B De mode past zich aan DAALMANS Ca. KONINKLIJKE WASSERU GOUDA AM TE EDAM gezinnen Zoekt gij betrouwbaar Personeel? Kleine dameemaat Zelfgemaakt matglas c X X X c a Maaltijden zonder vleesch Gebreide handschoenen met kappen Lente in den Haagschen dierentuin. De kraanvogels worden naar hun verblijfplaats in de openlucht gebracht 8ste toer; 1ste naald r, breien met nog 1 'O Allerlei wenken MÉjNMÉliiliMMM' zeker niet onontbeerlijk is. Het vleesch bij den maaltijd kan uitstekend worden vervangen bijv, door eieren of door kaas. DINSDAG 24 MAART ItK I De Go-Ahead doelverdedi* UIT ONZE KEUKEN i POLA OP VERZOEK A. K.-P. met DORA. 1 MW 14 peper. w 11 V a i J Het grootste schip op de a.s. H.I.S.W.A., de watersporttentoonstelling te Amster dam, arriveerde Maandag In den Amstel, waar het uit het water werd gelicht om por vrachtwagen naar de Apollo- hal vervoerd te worden Do uitgebreide Simplex-fabrieken den Overtoom te Amsterdam Een zeldzame verschijning in de tegen woordige mode Is 1 bolerootje en toch biedt de voorjaarsmode hiervan enkele modellen, en we moeten zeggen dat het altijd jeug dig en kwiek staat. Bij het hier geteekend model (554) Is een schootje op den rok ge stikt, dat met de bolero als *t ware een ge heel vormt. We dragen er *n geruit of ge nopt blousje onder, waarvoor we 2 Meter zijde noodlg hebben. Voor het pakje is 2.60 Meter van 140 c.M. breed voldoende. Belde modellen zijn verkrijgbaar in de maten 40-42-44 en 46. i t I a <1 a 4 t a I a 1 DEN HAAS T.l.f... 772130 ROTTERDAM Tel.foon No. 5ÓS2I OMES den ul door en. bij dit mengsel roert men de havermout.., die men er 1 uur lang In laat weeken. Als al het vocht In de havermout is opgenomen, laat men de helft van de boter m de koekepan lichtbruin worden en men bakt hierin van het moutdeeg niet te dunne koekjes, op de wijze van drie in de pan. Als de lapjes aan belde kanten vlug bruin ge bakken zijn, brengt men ze over in een stoofpan. In de koekepan doet men nu ook de nog achtergehouden boter, laat ze flink bruin worden, voegt er *n scheutje water bij en giet deze jus over de lapjes die men nog een uur ongeveer zachtjes laat stoven, Nu Geef Uw was In VERTROUWDE HANDEN. Uw linnen- en tafelgoed, fijne goe- vSjr deren en gordijnen zijn 'n goede behandeling waard-, r door een Coalmans behande ling behouden ze die waarde. Jec. Obmchtar. 15 Tetofooe Ne. 93E94 en dan verwisselt men de bovenste lapjes met de onderste. Gestoofde witte boonen met tomaten. Bij 1 pond witte boonen rekent men: 3 afge streken lepels boter, 2 lepels dikke tomaten puree (of 2 versché tot puree gekookte to maten), 1 ui, 1 lepel fijn gehakte peterselie, 3 theelepels Maggi’s aroma en zout. Men weekt en kookt de boonen op de ge wone manier met zout en laat ze uitlekken op een vergiet. Het nat bewaart men voor soep. Terwijl de boonen uitlekken fruit men den fijn gesnlpperden ul in de boter licht bruin, roert daar de tomatenpuree door en de aroma en voegt hierbij de boonen dis men er 10 minuten in laat stoven. Vóór het cpdienen roert men er de peterselie door. den, 25 toeren breien en den top afwerken. Ringvinger: De 5 eerste st. breien. 2 bij opzetten, de laatste 5 st. breien, en 2 st. bij t begin van middelvinger. 21 toeren breien en den top afwerken. Pink: De overgebleven 8 st. breien en 2 st. op *t begin van ringvinger. 19 toertjes breien in de rondte en den top afwerken. De Duim: De 13 hiervoor bestemde st. breien en 3 st. op de opgezette st. 20 toeren breien en afwerken. Mevrouw K. te Alkmaar vraagt een pètroon- beschrijvlng van wollen handschoenen met kappen voor *n meisje van 14 jaar. Een kleine damesmaat lijkt me hiervoor wel de meest geschikte. Zoo noodlg kunnen de vingers *n toertje kleiner worden gebreid dan hieronder opgegeVen. De manchetten hebben *n geribt randje opzij en geribde streepen. 82 st. opzetten en 10 toeren r. breien. tide toer: 2 r. Verder telkens: Br,! menbr. 12de toer: 1 r., verder averr. tot de laatste 6 st., 6 r. 13de toer: r. Den 12en en den 13den toer 1 keer her halen en dan nog 1 keer den 12den toer. Volgen 12 toeren x- 29ste toer: 2 r. Verder telkens: 5 rM sa menbr. Hierna den 12den en 13den toer 2 keer herhalen en den 12den toer nog 1 keer. 12 toeren r. 47ste toer: 2 r. Verder telkens: 4 r., 2 sa- menbr. 48ste toer: 1 r., averr. tot de laatste 6 st., 6 r. 49ste toer: 6 st. afkanten, 3 keer 3 r. en 2 samenbr., 4 keer 2 r. en 2 samenbr., 3 keer 3 r. en 2 samenbr. De overgebleven st. verdeelt men over 3 naalden 12 op elke naald en men breit, in de rondte, 16 toeren 1 r., 1 averr. Nu vervolgt men aldus: 1ste toer: telkens: 5 r. en 1 st. meerderen in den volgenden »t. Er moeten dan 42 st. op de naald komen. Hierop 6 toeren r. breien. T t t anneer we de nieuwe voorjaan- \/W modellen bekijken, dan valt het op, hoe weinig er eigenlijk in de laatste jaren in de algemeene modelijn ver anderd is. Het schijnt wel, dat de groote mode-ontwerpers zich eenlgszins willen aanpassen aan het verminderde kleedgeld van de vrouw. Met een kleine verandering kunnen wé onze costumes van het vorig jaar weer heel modern maken. De rokken immers blijven hetzelfde, zoowel wat leng te als wat wijdte betreft. De mantels van de complete worden over t algemeen iets korter gedragen. Nu, een schaar hebben we gauw bU de hand. De mouwen hebben dik wijls den vorm van *n 40 jaar geleden, zoo’n opstaande pof, doch we zien er met een gladde of een kimonomouw even modern uit. Zoo heeft bij voorbeeld het mantelpakje no. 571 kimonomouwen, die met een biesje schijnen ingezet; natuurlijk is de naad ge stikt en is het biesje slechte ter versiering aangebracht. Ook de ronde zakken zijn op deze wijze Ingezet. De mantel sluit van bo ven met een groote gesp. *n Degelijke ver siering zien wé ook aan de ceintuur van de eenvoudige japon. We hebben voor dit eomplet 4J0 M. stof noodlg van 140 breed Zilver is een zacht metaal. Voorkom dus veel poetsen en probeer het liever te rei nigen door weeken in warm zeepsop of uit koken daarin. Krab kaarsvet van zilveren voorwerpen nooit af met een mes of zoo- iets, maar giet er liever kokend water over. Het kaarsvet smelt dan. Daarna afdrogen en zoo noodlg poetsen. Doe bij het koken van goed in den waschketel een schijf citroen in het water. Dit doet vlekken verdwijnen en het goed wit worden. Kom nooit met soda aan een zeemleeren lap; ze bederft er van. Uzerroestvlekken in linnengoed zijn vaak te verwijderen door de vlek goed nat te maken met citroensap en er dan *n dikke laag zout op te leggen. Zoo noodlg de bewerking herhalen. si. van de 2de naald. Dit is nu verder het begin van den toer. Men verdeelt de st. over 3 naalden en begint aan de verwijding voor den duim. 1ste toer: 1 r, 1 st. meerderen in elk der volgende 2 st. Verder r. 2 toeren overbreien. 4d toer: 1 r., 1 meerderen in den volgenden st., 2 r, 1 meerderen. Verder r. Men gaat zoo door met meerderen in eiken 3den toer, tot men 11 st. heeft gemeerderd. In den daaropvolgenden toer rijgt men deze 11 st. met 1 st. ervoor en 1 st. erna dus 13 st. op een draad en bewaart ze voor later. In plaats van deze 13 st., zet men 3 st. bij op en breit verder recht door in de rondte tot men voor de hand 10 cM. heeft gebreid.' Dan begint men aan de vingers. Wijsvinger: Men breit de eerste 6 st, rijgt alle overige steken behalve de laatste 6, op *n draad, zet 2 st. bij op en breit de laatste 6 st. van den toer. Deze 14 st. verdeelt men over 3 naalden en breit daarop 21 toertjes. Dan werkt men dén top af door telkens 2 st. samen te breien. Men breekt den draad af, rijgt hem door alle st, haalt hem goed aan en werkt hem af aan den linkerkant. Middelvinger. Men breit de eerste 6 st., set 2 st. bij op, breit de laatste 6 st. van den toer en 2 st. op de opgezette st. van den wijsvinger. Deze st. verdeelen over 3 naal- Kaas-croquetten. Men snijdt de kaas in kleine stukjes en maakt een dikke melk saus die men er doorheen roert. Van het vuur roert men er wat opgeloste gelatine door, met peper en zout naar smaak en laat het mengsel koud en stijf worden. Dan vormt men er croquetten van, die men op de gewone wijze paneert en in dampend heet frituurvel mooi bruin bakt. Onder toezicht van den wethouder voor de Volkshuisvesting en den directeur van Bouw- en Woning toezicht zijn Maandag op het Ambonplein te Amsterdam eenige heipalen van de afgebroken huizen uit den grond getrokken, teneinde de lengte dezer palen te controleeren oegln. Men breit dus den toer uit op 3 st. echter geteerd at het vleesch hier na, meerdert In de 2 volgende st. en breit den. laatsten st. Men zorgt ervoor telkens hetzelfde aantal st. te breien vóór die welke voor den duim bestemd zijn. Verder volgt men de beschrijving van den rechterhandschoen. Men strijkt de handschoenen zorgvuldig en naait de manchetten dicht, waarbij men het geribde randje boven op laat. o ij zeer veten golden vroeger de maal tijden zonder vleesch als onvoldoende voor de voeding. Sedert hebben we Dat eieren op allerlei wijze kunnen wor den toebereid is natuurlijk bekend. Minder misschien dat men ook van kaas allerlei gerechten kan maken. Men kan kaas in vrij dikke plakken snijden, paneeren en even in de koekepan bakken om ze in plaats van vleesch te presenteeren. Geraspte kaas kan men verwerken met aardappelpuree, rijst en met macaroni, terwijl men er ook croquetten van kan maken. Erwten, boonen en linzen kunnen niet alleen voor soep dienen, maar ze kunnen ook, tot puree gekookt, dienen voor nage maakt gehakt en croquetjes, welke goed ge kruid en klaargemaakt, niet alleen voed zaam zijn maar ook zeer smakelijk, terwijl de peulvruchten gestoofd een uitstekenden schotel vormen. En wist ge reeds, dat van havermout lapjes gebakken kunnen worden? Van enkele dier gerechten laten we hier onder de recepten volgen. Havermoutlapjes. Bij IK ons havermout neemt men hiervoor: 3 eieren, 4 af gestreken tepels boter, 1 afgestreken lepel fijn gehakte peterselie, K afgestreken lepel zout, M d. L melk, 3 theAepels Maggi’s aroma, peper en noot en zoo men wil fijn gehakte ul. Men klopt de eieren met zout en <-woo vervelend, zucht het jonge vrouw- tje, dat in een buurhuis woont, Z-J waarvan de achterkant dicht de ach terzijde van de huizen in de volgende straat nadert, zoo vervelend, de overburen kunnen precies zien wat we hier uitvoe ren; waarom ze eigenlijk de onderste rui ten niet van matglas gemaakt hebben! Wel. maakt u dan zelf matglas van de bestaande blanke ruiten. Hè? 1 Is doodeenvoudig, mevrouwtje. U hebt niets anders te doen dan in een theekopje azltn een eetlepel sulfaat van magnesium. roert de melk’ de aroma’ P^rseUe en azijn een ee Pt den ul door en bit dit mengsel roert men de dat u bij den drogist kunt krijgen, op te lossen en dit mengsel met een lapje zoo dik mogeUjk'op de ruit te smeren en het dan goed te laten drogen, door het rustig te laten zitten, zonder, telkens te probee- ren of het al droog is. Laat het er maar *n poosje opzitten, tot u zeker weet dat bet goed droog ia U kunt deze bewerking meer malen herbalen; boe vaker u het doet, hoe mooier het glas wordt. Wilt u gekleurd matglas? Ook dat kan, U hebt daarvoor alleen wat roode, groene of blauwe inkt door den azijn te mengen. Dit is de rechterhandschoen. De linker handschoen wordt op dezelfde manier ge breid. Bij de manchet breit men nu echter in de averr. toeren, de 6 r. steken aan bet begin van de naald. Aan den duim begint men nu aan bet einde van den toer in plaats van aan het Van de op deze bladzijde voorko mende genummerde modellen, die aan het mode-album „Zomer-pracht" ontleend zijn, kunnen bij het Patro nenkantoor „Panora?, Nassauplein 1, Haarlem, patronen besteld worden tegen den prijs van 50 ets, voor com plets, 35 ets. voor mantels en Japon nen. en 20 ets. voor rokken, kleine avondjasjes en kinderkleeding. Voor toezending per post, ook bij besteumo aan de agenten. 10 ets. extra. lag het ziekenhuis te De venter hersteld verlaten FOTOREPORTAGE voor 80.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 12