Dames!
EEN HOED
GER ARD WORM
LENTE-AANBIEDING
t VICTORIE-TAX
H.BOSSERT&ZOON
Maison Geels
1450
BOEDEL
SCHEIDINGEN
BEHANGSELPAPIER
I
Paasch-maaltijden
CHR. WIEDIJK
4
THEO GROOTHUIZEN
r
t
9-
PERMANENT
WAVE x
Kweekerij „De Dahlia”
te ST. PANCRAS
DE WAGEN
Zuinigheid
Comfort
Veiligheid
DIE OPGANG MAAKT
ONC LENTE NUMMER
NOORD-HOLLANDSCH DAGBLAD
Voor f 25.-
CTO
RIJDT U
EENS DE
Lente
En of U nu maat 53 of
maat 60 heeft, wij kun
nen U er aan helpen.
iittyd;
STADSRITTEN 25 CENT
Elke Chevrolet-bezitter
kan U dit bevestigen
Jac. Met’s Automobielbedrijf N. V.
A.HILDERING
Fa. LANDWMRT
PEEREBOOM
KARPERTON’»
HULZEBOS
Tk ben uiterst tevreden
■V
IN DE HOUTTIL
«-
4
I
BUITENRITTEN 6 CENT PER K.M.
VERF - prachtglans
vanaf 45 et» p. Kilo
TELEFOON 3200
VROUWENSTRAAT - ALKMAAR
Vóór Uw ka
Karperton’r
SCHILDER- en BEHANGWERK
uit te laten voeren.
Buitengewoon mooi en goedkoop
-
comfort
door de onafhankelijk geveerde
voorwielen.
Het ROESTVRIJE STAAL gekocht hf:
HUIGBROUWERSTRMT 11 ALKMAAR
v/h Fa. M. Ringers
Doet het goed en goedkoop
Handelskade 44 Telef. 2167
Een bloeiende kernboom; op den zwarten wolkenachtergrond penseelt
moeder natuur haar blanke lente-bloesempracht
-e
-e
VEROR.OORO 103 - TELEF. 3403 ALKMAAR
Dahliaknollen
Mooie soorten
Extra mooie soorten
Tien verschillende Vaste planten
Tien verschillende Rotsplanten
Honderd gemengde Gladiolusbollen
die tot in de
puntjes ver-
zorgd is,
komt altijd van
DE FEESTDAGEN NADEREN
BESPREEKT TIJDIG UW
PERMANENT WAVE t
BIJ --
in ,J>E OVERDEKTE” TEL
einde NIEUWESLOOT 3S52
DE,TOKO, Langstraat 57, TeL 3156
P. KREB, Lhdelaaa 65, Tal. 2904
ONZE NAAM
RAADPLEEGT
„Onwdendheid kost geld”
GRATIS ADVIEZEN EN INLICH
TINGEN - BILLIJKE TARIEVEN
PURMEREND - Peperstraat 2
Nog een korte spanne tijds en de bollenstreek zal zich in haar mooiste
kleedij tooien
nieuwe fabriek
levert alle fijne Kaassoorten zonder kent
KARPERTON’j Roomkaas
KARPERTON’s Smeerkaas
erechten
torstlooze) Kaas
VAN
10 cent per stuk
15 cent per stuk
20 cent per stuk
f 0.50
0.40
0.00
BOVEN TWEE GULDEN ALLES FRANCO
Telef. Broek op Langendgk 184<GironunnMr 254399
MAISO N
Tk ben uitent tevreden over mijn
^Chevrolet 1936, die mij een kostbare
en zuinige hulp is in mijn zaken.
Zij kost mij weinig aan benzine en
zoo goed als niets aan olie en onderhoud.
Zelfs na een geheelen dag gereden te
hebben, voel ik geen vermoeienis. Door
de soepele werking van de onafhanke
lijk geveerde voorwielen en de geruisch-
loo2e, comfortabele carosserie blijf ik
rustig en kalm. De zen^winspanning die
U meestal overmeestert bij urenlang
rijden, is mij nu totaal onbekend.
Daarbij komt ook nog een gevoel
van volkomen veiligheid.
De krachtige motor en bat gemak
kelijk overschakelen laten mij toe mijn
dagen beter te benutten.
Aan al mijn vrienden beveel ik de
Chevrolet warm aan.» -
Wat men in de verschillende
landen eet
T A.
KXi
VANAF
J.OJ. ROTTERDAM.
tarwe.
nabij de Ridderstr.
Verkrijgbaar b(j:
BESCHERMING
door de geheel stalen kap.
OUDE GRACHT 146
TEL. 3794
Grootste reparatie-inrichting
hier ter stede.
Een pracht van een TRAP-
NAAIMACHINE, met 3 jaar
schriftelyke garantie en alle
toebehooren. met gratis les.
Officieels Vertegenwoordigen t
ALKMAAR Tel. 5444 TeL 145 HOORN
TALRIJKE OFFICIEELS VEBTECKNWOOKD1CKBS DOOR m CIHtlLlXlKD.
Het voert mij zoete geuren
der malsche weiden aan,
waarin de eerste bloempjes,
alreeds te prijken staan.
Ik groet schoone lente,
na ‘s winters langen duur;
wees welkom met uw schatten,
gij weelde der ndtuur!
ZUINIGHEID
door den 6-cylinder kopkleppenmotor
VEILIGHEID
door de hydraulische remmen
en slipvrije banden.
Ook struik en boom getuigen
van nieuwe levenskracht,
die straks ze weer zal tooien
in volle voorjaarspracht.
Met laatste type radio tontel, mgeboueod
door de fabriek, extra FL.135.-
GcmMMjht dom
nnddd oan do G. M. A. C.
-4
H
9-
9-
ZAADMARKT 6&—«8
TEL 2975, ALKMAAR
9-
9-
9-
9-
dief, die van een tafel een appel steelt, is
-
-0
H-
4
4
-e
4
-e
-
Roote lek-
zou eten.
zuren room; eerst in de aoep. toen met het
vleesch en nu met de kaviaar; het was «el wat
veel van hst goeda.
Denk u dunne pannekoeken, doorzichtig'
dun, maar wit van kleur, die keurig opgesta
peld liggen, minstens tien per portie. Ze drij
ven in gesmolten boter en het geheel is
gloeiend heet. Maar midden op ligt *n heel
meer van zuren room, endaarin "n groote
schep versche Russische kaviaar.... Ik moet
bekennen, dat deze ongelooflijke samenvoeging
van pannekoeken, gesmolten boter, kouden
zuren room en kaviaar me in het eerst niet
door de keel wilde; het was me té erg. Mijn
Russische kennissen, by wip ik my in Stock-,
holm had aangesloten, zagen mij met verwon
dering aan. Niet houden van „bllpcy" met kaL
viaar.... Dat kón niet. Blincy is het beste wat
er op de wereld bestaat, kaviaar het aller
beste, en samen is het het aller-aUerbeste,
gewoon nectarI.... Ik verdedigde en veront-
achuldlgdé me. Natuurlijk was kaviaar heer
lijk, maar het sou beter styn die als hors
d'oeuvre te eten met geroosterd brood, en bo-
CH EVROLET-
TUMIJW CKVBOLK» UK LUXE CBKFROLKT IMFMIAL
Gedurende de maand Maart permanenten wy met drie velschillende
systemen. Laten wy U eens het beste raden. De prjjsen zyn:
..ASTRA” zonder stroom ftM.
„WELLA”-binnenver1varming, yMS en flM.
„DUREFÖN” binnen- en buitenverwarming. 3 AS en /B.M.
Ons Parool luidt: PRIMA WERK EN LAAG TARIEF.
tafelmessen, dessertmessen, voorsnijstellen,
fruitmesjes, kaasschaaf jes, tomatenzaagjes,
broodzagen, enz.
Ge komt dan eindelijk weder,
die 't al herleven doet;
verheugd en vol verwachting;
ga ik u tegemoet.
Reeds waait een zoeter windje
mij streelend om het oor;
harmonisch mengt zijn ruischen
zich met der voog’len koor.
Ik groet u. schoone lente,
na *s winters hard getij;
een „welkom!" u ter eerp
stemt mij het hart zoo blij.
Verspreidt uw glans en kleuren
als bruidskleed over d’aard;
wil rijken wasdom schenken
weide. veld en gaard.
flgaot. bakt men
«brood en dit is
fng. Het Paasch-
ochtendstbruLge-
jpRelït door de venstfcre
F hier de fijnste tarwe vooh
kis het gelaat van den Hei-
vermengd met eieren, zoo geel als de
ouccessie-aangttten, Aden ran
Koop en Verkoop, Huur-con-
tractea, Finna-contraden, etc.
Alle bovenstaande werkzaam
heden worden door ons op-AC
CURATE en WETTIGE WUZE
ten uitvoer gebracht.
is waarborg, dat ons werk niet
voor dat van een Notaris be-
hoeft onder te doen.
onze Firma eens. want het
spreekwoord zegt:
KANTOOR VOOR ALLE EXTRA
NOTARIEELS WERKZAAMH.
ALKMAAR - Stationsweg 46
TEL. 255S
TEL. 153
vendlen kregen we voor den derden keer reeds
9-
9-
r
9-
Voor een betere
PERMANENT
p WAVE naar
men in ondiepe, langwerpige vormen, opdat
het herinneren zal aan Christus’ graf. Verder
bestrooit men het Paaschbrood dik met krui
derijen en geurt het naar anijs, muacaat en
cardamon; de kruiderijen moeten herinneren
aan de myrre en alöë op het graf van Nikode-
mus. In het midden is een uitholling In den
vorm van een kruis en kleine, ronde putjes,
bestrooid met bruftie kaneel, die de plaatsen
aanduiden waar de Heilige ledematen aan het
kruis waren genageld. Na de Paaschmis moet
het Paaschbrood én het andere Paasch-eten
door den „pope” (den Orthodoxen geestelijkeLj-aucade en andere
worden gezegend, en eerst dan kan men het
nuttigen tot bevrediging der ziel en van het
lichaam beide.
Verder behoort lamsvleesch, mooi bruin ge
braden en daarnaast varkensvleesch, tot de
ritueele Paasch-spijzen. Hard gekookte en -Ve-
kleurhe Paascheieren behooren er steeds bij.
Het Russisch Paaschbrood is geheel anders;
in de eerste plaats is het geen brood, maar ge-
aardappelen, evenals
[olland. Bij ons krijgt
UUHfeeen
schaal dampende aardappelen, zonder dat hier
voor extra wordt gerekend.... Italië en Roe
menië zijn de landen van de mals. De alge-,
meen bekende Italiaansche „polenta” is het
hpofdvoedse! van den Itallaanschen boer, ter
wijl de Roemeensche boer dagelijks zijn „ma-
malyga” verorbert. Dit is niets anders dan
mals in zautwater gekookt tot men het met een
mes kan snijden. Dit Is het dagelijksche voed
sel, met warme melk, een weinig vet of scha
penkaas.
In Roemenië groeit de p
maar men vindt daar brood e
kemij dan dat men dit iederei
Doch als het tegen Pasche^
het geheele land door P^asc
een volstrekt ritueele handg?
brood moet in den vroe^an i
bakken, zoodra 1
schijnt. Men heel
noodlg. „Zoo wit.
land”,
boterbloemen der lente. Het Paaschbrood bakt
-9 9-
sr enschen, wier werkkring het medebrengt
IVI voortdurend op reis te zjjn, of z(j die,
gelijk ik zelf, tot bevrediging eener
persoonlijke behoefte drie vierde gedeelte vui
den aardbol bezoeken, leeren noodgedwongen te
houden van de meest verschillende spijzen.
Want wat zou men In China moeten beginnen,
als men geen Chlneesch eten wilde gebruiken?
En hoe zou men het in Hongarije uithouden,
als men niet ging houden van paprika? Hoe
zou tn«n er zich in Italië doorslaan zonder ma
caroni, spaghetti of ravioli, en hoe zou men in
Rusland het leven kunnen houden zonder met
smaak de beroemde „boracht-soep’’ en de even-
too beroemde „pirog” te nuttigen? lederen dag
weer aan krijgt men borscht-soep en pirog is
een vast gerecht op Zon- en feestdagen. Men
moet dus óf gaan houden van het vreemde
voedsel, óf.... doodhongeren.... Een groote
rol speelt in dergelijke gevallen de selfsupgestie.
Nooit, moet men bij zichzelf zeggen: „Dit heb
ik nog nimmer van mijn leven gegeten, en Ik
kén het ook niet!” men moet zich Integendeel
vóórhouden, dat het onbekende op ons bord,
zelfs al is het gebakken zeeslak of een licht
goud-bruin gebraden kikkerbiefstuk, goéd moet
zijn daar al die van gezondheid stralende men
seden om ons heen het gebruiken. BJj den eer
sten hap zal men dan bemerken, dat het nog
too slecht niet is. als men had gevreesd; den
volgenden keer zal men het zonder Innerljjken
strijd nemen en den tienden keer zal men het
zelfs lekker vinden. Op die wijze gewent men
er zich aan.
Op die wijze ook heb ik geleerd dat alles, wat
de menschen eten, waard is te worden gegeten.
Entoch.... het vadërlandsche voedsel heeft
zich een vaste plaats veroverd in onze herinne
ring, vanwaar het zich niet laat verdringen,
en op groote feestdagen als Paschen en Kerst
mis K»an onze gedachten vol verlangen terug
naar het eigen geboorteland. Op Kerstavond
verlangt een bewoner van Nordland naar zijn
rib en zuurkool. Ik heb met een Engelschman
aan een overvloedlgen Hongaarschen lunch ge
zeten; de tafel boog jioor onder het gewicht der
hammen, worsten, salam’s en boterkoeken, en ik
hoorde hem mij "toefluisteren: „Alles had ik
over voor een heerlijk bord havermout en ge
bakken vlsch.” In Rusland heb Ik eens feest ge
vierd met een paar Amerikanen, die mij in
vertrouwen bekenden, dat hun melancholie ver
oorzaakt werd doordat ze hun traditioneele kal
koen met kastanjes en mlncepie .misten....
Verder is het zeer interessant te zien hoe de
groote. welvoorziene feestdisschen in verschei-
a dene Janden niet alleen ten zeerste verschil-
len van de dagelijksche tafel, doch boe zij een
godsdienst igen ritus hooghouden. Bovendien
vindt men in twee naburige landen, als b.v.
Rusland en Romenië, waar de bevolking tot
het Orthodoxe christendom behoort, dat men
er bij het Paaschmaal absoluut ulteenloopende
religieuze gebruiken in eere houdt, waarbij het
op deze feestdagen genuttigd voedsel een groot
verschil toont met wat de bewoners in het ge
wone doen gebruiken.
Eigenlijk kan men de menschen over de ge
heele wereld verdeelen in twee categorieën, in
de „rijst-etenden” en de „brood-etenden.” In
China, Japan, Indië, Korea, alle Maleische
eilanden, gedeeltelijk in het nabij Oosten even
eens, gebruikt de bevolking rijst. Doch reeds In
Egypte komen de rijst en brood-etenden samen
en de- Arabieren voeden zich met beide
Daarentegen behooren de bewoners van Rus
land, Frankrijk, Hongarije en den noordelijken
Balkan tot de beslist broodetende bevolking.
Dit wil zeggen, dat brood- het hoofdbestand-
aeel is van het dagelijksche voedsel, zooals
rjjst dit is bij de rijst-etenden. Ggdurende den
Tsaren-tijd werd in Rusland in delestaurants
nooit brood in rekening gebracht; en zelfs
wanneer men ergens binnenliep om even een
glas bier of wodka te drinken, kon men er zoo
veel brono b(j eten ais men wilde. Op alle ta
feltjes stonden schalen met sneden brood en
het kostte niets; men was in een broodland....
In Hongarije, eveneens een bfbodland, be
staat de ongeschreven wet. dat een dief, die
brood steelt, nooit aangehouden of gestraft kan
worden. Wanneer een man een bakkerswinkel
inloopt en een groot brood van de toonbank
steelt, zal* men hem in vrede laten gaan, doch
een i
niet gelukkig!
In het Scandinavisch Noorden leeft de be
volking hoofdzakelijk van
in Engeland, Ierland en
men bij z’n vlsch- of vleeschgerechten
bak. Het is een van tweeërlei soort, en aan
vaste voorschriften gehouden. Een ronde „baba”
bereid van luchtig gerezen deeg, veel eieren, bo
ter, room en rozijnen; en een hooge „paska”,
het eigenlijke Paaschgebak dat in zijn vorm
het symbool der kerk is en op een zeer bij
zondere wijze wordt gebakken. Dit wordt na-
matljk niet gebakken zooals wy dat verstaan,
maar bereid van droge zoetemelksche kaas, die
too vaak door de zeef is gewreven, dat ze ten
laatst» tot een soort van meel is geworden.
Daarna wordt het gekneed en vermengd met
gesuikerde vruchten en
zoete amandelen. Dit alles wordt in een voch-
tigen linnen doek gewikkeld en gedurende 48
uren geperst tot den verrechten vorm. Ze is
nu zoo hard en stevig, dat men hete met een
mes kan snijden en het smaakt uitstekend.
By het Russische Paaschmaal behoort geen
lamsvleesch. doch een Paaschlam, worsten en
een klein speenvarken. Deze gerechten worden
koud gegeten. Ook de hard gekookte en ge
kleurde Paascheieren ontbreken niet.... De
Russische spijzen hebben zich voor inuner on-
uitwischbaar in mijn herinnering gegrift ge
durende myn laatste Russische reis in 1917;
nooit zal Ik hun smaak vergeten.... Ik kwam
er juSr'voor de vasten. In Rusland spreekt
men van de „boter-week”, wat met andere
woorden wil zeggen, dat alles, wat men in die
week eet, moet zwemmen in de boter, zoodat
men iets heeft om met blijdschap terug te den
ken gedurende de zes volgende weken van
vasten. Met myn gezelschap ging ik naar een
groot restaurant en wy bestelden het menu
van den dag. Natuuriyk kwam dadeiyk de
reeds hierboven genoemde borsch-soep op
tafel.
Om beter te doen uitkanen, wat dit menu
ons gaf en ook. omdat de soep het verdient,
wil ik het recept ervan geven: Men set een
pan water op het vuur, waarin een paar goede
merg-pypen, veel roode biet en een handvol
suikerbonnen en laat dit koken. Men moet ruim
tweemaal zooveel water nemen als men soep
noodlg heeft. Na een uur voegt men er rijke-
lyk fyhgesneden witte kool aan toe, een wei
nig geraspte rauwe appelen, een paar wortelen
en een ui, zout naar smaak. Dit alles laat men
tezamen koken tot de groenten gaar zyn. Dan
voegt men veel tomatenpuree toe. Tegelyk
wordt in den oven een roode biet gebakken
en daarna tot purée gewreven, welke men ver
mengt met het merg uit de pijpen en een paar
dooiers. Dit wordt nu door de soep geroerd,
die bloedrood ziet en waarop in de terrine een
dikke laag vet van merg dryft. Een paar war
me worstjes snijdt men in dunne plakjes en
voegt ze er aan toe. Vlak vóór het opdienen
giet men er eenige lepels zuren room by....
Zooals men ziet Is dit een soepje, dat in de
maag staat, en aan een flink bord daarvan
heeft een menach genoeg voor een heelen dag.
Maar in myn „boter-week”-menu volgde hier
na éen „beef stroganoffStrogahbff was
de Russische koopman, die de rykdommen van
Siberië ontdekte en wist te benutten en dit
vleeschgerecht is naar hem genoemd. Het
vleesch wordt in dobbelsteentjes gesneden en
licht gezouten en gepeperd. Boter laat men
bruin worden en daarin wordt het vleesch ge
bakken, dan komt er *n paar lepels tomaten
puree by of plakken versche tomaat, wat men
maar het liefst heeft, wat versche en gedroogde
champignons en veel zure room. Dat alles laat
men zacht smoren tot het vleesch donkerbruin
ziet.... In zijn blank glanzend koperen pan
komt deze „Stroganoff" op tafel en geurt zoo
verleideiyk, dat wy het wel móeten éten.
Doch dan wil men voor dessert liefst koffie
en licht gebak hebben. Maar aangezien het
„boterweek" is, komt nu eerst het elgeniyk»
hoofdgerecht, en dit heet „blincy.”