, langzamerhand,
zooveel vloeistof bij als het vleesch wil op
nemen.
Men maakt dan op smaak af met krul
den en aroma, laat de massa koud worden
en vormt er op de gewone wijze croquetjes
van, die men paneert en in dampend beet
frituurvet bruin en knappend bakt.
Dr. I. C. Henkes, In leven huisdokter
van wijlen Z. K. H. Prins Hendrik en
van H. K. H. Prinses Juliana, is over
laden op 64-jarlgen leeftijd
Donker gebeitst, of In een bij de kamer
passende kleur geschilderd, zal uw divan
bed met dit achterstuk een goed geheel
vormen.
De tweede teekenlng laat een dergelijk
achterstuk zien, maar dan tot op den
grond doorgetrokken. Wilt u het bord ge
heel tegen den wand hebben, zet dan rond
om aan den achterkant een latje, ter dikte
van de plint, natuurlijk beginnende boven
de plint. De nerf van het hout moet verti
kaal loopen, zoodat het geheel niet uit één
plaat gemaakt zal kunnen worden; maak
dan eerst het middenstuk en set er aan
weerskanten een stukje aan, wat het ge
makkelijkst gaat, door er een latje aan
den achterkant tegen te lijmen. De hoek-
plankjes dienen tevens als stevige verbin
ding van het geheel; wilt u die verbinding
anders maken, bijv, door In den hoek een
balkje aan te brengen, dan kunnen die
hoekplaatjes ook van glas gemaakt wórden.
Het beste Is, die glasplaten te laten snij
den; wilt u echter liever alles zelf doen,
neem dan dubbeldik glas en slijp er met *n
amarllsteen een facet aan. Het schuine
kantje wordt dan dof, maar door dit met
Engelsch rood en water te polijsten wordt
het weer glad en glanzend. Beschikt u niet
over een goede portie geduld, begint u dan
maar liever niet met het slijpen en polijs
ten, want gauw gaat het alles behalve. De
bevestiging van de glazen plaatjes ge
schiedt door tegen achter- en zijkant van
het bord twee latjes te bevestigen, waar
het glas juist tusschen past. Ook kunt u
er consoletjes voor koopen.
Tenslotte nog een model voor een Uts-
jumeau, waarvoor maar heel weinig hout
noodlg is. De twee 'divanbedden met een
laag nachtkastje of een tafeltje er tusschen
hebben ieder een hoofdbord, schuin oploo-
pend tot den bovenkant van een boven het
nachtkastje op den muur geschroefden
spiegel. Het puntige idee kan nog versterkt
worden door boven den spiegel een lampje
aan te brengen met een driehoekig kapje.
Ook kunt u de borden laten doorloopen tot
op de plint, maar dat kost nogal veel hout
en noodlg is bet niet.
Voor al deze beschreven borden moet
triplex van 10 mM. dik gebruikt worden;
wilt u de kopsche kanten van het hout weg
werken, dan kan dit het beste geschieden
door ze zwart te maken met emall-lak.
ANEMOON
■w j-xr de vastenavondpartijtjes en de
eindbals van de dansclubs beginnen,
moeten we nog zorgen een nieuwe
avondjapon klaar te hebben.
Ditmaal bepalen wij ons tot de bakvlsch-
costumes, die toch altijd nog ’n beetje het
midden houden tusschen kinder- en groote-
menschenkleeding.
Flg. 384 is gemaakt van marocaln ot soe
pele zijde, daar bij tafzijde de pllsséestroo-
ken al te veel zouden uitstaan, want zoo-
als we zien heeft de jurk een grooten ge-
pllsseerden kraag en stukken In den rok.
Wij kunnen een klein pofmouwtje nemen,
doch de japon zou ook zonder mouwen
gedragen kunnen worden.
We hebben S M. stof noodlg van 100 cM.
breed,
Flg. 387. Deze eenvoudige avondjurk kan
van tafzijde gemaakt worden. In den groo
ten ronden ultstaanden kraag zijn klok-
stukken gezet, evenals in den overigens
gladden rok. Er hoort een wijde mouw NJ
en een ceintuurtje met strass-gesp.
4 M. sftof van 100 cK breed Is voldoen
de. Patronen voor deze belde modellen zijn
verkrijgbaar in de maten 40, 42 en 44.
Het oprulmlngswerk na de aanvaring
der spoorbrug over het Me< wedekanaal
bij Weesp door oen rijnaak, waardoor
de persleiding der Amsterdamsche gas
fabrieken werd vernield en groote
zendsteenbrokken van do landhootden
der spoorbrug werden losgerukt
et oude eenvoudige model is nog al
tijd het meest geschikt voor onze
kinderen, vanaf den tijd, dat ze be
ginnen te loopen tot en met den school-
plichtlgen leeftijd.
Zoo’n zelf gehaakt corsetje van stevig
katoen, kost maar heel weinig; het ia zeer
sterk en het vraagt slechts weinig tijd. Juist
omdat deze corsetlljfjes zoo sterk zijn, ma
ken wij ze liefst een beetje lang; dan kun
nen ze een heelen tijd mee, als we telkens
wanneer dit noodlg Is, de knoopen voor de
jarretels en voor het opknoopen van een
proekje iets lager zetten.
Dit corsetje wordt in de breedte gehaakt.
We beginnen met ongeveer 60 losse steken
en haken daarop 2 toeren vaste st. In den
derden toer haken we de knoopsgaten voor
de sluiting. Voor elk knoopsgat haken we
3 losse st. en slaan 3 vaste st. over. Na de
knoopsgaten haken we nog 27 toeren vas
te. Bij het omkeeren steeds 1 losse st. ha
ken.
Dan begint het armsgat. Aan het eind
van den toer laat men daarvoor 4 st. over,
haakt terug en laat in den daaropvolgen-
den toer 3 st. over. Weer terug haken en
nog eens 3 st. van den toer overlaten aan
den kant van het armsgat. Men heeft dan
50 st. in den toer, haakt hierop 6 toeren en
maakt er daar, bij *t armsgat, achtereen
volgens 3, 3 en 4 st. bij, zoodat men weer
60 steken in den toer krijgt. Als men hier
op nu nog 23 toeren vaste st. haakt is men
precies op de helft. De andere helft van *t
lijfje wordt geheel op dezelfde manier ge
haakt. Alleen komen hier geen knoops
gaten.
Voor de schoujierbaridjes rekent men 9
st. voor de breecKe. Ook deze worden met
vaste steken gehaakt en zoo lang genomen
als men noodlg acht. Zijn de schouder-
bandjes klaar, dan worden ze aangenaaid,
waarna men de halsopening en de
gaten met een plcootje afwerkt.
Bij het aanzetten van de knoopen naait
men, voor de stevigheid, een bandje aan
den achterkant van het corsetje.
FOTOREPORTAGE
K o
l W
I'
is