B
De mode past zich
aan
DAALMANS Ca.
KONINKLIJKE WASSERU GOUDA
AM TE EDAM
gezinnen
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
Kleine dameemaat
Zelfgemaakt matglas
c
X
X
X
c
a
Maaltijden zonder
vleesch
Gebreide handschoenen
met kappen
Lente in den Haagschen dierentuin. De kraanvogels worden naar hun
verblijfplaats in de openlucht gebracht
8ste toer; 1ste naald r, breien met nog 1
'O
Allerlei wenken
MÉjNMÉliiliMMM' zeker
niet onontbeerlijk is. Het vleesch bij den
maaltijd kan uitstekend worden vervangen
bijv, door eieren of door kaas.
DINSDAG 24 MAART ItK
I
De Go-Ahead doelverdedi*
UIT ONZE KEUKEN
i
POLA
OP VERZOEK
A. K.-P.
met
DORA.
1
MW 14
peper.
w
11
V
a
i
J
Het grootste schip op de a.s. H.I.S.W.A.,
de watersporttentoonstelling te Amster
dam, arriveerde Maandag In den Amstel,
waar het uit het water werd gelicht
om por vrachtwagen naar de Apollo-
hal vervoerd te worden
Do uitgebreide Simplex-fabrieken
den Overtoom te Amsterdam
Een zeldzame verschijning in de tegen
woordige mode Is 1 bolerootje en toch biedt
de voorjaarsmode hiervan enkele modellen,
en we moeten zeggen dat het altijd jeug
dig en kwiek staat. Bij het hier geteekend
model (554) Is een schootje op den rok ge
stikt, dat met de bolero als *t ware een ge
heel vormt. We dragen er *n geruit of ge
nopt blousje onder, waarvoor we 2 Meter
zijde noodlg hebben. Voor het pakje is 2.60
Meter van 140 c.M. breed voldoende.
Belde modellen zijn verkrijgbaar in de
maten 40-42-44 en 46.
i
t
I
a
<1
a
4
t
a
I
a
1
DEN HAAS
T.l.f... 772130
ROTTERDAM
Tel.foon No. 5ÓS2I
OMES
den ul door en. bij dit mengsel roert men de
havermout.., die men er 1 uur lang In laat
weeken. Als al het vocht In de havermout is
opgenomen, laat men de helft van de boter
m de koekepan lichtbruin worden en men
bakt hierin van het moutdeeg niet te dunne
koekjes, op de wijze van drie in de pan. Als
de lapjes aan belde kanten vlug bruin ge
bakken zijn, brengt men ze over in een
stoofpan. In de koekepan doet men nu ook
de nog achtergehouden boter, laat ze flink
bruin worden, voegt er *n scheutje water bij
en giet deze jus over de lapjes die men nog
een uur ongeveer zachtjes laat stoven, Nu
Geef Uw was In
VERTROUWDE
HANDEN. Uw linnen-
en tafelgoed, fijne goe-
vSjr deren en gordijnen zijn 'n
goede behandeling waard-,
r door een Coalmans behande
ling behouden ze die waarde.
Jec. Obmchtar. 15
Tetofooe Ne. 93E94
en dan verwisselt men de bovenste lapjes
met de onderste.
Gestoofde witte boonen met tomaten. Bij
1 pond witte boonen rekent men: 3 afge
streken lepels boter, 2 lepels dikke tomaten
puree (of 2 versché tot puree gekookte to
maten), 1 ui, 1 lepel fijn gehakte peterselie,
3 theelepels Maggi’s aroma en zout.
Men weekt en kookt de boonen op de ge
wone manier met zout en laat ze uitlekken
op een vergiet. Het nat bewaart men voor
soep.
Terwijl de boonen uitlekken fruit men
den fijn gesnlpperden ul in de boter licht
bruin, roert daar de tomatenpuree door en
de aroma en voegt hierbij de boonen dis
men er 10 minuten in laat stoven. Vóór het
cpdienen roert men er de peterselie door.
den, 25 toeren breien en den top afwerken.
Ringvinger: De 5 eerste st. breien. 2 bij
opzetten, de laatste 5 st. breien, en 2 st. bij
t begin van middelvinger. 21 toeren breien
en den top afwerken.
Pink: De overgebleven 8 st. breien en 2
st. op *t begin van ringvinger. 19 toertjes
breien in de rondte en den top afwerken.
De Duim: De 13 hiervoor bestemde st.
breien en 3 st. op de opgezette st. 20 toeren
breien en afwerken.
Mevrouw K. te Alkmaar vraagt een pètroon-
beschrijvlng van wollen handschoenen met
kappen voor *n meisje van 14 jaar. Een
kleine damesmaat lijkt me hiervoor wel de
meest geschikte. Zoo noodlg kunnen de
vingers *n toertje kleiner worden gebreid
dan hieronder opgegeVen.
De manchetten hebben *n geribt randje
opzij en geribde streepen.
82 st. opzetten en 10 toeren r. breien.
tide toer: 2 r. Verder telkens: Br,!
menbr. 12de toer: 1 r., verder averr. tot de
laatste 6 st., 6 r. 13de toer: r.
Den 12en en den 13den toer 1 keer her
halen en dan nog 1 keer den 12den toer.
Volgen 12 toeren x-
29ste toer: 2 r. Verder telkens: 5 rM sa
menbr. Hierna den 12den en 13den toer 2
keer herhalen en den 12den toer nog 1 keer.
12 toeren r.
47ste toer: 2 r. Verder telkens: 4 r., 2 sa-
menbr. 48ste toer: 1 r., averr. tot de laatste
6 st., 6 r. 49ste toer: 6 st. afkanten, 3 keer 3
r. en 2 samenbr., 4 keer 2 r. en 2 samenbr.,
3 keer 3 r. en 2 samenbr.
De overgebleven st. verdeelt men over 3
naalden 12 op elke naald en men breit, in
de rondte, 16 toeren 1 r., 1 averr.
Nu vervolgt men aldus:
1ste toer: telkens: 5 r. en 1 st. meerderen
in den volgenden »t. Er moeten dan 42 st.
op de naald komen. Hierop 6 toeren r.
breien.
T t t anneer we de nieuwe voorjaan-
\/W modellen bekijken, dan valt het
op, hoe weinig er eigenlijk in de
laatste jaren in de algemeene modelijn ver
anderd is. Het schijnt wel, dat de groote
mode-ontwerpers zich eenlgszins willen
aanpassen aan het verminderde kleedgeld
van de vrouw. Met een kleine verandering
kunnen wé onze costumes van het vorig
jaar weer heel modern maken. De rokken
immers blijven hetzelfde, zoowel wat leng
te als wat wijdte betreft. De mantels van
de complete worden over t algemeen iets
korter gedragen. Nu, een schaar hebben we
gauw bU de hand. De mouwen hebben dik
wijls den vorm van *n 40 jaar geleden, zoo’n
opstaande pof, doch we zien er met een
gladde of een kimonomouw even modern
uit.
Zoo heeft bij voorbeeld het mantelpakje
no. 571 kimonomouwen, die met een biesje
schijnen ingezet; natuurlijk is de naad ge
stikt en is het biesje slechte ter versiering
aangebracht. Ook de ronde zakken zijn op
deze wijze Ingezet. De mantel sluit van bo
ven met een groote gesp. *n Degelijke ver
siering zien wé ook aan de ceintuur van
de eenvoudige japon. We hebben voor dit
eomplet 4J0 M. stof noodlg van 140 breed
Zilver is een zacht metaal. Voorkom dus
veel poetsen en probeer het liever te rei
nigen door weeken in warm zeepsop of uit
koken daarin. Krab kaarsvet van zilveren
voorwerpen nooit af met een mes of zoo-
iets, maar giet er liever kokend water over.
Het kaarsvet smelt dan. Daarna afdrogen
en zoo noodlg poetsen.
Doe bij het koken van goed in den
waschketel een schijf citroen in het water.
Dit doet vlekken verdwijnen en het goed
wit worden.
Kom nooit met soda aan een zeemleeren
lap; ze bederft er van.
Uzerroestvlekken in linnengoed zijn vaak
te verwijderen door de vlek goed nat te
maken met citroensap en er dan *n dikke
laag zout op te leggen. Zoo noodlg de
bewerking herhalen.
si. van de 2de naald. Dit is nu verder het
begin van den toer. Men verdeelt de st. over
3 naalden en begint aan de verwijding
voor den duim.
1ste toer: 1 r, 1 st. meerderen in elk der
volgende 2 st. Verder r. 2 toeren overbreien.
4d toer: 1 r., 1 meerderen in den volgenden
st., 2 r, 1 meerderen. Verder r. Men gaat
zoo door met meerderen in eiken 3den toer,
tot men 11 st. heeft gemeerderd. In den
daaropvolgenden toer rijgt men deze 11 st.
met 1 st. ervoor en 1 st. erna dus 13 st.
op een draad en bewaart ze voor later. In
plaats van deze 13 st., zet men 3 st. bij op en
breit verder recht door in de rondte tot
men voor de hand 10 cM. heeft gebreid.'
Dan begint men aan de vingers.
Wijsvinger: Men breit de eerste 6 st, rijgt
alle overige steken behalve de laatste 6, op
*n draad, zet 2 st. bij op en breit de laatste
6 st. van den toer. Deze 14 st. verdeelt men
over 3 naalden en breit daarop 21 toertjes.
Dan werkt men dén top af door telkens 2
st. samen te breien. Men breekt den draad
af, rijgt hem door alle st, haalt hem goed
aan en werkt hem af aan den linkerkant.
Middelvinger. Men breit de eerste 6 st.,
set 2 st. bij op, breit de laatste 6 st. van den
toer en 2 st. op de opgezette st. van den
wijsvinger. Deze st. verdeelen over 3 naal-
Kaas-croquetten. Men snijdt de kaas in
kleine stukjes en maakt een dikke melk
saus die men er doorheen roert. Van het
vuur roert men er wat opgeloste gelatine
door, met peper en zout naar smaak en laat
het mengsel koud en stijf worden. Dan
vormt men er croquetten van, die men op
de gewone wijze paneert en in dampend
heet frituurvel mooi bruin bakt.
Onder toezicht van den wethouder voor de Volkshuisvesting en den directeur van Bouw- en Woning
toezicht zijn Maandag op het Ambonplein te Amsterdam eenige heipalen van de afgebroken huizen
uit den grond getrokken, teneinde de lengte dezer palen te controleeren
oegln. Men breit dus den toer uit op 3 st. echter geteerd at het vleesch hier
na, meerdert In de 2 volgende st. en breit
den. laatsten st.
Men zorgt ervoor telkens hetzelfde aantal
st. te breien vóór die welke voor den duim
bestemd zijn.
Verder volgt men de beschrijving van den
rechterhandschoen.
Men strijkt de handschoenen zorgvuldig
en naait de manchetten dicht, waarbij men
het geribde randje boven op laat.
o
ij zeer veten golden vroeger de maal
tijden zonder vleesch als onvoldoende
voor de voeding. Sedert hebben we
Dat eieren op allerlei wijze kunnen wor
den toebereid is natuurlijk bekend. Minder
misschien dat men ook van kaas allerlei
gerechten kan maken. Men kan kaas in vrij
dikke plakken snijden, paneeren en even in
de koekepan bakken om ze in plaats van
vleesch te presenteeren. Geraspte kaas kan
men verwerken met aardappelpuree,
rijst en met macaroni, terwijl men er ook
croquetten van kan maken.
Erwten, boonen en linzen kunnen niet
alleen voor soep dienen, maar ze kunnen
ook, tot puree gekookt, dienen voor nage
maakt gehakt en croquetjes, welke goed ge
kruid en klaargemaakt, niet alleen voed
zaam zijn maar ook zeer smakelijk, terwijl
de peulvruchten gestoofd een uitstekenden
schotel vormen.
En wist ge reeds, dat van havermout
lapjes gebakken kunnen worden?
Van enkele dier gerechten laten we hier
onder de recepten volgen.
Havermoutlapjes. Bij IK ons havermout
neemt men hiervoor: 3 eieren, 4 af gestreken
tepels boter, 1 afgestreken lepel fijn gehakte
peterselie, K afgestreken lepel zout, M d. L
melk, 3 theAepels Maggi’s aroma, peper en
noot en zoo men wil fijn gehakte ul.
Men klopt de eieren met zout en
<-woo vervelend, zucht het jonge vrouw-
tje, dat in een buurhuis woont,
Z-J waarvan de achterkant dicht de ach
terzijde van de huizen in de volgende
straat nadert, zoo vervelend, de overburen
kunnen precies zien wat we hier uitvoe
ren; waarom ze eigenlijk de onderste rui
ten niet van matglas gemaakt hebben!
Wel. maakt u dan zelf matglas van de
bestaande blanke ruiten.
Hè?
1 Is doodeenvoudig, mevrouwtje. U hebt
niets anders te doen dan in een theekopje
azltn een eetlepel sulfaat van magnesium. roert de melk’ de aroma’ P^rseUe en
azijn een ee Pt den ul door en bit dit mengsel roert men de
dat u bij den drogist kunt krijgen, op te
lossen en dit mengsel met een lapje zoo
dik mogeUjk'op de ruit te smeren en het
dan goed te laten drogen, door het rustig
te laten zitten, zonder, telkens te probee-
ren of het al droog is. Laat het er maar *n
poosje opzitten, tot u zeker weet dat bet
goed droog ia U kunt deze bewerking meer
malen herbalen; boe vaker u het doet, hoe
mooier het glas wordt.
Wilt u gekleurd matglas? Ook dat kan,
U hebt daarvoor alleen wat roode, groene
of blauwe inkt door den azijn te mengen.
Dit is de rechterhandschoen. De linker
handschoen wordt op dezelfde manier ge
breid. Bij de manchet breit men nu echter
in de averr. toeren, de 6 r. steken aan bet
begin van de naald.
Aan den duim begint men nu aan bet
einde van den toer in plaats van aan het
Van de op deze bladzijde voorko
mende genummerde modellen, die
aan het mode-album „Zomer-pracht"
ontleend zijn, kunnen bij het Patro
nenkantoor „Panora?, Nassauplein 1,
Haarlem, patronen besteld worden
tegen den prijs van 50 ets, voor com
plets, 35 ets. voor mantels en Japon
nen. en 20 ets. voor rokken, kleine
avondjasjes en kinderkleeding. Voor
toezending per post, ook bij besteumo
aan de agenten. 10 ets. extra.
lag het ziekenhuis te De
venter hersteld verlaten
FOTOREPORTAGE voor 80.