Dames! EEN HOED GER ARD WORM LENTE-AANBIEDING t VICTORIE-TAX H.BOSSERT&ZOON Maison Geels 1450 BOEDEL SCHEIDINGEN BEHANGSELPAPIER I Paasch-maaltijden CHR. WIEDIJK 4 THEO GROOTHUIZEN r t 9- PERMANENT WAVE x Kweekerij „De Dahlia” te ST. PANCRAS DE WAGEN Zuinigheid Comfort Veiligheid DIE OPGANG MAAKT ONC LENTE NUMMER NOORD-HOLLANDSCH DAGBLAD Voor f 25.- CTO RIJDT U EENS DE Lente En of U nu maat 53 of maat 60 heeft, wij kun nen U er aan helpen. iittyd; STADSRITTEN 25 CENT Elke Chevrolet-bezitter kan U dit bevestigen Jac. Met’s Automobielbedrijf N. V. A.HILDERING Fa. LANDWMRT PEEREBOOM KARPERTON’» HULZEBOS Tk ben uiterst tevreden ■V IN DE HOUTTIL «- 4 I BUITENRITTEN 6 CENT PER K.M. VERF - prachtglans vanaf 45 et» p. Kilo TELEFOON 3200 VROUWENSTRAAT - ALKMAAR Vóór Uw ka Karperton’r SCHILDER- en BEHANGWERK uit te laten voeren. Buitengewoon mooi en goedkoop - comfort door de onafhankelijk geveerde voorwielen. Het ROESTVRIJE STAAL gekocht hf: HUIGBROUWERSTRMT 11 ALKMAAR v/h Fa. M. Ringers Doet het goed en goedkoop Handelskade 44 Telef. 2167 Een bloeiende kernboom; op den zwarten wolkenachtergrond penseelt moeder natuur haar blanke lente-bloesempracht -e -e VEROR.OORO 103 - TELEF. 3403 ALKMAAR Dahliaknollen Mooie soorten Extra mooie soorten Tien verschillende Vaste planten Tien verschillende Rotsplanten Honderd gemengde Gladiolusbollen die tot in de puntjes ver- zorgd is, komt altijd van DE FEESTDAGEN NADEREN BESPREEKT TIJDIG UW PERMANENT WAVE t BIJ -- in ,J>E OVERDEKTE” TEL einde NIEUWESLOOT 3S52 DE,TOKO, Langstraat 57, TeL 3156 P. KREB, Lhdelaaa 65, Tal. 2904 ONZE NAAM RAADPLEEGT „Onwdendheid kost geld” GRATIS ADVIEZEN EN INLICH TINGEN - BILLIJKE TARIEVEN PURMEREND - Peperstraat 2 Nog een korte spanne tijds en de bollenstreek zal zich in haar mooiste kleedij tooien nieuwe fabriek levert alle fijne Kaassoorten zonder kent KARPERTON’j Roomkaas KARPERTON’s Smeerkaas erechten torstlooze) Kaas VAN 10 cent per stuk 15 cent per stuk 20 cent per stuk f 0.50 0.40 0.00 BOVEN TWEE GULDEN ALLES FRANCO Telef. Broek op Langendgk 184<GironunnMr 254399 MAISO N Tk ben uitent tevreden over mijn ^Chevrolet 1936, die mij een kostbare en zuinige hulp is in mijn zaken. Zij kost mij weinig aan benzine en zoo goed als niets aan olie en onderhoud. Zelfs na een geheelen dag gereden te hebben, voel ik geen vermoeienis. Door de soepele werking van de onafhanke lijk geveerde voorwielen en de geruisch- loo2e, comfortabele carosserie blijf ik rustig en kalm. De zen^winspanning die U meestal overmeestert bij urenlang rijden, is mij nu totaal onbekend. Daarbij komt ook nog een gevoel van volkomen veiligheid. De krachtige motor en bat gemak kelijk overschakelen laten mij toe mijn dagen beter te benutten. Aan al mijn vrienden beveel ik de Chevrolet warm aan.» - Wat men in de verschillende landen eet T A. KXi VANAF J.OJ. ROTTERDAM. tarwe. nabij de Ridderstr. Verkrijgbaar b(j: BESCHERMING door de geheel stalen kap. OUDE GRACHT 146 TEL. 3794 Grootste reparatie-inrichting hier ter stede. Een pracht van een TRAP- NAAIMACHINE, met 3 jaar schriftelyke garantie en alle toebehooren. met gratis les. Officieels Vertegenwoordigen t ALKMAAR Tel. 5444 TeL 145 HOORN TALRIJKE OFFICIEELS VEBTECKNWOOKD1CKBS DOOR m CIHtlLlXlKD. Het voert mij zoete geuren der malsche weiden aan, waarin de eerste bloempjes, alreeds te prijken staan. Ik groet schoone lente, na ‘s winters langen duur; wees welkom met uw schatten, gij weelde der ndtuur! ZUINIGHEID door den 6-cylinder kopkleppenmotor VEILIGHEID door de hydraulische remmen en slipvrije banden. Ook struik en boom getuigen van nieuwe levenskracht, die straks ze weer zal tooien in volle voorjaarspracht. Met laatste type radio tontel, mgeboueod door de fabriek, extra FL.135.- GcmMMjht dom nnddd oan do G. M. A. C. -4 H 9- 9- ZAADMARKT 6&—«8 TEL 2975, ALKMAAR 9- 9- 9- 9- dief, die van een tafel een appel steelt, is - -0 H- 4 4 -e 4 -e - Roote lek- zou eten. zuren room; eerst in de aoep. toen met het vleesch en nu met de kaviaar; het was «el wat veel van hst goeda. Denk u dunne pannekoeken, doorzichtig' dun, maar wit van kleur, die keurig opgesta peld liggen, minstens tien per portie. Ze drij ven in gesmolten boter en het geheel is gloeiend heet. Maar midden op ligt *n heel meer van zuren room, endaarin "n groote schep versche Russische kaviaar.... Ik moet bekennen, dat deze ongelooflijke samenvoeging van pannekoeken, gesmolten boter, kouden zuren room en kaviaar me in het eerst niet door de keel wilde; het was me té erg. Mijn Russische kennissen, by wip ik my in Stock-, holm had aangesloten, zagen mij met verwon dering aan. Niet houden van „bllpcy" met kaL viaar.... Dat kón niet. Blincy is het beste wat er op de wereld bestaat, kaviaar het aller beste, en samen is het het aller-aUerbeste, gewoon nectarI.... Ik verdedigde en veront- achuldlgdé me. Natuurlijk was kaviaar heer lijk, maar het sou beter styn die als hors d'oeuvre te eten met geroosterd brood, en bo- CH EVROLET- TUMIJW CKVBOLK» UK LUXE CBKFROLKT IMFMIAL Gedurende de maand Maart permanenten wy met drie velschillende systemen. Laten wy U eens het beste raden. De prjjsen zyn: ..ASTRA” zonder stroom ftM. „WELLA”-binnenver1varming, yMS en flM. „DUREFÖN” binnen- en buitenverwarming. 3 AS en /B.M. Ons Parool luidt: PRIMA WERK EN LAAG TARIEF. tafelmessen, dessertmessen, voorsnijstellen, fruitmesjes, kaasschaaf jes, tomatenzaagjes, broodzagen, enz. Ge komt dan eindelijk weder, die 't al herleven doet; verheugd en vol verwachting; ga ik u tegemoet. Reeds waait een zoeter windje mij streelend om het oor; harmonisch mengt zijn ruischen zich met der voog’len koor. Ik groet u. schoone lente, na *s winters hard getij; een „welkom!" u ter eerp stemt mij het hart zoo blij. Verspreidt uw glans en kleuren als bruidskleed over d’aard; wil rijken wasdom schenken weide. veld en gaard. flgaot. bakt men «brood en dit is fng. Het Paasch- ochtendstbruLge- jpRelït door de venstfcre F hier de fijnste tarwe vooh kis het gelaat van den Hei- vermengd met eieren, zoo geel als de ouccessie-aangttten, Aden ran Koop en Verkoop, Huur-con- tractea, Finna-contraden, etc. Alle bovenstaande werkzaam heden worden door ons op-AC CURATE en WETTIGE WUZE ten uitvoer gebracht. is waarborg, dat ons werk niet voor dat van een Notaris be- hoeft onder te doen. onze Firma eens. want het spreekwoord zegt: KANTOOR VOOR ALLE EXTRA NOTARIEELS WERKZAAMH. ALKMAAR - Stationsweg 46 TEL. 255S TEL. 153 vendlen kregen we voor den derden keer reeds 9- 9- r 9- Voor een betere PERMANENT p WAVE naar men in ondiepe, langwerpige vormen, opdat het herinneren zal aan Christus’ graf. Verder bestrooit men het Paaschbrood dik met krui derijen en geurt het naar anijs, muacaat en cardamon; de kruiderijen moeten herinneren aan de myrre en alöë op het graf van Nikode- mus. In het midden is een uitholling In den vorm van een kruis en kleine, ronde putjes, bestrooid met bruftie kaneel, die de plaatsen aanduiden waar de Heilige ledematen aan het kruis waren genageld. Na de Paaschmis moet het Paaschbrood én het andere Paasch-eten door den „pope” (den Orthodoxen geestelijkeLj-aucade en andere worden gezegend, en eerst dan kan men het nuttigen tot bevrediging der ziel en van het lichaam beide. Verder behoort lamsvleesch, mooi bruin ge braden en daarnaast varkensvleesch, tot de ritueele Paasch-spijzen. Hard gekookte en -Ve- kleurhe Paascheieren behooren er steeds bij. Het Russisch Paaschbrood is geheel anders; in de eerste plaats is het geen brood, maar ge- aardappelen, evenals [olland. Bij ons krijgt UUHfeeen schaal dampende aardappelen, zonder dat hier voor extra wordt gerekend.... Italië en Roe menië zijn de landen van de mals. De alge-, meen bekende Italiaansche „polenta” is het hpofdvoedse! van den Itallaanschen boer, ter wijl de Roemeensche boer dagelijks zijn „ma- malyga” verorbert. Dit is niets anders dan mals in zautwater gekookt tot men het met een mes kan snijden. Dit Is het dagelijksche voed sel, met warme melk, een weinig vet of scha penkaas. In Roemenië groeit de p maar men vindt daar brood e kemij dan dat men dit iederei Doch als het tegen Pasche^ het geheele land door P^asc een volstrekt ritueele handg? brood moet in den vroe^an i bakken, zoodra 1 schijnt. Men heel noodlg. „Zoo wit. land”, boterbloemen der lente. Het Paaschbrood bakt -9 9- sr enschen, wier werkkring het medebrengt IVI voortdurend op reis te zjjn, of z(j die, gelijk ik zelf, tot bevrediging eener persoonlijke behoefte drie vierde gedeelte vui den aardbol bezoeken, leeren noodgedwongen te houden van de meest verschillende spijzen. Want wat zou men In China moeten beginnen, als men geen Chlneesch eten wilde gebruiken? En hoe zou men het in Hongarije uithouden, als men niet ging houden van paprika? Hoe zou tn«n er zich in Italië doorslaan zonder ma caroni, spaghetti of ravioli, en hoe zou men in Rusland het leven kunnen houden zonder met smaak de beroemde „boracht-soep’’ en de even- too beroemde „pirog” te nuttigen? lederen dag weer aan krijgt men borscht-soep en pirog is een vast gerecht op Zon- en feestdagen. Men moet dus óf gaan houden van het vreemde voedsel, óf.... doodhongeren.... Een groote rol speelt in dergelijke gevallen de selfsupgestie. Nooit, moet men bij zichzelf zeggen: „Dit heb ik nog nimmer van mijn leven gegeten, en Ik kén het ook niet!” men moet zich Integendeel vóórhouden, dat het onbekende op ons bord, zelfs al is het gebakken zeeslak of een licht goud-bruin gebraden kikkerbiefstuk, goéd moet zijn daar al die van gezondheid stralende men seden om ons heen het gebruiken. BJj den eer sten hap zal men dan bemerken, dat het nog too slecht niet is. als men had gevreesd; den volgenden keer zal men het zonder Innerljjken strijd nemen en den tienden keer zal men het zelfs lekker vinden. Op die wijze gewent men er zich aan. Op die wijze ook heb ik geleerd dat alles, wat de menschen eten, waard is te worden gegeten. Entoch.... het vadërlandsche voedsel heeft zich een vaste plaats veroverd in onze herinne ring, vanwaar het zich niet laat verdringen, en op groote feestdagen als Paschen en Kerst mis K»an onze gedachten vol verlangen terug naar het eigen geboorteland. Op Kerstavond verlangt een bewoner van Nordland naar zijn rib en zuurkool. Ik heb met een Engelschman aan een overvloedlgen Hongaarschen lunch ge zeten; de tafel boog jioor onder het gewicht der hammen, worsten, salam’s en boterkoeken, en ik hoorde hem mij "toefluisteren: „Alles had ik over voor een heerlijk bord havermout en ge bakken vlsch.” In Rusland heb Ik eens feest ge vierd met een paar Amerikanen, die mij in vertrouwen bekenden, dat hun melancholie ver oorzaakt werd doordat ze hun traditioneele kal koen met kastanjes en mlncepie .misten.... Verder is het zeer interessant te zien hoe de groote. welvoorziene feestdisschen in verschei- a dene Janden niet alleen ten zeerste verschil- len van de dagelijksche tafel, doch boe zij een godsdienst igen ritus hooghouden. Bovendien vindt men in twee naburige landen, als b.v. Rusland en Romenië, waar de bevolking tot het Orthodoxe christendom behoort, dat men er bij het Paaschmaal absoluut ulteenloopende religieuze gebruiken in eere houdt, waarbij het op deze feestdagen genuttigd voedsel een groot verschil toont met wat de bewoners in het ge wone doen gebruiken. Eigenlijk kan men de menschen over de ge heele wereld verdeelen in twee categorieën, in de „rijst-etenden” en de „brood-etenden.” In China, Japan, Indië, Korea, alle Maleische eilanden, gedeeltelijk in het nabij Oosten even eens, gebruikt de bevolking rijst. Doch reeds In Egypte komen de rijst en brood-etenden samen en de- Arabieren voeden zich met beide Daarentegen behooren de bewoners van Rus land, Frankrijk, Hongarije en den noordelijken Balkan tot de beslist broodetende bevolking. Dit wil zeggen, dat brood- het hoofdbestand- aeel is van het dagelijksche voedsel, zooals rjjst dit is bij de rijst-etenden. Ggdurende den Tsaren-tijd werd in Rusland in delestaurants nooit brood in rekening gebracht; en zelfs wanneer men ergens binnenliep om even een glas bier of wodka te drinken, kon men er zoo veel brono b(j eten ais men wilde. Op alle ta feltjes stonden schalen met sneden brood en het kostte niets; men was in een broodland.... In Hongarije, eveneens een bfbodland, be staat de ongeschreven wet. dat een dief, die brood steelt, nooit aangehouden of gestraft kan worden. Wanneer een man een bakkerswinkel inloopt en een groot brood van de toonbank steelt, zal* men hem in vrede laten gaan, doch een i niet gelukkig! In het Scandinavisch Noorden leeft de be volking hoofdzakelijk van in Engeland, Ierland en men bij z’n vlsch- of vleeschgerechten bak. Het is een van tweeërlei soort, en aan vaste voorschriften gehouden. Een ronde „baba” bereid van luchtig gerezen deeg, veel eieren, bo ter, room en rozijnen; en een hooge „paska”, het eigenlijke Paaschgebak dat in zijn vorm het symbool der kerk is en op een zeer bij zondere wijze wordt gebakken. Dit wordt na- matljk niet gebakken zooals wy dat verstaan, maar bereid van droge zoetemelksche kaas, die too vaak door de zeef is gewreven, dat ze ten laatst» tot een soort van meel is geworden. Daarna wordt het gekneed en vermengd met gesuikerde vruchten en zoete amandelen. Dit alles wordt in een voch- tigen linnen doek gewikkeld en gedurende 48 uren geperst tot den verrechten vorm. Ze is nu zoo hard en stevig, dat men hete met een mes kan snijden en het smaakt uitstekend. By het Russische Paaschmaal behoort geen lamsvleesch. doch een Paaschlam, worsten en een klein speenvarken. Deze gerechten worden koud gegeten. Ook de hard gekookte en ge kleurde Paascheieren ontbreken niet.... De Russische spijzen hebben zich voor inuner on- uitwischbaar in mijn herinnering gegrift ge durende myn laatste Russische reis in 1917; nooit zal Ik hun smaak vergeten.... Ik kwam er juSr'voor de vasten. In Rusland spreekt men van de „boter-week”, wat met andere woorden wil zeggen, dat alles, wat men in die week eet, moet zwemmen in de boter, zoodat men iets heeft om met blijdschap terug te den ken gedurende de zes volgende weken van vasten. Met myn gezelschap ging ik naar een groot restaurant en wy bestelden het menu van den dag. Natuuriyk kwam dadeiyk de reeds hierboven genoemde borsch-soep op tafel. Om beter te doen uitkanen, wat dit menu ons gaf en ook. omdat de soep het verdient, wil ik het recept ervan geven: Men set een pan water op het vuur, waarin een paar goede merg-pypen, veel roode biet en een handvol suikerbonnen en laat dit koken. Men moet ruim tweemaal zooveel water nemen als men soep noodlg heeft. Na een uur voegt men er rijke- lyk fyhgesneden witte kool aan toe, een wei nig geraspte rauwe appelen, een paar wortelen en een ui, zout naar smaak. Dit alles laat men tezamen koken tot de groenten gaar zyn. Dan voegt men veel tomatenpuree toe. Tegelyk wordt in den oven een roode biet gebakken en daarna tot purée gewreven, welke men ver mengt met het merg uit de pijpen en een paar dooiers. Dit wordt nu door de soep geroerd, die bloedrood ziet en waarop in de terrine een dikke laag vet van merg dryft. Een paar war me worstjes snijdt men in dunne plakjes en voegt ze er aan toe. Vlak vóór het opdienen giet men er eenige lepels zuren room by.... Zooals men ziet Is dit een soepje, dat in de maag staat, en aan een flink bord daarvan heeft een menach genoeg voor een heelen dag. Maar in myn „boter-week”-menu volgde hier na éen „beef stroganoffStrogahbff was de Russische koopman, die de rykdommen van Siberië ontdekte en wist te benutten en dit vleeschgerecht is naar hem genoemd. Het vleesch wordt in dobbelsteentjes gesneden en licht gezouten en gepeperd. Boter laat men bruin worden en daarin wordt het vleesch ge bakken, dan komt er *n paar lepels tomaten puree by of plakken versche tomaat, wat men maar het liefst heeft, wat versche en gedroogde champignons en veel zure room. Dat alles laat men zacht smoren tot het vleesch donkerbruin ziet.... In zijn blank glanzend koperen pan komt deze „Stroganoff" op tafel en geurt zoo verleideiyk, dat wy het wel móeten éten. Doch dan wil men voor dessert liefst koffie en licht gebak hebben. Maar aangezien het „boterweek" is, komt nu eerst het elgeniyk» hoofdgerecht, en dit heet „blincy.”

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 23